Ochelari de protecție calculator. Funcționează?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ต.ค. 2024
  • Profesorul de fizica olandez al lui Anton: / @iamulrich4309
    💲 Devino membru ►bit.ly/35Q8vXC
    💲 Sustine-ne ► / cristianpresura
    ⭐Distribuie pe Instagram! joinsnippet.com/
    ❗Discord ► / discord
    ❗Instagram ► / cristianpresura
    ❗Facebook ► / presura
    ❗Facebook page ► / posts
    🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
    🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.c...
    📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
    📙 Cartea ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
    📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ

ความคิดเห็น • 184

  • @ilienistor210
    @ilienistor210 4 ปีที่แล้ว +123

    Bine ar fi ca toate produsele sa fie prezentate asa cum sunt ele cu adevarat.

    • @gmilitaru
      @gmilitaru 4 ปีที่แล้ว +4

      Nu cred că este util ca lumina albastră să fie complet eliminată. Mai important decît să ne prindă somnul în fața ecranului este să vedem corect imaginea de pe ecran. Creierul uman poate compensa pînă la un anumit punct o intensitate mai slabă a unei culori. De aceea pot purta aceeași pereche de ochelari tot timpul, de dimineața pînă seara, pretutindeni, în fața computerului, a e-readerului și atunci cînd privesc în jurul meu. Totuși, dacă culoarea albastră ar fi complet oprită (sau ar fi redusă pînă le cel mult 25%), nu ar mai rămîne nici o bază pentru compensare și nu aș mai percepe corect imaginea.
      De aceea nu folosesc modul de noapte pe telefon (sau echivalentele sale pentru PC). Pentru simplu citit de text, unde culorile nu contează, prefer să ajustez eu culorile din aplicația de e-reader către un fond negru și caractere portocalii, într-o nuanță pe gustul meu subiectiv.

    • @alone_4life
      @alone_4life 4 ปีที่แล้ว +1

      cine crezi ca le-ar mai cumpara?si asta ar fi grav pt economie...

    • @ilienistor210
      @ilienistor210 4 ปีที่แล้ว +1

      @@alone_4life cei care vor si au nevoie, ar cumpara. Da, ar fi grav pentru economie, dar ma refer la economia unora care te mint ca iti trebuie, doar ca sa iti ia banii. Produsele trebuie sa se muleze pe nevoile consumatorilor, asa am evolua mult mai rapid si ne-ar fi mao bine, fara ca economia mondiala sa sufere.

    • @TiviDan
      @TiviDan 4 ปีที่แล้ว +1

      @@ilienistor210 tot marketingul se bazeaza pe minciuna si ascunderea adevarului. Se baga bani in campanii de marketing mincinoase, cine ar finanta adevarul. ... pana si acest canal "e finantat", daca intelegi ce vreau sa spun.

    • @Mihai-mb4ew
      @Mihai-mb4ew 4 ปีที่แล้ว +1

      @@TiviDan De cine este "finantat" acest canal?

  • @sorinflorica5663
    @sorinflorica5663 2 ปีที่แล้ว +6

    Relevant chiar si dupa 2 ani.Am vrut sa imi cumpar o pereche de ochelari de genul, ce bine ca am dat de acest clip înainte sa arunc 30 40 de euro pe geam.Multumesc foarte mult domnul profesor!

  • @raulrus9026
    @raulrus9026 4 ปีที่แล้ว +15

    Inca odată știința contrazice marketingul

  • @fl0w.
    @fl0w. 4 ปีที่แล้ว +45

    Un videoclip foarte folositor, continuati tot asa !

    • @mavismoi123
      @mavismoi123 3 ปีที่แล้ว

      da e suer e cel mai tare wow wow wow wow wow wow super tare wow :)))

  • @presura
    @presura  4 ปีที่แล้ว +12

    Profesorul de fizica olandez al lui Anton: th-cam.com/channels/cKBZw1vvWUiN8MDIYEluYA.html

  • @dragosc8326
    @dragosc8326 4 ปีที่แล้ว +2

    F tare și informativ filmulețul. Mulțumim.
    Pentru calculator se poate folosi aplicația f.lux, care îngălbenește tot la apusul soarelui.

  • @cdarius0
    @cdarius0 4 ปีที่แล้ว +2

    Are si windows si OSX cofigurata o optiune pentru night light si o aplicati f.lux care se ocupa tot de asta si se activeaza automat cand apune soarele sau la o ora fixa. La unele versiuni de android nu exista aceasta optiune dar exista aplicatii pentru asta precum Twilight pe care o folosesc de cateva luni si pe care o recomand.
    Foarte interesant videoclipul! Continua tot asa. :D

  • @mihaidima2005
    @mihaidima2005 3 ปีที่แล้ว +1

    Că și completare, distanta fata de monitor este și ea foarte importanta pentru a evita oboseala ochilor, cu cât mai mare cu atât mai bine. Un ecran mare, care permite o distanță de un metru, este de preferat unuia de laptop și mai ales unui telefon.

