Ioan, esti un om deosebit. Altruismul tau ma motiveaza sa te urmaresc. M- am abonat la canal si ceva imi spune mie ca esti un profesionist si tu chiar stii bine ceea ce spui. Sa- ti dea Dumnezeu sanatate!
Culmea! N-am mai mancat fulgi de ovaz de aproape un an iar acum doar ce mi-am preparat o portie si mi-a aparut clipul tau pe youtube. Acum aflu de tine si o sa te sustin cu prezenta si aprecierile mele pe fiecare clip!
Mulțumesc,eu mâncam liniștita rondele de orez făra sa mă gândesc prea mult ,doar erau recomandate de 2 ori pe zi de un nutriținist.( gustări,câte 3 rondele). Multumesc cu recunoștință. Voi înlocui cu tărâțe de ovăz .❤❤❤
Toate bune pana la muschiuletul afumat ! Parerea mea .Cantitatea mancata este un mare adevar !Trebuie sa invatam echilibrul si cumpaterea si sa mancam cele trei mese asezat la masa nu in pat birou sau calculator .Felicitari pentru tot ce faceti !!!
Eu fac terciul de fulgi de ovăz cu kefir, în loc de lapte de soia, ovăz sau cocos, dar combin cu semințe de Kia, In, cânepă, floarea soarelui, goji și fulgi de ovăz + fructe de pădure. Aș aprecia un răspuns sincer din partea ta, dacă este ok și sănătos sau ce nu fac bine și ce trebuie să schimb. Mulțumesc anticipat pentru răspuns și mult succes în continuare cu canalul.
Si eu imi doresc ca in viitor sa creasca suficient canalul incat sa pot sa ma mut de la o masuta la un studio mai mare, unde sa pot sa primesc invitati. Sper sa reusesc.
Sunr abonata. Ma bucur ca primesc sfaturi bune de la cineva. Mama a fost asistent medica. Am crescut.alaturi de ea.in spitalul de copii .cu renumiti medici pediatri. M am nascut cu ficat gras.cu constipatie. Am mancat sanatos. Am 76 ani.si ma ingrojoreaza ca .in urma mai multor operatii. Ultima fistula intre perianala. De cateva luni trebuie sa iau zilnic laxarive. Acum laxanatur. Am 6 luni de la operatie. Am diabet tip2. M ad bucura sa mi găsiți dv.un tratament natural. Am mancat usor si sanatos toată viata.numai la indrumatea medicilor. Multumesc pentru sfaturile pe care le citesc pe youtube . Iau si cel putin 15 med .cu retete/ zi/ pentru toate bolile care m au napadit de mica
Salut Ioan! Cand faci sport constant si consistent, intregul program nutritional se schimba complet! Iar carboh si glucidele devin friendly! Cred ca nu trebuie omis acest aspect din clipurile tale, dealtfel extrem de interesante si f pertinente si chiar echilibrate! Succes!
Încerc să amintesc constant despre îmbunătățirea sensibilității la insulină și creșterea depozitelor de glicogen în urma exercițiilor fizice. E drept, in clipul de față nu cred că am făcut-o
E foarte sănătos dar cu câteva lucruri de ținut cont: - nu e indicat celor care au probleme cu tiroida - conține fitoestrogeni - există oameni cu alergie la soia - are acid fitic, dar asta e o problemă rezolvabilă În principiu, dacă nu există alergii, probleme hormonale sau cu tiroida, e foarte sănătos
Și eu ce trebuie să mai mănânc acum, dacă am peste 60 de ani și am mâncat destulă pâine și fructe , legume proaspete și conservate cu sare și piper, 9:45 integrală , zahăr, uscate. Am consumat destule fibre în viața mea! Știu că vegetarienii (iepurii, caprele, oile, căprioarele, 🐃 bivolii, cerbii și vacile, caii, catari 13:5113:5413:56
Te urmăresc din când în când. Asta pentru că mai urmăresc și pe alții cu explicații diferite ,dar cam cu același rezultat. Din ce am constatat. Ascultandu-te mi-am am adus aminte de copilărie. Copilărie trăită în perioada comunistă. Se presupune că populația era mai sănătoasă atunci datorită unor factori care nu depindea de noi. Ci de sistem. În goana pentru a plăti datoriile impuse de ruși după război și mai apoi industrializarea României, comuniștii au uitat efectiv de populație. Sau poate nu. Sau poate a spus-o intenționat unei alimentații precare. Îmi aduc aminte că alimentarele erau goale. Pe rafturi erau așezate la mare cinste votca, munți de farfurii și pahare și conserve de pește. Pe tejghea lângă cantar trona o ladă imensă plină cu marmeladă ,într-o parte iar în cealaltă altă ladă cu macrou congelat. Biscuiții și bomboanele acoperite cu cacao erau de multe ori pe raftul din spatele tejghelei, implicit în spatele vânzătoarei undeva sus de nu ajungea nici ea. De pâine nu mai vorbesc că venea dimineața și dispărea foarte repede. Era la cartelă. Carne lactate și altele nu mai vorbesc lipseau cu desăvârșire. Oase și vestiții adidași de porc.,,copitele " se mai găseau din abundență. A,am uitat calupuri de untură erau la liber că uleiul de floarea soarelui era la cartelă. Și pentru că aveam de ales între a cumpăra pește și votcă sau a răbda de foame românul a găsit o alternativă ,,satele". Acolo țăranii puteau să crească în curte o găină, un porc, o vacă pentru lapte și brânză, oi. Și uite așa trenurile erau ticsite de călători care alergau prin toată români când se putea pentru a-și procura hrana. În concluzie, faptul că în acele vremuri de tristă amintire datorită exportului masiv de orice tip de aliment, nu exista hrană procesata sau ultra procesata. Iar populația se hrănea cu alimente sănătoase așa puțină cum era. Paradoxul zilelor noastre, avem marketurile pline cu alimente dar ultra procesate și nesănătoase pentru organism. Acum suntem în situația în care trebuie să fim atenți ce mâncăm ca să nu ajungem la probleme de sănătate. CE PARADOX!
