The Organization of the 15th-Century Ottoman Armies [ENG. SUB.]

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 มิ.ย. 2024
  • Please subscribe and, if you have the possibility, even financially support this scientific project (and the publication of all the sources about Vlad Țepeș) via PayPal: corpus.draculianum.official@gmail.com.
    Direct link: www.paypal.com/donate/?hosted...
    Discuss with us and other friends questions, historical events and medieval sources related to Vlad Țepeș: / corpusdraculianum
    Visit also the official website of the project: / documente.vlad.tepes
    Chapters:
    0:00 Teaser
    1:52 Geography and symbolism
    4:14 Regular troops of the provinces
    5:25 Auxiliary troops
    7:02 Troops of the Porte
    8:37 Logistics
    10:53 Summoning and Marching
    12:58 Motivation

ความคิดเห็น • 82

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +7

    Dacă doriți să ne susțineți in munca de cercetare și în misiunea noastră de a publica toate documentele despre Vlad Țepeș, vă rugăm să vă abonați și faceți o donație cât de măruntă prin PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    Măcar de-o cafea pentru harnicul nostru editor.
    If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    At least please give a coffee to our hardworking editor.

    • @albertweber7510
      @albertweber7510 ปีที่แล้ว +1

      @@edenender Imi permit o comparatie anacronista: oare regimul ruZesc chiar crede in idealurile "lumei rusesti" sau de fapt vor sa jefuiasca si sa exploateze un popor de 45 de milioane in interesul lor, impartind teritorii pentru cei "puternici" (siloviki) din sistemul neo-feudal lui Pootin? Sau credeti ca nazistii au luptat doar pentru ideologie si nu visau sa devina mari mosieri in est, cu un harem de blonde rusoaice sclavizate? Astfel de acoperiri cu un sistem moral le vedem in multe imperii din trecut. Sigur ca au existat mereu fanatici care nu au venit cu interes material, dar au fost mereu o mica minoritate. Rusul care acum aduce acasa masini de spalat, trotinete, lenjerie si bijuteri pentru sotie desigur ca in public mereu lupta pentru "mama patrie", pentru valorile civilizatiei ortodoxe impotriva dezfranarii LGBTQ-urilor din occident, dar in spatele fatadei oficiale domineaza instinctele primitive de a aduna resurse si capital social. La otomani nu a fost altfel.
      Consider ca colegul si contextualizeaza destul de bine armata otomana si este implicit ca celelalte armate erau inferioare, adica otomanii desigur ca erau pe locul 1.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +2

      @@edenender dvs. sunteti nemultumit ca nu-i laud pe turci (si de asta as fi partinitor), iar altii sunt ofuscati ca cica as fi vandut lui Erdogan in persoana (adica ii laud prea mult pe turci). Deci daca ambele tabere ma injura, inseamna ca sunt pe drumul cel bun. Tamam mi?
      PS: dvs. nu sunteti partinitor/subectiv deloc?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +3

      @@edenender Nu a afirmat nimeni in productiile noastre ca o parte din ce spuneti dvs. nu ar fi adevarat. Si nici nu am spus pe nicaieri ca totul era numai jaf.
      Dar nici sa ajungem sa credem ca totul era un paradis de toleranta.
      A propos de toleranta: ati auzit de liturgiile mute? In unele parti ale Imperiului Otoman era interzis sa se bata clopotele ori ca slujbele la biserici sa fie prea tari, astfel incat sa nu fie deranjati vecinii musulmani. Ati observat in istanbul ca toate vechile biserici ortodoxe au clopotnite noi, de multe ori facute de piese metalice sudate. Asta pt. ca acestea au fost facute in sec. XX cand au disparut aceste intedictii.
      Da, otomanii au fost in multe privinte mai toleranti cu minoritatile religioase abrahamice (ehlü-l kitab, oamenii cartii cum sunt numiti in Coran) decat in Europa Occidentala cu evreii si musulmanii. Insa asa nu o faceau din naivitate ori inima nobila ci din pragmatism economic: de ce sa prigornesti un crestin si evreu, cand ii poti lua o taxa suplimentar si inchide ochii ca nu e musulman. Problema e ca desteptii in Spania spre exemplu nu au descoperit smecheria aceasta si si-au ruinat idiotii economia alungand pe toti evreii si moriscos (adica mauri musulmani). Otomanii au fost mai destepti ca sa zic asa.
      Si inca ceva si cu asta inchei: dvs. v-ati gandit ca poate si dvs. sunteti partinitor ca etnic turc (fata de care am mare respect si sunt tare mandru ca am asemenea compatrioti). Vreti sa va vedeti stramaosii intr-un mod cat mai pozitiv si va suparati daca cineva vorbeste mai negativ despre ei si va credeti atacat personal. Eu inteleg aceste chestiuni. Dupa cum ii inteleg si pe cei care se supara ca nu vorbesc doar pozitiv despre Vlad si alti voievozi romani.
      Intotdeauna credem ca ai nostrii sunt cei mia frumosi, destepti, voinici si cinstiti, iar ceilalti inversul. Etnici romani cred ca voievozii lor erau perfecti, iar etnicii turci ca sultanii erau perfecti iar imperiul lor un paradis de toleranta. Adevarul e intodeauna pe undeva pe la jumatate.
      Muhabbetle, AG
      PS: ben de türkce (ve osmanlica) biliyorum.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +2

