Taas hyvä video Arilta, kiitos! Olisit voinut käsitellä hieman enemmän kouluruokailua. Itse olen vakuuttunut siitä, että rasvattoman maidon juottaminen koululaisille on hirveä virhe.
Uusien suositusten myötä kouluruoan laatu romahtaa eikä kasvavat nuoret saa tarpeellista määrää proteiinia. Veikkaan, että karkit, keksit, energiajuomat ja limpparit käyvät entistä paremmin kaupaksi.
Pahinta on, että nämä suositukset iskevät instituutionallisiin kohteisiin, kuten koulut, sairaalat ym. Yksilötasolla tavallisessa elämässä sentään voi itse valita ruokansa, kun ei ole toisten armoilla.
todella iso kiitos tästäkin videosta.itse vaihdoin rasvattomat maidot yms,punaisiin ,rasvaiseen maitoon,punaista lihaa,ei leikkeitä,vähän leipää jos ollenkaan yms.olen pysyvästi laihtunut 20kg,lihasvoima suurempi.diabetes hallinnassa.yllätyin yleisvoinnin paranemisesta,tosin korkea kolesteroli on kuten koko ikäni.
@@seijaalava9042 Kiitos erittäin hyvä esimerkki ja kolestroli korkea on huono vain silloin jos sen nousu tulee heikentyneestä terveydestä esim sokeritaudin yhteydessä kolestroli nousu ei ole hyvä. Terveet saavat olla kolestroliarvoista aika huoletta!
@@Jehyva Tarkoittaa niitä, joihin ilmastohumppa menee läpi. 😁 Heitä, jotka uskovat, että hiilidioksidia on ilmassamme liikaa ja että jos meidän suomalaisten elämää riittävästi kurjistetaan, koko maailma pelastuu ja luonnollinen ilmaston alati jatkuva muuttuminen loppuu siihen. 😅 Ilmastohumppa on kyllä erinomainen keino rahastaa kansa kuiviin erinäisin ilmastomaksuin , täyttämällä maa tuulivoimaloilla ja sähköautoilla sekä viilentämällä säätä aurinkoa lentoruiskutuksin peittämällä ym. älyvapaalla politiikalla. 🤪
Kiitos hyvästä videosta 🙏 VHH-ruokavaliolla olen nyt ollut 12 vuotta ja vointi on erittäin hyvä. Punaista lihaa, kalaa, kanamunia, voita, rasvaista jogurttia, marjoja ja hieman hedelmiä. Kyllä kannattaa asioita selvitellä myös itse eikä vain luottaa suosituksiin, terveys voi parantua paljonkin!
Jos tällainen tutkimus saadaan käyntiin, ilmoittaudun mukaan keto- tai lihansyöjäryhmään 🙋♀️ Olisi jo korkea aika koota aineistoa kolikon toiseltakin puolelta.
Tässä kolmas vapaaehtonen. Elokuusta lähtien etupäässä lihan varassa, vain 50-60 g hiilareita/vrk eläinperäisten tuotteiden lisäksi. Rasvaista naudan jauhelihaa mennyt moninkertaisesti suosituksiin nähden, ja paino se vain laskee koko ajan hitaasti, mutta varmasti.
Kiitos hyvästä tietopaketista. On pöyristyttävää, ettei ravitsemussuositukset perustu tieteeseen ja niillä ei haluta edistää terveyttä. Kaikista eniten säälittää viattomat lapset, joihin nämä vaikuttaa kouluruokailun kautta, sairastuttaen heidät 😢
Miksikähän sitä Diabetesliiton ruokavaliosuositusta ei ole muutetttu? Siinähän on hiilihydraatteja (leipää, pullaa, pastaa, riisiä) niin paljon, että varmasti diabetes niillä saadaan lisääntymään.
@@pixelbee760 Tämä ajatuksesi nyt ei kyllä omaa minkäänlaista tieteellistä pohjaa. 2-tyypin diabetes (ja 3-tyypin) on nimenomaan liian sokerin aiheuttama. Toki yksinkertaistetusti, mutta riittävällä tarkkuudella. Esimerkiksi rasvaa syömällä et voi saada 2-tyypin diabetesta, söit kuinka paljon kaloreita hyvänsä.
Jätin rasvattomat maitotuotteet ja siemenöljyt kokonaan pois ja viljatuotteet vähemmälle 15v sitten. Ei mennyt kauaa lopettamisesta, kun astman oireet väheni ja poskiontelontelehdukset loppui.
Kiitos taas Ari! Itsekin ajattelin että ruoan ja yksittäisen ruoka-aineen määrällä on tottakai vaikutusta. Olen vähentänyt höttöhiilareita erittäin paljon ja kaikkienkin hiilareiden määrää ja olen hoikistunut ja parempikuntoinen. Ja paljon virkeämpi.
Voinko tehdä tästä seuraavan päätelmän: Ultraprosessoitu- ja liharuoka Ultraprosessoitu määritelmä täyttyy usein jo pelkästä öljystä. Esim ranskanperunat uppopaistetaan ultraprosessoidussa öljyssä, joten se kasvislisuke on ultraprosessoitu. Entä sämpylä, jonka leivonnassa kenties ultraprosessoituja kasvisöljyjä. Se että hampurilaisessa on pihvi, tekee siitä liharuokaa. Eli hampurilaisateria on ultraprosessoitua punaista lihaa sisältävä ruoka. Tämä ei tee punaisesta lihasta yhtään epäterveellisempää. Tästä täytyy vain jättää kaikki ultraprosessoidut osat pois, niin jäljelle jää terveellinen pihvi, jostaei ole missään tutkimuksessa löydetty mitään haitallista.
Kiitos Ari taas kerran erinomaista, kansantajuisesti ja tieteeseen nojaavista näkemyksistä! Uusissa ravintosuosituksissa häiritsee eniten se, niissä on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Ovatpa jopa politisoituneet, kun esim. punaisen lihan käyttöä ei suositella, koska karjan kasvattaminen on ympäristölle haitalllista!?
Mietin tuossa, että paljonko jää tuotantokuluissa viivan alle kasvikunnantuotteita valmistettaessa sisältäen kasviöljyt verrattuna lihantuotantoon. Tuottajalle potista menee joka tapauksessa pieni murto-osa jolla juuri ja juuri leipänsä tienaavat. Montako välikättä on vetämässä välissä näissä ketjussa siitä, että tuote liikkuu tuotannosta sinne kaupan hyllylle ja kuinka näitä liha ja kasvikunnan tuotteita voi jalostaa. Eihän ne "liha- tai kasvis"leikkeleetkään käsittelyn jälkeen terveellisiä ole. Kuka hyötyy ja mistä hyötyy eniten eli liiketalouden näkökulma myös takana.
@@mikaptk Alunpitäen viralliset ravitsemussuositukset tehtiin Jenkeissä nimenomaan elintarviketeollisuuden ja lääkefirmojen voittojen maksimointia ajatellen ja junailtiin perusteeksi tutkimustulokset, joiden mukaan meille ei muka olisi hyväksi syödä lihaa ja eläinrasvaa.
Kyllä ilmastoperusteet näyti olevan suuressa roolissa. Mutta toisaalta jos Suomessa eläinproteini korvataan kasviproteinilla, ollaan paljon tuonnin varassa. Eikä sitä silloin voi enää hiilidioksidi päästöillä perustella. Toki osa lihaproteinistakin valitettavasti tuodaan ulkomailta.
@@arimiettinen76 nyt kyllä kannattaa tsekata faktat. Kotimainen liha vs tuotukin kasvis aivan varmasti ihan eri tasolla ympäristöpäästöissä. Kuljetus lopulta tod pieni päästö jos ei lentorahtia.
@@Jehyva Prosessoitu ruoka noin ylipäätään ei ole ihmiselle kovin terveellistä. Lihaa ihmiset on syöneet jo miljoonia vuosia ja varsinkin punaista lihaa. 2000 vuotta sitten ja sitä ennen ei ihmisillä oikein ollut muuta syötävää kuin isojen märehtijöiden liha, joskus harvoin ehkä petoeläimien lihaa(jos oli hyviä metsästäjiä) ja sitten erilaisia juuresvihanneksia mitä pystyi syömään kypsentämisen jälkeen. Ihminenhän on jalostanut kaikki nykyvihannekset ja hedelmät mitä tuotetaan monoviljelyllä. Ihminen siis kehittyi syömällä korkeaproteiinista ruokavaliota ja pienellä määrällä kuitupitoisia kasviksia.
Kiitos Ari. Olen itse opiskellut näitä asioita ja hyvä saada sulta vahvistusta huomioihini. Asioiden oikeaa laitaa ei kerrota vaan ollaan mm ruoka- ja lääketeollisuuden ohjauksessa. Follow the money.
Kiitos on hyvä valistava video. 🙏🤗 erityisesti ajattelen lapsia, koulu ja pväkoti. Heidän ruokansa on jo muuttunut huonommaksi. Vähintään osittain prosessoitua ruokaa heille tarjolla. Jotain meidän pitää tehdä!💖
Jätettyäni vehnän jalassa vuosikausia ollut kutiava ihottuma hävisi näkymättömiin muutamassa viikossa.Nyt vehnää syötyäni useampana päivä perätysten kutina palaa.