Salut! Eu pana acum imi faceam ovaz rulat cu lapte, seminte si un cub de ciocolata neagra 100%. Crezi ca este ok daca peste astea mai adaug si psyllium, unt de arahide, si in total 5 seminte diferite?
Sigur. Personal nu as mai adauga si untul de arahide dar rau nu face. Daca e pentru proteine, as manca mai degraba un ou, sau doua albusuri sau as folosi o cupa de whey
Mulțumesc ptr aceste informații și as vrea sa știu dacă,cerealele musli cu stafide,alune de pădure, arahide și migdale sunt sănătoase la un diabetic asociate cu lapte de soia praf .
Sunt destul de multe zaharuri acolo și nici stafidele nu sunt de mare ajutor. Aș schimba stafidele cu niște fructe de pădure, cerealele cu unele cu mai puțin zahar, aș păstra alunele și migdalele și aș adăuga câțiva fulgi de ciocolată neagră sau de fibre de cacao.
Mulțumesc pentru informațiile prețioase. Am o întrebare la care nu am găsit un răspuns clar sau pe înțelesul meu: De cand ma știu ( am 55 de ani) corpul meu nu asimilează zaharurile, vitaminele și mineralele. Întotdeauna am avut probleme în ami echilibra dieta. Am avut perioade în care am ajuns cu glicemia la 40 si bineînțeles la urgenta sub perfuzii. Cu toate ca am grija sa consum constant dulciuri cat mai naturale sau cat mai puțin procesate tot la zaharul alb ajung sa pun într-un ceai pentru a putea avea un pic de energie pentru ziua respectiva. Am făcut control la tiroidă, am luat pe o perioada de 5 ani eutirox de 0.25 dupa care medicul endocrinolog mi-a spus ca nu mai este necesar deoarece organismul meu a găsit o cale de a se reface dar totuși fara sa iau magneziu, vitamine și sa consum de dulce regulat nu am o viata normala . Sunt tot timpul lesinata, fara vlaga, fara putere, sunt momente când abia vad pe unde calc. Consum cat pot de mult verdețuri, salate, fulgi, cereale, am renunțat la consumul de alcool total ( consumam o jumătate de pahar de vin de tara de doua - trei ori pe săptămână la masa de seara). Consum cat pot de mult miere de albine, am renunțat la cafea, cofeina, taurina si multe alte sucuri nocive. Consum fructe si legume cat mai puțin procesate dar totuși organismul meu vrea dulce procesat...dacă beau un pahar de 200 ml de Pepsi sunt ok jumătate de zi, la fel se intampla si cu zahărul. Dar încerc sa raman echilibrata și sa nu consum decât alimente sănătoase ( daca mai exista). Întrebarea este: cum reușesc sa imi echilibrez acest deficit de zaharuri, vitamine și minerale. Mi-am refăcut analizele de sânge de curand iar glicemia mea este 60. Sunt tot timpul ametita, ma concentrez greu si nu am forta, putere sa imi rezolv lucrurile din viata mea. Ma simt ca un robot. Va mulțumesc pentru răbdarea de a citi mesajul meu si raman recunoscătoare unui viitor răspuns .
Pot fi multiple răspunsuri dar online nu vă poate spune nimeni. Pot fi probleme hepatice, hormonale, medicamente, foarte multă mișcare și alimentație insuficientă, pancreasul poate produce excesiv insulină. Trebuie să vă vadă un doctor ca să vă spună dacă e vreo problemă care trebuie tratată sau dacă pur și simplu e corectabil din dietă. Ca alimente, aș introduce mai mult amidon și mai puțin zahar.
M-am uitat și eu pe fulgii mei de ovăz... Cei integrali de la Kaufland pe care de obicei îi consum au 11 g proteine, 9,7 fibre, grăsimi 7,1 g, glucide 56 g, din care zaharuri 1,1 g. Bine eu nu mănânc doar fulgi de ovăz... Mănânc și semințe de in, semințe de dovleac, semințe de susan negru, migdale, nuci, fulgi dar si ăstia au proteine și fibre destule... + tofu, salată, roșii, ceapă uscata sau verde, câteodată usturoi... cartofi copți la cuptor. Am dimineața o masă adevărată. Apoi după amiază... câteva mere sau banane... în general fructe. Și la fiecare oră beau apă. Nici nu știu... cred ca e ok. Câteodată îmi fac humus... sau mănânc supă cremă de linte. Când nu suntem în post mănânc și ouă și pește. Înainte să mănânc beau lapte de soia... iau spirulina... Și câteodată grapfruit roșu.
Aceleasi alimente le consum si eu .Eu zic, că nu exageram cu nimic.fulgi simpli de ovaz si mai adaug un mixt de seminte apoi adaug uneori iaurt ZUZU pt calciu ,lapte de soia preferatul nr 1 . Daca ne luam după atațea "specialisti" ne trebuie o balantă analitică 😁 sincer? Exagerează mult.Eu mananc cereale de multi ani si glicemia este normala ,am o digestie foarte buna (nu ma mai constip ) apă beau suficient .Sanatate multa va doresc , si sarbatori frumoase ❤
Nu-i o idee prea buna sa ma uit la video dupa ce tocmai am terminat doua portii de portokalopita, doua prajituri, o bucata de baklava, doua pateuri cu branza si un shake proteic. O sa revin mai tarziu dar las comentariul pt algoritm :)
ovăz integral fiert cu puțin apa și lapte slab,la care adaug o linguriță de detox pe baza de semințe de in și îndulcit puțin cu sirop de agave ..împreună cu ceva semințe gen nuci, migdale ...și poate o bucățică sau doua de ciocolata neagra 90 la sută ...cum suna?