      @@edenender Dobrogea este un PARADIS SI MODEL european de convietuire interetnica si interreligioasa. Dau acest exemplu mereu nemtilor care vor sa ne invete pe noi, esticii, despre toleranta. Cand regele daruia moscheie "fidelilor sai supusi turco-tatari", iar Romania este reprezentata la expozitia mondiala din Bucuresti, intre altele, si de o moscheie (daramata in anii '40) zidita pe o insula daca bine imi amintesc pe lacul Snagov ori Herastrau., ei bine in acel timp nemtii isi masacrau evreii si tiganii.
      Cand rusii isi prigoneau tatarii din Crimeea, Dobrogea ii primea.
      Dar in primul razboi mondial, cand trupele rusesti au fugit iar cele romanesti s-au retras, regimentele de turco-tatari au ramas ultimii in transee ca sa acopere retragerea, fiindca stiau ca bulgarii care inaintau nu se purtasera prea frumos cu musulmanii. Si au continuat sa se poarte mizerabil cu turcii si pomacii pana in 1988 cand Jifkov a initiat poate cea mai agresiva campanie european de asimilare. Au mers pana la rade pietre de mormand si emite noi certificate de nastere. Din Fatime au facut Maria, iar din Yakup, Iakov.
      In Romania insa s-a aplicat principiul "respecta si vei fi respectat". I-am respectat pe turco-tatari si acum culegem ROADELE.
      In caz ca nu stiati: inca din timpul monarhiei, comunitatea musulmana din Romania era cunoscuta ca cea mai fidela minoritate din tara.
      Citi, va rog, amintile profesorului Tahsin Gemil, care m-au inpresionat foarte tate. Prima lui amintire ca si copil a fost cand tatal sau a venit ingandurat acasa si spus scurt si posomorat "Kiral dikti" (a cazut regele). Un soc puternic pt. comunitatea tatara, fiindca acum la putere veneau comunistii care erau spirjiniti de cei care-i alungase din Crimea. Protectorul musulmanilor din Romania era acum dat jos de pe tron de lichelele rusilor.
      Selam, AG
      PS: si cred ca spune multe ca eu, ca etnic roman, ma numar printre foarte putinii specialisti in Istoria imperiul Otoman in Romania. Aceasta pasiune o am de copil si nu ma simt prea bine sa mi se imputa ca sunt partinitor. Aceleasi acuze le primesc si de la capete patrate din co-etnici mei romani. Cel mai bine ar fi sa realizam ca nimeni nu e perfect si ca fiecare etnie si tara are partile ei bune si rele.
      Da, otomanii aveau si trupe salariate, altele dotate cu timare adica concesiuni de venituri, iar altele (nu putine) se remunerau prin jaf. NU avem cum ocoli aceasta realitate. Deci: toti turcii jefuiau? NU. Erau foarte multe trupe otomane care fefuiau? DA!! Toti otomanii erau motivati religios prin ideologia djihadului? NU!! Si nu numai pt. foarte multi erau crestini. Erau motivat majoritatea de avantaje economice si lumesti? Foarte probabil DA. Ca de altfel si cruciatii care se bateau cu caramida-n piept ca se duc sa se bata cu musulmanii in numele Sf. Cruci si al Hristos. Oamenii pervertesc idealurile religioase si deopotriva crestinii si musulmanii au pervertit la fel de mult propriile religii. Deci una e ideologia si alta realitatea. Vom face un episod special despre aceasta.

