Tips for proper ventilation in a house or apartment

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 พ.ย. 2018
  • Exista ventilatie naturala, si exista ventilatie artificiala sau fortata, noi in acest video vom vorbi despre cum trebuie sa fie sau sa gandim din start o ventilatie corecta, oferindu-va sfaturi in acest sens, la ce zone si reguli trebuie sa atragem atentia, ce incaperi trebuie ventilatie de refulare si care de aerisire, informatii privind volumele de aer necesare, amplasare etc.
    RECTIFICARE: la min. 4:05 - e vorba de metri cubi, nu patrati (m-am grabit si incurcat). Multumesc unui abonat pentru corectie.
    Doneaza de o cafea pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc!
    Facebook: / enciclopediaconstructi...
    Website Oficial: enciclopediaconstructiilor.com/

ความคิดเห็น • 64

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +3

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

    • @calinmarta8743
      @calinmarta8743 ปีที่แล้ว

      Am umiditate 68..in casa, decand m-am izolat.. Pe afara cu polestiren si la masarda cu celuloza.. Ce pot face.. Aerisesc zilnic ❗

  • @tudorelmirea7578
    @tudorelmirea7578 2 ปีที่แล้ว

    Multumim foarte mult pentru aceasta ampla LUCRARE de informare care necesita mare efort si motivatie!
    Vreau sa adaug ca aerul introdus prin diferite tubulaturi sau recuperatoare sufera o depreciere a lui in ceea ce priveste aeroionizarea negativa in sensul ca se pierde o cantitate de ioni negativi care au un rol foarte benefic asupra sanatatii omului(imunitate,concentrare,stare de bine,energie,calmitate,etc) si ca prin deschiderea ferestrei periodic aceasta depreciere este mai redusa.Bineinteles ca exista si aeroionizatoare cu ioni negativi dar multe din ele nu sunt de cea mai buna calitate si de aceea deschiderea directa a ferestrei este cea mai accesibila si buna sursa.
    Doamne ajuta!

  • @alexanderdinu1099
    @alexanderdinu1099 3 ปีที่แล้ว +2

    Va felicit sincer pentru modul foarte simplu si concret in care oferti explicatiile in fiecare clip👍👍👍!!!
    Aveti vocatie de dascăl 👍!
    Inca o data felicitari pentru explicatii si munca depusa la aceste clipuri!!!

  • @kikoyulia4774
    @kikoyulia4774 2 ปีที่แล้ว

    multumesc pentru sfaturile acordate!!

  • @emanuelolaru1388
    @emanuelolaru1388 5 ปีที่แล้ว +3

    Super faina serie de sfaturi! Apreciez foarte mult munca depusa in realizarea lor! Ajuta foarte mult!

  • @octaviantanasa7121
    @octaviantanasa7121 5 ปีที่แล้ว +4

    Foarte fain videoclipul...multumesc pentru eforul depus, pe mine ma ajuta foarte mult. V-as ruga sa faceti un episod despre mansarde, modul de izolare eficient al acestora, daca este sau nu nevoie de astereala, ignifugarea acoperisului...etc. Apreciez sfaturile dumneavoastra si va urez succes in tot ce faceti.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Eu personal, pentru mine, nu prea iubesc mansardele. Ele mereu cer o atentie mai mare atat cand se realizeaza constructia, cat si izolarea si exploatarea de mai departe. Daca in cazul altor structuri, anumite greseli nu prea ajung sa se evidentieze in efecte negative, atunci in cazul mansardei, deseori greselile chiar si minore pot aduce cu sine efecte mari. Insa merci de recomandare, o sa tin cont, posibil, nu promit. In rest multumesc pentru aprecierea dvs!

  • @torpilo
    @torpilo 5 ปีที่แล้ว +2

    4:05 Metri cubi. Multumim pt videouri.

