35+ vuotta pyöränhuoltoa omille ja aika monille muillekin pyörille. Virheistä oppii.....tai sitten ei. 1. Rengaspaineet: ✓ 2. Jarrupalat: ✓ 3. Voimansiirron puhdistus & voitelu: Tätä ei ole varmaan koskaan tullut munattua, muuta en pyörissä olekaan juuri puhdistellut. 4. Satulatolppa: Ei ole koskaan jumiutunut itsellä - ehkäpä siksi, että ehdin oppia kaverin virheestä. 5. Ruuvien kiristys: ✓ 6. Ohjainlaakerin kiristys: ✓ ... Onnistuin rikkomaan laakerin lisäksi samaan syssyyn pyörän rungon, kun yllättäen laakerikuppi olikin runkoa eikä erillinen. 7. Ruuvin kiertosuunta: ✓ 8. Työkalut: ✓ ... eikös kaikki työkalut ole vasaroita, osa vain vähän hassun muotoisia? 9. Jarrujen öljyäminen: ✓ ... se pakan ja pinnojen väliin tuleva muovilevy suojaa muuten aika hyvin jarrulevyä ketjuja voidellessa. 10. Vaihtajan rajoittimet: ✓ 11. Paikka: ✓ ... kylpyamme on sitten tosi, tosi väärä paikka voimansiirron pesulle. Itsellä kuitenkin varmaan aina ollut yleisin moka se, että laitan renkaan väärin päin vanteelle. Tätä on harjoiteltu ties kuinka kauan, mutta siltikin viimeksi yhteen jälkikasvun pyörään nastoja pari kuukautta sitten vaihtaessani harjoittelin ensin niiden laittoa väärin päin. Ja joka kerta olen katsonut sen nuolen siitä renkaan kyljestä. Edes Schwalben Maraplussien suosiminen renkaina perheen pyörissä ei ole auttanut - vaikka ovat usein ihan jumalattoman työläitä saada vanteelle, siitä huolimatta ei ole päässyt eroon tästä mokailusta.
Ex työkaveri valitteli pari päivää kun etuvannejarru piti kauheaa vinkunaa jarruttaessa. Sitten yks päivä tuli hymy korvissa töihin, oli ratkaissut kitinäongelman pyyhkäisemällä margariinia (!) vanteeseen. Eipä kitissyt enää. Onneksi takana oli perinteisempi jalkajarrusysteemi, niin pysähtyi fillari edes jotenkuten.
Tuosta liiallisesta kiristämisestä. Metalliluokan opettaja sanoi 70-luvulla,että jättäkää se viimeinen veto pojat vetämättä,koska silloin tapahtuu suurimmat virheet.
Yhdessä käytetyssä pyörässäni edellinen omistaja oli ilmeisesti voidellut jarruja. Ainakin oli täynnä samaa töhnää mitä oli koko voimansiirtokin eikä kyllä varmasti ollut mitään ketjuille tarkoitettua ainetta sen verran paksua ja sitkeetä liisteriä. Jarrulevyjen reiät oli varsinkin melkoinen homma saada täysin puhtaaksi. Oli muuten hyvä hintalaatusuhde niin ostin pois.
Mä levitän yleensä ensin pienehkön pressun maahan ja sen päällä sitten huolto, niin ei huku osat niin helposti, eikä mene hiekkaa ketjuihin tai muihin rasvaisiin osiin jos ne osuu maahan. Sama auton kanssa, kun joku pyöränlaakeri tipahti hiekkaan muutaman kerran jarruhuollon yhteydessä niin se opetti.
Tämä on kyllä erittäin hyvä kanava Velogi vaikka itselläni on taustana Asentaja - Koneistaja ammattikoulu käyty aikoinaan ja olin veturiasentajana 13v joten vähän isompia komponentteja on tullut käsiteltyä,mutta niitä käyttäen pystyy hyvinkin soveltamaan osaamistaan ja tämän kanavan myötä olen korjannut pyöriäni ihan itse ja on pitänyt hommata työkaluja,mutta tulee aina se onnistumisen ilo,kun fillareita korjaa ja vielä onnistuu kiitos kuuluu tälle kanavalle!👍💪👁
Ai, että vanha kunnon Bilteman Yosemite. Oli minulla 12 vuotta ja ainoastaan renkaita pumppailin välillä. Hyvin kesti ja toimi kovassa käytössä ympäri eurooppaakin. Ehjänä siirtyi seuraavalle polkijalle. Nykyinen täbäri vaatiikin sitten jatkuvaa huolenpitoa. 🤗
Laadukkaat ja hommaan oikeat työkalut saattaa joskus tuntua kalliilta hankkia, mutta autojen ja pyörien (moottorilla ja ilman) parissa harrastaneena on huomannut että se kannattaa. Hommat onnistuu paljon mukavammin.
ihan oikeassa ole,viime syksynä ostin ulosvetimiä ym nykypyörien purkuun ja osan lin jo tehnyt itekkin. Kylläpä oli helppoa purkaa keskiöt sun muut kun tähän asti on jääneet purkamatta jos vaikakheivaa rungon menee. Oikeat kamat oikeisiin paikkoihin,.
