Schimbare lichid frana cu vacuum Sandero / Brake fluid changing procedure tutorial using vacuum

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 พ.ย. 2020
  • Mașina, având lichidul de frână neschimbat de foarte multă vreme, m-am gândit că ar fi o ocazie bună să filmez această procedură de înlocuire a lichidului de frână. Pentru a face vacuum, am folosit un compresor frigotehnic recuperat de la un frigider rămas fără freon.
  • ยานยนต์และพาหนะ

ความคิดเห็น • 73

  • @nicosmartcooking8053
    @nicosmartcooking8053 3 ปีที่แล้ว +1

    Felicitări pentru inventivitate!

  • @emildan772
    @emildan772 3 ปีที่แล้ว +1

    Alt video perfect explicat și bine făcut.

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว

      Eh, nu-i chiar așa de perfect, dar merci pentru apreciere, mă bucur ca ti-a plăcut! :)

  • @mirceammd
    @mirceammd 3 ปีที่แล้ว +1

    faina instalatia!

  • @technocris1
    @technocris1 3 ปีที่แล้ว +1

    hai ca esti tare ! "cotetu" vad ca e nout !,deci e bun mai ales ca ca e si autohtona , bun video pt incepatori !

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +1

      :)) Merci frumos! Da, până acum nu pot să zic că m-a dezamagit, a mers ok, la întreținere nu-i scumpă, doar că nu poți manifesta prea multe pretenții legate de caroserie, performanțe etc. O mai ”alint” eu cu d-astea gen, coteț, junghi, coajă, da una peste alta, merge :))

    • @cristiancoman2503
      @cristiancoman2503 11 หลายเดือนก่อน

      Salutare. Am si eu un stepway 0.9 tce si vreau sa te intreb. Are filtru de carburant? Unde? Si daca ai schimba distribuția, ea fiind pe lant. Daca ai schimbat ce anume? Lant ai patine? 0.9 tce aprox 200.000 km. Ms frumos

    • @cristiancoman2503
      @cristiancoman2503 11 หลายเดือนก่อน

      ​@@AlexStoica_TUTORIALS 😊

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  11 หลายเดือนก่อน

      @@cristiancoman2503 Salut!
      Da, are filtru de carburant, dar cam ca la toate cele pe benzină, este integrat în corpul pompei de benzină, care la rândul său e montat în interiorul rezervorului. Manopera de înlocuire a filtrului este mult mai amplă decât la cele cu filtru de motorină, iar din pricina asta, se merge pe ideea că ”nu se schimbă domne”. Realitatea e că acest filtru se schimbă când te lasă pompa de benzină și pui una nouă, care vine cu totul. Dacă ești dispus să faci un efort, filtrul ca piesă de schimb se găsește, dar ai de muncă pentru înlocuirea lui.
      Distribuția, în cazul meu nu dă semne de oboseală încă (are aprox 143k km), dar când va bate-n țeavă că-i gata, o să schimb cam tot ce-i pe-acolo, fiind destul de greu accesibilă zona (lanț, patine, întinzător hidraulic, eventual și lanțul mic de la pompa de ulei dacă o fi de găsit prin magazine).
      Numai bine și cât mai mulți km fără probleme!

  • @mariusanderson
    @mariusanderson 3 ปีที่แล้ว

    👏👏👏

  • @kamarius3054
    @kamarius3054 3 ปีที่แล้ว

    👍

  • @Derzolus
    @Derzolus 3 ปีที่แล้ว

    Alex, cum cureți motorul? Eu odată l-am spălat și s-a luat mecanicul de mine. Chiar mi-a arătat iconita de avertizare. De atunci am folosit doar cârpe și servetele.

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว

      Salut,
      Nici eu nu prea curat motorul, doar părțile usor accesibile, pe care le sterg cu o cârpă umedă după ce dau praful jos de pe ele cu o pensulă.
      E adevarat ca nu se recomandă spălarea motorului cu jet pentru ca sunt o multime de locuri pe unde poate pătrunde apă, care sa cauzeze diverse defecte

  • @raul95bmx
    @raul95bmx 3 ปีที่แล้ว

    tot respectul meu pentru continutul pe care il faci, urmaresc toate videourile desi nu am o dacie :))))
    vin si eu cu o intrebare la tine pe un subiect cu care m-am certat cu mai multi prieteni, consideri ca e ok sa dai curent la o alta masina (cu motorul pornit) afecteaza calculatorul/ senzorii/ etc ale masinii tale cand cealalta porneste?