19:17 varsinkin tosi huono antaa kaikille toi sama suositus. jos joku mieskin paiskii kesällä ulkona töitä niin sehän hikoilee niin paljon suolaa että niillähän tippuu ne natrium tasot ihan hengenvaarallisen alas jos syö noiden suosituksien mukaan mutta sitten taas jollekkin nais toimistotyöntekijälle toi voi olla ihan sopiva ja sitten jos miettii vaikka lasta joka menee pyörällä kouluun vs lasta joka menee bussilla kouluun niin siinäkin pitäs olla iso ero suolan kulutuksessa.
kyllä! Laitettu 50kg eläkeläiselle sama suolamäärä kuin esim nuorelle 100kg urheilijalle. Lihasten toimintaa tarvitaan suolaa ja noin matalalla tosiaan olisi jo vaarallinen fyysisesti aktiiviselle hikoillessa.
Mulla on sellainen hämärä muistikuva, että 7 maan tutkimuksessa olisi alun perin ollut mukana paljon enemmän maita, mutta lopullisesta tutkimuksesta poistettiin ne maat, joissa havainto ei tukenut "agendaa". Ihmisluonnolle vaan on tyypillistä, että on kivaa julistaa omaa uskoaan, mutta uskomuksen tarkistaminen ei oikein huvita. Pakko olla totta, koska tulin sanoneeksi. Siellä valtahierarkian huipulla toimitaan samoin. Kun tilaatte sen hampurilaisen, syöttäkää sämpylä ja ranskikset puluille ja pyyhkikää salaattikastike pois. Loppu on melko kelvollista syötäväksi.
hei todella mielenkiintoista .. hyvällä helpol tapaa esität asiat... pitääpi tutkia lisää näitä (videoita) :) 24:09 mikä on vytiinihappo (google ei anna mitää)
Oliko ravitsemussuosituksissa mainintaa että juo mieluiten lasipulloissa olevia lähdevesiä, tai kuinka paljon saa syödä torjunta aineita yms myrkkyjä joita tuotteissa on ? Paljonko saa syödä rasvaista silliä johon lisätty esim. rapsiölyä joka mukana insuliiniresistenssin synnyssä jne ?
Ei ota suositus mitään kantaa esim pakkauksiin. Kyllä mikromuovi jossain määrin ongelma pullovesissä. Monet kalasäilykkeet tosiaan tehdään rypsi-rapsi tai auringonkukka öljyyn. On myös säilvyys kysymys, vahvasti prosessoitu öljy säilyy vuosia. Bakteereille ei kelpaa ja yli jäänneen öljyn voi käyttää hyönteismyrkkynä.
tutustukaa myös Sari Arposen tutkimuksiin( pitää palstaa esim. OLE - lehdessä) on myös lääkäri/ tutkija; jonka ravintosuosituksia ovat esim. kananmunat ,kasvikset,kana,kala, liha, hedelmät, marjat ja rasvoista AITO NORMAALI meijeri voi, ghee( kirkastettu voi) ja oliiviöljy ,EI MARGARIINEJA 😊
Kannattaa lukea myös lääkäri Antti Heikkilän kirja lääkkeetön elämä sekä ruotsalaisen lääkärin Andreas Eenfeldtin kirja ruokavallankumous. Molemmissa myös tutkimuksia ja ravintosuosistusten historiaa eli missä lähdettiin menemään väärään suuntaan. Luonnollinen ruoka parasta.👍
Voisitko tehdä verenpaineen hoidosta koostevideon. Mikä on kiistattomasti selkeää ja mikä on vielä uutta ja tutkimuksen alaista. Lääkkeet vs. ravinto/lisäravinteet esim. lääkkeiden mahdoliset haitat. Käypä hoito suosityuksen hyvät puolet ja mahdolliset heikkoudet.
Miten ultraprosessointia tulisi arvioida mahdollisimman johdonmukaisesti? Jos esimerkiksi vertailtaisiin peruseineksiÄ keskenään 1. Kalapuikkoja 2. Maksalaatikkoa 3.Valmispizzaa... Ja näitä puolestaan kasvispohjaiseen "raaka-aineeseen" esim. tofuun tai nyhtökauraan - niin miten nämä prosessoinnin kannalta asettautuisivat?
No isoimmat ruuan myyjät ja lääkkeet tulee samoilta tahoilta. Eli porukka saadaan kyllä sairaaksi näillä kaikilla länsimaisilla suosituksilla. Lääkkeet käy hyvin kaupaksi ja sehän näissä on takana...tai oikeastaan raha tekeminen.
@@ehtelmeeder3560 Ainakin carnivore -videoilla on ihmiset ympäri maailmaa viitanneet suosituksiin, mitä heille vain annettu ratkaisuksi, kun on ollut esim. suolisto-ongelmia. Jotka sitten ovat vain pahentuneet lisäämällä paljon kasviksia ja kuituja. Luulisin, että EU-alueella myös tämän suuntaiset suosituksen, mutta Suomeahan pyritään viemään ihan etujoukoissa mitä tulee "ilmastotekoihin", ilmastollahan ne paljon näitä suosituksia perustelevat.
@@ehtelmeeder3560 Siis kyllä nämä trendit aina lähtevät liikkeelle noista Euroopan maista, missä suurimmat lääkeyhtiöt (Alankomaat, Saksa, Tanska) ja sieltä leviävät ympäröiviin, samaan leiriin kuuluviin maihin. Ei näitä suomalaiset yksin keksi. Yleisesti ottaen kaikissa Pohjoismaissa, Britteinsaarilla, Keski-Euroopan vauraimmilla mailla, sekä kauempana Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Pohjois-Amerikassa on hyvin pitkälti samanlainen ruokapyramidi.
Mitäs mieltä olisit siitä että jatkuvan glukoosinseurannan järjestelmiä annettaisiin reseptillä enemmän niin diabeetikoille kuin ylipainoisille verensokerin (ja sitä kautta osin nälän) hallintaan? Ja Kela-korvattavaksi?
Avauksen pohdinta: onko lihavuuden jne kasvu ravintosuositusten syytä vai taoahtuuko asia suosituksista huolimatta? Syövätkö ihmiset suositusten mukaan vai eivät? Mitkä muut asiat selittävät esim lihavuutta? Korrelaatio vs kausaliteetti nyt haussa.
@@arimiettinen76 vai ovatko auttaneet sikäli kun noudatetaan. Ja esim liikkumattomuus painavat enemmän. Muuten liikuntasuositukset olemassa myös - ei kai liikkumattomuus johdu suosituksista?
Mitenköhän inuiitit ovat selvinneet? Tuolla kolmiolla ei olisi toivoakaan... Olisi kiva tietää ravitsemuskoostumuksista eri tyyppisissä ympäristöissä. C-vitamiinia (askorbiinihappoa) on muuten tosi paljon sarvivalaan nahassa. Miten tästä kaikesta on voinut tulla näin vaikeaa?
Nostaako kovat rasvat verenpainetta verrattuna pehmeään rasvaan? Kaikkialla suositellaan vain pehmeää rasvaa (kasviöljyt pääasiassa), mutta mikä on totuus?
Verenpaineen suhteen ovat kovat rasvat neutraaleja. Alkusyy verenpaineen nousulle on elimistön tulehdusreaktion nousu (ja sen jälkeen sitten suolallakin on vaikutusta paineeseen)
Aika 30:55 taulukossa oli Sinkille saantiarvo per pv vain 9mg. Tuntuu kovin alhaiselta? Itse syön purkista per pv 25mg. Harrastan lihasharjoitteita 6 krt/viikossa.
@mölli1-z9e Kyllä Hyvä huomio! kivennäisaineissa ollaan päädytty mataliin lukemiin, koska ruoka sisältää niitä nykyisin vähemmän. Suositus laskettava niin, että saadaan kasaan määrä ruuasta. Itsellä on myös 25-50mg
Suolasta ei määritellä tarkemmin laatua. Pöytäsuola vs. Laadukas suola. Tänä päivänä monet kaupan tuotteet on usein valmiiksi suolattuja, joten hankala lisätä terveellisemmän suolan käyttöä kotiruuassa.
Olisiko tämä nykyään sitä "luonnonvalintaa". Turvallisessa ja yltäkylläisessä yhteiskunnassa kuolleisuus on muutoin pieni. Fiksut pärjää aina.(Vanha sanonta)
DHA on merileväöljyissä, mutta EPAa siinä ei taida juuri olla. Onneksi elimistö jossain määrin muuntaa tätä lyhyempää kasviperäistä myös näihin muotoihin. Kyllä täysin ilman kalaakin moni pärjännyt erittäin hyvin.
Kiitos videosta jälleen. Lopussa mainitsit kalaöljykapselit, niin eikö näitäkin ollut erilaisia ja muistelisin että Islannissa valmistettiin hyvälaatuisia. Liittyikö sitten siihen hapettumiseen, niin en tiedä.