Hurjin polkimet väärällä puolella sattui kun ostin sähkövikaisen pyörän rautakaupasta 1/3 hintaan. Tein kaupan ja kyytiä hakemaan. Olin tarkistanut mitä olin ostamassa ja kaikki oli OK. Kun nostin pyörää kyytiin, huomasin että polkimet on vinossa. No ne oli väärällä puolella! Kostoksi joku oli ne niin vääntänyt. Korjasin kierteet ja ajoin sillä paljon. Sähkövika oli rikkinäinen liitin. Nuoruuden laakerimoka ei unohdu. Huoltaessa jätin kaikkiin pienen välyksen ja niitä kului paljon sen vuoksi.
ปีที่แล้ว +5
Yhteen takertuisin hieman. Oman kokemukseni mukaan vaijeri on harvoin syypää vaihteiden toimimattomuutteen. Sen sijaan vaijerin kuori ja erityisesti viimeinen mutka, josta käytön myötä kuluu mutkan sisäosa, on usein vaihteiden epätäsmällisen vaihtamisen syy. Sisämutkan kuluminen aiheuttaa sen, että kuori 'falskaa' eli on liian väljä vaijerille. Isommalle rattaalle vaihtaa huonommin, koska kuori antaa periksi ja vastaavasti pienemmälle rattaalle vaihto tapahtuu hitaammin tai huonommin taas, koska ensin kuori ottaa väljät pois vaijerista.
Tuo kantojen nylpääntyminen on erittäin ärsyttävää, vaikka olisi oikeat työkalut eli kunnon avaimet+momenttiavain, ainakin omassa fillarissa on muutama 3mm kuusiokolokanta linkustosta nylpääntynyt, kun vastapuolella on 5mm kuusiokolo ja 8nm kiristys niin hyvin herkästi tuo pieni kuusiokolokanta muljahtaa, varsinkin jos vähän huolimattomasti tuon pienen avaimen painaa siihen koloonsa. Melkein pieni torx tuntuisi järkevämmältä ratkaisulta.
Kaikki hyviä pointteja. Itellä sattui aika hassu kommellus reilu kuukausi sitten. Ajattelin puhdistaa gravelin jarrulevyt siihen tarkoitetulla puhdistusaineella, mutta nappasin telineestä vahingossa vieressä olleen silikonipohjaisen voitelusprayn. Huomasin vasta kun "puhdistelin" jo toista levyä että nyt tuli napattua väärä purkki :). Noh, meni jarrupalat vaihtoon ja piti huolella puhdistaa koko jarrujärjestelmä ennen palojen vaihtoa, sen verran oli systeemi kontaminoitunut.
Toinen (yleinen?) virhe jonka tein kun vuosia sitten uudelleen aloittelin pyöräilyn että voitelin ketjua liikaa. Sehän räiskii joka puolelle ja kerää hienojakoista hiekkaa jne. joka taas kuluttaa/hioo voimansiirron komponentteja. Taisin kerran, kauan sitten, laittaa jopa auton moottoriöljyä ketjuihin ja siitähän ei hyvää seuraa, liian paksua mämmiä. Näistä on sen verran aikaa että on opittu virheistä :).
@@JoniKukkola joo ei mitään moottoriöljyä ketjuihin.itse laitan ketjuihin tarkoittettua sport at ketjuöljyä tai vastaavaa ja siitäkin pyyhkii liijat pois niin hyvin pelaa.
@@olaviropponen8289 näistä voiteluvirheistä on aikaa monta monta vuotta, olin melko aloittelija silloin. Nykyään pidän voimansiirron ja koko pyörän timmissä kunnossa. Käytän Silcan SS chain lubea, joka on vahapohjainen tuote. Vaha voittaa öljyn moninkertaisesti mielestäni; kuluttaa osia huomattavasti vähemmän ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä.
Jos alumiiniosa on kiinni ruuvilla kannattaa käyttää aluslevyä, vaikka käytössä olisi momenttiavain. Alumiini on petollisen pehmeä metalli . Pahinita on jos alumiiniin on tehty kierteet. Liian pitkä ruuvi tai unohtunut aluslevy voi murtaa kappaleen.
Rengaspaineet voi olla niinkin päin pielessä, että ajellaan liian kovilla paineilla. Siinä vaiheessa kun tuossa muutamia vuosia sitten läskipyörähype oli tapissa ja paksukaisia ostettiin ”ei niin tarpeeseen vaan koska se oli vaan niin coolia” näki pajon porukkaa, jotka pompottelivat menemään barin ja yli paineilla 😅
Riippuu että missä sillä läskillä ajelee. Pehmeässä maastossa ihanteelliset ja toimivat matalat paineet laittaa renkaan muljuamaan kovalla alustalla esim. kadulla ajettaessa.
Ehdottomasti polkimien vaihto.. Siinä tulee polkimille yhtäkkiä hintaa ku laitat ne väärin päin ja kammista kierteet sileeksi ja joudut ostaa uudet kammet siihen polkimien kaveriksi🙂
Voimansiirron puhtaanapito on etenkin koko vuoden pyöräilevällä tärkeää. Olen saanut kaksi kertaa takavaihteensiirtimen korvakkeen katki, kun en ole laiskuuttani putsannut ketjua ja vaihdetta riittävän usein rapakelillä. Silloin matka katkeaa takuuvarmasti vähän pitemmäksi aikaa.
