How you can calculate the thickness of the insulation required for your home

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 242

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +14

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

    • @iulianionut2534
      @iulianionut2534 4 ปีที่แล้ว

      Buna seara ,o mica întreabăre ,daca am râs până la placa ,trebuie sa armez cu plasa și tavanele și pereți ....? Va mulțumesc !!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@iulianionut2534Buna ziua, si ulterior ce vreti sa faceti?

    • @iulianionut2534
      @iulianionut2534 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Sa dau cu glet 2 mâini una grosier și una fina

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@iulianionut2534 Folositi si plasa.

    • @plusunu5559
      @plusunu5559 4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, as dori sa fac o donatie si sa plasez o intrebare. Pentru o casa realizata din panouri poluretanice care au 0.34 w/m2k si 60mm grosime credeti ca este suficienta o izolatie exterioara de 5 cm polistiren extrudat si doar realizat o structura si placat cu rigips la interior?

  • @cgdobre
    @cgdobre 3 ปีที่แล้ว +14

    Genial! Singurul material găsit până acum unde se explică foarte clar și concis cum se face acest calcul, fără programe și calcule complicate. Felicitări!

  • @Ama.t57d3
    @Ama.t57d3 5 ปีที่แล้ว +24

    Super super super, nu am văzut nicăieri un asa video cum ar trebui sa îți izolezi casa, nici nu știam, și nici nu am văzut în alta parte,
    Wou cel care face aceste materiale, jos pălăria, îți apreciez tot ce faci,
    Mulțumim! 🍀

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +9

      Va multumesc mult pentru acest comentariu, bravo, aceste cuvinte fac orice creator de continut sa continue cu si mai multe materiale si video-uri.

    • @Ama.t57d3
      @Ama.t57d3 5 ปีที่แล้ว +2

      @@EnciclopediaConstructiilor Noi va mulțumim pentru ca ne arătați ce și cum trebuie făcut, pas cu pas, Super!
      O casa bună se face cu materiale bune,
      De ce sa îți construiești o casa cu materiale ieftine, ca mai apoi după 7,8 ani în bani băgați la încălzire, etc, mai faci încă o casa din bani aia, mulți aleg varianta asta, dar mai târziu pierd, pierd mai mult decât au băgat la început, nu se merita,
      E părerea mea,
      Mulțumesc.

  • @radumiller9109
    @radumiller9109 ปีที่แล้ว

    Buna ziua ! Multumesc frumos pt. efortul D-vstra de a explica siimplu si cu profesionalism technica constructiilor rezidentiale !
    Sanatate si Doamne ajuta !

  • @Florin_Stanciu
    @Florin_Stanciu 4 ปีที่แล้ว +2

    Super util acest video. Am de facut izolatia exterioara la casa si cautam un mod documentat de calcul. BRAVO pentru video si VA MULTUMESC pentru munca dvs. de documentare ! P.S. Si mai e si GRATIS !!!!!

  • @dansan9047
    @dansan9047 5 ปีที่แล้ว +4

    Foarte educativ videoul. Totuși ar fi câteva aspecte de clarificat.
    1. Coeficientul de transmitanța "U", nu se referă doar la zidărie. Casa are și acoperiș (care de fapt are cea mai mare pondere în pierderea căldurii, are și ferestre, punți termice precum și pardoseala - chiar și aici intervine transferul termic). Așadar, pentru a atinge acel coeficient de 0.15 W/(m²K), este necesar că toate sistemele enumerate să aibă cel puțin ca și medie ponderată, aceasta valoare. Mai precis trebuie ca in zonele cu pondere mare în transmitanta termica sa atingem un coeficient chiar mai bun de 0.15... poate un 0.14-0.13 (acoperiș cu 30 cm vata și zidărie cu 30cm cărămidă cu goluri sau BCA + 20 cm vata/polistiren - au cam același coeficient lambda). Termopane tripan și obligatoriu polistiren extrudat de 5cm in pardoseala + izolație soclu.
    Așadar
    1. Acoperiș 30 cm vata
    2. Zidărie 30cm+20cm vata/polistiren
    3. Termopane tripan
    4. Izolație pardoseala 5cm + hidro/izolație soclu.
    Abia așa ne apropiem, cred, de acel coeficient de transmitanta termica U≤0.15 W/(m²K).

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Va multumesc pentru comentariul dvs. As dori din start sa va clarific situatia ca am mentionat cred ca pe la inceputul acestui video, ca calculele acestea vor fi pe exemplul unei zidarii. Cu siguranta ca stiu ca transferul termic si alte fenomene termice si nu numai, au loc prin toate structurile, iar in acest sens, pentru complexitatea cazului, va rog sa va familiarizati cu acest canal si cu multiplele video-uri din categoria privind Termoizolatiile, cat si categoria Casa Pasiva, video-uri unde am explicat si despre faptul pe unde se pierde caldura, si am explicat diferite notiuni, si ce termoizolatii exista si care ar fi caracteristicile sale, unde se folosesc, care e standartul de casa pasiva german si asa mai departe.
      O sa vedeti si din aceste materiale ca eu la fel sunt deacord ca ar trebui sa ne apropiem cat mai mult de acel coeficient de transmitanta termica U≤0.15 W/(m²K). Merci si succese!

    • @dansan9047
      @dansan9047 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc de răspuns. V-am urmărit o parte din videoclipuri și sunt foarte utile. Am incercat sa fac un sumar in ceea ce privește izolarea caselor la acest videoclip (recunosc că nu am apucat sa le vad pe toate, deși mi-ar fi fost extrem de util înainte să termin casa). E greu să urmărești toate videoclipurile mai ales daca nu știi ce să cauți. Majoritatea oamenilor când se apuca de o casa, au impresia că trebuie izolat doar exteriorul și pe măsură ce avansează, se iau după constructor... Care în 90% din cazuri recomanda o grămadă de aureli nefundamentate. De asta am zis că macar informațiile ce țin de partea de izolație sa fie sumarizate mai sus. O zi buna.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@dansan9047 Va multumesc si dvs la fel numai bine!

    • @24fps44
      @24fps44 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Salut. Noi, pentru pereti, am obtinut valoarea U mai mica sau egala cu 0.15 W/(mpK) cu ajutorul zidariei + termoizolatiei. Dar ce facem in cazul izolarii planseului podului nemansardat? Avem doar grinzile de lemn, fara zidarie. Aici cum ajungem la o valoare U atat de mica doar din 30cm de vata bazaltica? Nu avem cum fara rezistenta termica a unei zidarii.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@24fps44 La planseul podului e aceeasi situatie, cu deosebirile ca grinzile sunt dispuse la anumite intervale. Pentru acest caz se folosesc calculatoare online, gen smartcalc.ru sau ubakus.

  • @markcraciun3928
    @markcraciun3928 2 ปีที่แล้ว

    Au trecut anii. Foarte bine informat de atunci ați fost! ;)

  • @alinradu2954
    @alinradu2954 4 ปีที่แล้ว +4

    De foarte mare ajutor ! Nu va opriti ! Multumim :)

  • @stefancristinelilas1435
    @stefancristinelilas1435 5 ปีที่แล้ว +3

    Va salut. Foarte util. Chiar este mura in gura. Multumesc!

  • @mahmoudturkmani3329
    @mahmoudturkmani3329 5 ปีที่แล้ว +5

    Va multumesc! Foarte bine explicat si cu exemple din realitate 👌🙏

  • @stirbanioanflorian
    @stirbanioanflorian 4 ปีที่แล้ว +1

    Un video super documentat ! Felicitari !

  • @costelripa
    @costelripa 5 ปีที่แล้ว

    Va urmaresc cu mare interes, și pot spune ca am învățat foarte multe! Va mulțumesc!

  • @bogdant1613
    @bogdant1613 3 ปีที่แล้ว

    Super! Multumim pentru explicatii!

  • @eovidiu
    @eovidiu 5 ปีที่แล้ว +4

    Multumesc pentru video - extrem de informativ !

  • @StanRoxana
    @StanRoxana 4 ปีที่แล้ว +1

    Buna ziua ! Felicitări ! Casa mea este izolata cu polistiren extrudat 50mm peste tencuiala Aplicarea polistirenului sa facut continu nu in puncte . Eu nu mai am specificatiile tehnice ale materialului folosit . Casa este construita si izolata acum 18 ani intre primele case izolate din Romania.
    1 Daca eu voi mai pune un strat de pluta, Rola pluta Isola 4mm voi muta punctul de roua de pe exterior spre interior ? As avea o transmitanta mai buna ?
    2 Peste rola de pluta se poate monta tapet de vinil ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua si multumesc de apreciere. Pentru calculele dvs puteti folosi caracteristicile medii a polistirenului extrudat de acum. In a va raspunde am nevoie de mai multe informatii, sa fac o modelare etc - mai bine scrieti-mi mesaj pe pagina de facebook.

  • @krisztianharcsa
    @krisztianharcsa 4 ปีที่แล้ว +1

    Multumesc! E foarte, foarte bun si util! Bravo! Am insa o intrebare: care este rezolvarea cea mai buna, cand la o casa noua partea exterioara al stalpiilor din beton si a planseului nu a fost izolat aditional la momentul ridicarii peretelor? La foarte multe case nu se respecta aceasta izolatie aditionala, desi in proiectele caselor apare regula acestor izolatii la beton. In aceste cazuri este deajuns calculele din video sau este necesar mai multa izolatie la structuriile construite din beton? Aici avem deja 2 materiale diferite unul langa/ pe celalalt cu caracteristici diferite, dar ambele trebuie izolate. Cum se proceda in aceste cazuri? Multumesc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Cu multa placere. In multe proiecte cu izolatii la pereti insuficiente, unde grosimea de termoizolatie e 5-10 cm, pentru a mai reduce din puntile termice create de structurile din beton, atunci de exemplu zidesc peretii un pic mai exterior, ca stratul de izolatie sa acopere mai mult stalpii si grinzile. Daca insa se termoizoleaza normal, cu 15-20 cm in sus, atunci nu e necesar masuri aditionale pentru structurile din beton.
      Legat de intrebarea dvs privind calculele, este firesc ca aceste calcule din video nu sunt deajuns, acolo deja se fac alte calcule in programe mai speciale unde se calculeaza suma totala a constructiei, nu doar a unui perete.

