Ensin meinasin etten puolta tunti jaksa katsoa rihtaamista, mutta herran jestas, tuota tyyneyttä ja ammattitaitoa olisin katsonut vaikka kolme tuntia. Nyt näytti sitten helpolta.
Upeeta nähdä aina se miten joku kiinnostuu niinkin oudosta asiasta kun rihtaus :D intohimo pursuaa tänne asti, olen kateellinen. Todella hyvin sanottu, että nyt on ajoon kelpaava vanne, mutta ”MINÄ JATKAN” :Dd Hyvä kanava ja yksi uusi seuraaja täältä!
Mukavan meditatiivista meininkiä tuo kiekon rihtaus. Vaikuttaisi olevan paljon yhtäläisyyksiä kitaran kielien vaihtoon. "Leipominen" ja löysätessä pieni kiristys takaisinpäin pitävät vireen paremmin. Kiitos hyvästä opetusvideosta!
Juu ei. Kyllä minä opin ennemmin lentämään, kuin että pinnaisin kiekon. Mutta onneksi meillä on tätäkin hommaa varten osaavat ammattilaiset 😊 Kiitokset opettavaisesti videosta.
Kiitokset Jukka Rouhelle! Se on mukava kun aivan selkeästi näytetään miten homma hoidetaan. Tämä on ollu meikäläiselle selkeästi se vähimmälle huomiolle jäänyt huoltotoimenpide... Nyt kyllä kiinnostaakin jopa. Mittanauha haarukkaan kiinni ja eiku rihtaamaan!
Itsekin ostin ja luin Mussonin kirjan, kun piti tehdä kestävät kiekot. Voin suositella. Mutta elävästi tulee mieleen, kun joskus 70-luvulla koulupoikana rihtasin retkipyörän teräksistä avoprofiilikiekkoa jakoavaimella. Sain kyllä kiekon suoraksi ja pinnat sopivan kireälle. Sitten ajattelin viimeistellä homman ja kääntää vielä1/4 kierrosta lisää joka pinnaa. Kuului iso poing ja vanne oli kahdeksikon muotoinen ja kaikki paitsi neljä pinnaa aivan löysällä.
Yllättävän mielenkiintoinen aihe, varsinkin kun siihen omistautunut ihminen siitä kertoo. Kiitos ! Ainoa mitä tekisin toisin, niin vaihtaisin tuon metallisen ”mitan” muoviseen tms. niin ei naarmuta vannetta kun sitä pyörittelee.
Nyt oli erinomainen ja informatiivinen video! -kiitos! Itsekin olen kerran rihdannut vannetta, ja lopputulos oli priimaa, kun paikallinen pyörähuolto onnistui korjaamaan myös oman työnjälkeni. 😄👍
On muuten sarjassaan ensimmäinen video pinnojen rihlauksesta jossa näkyy ja selvitetään tarkasti koko homma💪💪💪💪 Hienoa!! Itse tehnyt vaarin opeilla vähän niin ja näin mutta jokainen vanne on suoristunut suoremmaksi... taas olen pykälän viisaampi. Terapeuttinen harrastus on huippua. Kiitoksia!
Yhteen kiekkoon olen jokusen pinnan joutunut vaihtamaan kun takavaihtaja musertui ja tutustui pinnoihin varsin läheisesti. Ei ole läheskään täydellinen ja vaatii vielä säätöä, mutta kyseinen kiekko on toista talvea ajossa työmatkalla. Pinnojen asennuksen ja kiekon "rihtauksen" tein tietysti ripustamalla pyörän pyöränhuoltotelineeseen (ainoa hyvä tarvike tässä minun tapahtumassa) ja siitä ns. hihamitalla. Olosuhteetkin olivat tietysti syksy, eli kylmä ja pimeä. Olosuhteisiin ja ensikertalaisuuteeni nähden olen tyytyväinen tulokseen.
Kyllä, leipominen tehdään (pitää tehdä) niin alumiini- kuin hiilikuitukiekoillekin ja molemmille samalla lailla tavoitteena saada pinnat ja nippelit lopullisille paikoilleen.
Kiitos! Älyttömän hyvä, selkeä ja teknisestikin poikkeuksellisen laadukas opasvideo. Mukavasti ja innostavasti kerrottu ja näytetty perusvaiheet. Rihtaaminen on ollut mulle melkoinen peikko, mutta tämän videon jälkeen uskallan ruveta pelkoani kohtaamaan. ☀️
Aivan timanttia! Aikasemmin oon mutkat oikassu juurikin katolleen kääntämällä ja kireyden testannu vain puristelemalla pareittain. Liimalevyä ostamaan. -> -> :D Mielenkiinnolla odotan pystheiton oikaisua, siitä ei ole kuin aavistus olemassa asentajan maalaisjärjessä.
On vanteita joissa nippelit on kierrettävissä vain vanteen sisäpuolelta, jolloin vannenauhakin on poistettava. Voi olla muutenkin nopeampaa työskennellä siltä puolen.
@@TitaniumThumbs Tämä varmasti totta. Hyvin sä vedät! Molemmilla niin samanlainen rauhallisen asiallinen ja tarkka tyyli että sovitte hyvin yhessä tämmösiä tekniikkahuoltoplajäyksiä tekemää! :) Tulee sillee vähäniiku suomen GMBN/GCN vähä mielee ku asiallista ja tietävää porukkaa on enemmänki! 😅
Todella iso kiitos! Tämä myös kertoo monelle, jotka eivät tiedä kuinka huolellisesta työtä kiekon suoristus liikkeessäkin teetettynä on. Vaikka ammattilainen pyöräyttää kiekon tunnissa ajokelpoiseksi, niin moni jaksaa vielä mutista että kiekossa on millin hietto. :D Itse kun tekee niin saa sellaista ku oma kärsivällisyys riittää. Tämän videon avulla kyllä pääsee pitkälle :) kovilla on sormet jo omien kiekkojen pinnauksesta, vs että tekis tätä työkseen. Hyvässä lykyssä vastaa sesonkipäivänä yli 200 kädenpuristusta pinnoja vasten kun kiekkoja virittää suoraksi.
Hyvä video jälleen kerran ja selkeästi selitetty homma. Itsellä ei vaan oma pinna riittäisi tuollaiseen, joten mielelläni maksan ammattilaiselle tuon homman tekemisestä.
Kiitos! Viime talvena rakensin ekat vanteet. Tässä tuli muutama hyvä lisävinkki tekemiseen. Aikaa mulla kyllä menee. Korvalla ei minulla onnistu, lahjakkuutta ei tähän ole. Mittaria olen käyttänyt. Pitääpä käydä katsomassa instanssa.
Loistava video ja selonteko, kiitos! Omien kokemusten mukaan tuohon homman terapeuttisuuteen ei kyllä pääsee kiinni ihan ensimmäisillä pinnauskerroilla 😆
Pystyheiton rihtaaminen jäi käymättä läpi. Lisäksi itse suosin pinnamittarin käyttöä siitä syystä että on aika mahdoton muuten tietää mikä on todellinen pinnojen jännitys mikäli haluaa kasata maksimaalisen jäykän, tarkasti ajettavan ja samalla kestävän kiekon aikaiseksi. Park Toolin wta app on myös mainitsemisen arvoinen apuväline.