Vaihtajan korvakkeita kannattaa pitää aina 1 varalla. Ainut pyörä mistä ei ole vielä ko. palikka antautunut on Cannondale scalpel , jossa näyttääkin olevan ihan mietitty miten osia tehdään. Niinkun tuohon hintaan luulisi olevan ihan kaikissa muissakin pyörissä.
Hei! Olen autoton työmatka- ja retkipyöräilijä. Pyöräilen ympäri vuoden. Olen vähävarainen, joten huollan pyörän itse. Suurin ongelma huollossa on pyörän puhtaanapito. Missä pyörän voi pestä? Pesuvesi on ongelmajätettä, sitä ei sovi luontoon päästää. Ja muutenkin, miten pyörä kannattaa pestä? Olisi hyvä saada informatiivinen video tästä.
Voimansiirron puhdistuksessa tosiaan syntyy öljyistä jätettä joten se on syytä tehdä erikseen. Pyörän pesusta löytyy video: th-cam.com/video/TEJQDjsFvO8/w-d-xo.html
Teininä joskus huomasin, että vannejarruihin sai 100% pidon CRC:llä ja hauskat viivat asfaltille. Kokeilun loppupuolella lähti mutkassa takarengas alta ja piirsin asfalttiin jäljen myös persauksellani 😅
Ei nyt (toivottavasti) yleinen moka, mutta junnumpana kun ei ollut rengasrautoja, niin käytin ruuvimeisseleitä. Hyvin oli naarmuilla kiekot ja ulkokumit. Sisäkumien puhkeamisia ei tosin tainnut tulla kuin yksi.
No pistän aina max paineet gummiin, juu se edelleen hakusassa mikä jarrupala..Kaikki herkistelen aina, löysälle jääminen on enemmän vaara , ennemmin kireälle, järki kumminkin kaikessa. Tais sattua vahinko joskus silikoonia jarruihin 😅
Isäni tuhosi uudesta Focuksen sähköhybridistä just tuon vasemman polkimen kierteen😮 ja ajoi myöhemmin ketjun liian loppuun ja tuhosi sillä takapakan. Ei ollut halpa korjauttaa.
Kerran yksi kilpa ajaja tuli valittamaan juminutta vannejarrua edessä. Oli ajanut rullilla talven ja kevällä käyttämätön jarru ei toiminut? Huomasin että se oli kerrostunut jollakin. Kysyin että hikoileeko hän paljon? Hikoilee, hän sanoi. Hiki oli valunut ja kuivanut jarruun. Neuvoin pyyhkeellä suojaamaan.
Yksi yleinen virhe taitaa olla myös se että fillaria korjataan epäsiistissä paikassa jossa on kaikenlaista tavaraa ja sitten hukkuu työkalut ja osat johonkin että mihinkäs ne laitoinkaan. Yleensä pyörii jossain lattialla. Tosi että ainakin kuusiokoloavaimet on syytä hankkia laadukkaat, varsinkin heikkolaatuisimmissa saattaa pienemmät kuusiokoloavaimet alkaa pyöristymään niin sen jälkeen niillä ei tee mitään.
Heräs tätä kattoes kysymys voimansiirron pesusta ja huollosta. Nykyisessä sähköpyörässä ei, jostain syystä, onnistu tämä ketjun taaksepäin kelaus. Kampia taaksepäin pyörittämällä ketju ei liiku. Liekö jokin ominaisuus tai en vain osaa käyttää (todennäköistä). Aina kuitenkin kaikissa ohjeissa sanotaan että ketjua putsatessa sekä öljytessä sanotaan että ketjua pitäisi kelata taaksepäin. Tuleeko suurta vahinkoa jos ketjua pyörittääkin oikeaan suuntaan pestessä? Meneekö likaa väärään paikkaan tai muuta? Haibiken Trekking 4 kyseessä.
Yhtä hyvin sen voi tehdä niinkin, mutta vaatii että saa renkaan ilmaan. Useimmissa keskimoottorisissa pyörissä on tosiaan vapaaratas myös moottorin päässä. Senkin ongelman voi kiertää noin: th-cam.com/video/T1eNAtZpgxg/w-d-xo.htmlsi=j487i7Fc-BhCC4yx
Mulla oli pitkään hankintalistalla momenttiavain, mutta en raaskinu ostaa 70e työkalua, ku aattelin että normi kuusiokoloavaimella pärjää. Noh, tein linkuston laakeri huoltoo ja vedin sit kahella kuusiokoloavaimella alinta laakeriakselia hampaat irvessä. PAM! Eka ajatus oli, että avain meni poikki, mut sitte huomasin, et oli akseli poikennu kierteiltä. Nöyränä sitte kaikkii mahollisii liikkeisii viestii, et löytyiskö heiltä varaosaa. Sit tärppäs ja junalla Tampereelta Helsinkiin ostaa osaa. Ostin samalla reissulla liikkeestä myös sen momenttiavaimen. Ois voinu selvii sillä 70 eurolla, mutta kaiken kaikkiaan junalipuista, osasta ja momenttiavaimesta tuli 130 euron keikka. Tästä siis otin opikseni, että kyllä ne oikeet työkalut on kaiken A ja O.
