Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
Mare om ,mare caracter ,din explicatii se simte generozitetea si dorinta reala de a ajuta cu sfaturi pertinente ce au in spate studiu si experienta.Va dorim multa sanatate si l rugam pa Bunul Dumnezeu sa va intoarca tot binele pe care il faceti.Va urmarim cu interes si din Romania si din Spania,toate cele bune va dorim.
intr-un alt clip de l-am vazut mai devreme la Soflete se vorbea ca fereastra ar trebui montata cat mai spre exterior pentru a muta punctul de roua, ma gandesc ca s-a luat din start in calcul varianta incalzirii in pardoseala si a unui sistem de ventilatie, altfel sunt doua lucruri care se contrazic :-s
@@EnciclopediaConstructiilor bună ziua va mulțumesc mult pentru informații ne confrutam și nou cu probleme și îmi întra și aer la partea de jos la prevarz cu ce am putea lipi a nu întra aer și a nu se face chiar asa condes ?
F bine venite toate explicatiile. Si noi tot cu polistiren extrudat, chiar si sub fereastra cat e de lat peretele (si este lat bine), defapt de jur-imprejur am pus. Muchiile placii de polistiren inchise cu banda adeziva pt ca nu e realizata inca anveloparea casei, iar prin tencuiala f subtire putea trece apa, sa cada si sa intre razele soarelui pt ca noi am modificat forma peretelui, a ferestrei defapt, am inchis o parte de perete si am deschis (spart) dedesupt, asa ca ne-am gandit sa nu riscam, totusi regula L-urilor nu o indeplinim. O sa remediem in viitor, deocamdata, e f calda rama ferestrei, nu simt curenti reci nici langa, nici dedesupt, dar e montata cat mai in interior. Vreau sa confirm ca e real ce spuneti, conteaza f mult sa fie polistirenul pus. In alta locuinta, unde era doar cu spuma se simteau curenti reci si se pierdea caldura multa iarna, imi vine sa spun ca practic iesea pe geam. Felicitari!
Iți multumesc frumos pentru toate sfaturile si pentru timpul daruit in a creea aceste videoclipuri. Ma ajuta mult pentru a imi construi noua casa. Mult succes in continuare , faci o treaba minunata !
Salut, te urmaresc cu mare placere! Sunt constructor de ceva timp si m-am batut de multe cazuri si probleme. Cu privire la crapaturile din geamurile vechi, pe unde mai intrau curenti de aer si nu aparea mucegaiul pe pereti, etc. Am vazut un caz cu astfel de geamuri, si peretii erau plini de mucegai, si nu doar in zona geamului ci in tot apartamentul pe peretii exteriori. Rezolvarea problemei a fost : termoizolarea apartamentului si montarea de geamuri termopan. E doar o mica paranteza, detaliile ar fi mai ample dar nu are rost sa dezvolt o enciclopedie din asta. Toate bune si la cat mai multe videoclipuri!
Buna, multumesc pentru comentariu. Desigur micile crapaturi la geamuri nu previn cu totul mucegaiul, daca sunt si alte probleme. Multi factori sunt legati unul cu altul, si termoizolarea, si ventilatia, si tamplaria si obiceiurile locatarilor etc. Va urez numai bine dvs in meseria dvs!
Iti multumesc frumos. Ma ocup cu constructii si eu, mai exact amenajari interioare si videourile tale imi sunt de mare ajutor, mereu invat ceva. Multa sanatate si la cat mai multe subiecte de discutii!
Cu multa placere. Ma bucur ca aceste materiale informativa va sunt de folos. Legat de solutia data, e doar una din multe altele, in dependenta de anumite situatii, aceasta poate sa nu functioneze, trebuind alte solutii. In rest numai sanatate si spor!
Bună ziua.Sub pervaz nu se pune izolatie de polistiren?Mai ales dacă sunt din piatra pe exterior/interior se creează o punte termica...nu ati precizat nimic în direcția lor....?!
Buna ziua. Multumesc pentru recomandare. O buna parte din video-urile pentru 2019 sunt deja programate cu alte teme, insa posibil ulterior sa atrag atentia si la tema sugerata de dvs. Totusi in aceste video planuite sunt mai multe despre case pasive, iar anumite mentiuni despre ce fel de geamuri se recomanda vor fi numaidecat.
Salut! Știe careva, a încercat cineva să-și construiască precadere din polistiren extrudat, pentru montaj ferestre, având în vedere prețul exagerat al acestora? Sau sfaturi din partea celor care au montat precadre. Mulțumesc frumos.
Buna ziua! Daca peretii sunt din panouri sandvish de 10cm cu vata, ce izolatie exterioara ar trbui sa montez? Unde sa pozitionez geamul si daca este recomandat si izolarea intwrioara! Multumeac mult!
Multumim mult pentru informații. Polistirenul extrudat poate fi pus și la partea de jos în asa fel încât sa punem rama geamului pe polistiren ( sa nu mai fie nevoie de spuma, de jur I.prejur polistiren extrudat)?Multumesc.
Buna ziua, daca pun ferestre din lemn masiv tip termopan mai este necesara izolatia cu polistiren extrudat? Mentionez ca e o casa din caramida tiganeasca, veche de 60 ani cu peretii grosi de 35 cm. Voi schimba ferestrele vechi cu unele second hand termopan lemn deoarece sunt net superioare celor noi din pvc. A doua intrebare este: acum nu am izolatia exterioara, la anul, acum doar retencuiesc casa. Cum iau in calcul masura unde pun fereastra? La milocul peretelui de acum ori sa iau in calcul cu izolatia exterioara ulterioara? Atunci ar insemna sa montez fereastra aproape de exterior. Cum e corect? Multumesc!
Intrebarea e gresita! Nu are nimic una cu alta! Ventilatia e ventilatie, incalzirea e incalzirea. Au fost postate pe canal mai multe video-uri si despre ventilatie, si despre incalzire.
Multumim pentru sfaturi , dupa cum ati spus fiecare casa se comporta intr-un mod unic,chiar daca sunt aceleasi date tehnice...mat... mana de lucru . Normal , constructorul se ia dupa calcule generale , dar in fiecare incapere este o anume dinamica a aerului . Trebuie sa amintim si faptul ca acea incapere trebuie zilnic aerisita si intretinuta cu mai mare strictete , mai ales acolo unde se intampla cum am vazut in filmulet...peretii negri de mucegai !
deci daca mucegaiul apuca sa intre in perete, nu se mai poate scoate. dar atunci ce face omul in cazul acesta, doboara peretele? cumpara alta casa? 🙂 chiar sunt intrigat de o solutie informatiile sunt de aur, multumim !
Multumesc pentru tutorial, am avut ferestrele montate mai mult pe partea exterioara, adica la un zid de 72 cm fereastra era montata la 52 cm din interior spre exterior si facea condens. Ieri dupa ce am vizionat materialul tau am demontat o fereastra si am puso exact la jumatea zidului. Azi dimineata cea care e mai pe exterior avea condens doar partea de jos, cealalta care am schimbata dupa spusele tale e plina de condens de sus pana jos si pervazul de jos lpin cu apa ca era curs pe pereti. Asa ca incearca sa faci ceva mai bine documentat. Daca as fi putut ti-as fi trimis poze sa vezi diferenta practic nu doar teoretic.
Buna ziua, permiteti-mi sa va spun ca imi pare rau ca dvs va confruntati cu asa o situatie, insa la fel permiteti-mi sa va intreb cateva lucruri: 1 - Peretii exteriori sunt termoizolati? Daca da, ce grosime si ce material? 2 - Ati pozitionat fereastra la mijloc, insa a-ti pus polistiren asa cum e in video? 3 - Ce fel de umiditate relativa a aerului ati avut inainte si dupa montare in incapere? 4 - Este incalzita incaperea periodic sau se mentine o temperatura constanta? cate grade Celsius? 5 - Cum stati cu ventilatia? Aveti grile de aerisire la ferestre? Are loc un circuit normal de aer pe tot parcursul zilei si noptii in incapere? 6 - In exterior, este respectata litera L intors, minim facut din termoizolatie asezata peste rama ferestrei? 7 - Ce fel de fereastra noua a-ti montat? 8 - Ce fel de activitati se desfasoara in interiorul incaperii respective, si in cele conexe? Eu sper ca dvs realizati ca in primul rand, condensul apare pe orice suprafata mai rece de 12 oC; in al doilea rand, nu e deloc corect sa judecati o metoda dupa prima noapte sau cateva zile de la montare; si in al treilea rand, cel mai important si ce am zis si in video - mereu sunt conectate si interdependente mai multi factori si cauze, si ca sa nu faceti condens, trebuie sa aveti grija ca tot spectrul de acesti factori sa interactioneze in asa fel, incat sa nu apara probleme, ori in cazul dvs, simpla pozitionare a ferestrei e clar ca nu va rezolvat problema, deoarece mai sunt si alte puncte de luat in seama. E mereu mai usor sa invionatesti pe cineva decat sa faci un efort si sa te gandesti de ce nu a mers, sa incerci sa cauti cauza, nu sa invinovatesti. Ca sa fac o comparatie - prea ne-am deprins noi sa ne plangem pe vecin, pe politicieni, pe profesori, pe medici, pe judecatori ... pe toti, in loc sa ne uitam sub nasul nostru. Eu sper ca nu v-am suparat, si doresc sa va ajut, asa ca, astept raspunsul dvs cu nerabdare, si mai mult astept sa ma contactati direct, in grupa de Facebook "Enciclopedia Constructiilor" scriindu-mi un mesaj acolo. Astept!
salut.mii de multumiri pentru sfaturi!!as dori,daca poti si cand ai tu timp sa faci un videoclip despre casele in paie(mai ieftine si mult mai sanatoase decat cele de acum).multumesc si spor in toate.
Solutiile expuse in acest video sunt doar unele din multe altele existente in a monta si dupa caz termoizola fatada casei impreuna cu tamplaria. Da am si mentionat nu o data ca ar fi un avantaj ca ramane prea putin spatiu, insa pentru unii nu e o problema, cu toate ca iar repet, sunt si alte solutii care le puteti gasi si folosi in cazul dvs.
Va salut. A-ți recomandat pentru ca intre perete și rama fixa a ferestrei, sa punem polistiren extrudat, doar ca e imposibil sa umplem acel spațiu in totalitate, deci oricum aceasta se face doar cu spuma poliuretanică cu celula închisă (care este impermeabilă la aer și vapori), spre deosebire de cea cu celula deschisă (cu proprietăți contrare). Evident, acoperită, deci protejata apoi cu benzile adezive - la interior ( impermeabilă la aer și vapori) si la exterior ( permiabila la vapori și impermeabilă la aer și apa - de la exterior). E corecta aceasta metoda? Va mulțumesc anticipat!
Buna ziua. Ce am recomandat in acest video este doar o solutie/metoda din zecile de metode existente de a monta tamplariile, nu e deloc unica solutie buna, sunt si altele. Da ce ati mentionat dvs este foarte corect, se poate si asa in sensul pe langa membranele folosite, sa se aplice spuma cu celula inchisa daca vor fi rosturi neetanse intre rama si xps.
Buna ziua. Da anumite draperii incurca propagarea caldurii daca astupa caloriferele. O sa tin cont de sugestia dvs pe viitor, poate voi desfasura subiectul. Merci.
Buna seara, spuneti va rog, daca cunoasteti, de unde de procurat clapene pentru geamuiri sau poate recomandat de la un producator anume. Multumesc anticipat.
Buna seara, la moment nu recomand anumiti producatori (pe viitor cine stie), insa le puteti gasi in magazinele de specialitate si constructie mai mari, doar intrebati consultantii.
Buna ziua, Vrem sa montam ferestrele curand si am dori sa facem un montaj eficient energetic. Dupa cum am vazut in video-ul tau e bun XPS- ul pe glafuri, dar firma cu care vrem sa punem noi ferestrele ne recomanda purrenit in loc de polistiren xps,tu ce ne sfatuiesti? E chiar asa superioara montare cu purrenit in loc de xps? Tinand cont ca totusi purrenitul e cam scump pt bugetul nostru. Mulțumesc!
Eu nu prea e vad okay pentru tarile noastre, regiunea noastra, clima noastra si desigur "ce spune lumea" de la noi. Desigur se pot complecta si face in asa fel incat sa fie folosite si la noi, cu toate ca eu personal daca as avea de ales intre o casa modulara din containere si una mai traditionala, as alege-o pe acea traditionala, desigur cu diferite lucruri aplicate ca pentru o casa pasiva.