  • @stefanosgkinis3302
    @stefanosgkinis3302 ปีที่แล้ว +6

    Buna Seara. Multumesc.
    Va Doresc Mult Sanatate si o Weekend placut pentru intregi lumi.
    🇷🇴🌄🌇🌅🇷🇴👩‍🚀👍

  • @paulwhite1691
    @paulwhite1691 ปีที่แล้ว +8

    Iubesc istoria!!!

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 ปีที่แล้ว +8

    Ca de obicei, un material de cea mai buna calitate.
    Va multumesc pt munca depusa.

  • @alinalexandru2466
    @alinalexandru2466 ปีที่แล้ว +12

    Parca in fiecare nou episod animatiile devin din ce in ce mai bune. Thumbs up pentru editor👍
    Doar un mic feedback sa zic asa, cand ati enumerat armele folosite de spahii cred ca ar fi mers si o poza cu fiecare.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +6

      aveti dreptate, dar am zis sa nu-l suprasolicitam pe editor. 😁
      In caz ca nu stiati, introducerea pozelor si animarea lor ia cel mai mult timp in procesul de creatie. Daca ar fi dupa ceilalti membrii ai echipei, am face totul numai imagini si animatii. 🤣

  • @alexbodor3047
    @alexbodor3047 ปีที่แล้ว +11

    ma bucur ca avem ocazia sa cunoastem mai bine istoria noastra... diferita de cea comunista din scoli. FELICITARI!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +5

      Multumim! Mai sunt multe de invatat despre istoria romana, din evul mediu pana in sec. XX, fapte umbrite de ideologii sau de imposibilitatea de a merge in arhive prin strainatate. Dar exista acum o tanara generatie, educata international, carecu timpul va duce la lumina multe cunostinte noi.

    • @ananeagu6264
      @ananeagu6264 ปีที่แล้ว +1

      Da ,și manualele școlare modificate, să se consulte istoricii adevărați

    • @alexbodor3047
      @alexbodor3047 ปีที่แล้ว +2

      Va multumim ca existati❤❤❤

  • @StolenMemes4U
    @StolenMemes4U ปีที่แล้ว +12

    Felicitari, încă un episod bine construit si foarte informativ!

  • @eugen-m
    @eugen-m ปีที่แล้ว +6

    Felicitari pentru materialul prezentat 👍👍👍

  • @nenadrusmir5979
    @nenadrusmir5979 ปีที่แล้ว +6

    Felicitari

  • @flavius5722
    @flavius5722 ปีที่แล้ว +6

    Foarte bun episodul!

  • @nicatoonstudio
    @nicatoonstudio ปีที่แล้ว +9

    Que genial que este video informativo tenga ahora subtitulos en Español, así podré verlo en tiempo real y no esperar a llegar a mi oc :D

    • @Firenze_Alodis-44
      @Firenze_Alodis-44 ปีที่แล้ว +3

      Salut! Tu peux comme moi activer les sous-titres automatiques. Ils sont disponibles en espagnol, je viens de le verifier. J'active les sous-titres automatiques en fraçais depuis la création de la chaîne, ils sont très compréhensibles! Si il y a un mot mal traduit, n'hésite pas à poser une question, l'équipe du Corpus te répondra, tu verras ils sont vraiment gentils et TRÈS patients.

  • @madasmadas1782
    @madasmadas1782 ปีที่แล้ว +6

    👏

  • @clausion
    @clausion ปีที่แล้ว +3

    Thanks!

  • @Firenze_Alodis-44
    @Firenze_Alodis-44 ปีที่แล้ว +4

    Bonsoir, encore du super travail! Très agréable de regarder votre épisode après une longue journée de travail! Dommage que les sous-titre s'arrêtent à 9:50... ☹
    J'ai adoré la danse du sultan 👌

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +2

      Cela ne devrait pas se produire... nous regardons cela. Cordialement, A.W.