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +1

      Salut și mulțumesc pentru apreciere!
      Referitor la întrebarea ta cu datul de curent altei mașini, teoria e relativ stufoasă deoarece în momentul acționării electromotorului, apar niște vârfuri negative de curenți foarte mari (uzual 400 - 500A, dar pentru motoare diesel, la rece, se pot atinge chiar 800A pentru câteva ms), am lăsat mai jos un link cu un grafic tensiune/curent din momentul pornirii unui diesel de 1.8L la -18°C.
      Eventualele defecțiuni produse mașinii donatoare (defectare alternator, regulator încărcare, punte de diode, ECU ori alte electronice de la bord) pot fi produse fix de aceste vârfuri de curent, deoarece alternatorul nu poate susține consumul și implicit tensiunea pică foarte mult (poate ajunge până la 6V în timpul acționării electromotorului), după pornirea mașinii care primește curent, poate apărea un vârf de tesiune produs de bobina bendixului (uzual sunt vreo 40-60V, dar poate ajunge și la 100V, de ordinul µs), dar nu numai, astfel de vârfuri de tensiuni pot fi generate și de inductața cablurilor de pornire prin care circulă curenți mari (de aceea conteaza calitatea cablurilor). Eh, teoria din spate e stufoasă, știu că pare că am scris mult, dar e cel mai scurt posibil.
      Recomandarea mea pentru situația în care trebuie să dai curent, este să apropii mașinile (cât să se ajungă cablurile), oprești motorul mașnii donatoare, legi bateriile cu cabluri, pornești mașina donatoare, o lași să meargă la relanti vreo 10 minute pentru a acumula ceva energie bateria descarcată, după opește motorul mașinii donatoare, lasa bateriile conectate și dăi cheie mașinii pe care vrei să o pornești. După pornire, decuplează bateriile, daca nu pornește în 3 - 5s de învârtit, mai pornește mașina donatoare pentru a reîncărca bateriile și repetă procedura. Dacă bateria moartă nu mai poate acumula nimic, recomand să NU încerci să pornești mașina moartă, prin cabluri, de la a ta. E chiar rău și pentru mașina cu probleme să meargă cu bateria defectă (bateria are rol și de stabilizator / referință în instalația unei mașini). Pe scurt cam asta ar fi, dacă ai nelămuriri, scrie-mi aici sau pe mail. Baftă!
      ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0378775304011139-gr5.jpg
      www.diodes.com/design/support/technical-articles/transient-voltage-suppression-in-automotive/

    • @raul95bmx
      @raul95bmx 3 ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS Mersi mult de tot pentru raspuns, esti cel mai tare :D

  • @emilian1986
    @emilian1986 2 หลายเดือนก่อน

    Salut.imi poți da câteva poze cum ai facut instalația de vid din motorul de frigider.

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  2 หลายเดือนก่อน

      Salut! Nu este nimic complicat aici, cam majoritatea compresoarelor de frigider au 3 conducte (una de aspirație - pe-asta o poți folosi ca să faci vacuum, una de refulare - asta merge folosită pt. umflat roți, una astupată - asta se folosea la încărcarea instalației cu freon). Tot ce ai de făcut este să conectezi un furtun pe conducta de aspirație și asta e tot. Eventual îi poți pune și un filtru pentru a nu se duce în compresor ceva praf sau alte impurități. Îți las aici un link al unui tip care arată cum face: th-cam.com/video/_-FqKxE9ttY/w-d-xo.html&ab_channel=DiodeGoneWild

  • @MihailAntoniobadea
    @MihailAntoniobadea 3 ปีที่แล้ว

    Felicitari Alex interesanta scula de vacum , ce intrebare am de unde ai luat discurile si cat au costat ? vreau si eu la cotetul meu dar nu am gasit pe la magazinele astea de piese auto .