  • @georgeoveanupetrica8477
    @georgeoveanupetrica8477 5 ปีที่แล้ว

    Multumimmmmmmmm

  • @olimpiuandrone7173
    @olimpiuandrone7173 5 ปีที่แล้ว

    Foarte util! eu folosesc 2 calcule pentru a stabili care nevoie este mai mare, cea de aer curat (0.3l/mp/s) sau cea de extractie(15l/s/baie si 20l/s/bucatarie), si in functie de dimensiuni si functiuni rezulta care e mai mare. Ventilatia naturala poate fi folosita inca din faza de proiectrare, in unele tari este chiar obligatoriu sa dovedesti ca majoritatea apartamentelor intr-un bloc au ferestre pe fatade diferite pentru a facilita ventilatia naturala.
    Insa am o nedumerire din videoul tau.... conform documentatiei mele anterioare, daca foloseti ventilatie mecanizata cu recuperare de caldura se foloseste hota cu recirculare, cred ca ar trebui mentionata asta. Numai bine!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Va multumesc pentru comentariul dvs, sper informatiile dvs sa fie utile si pentru altii. Ce tine de intrebarea dvs: da, sunt deacord ca daca se foloseste ventilatie cu recuperare de caldura, este foarte recomandabil sa unim si hota de bucatarie ca sa fie una de recirculare. Am mentionat totusi ca sfat necesitatea unei hote, ca fiind un sfat general, adica si pentru cei care au ventilatie cu recuperare de caldura, si pentru cei care nu au. Deja cei care au recuperearea de caldura, ar fi bine ca hota sa fie una de recirculare; deja cei care nu au recuperarea de caldura, oricum necesitatea hotei persista, si anume spre aceasta categorie am vrut sa ajung: adica indiferent ce alte solutii are omul, o hota la bucatarie este foarte necesara! Deja in contextul special de alte sfaturi ce tine de ventilatie, de recuperarea de caldura, sunt alte multe sfaturi, care intr-un video nu prea incap (doar daca fac documentare de ore intregi), iata de ce o sa vin poate in alte video cu alte informatii, inclusiv si mentiunea data.

  • @cristinakunai303
    @cristinakunai303 หลายเดือนก่อน

    Bună ziua! Dacă afara vecinul are cos scos de la centrală de gaz.Cum poți să faci noaptea o ventilație bună să nu te gazezi. Mulțumesc anticipat anticipat!

  • @andreim838
    @andreim838 4 ปีที่แล้ว

    Foarte util canalul! Tine-o tot asa.
    Ai cumva un video cu solutii de racire al unui apartament? Daca nu, planuiesti sa faci unul?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Va multumesc mult, cu siguranta ca proiectul acesta va continua si anul viitor. Da am in gand abia, sa fac vara viitoare ceva de genul pentru racirea unui apartament. O sa vad pe parcurs daca gandul se transforma in plan sau nu. Merci.

  • @codrinparpauta4630
    @codrinparpauta4630 5 ปีที่แล้ว

    super !

  • @victormicleusanu7635
    @victormicleusanu7635 5 ปีที่แล้ว +1

    Salut!
    Ceva despre diametrele tuburilor(conductelor). Multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, diametrul depinde de volumul de aer necesar, suprafata si alte caracteristici. In principal daca folositi teava de 100-110 mm e okay. Deja de 160 e prea mare, iar de 50-70 uneori insuficient.

    • @morphN280
      @morphN280 4 ปีที่แล้ว

      Pe tubulatura de distribuție nu trebuie sa se depășească 4 m/s, iar pe tubulatura de introducere, viteza aerului trebuie sa fie în jur de 2m/s. Diametrul tubulaturii se dimensioneaza pe baza ecuației de continuitate Debit=viteza * arie, cunoscand debitul necesar și având viteza impusa, se poate calcula diametrul tubulaturii.

  • @CristinaTudorean
    @CristinaTudorean 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua! Imi puteti recomanda daca sa pun carota(gaura in perete) deasupra patului sau nu? Ma ingrijoreaza sa nu intre aerul prea rece. Multumesc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua. Proiectarea gurilor de ventilatie se face in raport cu toata casa sau apartmentul. Cel mai des ele se pun acolo unde e necesar de miscat aerul, de exmeplu in colturi. Presupun ca vorbiti de o gura de aerisire cu aprovizionare de aer - in cazul dat daca nu doriti sa o puneti deasupra patului, nu o puneti, insa tineti cont de sfaturile expuse in video urmator: th-cam.com/video/iiXMpBN8cQg/w-d-xo.html .

  • @cyp10100
    @cyp10100 5 ปีที่แล้ว +7

    7:22 incep sfaturile pt ventilatie

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +6

      Ele incep din primele secunde, deoarece doar intelegand despre ce este vorba, doar intelegand ce inseamna o ventilatie si de ce aceasta este importanta, poti normal sa atragi atentie acestui segment, si deja sa urmezi sfaturile expuse in a doua parte a acestui video. Sper ca doar a-ti concretizat, si nu e vorba de vreo ironie.

  • @zvifaibish9579
    @zvifaibish9579 3 ปีที่แล้ว

    Buna ziua .unde putem gasi in Moldova clapini de aerisire ? Va rugam un raspuns cit se poate de repede

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, la magazinele ce vand sisteme de ventilatie, chiar si la magazinele mari de materiale de constructie, finisaje s.a.