  • @cebotarivitalii8914
    @cebotarivitalii8914 5 ปีที่แล้ว

    E foare binevenit videoul, mai prost e ca nu putem calcula conductivitatea la blocurile din calcar care diferă de la caz la caz :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Difera, insa ca repet, puteti lua cifrele medii oferite in Video-ul deja postat pe acest canal despre Constructia casei din Cotilet - proprietatile blocurilor din piatra de calcar - th-cam.com/video/SaO_AQM5y58/w-d-xo.html .

  • @costin808
    @costin808 4 ปีที่แล้ว

    un material foarte foarte bun! bravo

  • @Andrei.apideea
    @Andrei.apideea 4 ปีที่แล้ว

    Teas ruga un video cu calculul pentru boltari de cărămidă. Multumesc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Despre boltari din beton am realizat deja video-uri. Daca doriti calculul anume pentru materialul ce va intereseaza, pai faceti-l singur domnule!!! Fara suparare, video reprezinta informatia privind metoda simpla de calcul, pe care daca il urmariti atent, o sa intelegeti ca fiecare dintre noi il poate face! Sucees!

    • @marinizo1
      @marinizo1 3 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor omu este corijent la matematica si vrea sa-i faci calculul la boltari :)))))) el nu a priceput cum se calculeaza ,a intels fix ce intelege majoritatea ca el , zid de 30 cm si vata de 20 ,restul a intrat prin dreapta a iesit prin stanga :)))

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      @@marinizo1 Sau poate nu a dorit din lipsa de timp sau alte motive sa faca calculele singur :))) Cine stie?! :)))

  • @draudes657
    @draudes657 2 ปีที่แล้ว

    Bună seara,
    Tabelul de la 6:25 este întocmai cu normativul invocat.
    Nu sunt sigur că:
    - tâmplărie exterioară = ferestrele?
    - pereți adiacenți rosturilor închise = peretele vertical al scării către pod?
    - plăci peste sol = planșeul peste pământ?
    Acum, nu mi se pare logic (poate îmi scapă ceva):
    - tâmplărie exterioară R'min 0.77, când o fereastră PVC cu 5 camere și termopan are doar 0.694 (altele cu 7 camere chiar mai puțin, 0.613) - toate în [m2 * K / W]
    - "planșeu peste gang" la fel ca "placă pe sol", când în gang pot fi -20°C, și bate și vântul (înlocuiește aerul încălzit cu altul rece), dar solul sigur e mai cald datorită inerției termice și a lipsei curenților
    - dar în cazul tavanului înclinat care este chiar acoperișul (nu există pod)?
    Vă mulțumesc anticipat,
    Cu stimă,
    Eduard

  • @gamechange9465
    @gamechange9465 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua! Va salut cu respect. De putin timp am dat peste canalul dumneavoastra la care m-am abonat si va urmaresc cu mare interes. Am invatat multe lucruri folositoare. Faceti o treaba foarte buna! Multumim frumos!
    Totusi nu am dat peste nici un video legat de constructile din containere maritime si as avea mare nevoie de un sfat din partea dumneavoastra. O sa va explic pe scurt despre ce este vorba.
    Doresc sa imi construiesc o casa din 4 containere maritime de 12,20 lungime pe 2.44 latime,vor venii etajate, 2 jos 2 peste, ideea este ca am gasit foarte putine detalii pe internet legate despre aceste constructii,nu atat de populare in tara noastra.. Locuiesc in Germania,aici este foarte scump sa iti ridici o casa,de aceea am ales aceasta optiune. Am gasit o firma in Romania cu care m-am intales sa le faca la cheie si sa mi le aduca aici la un pret total de 55.000 € la cheie (120 mp) (interior rigips,exterior tencuiala decorativa cu silicon. Firma este specializata pe asa ceva,dar cea mai mare chestie care nu mi-o place este izolatia pe care o foloseste (exterior polistiren expandat 10 cm) (interior vata sticla 10 cm), nu sunt expert,dar imi pot da seama pana si eu cat de slabe sunt izolate.. Doresc sa modific acest lucru,bineinteles pretul se va modifica dar pe mine ma intereseaza o izolatie cat mai buna. Eu ma gandeam in felul urmator.. o spuma poliuretanica interior exterior de 10 cm,iar exterior peste spuma poliuretanica inca un strat de vata bazaltica de 30 cm. Ce parere aveti dumneavoastra? Va rog un sfat. 🙏
    Si daca se poate sa faceti un video despre constructile din containere maritime ar fi minunat.
    Sanatate si multumesc anticipat!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, si multumesc mult pentru aprecierea dvs.
      Despre constructiile din containere maritime vor fi la sigur cateva video-uri, insa in a doua parte a anului. Iata dvs singur ati descoperit un mare dezavantaj al caselor din containere maritime - izolatia lor este una problematica, si deseori complicata. Nu doresc sa scriu aici textul video-urilor despre containere pe care il am deja, insa in doua cuvinte:
      1 - Containerele maritime mereu vor fi problematice. Chiar daca termoizolati si cu grosimi totale de peste 30-50 cm, tot probleme vor fi din cauza structurii si a metalului, care mereu provoaca dilatatii-contractii, si etansietatea / ermetizarea unei asa constructii e foarte problematica.
      2 - La interior nu se recomanda polistiren sau spuma poliuretanica, din cauza sigurantei antiincendiare (chiar daca exista polistiren grafitat sau spuma cu adaosuri ignifuge - nu se recomanda, doar la hale industriale, frigidere, nu in domeniul rezidential), fapt pentru care se folosesc materiale ca vata minerala, pluta, lana de oaie, celuloza etc - insa care sunt permeabile la vaporii de apa. Da se foloseste bariera de vapori, insa oricum ceva trece si prin ea, si acum imaginati-va ce relatie are metalul cu vaporii de apa si apa in general?
      3 - Puntile termice la asa case sunt o regula, iar eliminarea lor, este mai costisitoare decat la o casa obisnuita. Ce faceti daca nu le rezolvati? Condens, iar mai departe coroziune, mucegai, compromiterea termoizolatiei etc.
      4 - La exterior se folosesc mai ca doar materiale impermeabile ca polistiren sau spuma poliuretanica, insa aveti grija sa realizati o structura / tencuiala durabila peste, care sa o protejeze de razele UV, caldura, orice scanteie etc.
      In concluzie, orice solutia de termoizolare la asa case, e vorba de compromis, nu solutie buna si durabila in timp (parerea mea), si daca doriti sa mai termoizolati, atunci la interior mai adaugati vata minerala, iar la exterior polistiren sau spuma poliuretanica. Deja din acest video va puteti calcula valorile necesare dvs.

    • @gamechange9465
      @gamechange9465 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc mult. Astept cu mare interes video urile despre aceste constructii. O zi buna va doresc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@gamechange9465 Multumesc, deasemenea!

    • @gamechange9465
      @gamechange9465 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Va salut cu respect din nou! Am o rugaminte personala la dumneavoastra daca ma puteti ajuta. Din toate video-urile si tot ce am gasit pe internet tot nu am reusit sa ma decid singur in alegerea izolatiei a containerelor,cele mai bune informatii le-am cules de la dumneavoastra. As astepta cu drag video urile dumneavoastra despre containerele maritime ca locuinte,dar ma voi apuca mai devreme de ele si chiar as avea nevoie de sfatul unui specialist,nu a tuturor "priceputilor" care vor sa isi vanda marfa. Stiu ca nu obisnuiti sa recomandati direct un material anume dar va rog in acest caz sa o faceti pentru mine. Cum as putea sa izolez casa termic cat mai eficient incat sa pierd cat mai putina caldura (sa ma apropii de una pasiva) dari in acelasi timp materialele izolante sa-mi protejeze si structura metalica (de rugina) chiar si cu anumite compromisuri. Astept un raspuns.
      Va multumesc frumos!

  • @cristicapera7222
    @cristicapera7222 4 ปีที่แล้ว

    Hristos a inviat!
    Pentru o camera la demisol cu 2 pereti de beton de 250 mm grosime ,hidroizolati pentru ca partea exterioara intra in contact cu pamantul de umplutura dintre zidurile de fundatii(de sub placa de la cota zero) cu ce recomandati sa se termoizoleze pe interior ?Pentru ca initial nu s-a conceput ca si camera de locuit si nu au fost termoizolati.
    Va multumesc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Cu Adevarat a Inviat! Hmm, cazul dvs e mai special acum, dat fiind faptul ca e vorba de demisol, nu nivel obisnuit. Eu as folosi la interior o tencuiala hidroizolanta, peste care o termoizolatie din panouri din spuma expandata aplicata cu tencuiata bituminoasa speciala - aceasta e varianta cea mai buna. M-as feri de vata minerala, pluta sau placi minerale ca materiale permeabile la demisol. Ar fi o solutie si cu polistiren XPS, insa e mai complicata un pic.