V-am desciperit la fix,vreau sa comand o fereastra din pvc,sa o mantez singur si sa-mi pun polistiren expandat..Fata de cotele de interior al polistirenului ce luft trebuie sa iau in calcul pentru dimensiunile ferestrei ? Va multumesc.
Eu as monta fereastra fix lipita de polistiren. In video explic ca polistirenul exclude metoda arhi-raspandita de a lasa luft si umple cu spuma. In cazul polistirenului, nu se lasa luft si nu se mai foloseste spuma (poate doar putin daca e cazul, spre deloc). Merci.
Salutare ! În ceea ce privește litera L întors .. E totuși corect dacă zidul a fost tencuit exterior/interior + glafuri ferestre, apoi s-au montat ferestrele termopan, să se mai tencuiască încă o dată marginile ramelor unde vine spuma și apoi termoizolație ? Sau, în cazul meu să pun direct numau termoizolație peste rame , peste marginile cu spumă și apoi finisajul respectiv peste termoizolație ! Mulțumesc ! 🙂
Salutare! Peste rama trebuia sa vina termoizolatia si apoi finisajele. Spuma nu trebuie sa stea la vedere, daca e asa, atunci se pune membrana antivapori la interior, si anticondens la exterior, peste vine termoizolatie, si apoi tencuiala si finisaj.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc pentru răspuns ! 🙂 Felicitări pt casă până'n prezent și multă ambiție și răbdare să ai în anul nou ce vine ! La Mulți Ani cu sănătate și un An Nou plin de realizări !
Buna ziua as avea nevoie de un sfat daca se poate ,in primavara mi a fost reabilitat blocul unde locuiesc ( eu fiind la parter)am inlocuit tamplaria veche cu una noua cu geamuri tripan dar am o problema grava cu condensare geamurilor ,adica la o temperatura de 23 grade si o umiditate de 55-60 % gasesc geamurile cu condens care imi curge pe perete ( neavand pervaz fiind ca peretele are 10 cm grosime ) Ce as putea face multumesc
Buna ziua, daca nu sunt alte urme de condens in apartamentul dvs, si fenomenul este vizibil doar la sticla geamurilor prin efectul "ferestre umede" atunci problema e la ferestre: nu sunt termoeficiente si/sau nu au fost montate corect.
@@gabrielflorea7653 Sa stii sigur trebuie cel putin o inspectie cu camera cu termoviziune, insa teoretic si la prima vedere din spusele dvs - da e vorba de tamplarii ori montajul lor gresit.
Buna ziua,va urmaresc de ceva vreme.va urmaresc de cv breme si pot spune ca oferiti idei interesante si corecte,dar la acest episod cu pozitia ferestrelor a ti cam dat gres.a ti uitat de lucrul cel mai important.daca exista pervaz,glaf la exterior se creaza PUNTE TERMICA ce duce la pierderi destul de mari de caldura. Profilul geamului se monteaza la fata cu marginea peretelui exterior. Da,se poate izola acel pervaz in cazul in care se monteaza la mijloc la astfel incat sa existe acel L intors ,dar izolatia nu va fii eficienta ceea ce poate duce la mai multe probleme cum a r fii condensul. Fereastra se monteaza la limita peretelui exterior si se izoleaza cu banda speciala pe ambele parti.
Foarte bune si utile sfaturile. Dupa parerea mea condesnsul apare doar acolo unde este foarte cald gen 24-25 grade si nu se aeriseste deloc zile la rand de teama sa nu iasa caldura(oameni batrani in general) dar si tineri habarnisti. Apropos, faceti lucrari si in Romania?
Multumesc pentru apreciere. Totusi dvs va gresiti amarnic privind condensul. Temperatura punctului de roua este acea temperatura cand vaporii de apa din forma gazoasa, se transforma in forma lichida, si acest lichid se numeste condens. Acesta se va crea pe suprafetele mai reci si depinde de multi alti factori ca temperatura, presiunea atmosferica si umiditatea interioara si exterioara, materialul pe care urmeaza sa se creeze condens etc. Ca de exemplu la intr-o incapere unde temperatura este de +23 oC, si o umiditate relativa a aerului de 50%, punctul de roua va fi la +12.0 oC. In general vorbind, cu cat e mai cald si in interior si in exterior, cu atat sansele sa apara condens sunt mai mici, si invers.
Bună ziua In cazul in care am caramida porotherm de 38 cm si izolatie exterioară vata bazaltica 20 cm unde îmi recomandați sa pun geamul? (Distante) Vă mulțumesc
Buna seara, cat mai la exterior. Sunt mai multe opinii in domeniu, unii spus sa creati profile speciale si sa le pozitionati in vata minerala de 20 cm, eu sunt de parere sa le pozitionati in ultimii cca 10 cm a blocurilor ceramice.
Buna ziua. Am o intrebare mai jos. Cred ca am vizionat peste 100 de videoclipuri de ale dumneavoastra, pentru a ma informa :) Nu ma pricep in constructii, dar am apelat la multe firme pentru servicii de constructii. Am observat ca multe lucruri pe care le spuneti, eu le-am solicitat constructorilor instinctiv si dumneavoastra le validati. Am o intrebare cu privire la asezarea ferestrei. Nu ar fi mai bine ca desenul dumneavoastra sa fie invers? Adica exteriorul in interior si interiorul in exterior? De ce spun asta, pentru ca partea aceea de zidarie unde se formeaza L-ul intors, stabilizeaza fereastra atunci cand sunt vanturi puternice. cat de puternice pot fi vanturile va intrebati? La bloc spre exemplu, la etajele superioare, mai ales in intersectii mari, se formeaza un vant atat de puternic incat misca fereastra cu totul. Am avut un caz in care a batut vantul atat de puternic, incat a smuls termopanul din perete si l-a deplasat 2cm. Nu m-am gandit la varianta cu L-ul intors, insa am facut instinctiv acea izolatie laterala cum ati aratat, atat pe interior cat si pe exterior, pentru ca am observat ca intra zgomot si frig prin laterale, chiar daca am tripan. Bineinteles, asta dupa ce am ramforsat bine fereastra in zidarie de radeau muncitorii de mine ca sunt obsedat sau ceva. Nu intelegeau puterea vantului. De asta intreb daca nu mai bine zidarie extra sa fie in interior in loc de exterior, ca in cazul vanturilor puternice, sa se sprijine in acea zidarie si sa nu se mai miste. Si as mai avea o intrebare in care se sprijina tocul ferestrei, daca punem si acolo un polistiren ceva, incurca sau poate sa ajute? Multumesc.
Teoretic in cazul betonului puteti folosi mai ca orice material, insa in practica, deja s-au observat multe cazuri cand termoizolatiile cu o impermiabilitate mare au creat careva probleme. Asa ca din start evitati polistirenul extrudat si spuma poliuretanica, si orientativa la alte materiale.
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc de raspuns! Astept cu nerabdare urmatoarele clipuri. Sa nu uitati sa faceti si un ghid pentru termopane, daca puteti.
Lumina (si radiatia, caldura) soarelui trece prin geam, nu e inmagazinata de acel geam. In al doilea rand, depinde de temperatura aerului cu care e in contact acel geam (si putin depinde si de temperatura peretilor cu care tamplaria e in contact). In genere, senzatia de rece a geamurilor e oarecum normala, acestea oricum nu au temperaturi de peste 30-35 oC ca sa simtiti senzatia de cald.
dle, hotaraste-te odata: cum migreaza umiditatea prin pereti: iarna-catre eterior, sau catre interior, ca in doua video ati reusit sa spuneti contrar. Pacat.
Dle, inainte sa comentati ia mai fi-ti atenti la descriere si alte informatii ce vin impreuna cu video. Recunosc ca intr-un anumit video am scapat o mica eroare, care a fost corectata in descriere/comentariu fixat.
Bună ziua mâine mă duc să comand geamurile și nu mă pot hotărî să fac cu două sticle, sau cu trei, fonic nu mă interesează fiindcă e o zonă liniștită, puteți să îmi dați un sfat?.
Buna ziua, eu recomand sa fie cu 3, insa mai mult recomand sa va uitati la U-value a ferestrei, care mai bine sa fie sub 1.20, la fel g-value sa fie in jur de 50-60% etc.
Si noi, fata de acest video ce are deja vreo 6-7 ani, recomandam in primul rand montarea la exteriorul termoizolatiei, ulterior la limita exterioara a zidariei, iar sfaturile din acest video trebuie tratate ca fiind o informatie ce poate fi buna in unele cazuri, nu in toate.
La pervaz nui bn gandit e bun pervazu ca e aplecat dar nui bun cum.ai zis cu rama geamului prinsa in izolatie prin cate stiu partea de jos pervazele se face in directie cu tocul geamului pentru ca daca e ingropat tocul cand bate ploaia intra pe langa tocul geamului si o sa fie umezeala la perete
Cred ca ar fi trebuit mentionata si diagrama IX pentru ca publicul sa inteleaga dinamica problemei si relatia acesteia cu temperatura suprafetei cu care intra aerul in contact, si precizarea activitatior ce cresc umiditatea aerului..., ar fi explicat mai bine de ce are efect asa mare extrdatul ca intrador, care e un detaliu ce nu lam vazut pana acum..... e cu siguranta eficient. Mie imi plac ferestrele la fata esterioara a peretelui, si cred ca se pot pune fara probleme si acolo daca alte lucruri sunt in ordine, cum ar fi o valoare R a peretelui apropiata de 10 si o ventilatie mecanizata care creeaza un flux de aer... Poate ca astea sunt alta liga, dar cred ca mai putin si mai bine e mai valoros decat mai mult si mai prost - ma refer la mp construiti
Despre punctul de roua, condens, cand si la ce temperaturi si umiditati se formeaza punctul de roua, ce relatie are cu termoizolatia si multe altele, am explicat intr-un video separat care va fi postat luna viitoare (pe langa ale video-uri utile, inclusiv despre regulile termoizolarii). Multumesc de parere si da, cred si eu ca este eficient in multe cazuri acel extrudat aplicat ermetic si etans (pe langa alte metode cu compriband si folii speciale pentru etansietatea tamplariilor), si cu siguranta e o idee mult mai buna decat spuma de montaj. Legat de ventilatie, cu siguranta ca este foarte importanta, mai ales in reglarea umiditatii (in cazul nostru) care este in legatura directa cu fenomenul de condens.
In acest sens pentru a evita condensatul, suplimentar este benefic de instalat o ventilare corespunzatoare in toata casa, desigur ca este mai costisitor, dar merita. Toata placerea se limiteaza la banii care sunte-ti dispusi sa ii cheltuieli pentru confortul dvs.
Salut. Ma poti ajuta si pe mine cu o problema? Stau intr-un bloc comunist si peretele cu geamul din dormitor, respectiv sufragerie este placat cu rigips si izolat cu vata. Placarea s-a facut acum 13-14 ani. Pana recent nu au fost probleme, insa, de acum nu mai rezist. Se aud pocnituri peste pocnituri de nu mai pot sa dorm noaptea. Nu trec 10 secunde fara sa pocneasca. Aceste pocnituri s-au mutat si pe fereastra, efectiv trosneste sticla si rama geamurilor (de termopan vechi tot de 13-14 ani). Ce pot sa fac, da-mi un sfat, nu mai pot sa dorm noaptea. Dupa cum vezi iti trimit comentariul la 5 dimineata. Multam!
Buna ziua. Imi pare rau pentru dvs datorita situatiei, insa ca sa inteleg problema, trebuie sa ii inteleg cauza, ori in cazul dvs din pacate nu pot intelege cauza doar din afirmatia dvs. Cel mai bine ar fi ca sa vina vreun specialist la fata locului si sa analizeze situatia, deoarece in situatia dvs, asa la distanta virtual, sa va ofer o solutie e foarte greu. Nestiind concret cauza, e ca si cum ar juca in jocuri de noroc, nimeresc sau nu nimeresc corect. Sper sa ma intelegeti.
@@EnciclopediaConstructiilor Inteleg. Multumesc oricum pt timpul acordat. Am analizat azi pe zi si rigipsul are numeroase fisuri pe care nu le avea. In plus de atat, rama geamului pare usor deformata. Ceea ce nu era. Posibil ca planseul sa se fii deformat in urma cutremurului de acum cateva luni? Eu sunt din Rm. Valcea iar aici nu s-a simtit chiar asa puternic. Ma gandesc ca blocurile astea comuniste duc mai mult decat o zgaltaitura de 4-5 secunde.