    • @Firenze_Alodis-44
      @Firenze_Alodis-44 ปีที่แล้ว +2

      @@CorpusDraculianum D'accord, merci! 😊

  • @sasamilea8730
    @sasamilea8730 ปีที่แล้ว +6

  • @eckov8z428
    @eckov8z428 ปีที่แล้ว +2

    Îmi place foarte mult de domnul Adrian Gheorghe. Am observat că nu prea clipește :)))
    Oricum, e greu de trecut cu vederea istoria noastră 😉

  • @GreatZarnica
    @GreatZarnica ปีที่แล้ว +2

    Salut tot ce faceti pe acest canal. Nu sunt pasionat de istorie, ba din contra, din cauza informatiilor legate de toti anii din istoria Romaniei si informatia prezentata in scoala asa doar din carte, m-a facut in primul rand sa nu am abilitatea de a retine informatiile si de a fi dezinteresat de istorie in general. Chiar daca tot timpul am iubit detaliile istorice din bataliile purtate de domnitori si nu numai.
    Nu inteleg de ce in scoala nu se insista mai mult pe prezentarea mai detaliata si cumva spre mai mult o poveste a intamplarilor care sa te poata face sa te duci cu mintea si sa-ti imaginezi acele momente. Un alt punct, ar fi prin prezentarea sub forma de video a evenimentelor, asa cum mai sunt anumite canale pe youtube foarte interesante.
    Pe scurt, ma bucur ca am descoperit acest canal, am inceput sa iau toate filmuletele la rand iar la urma mi-am lasat podcasturile :D.
    Va urez mult succes in continuare si Doamne ajuta ca acest canal sa creasca cat mai mare!

  • @florinalbu2149
    @florinalbu2149 ปีที่แล้ว

    Interesant.
    Vorbiți mai rar,ca să puteți fi urmărit.

  • @stefanmarinca8472
    @stefanmarinca8472 ปีที่แล้ว +4

    Felicitari, foarte bun si informativ material. As avea o intrebare: de ce armata se forma pentru plecare la Edirne, in vechea capitala? Era vorba de o decizie strict logistica ori de una (si) simbolica?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +5

      Traditiile, bata-le vina! Daca asa se obiesnuisera ante 1462-5... Atentie nu 1453, fiindca palatul sultanului a fost construit in perioada indicata. Sultanul nu s-a mutat in Constantinopol imediat dupa cucerirea orasului.
      Practic imperiul a ramas dualist pt. mult timp. Nimic special daca ne uitam la multe tari din timpul nostru care au o capitala administrativa si una economica. Spre SUA: New York, Canada: Montreal, Germania: Frankfurt ori München etc. Capitalele politico-administrate ale acestor tari fiind cu totul altele.

  • @alinprodea8988
    @alinprodea8988 ปีที่แล้ว +1

    In primul rand vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru aceste materiale. Sunt foarte folositoare, cel putin pentru mine. Citind prin comentarii, am vazut ca primiti multe feedback-uri, asa ca indraznesc si eu unul: Cred ca ar trebui sa renuntati la a mentiona in sfarstitul fiecarui video "Asa cum Maria Sa obisnuia sa-si incheie scrisorile in slavona"; creaza un disconfort, mai ales cuvantul "slavona". Nu are acelasi efect ca si "Pe curand" sau "Tineti aproape". In al doilea rand ati mentionat , putin este drept, despre un subiect foarte tabu si disputat: provenienta cuvintelor in limba noastra din limba turca( lucru promovat de "establishmentul intelectual" de la 1877 incoace( "marcant" in zilele noastre prin entitati(nu somitati) ca Ion coja, Neagu djuvara, boia, etc). Ce m-a facut sa vreau sa sustin acest canal , este tocmai faptul ca in acest capitol al istoriei noastre ( Vlad Tepes si pre/post era Sa) nu ati "mers pe acelasi aliniament stabilit de "intelectualitatea aprobata oficial". De aceia cred , ca daca mai vreti sa faceti referiri la originea actualelor cuvinte din limba noastra, cred ca trebuie sa dezbateti mai mult si sa aduceti mai multe argumente( si mai ales opinii contradictorii cu ale "parintilor establishmentului etimologic" al lingvisticii noastre Moses Gaster, H. Tiktin , A. Chihac si F. Miklosich).