    • @cristicapera7222
      @cristicapera7222 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Panourile din spuma expandata fixate pe tencuiala hidroizolanta si apoi sa aplic o tencuiala bituminoasa speciala -am inteles corect?Puteti sa imi sugerati o astfel de tencuiala bituminoasa ca sa stiu la ce va refereti?
      Cei 2 pereti ai camerei in cauza sunt hidroizolati pe exterior si tencuiti la interior cu o tencuiala pe baza de ciment de 2cm grosime.Varianta cu polistiren XPS la care v-ati gandit care ar fi?Eu m-am gandit astfel: sa aplic polistiren XPS sau EPS de 120 mm pe perete cu adeziv special,dupa care sa aplic membrana ISOVER VARIO DUPLEX si apoi sa vin cu panouri de rigips si glet.Cum vi se pare?
      Multumesc pentru ca mi-ati raspuns!Va urmaresc emisiunile.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Dvs aveti peretele tencuit cu tencuiala pe baza de ciment de 2 cm (am crezut ca nu aveti aceasta tencuiala). Deci deasupra puteti aplica grunt bituminos, apoi aplicati placile din spuma de sticla expandata cu adeziv/mastica/mortar bituminos (nu ofer anumite nume de companii in prezent, nu doresc sa fac reclama gratis, insa intrebati in magazinele de specialitate). Deja deasupra spumei de sticla mai puteti veni cu o tencuiala pe baza de ciment (sau daca doriti tencuiala hidroizolanta) ca apoi sa o finisati cum doriti (vopsea lavabila de ex). Gips-carton in ecuatia data nu prea se potriveste.
      Legat de XPS (nicidecum EPS la demisol), la fel trebuie sa gruntuiti cu grunt bituminos, si sa aplicati XPS-ul cu mastica bituminoasa speciala pentru incleierea XPS (o simpla cautare in Google o sa gasiti), deasupra XPS se aplica etans o bariera de vapori aluminizata, care se placheaza cu 2 randuri de gips-carton antioc (obligatoriu antifoc), si deja in final tencuiti cu ce doriti.
      Pentru demisol, recomand muuuuult sa se asigure o buna ventilatie.

    • @cristicapera7222
      @cristicapera7222 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Ma sperie gandul sa dau cu mastic bituminos pe pereti din prisma faptului ca am sa locuiesc acolo cu copii mici.Trebuie neaparat sa hidroizolez peretele pe interior?Am facut o simulare si in Ubakus si in momentul in care aplic o bariera de vapori pe interior, ma atentioneaza ca posibila umiditatea care poate patrunde in compenente prin defecte de etansare nu se poate elimina din motivul ca si pe exterior este aplicata o membrana care blocheaza vaporii.Imi sugereaza o membrana variabila de difuzie.
      Deci sunt putin confuz acum.
      Placile din spuma de sticla sunt foarte greu de gasit si cred ca si scumpe la pret.
      Va multumesc inca o data pentru amabilitatea de a-mi raspunde la intrebari!

    • @familiaacasandrei352
      @familiaacasandrei352 4 ปีที่แล้ว

      @@cristicapera7222
      Dacă aplic Polistiren XPS sau panouri PIR peste tencuiala si apoi vin cu bariera Isover vario Km si apoi cu 2 randuri de gips carton antifoc cum ati zis dumneavoastra e gresit?adică fără acel strat de mastic bituminos

  • @psorin-kj7lk
    @psorin-kj7lk 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua! Acest calcul este facut pentru un perete de bca fara tencuiala?🤔

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Buna zoia. E un calcul mult simplificat (si fara tencuiala) pentru a putea fi mai usor de inteles si asimilat de public.

  • @anca28
    @anca28 4 ปีที่แล้ว

    multumesc pt videourile ff informative! un sfat va rog: am o casa din caramida cu pereti exteriori de aprox. 50cm, am inteles ca trebuie sa o izolez la exterior cu vata bazaltica de o grosime suficienta, intrebarea mea este daca la interior pot pune gipscarton, ajuta la izolare sau mai mult rau face? multumesc anticipat

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, gips-cartonul nu e termoizolare, e material de montaj. Termoizolarea corecta in primul rand se face la exterior. Va invit sa vizionati si alte video-uri, cum ar fi cele 6 Reguli de aur la termoizolarea casei, Cu ce sa termoizolez o casa din caramida, video-urile despre avantajele si dezavantajele caramidei etc.

    • @anca28
      @anca28 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor va multumesc. am vizionat si celelalte dar fiind tarziu probabil m-am exprimat gresit. intrebarea era daca pot pune fara sa dauneze peretelui, sa se faca igrasie, mucegai etc. multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      @@anca28 Nu va pot spune deoarece trebuie un calcul termic. La prima vedere nu ar fi probleme daca e termoizolat bine in exterior.

    • @anca28
      @anca28 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor multumesc frumos

  • @mirceacorujan2644
    @mirceacorujan2644 5 ปีที่แล้ว +1

    Felicitări pentru videoclip am o întrebare la zidărie de 50 bca credeți că am nevoie de termoizoatie mulțumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Va multumesc. Da este nevoie, indiferent de grosimea zidariei, aceasta trebuie protejata atat in interior, cat si in exterior de fenomenele si procesele externe care sunt in atmosfera (vant, ploi, arsite, razele UV, furtuni, ingheturi etc). Decat 50 cm de BCA, mai bine as merge pe 30 cm BCA + minim 10 cm termoizolatie la exterior.

    • @aion2177
      @aion2177 4 ปีที่แล้ว

      50 cm bca .. da ce e buncar? =))

    • @marinizo1
      @marinizo1 3 ปีที่แล้ว

      tati, sa fii mai sigur fa zidarie de un metru grosime bca . poate ai neamuri la ytong si iti permiti

  • @florentinakardos6887
    @florentinakardos6887 3 ปีที่แล้ว

    Buna, multumim pentru informatii! Eu as avea o intrebare la care nu am gasit raspuns inca. In cazul izolarii fatadei unei case vechi, de aprox. 60 de ani, cu zidarie combinata de 45 cm grosime, un rand caramida-un rand chirpici, ce material ar trebui sa folosim? In fisa energetica am primit solutia cu 15 cm polistiren, dar acolo apare zidarie de caramida, iar noi in momentul renovarii am descoperit ca nu este doar caramida😣. Multumesc anticipat!

    • @mihailfelixdumitresc
      @mihailfelixdumitresc 2 ปีที่แล้ว

      Raspunsul la aceasta intrebare este complicat. Fie trebuie facut un proiect in sine, care dureaza si costa, fie aplicam niste ratiuni de bun simt "acoperitoare". De exemplu chirpiciul are la baza pamantul, deci se stocheaza umezeala in el; ca atare, NU polostiren caci nu mai poate "respira" casa adica nu mai poate elimina umezeala. Concluzie: vata bazaltica. Stiu, este mai scumpa. 15 cm de vata bazaltica ar fi ok.

  • @nastasaiulian3121
    @nastasaiulian3121 4 ปีที่แล้ว

    Bună ziua. Am o casă din bolțari izolată cu polistiren de 3 cm. Vreau să o izolez suplimentar cu polistiren de 10 sau 15 cm. Nu știu dacă pot lipi peste finisajul existent sau trebui dat jos pentru a lipi polistiren pe polistiren. Vă mulțumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, la cat munca aditional implica ca sa veniti deasupra cu termoizolatia suplimentara peste acei 3 cm, mai bine scoateti-i si puneti 15 cm normal. Daca nu doriti, atunci puteti veni deasupra, insa eliminati tencuiala exterioara.

    • @nastasaiulian3121
      @nastasaiulian3121 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc mult

  • @georgeradu3644
    @georgeradu3644 3 ปีที่แล้ว

    Ce parere aveti despre termoizolatia cu Aerogel?

  • @vasilicasulea3276
    @vasilicasulea3276 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua,
    Va admir mult pentru sfaturi dvs.
    As vrea sa realizez o rupere termica dintre casa si terasa, mentionez ca placa(radierul) va fi realizata toata o data. Ce optiuni am sa fac aceasta rupere termica fara a intrerupe placa dintre casa si terasa? Multumesc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua si multumesc de apreciere. In mod corect, placa casei trebuie sa fie individuala fata de placa terasei care e la exterior. Daca le faceti dintr-o bucata, in mod eficient cam nu puteti face o rupere termica buna. In fond ruperea termica intre casa si terasa se face cu materiale termoizolatoare gen polistiren XPS, placi din spuma PIR, PUR sau alte materiale de genul dat, dispune anume intre aceste 2 placi (a casei si terasei).

    • @vasilicasulea3276
      @vasilicasulea3276 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru promtitudinea raspunsului dvs!
      Chiar, daca, as termoizola terasa (are 44 mp) atat dedesupt cat si deasupra ei(voi coborai nivelul terasei ca sa pot sa am acelasi nivel cu casa dupa polistiren) cu XPS, mi-ar rezolva problema? Sau tot nu e in regula?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@vasilicasulea3276 Cu placere. Ca sa va ofer un raspuns ar trebui sa vad proiectul casei, al terasei, ceva poze, planuri daca e cazul, asa ca daca doriti contactati-ma pe pagina de facebook a proiectului. Insa daca terasa va fi la exterior, nu e necesar termoizolarea ei pe intreaga suprafata, ci doar ruperea termica de casa.

  • @mirceavis
    @mirceavis 5 ปีที่แล้ว +1

    Felicitari!

