Correct Ventilation vs. Wrong Ventilation - Examples of home ventilation

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 พ.ย. 2018
  • In acest video o sa va arat schematic si prin imagini clare, ce trebuie sa stiti cand proiectati o casa in cazul analizei domeniului privind buna ventilare. O sa arat imagini si exemple unde proiectarea este gresita dpdv al ventilatiei, sau mai corect: trebuie sa se ia masuri suplimentare in paralel cu ventilatia naturala.
    Doneaza de o cafea pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc!
    Facebook: / enciclopediaconstructi...
    Link website official: enciclopediaconstructiilor.com/

ความคิดเห็น • 34

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

  • @salcudeanantonio1365
    @salcudeanantonio1365 5 ปีที่แล้ว +5

    In fiecare cuvant pe care il rostiti, se vede ca acest domeniu va pasioneaza. Se vede că munciti pentru a fi bun in ceea ce faceti. Jos pălăria!!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Comentariul dvs este mai putin obisnuit decat altele de pe acest canal, insa totusi sunt placut surpins de acesta. Va multumesc!

    • @TeodorCovrig
      @TeodorCovrig 4 ปีที่แล้ว

      Vă sugerez pentru viitor, pentru ca clipurile in care aduceți atâtea explicații corecte, ca să fie mai ușor de înțeles pentru toți românii, să găsiți pe cineva care v-ar putea redacta textele, căci limbajul basarabean chiar poate fi dificil de înțeles pentru unii. În limita disponibilității, aș putea chiar și EU să vă redactez ceva. Spor și succes in continuare!

  • @m14radu
    @m14radu 3 ปีที่แล้ว

    excelent, multumesc de explicatii ! tot respectul pt munca dvs.

  • @georgeoveanupetrica8477
    @georgeoveanupetrica8477 5 ปีที่แล้ว +2

    Respect👏sanatate multa

  • @andripopa13
    @andripopa13 5 ปีที่แล้ว +3

    foarte interesante si utile video-ul si explicatiile, multumesc. as avea o intrebare totusi: exista un raport intre volumul incaperii si numarul de clapete de ventilatie la geamuri? pentru a evita sub- sau supraestimara.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Multumesc. Interesanta intrebare a-ti formulat. Clapetele la geamuri nu pot chiar intr-u totul sa inlocuiasca o ventilatie care are loc prin deschiderea ferestrei sau prin careva guri de ventilatie, de exemple cele mecanizate. Ele au rolul mai mult de "regulator", inclusiv al umiditatii, aducand si un volum anumit de aer in casa. Nu ar fi corect sa ne bazam doar pe clapetele acestea ca sa asiguram tot volumul necesar de aer, cu toate ca in comparatie cu cazurile cand indeobste nu se deschid ferestrele cu zilele, aceste clapete sunt foarte de folos.

  • @constantindobrica4899
    @constantindobrica4899 ปีที่แล้ว

    Foarte bun comentariul. Mulțumim. Întrebarea mea este dacă vreau sa merg pe Ventilatie normala, nu forțată, fără sa deschid geamurile unde ar trebuii sa fac găurile de aerisire in camera( sus sau jos ?)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim. Teoretic in unele incaperi se face sus, in altele jos. Sau puteti merge pe grile pentru ferestre care toate stau in partea superioara.

