Nämä huomataan käyttöönottotarkastuksissa.....mm. maadoituksen jatkuvuus tulee tarkastaa/mitata keskuksen maadoituskiskon ja jokaisen pistorasian maadoituksen välillä.....asiallinen ja tärkeä video....kiitos
70-luvulla talosähköt vedettiin 2:lla karvalla, mahdollinen suojamaadoitus johdettiin nolla johdossa. Taloremontin yhteydessä suojaputkeen vedettiin kolmanneksi keltavihreäkin, onneksi. Tuota pistelyä tuntuu joskus hitsatessa, kun on kontallaan maassa ja puikonpidin on kostea ja maa märkä ja pitää kiinni hitsattavasta kappaleesta. Tämä oli aiheellinen vireo, sähkön kanssa ei oo pelleelemistä.
Kiitos!😃👍Kyllähän tuokin "nollaamalla" tehty suoja maa on ollut jo edistys käyttö turvallisuudessa. Vaan kyllä koti oloissa sähköturvallisuuteen on tullut paljon edistystä tekniikan myötä ja asennusmääräysten muuttuessa tiukempaan suuntaan🙂 Tuttu tilanne hitsauksessa rakennustyömaalla tuo kertomasi.
Pistoraisassakin nollaamalla tehty maadoitus poistaa ko. ongelman. Se voi tuoda voltin tai pari maadoitusliittimeen, mutta sitä ei tunne. Ihmiset pelkää sitä nollausta turhaan. Oikein tehty nollaus on täysin turvallinen. Toki se ei ole nykyaikaa jo vikavirtasuojien takia. Omia sähläyksiä ei nollattuihin asennuksiin pidä mennä tekemään vaan jättää asiat ammattilaisille. Suurin vaara nollauksessa on se, että se tehdään vaiheeseen. Tämä on aiheuttanut kolme kuolemaa vuodesta 1980.
1970 luvulla, kun olin pieni poika meillä oli ulkosaunassa pulsaattori pesukone. Tarkkaan nyt enää muista, mutta jotain sellaista että piti olla kumpparit jalassa jottei tule jytkyä. Pesukoneen rungossa oli sähköä. Onneksi ei tullut raatoja. Nykyään vissiin vähän tarkempaa touhua nuo sähköasennukset. Kannattaa jättää suosiolla ammattilaiselle.
Itse jäin kiinni navetan lattiaan kun siskon kanssa pyykättiin pulsaattori koneella,onneksi sisko oli ladon puolella josta pysty katkasemaan virrat. Siitä ei pääse mitenkään itse irti. Se nyt ei ollu ainoa kerta kun henki katkolla.
Asuin aikoinaan vanhassa kerrostalokämpässä, johon vuokranatajan "sähköasentajapoika" oli kuulemma tehnyt pistorasioiden maadoitustöitä samalla kun oli vaihtanut rikkinäisiä pistorasiankansia ennen mun sisäänmuuttoa. En sitten tiedä mikä siellä mättäsi mutta aina kun keittiössä laittoi jääkaapin oven kiinni niin putkitelkkarini kuva pyörähti ympäri kertaalleen. Eli jossain siellä kämpän virtapiirissä kyllä tapahtui jotain mitä ei olisi pitänyt.
olet aivan oikeessa mulla kaverin kaveri ollut yli 30 vuotta IVOlla sähköasentajana niin eihän hän mitään tiedä kun sinä taas tiedät kaikesta kaiken@@SiivikonSisu
Maadoitusjohtimessa oli eristeet rikki - toivottavasti et jättänyt johdinta sellaiseksi. Kupari paistoi, kun laitoit maadoitusjohdon oikeaan liittimeen. Hyvä video.
1989 rakennetussa kerrostalossa missä asun. Ärsyttää kun ei ole maadoitettuja pistorasioita makuuhuoneessa ja olohuoneessa. Patteriin ja tietokoneeseen kun koskee yhtä aikaa niin kivasti kihelmöi. Ei sentään kyseessä märkätilat.
Itseasiassa jossain vaiheessa olen itsekkin menossa opiskelemaan sähköalan koulutukseen ja sittemmin vielä jossain vaiheessa työssäoppimaan ja kys. Alan töihin. Tässäkin tuli hyvää lisämatskua mitä kaikenlaista saattaa tulla alan työtehtävissä vastaan. Tosiaankin tuo Kevi-suojamaajohdin oli tässä julkaisemassasi videossasi väärässä paikassa, tulee mieleen myös asia että joissakin vanhoissa 60-70 luvun saneerauskohteissa saattaa vielä hyvinkin tulla joskus vastaan ns. Nollattuja pistorasioita, eli vedetty jokin yksittäinen johdin Nollalta suojamaan paikalle. Tälläinen kytkentä ei nykyisin käy päinsä. Vaan niitä johtimia pitää olla 3kpl Vaihe, Nolla -ja Suojamaa.
Jäi epäselväksi oli tuossa ryhmässä vikavirtasuoja? Vikavirtasuojahan toimii vaikka se maadotus olisi väärin kytkettykin jos vuotovirta ei tule takaisin nollojohtoa pitkin. Sinällään tuo koneen häiriönpoistokondensaattorin kytkentä ihmetyttää, sillä tuo vuotovirtahan tulee olla joka tapauksessa hyvin pieni, muuten tuota laitetta ei voi käyttää vikavirralla suojatussa pistorasiassa. Tuo mittarin näyttämä jännite on mittarin impedanssissa syntyvä jännitehäviö ja jännitteen suuruus sarjaankytketyn kondensaattorin kanssa on riippuvainen tästä impedanssista. Olisi mielenkiintoista tietä mitä tuo vuotovirta on silloin kun se kytketään tuonne suojamaahan....veikkaus 4-5mA. Henkilö suojaukseen käytettävän vikavirran toimintavirta on 30mA. Ja ihmisen tuntokynnys on tuolla 5mA tienoilla.
@@SiivikonSisu Tuo pistorasiahan on alle 10 vuotta vanha. Alunperin pesuhuneeseen on suunniteltu yksiosainen pistorasia ja se on vaihdettu kaksi osaiseen kun pesukoeen päälle on laitettu torni, eli kivausrumpu. Sitten kun rummut yleistyivät pistorasoita oli kaksi ja eri sulakkeen perässä. Tuota systeemiähän ei voi käyttää yhtä aikaa koska sulake ei kestä molempien kuormaa.30 vuotta sitten asennustarkastajat olivat sähkölaitosten palveluksessa ja pistorasia on varmasti tarkastettu silloin. Eli kyseessä on maallikon sätös ja tekijää ei löydy. Tukesille tulee koko ajan näitä tapauksia ja aina kyseessä on ollut sama henkilö. Tuntomerkit "sinihaalarinen mies" mutta kukaan ei muista nimeä, siksi heitä kutsutaan "Raneksi".
@@sahkomasinisti6825 rane on varmaan pyyteettömästi ja tyylilleen uskollisesti asentanut 2-osaisen pistorasian jo huoneiston valmistuessa. Kuivaaja meilä on ollu 6 v ja ranen laittama pistorasia odotti silloin valmiina😄
@@SiivikonSisu Mutta kun noilla liittimillä Elkon pistorasiaa ei ole ollut olemassakaan 1990 luvun alussa. Etsippäs kiinteistön sähkökuvat niin siellä on suunnitelmissa yksi osainen pistorasia. Sellasta "Ranea" ole sentään syntynytkään joka asentaa 20 vuotta myöhemmin markkinoille tulevan pistorasian. Kukas tuon kuivan tilan kuivausrummun on asentanut saunan pesuhuoneeseen. Sitähän ei saa sinne asentaa.
@@sahkomasinisti6825 no onhan tuo jo aika mystisen oloinen tyyppi muutenkin tuo rane?? Alan miehet on kantanu kuivaajan paikoilleen. Ei se meillä oikein olkkariinkaan sovi😁
Etherman vikavirtasuojaus VISU 44/RCD-19 ei näytä olevan aikanaan Ruotsissa hyväksytty asennettavaksi kosteisiin tiloihin. Se on kai ns. elektrooninen laite, vai?
....sähkö on sellainen kaveri, että sen kanssa on turha esittää olevansa sähköasentaja, vaan todellakin pitää olla SÄHKÖASENTAJA. Hyvän videon olet tehnyt.👍
Asiaa puhutte,myös monissa muissa töissä nykyaikana ei riitä enää luulo jos tietoa ei ole on turha alkaa töitä tekemään,voi joutua suuriin korvauksiin!
Samaa mieltä kuin edellä, vaikka videolla jo pieni ikänsä. Tärkeä video 🙌 Tulin videon ääreen koska aika vastaava kuvio takana edellisen asukkaan jäljiltä.
Pistorasia testeri maksaa puuilossa reilun 10. Ledit näyttää onko kaikki piuhat oikein. Olen remontoinut noin 10 huoneistoa. 3 löytyi alkutarkastuksessa vaarallisia kytkentöjä ja mm 2 löytyi maadottamaton keittiöpistorasia. Nämä on yleisempiä mitä arvataan.
olipa hyvä ja asiapitoinen video. itse epäilen että tuossa on ollut alunperin yksiosainen maadoitettu pistorasia jonka tilalle on vaihtanut joku tee se itse sähköasentaja tuon kaksiosaisen pistorasian jolla ammattitaso on sitä luokkaa että on hän nähnyt kun näitä on vaihdettu. tuo X-liitinhän on tarkoitettu erillisen johtimen jatkamista varten koska kojerasiassahan ei saisi irtonaisia liitimiä käyttää. mitenhän tuolla on putkistomaadoitukset toteutettu varmaan osittain muovitettuja koska eivät olleet suoraan maissa. itse olen kans sähköasentaja ja "törmännyt" nuihin virheelisiin kytkentöihin (tee se itse sähköasentaja)monta kertaa, paras tapaus oli kun yksivaiheinen liesi oli nollattu väärin ja vaihe oli lieden rungossa liesi oli tiskipöydän vieressä joka oli metalliputkien kautta maissa se oli polttanut sulakkeen jo useamman kerran ja emäntä kertoi että tiskatessa ja ruuanlaitossa tuntuu että siitä saisi sähköiskun, mittasin lieden rungon ja tiskipöydän kannen väliltä täydet 220volttia. kerroin emännälle että on luojan kiitos onni että tuossa ei ole kukaan menettänyt henkeään. emäntä kertoi että isäntä sen siihen kytki kun liesi vaihdettiin uuteen.
