Urheilijan häiriintynyt syöminen ja syömishäiriöt - Elämän nälkään -podcast

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 พ.ย. 2023
  • Vieraina urheiluvalmentajat Essi Hannuksela ja Roosa Hytönen, jotka jakavat omia kokemuksiaan syömishäiriöstä parantumisesta.
    Oletukset ja stereotyyppiset mielikuvat syömishäiriöisestä ihmisestä voivat estää näkemästä oireita itsellään. Syömisen kontrollointi voi olla ikään kuin turvana psyykkisesti vaativassa elämäntilanteessa. Omassa kuplassa on vaikea nähdä, että mikä on häiriintynyttä ja mikä tervettä käyttäytymistä. Monesti syömishäiriön taustalla onkin jokin käsittelemätön kriisi, tai muu vaikea psyykkinen rasitus. Syömisen rajoittaminen on usein yritys saada kontrollintunnetta epävarmaan tilanteeseen.
    Havahtuminen omaan syömishäiriöön tulee monesti huolestuneen ystävän tai läheisen kysymyksestä - "Kuinka sä oikeasti voit?". Syömishäiriötä on hankala tunnistaa tai myöntää itselleen. Myös terapeutti voi olla apuna häiriintyneen syömisen tunnistamisessa. Hoitoon pääsemisen avainasemassa onkin ympärillä olevien ihmisten myötätunto ja kiinnostus toisen hyvinvointiin. Jos ihmiseltä kysytään aidosti kiinnostuneena, että mitä hänelle kuuluu, saattaa samalla selvitä syy häiriintyneen syömisen taustalla.
    Urheilumenestyksen eteen ollaan valmiita uhraamaan paljon. Esimerkiksi urheilukisoihin valmistautuessa syödään usein rajoitetusti tai yksipuolisesti. Niin sanottu kisadieetti altistaakin monenlaisille ongelmille, jotka voivat pitkittyä.
    Suorityskyky syntyy niin psyykkisestä hyvinvoinnista kuin fyysisestä kunnostakin. Enemmän treeniä ei todellakaan aina ole parempi. Keho ei ole mekaaninen kone, jota voisi pelkillä ainesosien annostelulla optimoida.
    Avun pyytäminen ei ole lähtökohtaisestikaan helppoa, joten ensimmäisellä kontaktilla on erittäin suuri vaikutus. Kynnys avun hakemiseen suurenee, jos ensimmäiset kohtaamiset ovat hankalia.
    Tilanne voi muuttua siinä vaiheessa, kun ongelma selkenee ja saa nimen. Kun taudilla on joku nimi ja selitys, parantumiseen on helpompaa panostaa.
    Valmentajan oma käsitys kehosta ja syömisestä vaikuttaa valmennettaviin urheilijoihin. Urheilijan häiriintynyttä syömistä ehkäistään siis valmentajan omalla hyvällä esimerkillä. Valmentaja on monille esikuva, jonka viestiä kunnioitetaan. Oma suhde kehoon heijastuu myös muihin. Omien ajatusten ja puheen vaikutuksen tiedostaminen on valmentajalle
    Terveellisesti syövän ihmisen, kuten kumppanin, ystävän, vanhemman tai valmentajan läsnäolo auttaa myös itseä ruokailemaan paremmin. Se luo turvallisuuden tunnetta ja mahdollistaa huolten purkamisen keskustelemalla.
    Etelä-Eurooppalaisissa kulttuureissa ruokailuhetket ovat rennompia ja sosiaalisempia, joissa ruoasta nautitaan ilman hiilihydraattien pelkoa.
    Valmentajalla kuuluu olla kohtuullinen ymmärrys häiriintyneestä syömisestä, jotta osaa tunnistaa. Painon mittaamisella voi olla ikäviä vaikutuksia, etenkin jos sitä tehdään liian usein. Valmentajan vastuulla on edistää urheilijan hyvinvointia ja ylläpitää turvallista ilmapiiriä.
    Kehoon liittyvä kommentointi, oli se sitten kehumista tai kritisointia, saattaa jäädä kaikumaan mieleen. Tuomarointikriteereihin ei kuulu kehon ulkonäköön liittyvät asiat, joten ne eivät lähtökohtaisesti kuulu myöskään urheilijan kommentointiin.
    Nuoren kanssa puheeksiottaminen on ehkä helpompaa, jos kysyy ylipäänsä mitä hänelle kuuluu. Jos et saa vastausta ensimmäisellä kysymyksellä, jatka kyselemistä. Valmentajan on hyvä kertoa huolestaan ja havainnoistaan myös muille, jotta urheilijan tukiverkosto olisi riittävän laaja. Valmentajankin on hyvä pyytää apua muilta.
    Häiriintyneen syömisen tunnistaminen toisessa on melko helppoa, mutta sen tunnustaminen itselleeen on tavallisesti vaikeaa. Toisaalta vanhemmat eivät aina halua myöntää tilannetta. Joskus vanhemmat tarvitsevat melko paljon vakuuttelua ymmärtääkseen tilanteen vakavuuden.
    Voit auttaa läheistästi enemmän välittämällä kuin syyttämällä. Kunnioitus ja myötätunto kantavat pitkälle.
    Somessa tulee paljon vastaan sisältöä, jossa kerrotaan "näin syön päivässä", joka helposti vahvistaa häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä.
    Kunpa joku olisi aiemmin kysynyt, että "Kuinka sä oikeasti voit?", koska vasta siitä alkoi parantuminen.

ความคิดเห็น • 4

  • @belsole9502
    @belsole9502 8 หลายเดือนก่อน

    Kylläpä oli kerrassaan hieno jakso. Upea isäntä ja aivan mahtavat vieraat. Mielenkiintoista ja lämminhenkistä keskustelua. Tämän jakson soisi kaikkien valmentajien ja urheilijoiden näkevän.

  • @kairi983
    @kairi983 8 หลายเดือนก่อน

    Moi.Mihin pitää kirjoitaa jos haluan päästä hoitoon syömishäiriöin takia.ja paljonko se maksaa

    • @syomishairiokeskus2370
      @syomishairiokeskus2370  7 หลายเดือนก่อน

      Syömishäiriökeskuksen palvelevasta puhelimesta (+358404115481) voi kysyä hoitoon pääsystä ja hinnoista. Kannattaa tutustua myös verkkosivuihimme syomishairiokeskus.fi.