Oplossingsgericht Coachen in 3 minuten

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 เม.ย. 2019
  • Klik hier voor toegankelijke training en in Oplossingsgericht coachen: www.bewezeneffect.nl/oplossin...
    Stel je hebt een lastig probleem… Wat heb je dan liever: een effectieve oplossing zonder diagnose of een diagnose zonder effectieve oplossing?
    Dit lijkt een hypothetische vraag en toch is dit de dagelijkse praktijk in heel veel gespreksruimtes. In onze maatschappij zijn wij gewend aan een probleemgerichte mindset: eerst het probleem analyseren en de diagnose stellen en daarna (hopelijk) oplossen. Dit is heel effectief bij technische en medische problemen. Maar bij mensen in interactie met anderen werkt dit vaak averechts. De oorzaak van het probleem is onvindbaar, te complex, of simpelweg onveranderlijk…
    En toch is snelle verandering vaak mogelijk! Alleen is er een andere manier van denken nodig. En daarmee een andere manier van waarnemen en bevragen. En oplossingsgericht coachen leert je dat. De oplossingsgerichte benadering werkt vanuit een totaal ander paradigma dan wij gewend zijn. We vragen niet: wat is er mis, wat klopt er niet, wat ontbreekt er? Nee, we vragen: wat is er goed, wat klopt al wel en wat is er al aanwezig?
    Wat je aandacht geeft groeit! Dit sympathieke gezegde heb je vast weleens gehoord. Het gaat zeker ook op voor coachingsgesprekken. Ons brein is namelijk net een zoekmachine: het vindt altijd waar het naar zoekt. Hoe meer je als coach vraagt naar problemen en oorzaken, hoe meer je er vindt. Gelukkig geldt het zelfde voor mogelijkheden, dromen, doelen en stappen in de goede richting. Je merkt dit meteen aan je eigen energie en de sfeer van het gesprek, maar nog veel belangrijker: je ziet je cliënt voor je ogen in zijn of haar kracht komen.
    En dan gebeuren er kleine wonderen. Mensen krijgen hoop en zien lichtpuntjes. Durven weer te fantaseren over hoe het beter kan. Ze stellen doelen. Zien oplossingen en mogelijkheden. Nemen kleine stapjes in de gewenste richting. En merken dat dit werkt. De omgeving reageert anders. Het vertrouwen neemt toe en het smaakt naar meer. Zo ontstaan positieve gedragsspiralen. Als coach sta je dikwijls verbaasd hoe snel je cliënt vooruitgaat.
    Eigenlijk zit er maar één ‘nadeel’ aan deze methode: het is zo effectief dat je cliënt in no-time weer zelfstandig verder kan, dus rijk zul je er niet van worden… (maar wel gelukkig).
    Mind you: dit is geen loze claim! Uit onderzoek blijkt dat oplossingsgerichte therapie even effectief is als de gouden standaard cognitieve therapie (alleen werkt het sneller).
    Steve de Shazer en Insoo Kim Berg ontwikkelden deze methode in de jaren 80 tijdens het werken met multi-problem gezinnen. Zij ontdekten dat ze andere vragen moesten stellen en sommige van die vragen zijn inmiddels wereldberoemd. De schaalvraag. De wondervraag. De uitzonderingsvraag. De coping-vraag. Het indirecte proces-compliment. De relatievraag. Allemaal onmisbare tools in je box!
    Opvallend was dat de oplossingen dikwijls ontdekt werden door de cliënt zelf. Dit vergrootte aanzienlijk het zelfvertrouwen, het eigenaarschap en de kans op vooruitgang.

ความคิดเห็น • 2

  • @liesbethsteur1
    @liesbethsteur1 5 ปีที่แล้ว

    Vrolijk en kundig in elkaar gezet. Zo simpel kan het zijn. Veel succes.

    • @BewezenEffect
      @BewezenEffect  2 ปีที่แล้ว

      Dank je Liesbeth en sorry voor mijn late reactie, ik zie dit nu pas...