  • @RaresCucerzan
    @RaresCucerzan 5 ปีที่แล้ว

    Sugestie de clip , despre tipuri de tencuieli

  • @emu6563
    @emu6563 5 ปีที่แล้ว +1

    Interesant aspect ati mentionat. In cazul in care vreau o ventilatie cu recuperare de caldura, tuburile prin care se deplaseaza aerul dintr'o parte in alta trebuie sa fie special alese pentru aceasta sarcina ? Au nevoie de intretinere ? Curatate la un anumit timp ? Se curata pe baza unui aerosol ?
    In legatura cu centralele, la cat timp trebuie reimprospatat aerul din camera? Am vazut centrale si cu 300 mc/h si cu 70 mc/h. Pt o casa de 100mp nu face fata una de 70mc/h ? Bine inteles o sa se mai deschida si geamurile nu o sa ne bazam doar pe centrala.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua. Pentru centralele cu recuperare de caldura se vor alege tubulatura pentru sisteme de ventilatie, si numaidecat se recomanda sa fie bine izolate. In magazinele de specialitate gasiti mai multe modele, deja in dependenta de gustul si situatia dvs. Ce tine de curatare, in principal la intrarea si iesirea din centrala cu recuperare de caldura se folosesc filtre, care se schimba la fiecare 2-3-4-5 luni (depinde), si anume ele au sarcina principala sa opreasca praful, poate careva grasimi etc. Deasemenea anumite parti pot fi periodic demontate si controlate starea lor si curatate, insa aceasta iar depinde de la caz la caz. Dat fiind faptul ca prin tubulatura se circula aerul, deci este o forta, nu prea sunt sanse sa se aseze praful sau sa se faca paienjenis ca in colturile camerelor. Totusi, o problema poate fi excesul de umiditate si grasimi, iata de ce, am auzit deseori parerea ca nu se recomanda sa conectam hota de bucatarie si baia la centrala respectiva, aceste 2 incaperi trebuie sa elimine aerul direct afara.
      Ce tine de reimprospatarea aerului, aici deja depinde de centrala dvs cat de puternica este si ce forta are mc/h, de cate incaperi aveti si care din ele vor fi suportate de centrala etc. La o casa de 100mp in interior, aveti in vedere ca nu vorbesc de aprenta la sol, ci de in interior si fara pereti, deci calculand nu doar Lungime si Latime, ci si inaltime, atunci daca matematic avem sa zicem 100 mp (L x l), mai trebuie sa inmultim la inaltimea pana la tavan, deci sa zicem ca avem real 2.7 m, atunci obtinem L x l x h = 100 x 2.7 = 270 mc. Pai matematic va trebuie o centrala cu puterea de circa 270 mc/h.
      Deja deschizandu-se si geamurile, pot aparea careva perturbatii, ori expertii caselor pasive nu recomanda sa folositi si deschiderea geamurilor si centrala cu recuperare de caldura, randamentul careia poate scadea daca se folosesc ambele tipuri. Totusi eu personal, sunt de parere ca se poate deschide si geamurile, deoarece oricat de bine nu ar lucra centrala si filtrele ei, totusi simpla metoda de introducere a aerului curat in casa prin deschiderea ferestrei nu se compara cu careva aparate.

    • @emu6563
      @emu6563 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru raspuns. Si eu sunt de aceeasi parere cu deschiderea geamurilor. Dar pe timp de vara recupereaza si racoarea din casa ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@emu6563 Sunt anumite centrale de genul dat care pot fi folosite si vara, altele nu. Cei mai multi recomanda totusi sa nu fie folosita si vara la fel cum e folosita iarna, pentru a nu supra-incalzi centrala si a o uza inainte de timp. Pentru racire ar fi bine-venite si alte solutii, cum ar fi de exemplu sisteme cu tevi cu apa rece in pereti - ceva asemanator are casa buhnici.

  • @VladislavCantea
    @VladislavCantea 5 ปีที่แล้ว

    Caut un inginer constructor care sa proiecteze o structura de lemn (pereti si acoperis) a unei case (cca 130 m2) in baza proiectul de arhitectura care exista deja. Este cineva cu experienta pe aici?

  • @ionoglinda1946
    @ionoglinda1946 5 ปีที่แล้ว

    Bună ziua, sunt un constructor, as avea nevoie de un sfat al dv, cum pot sa va scriu în privat? Mersi mult

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, scrieti un mesaj paginii de Facebook "Enciclopedia Constructiilor", putem comunica acolo.

  • @nataliaebotari1318
    @nataliaebotari1318 ปีที่แล้ว

    Bună dimineața! Vin cu o întrebare la dvs și aș fi foarte recunoscătoare dacă mi-ați răspunde. Am construit recent casă de 100 m², din cotileț, într-un singur rând, e izolata pe dinafară cu polistiren de 10. Ca ventilare au fost făcute găuri în colț de perete! Ok, acum, pe timp de iarnă am pornit căldura autonomă, până la, totul era bine, acum, au început a transpira tare geamurile și curg pereții în colțuri!!!
    Ce e de făcut și ce nu s-au făcut corect!!!! Mulțumesc din suflet pentru răspuns, aștept cu nerăbdare?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Salutare, in cazul dvs sa fim sinceri, trebuie mai intai de realizat o inspectie a casei pentru a determina cauzele exacte, deoarece pot fi multe. Noi de exemplu prestam servicii de scanare termografica cu camera cu termoviziune si consultatii la fata locului, daca aveti nevoie, ne puteti apela premiumhouse.md/servicii/servicii-de-termoviziune/

    • @nataliaebotari1318
      @nataliaebotari1318 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor , mulțumesc frumos, tocmai am expediat un mesaj pe email -ul companiei dvs! Aștept răspunsul.

