Jep, pähkäilin ketjulukkojen kanssa ja sitten mietin, miten eri ketjuja voii käyttää ristiin. Tässä tuli kaikki oleellinen. Myös ketjujen liittämisvideo on hyvä, samoin vaihteiden säätövideo. Hyvä duunia teet!
Tämä videohan nyt vastasi täydellisesti ja jopa ylikin, kysymykseen jonka sulta joskus sitten kysyin, kiva huomata että yleisö voi vaikuttaa. Sait hyvän ja informatiivisen videon tehtyä asiasta, joka asiaan vähänkin vihkiytyneelle on aivan selvä, mutta saa epävarmaksi amatöörin. Ketjun valinta ei tämänjälkeen enää olekkaan rakettitiedettä!
Kiitos kanavasta, kun nyt on juoksutauko polvien takia, niin löysin pyöräilyn heinäkuussa tilalle ja nyt on 600 kilsaa takana ja tää onkin aika hauskaa. Näistä videoista on ollut paljon apua ja ovta mielenkiintoisia, kiitos niistä
Hyviä videoita, aina oppii uutta ja mielenkiintoista! Pystyykö ketju liitoslenkkejä käyttään ristiin kauppias möi 11 vaihteisen ketjulittimet ja farley 7 on 12v
Vahingossa osuin tähän ketjujuttuun. Meillä on kaksi efattiä, toisessa takamoottori ja toisessa keskimoottori. Tuo takamoottori alkaa avustamaan kun polkee vähän momenttia sisään. Ensin siis avustaa moottori yhdessä polkijan kanssa. Maalaisjärjellä ajatellen moottori säästää ketjua. Keskimoottori yhdistää polkijan ja moottorin voimat, mutta melko hyvin tuollainen rimpulaketju kestää. Eka sähköpyörä meillä oli muuten etuveto, jossa pelkkä anturin mittaama keskiön pyöritys sai moottorin pyörimään. Periaatteessa ketjua ei siinä tarvinnut :)
Kyllä taas on pubivisaan millä snobbailla :) Tähän aihetta hieman sivuten ja toista videoosi täydentäen eli nuo ketjulukkojen ristiinkäyttö. Olen saanut "ammattilaisilta" tietää, että shimanon 10 v ketjuun käy KMC:n vastaavat ketjulukot. Käsittääkseni Shimano vasta aloittanut 11 v lukkojen teon....pystytkö vahvistamaan väitteen :)
Kyllä se näin on. Shimano tosiaan pitkään piti kiinni siitä että liitostappi olisi ainoa keino. KMC tekee lukkoja kaikille merkeille, paketin päällä kyllä lukee mihin kaikkiin ketjuihin kukin lukko sopii.
Minä poika laitoin 7-v ketjun nexus7 napavaihteiseen pyörään ja hyvin toimii. Vanhoissa mummopyörissä on järjestään kapeammat ketjut kuin 1/8, siksi tuli hankittua "väärä" ketju.
Olen 70 luvun ammattipyöräiljä.Ihmettelen sen nykyajan teknikka.Joss silloin olisi sen tieto ja tavaraan saanti,kyllä elämä hymyilis.Talvella meidään suoja oli sanomalehtti.Ja jos jossain oli reigä tai rebemä kyllä see tuntui.Sen paikka oli jos olisi tangolla pistetty ja seuravaan kerran olid huolellinen että sanomalehti oli ehjä.Se myös oli kengissä.
Ostin tänään ketjun kulumamittarin vihdoin kun sellaisen löysin. Ja onhan se oma ketju ihan loppuunajettu! Piti tulla tarkistamaan että minkäslaisen ketjun sitä sitten ostaisi. Onneksi muistin tämän!
Mulla on vaihtoketjut. Pitää vaihtaa kaikki ketjut samalla kertaa. Olen käyttänyt 3*7 vaihteisia ketjuja. Kahdesa pyörässä on tällaiset, mutta ketjun pituus on eri, joten joka pyörään on omat ketjut. Napavaihteisessa on ruostumaton ketju, samoin yksi 3*7 ketju on ruostumatonta. Ne kestää pitempään. Kerran olen purkanut putsannut ja voidellut tällaisen ruostumattoman ketjun. Sillä saikin sitten oman kokemuksen pyöräilyyn. Olen kylvettänyt parafiinivahassa ketjut, lisäaineena on steariinihappoa. Ei tartu lika ketjuun. Tosin kuulemma voiteluominaisuus parafiinivahalla loppuu äkisti voiteluaineen vanhennuttua, muuten omalla tavallaan ylivertainen voiteluaine. Parafiinikylpy sopii ketjun vaihtamisen kanssa. Voideltu ketju pyörään ja käytetty ketju kylpyyn.
Kampiraras kuluu yhdestä kohtaa, siinä missä on poljin asennossa klo 1-4. Niitatuissa rattaissa täytyy vaihtoo koko kampipaketti. Yksi kampi on pulteilla kiinni ja rattaat voi kääntää ja vaihtaa, on parempi mun mielestäni. Kerran käänsin niitatun rattaan. Rälläköin niittauksen irti, käänsin 90 astetta ja niittasin kiinni pistepuikolla. En käyttänyt, ostin uuden, siinä naksui poljin enkä tajunnut silloin että vasemmassa polkimessa on vasen kierre. Meni avain vähän pilalle kun väänsin jalalla poljinta 😔 Pitäis vaihtaa kampi ja ketju napavaihteiseen, kun venyy ja kiristyy ketju pyörittäessä. Johtuu tästä rattaan kulumasta polkimen asennossa klo 1-4, jossa voima välittyy reidestä ketjuun. Pyörittämällä lukkopolkimilla tasaantuu voima, mutta reidessä sitä kuitenkin on eniten.
jo vuosia oon käyttänyt 9speed-ketjua 8-speed-takapakan kanssa ja hyvin toimii. Eli ihan purematta en tuota väittämää siitä, että 9 ketju ei 8 pakan kanssa toimisi, en niele.
