Passive house - hot water from the sun with solar thermal panels help

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 70

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +4

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

    • @pananicusor4025
      @pananicusor4025 4 ปีที่แล้ว

      Daca eu am panta la acoperis mai dulce si sa nu pun asa in picioare pe trepiet sa il pun dupa panta are vreun efect negativ?nu da randament sau este ok

    • @gannonpaxton5217
      @gannonpaxton5217 3 ปีที่แล้ว

      i guess Im kind of off topic but does anybody know of a good site to watch newly released movies online?

    • @tibiavram
      @tibiavram ปีที่แล้ว

      @@pananicusor4025 nu mai are același randament

  • @costelpaduraru9535
    @costelpaduraru9535 ปีที่แล้ว +1

    Prezentarile schematice ale dumneavoastra pe youtube sunt foarte benefice. Ami place accentul si limbajul dumneavoastra de moldovean autentic. Multumesc mult pentru efortul si timpul cheltuit. Am un system de incalzire al casei cu termosemineu pe lemne , centrala electrica trifazata de 19 kw typ instant hot water, cu care ami incalzesc caloriferele in 6 minute, pana focul din termosemineu incalzeste primii 200 l de apa din puffer apoi o opresc, un boiler electric care e conectat si la apa calda de la centrala electrica si la puffer. Pufferul de 800 l l-am compartimentat in 200, 400 si 800 l cu jutorul unor robineti, ca sa nu incalzesc toti 800 l de odata, dar nu l am cumparat si cu serpentina pentru a adauga instalatie solara cu tubui presurizate. Am vazut ideea dumneavoastra cu doua acumulatoare de apa care e f. buna. Credeti ca pe timpul iernii daca adaug systemul cu tuburi presurizate poate ajuta putin temperatura apei din puffer? Credeti ca e posibil sa adaug si systemul cu tuburi solare presurizate cu un nou acumulator de 500 l cu serpentina, la systemul meu deja cu doua surse pentru incalzirea caloriferelor si un boiler pentru apa menajera? Daca e posibil atunci doresc sa am o diagrama completa cu detalii, contra cost. Timpul si efortul cheltuit inseamna bani sunt de acord cu dumneavoastra. Multam frumos Costel

  • @MrCloscutz
    @MrCloscutz 4 ปีที่แล้ว +11

    Videourile sunt prezentate intr-un grai dulce si sunt pline de informatii! Felicitari!

  • @dancazacu3126
    @dancazacu3126 6 หลายเดือนก่อน

    Esti tare!

  • @viciriuctoader8406
    @viciriuctoader8406 2 ปีที่แล้ว

    Ok felicităr

  • @toaderviciriuc6944
    @toaderviciriuc6944 3 ปีที่แล้ว

    Ok felicitari

  • @ghitaghita9750
    @ghitaghita9750 4 ปีที่แล้ว

    Te felicit.

  • @GIANNIMARIAN
    @GIANNIMARIAN 5 ปีที่แล้ว

    Multumim!

  • @constantincanciuc7863
    @constantincanciuc7863 2 ปีที่แล้ว

    Boilerul se rezolvă, foarte relaxat, prin o leacă de supradimensionare. Pui un boiler de 500... 750 litri, și n-ai treabă.. :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      Orice solutie vine si cu bune, si cu rele. Partea rea ar fi ca cu cat e mai mare boilerul, cu atat sunt pierderi mai mari de caldura, iar sistemul trebuie adaptat in asa mod, incat sa nu consume prea mult in zadar.

    • @constantincanciuc7863
      @constantincanciuc7863 2 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor Privind din altă parte, e frumos, că suntem bogați.. nu simțim că trebuie să limităm consumul de apă, pe la noi este apă din belșug, și e ieftină. Sunt pe lângă Iași localități întregi unde, apa fiind ieftină, există aceeași problemă, chiar mai grav.. oamenii udă grdinile cu apa potabilă. Prin urmare, sunt zile întregi fără apă, în unele case. Aici, oamenii ar trebui să priceapă că sistemul de alimentare cu apă nu a fost dimensionat pentru irigații, iar compania de apă trebuie să calculeze consumul menajer pentru orice familie, iar excesul, risipa, să fie plătită usturător de scump. Revenind la sistemul de căldură, mai adaug o idee, poate de folos unora; în calitate de proiectant, eu mereu supradimensionez un pic, inclusiv conducte și pompe, puffere și boilere. În loc de boiler de 300 litri, mereu sugerez să se pună de 500, de exemplu, iar problema pierderilor trebuie rezolvată prin grija izolațiilor și a amplasării echipamentelor. La fel, am găsit niște calcule foarte bune pentru dimensionarea numărului necesar de panouri, se pun mai multe, dar și iarna, trebuie să-ți încălzească apa ușor, ține și de debitul proiectat al pompei (debitul în acest caz echivalează cu fluxul termic).. dacă ai panouri de 4 kW, pune-i o pompă cu flux pentru 6kW, nu sunt costuri suplimentare enorme, dar eficiența e mai bună. Oricum, sunt idei foarte bune... m-am băgat și eu să argumentez un pic.., mulțumesc pentru toate ideile, sunt de mare folos. Spor în continuare. Și eu o să-mi fac o casă pasivă.. o să preiau și de la voi, o să adaug și de la mine: o să arăt ce fain e să supradimensionezi echipamentele încălzirii, pentru o inerție serioasă în timp. Dă Doamne să fie pace, și să prosperăm frumos spre o lume mai bună! Doamne ajută!