Totta, muutama muukin on kommentoinut, että kiekon pyöreyden tarkistaminen ja mahdollinen korjaaminen jäi tältä videolta pois, olisi ilman muuta pitänyt olla mukana. Ja olen kanssasi samaa mieltä että pinnajännitysmittarin käyttö on lähes välttämätöntä jos ja kun rihdataan kunnollista lopputulosta, tähän videoon sitä ei nyt mahdutettu mukaan ettei sisältö paisunut liian suureksi. Ehkäpä Velogin kanssa tehdään vielä toinenkin rihtausaiheinen video, otetaan siihen sitten mukaan tästä puuttuneet asiat.
Mahtava video todella mielenkiintoisesta aiheesta. Velogi "delivers"! Kuvaaminen ja editointi ja äänenlaatu ovat kyllä kohdillaan, osaaminen paistaa väkisinkin läpi. Etenkin näinä etäyhteysaikoina kuulee valtavan paljon jossain kaikuvassa kopissa huonolla mikillä äänitettyä, pätkivää kamaa. Olinpa tutustunut aiheeseen juuri sen verran että ostaessani tutusta fillarikaupasta uuden navan vanhan tilalle, vitsailin vain puoliksi kun sanoin että "koitan ensin ite ja tuon sen sitte tänne rihdattavaksi". Ja niin siinä todella kävi. Itse koottu heitti nopeasti ja paljon, eivätkä omat korjausyritykset auttaneet, ainakaan silloin tarjolla olleiden youtube-videoiden avulla. Ja sen paikallisen tosiammattilaisen rihtaama kiekko on pysynyt viivasuorana tuhansien kilometrien ajan. Jotkut ne vaan osaa.
Nyt oli kyllä viimeisen päälle opettava video rihtaamisesta! Erittäin selkeä ja itse ainakin opin tästä pari hyvää niksiä. KIITOS Ps: Tämän tyyppisiä videoita olis mukava enemmänkin katsella. Videon kesto ei haitannut itseäni ainakaan. Olisin voinut kuluttaa vielä toisetkin 30min hyvän videon parissa.
Kiitos kommentista. Se tässä oli tosiaan vähän haaste, kun materiaalia oli runsaan puoleisesti ja päädytiin tällaiseen versioon jossa ei paljoa löysää ole.
Makeeta kontenttia! Ammattitaito kohillaan kaikinpuolin. Ja suuri apu ittelle, vaikka lähellä ollaan oltuki, mutta jotain pientä ollu hukassa. Vaikee laji tämä homma.. Tämmöstä tekemistä tarvitaan 👍
Jälleen kerran mahdottoman hieno video! Etsin ohjeita vanteen oikaisuun ja tämä oli universumin selkein ja rauhallisin ohjeistus. Kaikkiaan Velogin videot ovat niin laadukkaita, että näitä seuraisi, vaikka ei pyörää edes omistaisi.
No huh huh mitä pitkäjänteisyyttä. Itse olisin julistanut homman valmiiksi jo aikaa sitten. Taisi Velogi käydä nukkumassa yöunet välissä. Hyvä video ja paljon apua jos lähden itse hommaa joskus tekemään.
Tulipa viimein tehtyä ja onnistuikin jopa. Ei ollut samanlaisia kustomoituja välineitä, mutta heitin pyörän ympäri ja laitoin nippusiteet haarukkaan molemmin puolin niin että nippuside meni ensin kauemmaksi vanteesta ja kun alkoi oikenemaan, niin laitoin uudet nippusiteet lähemmäksi rengasta. Sain aika pahankin heilumisen loppumaan, luulin että vanne oli jo entinen. Vielä pitäisi tehdä sama toiselle pyörälle, mutta siitä puuttuu yksi pinna ja pitäisi sellainen ensin koittaa jostain metsästää.
Jo videon alkumetreillä ymmärsin että en jaksa alkaa tuota opetteleen. Oli silti niin mielenkiintoista katsoa ammattilaista että loppuun asti piti nähdä.
Ah, kyllä Jukka osaa vaan asiansa esittää niin että jaksaa katsoa videon ehkä siitä vaikeimmin ymmärrettävästä aiheesta mikä polkupyöriin liittyy. Hyvää työtä molemmat!
Kiitos hienosta videosta, oli todella hyvä tietopaketti. Pitänee itsekin hankkia kyseinen kirja, ehkä myös rakentaa tuollainen teline kiekolle. Itselläni on aikoinaan hankittu maantiefillari käytettynä, siinä tuli mukana Mavic Ksyrium SL kiekot (joku vanhempi versio niistä). Rihdattavana olen ne muutaman kerran huollossa käyttänyt... Yksi pinna takakiekosta jäänyt huollosta huolimatta hyvin löysälle.
Itse rakennellut myös useita kiekkoja ja aina kaikki pinnat saanut kiristettyä parktoolin punaisella avaimella.biltemasta saa yleis pinna-avaimen joka käy sattunnaiseen pinnojen kiristelyyn.
Moottoripyörä kiekkoja olen aikoinaan rihtaillut ja siinä hommassa käytin leipomiseen isoista papukaijapihdeistä tehtyä työkalua. Pitääkin etsiä se esille kun ensi viikonloppuna pääsee hallille, naapurin pojan mopossa etukiekko vipottaa villisti...
Sitte vuaaaan Musaopistoon säveltämistä/sävelkorkeuksia oppiin ;O...eiku hyvä viteo ja Jukan rento rauhallisuus/Ammattitaito oli super bueno :D Ps. Ite rihtasin kerran velijen pojan pikku Jopon takakiakon pikku jakarilla ja sillä naputtelin pinnoja, että ovakko sunnilleen samassa sävellajissa/korkeuvessa ni ja Ripelle kans kiitokset ni
Itse olen rihtannu vain muutamia kiekkoja mutta niin pitkälle olen aina mennyt että tulkki laahaa koko vanteen 360• samalla äänellä. On aika hyvä indikaattori suoruudesta.🚴🏻♂️🍂❄️
Videosta heränneenä 💡ryhdyin rihlaamaan takavannetta jota en ollut mitenkään huomioinut oston jälkeen. Ajattelin kokeilla yllä kuultuja ohjeita ja suoraa tuli. Mutta tietysti ongelmiakin tuli kun painoin kehän lattiaa vasten jotta saa ”napsut” pois. Vetopuoli olikin löysä ja vanne meni heti kieroksi (36 pinnaa ja aluvante). Ilta ja vähän toistakin koitin järkeillä mikä vikana kun sama tapahtui aina uudelleen. Ongelmaan löytyi ratkaisu kun aloitin alusta. Löysäsin reilusti pinnoja molemmin puolin ja lähdin kiristämään vetopuolen pinnat ensin niin että oli suoraa ja kireetä. Toivottavasti nyt toimii.✌🏻🚴🏻♂️
Onneksi tuli viimeviikolla tilautettua uusi takavanne. Useita pinnoja poikki. Paidanselkämys kastui jo pelkästä katselusta. Hienoa ja osaavaa työtä ! Kiva oli seurata. Ps. musiikkikorva olisi ehkä tehtävään riittänyt (nippa/nappa ?) näin musiikin harrastelijana.
