#LearnHowToMountain

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 มิ.ย. 2017
  • Salut, sunt Costin Miu, sunt ghid montan și astăzi povestim despre corturi, saci de dormit, salteluțe, primusuri și alte chestii de care te lovești atunci când campezi pe munte.
    În primul rând, unde campezi? Bine-nțeles, dacă ai de ales. Ai nevoie de un loc cât mai plat, pentru a nu aluneca, în sacul de dormit, de pe saltea. Apoi, ai nevoie de un loc curat și uscat, pentru că nu vrei să dormi cu pietre pe sub coaste sau cu apă infiltrată în cort. Dacă e aproape de un izvor cu atât mai bine, iar dacă e vânt, încearcă să-l montezi cu un colț al cortului în direcția vântului, astfel încât cortul tău să opună cât mai puțină rezistență vântului. E bine ca sub cort să pui un footprint, adică o folie din material textil sintetic care are rolul de a-ți proteja fundul cortului.
    Cum îți alegi cortul? Atunci când te hotărăști să-ți iei un cort, trebuie să știi foarte bine unde îl vei folosi. Cu cât un cort e mai rezistent și mai ușor, cu atât e mai bun, dar și mai scump. Eu prefer corturile cu două straturi - tenda și supratendă - pentru că stratul interior, fabricat, de regulă, din plasă, mă protejează de condensul care se se formează, mai ales iarna, pe interiorul cortului. Apoi, veranda (absida) cortului e foarte utilă pentru că-ți poți adăposti rucsacul sau bocancii fără să te deranjeze în cort, sau poți găti la adăpost de vânt. Important de știut: noaptea, mai ales la altitudine, nu închide aerisirile cortului, pentru că ele îți vor aduce oxigen în incintă și va micșora cantitatea de condens care se formează pe interiorul cortului.
    Salteluța sau izoprenul au rolul de a-ți asigura un somn cât mai odihnitor. Salteluța autogonflabilă, pe care eu o prefer, mai ales iarna și la altitudine, e mai grea, mai scumpă, dar izolează mult mai bine atât fizic, cât și termic. Atenție, faptul că-i spune autogonflabilă nu înseamnă că se umflă singură! O face până presiunea ei internă egalează presiunea atmosferică, apoi va trebui s-o umfli tu. Izoprenul e mai ușor, mai ieftin, dar mai puțin performant și confortabil.
    Sacul de dormit este cel care poate face diferența între o drumeție/expediție reușită și un eșec, pentru că el este cel care te apără de frigul nopții. Cele două criterii principale după care se împart ei sunt:
    - Temperatura optimă de folosire, care îi împarte în saci de trei sezoane, saci de iarnă și saci de expediții extreme
    - Umplutura (puf sau material sintetic), caracteristică strâns legată de criteriul de mai sus. Cei cu puf sunt mai scumpi, dar mai călduroși și mai ușori, în timp ce cei sintetici sunt mai ieftini decât cei de puf, dar, la performanțe identice, sunt mult mai grei și mai voluminoși decât cei de puf.
    Pe eticheta și husa oricărui sac care se respectă trebuie să găsiți câteva informații absolut necesare: umplutura, dimensiunile, greutatea, temperaturile de confort și de extrem și partea pe care este montat fermoarul. Ca și în cazul pufoaicelor, și izolația termică pe care ți-o oferă un sac de dormit depinde de rezistența fiecărei persoane la frig, de aceea e indicat să-l folosești în limita temperaturii lui de confort. Extremul este temperatura la care vei face față doar bine îmbrăcat, dar nu-ți garantează o noapte prea confortabilă. De ce e important fermoarul? Pentru că, în cazul în care obișnuiești să dormi pe o parte, e bine să ai fermoarul în fața ta, nu în spate. Așadar, dacă dormi pe dreapta, ia-ți un sac cu fermoarul pe stânga.
    Important de știut, pentru că are legătură cu menținerea calității pufului:
    - sacul de dormit trebuie depozitat în sacul de depozitare, nu în cel de compresie sau, în cazul în care nu vine cu sac de depozitare, îl puteți agăța pe un umeraș;
    - când îl băgați în sacul de compresie, nu-l rulați, ci, pur și simplu, îl înghesuiți în sacul de compresie. Chiar dacă nu pare, el va intra.
    Dacă petreci noaptea în cort, vei avea nevoie, mai ales iarna, de un primus, o butelie și un vas în care să fierbi apă pentru ceai sau pentru mâncare. Atenție, nu fă focul în cort pentru că:
    - riști să dai foc cortului
    - amestecul combustibil din butelie emană, după ardere, monoxid de carbon. E un gaz extrem de nociv, nu are miros, iar inhalarea lui într-o incintă închisă îți pune în pericol sănătatea și chiar viața.
    A propos de mâncare, dacă știi că ești într-o zonă cu aminale sălbatice, nu ține mâncare în cort. Pune-o într-o pungă, du-o la o distanță rezonabilă și urc-o într-un pom, astfel încât s-o ferești de animale. Alte sfaturi utile:
    - pe timpul nopților friguroase, ia cu tine în interiorul sacului de dormit bateriile și telefonul, pentru a împiedica frigul să ți le descarce
    - alege o frontală cu lumină roșie, pentru a nu-ți deranja partenerul de cort care doarme
    - ia cu tine dopuri de urechi, te vor ajuta să dormi mai bine
    - nu uita să iei cu tine un sac de plastic de gunoi, în care să aduni toate resturile rămase după camparea ta
    - înainte să strângi cortul, șterge umezeala de pe exterior și condensul de pe interior, pentru că dacă-l vei împacheta ud, va mucegăi.