  • @danielcuzma9944
    @danielcuzma9944 5 ปีที่แล้ว

    Buna ziua. Va urmaresc cu mult interes, am invatat multe de la d-voastra dar am o problema la care v-as cere un sfat. La o casa pe parter cu ytong de 30cm as vrea sa o imbrac in caramida plina 240/115/64. Ce izolatie sa aplic intre ele si daca se poate aplica? Am inteles de la d-voastra ca nu polistiren. E suficient o vata bazaltica de 10 cm?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua. Eu in locul dvs nu as "imbraca" casa cu blocuri ceramice, daca deja am 30 cm de BCA - consider aceasta solutie complet inutila, si chiar periculoasa, dat fiind faptul ca ce doriti dvs, este sa creati un perete triplu (zidarie - termoizolatie - zidarie), care trebuia din start facut, cu armarea si legarea ambelor zidarii, ori in cazul dvs, asa ceva deja nu e posibil. Pur si simplu folositi o grosime de termoizolatie la exterior mai mare (de dorit minim 10 cm) si atat. Pentru BCA, pot fi dealtfel folosite atat materiale permiabile la vapori (gen vata minerala, pluta, lana de oaie, termoizolatii fibrolemnoase), dar pot fi folosite anumite materiale si mai putin permiabile (gen polistiren insa doar expandat).

    • @danielcuzma9944
      @danielcuzma9944 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Vă mulțumesc pentru răspuns, o să țin cont de sfaturile dumneavoastră.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@danielcuzma9944 Cu placere!

  • @pauladryany7336
    @pauladryany7336 4 ปีที่แล้ว

    Buna se poate să izolez cu vată și chips carton pe interion și polestiren pe exterior? Stimă și respect

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Se poate insa sunt anumite reguli ce trebuie respectate, chiar ieri 14/11/20 am publicat un video despre cum se termoizoleaza cu vata minerala pe interior, va recomand sa il vizionati.

    • @pauladryany7336
      @pauladryany7336 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor lam urmarit.. Nu știam daca se poate izola și pe exterior cu plestiren dupa ce respect toate regulile pe interior.. Mulțumesc stimă și respect

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      @@pauladryany7336 Se poate.

    • @pauladryany7336
      @pauladryany7336 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc mult stimă și respect

  • @georgesilvestru4686
    @georgesilvestru4686 4 ปีที่แล้ว +1

    Buna ziua !
    Este necesara tencuirea casei si pe interior?
    Multi mi.au spus ca nu este necesar
    Eu in interior vreau sa plachez cu rigips si nu stiu ce sa fac .
    Ma puteti ajuta ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +2

      Buna ziua. Depinde de materialul peretilor. Daca insa este din zidarie - este as zice eu ca obligatoriu. In cazul dvs as face o tencuiala subtire de 5-10 mm cat sa indrept peretii, apoi deja as pune gips-carton.

    • @DemoNiq
      @DemoNiq 4 ปีที่แล้ว

      salutare,
      de ce preferi rigips la interior? e o intrebare care ma macina, eu nu as suporta pereti goi, ecou, etc... singurul avantaj pe care-l vad e ca indreapta niste pereti strambi, dar asta doar in cazuri extreme, in rest nu vad vreun avantaj, poate nu-mi dau eu seama, ma puteti lamuri?

    • @georgesilvestru4686
      @georgesilvestru4686 4 ปีที่แล้ว

      @@DemoNiq
      In primul rand izoleaza interioarele si in al doilea rand costurile mai mici la materiale .
      Nu este nici un ecou ,rigipzul se aplica exact ca faianta cu adeziv .
      Si se exclud gled,plasa ,finisaj,timp pierdut ,manopera scumpa,pereti strambi la sfarsit.
      Dupa montarea rigipsului se va chitui doar imbinarile si apoi lavabil. Deci ???

    • @DemoNiq
      @DemoNiq 4 ปีที่แล้ว

      @@georgesilvestru4686 adică cum, rigips lipit? Nu pus pe schelet metalic?

    • @georgesilvestru4686
      @georgesilvestru4686 4 ปีที่แล้ว

      @@DemoNiq
      Adica lipit cu adeziv exact ca faianta.

  • @nipponia1
    @nipponia1 5 ปีที่แล้ว

    foarte foarte util.thxxx

  • @mihaiciubotaru5663
    @mihaiciubotaru5663 2 ปีที่แล้ว

    Parca foarte explicit, dar haideti sa luam in calcule, realitatile Moldovei la termoizolare exterioara a peretilor:
    1. Blocuri multe etajate din placi prefabricate din cheramzit-beton cu grosimea de circa 0,35m, circa 50+% din fondul locativ al Chisinaului, Balti pina in anii 2000,
    2. Blocuri multe etajate cu preți din blocuri de calcar sau cotileț cu grosimea de circa 0,40m,
    3. Blocuri cu carcase din beton și umplutura la pereții exterior din caramida de circa 0,25m,
    4. cu BCA, alte.
    In piata se lucreaza cu polistiren expandat M25 - 35, extrudat de 150 - 200, vata minerala bazaltica si sticla si placi PIR.
    Care-s solutiile corecte de eficienta, dupa matarial corespunzator si grosime necesara, avind la baza calculele tehnice si bugetele moldovenilor.
    Multumim anticipat pentru orice raspuns la problemele de mai sus si succese in ceea ce faceti, probleme sunt multe, specialisti calificati putini.

  • @raducostin8857
    @raducostin8857 3 ปีที่แล้ว

    Bună ziua. Dacă aţi putea să daţi un răspuns, sau chiar să faceţi un video dacă apreciaţi că ar fi interesant... Toată lumea vorbeşte de izolaţia pe exterior. Izolaţia între doi pereţi mai rămâne valabilă? Ar merita luată în considerare la o construcţie din bca de exemplu? Avantaje, dezavantaje, grosimi necesare? Mă refer la un perete bca-polistiren-bca de exemplu. Cum apreciaţi dumneavoastră. Mulţumesc frumos pentru explicaţiile de până acum!

  • @emanueldutu5867
    @emanueldutu5867 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua. Va urmaresc de ceva vreme si am invatat din materialele dumnea-vostra foarte multe lucruri f importante. Faceti o treaba excelenta. Dar va rog sa imi comformati sa ma ajutati la un lucru va rog deci daca eu am o grosime de 16 cm de izolat cu o conductibilitate termica sau lambada de 0.036 eu obtin o rezistenta termica de 4. 4 sau daca as izola cu o grosime de 18 cm cu un lambada de 0.040 obtin rezistenta de R egal cu 4.5 ceea ce vreau sa imi confirmati daca nu gresesc deci daca ar fi materialul cu un lambada mai mare dar ingros izolatia ca grosime as echivala izolatia? Sau sa ma intelegeti si mai bn de ex o vata minerala cu un lambada de 0.036 la 10 grosime costa 40 lei per m si alta vata care ae 10 cm grosime ar avea lambada de 0.040 si costa 27 lei care ar fi mai convenabil eficient termic la aceasi suma de bani. Multumesc anticipat

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua si va multumesc pentru comentariu si apreciere. Da va confirm ca o vata minerala cu lambda de 0.036 W/mK la grosimea de 16 cm are o rezistenta termica de 4.44 m2K/W; si o vata minerala cu lambda de 0.040 W/mK la grosimea de 18 cm se obtine 4.5 m2K/W. Deja dvs alegeti ce tip de vata doriti conform bugetului dvs si cerintelor termice dorite.

  • @adriangruian7849
    @adriangruian7849 4 ปีที่แล้ว

    Am urmarit cu placere seria dvoastra de reportaje referitoare la izolare (si nu doar aceasta :) ) si am inteles cum se fac calculele; in cazul unei cabane facuta din barne de 8 cm pt o termoizolatie buna pe ce combinatie as putea merge ? pe vechea cabana aveam izolatie doar la interior cu vata de 10 intre foliile corespunzatoare si lambriuri brad pe interior; daca ma gandesc sa izolez si la exterior ce as putea pune ca vaporii sa circule in continuare iar pctul de roua sa fie in afara? Spuneati intrunul din tutoriale dvoastra ca inclusiv decorativa aplicata poate strica toata treaba facuta pana atunci si deasta ma intreb ce ar merge in exterior? sau care ar fi variantele de izolare pe care ati merge daca ati lua o de la zero? multumesc

    • @adriangruian7849
      @adriangruian7849 4 ปีที่แล้ว

      iar daca la turnarea fundatiei nu s-a termoizolat cu placi de polistiren extrudat in placa, recomandati sa se puna ulterior si sa se toarne sapa peste polistiren ? sau e suficient daca se pun placi de izolare mai groase inainte de montarea parchetului sau a gresiei ? multumesc inca o data

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      In cazul dvs trebuie de facut un calcul pe straturi cum s-ar comporta peretii dvs in depdendenta de anumite materiale de termoizolatie folosite, finisaje si grosimi. Daca doriti, contactati-ma pe pagina de Facebook Enciclopedia Constructiilor.
      Legat de pardoseala, se pot pune placile de extrudat si la interior peste care fie sa veniti cu o sapa, fie cu placi speciale pentru IP destinate sistemului fara sapa de beton (o sa fie video in curand) etc.

    • @adriangruian7849
      @adriangruian7849 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor multumesc mult, o sa va scriu si pe facebook referitor la straturile de izolatie. La ce va referiti prin placi speciale pentru IP (de la ce vine IP)? Am incercat un google search cu placi speciale pentru IP destinate sistemului fara sapa de beton dar rezultatele nu m-au lamurit despre ce e vorba.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      IP - Incalzirea in pardoseala. In saptamanile ce urmeaza o sa fie 2 astfel de video-uri.

  • @fiona-5855
    @fiona-5855 5 ปีที่แล้ว

    Bună ziua! Aș dori un sfat în ceea ce privește vata minerala bazaltică....ce-mi recomandați, vată bazaltică cu folie de aluminiu sau fără? (pentru izolație exterioara).