Ihailen tietämystäsi 👍 Minä yleensä kävelen liikkeeseen ja tässä tapauksessa pyydän heitä kauppaamaan kulloiseenkin konkeliin sopivan ketjun. Oli mulla asiaakin: voikohan noita kaikkia ketjuja liittää yhteen samanlaisella pikalukolla?
Ei, lukot on eri levyisiä koska ketjun ulkomitta heittää. Eli yleensä lukossa on maininta kuinka monilehtisen pakan ketjuun se on tarkoitettu. Näytetty videolla "ketjun yhdistäminen" th-cam.com/video/Bb1Kve645G8/w-d-xo.html
@@Velogi Itse tulee viskattua pikaliittimet metallijätteeseen, ja teen liitoksen ketjutyökalulla. Eipä sillä , varmaan pikaliittimet pelaa nykyisin . Mutta metsästä pois kävelyä en ole tämän toimintamallin aikana tehnyt ketjujen takia kertaakaan.
Ainut Campagnolon tuote, jota mulla on ollut on Record C9 ketju. Käytin 9-vaihteisissa Shimano-pyörissä maantiellä ja maastossa sekä maastosinkulassa. Käsittämätön kulutuskesto parhaimmillaan alle 20e hintaan. Nykyään taitaa olla hinta pompsahtanut ja kehitys kehittynyt.
Maantiepyörissä olen pelannut varman päälle, enkä ole käyttänyt muita, kuin Campagnolon tuotteita. Mutta esim. hybrideissä joutuu valitettavasti tyytymään halpaan kiinanrihkamaan, kun laatuosia ei tahdo enää mistään saada.
Nyt alkoi jännittämään, kun tilasin ketjut pyörääni joka on 11 lehtinen SUP X Fat Carbon. Aiempi omistaja oli uusinut juuri voimansiirron ja laittanut ovaalirattaan eteen. Enpä ajatellut että näitä erikoisuuksia on näin paljon mutta periaatteessa pitäisi siis pelata. Ketjun tilasin Suomen Urheilupyörältä, jotta olisi just eikä melkein. En vaan tiedä että onko pyörässä jotkut erikoisemmat rattaat joille pitäisi olla erikoisempi ketju.. 🤔 Kokeilemalla selviää ja taas oli tosi huippu video!
Huollossa on jouduttu joka kerta jatkamaan sähköpyörääni (Hibike 20v) uusiakin ketjuja. Ketjujen kesto ollut alle 1000km puhdistuksesta ja rasvauksesta huolimatta. Mikä neuvoksi tähän ketjuhuoltoon? Kuinka löytäisin sopivat ja vahvat ketjut, joita saisin suoraan kaupasta?
Ketjuissa useimmiten euro on paras konsultti. Saman havainnon tehnyt pojan sähköpyörässä, että kovin on kuluttavaa ajoa - hänkin kun ajaa aina maksimiavustuksella. Sekin on huomattava, että sähköpyörällä on vaihteita käytettävä samalla tavalla kuin perinteisellä pyörällä.
Mukava mennä pyöräosa ostoksille, kun on ensin katsonut Velogin-videot asiasta. On heti ansiantuntevanpi olo, kun valitsee tuotteensa. Ei tarvi turhaa raapia otsaa ja miettiä. Onko tolla merkillä merkitystä? Mitä merkitystä hinnalla? Sopiiko ne ristiin olleenkaan ja Mitkä sopii?
Ketjuissa jos missä hinnalla on merkitystä. Joskus olen testaillut, että kalliimman pään ketju kestää vielä pidempään kuin mitä hintaero halpaan antaisi olettaa. Toki puhtaanapito on isossa roolissa kaikilla ketjuilla. Shimano, Sram ja esim. KMC toimivat ristiin (kunhan on ko. ratasmäärälle tarkoitettu), Campagnolo on omansa. Toki jos rattaat on esim. Shimanoa, Shimanon ketju toimii siinä jouheimmin koska muotoilu on niille optimoitu.
@@Velogi Näin tämänkin kestotesti videon. :) Itselläkin tuli todettua asia, kun tuli otettua sähköfättiin vähän halvempi ketju ( BBB ), koska korona oli pompauttanut hinnat ylös. No, eihän se ketju kestänyt kuin yhden kesän, kun se oli jo venähtänyt. Kaivoin vanhan shimanon ketjun pakista ja jatkoin ajamista. Ei ollut vielä venähtänyt liikaa. Nyt uutta samanlaista tilaukseen. Onneksi hinnat näyttäisi ainakin nyt normalisoituneen. Jotain alennusmyyntiä menossa. Ehkä johtuu vuoden ajasta.
Mittasin juuri viikko sitten tulkilla vanhat ketjut ja yli 1% kuluma oli, vaihdoin KMC Z8.3 ketjut itselleni, nyt noin 100km vasta ajettu ja uudet ketjutkin jo 0.75% venymä. Ilmeisesti täytyy uusia takapakka. Tuo vain kun on melko vanha 7vaihteinen Shimano freewheel MZ-TZ31 14-34T. En löydä korvaavaa mistään..
Onkohan vanhemmat ketjut olleet kapeampia? Mtb pyörä 90 luvulta ja Shimano Deore Lx sarjaa. vaihteet 3x7. Vaihdoin uuden ketjun ja ei ala toimimaan. Mittatasin nyt vanhan ketjun ja se on vähän kapeampi. Joskus tähän ketjut vaihtanut ja silloin ei ollut ongelmia.
Tietääkseni mitoitus ei ole muuttunut eli uudenkin seiskaketjun pitäisi sopia. Voisiko olla niin että rattaat ovat niin kuluneet että uusi ketju ei enää sovi hampaisiin?
Terve! Mites kun mulla on 8-vaihteinen tämän vuoden mallia oleva sähkömaasturi. Mitä pitää lukea paketin kyljessä kun kiekoissa oletettavasti on ne modernit höysteet? Käykö 9s ja toisaalta se kahdeksan vaihteen ketjukaan ei taida olla se oikea? Pyörässä on sram pg820 pakka.
Lähtökohtaisesti IG ketju on juuri vanhemmille 6-7-8 pakoille tarkoitettu. Muotoillumpi Hyperglide eli HG ketju voi tuoda ongelmia vaihtajan säätöön ja monen eturattaan systeemissä etenkin ketjun pysymiseen isolla eturattaalla. Suosittelen siis IG ketjua jos sellainen on satavilla.