  • @tibiavram
    @tibiavram 2 ปีที่แล้ว +2

    salut, ce parere ai despre ideea de a acumula energia termica intr-un container termoizolat plin cu nisip pentru a o folosi iarna la incalzirea casei? dupa modelul finlandezilor de la Polar Energy

    • @supersmartas5
      @supersmartas5 ปีที่แล้ว +1

      Salut! Pot sa îți zic eu.
      1. Finlandezii aceia spun clar ca soluția lor cu bateria de nisip e fezabila pentru locații mari. De aceea nu au făcut aceste baterii/sisteme pentru consumatori rezidențiali.
      2. M-am gândit și eu ceva timp la o soluție ca să folosim bateria de nisip. Cu un neajuns: finlandezii au ajuns după multe calcule la modul de dispunere a țevilor pentru circularea agentului termic incalzitor.
      Deci fără calcule inginerești în spate, avem mult de lucru cu "trial and error" ca să găsim o dispunere optima a canalelor de încălzire (poate va merge).
      3. Bateria de nisip are capacitatea de a retine o temperatura de pana la 1200 grade Celsius. Ar fi risipa sa ducem cele 120-150 grade Celsius de la panouri solare. Eu m-am gândit ca ar merge mai bine cu o oglinda parabolica care generează sute de grade și un circuit de antigel (singurul care poate rezista pana la 400-500 grade Celsius).
      Este un ucrainian care a testat toate aceste sistem hand made. Dar nu cu baterie de nisip.
      Dacă ai spațiu și timp îți doresc spor la treaba și succes și sa nu uiți sa postezi rezultatele.

  • @petrusiser
    @petrusiser ปีที่แล้ว

    Urmăresc de mult timp acest video clip și am o întrebare sau mai bine zis o nelămurire la sistemul cu doua rezervoare Întrebare,a este următoarea Nu trebuie montat și vas de expansiune la circulația apei la încălzirea din panou solar????

  • @savydaniel
    @savydaniel 5 ปีที่แล้ว +8

    "Si la romani, si la rusi, si la europeni...."

  • @AleXandruT
    @AleXandruT 2 ปีที่แล้ว

    Mai multe detalii ar fi mununat

  • @dimok64608
    @dimok64608 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua,
    Eu am o cantina sociala de vreo 500 m2. Sunt in stadiu de a gasi modalitati de economisire a energiei. Ce sistema ne puteti propune pentru a utiliza apa calda in jur de 1-2 tone pe zi?
    Pe acoperis voi avea panouri solare. In sezonul rece, sa conectez apa calda la curent electric sau la gaz? Podele calde la fel la ce sistema sa le conectez iarna avand in vedere ca gazul s-a scumpit mult acuma?

  • @Koyaanisqatsi007
    @Koyaanisqatsi007 ปีที่แล้ว

    Am deja o centrală pe peleți, conectată la un pufer de 500L, fară spirală. Pot adăuga încă un pufer de 300L, cu două spirale pe interior?
    La sistemul pe peleți pot adăuga panouri solare, pentru calorifere?
    Mulțumesc!

  • @ioniftime321
    @ioniftime321 2 ปีที่แล้ว

    Oare pot sa pun panoul solar presurizat cu boilerul electric in serie (in chip de al doilea rezervor) ?

  • @sil778
    @sil778 2 ปีที่แล้ว

    Pai poți pune un boiler mai mare și nu mai exista probleme. Decât să pui 2 boilere mai bine pui un boiler care să aibă capacitatea cat cele 2 boilere.. și nu mai e nicio problema.

  • @ioanhintari362
    @ioanhintari362 2 ปีที่แล้ว

    Salut. Senzorul de temperatura pentru panoul solar unde se monteaza?. Va multumesc

  • @01Autentic
    @01Autentic 2 ปีที่แล้ว

    In R0mania in zona de sud, am avut o l8na fara sa vedem similaroarele, nici ger n,a fostvdar nici panourile nu ajuta la nimic asa.