ความคิดเห็น • 58

  • @davidionesi9207
    @davidionesi9207 3 ปีที่แล้ว +1

    Mulţumesc frumos pentru informaţii!

  • @alexandruflaviusrotaru5095
    @alexandruflaviusrotaru5095 2 ปีที่แล้ว

    Am mai invatat ceva. Multumesc! Salut, Charlie!

  • @mustang19ms
    @mustang19ms 4 ปีที่แล้ว

    Mersi mult

  • @stefanvictor2079
    @stefanvictor2079 6 ปีที่แล้ว

    astept urmatorul vidioclip

  • @ghitapaliu6035
    @ghitapaliu6035 9 หลายเดือนก่อน

    F util

  • @danielciceu6354
    @danielciceu6354 3 ปีที่แล้ว +1

    Super informativ videoul. Ca o adaugare, sunt saltele gonflabile care izoleaza bine si cantaresc aproape nimic. :) Ex: Therm A Rest NeoAir Xtherm. Valoare R 6.9 si 400grame.

    • @costinmiu
      @costinmiu  3 ปีที่แล้ว +1

      Și prețul? :))

    • @danielciceu6354
      @danielciceu6354 3 ปีที่แล้ว

      @@costinmiu e drept ca nu sunt cele mai ieftine. Dar sunt de foarte buna calitate.

  • @horatiuconstantin3420
    @horatiuconstantin3420 2 ปีที่แล้ว

    Buna . Cortul ce model este? Fiind de altitudine poate fi folosit și în trasee de creasta, ținând cont că și la altitudine întâlnim vânturi puternice?

  • @badeapetrica862
    @badeapetrica862 7 ปีที่แล้ว

    super tare episodul, spune-mi te rog mudelul ceasului de la mana

    • @costinmiu
      @costinmiu  7 ปีที่แล้ว +1

      Salut și mulțumesc! E un Suunto Ambit 3 Sport.

    • @vasibabalau5973
      @vasibabalau5973 4 ปีที่แล้ว

      @@costinmiu Salut! Si ce functii folosesti mai mult atunci cand esti pe munte sau acasa? Eu am un Core All Black si 2 protrek-uri. A..... si de ce Suunto? Hai sal.

  • @mitzaedm13
    @mitzaedm13 4 ปีที่แล้ว

    Salut, am și eu doua nelămuririri, ce ar fi mai ok, atât din pdv al confortului cât și a izolării termice, o saltea gonflabila (ca cele din magazine gen Dedem. Caref. Auch.) sau una autog. ca cea utilizata în videoclip?
    A doua nelămurire este pentru persoane mai friguroase (ca mine), care merg cu cortul pana la mijlocul lunii septembrie, un sac de dormit gen Pinguin cu temp. confort între - 2 și 2 grade, mi-ar satisface nevoia? Cu 10 grd. temp conf. nu sunt prea sunt multumit și mai ales ca soția este graviduta nu m-aș mai risca. Și in ce mărci merita sa investești sau ce marca ai alege tu dupa experienta care o ai.
    Mulțumesc,

    • @costinmiu
      @costinmiu  4 ปีที่แล้ว +1

      Diferența între cele două feluri de saltele nu e doar felul în care se umflă, ci și faptul că cele autogonflabile, dedicate pentru munte, sunt umplute cu o fibră care crește gradul de izolare la frig. Cât despre sacii de dormit, e greu de recomandat ceva, pentru că confortul termic e o chestie subiectivă. Ca sac de vară, eu folosesc un Ternua Glacier 250, de puf, cu confortul 0-6 grade, dar nici nu sunt prea friguros.

