Syömishäiriökeskus
Syömishäiriökeskus
  • 25
  • 22 419
Kuinka pitää yllä toivoa paranemisesta? - Elämän nälkään -podcast
Siiri Korpiniityn haastateltavana Elina Gambardella, joka aloitti Syömishäiriökeskuksessa jo vuonna 2002. Elina toimii nykyään myös psykoterapeuttina.
Miten myöhään parantuminen on ylipäänsä mahdollista? Voiko parantua, jos sairastamisvuosia on takana 20 tai enemmän? Kyllä, mutta pitkään jatkuneesta sairaudesta toipuminen kestää yleensä pidempään.
Pitkittynyt sairastaminen heikentää toipumista ainakin silloin, jos sairaus on kestänyt yli 10 vuotta. Toisaalta pitkään sairastaneet ovat hyvin motivoituneita ja ovat oppineet ymmärtämään sairauden dynamiikkaa ja osaavat ennustaa tilanteita.
Yksinäisyys on iso uhka toipumiselle, koska ympärille tarvitaan tukijoukkoja. Ulkopuolinen ihminen saattaa nähdä toivon helpommin kuin sairastava. Esimerkiksi SYLIn ryhmät ovat arvokkaita vertaistukifoorumeita, sillä kaikki eivät välttämättä saa tukea muualta. Monet ovat todella yksin tilanteensa kanssa.
Monet kuvailevat syömishäiriötä viimeisenä ystävänä, jonka puoleen kääntyä, kun muihin ei voi luottaa. Se toimii ikään kuin läheisten korvikkeena.
Sanoilla on suuri merkitys sairauden kokemisessa. Kroonistunut sairaus koetaan sellaiseksi, että siihen ei voi vaikuttaa, kun taas "pitkään jatkunut sairaus" koetaan sellaiseksi, että siihen voi vielä vaikuttaa.
Potilaat kuvaavat usein, että heillä on kroonikon leima palvelujärjestelmässä, jolloin hoitoa ei välttämättä enää saa. Se saattaa olla yksinäisyyttäkin pahempi ansa, koska kroonikoksi kategorisointi saattaa viedä toivon myös läheisiltä.
Läheisille tarvittaisiinkin paljon enemmän tukea, sillä heille lankeaa usein paljon sellaisia tehtäviä, jotka kuuluisivat ammattilaisille. Syömishäiriötä sairastavat potevatkin usein myös syyllisyyttä sairaudestaan, koska se rasittaa heidän läheisiään.
Yksin asuessa on erityisen hankalaa hoitaa itseään, koska ongelmat ovat usein hankalia. Sairaus saa voimaa eristäytymisestä. Yksin asuvien olisi erityisen tärkeää olla yhteydessä läheisiinsä ja ystäviinsä. Piilossa olevia ajatuksia noudattaa helpommin totuuksina.
Toipumisessa tärkeä elementti on toimiviin asioihin keskittyminen. Jos on vuosikausia sairastanut syömishäriötä, mutta on silti vielä toimintakykyinen, arjessa on silloin myös terveyttä kannattelevia keinoja käytössä. Niihin on hyvä keskittyä, jotta sairauden osa elämässä pienenisi.
Toivoa on aina, niin kauan kuin on hengissä. Muutoksen mahdollisuus on aina olemassa. Jos pystyy kuvittelemaan suunnan, johon haluaa mennä, on mahdollista edetä. Välillä on hyvä myös katsoa taaksepäin ja listata saavutuksia, riippumatta edistyksen määrästä. On normaalia, että toivo on toisinaan heikompaa ja toisinaan vahvempaa.
Sairastuneita voi pelottaa normaalielämän ennustamattomat tilanteet. Mielikuvituksella voi testailla vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Millaisia ajatuksia toivoisit itselläsi olevan? Mikä on se tunne, jota haluaisit tuntea?
Tutut asiat koetaan turvallisena, mutta pitkäkestoisen sairauden tapauksessa se on vaarallista.
Monenlaisten terveysrajoitustenkin kanssa voi elää onnellista, täysipainoista elämää.
