20 Reguli privind proiectarea si constructia drenajelor de apa

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ต.ค. 2020
  • Cand proiectezi si construiesti un drenaj de apa, trebuie sa tii cont de mai multe regili daca doresti sa functioneze corect si pe o durata lunga de timp, in caz contrar il poti infunda in cativa ani, apa sa nu se scurga unde trebuie, sa functioneze invers creandu-ti probleme sau irosind banii in vant. Afla din acest video care sunt acele 20 reguli simple la constructia unui drenaj. O data stiute, o sa poti face chiar tu drenajul casei tale in regim DIY.
    - Website: enciclopediaconstructiilor.com/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...

ความคิดเห็น • 46

  • @nagatmihai543
    @nagatmihai543 3 ปีที่แล้ว +3

    Felicitări pentru modul profesionist în care expuneți aceste metode de drenaj la un imobil . Se vede clar că ați efectuat multe sau foarte multe asemenea activități lucrative , de construcții de imobile , drenaje etc. Un mare profesionist . Cu stimă !

  • @danivan4275
    @danivan4275 ปีที่แล้ว

    ești un profesionist și perfectionist 👍...
    explici totul pe înțelesul oricui,fie novice fie priceput!
    Mulțumiri pentru informații și succes în toate proiectele!🤝

  • @comanghervazie2674
    @comanghervazie2674 3 ปีที่แล้ว

    Lucrez la drumuri și aveți perfecta dreptate am făcut foarte multe drenaje

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Multumesc mult pentru mesaj si confirmare!

    • @camikeb.p6923
      @camikeb.p6923 ปีที่แล้ว +1

      Acest drenaj mă scăpa de igrasie daca e făcută langa fundație ! E teren cu apa

  • @dalv086
    @dalv086 10 หลายเดือนก่อน +1

    buna ziua, vecinul meu a facut drenaj ascuns pt piscina lui la gardul meu, eu sunt mai jos ca el. Ce fel de drenaj imi trebuie? De suprafata? Ca vreau sa-l dirijez to la el, dar mai jos, ca terenul merge in panta. Multumesc

  • @FlorinR
    @FlorinR 17 วันที่ผ่านมา

    Buna ziua,imi puteti face o sugestie la problema mea: am un loc de veci in cimitir si in zona este destul de multa apa,avand in vedere ca nu pot drena apa in lateral,mai multe obstacole,un foraj in adancime sub stratul de argila,pana la stratul de nisip ar fi eficient ? exista riscul ca apa sa se intoarca pe marginea exterioara a tubului de foraj ? cum ar trebui executat cel mai corect ? Multumesc din suflet pentru ajutor !

  • @biancab.6442
    @biancab.6442 2 ปีที่แล้ว

    buna ziua.Am o gradina de 20m latime cu 35m lungime si am facut pe latime santuri de 1m adancime pe 35m lungime din 5in 5m .Intrebarea este pe cei 20m latime am facut 4santuri ,sunt de ajuns sau trebuie mai dese ?santurile au cam 30cm latime .Le am facut ca in video prezentat cu geotextil dublu cu pietris.sunt de ajuns 4 santuri?

  • @ROAlexa1981
    @ROAlexa1981 3 ปีที่แล้ว

    intrebare,
    Drenajul pluvial si cel al trotuarelor va functuiona pe timp de iarna (mai multe zile la rand sub - 5 - 10 gcelsius)?
    Presupunand ca ele sunt montate deasupra punctului de inghet al solului !
    Multumesc si spor la treaba !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua si merci de comentariu. Drenajul va functiona atata timp cat nu va fi blocat. Logica drenajului este de a dirija apa in canalizatie / dren / oriunde altundeva, deci insasi pe elementele de drenaj (pluvial jgheaburi, burlane, trotuare etc) - pot sa traman cateva picaturi sau un strat de apa ce va ingeta, insa eu nu vad probleme, ca doar nu sta apa in ele cum sta apa in tevi sa inghete.

  • @danieldany5006
    @danieldany5006 3 ปีที่แล้ว

    Buna ziua. La o casa zidita cu bca, izolata la exterior cu polistiren expandat 15 cm, recomandati la interior tencuiala sau gips carton? Multumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, se poate folosi si una si alta, depinde de cum se gandesc toate straturile, si tencuielile s.a.m.d. In mod obisnuit eu as merge pe tencuiala, insa in unele cazuri gips-carton.

  • @CostinCadelcu
    @CostinCadelcu ปีที่แล้ว

    Ce adancime ar fi recomandata pt santul initial?

  • @mariuscraciun3995
    @mariuscraciun3995 ปีที่แล้ว

    Spune-ți vă rog frumos la ce distanta de gardul vecinului să pot face un drenaj și la ce adîncime mulțumesc frumos!