Öljy saattaa olla hapettunutta ennenkuin se laitetaan kapseliin, mutta kapseli ei myöskään juurikaan hapettumiselta suojaa. Purkit taidetaan täyttää hiilidioksidilla tms. nykyään, mutta heti kun ne kerran avaa alkaa öljyn hapettuminen. Muistaakseni parissa viikossa on jo merkittävästi hapettunut.
Olen kuullut sellaistakin, että ne kalat, mistä öljy otetaan, saattavat olla jo valmiiksi härskiintyneitä, mutta että kapseleissa olevasta öljystä sitä ei kuluttaja huomaa toisin kuin kalanmaksaöljyä pullosta ottaessa mahd. härskiintymisen huomaa hajusta.
Ostan Lysi kalaöljyä ja lisään siihen oliiviöljyä säilyvyyden parantamiseksi. Pitää ottaa oikea määrä omaan kokoon nähden (0,15 ml painokiloa kohden, jos noudattaa Zinzinon ohjetta)
Osa kalaöljykapseleista on hyviä, on vaikea tietää mitkä. Totox mittauksia niistä ei ole. Jotkut huomaavat hapettuneen kalaöljykapselin happamistä röyhtäyksistä ja rinnna poltteesta.
Jep, jotain kasvishöttöä tulee kauppojen hyllylle. Esim porkkana nakit >>> nakit Nakkina ja porkkana porkkanana... Tuskin tulee markettien luomu kasvis osaston valikoimat tämän uudistuksen myötä laajenemaan... sehän se edesauttaisi terveyttä.
Onko olemassa julkista väittelyä / keskustelua aiheesta osallistujina ravitsemussuositusten tekijät / Ari tai joku / jotkut hänen kaltaisensa tietäjä. Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut uusille suosituksille / tutkimusfaktat jotka jopa todistaa muuta. Onneksi itse saa syödä "oikein".
Ei muuten paranna! Se on aivan selvä. Mennään ojasta allikkoon niin että heilahtaa. Kummallista kyllä touhu mielestäni🤔😅 liha ja prosessoitu liha laitetaan samaan kategoriaan. Ja hiilihydraatin määrä on ihan liiallinen perus tavan tallaajalle. Ja suurimmalle osalle aktiivisistakin.
Liekö Halla-aho ketäkin kuunnellut, tai voi toki olla oma päätös ettei hän syö lihaa, ja sanoi sen olevan osa henkilökohtaista maailmanparantamista. Näin hän Sanna Ukkolan haastattelussa puhui.
Kyllä sillä hyötyä monet kokeneet. Sama koskee kuin näitä eksoottisempia sieniä. Pienillä ryhmillä hyödyistä on kyllä julkaisuita. Mutta toisaalta kukapa niistä laajoja tutkimuksia rahoittaisikaan.
Huomasitko muuten, että Mikael Fogelholm valehteli MTV3 haastattelussa väittämällä, että punaisen lihan ja syövän välillä on selkeästi osoitettu syy seuraus suhde. Ja tämä meni aivan sukkana läpi tiedotusvälineissä.
Nämä ovat suosituksia joita kukaan ei kuitenkaan noudata niin ei oikein voi vaatia tuloksia. Sama lihavien määrän kasvun osalta, onko todisteita että se johtuu ruokasuosituksista?
Hei Ari! Kommentti tuohon K2 asiaan. K2:sta on myös ainakin maitorasvassa, esim voissa. Ja rasvaisissa juustoissa. Eli siinä myös selkee osasyy miksi sen saanti on laskenut, kun tyydyttyneet rasvat on korvattu kasviöljyillä.
Kyllä K2 on rasvaliukoinen ja tulee rasvan mukana. Erittäin hyvä pointti, vähärasvainen on suuri syyllinen siihen, että tulee nykyisin vähemmän maitotuotteista.
Mielenkiintoinen video. Kohtaa 16:10 jäin miettimään. (Laitan uudelleen kommentin ilman linkkejä kun mahdollisesti niiden takia entinen ei näy, löytyy Googlettamalla Suomen Syöpärekisteri ja Hong Kong Cancer). Suomen Syöpärekisterin ja Hong Kongin terveysviranomaisten ilmoittamien tilastojen perusteella Suomessa ikävakioituna kokonaissyöpäkuolleisuus on vuosittain ollut joko pienempää tai korkeintaan yhtä suurta kuin Hong Kongissa. Molemmissa luvut on ikävakioitu maailman väestön (Segi, 1960) mukaan. Kolorektaalisyövän ilmaantuvuus on Hong Kongissa Suomea suurempaa. Esimerkiksi vuodelta 2011 (jolloin kummassakaan maassa ei ollut vielä seulontaohjelmaa kyseisten syöpien suhteen) ilmaantuvuus HK:ssa miesten osalta oli noin 46 / 100 000, naisten osalta noin 30 / 100 000, Suomessa miesten osalta noin 28 / 100 000 ja naisten osalta noin 20 / 100 000. Molemmissa luvut on ikävakioitu maailman väestön (Segi, 1960) mukaan. @defeqel6537 vastauksena kommenttiisi: "sinun lähteistäsi: - "The crude annual incidence rates of cancer per 100 000 men and women were 560 and 484 respectively in 2021." - ja Suomessa 2021 miehet 711 ja naiset 560 tapausta per 100 000" Kyseiset luvut ovat Hong Kongin sekä myös ilmeisesti Suomen osalta kokonaissyöpäilmaantuvuudet (sain itse hieman eri luvut mutta samaa luokkaa). Luvut ovat ikävakioimattomat joten soveltuvat varsin huonosti maiden (tai erityishallintoalueiden) vertailuun sillä alueilla on monesti erilaiset väestörakenteet. Tämän takia kannattaa maiden (tai erityishallintoalueiden) väliseen vertailuun käyttää noita saman kaavan mukaan ikävakioituja lukuja.
Puhun yleisesti syöpäkuolleisuudesta (ja siinäkin riippuu otetaanko ikävakioitu vai kokonais). En puhu paksusuolen syövän osalta, koska siitä ei ole vertailukelpoisia lukuja, länsimaissa ilmaantuvuus kaikissa kasvanut etenkin nuorissa ikäryhmissä viime vuosina. Nuo yli 10v vanhat antavat varsin väärää kuvaa nykyisyydestä.
@@arimiettinen76 Kuolleisuusluvut ovat siis ihan 2021 asti. Valitsin kolorektaalisyövän vertailuvuodeksi 2011 koska kummassakaan maassa/erityishallintoalueessa ei silloin vielä ollut käytössä seulontaohjelmaa joka todennäköisesti vaikuttaa ilmaantuvuuslukuihin (löydetään tauteja tai hoidetaan polyyppeja ennen kuin kehittyvät syöväksi). 2021 vuodelle ilmaantuvuudet kolorektaalisyövälle olivat Suomessa naisten osalta 22,6 / 100 000, miesten osalta 32,2 / 100 000. Hong Kongissa naisten osalta noin 30 / 100 000, miesten osalta noin 46 / 100 000 (molemmat maailman väestön mukaan ikävakioituna).
@@Wiley-n5L Kiitos! noita mielenkiintoista aina vertailla! Ilmaantuvuuslukujen vertailu syövän osalta on tosin eri maiden välillä /100 000 on yllättävän epäluotettavaa. Vaikuttaa väestön ikä, raportonnin ja tiedon keruun kattavuudessa myös iso vaihtelu (Suomessa hyvä perinteisesti). Jopa histologian tulkinnassa eroja jossakin menee syöväksi se mikä menee vielä premaligniksi/adenooma jossain. Vertailukelpoisempi on kuolleisuus kyseiseen tautiin ja ikäryhmittäin. Esim WHO ei halua kovin innolla näyttää, että länsimaissa nimenomaan suht nuorten (alle 65v) kuolleisuus paksu- ja peräsuolen syöpään on itseasiassa noussut viime vuosien aikana. Siis samaan aikaan kun itse punaisen lihan kulutus laskenut ja hoidotkin parantuneet. Todellinen oikea riskitekijä paksu- peräsuolensyöpään on insuliiniresistenssi. Insuliiniresistenssin kanssa kuolleisuus luokkaa kolminkertainen(uusimmassa videossa viitteet). Ja kyllä toki samalla porukalla, jolla on insuliiniresistenssi, on myös prosessoitujen punaisen lihan tuotteiden kulutus myös grammoissa/viikko mitattuna korkeampi eli siitä ne käyrät kyllä helposti saadaan. Ei vaan mitenkään korjaannu vähentämällä punaisen lihan osuutta. Eli tätähän ei voida vielä ihan varmaksi tietää kumpi oikeassa. Meidän pitää viiden vuoden päästä palata. Minun mielestä punaisen lihan kulutus tulee kyllä laskemaan, mutta ei syöpälukemat. Tästä olisin kyllä hyvin mieluusti väärässä ja kahvipaketin lähetän sinulle ilomielin jos näiden suositusten aikana paksuolen syöpä vähenee. Muuten ennen syöpätilastot julkaistiin nopeasti ainakin Suomessa, mutta about kaikkialla näyttää nyt loppuvan 2021 Ettei vaan jotkut alkaisi löytää yhtäläisyyksiä tässä mainitsemattomaan kolmanteen tekijään. Itse en usko kovin isoksi vaikuttajaksi.