  • @DomnulCioco
    @DomnulCioco 4 ปีที่แล้ว +5

    Bun experimentul.
    In apararea mea, ca optometrist, recomand sa se faca acest test cu o gama mai larga de lentile cu protectie impotriva luminii albastre. Diferenta intre o pereche de lentile cu aceasta protectie (evident nu de pe ali express) si softul pentru reducerea cantitatii de albastru emis este ca putem sa ne bucuram de ce vedem pe displayuri fara sa ingalbenim totul atat de tare.
    Comerciantii care prezinta orice lentila ca solutia 100% pentru orice, mananca rahat turcesc.

  • @rotorblade9508
    @rotorblade9508 4 ปีที่แล้ว +1

    Foarte buna ideea. Practic iti cumperi ochelari cu un usor filtru de albastru, si care intuneca imaginea si cand nu te uiti la calculator, cand de fapt poti regla nivelul de albastru prin software.
    E nu comand cu filtru, pentru ca avea o imagine cat mai luminoasa . Totusi orice lentila are un grad mic de intunecare a imaginii.
    Cele uv si antireflex sunt in schimb folositoare

  • @abcdefg9613
    @abcdefg9613 4 ปีที่แล้ว +2

    Ca mic sfat as menționa pentru cei care citesc mult pe pc și mai ales pt cei care au de vizionat ecrane relativ statice (gen un doc sau pdf), ați putea reduce contrastul între text și fundal prin schimbarea backgroundului în nuanțe de gri/bej pentru a reduce stresul pe ochi.

  • @stefanvirtual8420
    @stefanvirtual8420 4 ปีที่แล้ว +5

    Felicitari pentru ce faceti! 😍

  • @ilonaszabo2291
    @ilonaszabo2291 4 ปีที่แล้ว +9

    Ar fi foarte interesant sa faceti un video si despre ochelarii de soare, daca chiar ne ofera protectie impotriva soarelui :)

    • @behicana
      @behicana 4 ปีที่แล้ว +3

      Sau daca e necesar sa ne protejam de soare

    • @Winnetou17
      @Winnetou17 4 ปีที่แล้ว +2

      @@behicana Dacă nu stai doar în casă sau în pădure, atunci nu-i nevoie să mai dovedească cineva că e nevoie să te protejezi de soare. Nu te-ai prăjit niciodată la soare ? Sau să fi avut prieteni/apropiați care au pățit asta ?

    • @vladbargaoanu8094
      @vladbargaoanu8094 4 ปีที่แล้ว +2

      Normal ca ai nevoie de protectie pentru razele solare. Soarele emite radiatie( atat vizibila cat si invizibila) care are in componenta ei ultra violete (UV). Ele se impart in 3 categorii UV-A, UV-B, UV-C. Cele UV-C au cel mai mare nivel de energie si nu sunt filtrate de nori. Ele sunt cauza aparitiei arsurilor solare.

    • @CristianCiupitu
      @CristianCiupitu 4 ปีที่แล้ว +2

      @@vladbargaoanu8094 ultravioletele C sunt filtrate de ozon, e un pic ciudat să-ți pui problema lor la nivelul solului sau dacă nu locuiești la Polul Nord unde cândva era o gaură în stratul de ozon.

  • @gamesdistrict1264
    @gamesdistrict1264 4 ปีที่แล้ว +1

    Multumesc pentru informatie.Am intrat in setarile monitorului si am gasit obtiunea de a seta intensitatea lumini albastre.

  • @D.Undercover
    @D.Undercover 4 ปีที่แล้ว

    Va multumesc pentru o explicatie clara si de mare folos. Va apreciez munca

  • @mihaibalan1917
    @mihaibalan1917 4 ปีที่แล้ว +1

    felicitari! clar si concis. este un experiment frumos care ne a aratat adevarul din spatele marketingului.

  • @estefanoo
    @estefanoo 4 ปีที่แล้ว +2

    Foarte educativ. Va mulțumesc pentru informații!

  • @iheartz2742
    @iheartz2742 4 ปีที่แล้ว +1

    Daca ai windows 10 poti sa dai la display settings si ai acolo "night light" si dai on si dai cat vrei sa fie de "galben" ecranul.

  • @alexpandi9768
    @alexpandi9768 4 ปีที่แล้ว +1

    Exista si in Windows 10 Night light si e programabila, poate fi activat seara, inainte cu cateva ore de culcare, nu e nevoie de monitoare speciale

  • @paultheowl6855
    @paultheowl6855 4 ปีที่แล้ว +9

    25% banuiesc ca doar pe un anumit set de lentile. Se spune ca lentilele de la Zeiss au 90%. As vrea sa testati daca aveti posibilitatea.

  • @alexander.frisch
    @alexander.frisch 4 ปีที่แล้ว +1

    Foarte fain experimentul! Exista si o aplicatie "f lux" disponibila atat pe calculator cat si pe telefon care reduce cantitatea de lumina albastra in functie de cum vrei tu

  • @v1std
    @v1std 4 ปีที่แล้ว +1

    Exista in Windows 10 functia de night light separat de ce "stie" monitorul. Se poate seta sa se activeze in anumite intervale orare sau o poti tine activa tot timpul. Interesant si util filmuletul....

