#LearnHowToMountain

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 พ.ค. 2017
  • Salut!
    Sunt Costin Miu, sunt ghid montan și astăzi povestim despre ce ar trebui să mănânci într-o tură de munte. Cum suntem la Mega Image-ul din Bușteni, adică la poalele Bucegilor, haideți la cumpărături pentru o tură de o zi.
    În primul rând, cel mai important aliment, cum îi spun eu, apa. Nu mai insist, vă aduceți aminte despre importanța ei din episodul cu hidratarea.
    Apoi două sandwich-uri cu carne și cașcaval pentru aportul lor de proteine și carbohidrați, o pungă cu fructe uscate și diverse nuci, două banane, pentru că ele conțin magneziu, potasiu, fibre și vitamina C, plus o tabletă de glucoză. O conservă de ton în ulei de măsline are un aport de sodiu, important pentru echilibrul electrolitic al organismului, proteine și grăsimi vegetale nasaturate. Din rucsacul meu de ghid nu lipsesc, de asemenea, două-trei geluri energizante, un flacon cu extract de Guarana și unul cu magneziu, pentru cazurile de urgență în care vreunul dintre clienții mei are nevoie de un boost de energie sau de un remediu împotriva crampelor musculare. Cam astea ar fi suficiente pentru a-ți asigura energia necesară unei zile de urcat pe munte. Știu, tradiționala slănină e bună, doar că grăsimile animale sunt destul de greu asimilabile de către organism, așa că ea e mai utilă cu o zi-două înainte de tură, decât în timpul turei. Aaaa, mai poți lua cu tine unul dintre alimentele tale preferate, gustul lui te poate readuce un pic în zona de confort când ești obosit.
    Dar ce mănânci înainte de tură?
    În primul rând, regula de bază a dietei pentru munte este mese bogate și echilibrate. Nu doar carbohidrați, nu doar lipide, nu doar proteine, ci toate acestea combinate într-o proporție aproximativă de: 60-25-15. Organismul vostru nu va fi fericit doar cu platou de paste sau doar cu o friptură imensă. Are nevoie de echilibru.
    Cum procedez eu
    Dacă, dimineața, puteți lua o masă cu minim 60 de minute înainte de plecare, e foarte bine. Mie nu-mi lipsesc omleta, ceaiul și, mai ales, pâinea cu unt și gem. Dacă timpul nu vă permite, mai bine mâncați unul-două batoane de cereale și niște fructe uscate - ele combină cele două două tipuri de carbohidrați, lenți și rapizi cu proteine și sunt ușor asimilabile.
    Cele mai utile vitamine
    Vitamina C este foarte utilă în timpul trekurilor sau al expedițiilor lungi. Este o vitamină esențială și fragilă, pe care corpul nu are mijloace s-o producă sau s-o stocheze. În general, poate fi găsită în produse proaspete precum fructe (portocale, măr, morcov) sau legume, care, însă, pot fi greu găsite în timpul unei expediții. De aceea, o tabletă de 500mg de vitamina C pe zi e recomandată pe perioada trekurilor lungi, mai ales la altitudine.
    Vitamina B este cea care manageriază carbohidrații și-i eliberează în timpul efortului. Poate fi găsită în coaja cerealelor integrale: grâu, orez.
    Fierul este util mai ales în cazul femeilor, al căror deficit de fier tinde să se accentueze la altitudine.
    Peste toate, cel mai important lucru, nu uitați de hidratare! Atenție, povestea cu alcoolul care te încălzește pe munte e doar o poveste. Nu doar că nu te încălzește, ba chair te deshidratează, ceea ce, în final, îți va accentua senzația de frig. Îmi pare rău, dar palinca și muntele nu merg bine împreună!