@@ailaeerola resustentti osuus ei siis imeydy energiaksi. Parhaiten säilyy jos ei kuumenna liikaa niiden lisäysvaiheessa. Mut suurin osa taitaa olla kuitenkin ihan tavallista tärkkelystä. Esim jäähdytyksen jälkeen paistetuissa perinoissa tesistentun osuus vsin muutaman prosentin
Miten kommentoisit vanhaa mielisairaalatutkimusta, jossa osalle potilaille annettiin liharuokaa, ja toiselle osalle kasvisruokaa kuuden vuoden ajan? Sitten vaihdettiin osia taas kuudeksi vuodeksi.
Niin kyllä näitä jokunen tehtiin, ajatuksena että saatiin hyvin kontrolloitu ympäristö ja aidosti erilaiset ruokavaliot koeryhmille. Elettiin silloin aikaa kun mielenterveysongelmaiset suljettiin laitokseen. Nykynäkökulmasta nämä asetelmat kyllä erikoisia. Ee olisi nykyisin paikkaa toteuttaa, eikä tulisi kyllä lupaakaan tai ehkä venäläisillä sotavangeilla saisi tehdä samanlaisia.
eihän ne ravitsemusSUOSITUKSET itsessään ketään paranna tai ehkäise sairauksia. suosituksia noudattavat eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti ole niitä, keille lihavuus tai insuliiniresistenssi ym. ovat suuria ongelmia, eihän?
Suosituksia noudattaa kaikki esim joukkoruokaluun osallistuvat: koulut, sairaalat, armeija ja vanhusten ruokapalvelut. Muut voivat sitten itse valita. Toki hintaohjauksella tullaan jatkossa suosimaan suosituksen mukaisia, lihalle tullee haittavero.
Hyvin samoilla linjoilla kyllä kaikesta kanssasi. Nuo kolme "ongelmaa" ei todellakaan ole ongelma varsinkaan kun noudattaa ketogeenistä ruokavalioo. Tuolloin voi olla, että suolan käytön rajoittaminen aiheuttaa enemmänkin ongelmia. Kuituja ei taasen tarvitse mihinkään. Ne eivät ole elintärkeää ravintoa millään tavalla. Tyydyttynyt rasvakin on parempaa kuin ultraprosessoidut rasvat, joita meidänkin ravintotarjontaan tyrkytetään jatkuvasti enemmän. Enemmän olen huolissani ihmisten riittävästä proteiinin saannista ja liiallisesta määrästä hiilareita. Tuossa joku ravitsemusterapeutti totesikin perehdyttyään koko nivaskaan suosituksista, että hiilareiden määräksi jäisi noin 500 grammaa kokonais energian määrän osalta. Se on paljon se. Ihan selkeä korrelaatio tulee tuosta lisääntyvään diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Myös syövän lisääntyminen nuilla suosituksilla näyttäisi varsin huolestuttavalta.
@@ArchieArpeggio Kyllä ja syövän lisääntyminen näkyy valitettavasti yhä nuoremmassa ikäryhmässä. Syövän osalta keho kestää metabolista sairastumusta pääsääntöisesti kymmeniä vuosia, mutta nyt sairastuminen alkaa usein kouluiässä. Mitä enemmän elimistössä insuliinit ja sokerit koholla sitä enemmän syntyy potentiaalisia syöpäsoluja.
@@arimiettinen76 Näin on ja en myöskään vähättele tässä fruktoosin saannin määrää ja kuinka se on lisännyt rasvamaksan määrää myös hyvin nuorissa lapsissa. Toki sukraloosi eli sokeri kehossa muuttuu aikalailla 50/50 suhteessa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Maksa on kyllä äärimmäisen tärkeä elin ja sen toiminta selkeästi heikkenee kun syödään ja juodaan paljon sokeripitoisia aineita. Se tuo oman lisänsä tuohon sairauksien palettiin.
Kiitos Sinulle rohkeudestasi, vastuuntunnostasi ja viisaudesta.
kiitos että teet tätä oikeaa terveyden hoitoa. tää on paljon hyödyllisempää kun se oireiden hoito mitä monet muut tohtorit tekee.
Taas hyvä video Arilta, kiitos! Olisit voinut käsitellä hieman enemmän kouluruokailua. Itse olen vakuuttunut siitä, että rasvattoman maidon juottaminen koululaisille on hirveä virhe.
Koskee myös päiväkoteja sekä vanhusten laitosruokailua. Eikä sairaalaruokakaan ilmeisesti sen parempaa ole
Uusien suositusten myötä kouluruoan laatu romahtaa eikä kasvavat nuoret saa tarpeellista määrää proteiinia. Veikkaan, että karkit, keksit, energiajuomat ja limpparit käyvät entistä paremmin kaupaksi.
@@mantysalo7862 Vaikea sanoa, mikä on pahinta: oppimistulosten vai terveyden huononeminen.
rasvaton maito=cocacola
@petrioseppala noi on luultavasti yhteydessä toisiinsa.
Juuri maistoin asiakkaan tuomaa hirvenlihaa, hyvää ettei sanotuksi saa!
On kyllä järkipuhetta Arilla. Olipa hyvä, että löysin tämän kanavan.😀
Kiitos Ari...täyttä asiaa!Maalaisjärjen käyttö olis sallittua👍
Kiitos kun tuot asiaa esiin. Päiväkoti-ikäisten, koululaisten ja vanhusten ruokaan pitäisi kiinnittää huomiota mitä noissa paikoissa syödään.
Pahinta on, että nämä suositukset iskevät instituutionallisiin kohteisiin, kuten koulut, sairaalat ym. Yksilötasolla tavallisessa elämässä sentään voi itse valita ruokansa, kun ei ole toisten armoilla.
todella iso kiitos tästäkin videosta.itse vaihdoin rasvattomat maidot yms,punaisiin ,rasvaiseen maitoon,punaista lihaa,ei leikkeitä,vähän leipää jos ollenkaan yms.olen pysyvästi laihtunut 20kg,lihasvoima suurempi.diabetes hallinnassa.yllätyin yleisvoinnin paranemisesta,tosin korkea kolesteroli on kuten koko ikäni.
@@seijaalava9042 Kiitos erittäin hyvä esimerkki ja kolestroli korkea on huono vain silloin jos sen nousu tulee heikentyneestä terveydestä esim sokeritaudin yhteydessä kolestroli nousu ei ole hyvä. Terveet saavat olla kolestroliarvoista aika huoletta!
Kiitos Ari , olen samaa mieltä...käytetään myös maalaisjärkeä ! Kivaa Joulun odotusta sinulle ja vaimolle ❤🙏🎄🎁❄
Nämä suositukset on ilmastouskovaisten laatimia!!
juuri nain. navat ovat muuttuneet.
Mikä ihmeen ilmastouskovainen? Mitä se tarkoittaa?
@@Jehyva Tarkoittaa niitä, joihin ilmastohumppa menee läpi. 😁 Heitä, jotka uskovat, että hiilidioksidia on ilmassamme liikaa ja että jos meidän suomalaisten elämää riittävästi kurjistetaan, koko maailma pelastuu ja luonnollinen ilmaston alati jatkuva muuttuminen loppuu siihen. 😅 Ilmastohumppa on kyllä erinomainen keino rahastaa kansa kuiviin erinäisin ilmastomaksuin , täyttämällä maa tuulivoimaloilla ja sähköautoilla sekä viilentämällä säätä aurinkoa lentoruiskutuksin peittämällä ym. älyvapaalla politiikalla. 🤪
@@Jehyva Kaikkia ilmasta temmattuja keksittyjä juttuja, kuten tätä väärien ruokatottumusten ylläpitämistä "virallisissa" ravintosuosituksissa.
@@AnneliArmassalo Totta, uskoa ilmastatemmattuja juttuja!
Puopolelle haastatteluun !!!😊
Ois kova
Järjen ääni - kiitos Ari Miettinen!
Eihän ne halua meille hyvää. Lääkefirmojen omistajat haluavat lisää rahaa.Kiitos , kun tuot näitä tärkeitä asioita esille .😍👍
Kiitos hyvästä videosta 🙏 VHH-ruokavaliolla olen nyt ollut 12 vuotta ja vointi on erittäin hyvä. Punaista lihaa, kalaa, kanamunia, voita, rasvaista jogurttia, marjoja ja hieman hedelmiä. Kyllä kannattaa asioita selvitellä myös itse eikä vain luottaa suosituksiin, terveys voi parantua paljonkin!
Hyvä analyysi. Harmi vain, että nämä suositukset valuvat laitoksiin ohjeistuksina niin kuin monesti mainitsit tällä videolla.
Erittäin hyvä että olet rohkea ja tuot julki oikeaa asiaa.