@@askomoisiomutta jos pyytää väärän ja lähettävät sen mitä pyydettiin. Se että väärä osa olisi aina myyjän vika ja heidän huolehdittava vaihdosta ei ole aina niin yksiselitteinen asia
Morjesta 👍🇫🇮👌 Sinähän olet hyvä auttamaan meitä pyöräillen kuntoa ja yleensä liikuntaa edistävänä tukija na,,Joka on se miksi Sinuakin Kiitämme sekä Arvostetaan ,,voi verrata melkein "hengen pelastajiin )ja Yhteiskunnan terveyden hoitokulujen pienemmän Ansioksesi ,,siispä.kysynnmiten ja mistä saa edullisesti lisäakkuja mm.Insera Bronko läskipyörään ,,..olisiko mahdollista tehdä Info video ,,kun myyjäliikkeet eivät halua kertoa eikä akkuliikkkeetkään ,,onko näin ettei saa kaikkiin pyöriin lisäakkuja tai pitäisi osata etsiä ulkomaisista myyntiketjuista ,,aika mahdoton tehtävä tavalliselta "jannulta"Iso KIITOS ennakkoon jos voit auttaa 👍🇫🇮👌💛🥇👏☀️
Kiitos kehumista ☺️ Kyllä noiden vähemmän yleisten kanssa joutuu vähän salapoliisityötä tekemään. Eli ota akku irti ja katso sen tyyppitiedot joiden perusteella lähdet etsimään uutta. Sitä pyörää on tehty ainakin Bafangin moottorilla ja Kaispower 504wh akulla.
@@Velogi Akun tyypin ovat tienneet myös jälleenmyyjätkin esim.Halpa Halli ja Tokmanni mutta eivät halua myydä lisä akkuja ,,enkä minä osaa ulkomaisia myyjiä puhutella jotennlytyisiköhän Suomesta osaajaa joka välittäisi palveluna vaikka pienellä palkkioilla sellaiselle taitajalle olisi markkinarakoa jos ymmärrät toinen vaihtoehto on ostaa pyörä josta ottaa akun ja myy pois ilman akkua sen "varaosa pyörän "
Se siinä noilla myyjillä varmaan juuri on mielessä että mieluummin myyvät uuden pyörän kuin lähtevät etsimään varaosia. Vaikka akku onkin kallis ostaa, tuntuu silti hölmöltä koko pyörää sen vuoksi vaihtaa. Jos selvität sen akun tyypin niin voin katsoa löytyykö korvaavaa. Paitsi sähköpuoli, myös ulkomuoto pitää mennä oikein jotta istuu ko. pyörään. Lähetä tiedot ja kuvat akusta valogi@velogi.com niin katsotaan voinko auttaa.
"Tämmönen pyörä" ei paljon valaise tilannetta, mutta yleensä tuo oire viittaa vaihtajan rajoitinruuvien säätöongelmaan. Takavaihtajan osalta kerrottu videolla th-cam.com/video/SUB-1_BWio4/w-d-xo.htmlsi=EnrjPoo9vzo9xeKn
Videon aiheena oli huoltomokat ja rumpujarrun kanssa harvoin tehdään huoltoa saati mokia. Tuossa sellainen kuitenkin auotaan ja huolletaan jos aihe kiinnostaa: th-cam.com/video/esAk_w7SFA8/w-d-xo.html
Hyvä video! Lisäisin vielä kierteiden aloittamisen. Niiden ruuvaaminen kannattaa aloittaa sormilla, niin ei vahingossa mene kierteet rikki.
35+ vuotta pyöränhuoltoa omille ja aika monille muillekin pyörille. Virheistä oppii.....tai sitten ei.
1. Rengaspaineet: ✓
2. Jarrupalat: ✓
3. Voimansiirron puhdistus & voitelu: Tätä ei ole varmaan koskaan tullut munattua, muuta en pyörissä olekaan juuri puhdistellut.
4. Satulatolppa: Ei ole koskaan jumiutunut itsellä - ehkäpä siksi, että ehdin oppia kaverin virheestä.
5. Ruuvien kiristys: ✓
6. Ohjainlaakerin kiristys: ✓ ... Onnistuin rikkomaan laakerin lisäksi samaan syssyyn pyörän rungon, kun yllättäen laakerikuppi olikin runkoa eikä erillinen.
7. Ruuvin kiertosuunta: ✓
8. Työkalut: ✓ ... eikös kaikki työkalut ole vasaroita, osa vain vähän hassun muotoisia?
9. Jarrujen öljyäminen: ✓ ... se pakan ja pinnojen väliin tuleva muovilevy suojaa muuten aika hyvin jarrulevyä ketjuja voidellessa.
10. Vaihtajan rajoittimet: ✓
11. Paikka: ✓ ... kylpyamme on sitten tosi, tosi väärä paikka voimansiirron pesulle.
Itsellä kuitenkin varmaan aina ollut yleisin moka se, että laitan renkaan väärin päin vanteelle. Tätä on harjoiteltu ties kuinka kauan, mutta siltikin viimeksi yhteen jälkikasvun pyörään nastoja pari kuukautta sitten vaihtaessani harjoittelin ensin niiden laittoa väärin päin. Ja joka kerta olen katsonut sen nuolen siitä renkaan kyljestä. Edes Schwalben Maraplussien suosiminen renkaina perheen pyörissä ei ole auttanut - vaikka ovat usein ihan jumalattoman työläitä saada vanteelle, siitä huolimatta ei ole päässyt eroon tästä mokailusta.