  • @mihai69dragomir
    @mihai69dragomir ปีที่แล้ว

    Poate testati si niste ochelari achizitionati dintr-o optica medicala, cu lentile de renume (Rodenstok, Hoya, Essilor), nu doar cei produsi pe vapor!!!

  • @cris33311
    @cris33311 4 ปีที่แล้ว +1

    Exista branduri de monitoare PC care au incorporata tehnologie de reducere a luminii albastre deja in constructia monitorului. Marcile BenQ si Philips au la monitoare Low Blue Light dar probabil nu toate modelele asa ca verificati parametrii tehnici ai monitorului inainte sa il cumparati.
    Si pentru cine nu are nevoie de astfel de monitor sau nu isi permite unul nou, exista optiune de Night Light Settings in Windows 10 x64 Pro la Settings>Display>Night light settings cu slider unde ajusteaza intensitatea .
    (Nota: Customizarea Windowsului nu este posibila decat dupa ce activati windowsul si pentru cine nu isi permite 1000 lei ca sa aiba licenta de windows poate sa cumpere o licenta digitala de windows de pe internet cu 10$ )
    Si pentru cine nu are windows 10 sau nu are optiunea asta in Windows ar fi o gaselnita si pentru ei, si anume sa incerce sa treaca pe modul Cinema de la placa video sau de la setarile monitorului. Sau alt mod, dar cred ca modul presetat "Cinema" e cel mai aproape de cazul de fata .
    Problema e ca designerii si graficienii au nevoie de culori asa ca ei nu pot reduce albastrul dar macar pot face pauze mai des la statul in fata PC.

  • @deden638
    @deden638 4 ปีที่แล้ว +15

    Eu pe laptop (HP) am in Display Settings optiune pt Night Light

    • @alexfigaro-c2o
      @alexfigaro-c2o 4 ปีที่แล้ว +1

      Exact. Pentru windows 10, poți căuta în bara de start oricând Night Light și să o activezi/dezactivezi. Poți chiar regla intensitatea și intervalul orar la care să fie pornită :)

    • @haidukul
      @haidukul 4 ปีที่แล้ว

      cam toate au acum

    • @gibiel.og.p
      @gibiel.og.p 4 ปีที่แล้ว

      O ai pe orice dispozitiv cu Windows 10

  • @usernamepemata
    @usernamepemata 4 ปีที่แล้ว +1

    Foarte util videoclipul!Mulțumim

  • @lucialucy6656
    @lucialucy6656 4 ปีที่แล้ว +2

    La ochelarii de protectie se vede intotdeauna o reflexie albastra, ceea ce nu se vede la ochelarii din video. Avand in vedere ca sunt cumparati de pe Aliexpress , e clar ca este doar un geam fara tratamentul de anti-blue. Am cumparat si eu unii de pe Aliexpress si nu au nici o treaba cu protectia; apoi am luat unii din magazin de optica si e diferenta. Sper sa refaceti video-l cu niste ochelari mai de calitate sa vedem cu adevarat diferenta. Oricum, multumim de sfatul cu night light. Eu una nu stiam de el.

  • @cristianandrei2805
    @cristianandrei2805 4 ปีที่แล้ว

    Multumusc Cristian! Chiar zilele astea ma intrebam daca sa-mi iau ochelari pentru laptop.

  • @lilpuffy5569
    @lilpuffy5569 4 ปีที่แล้ว

    Am o sugestie pentru un video viitor. Am tot cautat videouri pe youtube care sa explice mai detaliat fiecare stare de agregare in parte (ma refer la cele exotice, toate cele 20 si ceva), dar nu am gasit nici unul in romana si nici cele in engleza nu mi s-au parut prea bine explicate. As aprecia un astfel de video din partea dumneavostra deoarece explicati foarte bine lucruri care par foarte complicate.

  • @SubZero-ie3jb
    @SubZero-ie3jb 4 ปีที่แล้ว +2

    Salut Cristian, Foarte practic acest video, am cumparat si eu anul trecut o pereche de ochelari pentru protectie monitor, ce pot sa spun ca dupa 3-4 ore de purtat ma doare capul si simteam o senzatie ciudata la nivelul ochilor (nu recomand acesti ochelari)
    Ce va recomand in schimb, este un program care se numeste ,,F.lux" si care modifica culorile in functie de ora de vizioanare, astfel incat nu veti mai vedea acel albastru strident si obositor la orele de seara. Multumesc.

  • @eduardbucsa923
    @eduardbucsa923 4 ปีที่แล้ว

    Absolut genial. Multumesc de informatii.

  • @craciungheorghe854
    @craciungheorghe854 4 ปีที่แล้ว

    Vă mulțumim pentru informații domnule Presura de oameni ca dvb avem nevoie cum avem nevoie de aier vă rugăm cît mai multe teste , efectele lumini led calde luminii led rece a undelor infraroșii cum se pot observa fara aparatul de fotografiat care este efectul de se pot vedea în întuneric și de ce nu putem vedea imaginea color cînd o folosim .

