Energiavaje hajottaa kehoa - Elämän nälkään -podcast

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ต.ค. 2023
  • Tässä jaksossa ravitsemusterapeutti Annukka Ruska kertoo syömishäiriöiden ravitsemuskuntoutuksesta. Yleensä ravitsemusterapeutin vastaanotolle tullaan pääosin omien syömishuolien kanssa, mutta usein myös läheisten saattelemana. Ei ole niin pientä tai suurta huolta, etteikö voisi tulla vastaanotolle. Yleensä liikkeelle lähdetään yksilöllisestä kartoituksesta. Vastaanotolle voi tulla kuka tahansa - ei tarvitse olla diagnoosia, vaan pelkkä huoli syömisestä riittää. Diagnoosista riippumatta tietynlaiset ajatukset ja huolenaiheet ovat yleensä saman tyyppisiä. Syömiseen liittyviä huolia voi olla kaiken kokoisilla ja ikäisillä ihmisillä, sukupuolesta riippumatta.
    Hoidon peruslähtökohdat ovat pitkälti samanlaisia, oli kyseessä sitten anorektinen oireilu, ahmimisen ja oksentamisen vuorottelu tai muu syömisen häiriö. Aluksi kartoitetaan syömiskäyttäytymistä ja ajatusmalleja sekä niiden vääristymiä. Moni asiakas tietää melko hyvin, mitä ylipäänsä pitäisi syödä, mutta sen soveltaminen omaan syömiseen voi olla hukassa.
    Palvelevassa puhelimessa monesti käydään keskustelua:
    "Ei se ole siitä kiinni, ettenkö tietäisi miten pitäisi syödä, mutta mä en syö niin kuin pitäisi."
    Asiantuntijan avulla ydinongelmiin päästään kiinni. Usein asiakas toteaakin, että hän ei tiennytkään kuinka pitäisi syödä. Asiakas on saattanut etsiä tietoa monista paikoista, esimerkiksi tiettyihin erikoisruokavalioihin liittyen.
    Alunperin on saattanut olla pyrkimys tehdä omasta syömisestään terveellisempää, mutta se onkin kääntynyt oman kehon terveyttä vastaan. Tietoa saattaa olla paljon, mutta se on saattanut keskittyä liikaa yksityiskohtiin ja oman kehon kuunteleminen on jäänyt taka-alalle. Ymmärrys siitä, miksi pitäisi syödä tietyllä tavalla, saattaa puuttua.
    Miten pitäisi syödä?
    Tulee syödä omaa tarvetta vastaavasti. Kehossa on aika hyvät järjestelmät, jotka säätelevät energiatasapainoa. Kun on ajauduttu pois oman kehon ohjauksesta, ei enää kuulla mitä oma keho yrittää kertoa. Silloin on syytä luoda sellaiset olosuhteet, joissa voi saada taas yhteyden nälkä/kylläisyyssignaaleihin. Keho tulee saada toimimaan niin, että sen signaalit kuuluvat jälleen. Mikäli kehon antamia viestejä on tottunut sulkemaan pois, niitä ei välttämättä enää edes huomaa.
    Terveessä tilanteessa nälkä/kylläisyysignaalit ja mieliteot säätelevät energiatasapainoa. Uskalla syödä itsesi kylläiseksi saakka. Uskalla rakentaa ateria niin, että siellä olis riittävän hyvin edustettuna eri energiaravintoaineet. Tarvitaan hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja. Kylläisyyden tunteeseen auttaa se, että ainesosia on sopivasti.
    Säästöaineenvaihdunnasta johtuvaa ahmimisen tarvetta voidaan vähentää tasapainoisemmalla syömisellä. Joustavuus syömisessä on myös tärkeää. Vääriä luuloja saattaa olla myös siitä, mitkä ruoka-aineet sopivat itselle. Syömishäiriöstä toipuvalla makumieltymykset saattavat muuttua paljonkin, kun suhde tiettyihin ruokiin muuttuu.
    Energiavaje aiheuttaa erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka pitävät yllä häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä. Energiavajeen seurauksena paino voi olla alle oman hyvinvointipainon. Energianlähteinä on käytetty välttämättömiä lihaskudoksia, eikä normaalin hormonitoiminnan ylläpitämiseen tarvittua minimimäärää rasvakudosta ole enää saatavilla.
    Hengenvaarallisessa aliravitsemustilassa keho käyttää sisäelinten kudoksia ravinnon lähteenä. Tällöin ensisijaisena tavoitteena onkin aiheutuneiden vaurioiden korjaaminen. Vakava tilanne pyritään rauhoittamaan, jotta kudokset saadaan vahvistettua ja esimerkiksi sydän pääsee toimimaan normaalisti. Kun energiavaje lähtee purkautumaan ja keho alkaa toipua, se rakentaa uudelleen menetettyä lihas- ja rasvakudosta.
    Paino yksistään ei kerro ravitsemustilasta eikä syömishäiriön vakavuudesta. Syömishäiriön vaikutus ajatuksiin, tunteisiin ja kehoon sekä elämänlaatuun voi olla valtava, vaikka henkilö olisi normaalipainoinen.
    Silloin, kun aletaan tehdä toipumistyötä ja opetellaan syömään vastoin syömishäiriön tuomia uskomuksia, nousee yleensä ahdistus. Toiminnan muutoksesta nousee usein myös sisäinen vastustus, vaikka muutos olisi itselleen hyväksi. Syömishäiriökeskuksen ammattilaisten avulla päästään hankalien vaiheiden yli, yhdessä syömishäiriötä vastaan.

ความคิดเห็น •