Ex työkaveri valitteli pari päivää kun etuvannejarru piti kauheaa vinkunaa jarruttaessa. Sitten yks päivä tuli hymy korvissa töihin, oli ratkaissut kitinäongelman pyyhkäisemällä margariinia (!) vanteeseen. Eipä kitissyt enää. Onneksi takana oli perinteisempi jalkajarrusysteemi, niin pysähtyi fillari edes jotenkuten.
Tuosta liiallisesta kiristämisestä. Metalliluokan opettaja sanoi 70-luvulla,että jättäkää se viimeinen veto pojat vetämättä,koska silloin tapahtuu suurimmat virheet.
Sanoisin että huoltamaton vaihteisto on todella vaarallinen jos ketju hyppää rattaalla kun kovaa polkee
Yhdessä käytetyssä pyörässäni edellinen omistaja oli ilmeisesti voidellut jarruja. Ainakin oli täynnä samaa töhnää mitä oli koko voimansiirtokin eikä kyllä varmasti ollut mitään ketjuille tarkoitettua ainetta sen verran paksua ja sitkeetä liisteriä. Jarrulevyjen reiät oli varsinkin melkoinen homma saada täysin puhtaaksi. Oli muuten hyvä hintalaatusuhde niin ostin pois.
Mä levitän yleensä ensin pienehkön pressun maahan ja sen päällä sitten huolto, niin ei huku osat niin helposti, eikä mene hiekkaa ketjuihin tai muihin rasvaisiin osiin jos ne osuu maahan. Sama auton kanssa, kun joku pyöränlaakeri tipahti hiekkaan muutaman kerran jarruhuollon yhteydessä niin se opetti.
Tämä on kyllä erittäin hyvä kanava Velogi vaikka itselläni on taustana Asentaja - Koneistaja ammattikoulu käyty aikoinaan ja olin veturiasentajana 13v joten vähän isompia komponentteja on tullut käsiteltyä,mutta niitä käyttäen pystyy hyvinkin soveltamaan osaamistaan ja tämän kanavan myötä olen korjannut pyöriäni ihan itse ja on pitänyt hommata työkaluja,mutta tulee aina se onnistumisen ilo,kun fillareita korjaa ja vielä onnistuu kiitos kuuluu tälle kanavalle!👍💪👁
Pinnojen kireyden tarkistus, myös hyvä tehdä joskus.
On tainnut kaikki videolla listatut virheet tulla tehtyä jossain vaiheessa.. Mutta tekemällä oppii 😁
Ai, että vanha kunnon Bilteman Yosemite. Oli minulla 12 vuotta ja ainoastaan renkaita pumppailin välillä. Hyvin kesti ja toimi kovassa käytössä ympäri eurooppaakin. Ehjänä siirtyi seuraavalle polkijalle.
Nykyinen täbäri vaatiikin sitten jatkuvaa huolenpitoa. 🤗
Laadukkaat ja hommaan oikeat työkalut saattaa joskus tuntua kalliilta hankkia, mutta autojen ja pyörien (moottorilla ja ilman) parissa harrastaneena on huomannut että se kannattaa. Hommat onnistuu paljon mukavammin.
ihan oikeassa ole,viime syksynä ostin ulosvetimiä ym nykypyörien purkuun ja osan lin jo tehnyt itekkin.
Kylläpä oli helppoa purkaa keskiöt sun muut kun tähän asti on jääneet purkamatta jos vaikakheivaa rungon menee.
Oikeat kamat oikeisiin paikkoihin,.
Hurjin polkimet väärällä puolella sattui kun ostin sähkövikaisen pyörän rautakaupasta 1/3 hintaan. Tein kaupan ja kyytiä hakemaan. Olin tarkistanut mitä olin ostamassa ja kaikki oli OK. Kun nostin pyörää kyytiin, huomasin että polkimet on vinossa. No ne oli väärällä puolella! Kostoksi joku oli ne niin vääntänyt. Korjasin kierteet ja ajoin sillä paljon. Sähkövika oli rikkinäinen liitin.
Nuoruuden laakerimoka ei unohdu. Huoltaessa jätin kaikkiin pienen välyksen ja niitä kului paljon sen vuoksi.
Yhteen takertuisin hieman. Oman kokemukseni mukaan vaijeri on harvoin syypää vaihteiden toimimattomuutteen. Sen sijaan vaijerin kuori ja erityisesti viimeinen mutka, josta käytön myötä kuluu mutkan sisäosa, on usein vaihteiden epätäsmällisen vaihtamisen syy. Sisämutkan kuluminen aiheuttaa sen, että kuori 'falskaa' eli on liian väljä vaijerille. Isommalle rattaalle vaihtaa huonommin, koska kuori antaa periksi ja vastaavasti pienemmälle rattaalle vaihto tapahtuu hitaammin tai huonommin taas, koska ensin kuori ottaa väljät pois vaijerista.
Mä käsitän sen samana kokonaisuutena - harvoin niitä nykyään kannattaa erikseen vaihtaa koska tosiaan se kuorikin kuluu.
Tuo kantojen nylpääntyminen on erittäin ärsyttävää, vaikka olisi oikeat työkalut eli kunnon avaimet+momenttiavain, ainakin omassa fillarissa on muutama 3mm kuusiokolokanta linkustosta nylpääntynyt, kun vastapuolella on 5mm kuusiokolo ja 8nm kiristys niin hyvin herkästi tuo pieni kuusiokolokanta muljahtaa, varsinkin jos vähän huolimattomasti tuon pienen avaimen painaa siihen koloonsa. Melkein pieni torx tuntuisi järkevämmältä ratkaisulta.