  • @familiaacasandrei352
    @familiaacasandrei352 5 ปีที่แล้ว +1

    Hristos a inviat!
    Eu am o casa in constructie si urmeaza sa montez invelitoarea din tigla metalica anul acesta.Pentru partea de ventilatie m-am gandit sa prevad grile la ferestre pentru admisia aerului proaspat, si evacuarea celui viciat prin intermediul hotei din bucatarie si a ventilatorului din grupul sanitar,cu acele spatii la usi pentru a circula aerul intre incaperi-pentru parter.Dar casa are si mansarda.Intrebarea mea este daca este necesar sa prevad si un ventilator central la mansarda cu evacuare pe acoperis pentru a evacua aerul viciat,avand in vedere ca la mansarda o sa am un grup sanitar cu un ventilator separat ,dar nu stiu daca o sa fie de ajuns pentru extractie a aerului,pentru ca ma gandesc ca aerul are tendinta sa urce prin golul de scara si se aduna la mansarda.Ce ma sfatuiti?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Cu adevarat a inviat! Doar acele guri de aerisire pentru admisie si hota+ventilatorul din baie, NU sunt suficiente pentru a avea o ventilatie normala. Desigur ele un plus aduc, insa nu sunt suficiente. Teoretic la ventilatorul de la mansarda ar aduce un plus, insa iar, nu cred sa fie suficient. In mod ideal, deja este mentionat in video trecut despre ventilatie, ca admisiile de aer proaspat trebuie sa fie in fiecare dormitor, salon; iar evacuarea in fiecare bai, bucatarii, camere tehnice etc. Iar cand vorbesc de admisie si evacuare - simplele grili de ventilatie de la geamuri nu sunt suficiente (ele mai mult aduc un plus local, in zona ferestrei, insa nu permanent si pentru intreaga camera).
      Iar in toata ecuatia data se implica si termoizolatia. Daca doriti sa va termoizolati eficient si ca o casa pasiva, atunci totul in casa trebuie sa fie ermetic si fara nici o grila de aerisire la geamuri, ventilatia realizandu-se doar prin tubulaturi speciale ale ventilatiei centralizate cu recuperare de caldura sau ventilatoare locale de recuperare de caldura care fac si admisie si evacuare. Este greu sa va ofer mai multe sfaturi doar asa prin texte, trebuie de vazut proiectul casei, de planificat etc.

    • @familiaacasandrei352
      @familiaacasandrei352 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Deci pentru a avea o casa eficient izolata termic e de preferat inlocuirea sistemului (grile la ferestre -am gasit si higroreglabile+plus alte orificii de admisie ,ventilatoarele din grupurile sanitare) cu ventilatoare locale cu recuperare de caldura?Sau le putem folosi combinat?Adica in cazul acestor ventilatoare locale cu recuperare de caldura nu mai este necesar montajul acestor grile la geamuri fiind ele si higroreglabile(aereco)?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@familiaacasandrei352 Pentru o casa eficient termic, trebuie mai multe (in iunie o sa incep o serie de episoade despre Casa pasiva si acolo o sa explic ce trebuie) - printre care termoizolatie suficienta, ermetica, etansa, fara punti termice, tamplarii termoeficiente si ventilatia sa aiba loc doar printr-o centrala cu recuperare de caldura. Daca nu exsita centrala cu recuperare de caldura sau ventilatoare locale cu recuperare de caldura, atunci ca sa nu aveti probleme cu umiditatea, se recomanda grilele respective, deci corect a-ti inteles: daca aveti ventilatoare cu recuperare de calduta, grilele la ferestre in mare parte nu mai sunt necesare. Sunt cazuri cand depinde, insa la general vorbind asa ar fi.

    • @familiaacasandrei352
      @familiaacasandrei352 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Va multumesc frumos!pentru raspunsuri.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Cu placere!

  • @opritamircea8649
    @opritamircea8649 3 ปีที่แล้ว

    Bine vara dar iarna cand afara Este frig - 15

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Aici sunt prezentate anumite principii, cu exemplu de flux de aer asigurat intre usi si ferestre. Va rog sa vizionati si alte video-uri legate de ventilatie de pe acest canal, unde am specificat nu o data, ca cea mai performanta metoda este folosirea ventilatiei cu recuperare de caldura (unde de altfel gurile de aerisire si evacuare sunt pozitionate apropo tot dupa principiile mentionate in acest video). Sanatate!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Aici sunt prezentate anumite principii, cu exemplu de flux de aer asigurat intre usi si ferestre. Va rog sa vizionati si alte video-uri legate de ventilatie de pe acest canal, unde am specificat nu o data, ca cea mai performanta metoda este folosirea ventilatiei cu recuperare de caldura (unde de altfel gurile de aerisire si evacuare sunt pozitionate apropo tot dupa principiile mentionate in acest video). Sanatate!