Tuossa kun etsin ketjua omaan pyörääni niin tuli vastaan shimanon CN-HG701 ebike rated ja muuten täysin samalla mallimerkinnällä CN-HG701 mutta ilman tuota ebike rated merkintää. Hintakin täysin sama. Ovatko nämä täysin samat ketjut? Ja jos toiset ovat kestävämmät niin eikö kannattaisi normaaliinkin pyörään ostaa nuo ebike rated ketjut?
Tänään taistelin 80-luvun Basson soivaksi ja kyllä oli haastavaa saada rattaat ja ketjut pelaamaan yhteen. Väittäisin ettei kaikki ketjut ole puolituumaisia. Osaako joku valottaa aihetta? Piti siis vaihtaa myös eturattaat, että sain toimimaan.
No eipä ole tullut ennen panauduttua ketjuasioihin. Olen polkenut 10 vaihteista pyörääni Sramin, Shimanon ja KMC ;n 10 -ketjuilla ongelmitta. Olenko tehnyt jonkin mogan ?
Meneekö jossain kohdalla keventäminen kestävyyden edelle? Tarkoitan että jos hinta nousee niin tarkoittaako se automaattisesti että kestävyys paranee? Itselläni maasturissa 10 spd SLX takapakka, mikähän ketju mahtaisi antaa parhaan hinta/laatusuhteen kestävyyden kannalta?
Varmaan menee mitä tuohon ketjujen ohentamiseen tulee. Mutta oman kokemukseni mukaan saman levyisissä ketjuissa kallein on kyllä myös kestävin - hyvät materiaalit maksaa. Jos sulla on HG-X ketju ja rattaat, niin itse laittaisiin siihen Shimanon HG95 ketjun.
Esim. KMC:ltä löytyy erikoiskevyitä reijitettyjä ketjuja, jotka maksavat enemmän vaikka tuskin kestävät yhtään enempää. Ja onhan noita titaanisiakin... Mielestäni KMC:n tavallisissa keskihintaisissa ketjuissa on hyvä hinta/kestävyyssuhde. Itse en Shimanoa ostaisi ellei olisi tosi hyvä tarjous tai uudet palikat, joista saisi kaiken irti vain saman valmistajan erikoismuotoilluilla osilla.
Tiedoksi vain että vaihteettomissa pyörissäkin on monen levyistä ketjua. Johtuen rattaan paksuudesta. Vanhemmassa Ainossa on paksumpi ketju kuin uudemmassa.
Rattaan kokokin voi vaihdella. Omassa Nexus 7, ja muissakin voi takarattaan vaihtaa hammasluvun mukaan. Se vaikuttaa ketjun pituuteen. Tosin pitää säätää akselia siirtämällä, että sama ketju voi käydä.
@@LauriAP Varmasti, mutta puhuin ketjun paksuudesta, en pituudests. Sama ketjulukko ei käy vanhempaan ja uudempaan Ainoon. Yhden lenkin pituus on sama, mutta ns. paksuus on eri. Samoin Fikseissä on monen paksuisia ketjuja. Ketjun paksuus on aina käsikädessä rattaan paksuuden kanssa. Paksumpi ketju käy ohuempaan rattaaseen muttei toisinpäin rutisee.
Kaikkien onneksi se "kapea sinkulaketju" on sekin 3/32 eikä mikään neljäs vaihtoehto. Jos nyt en ole täysin väärin ymmärtänyt, siihen voi panna kasiketjun vaikka erityisiä yksi/napavaihdekäyttöön tarkoitettujakin ketjuja on.
Onko linkkien määrästä tehty jonkin sortin video? Shimanolta tulee 10 vaihteiselle 114 / 116 linkkisiä vaihtoehtoja, miten voidaan määrittää optimi linkkien määrä ketjulle?
Harvoin ketju on uutena oikean mittainen, vaan pitää ostaa tarpeeksi pitkä ja lyhentää se oikeaan mittaan. Jos on vanha ketju mallina niin lenkkien määrä kannattaa tsekata siitä. Tuolla videolla on kerrottu periaatteet: th-cam.com/video/8RALoNBCH04/w-d-xo.html
Vuoden päivät Shimanolla on ollut markkinoilla myös ketjuja, joissa tulee lukko mukana. Eli joissain ketjuissa tulee, joissain ei. Lukee kyllä pakkauksen päällä tuleeko.
Laitoinko jonkin väärän ketjun pyörääni vai teinkö jonkin ihme virheen asennuksessa? Takarenkaan pyöriessä myös kammet pyörivät. 😳 Shimano GRX voimansiirto ja Shimano 105 ketju.
Jos näin tapahtuu renkaan vieriessä menosuuntaan niin vapaaratas siellä takeltelee. Mutta ei sitä ketjun vaihdolla saa rikottua. Taaksepäin toki näin tapahtuu koska veto kytkeytyy päälle.
@@Velogi helekkari huomasin jo itsekin että vapaaratas takeltelee kun otin ketjun pois. Mitä ihmettä? Koko ajan ajossa ollut moitteetta toiminut ja lähes uusi pyörä. Enkä tehnyt muuta kuin vaihdoin ketjun. 🤔
Oletko varmistanut että vaihtajan kapasiteetti riittää vai vaihtuuko sekin? Mutta teoriassahan siinä on eroa kahdeksan lenkkiä eli neljä lenkkiparia. Tarkka mitta riippuu juuri siitä missä kohtaa vaihtajan skaalaa ollaan ennen ja jälkeen muutoksen.
Yksi kysymys mietityttää ketjuihin liittyen, että miksi ketju pitää mitoittaa siten, että se yltää yhteen iso-iso ratasyhdistelmällä, kun ei sellaista yhdistelmää koskaan tule käytettyä.
Se on kielletty yhdistelmä, samoin kuin pieni-pieni. Kuitenkin inhimillisessä virheessä voi kytkeä päälle. Itse kuulen rutinaa vaihteistosta, kun näin käy ja vaihdan pois sallittuun yhdistelmään.