Kiitos siitä, kun julkistit, että ju6stonsyöjät elää terveemmin. Olen juuston suurkuluttaja😊
Kiitos Ari. Erinomaista tietoa ja valistusta jälleen.👌 Sinua on niin mukava kuunnella.😊
Kiitos videosta, kananmunat ei ole minulla vaikuttaneet kolestroliin, 2 kananmunaa aamuisin syönyt yli 10 v.
Jos tällainen tutkimus saadaan käyntiin, ilmoittaudun mukaan keto- tai lihansyöjäryhmään 🙋♀️
Olisi jo korkea aika koota aineistoa kolikon toiseltakin puolelta.
Tästä myös toinen tutkittava. Lihaa mennyt jo vuosia reilusti hyvin pienillä hiilareilla.
Tässä kolmas vapaaehtonen. Elokuusta lähtien etupäässä lihan varassa, vain 50-60 g hiilareita/vrk eläinperäisten tuotteiden lisäksi. Rasvaista naudan jauhelihaa mennyt moninkertaisesti suosituksiin nähden, ja paino se vain laskee koko ajan hitaasti, mutta varmasti.
Olipa ihaa kuunneltavaa tietoa, kiitos sinulle ❤
Kiitos hyvästä tietopaketista. On pöyristyttävää, ettei ravitsemussuositukset perustu tieteeseen ja niillä ei haluta edistää terveyttä. Kaikista eniten säälittää viattomat lapset, joihin nämä vaikuttaa kouluruokailun kautta, sairastuttaen heidät 😢
Hyvää settiä!
Miksikähän sitä Diabetesliiton ruokavaliosuositusta ei ole muutetttu? Siinähän on hiilihydraatteja (leipää, pullaa, pastaa, riisiä) niin paljon, että varmasti diabetes niillä saadaan lisääntymään.
Diabetes = verensokerimyrkytys
Diabetesliiton suositus: lisätkää verensokeria
Koska suurin riski sairastua diabetekseen johtuu kaloreiden liikasaannista ja ylipainosta, ei kauheasti makroravinteiden mittasuhteista.
@@pixelbee760 Tämä ajatuksesi nyt ei kyllä omaa minkäänlaista tieteellistä pohjaa. 2-tyypin diabetes (ja 3-tyypin) on nimenomaan liian sokerin aiheuttama. Toki yksinkertaistetusti, mutta riittävällä tarkkuudella. Esimerkiksi rasvaa syömällä et voi saada 2-tyypin diabetesta, söit kuinka paljon kaloreita hyvänsä.
Ketkäs ne diabetesliiton jäsenet ovat, eli mihin heidän toiminnan mandaatti (sikäli kun sellaista on) pohjaa?
Kai se Diabetesliiton tarkoitus on etsiä lisää jäseniä organisaatiolleen jotka joutuvat piikittämään insuliinia.
Hienoa että joku osaava lääkäri kommentoi asiaa, suuri kiitos
Jätin rasvattomat maitotuotteet ja siemenöljyt kokonaan pois ja viljatuotteet vähemmälle 15v sitten. Ei mennyt kauaa lopettamisesta, kun astman oireet väheni ja poskiontelontelehdukset loppui.
Kiitos taas Ari, nää on niin parhaita!
Olen samaa mieltä kanssasi kiitos Ari,että otat näitä esille🤩💜💚
kiitos kun teet informatiivisia videoita...jätti iso kiitos.
Kiitos Ari 🩷 Oli painavaa asiaa.
Kiitos taas Ari! Itsekin ajattelin että ruoan ja yksittäisen ruoka-aineen määrällä on tottakai vaikutusta. Olen vähentänyt höttöhiilareita erittäin paljon ja kaikkienkin hiilareiden määrää ja olen hoikistunut ja parempikuntoinen. Ja paljon virkeämpi.
Voinko tehdä tästä seuraavan päätelmän: Ultraprosessoitu- ja liharuoka
Ultraprosessoitu määritelmä täyttyy usein jo pelkästä öljystä. Esim ranskanperunat uppopaistetaan ultraprosessoidussa öljyssä, joten se kasvislisuke on ultraprosessoitu. Entä sämpylä, jonka leivonnassa kenties ultraprosessoituja kasvisöljyjä. Se että hampurilaisessa on pihvi, tekee siitä liharuokaa.
Eli hampurilaisateria on ultraprosessoitua punaista lihaa sisältävä ruoka.
Tämä ei tee punaisesta lihasta yhtään epäterveellisempää. Tästä täytyy vain jättää kaikki ultraprosessoidut osat pois, niin jäljelle jää terveellinen pihvi, jostaei ole missään tutkimuksessa löydetty mitään haitallista.
Näinhän se asia monesti noissa epidemiologian tutkimuksissa sotkeutuu, eikä välttämättä täysin vailla tarkoitushakuisuutta.
Kiitos Ari taas kerran erinomaista, kansantajuisesti ja tieteeseen nojaavista näkemyksistä! Uusissa ravintosuosituksissa häiritsee eniten se, niissä on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Ovatpa jopa politisoituneet, kun esim. punaisen lihan käyttöä ei suositella, koska karjan kasvattaminen on ympäristölle haitalllista!?
Eikös tuo lihansyönnin rajoitus ole ilmastoaktivistien tavoite eikä varsinainen terveystavoite?
Mietin tuossa, että paljonko jää tuotantokuluissa viivan alle kasvikunnantuotteita valmistettaessa sisältäen kasviöljyt verrattuna lihantuotantoon. Tuottajalle potista menee joka tapauksessa pieni murto-osa jolla juuri ja juuri leipänsä tienaavat. Montako välikättä on vetämässä välissä näissä ketjussa siitä, että tuote liikkuu tuotannosta sinne kaupan hyllylle ja kuinka näitä liha ja kasvikunnan tuotteita voi jalostaa. Eihän ne "liha- tai kasvis"leikkeleetkään käsittelyn jälkeen terveellisiä ole. Kuka hyötyy ja mistä hyötyy eniten eli liiketalouden näkökulma myös takana.
@@mikaptk Alunpitäen viralliset ravitsemussuositukset tehtiin Jenkeissä nimenomaan elintarviketeollisuuden ja lääkefirmojen voittojen maksimointia ajatellen ja junailtiin perusteeksi tutkimustulokset, joiden mukaan meille ei muka olisi hyväksi syödä lihaa ja eläinrasvaa.
Mitä enemmän tuotanto keskittyy isoille tahoille niin sen käsiteltympää tuote on. Paras kun pyytää itse ja tulella kypsyttää.
Kyllä ilmastoperusteet näyti olevan suuressa roolissa. Mutta toisaalta jos Suomessa eläinproteini korvataan kasviproteinilla, ollaan paljon tuonnin varassa. Eikä sitä silloin voi enää hiilidioksidi päästöillä perustella. Toki osa lihaproteinistakin valitettavasti tuodaan ulkomailta.
@@arimiettinen76 nyt kyllä kannattaa tsekata faktat. Kotimainen liha vs tuotukin kasvis aivan varmasti ihan eri tasolla ympäristöpäästöissä. Kuljetus lopulta tod pieni päästö jos ei lentorahtia.
Loistavaa jälleen 💯
Kiitos Ari viisaista sanoista❤️🙏
Kiitos paljon jälleen kerran! 🙏💪
Kiitos hyvästä videosta! ❤
Ari kyllä on asiantuntija. Puhuu asiaa. 😊
Hienoa Ari, kiitos!❤
Täyttä asiaa jälleen! Kansa kiittää. 👍❤ 🙂
Tämä uusi ohjeistus oli viimeinen pisara, viranomaisten suositukset suurelta osin täyttä huuhaata.
Viranomaiset Suomessa muutenkin täysiä psykopaatteja. Tämä sen viimein todistaa.
Ai koska sinusta tuntuu siltä? Hei haloo.
@@Jehyva Koska tutkimukset sanovat aivan muuta...
@@MultipolarBear485 Mitkä tutkimukset? 🫠
@@Jehyva Prosessoitu ruoka noin ylipäätään ei ole ihmiselle kovin terveellistä. Lihaa ihmiset on syöneet jo miljoonia vuosia ja varsinkin punaista lihaa. 2000 vuotta sitten ja sitä ennen ei ihmisillä oikein ollut muuta syötävää kuin isojen märehtijöiden liha, joskus harvoin ehkä petoeläimien lihaa(jos oli hyviä metsästäjiä) ja sitten erilaisia juuresvihanneksia mitä pystyi syömään kypsentämisen jälkeen. Ihminenhän on jalostanut kaikki nykyvihannekset ja hedelmät mitä tuotetaan monoviljelyllä. Ihminen siis kehittyi syömällä korkeaproteiinista ruokavaliota ja pienellä määrällä kuitupitoisia kasviksia.
Kiitos ❤ Täyttä asiaa .
🐾🐾🐻🇫🇮Moi. Nyt tuli ilmoitus hyvin lähetyksen alkamisesta.
Kiitos Ari. Olen itse opiskellut näitä asioita ja hyvä saada sulta vahvistusta huomioihini. Asioiden oikeaa laitaa ei kerrota vaan ollaan mm ruoka- ja lääketeollisuuden ohjauksessa. Follow the money.