Buna ziua, cum rămâne cu cei care se antrenează? Cei care au nevoie de "acei mulți carbohidrați" ? Știți procesul, dupa ce fibrele de muschi se rup...❤
Mulțumesc frumos,Ioan!Fulgii de ovăz pe care ii cumpără de la magazinul Penny, marcă proprie au scris pe declarația nutrițională pentru 100 g produs, următoarele: grăsimi 1,3g,glucide 65,2,zaharuri 0,7g,proteine10g.Este aproape de ce ai pomenit tu.Ii pot folosi cu încredere? Mulțumesc!
Doua linguri de fulgi de ovaz si cu apa nu lapte , nu zahar ci fructe de padure,nuci .scortisoara o banana cateodata care este delicioasa, uneori mar.O sa fiu mai atenta la fulgi. Multumesc.
Adevarat ,am diabet am incercat cereale asa zise fara zahar cu ovaz mi a urcat la 200 dupa masa de dimineață la 2 h eu facandu mi insulina lund pastila ptr diabet .
Ovăzul cu 62g glucide,0.7g zaharuri,8.5g fibre,5.7g grasimi,1g acizi grași saturați,12g proteine sunt ok de consumat într-o porție de 50 g la micul dejun , fierți în apă cu lapte(1/1)sau iaurt(200g)?😊
Buna! Am un mare semn de întrebare în legătură cu fibrele de ovăz,cum este corect sa îl preparam ,îl fierbem sau îl punem la înmuiat de cu seara? Va mulțumesc !
Fulgii si taratele de ovaz sunt afectate de temperatura, fibrele insa doar in foarte mica masura. Daca vreti sa le gatiti pentru a scapa de acidul fitic, din nou, nu e o problema cu fibrele purele, doar cu fulgii si taratele.
Mancarea de dimineata : mei boabe fiert cu patrunjel.ceapa sau hrisca boabe fiarta cu legume verzi, ceapa sau seminte de chia sau alune 14:1914:1914:19
Ați putea să dați rețeta exactă a terciului de fibre? Cu puțină apă, cum spuneți, nu se poate obține un terci...poate putem folosi un lapte de migdale făcut în casă? Mulțumesc!
Sigur. 7-8 grame de fibre de psyllium, 10-12 grame de fibre de ovăz, 200 de ml de apă, 150 de grame de fructe de pădure și câteva picături de îndulcitor. O bag 2 minute jumate la microunde și e gata Recunosc însă, e mai bună la gust cu lapte vegetal.
@@abonatlasanatatefoarte bun materialul, dar eu spre exemplu folosesc lapte normal, afine, nuci, merișor și banana. Fug in general de laptele vegetal.
Mănânc dimineața terci de ovăz integral de aprox. doi ani pe care-l fierb 10-12 minute la care adaug patru nuci măcinate și am glicemia bună. Înainte de terci cu 30-40 minute beau suc de lămâie bio cu apă aprox. 150 ml. Nu consum prăjeli și alimente procesate. Ce părere aveți?
Ascult cu atentie toste video care postati,le socotesc importante pt o slimentatie cst mai sanatoasa,pe intelesul tuturor,deci cu o rata larga de interes. Mi- am exprimat doar dezamagirea . Peste tot pe canalele despre sanatate si alimentatie ,fulgii de ovaz sant pe primul plan: smoothy cu fulgi,lapte cu fulgi,paine din fulgi,cake din fulgi,etc.Si asa toti credem ca daca mancam fulgi mancam sanatos. Si uite ca nu e chiar asa. Multumesc de raspuns.
Puteți mânca regulat chia fără probleme. Uitați un studiu pe șoareci care au consumat chia ca 10% din dietă zilnica - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073254/ Rezultatele au fost pozitive
Intrebare: Simplul fapt de a mesteca un fruct poate fi incadrat in termenul de "procesare"? pentru că probabil și in acest caz se pot rupe carbohidrații in fragmente mai mici și la cresterea nivelului glicemiei. Daca greșesc, va rog să mă corectați.
Tehnic inclusiv curatarea lui de coaja este catalogata ca procesare. Mestecarea insa intra la capitolul "digestie mecanica". Si da, unul din rolurile mestecarii este ca enzimele digestive sa aiba acces la nutrientii din aliment. Dar mestecarea nu are acelasi efect ca un blender sau un tocator electric
nu inteleg cum fibrele de ovaz nu sunt de fapt cele mai ultra-procesate sin cele 3 optiuni? sunt cel mai departe de forma naturala a ovazului, sau gresesc?
Procesat nu inseamna neaparat rau. Toate suplimentele cu vitamine sunt tot atat de ultraprocesate. Sunt o multime de variante de alterare a compozitiei unui aliment care sunt benefice pentru sanatatea noastra: fortificarea cu vitamine si minerale, hidrolizarea unor proteine, extragerea unor compusi care ne fac rau (acizii grasi saturati de ex), samd. Toate sunt forme de procesare si toate imbunatatesc calitatile acelui aliment
Terciul de ovaz e in regula pentru oricine, atat timp cat alegeti unul care are fibre, aveti grija la cantitati si il combinati cu nutrientii potriviti.