@@eduardpatru6013 Cauze pot fi multe si chiar ca doar la fata locului se poate gasi cauza. Ce tine de cutremur, orice bloc, fie el comunist sau din prezent, nu e corect sa credem ca orice bloc rezista la orice cutremur care are un interval mai scurt de X secunde/minute sau mai slab-intens de X grade Richter; orice cutremur mai mare, chiar daca si tine cateva secunde, cate putin ... cate putin ... aduce anumite efecte oricarui bloc, ca si cum il slabeste cate putin. E greu sa preconizezi cum se va comporta un bloc in cazul unui seism major, decat poate daca e grav avariat si e vizibil acest lucru; insa daca am compara pur teoretic un bloc de 40 ani si altul de 10 ani, din aceeasi zona, facute dupa aceleasi tehnologii si metode, la un cutremur de 7 grade Richter, mai mari sanse sa se surpe are anume blocul de 40 ani, deoarece el deja a fost incet intr-o oarecare masura "slabit" de alte cutremure mai des decat blocul de 10 ani.
@@EnciclopediaConstructiilor Voi studia problema. Dar asta inseamna sa demolez efectiv rigipsul. Am sa iau legatura si cu cei de la Siniat. Sunt specialisti pe gips carton. Insa sunt sceptic, pt ca ei vor zice clar ca trebuie altul. Cei drept, am un simtamant ca asta e rezolvarea. Tot ce imi doresc este sa scap de acele pocnituri, sunt efectiv naucitoare pt somn. Va multumesc tare mult pt timpul acordat. Faceti o treaba foarte buna pe youtube, am invatat multe de la dvs. Tineti-o tot asa!
Am vazut ca unii monteaza fereastra la fata izolatiei. Pierderile de caldura cele mai mari sunt prin sticla ferestrei. Cred ca are o logica, spre exemplu cu fereastra la jumate pe partea exterioara in jurul ferestrei patrunde frigul in perete. (punti termice) La constructie noua, daca pun extrudat de 10 cm pe contur si montez fereastra la fata izolatiei cred ca este ok. Si cel mai important cred ca conteaza din ce este facut peretele, una este beton, alta caramida si alta BCA.
Foarte bun comentariul dvs. Am mentionat si in video, se poate de folosit si termoizolatie doar, nu si cativa cm din zidarie. Si la fel aveti dreptate - conteaza si din ce material este peretele. In video am incercat sa fiu cat mai succint, altfel video-urile lungi devin tot mai plictisitoare. La acest video deja orice alte adaugiri le adaug in comentarii. Merci de intelegere!
Mulțumesc pentru clip și munca depusa, dar informația dvs nu este completă. Poziția de montare în mijlocul zidului poate are o logică la pereți monostrat (alcătuiți dintr-un singur material, perete ne izolat) sau daca montăm obloane pe exterior iar pe timp de noapte le închidem pentru a forma o cameră de aer suplimentară care ne protează suplimentar, dar pentru alte cazuri ea nu este corectă. Un lucru aveți dreptate 100%, geamul trebuie de montat în partea calda a peretelui (cu o temperatura pozitivă). Va rog sa atrageți atenția la minutul 11.49 unde se vede o zona destul de mare unde se formează condensul în perete (zona albastră), tot condensul dat va umezi peretele lucru inadmisibil. De aici rezulta ca nu ați selectat grosimea termoizolantului corect (greșeală forte des întâlnită la noi), faceți va rog un calcul cu 100mm sau chiar 150mm de vată minerală. Unde este punctul zero? În mijlocul termoizolantului, iaca acolo trebuie de montat și geamul. Poziția de montarea a geamului pentru fiecare caz în parte este diferită, nu trebuie de generalizat.
Buna ziua si va multumesc pentru comentariul dvs argumentat. Totusi as dori sa va atrag atentia ca eu nu incurajez sa existe "zona albastra" pe care o vedem la min. 11:49; exemplul realizat pe acel website este doar un simplu exemplu al unui caz deseori intalnit in practica; si sunt perfect cu dvs deacord ca trebuie sa termoizolam la zidarie de la minim 10 cm in sus (am specificat acest lucru in multe video-uri si comentarii). Chiar am realizat un astfel de video unde explic foarte in detaliu cum se calculeaza grosimea termoizolatiei necesare: "Cum calculezi singur grosimea termoizolatiei necesare casei tale" - th-cam.com/video/Q0WI-THuR3s/w-d-xo.html . Legat de condens si punctul de roua, aici deja depinde de fiecare caz in parte. Punctul de roua cand are loc condensul depinde mult de temperatura si umiditatea interioara si exterioara, care mereu chiar si in una si aceeasi casa difera. Si nu in ultimul rand, solutia expusa in acest video este doar una din multele solutii existente privind montarea ferestrei.
La o zidarie de caramida bloc ceramic cu grosime de 25cm dupa care vine tencuit interior 2.cm.2.5cm exterionr 2.5cm si iozolat cu vata bavalica de 15 cm Unde este puntul cel mai bun sa pun geamul Astept un răspuns Va urmaresc cu drag
Daca accesati baza de date a componentelor certificate de casa pasiva, in cazul ferestrelor aveti la documentatie si exemple de montaj corect si certificat al lor. De exemplu in cazul caselor din zidarie ferestrele mereu se monteaza in termoizolatie, iar la alea de lemn mai pe la mijlocul peretelui.
Foarte corect, sunt sisteme certificate, dar sunt si altele care nu sunt certificate, insa se permit de a fi folosite, oferindu-se aferent calculele de modelare termica. In acest video e prezentata doar o metoda din multele existente, despre cum apropo montam ferestrele cu precadre speciale in termoizolatie, vom posta in curand un video de pe santierul nostru de casa pasiva.
Informatiile nu sunt corecte. Cel mai eficient energetic mod de montare a ferestrelor este in afara zidariei, pe profile metalice (gen L uri) si izolate cu benzi speciale ptr etansare, cu fereastra i globata in izolatia exterioara. Toate astea combinate cu un sistem eficient de ventilatie, altfel super izolatia se intoarce impotriva ta
"Informatiie nu sunt corecte" - poate pentru dvs, ca credeti intr-o alta metoda de montare, insa aceasta nu inseamna ca doar dvs aveti dreptate. Sunt mai multe metode de montare a ferestrelor, ce este explicat in video este una din aceste metode, in care eu cred ca riscurile sa apara careva probleme sunt mai diminuate decat in cazul altor solutii. Dvs sau oricine altcineva e liber sa creada in orice alta metoda doreste.
@@EnciclopediaConstructiilor nu e vb de ce cred eu. Este vorba de calcule si modelari. Va pot pune la dispozitie toate acestea daca doriti pentru lamuriri suplimentare
Chiar mi-ar fi interesat. Eu mereu sunt deschis pentru noi informatii. Cum se spune "omul cat traieste - invata!". Va rog sa gasiti Pagina de facebook "Enciclopedia constructiilor" si sa scrieti acolo un mesaj privat, sa trimiteti materialele care le aveti si puteti sa va impartasiti si cu mine. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor @Enciclopedia Constructiilor sper ca intre timp te.ai documentat cat sa stii ca se monteaza corect NUMAI in exteriorul peretelui, pe precadre sau ancore metalice tip L si etansate cu folii antivapori. Nu de alta, dar macar de dragul casei pe care o construiesti. Parerea mea este ca acest video ar trebui dat jos de pe YT, intrucat titlul lui este "montarea corecta a tamplariei", insa nu este deloc corect cum prezinti problema. Cred ca nu te.ai gandit ca nu se mai termoizoleaza peretele. Succes! Te urmaresc cu drag si multumim pentru informatiile corecte pe care le prezinti
Gresit . Mai bine spuneti 1 rama 2 izolantul dintre perete si rama 3 suruburile care perforeaza rama si multe altele eu zic sa faceti o reevaluare a acestui video
Salut arăți cum se efectuează lucrările de timplarie dar nu menționez că este si alt fel de timplarie care se foloseste cel mai des la casele pasive adica pe exterior pe zid ...adica cum ati face sigur la casă pasiva la sine 😉
In acest video e prezentata o metoda, in multe alte cazuri sunt mai bune alte metode, la casele pasive indeobste se recomanda montajul exterior in termoizolatie cu ancore sau precadre termice (cum vom face si noi in viitorul apropiat si vom prezenta video). Merci!
Frumos clipul dar nu adevarat in totalitate. Este recomandat sa ai geamuri super etanse si cumparat un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura. Unul bun ajunge la 90% eficienta. Asa ai aer proaspat la comanda. La casa mai trebuie tinut cont de faptul ca unii oameni isi usuca hainele in camerele locuite si incurajeaza igrasia. Eu am casa veche de calupi ciment homemade, geamuri termopan 1.6 m inaltime 1.4m latime si caloriferele sunt pozitionate pe peretii opusi. Nu am probleme cu igrasia si nici cu condensul de pe sticla. Temperatura constanta in case este intre 20-21grade c. Super clipul! Mereu ma uit cu pofta la ele. Bafta si la cat mai multe!
Multumesc pentru comentariu. Totul este spus adevarat, doar ca ce tine de micile crapaturi, grile de ventilatie care trebuie sa fie deschise, aici deja depinde daca avem o casa pasiva ori chiar daca nu e pasiva, insa e una in care lucreaza ventilatia cu recuperare de caldura, sau avem o casa obisnuita fara ventilatia cu recuperare de caldura. Aici poate eu am omis din greseala sa mentionez acest lucru, si anume "Daca aveti ventilatie centralizata cu recuperare de caldura, atunci ferestrele trebuie sa fie super-etanse. In rest se aplica aceleasi reguli". Facand o mica comparatie intre 2 case care au sau nu acest sistem de ventilatie, as mentiona: 1) In cazul cand avem o casa care tinde spre una pasiva si are ventilatie cu recuperare de caldura (si poate si endalpie) si se mentine o temperatura si umiditate constanta, atunci sunt deacord ca geamurile trebuie sa fie unele super etanse. In cazul dat sarcina eliminarii excesului de umiditate, evacuarii aerului viciat si invitarea aerului curat in casa il suporta ventilatia cu recuperare de caldura. Eu o recomand foarte mult. Plus ca mai nou si eficient, chiar si in asa case, multe ferestre au grile de aerisire incorporate in ele, care sunt folosite cand este cazul. In rest sfaturile despre zidarie si termoizolatie din jurul tamplariei, se poate aplica ce am zis in video indiferent de ce casa vorbim. 2) TOTUSI, cei mai multi dintre noi nu avem ventilatie cu recuperare de caldura, deci avem cateodata temperaturi si umiditati diferite in diferite perioade ale zilei, noptii si sezonului, iar nedeschizand fereastra sa aerisim, nu realizam un schimb normal de aer viciat cu aer curat. Iata anume in acest caz, micile neetansietati, grile de ventilarie etc. isi fac foarte bine lucrul (de cele mai multe ori), si anume cam despre aceste categorii de cazuri a fost informatia relatata in video. IN CONCLUZIE: nu e vorba de adevarat sau neadevarat, totul depinde de la caz la caz, chiar si anumite informatii prezentate in acest video. Salutari!
De ce am condens pe grinda de beton? Este de 25 cm latime, plus tencuiala este undeva la 30 cm si pe toata suprafata deasupra usii aprox 1,5 m curge zici ca toarna cineva apa pe ia?🤔🙄🤣
Raspunsul e simplu: grinda de beton este o punte termica, iar pe puntile termice fiind temperaturi mai mici, umiditatea din aer condenseaza. Va recomand video urmator pentru detalii: th-cam.com/video/s_YE6F93INY/w-d-xo.html
Cred ca te contrazici putin . O fereasta bine montata nu va permite curetilor de aer sa circule intre interior- exterior. Ventilatia casei nu ar trebui sa se faca nici deschizand ferestrele ci prin anumite metode mai moderne care ne sunt puse la dispozitie . Scuzati-mi indrazneala ! 😁
Merci de comentariu. Nu cred ca ma contrazic deloc. Daca sunteti nou pe acest canal, va recomand sa mai listati in cele peste 150 video-uri, si o sa intelegeti ca fiecare video este discutat privind o anumita tema. Acest video este despre ferestre si ventilatia prin ferestre, sunt postate video si despre ventilatie si reguli de ventilare, sunt video-uri si despre ventilatie cu recuperare de caldura si tot asa mai departe. Topul in ventilatie e folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, insa la casele vechi, unde geamurile sunt din lemn (mai ca putrezit), e important de luat in calcul si micro-ventilatiile prin neetansietati; sau alt caz - cand persoana nu dispune de resurse financiare sau nu doreste si se axeaza pe grile de ventilatie sau alte sisteme mai ieftine.