Itsemyötätunto koetaan usein haastavaksi. Arvottomuuden kokemus on monille syömishäiriötä sairastaville tuttu. Elina Gambardellan mukaan syömishäiriö on rakkauden tai elämän kieltämistä itseltä. Myötätunnon avulla elämää viedään kohti sellaista hyvää, joka kuuluu ihmiselle.
Itsemyötätunto on aktiivista toimintaa, joka saa ihmisen liikkeelle. Itsemyötätunnon avulla voi sallia itselleen parempaa elämää. Uteliaisuus omaa tilannetta ja tulevaisuutta kohtaan voi olla rohkaiseva tekijä. Millainen sinun tulevaisuutesi voisi olla?
Kun toipuessa alkaa avautua erilaisia mahdollisuuksia, alkaa tietynlainen surutyö, joka liittyy vanhasta identiteetistä luopumiseen. Elämättömän elämän sureminen on myös tavallista. Koettu sairaus antaa toisaalta viisautta arvostaa elämää.
Toipumistarinat ovat todella arvokkaita heille, jotka ovat vielä toipumisen alkumetreillä. Onnistumisten näkeminen auttaa uskomaan omaan paranemisprosessiin.
Monet syömishäiriön vaatimista ominaisuuksista, kuten periksiantamattomuus, sinnikkyys ja hyvä argumentointi, voidaan valjastaa myös toipumiseen.
Monen pitkään sairastaneen toipujan tarinassa avainasemassa on ollut rakastuminen tai itsensä löytäminen.
Toivoa on aina, ja jos omat voimat eivät riitä, on pyydettävä apua ulkopuoliselta taholta. Sairaudelle ei saa antaa periksi!
มุมมอง: 456

วีดีโอ

Poikien kehosuhde - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 130หลายเดือนก่อน
Jouni Kuivalainen ja Tommi Petteri Pesonen Helsingin Poikien Talosta keskustelevat poikien kehosuhteista ja -ihanteista. Tommi toimii seksuaaliterveyden ja seksuaaliväkivaltatyön johtavana asiantuntijana Loisto Settlementti ry:ssä. Tommi on opiskellut hahmoterapeutiksi ja seksuaalineuvojaksi ja ollut mukana myös Reset-hankkeessa. Ovatko odotukset ja vaatimukset nuorten kehoille kasvaneet jo lii...
Poikien ja miesten syömishäiriöt - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 1452 หลายเดือนก่อน
Syömishäiriöiden kriteereitä ei ole naisille ja miehille erikseen. Kriteerit on kuitenkin tehty naisten kokemusten pohjalta. Hoidossa on historiallisesti ollut naisia 99% kaikista potilaista. Syömishäiriöihin liittyy edelleen kliseinen mielikuva, että kyse olisi vain tyttöjä ja naisia koskettavasta sairaudesta. Näin ei suinkaan ole, vaan syömishäiriöistä kärsivät yhtäläisesti myös pojat ja mieh...
Liikunta ja syömishäiriöt - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 3252 หลายเดือนก่อน
Vieraana Jouni Kuivalainen, joka aloitti aikoinaan kokkina Syömishäiriökeskuksessa ja on sittemmin kehittänyt esimerkiksi urheilijoiden hoitomallia. Nykyään Jouni tekee Syömishäiriökeskuksessa mm. hyvinvointiohjausta ja on tehnyt myös koulutustyötä valmentajille sekä verkkokursseja. Jouni toimii myös koripallovalmentajana. Liikunta koetaan usein suorituskeskeiseksi ja tuloshakuiseksi tekemiseks...
ARFID - Rajoittunut ja valikoiva syöminen - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 2673 หลายเดือนก่อน
ARFID - Rajoittunut ja valikoiva syöminen Vieraana Annukka Ruska Syömishäiriökeskuksesta. ARFID on syömishäiriötyyppi, joka tulee sanoista Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder. Se on valikoivan syömisen vaikea aste. ARFIDissa ruokavalikoima on niin kapea, että joko sosiaalinen elämä kärsii tai energiansaanti ei pysy riittävänä. Mikä voi johtaa siihen, että syöminen on rajoittunutta tai vai...
