Nollatun pistorasian kytkentä - osassa hengenvaara!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
  • Pistorasian nollaus oli tavallinen tapa menneinä vuosikymmeninä, jos tarvittiin maadoitettu pistorasia. HUOM: ÄLÄ TEE MUUTOKSIA ITSE ASENNUKSIISI TAI PISTORASIOIHISI! Nollattuja pistorasioita on maassa satojatuhansia edelleen ja niihin liittyy riskejä. Nollaus voi irrota tai nollauksen tekee vaiheesta - molemmissa tapauksissa laite on jännitteinen, koska maadoitusliitin on myös jännitteinen.

ความคิดเห็น • 41

  • @mara5749
    @mara5749 วันที่ผ่านมา

    Moro! Kiitos videosta. Mites pystyisi vanhaan 60 luvulla rakennettuun omakotitaloon lisäämään maadoituksen, joka on monessa vanhassa kivitalossa esim. puutteellinen. Pystyisitkö tästä aiheesta tehdä joskus jonkun nopean videon?

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  วันที่ผ่านมา

      Aika laaja aihe! Voi olla haastava tehdä yksinkertaista videota aiheesta. Yksi ratkaisu on totaalinen sähköremontti kaikkine uudistuksineen.

    • @mara5749
      @mara5749 วันที่ผ่านมา

      @ Totta..

  • @badge3117
    @badge3117 17 วันที่ผ่านมา +1

    Ennen ei myöskään saanut asentaa maadoitettuja pistorasioita liian lähelle tavallisia pistorasioita. Maadoitettuja rasioita asennettiin vain keittiöön ja pesutiloihin eli kosteisiin tiloihin. Lämpölistat (patterit) maadoitettiin (+ suojamaa), niin kaikki pistorasiat niissä huoneissa piti olla maadoitettuja rasioita, ei nollattuja.
    Myöskään jatkojohtoa, joka on kytketty tavalliseen pistorasiaan saa viedä maadoitettuhin (kosteisiin) tiloihin, sähköiskun vaaran vuoksi. Samasta syystä laitteiden liitosjohdon pituus on rajoitettu 1,8m, ettei tuota sähköiskun vaaraa synny eli kahta laitetta ei pysty (yletä) koskettamaan yhtäaikaa.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  17 วันที่ผ่านมา

      Kiitos mielenkiintoisista tarkennuksista!