Buna ziua. Cunosc acest lucru, si anume ca nu se recomanda pe o fasie de cativa zeci de cm imprejurul ferestrelor la EXTERIOR polistiren, ci vata minerala. Iar principalul scop este ca sa nus e raspandeasca incendiul de la un etaj la altul. In cazul nostru vorbim in primul rand de interior, iar in al doilea rand de doar cativa cm, in rest fiind mai departe zidarie, deci nu are teoretic unde sa se propage focul. Desigur daca dvs nu aveti vata minerala in jurul ferestrelor la exterior, nu mai conteaza daca aveti sau nu polistiren cativa cm in interior la geam, ca oricum se va raspandi focul. Sper ca am fost destul de explicit.
Solutia sub forma de L intors +izolare de 3cm polistiren de multe ori acopera toata rama de fereastra, este inestetic. Prin 3 cm de izolare punctul de roua pleaca in tencuiala. Mai eficient este o grosime mai mare de polistiren(mai putin vata) pe glaful exterior dupa hidroizolarea in prealabil a spumei de montaj Cand se aplica o izolare de 10cm exterior, punctul de roua nu mai ajunge in zidarie prin urmare geamurile se pot monta la 5cm de la zidarie. Instalarea mai spre centrul zidariei rezulta: - pervaz exterior mare+scump - lumina exterioara mai putina - zapada, umiditatea pe pervaz mai multa, afectarea glafului, pericol de infiltrare a apei in zidarie,spuma,interior O hidroizolare perimetrala inainte de montarea geamului ar reduce semnificativ infiltratiile de apa in zidarie la o grosime mai mica de termoizolatie. Deasemenea este obligatorie izolarea termica a pervazului de exterior
Multumesc pentru opinia dvs. Eu am mai precizat si in materialul video ca ceea ce am oferit, e doar o solutie, din multe altele. La fel am specificat ca aceasta solutie este la limita esteticului. Ce tine de hidroizolare si termoizolarea pervazului, sunt deacord ca sunt necesare, in video nu le-am inclus, crezand ca deja se subintelege necesitatea acestor lucruri (poate trebuia sa le precizez). Ce tine de costul unui pervaz exterior mai scump - diferenta e prea mica sa o luam in calcul. Ce tine de lumina exterioara mai putina - depinde mult mai mult de streasina casei, decat de inglobarea ferestrei in zidarie. Iar ce tine de zapada si alte chestii pe pervaz, daca se termo si hidroizoleaza corect, se astupa orice rost, se face o panta corecta si totul e facut ca la carte - nu vad de ce un pervaz de 20 cm ar crea MULT mai multe probleme decat un pervaz de 15 cm (ce tine de cifre doar am dat un exemplu). In rest, va multumesc iar pentru mesaju dvs, sper cine este interesat de subiectul dat, sa invete ceva si din acesta.
Este gresit ceea ce spuneti, trebuie sa intelegeti ca sunt doua lucruri foarte diferite si foarte legate una de alta in ceea ce priveste o casa. Temperatura si umiditatea! Trebuie sa intelegeti de ce se creaza acel punct de roua. Care de fapt se numeste condens. Din cauza umiditatii! Iar umiditatea poate sa intre sau sa iasa din casa. Va recomand un site unde va puteti calcula peretii in ceea ce priveste temeratura si umiditatea si sper ca o sa intelegeti cum sa procedati pe viitor.
Spuneti-mi exact la ce minute si secunde ati observat lucrurile acestea. PS: asigurati-va ca vizionati tot video integral si atent, ori cam des persoanele care vor sa ma corecteze, afla in final ca ele ceva au scapat si nu au fost atente la sensul celor spuse. Merci.
@@mihaiadrianmarica4770 "Dumitale" sau "Dvs" - chiar nu exista educatie in mediul online?! Eu inca de la gradinita tin minte ca comunicand cu persoanele necunoascute la inceput se vorbeste la persoana a III-a, nu I-a. Ma rog... Daca doriti sa punctati vreo greseala, o spuneti concret, daca nu, o seara buna va doresc!
Dacă nu știai când cineva pune un material pe TH-cam se așteaptă la tot felul de comentarii așa ca normal nu trebuie sa te deranjeze dacă am făcut o mică observatie !
Total greșit. Geamurile se montează FIX la exteriorul zidariei, iar pervazele de exterior se fac ori din izolația de 10cm cu polistiren sau efectiv niște încadramente din polistiren tot de 10cm sau mai mare. Pe lângă construcție, sunt curenți de aer rece, iar aceștia răcesc șpaleții și inevitabil răceală trece pe sub geam răcind șpaleții interiori. Montând geamurile pe exterior, curenții nu au ce sa răcească deoarece lovesc în geamuri, după care în polistirenul pus ca încadrament sau ca izolație pe întreaga casa.
Multumesc de parerea dvs si de argumentatia dvs, insa permiteti-mi sa nu fiu deacord cu dvs mai deloc. Explicatiile in mare parte le gasiti in video. As adauga ca nu exista doar polistiren, ci si multe alte tipuri de izolatie. Unii isi termoizoleaza cu 3 cm, altii 20 cm, deci iar sunt diferente. Dvs atrageti atentia la curentii de aer rece, pe cand eu va recomand sa atrageti atentie si la conductivitatea termica, evitarea condensului si alte lucruri nedorite. Si apropo, in a se raci sau nu curentii, tine de factorii care provoaca sau nu condensul (umiditate, temperatura, saturatie etc) - puteti monta geamurile si ca dvs, si cum e in exemplul dat, insa daca la o umiditate relativa a aerului de 50% si temperatura interioara de +23 oC, punctul de roua va fi la +12 oC (nu mai sus si nici mai jos). Am sa fac un video aparte despre aceasta tema, insa oricum, ajuta sa folosim si un calculator online sa vedem temperaturile din zidarie, ori daca montam geamul cat mai la exterior, nu cred ca e cea mai buna idee (puteti folosi smartcalc.ru sau ubakus.de sau altele). Merci.
Enciclopedia Constructiilor cu acest video duceți în eroare foarte mult. Documentați de la pagina 11 (www.ift-rosenheim.de/shop/media/pdf/767011_LZM_Rum_Cover_Contents.pdf). Institutul de testarea pentru evaluarea capacității de utilizare a produselor de construcții de la Rosenheim, nu cred ca poate sa fie contrazis. Totul în materie de construcție se testează acolo, iar testele sunt asa cum am specificat eu în comentariul precedent.
Domnule, dumitale cred ca nu ai inteles deloc acel document, si chiar imi pare rau. Sageata cu "Scazut" si "Ridicat" arata expunerea la conditiile meteorologice pe intreg documentul respectiv. Iar pagina 11 nu arata cum trebuie pozitionata fereastra, ci arata cat de influentata (ridicat sau scazut) e fereastra in dependenta de pozitia ei in perete, si ca sa fie mai putin influentata, trebuie inglobata mai spre interior, in nici un ca exterior. Imi pare rau ca nu sunteti atent.
:))))) Cody Cody....ce sigur erai tu pe tine de cum sti tu monta geamurile......doar esti documentat din acel fisier cu pagina 11 pe care defapt tu nu l ai inteles deloc :)))). Cody Cody............ Enciclopedia Constructiilor a dat doar un exemplu din multe altele.......insa exemplu tau este unic deoarece tu l ai conceput prin intelegerea gresita :(.
Uitati-va la data adaugarii video-ului respectiv, si abia apoi comentati. Plus la domnul mentionat de dvs nu am vazut informatia prezentata in acest video. Si in final, oferirea informatiilor in spatiul public, deja fiecare o interpreteaza cum doreste.
Da de ce nu faci si tu si comentezi aiurea acest om se informează perde timpul lui si e logic sa fie recompensat Va doresc cati mai multi urmăritorii si continuați in acest ritm cu postari
Chestia aia cu zidăria in formă de litera L întoarsă nu se poate aplica practic. Cu o izolație gen SATE ( polistiren) aplicata pe fațada casei practic rămâi fără toc și ramă la vedere. Când ai să te faci mai mare și o să construiești tu căsuțe cu mâinile tale ai să vezi că PowerPoint-urile sunt o frecție la piciorul de lemn.
Chiar daca comentariul dvs pare putin abuziv, cu o insinuare la insulta, totusi l-am lasat deoarece are gram de argumentare, totusi o sa va raspund: in video este explicat foarte clar dimensiunile acelei litere L intoarse, este explicat foarte clar ca ramane foarte putin toc si rama la vedere (iata de ce nu e o solutie estetica), e foarte bine explicat ca aceasta e doar o solutie din multe altele, cine doreste, se informeaza, poate nu va copia tot ce e spus in video, dar ii va fi de folos principiul; si deasemenea in video este clar mentionat ca se poate de pus a urma urmei doar polistiren asa ca sa ramana rama la vedere. Plus daca a-ti avea minte si a-ti calcula centimetrii de polistiren (in oc de spuma) pe care se aseaza tamplaria, atunci ajunge spatiu cat de cat si pentru litera L intoarsa si termoizolatie. PS: nu vad nici un power-point in nici un video, cred ca aveti probleme cu vederea.
Daca iti pui geamuri de 2 lei, da, ai dreptate, cu 3 cm acoperi toata tamplaria. Daca iti pui geamuri de calitate , poti izola linistit si cu 4 cm si iti mai ramane si spatiu! ;) Cand ai sa te faci si tu mare si ai sa faci mai multi bani sa-ti permiti ceva mai calitativ, ai sa vezi ca viata nu e asa doar cum crezi tu! :D
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Mare om ,mare caracter ,din explicatii se simte generozitetea si dorinta reala de a ajuta cu sfaturi pertinente ce au in spate studiu si experienta.Va dorim multa sanatate si l rugam pa Bunul Dumnezeu sa va intoarca tot binele pe care il faceti.Va urmarim cu interes si din Romania si din Spania,toate cele bune va dorim.
Multumim de apreciere! Va dorim sanatate deasemenea!
intr-un alt clip de l-am vazut mai devreme la Soflete se vorbea ca fereastra ar trebui montata cat mai spre exterior pentru a muta punctul de roua, ma gandesc ca s-a luat din start in calcul varianta incalzirii in pardoseala si a unui sistem de ventilatie, altfel sunt doua lucruri care se contrazic :-s
Da, un profesionist care chiar înțelege fenomenele, nu doar le-a memorat. 👍
Multumesc pentru apreciere ;)
@@EnciclopediaConstructiilor bună ziua va mulțumesc mult pentru informații ne confrutam și nou cu probleme și îmi întra și aer la partea de jos la prevarz cu ce am putea lipi a nu întra aer și a nu se face chiar asa condes ?
F bine venite toate explicatiile. Si noi tot cu polistiren extrudat, chiar si sub fereastra cat e de lat peretele (si este lat bine), defapt de jur-imprejur am pus. Muchiile placii de polistiren inchise cu banda adeziva pt ca nu e realizata inca anveloparea casei, iar prin tencuiala f subtire putea trece apa, sa cada si sa intre razele soarelui pt ca noi am modificat forma peretelui, a ferestrei defapt, am inchis o parte de perete si am deschis (spart) dedesupt, asa ca ne-am gandit sa nu riscam, totusi regula L-urilor nu o indeplinim. O sa remediem in viitor, deocamdata, e f calda rama ferestrei, nu simt curenti reci nici langa, nici dedesupt, dar e montata cat mai in interior. Vreau sa confirm ca e real ce spuneti, conteaza f mult sa fie polistirenul pus. In alta locuinta, unde era doar cu spuma se simteau curenti reci si se pierdea caldura multa iarna, imi vine sa spun ca practic iesea pe geam. Felicitari!
Felicitari mestere! Multumiri pt informatia sistematizata dupa subiect.
Va multumim!
Iți multumesc frumos pentru toate sfaturile si pentru timpul daruit in a creea aceste videoclipuri. Ma ajuta mult pentru a imi construi noua casa. Mult succes in continuare , faci o treaba minunata !
Va multumesc pentru mesajul dvs si ma bucur ca sunt utile informatiile mele! Mult spor dvs!