Kiitos erittäin opettavaisesta "isäntä mallin sähkökytkennästä" Ettei olis ollu isäntä kyllästyny eukkoosa ja aatteli, että näihän tuo näppärästi hoituu?🤔 Olihan tässä juttua murhasta jossa isäntä hoiti emäntänsä vialliseksi roplaamallaan silitysraudalla😶 Tuossa ko huoneistossa on alkuperäiset kytkennät käytössä, kämpällä ei ole ollu omistajan vaihoksia. Nuo putkimaadoitukset on vielä tarkemmin tutkimatta, mutta pikaisella testauksella ainakaan kylppärin putket ei ollu yhteydessä suoja maahan. En tiedä olisiko asentaja kuvitellu ko pistorasiassa tekevänsä jonkin sortin "nollauksen" kytkemällä maa nollan puoleiseen x-liittimeen? Vai liekö ollu päissään???
No huh huh! On kyllä ihme että ei ole tullut raatoja tuossa hellavirityksessä! Hyvin suuri todennäköisyys että tulee täydet 230 volttia toiseen käteen, toisen käden ollessa hyvin maadoitettuna....ihme jos ei sydän pysähdy.
@@timo_m2773 samaa ihmettelin itsekkin että kukaan ei ollu menettänyt henkeään siinä. hella oli polttanut useamman kerran jo 20A sulakkeen kun oli vastannut tiskipöydän kanteen, hellan kannen kiinitys ruuveissa ja tiskipöydän kannen reunassa oli selvät kipinöinti jäljet. ei siinä olis tarvinnut muuta kun märillä käsillä koskettaa molempia yhtäaikaa niin noutaja olis tullut varmasti.
Itse olen sähköasentaja n20v sitten oli tapaus rivitalon saunassa joka uudelleen paneloitu asukas sanoi löylyä heittäessä takapuolta nipistelee saunaan mennessä jännitteen koetin syttyi jo ovella oli osunut paneeli naula sähköputkessa johtimeen ja koko seinän alumiini paperi oli jännitteinen.
kylmävesi on kytketty maihin, ja sähköverkossa on suojamaa pistorasiassa. Vesiputket oleet vuoden 2006 jälkeen pääasiassa muovia. Toki vesi johtaa hyvin sähköä, sillä putkella ei niin ole väliä, toki se auttaa sitä entisestään kulkemaan.
Tuttu juttu. Joskus työkaveri valitti tuota samaa ongelmaa vessassa. Jostain tuli ajoittain vuotovirtaa ja vähän sormia nipisteli. Muistaakseni insinöörikin kävi ongelmaa tutkimassa, enkä muista selvisikö asia koskaan. Ja mistä se vuoto mahtoi johtua? (Itse olen sähköpuolen aikanaan käynyt). Toisella kaverilla oli suihkussa tuo sama ongelma, että nipisteli joskus. Se muistaakseni liittyi ulkona olevaan paimenpoikaan ja sateella sitä kautta tuli vuotovirtaa suihkuputkiin saakka. Paimenpoika oli lähellä taloa. Tutkimattomia on välillä nuo sähkön kulkemiset. Ja syykin välillä vaikea löytää. Tuo koko talon suojaaminen vikavirtakytkimellä mietityttää, että jos joku laukaisee vikavirran, niin silloin sulaa pakastimessakin olevat ruoat. Tai sitten pakastimelle tuleva pistorasia pitää kytkeä vikavirran ulkopuolelle jos se on luvallista.
Onko vesiputkia maadoitettu? Niin näkee monesti olevan, joten olisiko 220 voltin jännitteen johtuminen koneen rungosta vesiputkistoon polttanut sulakkeen?
Viitteitä siihen että jotain puutteita on sielläkin? Näyttäs, että osa putkista on tehty muovilla?? Jännitevuoto näkyi ainoastaan tuossa kylppärin puolella, ei vessassa eikä keittiössä??
vikavirtasuoja on esim autolohkolämmittimen kanssa liian ronkeli eli laukee yliherkästi koska vastuksessa on aina pientä ohivuotoa. tällöin lämmitin toimii moitteetta pistorasiassa missä ei ole vikavirtasuojaa. myös jääkaapit voivat oikkuilla . hitsaus laitteissa vikavirta yli herkkä.
Kyllä ne vastukset toimii vikavirtasuojan perässä. Usein itse lämmitys johto menee poikki auto päästä varsinkin vihreät defat. Vanhat isot päät pitäisi kiinnittää rautaosasta runkoon taikka maadoittaa johdolla koska suojamaa on siitä.
Minulla poika on sähkömies ja alkoi laittamaan autotalliini loistelamppua normilampuntlalle ja mittasi vanhan lyijyjohdon jännitteen ja sitä löytyi kymmeniä voltteja tarkkaa määrää en muista.Tietenkin samalla uusittiin kaikki vanhat johdot ja maadoitus kuntoon.
Erittäin asiallinen video. Verkkojännite on ollut Suomessa 230 volttia jo aika pitkään. Käytännössä sillä ei ole suurtakaan merkitystä tavalliselle kuluttajalle koska laitteiden pitää sietää tietty ylijännite. === Vai olisko kyseessä jippo ja Aseman Ukko haluaa vaan tsekata kuinka moni katsoo videon ajatuksella läpi?
Kyllä se näin kannattaa tehdä! Vaikka tämä niin monesti laiminlyödään. On jopa joissakin asennuksissa kätetty lyhemmäksi ja se on kyllä big no no... Tarkoitus on että jos pistorasia esim rupeais irtoamaan niin suojamaadoitus johto olisi se viimeinen johto kun irtoais... Mut pitääkö toi tosiian paikkansa että vikavirtakytkin vaatii maan? Nämä kytkimethän aluksi oli Tanskassa juuri sen takia kun maata ei ollut! Vikavirralla meinataan että jos nollan ja faasin välillä tulee poikkeus esim virtaa menee ihmisen kehon läpi vaikka lattiaan niin vikavirtakytkin laukeaa ja sammuttaa sähkön! Mut voihan olla että Suomen kytkimet erilaisia...
@@SiivikonSisu Juu kyllä ja eiköhän se nykyään ole että on myös EU laki että nämä kytkimet on paiko asentaa uudisasennuksiin? Jotkut on vaan pihejä että pistävät koko mökin yhden varaan (ei kovin viisasta jos se esim laukeaa kun ei ole kotona, jääkaappi, pakastin, lämmitys sulkeutuu ja onhan se myös tympeää etsiä vikaa ihan pimeessä mökissä) ja mikä pahin juttu että jotkut ihan sähkärit pistää ton vain ja ainoastaan uudisasennuksiinsa jos sähköjä vanhassa systeemissä laajennetaan.... Mulla esim menee Sauna, Uuni, Maalämpö yhdestä. Jääkaappi ja pakastin on yksinään oman varassa. Autotalli on oman varassa. Valot ja muut pistokkeet menee noin 50/50. Jos jonnekin vika tulee niin ei mee ihan pimeeksi.
@@Italodancer kyllä se vvsk on kuulunut asennusmääräyksiin uusissa asennuksissa jo jonkin aikaa. Eikä tuo vvsk montaa kymppiä maksa kappaleelta joten ihan turha siinä kohtaa pihtailla😄👍👍👍
Hyvä video semimaallikoille. Maallikot tajuavat tästä vain sen, että turvallisuudessa voi olla jotain, jota eivät tajua. Ja vikavirtasuoja ei todellakaan kontrolloi tulevan ja poistuvan virran suhdetta, vaan erotusta. Kaikesta huolimatta hyvä.
@@SiivikonSisu Olen minäkin asennellut jottain.Sähkömiehen luvalla.Ihan puhelimessa.2 velipoikaa oli sähkö asentajia.Sain pienet iskut kun vaihdoin lamppua jääkaappiin töissä.Ja toinen erikoinen juttu oli että missä sain iskuja pesukoneesta.Taisi olla kyseessä se vuokra talon omistaja joka luuli olevansa sähkö asentaja.
Suojamaadoitukset ja kuluttajamaadoitukset kuuluu mitata aina käyttöönottotarkastusessa. Nykyään kun käytetään lukeman antavaa mittaria kun asennukset tarkastetaan. Kiitokset hyvästä videosta
Ne on nämä jokakodin sähkösiskonmiehet... meinasin itte vaihtaa wc peilikaapin mutta onneksi syttyi järjen lamppu (ennen tämän videon karsomista). Oikea sähkömies tekee hommat.
Mielipide ratkaisusta, että pistorasia on sijoitettu pyyhekoukuston alapuolelle? Ja pyyhekoukussa säilytetään kosteaa pyyhettä ja pyyhe osuu myös pistorasiaan.
Kanava tilattu, tutustutaan myöhemmin sisältöön ajan kanssa. Aikoinaan kun peruskoulussa olin ns TET jaksolla, viikko meni paikallisessa RTV huollossa. Joskus asiakkaiden kotiin vietiin korjattuja TV laiitteita. Kerran muistan nähneeni erään paikallisen pirtin seinällä vanhan asukkaan itsetehdyn yksivaihe jatkojohdon, jossa oli ns urospuoliset pistokkeet kummassakin päässä :-O Huomautettiin siitä vaarasta paikalta poistuessa...
Suurin virhe on lähteä itse kyselemään ja soittelemaan, saati asentelemaan jos ei ole sähköasentaja. Tässäkin tapauksessa voi olla vikaa muuallakin! Eikä edes kodinkonekorjaajalla ole asiaa oikeisiin sähköasennuksiin. Sähkövoimateknikko, 25 vuotta asennuksia takana
Asiahan on nyt niin, että täällä alettiin peräänkuuluttaa lupia sähkökytkentään erään henkilön tekemänä. Taasen kerran voidaan todeta, niin kuin olen niin monesti joutunut toteamaan ennenkin. Jumalauta kun näiden ammattimiesten tekemiset saa aina ne amatöörit paikata, jotka ei mitään osaa eikä saa tehdä.