  • @Radzig.Kobyla
    @Radzig.Kobyla 4 ปีที่แล้ว +14

    Pana una alta cei cu windows 10 folositi night mode :D

    • @scripca9813
      @scripca9813 4 ปีที่แล้ว +2

      Asta ar fi unul dintre cele mai mari plusuri ale acestiu sistem de operare

  • @ArdeashVladut
    @ArdeashVladut 3 ปีที่แล้ว

    Va multumesc pentru acest clip foarte folositor.
    Stima

  • @RobertMihalache
    @RobertMihalache 4 ปีที่แล้ว +1

    Interesant acest material👍
    Multumesc mult👍

    • @geoelectronica
      @geoelectronica 2 ปีที่แล้ว

      Ciao Robert. Tu ca sofer profesionist ma gandesc ca esti interesat de ochelarii pentru condus pe timp de noapte?

  • @buhociuvlad9396
    @buhociuvlad9396 4 ปีที่แล้ว +1

    Puteți face va rog un video asemănător cu filtru albastru al telefoanelor si al pc care au asa ceva.

  • @ciprianov2006
    @ciprianov2006 4 ปีที่แล้ว

    multumesc pt disponibilitatea !!

  • @thunder7161
    @thunder7161 4 ปีที่แล้ว +3

    Mulțumim pentru un nou clip

  • @efteniemihaela9958
    @efteniemihaela9958 4 ปีที่แล้ว +2

    Buna idee de vlog🎉

  • @geoelectronica
    @geoelectronica 2 ปีที่แล้ว +1

    Multumim pentru clip!
    Ar mai fi ceva interesesant de vazut/ studiat si anume becul incansescent vs. becul LED. Care din cele doua afecteaza in timp mai mult vederea?
    Stima

  • @crisal6667
    @crisal6667 4 ปีที่แล้ว

    Mulțumesc. Chiar a ajutat

  • @pawky4ppp
    @pawky4ppp 4 ปีที่แล้ว +1

    din fericire si microsoft a implementat optiunea Night Light in windows 10. o folosesc si ziua

  • @florin-adelinilaci5534
    @florin-adelinilaci5534 4 ปีที่แล้ว +1

    O curiozitate, lumina albastră are legătură cu secreția de melatonină (hormon produs de glandă pineală, implicat în starea de somn-veghe) și că "strică ochii", asta inseamnă că persoanele cu patologii de vedere cromatică (daltonism), chiar pe receptorii retinieni pentru culoarea albastră, sunt în general mai somnolenți și vederea lor se degradează mai lent decât vederea unei persoane normale (fără defect de cromatică vizuală) care e zilnic cu botu' în tehnologie?

  • @Awesome1094
    @Awesome1094 4 ปีที่แล้ว +4

    Am ochelari cu dioptrii care au filtru pt lumina albastra si totusi folosesc si night light pe laptop si telefon

  • @Dr_V
    @Dr_V 4 ปีที่แล้ว +35

    0:42 "uscarea" corneei nu are nici o treaba cu lungimea de unda a luminii incidente, se datoreaza faptului ca te uiti concentrat la monitor si, in consecinta, clipesti mai rar decat de obicei (filmul de fluid este generat de glanda lacrimala si imprastiat pe suprafata ochiului de miscarea pleoapelor), vei pati fix acelsi lucru si daca porti ochelarii aia inutili. 0:47 vedrea blurata (sau "in ceata") iar n-are vreo legatura cu cantitatea de lumina albastra, apare doar la cei cu un deficit de refractie preexistent (mai frecvent un astigmatism de grad mic) si se datoreaza tot concentrarii la o imagine in miscare, cine pateste asa ceva sa mearga la oftalmolog sa-si faca ochelari de corectie.
    Celor care lucreaza mult pe PC le recomand calduros un monitor de calitate, pentru ca nu cantitatea de lumina albastra reprezinta o problema, ci uniformitatea luminozitatii ecranului, contrastul real al imaginii si rata de refresh. Pentru grafica, editare foto/video sau alte domenii in care analizezi multe imagini statice cautati un monitor cu panel VA (MVA, PVA, SPVA, etc), pentru gameri este bun unul cu panel IPS. Indiferent ce faceti, daca stati mai mult de 2 ore pe zi la calculator evitati monitoarele cu panel TN, sunt cele mai ieftine dar iti nenorocesc ochii si genereaza migrene.

    • @Dr_V
      @Dr_V 4 ปีที่แล้ว +3

      @IMMO Lab Posteaza te rog si sursa acestui citat.

    • @Dr_V
      @Dr_V 4 ปีที่แล้ว +9

      @IMMO Lab Uite cum sta treaba, eu mi-am exprimat opinia in calitate de medic. Sunt radiolog, lucrez pe monitoare intre 6 si 12 ore pe zi si am o idee destul de clara despre cum stau lucrurile cu povestea asta. Nu eu sunt cel care trebuie sa-si argumenteze punctul de vedere si daca vrei sa ma contrazici credibil vino cu un argument stiintific, nu cu articole de prin reviste.