Mekaanikkona on oppinu sen, että ketju pitää ylimitoittaa koska ihmiset käyttää mitä sattuu yhdistelmiä. Ite laitan pienimmille ja sen verran pituutta että vaihtaja on vedossa. Aina on pelannut vaikka vähän "pitkä" ketju onkin.
Ei voisi ajankohtasempi video olla kun eilen tuttavalle juuri puhuin että täytyy ottaa selvää minkä ketjun maantiepyörääni ostan kun olisi ensimmäisen vaihdon aika pian. Kevääksi täytyy omaan maantiepyörään vaihdella ja se video saatiinki aiemmin.
Aikaan ennen 10 pakkaa ketjut olivatkin aina samat käyttötarkoituksesta riippumatta. Siitä miksi ne ovat nykyään eri tuotteet, on useita teorioita - varsinaista faktaa minulla ei ole. Sanotaan mm. että maastoon tarkoitetut ketjut kestävät paremmin vaihtamista vedon ollessa päällä. Myöa aiemmin mainittu rattaiden ja ketjujen lisääntynyt muotoilu voi olla syynä. Toisaalta esim. CN-HG701 ketjun pakkauksessa lukee sekä Ultegra että Deore XT.
saisko sen mummupyörän jostain vielä... mulle alkaa jo nuo kettingit olla liikaa saati ajotietokone ja muista akku härpäkkeistä puhumattakaan. saan jo leimatun auton nastarenkailla tänne jäätikölle, jolla pysyy vielä paremmin pystyssäkin
Täytyy paneutua asiaan, kun ehtii. Opiskelua ehkä vaatii ja opettelua aluksi. Aika varma tapa on kysyä osaavilta, siinä on se vaara että ne sekottaa, jos eivät ole neuvonnassa hyviä.
* Naru, kuin naru? Ei kai se ketjulla niin väliä ole? * Toinen Arto Lauri TH-cam kanavat tekee totuutta. Pitää vaan laittaa itselle ja kavereille tilaten kanssa.
Tuohon mummo- tai pappapyörän ketjuihin hieman lisäystä. Itselläni on 30-luvulta oleva pyörä. Siihen on turha yrittää 1/2×1/8- ketjua, ei nimittäin mahdu. Tuon ajan pyörissä on paljon paksummat rattaat kuin nykypyörissä joten em. ketju on lähes puolta liian kapea. Ketju, joka pyörässäni on ollut ja jonka juuri vaihdoin uuteen, on 1/2×3/16. Sen verran järeä että samaa ketjua käytetään myös mopedeissa.
Jep, pähkäilin ketjulukkojen kanssa ja sitten mietin, miten eri ketjuja voii käyttää ristiin. Tässä tuli kaikki oleellinen. Myös ketjujen liittämisvideo on hyvä, samoin vaihteiden säätövideo. Hyvä duunia teet!
Kiitokset näistä videoista. Nykyään huollot tapahtuu pitkälti videoidesi perusteella ja omin karskein käsin 😄
Tämä videohan nyt vastasi täydellisesti ja jopa ylikin, kysymykseen jonka sulta joskus sitten kysyin, kiva huomata että yleisö voi vaikuttaa.
Sait hyvän ja informatiivisen videon tehtyä asiasta, joka asiaan vähänkin vihkiytyneelle on aivan selvä, mutta saa epävarmaksi amatöörin. Ketjun valinta ei tämänjälkeen enää olekkaan rakettitiedettä!
Kiitos kanavasta, kun nyt on juoksutauko polvien takia, niin löysin pyöräilyn heinäkuussa tilalle ja nyt on 600 kilsaa takana ja tää onkin aika hauskaa. Näistä videoista on ollut paljon apua ja ovta mielenkiintoisia, kiitos niistä
Kiitos - kiva kuulla!
Hieno pyörä studio 👍
Sovella@home
Hyviä videoita, aina oppii uutta ja mielenkiintoista! Pystyykö ketju liitoslenkkejä käyttään ristiin kauppias möi 11 vaihteisen ketjulittimet ja farley 7 on 12v
Kyllä se 11v liitin on vähän leveämpi. Saattaa toimiakin, mutta etsisin oikean 12v lukon.
Vahingossa osuin tähän ketjujuttuun. Meillä on kaksi efattiä, toisessa takamoottori ja toisessa keskimoottori. Tuo takamoottori alkaa avustamaan kun polkee vähän momenttia sisään. Ensin siis avustaa moottori yhdessä polkijan kanssa. Maalaisjärjellä ajatellen moottori säästää ketjua. Keskimoottori yhdistää polkijan ja moottorin voimat, mutta melko hyvin tuollainen rimpulaketju kestää. Eka sähköpyörä meillä oli muuten etuveto, jossa pelkkä anturin mittaama keskiön pyöritys sai moottorin pyörimään. Periaatteessa ketjua ei siinä tarvinnut :)
Näin se on - napamoottorissa on sitten omat ominaisuutensa.
Kyllä taas on pubivisaan millä snobbailla :) Tähän aihetta hieman sivuten ja toista videoosi täydentäen eli nuo ketjulukkojen ristiinkäyttö. Olen saanut "ammattilaisilta" tietää, että shimanon 10 v ketjuun käy KMC:n vastaavat ketjulukot. Käsittääkseni Shimano vasta aloittanut 11 v lukkojen teon....pystytkö vahvistamaan väitteen :)
Kyllä se näin on. Shimano tosiaan pitkään piti kiinni siitä että liitostappi olisi ainoa keino. KMC tekee lukkoja kaikille merkeille, paketin päällä kyllä lukee mihin kaikkiin ketjuihin kukin lukko sopii.
On se minulle hyvää kanava.Hetkellä vaan taisttelen painonkanssa.Mutta olen jo saanut painoon laskemaan ja homma vaan jatku.
Minä poika laitoin 7-v ketjun nexus7 napavaihteiseen pyörään ja hyvin toimii. Vanhoissa mummopyörissä on järjestään kapeammat ketjut kuin 1/8, siksi tuli hankittua "väärä" ketju.