Vă rog frumos eu am probleme cu glicemia care e mereu mare dimineața pe stomacul gol 105 106 nu știu ce aș putea mânca la primul dejun,am observat că dacă mănânc mai devreme siara dimineața e ok glicemia dar..emoglobina glicata e 5,9 e la limita 😢
V-aș recomanda mai degrabă ca seara, după cinâ, să mergeți 30 de minute la o plimbare. Iar dimineața puteți mânca omletă cu roșii, spanac și o felie de pâine integrală
@@abonatlasanatate eu aveam 60 grame de ovaz cu 30 grame de whey plus banana cateva alune cateva cuburi de cocos si lapte rice and almond plus creatina 3 grame. Inainte de sala.
Eu folosesc combinatia de fibre de psyllium si fibre de ovaz despre care vorbesc in clip. Fulgi de ovaz mananc rar, doar cand n-am mancat inainte de alergare si am nevoie de ceva care sa-mi dea energie rapid
Ioan, esti un om deosebit. Altruismul tau ma motiveaza sa te urmaresc. M- am abonat la canal si ceva imi spune mie ca esti un profesionist si tu chiar stii bine ceea ce spui.
Sa- ti dea Dumnezeu sanatate!
Mulțumim mult!! Informatiile sunt foarte prețioase! Toate cele bune!
Foarte bun episod! Multumim! 👍
Hombre, ai o voce ❤🥰🥰🥰
E mai faină decât a celor care au canale cu povești pt copii. 😊
Keep it up✅✔️☑️💟
Bine, e și conținutul fain, dar uneori ascult de cel puțin 2 ori să aud și informația 😂 nu știu dacă doar asupra mea ai acest efect🤭🤗
@@Elmirei Vezi Transcrierea și vei avea toate informațiile necesare fără factori perturbator.
Culmea! N-am mai mancat fulgi de ovaz de aproape un an iar acum doar ce mi-am preparat o portie si mi-a aparut clipul tau pe youtube.
Acum aflu de tine si o sa te sustin cu prezenta si aprecierile mele pe fiecare clip!
Foarte multumesc ,explicat foarteee logic si complet ,,,adica de persoana care a inteles fenomenele si ni le expune si noua ...multumesc f mult
Mulțumesc,eu mâncam liniștita rondele de orez făra sa mă gândesc prea mult ,doar erau recomandate de 2 ori pe zi de un nutriținist.( gustări,câte 3 rondele).
Multumesc cu recunoștință. Voi înlocui cu tărâțe de ovăz .❤❤❤
Foarte importante informații. Nu știam mai nimic despre asta. Mulțumesc !😊
Toate bune pana la muschiuletul afumat ! Parerea mea .Cantitatea mancata este un mare adevar !Trebuie sa invatam echilibrul si cumpaterea si sa mancam cele trei mese asezat la masa nu in pat birou sau calculator .Felicitari pentru tot ce faceti !!!
Vă mulțumesc f.mult ,reale și utile informații🤗🙏🥰
Acum am inteles macar care i diferenta dintre cele trei. Multumesc!
Eu fac terciul de fulgi de ovăz cu kefir, în loc de lapte de soia, ovăz sau cocos, dar combin cu semințe de Kia, In, cânepă, floarea soarelui, goji și fulgi de ovăz + fructe de pădure.
Aș aprecia un răspuns sincer din partea ta, dacă este ok și sănătos sau ce nu fac bine și ce trebuie să schimb.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns și mult succes în continuare cu canalul.
E foarte bine asa.
Multumesc frumos pentru toate sfaturile .care ni le dati .
Foarte adevarat! Este exact asa cum ai expus problema
Multă sanatate ❤❤si Sarbatori Pascale Luminate !
Mulțumesc mult pentru aceste informații imi sunt utile 🙏
Va multumim mult,from USA🙏❤️🇱🇷
Mulțumesc pentru informații, foarte utile!🥰
Informatii utile prezentate cu profesionalism! Felicitari si multumiri!🙏❤❤❤
UNDE-I PROFESIONALISMUL????? la 100 g are numai 68 calorii carbo 12 g din care 6% sunt fibre !!
Mi-ar plăcea să urmăresc o emisiune cu dumneavoastră și Dragoș Patraru pe teme ce țin de nutriție.
Si eu imi doresc ca in viitor sa creasca suficient canalul incat sa pot sa ma mut de la o masuta la un studio mai mare, unde sa pot sa primesc invitati. Sper sa reusesc.
👋🇺🇸! Vă mulțumesc mult, informații utile. Vă voi urmări cu plăcere. 👍
Profesionist ca de obicei! Multumesc!
Mulțumesc frumos pentru sfaturi 🥰
Este super interesant ,merci
Sunr abonata.
Ma bucur ca primesc sfaturi bune de la cineva.
Mama a fost asistent medica. Am crescut.alaturi de ea.in spitalul de copii .cu renumiti medici pediatri.
M am nascut cu ficat gras.cu constipatie.
Am mancat sanatos. Am 76 ani.si ma ingrojoreaza ca .in urma mai multor operatii.
Ultima fistula intre perianala.
De cateva luni trebuie sa iau zilnic laxarive. Acum laxanatur.
Am 6 luni de la operatie.
Am diabet tip2.
M ad bucura sa mi găsiți dv.un tratament natural.
Am mancat usor si sanatos toată viata.numai la indrumatea medicilor.
Multumesc pentru sfaturile pe care le citesc pe youtube .
Iau si cel putin 15 med .cu retete/ zi/ pentru toate bolile care m au napadit de mica
🙏🙏🙏Multumesc pentru pretioasele informatii🙏💗
Faina explicatia!
Foarte bine explicați domnule ❤Mulțumesc din Chișinău 🎉
Mulțumim pentru aceste informații prețioase!
Multumesc pt informatii...
Opiniile sunt împărțite în raport cu seriozitatea cu care privim asupra sănătății noastre care trebuie păstrată în condiții cît mai bune !!!❤
Prețioase informații. Mulțumesc!
Mulțumesc pentru sfaturi !