@@sahkoman68 Jos keskukseen tulee TN-C järjestelmän kaapelit, niin vissi keskuksessa pitää tehdä erotus, TN-C-S, sen jälkeen kytkeä niin kuten tavallisesti. Minulla on sellainen käsitys , oletteko sama mieltä?
@@dimmumk6581 TN-C johdotusta ei pysty käyttämään vikurin perässä on oltava TN-S johdotus vikurin perässä. TN-C ja TN-CS järjestelmissä, käytettävä kohdekohtaista suojausta tai jossain tapauksessa voi onnistua, kotelon sijoitus vaikkapa jakorasian viereen. Tämä näin yleissivistävästi, mutta kannattaa kysellä valtuutettu sähköasennusliike paikalle, niin keksivät parhaan tapauskohtaisen ratkaisun, koska noita vanhoja järjestelmiä on tehty niin monella tapaan, kun on asentajia ollut työtä tekemässä.
@@SiivikonSisu Jossain tapauksessa joo, mutta jos keviä ei ole niin johdotus kanssa uusiksi, mutta kuten esittelitkin, kohdekohtainen suojaus. TN-C johdotusta ei pysty käyttämään vikurin perässä on oltava TN-S johdotus vikurin perässä. TN-C ja TN-CS järjestelmissä, käytettävä kohdekohtaista suojausta tai jossain tapauksessa voi onnistua, kotelon sijoitus vaikkapa jakorasian viereen. Tämä näin yleissivistävästi, mutta kannattaa kysellä valtuutettu sähköasennusliike paikalle, niin keksivät parhaan tapauskohtaisen ratkaisun, koska noita vanhoja järjestelmiä on tehty niin monella tapaan, kun on asentajia ollut työtä tekemässä. Hieno video.
Yksi asia mietityttää vielä. Kyllähän vesijohtoputkisto pitäisi aina olla erikseen maadoitettu suoraan päämaadoituskiskoon, joka estää putkiston jännitteiseksi menemisen!
@@SiivikonSisu Hyvä juttu. Mulla kämppä kerrostalohuoneistossa, joka on rakennettu -82. Kylpyhuone ja saunaremontin jälkeen vikavirtasuojat lisätty kylpyhyoneeseen ja parvekkeelle. Tulppasulakkeet keskuksessa. Olohuoneessa ja muissa pistorasioissa 0-luokan maadoittamattomat pistorasiat. Tämäkin tietokone on maadoittamattomassa pistorasiassa ja verkkosuodattimen takia sen rungossa on puolet vaihejännitteestä (115VAC). Virta suodattimesta on noin 10mA luokkaa, joten se vaan nipistelee, kun koskettaisin patteria 😀
Sellaisen vinkin heittäisin, että tilaatte sähköjärjestelmän tarkastuksen kohteeseen. Yksi hyvinkin oleellinen asia tossa on pielessä myös. Nimittäin vesiputket eivät olleet maadoitetut. Vaatimus siihen ollut jo vuosikymmeniä.
Sähköasentajia ollut erilaisia aina, niinkuin mitä tahansa tekijöitä. Toiset on ammattilaisia ja toiset ei saisi tulla lähellekkään työmaita. Kun urakoidaan halvalla, niin riski heikomman materiaalin saapumisesta tontille kasvaa.
Vielä lisäsin, että häiriönsuodatus konkka vikaantuu turvalliseen suuntaan ja ei päästä isoja virtoja läpi. Eli ei ole vaarallinen. Monet tietokoneet esin kytketty 0-luokan rasiaan ja niiden kuoressa kanssa helposti reipas 100V jännitettä. Joka tapauksessa hyvä huomio ja noin ei kuuluisi olla. 👍
Rasian asentamisen jälkeen ei mene montaa sekuntia kun varmistaa jännitteenkoettimella, että maa eli se tärkein on maassa. Ihan vaikka ennen käyttöönottomittauksia mittaa ja varmistaa, niin ei tarvitse enää kaluja purkaa päältä pois. Käyttöönottomittauksessa toki viimeistään PITÄISI selvitä tuo virhe.
Pitää vielä sanoa, että toivottavasti tämä on viimeinen "ohjevideo", jonka maallikko sähköistä tekee. Selvästikään ei ole mitään tietoa tai ymmärrystä. Ei pahalla, mutta ei hyvälläkään.
Juu sähkön kanssa ei kantsii lähtee leikkii, täytyy tietää mitä tekee. Itse olen rohkeana miehenä korjannut verkkovirta pölyn imurin moottorin vaihtaen uudet hiilet sinne ja se toimii kuin "uusi" tällä hetkellä. Imurissa ei ole suojamaadoitusta, koska imurin kotelo on kauttaaltaan muovinen 🤔
Minkähänlaisia lopputarkastuksia tuolla on tehty vai ei mitään? Tosin meillä samoin tavoin sähkökiuas samalla tavalla nipistelee suihkuun,ei kuulemma ole vikaa kiukaasa vaan vastuslaite saattaa niin tehdä kun sinne heitetään vettä,tiedä sitten... Noin kertoili sähköasentaja
Itse asiassa se, ettei tuo kevi ollut oikeassa liittimessa, ei ollut perimmäinen syy siihen että sähköä oli vesijohdoissa. Onneksi se oli siinä johtimien läpikuljetuksen kytkentäliittimessä. Eikä mustan johtimen tilalla. Tai itsessään muutoin jännitteinen. Sitäkin olen nähnyt. Mutta.... Sen sijaan ihmettelen sitä kuivauskoneen häiriösuojausta. Se ei menisi mistään ennakkotarkastuksesta läpi, koska se päästää verkkojännitettä ja virtaa maadoitukseen. Jos pistorasiassa tai pistorasialinjassa olisi vikavirtasuoja ei pistorasiassa pysyisi sähköä ollenkaan. Häiriösuojan pitäisi toimia ainoastaan nollaan ja vaiheen välillä. Luultavasti niin toimiikin, mutta sen täytyy olla myös rikki jos sähköä pääsee suojajohtimeenkin. Jos tuo suojamaadoitus olisi ollut oikein, olisi todennäköisesti sulake palanut ajoittain oikosulun takia. Ehkä viiveellä, jos vuotovirta ei ole kovin suuri. En laittaisi sitä kuivauskonetta enää käyttöön, ennen vuodon syyn selvittämistä ja korjausta.
Kyllähän tuossa jotain outoa on edelleen🤔 jos konetta käyttäisi maattomassa pistorasiassa runko olisi jännitteinen?🤔 no näkeepähän nyt miten se vikavirtasuojatun pistorasian liitännässä toimii???
@@SiivikonSisu Juu... Kun se häiriösuodatin on itseasiassa aaltoloukku vaiheen ja nollan välillä, ja se suojamaadoitus vaan sen kuivauskoneen ja häiriösuodattimen koteloinnin maadoitusta varten. Jos siis siinä kevissä esiintyy jännitettä, niin tutkisin kyllä sen suodattimen eristyksen. Kun kuitenkin tuo vuotojännite on vaan kolmasosa verkkojännitteestä, niin vuoto saattaakin olla ihan muualla. Tututkisin moottoreiden kunnon. Jännite nimittäin putoaa tuon verran kahden moottorin käämiparin läpi kulkiessaan. Noissa ei taida olla yleisvirtamoottoreita, kun kierrosnopeuksia ei tarvitse säädellä. Puhallin pyörii vakionopeudella ja rummun moottori omallaan vain suuntaa vaihtaen.
Tärkeä asia kyllä tämä ja fiksu video. Kuinka tärkeää on maadoittaa kuparivesijohdot vaikka nykyään on vikavirtakytkin pakollinen märkätiloissakin ja ulos tuleviin pistorasioihin. Kevi on sähkönjakelun tärkein johdin.
Tuolla alempana joku ihmetteli Norjan sähkönjakelujärjestelmää. Siellähän ei ole käytössä maahan kytkettyä nollajohdinta, niin kuin meillä Suomessa. Johtunee varmaan heidän kallioisesta maaperästään, johon on huono tehdä maadoituksia. "Keski-Euroopassa, erityisesti ranskankielisessä Belgiassa, sekä Norjassa on edelleen käytössä kolmivaihejärjestelmiä, jossa 230 V saadaan kahden vaihejohtimen väliltä. Tällöin kumpikaan johdin ei ole nollajohdin ja mm. pistorasioiden molemmissa koskettimissa on hengenvaarallinen (noin 133 V) jännite maahan verrattuna."
Siinä on kyllä käyttöönottotarkastusta törkeästi laiminlyöty. Suojajohtimen jatkuvuus tulee mitata jokaisesta pistorasiasta, ja jos tarkastus olisi tehty, tuossa perustestissä olisi virhe huomattu.
@@SiivikonSisu Jos nyt oikein muistan niin hän asui siinä asemarakennuksen päässä olevassa asuinhuoneistossa 90-luvulla ja muutti pois siitä 90-luvun lopussa Oulun Alppilaan.. Jotenkin muistelisin, että hän kun tuossa asemalla asui niin sattui sillä aikavälillä mm. Jokelan(-96) ja Jyväskylän(-98) junaturma... Yritin muistella mikä hänen nimensä oli, mut pätkii toki nimimuistini. Oiskohan ollut sukunimeltään Väänänen.