Kuivien ketjujen ääni häiritsee suuresti kanssa liikkujiakin !
Kaikki hyviä pointteja. Itellä sattui aika hassu kommellus reilu kuukausi sitten. Ajattelin puhdistaa gravelin jarrulevyt siihen tarkoitetulla puhdistusaineella, mutta nappasin telineestä vahingossa vieressä olleen silikonipohjaisen voitelusprayn. Huomasin vasta kun "puhdistelin" jo toista levyä että nyt tuli napattua väärä purkki :). Noh, meni jarrupalat vaihtoon ja piti huolella puhdistaa koko jarrujärjestelmä ennen palojen vaihtoa, sen verran oli systeemi kontaminoitunut.
Toinen (yleinen?) virhe jonka tein kun vuosia sitten uudelleen aloittelin pyöräilyn että voitelin ketjua liikaa. Sehän räiskii joka puolelle ja kerää hienojakoista hiekkaa jne. joka taas kuluttaa/hioo voimansiirron komponentteja. Taisin kerran, kauan sitten, laittaa jopa auton moottoriöljyä ketjuihin ja siitähän ei hyvää seuraa, liian paksua mämmiä. Näistä on sen verran aikaa että on opittu virheistä :).
@@JoniKukkola joo ei mitään moottoriöljyä ketjuihin.itse laitan ketjuihin tarkoittettua sport at ketjuöljyä tai vastaavaa ja siitäkin pyyhkii liijat pois niin hyvin pelaa.
@@olaviropponen8289 näistä voiteluvirheistä on aikaa monta monta vuotta, olin melko aloittelija silloin. Nykyään pidän voimansiirron ja koko pyörän timmissä kunnossa. Käytän Silcan SS chain lubea, joka on vahapohjainen tuote. Vaha voittaa öljyn moninkertaisesti mielestäni; kuluttaa osia huomattavasti vähemmän ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä.
Hyviä huomioita pitkään pyöräilyä (yli 30 vuotta) harrastaneena vinkkejä sain Riston videosta. Kiitos
Jos alumiiniosa on kiinni ruuvilla kannattaa käyttää aluslevyä, vaikka käytössä olisi momenttiavain. Alumiini on petollisen pehmeä metalli . Pahinita on jos alumiiniin on tehty kierteet. Liian pitkä ruuvi tai unohtunut aluslevy voi murtaa kappaleen.
Erittäin hyät tipit ihan qaiqel qansal ni ja kitooooos vidistä Ripe taas qerran ni 💚🥁
Rengaspaineet voi olla niinkin päin pielessä, että ajellaan liian kovilla paineilla. Siinä vaiheessa kun tuossa muutamia vuosia sitten läskipyörähype oli tapissa ja paksukaisia ostettiin ”ei niin tarpeeseen vaan koska se oli vaan niin coolia” näki pajon porukkaa, jotka pompottelivat menemään barin ja yli paineilla 😅
Riippuu että missä sillä läskillä ajelee.
Pehmeässä maastossa ihanteelliset ja toimivat matalat paineet laittaa renkaan muljuamaan kovalla alustalla esim. kadulla ajettaessa.
Kampivarren irrotuksessa kannattaa käyttää vain laadukasta ulosvedintä ja järkeä. Joskus neliökantti puree tosi lujaan.
Joo tästä on kokemusta.
Ehdottomasti polkimien vaihto.. Siinä tulee polkimille yhtäkkiä hintaa ku laitat ne väärin päin ja kammista kierteet sileeksi ja joudut ostaa uudet kammet siihen polkimien kaveriksi🙂
Voimansiirron puhtaanapito on etenkin koko vuoden pyöräilevällä tärkeää. Olen saanut kaksi kertaa takavaihteensiirtimen korvakkeen katki, kun en ole laiskuuttani putsannut ketjua ja vaihdetta riittävän usein rapakelillä. Silloin matka katkeaa takuuvarmasti vähän pitemmäksi aikaa.
Vaihtajan korvakkeita kannattaa pitää aina 1 varalla. Ainut pyörä mistä ei ole vielä ko. palikka antautunut on Cannondale scalpel , jossa näyttääkin olevan ihan mietitty miten osia tehdään. Niinkun tuohon hintaan luulisi olevan ihan kaikissa muissakin pyörissä.
Hei! Olen autoton työmatka- ja retkipyöräilijä. Pyöräilen ympäri vuoden. Olen vähävarainen, joten huollan pyörän itse. Suurin ongelma huollossa on pyörän puhtaanapito. Missä pyörän voi pestä? Pesuvesi on ongelmajätettä, sitä ei sovi luontoon päästää. Ja muutenkin, miten pyörä kannattaa pestä? Olisi hyvä saada informatiivinen video tästä.
Voimansiirron puhdistuksessa tosiaan syntyy öljyistä jätettä joten se on syytä tehdä erikseen. Pyörän pesusta löytyy video: th-cam.com/video/TEJQDjsFvO8/w-d-xo.html
@@Velogi Kiitos!
Varsinki hiilikuitusten osien kanssa kannattaa kiinnittää momenttii erityistä huomiota.. Nimim. Tanko poikki jarrun pannan juuresta..