Näillä eväillä iteroin maastopyörän etukiekon niin timmiksi, ettei ole uutenakaan ollut näin hyvä! Kiitos! Jatko-osaa jos saa toivoa, niin miten olisi maantiepyörän kiekon rihtaus? Sellaisen, missä on selvästi vähemmän pinnoja... 24, 21, 18?
Vaikka kiekon rakentamisessa ja korjaamisessa tarvitaan oikean mittaisia pinnoja niin kiekon rakentaminen ja rihtaaminen vaatii kyllä ns. pitkää pinnaa ja omistautumista että oppii tuon aika haastavan homman. Helposti voi käydä niin että ku saa sivuttais heiton pois niin pystyheitto on tullut tilalle. Hyvä video taas kerran.
kolmion takaa ajoi auto päälle ja takavanne meni sen verran mutkalle ettei paikallinen pyöräpaja ottanut rihdattavaksi, pitäisiköhän vielä sittenkin kokeilla itse, on niin hyvät ohjeet tässä :O
Kiitos loistavasta videosta! Onkohan tästä jo jatko-osaa? Nimittäin miten pinnataan alusta alkaen ja mikä on sopiva kireys/sävelkorkeus sitten kun ei ole pinnoja mistä verrata.
Juuri tätä sama Andreaksen kirjoittamaa asiaa löhdin etsimään ja löysin tämän mielettömän upean videon. Ei tullut mieleenkään lopettaa katsomista kesken 😀. Odottelen kiekon kasausta alusta asti ja se mikä kiinnostaa on se, että miten saada pinnat oikeaan kireyteen ilman kireysmittaria ja onko kireysmittari edes avain onneen.
No nyt oli mielenkiintoista touhua! Hienoa nähdä kun joku kiinnostuu jostain aiheesta perusteellisesti. Jälki on sitten tuollaista. Ja minä kun luulin, että pinnan vaihtaminen ja rihtaaminen on yksinkertaista.. Paljonkohan mahtaa yleensä viedä aikaa kun tuollainen homma tehdään kunnolla?
Kyllä tuohon aikaa saa uppoamaan, varsinkin jos vanne on tuollainen ohut/kapea alumiinivanne ja lähtötilanne on kiero. Ja kyllä hiilikuitukiekkojenkin kanssa täytyy olla huolellinen, nekin saa vedettyä pinnoilla soikeiksi. Ehkä normaalisti tuollaiseen pinnan vaihtoon ja siihen liittyvään huoltorihtaukseen menee tunti pari, joskus pidempäänkin. Kokonaan uuden kiekon kasaamiseen sitten pidempi aika, kun tekemistäkin on enemmän. Eli lehmänhermoisen meditatiivista puuhaa ja siten kun siihen suhtautuu, niin se on palkitsevaa.
Vanteen heittojen oikaisu on tärkein kohta, missä yleensä ongelmia, siinä huono kuvakulma, ettei nää kumman puolen pinnoja pyöritetään. Lisäksi käyttää sekaisin eri termejä kuten takasin päin ja löystetään. Takasinpäin vannetta, pinnaa vai nippeliä? Tarpeettoman hankalaksi tehty. Onneksi on muita videoita aiheesta.
Kiitoksia, tätä on odotettu! Olen usein miettinyt että miten ne vanteet pinnataan ja rihdataan tehtaalla, siis kun liukuhihna syytää vanteita ulos mahotonta tahtia, niin ei kait siinä voi jäädä montaa sekuntia aikaa yhden vanteen pinnaamiseen ja rihtaamiseen? Vai onko tuohonkin hommaan keksitty jo kone joka on korvannut ihmisen? Seuraavaksi tutustuminen polkupyörän vanne tehtaaseen?
Koneella ne useimmiten kasataan, mikä johtaa siihen että tuo leipomisvaihe jää tekemättä ja pinnat asettuvat paikoilleen vasta ajossa ja edelleen aiheuttaa ensihuollossa rihtaustarvetta.
Useamman kiekon tehneenä minusta osalle käy ihan hyvin sormilla kireyden tarkistaminen tai mittarin käyttö. En jaksa uskoa, että esimerkiksi jokaisen pinnan suoruus tai kiinnityskohta on justiinsa samanlainen joka vaaditaan tuohon soittamiseen.
@@Velogi Soiko se siltikään samalla tavalla, jos koketus on erilainen jokaisessa pinnassa. Ei tuo nyt mikään kitara ole. :D Ihan sama. Minä en leipoisi joka suuntaan vaan vain siihen jossa pinnat liikkuu.
@@aripaanala ehkäpä tätä pingaamista/soittamista voisi lähestyä vähän eri näkökulmasta? Jos me emme pingaa/soita pinnoja, pitää meidän jollakin toisella tavalla saada pinnoista palaute että millä kireydellä ne ovat. Kun kiekkoja on kasannut enemmän, tuntee jo käsin puristelemalla millä kireydellä pinnat noin suurin piirtein ovat, kuten kirjoititkin. Tarkempaan kireyden tarkasteluun tarvitseekin sitten jo pinnajännitysmittarin, jonka pitäisi mielellään olla kalibroitu jos tavoitteena on tarkkaan jännitykseen kiristäminen sen sijaan että verrataan jännityksiä toisiinsa nähden. Pingaaminen/soittaminen on vain yksi "lisäapuväline" antamaan palautetta pinnojen kireydestä ja kireydestä toisiinsa nähden, hyvään lopputulokseen päästään sitten lopulta kuitenkin pinnajännitysmittarin avulla.
@@TitaniumThumbs Ehkä mua eniten ärsyttää tässä videossa, että tästäkin pyöräilyyn liittyvästä tehdään ylimaallista taidetta. 36 nippaa, 36 pinnaa ja yksi vanne ja napa ja ne kasaan ja se siitä.
Hyvä video ja taas oppi jotain. Mm sen että omat kiekot ovat huollon tarpeessa. Mistähän mahtaa johtua että aero pinna on lähtenyt pyörimään väärään asentoon. Vaikka kääntää takaisin, niin parin lenkin jälkeen sama tilanne. Onko pinnat vaan liian löysällä?
Pinnat kiristetään niin tiukalle, tai siis pitäisi kiristää, etteivät ne kyllä lähde omia aikojaan pyörimään. Niinpä arvelen, että sinun aero-pinna(t) on joko kovin löysällä ja/tai sitten pinnaan on kasausvaiheessa jäänyt kierre, johon pinna pyrkii palautumaan. Tämäkin edellyttää, että pinna on löysällä.
Tuo vaatii jo pitkää pinnaa, hatun nosto Jukalle hienosto opetusvideosta. Allekirjottanut eli itse en suosittele, ellei opettele nuita tekniikoita oikeassa järjestyksessä, sain nimittäin aikoinaan vanteen täysin kieroon ja oma pinna katkesi siihen. Suosittelen siis Jukan kaltaisia ammattilaisia.
Itsellä tallissa edelleen vanha 3-vaihde rumpu Helkama Toimii hienosti, mutta uudesta asti siitä katkesi pinnoja jatkuvalla syötöllä ja aina sieltä navan puoleisesta mutka-kohdasta. Pinnat on kuin jotain alumiinia, sen voi vaikka pistää solmuun kuten kengän nauhan. Mielestäni idiootti varma peruspyörä on pilattu onnettoman pehmoisilla vanteilla/pinnoilla, Nyt vanteet ovat niin kierot, ettei niillä enää kannata lähteä ajamaan edes.