@@anttisalminen9561 Rauhallinen ja mukava paikka oli asua, ellei juna liikenteestä välitä? Mutta siihen tottui ja oli ihan mukavakin katella junia🙂 Itse asuin asemalla vuosina 06- 11
@@SiivikonSisu niinhän aikalailla kaikki radan varressa asuneet sanovat, että on tottunut 'meluun'... Tuo mummeroinen kun tuossa asemalla asui niin sanoi silloin, että aikoo palata myöhemmin vielä tuohon asumaan jos on sitten hengissä.( Oli muuten aika huonossa kunnossa se terassi silloin kun hän asui tuossa..) Itse en tiedä onko hän elävien kirjoissa 'vielä', mut yllättyisin jos on. Hän kun tuossa asemalla asui niin hänellä oli kumminkin ikää jo silloin ja mm.vähän kävelykin oli hidasta.. Tosin muistan kun joskus kesäiltana satuin olemaan siinä asemalla laiturin puolella ja tuo mummeroinen kun siinä asui niin hän saapui Jopolla pyöräilen.. Jopo oli täynnä jotain pahvilaatikkoja ja tuo vielä mainitsi tulleensa pyörällä jostain Tuirasta(?) tavaroiden kanssa. Ihmettelin jo silloin, että miten hän on saanut rahdattua pikkurunkoisella polkupyörällä roinaa niin hyvin... Liekö sitten sinua edeltävät asukkaat/asukas olleet/ollut tuon mummeroisen jälkeen asuneita..
@@anttisalminen9561 mummelit on välillä aika neuvokkaita selviytyessään elämän haasteista🙂👍 minua ennen siinä asui vissiin lyhyehkön aikaa pari joiden edesottamuksista olet ehkä kuullutkin?😐 Aseman seudulla on se ikävämpikin menneisyytensä.🙄 Mutta itse tykkäsin kovasti siitä seudusta ja ympäristöstä🙂Aina silloin tällöin siellä päin kulkiessa poikkean aseman pihassa kahtelemassa näkyskö junia?😄
Ei se ole välittömän vaarallinen, koska virta on rajoitettu, mutta jos sen kuivaajan johto olisi irronnut ja osunut kuoreen, niin silloin tilanne olisi hengenvaarallinen.
Itselläni on sähköasentajan ammattipätevyys - ja silti piti soitella jonnekin asennusliikkeeseen josta sai vihdoin neuvoja että siellä pistorasiassa se ongelman syy mahdollisesti löytyy. 😂😂
onhan tuo käyttövesi ja sähkö tekemisissä keskenään jos on sähköllä toimiva lämminvesivaraaja, itse olen saanut suihkuhanasta samanlaista nipistelyä sormiin varaajan vastuksen hajottua.
Käsiittääksni tällä videon korjaajallakaan ei taida pätevyyksiä olla. Pelkkä asiantuntijan kanssa käyty puhelinkurssi ei taida antaa oikeuksia 220 voltin rasioiden availuun ja kytkemisiin, saati niiden kytkemisien neuvomissiin toisille vaikka oikein tällä kertaa kytkökset menikin.
@@pinkopahvinen6091 Ookko nää sähköpolliisi? Lupia kysellään perinteisesti vasta sittenku sattuu ja tapahtuu...😬😇 Ja eihän sähköstä oo mitään vaaraa, jolsei oo sille allerginen, tosin moni on...🤔😅
Kyllä taas oli hyvä video....sähkö on hyvä kaveri kun kaikki on ok...mutta näin...ei ole hyvä kaveri...kun oikeasti voi lähteä henki....👎👎 Ja se ei ole hyvä juttu ei🤔
Käsittääkseni jo ala-aste ikäiset erottavat noita eri maa lajeja? ja minun videoni eivät ole tarkoitettu lapsille. Jos olet pahoittanut mielesi videoitteni vuoksi niin ole ystävällinen ja katso jotain muuta.
Ihan hyvä video, mutta olisit voinut sanoa tuossa heti alkuun, että ei ole maallikon hommia mennä pistorasioita tutkimaan ja korjailemaan. Nyt kun se on videon lopussa, niin jaa suurella osalla katselijoista näkemättä, koska ovat jo rynnänneet availemaan omia rasioitaan.
Myös laitteet ei saa käyttää suojamaadoitusta toimintaansa ja uudemmassa vikavirta järjemässä tuo ei toimikkan meillä katkesi sähkö heti töpselin kytkemisen aikana
Nämä huomataan käyttöönottotarkastuksissa.....mm. maadoituksen jatkuvuus tulee tarkastaa/mitata keskuksen maadoituskiskon ja jokaisen pistorasian maadoituksen välillä.....asiallinen ja tärkeä video....kiitos
Kiitos😄
70-luvulla talosähköt vedettiin 2:lla karvalla, mahdollinen suojamaadoitus johdettiin nolla johdossa. Taloremontin yhteydessä suojaputkeen vedettiin kolmanneksi keltavihreäkin, onneksi.
Tuota pistelyä tuntuu joskus hitsatessa, kun on kontallaan maassa ja puikonpidin on kostea ja maa märkä ja pitää kiinni hitsattavasta kappaleesta.
Tämä oli aiheellinen vireo, sähkön kanssa ei oo pelleelemistä.
Kiitos!😃👍Kyllähän tuokin "nollaamalla" tehty suoja maa on ollut jo edistys käyttö turvallisuudessa. Vaan kyllä koti oloissa sähköturvallisuuteen on tullut paljon edistystä tekniikan myötä ja asennusmääräysten muuttuessa tiukempaan suuntaan🙂 Tuttu tilanne hitsauksessa rakennustyömaalla tuo kertomasi.
@@SiivikonSisu eihän ollut nollattu:D
Pistoraisassakin nollaamalla tehty maadoitus poistaa ko. ongelman. Se voi tuoda voltin tai pari maadoitusliittimeen, mutta sitä ei tunne. Ihmiset pelkää sitä nollausta turhaan. Oikein tehty nollaus on täysin turvallinen. Toki se ei ole nykyaikaa jo vikavirtasuojien takia. Omia sähläyksiä ei nollattuihin asennuksiin pidä mennä tekemään vaan jättää asiat ammattilaisille. Suurin vaara nollauksessa on se, että se tehdään vaiheeseen. Tämä on aiheuttanut kolme kuolemaa vuodesta 1980.
Avainsana on potentiaalin tasaus. Kysykää lisää sähköasentajilta.
1970 luvulla, kun olin pieni poika meillä oli ulkosaunassa pulsaattori pesukone. Tarkkaan nyt enää muista, mutta jotain sellaista että piti olla kumpparit jalassa jottei tule jytkyä. Pesukoneen rungossa oli sähköä. Onneksi ei tullut raatoja. Nykyään vissiin vähän tarkempaa touhua nuo sähköasennukset. Kannattaa jättää suosiolla ammattilaiselle.
😁👍Semmosta se oli ennen? Lahoilla kumi roikilla oli vejetty sähköjä millon minnekin🤔😶
Maadotukset pesuhuoneessa on ollut pakollisia vuodesta 1930.
Itse jäin kiinni navetan lattiaan kun siskon kanssa pyykättiin pulsaattori koneella,onneksi sisko oli ladon puolella josta pysty katkasemaan virrat.
Siitä ei pääse mitenkään itse irti.
Se nyt ei ollu ainoa kerta kun henki katkolla.
Asuin aikoinaan vanhassa kerrostalokämpässä, johon vuokranatajan "sähköasentajapoika" oli kuulemma tehnyt pistorasioiden maadoitustöitä samalla kun oli vaihtanut rikkinäisiä pistorasiankansia ennen mun sisäänmuuttoa. En sitten tiedä mikä siellä mättäsi mutta aina kun keittiössä laittoi jääkaapin oven kiinni niin putkitelkkarini kuva pyörähti ympäri kertaalleen. Eli jossain siellä kämpän virtapiirissä kyllä tapahtui jotain mitä ei olisi pitänyt.
Juu epäilyttävältä kuulostaa aina kun poika tai joku tutun tuttu on tehny sähkö töitä😶🤔
Tuollaista voi tapahtua TN-C järjestelmässä, siksi se onkin kielletty nykyään. Galvaaninen erotin antennijohtoon voi auttaa.
olet aivan oikeessa mulla kaverin kaveri ollut yli 30 vuotta IVOlla sähköasentajana niin eihän hän mitään tiedä kun sinä taas tiedät kaikesta kaiken@@SiivikonSisu
Maadoitusjohtimessa oli eristeet rikki - toivottavasti et jättänyt johdinta sellaiseksi. Kupari paistoi, kun laitoit maadoitusjohdon oikeaan liittimeen. Hyvä video.
Juu :)
1989 rakennetussa kerrostalossa missä asun. Ärsyttää kun ei ole maadoitettuja pistorasioita makuuhuoneessa ja olohuoneessa. Patteriin ja tietokoneeseen kun koskee yhtä aikaa niin kivasti kihelmöi. Ei sentään kyseessä märkätilat.
No juu🤔 Ompas ikävä juttu😐
Ei pidä ikinä kosketella maadoittamatotmia laitteita ja maapotentiaalia yhtäaikaa. Siirrä tietokone kauemmaksi patterista.
Itseasiassa jossain vaiheessa olen itsekkin menossa opiskelemaan sähköalan koulutukseen ja sittemmin vielä jossain vaiheessa työssäoppimaan ja kys. Alan töihin. Tässäkin tuli hyvää lisämatskua mitä kaikenlaista saattaa tulla alan työtehtävissä vastaan. Tosiaankin tuo Kevi-suojamaajohdin oli tässä julkaisemassasi videossasi väärässä paikassa, tulee mieleen myös asia että joissakin vanhoissa 60-70 luvun saneerauskohteissa saattaa vielä hyvinkin tulla joskus vastaan ns. Nollattuja pistorasioita, eli vedetty jokin yksittäinen johdin Nollalta suojamaan paikalle. Tälläinen kytkentä ei nykyisin käy päinsä. Vaan niitä johtimia pitää olla 3kpl Vaihe, Nolla -ja Suojamaa.
Mukava kuulla! Tsemppiä kovasti!😊👍👍👍
Kiitos!