Mulțumesc frumos pentru aceste informații. ❤
Mulțumim frumos de informații ❤
Mulțumim!
Mulțumesc mult și eu
Multumim pentru lămuriri
Va multumesc ptr utile sfaturi
Mulțumesc , multe informați ....
Salut Ioan! Cand faci sport constant si consistent, intregul program nutritional se schimba complet! Iar carboh si glucidele devin friendly! Cred ca nu trebuie omis acest aspect din clipurile tale, dealtfel extrem de interesante si f pertinente si chiar echilibrate! Succes!
Încerc să amintesc constant despre îmbunătățirea sensibilității la insulină și creșterea depozitelor de glicogen în urma exercițiilor fizice. E drept, in clipul de față nu cred că am făcut-o
habar nu aveam ca exista Fibre pure , foarte util.
Salut. Un video despre cum reglam hiper tensiunea arterială prin alimentație si sport,pt a renunta la medicamente
Mulțumesc! ❤
Mulțumesc frumos🙏🙏
Eu maninc boabe de ovaz taiate cu otel (in lb engleza steel cut oats). Se produc atit in America dar avem si importate din Irlanda.
Mulțumesc pentru informații. Aș vrea să știu cât de sănătos este tofu.
E foarte sănătos dar cu câteva lucruri de ținut cont:
- nu e indicat celor care au probleme cu tiroida
- conține fitoestrogeni
- există oameni cu alergie la soia
- are acid fitic, dar asta e o problemă rezolvabilă
În principiu, dacă nu există alergii, probleme hormonale sau cu tiroida, e foarte sănătos
Mulțumesc mult pentru sfaturi
Foarte interesant!😊
Va mulțumesc frumos f important
Și eu ce trebuie să mai mănânc acum, dacă am peste 60 de ani și am mâncat destulă pâine și fructe , legume proaspete și conservate cu sare și piper, 9:45 integrală , zahăr, uscate. Am consumat destule fibre în viața mea! Știu că vegetarienii (iepurii, caprele, oile, căprioarele, 🐃 bivolii, cerbii și vacile, caii, catari 13:51 13:54 13:56
Te urmăresc din când în când. Asta pentru că mai urmăresc și pe alții cu explicații diferite ,dar cam cu același rezultat. Din ce am constatat. Ascultandu-te mi-am am adus aminte de copilărie. Copilărie trăită în perioada comunistă. Se presupune că populația era mai sănătoasă atunci datorită unor factori care nu depindea de noi. Ci de sistem. În goana pentru a plăti datoriile impuse de ruși după război și mai apoi industrializarea României, comuniștii au uitat efectiv de populație. Sau poate nu. Sau poate a spus-o intenționat unei alimentații precare. Îmi aduc aminte că alimentarele erau goale. Pe rafturi erau așezate la mare cinste votca, munți de farfurii și pahare și conserve de pește. Pe tejghea lângă cantar trona o ladă imensă plină cu marmeladă ,într-o parte iar în cealaltă altă ladă cu macrou congelat. Biscuiții și bomboanele acoperite cu cacao erau de multe ori pe raftul din spatele tejghelei, implicit în spatele vânzătoarei undeva sus de nu ajungea nici ea. De pâine nu mai vorbesc că venea dimineața și dispărea foarte repede. Era la cartelă. Carne lactate și altele nu mai vorbesc lipseau cu desăvârșire. Oase și vestiții adidași de porc.,,copitele " se mai găseau din abundență. A,am uitat calupuri de untură erau la liber că uleiul de floarea soarelui era la cartelă. Și pentru că aveam de ales între a cumpăra pește și votcă sau a răbda de foame românul a găsit o alternativă ,,satele". Acolo țăranii puteau să crească în curte o găină, un porc, o vacă pentru lapte și brânză, oi. Și uite așa trenurile erau ticsite de călători care alergau prin toată români când se putea pentru a-și procura hrana. În concluzie, faptul că în acele vremuri de tristă amintire datorită exportului masiv de orice tip de aliment, nu exista hrană procesata sau ultra procesata. Iar populația se hrănea cu alimente sănătoase așa puțină cum era. Paradoxul zilelor noastre, avem marketurile pline cu alimente dar ultra procesate și nesănătoase pentru organism. Acum suntem în situația în care trebuie să fim atenți ce mâncăm ca să nu ajungem la probleme de sănătate. CE PARADOX!
Nu e rau sa avem de unde alege si sa existe optiuni. Trebuie insa sa invatam si care dintre ele sunt sanatoase.
Mulțumesc 🌺
👏👏👏👏👏👏👏👏Multumesc
Salut! Eu pana acum imi faceam ovaz rulat cu lapte, seminte si un cub de ciocolata neagra 100%.
Crezi ca este ok daca peste astea mai adaug si psyllium, unt de arahide, si in total 5 seminte diferite?
Sigur. Personal nu as mai adauga si untul de arahide dar rau nu face. Daca e pentru proteine, as manca mai degraba un ou, sau doua albusuri sau as folosi o cupa de whey
Mulțumesc ptr aceste informații și as vrea sa știu dacă,cerealele musli cu stafide,alune de pădure, arahide și migdale sunt sănătoase la un diabetic asociate cu lapte de soia praf .
Sunt destul de multe zaharuri acolo și nici stafidele nu sunt de mare ajutor. Aș schimba stafidele cu niște fructe de pădure, cerealele cu unele cu mai puțin zahar, aș păstra alunele și migdalele și aș adăuga câțiva fulgi de ciocolată neagră sau de fibre de cacao.
Foarte eficient *********
Foarte interesant. Se discutā destul de mult despre tārâtele/fulgii de ovāz, dar foarte putin de tārâtele de grâu care au mult mai multe fibre. De ce?