    • @mynameispro20
      @mynameispro20 4 ปีที่แล้ว

      va aprob domnu doctor,nu putea sa o zica cineva mai bine

    • @Dr_V
      @Dr_V 4 ปีที่แล้ว +3

      @IMMO Lab Ei bine data viitoare cand te imbolnavesti esti liber sa mergi la vrajitoarea comunala daca asta e opinia ta despre medici. Poate ca sunt arogant si condescendent, ghinionul tau ca trebuie sa ma suporti ca sa poti continua aceasta discutie. Am aruncat o privire pe studiu, pare destul de riguros dar este strict biochimic, evidentiaza un mecanism foto-oxidativ specific dar ramane de vazut ce impact functional se poate demonstra in vivo pentru treaba asta (adica mai e cale lunga pana sa se poata afirma ca expunerea la lumina albastra afecteaza masurabil acuitatea vizuala la om). Chiar daca povestea asta se va dovedi reala nu infirma mecanismele fiziolopatologice pe care le-am descris initial, ai vreo opinie in legatura cu ele sau voiai doar sa contrazici acea propozitie anume?

    • @Dr_V
      @Dr_V 4 ปีที่แล้ว +2

      @IMMO Lab "fallacy"... Daca tot imi contesti competenta profesionala poate iti declari si tu ocupatia si studiile. Nu de alta dar in afara de exprimarea agresiva si de citate de prin lucrarile altora n-ai postat ceva care sa arate ca opinia TA ar avea mai multa valoare decat a mea (sau decat o ceapa degerata). Eu nu ma ascund dupa un pseudonim si imi asum opiniile indiferent unde sunt exprimate, daca tot te bati cu caraminda-n peptu' de arama cu moralitatea ta superioara fi barbat si arata-ne cine esti, ca de "keyboard warriors" e plin prin comentariile de TH-cam.

  • @florin-mariusneacsu3634
    @florin-mariusneacsu3634 3 ปีที่แล้ว +1

    Salut. Poti sa faci un test si cu o pereche de ochelari de la Gunnar? Ma cam indoiesc ca cei prezentati (ochelarii) in clip sunt de calitate intrucat rezultatele au fost prezentate in testele facute.

  • @sharky9056
    @sharky9056 4 ปีที่แล้ว +4

    the best

  • @A.G.87.
    @A.G.87. 4 ปีที่แล้ว +3

    DOAR....multumiri.......na.....sa vezi ce inseamna fizica...si in portofel si in neuroni....:))))))

  • @TiviDan
    @TiviDan 4 ปีที่แล้ว +1

    Primul experiment mi se pare doar mie gresit? Ma refer ma masuratorile asupra monitorului prin ochelari. Din cate vad toata intensitatea a scazut si proportia dintre albastru, verde si rosu este constanta => ei nu taie deloc doar culoarea albastra ci sunt niste "ochelari de soare" care taie 25% din intensitatea lumini. Si 2: daca ar bloca 100% culoarea albastra, ea nu s-ar mai vedea deloc.ceea ce ar distorsiona grav culorile si nu cred ca ar vrea cineva sa-i poarte.

  • @VASY460
    @VASY460 4 ปีที่แล้ว

    multumim domnule profesor

  • @PunkProduction
    @PunkProduction 4 ปีที่แล้ว +2

    Nota 10!! Treci in bancã!

  • @ciprianmoldoveanu1848
    @ciprianmoldoveanu1848 4 ปีที่แล้ว +1

    Nu ledurile sunt colorate ci filtrul cu cristale lichide aplicat luminii emise de LED-ul ce iluminează din spate panoul cu cristale lichide.

  • @catalingabriel2959
    @catalingabriel2959 3 ปีที่แล้ว

    Multumim frumos!

  • @elenaapa5056
    @elenaapa5056 4 ปีที่แล้ว

    mulțumim Dle Presură

  • @alexciuc1949
    @alexciuc1949 4 ปีที่แล้ว +1

    Gasiti optiune si in winows 10 la system>display de night light si nu va mai sticati ochii!

  • @Zenobia992
    @Zenobia992 4 ปีที่แล้ว

    Un video despre planck temperature,kugelblitz sau 0 Kelvin?
    Daca se poate trece de aceste praguri si ce se poate intampla.

  • @aspectzew
    @aspectzew 4 ปีที่แล้ว +11

    Mai sunt si anumite programe pe calculator care elimina tot asa, cam 3 sferturi din lumina albastra

    • @CosminTeodor88
      @CosminTeodor88 4 ปีที่แล้ว +2

      Unul din ele este F.lux si il folosesec de ceva vreme. Chiar e foarte util pe timp de seara.