Salut, te urmaresc cu mare placere! Sunt constructor de ceva timp si m-am batut de multe cazuri si probleme. Cu privire la crapaturile din geamurile vechi, pe unde mai intrau curenti de aer si nu aparea mucegaiul pe pereti, etc. Am vazut un caz cu astfel de geamuri, si peretii erau plini de mucegai, si nu doar in zona geamului ci in tot apartamentul pe peretii exteriori. Rezolvarea problemei a fost : termoizolarea apartamentului si montarea de geamuri termopan. E doar o mica paranteza, detaliile ar fi mai ample dar nu are rost sa dezvolt o enciclopedie din asta. Toate bune si la cat mai multe videoclipuri!
Buna, multumesc pentru comentariu. Desigur micile crapaturi la geamuri nu previn cu totul mucegaiul, daca sunt si alte probleme. Multi factori sunt legati unul cu altul, si termoizolarea, si ventilatia, si tamplaria si obiceiurile locatarilor etc. Va urez numai bine dvs in meseria dvs!
Iti multumesc frumos. Ma ocup cu constructii si eu, mai exact amenajari interioare si videourile tale imi sunt de mare ajutor, mereu invat ceva. Multa sanatate si la cat mai multe subiecte de discutii!
Cu multa placere. Ma bucur ca aceste materiale informativa va sunt de folos. Legat de solutia data, e doar una din multe altele, in dependenta de anumite situatii, aceasta poate sa nu functioneze, trebuind alte solutii. In rest numai sanatate si spor!
multumesc
Hahaa 16:20 xD Foarte faine informațiile, mulțumim!
Merci.
Bună ziua.Sub pervaz nu se pune izolatie de polistiren?Mai ales dacă sunt din piatra pe exterior/interior se creează o punte termica...nu ati precizat nimic în direcția lor....?!
Bun ziua! Sunt la etapa instalării ferestrelor.Precadrele nu sunt ok? Va multumesc.
Buna ziua, vedeti video-urile de casa pasiva incepand cu acesta th-cam.com/video/oe2u0oxHJQU/w-d-xo.html
Ai putea sa faci un clip despre alegerea geamurilor termopan?
Buna ziua. Multumesc pentru recomandare. O buna parte din video-urile pentru 2019 sunt deja programate cu alte teme, insa posibil ulterior sa atrag atentia si la tema sugerata de dvs. Totusi in aceste video planuite sunt mai multe despre case pasive, iar anumite mentiuni despre ce fel de geamuri se recomanda vor fi numaidecat.
Fereastra evola...sebes alba. Calitate!
Salut!
Știe careva, a încercat cineva să-și construiască precadere din polistiren extrudat, pentru montaj ferestre, având în vedere prețul exagerat al acestora? Sau sfaturi din partea celor care au montat precadre.
Mulțumesc frumos.
Buna ziua! Daca peretii sunt din panouri sandvish de 10cm cu vata, ce izolatie exterioara ar trbui sa montez? Unde sa pozitionez geamul si daca este recomandat si izolarea intwrioara!
Multumeac mult!
Buna ziua, cazul dvs e asemanator caselor din containere maritime, gasiti 2 video-uri despre acestea pe canalul nostru, sunt si raspunsuri pentru dvs.
Multumim mult pentru informații. Polistirenul extrudat poate fi pus și la partea de jos în asa fel încât sa punem rama geamului pe polistiren ( sa nu mai fie nevoie de spuma, de jur I.prejur polistiren extrudat)?Multumesc.
Da, se poate.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru raspuns.
Buna ziua, daca pun ferestre din lemn masiv tip termopan mai este necesara izolatia cu polistiren extrudat? Mentionez ca e o casa din caramida tiganeasca, veche de 60 ani cu peretii grosi de 35 cm. Voi schimba ferestrele vechi cu unele second hand termopan lemn deoarece sunt net superioare celor noi din pvc. A doua intrebare este: acum nu am izolatia exterioara, la anul, acum doar retencuiesc casa. Cum iau in calcul masura unde pun fereastra? La milocul peretelui de acum ori sa iau in calcul cu izolatia exterioara ulterioara? Atunci ar insemna sa montez fereastra aproape de exterior. Cum e corect? Multumesc!
Daca am incalzire in pardoseala mai trebuie/merita sa pun gura de ventilatie?
Intrebarea e gresita! Nu are nimic una cu alta! Ventilatia e ventilatie, incalzirea e incalzirea. Au fost postate pe canal mai multe video-uri si despre ventilatie, si despre incalzire.
Multumim pentru sfaturi , dupa cum ati spus fiecare casa se comporta intr-un mod unic,chiar daca sunt aceleasi date tehnice...mat... mana de lucru . Normal , constructorul se ia dupa calcule generale , dar in fiecare incapere este o anume dinamica a aerului . Trebuie sa amintim si faptul ca acea incapere trebuie zilnic aerisita si intretinuta cu mai mare strictete , mai ales acolo unde se intampla cum am vazut in filmulet...peretii negri de mucegai !
Cu placere. Mucegaiul are mai multe cauze, insa daca totul se proiecteaza, gandeste si executa corect, sansele sa apara sunt mici.
Adica dai gauri prin polisteren la fixarea geamului?
deci daca mucegaiul apuca sa intre in perete, nu se mai poate scoate. dar atunci ce face omul in cazul acesta, doboara peretele? cumpara alta casa? 🙂 chiar sunt intrigat de o solutie
informatiile sunt de aur, multumim !
Multumesc pentru tutorial, am avut ferestrele montate mai mult pe partea exterioara, adica la un zid de 72 cm fereastra era montata la 52 cm din interior spre exterior si facea condens. Ieri dupa ce am vizionat materialul tau am demontat o fereastra si am puso exact la jumatea zidului. Azi dimineata cea care e mai pe exterior avea condens doar partea de jos, cealalta care am schimbata dupa spusele tale e plina de condens de sus pana jos si pervazul de jos lpin cu apa ca era curs pe pereti. Asa ca incearca sa faci ceva mai bine documentat. Daca as fi putut ti-as fi trimis poze sa vezi diferenta practic nu doar teoretic.
Buna ziua, permiteti-mi sa va spun ca imi pare rau ca dvs va confruntati cu asa o situatie, insa la fel permiteti-mi sa va intreb cateva lucruri:
1 - Peretii exteriori sunt termoizolati? Daca da, ce grosime si ce material?
2 - Ati pozitionat fereastra la mijloc, insa a-ti pus polistiren asa cum e in video?
3 - Ce fel de umiditate relativa a aerului ati avut inainte si dupa montare in incapere?
4 - Este incalzita incaperea periodic sau se mentine o temperatura constanta? cate grade Celsius?
5 - Cum stati cu ventilatia? Aveti grile de aerisire la ferestre? Are loc un circuit normal de aer pe tot parcursul zilei si noptii in incapere?
6 - In exterior, este respectata litera L intors, minim facut din termoizolatie asezata peste rama ferestrei?
7 - Ce fel de fereastra noua a-ti montat?
8 - Ce fel de activitati se desfasoara in interiorul incaperii respective, si in cele conexe?
Eu sper ca dvs realizati ca in primul rand, condensul apare pe orice suprafata mai rece de 12 oC; in al doilea rand, nu e deloc corect sa judecati o metoda dupa prima noapte sau cateva zile de la montare; si in al treilea rand, cel mai important si ce am zis si in video - mereu sunt conectate si interdependente mai multi factori si cauze, si ca sa nu faceti condens, trebuie sa aveti grija ca tot spectrul de acesti factori sa interactioneze in asa fel, incat sa nu apara probleme, ori in cazul dvs, simpla pozitionare a ferestrei e clar ca nu va rezolvat problema, deoarece mai sunt si alte puncte de luat in seama.
E mereu mai usor sa invionatesti pe cineva decat sa faci un efort si sa te gandesti de ce nu a mers, sa incerci sa cauti cauza, nu sa invinovatesti. Ca sa fac o comparatie - prea ne-am deprins noi sa ne plangem pe vecin, pe politicieni, pe profesori, pe medici, pe judecatori ... pe toti, in loc sa ne uitam sub nasul nostru.
Eu sper ca nu v-am suparat, si doresc sa va ajut, asa ca, astept raspunsul dvs cu nerabdare, si mai mult astept sa ma contactati direct, in grupa de Facebook "Enciclopedia Constructiilor" scriindu-mi un mesaj acolo. Astept!
salut.mii de multumiri pentru sfaturi!!as dori,daca poti si cand ai tu timp sa faci un videoclip despre casele in paie(mai ieftine si mult mai sanatoase decat cele de acum).multumesc si spor in toate.
Buna ziua, multumesc pentru recomandare.
Multumesc pentru sfaturi!
Cu placere!
Cum sa acoperi rama ferestrei cu 3-4 cm la exterior si la interior, la interior nu mai poti deschide geamul, se acoperă balamalele este prea mult
Solutiile expuse in acest video sunt doar unele din multe altele existente in a monta si dupa caz termoizola fatada casei impreuna cu tamplaria. Da am si mentionat nu o data ca ar fi un avantaj ca ramane prea putin spatiu, insa pentru unii nu e o problema, cu toate ca iar repet, sunt si alte solutii care le puteti gasi si folosi in cazul dvs.
daca sunt fixe nu conteaza
Va salut. A-ți recomandat pentru ca intre perete și rama fixa a ferestrei, sa punem polistiren extrudat, doar ca e imposibil sa umplem acel spațiu in totalitate, deci oricum aceasta se face doar cu spuma poliuretanică cu celula închisă (care este impermeabilă la aer și vapori), spre deosebire de cea cu celula deschisă (cu proprietăți contrare). Evident, acoperită, deci protejata apoi cu benzile adezive - la interior ( impermeabilă la aer și vapori) si la exterior ( permiabila la vapori și impermeabilă la aer și apa - de la exterior). E corecta aceasta metoda? Va mulțumesc anticipat!
Buna ziua. Ce am recomandat in acest video este doar o solutie/metoda din zecile de metode existente de a monta tamplariile, nu e deloc unica solutie buna, sunt si altele. Da ce ati mentionat dvs este foarte corect, se poate si asa in sensul pe langa membranele folosite, sa se aplice spuma cu celula inchisa daca vor fi rosturi neetanse intre rama si xps.
@@EnciclopediaConstructiilor Va multumesc din nou!
@@AaaBbb-of1np Cu placere!
Intre rama geamului și tencuiala peretelui recomandați aplicarea siliconului? Dacă da, ce fel de silicon? Mulțumesc
De obicei se folosesc ermetice, inclusiv si din silicon.
Banda de etansare,cea mai buna.Apoi glafuri de extrudat pe tot perimetrul ferestrei.Apoi tencuiala.
Salutare, legat de etanșeitate nu am auzit nimic. Mulțumesc
Salut . O parere va rog despre perdelele si draperiile care cred eu ca optureaza căldura caloriferelor. Va multumesc.
Buna ziua. Da anumite draperii incurca propagarea caldurii daca astupa caloriferele. O sa tin cont de sugestia dvs pe viitor, poate voi desfasura subiectul. Merci.
Libelulele ma au determinat sa dau un like
:)))
Buna seara, spuneti va rog, daca cunoasteti, de unde de procurat clapene pentru geamuiri sau poate recomandat de la un producator anume.
Multumesc anticipat.
Buna seara, la moment nu recomand anumiti producatori (pe viitor cine stie), insa le puteti gasi in magazinele de specialitate si constructie mai mari, doar intrebati consultantii.
Buna ziua,
Vrem sa montam ferestrele curand si am dori sa facem un montaj eficient energetic. Dupa cum am vazut in video-ul tau e bun XPS- ul pe glafuri, dar firma cu care vrem sa punem noi ferestrele ne recomanda purrenit in loc de polistiren xps,tu ce ne sfatuiesti? E chiar asa superioara montare cu purrenit in loc de xps? Tinand cont ca totusi purrenitul e cam scump pt bugetul nostru.
Mulțumesc!
Buna ziua, se poate si cu purenit, tot e izolator termic.
Ce parere aveti de casele modulare din containere? Se merita? Tin de cald ?
Eu nu prea e vad okay pentru tarile noastre, regiunea noastra, clima noastra si desigur "ce spune lumea" de la noi. Desigur se pot complecta si face in asa fel incat sa fie folosite si la noi, cu toate ca eu personal daca as avea de ales intre o casa modulara din containere si una mai traditionala, as alege-o pe acea traditionala, desigur cu diferite lucruri aplicate ca pentru o casa pasiva.
@@EnciclopediaConstructiilor ce inseamna o casa pasiva?