@@pekkavalkonen1973 ettei jäisi Helkama ihan käyttämättä talliin seisomaan, harkitse kaikkien pinnojen vaihtamista tai vaihdattamista. Pinnat eivät maksa paljon ja nykyiset vanteet ja navat voi käyttää uudelleen.
@@TitaniumThumbs Näin olen ajatellut, mutta en haluaisi mitään rautalankaa niihin enää, kun vertaa entis-aikojen "mummu-pyörien" pinnoihin, niitäpä ei taivutellakaan enää solmuun..Hlekaman kiekot/pinnat ovat kuin pahvia siihen nähden.Helkamaan laitoin eteen jämäkän maastopyörän etu kiekon joka ei anna periksi, ongelma on enää takakiekko, sen rumpuvaihteiden ympärille pitäisi rakentaa joku vastaavanlainen tukevampi ratkaisu.
Vielä sen verran, huomasin että vanteen kestoon tietenkin vaikuttaa renkaat ja niiden elastisuus, laitoin helkamaan paksut pistosuojatut gumit. Jouduin nostamaan lokasuojia rutkasti että mahtuvat edes pyörimään. Vaikka se ei ole todellinen ratkaisu pinna-ongelmaan, mutta vaikuttaa olennaisesti kiekon rasituksen vastaanottamiseen.Vaikka takavanne on edelleen kiero, pinnoja ei enää paksujen renkaiden ansiosta ole mennyt yhtään poikki.
Rihtauksen apuvälineenä käytän spoke tension meter ( park tool ) sillä saa paremman tuloksen kun korvakuulolla tehdessä.Vetopuolen pinnat ovat n.10nm tiukemmalla kuin jarrun puolen.
pinnajännitysmittari on oikein hyvä työkalu rihtaamisen apuna, itsellänikin sellainen on - koitimme pitää videon sisällön kohtuulliseksi rajattuna niin jätimme jännitysmittarin pois videolta. Pinnajännitysmittareita käyttäessä olisi hyvä, että tavalla tai toisella pääsisi kalibroimaan mittarin ja varmistamaan mitä oma mittari näyttää milläkin pinnan kireydellä verrattuna mukana tulleeseen taulukkoon.
@@Perseministeri minäkin mietin kalibrointilaitetta pohtiessani josko voisi käyttää punttisalin painolätkiä apuna. Muutaman hurjannäköisen videonkin löysin youtubesta kun kaverit viritteli puntteja öljyämpäriin kattoon kiinnitettyjen pinnojen jatkoksi. Näytti vaaralliselta... Pinnaahan pitää päästä venyttämään tunnetulla painolla/voimalla, eli esimerkiksi juurikin pinna "kiinni kattoon ja 6x20kg lätkät roikkumaan pinnasta", sitten voisi laittaa pinnajännitysmittarin pinnaan ja katsoa mitä oma mittari näyttää kun pinnassa on 120kg veto. Ehkä jollakin taljalla tämä lähestymistapa ei olisi niin riskaabelin oloinen. Loppupeleissä haastavaa on saada pinna (turvallisesti) kiinni tällaiseen "venyttimeen", oli se sitten ratkaistu miten vaan. Jos on hyviä ideoita pinnan kiinnittämisestä, laita jakoon!
Leipominen, iterointi, terapia, pullistumien poisto ja lopuksi vielä meditaatio. Mestarin työtä on hieno seurata!
Ensin meinasin etten puolta tunti jaksa katsoa rihtaamista, mutta herran jestas, tuota tyyneyttä ja ammattitaitoa olisin katsonut vaikka kolme tuntia. Nyt näytti sitten helpolta.
Hitto että on pedagoginen kaveri, hyvä!
Kaveri on kyllä oikealla alalla. Aika mestarillista työn jälkeä.
Upeeta nähdä aina se miten joku kiinnostuu niinkin oudosta asiasta kun rihtaus :D intohimo pursuaa tänne asti, olen kateellinen. Todella hyvin sanottu, että nyt on ajoon kelpaava vanne, mutta ”MINÄ JATKAN” :Dd
Hyvä kanava ja yksi uusi seuraaja täältä!
Erittäin hyvä video. Hypnoottista seurata kun rautainen ammattilainen tekee töitä. Ei yhtään hosumista eikä yhtään turhaa liikettä. Taidetta!
Leivoin juuri saaristolaisleipää ja nyt hipohop leipomaan talliin pinnoja!! Hyvä video!!!
Nyt oli selkeästi ja rauhallisesti asiansa esittävä kaveri vieraana. Iso peukku!
Mukavan meditatiivista meininkiä tuo kiekon rihtaus. Vaikuttaisi olevan paljon yhtäläisyyksiä kitaran kielien vaihtoon. "Leipominen" ja löysätessä pieni kiristys takaisinpäin pitävät vireen paremmin. Kiitos hyvästä opetusvideosta!
Itse rupesin pohtimaan, millaista musiikkia pyörän renkailla voisikaan soittaa, jos virittäisi oikein huolella. 😅
Juu ei. Kyllä minä opin ennemmin lentämään, kuin että pinnaisin kiekon.
Mutta onneksi meillä on tätäkin hommaa varten osaavat ammattilaiset 😊
Kiitokset opettavaisesti videosta.
Kiitokset Jukka Rouhelle! Se on mukava kun aivan selkeästi näytetään miten homma hoidetaan. Tämä on ollu meikäläiselle selkeästi se vähimmälle huomiolle jäänyt huoltotoimenpide... Nyt kyllä kiinnostaakin jopa. Mittanauha haarukkaan kiinni ja eiku rihtaamaan!
Ammattimies on ammattimies. 👍 Taidan edelleen delegoida rihlauksen paikalliselle pyöräliikkeelle.
Itsekin ostin ja luin Mussonin kirjan, kun piti tehdä kestävät kiekot. Voin suositella. Mutta elävästi tulee mieleen, kun joskus 70-luvulla koulupoikana rihtasin retkipyörän teräksistä avoprofiilikiekkoa jakoavaimella. Sain kyllä kiekon suoraksi ja pinnat sopivan kireälle. Sitten ajattelin viimeistellä homman ja kääntää vielä1/4 kierrosta lisää joka pinnaa. Kuului iso poing ja vanne oli kahdeksikon muotoinen ja kaikki paitsi neljä pinnaa aivan löysällä.
Melkein hypnoottista seurata tätä työskentelyä 😀👍 - kiitos hyvästä videosta.
Yllättävän mielenkiintoinen aihe, varsinkin kun siihen omistautunut ihminen siitä kertoo. Kiitos !
Ainoa mitä tekisin toisin, niin vaihtaisin tuon metallisen ”mitan” muoviseen tms. niin ei naarmuta vannetta kun sitä pyörittelee.