  • @florin-petrutmandru2555
    @florin-petrutmandru2555 4 ปีที่แล้ว

    M-ar interesa daca exista panouri fara rezervor. Practic sa beneficiezi de apa din panou. ???

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +2

      Nu prea sunt, deoarece apa trebuie sa se stocheze undeva. Daca nu exista acumulator de stocare, se face doar circuit prin panou insa asa nu se prea poate controla eficient temperatura, apar multe probleme.

  • @pananicusor4025
    @pananicusor4025 4 ปีที่แล้ว

    Daca nu am panta mare la acoperis si le pun mai culcate este ok?sa nu pun cu suport

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +2

      Nu este okay. Fiecare tip de panou are o panta minima si maxima "de lucru" pentru a da un randament mai mare. Teoretic le puteti culca, insa randamentul va fi mai mic.

  • @virgilSB1
    @virgilSB1 2 ปีที่แล้ว

    Bună mă.
    De ce trebuie preîncălzită apa înainte de a o introduce în serpentină?

  • @miagy420
    @miagy420 3 ปีที่แล้ว

    Rezervorul Nr.2 poate fi de fapt o centrala pe gaze?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      Sunt mai multe scheme de conectare, insa e posibil si ideea dvs sa fie una buna.

    • @miagy420
      @miagy420 3 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor ma gandeam ca in cazul incalzirii in pardoseala investitia e una majora pt panouri solare cu apa si eventual pt apa calda menajera din rezervorul 1 poate trece direct in centrala sa incalzeasca diferenta de temperatura pana la 42 grade celsius...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      @@miagy420 Avand centrala pe gaz, sincer cred ca daca se include si instalatia solara de apa calda, deja investitia e prea mare si nu se merita. Daca nu e gaz, deja se poate combina diferite idei - panouri fotovoltaice, pompa de caldura, colectoare solare etc.

    • @miagy420
      @miagy420 3 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor Va multumesc frumos. Va urmaresc de mult timp, felicitari pt seria noua pe care ati inceput-o privind constructia casei.

  • @MrDenisJoshua
    @MrDenisJoshua 5 ปีที่แล้ว +3

    Eu am un sistem cu un singur tank, de 600L
    si am problema ca daca ma duc in concediu, fierbe lichidul si iese afara.
    Am auzit de sistemul drainback dar nu il inteleg tare bine.
    Ai putea sa ni-l explici intr-un video pleae ?
    Mersi mult de filmulete... astept urmatorul :-)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua si merci pentru comentariu. Sistemul drain back in 2 cuvinte e un sistem care permite in anumite conditii golirea panoului solar de apa sau agentul care trece prin el, evitand astfel functionarea sistemei pe anumite perioade de timp. O sa imi notez sugestia dvs, insa nu promit sa fac un asa video, cel putin nu anul acesta.

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc mult :-)

    • @voninoonyx7420
      @voninoonyx7420 4 ปีที่แล้ว +1

      Inseriaza un radiator cu ventilator pentru a racu agentul din panou cand e la 90 grade. Ventilatorul va porni comandat de un termostat sau o termocupla!

    • @iosifolari4450
      @iosifolari4450 4 ปีที่แล้ว +1

      Instaleaza-ti un controller mai performant, eu am EMZ Smart Sol care are functia “Holiday” atunci cand este activata raceste lichidul circulandu-l prin tank doar atunci cand atinge ~90* iar peste noapte circula lichidul racind tankul daca peste zi se acumuleaza o temperatura ridicata

  • @brainlessmt7304
    @brainlessmt7304 2 ปีที่แล้ว

    nu vad cum trece apa calda din 1 in 2 atunci chind este inchis robinetul si nu ne folosim toata ziua, ori mai este vreo pompa

  • @PopaAlexandru.
    @PopaAlexandru. 4 ปีที่แล้ว +3

    Greu de urmarit ,mai inferioara si temperatura calda sunt termeni cam greu de digerat ; pleonasmele sunt desigur o stangacie la exprimarea in limba romana .Apropo , la antifreez in romana se spune antigel ,un termen consacrat .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +4

      Merci de remarci, insa asa se vorbeste uzual in Republica Moldova.