Olen 70 luvun ammattipyöräiljä.Ihmettelen sen nykyajan teknikka.Joss silloin olisi sen tieto ja tavaraan saanti,kyllä elämä hymyilis.Talvella meidään suoja oli sanomalehtti.Ja jos jossain oli reigä tai rebemä kyllä see tuntui.Sen paikka oli jos olisi tangolla pistetty ja seuravaan kerran olid huolellinen että sanomalehti oli ehjä.Se myös oli kengissä.
Ostin tänään ketjun kulumamittarin vihdoin kun sellaisen löysin. Ja onhan se oma ketju ihan loppuunajettu! Piti tulla tarkistamaan että minkäslaisen ketjun sitä sitten ostaisi. Onneksi muistin tämän!
Mulla on vaihtoketjut. Pitää vaihtaa kaikki ketjut samalla kertaa. Olen käyttänyt 3*7 vaihteisia ketjuja. Kahdesa pyörässä on tällaiset, mutta ketjun pituus on eri, joten joka pyörään on omat ketjut.
Napavaihteisessa on ruostumaton ketju, samoin yksi 3*7 ketju on ruostumatonta. Ne kestää pitempään.
Kerran olen purkanut putsannut ja voidellut tällaisen ruostumattoman ketjun. Sillä saikin sitten oman kokemuksen pyöräilyyn.
Olen kylvettänyt parafiinivahassa ketjut, lisäaineena on steariinihappoa. Ei tartu lika ketjuun. Tosin kuulemma voiteluominaisuus parafiinivahalla loppuu äkisti voiteluaineen vanhennuttua, muuten omalla tavallaan ylivertainen voiteluaine. Parafiinikylpy sopii ketjun vaihtamisen kanssa. Voideltu ketju pyörään ja käytetty ketju kylpyyn.
Kampiraras kuluu yhdestä kohtaa, siinä missä on poljin asennossa klo 1-4. Niitatuissa rattaissa täytyy vaihtoo koko kampipaketti. Yksi kampi on pulteilla kiinni ja rattaat voi kääntää ja vaihtaa, on parempi mun mielestäni.
Kerran käänsin niitatun rattaan. Rälläköin niittauksen irti, käänsin 90 astetta ja niittasin kiinni pistepuikolla. En käyttänyt, ostin uuden, siinä naksui poljin enkä tajunnut silloin että vasemmassa polkimessa on vasen kierre. Meni avain vähän pilalle kun väänsin jalalla poljinta 😔
Pitäis vaihtaa kampi ja ketju napavaihteiseen, kun venyy ja kiristyy ketju pyörittäessä. Johtuu tästä rattaan kulumasta polkimen asennossa klo 1-4, jossa voima välittyy reidestä ketjuun. Pyörittämällä lukkopolkimilla tasaantuu voima, mutta reidessä sitä kuitenkin on eniten.
jo vuosia oon käyttänyt 9speed-ketjua 8-speed-takapakan kanssa ja hyvin toimii. Eli ihan purematta en tuota väittämää siitä, että 9 ketju ei 8 pakan kanssa toimisi, en niele.
Ihailen tietämystäsi 👍 Minä yleensä kävelen liikkeeseen ja tässä tapauksessa pyydän heitä kauppaamaan kulloiseenkin konkeliin sopivan ketjun. Oli mulla asiaakin: voikohan noita kaikkia ketjuja liittää yhteen samanlaisella pikalukolla?
Ei, lukot on eri levyisiä koska ketjun ulkomitta heittää. Eli yleensä lukossa on maininta kuinka monilehtisen pakan ketjuun se on tarkoitettu. Näytetty videolla "ketjun yhdistäminen" th-cam.com/video/Bb1Kve645G8/w-d-xo.html
@@Velogi Itse tulee viskattua pikaliittimet metallijätteeseen, ja teen liitoksen ketjutyökalulla. Eipä sillä , varmaan pikaliittimet pelaa nykyisin . Mutta metsästä pois kävelyä en ole tämän toimintamallin aikana tehnyt ketjujen takia kertaakaan.
Ainut Campagnolon tuote, jota mulla on ollut on Record C9 ketju. Käytin 9-vaihteisissa Shimano-pyörissä maantiellä ja maastossa sekä maastosinkulassa. Käsittämätön kulutuskesto parhaimmillaan alle 20e hintaan. Nykyään taitaa olla hinta pompsahtanut ja kehitys kehittynyt.
Maantiepyörissä olen pelannut varman päälle, enkä ole käyttänyt muita, kuin Campagnolon tuotteita. Mutta esim. hybrideissä joutuu valitettavasti tyytymään halpaan kiinanrihkamaan, kun laatuosia ei tahdo enää mistään saada.
Nyt alkoi jännittämään, kun tilasin ketjut pyörääni joka on 11 lehtinen SUP X Fat Carbon. Aiempi omistaja oli uusinut juuri voimansiirron ja laittanut ovaalirattaan eteen. Enpä ajatellut että näitä erikoisuuksia on näin paljon mutta periaatteessa pitäisi siis pelata. Ketjun tilasin Suomen Urheilupyörältä, jotta olisi just eikä melkein. En vaan tiedä että onko pyörässä jotkut erikoisemmat rattaat joille pitäisi olla erikoisempi ketju.. 🤔 Kokeilemalla selviää ja taas oli tosi huippu video!
Eiköhän SUP osaa katsoa omaan tuotteeseena oikean ketjun. Ovaaliratas sinänsä ei ketjuun vaikuta.
Kiitos
Kyä Ripe o Info-Ilmarien parasta A-Ryhymää! :D Taas on hivenen fillarien "hienouksista" viisaampi, eli kitooos mukaansa tempaavasta asia videosta. :D
Tekisitkö linkglide aiheesta videon ? Shimanon voimansiirto järjestelmä sähköpyörille joille luvataan 3x pidempää käyttöikää ?
Huollossa on jouduttu joka kerta jatkamaan sähköpyörääni (Hibike 20v) uusiakin ketjuja. Ketjujen kesto ollut alle 1000km puhdistuksesta ja rasvauksesta huolimatta. Mikä neuvoksi tähän ketjuhuoltoon? Kuinka löytäisin sopivat ja vahvat ketjut, joita saisin suoraan kaupasta?