Kiitos on hyvä valistava video. 🙏🤗 erityisesti ajattelen lapsia, koulu ja pväkoti.
Heidän ruokansa on jo muuttunut huonommaksi. Vähintään osittain prosessoitua ruokaa heille tarjolla.
Jotain meidän pitää tehdä!💖
Lihavuus varmaan roskaruoan ja sokerin lisääntyvällä käytöllä.
Itsenäinen ajattelu kunniaan. Minua ei hetkauta muiden suositukset, elän omalla tyylillä hamaan loppuun asti. Ei ultraprosessoidulle roskalle.
Hyvä että jaksat puhua totuutta kaiken tän ideoligisen ruoka hössötyksen paineessa.
Kiitos Ari ❤
kiitos Ari
Jätettyäni vehnän jalassa vuosikausia ollut kutiava ihottuma hävisi näkymättömiin muutamassa viikossa.Nyt vehnää syötyäni useampana päivä perätysten kutina palaa.
19:17 varsinkin tosi huono antaa kaikille toi sama suositus. jos joku mieskin paiskii kesällä ulkona töitä niin sehän hikoilee niin paljon suolaa että niillähän tippuu ne natrium tasot ihan hengenvaarallisen alas jos syö noiden suosituksien mukaan mutta sitten taas jollekkin nais toimistotyöntekijälle toi voi olla ihan sopiva ja sitten jos miettii vaikka lasta joka menee pyörällä kouluun vs lasta joka menee bussilla kouluun niin siinäkin pitäs olla iso ero suolan kulutuksessa.
kyllä! Laitettu 50kg eläkeläiselle sama suolamäärä kuin esim nuorelle 100kg urheilijalle. Lihasten toimintaa tarvitaan suolaa ja noin matalalla tosiaan olisi jo vaarallinen fyysisesti aktiiviselle hikoillessa.
Hyvä video ja asiaa👍🏻👍🏻
Hyvä informatiivinen video. 👍
Hieman myöhässä, mutta kiitos kattavasta videosta!
Mulla on sellainen hämärä muistikuva, että 7 maan tutkimuksessa olisi alun perin ollut mukana paljon enemmän maita, mutta lopullisesta tutkimuksesta poistettiin ne maat, joissa havainto ei tukenut "agendaa". Ihmisluonnolle vaan on tyypillistä, että on kivaa julistaa omaa uskoaan, mutta uskomuksen tarkistaminen ei oikein huvita. Pakko olla totta, koska tulin sanoneeksi. Siellä valtahierarkian huipulla toimitaan samoin.
Kun tilaatte sen hampurilaisen, syöttäkää sämpylä ja ranskikset puluille ja pyyhkikää salaattikastike pois. Loppu on melko kelvollista syötäväksi.
Kyllä ei satojen joukosta löytynyt seitsemää enempää, joka olisi sopinut silloin vallinneeseen käsitykseen.
hei todella mielenkiintoista .. hyvällä helpol tapaa esität asiat... pitääpi tutkia lisää näitä (videoita) :) 24:09 mikä on vytiinihappo (google ei anna mitää)
Fytiinihappo
Oliko ravitsemussuosituksissa mainintaa että juo mieluiten lasipulloissa olevia lähdevesiä, tai kuinka paljon saa syödä torjunta aineita yms myrkkyjä joita tuotteissa on ? Paljonko saa syödä rasvaista silliä johon lisätty esim. rapsiölyä joka mukana insuliiniresistenssin synnyssä jne ?
Ei ota suositus mitään kantaa esim pakkauksiin. Kyllä mikromuovi jossain määrin ongelma pullovesissä. Monet kalasäilykkeet tosiaan tehdään rypsi-rapsi tai auringonkukka öljyyn. On myös säilvyys kysymys, vahvasti prosessoitu öljy säilyy vuosia. Bakteereille ei kelpaa ja yli jäänneen öljyn voi käyttää hyönteismyrkkynä.
@arimiettinen76 ...ei kantaa torjunta ym ruuan myrkkyihin...ja juomisten...niinhän se on..
Enempi kasvisruokaa.... kuinkahan paljon sitten elimistöön päätyy kaikenmailman torjunta yms aineita?🤔
Lihoo, kalaa ja munnaa joskin kohtuudella lienee paras, edelleen.
Biodynaamista tuottamista se kai pitäisi olla ?
tutustukaa myös Sari Arposen tutkimuksiin( pitää palstaa esim. OLE - lehdessä) on myös lääkäri/ tutkija; jonka ravintosuosituksia ovat esim. kananmunat ,kasvikset,kana,kala, liha, hedelmät, marjat ja rasvoista AITO NORMAALI meijeri voi, ghee( kirkastettu voi) ja oliiviöljy ,EI MARGARIINEJA 😊
Kannattaa lukea myös lääkäri Antti Heikkilän kirja lääkkeetön elämä sekä ruotsalaisen lääkärin Andreas Eenfeldtin kirja ruokavallankumous. Molemmissa myös tutkimuksia ja ravintosuosistusten historiaa eli missä lähdettiin menemään väärään suuntaan.
Luonnollinen ruoka parasta.👍
Voisitko tehdä verenpaineen hoidosta koostevideon. Mikä on kiistattomasti selkeää ja mikä on vielä uutta ja tutkimuksen alaista. Lääkkeet vs. ravinto/lisäravinteet esim. lääkkeiden mahdoliset haitat. Käypä hoito suosityuksen hyvät puolet ja mahdolliset heikkoudet.
Kyllä hyvä aihe, yleisin sairaus ja ehkä siitä jotakin uuttakin jo on.
Kiitos
Miten ultraprosessointia tulisi arvioida mahdollisimman johdonmukaisesti? Jos esimerkiksi vertailtaisiin peruseineksiÄ keskenään 1. Kalapuikkoja 2. Maksalaatikkoa 3.Valmispizzaa... Ja näitä puolestaan kasvispohjaiseen "raaka-aineeseen" esim. tofuun tai nyhtökauraan - niin miten nämä prosessoinnin kannalta asettautuisivat?
Asiaa !
Mielipide bovaer lisäaineesta jota on ilmeisesti alettu käyttämään lehmien rehussa?
Ei siitä tiedetä pitemmän ajan vaikutuksia tuotteisiin. Aika näyttää. Onhän siinä pieni mahdollisuus, että jopa parantaa tuotteita.
Se on jo nähty: Maidon tuotanto vähenee.Ei kuulu lehmälle.
No isoimmat ruuan myyjät ja lääkkeet tulee samoilta tahoilta. Eli porukka saadaan kyllä sairaaksi näillä kaikilla länsimaisilla suosituksilla. Lääkkeet käy hyvin kaupaksi ja sehän näissä on takana...tai oikeastaan raha tekeminen.
"länsimaisilla suosituksilla" ???
Mitkä länsimaat? Millä muilla mailla on samanlaisia ihmisvastaisia suosituksia?
En usko että löytyy.
@@ehtelmeeder3560 Ainakin carnivore -videoilla on ihmiset ympäri maailmaa viitanneet suosituksiin, mitä heille vain annettu ratkaisuksi, kun on ollut esim. suolisto-ongelmia. Jotka sitten ovat vain pahentuneet lisäämällä paljon kasviksia ja kuituja. Luulisin, että EU-alueella myös tämän suuntaiset suosituksen, mutta Suomeahan pyritään viemään ihan etujoukoissa mitä tulee "ilmastotekoihin", ilmastollahan ne paljon näitä suosituksia perustelevat.
@@Paivipkk Puhumme eri asioista.
Kysyin SUOMEN suosituksista, enkä usko, että sellaisia on edes naapurimaissa.
@@ehtelmeeder3560 Ok :)
@@ehtelmeeder3560 Siis kyllä nämä trendit aina lähtevät liikkeelle noista Euroopan maista, missä suurimmat lääkeyhtiöt (Alankomaat, Saksa, Tanska) ja sieltä leviävät ympäröiviin, samaan leiriin kuuluviin maihin. Ei näitä suomalaiset yksin keksi. Yleisesti ottaen kaikissa Pohjoismaissa, Britteinsaarilla, Keski-Euroopan vauraimmilla mailla, sekä kauempana Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Pohjois-Amerikassa on hyvin pitkälti samanlainen ruokapyramidi.
Mitäs mieltä olisit siitä että jatkuvan glukoosinseurannan järjestelmiä annettaisiin reseptillä enemmän niin diabeetikoille kuin ylipainoisille verensokerin (ja sitä kautta osin nälän) hallintaan? Ja Kela-korvattavaksi?
❤
Jatkuva glukoosin seuranta pitäisi ehdottomasti olla ilmainen, sillä saavutettaisiin huomattavaa terveyshyötyä!
Avauksen pohdinta: onko lihavuuden jne kasvu ravintosuositusten syytä vai taoahtuuko asia suosituksista huolimatta? Syövätkö ihmiset suositusten mukaan vai eivät? Mitkä muut asiat selittävät esim lihavuutta? Korrelaatio vs kausaliteetti nyt haussa.