ความคิดเห็น • 27

  • @tonyruxandra3559
    @tonyruxandra3559 ปีที่แล้ว +1

    Mulțumim pentru aceste informații, eu acuma am găsit canalul tău de TH-cam si ma fascinat ce detaliat informativ educativ intr-un video asa scurt . Eu îți mulțumesc și vreau doar sa zic ca meriți mulți mai mulți abonați. Subscribed oameni buni nu va costa nimic
    Zi buna mulțumesc

  • @LindaMotoiu
    @LindaMotoiu 7 ปีที่แล้ว +2

    Multumesc pentru informatii!

    • @costinmiu
      @costinmiu  7 ปีที่แล้ว

      Cu drag, Linda!

  • @DannYPKVS
    @DannYPKVS ปีที่แล้ว

    Intersant! Multumim pentru sfaturi! :)

  • @georgetaungureanu9936
    @georgetaungureanu9936 4 ปีที่แล้ว

    🙃Cine știe, cunoaște! 👌😂👍

  • @danaje7649
    @danaje7649 2 ปีที่แล้ว

    Bune informatii!Eu nu mananc asa de mult intr o tura de o zi, dar mi a placut cum ai explicat cu nutienti si tot. Multumesc.

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

      Depinde de "numarul de turbine" activate. Am lasat "cartea de vizita" si de 2 ori intr-o zi, intr-un mod ecologic si neobservabil. 50+ kilometrii parcursi , diferente de nivel 3000 + metrii. Se intampla, monster power 😉

    • @danaje7649
      @danaje7649 ปีที่แล้ว +1

      @@neytiritetskahamoatite7688 oioi,eu n am depasit 20 km si 1000+. Ture faine!

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

      @@danaje7649 Am facut Victoria-Vistea Mare-Moldoveanu-creasta pana la Fereastra mare a Sambetei, coborat in Sambata si revenit in Victoria pe noapte deja. Plecat la 9 neatza, revenit la 10 seara. 😁 Final de septembrie 🤭
      Totul tine de chef si antrenament. Rucsac de fotbal, bocanci entry level de la decatlon, doua pulovere, tricou de munte (de data asta am zis sa iau unu), treningi, si atat ! Fara betze, frontale si ate chestii. Mobil si baterie externa. Dupa 9 ore a crapat aplicatia, asa ca n-am reusit inregistrarea turei. Asta e ghinion 😢

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

      La coborare dinspre cabana Sambata spre Sambata dau de un montaniard din Buc, il ajung din urma ca mergea binisor, sa merg cu el. L-am intrebat de se intoarce in Vistisoara. "Da!" ... ce crezi? la baza drumului forestier avea jeepanul, mergea spre Bucuresti "Hai ca te iau cu mine, esti vaccinat". Cand l-am auzit, i-am zis: "Ia-ti jeepanul, da drumul la roata si vaccineaza-te in continuare! Pa , pa !!!"
      El: "Of, hai ca-mi pun masca, ia si tu o masca si sa mergem!"
      "Poftim, masca?, hai te rog lasa-ma ca eu imi continui "vaccinul" "! Dupa alti 10 km eram in Victoria, si aia e. Ma pandea sa vada daca "merg safe". Da mergeam safe cu 10-11 la ora, "invarte roata ca tu poti mai mult de 11 la ora" 😂😂🤣

  • @sandorsukosd3349
    @sandorsukosd3349 4 ปีที่แล้ว +2

    Hidratarea e esențială, nu numai pe munte... Doar că nu am vrea să vedem turist care lasă cartea lor de vizită pe traseele montane. Ar fii foarte util și un videoclip despre regulile scrise și nescrise ale munților, cum să FII OM ȘI PE MUNTE. Poteci însorite!