Ketjuissa useimmiten euro on paras konsultti. Saman havainnon tehnyt pojan sähköpyörässä, että kovin on kuluttavaa ajoa - hänkin kun ajaa aina maksimiavustuksella. Sekin on huomattava, että sähköpyörällä on vaihteita käytettävä samalla tavalla kuin perinteisellä pyörällä.
Mukava mennä pyöräosa ostoksille, kun on ensin katsonut Velogin-videot asiasta. On heti ansiantuntevanpi olo, kun valitsee tuotteensa. Ei tarvi turhaa raapia otsaa ja miettiä. Onko tolla merkillä merkitystä? Mitä merkitystä hinnalla? Sopiiko ne ristiin olleenkaan ja Mitkä sopii?
Ketjuissa jos missä hinnalla on merkitystä. Joskus olen testaillut, että kalliimman pään ketju kestää vielä pidempään kuin mitä hintaero halpaan antaisi olettaa. Toki puhtaanapito on isossa roolissa kaikilla ketjuilla. Shimano, Sram ja esim. KMC toimivat ristiin (kunhan on ko. ratasmäärälle tarkoitettu), Campagnolo on omansa. Toki jos rattaat on esim. Shimanoa, Shimanon ketju toimii siinä jouheimmin koska muotoilu on niille optimoitu.
@@Velogi Näin tämänkin kestotesti videon. :) Itselläkin tuli todettua asia, kun tuli otettua sähköfättiin vähän halvempi ketju ( BBB ), koska korona oli pompauttanut hinnat ylös. No, eihän se ketju kestänyt kuin yhden kesän, kun se oli jo venähtänyt. Kaivoin vanhan shimanon ketjun pakista ja jatkoin ajamista. Ei ollut vielä venähtänyt liikaa. Nyt uutta samanlaista tilaukseen. Onneksi hinnat näyttäisi ainakin nyt normalisoituneen. Jotain alennusmyyntiä menossa. Ehkä johtuu vuoden ajasta.
Kiitos! :)
Mittasin juuri viikko sitten tulkilla vanhat ketjut ja yli 1% kuluma oli, vaihdoin KMC Z8.3 ketjut itselleni, nyt noin 100km vasta ajettu ja uudet ketjutkin jo 0.75% venymä. Ilmeisesti täytyy uusia takapakka. Tuo vain kun on melko vanha 7vaihteinen Shimano freewheel MZ-TZ31 14-34T. En löydä korvaavaa mistään..
Joo kuluneet rattaat syö uudenkin ketjun tosi nopeaan. Kierrepakat alkaa tosiaan olla harvinaisia.
Voisitko joskus tehdä videon miten katkaista sopivan pituinen ketju jos mallikappaletta ei ole?
Kyllä tuolla vanhalla videolla sekin näytetään: th-cam.com/video/8RALoNBCH04/w-d-xo.html
@@Velogi noniinpä olikin, kiitoksia!
Onkohan vanhemmat ketjut olleet kapeampia? Mtb pyörä 90 luvulta ja Shimano Deore Lx sarjaa. vaihteet 3x7. Vaihdoin uuden ketjun ja ei ala toimimaan. Mittatasin nyt vanhan ketjun ja se on vähän kapeampi. Joskus tähän ketjut vaihtanut ja silloin ei ollut ongelmia.
Tietääkseni mitoitus ei ole muuttunut eli uudenkin seiskaketjun pitäisi sopia. Voisiko olla niin että rattaat ovat niin kuluneet että uusi ketju ei enää sovi hampaisiin?
Tuotakin epäilin ja uudet rattaat tilattu
Terve! Mites kun mulla on 8-vaihteinen tämän vuoden mallia oleva sähkömaasturi. Mitä pitää lukea paketin kyljessä kun kiekoissa oletettavasti on ne modernit höysteet? Käykö 9s ja toisaalta se kahdeksan vaihteen ketjukaan ei taida olla se oikea? Pyörässä on sram pg820 pakka.
Kyllä se 8 sp ketju on oikein. 9 sp ketju toimii myös koska vain sen ulkomitta on hitusen kapeampi.
Hyvä video jälleen.. Hyvä tietää nämäkin jutut taas on vähän viisaampi
Mitä eroa on 8S ketjuilla HG40 ja IG51? Onko ihan sama kumman valitsen 7-rattaiseen sähköpyörääni?
Lähtökohtaisesti IG ketju on juuri vanhemmille 6-7-8 pakoille tarkoitettu. Muotoillumpi Hyperglide eli HG ketju voi tuoda ongelmia vaihtajan säätöön ja monen eturattaan systeemissä etenkin ketjun pysymiseen isolla eturattaalla. Suosittelen siis IG ketjua jos sellainen on satavilla.
Tuossa kun etsin ketjua omaan pyörääni niin tuli vastaan shimanon CN-HG701 ebike rated ja muuten täysin samalla mallimerkinnällä CN-HG701 mutta ilman tuota ebike rated merkintää. Hintakin täysin sama. Ovatko nämä täysin samat ketjut? Ja jos toiset ovat kestävämmät niin eikö kannattaisi normaaliinkin pyörään ostaa nuo ebike rated ketjut?
Varsinainen ebike ketju on eri tuotekoodilla. Todennäköisesti tuossa on vain toisessa eri pakkaus.
Voiko sähköpyörän ketjua käyttää normaaliin pyörään?
Voi, ei niissä mitoituksessa ole eroa. Olettaen että voimansiirto muuten on yhteensopiva.
Tänään taistelin 80-luvun Basson soivaksi ja kyllä oli haastavaa saada rattaat ja ketjut pelaamaan yhteen. Väittäisin ettei kaikki ketjut ole puolituumaisia. Osaako joku valottaa aihetta? Piti siis vaihtaa myös eturattaat, että sain toimimaan.
Jos on kulunut voimansiirto, niin voi joutua vaihtamaan kaikki, koska uudet osat eivät istu vanhan kanssa yhteen.