Bun subiect. Tărățele de grâu au și 40-45 de grame de fibre pe 100g și merită promovate. O să discutăm despre ele.
Multumesc mult.
Multumim pentru sfaturi . Foarte utile. Eu mananc des orez alb fiert cu carne sau fara. Este sanatos?
Orezul alb e cam ca painea alba. Ar fi mai utila o varianta de orez integral, brun, salbatic.
Mulțumesc
Am o întrebare la dumneavoastră pt anemie ce alimente ar fi bune.???
Sufăr de mulți ani de anemie
Foarte interesant , mulțumesc mult 😊
Alimentele pe care eu le consider super sănătoase: Avocado, Roșiile și Castraveții de vară, Lintea, Fasolea, Peștele de râu, Carnea de vacă și de cal.
Carnea de pasare este cel mai sanatoase ca pui , curca .
Mulțumesc pentru informațiile prețioase.
Am o întrebare la care nu am găsit un răspuns clar sau pe înțelesul meu: De cand ma știu ( am 55 de ani) corpul meu nu asimilează zaharurile, vitaminele și mineralele. Întotdeauna am avut probleme în ami echilibra dieta. Am avut perioade în care am ajuns cu glicemia la 40 si bineînțeles la urgenta sub perfuzii. Cu toate ca am grija sa consum constant dulciuri cat mai naturale sau cat mai puțin procesate tot la zaharul alb ajung sa pun într-un ceai pentru a putea avea un pic de energie pentru ziua respectiva. Am făcut control la tiroidă, am luat pe o perioada de 5 ani eutirox de 0.25 dupa care medicul endocrinolog mi-a spus ca nu mai este necesar deoarece organismul meu a găsit o cale de a se reface dar totuși fara sa iau magneziu, vitamine și sa consum de dulce regulat nu am o viata normala . Sunt tot timpul lesinata, fara vlaga, fara putere, sunt momente când abia vad pe unde calc. Consum cat pot de mult verdețuri, salate, fulgi, cereale, am renunțat la consumul de alcool total ( consumam o jumătate de pahar de vin de tara de doua - trei ori pe săptămână la masa de seara). Consum cat pot de mult miere de albine, am renunțat la cafea, cofeina, taurina si multe alte sucuri nocive. Consum fructe si legume cat mai puțin procesate dar totuși organismul meu vrea dulce procesat...dacă beau un pahar de 200 ml de Pepsi sunt ok jumătate de zi, la fel se intampla si cu zahărul. Dar încerc sa raman echilibrata și sa nu consum decât alimente sănătoase ( daca mai exista). Întrebarea este: cum reușesc sa imi echilibrez acest deficit de zaharuri, vitamine și minerale. Mi-am refăcut analizele de sânge de curand iar glicemia mea este 60. Sunt tot timpul ametita, ma concentrez greu si nu am forta, putere sa imi rezolv lucrurile din viata mea. Ma simt ca un robot.
Va mulțumesc pentru răbdarea de a citi mesajul meu si raman recunoscătoare unui viitor răspuns .
Pot fi multiple răspunsuri dar online nu vă poate spune nimeni. Pot fi probleme hepatice, hormonale, medicamente, foarte multă mișcare și alimentație insuficientă, pancreasul poate produce excesiv insulină. Trebuie să vă vadă un doctor ca să vă spună dacă e vreo problemă care trebuie tratată sau dacă pur și simplu e corectabil din dietă.
Ca alimente, aș introduce mai mult amidon și mai puțin zahar.
Va rog sa imi spuneti ce lapte vegetal sa folosesc..cu seminete chia...stiind ca laptele vegetal din magazine sant pline de zahar..si multe altele..
Tare!
M-am uitat și eu pe fulgii mei de ovăz... Cei integrali de la Kaufland pe care de obicei îi consum au 11 g proteine, 9,7 fibre, grăsimi 7,1 g, glucide 56 g, din care zaharuri 1,1 g. Bine eu nu mănânc doar fulgi de ovăz... Mănânc și semințe de in, semințe de dovleac, semințe de susan negru, migdale, nuci, fulgi dar si ăstia au proteine și fibre destule... + tofu, salată, roșii, ceapă uscata sau verde, câteodată usturoi... cartofi copți la cuptor. Am dimineața o masă adevărată. Apoi după amiază... câteva mere sau banane... în general fructe. Și la fiecare oră beau apă. Nici nu știu... cred ca e ok. Câteodată îmi fac humus... sau mănânc supă cremă de linte. Când nu suntem în post mănânc și ouă și pește. Înainte să mănânc beau lapte de soia... iau spirulina... Și câteodată grapfruit roșu.
Aceleasi alimente le consum si eu .Eu zic, că nu exageram cu nimic.fulgi simpli de ovaz si mai adaug un mixt de seminte apoi adaug uneori iaurt ZUZU pt calciu ,lapte de soia preferatul nr 1 . Daca ne luam după atațea "specialisti" ne trebuie o balantă analitică 😁 sincer? Exagerează mult.Eu mananc cereale de multi ani si glicemia este normala ,am o digestie foarte buna (nu ma mai constip ) apă beau suficient .Sanatate multa va doresc , si sarbatori frumoase ❤
Nu-i o idee prea buna sa ma uit la video dupa ce tocmai am terminat doua portii de portokalopita, doua prajituri, o bucata de baklava, doua pateuri cu branza si un shake proteic. O sa revin mai tarziu dar las comentariul pt algoritm :)
Proteina a salvat situația
@@abonatlasanatate ce usor ai identificat partea pozitiva, din partea mea ai tot respectul si toata stima.
ovăz integral fiert cu puțin apa și lapte slab,la care adaug o linguriță de detox pe baza de semințe de in și îndulcit puțin cu sirop de agave ..împreună cu ceva semințe gen nuci, migdale ...și poate o bucățică sau doua de ciocolata neagra 90 la sută ...cum suna?