    • @Paul-uz3yq
      @Paul-uz3yq 4 ปีที่แล้ว +2

      Are si windows 10 asta

    • @rotorblade9508
      @rotorblade9508 4 ปีที่แล้ว

      Sigur, poti regla din software

    • @AdrianADN
      @AdrianADN 4 ปีที่แล้ว

      Monitoarele in general au low blue light

    • @adriangabrielalexandrescu2705
      @adriangabrielalexandrescu2705 4 ปีที่แล้ว

      Sau mai poti opri din setarile monitorului ,

  • @adrianp5667
    @adrianp5667 3 ปีที่แล้ว +1

    pai observ ca scade intensitatea la toate culorile cu alte cuvinte ochelarii cu protectie pentru monitoare nu protejaza ! Trebuia culoarea Albastra sa fie extompata total sau cat mai mult ! Am colegi la birou care se plang ca obosesc in fata monitorului desi ochelarii au fost realizat si cu protectie pentru calculator ! Eu am cumparat ochelarii de la pcgarage speciali pentru monitoare si nu obosesc in fata monitorului indiferent ca stau 5-10 ore !

  • @seda14us
    @seda14us 4 ปีที่แล้ว

    Multumesc pentru test...

  • @valentinachiru9326
    @valentinachiru9326 4 ปีที่แล้ว

    Bravo, domnule!

  • @costirock
    @costirock 4 ปีที่แล้ว +1

    Multumesc pentru ceea ce faceti! Mi-ar fi placut sa masurati si culoarea negru sau gri foarte inchis. Microsoft Office (de exempu) are optiunea sa schimbi tema din alb in negru si mie mi se pare mai relaxant sa folosesc fundalul negru sau mai intunecat. Sunt curios daca chiar functioneaza sau este un efect placebo :D

    • @flavius7524
      @flavius7524 4 ปีที่แล้ว +2

      Pai daca e negru nu emite lumina, eventual in cantitati neglijabile. La gri depinde de cat de deschis sau inchis e. E evident ca daca ai dark mode si ecranul e predominant negru sau tonuri inchise de gri intensitatea luminii albastre e mica

    • @skinnygumbo2700
      @skinnygumbo2700 4 ปีที่แล้ว +1

      Noaptea, lumina, indiferent de lungimea de unda, oboseste ochiul. Negrul inseamna de fapt absenta luminii. Normal ca sunteti mai relaxat.
      Oboseala vine de la faptul ca irisul se micsoreaza din cauza luminii venite de la monitor, dar se largeste in momentul in care ochiul "trage cu ochiul" 😁 la la background-ul intunecat. Acesta micsorare/marire continua a irisului duce la oboseala ochilor.

  • @AncaDitiu
    @AncaDitiu 4 ปีที่แล้ว

    Foarte tare videoul! Destupa mintile multora :)

  • @dinviata8578
    @dinviata8578 4 ปีที่แล้ว +1

    Experimentul sa facut la ochelari cu lentile heliomate ?

  • @mariabranga2804
    @mariabranga2804 4 ปีที่แล้ว

    Multumesc pentru aceaste informatii! Bravo!

  • @nhojolleh
    @nhojolleh 4 ปีที่แล้ว +1

    O placere sa va urmaresc videoclipurile. Abia astept sa va citesc cartea "Fizica povestita" (Astazi a sosit)

  • @netastanciulescu5223
    @netastanciulescu5223 4 ปีที่แล้ว

    Mulțumesc.

  • @dumbravatraian7222
    @dumbravatraian7222 4 ปีที่แล้ว

    Super util

  • @DariusDRB
    @DariusDRB 4 ปีที่แล้ว +1

    Eu pe telefon am nonstop filtru albastru pornit. Ma dor ochii daca il scot asa tare m-am obisnuit

  • @alintdg9896
    @alintdg9896 4 ปีที่แล้ว

    Foarte interesant videoclip!

  • @corcodelmarian
    @corcodelmarian 4 ปีที่แล้ว

    In concluzie ochelarii sunt o facatura, sau se poate umbla la reglajul de monitor sau de placa video si se scade din albastru cit se doreste.

    • @vladbargaoanu8094
      @vladbargaoanu8094 4 ปีที่แล้ว

      Nu chiar. Ochelarii cu protectie pentru lumina albastra, ma refer la o pereche buna, pot fi purtati toata ziua si au si filtru antireflexie; in concluzie, la finalul zilei, ochii nu sunt la fel de obositi ca in cazul in care nu ai avea o protectie.

  • @metehaudenisgeorge1640
    @metehaudenisgeorge1640 5 หลายเดือนก่อน

    Dacă îi achiziționezi la recomandarea unui medic pe comanda dintr-o clinica oftalmologica?

  • @iulian_98
    @iulian_98 4 ปีที่แล้ว +2

    Salut, eu dau luminozitatea la minim la orice ecran ( laptop, televizor, telefon ) și am schimbat culorile ferestrelor în windows în negru , tot ecranu negru ș scrisu alb, pe TH-cam am activat tema întunecată și pentru restul site-urilor am instalat un plugin care întunecă ecranu chiar dacă site-ul are un fundal alb .
    Eu am simțit diferența . Defapt am făcut asta încă de acum 6 ani pentru că la început după 12 ore de stat în fața laptop-ului mă dureau ochii în cap îngrozitor de tare .
    Aceste setări nu ajută și ele la protejarea ochilor ?
    Eu aș fi tentat să spun că da deoarece pe mine de când fac așa nu mai mă dor ochii chiar dacă stau foarte mult timp în fața ecranului .
    Câteodată mai port și niște ochelari de soare .