  • @florentinvartolomei5878
    @florentinvartolomei5878 5 ปีที่แล้ว

    Bună ziua,se poate izola la exterior cu vată bazaltica şi containerul maritim?Şi dacă nu,care ar fi cea mai bună soluție pentru izolarea la exterior al unei container maritim pentru a deveni locuință passiva?Vreau să locuiesc şi iarna in el.Mulțumesc anticipat.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Despre containere maritime o sa fac vreo doua video-uri, insa in a doua parte a acestui an. Pana atunci va pot spune ca eu nu as folosi vata minerala in legatura cu structurile din metal, la exterior (daca la interior mai poti pune bariera de vapori peste bariera), la exterior e alta situatia, mai bine la exterior mergeti pe materiale impermeabile, gen polistiren, spuma poliuretanica etc.
      PS: Nici casele din containere maritime nu le consider deloc fiabile, si aduc cu sine muuuult mai multe probleme decat o structura normal din beton, zidarie sau decat o casa din lemn.

  • @iustus1
    @iustus1 5 ปีที่แล้ว

    Salutare, ce rezistenta termica are cotiletul de calcar ? am peretii de 1 cotilet + tencuiala+ fatara asa numita shuba, cind am facut o gaura prin carotare am 48 cm :) , mergind pe pasii dvs ca sa ajung la indicii unei case pasive trebuie sa fac termoizolarea cu 25 cm de polestirol :) am mers pe 7 cm si intr in stadart-ul romanesc .... foarte util videoul. Succes. Te urmaresc cu mult drag!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. Va multumesc pentru apreciere. Poftim video deja facut despre Cotilet - th-cam.com/video/SaO_AQM5y58/w-d-xo.html .

    • @iustus1
      @iustus1 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Merci mult
      Foarte utila informatia

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@iustus1 Cu placere.

  • @ymmosierul5011
    @ymmosierul5011 5 ปีที่แล้ว

    Este adevarat ca ori ce provine din beton trebue protejat corespunzator .

  • @maibuncaieri
    @maibuncaieri 4 ปีที่แล้ว +1

    am inteles de ce nu recomandati polistirenul ca termoizolatie peste blocurile ceramice, dar in cazul in care casa are un sistem de ventilatie descentralizat credeti ca este bine sa izolam totusi cu polistiren tinand cont ca este mai eficient izolator?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Depinde si de materialul zidariei si de multe alte aspecte. Deja am vorbit in video despre `Unde se poate folosi polistirenul` despre unde se poate folosi.

  • @andreimascautan1621
    @andreimascautan1621 4 ปีที่แล้ว

    Salut, daca casa e de lut și tencuita pe interior și exterior ce izolație recomandati?
    Mulțumesc anticipat!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, in cazul dvs doar termoizolatii permeabile la vaporii de apa.

    • @SNAKED111
      @SNAKED111 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Buna ziua ,puteti explica ma detaliat ce inseamna termoizolatia permeabila ? Va multumesc anticipat ,succes in continoare

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      @@SNAKED111 Buna ziua si multumesc de comentariu. Termoizolatie permeabila este acea care lasa sa migreze vaporii de apa prin masa sa. Va recomand sa vizionati video despre cele 6 Reguli de aur la termoizolatia casei - th-cam.com/video/N_TNlh8lpIE/w-d-xo.html .

  • @rezdellca6576
    @rezdellca6576 3 ปีที่แล้ว

    Ce material considerați dumneavoastră că este cel mai bun pentru a izola termic la exterior un apartament la bloc cu 3 camere și 2 balcoane? Vă mulțumesc anticipat!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +2

      Despre circa 15 materiale de termoizolare au fost realizate mai multe video analize, in special ce tine de avantajele si dezavantajele acestora. Alegerea deja depinde de fiecare caz in parte.

  • @dumitrumarcovici6283
    @dumitrumarcovici6283 5 ปีที่แล้ว

    As dori sa intreb mai degrabă sa aflu o informație. Eu as dori sa termoizolez un perete care da cu exteriorul dar izolația pot sa o fac doar din interior (locuiesc într-un bloc cu mai multe apartamente unde nu tori vor sa facă izolație) asa ca trebuie să-mi fac singur în interiorul camerei, am un perete de grosime 30 cm și e rece fără mufă sau alt ceva, as dori sa aflu ce material miar permite peretele rece sa pun pe el ca să nu mai pierd energie kalorica (apropo dor peretele ce da cu exteriorul e cea mai rece camera din apartament e vorba de vreo 24m pătrați) va multumesc și aștept sfaturi

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, din ce material este peretele dvs exterior?

    • @dumitrumarcovici6283
      @dumitrumarcovici6283 5 ปีที่แล้ว

      Este din blocuri de cărămidă cu gauri în mijloc de măsură 40 cm lungime 20 cmlatime și 20cm înălțime

    • @dumitrumarcovici6283
      @dumitrumarcovici6283 5 ปีที่แล้ว

      Mulțumesc pentru interesul deam răspunde

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      @@dumitrumarcovici6283 La interior la general va recomand sa folositi asa materiale ca blocuri/panouri din spuma de sticla, placi minerale (de exemplu Multipor sau Izomineral), sau pluta (cu bariera de vapori aplicata), sau chiar vata minerala insa doar Eco (la fel cu bariera contra vaporilor). Cu placere!

  • @ionutciprianlinu9458
    @ionutciprianlinu9458 5 ปีที่แล้ว +1

    Vă salut cu respect. Urmeaza sa construiesc o casă pe un singur nivel, care trebuie sa fie grosimea peretilor exteriori 25 sau 30 cm si care ar fi grosimea ideala pentru izolatia exterioara? Bca sau caramida? mentionez ca imi doresc o casă foarte bine izolată. Mulțumesc anticipat. Multa sănătate

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua si multumesc de apreciere. Cer scuze, insa de ce ma intrebati intrebari, raspuns la care este chiar in acest video? Vizionati-l cu atentie si o sa gasiti raspunsul. Legat de BCA sau caramida sau blocuri ceramice ... despre aceste materiale am creat si publicat mai multe video-uri, iar va sugerez sa le vizionati cu atentie si sa alegeti materialul conform dorintei dvs personale. Sanatate!

  • @aurelianvoda6979
    @aurelianvoda6979 4 ปีที่แล้ว

    Am construit o casă de 8m lungime pe 6 lățime din panouri sandwich de 4 cm grosime pe piloni cu podea de panouri sandwich de 4 cm grosime. Tavan tot de 4cm plus acoperiș de 4 cm. Ce izolați am nevoie. Va mulțumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Pentru o asa constructie aveti nevoie de niste calcule si o consultatie. Scrieti-mi un mesaj paginii de Facebook facebook.com/EnciclopediaConstructiilor

  • @danielscurtu5314
    @danielscurtu5314 4 ปีที่แล้ว

    Buna, eu urmeaza sa imi construiesc o casa si am ales pt zidul exterior caramida Cemacom Super 44 iar producatorul zice ca nu mai este nevoie de termoizolatie suplimentara, crezi ca e adevarat sau fals? Stiu din surse sigure ca in Austria se zidesc case cu caramida de 50cm si nu se mai izoleaza deloc iar temperatura in interior se mentine cu foarte putina caldura...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua. Eu recomand zidaria sa fie tencuita si la exterior termoizolata. Daca tine sau nu cald, daca e suficient sau nu s.a.m.d., puteti singur calcula ce rezistenta termica ofera zidul de 44 cm, fata de cazul cand se termoizoleaza. Plus va recomand sa vizionati video-urile despre blocurile ceramice - o sa va fie utile informatiile de acolo!

  • @danielbalea9222
    @danielbalea9222 5 ปีที่แล้ว

    Am construit casa cu caramida Cemacon de 44 LM, 44 cm, si normal nu ar mai trebui izolatie suplimentar.Totusi m-am gandit ca un 5-6 cm de vata minerala bazaltica Rockwool .Ce sfat imi puteti da?Multumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +14

      Buna ziua, daca ati fi vizionat atent acest video si alte video-uri de pe acest canal, in special despre caramida, blocuri ceramice, cat si altele despre termoizolatii, ati fi stiut ca indiferent de grosimea zidariei, o termoizolatie exterioara este practic obligatorie. Sfatul meu cel mai ideal este sa priviti atent acest video, sa va calculati pentru dvs ce Rezistenta termica are zidaria dvs, si deja ulterior sa va decideti singur daca 5-6 cm de vata minerala e suficient sau nu - pentru dvs.
      Va rog sa ma iertati, insa am facut acest video inclusiv pentru persoane ca dvs, care vin cu intrebari similare celei scrise de dvs, si se asteapta eu sa le fac toate calculele si inca sa le intru in mintea lor sa inteleg ce valori de termo-eficienta doresc. De ce eu sa stau la fiecare sa le calculez, cand cu ajutorul acestui video fiecare poate singur sa isi calculeze?! In acest video totul este extrem de simplu si detaliat explicat, e chiar un fel de mura-n gura! Merci de intelegere!
      PS: Dvs ati comentat la 9 minute dupa ce am postat eu acest video de 23 minute, deci fara sa il fi vizionat normal, chiar se poate asa ceva?!

    • @ghergaioan5597
      @ghergaioan5597 5 ปีที่แล้ว

      Ubakus.de

    • @danielbalea9222
      @danielbalea9222 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc.Facusem deja calculul conform informatiilor din video.V-am cerut doar un sfat nu sa-mi dati mura-n gura.Deoarece producatorul spune ca nu mai este nevoie de izolatie la acest tip de caramida.Poate nu sunt asa destept ca altii de pe aici care au inteles imediat.Asta e.Nu suntem toti perfecti.Imi cer scuze ca am deranjat.O zi buna.