  • @barzoiusmecca956
    @barzoiusmecca956 6 ปีที่แล้ว +2

    Fa despre pantaloni te rog(daca poti).

  • @richardofter812
    @richardofter812 4 ปีที่แล้ว +2

    La cursurile de formare,proba teoretica este mai ușoară decât proba tehnica sau invers?
    Gen tine un an acest curs sau mai mult?
    Mulțumesc anticipat

    • @costinmiu
      @costinmiu  4 ปีที่แล้ว

      Știi cum e, depinde la care dintre cele două ești pregătit mai bine... :))

  • @mihaisalavastru4001
    @mihaisalavastru4001 5 ปีที่แล้ว +1

    Salut. Sacul de dormit de iarna... la ce temperaturi trebuie ma orientez daca imi cumpar (in Romania)?

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว

      Mihai, știi cum e, temperatura e o chestie foarte personală, fiecare are propriile limite ale confortului termic. De asemenea, acesta depinde și de factori de moment gen oboseala, lipsa de hrană, deshidratarea etc, de aceea e greu de spus dacă două persoane, în două situații de temperatură identică, se simt la fel. Ca să risc, totuși, un răspuns clar, cred că un sac cu raza de confort undeva spre -15 grade ar trebui să fie suficient cam pentru toate persoanele și toate situațiile pe care le poți întâlni în Carpați. Având în vedere că, fiind iarnă, ai la tine și o pufoaică light, nu prea are ce frig să te surprindă cu sacul de mai sus. Baftă!

    • @mihaisalavastru4001
      @mihaisalavastru4001 5 ปีที่แล้ว

      Mersi. Era idea de temperaturile de la munte iarna noaptea...cam care sunt minimele. Dar mi-ai raspuns la intrebare.

  • @calin_zz4015
    @calin_zz4015 6 ปีที่แล้ว

    dupa ce montezi arzatorul pe butelie, poti sa le mai desfaci pentru transport ? sau dupa ce este gaurita butelia nu mai poate ramane fara arzator ? Ms.

    • @PiratiiMuntelui
      @PiratiiMuntelui 6 ปีที่แล้ว

      Zerna Calin Depinde de arzator dar cele mai multe se pot demonta dupa utilizare.

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว

      Da, fără probleme. Are o valvă înăuntru care împiedică gazul să iasă.

  • @uglyjumali
    @uglyjumali 2 ปีที่แล้ว

    Cele două tende nu au și rolul de layering, cum se zice la îmbracarea în straturi?

  • @walftoby
    @walftoby 5 ปีที่แล้ว

    Salut, vreau si eu o recomandare de kit de pornire camping, ce rucsac, ce ort, ce sac de dormit si ce ustensile sa iau pentru inceput?
    Pret total undeva la 1000 lei

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว +6

      Salutare! Cum nu sunt șef de raion la Intersport sau Decathlon, mi-e cam greu să-ți recomand chestii care să se înscrie în bugetul tău, dar ce pot să-ți spun e că, în primul rând, trebuie să te decizi dacă vrei să mergi în trei anotimpuri sau iarna, pentru că sacul de dormit și cortul ți le iei în funcție de temperatura de afară. Dacă ți-ai propus să cari toate astea în spate, ai nevoie de un rucsac de minim 60 de litri, ideal de 80+, mai ales dacă drumeția ta se întinde pe mai multe zile. Ca ustensile, fără a avea pretenția că astea sunt toate de care ai nevoie, aș zice folie de supraviețuire, telefon mobil, o baterie externă de minim 10.000mA, salteluță sau un izopren pe care să dormi în cort, arzător, butelie, brichetă, vas de gătit, veselă de camping (spork, briceag multifuncțional, cană, farfurie), recipiente pentru apă, sac de gunoi, lampă de cort sau lanternă frontală. Dacă n-ai sursă de apă potabilă, ia pastile pentru purificarea apei. Dacă o să campezi în sălbăticie, nu lăsa mâncarea lângă cort, ca să nu atragi animale sălbatice. Du-o la minim 100 de metri de cort și urc-o cât mai sus într-un pom. Ca sfat general, anunță Salvamonul local, sau rangerii, sau cel mai apropiat cabanier despre intenția de a campa și locul în care vrei s-o faci.

    • @walftoby
      @walftoby 5 ปีที่แล้ว

      @@costinmiu multumesc mult de sfaturi. Drumetiile pe care le fac sunt mai mult pe timp de vara, pe perioada unui weekend de obicei.