  • @marianacozma1801
    @marianacozma1801 4 ปีที่แล้ว

    Va rog sa-mi spuneți dacă am probleme deja cu mucegaiul pot monta un ventilator de aeririre ????

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Puteti, insa eu va recomand mai intai sa gasiti cauza, apoi sa curatati mucegaiul cu solutii speciale, sa roadeti tencuiala pana la zidarie, lasati peretele sa se usuce, sa tencuiti si finisati din nkou, sa termoizolati la exterior daca nu ati facut-o (depinde ce zidarie aveti), si abia apoi sa finisati cu ventilatia.

  • @anarhistul7257
    @anarhistul7257 3 ปีที่แล้ว

    Buna ziua, eu am coloana de aerisire pe bloc in mijlocul bucatariei. Practic un stalp in mijlocul camerei.
    Daca o inchidem pe aia si facem toti o gaura catre exterior ar fi bine?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, nu va recomand acest lucru. Dvs puteti sa o inchideti pentru dvs ca prin acea gaura sa nu intre/iese aer, insa ea trebuie sa functioneze.

    • @anarhistul7257
      @anarhistul7257 3 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor ca sa aeriseasca la subsol? sau pentru ce sa ramana?
      Treaba e ca am mai stat intr-un bloc la fel dar care nu a avut niciodata aerisirea aia si probleme nu au fost.

    • @anarhistul7257
      @anarhistul7257 3 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor PS am facut si o donatie pe patreon :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      @@anarhistul7257 Multumesc pentru donatia realizata. In legatura cu situatia dvs, in primul rand si cel mai corect trebuie de gasit proiectul tehnic prin care sa se vada ce rol anume are acel canal de ventilatie, ori noi putem doar sa ne dam cu parerea orientativ, iar in acest sens, e vorba de o aerisire multipla ce leaga toate nivelele de la cel mai de jos pana la exterior, asigurand un flux de aer permanent intre incaperi si exterior. Daca inchideti acel canal, anumite incpaeri (poate subsol) vor avea de suferit ce tine de ventilatie, iar acest lucru duce in timp la probleme cu umiditatea, condensul etc. Deasemenea fluxul de aer prin el e continuu, ori daca va faceti individual, ar trbeui sa asigurati si dvs un flux continuu de aer, exceptie daca aveti ventilatie cu recuperare de caldura bine calculata.
      Totusi nu exclud faptul ca a fost o greseala in proiectare sau chiar executie, si acel canal de ventilatie poate fi inchis.

  • @ovidiub13
    @ovidiub13 5 ปีที่แล้ว

    „Numaidecât” înseamnă „Obligatoriu” sau „Absolut necesar”? Nu am mai auzit acest termen. E regionalism?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +3

      Cuvantul "numaidecat" este inclus in Dictionarul Limbii romane, deci nu cred sa fie regionalism. Deja posibil sa difere sensul un pic in dependenta de regiune, cu toate ca nu ar trebui, insa cine stie?!

    • @ovidiub13
      @ovidiub13 5 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor în dicționar mă așteptam să apare, nu m-am gândit să caut. Cred că o doar vorba de frecvența de folosire. Mulțumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Cu placere!

  • @emanueldutu5867
    @emanueldutu5867 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua! In cazul unei case cu mansarde tubulatura din pod trece prin mansarda si da in camerele de sus dar in cazul parterulu pe unde trece tubulatura? peste placa de la partier, care strapunge placa sa dea la parter? daca trece peste placa la parter atunci daca punem incalzire in parddiseala la etaj ce grosime ar trebui sa aiba sapa. Ce grosime de tubulatura se foloseste? Sunt la stagiu cu casa la rosu si tencuita urmeaza sape incalzirea la partra de sus tamplaria imi e montata la 14 cm de la placain sus,. Multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. In cazul unei case doar parte tubulatura de ventilatie poate trece atat prin placa tavanului de la parter, cat si prin interior prin pereti (depinde de fiecare caz in parte). Daca se doreste IP la etaj, atunci deja trebuie de gandit toata structura ca si ventilatia si sistemul de incalzire sa nu incurce unul pe altul - iar acest lucru depinde de fiecare proiect de casa in parte. Legat de grosime, in medie e 100 mm, insa iarasi depinde de fiecare proiect in parte. In general totul se gandeste de proiectanti inca inainte de constructia casei, daca dvs nu ati facut acest lucru, atunci gasiti un proiectant sau inginer care sa va ajute.