    • @DemoNiq
      @DemoNiq 4 ปีที่แล้ว

      @@danielbalea9222 salutare, cum ai procedat pana la urma? Ai mai izolat sau nu? Cum stai cu pierderile de caldura? Si pe mine ma bate rau gandul sa folosesc caramida asta de 44 de cm, insa nu am vazut nicio casa construita asa, nici in realitate, nici pe youtube prezentata de cineva...

    • @danielbalea9222
      @danielbalea9222 4 ปีที่แล้ว +1

      @@DemoNiq Inca nu am izolat dar voi izola cu vata bazaltica de 10 de la Rocwool chiar daca cei de la Cemacon mi-au spus ca nu este nevoie. Cand am construit casa Cemacon nu avea in gama modelul 44 VB cu vata bazaltica integrata pe care as fi folosit-o in locul modelului 44. Insa daca vreti sa folositi caramida de 44 sa va ganditi bine pentru ca zidurile vor fi foarte groase la final. Nu ca ar fi un lucru rau. Eu sunt foarte multumit.

  • @tibib4029
    @tibib4029 11 หลายเดือนก่อน

    Salut ! Cred ca m-am incurcat ....
    Bca 0.20 ÷ 0.12= 1.6~ (R)
    1.6×0.035= 0.056 (BCA+ poliestiren )
    ......ceva nu e bine , de cit trebue sa fie poliestirenul la zid de BCA de 20cm ???
    Multumesc anticipat !!!

  • @Ciprian84
    @Ciprian84 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua,
    Foarte bune video-urile dumneavoastra dar la acesta as dori sa mai adaug ceva.
    Oamenii nu ar trebui sa isi puna termoizolatia tinand cont doar de rezistenta totala din normativ, ar trebui sa tina cont si de punctul de roua. Concret, daca cineva isi face un perete de BCA de 40 cm are nevoie doar de 3 cm de vata pentru a satisface rezistenta totala din normativ dar chiar daca isi pune o termoizolatie de 10 cm (in loc de 3 cat ii da din calcul) punctul de roua cade in zidarie (ceea ce nu prea e de dorit). In conditiile astea el ar avea nevoie de 15 cm de izolatie.
    In calculul meu am luat in considerare urmatoarele date de intrare: T interior = 22, T ext = -15, RH = 55%
    O zi buna.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. Corect remarcati. Defapt am vorbit despre acest lucru in mai multe video-uri, iata doar cateva: 6 Reguli de AUR la termoizolarea casei - th-cam.com/video/N_TNlh8lpIE/w-d-xo.html , Punctul de roua, condensul si termoizolatia casei - ce trebuie sa stii - th-cam.com/video/s_YE6F93INY/w-d-xo.html .

  • @constructisatumarebogdan2279
    @constructisatumarebogdan2279 4 ปีที่แล้ว

    Salut este adevărat ca nu se poate monta polistirenul in piaptan pe fațada tencuita.doar in puncte de mămăliga ..

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Salut. ba din contra, mai eficienta este metoda cu aplicarea adezivului pe toata lungimea placii, decat sa se faca mamaligi.

  • @cristideaconu6240
    @cristideaconu6240 4 ปีที่แล้ว

    Bună ziua,
    Majoritatea caselor făcute în ani 90 au fost făcute din bolțari, practic cărămizi din beton. Cit trebuie sa fie termoizolata acolo la un perete de 25-30 cm?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, vizionati video-urile despre boltarii din beton (fortan) pe care le-am postat nu demult, aflati acolo conductivitatea termica a acestora, si mai apoi pas cu pas cum am explicat foarte simplu in acest video. (de ce sa scriu aici din nou ceea ce am explicat deja in video cu audio+imagini?)

  • @dorinaanastasescu2022
    @dorinaanastasescu2022 3 ปีที่แล้ว

    Buna ziua. Inteleg ca D-vs sunteti Inginer,va ocupați si de dosare către primărie pe teritoriul României. Dacă da ati putea să-mi dați un nr de contact ? Daca nu oricum multumesc anticipat

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, din pacate nu activam in prezent pe teritoriul Romaniei in mod fizic, doar anumite consultatii/servicii in mod online.

  • @iulianionut2534
    @iulianionut2534 4 ปีที่แล้ว

    Am făcut un perete de 10 cm de BCA la balcon ,mie frica sa nu cada peretele daca pun termopan ce părere aveți?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Depinde cum este fixat acel perete, insa da - 10 cm nu e perete de exterior, ci de interior. Daca aveati grosimi asa mici, mai bine mergeati pe caramida plina sau obisnuita arsa (nu bloc ceramic). De fixat de 10 cm de BCA puteti fixa, insa cat o sa tina? La o furtuna puternica va rezista? Nu stiu.

    • @iulianionut2534
      @iulianionut2534 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Va mulțumesc din suflet, la asta m-am gândit și eu că la un cutremur sau la un vânt de 60 70 km/h nu știu dacă va rezista ,am făcut prostia de l-am construit deja și când a venit Domnul cu termopanele mi-a zis că e prea mare presiune pe el și mai vine și caloriferul

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@iulianionut2534 Daca mai e calorifer, atunci sigur sunt sceptic si eu daca e suficient. Mai bine refaceti si ve-ti dormi linistit.

  • @gheorghetiba4435
    @gheorghetiba4435 14 วันที่ผ่านมา

    Spune pe înțelesul tuturor pielea....

  • @mihaigrasse1358
    @mihaigrasse1358 5 ปีที่แล้ว +4

    Multe informații necorespunzătoare , un inginer constructor știe exact ce sa calculeze. Minimum de izolație termică se calculează astfel încât punctul de rouă al apei din vapori care traversează peretele , sa nu fie atins niciodată. Apoi la o casa pasiva acea valoare de 0,15 este pentru toată clădirea, adică pereții se izolează mai bine pentru a compensa pierderile din geamuri si tâmplărie astfel se ajunge la o valoare medie de 0,15, asa se ajunge și la izolații de 30-40cm. Pentru cei interesați un minim de 5cm de poliester asigura protecție la formarea mucegaiului pe zonele din beton care constituie de obicei punți termice iar valori mai mari de 10cm pentru poliester asigura economie de energie termica. Bafta tuturor.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +6

      In general pe unde aveti dreptate, insa pe unde nu. Mi-a placut comentariul dvs ca e argumentat, insa deloc nu imi place prima dvs propozitie. Va rog sa o editati si reformulati, deoarece nu imi plac expresiile de genul folosite de dvs. In caz contrar, o sa sterg comentariul dvs, chiar daca are logica.
      1) Si ca sa va raspund, calcularea termoizolatiei nu este doar in dependenta de punctul de roua, ci si de necesarul de rezistenta termica pe o portiune si alti mici factori. Acest video a fost simplificat extrem de mult pentru omul de rand si se bazeaza in principal pe o singura directie: "rezistenta termica". Despre luarea in consideratie si a punctului de roua si a vaporilor, deja pregatesc cateva video-uri care vor fi postate in viitor, fiind video-uri care il vor completa pe acesta. Nu poti sa explici unui om toata teoria doar intr-un video, deci o i-au treptat, ca nimeni nu a devenit specialist dupa prima tema predata la institutia de invatamant.
      2) Legat de casa pasiva, am creat peste 10 video-uri postate aceasta vara, inclusiv de Standartul German, va recomand sa-l vizionati - th-cam.com/video/_K5x4D_feLw/w-d-xo.html . Dvs nu aveti deloc dreptate ca se i-au valorile medii intre pereti si tamplarie. Pentru pareti si termoizolatie valoarea U este de 0.15, iar pentru tamplarii, sunt norme aparte de 0.80. Poftim si link-ul passivehouse.com/02_informations/02_passive-house-requirements/02_passive-house-requirements.htm sa nu pierdeti timpul cu cautarile.
      3) O fi deajuns minim 5 cm de polistiren pentru protectie la formarea mucegaiului pe zonele de beton (cu toate ca eu am dubii), insa daca ai de exemplu o tencuiala necorespunzatoare, atunci oricum faci mucegai. Plus mai conteaza si ce valori de umiditate relativa a aerului exista in incaperile termoizolate, conteaza si daca s-a montat corect, nu cu loc liber intre termosistem si pereti s.a.m.d.
      Asa ca, merci pentru comentariu, se vede ca stiti ceva, insa nici al dvs nu e complet.

  • @gabrielplesea9731
    @gabrielplesea9731 4 ปีที่แล้ว

    In cazul unui perete din bca cu grosimea de 15cm, ce grosime trebuie sa aiba izolatia. Ma gandesc ca polistiren de 10 nu e suficient

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +3

      Cer scuze insa in sensul acestui video, intrebarea dvs este incredibila pentru mine, care da dovada ca nu ati urmarit normal acest video! Raspunsul e in video!

    • @marinizo1
      @marinizo1 3 ปีที่แล้ว

      am calculat eu puturosule ,raspunsul este polistiren de 30cm fara sa mai scazi si cei 20% :)))

  • @nikkymathias7679
    @nikkymathias7679 4 ปีที่แล้ว

    O casa din panouri sandwich de 6 cm poate fi izolata intetior - exterior. Daca da cu ce.