Onko tuo ketjun vaihdeluku takapakan lehtimäärä vai etuvaihtaja mukaanlukien? Eli 6lehtee takana ja kaks edessä = 12 vaihteinen ketju?
Takapakan lehtien mukaan eli tuossa esimerkissä 6 sp
Kannattaako ketjua vaihtaa jos venymää on 4.9% keskimoottorisessa eli ketjuvetoisessa sähköpyörässä?
Kyllä se niillä haminoilla alkaa olla, eli ainakin pikapuoliin.
No eipä ole tullut ennen panauduttua ketjuasioihin. Olen polkenut 10 vaihteista pyörääni Sramin, Shimanon ja KMC ;n 10 -ketjuilla ongelmitta. Olenko tehnyt jonkin mogan ?
Et, kyllä ne pelaa yhteen. Uudemmissa voi noiden muotoilujen kanssa olla jo tarkempaa.
Meneekö jossain kohdalla keventäminen kestävyyden edelle? Tarkoitan että jos hinta nousee niin tarkoittaako se automaattisesti että kestävyys paranee? Itselläni maasturissa 10 spd SLX takapakka, mikähän ketju mahtaisi antaa parhaan hinta/laatusuhteen kestävyyden kannalta?
Varmaan menee mitä tuohon ketjujen ohentamiseen tulee. Mutta oman kokemukseni mukaan saman levyisissä ketjuissa kallein on kyllä myös kestävin - hyvät materiaalit maksaa. Jos sulla on HG-X ketju ja rattaat, niin itse laittaisiin siihen Shimanon HG95 ketjun.
Esim. KMC:ltä löytyy erikoiskevyitä reijitettyjä ketjuja, jotka maksavat enemmän vaikka tuskin kestävät yhtään enempää. Ja onhan noita titaanisiakin... Mielestäni KMC:n tavallisissa keskihintaisissa ketjuissa on hyvä hinta/kestävyyssuhde. Itse en Shimanoa ostaisi ellei olisi tosi hyvä tarjous tai uudet palikat, joista saisi kaiken irti vain saman valmistajan erikoismuotoilluilla osilla.
Tiedoksi vain että vaihteettomissa pyörissäkin on monen levyistä ketjua. Johtuen rattaan paksuudesta. Vanhemmassa Ainossa on paksumpi ketju kuin uudemmassa.
Rattaan kokokin voi vaihdella. Omassa Nexus 7, ja muissakin voi takarattaan vaihtaa hammasluvun mukaan. Se vaikuttaa ketjun pituuteen. Tosin pitää säätää akselia siirtämällä, että sama ketju voi käydä.
@@LauriAP Varmasti, mutta puhuin ketjun paksuudesta, en pituudests. Sama ketjulukko ei käy vanhempaan ja uudempaan Ainoon. Yhden lenkin pituus on sama, mutta ns. paksuus on eri. Samoin Fikseissä on monen paksuisia ketjuja. Ketjun paksuus on aina käsikädessä rattaan paksuuden kanssa. Paksumpi ketju käy ohuempaan rattaaseen muttei toisinpäin rutisee.
Kaikkien onneksi se "kapea sinkulaketju" on sekin 3/32 eikä mikään neljäs vaihtoehto. Jos nyt en ole täysin väärin ymmärtänyt, siihen voi panna kasiketjun vaikka erityisiä yksi/napavaihdekäyttöön tarkoitettujakin ketjuja on.
Sinulla on kyllä oivia neuvoja!Onko vinkkiä sähköpyörän ketjuiksi? Vaihtaja shimano xt m8000 11speed
Thanks! Shimanolla on ketjuja jotka on tarkoitettu nimenomaan sähköpyöriin - esim. 11 vaihteiselle CN-E8000.
Onko linkkien määrästä tehty jonkin sortin video? Shimanolta tulee 10 vaihteiselle 114 / 116 linkkisiä vaihtoehtoja, miten voidaan määrittää optimi linkkien määrä ketjulle?
Harvoin ketju on uutena oikean mittainen, vaan pitää ostaa tarpeeksi pitkä ja lyhentää se oikeaan mittaan. Jos on vanha ketju mallina niin lenkkien määrä kannattaa tsekata siitä. Tuolla videolla on kerrottu periaatteet: th-cam.com/video/8RALoNBCH04/w-d-xo.html
@@Velogi Kiitos erittäin nopeasta vastauksesta ja muutenkin loistavista videoista, pitääpä mennä tsekkaamaan heti!
Jos ostaa uuden Shimanon ketjun tuleeko siellä laatikossa myös ketjulukot?
Vuoden päivät Shimanolla on ollut markkinoilla myös ketjuja, joissa tulee lukko mukana. Eli joissain ketjuissa tulee, joissain ei. Lukee kyllä pakkauksen päällä tuleeko.
Laitoinko jonkin väärän ketjun pyörääni vai teinkö jonkin ihme virheen asennuksessa? Takarenkaan pyöriessä myös kammet pyörivät. 😳 Shimano GRX voimansiirto ja Shimano 105 ketju.
Jos näin tapahtuu renkaan vieriessä menosuuntaan niin vapaaratas siellä takeltelee. Mutta ei sitä ketjun vaihdolla saa rikottua. Taaksepäin toki näin tapahtuu koska veto kytkeytyy päälle.
@@Velogi helekkari huomasin jo itsekin että vapaaratas takeltelee kun otin ketjun pois. Mitä ihmettä? Koko ajan ajossa ollut moitteetta toiminut ja lähes uusi pyörä. Enkä tehnyt muuta kuin vaihdoin ketjun. 🤔
Taitaa ajoitus olla vain sattumaa. Voi olla ihan vain voitelu kuivunut tai sitten kynsimekanismi on ihan oikeasti rikki
@@Velogi kiikutanpa maanantaina korjaamolle niin selvinnee.
Jos vaihdan eturattaan 38t= 46 t pitääkö ketjua pidentää kuinka paljon?
Oletko varmistanut että vaihtajan kapasiteetti riittää vai vaihtuuko sekin? Mutta teoriassahan siinä on eroa kahdeksan lenkkiä eli neljä lenkkiparia. Tarkka mitta riippuu juuri siitä missä kohtaa vaihtajan skaalaa ollaan ennen ja jälkeen muutoksen.