Teininä joskus huomasin, että vannejarruihin sai 100% pidon CRC:llä ja hauskat viivat asfaltille. Kokeilun loppupuolella lähti mutkassa takarengas alta ja piirsin asfalttiin jäljen myös persauksellani 😅
Tulipa teininä ajettua kymmenien metrien alamäki takarengas lukossa. Lopputuloksena iso reikä ulkorenkaassa.
Taisi tulla asfaltti-ihottumaa ennemmin. Itselle tuli kun etupyörä vahingossa meni ratikkakiskon väliin. Mp:llä, mutta 2 pyöräisllä kuitenkin.
Ei nyt (toivottavasti) yleinen moka, mutta junnumpana kun ei ollut rengasrautoja, niin käytin ruuvimeisseleitä. Hyvin oli naarmuilla kiekot ja ulkokumit. Sisäkumien puhkeamisia ei tosin tainnut tulla kuin yksi.
Ruuvarillahan ne kumit juniorina aina päältä otettiin.
@@laamanto Hackmannin lusikoillapas...ainakin siihen asti, kunnes äiti alkoi ihmetellä, miksi kaikki lusikat ovat ihan mutkilla.
Tehny ite samaa, mutta onneksi ilman havereita. Rengasraudat on halpoja, saa käyttää!
@@tapiokeihanen lusikat on joo hyviä 👍
saa ne vanteet kolhuille rengasraudoillakin, ainakin metallisilla
No pistän aina max paineet gummiin, juu se edelleen hakusassa mikä jarrupala..Kaikki herkistelen aina, löysälle jääminen on enemmän vaara , ennemmin kireälle, järki kumminkin kaikessa. Tais sattua vahinko joskus silikoonia jarruihin 😅
Isäni tuhosi uudesta Focuksen sähköhybridistä just tuon vasemman polkimen kierteen😮 ja ajoi myöhemmin ketjun liian loppuun ja tuhosi sillä takapakan. Ei ollut halpa korjauttaa.
Kerran yksi kilpa ajaja tuli valittamaan juminutta vannejarrua edessä. Oli ajanut rullilla talven ja kevällä käyttämätön jarru ei toiminut? Huomasin että se oli kerrostunut jollakin. Kysyin että hikoileeko hän paljon? Hikoilee, hän sanoi. Hiki oli valunut ja kuivanut jarruun. Neuvoin pyyhkeellä suojaamaan.
Hiki ja sen sisältämä suola on kyllä aika kovaa myrkkyä
Yksi yleinen virhe taitaa olla myös se että fillaria korjataan epäsiistissä paikassa jossa on kaikenlaista tavaraa ja sitten hukkuu työkalut ja osat johonkin että mihinkäs ne laitoinkaan. Yleensä pyörii jossain lattialla. Tosi että ainakin kuusiokoloavaimet on syytä hankkia laadukkaat, varsinkin heikkolaatuisimmissa saattaa pienemmät kuusiokoloavaimet alkaa pyöristymään niin sen jälkeen niillä ei tee mitään.
Halvoilla ja huonoilla toleransseilla valmistetuilla avaimilla pyöristää pultitkin pyöristä.
Heräs tätä kattoes kysymys voimansiirron pesusta ja huollosta. Nykyisessä sähköpyörässä ei, jostain syystä, onnistu tämä ketjun taaksepäin kelaus. Kampia taaksepäin pyörittämällä ketju ei liiku. Liekö jokin ominaisuus tai en vain osaa käyttää (todennäköistä). Aina kuitenkin kaikissa ohjeissa sanotaan että ketjua putsatessa sekä öljytessä sanotaan että ketjua pitäisi kelata taaksepäin. Tuleeko suurta vahinkoa jos ketjua pyörittääkin oikeaan suuntaan pestessä? Meneekö likaa väärään paikkaan tai muuta? Haibiken Trekking 4 kyseessä.
Yhtä hyvin sen voi tehdä niinkin, mutta vaatii että saa renkaan ilmaan. Useimmissa keskimoottorisissa pyörissä on tosiaan vapaaratas myös moottorin päässä. Senkin ongelman voi kiertää noin: th-cam.com/video/T1eNAtZpgxg/w-d-xo.htmlsi=j487i7Fc-BhCC4yx
Mulla oli pitkään hankintalistalla momenttiavain, mutta en raaskinu ostaa 70e työkalua, ku aattelin että normi kuusiokoloavaimella pärjää. Noh, tein linkuston laakeri huoltoo ja vedin sit kahella kuusiokoloavaimella alinta laakeriakselia hampaat irvessä. PAM! Eka ajatus oli, että avain meni poikki, mut sitte huomasin, et oli akseli poikennu kierteiltä.
Nöyränä sitte kaikkii mahollisii liikkeisii viestii, et löytyiskö heiltä varaosaa. Sit tärppäs ja junalla Tampereelta Helsinkiin ostaa osaa. Ostin samalla reissulla liikkeestä myös sen momenttiavaimen. Ois voinu selvii sillä 70 eurolla, mutta kaiken kaikkiaan junalipuista, osasta ja momenttiavaimesta tuli 130 euron keikka.
Tästä siis otin opikseni, että kyllä ne oikeet työkalut on kaiken A ja O.
Postikin on jo keksitty!
