Päihteet ja syömishäiriö - Elämän nälkään -podcast

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 พ.ย. 2023
  • Siiri Korpiniitty keskustelee YAD ry:n Saasa Rantalan ja Syömishäiriökeskuksen Annukka Ruskan kanssa päihteiden käytön vaikutuksesta syömishäiriöön.
    Haitallinen päihteidenkäyttö on melko yleistä syömishäiriöitä sairastavilla. Noin viidesosalla on mukana myös jonkinlainen päihdeongelma. Vaikean päihdeongelman kanssa on hankalaa saada apua syömishäiriön hoitoon, koska päihdeongelma koetaan usein kiireellisempänä ongelmana. Syömishäiriöt ja päihteiden käyttö kulkevat kuitenkin usein käsi kädessä. Molempia olisi parasta hoitaa yhtä aikaa, eikä erikseen.
    Syömishäiriöön itsessään liittyy riski ennenaikaiseen kuolemaan ja ongelmallinen päihteidenkäyttö lisää riskejä. Syömishäiriön toipumisennuste on yleensä hyvä, mutta päihdeongelma heikentää selvästi toipumisennustetta. Isolla osalla syömishäiriöitä sairastavista, jotka eivät toivu, tai kuolevat ennenaikaisesti, on yleensä myös jonkinlainen päihdeongelma.
    Syömishäiriöissä on paljon samoja piirteitä kuin riippuvuussairauksissakin. Molemmissa turvaudutaan itselle haitalliseen toimintaan, oman olon helpottamiseksi. Pitkään jatkuessaan käyttäytymismallista on vaikea irrottautua.
    Tunnesäätelyn ongelmat johtavat monesti syömishäiriöön tai päihteiden käyttöön. Mennään joko heti impulssin perässä tai yritetään tukahduttaa tunteita joko päihteillä tai syömishäiriön oireilla. Tunteesta halutaan päästä eroon käyttäytymisellä, joka on usein itselle haitallista.
    Saasa kommentoi: "Kun ei halua enää toistaa itselle haitallista käyttäytymistä, saattaa olla helposti hukassa itsensä kanssa, että "mitä mä nyt teen".".
    Päihderiippuvuuden tai syömishäiriön hoidossa on paljon samaa. Molemmissa opetellaan uusia taitoja tunteisiin reagointiin.
    Ruoka, samalla tavalla kuin syömishäiriön oireet, voi toimia keinona turruttaa tunteita. Sokeri nähdään usein asiana, johon voi jäädä koukkuun. Energiavajeeseen syöty sokeri maksimoi hyvänolon tunteen, jolloin saattaa kokea, että on koukussa sokeriin. Makean syöminen nostaa hyvänolonhormonien tasoa. Sokeri itsessään ei ole addiktoiva aine, mutta energiavajeen jälkeinen sokerin syöminen tuntuu erityisen hyvältä, jolloin sokeri voidaan kokea riippuvuutta aiheuttavana aineena.
    Jotkut päihteet voivat viedä ruokahalua tai näläntunnetta pois. Näläntunteen keinotekoinen poistaminen saattaa laukaista syömishäiriön.
    Päihdeongelmista kuntoutuminen on valitettavan vaikeaa. Syömishäiriötä tai päihteiden käyttöä yleensä hävetään niin paljon, että hoitoon ei välttämättä edes hakeuduta. Avun pyytämiselle on suuri kynnys. Ihminen nähdään usein pelkkänä riippuvuutena, eikä kokonaisuutena.
    Päihderiippuuvuutta ja syömishäiriöitä olisi hyvä hoitaa yhdessä, koska ne vaikuttavat toisiinsa merkittävästi. Syömishäiriöön liittyvät ongelmat saattavat ylläpitää päihteiden käyttöä.
    Hoitoon hakeuduttaesa törmääkin usein ajatukseen, että "Eikö mulla ole asiat tarpeeksi huonosti, että saisin apua?"
    Mikään ongelma ei ole niin pieni, etteikö niihin voisi hakea tai saada apua. Mitä aiemmin pyytää ja saa apua, sitä helpompaa toipuminen on.
    Toisaalta, myös hoitavalla henkilöllä voi olla hankaluuksia kysyä syömishäiriöistä, mikäli se ei ole hänen erikoisosaamistaan.
    Saasan kokemuksen mukaan toipumisen ratkaisevin teko on ollut ongelman myöntäminen. Usein ihminen valehtelee eniten itselleen. Kun myöntää, että itsellä on ongelma ja että tarvitsee apua, kuntoutuminen voi alkaa. Kuntoutuminen lähtee omasta halusta ja uskalluksesta toivoa itselleen parempaa vointia.
    Ihmisen arvokkuus ei ole koskaan sidottu siihen, että millaisia ongelmia kullakin on. Ongelmia olisi hyvä nostaa rohkeammin esille, jotta ne eivät olisi niin leimallisia. Syömishäiriö, kuten päihderiippuvuuskin, on sairaus, jota kukaan ei itselleen valitse.
    Turvallinen ja tukeva lähipiiri on yksi toipumisen kulmakivistä. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka edistävät hyvinvointiasi. Vertaistuki ja toipumistarinat auttavat uskomaan myös omaan toipumiseen. Samasta tilanteesta toipuneen kohtalotoverin tapaaminen vahvistaa luottamusta oman tilanteen muuttamiseen.
    Isotkin muutokset tehdään pieni askel kerrallaan. Vertaa itseäsi vain itseesi, älä muihin.

ความคิดเห็น •