Läheiset syömishäiriöstä toipumisen tukena - Elämän nälkään -podcast

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ธ.ค. 2023
  • Siiri Korpiniitty ja Lea Attila (sisätautien ja kirurgian sairaanhoitaja) puhuvat vanhempien roolista syömishäiriön hoidossa. Äitinä olemisesta on ollut Lealle paljon hyötyä. Hän ei pelkää tunteiden räiskymistä ja ikävaiheeseen liittyviä haasteita.
    Jaksossa vastataan mm. kysymyksiin:
    - Mitä tehdä, kun lapsi tai nuori sairastuu syömishäiriöön?
    - Mitä ovat vanhemman ensimmäiset huolet ja pelot?
    - Mistä syömishäiriössä on kysymys?
    - Miksi nuori käyttäytyy niin kuin käyttäytyy?
    - Minkälainen perheen ilmapiiri, puhe, tai käytös suojaa sairastumiselta ja tukee toipumista?
    - Mikä on vanhempien rooli toipumisen tukemisessa? Yhteisen rintaman merkitys?
    Yksi vanhempien isoimmista peloista on menettämisen pelko - mitä jos lapseni kuolee syömishäiriöön? Paras tapa aloittaa on kartoittaa ensin nuoren ajankohtainen tilanne. Mitä hänen elämässään on meneillään? Oikea tieto tilanteesta rauhoittaa kaikkia osapuolia. Suurin osa syömishäiriöpotilaista toipuu, ja mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä helpompaa toipuminen on.
    Vanhemmat ovat usein eri mieltä tilanteesta kuin nuori itse. Jos hoitoon tullaan pelkästään vanhempien huolen vuoksi, nuori saattaa tulla ensimmäiseen tapaamiseen vastentahtoisesti.
    Siinäkin tapauksessa lähdetään selvittämään tilannetta. Vanhemmat eivät useinkaan ymmärrä, että miksi syöminen voi näyttäytyä niin hankalana. Syömishäiriökeskuksen ammattilaiset ohjaavat nuorta ja vanhempia yhtä aikaa. Annetaan faktatietoa siitä, miksi sairaus on sellainen kuin on. Syömishäiriö on tunnesairaus, joka ilmenee todella monilla tavoilla. Avohoidon puolella suurin työ tapahtuu vastaanottojen ulkopuolella. Toipuminen tapahtuu siis arjessa.
    Vanhemmilla voi olla syyllisyyden tunteita ja huolta siitä, että ovatko he itse aiheuttaneet nuoren syömishäiriön. Lähes poikkeuksetta vanhemmat kokevat syyllisyyttä. Oireiden syitä on hyvä kartoittaa, mutta hidossa ei ole tärkeää etsiä syyllisiä, vaan keskittyä muutoksiin. Vanhempien on hyvä kokea, että heitä tarvitaan.
    Syömishäiriöltä suojaavia tekijöitä ovat kohtaamiset. Kukaan ei parane syömishäiriöistä pakottamalla. Paranemisprosessi on yleensä nuorelle pelottava asia. Nuoren tulee kokea, että hänet kuullaan ja nähdään ja että on turvallista lähteä mukaan. Tunteiden turvallinen ilmaisu kotona edesauttaa terveen ruokasuhteen ylläpitämisessä.
    Vanhemmille syömishäiriö saattaa näyttäytyä tahallisena ja manipulatiivisena. He eivät yleensä tiedä mistä on kysymys. Heille on hyvä puhua sairaudesta lempeästi ja selkeästi, jonka jälkeen hoitoa on helpompaa kokeilla.
    Rajojen asettaminen on toisinaan vanhemmille vaikeaa. Tuntuu pahalta katsoa, kun lasta pelottaa. Ahdistus on välttämätön askel parantumisessa, mutta sen pitää kuitenkin olla kestettävissä. On tärkeää, että on monia keinoja hoitaa toisen pahaa oloa. Jos nuori saadaan syömään niin, että katsotaan samalla videoita puhelimesta, se on aivan hyvä keino.
    Ravitsemustilan korjaaminen on aluksi tärkeintä. Säännöt saattavat tuntua nuoresta epäreiluilta ja tiukoilta, mutta vanhempien yhteinen linja syömishäiriön hoidossa on välttämätöntä - muuten hoito ei etene. Luottamus nuoren kanssa on ensimmäinen juttu. Sen jälkeen nuori uskaltaa kertoa, miltä hänestä oikeasti tuntuu ja mitä hänen elämässään tapahtuu. Nuoret saattavat myös haluta suojella vanhempiaan, eivätkä sen vuoksi kerro kaikkea. Tässä onkin avuksi, että he voivat kertoa huolistaan ammattilaiselle.
    Hoito on tiimipeliä, jossa vastuut voidaan jakaa eri vahvuuksien mukaan. Eroperheissä, joissa on kaksi kotia, on hyvä sopia yhteisistä tavoitteista. Monimuotoisten perheiden, kuten eroperheiden, yhden vanhemman perheiden tai sateenkaariperheiden tilanteet otetaan hoidon suunnittelussa huomioon.
    Sairastunut perheenjäsen on yleensä sisarusten keskuudessa huomion keskipisteenä. Tästä voi aiheutua kateutta, joka yleensä hälvenee silloin, kun kaikki ymmärtävät tilanteen paremmin.
    Vanhempien verkkokurssi syömishäiriötä sairastavan tueksi opastaa alkuun, esimerkiksi ruoka-annosten kokoamisessa, liikunnan rajaamisessa tai syömishäiriön oireilun tunnistamisessa.
    Syömishäiriöllä on niin omituisia oireita, että jos niitä ei tiedä, niihin on vaikea puuttua. Tieto auttaa toimimaan niin, että läheiset pääsevät toipumaan sairaudestaan.

ความคิดเห็น • 3