V-am desciperit la fix,vreau sa comand o fereastra din pvc,sa o mantez singur si sa-mi pun polistiren expandat..Fata de cotele de interior al polistirenului ce luft trebuie sa iau in calcul pentru dimensiunile ferestrei ?
Va multumesc.
Eu as monta fereastra fix lipita de polistiren. In video explic ca polistirenul exclude metoda arhi-raspandita de a lasa luft si umple cu spuma. In cazul polistirenului, nu se lasa luft si nu se mai foloseste spuma (poate doar putin daca e cazul, spre deloc). Merci.
@DanielB Depinde unde montam fereastra si in ce tip de perete, sunt mai multe solutii chiar si pentru aceeasi situatie.
Salutare !
În ceea ce privește litera L întors ..
E totuși corect dacă zidul a fost tencuit exterior/interior + glafuri ferestre, apoi s-au montat ferestrele termopan, să se mai tencuiască încă o dată marginile ramelor unde vine spuma și apoi termoizolație ?
Sau, în cazul meu să pun direct numau termoizolație peste rame , peste marginile cu spumă și apoi finisajul respectiv peste termoizolație ! Mulțumesc ! 🙂
Salutare! Peste rama trebuia sa vina termoizolatia si apoi finisajele. Spuma nu trebuie sa stea la vedere, daca e asa, atunci se pune membrana antivapori la interior, si anticondens la exterior, peste vine termoizolatie, si apoi tencuiala si finisaj.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc pentru răspuns ! 🙂
Felicitări pt casă până'n prezent și multă ambiție și răbdare să ai în anul nou ce vine ! La Mulți Ani cu sănătate și un An Nou plin de realizări !
Buna ziua as avea nevoie de un sfat daca se poate ,in primavara mi a fost reabilitat blocul unde locuiesc ( eu fiind la parter)am inlocuit tamplaria veche cu una noua cu geamuri tripan dar am o problema grava cu condensare geamurilor ,adica la o temperatura de 23 grade si o umiditate de 55-60 % gasesc geamurile cu condens care imi curge pe perete ( neavand pervaz fiind ca peretele are 10 cm grosime )
Ce as putea face multumesc
Buna ziua, daca nu sunt alte urme de condens in apartamentul dvs, si fenomenul este vizibil doar la sticla geamurilor prin efectul "ferestre umede" atunci problema e la ferestre: nu sunt termoeficiente si/sau nu au fost montate corect.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc mult de informatie , nu am probleme cu peretii in casa sau sa am mucegi deci tamplaria
@@gabrielflorea7653 Sa stii sigur trebuie cel putin o inspectie cu camera cu termoviziune, insa teoretic si la prima vedere din spusele dvs - da e vorba de tamplarii ori montajul lor gresit.
@@EnciclopediaConstructiilor asta o sa si fac ;) va multumesc pentru info si pentru timpul acordat
Zi frumoasa
@@gabrielflorea7653 Merci, deasemenea!
Chiuveta în dreptul ferestrelor, bucătărie.
Pot să ridic geamul la 1,20 de podea? H casei 2,50. Mulțumesc
Da desigur, chiar se recomanda acest lucru.
Wow mulțumesc tare
Buna ziua,va urmaresc de ceva vreme.va urmaresc de cv breme si pot spune ca oferiti idei interesante si corecte,dar la acest episod cu pozitia ferestrelor a ti cam dat gres.a ti uitat de lucrul cel mai important.daca exista pervaz,glaf la exterior se creaza PUNTE TERMICA ce duce la pierderi destul de mari de caldura.
Profilul geamului se monteaza la fata cu marginea peretelui exterior.
Da,se poate izola acel pervaz in cazul in care se monteaza la mijloc la astfel incat sa existe acel L intors ,dar izolatia nu va fii eficienta ceea ce poate duce la mai multe probleme cum a r fii condensul.
Fereastra se monteaza la limita peretelui exterior si se izoleaza cu banda speciala pe ambele parti.
Foarte bune si utile sfaturile. Dupa parerea mea condesnsul apare doar acolo unde este foarte cald gen 24-25 grade si nu se aeriseste deloc zile la rand de teama sa nu iasa caldura(oameni batrani in general) dar si tineri habarnisti. Apropos, faceti lucrari si in Romania?
Multumesc pentru apreciere. Totusi dvs va gresiti amarnic privind condensul. Temperatura punctului de roua este acea temperatura cand vaporii de apa din forma gazoasa, se transforma in forma lichida, si acest lichid se numeste condens. Acesta se va crea pe suprafetele mai reci si depinde de multi alti factori ca temperatura, presiunea atmosferica si umiditatea interioara si exterioara, materialul pe care urmeaza sa se creeze condens etc. Ca de exemplu la intr-o incapere unde temperatura este de +23 oC, si o umiditate relativa a aerului de 50%, punctul de roua va fi la +12.0 oC. In general vorbind, cu cat e mai cald si in interior si in exterior, cu atat sansele sa apara condens sunt mai mici, si invers.
Bună ziua
In cazul in care am caramida porotherm de 38 cm si izolatie exterioară vata bazaltica 20 cm unde îmi recomandați sa pun geamul? (Distante) Vă mulțumesc
Buna seara, cat mai la exterior. Sunt mai multe opinii in domeniu, unii spus sa creati profile speciale si sa le pozitionati in vata minerala de 20 cm, eu sunt de parere sa le pozitionati in ultimii cca 10 cm a blocurilor ceramice.
Buna ziua. Am o intrebare mai jos. Cred ca am vizionat peste 100 de videoclipuri de ale dumneavoastra, pentru a ma informa :)
Nu ma pricep in constructii, dar am apelat la multe firme pentru servicii de constructii.
Am observat ca multe lucruri pe care le spuneti, eu le-am solicitat constructorilor instinctiv si dumneavoastra le validati.
Am o intrebare cu privire la asezarea ferestrei.
Nu ar fi mai bine ca desenul dumneavoastra sa fie invers? Adica exteriorul in interior si interiorul in exterior?
De ce spun asta, pentru ca partea aceea de zidarie unde se formeaza L-ul intors, stabilizeaza fereastra atunci cand sunt vanturi puternice.
cat de puternice pot fi vanturile va intrebati? La bloc spre exemplu, la etajele superioare, mai ales in intersectii mari, se formeaza un vant atat de puternic incat misca fereastra cu totul.
Am avut un caz in care a batut vantul atat de puternic, incat a smuls termopanul din perete si l-a deplasat 2cm.
Nu m-am gandit la varianta cu L-ul intors, insa am facut instinctiv acea izolatie laterala cum ati aratat, atat pe interior cat si pe exterior, pentru ca am observat ca intra zgomot si frig prin laterale, chiar daca am tripan.
Bineinteles, asta dupa ce am ramforsat bine fereastra in zidarie de radeau muncitorii de mine ca sunt obsedat sau ceva. Nu intelegeau puterea vantului.
De asta intreb daca nu mai bine zidarie extra sa fie in interior in loc de exterior, ca in cazul vanturilor puternice, sa se sprijine in acea zidarie si sa nu se mai miste.
Si as mai avea o intrebare in care se sprijina tocul ferestrei, daca punem si acolo un polistiren ceva, incurca sau poate sa ajute?
Multumesc.
Deci la o fațadă de beton la un bloc vechi, cu ce material imi recomandati sa izolez?
Teoretic in cazul betonului puteti folosi mai ca orice material, insa in practica, deja s-au observat multe cazuri cand termoizolatiile cu o impermiabilitate mare au creat careva probleme. Asa ca din start evitati polistirenul extrudat si spuma poliuretanica, si orientativa la alte materiale.
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc de raspuns! Astept cu nerabdare urmatoarele clipuri. Sa nu uitati sa faceti si un ghid pentru termopane, daca puteti.
Cu mare placere. O sa ma gandesc, multumesc de recomandare!
Bună ziua. Aveți idee de ce geamul termopan rămâne rece la interior, deși bate soarele in el?
Lumina (si radiatia, caldura) soarelui trece prin geam, nu e inmagazinata de acel geam. In al doilea rand, depinde de temperatura aerului cu care e in contact acel geam (si putin depinde si de temperatura peretilor cu care tamplaria e in contact). In genere, senzatia de rece a geamurilor e oarecum normala, acestea oricum nu au temperaturi de peste 30-35 oC ca sa simtiti senzatia de cald.
dle, hotaraste-te odata: cum migreaza umiditatea prin pereti: iarna-catre eterior, sau catre interior, ca in doua video ati reusit sa spuneti contrar. Pacat.
Dle, inainte sa comentati ia mai fi-ti atenti la descriere si alte informatii ce vin impreuna cu video. Recunosc ca intr-un anumit video am scapat o mica eroare, care a fost corectata in descriere/comentariu fixat.
Bună ziua mâine mă duc să comand geamurile și nu mă pot hotărî să fac cu două sticle, sau cu trei, fonic nu mă interesează fiindcă e o zonă liniștită, puteți să îmi dați un sfat?.
Buna ziua, eu recomand sa fie cu 3, insa mai mult recomand sa va uitati la U-value a ferestrei, care mai bine sa fie sub 1.20, la fel g-value sa fie in jur de 50-60% etc.
SI atunci de ce toti specialistii insista ca ferestrele sa fie montate la exterior, chiar in exteriorul zidariei?
Si noi, fata de acest video ce are deja vreo 6-7 ani, recomandam in primul rand montarea la exteriorul termoizolatiei, ulterior la limita exterioara a zidariei, iar sfaturile din acest video trebuie tratate ca fiind o informatie ce poate fi buna in unele cazuri, nu in toate.
La pervaz nui bn gandit e bun pervazu ca e aplecat dar nui bun cum.ai zis cu rama geamului prinsa in izolatie prin cate stiu partea de jos pervazele se face in directie cu tocul geamului pentru ca daca e ingropat tocul cand bate ploaia intra pe langa tocul geamului si o sa fie umezeala la perete
Pentru ploaie sunt solutii, profile speciale, profile cu picurator si altele. Mai informati-va!
Cred ca ar fi trebuit mentionata si diagrama IX pentru ca publicul sa inteleaga dinamica problemei si relatia acesteia cu temperatura suprafetei cu care intra aerul in contact, si precizarea activitatior ce cresc umiditatea aerului..., ar fi explicat mai bine de ce are efect asa mare extrdatul ca intrador, care e un detaliu ce nu lam vazut pana acum..... e cu siguranta eficient. Mie imi plac ferestrele la fata esterioara a peretelui, si cred ca se pot pune fara probleme si acolo daca alte lucruri sunt in ordine, cum ar fi o valoare R a peretelui apropiata de 10 si o ventilatie mecanizata care creeaza un flux de aer... Poate ca astea sunt alta liga, dar cred ca mai putin si mai bine e mai valoros decat mai mult si mai prost - ma refer la mp construiti
Despre punctul de roua, condens, cand si la ce temperaturi si umiditati se formeaza punctul de roua, ce relatie are cu termoizolatia si multe altele, am explicat intr-un video separat care va fi postat luna viitoare (pe langa ale video-uri utile, inclusiv despre regulile termoizolarii). Multumesc de parere si da, cred si eu ca este eficient in multe cazuri acel extrudat aplicat ermetic si etans (pe langa alte metode cu compriband si folii speciale pentru etansietatea tamplariilor), si cu siguranta e o idee mult mai buna decat spuma de montaj. Legat de ventilatie, cu siguranta ca este foarte importanta, mai ales in reglarea umiditatii (in cazul nostru) care este in legatura directa cu fenomenul de condens.
In acest sens pentru a evita condensatul, suplimentar este benefic de instalat o ventilare corespunzatoare in toata casa, desigur ca este mai costisitor, dar merita. Toata placerea se limiteaza la banii care sunte-ti dispusi sa ii cheltuieli pentru confortul dvs.
Cu siguranta ca merita, am vorbit despre acest aspect mai ales in video-urile despre ventilatie.
Salut. Ma poti ajuta si pe mine cu o problema? Stau intr-un bloc comunist si peretele cu geamul din dormitor, respectiv sufragerie este placat cu rigips si izolat cu vata. Placarea s-a facut acum 13-14 ani. Pana recent nu au fost probleme, insa, de acum nu mai rezist. Se aud pocnituri peste pocnituri de nu mai pot sa dorm noaptea. Nu trec 10 secunde fara sa pocneasca. Aceste pocnituri s-au mutat si pe fereastra, efectiv trosneste sticla si rama geamurilor (de termopan vechi tot de 13-14 ani). Ce pot sa fac, da-mi un sfat, nu mai pot sa dorm noaptea. Dupa cum vezi iti trimit comentariul la 5 dimineata. Multam!