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syömishäiriöt ja mielenterveys - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 4443 หลายเดือนก่อน
Vieraana Syömishäiriökeskuksen kuntoutus- ja hoitoyksikön Jane Ahola, joka on ollut alalla jo 30 vuotta. Seksuaalivähemmistöjen riski sairastua syömishäiriöön on erityisen suuri. Laki ei tällä hetkellä tunnusta kuin kaksi sukupuolta. Muunsukupuoliset ja trans-ihmiset ovatkin usein avun ulkopuolella. Cis-sukupuoliseksi kutsutaan henkilöä, joka identifioituu siihen sukupuoleen, johon on syntynyt....
Nuoren kehonkuva ja ulkonäköpaineet - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 3134 หลายเดือนก่อน
Siiri Korpiniityn haastateltavana sairaanhoitaja Ira Zetterborg Syömishäiriökeskuksesta. Teemana on nuoren kehonkuvan muodostuminen ja ulkonäköpaineet. Kehonkuva kiinnostaa oppilaita luontaisesti todella paljon, koska nuorten kehot ovat nopeassa muutoksen tilassa, ja luokkakaverit kehittyvät eri tahdissa. Murrosikä saattaa jollakin alkaa jo nelosluokalla, ja toisilla vasta myöhemmin. Sosiaalise...
Kuinka puhua nuorelle syömisestä? - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 3574 หลายเดือนก่อน
Siiri Korpiniityn vieraana sairaanhoitaja Ira Zetterborg Syömishäiriökeskuksesta. Ira on työskennellyt 11 vuotta Livslust-projektin parissa. Ira käy myös kouluissa puhumassa kehonkuvasta ja syömisestä työparinsa kanssa, useimmiten alkaen 5. -6. luokkalaisista. Vierailuissa erityisen tärkeää on vuorovaikutus, sillä muuten viesti ei mene perille. Nuorten kanssa puhutaan konkreettisesti hyvästä sy...
Ahdistuksen hallintakeinot - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 5415 หลายเดือนก่อน
Mitä tehdä, kun ruokailu ahdistaa? Vieraana ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen. Ravitsemusterapeutin työ on paljon muutakin kuin ohjeiden antamista - ollaan paljon myös tunteiden kanssa tekemisissä. Tehdään lyhennetty rentoutusharjoitus, myötätuntokeskeisen terapian mukaisesti, jolla haetaan luottamusta itseen. Ravitsemusterapeutin asiakkaita usein pelottaa nimenomaan syöminen. Ennen syömistä...
Liikunta ei aina tee hyvää - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 4625 หลายเดือนก่อน
Haastattelijana Jouni Kuivalainen, vieraina Katri Mikkilä ja Siiri Korpiniitty. Liikunta lähdetään monesti suorittamaan ja mittaamaan. Ulkonäkökeskeisyys, kehonmuokkaus ja laihduttaminen ohjaavat liikkumista turhankin paljon. Se millaisena liikkujana lapsi kokee itsensä, vaikuttaa siihen miten hän kokee liikunnan aikuisena. Huonot kokemukset liikunnasta eivät kannusta liikkumaan aikuisena, kosk...
Saako mitään enää sanoa? - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 6445 หลายเดือนก่อน
Terve syöminen on riittävästi, sopivasti ja monipuolisesti syömistä. Asiantuntijavieraana Siiri Korpiniitty Syömishäiriökeskuksesta ja Katri Mikkilä Syömishäiriöliitosta. Syömishäiriöliitto tarjoaa tukea kaikille mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Syömishäiriöliitto on asiantuntija- ja vaikuttajajärjestö, joka pyrkii muuttamaan maailmaa syömishäiriösensitiivisemmäksi. Syömishäiriöliitto tuke...
Ahmintahäiriön hoito (BED) - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 8796 หลายเดือนก่อน
BED tulee sanoista Binge Eating Disorder, suomeksi ahmintahäiriö. Ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen Syömishäiriökeskuksesta kertoo miten ahmintahäiriötä (BED) hoidetaan. Riikka on kirjoittanut useita kirjoja, mm. "Olen juuri syönyt" -kirja Anna Keski-Rahkosen ja Pia Charpentierin kanssa, joka sisältää perusasiat syömishäiriöistä ja niiden hoidosta sekä Nälkäinen sydän - Parane bulimiasta -ki...