@@askomoisio Oishan joo postillaki voinu hoitaa, mut halusin ny mennä paikan päälle varmistamaan, että on tismalleen oikea osa. :)
@@TatuSalonen jos ne lähettää väärän ni männöö sen puljun piikkii palautus ja oikeen osan postitus 😁
@@askomoisiomutta jos pyytää väärän ja lähettävät sen mitä pyydettiin. Se että väärä osa olisi aina myyjän vika ja heidän huolehdittava vaihdosta ei ole aina niin yksiselitteinen asia
Onko haittaa jos akkua säilyttää talven ladattuna,pyörässä kiinni?
Jos pyörä on ajamatta pitkän aikaa niin kannattaa se akku sisälle ottaa. Mutta ei se pakkasestakaan rikki mene ellei ole tyhjä.
Jos se tyhjenee, se menee pilalle, siis siis sisälle ja lataus 3kk:n välein max 80 prosenttiin. Ikävä oli oppia itse tämäkin.
Morjesta 👍🇫🇮👌 Sinähän olet hyvä auttamaan meitä pyöräillen kuntoa ja yleensä liikuntaa edistävänä tukija na,,Joka on se miksi Sinuakin Kiitämme sekä Arvostetaan ,,voi verrata melkein "hengen pelastajiin )ja Yhteiskunnan terveyden hoitokulujen pienemmän Ansioksesi ,,siispä.kysynnmiten ja mistä saa edullisesti lisäakkuja mm.Insera Bronko läskipyörään ,,..olisiko mahdollista tehdä Info video ,,kun myyjäliikkeet eivät halua kertoa eikä akkuliikkkeetkään ,,onko näin ettei saa kaikkiin pyöriin lisäakkuja tai pitäisi osata etsiä ulkomaisista myyntiketjuista ,,aika mahdoton tehtävä tavalliselta "jannulta"Iso KIITOS ennakkoon jos voit auttaa 👍🇫🇮👌💛🥇👏☀️
Kiitos kehumista ☺️ Kyllä noiden vähemmän yleisten kanssa joutuu vähän salapoliisityötä tekemään. Eli ota akku irti ja katso sen tyyppitiedot joiden perusteella lähdet etsimään uutta. Sitä pyörää on tehty ainakin Bafangin moottorilla ja Kaispower 504wh akulla.
@@Velogi Akun tyypin ovat tienneet myös jälleenmyyjätkin esim.Halpa Halli ja Tokmanni mutta eivät halua myydä lisä akkuja ,,enkä minä osaa ulkomaisia myyjiä puhutella jotennlytyisiköhän Suomesta osaajaa joka välittäisi palveluna vaikka pienellä palkkioilla sellaiselle taitajalle olisi markkinarakoa jos ymmärrät toinen vaihtoehto on ostaa pyörä josta ottaa akun ja myy pois ilman akkua sen "varaosa pyörän "
Se siinä noilla myyjillä varmaan juuri on mielessä että mieluummin myyvät uuden pyörän kuin lähtevät etsimään varaosia. Vaikka akku onkin kallis ostaa, tuntuu silti hölmöltä koko pyörää sen vuoksi vaihtaa. Jos selvität sen akun tyypin niin voin katsoa löytyykö korvaavaa. Paitsi sähköpuoli, myös ulkomuoto pitää mennä oikein jotta istuu ko. pyörään. Lähetä tiedot ja kuvat akusta valogi@velogi.com niin katsotaan voinko auttaa.
Viimekerran päätyi oma pyörän huolto siihen että polkimet rälläkällä poikki jotta onnistui pehmeät mutterit avata ja kampi irtonaisema
Voitko ostaa käytetyn alumiinipyöräisen rungon?
Mitäs mä sillä?
@@Velogi Videon aiheeksi. Monta hajonnutta runkoa ja ihmettelyä.
Aa joo - käytetyn pyörän osto- videolla tätä on sivuttu. Mutta pitää miettiä.
Moi ajattelin kysyä niin kuin yleistä mielipidettä tosta weldtite bike cleaner pesu aineesta onko maineensa veroinen aine
En ole kyseistä tuotetta käyttänyt, mutta kyllä ainakin Weldtiten muut tuotteet ihan laadukkaita on olleet.
✌️🙂
Eli tämmösen pyörän ketjut saa kirittyä vaijerin kohalta, ymmärsinkö oikein 🤔 Uusi pyörä siis ja tiputtelee ketjuja
"Tämmönen pyörä" ei paljon valaise tilannetta, mutta yleensä tuo oire viittaa vaihtajan rajoitinruuvien säätöongelmaan. Takavaihtajan osalta kerrottu videolla th-cam.com/video/SUB-1_BWio4/w-d-xo.htmlsi=EnrjPoo9vzo9xeKn
Pyörä Jumala velogi
Entäs kappajarrut. Vai onks niin että kanava on enempi mamilyille ja ne ei kestä sanaa KAPPAJARRU.
Videon aiheena oli huoltomokat ja rumpujarrun kanssa harvoin tehdään huoltoa saati mokia. Tuossa sellainen kuitenkin auotaan ja huolletaan jos aihe kiinnostaa: th-cam.com/video/esAk_w7SFA8/w-d-xo.html
En ole tehnyt ikinä mitään noista virheistä. Nykyinen sukkahousupolkijajoukko on vaan niin uusavutonta.
#4 @kampiapina 🙈
Kampiapinalle kuuluisi vuoden satulatolpan rasvaajan titteli