Jäi epäselväksi oli tuossa ryhmässä vikavirtasuoja? Vikavirtasuojahan toimii vaikka se maadotus olisi väärin kytkettykin jos vuotovirta ei tule takaisin nollojohtoa pitkin. Sinällään tuo koneen häiriönpoistokondensaattorin kytkentä ihmetyttää, sillä tuo vuotovirtahan tulee olla joka tapauksessa hyvin pieni, muuten tuota laitetta ei voi käyttää vikavirralla suojatussa pistorasiassa. Tuo mittarin näyttämä jännite on mittarin impedanssissa syntyvä jännitehäviö ja jännitteen suuruus sarjaankytketyn kondensaattorin kanssa on riippuvainen tästä impedanssista. Olisi mielenkiintoista tietä mitä tuo vuotovirta on silloin kun se kytketään tuonne suojamaahan....veikkaus 4-5mA. Henkilö suojaukseen käytettävän vikavirran toimintavirta on 30mA. Ja ihmisen tuntokynnys on tuolla 5mA tienoilla.
Kysymys on 30 v vanhoista asennuksista joissa ei ole vvsk:a. Kone näyttäisi nyt joka tapauksessa toimivan vvsk pistorasiaan liitettynä.
@@SiivikonSisu Tuo pistorasiahan on alle 10 vuotta vanha. Alunperin pesuhuneeseen on suunniteltu yksiosainen pistorasia ja se on vaihdettu kaksi osaiseen kun pesukoeen päälle on laitettu torni, eli kivausrumpu. Sitten kun rummut yleistyivät pistorasoita oli kaksi ja eri sulakkeen perässä. Tuota systeemiähän ei voi käyttää yhtä aikaa koska sulake ei kestä molempien kuormaa.30 vuotta sitten asennustarkastajat olivat sähkölaitosten palveluksessa ja pistorasia on varmasti tarkastettu silloin. Eli kyseessä on maallikon sätös ja tekijää ei löydy. Tukesille tulee koko ajan näitä tapauksia ja aina kyseessä on ollut sama henkilö. Tuntomerkit "sinihaalarinen mies" mutta kukaan ei muista nimeä, siksi heitä kutsutaan "Raneksi".
@@sahkomasinisti6825 rane on varmaan pyyteettömästi ja tyylilleen uskollisesti asentanut 2-osaisen pistorasian jo huoneiston valmistuessa. Kuivaaja meilä on ollu 6 v ja ranen laittama pistorasia odotti silloin valmiina😄
@@SiivikonSisu Mutta kun noilla liittimillä Elkon pistorasiaa ei ole ollut olemassakaan 1990 luvun alussa. Etsippäs kiinteistön sähkökuvat niin siellä on suunnitelmissa yksi osainen pistorasia. Sellasta "Ranea" ole sentään syntynytkään joka asentaa 20 vuotta myöhemmin markkinoille tulevan pistorasian.
Kukas tuon kuivan tilan kuivausrummun on asentanut saunan pesuhuoneeseen. Sitähän ei saa sinne asentaa.
@@sahkomasinisti6825 no onhan tuo jo aika mystisen oloinen tyyppi muutenkin tuo rane?? Alan miehet on kantanu kuivaajan paikoilleen. Ei se meillä oikein olkkariinkaan sovi😁
Etherman vikavirtasuojaus VISU 44/RCD-19 ei näytä olevan aikanaan Ruotsissa hyväksytty asennettavaksi kosteisiin tiloihin. Se on kai ns. elektrooninen laite, vai?
Saako maallikko itse avata ja vaihtaa pistorasian ja sen kytkennän?
Ei saa!!
....sähkö on sellainen kaveri, että sen kanssa on turha esittää olevansa sähköasentaja, vaan todellakin pitää olla SÄHKÖASENTAJA. Hyvän videon olet tehnyt.👍
Kiitos! 🙂👍Vähäisen oloisella hutiloinnilla "pienissä asioissa" voi sähkötöissä olla vakavat seuraukset.😡
Asiaa puhutte,myös monissa muissa töissä nykyaikana ei riitä enää luulo jos tietoa ei ole on turha alkaa töitä tekemään,voi joutua suuriin korvauksiin!
@@Tessulandia 👍👍👍
Samaa mieltä kuin edellä, vaikka videolla jo pieni ikänsä. Tärkeä video 🙌 Tulin videon ääreen koska aika vastaava kuvio takana edellisen asukkaan jäljiltä.
Just näin@@Tessulandia
Pistorasia testeri maksaa puuilossa reilun 10. Ledit näyttää onko kaikki piuhat oikein. Olen remontoinut noin 10 huoneistoa. 3 löytyi alkutarkastuksessa vaarallisia kytkentöjä ja mm 2 löytyi maadottamaton keittiöpistorasia. Nämä on yleisempiä mitä arvataan.
olipa hyvä ja asiapitoinen video.
itse epäilen että tuossa on ollut alunperin yksiosainen maadoitettu pistorasia jonka tilalle on vaihtanut joku tee se itse sähköasentaja tuon kaksiosaisen pistorasian jolla ammattitaso on sitä luokkaa että on hän nähnyt kun näitä on vaihdettu.
tuo X-liitinhän on tarkoitettu erillisen johtimen jatkamista varten koska kojerasiassahan ei saisi irtonaisia liitimiä käyttää.
mitenhän tuolla on putkistomaadoitukset toteutettu varmaan osittain muovitettuja koska eivät olleet suoraan maissa.
itse olen kans sähköasentaja ja "törmännyt" nuihin virheelisiin kytkentöihin (tee se itse sähköasentaja)monta kertaa, paras tapaus oli kun yksivaiheinen liesi oli nollattu väärin ja vaihe oli lieden rungossa liesi oli tiskipöydän vieressä joka oli metalliputkien kautta maissa se oli polttanut sulakkeen jo useamman kerran ja emäntä kertoi että tiskatessa ja ruuanlaitossa tuntuu että siitä saisi sähköiskun, mittasin lieden rungon ja tiskipöydän kannen väliltä täydet 220volttia. kerroin emännälle että on luojan kiitos onni että tuossa ei ole kukaan menettänyt henkeään. emäntä kertoi että isäntä sen siihen kytki kun liesi vaihdettiin uuteen.
Kiitos erittäin opettavaisesta "isäntä mallin sähkökytkennästä" Ettei olis ollu isäntä kyllästyny eukkoosa ja aatteli, että näihän tuo näppärästi hoituu?🤔 Olihan tässä juttua murhasta jossa isäntä hoiti emäntänsä vialliseksi roplaamallaan silitysraudalla😶 Tuossa ko huoneistossa on alkuperäiset kytkennät käytössä, kämpällä ei ole ollu omistajan vaihoksia. Nuo putkimaadoitukset on vielä tarkemmin tutkimatta, mutta pikaisella testauksella ainakaan kylppärin putket ei ollu yhteydessä suoja maahan. En tiedä olisiko asentaja kuvitellu ko pistorasiassa tekevänsä jonkin sortin "nollauksen" kytkemällä maa nollan puoleiseen x-liittimeen? Vai liekö ollu päissään???
No huh huh! On kyllä ihme että ei ole tullut raatoja tuossa hellavirityksessä! Hyvin suuri todennäköisyys että tulee täydet 230 volttia toiseen käteen, toisen käden ollessa hyvin maadoitettuna....ihme jos ei sydän pysähdy.
@@timo_m2773 samaa ihmettelin itsekkin että kukaan ei ollu menettänyt henkeään siinä.
hella oli polttanut useamman kerran jo 20A sulakkeen kun oli vastannut tiskipöydän kanteen, hellan kannen kiinitys ruuveissa ja tiskipöydän kannen reunassa oli selvät kipinöinti jäljet.
ei siinä olis tarvinnut muuta kun märillä käsillä koskettaa molempia yhtäaikaa niin noutaja olis tullut varmasti.
Samat mittaili kaveri muutama vuosi sitten uudesta asunnostaan. Taitaa aika yleinen luova ratkaisu olla, huhhuh!
@@utubia6200 😶🙄😐
Itse olen sähköasentaja n20v sitten oli tapaus rivitalon saunassa joka uudelleen paneloitu asukas sanoi löylyä heittäessä takapuolta nipistelee saunaan mennessä jännitteen koetin syttyi jo ovella oli osunut paneeli naula sähköputkessa johtimeen ja koko seinän alumiini paperi oli jännitteinen.
No hyvä jottei kylpijää munaskuille lyönyt??😵😵💫
Kiitos.
🙂👍
kylmävesi on kytketty maihin, ja sähköverkossa on suojamaa pistorasiassa.
Vesiputket oleet vuoden 2006 jälkeen pääasiassa muovia. Toki vesi johtaa hyvin sähköä, sillä putkella ei niin ole väliä, toki se auttaa sitä entisestään kulkemaan.
Tuttu juttu. Joskus työkaveri valitti tuota samaa ongelmaa vessassa. Jostain tuli ajoittain vuotovirtaa ja vähän sormia nipisteli. Muistaakseni insinöörikin kävi ongelmaa tutkimassa, enkä muista selvisikö asia koskaan. Ja mistä se vuoto mahtoi johtua? (Itse olen sähköpuolen aikanaan käynyt). Toisella kaverilla oli suihkussa tuo sama ongelma, että nipisteli joskus. Se muistaakseni liittyi ulkona olevaan paimenpoikaan ja sateella sitä kautta tuli vuotovirtaa suihkuputkiin saakka. Paimenpoika oli lähellä taloa. Tutkimattomia on välillä nuo sähkön kulkemiset. Ja syykin välillä vaikea löytää. Tuo koko talon suojaaminen vikavirtakytkimellä mietityttää, että jos joku laukaisee vikavirran, niin silloin sulaa pakastimessakin olevat ruoat. Tai sitten pakastimelle tuleva pistorasia pitää kytkeä vikavirran ulkopuolelle jos se on luvallista.
Onko vesiputkia maadoitettu? Niin näkee monesti olevan, joten olisiko 220 voltin jännitteen johtuminen koneen rungosta vesiputkistoon polttanut sulakkeen?
Hyvin informoiva video 👍
Kiitos :)
Puuttuuko käyttövesi putkistosta vielä suojamaadoitus jos maadoitus on kunnossa ei suihkuhanasta saa iskuja.