Nyt oli erinomainen ja informatiivinen video! -kiitos! Itsekin olen kerran rihdannut vannetta, ja lopputulos oli priimaa, kun paikallinen pyörähuolto onnistui korjaamaan myös oman työnjälkeni. 😄👍
On muuten sarjassaan ensimmäinen video pinnojen rihlauksesta jossa näkyy ja selvitetään tarkasti koko homma💪💪💪💪 Hienoa!! Itse tehnyt vaarin opeilla vähän niin ja näin mutta jokainen vanne on suoristunut suoremmaksi... taas olen pykälän viisaampi. Terapeuttinen harrastus on huippua. Kiitoksia!
Yhteen kiekkoon olen jokusen pinnan joutunut vaihtamaan kun takavaihtaja musertui ja tutustui pinnoihin varsin läheisesti. Ei ole läheskään täydellinen ja vaatii vielä säätöä, mutta kyseinen kiekko on toista talvea ajossa työmatkalla. Pinnojen asennuksen ja kiekon "rihtauksen" tein tietysti ripustamalla pyörän pyöränhuoltotelineeseen (ainoa hyvä tarvike tässä minun tapahtumassa) ja siitä ns. hihamitalla. Olosuhteetkin olivat tietysti syksy, eli kylmä ja pimeä. Olosuhteisiin ja ensikertalaisuuteeni nähden olen tyytyväinen tulokseen.
No nyt oli ASIAA ! Periaate (leivontaohje) lienee sama hiilikiekoille.
Kyllä, leipominen tehdään (pitää tehdä) niin alumiini- kuin hiilikuitukiekoillekin ja molemmille samalla lailla tavoitteena saada pinnat ja nippelit lopullisille paikoilleen.
Taloraksalla jo totesin, ammattilainen on ammattilainen ja sitä on ilo katsoa. Kiitos tästä!
Nyt on arvokas video meille kaikille 👍
Kiitos!
Älyttömän hyvä, selkeä ja teknisestikin poikkeuksellisen laadukas opasvideo.
Mukavasti ja innostavasti kerrottu ja näytetty perusvaiheet.
Rihtaaminen on ollut mulle melkoinen peikko, mutta tämän videon jälkeen uskallan ruveta pelkoani kohtaamaan. ☀️
Loistava video. Jukan rauhallista ja johdonmukaista selostusta oli mukava kuunnella.
Hyvä Jukka! Parasta työn jälkeä!
Parit uudet kiekot ja huoltorihtaukset mestari on meikäläisen pyörään tehnyt!
Kiitos kiitos 😊
Kyllä näkee Jukan haboista että on leivottu!
Mahtava tutoriaali! Aina vähän ollut epäselvää tuo rihtaus, mutta näillä vinkeillä voisi kuvitella itsekin tuota kokeilevan 🙂
Aivan timanttia! Aikasemmin oon mutkat oikassu juurikin katolleen kääntämällä ja kireyden testannu vain puristelemalla pareittain. Liimalevyä ostamaan. -> -> :D Mielenkiinnolla odotan pystheiton oikaisua, siitä ei ole kuin aavistus olemassa asentajan maalaisjärjessä.
Heittämällä paras video aiheesta TH-camssa!
Todella hyvä ja informatiivinen video. Vieraskin osasi hienosti selittää asioita auki kansantajuisesti.
Olipa asiallinen ja opettavainen video. Kiitoksia👍
Kiitos videosta, näillä neuvoilla sain jopa itsekkin tehtyä etupyörän ”ajoon kelpaavaksi” 👍
Olipas tosi hyvä ja asiantuva opetusvideo!
Ansiokas yhteenveto - kiitos! Jäin kaipaamaan vielä sitä, kuuluuko vannenauaha poistaa pinnojen huollon yhteydessä.
On vanteita joissa nippelit on kierrettävissä vain vanteen sisäpuolelta, jolloin vannenauhakin on poistettava. Voi olla muutenkin nopeampaa työskennellä siltä puolen.
Aivan mahtava äijä! :D Selko analysointi ja kyvin hiottu algoritmi rihtaukseen... Ei voi ku kuunnella.... Hattu nousee kylmähermosille tekijöille! :)
algoritmi / rutiini on yksi avainasioista noissa rihtaushommissa, muuten menee pinnat ja kiristykset sekaisin.
@@TitaniumThumbs Tämä varmasti totta. Hyvin sä vedät! Molemmilla niin samanlainen rauhallisen asiallinen ja tarkka tyyli että sovitte hyvin yhessä tämmösiä tekniikkahuoltoplajäyksiä tekemää! :) Tulee sillee vähäniiku suomen GMBN/GCN vähä mielee ku asiallista ja tietävää porukkaa on enemmänki! 😅
Todella iso kiitos! Tämä myös kertoo monelle, jotka eivät tiedä kuinka huolellisesta työtä kiekon suoristus liikkeessäkin teetettynä on. Vaikka ammattilainen pyöräyttää kiekon tunnissa ajokelpoiseksi, niin moni jaksaa vielä mutista että kiekossa on millin hietto. :D Itse kun tekee niin saa sellaista ku oma kärsivällisyys riittää. Tämän videon avulla kyllä pääsee pitkälle :)
kovilla on sormet jo omien kiekkojen pinnauksesta, vs että tekis tätä työkseen. Hyvässä lykyssä vastaa sesonkipäivänä yli 200 kädenpuristusta pinnoja vasten kun kiekkoja virittää suoraksi.
Kiitos todella hyvästä pinnojen/vanteen suoristus videosta! 🥸
Olipa hienoa seurata asiaan vihkiytyneen työskentelyä. Paljon vinkkejä tuli itsellekin. Kiitos videosta!
Mielenkiintoinen 30 minuuttia!!
Nyt on hyvin tehty video. Velogin laadukas tuotanto ja osaava kiekon rihtaaja kertomassa.
Hyvä video jälleen kerran ja selkeästi selitetty homma. Itsellä ei vaan oma pinna riittäisi tuollaiseen, joten mielelläni maksan ammattilaiselle tuon homman tekemisestä.
Mahtavan hyvä opastusvideo.
Hyvät ohjeet kiitos.!!!
Kiitos! Viime talvena rakensin ekat vanteet. Tässä tuli muutama hyvä lisävinkki tekemiseen. Aikaa mulla kyllä menee. Korvalla ei minulla onnistu, lahjakkuutta ei tähän ole. Mittaria olen käyttänyt. Pitääpä käydä katsomassa instanssa.
Tämä oli todella hyvä video ja olipa kiva nähdä, että ei tuo rihtaaminen mikään helppo juttu ole. Kiitos.
Tämä oli todella hyvä aihe ja erittäin hyvin opastettu. Kiitos. Muutenkin erittäin hyvä kanava harrastajalle!
Aivan huikea video! Katsoin alusta loppuun!
Loistava video ja selonteko, kiitos!
Omien kokemusten mukaan tuohon homman terapeuttisuuteen ei kyllä pääsee kiinni ihan ensimmäisillä pinnauskerroilla 😆
Pystyheiton rihtaaminen jäi käymättä läpi. Lisäksi itse suosin pinnamittarin käyttöä siitä syystä että on aika mahdoton muuten tietää mikä on todellinen pinnojen jännitys mikäli haluaa kasata maksimaalisen jäykän, tarkasti ajettavan ja samalla kestävän kiekon aikaiseksi. Park Toolin wta app on myös mainitsemisen arvoinen apuväline.