  • @ioniqflisenjulian9213
    @ioniqflisenjulian9213 3 ปีที่แล้ว

    Am nevoie de un sfat ...dacă tencuiesc casa, și nu mai izolez casa pe exterior cu material izolant..
    Casa mea este construită din b.c.a. 240mm grosime. O sa fac inlzire in pardoseala...adică intrebara mea este pot pierde atât de muta caldura dacă nu izolez casa

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Nu e suficient nici 240, nici 300, nici 400 mm de BCA sau bloc ceramic. In video parca s-a explicat ce rezistente termice ar fi bine sa aiba un perete, calculele sunt clar explicate, deci puteti calcula si singur unde sunteti cu ai dvs 240 mm. Merci!

  • @EM-se9ru
    @EM-se9ru 4 ปีที่แล้ว

    SPUNEȚI VA ROG , DACĂ PEREȚII CASEI SUN CONSTRUIȚI DIN LAMPACI ( AM ÎN VEDERE LUT CU PAIE CUM SE FĂCEA CÎNDVA) CU CE ESTE MAI CORECT SA O TERMOIZOLAM?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +2

      Eu recomand in cazul dat materiale permeabile la vapori, gen vata minerala, lana de oaie, perlit, vermiculita, rumegus si talas, gutex si alte izolatii fibro-lemnoase, pluta etc.

  • @mariusilisan1825
    @mariusilisan1825 4 ปีที่แล้ว

    Cum se termoizoleaza o mansardă in structura ușoară de lemn??

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Am realizat un video despre Cum se termoizoleaza o mansarda, va invit sa il gasiti si vizionati.

  • @adriangorea1346
    @adriangorea1346 ปีที่แล้ว

    deci vreia sa zici ca pentru cotilet ar fi nevoie de 30 cm de vata minerala?

  • @sergentul3014
    @sergentul3014 5 ปีที่แล้ว +2

    Exact cum vreau eu să fac ,dar mă gândeam la BCA de 35 cm ytong sau 40 cm ....nu vreau să dau bani la hoți prefer să merg în concediu vara 😉

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +3

      Daca termoizolati cu 15-20 cm grosime, eu nu as mari grosimea zidariei de BCA la 35-40 cm, ci as lasa-o la 30 cm.

    • @sergentul3014
      @sergentul3014 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor merci ,din cate am observat de la 35 cm devine portant BCA eu am să fac și stâlpi

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +3

      Este gresita afirmatia dvs privind portanta BCA-ului ca din observatii de la 35 cm devine portant. Stalpii mereu trebuie sa existe la constructia unei case, mai ales din BCA.

    • @sergentul3014
      @sergentul3014 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilorytong. Așa afirmă dar nu pot să fac o casă fără să nu fac stâlpi , mulțumesc pentru conversație avem multe de învățat din video

    • @mariancostea4834
      @mariancostea4834 5 ปีที่แล้ว +2

      Sal faine videouri faci si explicative,te rog totusi sa nu mai dai exemplu de germania au casele mult mai proaste decat ar construi un ancepator casa la noi,credema cu toata tehnologia lor casa daca nu ti caloriferul deschis an masim 3-4 ore ati mai iei un rand de haine pe tine,de pinde mult de zidarie cat de bine o faci cat de bine umplii spatiile ramase,antre placile de polistiren daca nu le ambini perfect unii meseriasi aplica adeziv ceea ce este total gresit acolo exista mari pierderi de căldura recomandat ar fi sa le umplem cu spuma apoi sa facem restul (dibluri,plasa) o zi faina spor la materiale video an continuare

  • @mecaniclesofcostoboc4356
    @mecaniclesofcostoboc4356 4 ปีที่แล้ว

    Dacă folosim ubakus avem şi coeficientul şi aritmetica

  • @Michael45P
    @Michael45P 3 ปีที่แล้ว

    astia de la wienerberger se lauda cu Porotherm 36.5 TermoPlus, are R = 4.73 si U = 0.21. E buna pentru normativul romanesc dar nu si casa pasiva. Ce parere aveti de zidaria FARA izolatie exterioara ci interioara? Multumesc frumos si LIKE! :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Va recomand video 6 Reguli de aur la termoizolarea casei - th-cam.com/video/N_TNlh8lpIE/w-d-xo.html . O sa intelegeti multe acolo, insa in principal ca o izolatie in primul rand trebuie gandita doar la exterior. La interior nu as merge niciodata daca pot face la exterior.

  • @bogdantoniuc693
    @bogdantoniuc693 3 ปีที่แล้ว

    buna ziua!
    eu vreau sa va lansez o mica provocare, ca sa-i zic asa... ma gandesc sa construiesc o casa traditionalo-pasiva... fundatii si structura de beton armat impermeabil, zidarie sandwich astfel: zidarie interioara din piatra de rau cu lianti speciali urmata de ~10 cm de beton armat cu plasa sudata de 6mm, la exterior, 40-50 cm de baloti de paie ( tratatati cu borax "in vivo") , tencuiti cu plasa rabitz si mortar pe baza de var.....credeti ca ma incadrez la case pasive premium privind sandwichul de zidarie?.... inca ma gandesc la sprijinul pentru termoizolatia din baloti de pqie si ma gandesc ca in dreptul planseelor sa le pun un strat din vata de sticla/bazaltica cu aerisire....

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. La case pasive nu se calculeaza niciodata doar peretii sau o anumita portiune, ci se ia totul in calcul, totul in ansamblu, chiar si legatura din diametrul tevii de apa calda care vine de la boiler pana la chiuveta, corelat cu tipul de sticla folosit la geamuri - totul e corelat si luat in calcul si un element il influenteaza pe altul. Legat de casa pasiva premium - aici e vorba de ceva mai mult decat rezistenta unui perete - va sugerez video #2 Ce este o casa pasiva in 8 minute - th-cam.com/video/C3M7du8NqX0/w-d-xo.html .
      Modul de a calcula doar rezistenta termica a peretilor este mai buna decat nimic, e o metoda usoara pentru oameni obisnuiti, insa la case pasive e mult mai mult de atat.
      Daca sa vorbim doar de zidaria dvs, trebuie un calcul amanuntit a tutuor materialelor si conductivitatii termice a acestora ca sa va dau un raspuns.

  • @paulaclaudia29
    @paulaclaudia29 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua, va rog sa-mi Spune-ți dacă la izolarea casei de cărămida cu vata bazaltică este obligatoriu sa dau tencuiala veche jos, aceasta fiind din ceva praf de marmura sau ce se folosea acum 50 de ani. 🙂

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. Eu personal as da-o jos daca are atatia ani. Daca insa exista zone cu denivelari, aceasta nu este dreapta, prezinta urme sau suspiciuni de mucegai, ingrasie, sau portanta ei si rezistenta mecanica este slaba, atunci e foarte de recomandat sa fie data jos, si apoi peste caramida veniti cu o tencuiala subtire de 0.5-1.0 cm, atat cat sa indreptati peretii, apoi deja termoizolati cu vata minerala bazaltica.

  • @themanamana81
    @themanamana81 5 ปีที่แล้ว +1

    am reusit :-)
    la placa de beton armat de 14cm
    ne trebuie ca sa ajungem la minimul de 5 inca min 13cm de xps grafitat...
    pana acum am stat si am calculat :-)
    Multumim frumos!
    iar cel care ne sufla trebuia sa ne dea cu min 11 cm nu 8cm cum vroia el!

  • @nikkymathias7679
    @nikkymathias7679 4 ปีที่แล้ว

    Intentionez sa apluc pe interior extrudat de 4 plus rigips verde iar pe exterior expandat de 10, polistirenul lipit cu spuma

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Nu prea e okay tot sandwich-ul, eu personal nu as locui intr-o casa cu asa pereti (o casa nu e depozit sau spatiu comercial sa fie din panouri sandwich de genu dat), insa cel putin puneti bariera de vapori intre rigips si polistiren.

  • @ionpreda9763
    @ionpreda9763 4 ปีที่แล้ว

    Chirpicul ce conductivitate termica are și permeabilitate are

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Info despre caramida o gasiti aici: th-cam.com/video/S-rwANaBDZo/w-d-xo.html .
      PS: Va rog nu scrieti aceeasi intrebare de mai multe ori si la video-uri diferite. Mai bine ati consulta lista de episoade din categoria Videoclipuri, gasiti raspunsuri la multe chestiuni.

    • @ionpreda9763
      @ionpreda9763 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor eu mă refer la cărămidă nearsa facută din lut galben amestecat cu paie deci peretele de lut amestecat cu paie ce conductivitate termica și rezistență termica are dacă știți eu nu am găsit nicăieri vreau sa izolez o casa veche făcută din acest material poate știți și coeficientul de transmitere a vaporilor de apă poate faceți un videoclip pe această temă

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@ionpreda9763 Acest material nu are o conductivitate termica anume, deoarece nu exista un standard de fabricare a acestor blocuri si nici institutii acreditate sa confirme cu certificte anumite cifre, iar compozitia elementelor difera de la un caz la altul. Totusi experimente s-au facut, vezi aici: www.designcoalition.org/StrawClay/research/rvalue.htm . Ceva asemanator vezi aici: en.wikipedia.org/wiki/Adobe#Material_properties .
      Ubakus are in lista un material denumit "Adobe" ce are lambda 0.635 W/mK, iar μ: 10.
      Personal cred ca lambda λ e undeva pe la 0.50 W/mK, reiesind din faptul ca avem o compozitie din argila (lut) + paie + restul, si avem asa: λ argila =1.5 W/(m*K), λ paie mult mai putin, ...si reiesind din faptul ca in Europa exista termoizolatie din lut cu paie, si ele au λ undeva 0.050-0.075 W/(m*K).
      Mai concret la moment nu gasesc cifra exacta.
      Deja rezistenta se determina din ce grosime se calculeaza, am realizat pe canal deja video-uri despre notiuni in video despre Factorii ce influenteaza termoizolatia, si acest video si altele.