In mare suna bine. Doar cu siropul de agave am o problema, pentru ca e 90% fructoza.
@@abonatlasanatate ...pai nu compensează nucile și fibrele din detox?
Nu mai stie omul care-i mai destept dintre voi nutritionisti !
Buna ziua, cum rămâne cu cei care se antrenează? Cei care au nevoie de "acei mulți carbohidrați" ? Știți procesul, dupa ce fibrele de muschi se rup...❤
Discutăm săptămâna aceasta.
Cum combatem grasimile depuse pe vasele de sange?mulțumesc ❤
O să vorbesc despre placa de aterom cât de curând
Masline,scortisoara, curcuma,lamaie cu coaja final : "Natokineze dizolva cheagurile" ..
Mulțumesc frumos,Ioan!Fulgii de ovăz pe care ii cumpără de la magazinul Penny, marcă proprie au scris pe declarația nutrițională pentru 100 g produs, următoarele: grăsimi 1,3g,glucide 65,2,zaharuri 0,7g,proteine10g.Este aproape de ce ai pomenit tu.Ii pot folosi cu încredere? Mulțumesc!
Nu vad cate fibre au. In rest sunt rezonabili
Doua linguri de fulgi de ovaz si cu apa nu lapte , nu zahar ci fructe de padure,nuci .scortisoara o banana cateodata care este delicioasa, uneori mar.O sa fiu mai atenta la fulgi. Multumesc.
Adevarat ,am diabet am incercat cereale asa zise fara zahar cu ovaz mi a urcat la 200 dupa masa de dimineață la 2 h eu facandu mi insulina lund pastila ptr diabet .
Ovăzul cu 62g glucide,0.7g zaharuri,8.5g fibre,5.7g grasimi,1g acizi grași saturați,12g proteine sunt ok de consumat într-o porție de 50 g la micul dejun , fierți în apă cu lapte(1/1)sau iaurt(200g)?😊
Aș pune și un ou lângă sau altă sursă de proteine
Mulțumesc!❤️
Mulțumesc și eu ,eram interesată 🙏🙏🙏🥰
Fibre de ovăz, așa să scrie pe eticheta? Acestea sunt cele mai sănătoase? Mersii
Eu așa ceva folosesc www.nosugarshop.ro/cumpara/fibre-de-ovaz-200g-fit-food-8387
@@abonatlasanatate mulțumesc!
Buna! Am un mare semn de întrebare în legătură cu fibrele de ovăz,cum este corect sa îl preparam ,îl fierbem sau îl punem la înmuiat de cu seara? Va mulțumesc !
Fulgii si taratele de ovaz sunt afectate de temperatura, fibrele insa doar in foarte mica masura. Daca vreti sa le gatiti pentru a scapa de acidul fitic, din nou, nu e o problema cu fibrele purele, doar cu fulgii si taratele.
Pastele integrale italiene?
Vă rog studiati : dece se spune ca BROCOLI ar avea aflatoxine ? Va rog un raspuns . . .
V-am răspuns dincolo. Nu are, decât dacă e depozitat în condiții improprii. Cel proaspăt și cel congelat nu au
Mancarea de dimineata : mei boabe fiert cu patrunjel.ceapa sau hrisca boabe fiarta cu legume verzi, ceapa sau seminte de chia sau alune 14:19 14:19 14:19
Foarte interesant
Ați putea să dați rețeta exactă a terciului de fibre? Cu puțină apă, cum spuneți, nu se poate obține un terci...poate putem folosi un lapte de migdale făcut în casă? Mulțumesc!
Sigur. 7-8 grame de fibre de psyllium, 10-12 grame de fibre de ovăz, 200 de ml de apă, 150 de grame de fructe de pădure și câteva picături de îndulcitor. O bag 2 minute jumate la microunde și e gata
Recunosc însă, e mai bună la gust cu lapte vegetal.
Super! Mulțumesc f mult! Succes și sănătate!
@@abonatlasanatatefoarte bun materialul, dar eu spre exemplu folosesc lapte normal, afine, nuci, merișor și banana. Fug in general de laptele vegetal.
Într-o vreme îl făceam cu kefir. Era o combinație foarte bună pentru flora intestinală
@@abonatlasanatate Pe plita cat timp ar trebui fiert? Nu am microunde in casa!
De unde vă cumpărați fulgi si de care.
Mulțumesc
Tocmai am descoperit o problemă. Au dispărut fibrele de psyllium de la ambele firme de unde luam. Găsesc doar tărâțe
Mănânc dimineața terci de ovăz integral de aprox. doi ani pe care-l fierb 10-12 minute la care adaug patru nuci măcinate și am glicemia bună. Înainte de terci cu 30-40 minute beau suc de lămâie bio cu apă aprox. 150 ml. Nu consum prăjeli și alimente procesate. Ce părere aveți?
E foarte bine. Aș pune lângă terci și o proteină, cum ar fi un ou fiert.
@@abonatlasanatate Am omis să vă scriu că mănânc ou de casă fiert tare , o zi da și o zi nu imediat după ce consum terciul.
E perfect. Felicitări
Vă mulțumesc pentru răspuns și vă doresc sănătate și succes în continuare.
Pana la urma mai e ceva bun de mancat decat salata?
Inclusiv fulgii de ovăz, dacă vă uitați la clip și aflați pe care să-i alegeți și cum să îi combinați
Ascult cu atentie toste video care postati,le socotesc importante pt o slimentatie cst mai sanatoasa,pe intelesul tuturor,deci cu o rata larga de interes. Mi- am exprimat doar dezamagirea . Peste tot pe canalele despre sanatate si alimentatie ,fulgii de ovaz sant pe primul plan: smoothy cu fulgi,lapte cu fulgi,paine din fulgi,cake din fulgi,etc.Si asa toti credem ca daca mancam fulgi mancam sanatos. Si uite ca nu e chiar asa. Multumesc de raspuns.