Totta, muutama muukin on kommentoinut, että kiekon pyöreyden tarkistaminen ja mahdollinen korjaaminen jäi tältä videolta pois, olisi ilman muuta pitänyt olla mukana. Ja olen kanssasi samaa mieltä että pinnajännitysmittarin käyttö on lähes välttämätöntä jos ja kun rihdataan kunnollista lopputulosta, tähän videoon sitä ei nyt mahdutettu mukaan ettei sisältö paisunut liian suureksi. Ehkäpä Velogin kanssa tehdään vielä toinenkin rihtausaiheinen video, otetaan siihen sitten mukaan tästä puuttuneet asiat.
Ei muuta tekemään laadukasta sisältöä youtubeen kun ilmeisesti työkalut pysyy vähintäänkin hyvin kädessä👍
Mahtava video todella mielenkiintoisesta aiheesta. Velogi "delivers"! Kuvaaminen ja editointi ja äänenlaatu ovat kyllä kohdillaan, osaaminen paistaa väkisinkin läpi. Etenkin näinä etäyhteysaikoina kuulee valtavan paljon jossain kaikuvassa kopissa huonolla mikillä äänitettyä, pätkivää kamaa.
Olinpa tutustunut aiheeseen juuri sen verran että ostaessani tutusta fillarikaupasta uuden navan vanhan tilalle, vitsailin vain puoliksi kun sanoin että "koitan ensin ite ja tuon sen sitte tänne rihdattavaksi". Ja niin siinä todella kävi. Itse koottu heitti nopeasti ja paljon, eivätkä omat korjausyritykset auttaneet, ainakaan silloin tarjolla olleiden youtube-videoiden avulla. Ja sen paikallisen tosiammattilaisen rihtaama kiekko on pysynyt viivasuorana tuhansien kilometrien ajan. Jotkut ne vaan osaa.
Woow, olipa melkoinen setti. Rihtauksestakin saa taidetta 💪
Hyvää kontenttia jälleen! Tosi selkeä ulosanti vannemestarilla, ilo katsella kuinka homma hoituu 👍
Yyberhyvä nicci! LOL
olipas aika informatiivinen video, olen katsonut muutamia rihtaus/oikaisu videoita niin eipä näin selkeää kouluvideota ole ollut :D
Leipomisen sijaan vois käyttää vaivaamista :D Mahtava video kyllä, kiitos tästä :)
Mä olen käyttänyt sanaa runttaus! Aika lujaa saa puristella ja ilman hanskoja en kyllä tee!
Tää oli loistava video ja samalla hyvä aihe. Ja mikä ammattitaito. Todellinen mestari alallaan!
Kiitos Jouni - ja kiitos jäsenyydestä. Ammattimies tosiaan 👍
Hyvä video, paljon uutta infoa itselle!
Kiitoksia teille asiantuntevasta videosta. ✌️
Nyt oli kyllä viimeisen päälle opettava video rihtaamisesta! Erittäin selkeä ja itse ainakin opin tästä pari hyvää niksiä. KIITOS Ps: Tämän tyyppisiä videoita olis mukava enemmänkin katsella. Videon kesto ei haitannut itseäni ainakaan. Olisin voinut kuluttaa vielä toisetkin 30min hyvän videon parissa.
Kiitos kommentista. Se tässä oli tosiaan vähän haaste, kun materiaalia oli runsaan puoleisesti ja päädytiin tällaiseen versioon jossa ei paljoa löysää ole.
kiitos
Olipas mielenkiintoinen video👍
Makeeta kontenttia! Ammattitaito kohillaan kaikinpuolin. Ja suuri apu ittelle, vaikka lähellä ollaan oltuki, mutta jotain pientä ollu hukassa. Vaikee laji tämä homma.. Tämmöstä tekemistä tarvitaan 👍
Jälleen kerran mahdottoman hieno video! Etsin ohjeita vanteen oikaisuun ja tämä oli universumin selkein ja rauhallisin ohjeistus. Kaikkiaan Velogin videot ovat niin laadukkaita, että näitä seuraisi, vaikka ei pyörää edes omistaisi.
No huh huh mitä pitkäjänteisyyttä. Itse olisin julistanut homman valmiiksi jo aikaa sitten. Taisi Velogi käydä nukkumassa yöunet välissä. Hyvä video ja paljon apua jos lähden itse hommaa joskus tekemään.
Tulipa viimein tehtyä ja onnistuikin jopa. Ei ollut samanlaisia kustomoituja välineitä, mutta heitin pyörän ympäri ja laitoin nippusiteet haarukkaan molemmin puolin niin että nippuside meni ensin kauemmaksi vanteesta ja kun alkoi oikenemaan, niin laitoin uudet nippusiteet lähemmäksi rengasta. Sain aika pahankin heilumisen loppumaan, luulin että vanne oli jo entinen. Vielä pitäisi tehdä sama toiselle pyörälle, mutta siitä puuttuu yksi pinna ja pitäisi sellainen ensin koittaa jostain metsästää.
Jo videon alkumetreillä ymmärsin että en jaksa alkaa tuota opetteleen. Oli silti niin mielenkiintoista katsoa ammattilaista että loppuun asti piti nähdä.
Hieno video! Alan myös kokeilla kiekon rihtausta pyörässäni.
Ah, kyllä Jukka osaa vaan asiansa esittää niin että jaksaa katsoa videon ehkä siitä vaikeimmin ymmärrettävästä aiheesta mikä polkupyöriin liittyy. Hyvää työtä molemmat!
Kiitos hienosta videosta, oli todella hyvä tietopaketti. Pitänee itsekin hankkia kyseinen kirja, ehkä myös rakentaa tuollainen teline kiekolle. Itselläni on aikoinaan hankittu maantiefillari käytettynä, siinä tuli mukana Mavic Ksyrium SL kiekot (joku vanhempi versio niistä). Rihdattavana olen ne muutaman kerran huollossa käyttänyt... Yksi pinna takakiekosta jäänyt huollosta huolimatta hyvin löysälle.
mahtava video😊
Erinomainen video.
Huikea video!😍
Itse rakennellut myös useita kiekkoja ja aina kaikki pinnat saanut kiristettyä parktoolin punaisella avaimella.biltemasta saa yleis pinna-avaimen joka käy sattunnaiseen pinnojen kiristelyyn.
aivan mahtava opetusvideo ja opettajat
Mahtava video! Ja todisti sen, että minusta ei tule rihtaajaa, ei hermo kestä :D
No oppi sekin ;-D Ja kiitos Sanna jäsenyydestä!
rihtaaminen on tosiaan lehmänhermoisen puuhaa :-) mutta palkitsevaa kun sitä rauhassa saa tehdä.
Moottoripyörä kiekkoja olen aikoinaan rihtaillut ja siinä hommassa käytin leipomiseen isoista papukaijapihdeistä tehtyä työkalua. Pitääkin etsiä se esille kun ensi viikonloppuna pääsee hallille, naapurin pojan mopossa etukiekko vipottaa villisti...