    • @alexhristache
      @alexhristache 4 ปีที่แล้ว +2

      Nu bag mana in foc, dar nu cred ca e foarte ok sa ai luminozitatea la minim mereu, fiindca iti vei obosi ochii incercand sa citesti. As vrea totusi o confirmare de la cineva mai priceput.

  • @Cristi-zt7to
    @Cristi-zt7to 4 ปีที่แล้ว

    Domnule Presură, veți face un video despre cum poate cineva deveni fizician?

    • @presura
      @presura  4 ปีที่แล้ว +2

      da, e o idee buna

  • @lushano
    @lushano 4 ปีที่แล้ว +1

    Excelent! Bv

  • @axe.d1
    @axe.d1 4 ปีที่แล้ว +1

    Un program foarte bun pentru calculator este f.lux. El regleaza cantitatea de lumina albastra in functie de cat e ceasul si zona in care esti. App, cartea cu Astrofizica se gaseste la Diverta?

    • @scripca9813
      @scripca9813 4 ปีที่แล้ว

      dac ai win 10 ai direct o optiune de night light

  • @cocodr4860
    @cocodr4860 4 ปีที่แล้ว

    F. interesant. Va asteptam cu urmare :))

  • @alexsd9915
    @alexsd9915 4 ปีที่แล้ว

    Foarte interesant

  • @AlexNovakim
    @AlexNovakim 4 ปีที่แล้ว +2

    Eu folosesc un program numit f.lux pentru pc care tot asa ajusteaza lumina albastra

  • @danidaniel1219
    @danidaniel1219 หลายเดือนก่อน

    La telefonul meu (Huawei P10 Plus) funcția se numește Confort ochi. O țin activă permanent.

  • @lavi26
    @lavi26 ปีที่แล้ว

    Va multumesc mult, tocmai ce am anulat o comanda de ochelari dupa aceste explicatii. Am gasit functia "night light" si pe laptop si pe telefon si vad o schimbare. Le-am activat si astept sa vad cum stau cu ochii apoi. In ultimul timp aveam ameteli si ma durea capul....
    PS. Dl Presura, oare tabla smart nu dauneaza elevilor? Intreb deoarece o las deschisa 4 ore in fata copiilor, ei se joaca pe ea, rezolvam exercitii, urmarim videouri, oare nu le dauneaza si lor? Laptopul e pus pe night light deja.

  • @costaofficialro8819
    @costaofficialro8819 4 ปีที่แล้ว

    Daca ai monitor mai bun îi selectezi culorile intrun fel care albul sa devina galben

  • @andreimodog7777
    @andreimodog7777 4 ปีที่แล้ว

    De unde s-ar putea cumpara un asemenea spectroscop? (Eventual unul UV/IR pt a testa ochelarii de soare)

  • @tehnicmultimedia1897
    @tehnicmultimedia1897 4 ปีที่แล้ว

    ESTE LED SAU ECRANUL ARE LUMINA PORNITA MEREU DAR PE ECRAN SUNT parcele ce au vopsite trei culori si cristalul lichid activat, obtureaza vizibilirarea respectivei culori>?
    ...... astept un raspuns

  • @dashu7275
    @dashu7275 3 ปีที่แล้ว

    Night light are si windows 10, chiar nu au rost ochelarii

  • @aureliagrosu1952
    @aureliagrosu1952 2 ปีที่แล้ว

    ADEVĂRUL NE FACE LIBERI, MULTUMESC !

  • @ioaniorgu5662
    @ioaniorgu5662 4 ปีที่แล้ว +2

    Dar nu e mai simplu să modificăm temperatura de culoare?

    • @360Hrs
      @360Hrs 4 ปีที่แล้ว

      nu e chiar aceiasi lucru acolo modifici temperatura culorilor ecranului night light aplica ca un strat deasupra la tot ce vezi de culoare galbuie sa blocheze lumina albastra teoretic nu cred ca ar fii diferenta mare daca schimbi temperatura de culoare acum nu stiu exact nu detin un aparat sa masor

    • @ioaniorgu5662
      @ioaniorgu5662 4 ปีที่แล้ว +2

      @@360Hrs ce strat să aplice? Nu cred! Simplu, cu cât temperatura are mai puțini kelvini, are mai puțin albastru!

  • @bonzi5516
    @bonzi5516 4 ปีที่แล้ว

    dar daca folosesc si ochelarii si modul de lunima??