  • @AllEpicMrK
    @AllEpicMrK 4 ปีที่แล้ว

    Spuneti că, conform standard german al casei pasive, U nu trebuie sa depășească 0.15W/m2K. Dumneavoastră aveti 0.5W/m2K, ceea ce e mai mult, depășește. In video ati spus eronat, ca si cum aveti mai putin. 0.45 nu este mai mic(cum ziceți in video) decat 0.15, ci mai mare.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Gasiti comentariul Dnului Istvan Sas-Kovacs, acolo deja am explicat ce am avut in vedere.

  • @Marius-qs2jw
    @Marius-qs2jw 2 ปีที่แล้ว

    Dar punctul de roua?Nu conteaza?

  • @grozenicolae1408
    @grozenicolae1408 3 ปีที่แล้ว

    Calculele tale sunt bune,dar nu ai amintit nimic despre posibilitatea ca iarna să în unele zone să fie temperatura de minus 5 grade celsius ,iar în altă zonă să fie minus 45 de grade şi atunci nu prea se pupă calculele tale!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Nu inteleg cum nu se pun calculele din moment ce am operat cu cifre date de normative si standarde. Daca in unele zone e -5 oC, iar in altele -45 oC, atunci la sigur unde e -45 oC sunt alte norme de termoizolare, eu am vorbit de zona noastra climaterica (asta in primul rand). Iar in al doilea rand, cand e mai frig, deja se proiecteaza mai corect sistemul de incalzire, care reiese din multi parametri, inclusiv termoizolatie (e alegerea dvs sa nu aveti sau sa aveti si 100 cm de izolatie, e treaba dvs).

    • @grozenicolae1408
      @grozenicolae1408 3 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor nu toată lumea are acasă biblioteca plină de normative multe din ele de neânteles pentru mulți.Spunele oamenilor că punctul de rouă întot deauna trebuie să fie în interiorul izolației nu în zidărie,iar acest punct de rouă pătrunde prin izolație in funcție de frigul de afară.dacă zona în care locuieşti iarna coboară gerul la -10 grade c atunci ai nevoie de un minim de cm de izolație ,dacâ in zonă gerul ajunge la-25 de grade atunci ai nevoie dedeminim? cm de izolație.Nu toată lumea e inginer să ştie face calculele tale,dar toată lumea are nevoie să îşi izoleze casa.Aşa ćă spunele simplu şi concret grosimea izolației trebuie să fie minim de?cm la temperaturi de -10,15,20 ,25 ,30 de grade.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Va recomand respectuos sa vizionati si alte clipuri de pe canal. Nu am zis eu de nenumarate ori ca punctul de roua trebuie sa fie in termoizolatie? (ia vedeti de exemplu video privind Regulile de aur la termoizolarea casei). Nu incerc eu in video-uri sa vin cu un limbaj si exemple usoare, pentru ca toata lumea sa inteleaga? Nu mentionez eu in video-uri care sunt normativele, care e standardul de casa pasiva, si nu recomand eu oare sa se termoizoleze mai mult decat crede lumea ca 3-5-10 cm e ok?
      Revenind la subiect, o casa se proiecteaza la anumite temperaturi de iarna si vara, unde conteaza atat termoizolatia, dar si tamplariile, si sistemul de incalzire & racire si altele - toate trebuie corelate si calculate inca de la faza de proiect. Nu e nevoie sa fii inginer - trebuie sa aiba lumea mintea deschisa si sa se mai informeze putin inainte sa se duca la arhitect / inginer / magazin de instalatii etc, si sa stie ce sa ceara, nu sa accepte cu ochii inchisi, si in cativa ani sa se planga de probleme. Menirea acestui canal e anume de a aduce lumii o alta parere fata de ce se stie pe net online cat si offline. Merci!

    • @grozenicolae1408
      @grozenicolae1408 3 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Bună.Nu am spus că ceea ce spuneți d-voastră nu e corect,dar ce ne spuneți nu e la îndemâna oricui să priceapă ,e doar pentru cei avizați.Eu am fă cut referire la faptul că nu toată lumea îşi permite o casă pasivă,dar toată lumea are nevoie de explicații simple şi concrete.Mulți nu ştiu cu ce se mănâncă rezistența termică,lamda şi transferul termic.Întro broşură despre polistiren,pe care din păcate nu o mai găsesc, spunea că o cabană din munți unde iarna temperatura scade sub minus 25 de grade este nevoie ca grosimea izolației trebuie să.fie minim 18 cm,din câte îmi amintesc,nu sunt sigur,.Aşa si nea Gheorghe ar înțelege mai uşor !Vă rog nu vă supăsați,în rest toate cele bune!

  • @mecaniclesofcostoboc4356
    @mecaniclesofcostoboc4356 4 ปีที่แล้ว

    Ce sunt ,,cotileții"?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Cel mai raspandit material de zidarie din Moldova - th-cam.com/video/SaO_AQM5y58/w-d-xo.html .

  • @gabrieltalnaci5724
    @gabrieltalnaci5724 4 ปีที่แล้ว

    Bună ziua, as avea o întrebare adiacenta videoclipului dvs : ce părere aveți despre un perete din BCA de 25 cm ( valoarea R = 2,44-2,80) termoizolat cu poliestiren grafitat de 20 cm ( valoare R = 6,45 )? Am găsit în oferta celor de la Baumit un poliestiren permeabil la vapori ( open therm reflect cred ca se numește). Considerați ca e suficienta grosimea zidărie sau sa se meargă pe BCA de 30 cm ( val R peste 3 și ceva )? Nu e prea mult? 30 cm bca + 20 cm de poliestiren? Sau sa merg pe bca de 30 cu poliestiren de 15? Menționez ca e vb de zona climatica 3. M-ar ajuta varianta bca de 25 cu poliestiren de 20 întrucât as mai câștiga ceva spațiu datorita zidurilor mai puțin masive. Mulțumesc și aștept opinia dvs. Cu stima!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. In final decizia va apartine, insa doar dupa ce sunteti sigur de grosimea zidariei in dependenta de proiectul de rezistenta.

    • @gabrieltalnaci5724
      @gabrieltalnaci5724 4 ปีที่แล้ว

      Este o construcție în cadre, nu contează portanța inchiderilor. Va întrebam care varianta, în opinia dvs ar fi optima? Zidarie bca 30 + 20 cm poliestiren, zidarie bca 25 +20 cm poliestiren sau zidarie bca 30 +15 cm poliestiren. În toate variantele rezulta o zidărie cu valori bune de rezistenta termica . După mintea mea important ar fi sa merg pe termosistemul cât de gros : 20 cm iar la zidărie ma gândesc între 25 sau 30 de cm. Părerea dvs care ar fi fata de aceasta dilema? Mulțumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      @@gabrieltalnaci5724 Daca as fi limitat la acestea 3 variante, as alege BCA 30 cm + polistiren 20 cm.

    • @gabrieltalnaci5724
      @gabrieltalnaci5724 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc pt opinie

  • @moisei1365
    @moisei1365 4 ปีที่แล้ว

    10x

  • @catalinsuduc5703
    @catalinsuduc5703 5 ปีที่แล้ว

    Minim 10 cm

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Pentru zidarii, sunt foarte deacord cu dvs!

    • @joemichael9949
      @joemichael9949 4 ปีที่แล้ว

      În România, pentru o termoizolare eficienta, minimul e 15 cm, indiferent de materialul folosit. 10 cm sub placa de la cota 0, da, dar în niciun caz la pereți.

  • @sassteve19
    @sassteve19 4 ปีที่แล้ว

    Cum sa fie 0.584 mai mic decat 0.15 !!!!!! minutul 10:59

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Inteleg confuzia dvs, insa va rog sa intrati in esenta materialului prezentat. Legat de transmitanta termica cu valoarea U, cu cat aceasta valoare este mai aproape de 0 (zero), cu atat mai bine. In sensul mentiunii ca 0.584 e inca si mai putin decat 0.15, am avut in vedere ca cifra respectiva e cu mult mai negativa decat ce trebuie sa fie (daca ma exprimam ca e cu mult mai mare, nu eram inteles corect de multi, deja stiu din experienta, deoarece multi se raporteaza la rezistenta termica, unde cu cat e mai mare cu atat e mai bine). Inteleg ca si asa in cazul dvs s-a creat o confuzie, insa sper sa o fi clarificat.

    • @sassteve19
      @sassteve19 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor va multumesc pt raspuns. In rest materialul este extraordinar de bun. Chestiunea cu 05 vs 0,15 ma deranja in ideea ca am mai avut discutie cu un politist, dupa care 0,12 este mai mare decat 0,2.... zero.doisprezece vs zero.doi pronuntat... Isna da, in context, al ce va referiti, este corect. Ca nu va referiti la acele valori ci la semnificatia lor.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Inteleg ce spuneti, poate fi confuz, insa sper exprimarea mea sa nu va fi incurcat prea mult )))

  • @delubogdan7869
    @delubogdan7869 4 ปีที่แล้ว

    De ce nu recomandați polistiren,nici nu veniti cu explicații de ce nu il recomandați.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Nu fac materiale video de 10 ore, fapt pentru care fiecare subiect are video sau aparte. Nu am zis ca nu recomand polistirenul deloc, ci doar in exemplul respectiv mentionat in video. Polistirenul are si avantaje si dezavantaje, gasiti 2 video despre aceste subiecte pe acest canal, si vizionati si al 3-lea video privind Unde recomand sa se termoizoleze cu polistiren.

  • @nicolaelupu7077
    @nicolaelupu7077 5 ปีที่แล้ว +2

    Felicitari!