Sitte vuaaaan Musaopistoon säveltämistä/sävelkorkeuksia oppiin ;O...eiku hyvä viteo ja Jukan rento rauhallisuus/Ammattitaito oli super bueno :D Ps. Ite rihtasin kerran velijen pojan pikku Jopon takakiakon pikku jakarilla ja sillä naputtelin pinnoja, että ovakko sunnilleen samassa sävellajissa/korkeuvessa ni ja Ripelle kans kiitokset ni
Itse olen rihtannu vain muutamia kiekkoja mutta niin pitkälle olen aina mennyt että tulkki laahaa koko vanteen 360• samalla äänellä. On aika hyvä indikaattori suoruudesta.🚴🏻♂️🍂❄️
Videosta heränneenä 💡ryhdyin rihlaamaan takavannetta jota en ollut mitenkään huomioinut oston jälkeen. Ajattelin kokeilla yllä kuultuja ohjeita ja suoraa tuli. Mutta tietysti ongelmiakin tuli kun painoin kehän lattiaa vasten jotta saa ”napsut” pois. Vetopuoli olikin löysä ja vanne meni heti kieroksi (36 pinnaa ja aluvante). Ilta ja vähän toistakin koitin järkeillä mikä vikana kun sama tapahtui aina uudelleen. Ongelmaan löytyi ratkaisu kun aloitin alusta. Löysäsin reilusti pinnoja molemmin puolin ja lähdin kiristämään vetopuolen pinnat ensin niin että oli suoraa ja kireetä. Toivottavasti nyt toimii.✌🏻🚴🏻♂️
Todella kova!
Onneksi tuli viimeviikolla tilautettua uusi takavanne. Useita pinnoja poikki. Paidanselkämys kastui jo pelkästä katselusta. Hienoa ja osaavaa työtä ! Kiva oli seurata. Ps. musiikkikorva olisi ehkä tehtävään riittänyt (nippa/nappa ?) näin musiikin harrastelijana.
Näillä eväillä iteroin maastopyörän etukiekon niin timmiksi, ettei ole uutenakaan ollut näin hyvä! Kiitos! Jatko-osaa jos saa toivoa, niin miten olisi maantiepyörän kiekon rihtaus? Sellaisen, missä on selvästi vähemmän pinnoja... 24, 21, 18?
Vaikka kiekon rakentamisessa ja korjaamisessa tarvitaan oikean mittaisia pinnoja niin kiekon rakentaminen ja rihtaaminen vaatii kyllä ns. pitkää pinnaa ja omistautumista että oppii tuon aika haastavan homman. Helposti voi käydä niin että ku saa sivuttais heiton pois niin pystyheitto on tullut tilalle. Hyvä video taas kerran.
Loistava video.
kolmion takaa ajoi auto päälle ja takavanne meni sen verran mutkalle ettei paikallinen pyöräpaja ottanut rihdattavaksi, pitäisiköhän vielä sittenkin kokeilla itse, on niin hyvät ohjeet tässä :O
Jos ei vanteessa mitään varsinaista vekkiä ole, niin kannattaa kokeilla.
Hei kiitos! Video auttaa ymmärtämään myös sen, miksi rihtaaminen maksaa sen mitä maksaa paikallisessa liikkeessä:)
Kiitos loistavasta videosta!
Onkohan tästä jo jatko-osaa? Nimittäin miten pinnataan alusta alkaen ja mikä on sopiva kireys/sävelkorkeus sitten kun ei ole pinnoja mistä verrata.
Pannaan harkintaan!
Juuri tätä sama Andreaksen kirjoittamaa asiaa löhdin etsimään ja löysin tämän mielettömän upean videon. Ei tullut mieleenkään lopettaa katsomista kesken 😀.
Odottelen kiekon kasausta alusta asti ja se mikä kiinnostaa on se, että miten saada pinnat oikeaan kireyteen ilman kireysmittaria ja onko kireysmittari edes avain onneen.
Tätä olenki odottanut. Eipä ollut tuo leipominen käynyt mielessäkään.
No nyt oli mielenkiintoista touhua! Hienoa nähdä kun joku kiinnostuu jostain aiheesta perusteellisesti. Jälki on sitten tuollaista. Ja minä kun luulin, että pinnan vaihtaminen ja rihtaaminen on yksinkertaista.. Paljonkohan mahtaa yleensä viedä aikaa kun tuollainen homma tehdään kunnolla?
Kyllä tuohon aikaa saa uppoamaan, varsinkin jos vanne on tuollainen ohut/kapea alumiinivanne ja lähtötilanne on kiero. Ja kyllä hiilikuitukiekkojenkin kanssa täytyy olla huolellinen, nekin saa vedettyä pinnoilla soikeiksi. Ehkä normaalisti tuollaiseen pinnan vaihtoon ja siihen liittyvään huoltorihtaukseen menee tunti pari, joskus pidempäänkin. Kokonaan uuden kiekon kasaamiseen sitten pidempi aika, kun tekemistäkin on enemmän. Eli lehmänhermoisen meditatiivista puuhaa ja siten kun siihen suhtautuu, niin se on palkitsevaa.
Pitäisikö vanteen mahdollinen pystyheitto myös tarkistaa varmuuden vuoksi?
Hyvä pointti, kyllä pystyheitto on syytä ilman muuta myös tarkistaa ja tarpeentullen korjata, pääsikin harmillisesti unohtumaan tuosta videosta.
@@TitaniumThumbs Siinä uudelle videolla aihe. Mielenkiinnolla odotan.
Sama tuli mieleen katsottua 👍muutoin hyvä vidi!
Vanteen heittojen oikaisu on tärkein kohta, missä yleensä ongelmia, siinä huono kuvakulma, ettei nää kumman puolen pinnoja pyöritetään. Lisäksi käyttää sekaisin eri termejä kuten takasin päin ja löystetään. Takasinpäin vannetta, pinnaa vai nippeliä? Tarpeettoman hankalaksi tehty. Onneksi on muita videoita aiheesta.
Kiitos palautteesta, täytyypä skarpata termien kanssa.
Kiitoksia, tätä on odotettu!
Olen usein miettinyt että miten ne vanteet pinnataan ja rihdataan tehtaalla, siis kun liukuhihna syytää vanteita ulos mahotonta tahtia, niin ei kait siinä voi jäädä montaa sekuntia aikaa yhden vanteen pinnaamiseen ja rihtaamiseen?
Vai onko tuohonkin hommaan keksitty jo kone joka on korvannut ihmisen?
Seuraavaksi tutustuminen polkupyörän vanne tehtaaseen?
Koneella ne useimmiten kasataan, mikä johtaa siihen että tuo leipomisvaihe jää tekemättä ja pinnat asettuvat paikoilleen vasta ajossa ja edelleen aiheuttaa ensihuollossa rihtaustarvetta.
en omista niitä lehmänhermoja joten vien suosiolla liikkeeseen :D, ois tullu muutama kymmen atomiräjähdys jo :D
BTDT, mutta hyvä video.
Useamman kiekon tehneenä minusta osalle käy ihan hyvin sormilla kireyden tarkistaminen tai mittarin käyttö. En jaksa uskoa, että esimerkiksi jokaisen pinnan suoruus tai kiinnityskohta on justiinsa samanlainen joka vaaditaan tuohon soittamiseen.
Eikös se paikka juuri tuolla leipomisella saateta samaksi.