Syy olisi paljon paljon monimutkaisempi asia, mutta siis eivät ole auttaneet.
@@arimiettinen76 vai ovatko auttaneet sikäli kun noudatetaan. Ja esim liikkumattomuus painavat enemmän. Muuten liikuntasuositukset olemassa myös - ei kai liikkumattomuus johdu suosituksista?
Mitenköhän inuiitit ovat selvinneet? Tuolla kolmiolla ei olisi toivoakaan...
Olisi kiva tietää ravitsemuskoostumuksista eri tyyppisissä ympäristöissä.
C-vitamiinia (askorbiinihappoa) on muuten tosi paljon sarvivalaan nahassa.
Miten tästä kaikesta on voinut tulla näin vaikeaa?
Nostaako kovat rasvat verenpainetta verrattuna pehmeään rasvaan? Kaikkialla suositellaan vain pehmeää rasvaa (kasviöljyt pääasiassa), mutta mikä on totuus?
Verenpaineen suhteen ovat kovat rasvat neutraaleja. Alkusyy verenpaineen nousulle on elimistön tulehdusreaktion nousu (ja sen jälkeen sitten suolallakin on vaikutusta paineeseen)
Paljonko viljassa on glyfosaattijäämiä tai homeita ja sekö suolistosairauksien yksi syy?
Aliravitsemus suositukset 👌😄
Aika 30:55 taulukossa oli Sinkille saantiarvo per pv vain 9mg. Tuntuu kovin alhaiselta? Itse syön purkista per pv 25mg. Harrastan lihasharjoitteita 6 krt/viikossa.
@mölli1-z9e Kyllä Hyvä huomio! kivennäisaineissa ollaan päädytty mataliin lukemiin, koska ruoka sisältää niitä nykyisin vähemmän. Suositus laskettava niin, että saadaan kasaan määrä ruuasta. Itsellä on myös 25-50mg
Suolasta ei määritellä tarkemmin laatua. Pöytäsuola vs. Laadukas suola.
Tänä päivänä monet kaupan tuotteet on usein valmiiksi suolattuja, joten hankala lisätä terveellisemmän suolan käyttöä kotiruuassa.
Olisiko tämä nykyään sitä "luonnonvalintaa". Turvallisessa ja yltäkylläisessä yhteiskunnassa kuolleisuus on muutoin pieni. Fiksut pärjää aina.(Vanha sanonta)
Olen vahvasti kala-allerginen, voiko millään korvata DHAn ja EPAn saantia?
DHA on merileväöljyissä, mutta EPAa siinä ei taida juuri olla. Onneksi elimistö jossain määrin muuntaa tätä lyhyempää kasviperäistä myös näihin muotoihin. Kyllä täysin ilman kalaakin moni pärjännyt erittäin hyvin.
@ kiitos vastauksesta 🙏
Hyvä video. Varmistaa epäilykseni monen asian suhteen.
Kiitos videosta jälleen. Lopussa mainitsit kalaöljykapselit, niin eikö näitäkin ollut erilaisia ja muistelisin että Islannissa valmistettiin hyvälaatuisia. Liittyikö sitten siihen hapettumiseen, niin en tiedä.
Öljy saattaa olla hapettunutta ennenkuin se laitetaan kapseliin, mutta kapseli ei myöskään juurikaan hapettumiselta suojaa. Purkit taidetaan täyttää hiilidioksidilla tms. nykyään, mutta heti kun ne kerran avaa alkaa öljyn hapettuminen. Muistaakseni parissa viikossa on jo merkittävästi hapettunut.
Olen kuullut sellaistakin, että ne kalat, mistä öljy otetaan, saattavat olla jo valmiiksi härskiintyneitä, mutta että kapseleissa olevasta öljystä sitä ei kuluttaja huomaa toisin kuin kalanmaksaöljyä pullosta ottaessa mahd. härskiintymisen huomaa hajusta.
@ViaVeritas jotain tämmöistä muistan lukeneeni.
Ostan Lysi kalaöljyä ja lisään siihen oliiviöljyä säilyvyyden parantamiseksi. Pitää ottaa oikea määrä omaan kokoon nähden (0,15 ml painokiloa kohden, jos noudattaa Zinzinon ohjetta)
Osa kalaöljykapseleista on hyviä, on vaikea tietää mitkä. Totox mittauksia niistä ei ole. Jotkut huomaavat hapettuneen kalaöljykapselin happamistä röyhtäyksistä ja rinnna poltteesta.
Jep, jotain kasvishöttöä tulee kauppojen hyllylle. Esim porkkana nakit >>> nakit Nakkina ja porkkana porkkanana... Tuskin tulee markettien luomu kasvis osaston valikoimat tämän uudistuksen myötä laajenemaan... sehän se edesauttaisi terveyttä.
Möllerin kalanmaksaöljy lasipullossa on mielestäni Hyvä.
Onko olemassa julkista väittelyä / keskustelua aiheesta osallistujina ravitsemussuositusten tekijät / Ari tai joku / jotkut hänen kaltaisensa tietäjä. Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut uusille suosituksille / tutkimusfaktat jotka jopa todistaa muuta. Onneksi itse saa syödä "oikein".
Ei muuten paranna! Se on aivan selvä. Mennään ojasta allikkoon niin että heilahtaa. Kummallista kyllä touhu mielestäni🤔😅 liha ja prosessoitu liha laitetaan samaan kategoriaan. Ja hiilihydraatin määrä on ihan liiallinen perus tavan tallaajalle. Ja suurimmalle osalle aktiivisistakin.
Kuuntelen kolmea ihmistä:
Omaa emäntää
Lääkäri Miettistä
J. Halla-ahoa
Liekö Halla-aho ketäkin kuunnellut, tai voi toki olla oma päätös ettei hän syö lihaa, ja sanoi sen olevan osa henkilökohtaista maailmanparantamista. Näin hän Sanna Ukkolan haastattelussa puhui.
Heti ensimmäisestä huomaa että viisautta on kertynyt 👍🏻
Kiitos! Oikeaa asiaa ja ihan suomen kielellä! Yleensä joutuu noita englannin kielisiä seuraamaan.
Magnesiumista vielä sen verran, että se vei ainakin minulta makean himon. Ei tee mieli mitään karkkia enää.
Juu sama. Muistaakseni tämä liittyy jotenkin magnesiumin vaikutuksista kehon sokeri juttuihin.
Mitä mieltä pakurijauheesta, onko tutkimustietoa.
Kyllä sillä hyötyä monet kokeneet. Sama koskee kuin näitä eksoottisempia sieniä. Pienillä ryhmillä hyödyistä on kyllä julkaisuita. Mutta toisaalta kukapa niistä laajoja tutkimuksia rahoittaisikaan.
Huomasitko muuten, että Mikael Fogelholm valehteli MTV3 haastattelussa väittämällä, että punaisen lihan ja syövän välillä on selkeästi osoitettu syy seuraus suhde. Ja tämä meni aivan sukkana läpi tiedotusvälineissä.
Nämä ovat suosituksia joita kukaan ei kuitenkaan noudata niin ei oikein voi vaatia tuloksia. Sama lihavien määrän kasvun osalta, onko todisteita että se johtuu ruokasuosituksista?
Siis ei ole suositukset höydyttäneet terveyttä. Se on varmaan. Syyt on aina monimutkaisempi kysymys.
Lukusuositus: The Salt Fix
Tulee selkoa tuohon suola/natrium asiaan.
Hei Ari! Kommentti tuohon K2 asiaan. K2:sta on myös ainakin maitorasvassa, esim voissa. Ja rasvaisissa juustoissa. Eli siinä myös selkee osasyy miksi sen saanti on laskenut, kun tyydyttyneet rasvat on korvattu kasviöljyillä.
Kyllä K2 on rasvaliukoinen ja tulee rasvan mukana. Erittäin hyvä pointti, vähärasvainen on suuri syyllinen siihen, että tulee nykyisin vähemmän maitotuotteista.
Mielenkiintoinen video. Kohtaa 16:10 jäin miettimään. (Laitan uudelleen kommentin ilman linkkejä kun mahdollisesti niiden takia entinen ei näy, löytyy Googlettamalla Suomen Syöpärekisteri ja Hong Kong Cancer).
Suomen Syöpärekisterin ja Hong Kongin terveysviranomaisten ilmoittamien tilastojen perusteella Suomessa ikävakioituna kokonaissyöpäkuolleisuus on vuosittain ollut joko pienempää tai korkeintaan yhtä suurta kuin Hong Kongissa. Molemmissa luvut on ikävakioitu maailman väestön (Segi, 1960) mukaan.
Kolorektaalisyövän ilmaantuvuus on Hong Kongissa Suomea suurempaa. Esimerkiksi vuodelta 2011 (jolloin kummassakaan maassa ei ollut vielä seulontaohjelmaa kyseisten syöpien suhteen) ilmaantuvuus HK:ssa miesten osalta oli noin 46 / 100 000, naisten osalta noin 30 / 100 000, Suomessa miesten osalta noin 28 / 100 000 ja naisten osalta noin 20 / 100 000. Molemmissa luvut on ikävakioitu maailman väestön (Segi, 1960) mukaan.