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +1

      Merci frumos pentru apreciere! Discurile și plăcuțele sunt de la Brembo, le-am luat în urmă cu vreo 3 sau 4 ani, îți las niște link-uri și niște fișe tehnice mai jos:
      www.bremboparts.com/europe/en/catalogue/disc/09-5802-2X
      www.bremboparts.com/europe/ro/catalogue/pad/P_68_059

    • @MihailAntoniobadea
      @MihailAntoniobadea 3 ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS Multumesc , de link , trebuie sa fac ceva cu franele ca ti am zis la viteze mai mar se cam duce sanie.

  • @Atlantic1881
    @Atlantic1881 3 ปีที่แล้ว +1

    Eu fac aerisire prin gravitatie fara dedala, fara pompa de vid.

  • @Lombarzilor8
    @Lombarzilor8 3 ปีที่แล้ว

    Salut.tocmai am fost la service ptr că nu mai mergeau frânele și descoperiseră că ceva la roata din spate s-a spart și curgea pe acolo tot lichidul.ei bine după schimbarea acelei piese și completarea cu lichid,frânele prind greu,in sensul că până la jumate apăs pedala in gol.
    E normal sa se intampla asta imediat după schimbarea lichidului?

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +1

      Hmm, nu prea are motive să nu franeze ca înainte decât dacă n-a fost aerisita complet. Dacă undeva pe instalație ramane aer, acesta este compresibil, iar asta duce la o cursă prelungită a pedalei, deoarece in prima fază se comprimă aerul rămas pe instalație, iar apoi lichidul este împins cate pistonasele de frână.
      La service au lucrat doar la roata cu probleme sau au facut o lucrare mai amplă (schimbat de placute/discuri/saboti etc)?

    • @Lombarzilor8
      @Lombarzilor8 3 ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS au schimbat cilindru frana spate și apoi au schimbat lichidul.merci mult ptr reply

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +1

      @@Lombarzilor8 Cand mai ai drum pe la ei, zi-le sa mai aeriseasca încă o dată ca nu mai tine frana ca înainte

    • @PopaAlexandru.
      @PopaAlexandru. ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS Daca curgea lichid poate a ajuns aer in unitatea ABS si pe ala nu-l scoti decat cu diagnozerul care sa comande procedura de aerisire ABS ...

  • @dragosciurel7207
    @dragosciurel7207 3 ปีที่แล้ว

    Spune ne de ce ai legat cu un soricel conducta de AC?ASTEPTAM RASPUNS

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว

      Am legat-o pentru ca vibra foarte tare cand motorul era la ralanti. Am ales tabla aia pentru ca fiind relativ flexibilă, mai atenuează din vibrația conductei.
      Se cunoaște faptul că aceste conducte de freon au obiceiul de a se rupe la seria Logan 2, asa ca am zis ca daca ii atenuez oscilație, poate ii mai prelungesc viața

  • @alindumitrescu6379
    @alindumitrescu6379 3 ปีที่แล้ว +1

    salut. spune mi te rog ce fitinguri ai pus la capacul de la borcan

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +1

      Salut! Nu sunt chiar fittinguri, sunt niște bucăți din țeavă de cupru recuperate de pe la o centrală termică

    • @dakkota27
      @dakkota27 2 ปีที่แล้ว +1

      Poti folosi 2 valve mecanice, de bicicleta

  • @marianflorinbuzea9901
    @marianflorinbuzea9901 3 ปีที่แล้ว

    Salut,ma bucur pt tutorial,dar mi-ai ramas dator cu un tutorial despre acel buton de pornire motor ?mai lucrezi la acel proiect?