    • @PopaAlexandru.
      @PopaAlexandru. 4 ปีที่แล้ว +2

      @@EnciclopediaConstructiilor Si in romania se vorbeste in dialect dar asta nu inseamna ca poti vorbi cu toti in dialect ca nu e in regula . In particular vorbeste fiecare cum doreste dar in public nu . YT e public ...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +7

      TH-cam-ul este o platforma publica, insa dreptul la exprimare (care include si modul exprimarii) este intangibil oricarei persoane fizice sau juridice. Inteleg ce spuneti, insa fiecare vorbeste asa cum doreste. Atata timp cat nu se incalca legea (cuvinte cenzurate; defaimarea onoarei, demnitatii si reputatiei altei persoane etc), orice exprimare publica e la discretia fiecaruia. Ca o paralela, eu nu pot obliga romanii din Arad, Bihor, Maramures, Salaj, Satu Mare s.a. sa vorbeasca fara dialectul `unguresc` (sau cum se mai numeste). Inteleg perfect si nu ma leg de acele persoane din cauza dialectului, deoarece sunt destul de educat sa inteleg ca mediul educational, cultural, istoric, politic, economic si de orice gen al unei regiuni, isi pune amprenta si asupra limbajului. Principalul sa ne intelegem, restul se poate de lasat la discretia tolerantei. Multumesc.

    • @PopaAlexandru.
      @PopaAlexandru. 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor ​ Enciclopedia Constructiilor Hai sa fim seriosi!
      E vorba de bunul simt si nu de un un site public anume .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +5

      Chiar va rog sa fim seriosi! De bunul simt e atunci vorba cand nu se insulta, nu se vorbeste urat, si nu se aduce atingere drepturilor altor oameni, ca sa nu mai zic cand e vorba de morala! Insa exprimarea si dialectul e cu totul altceva. Hai sa nu incurcam lucrurile. "Nu-i zice englezul americanului sau irlandezului sau australianului cum sa vorbeasca limba engleza!" - Aprofundati logica dvs asupra acestei afirmatii si o sa intelegeti comparatia cu subiectul nostru, care nu doresc sa il mai continui, deja e discutie nu pe tema constructiei, merci.

  • @dincadenis2975
    @dincadenis2975 2 ปีที่แล้ว

    Sunteți Buhnici? Salutati l pe Geroge

  • @adinegru3049
    @adinegru3049 5 ปีที่แล้ว

    Foarte tare faza cu "eu nu am stat cu luminarea in fiecare casa sa vad ce se întâmplă " ...dulcele grai moldovenesc...
    Dar varianta :unu intreg si șase, in loc de unu virgulă sase nu mi se pare deloc logica in limba romana ,cred ca ați preluat o de la rusi !!! Cât despre panouri buna observația cu cel cu un singur rezervor ,ala chiar nu este economomic ,pana amortizezi investiția tragi concluzia amara ca ajungi la fel cu costurile daca faceai apa calda cu centrala pe gaz !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +6

      Multumesc pentru comentariu, insa cred ca remarca despre cum pronunt eu anumite chestii nu e la locul ei, nu e deloc ceva legat de constructii sau tema respectiva. Daca se doreste, se poate face asa observatii tututor, si mie si dvs si celor din jur, traim intr-o era in care limba este mult influentata de globalizare si internet, de invatarea limbilor straine, de regionalisme, istorie si tot asa, plus orice profesor sau expert in limbi va poate confirma ca orice limba este intr-o permanenta evolutie. In fond pe mine nu ma deranjeaza ca cineva vorbeste intr-un stil rus, american, englez, chinez, german si tot asa, atata timp cat il inteleg si cuvintele sunt pline de sens si respect. Si cu aceasta sper ca am inchis tema privind pronuntarea cuvintelor. Merci.

    • @Nikmedia_md
      @Nikmedia_md 5 ปีที่แล้ว +2

      In privinta exprimarii prin diferite metode, e doar o deprindere pentru romani si daca auziti alfel vi se pare incorect. Incearcati sa intrati in esnta celor spuse si o sa intelegeti ca e mai corect spus " unul intreg si sase zecimi" decat "unul virgula sase". A 2-a expresie, poate fi inteleasa in felul urmator: 1, 4, 9, 20. Dar in cazul cand avem doar 2 cifre spunem 1, 4 si avem cu totul alt sens. Adica nu e "unul intreg si patru zecimi", dar e "unu si patru"

  • @janeles100
    @janeles100 2 ปีที่แล้ว

    Sefule dai multe exemple dar nimic nu e viabil , in multe din frazele tale spui eu cred 😂pai tu crezi ce citesti si tu pe net sau gasesti ,nu inseamna ca si merge

    • @janeles100
      @janeles100 2 ปีที่แล้ว

      Am panou presurizat si stai cuminte ca iarna incalzeste la 40 50 grade toata ziua ! Daca i dau drumu prin calorifere se racesc si cam aia a fost ,nu ma spune baliverne