    • @timok4037
      @timok4037 8 วันที่ผ่านมา

      Maadoitetun ja maadoittamattoman pistorasian minimietäisyys oli 4m

  • @oh7evl
    @oh7evl หลายเดือนก่อน +1

    Ei suoraan liity nollaukseen, mutta hieman vastaava vikatilanne sattui kohdalle. Testasin aiemmin vanhassa talossa silitysrautaa 0-luokan pistorasiassa ja kaikki ok. Kotona nollattuun pistorasiaan (80-luvun lopulta taloyhtiö) kytkeminen pamautti heti 16A tulpan taulusta. Asiaa tutkittua yksi metalliosa oli irti ja riippuen töpselin asennosta nolla tai vaihe oli aina oikosulussa laitteen runkoon. Hyvä, ettei tullut koskettua maadoittamattomassa talossa ja hyvä, että sattui kotona töpseli heti juuri näin päin. Ilman nollattua pistorasiaa olisi voinut käydä huonostikin.
    Asunnossani on aikojen saatossa tehty remontteja, joissa sähkötöitä on selvästi tehneet ammattilaisten lisäksi maallikotkin. Tämä tuo lisää vaaranpaikkoja ja olenkin sähköasentajatuttavan kanssa löytänyt jo kaksi 1-luokan pistorasiaa, joissa maadoitusliuskat on vain jätetty kellumaan. Ei maallikolle kuulosta pahalta, mutta juuri tilanteessa, jossa 0-luokan pistorasiassa laitteen runko olisi vikatilanteessa jännitteinen, noiden kelluvien liuskojen kautta muutkin samaan pistorasiaan kytketyt metallikuoriset laitteet saavat jännitteen kosketeltavaksi. Tässä jopa nollaus olisi turvallisempi, vaikka 0-luokan pistorasian asentaminen vanhan tilalle menisi vielä korjauksena. Oikeasti kaipaisin asianmukaisesti maadoitettuja pistorasioita ja vikavirtasuojia niin henkilö- kuin palovahinkojen riskin minimoimiseen, mutta viimeksi kysyttyäni yhtiö ei vielä ollut valmis osallistumaan..
    Vielä harvemmin ajateltu vaaran paikkahan on maadoitettujen monipaikkaisten jatkojohtojen käyttäminen vanhassa talossa, jossa usein on liian vähän pistorasioita ja nämäkin maadoittamattomia. Kelluvien liuskojen tapaan jatkojohto tai pahemmassa tapauksessa useamman jatkojohdon ketju sähköistää vikatilanteessa joka ainoan siihen kytketyn laitteen rungon. Jatkojohdoilla myös on valitettavan usein siirretty sähköä huoneiden välillä, mikä romuttaa kokonaan "neljän metrin säännön" hyödyt ja tuo eri suojausluokkien pistorasiat samaan aikaisesti kosketeltaviksi.
    Nollajohtimen irtoaminen ei tosiaankaan ole täysin mahdoton tilanne vaikkakin äärimmäisen epätodennäköinen. Periaatteessahan "nollaus" voi myös hajota, jos vaikka ryhmäkeskuksessa PEN-johdin on ollut jännityksessä ja pääsee vastaavasta tärinästä irtoamaan, jolloin koko asunto voi pahimmillaan olla surmanloukku ellei osaa havaita nollavikaa tarpeeksi nopeasti.
    Vähän oli mennä taas tarinoinniksi, mutta hyvä että nollaukselle ja muille vanhoille tavoille keksitään turvallisempia vaihtoehtoja :)

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  หลายเดือนก่อน +1

      Mielenkiintoisia stooreja!

  • @KaitsuMaitsu
    @KaitsuMaitsu หลายเดือนก่อน +1

    Kiitos hienosta videosta! 👍👍

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  หลายเดือนก่อน +3

      Monta päivää väsäilin CÄDillä videon pohjaa ja mietin miten tämän sitten kertoisi. Nollaus on kiinnostanut kansaa jostain syystä pitkään. Kiitos palautteestasi!

    • @KaitsuMaitsu
      @KaitsuMaitsu หลายเดือนก่อน +1

      ​@@SahkotekniikkaVaivannäkösi ei mennyt hukkaan: opin paljon asioita tästä videosta! 👍

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  หลายเดือนก่อน +3

      @@KaitsuMaitsu Mukava kuulla!

  • @JamesParus
    @JamesParus 18 วันที่ผ่านมา +1

    Kitaran vahvistinta ei kannata maadottomaan kytkeä. Kun kitaran kielet on siinä laitteen maassa ja sun käsissä. Joskus vanha putkivahvistin löi jotenkin läpi ja siitä kieliin näpeille. Eipä sen jälkeen ole uskaltanut maadottomattomaan laittaa ehjääkään vahvistinta.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  18 วันที่ผ่านมา

      Muistin viimeisiä koloja kaivellen, muistan että nuorena miehenä saatiin pikku tällejä kaverin skebasta. Joskus ysärillä. En olisi muuten muistanut... Ei sitten tullut koskettua samaa aikaa maahan. Ja en silloin tiennyt mitään sähköalasta ja oli aikaa ennen kun edes amikseen päädyin.

  •  24 วันที่ผ่านมา +1

    Musta tuntuu, että vikavirtasuojattu maadoittamaton pistorasia on turvallisempi kuin perinteinen vikavirtasuojaamaton nollattu maadoitettu pistorasia. Sillä jos ekassa vaihtoehdossa syöttävä johdin tai nollajohdin katkeaa, se huomataan heti, kun esim. siihen rasiaan kytketty laite ei pelaa. Ja jos sen syötössä on esim. 2-nap. B10A yhdistelmävikis, se toimii sit vikatilanteissa. Vikavirtasuojat ei tarvi maadoitettua pistorasiaa.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  24 วันที่ผ่านมา +2

      Tuossa on pointtia, mutta maadoittamattomiin ei ole enää paluuta. Kiitos hyvästä kommentista.