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +2

      Multumim pentru apreciere si feedback! Avem doar 12-15 minute pentru un video (daca e prea lung, nimeni nu vrea sa-l vada) si nu ne satisface nici pe noi (suntem o echipa cu diferite interese) ca nu putem trata mai lung anumite aspecte. Cu timpul vom face video-uri despre toate, dar acum publicam ce ne pare cel mai interesant pentru un public cat mai larg. Colegul A.G. (cel care vorbeste in video) va vorbi cu siguranta in viitor despre cuvintele turcesti!
      Slavona a fost limba documentelor scrise de romani in evul mediu, din cauza asta are un loc special pentru noi medievisti...
      Fiindca noi am invatat cercetarea istorica in Germania, avem desigur perspective si interese diferite de cele din Romania. Cu stima, A.W.

    • @alinprodea8988
      @alinprodea8988 ปีที่แล้ว +2

      Va multumesc pentru raspuns domnule Albert W. Inca o data felicitari intregii echipe pentru aceasta munca. Astept cu nerabadare urmatoarele materiale!

  • @Maria1_Emilia1
    @Maria1_Emilia1 ปีที่แล้ว +4

    Chestia asta 8:16 este foarte interesanta, aveau nevoie de acordu sultanului pentru a face asta sau o făceau de capu lor?
    Parca ceva similar s-a întâmplat cu Vlad si Vladislav unde ieniceri îl puseseră pe tron pe Vlad dar sultanu îl prefera pe Vladislav

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +7

      nu nuuu, in niciun caz. Pe atunci tronul se castiga practic la licitatie la Stambul, noul voievod primea simbolurile puterii (hilatul, sabia, cuca si tug-ul cu houa cozi de cal) si trimis in tara sa cu trupe de la poarta, deci cu ieniceri profesionisti.
      Numai bine, AG

    • @Maria1_Emilia1
      @Maria1_Emilia1 ปีที่แล้ว +5

      @@CorpusDraculianum Mulțumesc pentru răspuns

  • @nagyzoli
    @nagyzoli ปีที่แล้ว

    Nu mi-am imaginat ca atat de multi termeni si practici militare vin din armata Otomana, gen formarea de depozite pe linia de mars si organizarea taberei.

  • @vezinadecebal
    @vezinadecebal ปีที่แล้ว +2

    Si atunci cum stam cu efectivele?multumesc pentru material. Este interesant si confirma ceea ce am invatat si eu la cursul de istorie militara acum cca 35 de ani .

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +2

      Despre efective aici: th-cam.com/video/5lurUaI1W6w/w-d-xo.html
      Cu toata stima, AG

  • @mariusbontea5442
    @mariusbontea5442 ปีที่แล้ว +1

    Poate ne spuneți într-un episod următor despre uniformele și dotarea otomanilor

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +3

      inainte de perioada moderna nu exista uniforme in nicio armata. Practic ostenii se imbracau la fel ca in viata civila. Singura deosebire era ca peste oalele "civile" puneau echipamentul de protectie. Sau il inlocuiau partial.
      Multumim insa pentru sugestie. O adaugam la lunga lista de proiecte. Este desigur un subiect foarte interesant.
      Cu stima, AG

  • @bogdantoader4300
    @bogdantoader4300 ปีที่แล้ว +1

    numele orasului Mizil poate vine de la turcescul menzil

  • @VladVlad-ul1io
    @VladVlad-ul1io 7 หลายเดือนก่อน

    Puteti pune va rog un link la muzica de fundal mai ales cea otomana? Suna frumos

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  7 หลายเดือนก่อน +1

      compozitor: Dimitre Cantemir (Kantemiroglu)

  • @ladislautoth864
    @ladislautoth864 ปีที่แล้ว

    Până în evul mediu și la Matei Corvin harta era cu sudul în,cui,, până și Columb naviga cu aceste hărți ,adaug,meridianul 0 era la Oradea,curios nu i așa! atât Laszlo din Timișoara

    • @cristiradulescu3330
      @cristiradulescu3330 ปีที่แล้ว +1

      Era un "sistem"zis cod ,folosit multă vreme pentru a "ascunde"adevăratele intervenții(caz în care acea hartă cădea "la ceilalți").