Scuze pentru ca am inteles altceva.
De unde va cumpărați fibrele de ovaz? Si care ar fi acestea?
Așa ceva folosesc www.nosugarshop.ro/cumpara/fibre-de-ovaz-200g-fit-food-8387
@@abonatlasanatate mulțumesc din suflet! Toate binecuvântările! Numai bine🙏🙏
Ce părere aveți despre chia mulțumesc de sfat
Mănânc cam o dată pe săptămână
,nu este indicat consumul zilnic de chia? Există vreun risc?
Puteți mânca regulat chia fără probleme. Uitați un studiu pe șoareci care au consumat chia ca 10% din dietă zilnica - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073254/ Rezultatele au fost pozitive
Mulțumesc mult pentru răspuns!
❤
Ne puteti recomanda un produs de fibre de ovaz gasit in comert?
Sigur
1. www.sezamo.ro/17847-fit-food-fibre-de-ovaz?storeId=12000&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2uiwBhCXARIsACMvIU3JrJzB5dTA8DbshIZqeYqJOz5vaJeKUtte_Woz8Sqb0tchDfn_y5AaAt1VEALw_wcB
2. www.lowcarbfood.ro/fibre-de-ovaz.html?campaignid=20742822166&adgroupid=&device=m&creative=&placement=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2uiwBhCXARIsACMvIU0BHnPadI9rN5nYEftMQ0w7kmhK6DK0TI4Z58i7trQxFLRbMKrhs08aAnocEALw_wcB
@@abonatlasanatate Multumesc!
Intrebare: Simplul fapt de a mesteca un fruct poate fi incadrat in termenul de "procesare"? pentru că probabil și in acest caz se pot rupe carbohidrații in fragmente mai mici și la cresterea nivelului glicemiei. Daca greșesc, va rog să mă corectați.
Tehnic inclusiv curatarea lui de coaja este catalogata ca procesare. Mestecarea insa intra la capitolul "digestie mecanica". Si da, unul din rolurile mestecarii este ca enzimele digestive sa aiba acces la nutrientii din aliment. Dar mestecarea nu are acelasi efect ca un blender sau un tocator electric
Tărâțe de ovăz trebuie fierte sau numai înmuiate peste noapte?
Ideal fierte și răcite
nu inteleg cum fibrele de ovaz nu sunt de fapt cele mai ultra-procesate sin cele 3 optiuni?
sunt cel mai departe de forma naturala a ovazului, sau gresesc?
Procesat nu inseamna neaparat rau. Toate suplimentele cu vitamine sunt tot atat de ultraprocesate. Sunt o multime de variante de alterare a compozitiei unui aliment care sunt benefice pentru sanatatea noastra: fortificarea cu vitamine si minerale, hidrolizarea unor proteine, extragerea unor compusi care ne fac rau (acizii grasi saturati de ex), samd. Toate sunt forme de procesare si toate imbunatatesc calitatile acelui aliment
@@abonatlasanatate merci de raspuns. super educative filmuletele. keep up the good work!
Va rog, cine este moderatorul acestor sfaturi/ de ajuns de bune.
Este medic ?
Vad canu se prezinta .
Ce importanță are că e medic sau ce o fi important că dă sfaturi utile
Sunt masterand la Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila din București, la secția nutriție
Ștevia poate inlocui zaharul la cafea?
Da.
Mulțumim! Dar pentru persoane care nu au probleme cu kilogramele în plus ,terciul de ovăz consumat dimineața ca prima masă este ok?
Terciul de ovaz e in regula pentru oricine, atat timp cat alegeti unul care are fibre, aveti grija la cantitati si il combinati cu nutrientii potriviti.
Vă rog frumos eu am probleme cu glicemia care e mereu mare dimineața pe stomacul gol 105 106 nu știu ce aș putea mânca la primul dejun,am observat că dacă mănânc mai devreme siara dimineața e ok glicemia dar..emoglobina glicata e 5,9 e la limita 😢
V-aș recomanda mai degrabă ca seara, după cinâ, să mergeți 30 de minute la o plimbare. Iar dimineața puteți mânca omletă cu roșii, spanac și o felie de pâine integrală
@@abonatlasanatate mulțumesc frumos pentru răspuns
Cate grame de psilium si cate grame de fibre de ovaz intra in micul dejun prezntat in clip? Vreau sa schimb fulgii cu fibrele. Multumesc.
Eu combin 10 grame de fibre de orez cu 10 de psyllium
@@abonatlasanatate eu aveam 60 grame de ovaz cu 30 grame de whey plus banana cateva alune cateva cuburi de cocos si lapte rice and almond plus creatina 3 grame. Inainte de sala.
@@abonatlasanatate Multumesc pentru raspuns.
Nu am inteles ce tip de fulgi folositi dvs pentru terci. Se poate sa-mi raspundeti, va rog?
Eu folosesc combinatia de fibre de psyllium si fibre de ovaz despre care vorbesc in clip. Fulgi de ovaz mananc rar, doar cand n-am mancat inainte de alergare si am nevoie de ceva care sa-mi dea energie rapid
Nu trăiesc prea mulți ani! Iar eu sunt destul de svelta, Mică și🎉🎉😢 slăbuță
Ați spus "unele lactate".
Oare kefirul făcut de mine din granule de kefir poate fi consumat?
Kefirul e un aliment foarte sanatos
👏👏👏
Câți ani aveți domnule Ioan, mulțumesc !?
44