  • @harripalomaki2650
    @harripalomaki2650 13 วันที่ผ่านมา +1

    Kun valo sammui niin kokeilin puukolla menikö se putki poikki kun koenkin pysähtyi.

  • @harripalomaki2650
    @harripalomaki2650 15 วันที่ผ่านมา

    Keikalla vanha omakotitalo.
    Katkaisin kellarissa vesipumpun sinkityn rautaputkeen konesajalla. Putki katkes ja valo sammui. ???
    Kaivoin puukon ja hämärässä aloin kokeilla puukon terällä menikö se putki poikki kun sähköt katkes.
    Käänsin puukkoa ja valo sytty.
    Otin puukon pois ja valo sammui???
    Hyvä etten kokeillut märillä hanskoilla siinä ois noutaja tullut.
    Maadoitus oli poikki sulake/ mittaritaulusta.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  15 วันที่ผ่านมา

      Jopas. En muuten itse olisi kyllä hokannut heti tai lainkaan jos olisin itse vastaavassa paikassa.

  • @mattilindstrom
    @mattilindstrom หลายเดือนก่อน +1

    Noin 20 vuotta sitten tehtiin taloyhtiössä sähköremontti putkiremontin yhteydessä. Mitään kysymättä kaikki piuhat uusittiin ja sähkökeskukseen asennettiin PEN-kisko, mikä oli minulle askel taaksepäin koska olin aikaisemmin vedättänyt sähkömiehellä aidot suojamaat tarvittaviin paikkoihin.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  หลายเดือนก่อน +1

      Niin siis jossain kohtaa sähköjärjestelmää on PEN-yhdyspala, josta jakautuu sitten PE ja N omiksi linjoikseen. Eli nollaus on sähköteknisesti sama asia, mutta PEN liitos on siinä itse rasiassa kun taas tänään tehdyssä asennuksessa se on mittauskeskuksessa.

  • @PekkaPuupaa-ou4if
    @PekkaPuupaa-ou4if 29 วันที่ผ่านมา +2

    Olin ruotsissa töissä 80 luvulla sähköhommissa sielä ei saanu nollata piti aina olla erillinen maajohto , tapasin muitakin suomalaisia moni teki väärin sanovat että saa nollata ensimmäiseen jako rasiaan asti muttei siitä eteen päin . Siittä tuli usein hirvee meteli jos jäivät kiinni , yksi firma oli kirjottanu oman ohjeistuksen paperille kuinka maadoitus tehdään ruotsissa 😄

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  29 วันที่ผ่านมา +2

      Mielenkiintoinen stoori nimittäin harvalla on kokemusta sitten toisista maista siltä ajalta.

  • @miqsu02
    @miqsu02 หลายเดือนก่อน +2

    jos noi olisi samassa vaiheessa niin laukeisko vikavirtasuoja silloin 11:08

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  หลายเดือนก่อน +3

      Oletuksena tässä oli että ei ole lainkaan vikareita missään eli suorassa sähkössä koko systeemi. Tarkemmin kun miettii, jos maadoitetussa olisi vikavirtasuojaus niin sen kautta menevä vaihe- ja nollavirta on sama. Eli ei laukeaisi.

  • @sepe5954
    @sepe5954 22 วันที่ผ่านมา +1

    Miten se nollausjohto irtoaa helpommin kuin kevi uudemmissa pistorasioissa ?

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  22 วันที่ผ่านมา +2

      Entisaikojen liitos oli pelkästään ruuviliitos (on kyllä nykyäänkin) ja sitten siihen 50 vuoden tärinät niin voi hyvin aueta. Ei nyt jokainen mutta on se mahdollinen asia ja näin on joskus käynyt. Jos puolestaan kevi irtoaa tämän päivän pistorasiasta, se ei aiheuta jännitettä metallikuoriseen laitteeseen, toisin kun nollattu pistorasia ja nolla irti. Toki siinä tapauksessa jos olisi vika itse laitteessa niin olisi sähköiskun vaara, kuten lamppuesimerkissä. Kiitos!