  • @gabrieltalnaci5724
    @gabrieltalnaci5724 3 ปีที่แล้ว +1

    Material f bun, la fix pt mine. Sunt în faza efectuării drenajului la casa. Am subsol, sapatura e la 4,2 m de la nivelul solului. Nu am spațiu de a amplasa drenajul de adâncime la min 1 m de la baza casei. Nu am găsit nici persoana care sa se bage între cofragul de lemn și malul de pământ la adâncimea aceea sa sape, de dus pietriș sau nisip nu se poate ( de la groapa pana în terenul vecin am cam 1-1,5 m. Vreu sa fac și hidroizolatie. Torn săptămâna viitoare betonul la zidărie cu impermeabilizant și nu pot pune cordonul bentonitic la baza structurii pt ca tot ploua iar bentonita lăsată in apa se dizolva... Life is hard. Soluția adoptata la particularitatea terenului la mine : beton impermeabilizat, hidroizolatie, sistem de dren sub ferestrele de la subsol cam la 1 m de la nivelul solului cu țeavă de 160 perforata, trotuare largi ( 2 m) din beton impermeabilizat cu panta spre exterior, și rugăciuni sa nu am umezeala in subsol

  • @pleomacl
    @pleomacl 3 หลายเดือนก่อน

    daca am trotuar pe tot perimetrul casei in jur de 1 m latime mai e nevoie de drenaj?

  • @nutatutuianu508
    @nutatutuianu508 2 ปีที่แล้ว

    Bună ziua. Daca am pământul argilos si vreau sa fac un drenaj de 10 m in curte, di lipsa de spațiu, cum trebuie să procedez? Mulțumesc anticipat si aștept să-mi răspundeți dacă se poate!!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, pamantul argilos este mai putin permeabil la apa decat un sol vegetal. V-am recomanda din lipsa de spatiu sa ganditi un drenaj in dependenta de cazul dvs, poate mai aproape de casa sau trotuar, nu stim, trebuie sa vedem planele sa ne expunem. Daca doriti, ne puteti contacta (mai multe canale de comunicare sunt in descriere). Merci.

  • @harrytanase1587
    @harrytanase1587 3 ปีที่แล้ว

    Buna ziua,
    Am doua intrebarl pentru dumneavoastra:
    1. Daca adaugam apa de sticla ( silicat de sodiu) in apa pentru betonul de fundare, mai yrebuie sa facem hidroizolatie la fundatie?
    2. Daca adaugam firisoare de fier in beton, fundare, grinzi sau stalpi, cat scadem din armatura?
    Multumesc,
    Horia Tanase

    • @whiteflag2366
      @whiteflag2366 3 ปีที่แล้ว +3

      Exista aditivi de beton care fac betonul mai putin permeabil. Dar momentan, eu nu cred ca un aditiv poate compensa un sistem de hidroizolatie bun (vezi valoare sd a materialelor)
      Numai un structurist poate sa iti spuna concret in functie de situatia ta particulara a proiectului. Fibra de otel este folosita in mare parte pentru placi monolitice dar pentru partea de structura, fibra de otel nu poate compensa otelul beton. Fibra pentru compresiune este foarte buna, dar la partea de elasticitate nu poate compensa otelul beton. Romania fiind o tara cu activitate seismica.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua.
      1 - Aditivii aduc un aport semnificativ pentru a obtine anumite caracteristici dorite, unii producatori spun ca nu mai trebuie termoizolare (depinde de caz), insa la general eu as combina aceasta solutie macar cu o hidroizolatie mai simpla.
      2 - Doar un structurist va poate zice precis, deoarece aici conteaza doar calculele fiecarei structuri de rezistenta in parte.
      Cu placere.

    • @harrytanase1587
      @harrytanase1587 3 ปีที่แล้ว

      Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

  • @vladmocanu3598
    @vladmocanu3598 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua! Vreau sa fac un dren cam la 1 metru adancime, fosa o sa fie montata in contrapanta fata de dren, daca eu sap mai adanc si ii dau cadere este ok?

  • @petruadrianpatrascu6239
    @petruadrianpatrascu6239 2 ปีที่แล้ว

    Salut. Am o casa cu demisol, construita în anul 1970. Partea nasoală e ca n-are drenaj in sol făcut, asa ca 2 pereți care sunt în pământ, absorb umezeala. Cum face ca apa sa nai ajungă la casă? Casa are cărare de jur împrejur.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Salut. Pentru consultatii individuale, contactati-ne in privat! Detaliile in descrierea sub fiecare video.

  • @motorhead16
    @motorhead16 ปีที่แล้ว

    Salutare! Pentru Romania nu proiectati?

  • @Sharky25687
    @Sharky25687 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua!Oare cunoasteti pe cineva in zona Bistita care are putea sa ma ajute cu drenajul din jurul unei cabane?Multumesc

  • @valyardelean
    @valyardelean 3 ปีที่แล้ว +1

    Macar pisica e in podul casei.. 😁

  • @raulitto
    @raulitto ปีที่แล้ว

    Care este explicatia la punctul 8? Ca nu se dau detalii. Ar trebui sa fie bine ca e panta mai mare, nu? Adica eu vreau sa scap de apa repede, nu sa o tto plimb prin curte, prin diverse colectoare

  • @monica7297
    @monica7297 3 ปีที่แล้ว

    Dacă tot ma străduiesc să captez aceasta apa cum pot sa o stochez ca sa o folosesc in grădină? E mult mai bine decat sa folosesc apa potabilă.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      Foarte corect. Sunt rezervoare subterane de 2000-5000-10.000 litri pentru stocare a apei pluviale. Se gasesc pe piata asa rezervoare fara probleme.