Yksi kysymys mietityttää ketjuihin liittyen, että miksi ketju pitää mitoittaa siten, että se yltää yhteen iso-iso ratasyhdistelmällä, kun ei sellaista yhdistelmää koskaan tule käytettyä.
Pitää sen siihen ylettyä vaikka vahingossakin ketju siihen asentoon menee - muuten voi esim vaihtajan korvake vääntyä.
Se on kielletty yhdistelmä, samoin kuin pieni-pieni. Kuitenkin inhimillisessä virheessä voi kytkeä päälle. Itse kuulen rutinaa vaihteistosta, kun näin käy ja vaihdan pois sallittuun yhdistelmään.
Mekaanikkona on oppinu sen, että ketju pitää ylimitoittaa koska ihmiset käyttää mitä sattuu yhdistelmiä. Ite laitan pienimmille ja sen verran pituutta että vaihtaja on vedossa. Aina on pelannut vaikka vähän "pitkä" ketju onkin.
Ei voisi ajankohtasempi video olla kun eilen tuttavalle juuri puhuin että täytyy ottaa selvää minkä ketjun maantiepyörääni ostan kun olisi ensimmäisen vaihdon aika pian. Kevääksi täytyy omaan maantiepyörään vaihdella ja se video saatiinki aiemmin.
Ehkä tyhmä kysymys mutta kun minulla on 3x8 vaihteet, niin tarvitsenko ketju 8 tai 24 vaihteeseen? Miten sitä lasketaan? :)
Se menee takapakan rattaiden mukaan eli tarvitset 8 speed ketjun.
Miksi on shimanolla erikseen maantieketjut ja maastoketjut? Paino?
Aikaan ennen 10 pakkaa ketjut olivatkin aina samat käyttötarkoituksesta riippumatta. Siitä miksi ne ovat nykyään eri tuotteet, on useita teorioita - varsinaista faktaa minulla ei ole. Sanotaan mm. että maastoon tarkoitetut ketjut kestävät paremmin vaihtamista vedon ollessa päällä. Myöa aiemmin mainittu rattaiden ja ketjujen lisääntynyt muotoilu voi olla syynä. Toisaalta esim. CN-HG701 ketjun pakkauksessa lukee sekä Ultegra että Deore XT.
Ketjun vahaus. Onko toimiva juttu ?
Kyllä ne niin väittää. Itse en ole kovavahoja kokeillut kun tuo Rexin nestemäinen on ollut ihan toimiva.
saisko sen mummupyörän jostain vielä... mulle alkaa jo nuo kettingit olla liikaa saati ajotietokone ja muista akku härpäkkeistä puhumattakaan. saan jo leimatun auton nastarenkailla tänne jäätikölle, jolla pysyy vielä paremmin pystyssäkin
Täytyy paneutua asiaan, kun ehtii. Opiskelua ehkä vaatii ja opettelua aluksi. Aika varma tapa on kysyä osaavilta, siinä on se vaara että ne sekottaa, jos eivät ole neuvonnassa hyviä.
Onko videota ketjun vaihtoon, jossa on pinni lukitus, pikalukon sijaan.
Tuossa ne on eri menetelmät käyty läpi: th-cam.com/video/Bb1Kve645G8/w-d-xo.html
Mulla on 8 pakan kanssa 9:n ketju ja hyvin on toiminu
Jos on kuluneet rattaat niin voi toimia. Mutta uutena tuossa kombossa ketjun sisämitta on 0,2 mm kapeampi kuin ratas.
Mulla myös. Ja ihan uusilla rattailla ja ketjulla. Rattaat shimanoa ja ketju kmc. Hyvin toimii.
Biltemassa myytiin 7-9 vaihteisille pyörille samat ketjut, shimano hg 40 muistaakseni, aika perus malli.
Shimanon uusimmissa 12? lehtisessä maastopyörä pakassa täytyy käyttää shimanon sille tehtyä ketjua jostain jäi tämmönen keskustelu mieleen.
Ne on juuri noita mainittuja muotoiltuja rattaita ja -ketjuja.
Öm ei nyt liity ketjuihin mutta pystyykö pyörän sitä tukijalkaa vaihtamaan kun rikoin sen vahingossa ja se katkesi... 😅
Yleensä se on nykyään vaihdettavaa mallia.
Miten nuo vaihteet lasketaan. Siis jos on 21 vaihtein pyörä. Eli 7*3, niin onko se nyt 7 vai 10 vaihteinen?
Takapakan rattaiden mukaan eli tuossa tapauksessa 7.
@@Velogi Kiitos =)
Entä sähköpyörän ketjut?
e-bike ketjuja on kyllä erikseen Shimanollakin. Ero on lähinnä materiaalissa, mitoiltaanhan ne on silti noin kuten videolla on kerrottu.
KIITOS . TOSIHYVÄÄ TIETOA .
* Naru, kuin naru? Ei kai se ketjulla niin väliä ole? * Toinen Arto Lauri TH-cam kanavat tekee totuutta. Pitää vaan laittaa itselle ja kavereille tilaten kanssa.
Tuohon mummo- tai pappapyörän ketjuihin hieman lisäystä. Itselläni on 30-luvulta oleva pyörä. Siihen on turha yrittää 1/2×1/8- ketjua, ei nimittäin mahdu. Tuon ajan pyörissä on paljon paksummat rattaat kuin nykypyörissä joten em. ketju on lähes puolta liian kapea. Ketju, joka pyörässäni on ollut ja jonka juuri vaihdoin uuteen, on 1/2×3/16. Sen verran järeä että samaa ketjua käytetään myös mopedeissa.
Hei onko sulla vinkkiä mistä tunnistaa tämä. Itsellä just työnalla ketjuton teräsrunkoinen Helkama mitä nyt rungon merkinnöistä voi sanoa. 😂
Tossa videolla jossa sä sanoit että jos vaihtajan korva on vinossa niin sitä ei saa säätämällä kuntoon hyvin vain mä sain sen vääntyneenä toimimaan
Eka!