Buna ziua. Imi pare rau pentru dvs datorita situatiei, insa ca sa inteleg problema, trebuie sa ii inteleg cauza, ori in cazul dvs din pacate nu pot intelege cauza doar din afirmatia dvs. Cel mai bine ar fi ca sa vina vreun specialist la fata locului si sa analizeze situatia, deoarece in situatia dvs, asa la distanta virtual, sa va ofer o solutie e foarte greu. Nestiind concret cauza, e ca si cum ar juca in jocuri de noroc, nimeresc sau nu nimeresc corect. Sper sa ma intelegeti.
@@EnciclopediaConstructiilor Inteleg. Multumesc oricum pt timpul acordat. Am analizat azi pe zi si rigipsul are numeroase fisuri pe care nu le avea. In plus de atat, rama geamului pare usor deformata. Ceea ce nu era. Posibil ca planseul sa se fii deformat in urma cutremurului de acum cateva luni? Eu sunt din Rm. Valcea iar aici nu s-a simtit chiar asa puternic. Ma gandesc ca blocurile astea comuniste duc mai mult decat o zgaltaitura de 4-5 secunde.
@@eduardpatru6013 Cauze pot fi multe si chiar ca doar la fata locului se poate gasi cauza. Ce tine de cutremur, orice bloc, fie el comunist sau din prezent, nu e corect sa credem ca orice bloc rezista la orice cutremur care are un interval mai scurt de X secunde/minute sau mai slab-intens de X grade Richter; orice cutremur mai mare, chiar daca si tine cateva secunde, cate putin ... cate putin ... aduce anumite efecte oricarui bloc, ca si cum il slabeste cate putin.
E greu sa preconizezi cum se va comporta un bloc in cazul unui seism major, decat poate daca e grav avariat si e vizibil acest lucru; insa daca am compara pur teoretic un bloc de 40 ani si altul de 10 ani, din aceeasi zona, facute dupa aceleasi tehnologii si metode, la un cutremur de 7 grade Richter, mai mari sanse sa se surpe are anume blocul de 40 ani, deoarece el deja a fost incet intr-o oarecare masura "slabit" de alte cutremure mai des decat blocul de 10 ani.
@@EnciclopediaConstructiilor Voi studia problema. Dar asta inseamna sa demolez efectiv rigipsul. Am sa iau legatura si cu cei de la Siniat. Sunt specialisti pe gips carton. Insa sunt sceptic, pt ca ei vor zice clar ca trebuie altul. Cei drept, am un simtamant ca asta e rezolvarea. Tot ce imi doresc este sa scap de acele pocnituri, sunt efectiv naucitoare pt somn.
Va multumesc tare mult pt timpul acordat. Faceti o treaba foarte buna pe youtube, am invatat multe de la dvs. Tineti-o tot asa!
@@eduardpatru6013 Va multumesc mult si va doresc sa va rezolvati problema! Succese!
Am vazut ca unii monteaza fereastra la fata izolatiei. Pierderile de caldura cele mai mari sunt prin sticla ferestrei. Cred ca are o logica, spre exemplu cu fereastra la jumate pe partea exterioara in jurul ferestrei patrunde frigul in perete. (punti termice) La constructie noua, daca pun extrudat de 10 cm pe contur si montez fereastra la fata izolatiei cred ca este ok. Si cel mai important cred ca conteaza din ce este facut peretele, una este beton, alta caramida si alta BCA.
Foarte bun comentariul dvs. Am mentionat si in video, se poate de folosit si termoizolatie doar, nu si cativa cm din zidarie. Si la fel aveti dreptate - conteaza si din ce material este peretele. In video am incercat sa fiu cat mai succint, altfel video-urile lungi devin tot mai plictisitoare. La acest video deja orice alte adaugiri le adaug in comentarii. Merci de intelegere!
Mulțumesc pentru clip și munca depusa, dar informația dvs nu este completă.
Poziția de montare în mijlocul zidului poate are o logică la pereți monostrat (alcătuiți dintr-un singur material, perete ne izolat) sau daca montăm obloane pe exterior iar pe timp de noapte le închidem pentru a forma o cameră de aer suplimentară care ne protează suplimentar, dar pentru alte cazuri ea nu este corectă. Un lucru aveți dreptate 100%, geamul trebuie de montat în partea calda a peretelui (cu o temperatura pozitivă).
Va rog sa atrageți atenția la minutul 11.49 unde se vede o zona destul de mare unde se formează condensul în perete (zona albastră), tot condensul dat va umezi peretele lucru inadmisibil. De aici rezulta ca nu ați selectat grosimea termoizolantului corect (greșeală forte des întâlnită la noi), faceți va rog un calcul cu 100mm sau chiar 150mm de vată minerală. Unde este punctul zero? În mijlocul termoizolantului, iaca acolo trebuie de montat și geamul.
Poziția de montarea a geamului pentru fiecare caz în parte este diferită, nu trebuie de generalizat.
Buna ziua si va multumesc pentru comentariul dvs argumentat. Totusi as dori sa va atrag atentia ca eu nu incurajez sa existe "zona albastra" pe care o vedem la min. 11:49; exemplul realizat pe acel website este doar un simplu exemplu al unui caz deseori intalnit in practica; si sunt perfect cu dvs deacord ca trebuie sa termoizolam la zidarie de la minim 10 cm in sus (am specificat acest lucru in multe video-uri si comentarii). Chiar am realizat un astfel de video unde explic foarte in detaliu cum se calculeaza grosimea termoizolatiei necesare: "Cum calculezi singur grosimea termoizolatiei necesare casei tale" - th-cam.com/video/Q0WI-THuR3s/w-d-xo.html .
Legat de condens si punctul de roua, aici deja depinde de fiecare caz in parte. Punctul de roua cand are loc condensul depinde mult de temperatura si umiditatea interioara si exterioara, care mereu chiar si in una si aceeasi casa difera.
Si nu in ultimul rand, solutia expusa in acest video este doar una din multele solutii existente privind montarea ferestrei.
La o zidarie de caramida bloc ceramic cu grosime de 25cm dupa care vine tencuit interior 2.cm.2.5cm exterionr 2.5cm si iozolat cu vata bavalica de 15 cm
Unde este puntul cel mai bun sa pun geamul
Astept un răspuns
Va urmaresc cu drag
Daca accesati baza de date a componentelor certificate de casa pasiva, in cazul ferestrelor aveti la documentatie si exemple de montaj corect si certificat al lor. De exemplu in cazul caselor din zidarie ferestrele mereu se monteaza in termoizolatie, iar la alea de lemn mai pe la mijlocul peretelui.
Foarte corect, sunt sisteme certificate, dar sunt si altele care nu sunt certificate, insa se permit de a fi folosite, oferindu-se aferent calculele de modelare termica. In acest video e prezentata doar o metoda din multele existente, despre cum apropo montam ferestrele cu precadre speciale in termoizolatie, vom posta in curand un video de pe santierul nostru de casa pasiva.
un sfat ar fi de instalat geam in 2 rinduri si atunci multe din problemele enumerate dispar .
Informatiile nu sunt corecte. Cel mai eficient energetic mod de montare a ferestrelor este in afara zidariei, pe profile metalice (gen L uri) si izolate cu benzi speciale ptr etansare, cu fereastra i globata in izolatia exterioara. Toate astea combinate cu un sistem eficient de ventilatie, altfel super izolatia se intoarce impotriva ta
"Informatiie nu sunt corecte" - poate pentru dvs, ca credeti intr-o alta metoda de montare, insa aceasta nu inseamna ca doar dvs aveti dreptate. Sunt mai multe metode de montare a ferestrelor, ce este explicat in video este una din aceste metode, in care eu cred ca riscurile sa apara careva probleme sunt mai diminuate decat in cazul altor solutii. Dvs sau oricine altcineva e liber sa creada in orice alta metoda doreste.
@@EnciclopediaConstructiilor nu e vb de ce cred eu. Este vorba de calcule si modelari. Va pot pune la dispozitie toate acestea daca doriti pentru lamuriri suplimentare
Chiar mi-ar fi interesat. Eu mereu sunt deschis pentru noi informatii. Cum se spune "omul cat traieste - invata!". Va rog sa gasiti Pagina de facebook "Enciclopedia constructiilor" si sa scrieti acolo un mesaj privat, sa trimiteti materialele care le aveti si puteti sa va impartasiti si cu mine. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor @Enciclopedia Constructiilor sper ca intre timp te.ai documentat cat sa stii ca se monteaza corect NUMAI in exteriorul peretelui, pe precadre sau ancore metalice tip L si etansate cu folii antivapori. Nu de alta, dar macar de dragul casei pe care o construiesti. Parerea mea este ca acest video ar trebui dat jos de pe YT, intrucat titlul lui este "montarea corecta a tamplariei", insa nu este deloc corect cum prezinti problema. Cred ca nu te.ai gandit ca nu se mai termoizoleaza peretele. Succes! Te urmaresc cu drag si multumim pentru informatiile corecte pe care le prezinti
Gresit . Mai bine spuneti 1 rama 2 izolantul dintre perete si rama 3 suruburile care perforeaza rama si multe altele eu zic sa faceti o reevaluare a acestui video
Salut arăți cum se efectuează lucrările de timplarie dar nu menționez că este si alt fel de timplarie care se foloseste cel mai des la casele pasive adica pe exterior pe zid ...adica cum ati face sigur la casă pasiva la sine 😉
In acest video e prezentata o metoda, in multe alte cazuri sunt mai bune alte metode, la casele pasive indeobste se recomanda montajul exterior in termoizolatie cu ancore sau precadre termice (cum vom face si noi in viitorul apropiat si vom prezenta video). Merci!
Frumos clipul dar nu adevarat in totalitate. Este recomandat sa ai geamuri super etanse si cumparat un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura. Unul bun ajunge la 90% eficienta. Asa ai aer proaspat la comanda. La casa mai trebuie tinut cont de faptul ca unii oameni isi usuca hainele in camerele locuite si incurajeaza igrasia. Eu am casa veche de calupi ciment homemade, geamuri termopan 1.6 m inaltime 1.4m latime si caloriferele sunt pozitionate pe peretii opusi. Nu am probleme cu igrasia si nici cu condensul de pe sticla. Temperatura constanta in case este intre 20-21grade c.
Super clipul! Mereu ma uit cu pofta la ele. Bafta si la cat mai multe!
Multumesc pentru comentariu. Totul este spus adevarat, doar ca ce tine de micile crapaturi, grile de ventilatie care trebuie sa fie deschise, aici deja depinde daca avem o casa pasiva ori chiar daca nu e pasiva, insa e una in care lucreaza ventilatia cu recuperare de caldura, sau avem o casa obisnuita fara ventilatia cu recuperare de caldura. Aici poate eu am omis din greseala sa mentionez acest lucru, si anume "Daca aveti ventilatie centralizata cu recuperare de caldura, atunci ferestrele trebuie sa fie super-etanse. In rest se aplica aceleasi reguli".
Facand o mica comparatie intre 2 case care au sau nu acest sistem de ventilatie, as mentiona:
1) In cazul cand avem o casa care tinde spre una pasiva si are ventilatie cu recuperare de caldura (si poate si endalpie) si se mentine o temperatura si umiditate constanta, atunci sunt deacord ca geamurile trebuie sa fie unele super etanse. In cazul dat sarcina eliminarii excesului de umiditate, evacuarii aerului viciat si invitarea aerului curat in casa il suporta ventilatia cu recuperare de caldura. Eu o recomand foarte mult. Plus ca mai nou si eficient, chiar si in asa case, multe ferestre au grile de aerisire incorporate in ele, care sunt folosite cand este cazul. In rest sfaturile despre zidarie si termoizolatie din jurul tamplariei, se poate aplica ce am zis in video indiferent de ce casa vorbim.
2) TOTUSI, cei mai multi dintre noi nu avem ventilatie cu recuperare de caldura, deci avem cateodata temperaturi si umiditati diferite in diferite perioade ale zilei, noptii si sezonului, iar nedeschizand fereastra sa aerisim, nu realizam un schimb normal de aer viciat cu aer curat. Iata anume in acest caz, micile neetansietati, grile de ventilarie etc. isi fac foarte bine lucrul (de cele mai multe ori), si anume cam despre aceste categorii de cazuri a fost informatia relatata in video.