  • @Dr_V
    @Dr_V 3 ปีที่แล้ว +1

    Bine de stiut, desi n-am vazut in viata mea ceva atat de complex la constructiile din Romania, nici macar pe la vilele oamenilor cu multi bani. Fie constructorii nu sunt suficient de bine pregatiti in domeniu, fie (mai probabil) majoritatea clientilor nu accepta asemenea solutii, pe principiul romanesc "las'ca merge si-asa".
    Drept e ca, mai ales la sate, exista cateva solutii alternative mai simple, poate nu la fel de eficiente dar utilizabile daca ai cat de cat idee cum circula apa in curtea ta. Cele mai comune sunt santurile pluviale de suprafata (care conduc apa pe un traseu conectat si adaptat la drenajul natural al zonei) si suprainaltarea intregii constructii fata de nivelul natural al solului (cam un metru, cu pietris compactat in perimetrul fundatiei). Cu astea facute, pluvialele acoperisului pot fi conduse suprateran direct in santurile colectoare, nu arata la fel de elegant ca cele ingropate dar sunt mult mai ieftin de realizat si mai usor de intretinut.
    Cine sta in zone mai aride si are suficient creier sa exploateze curgerea gravitationala colecteaza apa pluviala de pe acoperis intr-un bazin de irigatii, chiar daca terenul este perfect plat se poate aranja un sistem in intregime pasiv (fara pompare) care sa distribuie apa colectata in gradina cand e nevoie de irigat.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +2

      Multumesc de mesaj. Aveti dreptate - unori constructorii fac mai simplu, iar de multe ori insasi clientii vor sa faca economii si cer de la constructor ceva mai simplu.
      Legat de solutiile de alternativa aveti mare dreptate, chiar am vorbit de unele din ele in primele 2-3 video-uri care au fost pe tema drenajului pe acest canal. In rest un mare merci!

  • @gheorgheiftimia521
    @gheorgheiftimia521 4 หลายเดือนก่อน

    Am o întrebare mie mi se pare prin acest sistem de drenaj nu se face nimic alt ceva decît sa faci să aduni apa lînga temelia casei ... Eu cred că mai bine ar fi ca aceasta instalație ,, drenaj sa fie făcut cel puțin la 2 m în jurul casei , ca apa să nu ajungă lîngă casă ci să fie fugărită spre drenaj vă mulțumesc nu vă suparați ,,asta e doar părerea mea

  • @roianandrei238
    @roianandrei238 9 หลายเดือนก่อน

    Nu recomand invelirea tubului in geotextil !

  • @iacobbutnaru9476
    @iacobbutnaru9476 3 ปีที่แล้ว

    Hm...dispunerea gaurilor in partea superioara nu face sens

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      Ati putea sa va argumentati pozitia? Merci.

    • @iacobbutnaru9476
      @iacobbutnaru9476 3 ปีที่แล้ว

      Atunci cand apa se scurge nu vine de sus si ajunge direct in perforatiile tevii.
      De exemplu pentru un drenaj in jurul fundatiei dac vom face perforatiile in partea superioar apa va urca 10cm langa fundatie pana va intra in coloana de colectare

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +2

      @@iacobbutnaru9476 Depinde de tipul drenajului. De obicei acelea de langa fundatie sunt pentru apele meteorice ca sa nu ajunga la baza fundatiei, iar apa acolo vine incet de sus -> in jos. O data ce a trecut de teava, acea cantitate mica (care mereu exista) se infiltreaza mai departe in pamant. Perforatii se fac si in sus si in lateral. Sa ne aduce aminte ca gravitational, apa de jos in sus nu poate urca (nu e prezent fenomenul de capilaritate in sol intr-atat incat apa de jos sa intre prin perforatii, si chiar daca e chiar asa multa apa, tot prin aceleasi perforatii se scurge inapoi din tubul de drenaj in sol. Faceti un experiment si o sa vedeti!
      Daca perforatiile sunt doar in jos, atunci vorbim de alt tip de drenaj, mai mult de adancime si pentru panze freatice, cu toate ca si acolo se pun perforatii in parti si in sus, ca o data ce apa de jos ce a urcat, sa fie colectata de tub, sa intre in tub prin perforatii si gravitational sa cada pe fundul tubului, si sa se scurga de acolo prin partea de jos a tubului NEPERFORATA unde are de dus.
      PS: multi Dorei nici nu stiu ca sunt Dorei, vad niste imagini pe net, vad alte surse care tot asa au copiat din alta parte, si cred fara sa includa logica in ecuatie, ca de experienta nu mai vorbesc.