Viitteitä siihen että jotain puutteita on sielläkin? Näyttäs, että osa putkista on tehty muovilla?? Jännitevuoto näkyi ainoastaan tuossa kylppärin puolella, ei vessassa eikä keittiössä??
vikavirtasuoja on esim autolohkolämmittimen kanssa liian ronkeli eli laukee yliherkästi koska vastuksessa on aina pientä ohivuotoa. tällöin lämmitin toimii moitteetta pistorasiassa missä ei ole vikavirtasuojaa. myös jääkaapit voivat oikkuilla . hitsaus laitteissa vikavirta yli herkkä.
Jos yksittäinen laite vuotaa yli 30 mA on siinä vikaa. Ratkaisu ei ole poistaa vikavirtasuoja vaan vaihtaa laite.
Kyllä ne vastukset toimii vikavirtasuojan perässä. Usein itse lämmitys johto menee poikki auto päästä varsinkin vihreät defat. Vanhat isot päät pitäisi kiinnittää rautaosasta runkoon taikka maadoittaa johdolla koska suojamaa on siitä.
Minulla poika on sähkömies ja alkoi laittamaan autotalliini loistelamppua normilampuntlalle ja mittasi vanhan lyijyjohdon jännitteen ja sitä löytyi kymmeniä voltteja tarkkaa määrää en muista.Tietenkin samalla uusittiin kaikki vanhat johdot ja maadoitus kuntoon.
No olipas hyvä, että tuommoinenkin virta vuoto löytyi ja homma tuli kuntoon!!
Hienosti bongattu, tuskin on kyseinen ryhmä ollut vvs:n perässäkään. Nykyään myös vesiputket maadoitetaan, niin tulee vähemmän ruumiita.
Jeps!😄👍
Erittäin asiallinen video. Verkkojännite on ollut Suomessa 230 volttia jo aika pitkään. Käytännössä sillä ei ole suurtakaan merkitystä tavalliselle kuluttajalle koska laitteiden pitää sietää tietty ylijännite. === Vai olisko kyseessä jippo ja Aseman Ukko haluaa vaan tsekata kuinka moni katsoo videon ajatuksella läpi?
Kiitos, ei ollut jippo😁 virheitä tulee inhimillisyyden nimissä niin tehessä kuin puhuessa. Olennaiset tietty korjataan ja epäolennaiset saa olla😄👍
Ei tuo että kytkennät tekee alan insinööri, mutta että jatkorasiat tekivät kierreliittimillä, siis korkeilla, oliko hyvän rakentamisen periaatteita🤔
Asia video,kiitos.
Kiitos🙂👍
Pitääkö paikkaansa, että viher-keltainen "suojamaajohdon" tulee olla n. 0,5 cm muita pidempää? Näinollen se katkea viimeisenä. Terv. Stig Österberg
Vähintään suositeltavaa👍👍👍
Kyllä se näin kannattaa tehdä! Vaikka tämä niin monesti laiminlyödään. On jopa joissakin asennuksissa kätetty lyhemmäksi ja se on kyllä big no no...
Tarkoitus on että jos pistorasia esim rupeais irtoamaan niin suojamaadoitus johto olisi se viimeinen johto kun irtoais...
Mut pitääkö toi tosiian paikkansa että vikavirtakytkin vaatii maan? Nämä kytkimethän aluksi oli Tanskassa juuri sen takia kun maata ei ollut! Vikavirralla meinataan että jos nollan ja faasin välillä tulee poikkeus esim virtaa menee ihmisen kehon läpi vaikka lattiaan niin vikavirtakytkin laukeaa ja sammuttaa sähkön! Mut voihan olla että Suomen kytkimet erilaisia...
@@Italodancer kyllä tuo vvsk on yks parhaimpia suoja laitteita😃👍👍👍
@@SiivikonSisu Juu kyllä ja eiköhän se nykyään ole että on myös EU laki että nämä kytkimet on paiko asentaa uudisasennuksiin?
Jotkut on vaan pihejä että pistävät koko mökin yhden varaan (ei kovin viisasta jos se esim laukeaa kun ei ole kotona, jääkaappi, pakastin, lämmitys sulkeutuu ja onhan se myös tympeää etsiä vikaa ihan pimeessä mökissä) ja mikä pahin juttu että jotkut ihan sähkärit pistää ton vain ja ainoastaan uudisasennuksiinsa jos sähköjä vanhassa systeemissä laajennetaan....
Mulla esim menee Sauna, Uuni, Maalämpö yhdestä.
Jääkaappi ja pakastin on yksinään oman varassa.
Autotalli on oman varassa.
Valot ja muut pistokkeet menee noin 50/50. Jos jonnekin vika tulee niin ei mee ihan pimeeksi.
@@Italodancer kyllä se vvsk on kuulunut asennusmääräyksiin uusissa asennuksissa jo jonkin aikaa. Eikä tuo vvsk montaa kymppiä maksa kappaleelta joten ihan turha siinä kohtaa pihtailla😄👍👍👍
👍👍
😁👍
10v sitten päiväkodin ammatti pesukone salamoi, kun oli avoallas liitetty lattianrajan rasiaan!
😵😵💫
9:15 pahasti sulanut kotelo, vai vääristääkö linssi. Liitinruuvit momenttiin kiinni ja tarkistus joskus, niin ei pala talo.
Uusi kotelo oli vähän kärsinyt varastoinnin yhteydessä, sain edullisesti😁👍
Erittäin hyvä video 👍Vielä kun naapureillakin olisi asennukset kunnossa.
Kiitos🙂👍👍👍
Johtimen luiskahtaminen väärään liittimeen on Inhimillinen erehdys asentajalta... Käyttöönottotarkastuksessa oikaisu ei taasen ole vahinko.
Kerrankos sitä kiireessä sattuu ja tapahtuu?😶
Eikö vesijohtoputki ole myös maadoitettu maahan.
Hyvä video semimaallikoille. Maallikot tajuavat tästä vain sen, että turvallisuudessa voi olla jotain, jota eivät tajua. Ja vikavirtasuoja ei todellakaan kontrolloi tulevan ja poistuvan virran suhdetta, vaan erotusta. Kaikesta huolimatta hyvä.
Kiitos! Viisaskin voi mennä vipuun mutta vvsk on hyvä ja halpa henkivakuutus. Siinä tämän jutun pointsi👍
@@SiivikonSisu Hieno tietoisku, siitä ei epäilystäkään! Terveisin vanha luvaton sähköasentaja. 🤣
@@ilmarikivi1231 😁👍👍👍
Missä vesiputkiston maadoitus?
älykkö rillit on aina cool.
😁👍
Millä oikeuksilla Sisu purkaa maadoitettua pistorasiaa
Sähköasentajan
pesukoneen venttiili pitää olla suljettavissa, eikä pesukoneen vesiletkussa saa olla painetta silloin kun pesukonetta ei käytetä...
Juu👍👍👍
@@SiivikonSisu Olen minäkin asennellut jottain.Sähkömiehen luvalla.Ihan puhelimessa.2 velipoikaa oli sähkö asentajia.Sain pienet iskut kun vaihdoin lamppua jääkaappiin töissä.Ja toinen erikoinen juttu oli että missä sain iskuja pesukoneesta.Taisi olla kyseessä se vuokra talon omistaja joka luuli olevansa sähkö asentaja.
@@ossikeinanen1242 semmosia on nuo sähkövermeet, kynsille voivat antaa?
@@ossikeinanen1242 no hyvä vain jos oli virkistävä eikä lamaannuttava vaikutus👍👍👍😁
@@SiivikonSisu Sähkö iskut virkistävät kyllä.Sen totesin.
Suojamaadoitukset ja kuluttajamaadoitukset kuuluu mitata aina käyttöönottotarkastusessa. Nykyään kun käytetään lukeman antavaa mittaria kun asennukset tarkastetaan. Kiitokset hyvästä videosta
Nyt kyllä ukolla oli asiallinen viestintä.
Kiitos😄👍
Ne on nämä jokakodin sähkösiskonmiehet... meinasin itte vaihtaa wc peilikaapin mutta onneksi syttyi järjen lamppu (ennen tämän videon karsomista). Oikea sähkömies tekee hommat.
Kyllähän se näin kannattaa menetellä niin homma tulee kuntoon myöskin viimeisimpien asennusohjeiden mukaisesti👍
Hyvä opetus video hyvin tehty 👍👍👍
Kiitos😄👍
Mielipide ratkaisusta, että pistorasia on sijoitettu pyyhekoukuston alapuolelle? Ja pyyhekoukussa säilytetään kosteaa pyyhettä ja pyyhe osuu myös pistorasiaan.
Kiitos👍Säilytämme pyyhekoukussa vain kuivia pyyhkeitä😉
@@SiivikonSisu näinpä juuri😉😅😅
Kanava tilattu, tutustutaan myöhemmin sisältöön ajan kanssa. Aikoinaan kun peruskoulussa olin ns TET jaksolla, viikko meni paikallisessa RTV huollossa. Joskus asiakkaiden kotiin vietiin korjattuja TV laiitteita. Kerran muistan nähneeni erään paikallisen pirtin seinällä vanhan asukkaan itsetehdyn yksivaihe jatkojohdon, jossa oli ns urospuoliset pistokkeet kummassakin päässä :-O Huomautettiin siitä vaarasta paikalta poistuessa...
Ohhoh!!?? Kiitoksia😊👍
Suurin virhe on lähteä itse kyselemään ja soittelemaan, saati asentelemaan jos ei ole sähköasentaja.
Tässäkin tapauksessa voi olla vikaa muuallakin!
Eikä edes kodinkonekorjaajalla ole asiaa oikeisiin sähköasennuksiin.
Sähkövoimateknikko,
25 vuotta asennuksia takana
Asiahan on nyt niin, että täällä alettiin peräänkuuluttaa lupia sähkökytkentään erään henkilön tekemänä. Taasen kerran voidaan todeta, niin kuin olen niin monesti joutunut toteamaan ennenkin. Jumalauta kun näiden ammattimiesten tekemiset saa aina ne amatöörit paikata, jotka ei mitään osaa eikä saa tehdä.