Läheiset syömishäiriöstä toipumisen tukena - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 5927 หลายเดือนก่อน
Siiri Korpiniitty ja Lea Attila (sisätautien ja kirurgian sairaanhoitaja) puhuvat vanhempien roolista syömishäiriön hoidossa. Äitinä olemisesta on ollut Lealle paljon hyötyä. Hän ei pelkää tunteiden räiskymistä ja ikävaiheeseen liittyviä haasteita. Jaksossa vastataan mm. kysymyksiin: - Mitä tehdä, kun lapsi tai nuori sairastuu syömishäiriöön? - Mitä ovat vanhemman ensimmäiset huolet ja pelot? -...
Urheilijan häiriintynyt syöminen ja syömishäiriöt - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 1.1K8 หลายเดือนก่อน
Vieraina urheiluvalmentajat Essi Hannuksela ja Roosa Hytönen, jotka jakavat omia kokemuksiaan syömishäiriöstä parantumisesta. Oletukset ja stereotyyppiset mielikuvat syömishäiriöisestä ihmisestä voivat estää näkemästä oireita itsellään. Syömisen kontrollointi voi olla ikään kuin turvana psyykkisesti vaativassa elämäntilanteessa. Omassa kuplassa on vaikea nähdä, että mikä on häiriintynyttä ja mi...
Päihteet ja syömishäiriö - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 1.2K8 หลายเดือนก่อน
Siiri Korpiniitty keskustelee YAD ry:n Saasa Rantalan ja Syömishäiriökeskuksen Annukka Ruskan kanssa päihteiden käytön vaikutuksesta syömishäiriöön. Haitallinen päihteidenkäyttö on melko yleistä syömishäiriöitä sairastavilla. Noin viidesosalla on mukana myös jonkinlainen päihdeongelma. Vaikean päihdeongelman kanssa on hankalaa saada apua syömishäiriön hoitoon, koska päihdeongelma koetaan usein ...
Vastaa kehon hätähuutoon - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 5749 หลายเดือนก่อน
Vastaa kehon hätähuutoon - Elämän nälkään -podcast
Energiavaje hajottaa kehoa - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 9999 หลายเดือนก่อน
Energiavaje hajottaa kehoa - Elämän nälkään -podcast
Kokkina Syömishäiriökeskuksessa - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 1.1K10 หลายเดือนก่อน
Kokkina Syömishäiriökeskuksessa - Elämän nälkään -podcast
Kuinka urheilijan syömishäiriöitä hoidetaan? - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 31611 หลายเดือนก่อน
Kuinka urheilijan syömishäiriöitä hoidetaan? - Elämän nälkään -podcast
Urheilijan syömishäiriöt - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 51611 หลายเดือนก่อน
Urheilijan syömishäiriöt - Elämän nälkään -podcast
Kuinka puhun syömishäiriöstä? - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 68111 หลายเดือนก่อน
Kuinka puhun syömishäiriöstä? - Elämän nälkään -podcast
Ansaitsenko hoitoa syömishäiriöön? - Usein kysytyt kysymykset - Elämän nälkään -podcast
มุมมอง 648ปีที่แล้ว
Ansaitsenko hoitoa syömishäiriöön? - Usein kysytyt kysymykset - Elämän nälkään -podcast
Kuinka syömishäiriöitä hoidetaan - Elämän nälkään
มุมมอง 1.1Kปีที่แล้ว
Kuinka syömishäiriöitä hoidetaan - Elämän nälkään
Syömishäiriökeskuksen syntytarina - Elämän nälkään
มุมมอง 589ปีที่แล้ว
Syömishäiriökeskuksen syntytarina - Elämän nälkään
Syömishäiriöiden hoitoa sydämellä - Syömishäiriökeskus
มุมมอง 8K8 ปีที่แล้ว
Syömishäiriöiden hoitoa sydämellä - Syömishäiriökeskus