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

      "Cartea de vizita" se lasa adanc in padure, fara servetele umede (care nu sunt biodegradabile), si NU pe poteca! "Cartea de vizita" se lasa intr-o forma cat mai biodegradabila, nu e nevoie sa dau detalii 😊 Te cari frumos de pe poteca ca nu-ti scade cheful de catzarat 😂. Daca iti s-cade, nu mai vii pe munte ... ca nu e de tine 🤪😳🤣

  • @eusimuntele
    @eusimuntele 3 ปีที่แล้ว

    Mancarea ca mancarea, dar asa era sa abandonez la cateva concursuri de alergare montana din cauza deshidratarii...Felicitari pentru filmulete! :)

    • @costinmiu
      @costinmiu  3 ปีที่แล้ว +1

      Exact, lipsa apei este cea pe care am resimțit-o și eu de mult mai multe ori decât pe cea a mâncării. Ultima dată, acum vreo două luni, pe Arpășel-Vârtopel, când ne-am lungit mai mult decât credeam, așa că am rămas fără apă. Noroc cu afinele, fiind ușor acrișoare, taie setea. :))

  • @deliamihai1240
    @deliamihai1240 3 ปีที่แล้ว

    Daca luam țin cu noi pe munte nu o sa se strice ???

  • @iulyanah
    @iulyanah 2 ปีที่แล้ว

    Eu iau apa calda in termos 1l, cafea in termos 0,5l, apa rece, sau bidon daca am izvor pe traseu, si carne fripta felii.

  • @RoGameReview
    @RoGameReview 2 ปีที่แล้ว

    conservele sunt destul de grele ca si obtiune

  • @calin_zz4015
    @calin_zz4015 6 ปีที่แล้ว +1

    rio mare, nu ai gasit nimic mai scump ?:)

    • @stefanQ10
      @stefanQ10 6 ปีที่แล้ว

      Nu are nicio relevanta firma. Clar nu e necesar sa dai atatia bani pentru o conserva care se gaseste mult mai ieftin.

    • @easternbluebird9371
      @easternbluebird9371 5 ปีที่แล้ว

      Ar fi de folos si un review de conserve nu?

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว +2

      Nu mi-am propus un tutorial despre cum te aprovizionezi ieftin, așa că n-am luat în considerare prețul produsului, ci doar produsul în sine. Fiecare e liber să aleagă ce brand i se potrivește mai bine, ton cu ulei de măsline să fie! :)

  • @easternbluebird9371
    @easternbluebird9371 5 ปีที่แล้ว +2

    Sa iei o apa la plastic nu e chiar buna idde, sunt atatea izvoare! Un bidon reutilizabil e ce trebuie

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว +10

      Izvoarele sunt utile doar dacă știi unde sunt, că nu merg pe potecă. Mai rău, există trasee gen creasta Făgărașului, unde nu găsești apă pe traseu cu zilele. Ce faci atunci?

  • @nickdavidbos
    @nickdavidbos 4 ปีที่แล้ว

    eu ma asteptam sa gasiti pe munte mancarea nu la chioscul de la poalele muntelui!

    • @costinmiu
      @costinmiu  4 ปีที่แล้ว +1

      Cristian, găsești fructe și-n pădure, dar vara și toamna. E o variantă și asta, dar mă îndoiesc că e o idee bună să duci o tură de 10-12 ore doar cu afine.

    • @nickdavidbos
      @nickdavidbos 4 ปีที่แล้ว +3

      @@costinmiu Eu nu marefeream la fructe ci la ori ce se poate gasii pe munte: vânat, pescuit, plante, rădăcini.
      Cand te uiți la un astfel de video aștepți să vezi acțiune nu 3 imagini frumoase si pe cineva care stă si bea că pt asta nu trebuie sa mergi pe munte sau poate este o problemă de montaj pt ca videoclipul se numeste CE MĂNÂNCI PE MUNTE nu ce sa duci cu tine pe munte
      Si astea vind spuse cu tot respectul si cu gand constructiv Doamne-ajută!

    • @costinmiu
      @costinmiu  4 ปีที่แล้ว +3

      @@nickdavidbos Ți-am înțeles punctul de vedere, dar acesta este un video despre alimentația pentru trekking, hiking etc, nu despre supraviețuire pe munte. Ideea tocmai asta e, să nu ajungi să ai nevoie să mănânci ce-ți oferă muntele, atunci ai avea o mare problemă.