😆👍
Olipa erinomainen video!!
Kiitoksia!😃👍
no mitenkäs toi 3v vikavirta lisätään vanhan keskukseen, jos siellä ei ole keviä?
Uusitaan keskus👍
Helposti
@@sahkoman68 Jos keskukseen tulee TN-C järjestelmän kaapelit, niin vissi keskuksessa pitää tehdä erotus, TN-C-S, sen jälkeen kytkeä niin kuten tavallisesti. Minulla on sellainen käsitys , oletteko sama mieltä?
@@dimmumk6581 TN-C johdotusta ei pysty käyttämään vikurin perässä on oltava TN-S johdotus vikurin perässä. TN-C ja TN-CS järjestelmissä, käytettävä kohdekohtaista suojausta tai jossain tapauksessa voi onnistua, kotelon sijoitus vaikkapa jakorasian viereen. Tämä näin yleissivistävästi, mutta kannattaa kysellä valtuutettu sähköasennusliike paikalle, niin keksivät parhaan tapauskohtaisen ratkaisun, koska noita vanhoja järjestelmiä on tehty niin monella tapaan, kun on asentajia ollut työtä tekemässä.
@@SiivikonSisu Jossain tapauksessa joo, mutta jos keviä ei ole niin johdotus kanssa uusiksi, mutta kuten esittelitkin, kohdekohtainen suojaus. TN-C johdotusta ei pysty käyttämään vikurin perässä on oltava TN-S johdotus vikurin perässä. TN-C ja TN-CS järjestelmissä, käytettävä kohdekohtaista suojausta tai jossain tapauksessa voi onnistua, kotelon sijoitus vaikkapa jakorasian viereen. Tämä näin yleissivistävästi, mutta kannattaa kysellä valtuutettu sähköasennusliike paikalle, niin keksivät parhaan tapauskohtaisen ratkaisun, koska noita vanhoja järjestelmiä on tehty niin monella tapaan, kun on asentajia ollut työtä tekemässä. Hieno video.
Hyvä ja selkeä, sekä erittäin vakava video. Ei tarvitse montaa sähköiskua saada, kun voi tulla vakavia seurauksia.
Kiitos🙂 Tosi on😶
Yksikin riittää.
Yksi asia mietityttää vielä. Kyllähän vesijohtoputkisto pitäisi aina olla erikseen maadoitettu suoraan päämaadoituskiskoon, joka estää putkiston jännitteiseksi menemisen!
Kuivaajasta putkistoon johtunut jännite oli vain muutaman kymmenen volttia. Sen että se käteen tuntui
Ok - kaikki kuitenkin vaarallisia kytkentävirheestä johtuen. Oliko putkisto todella maadoitettu kunnolla?
@@ikkre2 kyllä👍
@@SiivikonSisu Hyvä juttu. Mulla kämppä kerrostalohuoneistossa, joka on rakennettu -82. Kylpyhuone ja saunaremontin jälkeen vikavirtasuojat lisätty kylpyhyoneeseen ja parvekkeelle. Tulppasulakkeet keskuksessa. Olohuoneessa ja muissa pistorasioissa 0-luokan maadoittamattomat pistorasiat. Tämäkin tietokone on maadoittamattomassa pistorasiassa ja verkkosuodattimen takia sen rungossa on puolet vaihejännitteestä (115VAC). Virta suodattimesta on noin 10mA luokkaa, joten se vaan nipistelee, kun koskettaisin patteria 😀
@@okaro6595 Mulla on esimerkkinä kädessä konkka, jonka on 470nF ja hyväksytty 250VAC käyttöön. Tässä virta on suurempi kuin 0,5.....
Sellaisen vinkin heittäisin, että tilaatte sähköjärjestelmän tarkastuksen kohteeseen. Yksi hyvinkin oleellinen asia tossa on pielessä myös. Nimittäin vesiputket eivät olleet maadoitetut. Vaatimus siihen ollut jo vuosikymmeniä.
Sähköasentajia ollut erilaisia aina, niinkuin mitä tahansa tekijöitä. Toiset on ammattilaisia ja toiset ei saisi tulla lähellekkään työmaita. Kun urakoidaan halvalla, niin riski heikomman materiaalin saapumisesta tontille kasvaa.
Vielä lisäsin, että häiriönsuodatus konkka vikaantuu turvalliseen suuntaan ja ei päästä isoja virtoja läpi. Eli ei ole vaarallinen. Monet tietokoneet esin kytketty 0-luokan rasiaan ja niiden kuoressa kanssa helposti reipas 100V jännitettä.
Joka tapauksessa hyvä huomio ja noin ei kuuluisi olla. 👍
@@PastoKoivula Kiitoksia huomioista😊👍👍👍
Rasian asentamisen jälkeen ei mene montaa sekuntia kun varmistaa jännitteenkoettimella, että maa eli se tärkein on maassa. Ihan vaikka ennen käyttöönottomittauksia mittaa ja varmistaa, niin ei tarvitse enää kaluja purkaa päältä pois.
Käyttöönottomittauksessa toki viimeistään PITÄISI selvitä tuo virhe.
Jepulis😃👍👍👍
Sähkösuihku kuulemma piristää aamuisin.
Jep😆👍
Vigi pitää muistaa myös testata säänöllisesti .
Kyllä vain😃👍👍👍
Päivää täältä puolangalta hyvä video 😊👍
Päivää vain ja kiitos😁👍
Pitää vielä sanoa, että toivottavasti tämä on viimeinen "ohjevideo", jonka maallikko sähköistä tekee.
Selvästikään ei ole mitään tietoa tai ymmärrystä. Ei pahalla, mutta ei hyvälläkään.
Mites toi pesukoneen hana toimii? Näppärästi saa vedet pois 🫣
Juu sähkön kanssa ei kantsii lähtee leikkii, täytyy tietää mitä tekee. Itse olen rohkeana miehenä korjannut verkkovirta pölyn imurin moottorin vaihtaen uudet hiilet sinne ja se toimii kuin "uusi" tällä hetkellä. Imurissa ei ole suojamaadoitusta, koska imurin kotelo on kauttaaltaan muovinen 🤔
Muovinen kotelo ei ole vaarassa tulla jännitteiseksi joten suoja maata ei tarvi
Minkähänlaisia lopputarkastuksia tuolla on tehty vai ei mitään?
Tosin meillä samoin tavoin sähkökiuas samalla tavalla nipistelee suihkuun,ei kuulemma ole vikaa kiukaasa vaan vastuslaite saattaa niin tehdä kun sinne heitetään vettä,tiedä sitten...
Noin kertoili sähköasentaja
Voi olla, että loppu tarkastukset on tehty sauna illan merkeissä?😶 No jos sähkö rupeaa tuntumaan iholla niin sanoisin, että jossakin on vikaa🤔
Tässä tapauksessa todennäköisesti kaakeli-asentaja kytkeny ja luullu että x tarkoittaa maadoitusta.
@@TuuSaR jos lie päissään luullu itseään sähköasentajaksi?
Ei kyllä saa mennä muut asentelemaan
Itse asiassa se, ettei tuo kevi ollut oikeassa liittimessa, ei ollut perimmäinen syy siihen että sähköä oli vesijohdoissa. Onneksi se oli siinä johtimien läpikuljetuksen kytkentäliittimessä. Eikä mustan johtimen tilalla. Tai itsessään muutoin jännitteinen. Sitäkin olen nähnyt. Mutta.... Sen sijaan ihmettelen sitä kuivauskoneen häiriösuojausta. Se ei menisi mistään ennakkotarkastuksesta läpi, koska se päästää verkkojännitettä ja virtaa maadoitukseen. Jos pistorasiassa tai pistorasialinjassa olisi vikavirtasuoja ei pistorasiassa pysyisi sähköä ollenkaan. Häiriösuojan pitäisi toimia ainoastaan nollaan ja vaiheen välillä. Luultavasti niin toimiikin, mutta sen täytyy olla myös rikki jos sähköä pääsee suojajohtimeenkin. Jos tuo suojamaadoitus olisi ollut oikein, olisi todennäköisesti sulake palanut ajoittain oikosulun takia. Ehkä viiveellä, jos vuotovirta ei ole kovin suuri. En laittaisi sitä kuivauskonetta enää käyttöön, ennen vuodon syyn selvittämistä ja korjausta.
Kyllähän tuossa jotain outoa on edelleen🤔 jos konetta käyttäisi maattomassa pistorasiassa runko olisi jännitteinen?🤔 no näkeepähän nyt miten se vikavirtasuojatun pistorasian liitännässä toimii???
@@SiivikonSisu Juu... Kun se häiriösuodatin on itseasiassa aaltoloukku vaiheen ja nollan välillä, ja se suojamaadoitus vaan sen kuivauskoneen ja häiriösuodattimen koteloinnin maadoitusta varten. Jos siis siinä kevissä esiintyy jännitettä, niin tutkisin kyllä sen suodattimen eristyksen. Kun kuitenkin tuo vuotojännite on vaan kolmasosa verkkojännitteestä, niin vuoto saattaakin olla ihan muualla. Tututkisin moottoreiden kunnon. Jännite nimittäin putoaa tuon verran kahden moottorin käämiparin läpi kulkiessaan. Noissa ei taida olla yleisvirtamoottoreita, kun kierrosnopeuksia ei tarvitse säädellä. Puhallin pyörii vakionopeudella ja rummun moottori omallaan vain suuntaa vaihtaen.
@@romppaukko Jeps👍 Kyllähän tuossa voisi olla aihetta ilmotella tukes:lle? Eihän jännite sais missään olosuhteissa vuotaa koneen runkoon?
@@SiivikonSisu Onko se kone ihan uusi? Eli ei vielä käytössä ollut kertaakaan.
@@romppaukko taisimpa videolla mainita, että kone on 6 vuotta vanha
Minulla ei ole rasioita pesuhuoneessa.Uskomatonta asennusta kun ei ole maadoitusta.
Todella uskomatonta!