  •  หลายเดือนก่อน +2

    Juu esim. 80-luvun talo mulla, ja joka uitun paikassa nollattu pistorasia. Ehkä joissain aivan pakollisissa paikoissa vain se kevi tulee sitten. Autotalliin tulee kevi, mutta sitä ei ole kytketty toisessa päässä, eli jossain rasialla....🥴🥴

    • @jusku5918
      @jusku5918 24 วันที่ผ่านมา +2

      -80 luvun talo minullakin ja keittiössä ja kodinhoitohuoneessa oli vaan maadoitetut pistorasiat. Remontin yhteydessä vaihdettiin olkkariin ja makuuhuoneisiin maadoitetut rasiat, vaijerilla vedettiin kevit sulaketaululle asti. Eipä sähkömieheltä montaa tuntia mennyt kun homma oli valmis. Sinne vanhaan putkeen meni vaijeri hyvin ja kevi sopi sinne hyvin.

    •  24 วันที่ผ่านมา

      @jusku5918 joo kun nykyään pitäisi olla joka paikassa maadoitettu p-rasia. Silti myös
      maadoittamattomia pistorasioita myydään joka paikassa....
      Nykyiset suojaeristetyt viihde-laitteet eivät oikeastaan edes tarvitse maadoitettuja rasioita. Esim. kännykkälaturit. Keittiön ja autotallin koneet tarvitsevat maadoitetun - kaiken varalta.
      Minusta tuo maadoitettu p-rasia joka paikkaan on hieman liiallisuutta. Itse en vaihda - vaan ostan uudet maadoittamattomat hajonneiden tilalle, koska niitä myydään.

  •  หลายเดือนก่อน

    Auttaako se jos vetää n-potentiaalin wagosta (sininen johdin), eli lähimmästä rasiasta sinne sen maadoitus ke-vin, vain pitääkö se ke-vi kytkentä lanka lähteä keskukselta?

    • @upid2823
      @upid2823 หลายเดือนก่อน

      nollauksen saa tehdä pistorasialla vain viimeisessä pistorasiassa, kaikkein paras jos saat kevin keskukselle asti.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  หลายเดือนก่อน +3

      En valitettavasti anna henk-koht asennusohjeita kansalaisille tällä kanavalla. Vaikka siellä on videoita mistä vaan sähköasiasta, voi tulla eteen tiettyjä vastuukysymyksiä. Kiitos kuitenkin aktiivisesta osallistumisesta!

    • @mattivalli18
      @mattivalli18 29 วันที่ผ่านมา

      @@upid2823 ......................................Mitä

  • @jounit6849
    @jounit6849 29 วันที่ผ่านมา

    Vaiheliittimestä nollaus? Mitä 🤬

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  28 วันที่ผ่านมา +2

      Siten oltiin tässä maassa tehty ja siitä oltiin saatu kuolettava sähköisku. Muistan lukeneeni sellaisen jostain olisko Tukes tai sähkömaailman sivuilta aikoinaan. Se on sitä kun maallikon asentaa.

    • @wbw535
      @wbw535 18 วันที่ผ่านมา +1

      Todennäköisemmin käynyt niin, että vaihdettu maadoittamattomiin maadoitetut pistorasiat, jotka maadoitettu nollaan pistorasiassa, ja sitten pistorasiaan tulevassa jakorasiassa tehty myöhemmin asennuksia, jolloin vaihe, ja nolla vaihtaneet paikkaa, ja sitten suojamaahan tulee jännite, ja virhekytkentää ei huomata, jos käytetään europistoke tms. vastaavia laitteita.

  • @mattivalli18
    @mattivalli18 หลายเดือนก่อน +1

    äläkää tappako maksavaa asiakasta.Tälläiset ohjeet ei kuulu oikeasti maallikoille.Ammattilaiset tietävät nämä oikeasti.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  หลายเดือนก่อน +4

      Videon idea on siis se, että nollaus on erittäin vaarallinen jos siinä liitokset aukeaa. Ei ole asennusohje ja kanavalla ei sellaisia kansalaisille jaetakaan.

    • @MF175mp
      @MF175mp 18 วันที่ผ่านมา +1

      Öö, tämä ei oo mitään salatiedettä kuitenkaan, periaatteessa kaikki tieto pitäs olla kaikkien halukkaiden saatavilla

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  17 วันที่ผ่านมา +1

      @ Juuri näin ja edelleen tarkennuksena että ei ollut asennusohje/kehoitus mitä joskus joku vääntää näistä mun videoista.