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +1

      Salut! Da, știu, va urma și ăla, doar că am făcut asta cu inlocuitul lichidului de frână odată cu schimbarile roților.
      La proiectul cu butonul, lucrez la detalii acum, partea grea am facut-o, dar mai am de integrat toate draciile in bord

    • @marianflorinbuzea9901
      @marianflorinbuzea9901 3 ปีที่แล้ว

      Ok,spor la treaba😉

    • @marianflorinbuzea9901
      @marianflorinbuzea9901 2 ปีที่แล้ว

      Salutare,in legatura cu acel buton pornire ai reusit proiectul,as vrea sa imi montez si eu unul😉

  • @dakkota27
    @dakkota27 2 ปีที่แล้ว

    Salut
    Capacul rezervorului trebuie inlaturat pe parcursul vidarii? Sau nu conteaza daca e pus sau nu...
    Mersi

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  2 ปีที่แล้ว

      Da, este imperios necesar, din două motive, primul ar fi că volumul lichidului extras pe la una din roți, trebuie înlocuit de aer, deoarece altfel se crează vid. Al doilea motiv este că pe parcursul operațunii, în vasul de lichid, trebuie completat cu lichid nou pentru a compensa volumul extras pe la aerisitor.

    • @dakkota27
      @dakkota27 2 ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS Iti multumesc mult
      Abonat nou

    • @dakkota27
      @dakkota27 2 ปีที่แล้ว

      Dupa ce terminini cu rotile, procedezi in mod similar cu aerisitorul ambreiajului?

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  2 ปีที่แล้ว +1

      @@dakkota27 Uite că de ambreiaj, sincer, am uitat. Eh, acum dacă am tras lichidul pe la toate roție, implicit s-a înlocuit și în pompele de servo și de ABS, merg și eu pe ideea că în instalația ambreiajului, volumul e mic și s-a diluat :)

  • @andreyybes8767
    @andreyybes8767 2 ปีที่แล้ว

    Salut!
    Ce producator sunt discurile ( un cod de piesa daca poti sa imi lasi si mie) si ce placutele de frana folosesti?
    Multumesc! :)

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  2 ปีที่แล้ว

      Salut!
      Discurile și plăcuțele sunt de la Brembo.
      Discurile: 09.5802.2X
      Plăcuțele: P 68 059
      Zi frumoasă!

    • @andreyybes8767
      @andreyybes8767 2 ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS Ai avut probleme cu ele , zgomote sau ceva de genu la franari?

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  2 ปีที่แล้ว

      @@andreyybes8767 Nu, personal sunt foarte multumit de ele. E drept ca nu le-am exploatat prea agresiv (am mers normal), dar la momentul înlocuirii, tot din astea mi-aș pune. Le am de la 40k, iar acum am 116k, nu am schimbat nimic, iar plăcuțele mai au "carne" cam 40%

  • @adriantns
    @adriantns 9 หลายเดือนก่อน

    Salutare ! Ce lichid de frână trebuie pentru Logan 2 2014 0.9 TCe ? Și dacă ai putea sa îmi trimiți și mie o poza cu " fișa de întreținere " ți as fi recunoscător. Eu nu am acea fișă in care găsești ce revizii ai de făcut, la câți km, ce fel de produse trebuiesc cumpărate, etc :(

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  7 หลายเดือนก่อน +1

      Salut! Conform fișei Dacia, lichidul de frână trebuie să fie DOT4, alte mențiuni nu sunt. Am atașat fișa cu schimburile la linkul de aici: drive.google.com/file/d/1d-ieCpBGE4vp92DnjpL61zSLKQDx4E_Q/view?usp=drive_link

  • @grigus1
    @grigus1 3 ปีที่แล้ว

    Ai un motiv pentru care ai folosit "un km" de furtun?

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว +3

      :)) nu neapărat, dar n-am vrut să tai din el că poate-l mai folosesc la altceva

    • @grigus1
      @grigus1 3 ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS :))

  • @Derzolus
    @Derzolus 3 ปีที่แล้ว

    Alex chederul galben de unde l-ai luat? Cel de la compartimentul motorului. Am văzut la altcineva asa ceva dar pe Duster.

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว

      Salut! Nu e chiar un cheder în adevăratul sens al cuvântului, e făcut din ceva spumă și are ca destinație montarea pe muchii de sticlă sau de tablă/metal. Eu l-am luat de la dedeman să-l folosesc la niște colțuri de rafturi și ce mi-a rămas, am pus la mașină. Rolul lui, pot să zic că e mai mult să țină vaselină pe muchia de la trager, că de etanșat, nu se descurcă excepțional.
      carboysafety.ro/produs/protectie-colt-muchie-5/

    • @Derzolus
      @Derzolus 3 ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS credeam ca e ceva ca în clipul asta th-cam.com/video/zDxIH-YT3R4/w-d-xo.html

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว

      @@Derzolus Nu, cel din clip se vede că e ceva dedicat. Are profil ceva mai înalt, plus inserție de metal.