  • @ninitican1931
    @ninitican1931 ปีที่แล้ว +3

    Chiar nu stiau, care e estul si vestul(rasrit si apus) Miazazi si miazanoapte (sud si nord)!Sunt f curios sa vad ce am invatat la scoala , daca se bat cap la cap cu ce spuneti dv!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +10

      Se pare ca nu ati fost atent/a. Nu vorbim nicaieri de puncte cardinale ci de dreapta si stanga.
      Bineinteles ca stiau punctele cardinale.
      Pb. e de pespectiva. Noi din ziua de azi, privind o harta consideram estul in dreapta si vestul in stanga. Din pespectiva sultanului, care privea dinspre N spre S, era invers. De aceea Anatolia care pt noi e in dreapta, pt. sultan era in stanga.

    • @cristiradulescu3330
      @cristiradulescu3330 ปีที่แล้ว

      @@CorpusDraculianum Nu are nici o importanță cum privești "o hartă"...... întotdeauna acul busolei stabilește punctele cardinale(nordul fiind reperul). Dacă privim o hartă și nu stabilim direcția Nord(la teren),totul poate fi eronat în acea hartă. Eu ce să înțeleg?.....prea măritul nu știa "a citi"o hartă?

  • @MZeki-gw2xg
    @MZeki-gw2xg ปีที่แล้ว

    One of the weaknesses of the Ottoman system of logistics is that the warehouses location did not change that much over the centuries even by the time of Eugene of Savoy, 1700s, thus their route of march to the border became very predictable and they lost strategic flexibility

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +2

      Back in the 15th century, this system was one of the reasons for the Ottoman success. Their Southeast European Christian adversaries could not compete with these standards back then...

    • @MZeki-gw2xg
      @MZeki-gw2xg ปีที่แล้ว +2

      Thanks for replying, I just now subscribed to your channel and am really interested in your future videos, currently am in the process of watching all that are in your channel 👍👍👍

  • @lazarmihai9168
    @lazarmihai9168 ปีที่แล้ว

    o munca de apreciat dar ar trebui studiate si arhivele romane, bizantine intre secolele VIII-XIII, logistica este incredibila , armata imperiului era permanenta 40.000 de soldati , stratioti , 5000-10000 de varegi , trupe imperiale , exemplu catafracte. 10000-15000 de mercenari si aliati . Sultanii imprumuta si perfectioneaza aceasta logistica.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +3

      Noi "aspiram" cam tot ce este prin arhive romanesti sau prin editii vechi, uitate. Vedeti ce am descoperit: th-cam.com/video/nAjqPm6L9R8/w-d-xo.html

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +4

      in plus nu vedem legatura intre ce facem noi si sec. VIII-XIII. Asta pe langa faptul ca din pacate nu mai exista absolut nicio arhiva romano-bizantina din aceasta perioada.
      In rest, asa cum o spun si in ac. episod, aveti perfecta dreptate ca otomanii au impreumutat copios de la bizantini. Pana si registrele lor cu care va fac mereu capul calendar sunt o continuare si perfectionare a celir bizantine numite praktikon (pl. praktika).
      Vom face cu siguranta un episod despre armata tarzie bizantina, din timpul Paleologilor.
      Cu stima, AG

    • @lazarmihai9168
      @lazarmihai9168 ปีที่แล้ว

      @@CorpusDraculianum ma refeream la tactica , logistica pe care o foloseau otomanii in secolul XV si pe care voievozii valahi o cunosteau foarte bine. Motivele acestor cunostiinte amanuntite sunt sursele bizantine , sarbe , slave . Sa nu uifam ca tactica folosita de turce otomanii nu era radical diferita fata de turcii selgiucizi , sau de trupele turce mercenare turcopoli toate sunt consemnate in cele mai mici detalii de scriitorii bizantini pana in anul 1435 , Asediul Tesalonicului duc la mutarea lor la Venetia . Tacticile de lupta ale tatarilor , mongolilor erau asemantoare scrierile slave cu care Maria de Mangop prima sotie a lui Stefan III dinastia Musatina descriu foarte detaliat aceste miscari de trupe.

    • @lazarmihai9168
      @lazarmihai9168 ปีที่แล้ว +1

      @@CorpusDraculianum din fericire exista arhiva sunt foarte multe lucrari aparute recent despre armata romana medievala , bizantina .Ati precizat ceva in legatura cu contingentele armatei otomane , se puteau ridica in secolul XV la 100000
      de oameni, soldați nu ingineri , bucatari

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +4

      @@lazarmihai9168 Imi numiti si mie o arhiva bizantina din sec. VIII-XIII. Doar una va rog.