    • @emanueldutu5867
      @emanueldutu5867 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor multumesc mult. Poate optez pentru un sistem descentralizat. O zi buna.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Daca suprafata ventilata e mai mare decat un apartament, mai bine sa fie centralizat. Succes!

    • @emanueldutu5867
      @emanueldutu5867 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Da este 10 pe 11 m inaltime de 3 m in jur de 700 m cubi de aer

  • @mishuvv
    @mishuvv 5 ปีที่แล้ว

    Cele ce urmeaza sunt SFATURI si NU carcoteli. Ca fost lector, mai putin la scoala, stiu ca exista o pedagogie a expunerii/predarii. Sunt prea multe imagini fara legatura practica cu subiectul. Prea multe generalizari in indrumarile expuse. Eu as fi ales o casa/apartament cu 3 camere si as fi facut vorbire pe o sectiune(plan) din acestea.
    Cu siguranta ca majoritatea celor care urmaresc sau vor urmari clipul au deja casele/apartamentele lor, nu mai au de gand sa-si construiasca altele.
    Cand mi-am pus CT in apartament, furnizorul de gaze mi-a cerut sa fac o aerisire in incaperea respectiva. Cand a venit iarna, a trebuit sa o obturez pentru ca intra aer rece de afara!!! :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +6

      Multumesc pentru mesajul dvs. Inteleg ca dvs, ca fost lector, stiti mai bine decat multi pedagogia si arta predarii, totusi eu nu sunt deloc lector, si ma exprim, asa cum consider eu de cuviinta. Nu exista expunere perfecta, cat de bine nu as face-o, oricum vor fi persoane care ma vor lauda, iar altii ma vor critica, asa ca am mers pe varianta crearii acestui video asa cum doresc. Ce tine de obligativitatea crearii unii guri de aerisire in camera unde va fi centrala termica pe gaze, aceasta e o norma legala si dictata de siguranta in primul rand a dvs. Deja dvs, nu sunteti nici jurist si cu atat mai mult nici inginer incat sa realizati pe deplin necesitatea acestei aerisiri - fapt pentru care, imitat la profesia de lector, ca orice alti oameni, ati luat si inchis gura de aerisire, in loc sa cautati solutii pentru a o lasa functionala, si in acelasi timp sa preveniti intrarea frigului in casa. Solutii mereu sunt - trebuie doar de cautat, iar in acest sens conteaza mai putin forma de expunere, conteaza mai mult rezultatul! Merci de intelegere!

  • @ihabs2150
    @ihabs2150 4 ปีที่แล้ว

    Can you add english undertext, thx alot

  • @vasea1125
    @vasea1125 3 ปีที่แล้ว

    Buna ziua, intr-un apartament de ~60m (et.14), are sens de instalat sistem centralizat de ventilare, daca toate tevile (de la cazan, ventilare, hota..) din apartament trebuie sa iasa pe o scara de aprox 80/80cm care e acoperita cu lamele (ca sa circule aerul, acolo e instalat si bloc-ul de la conditioner), se primeste ca teava pentru aer-ul curat, se va afla foarte aproape (1 - max 2 m) de tevile de la cazan, ventilare ... (in alt loc pe fatada nu se poate de scos).

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. In cazul dvs nu recomand instalarea unui sistem centralizat, ar fi mai oportun cateva ventilatoare descentralizate in dormitoare si bucatarie (cel putin) pentru a crea un flux de aer optim.

  • @ionslusarenco3987
    @ionslusarenco3987 4 ปีที่แล้ว

    Spuneti va rog la casa de lut cu creid
    a ce fel de ventilatie ne sfatuiti?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Nu conteaza intr-atat materialul zidariei, ci tot complexul de factori, care sunt multi. Regulile de miscare a aerului sunt mai ca independente de materielele de zidarie. Eu va recomand sa vizionati video viitor: th-cam.com/video/iiXMpBN8cQg/w-d-xo.html , aici explic cum ar trebui sa se miste aerul prin casa (cel putin dispunerea usilor, ferestrelor sau grilelor de ventilatie centralizata sau descentralizata). Deasemenea recomand si video acesta: th-cam.com/video/jmLM4F9kJGg/w-d-xo.html .

    • @ionslusarenco3987
      @ionslusarenco3987 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor multumesc mult,sunteti adevaratul docor al constructiilor,intru-n cuvint un om sincer si saritor la nevoe,MULT SUCCES IN TOT CE FACETI!!!SA FITI SANATOS👍👍👍

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@ionslusarenco3987 Va multumesc pentru aprecierea dvs, ma bucur. Numai bine!