@defeqel6537 vastauksena kommenttiisi:
"sinun lähteistäsi:
- "The crude annual incidence rates of cancer per 100 000 men and women were 560 and 484 respectively in 2021."
- ja Suomessa 2021 miehet 711 ja naiset 560 tapausta per 100 000"
Kyseiset luvut ovat Hong Kongin sekä myös ilmeisesti Suomen osalta kokonaissyöpäilmaantuvuudet (sain itse hieman eri luvut mutta samaa luokkaa). Luvut ovat ikävakioimattomat joten soveltuvat varsin huonosti maiden (tai erityishallintoalueiden) vertailuun sillä alueilla on monesti erilaiset väestörakenteet. Tämän takia kannattaa maiden (tai erityishallintoalueiden) väliseen vertailuun käyttää noita saman kaavan mukaan ikävakioituja lukuja.
Puhun yleisesti syöpäkuolleisuudesta (ja siinäkin riippuu otetaanko ikävakioitu vai kokonais). En puhu paksusuolen syövän osalta, koska siitä ei ole vertailukelpoisia lukuja, länsimaissa ilmaantuvuus kaikissa kasvanut etenkin nuorissa ikäryhmissä viime vuosina. Nuo yli 10v vanhat antavat varsin väärää kuvaa nykyisyydestä.
@@arimiettinen76 Kuolleisuusluvut ovat siis ihan 2021 asti. Valitsin kolorektaalisyövän vertailuvuodeksi 2011 koska kummassakaan maassa/erityishallintoalueessa ei silloin vielä ollut käytössä seulontaohjelmaa joka todennäköisesti vaikuttaa ilmaantuvuuslukuihin (löydetään tauteja tai hoidetaan polyyppeja ennen kuin kehittyvät syöväksi).
2021 vuodelle ilmaantuvuudet kolorektaalisyövälle olivat Suomessa naisten osalta 22,6 / 100 000, miesten osalta 32,2 / 100 000. Hong Kongissa naisten osalta noin 30 / 100 000, miesten osalta noin 46 / 100 000 (molemmat maailman väestön mukaan ikävakioituna).
@@Wiley-n5L Kiitos! noita mielenkiintoista aina vertailla! Ilmaantuvuuslukujen vertailu syövän osalta on tosin eri maiden välillä /100 000 on yllättävän epäluotettavaa. Vaikuttaa väestön ikä, raportonnin ja tiedon keruun kattavuudessa myös iso vaihtelu (Suomessa hyvä perinteisesti). Jopa histologian tulkinnassa eroja jossakin menee syöväksi se mikä menee vielä premaligniksi/adenooma jossain.
Vertailukelpoisempi on kuolleisuus kyseiseen tautiin ja ikäryhmittäin. Esim WHO ei halua kovin innolla näyttää, että länsimaissa nimenomaan suht nuorten (alle 65v) kuolleisuus paksu- ja peräsuolen syöpään on itseasiassa noussut viime vuosien aikana. Siis samaan aikaan kun itse punaisen lihan kulutus laskenut ja hoidotkin parantuneet.
Todellinen oikea riskitekijä paksu- peräsuolensyöpään on insuliiniresistenssi. Insuliiniresistenssin kanssa kuolleisuus luokkaa kolminkertainen(uusimmassa videossa viitteet). Ja kyllä toki samalla porukalla, jolla on insuliiniresistenssi, on myös prosessoitujen punaisen lihan tuotteiden kulutus myös grammoissa/viikko mitattuna korkeampi eli siitä ne käyrät kyllä helposti saadaan. Ei vaan mitenkään korjaannu vähentämällä punaisen lihan osuutta.
Eli tätähän ei voida vielä ihan varmaksi tietää kumpi oikeassa. Meidän pitää viiden vuoden päästä palata. Minun mielestä punaisen lihan kulutus tulee kyllä laskemaan, mutta ei syöpälukemat. Tästä olisin kyllä hyvin mieluusti väärässä ja kahvipaketin lähetän sinulle ilomielin jos näiden suositusten aikana paksuolen syöpä vähenee.
Muuten ennen syöpätilastot julkaistiin nopeasti ainakin Suomessa, mutta about kaikkialla näyttää nyt loppuvan 2021 Ettei vaan jotkut alkaisi löytää yhtäläisyyksiä tässä mainitsemattomaan kolmanteen tekijään. Itse en usko kovin isoksi vaikuttajaksi.
Ari, onko se perunajauho insuliinia nostattavaa kiisselissä vai pysyykö se bakteereja ruokkivana resistenttinä tärkkelyksenä?
@@ailaeerola resustentti osuus ei siis imeydy energiaksi. Parhaiten säilyy jos ei kuumenna liikaa niiden lisäysvaiheessa. Mut suurin osa taitaa olla kuitenkin ihan tavallista tärkkelystä. Esim jäähdytyksen jälkeen paistetuissa perinoissa tesistentun osuus vsin muutaman prosentin
Nää uudet suositukset toimii kai paperilla, riittävillä kriteereillä mm. alempi kolesteroli ja ympäristövaikutukset.
Miten kommentoisit vanhaa mielisairaalatutkimusta, jossa osalle potilaille annettiin liharuokaa, ja toiselle osalle kasvisruokaa kuuden vuoden ajan?
Sitten vaihdettiin osia taas kuudeksi vuodeksi.
Niin kyllä näitä jokunen tehtiin, ajatuksena että saatiin hyvin kontrolloitu ympäristö ja aidosti erilaiset ruokavaliot koeryhmille. Elettiin silloin aikaa kun mielenterveysongelmaiset suljettiin laitokseen. Nykynäkökulmasta nämä asetelmat kyllä erikoisia. Ee olisi nykyisin paikkaa toteuttaa, eikä tulisi kyllä lupaakaan tai ehkä venäläisillä sotavangeilla saisi tehdä samanlaisia.
@arimiettinen76 Kiitos vastauksesta. Niissä tutkimuksissa kasvis voitti lihan tervesvaikutuksissa?
@@Unperritodelnortemissä tästä on tietoa.
@@pekde Löysin siitä maininnan, kun googletin pohjois-karjala projektista. En löytänyt enään.
Ehkä Lääkäri Miettinen tietää paremmin..
@@Unperritodelnorte ei ole siis tietoa näkynyt
eihän ne ravitsemusSUOSITUKSET itsessään ketään paranna tai ehkäise sairauksia. suosituksia noudattavat eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti ole niitä, keille lihavuus tai insuliiniresistenssi ym. ovat suuria ongelmia, eihän?
Suosituksia noudattaa kaikki esim joukkoruokaluun osallistuvat: koulut, sairaalat, armeija ja vanhusten ruokapalvelut. Muut voivat sitten itse valita. Toki hintaohjauksella tullaan jatkossa suosimaan suosituksen mukaisia, lihalle tullee haittavero.
Hyvin samoilla linjoilla kyllä kaikesta kanssasi.
Nuo kolme "ongelmaa" ei todellakaan ole ongelma varsinkaan kun noudattaa ketogeenistä ruokavalioo. Tuolloin voi olla, että suolan käytön rajoittaminen aiheuttaa enemmänkin ongelmia. Kuituja ei taasen tarvitse mihinkään. Ne eivät ole elintärkeää ravintoa millään tavalla. Tyydyttynyt rasvakin on parempaa kuin ultraprosessoidut rasvat, joita meidänkin ravintotarjontaan tyrkytetään jatkuvasti enemmän.
Enemmän olen huolissani ihmisten riittävästä proteiinin saannista ja liiallisesta määrästä hiilareita. Tuossa joku ravitsemusterapeutti totesikin perehdyttyään koko nivaskaan suosituksista, että hiilareiden määräksi jäisi noin 500 grammaa kokonais energian määrän osalta. Se on paljon se. Ihan selkeä korrelaatio tulee tuosta lisääntyvään diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Myös syövän lisääntyminen nuilla suosituksilla näyttäisi varsin huolestuttavalta.
@@ArchieArpeggio Kyllä ja syövän lisääntyminen näkyy valitettavasti yhä nuoremmassa ikäryhmässä. Syövän osalta keho kestää metabolista sairastumusta pääsääntöisesti kymmeniä vuosia, mutta nyt sairastuminen alkaa usein kouluiässä. Mitä enemmän elimistössä insuliinit ja sokerit koholla sitä enemmän syntyy potentiaalisia syöpäsoluja.
@@arimiettinen76 Näin on ja en myöskään vähättele tässä fruktoosin saannin määrää ja kuinka se on lisännyt rasvamaksan määrää myös hyvin nuorissa lapsissa. Toki sukraloosi eli sokeri kehossa muuttuu aikalailla 50/50 suhteessa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Maksa on kyllä äärimmäisen tärkeä elin ja sen toiminta selkeästi heikkenee kun syödään ja juodaan paljon sokeripitoisia aineita. Se tuo oman lisänsä tuohon sairauksien palettiin.