    • @costyconstantin3814
      @costyconstantin3814 3 ปีที่แล้ว

      @@walftoby sper ca ti-ai luat lucurile pe rand cu timpul , nu toate odata

  • @vulpedamian
    @vulpedamian 5 ปีที่แล้ว

    Salut. Ce cort folosesti in clip? Multumesc

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว +1

      Salut! Este un Trimm Himlite DSL, foarte bun pentru altitudine, rezistă bine la vânt și e ușor. SIngurul minus ar fi că nu are fustiță de zăpadă.

    • @vulpedamian
      @vulpedamian 5 ปีที่แล้ว

      @@costinmiu super! Si sacul de dormit? Candva poate mergem cu tine la acele morarilor

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว

      @@vulpedamian Sacul e un Ternua light cu puf, de vară.

  • @alexfrunza6021
    @alexfrunza6021 5 ปีที่แล้ว

    Salut imi poti da un link de unde ti ai luat sacul de dormit sau un site cu saci de dormit de buna calitate .In Romania

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว

      Salut, Alex!
      Eu mi i-am luat de la Himalaya, pentru că, la altitudine, am nevoie de saci foarte buni și ușori. Mai găsești și la producători români, gen Nahanny, sunt ceva mai grei, dar la prețuri mai mici.

  • @richardofter812
    @richardofter812 4 ปีที่แล้ว +1

    Am o nelămurire
    Care este salariul pe lună al unui ghid montan?
    Mă refer la Asociația Ghizilor montani din Romania, societatea ghizilor montani din Romania, Mountain Guide Sibiu?
    Mulțumesc

    • @costinmiu
      @costinmiu  4 ปีที่แล้ว +1

      Richard, ghidul montan este un antreprenor, nu un angajat. Nu-i plătește nimeni salariu, dacă nu și-l plătește el. Cu alte cuvinte, dacă o lună nu are ieșiri cu clienții pe munte, la panou sau la ski, nu câștigă bani. Asociația Ghizilor Montani din România este o școală de ghizi. Învață oamenii să fie ghizi, nu-i angajează.

    • @richardofter812
      @richardofter812 4 ปีที่แล้ว

      @@costinmiu mulțumesc frumos

    • @richardofter812
      @richardofter812 4 ปีที่แล้ว

      @@costinmiu Asociația Ghizilor montani din Romania se ocupa de oameni care vor sa dev ghizi montani iar societatea liderilor montani din Romania se ocupa de altceva?

    • @costinmiu
      @costinmiu  4 ปีที่แล้ว

      @@richardofter812 Caută-le pe Google, e mai sigur așa decât să-ți dau informații posibil incomplete.

  • @richardofter812
    @richardofter812 4 ปีที่แล้ว +1

    Ghidul montan poate conduce o expediție la peste 8000m inclusiv cel mai înalt vârf din lume sau doar alpiniștii?
    Mulțumesc

    • @costinmiu
      @costinmiu  4 ปีที่แล้ว

      Ghizii montani care conduc expediții la peste 8000 de metri sunt obligatoriu și alpiniști, altfel n-ar fi ajuns să aibă experiența necesară ca să ajungă să ghideze acolo.

    • @richardofter812
      @richardofter812 4 ปีที่แล้ว

      @@costinmiu mulțumesc mult

  • @cristianopritescu8055
    @cristianopritescu8055 5 ปีที่แล้ว

    Ce saltea este ?mulțumesc

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว

      Nu mai știu modelul, Cristian, e un Mammut de 7 cm.

  • @Aliasbudada
    @Aliasbudada 3 ปีที่แล้ว

    Ieste urşi acolo 🐻

  • @Choice777
    @Choice777 5 ปีที่แล้ว

    un sac de iarna trebuie impaturit de-a lungul in 2 sau 2 s iapoi rulat comprimat bine de tot.

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว

      Doar dacă are umplutură sintetică, altfel să nu faci asta cu un sac de puf.

  • @paulherbei
    @paulherbei ปีที่แล้ว

    De unde pot sa cumpăr un footprint?

    • @costinmiu
      @costinmiu  ปีที่แล้ว

      Paul, ar trebui să-l găsești la orice magazin de echipamente outdoor. Uite aici una: www.decathlon.ro/p/folie-de-sol-etansa-pentru-cort-living-camping-3-x-4-m/_/R-p-3745?mc=2855045

  • @drumetu71
    @drumetu71 5 ปีที่แล้ว

    Eu folosesc ca fund de cort o simpla folie de plastic subtire, ca sa fie usoara, dar pusa in mai multe straturi, iar desfacuta e buna pe ploaie. Mai ieftina si mai versatila. Daca se gaureste sau am nevoie sa tai din ea nu ma doare sufletul