Missä päin tämä asunto on jos saa udella
,.,😊
Norjassa tuodaan suoraan keskukselta oma suojamaadoitettu (ke-vi) johdin joka ikiseen lattiakaivoon.
Jep🙂👍👍👍
Tärkeä asia kyllä tämä ja fiksu video. Kuinka tärkeää on maadoittaa kuparivesijohdot vaikka nykyään on vikavirtakytkin pakollinen märkätiloissakin ja ulos tuleviin pistorasioihin.
Kevi on sähkönjakelun tärkein johdin.
Joo aseman ukoksi se entinenkin nimi taipu... Laatusisältöä jälleen 👍
😃👍
Tuolla alempana joku ihmetteli Norjan sähkönjakelujärjestelmää. Siellähän ei ole käytössä maahan kytkettyä nollajohdinta, niin kuin meillä Suomessa. Johtunee varmaan heidän kallioisesta maaperästään, johon on huono tehdä maadoituksia. "Keski-Euroopassa, erityisesti ranskankielisessä Belgiassa, sekä Norjassa on edelleen käytössä kolmivaihejärjestelmiä, jossa 230 V saadaan kahden vaihejohtimen väliltä. Tällöin kumpikaan johdin ei ole nollajohdin ja mm. pistorasioiden molemmissa koskettimissa on hengenvaarallinen (noin 133 V) jännite maahan verrattuna."
Kiitos! Mielenkiintoista juttua😊👍
Tuohon jäi vielä pari virhettä. Kalusteiden sijoitteluun liittyen.
Selvä viesti että konkka antaa kohta savut !
Koneita saa uusia, henki on ainutkertanen😶
Siinä on kyllä käyttöönottotarkastusta törkeästi laiminlyöty. Suojajohtimen jatkuvuus tulee mitata jokaisesta pistorasiasta, ja jos tarkastus olisi tehty, tuossa perustestissä olisi virhe huomattu.
Ikävän puoleinen ansa jos vahinko käy :/ Kylppäreiden vanhat pistorasiat olisi kaikki syytä päivittää vvsk pistorasioihin.
Erinomaisen hyvä video 👍 sekä kanava myös, laitoin tilaukseen! Olen kyllä katsellut videoitasi jo ennenkin satunnaisesti.
Kiitoksia paljon! Ja tervetuloa jatkossakin katselemaan ohjelmatarjontaa :P
@@SiivikonSisuKiitos, samoin 😁
Sehän oli kuin aikanaan faijan porakone tuossa 60 luvun lopulla,hyvin tuntui sähkö kädessä,mutta kun ei muuta ollu niin sillä porailtiin.
😆👍👍👍
Tais olla videoa varten lavastettu kytkentä
Jep jep👍👍👍Lavastettua ol kaikki😆 Sekin, että "lainasimme" kämppää yö kylä vieraille jotka ensin huomasivat pistelyn suihkusekottajassa😶🤔
Siinä asemalla asui aikoinaan joitain vuosia sellainen mukava mummeroinen.
Mitähän aikoja suurin piirtein olisi ollut?
@@SiivikonSisu Jos nyt oikein muistan niin hän asui siinä asemarakennuksen päässä olevassa asuinhuoneistossa 90-luvulla ja muutti pois siitä 90-luvun lopussa Oulun Alppilaan.. Jotenkin muistelisin, että hän kun tuossa asemalla asui niin sattui sillä aikavälillä mm. Jokelan(-96) ja Jyväskylän(-98) junaturma... Yritin muistella mikä hänen nimensä oli, mut pätkii toki nimimuistini. Oiskohan ollut sukunimeltään Väänänen.
@@anttisalminen9561 Rauhallinen ja mukava paikka oli asua, ellei juna liikenteestä välitä? Mutta siihen tottui ja oli ihan mukavakin katella junia🙂 Itse asuin asemalla vuosina 06- 11
@@SiivikonSisu niinhän aikalailla kaikki radan varressa asuneet sanovat, että on tottunut 'meluun'...
Tuo mummeroinen kun tuossa asemalla asui niin sanoi silloin, että aikoo palata myöhemmin vielä tuohon asumaan jos on sitten hengissä.( Oli muuten aika huonossa kunnossa se terassi silloin kun hän asui tuossa..) Itse en tiedä onko hän elävien kirjoissa 'vielä', mut yllättyisin jos on. Hän kun tuossa asemalla asui niin hänellä oli kumminkin ikää jo silloin ja mm.vähän kävelykin oli hidasta.. Tosin muistan kun joskus kesäiltana satuin olemaan siinä asemalla laiturin puolella ja tuo mummeroinen kun siinä asui niin hän saapui Jopolla pyöräilen.. Jopo oli täynnä jotain pahvilaatikkoja ja tuo vielä mainitsi tulleensa pyörällä jostain Tuirasta(?) tavaroiden kanssa. Ihmettelin jo silloin, että miten hän on saanut rahdattua pikkurunkoisella polkupyörällä roinaa niin hyvin...
Liekö sitten sinua edeltävät asukkaat/asukas olleet/ollut tuon mummeroisen jälkeen asuneita..
@@anttisalminen9561 mummelit on välillä aika neuvokkaita selviytyessään elämän haasteista🙂👍 minua ennen siinä asui vissiin lyhyehkön aikaa pari joiden edesottamuksista olet ehkä kuullutkin?😐 Aseman seudulla on se ikävämpikin menneisyytensä.🙄 Mutta itse tykkäsin kovasti siitä seudusta ja ympäristöstä🙂Aina silloin tällöin siellä päin kulkiessa poikkean aseman pihassa kahtelemassa näkyskö junia?😄
Ihmettelen suuresti miksi putket ei ole maadotettuja.
Tuossahan olisi voinut lähteä henki. Nyt sinun on tehtävä kysely muista huoneistoista kun olet sähköasentaja.
Ei se ole välittömän vaarallinen, koska virta on rajoitettu, mutta jos sen kuivaajan johto olisi irronnut ja osunut kuoreen, niin silloin tilanne olisi hengenvaarallinen.
Nyt on kyllä pakko panna peukkua pystyyn👍 asiallista juttua hyvä..
Kiitoksija😁👍
Toivottavasti isännöitsijä ko yhtiössä näkee tämän videon !
Kyllä tämä pitää ottaa ihan suoraan puheeksi, sen verran vakava tappaus😶🤔🤨
Itselläni on sähköasentajan ammattipätevyys - ja silti piti soitella jonnekin asennusliikkeeseen josta sai vihdoin neuvoja että siellä pistorasiassa se ongelman syy mahdollisesti löytyy. 😂😂
:P
onhan tuo käyttövesi ja sähkö tekemisissä keskenään jos on sähköllä toimiva lämminvesivaraaja, itse olen saanut suihkuhanasta samanlaista nipistelyä sormiin varaajan vastuksen hajottua.
Jep. Eipähän siihen vielä kuole jos vähän nipistelee😁👍
Kukahan lie ollut asentajana?
Olis kyllä mukava tietää ja kysäistä jonkinlaista selitystä jos mahollista???
@suokuokkajussi no ei ole vielä tietoo naapureiden tilanteesta?
Käsiittääksni tällä videon korjaajallakaan ei taida pätevyyksiä olla. Pelkkä asiantuntijan kanssa käyty puhelinkurssi ei taida antaa oikeuksia 220 voltin rasioiden availuun ja kytkemisiin, saati niiden kytkemisien neuvomissiin toisille vaikka oikein tällä kertaa kytkökset menikin.
@@pinkopahvinen6091 Ookko nää sähköpolliisi?
Lupia kysellään perinteisesti vasta sittenku sattuu ja tapahtuu...😬😇
Ja eihän sähköstä oo mitään vaaraa, jolsei oo sille allerginen, tosin moni on...🤔😅
@@pinkopahvinen6091 omia tuulesta temmattuja käsityksiään voi heitellä ilmoille ihan vapaasti ilman, että niille on annettavissa mitään arvoa👍👍👍
Pistä suojamaadotus Kuntoon, koneet on OK
Juu, näinhän siinä tehtiin😁👍
Kyllä taas oli hyvä video....sähkö on hyvä kaveri kun kaikki on ok...mutta näin...ei ole hyvä kaveri...kun oikeasti voi lähteä henki....👎👎 Ja se ei ole hyvä juttu ei🤔
Kiitos🙂 Kyllä oli yllätys itellekki tämmönen tilanne😶
Olitko myös itse poistunut tää maan Oliko se multamaa vai peräti turvemaa hiekkamaa Omistatko tämän maa vai oletko tullut pakolaisia Suomeen
Käsittääkseni jo ala-aste ikäiset erottavat noita eri maa lajeja? ja minun videoni eivät ole tarkoitettu lapsille. Jos olet pahoittanut mielesi videoitteni vuoksi niin ole ystävällinen ja katso jotain muuta.
Vikavirtasuojia saa myös pistorasiaan liitettävinä. Maksaa n. 15 euroa eikä tule asennuskustannuksia. Käy hyvin esimerkiksi pesukoneelle.
Jepulis🙂👍
Ihan hyvä video, mutta olisit voinut sanoa tuossa heti alkuun, että ei ole maallikon hommia mennä pistorasioita tutkimaan ja korjailemaan. Nyt kun se on videon lopussa, niin jaa suurella osalla katselijoista näkemättä, koska ovat jo rynnänneet availemaan omia rasioitaan.
Tuo on ihan totta! 😆👍Nyt yleisö jo tohkeissaan roplaa rasioitaan auki ja sitten ihmetellään, että mikäs siellä pistelee??
Vika oli taas asiakkaan päässä.
No sinäpä sen sanoit :P
Oomi * käämi = pimeenä koko lääni!🤣
😁👍
tee se itse sähköasentajan virran laskenta kaava.
@@kipina6082 Ja aina on toiminut, välillä hyvälti, välillä....!😅😇 ⚡⚡⚡
Myös laitteet ei saa käyttää suojamaadoitusta toimintaansa ja uudemmassa vikavirta järjemässä tuo ei toimikkan meillä katkesi sähkö heti töpselin kytkemisen aikana