  • @allviewall
    @allviewall 3 ปีที่แล้ว

    Zic si eu acum....chiar e nevoie de discuri "Cu gaurele"? Cum ai zis si tu la 0.9 nu stiu ce performanțe sportive poti avea.uzezi aiurea plăcuțele.

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  3 ปีที่แล้ว

      Las' că de-afara nu știe nimeni că e de 0.9 :))
      M-am hazardat și eu la început, credeam ca are de toate și fix asta îi mai trebuie :P

  • @kamarius3054
    @kamarius3054 3 ปีที่แล้ว

    Sã dai mesaj pe wațap cã nu mai am Nr tau Alex .. Sã vorbim de încarcãtorul meu .. poate Comandam Altul Mulțumesc

  • @PopaAlexandru.
    @PopaAlexandru. ปีที่แล้ว

    Si licgidul de frana din unitatea ABS ?

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  ปีที่แล้ว

      Modulul de ABS este legat în serie cu pompa de frână, iar implicit trăgând lichidul pe la fiecare roată, se va face înlocuirea plecând din borcanul de lichid - pompa de frână - pompa de ABS+valvele de control - conducte - etrieri.
      Aici este o schemă simplificată a instalației de frână cu ABS: www.howacarworks.com/illustration/1832/bosch-abs.png

    • @PopaAlexandru.
      @PopaAlexandru. ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS Desigur ,e legata cu ABS.
      Dar cum masina este oprita ,motorul oprit electronica de ABS stie asta si oricum electropompa modulului e oprita .Modulul e inchis dar in aceasta stare are deschis circuitul de by-pass .
      Pana nu-l deschizi cu testerul lichidul de frana din el ramane acolo urmand sa contamineze lichidul proaspat la primul drum .

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  ปีที่แล้ว

      @@PopaAlexandru. Corect, ai dreptate, dar dacă ne gândim așa, contaminarea noului lichid se va produce inevitabil de când se adaugă în borcan, peste cel vechi rămas în pompă, pe conducte etc. Nimeni nu va scoate lichidul vechi, va spăla instalația, iar apoi îl va adăuga pe cel nou (de frica aerului). Ba chiar, am văzut multe situații în care doar trăgeau lichidul vechi cu o seringă din vasul de pe pompa de frână, puneau lichid nou la nivel și gata ”procedura de schimbare”

    • @PopaAlexandru.
      @PopaAlexandru. ปีที่แล้ว

      @@AlexStoica_TUTORIALS Lichidul nou impinge lichidul vechi si nu se amesteca iremediabil . In schimb cel vechi de ramane in unitatea ABS are timp ca acolo ramane ,in sistemul de frana - la fiecare franare iese putin din unitate si e purtat prin tot sistemul pana e asimilat de lichidul proaspat .

    • @AlexStoica_TUTORIALS
      @AlexStoica_TUTORIALS  ปีที่แล้ว

      @@PopaAlexandru. Sunt absolut de acord că o anumită cantitate de lichid vechi rămâne în pompa de ABS, iar ulterior se va amesteca cu cel nou. Cu toate astea, nu cred că deschiderea acelei valve din pompa de ABS, va face ca instalația să conțină 100% lichid nou. Dacă am fi discutat despre o simplă conductă, da, eram de acord că lichidul vechi îl împinge pe cel nou, combinându-se foarte puțin. În realitate, se toarnă în borcan, unde rămâne puțin din lichidul vechi, intră în pompa de frână, apoi curge prin toate elementele instalației.
      În fine, din punctul meu de vedere, ideea generală este că înlocuirea, fie ea incompletă a lichidului de frână, nu poate aduce decât beneficii, cantitatea de lichid vechi, fiind semnificativ mai mică decât cea înlocuită.