  • @srrchanel
    @srrchanel 4 ปีที่แล้ว

    am f.lux instalat de ceva ani care poate fi instalat este disponibil pentru mai multe platforme

  • @petardeartificiitest
    @petardeartificiitest 4 ปีที่แล้ว

    Merci de sfat

  • @moonwalkdreamer
    @moonwalkdreamer 4 ปีที่แล้ว

    La unele telefoane Samsung se cheamă "Blue light filter"

  • @remussatala
    @remussatala 4 ปีที่แล้ว

    Eu înainte de culcare sting monitorul. Când îl sting el se face negru, adică el nu mai luminează deloc și deci de ce aș mai micșora eu lumina albastră dacă el nu mai luminează deloc? Iar când dorm eu mai închid și ochii pe deasupra. Închid și lumina, închid și monitorul și închid și ochii. :D

  • @radui7468
    @radui7468 4 ปีที่แล้ว

    Unde gasesc sa cumpar un spectrometru?

  • @SmileTV.
    @SmileTV. 4 ปีที่แล้ว +1

    Eu tot primesc reclame de la Lensa, chiar şi acum am primit. Oare produsele lor chiar sunt bune sau sunt la fel de proaste precum cele din acest video?

  • @valentinpopescu98
    @valentinpopescu98 4 ปีที่แล้ว

    Erghebe, nu argibi domnule Presura!

  • @Mihai.47
    @Mihai.47 4 ปีที่แล้ว

    Foarte folositor !

  • @mihailpetrovici5044
    @mihailpetrovici5044 4 ปีที่แล้ว

    Pai dacă ar bloca albastru ai vedea galben, nu?

  • @mateiionutiulian641
    @mateiionutiulian641 4 ปีที่แล้ว

    Asa DAAAAAAA !

  • @danpopescu1533
    @danpopescu1533 4 ปีที่แล้ว

    Salut, am o întrebare legate de ultimul videoclip, cel cu lumina albastră de la calculator. Eu am o pereche de lentile din acela galbene portocalii, și dacă le rostesc unpic se schimbă densitatea, și sunt curios de ce? Dacă vreți pot as putea sa fac un video cum se manifestă ochelarii. Înafara de asta, eu am observat că ochiul uman se adaptează. Odată noaptea când stăteam pe telefon, eram in pat cu fata pe pernă acoperindu-mi ochiul stâng. Și numai dreptul era expus la night mode ul de pe telefon, și dacă deschideam ambii ochii după o anumită măsură de timp, imaginea se suprapunea că la 3D, si dacă închideam un ochiul drept lumina alba era alb pur dar cu celălalt ochi era alb gălbui că la night mode. In ce consta schimbarea asta?

  • @PandyStyle
    @PandyStyle 4 ปีที่แล้ว

    La telefoanele Huawei se numește "Comfort Ochi"

  • @rauldidimus3307
    @rauldidimus3307 4 ปีที่แล้ว

    Am doua intrebari daca se poate raspunde si daca doriti.
    Teoria conform careia universul e in continuua crestere .
    Pentru asta nu e nevoie de energie care in urma consumarii rezulta materie.
    Si daca da de unde este atat de multa energie daca de atat de mult timp cosmosul creste cu o viteza mai mare decat viteza luminii?.
    Si a doua intrebare este una posibil arhicunoscuta.
    Daca Pamantul se invarte ,de ce un elicopter nu poate astepta ca destinatia sa vina la el:)?
    Fiindca atractia gravitationala nu poate actiona doar asupra elicopterului si asupra unei pasari sau a unui fluture nu.
    Multumesc

    • @presura
      @presura  4 ปีที่แล้ว

      energia se genereaza, ecuatiile teoriei lui Einstein permit asta!

    • @skinnygumbo2700
      @skinnygumbo2700 4 ปีที่แล้ว

      Nu este nevoie de energie pentru expansiunea universului in afara de energia initiala eliberata la Big Bang.

    • @skinnygumbo2700
      @skinnygumbo2700 4 ปีที่แล้ว

      "Daca Pamantul se invarte ,de ce un elicopter nu poate astepta ca destinatia sa vina la el:)?". Acum dezbatem daca Pamantul se invarte? Daca nu se invarte cum va explicati ziua si noaptea? Sa nu-mi spuneti ca Soarele se invarte in jurul Pamantului.
      Sigur ca un elicopter poate sa astepte in aer ca destinatia sa vina la el, dar ce rost are? Se pierde mult mai mult combustibil in felul acesta. Daca vreti sa verificati experimental ca Pamantul se invarte urcati-va intr-un turn foarte inalt si dati drumul la o piatra. Un alt prieten ar putea localiza exact unde cade piatra. Teoretic piatra ar trebui sa cada exact perpendicular, dar datoria rotatiei Pamantului o sa vedeti ca pozitia pietrei va fi un pic deviata spre stanga sau spre dreapta.
      O alta modalitate mai putin exacta este sa va uitati pe biletul de avion cat face un zbor direct de la Bucuresti la Los Angeles si cat face de la Los Angeles la Bucuresti. O sa vedeti o diferenta pentru ca un zbor (Los Angeles-Bucuresti) este in directia rotatiei Pamantului si celalalt impotriva rotatiei Pamantului.