IN CONCLUZIE: nu e vorba de adevarat sau neadevarat, totul depinde de la caz la caz, chiar si anumite informatii prezentate in acest video. Salutari!
De ce am condens pe grinda de beton? Este de 25 cm latime, plus tencuiala este undeva la 30 cm si pe toata suprafata deasupra usii aprox 1,5 m curge zici ca toarna cineva apa pe ia?🤔🙄🤣
Raspunsul e simplu: grinda de beton este o punte termica, iar pe puntile termice fiind temperaturi mai mici, umiditatea din aer condenseaza. Va recomand video urmator pentru detalii: th-cam.com/video/s_YE6F93INY/w-d-xo.html
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc!
Cred ca te contrazici putin . O fereasta bine montata nu va permite curetilor de aer sa circule intre interior- exterior. Ventilatia casei nu ar trebui sa se faca nici deschizand ferestrele ci prin anumite metode mai moderne care ne sunt puse la dispozitie . Scuzati-mi indrazneala ! 😁
Merci de comentariu. Nu cred ca ma contrazic deloc. Daca sunteti nou pe acest canal, va recomand sa mai listati in cele peste 150 video-uri, si o sa intelegeti ca fiecare video este discutat privind o anumita tema. Acest video este despre ferestre si ventilatia prin ferestre, sunt postate video si despre ventilatie si reguli de ventilare, sunt video-uri si despre ventilatie cu recuperare de caldura si tot asa mai departe.
Topul in ventilatie e folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, insa la casele vechi, unde geamurile sunt din lemn (mai ca putrezit), e important de luat in calcul si micro-ventilatiile prin neetansietati; sau alt caz - cand persoana nu dispune de resurse financiare sau nu doreste si se axeaza pe grile de ventilatie sau alte sisteme mai ieftine.
Este nevoie de microventilatie la tamplarie.
Daca nu e o casa pasiva, atunci in general raspunsul meu ar fi "da".
Nu are legatura cu vb dvs gaurile au alt rol
apropo, polistirenul langa geam nu este permis de legislatie in multe tari.
Buna ziua. Cunosc acest lucru, si anume ca nu se recomanda pe o fasie de cativa zeci de cm imprejurul ferestrelor la EXTERIOR polistiren, ci vata minerala. Iar principalul scop este ca sa nus e raspandeasca incendiul de la un etaj la altul. In cazul nostru vorbim in primul rand de interior, iar in al doilea rand de doar cativa cm, in rest fiind mai departe zidarie, deci nu are teoretic unde sa se propage focul. Desigur daca dvs nu aveti vata minerala in jurul ferestrelor la exterior, nu mai conteaza daca aveti sau nu polistiren cativa cm in interior la geam, ca oricum se va raspandi focul. Sper ca am fost destul de explicit.
hai ca va mai incurc un pic asa: Cat mai inspre exterior este cel mai bine, Sursa : th-cam.com/video/DjPDbmeLo6o/w-d-xo.html
Solutia sub forma de L intors +izolare de 3cm polistiren de multe ori acopera toata rama de fereastra, este inestetic.
Prin 3 cm de izolare punctul de roua pleaca in tencuiala. Mai eficient este o grosime mai mare de polistiren(mai putin vata) pe glaful exterior dupa hidroizolarea in prealabil a spumei de montaj
Cand se aplica o izolare de 10cm exterior, punctul de roua nu mai ajunge in zidarie prin urmare geamurile se pot monta la 5cm de la zidarie.
Instalarea mai spre centrul zidariei rezulta:
- pervaz exterior mare+scump
- lumina exterioara mai putina
- zapada, umiditatea pe pervaz mai multa, afectarea glafului, pericol de infiltrare a apei in zidarie,spuma,interior
O hidroizolare perimetrala inainte de montarea geamului ar reduce semnificativ infiltratiile de apa in zidarie la o grosime mai mica de termoizolatie. Deasemenea este obligatorie izolarea termica a pervazului de exterior
Multumesc pentru opinia dvs. Eu am mai precizat si in materialul video ca ceea ce am oferit, e doar o solutie, din multe altele. La fel am specificat ca aceasta solutie este la limita esteticului. Ce tine de hidroizolare si termoizolarea pervazului, sunt deacord ca sunt necesare, in video nu le-am inclus, crezand ca deja se subintelege necesitatea acestor lucruri (poate trebuia sa le precizez).
Ce tine de costul unui pervaz exterior mai scump - diferenta e prea mica sa o luam in calcul.
Ce tine de lumina exterioara mai putina - depinde mult mai mult de streasina casei, decat de inglobarea ferestrei in zidarie.
Iar ce tine de zapada si alte chestii pe pervaz, daca se termo si hidroizoleaza corect, se astupa orice rost, se face o panta corecta si totul e facut ca la carte - nu vad de ce un pervaz de 20 cm ar crea MULT mai multe probleme decat un pervaz de 15 cm (ce tine de cifre doar am dat un exemplu).
In rest, va multumesc iar pentru mesaju dvs, sper cine este interesat de subiectul dat, sa invete ceva si din acesta.
Este gresit ceea ce spuneti, trebuie sa intelegeti ca sunt doua lucruri foarte diferite si foarte legate una de alta in ceea ce priveste o casa. Temperatura si umiditatea! Trebuie sa intelegeti de ce se creaza acel punct de roua. Care de fapt se numeste condens. Din cauza umiditatii! Iar umiditatea poate sa intre sau sa iasa din casa. Va recomand un site unde va puteti calcula peretii in ceea ce priveste temeratura si umiditatea si sper ca o sa intelegeti cum sa procedati pe viitor.
Eu nu am calorifere ci soba...
Atunci datele problemei pot fi usor diferite, insa partial metoda explicata in video se poate realiza indiferent de sistema de incalzire.
Te contrazici singur : la zidul in forma de L întors ai zis sa nu între aer și la urma la ferestre de lemn ai zis sa între puțin aer
Spuneti-mi exact la ce minute si secunde ati observat lucrurile acestea.
PS: asigurati-va ca vizionati tot video integral si atent, ori cam des persoanele care vor sa ma corecteze, afla in final ca ele ceva au scapat si nu au fost atente la sensul celor spuse. Merci.
Verifica tu !
@@mihaiadrianmarica4770 "Dumitale" sau "Dvs" - chiar nu exista educatie in mediul online?! Eu inca de la gradinita tin minte ca comunicand cu persoanele necunoascute la inceput se vorbeste la persoana a III-a, nu I-a. Ma rog...
Daca doriti sa punctati vreo greseala, o spuneti concret, daca nu, o seara buna va doresc!
Da ce dacă ma adresez cu ,,tu ,, înseamnă ca nu te respect ?
Dacă nu știai când cineva pune un material pe TH-cam se așteaptă la tot felul de comentarii așa ca normal nu trebuie sa te deranjeze dacă am făcut o mică observatie !
Total greșit. Geamurile se montează FIX la exteriorul zidariei, iar pervazele de exterior se fac ori din izolația de 10cm cu polistiren sau efectiv niște încadramente din polistiren tot de 10cm sau mai mare. Pe lângă construcție, sunt curenți de aer rece, iar aceștia răcesc șpaleții și inevitabil răceală trece pe sub geam răcind șpaleții interiori. Montând geamurile pe exterior, curenții nu au ce sa răcească deoarece lovesc în geamuri, după care în polistirenul pus ca încadrament sau ca izolație pe întreaga casa.
Multumesc de parerea dvs si de argumentatia dvs, insa permiteti-mi sa nu fiu deacord cu dvs mai deloc. Explicatiile in mare parte le gasiti in video. As adauga ca nu exista doar polistiren, ci si multe alte tipuri de izolatie. Unii isi termoizoleaza cu 3 cm, altii 20 cm, deci iar sunt diferente. Dvs atrageti atentia la curentii de aer rece, pe cand eu va recomand sa atrageti atentie si la conductivitatea termica, evitarea condensului si alte lucruri nedorite. Si apropo, in a se raci sau nu curentii, tine de factorii care provoaca sau nu condensul (umiditate, temperatura, saturatie etc) - puteti monta geamurile si ca dvs, si cum e in exemplul dat, insa daca la o umiditate relativa a aerului de 50% si temperatura interioara de +23 oC, punctul de roua va fi la +12 oC (nu mai sus si nici mai jos). Am sa fac un video aparte despre aceasta tema, insa oricum, ajuta sa folosim si un calculator online sa vedem temperaturile din zidarie, ori daca montam geamul cat mai la exterior, nu cred ca e cea mai buna idee (puteti folosi smartcalc.ru sau ubakus.de sau altele). Merci.
Enciclopedia Constructiilor cu acest video duceți în eroare foarte mult. Documentați de la pagina 11 (www.ift-rosenheim.de/shop/media/pdf/767011_LZM_Rum_Cover_Contents.pdf). Institutul de testarea pentru evaluarea capacității de utilizare a produselor de construcții de la Rosenheim, nu cred ca poate sa fie contrazis. Totul în materie de construcție se testează acolo, iar testele sunt asa cum am specificat eu în comentariul precedent.
Domnule, dumitale cred ca nu ai inteles deloc acel document, si chiar imi pare rau. Sageata cu "Scazut" si "Ridicat" arata expunerea la conditiile meteorologice pe intreg documentul respectiv. Iar pagina 11 nu arata cum trebuie pozitionata fereastra, ci arata cat de influentata (ridicat sau scazut) e fereastra in dependenta de pozitia ei in perete, si ca sa fie mai putin influentata, trebuie inglobata mai spre interior, in nici un ca exterior. Imi pare rau ca nu sunteti atent.
:))))) Cody Cody....ce sigur erai tu pe tine de cum sti tu monta geamurile......doar esti documentat din acel fisier cu pagina 11 pe care defapt tu nu l ai inteles deloc :)))). Cody Cody............
Enciclopedia Constructiilor a dat doar un exemplu din multe altele.......insa exemplu tau este unic deoarece tu l ai conceput prin intelegerea gresita :(.
Off Cody Cody.........:(
Ai inceput sa te inspiri de la Marius Soflete cu foliile . Deeeee vrei si tu sa traiesti de pe urma youtubu-lui ca multi altii dealtfel
Uitati-va la data adaugarii video-ului respectiv, si abia apoi comentati. Plus la domnul mentionat de dvs nu am vazut informatia prezentata in acest video. Si in final, oferirea informatiilor in spatiul public, deja fiecare o interpreteaza cum doreste.
Da de ce nu faci si tu si comentezi aiurea acest om se informează perde timpul lui si e logic sa fie recompensat
Va doresc cati mai multi urmăritorii si continuați in acest ritm cu postari
Nu te ambala prea tare cu Soflete, ca e un agent de vânzări.
Chestia aia cu zidăria in formă de litera L întoarsă nu se poate aplica practic. Cu o izolație gen SATE ( polistiren) aplicata pe fațada casei practic rămâi fără toc și ramă la vedere. Când ai să te faci mai mare și o să construiești tu căsuțe cu mâinile tale ai să vezi că PowerPoint-urile sunt o frecție la piciorul de lemn.
Chiar daca comentariul dvs pare putin abuziv, cu o insinuare la insulta, totusi l-am lasat deoarece are gram de argumentare, totusi o sa va raspund: in video este explicat foarte clar dimensiunile acelei litere L intoarse, este explicat foarte clar ca ramane foarte putin toc si rama la vedere (iata de ce nu e o solutie estetica), e foarte bine explicat ca aceasta e doar o solutie din multe altele, cine doreste, se informeaza, poate nu va copia tot ce e spus in video, dar ii va fi de folos principiul; si deasemenea in video este clar mentionat ca se poate de pus a urma urmei doar polistiren asa ca sa ramana rama la vedere. Plus daca a-ti avea minte si a-ti calcula centimetrii de polistiren (in oc de spuma) pe care se aseaza tamplaria, atunci ajunge spatiu cat de cat si pentru litera L intoarsa si termoizolatie.
PS: nu vad nici un power-point in nici un video, cred ca aveti probleme cu vederea.
Daca iti pui geamuri de 2 lei, da, ai dreptate, cu 3 cm acoperi toata tamplaria.
Daca iti pui geamuri de calitate , poti izola linistit si cu 4 cm si iti mai ramane si spatiu! ;)
Cand ai sa te faci si tu mare si ai sa faci mai multi bani sa-ti permiti ceva mai calitativ, ai sa vezi ca viata nu e asa doar cum crezi tu! :D
@@hr.m885 hahaha...mi-a placut