@@Velogi Soiko se siltikään samalla tavalla, jos koketus on erilainen jokaisessa pinnassa. Ei tuo nyt mikään kitara ole. :D Ihan sama. Minä en leipoisi joka suuntaan vaan vain siihen jossa pinnat liikkuu.
@@aripaanala ehkäpä tätä pingaamista/soittamista voisi lähestyä vähän eri näkökulmasta? Jos me emme pingaa/soita pinnoja, pitää meidän jollakin toisella tavalla saada pinnoista palaute että millä kireydellä ne ovat. Kun kiekkoja on kasannut enemmän, tuntee jo käsin puristelemalla millä kireydellä pinnat noin suurin piirtein ovat, kuten kirjoititkin. Tarkempaan kireyden tarkasteluun tarvitseekin sitten jo pinnajännitysmittarin, jonka pitäisi mielellään olla kalibroitu jos tavoitteena on tarkkaan jännitykseen kiristäminen sen sijaan että verrataan jännityksiä toisiinsa nähden. Pingaaminen/soittaminen on vain yksi "lisäapuväline" antamaan palautetta pinnojen kireydestä ja kireydestä toisiinsa nähden, hyvään lopputulokseen päästään sitten lopulta kuitenkin pinnajännitysmittarin avulla.
@@TitaniumThumbs Ehkä mua eniten ärsyttää tässä videossa, että tästäkin pyöräilyyn liittyvästä tehdään ylimaallista taidetta. 36 nippaa, 36 pinnaa ja yksi vanne ja napa ja ne kasaan ja se siitä.
Hyvä video ja taas oppi jotain. Mm sen että omat kiekot ovat huollon tarpeessa. Mistähän mahtaa johtua että aero pinna on lähtenyt pyörimään väärään asentoon. Vaikka kääntää takaisin, niin parin lenkin jälkeen sama tilanne. Onko pinnat vaan liian löysällä?
Pinnat kiristetään niin tiukalle, tai siis pitäisi kiristää, etteivät ne kyllä lähde omia aikojaan pyörimään. Niinpä arvelen, että sinun aero-pinna(t) on joko kovin löysällä ja/tai sitten pinnaan on kasausvaiheessa jäänyt kierre, johon pinna pyrkii palautumaan. Tämäkin edellyttää, että pinna on löysällä.
tekijä miehiä!
Huippu kanava 💪
Tuo vaatii jo pitkää pinnaa, hatun nosto Jukalle hienosto opetusvideosta. Allekirjottanut eli itse en suosittele, ellei opettele nuita tekniikoita oikeassa järjestyksessä, sain nimittäin aikoinaan vanteen täysin kieroon ja oma pinna katkesi siihen. Suosittelen siis Jukan kaltaisia ammattilaisia.
Tuon takia en ole rakastunut pinnavanteisiin niin pyörissä, mopossa saati harvemmin autoissa, vakka hienon näköisiä ovatkin.
Itsellä tallissa edelleen vanha 3-vaihde rumpu Helkama Toimii hienosti, mutta uudesta asti siitä katkesi pinnoja jatkuvalla syötöllä ja aina sieltä navan puoleisesta mutka-kohdasta. Pinnat on kuin jotain alumiinia, sen voi vaikka pistää solmuun kuten kengän nauhan. Mielestäni idiootti varma peruspyörä on pilattu onnettoman pehmoisilla vanteilla/pinnoilla, Nyt vanteet ovat niin kierot, ettei niillä enää kannata lähteä ajamaan edes.
@@pekkavalkonen1973 ettei jäisi Helkama ihan käyttämättä talliin seisomaan, harkitse kaikkien pinnojen vaihtamista tai vaihdattamista. Pinnat eivät maksa paljon ja nykyiset vanteet ja navat voi käyttää uudelleen.
@@TitaniumThumbs Näin olen ajatellut, mutta en haluaisi mitään rautalankaa niihin enää, kun vertaa entis-aikojen "mummu-pyörien" pinnoihin, niitäpä ei taivutellakaan enää solmuun..Hlekaman kiekot/pinnat ovat kuin pahvia siihen nähden.Helkamaan laitoin eteen jämäkän maastopyörän etu kiekon joka ei anna periksi, ongelma on enää takakiekko, sen rumpuvaihteiden ympärille pitäisi rakentaa joku vastaavanlainen tukevampi ratkaisu.
Vielä sen verran, huomasin että vanteen kestoon tietenkin vaikuttaa renkaat ja niiden elastisuus, laitoin helkamaan paksut pistosuojatut gumit. Jouduin nostamaan lokasuojia rutkasti että mahtuvat edes pyörimään. Vaikka se ei ole todellinen ratkaisu pinna-ongelmaan, mutta vaikuttaa olennaisesti kiekon rasituksen vastaanottamiseen.Vaikka takavanne on edelleen kiero, pinnoja ei enää paksujen renkaiden ansiosta ole mennyt yhtään poikki.
Rihtauksen apuvälineenä käytän spoke tension meter ( park tool ) sillä saa paremman tuloksen kun korvakuulolla tehdessä.Vetopuolen pinnat ovat n.10nm tiukemmalla kuin jarrun puolen.
pinnajännitysmittari on oikein hyvä työkalu rihtaamisen apuna, itsellänikin sellainen on - koitimme pitää videon sisällön kohtuulliseksi rajattuna niin jätimme jännitysmittarin pois videolta. Pinnajännitysmittareita käyttäessä olisi hyvä, että tavalla tai toisella pääsisi kalibroimaan mittarin ja varmistamaan mitä oma mittari näyttää milläkin pinnan kireydellä verrattuna mukana tulleeseen taulukkoon.
@@TitaniumThumbs Joo niin vähän ajattelinkin , tämä on hyvä video jos aloittelee rihtaushommia 👍
pinnamittarin voi kalibroida kuntosalilla, sillä oletuksella että käy salilla jossa ei ole ostettu halvinta romurautaa painoksi
@@Perseministeri minäkin mietin kalibrointilaitetta pohtiessani josko voisi käyttää punttisalin painolätkiä apuna. Muutaman hurjannäköisen videonkin löysin youtubesta kun kaverit viritteli puntteja öljyämpäriin kattoon kiinnitettyjen pinnojen jatkoksi. Näytti vaaralliselta...
Pinnaahan pitää päästä venyttämään tunnetulla painolla/voimalla, eli esimerkiksi juurikin pinna "kiinni kattoon ja 6x20kg lätkät roikkumaan pinnasta", sitten voisi laittaa pinnajännitysmittarin pinnaan ja katsoa mitä oma mittari näyttää kun pinnassa on 120kg veto. Ehkä jollakin taljalla tämä lähestymistapa ei olisi niin riskaabelin oloinen.
Loppupeleissä haastavaa on saada pinna (turvallisesti) kiinni tällaiseen "venyttimeen", oli se sitten ratkaistu miten vaan. Jos on hyviä ideoita pinnan kiinnittämisestä, laita jakoon!
Loistava ajoitus nimittäin juuri napsahti yksi pinna poikki.
vannesorvi ja fixed - god tier molemmat kiekot symmetrisiä
💪👍
Tossa kun pinnanavaimia kattelitte. Niin onhan olemassa sellaisia rengaspinna avaimia joissa on eri kokoja. Itsellä muistaakseni ka joku 7 eri kokoa.