#LearnHowToMountain

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 พ.ค. 2017
  • Salut!
    Sunt Costin Miu, sunt ghid montan, și în episodul de astăzi al campaniei noastre povestim despre cum îți alegi colțarii.
    ATENȚIE!!! Din acest video nu vei învăța cum să folosești colțarii! Acest lucru nu se învață din tutoriale video, ci de la un ghid, de la un om cu experiență, pe zăpadă, nu din fața ecranului unui laptop sau smartphone. Folosirea incorectă a colțarilor poate provoca acidente cu urmări foarte serioase.
    În primul rând, haideți să vedem ce sunt colțarii și la ce folosesc ei.
    Colțarii, ala cum le spune și numele, sunt niște dispozitive prevăzute cu colți de oțel, care se montează pe talpa bocancilor. Rolul lor este acela de a-ți asigura stabilitate și aderență în timpul mersului pe gheață, zăpadă înghețată sau pe teren mixt, stâncă cu gheață.
    Dar cum îți alegi colțarii?
    Alegerea colțarilor are legătură directă cu alegerea corectă a bocancilor pe care îi vei monta. Bocancii de iarnă, pentru că ei sunt cei în cauză, au prevăzute pe călcâi și/sau vârful tălpii niște praguri sau margini din plastic foarte dur care au rolul de a fixa colțarii pe bocanc. Cei care au aceste margini atât în spate, cât și în față se cheamă bocanci cu prindere de colțari mecanică; ce care le au doar în spate se cheamă bocanci cu prindere semimecanică. În funcție de prinderea bocancului, alegi colțarii potriviți. Aceștia pot fi:
    - cu prindere mecanică. Sunt prevăzuți în față cu o ramă din sârmă de oțel foarte groasă, iar în spate cu un sistem „clic” asemănător cu cel de la clăparii de schi.
    - cu prindere semimecanică. Au în față o buclă de cauciuc ușor elastic prin care se trece o chingă textilă care fixează colțarul pe bocanc, iar în spate au un sistem „clic” asemănător cu cel de la clăparii de schi.
    - cu prindere universală. Spre deosebire de cele două tipuri de mai sus, aceștia pot fi montați pe orice bocanc, chiar și pe cei de 3 sezoane. Eu nu-i recomand, pentru că e cea mai puțin sigură legătură și, nu-i așa?, nu ai ce să cauți la munte iarna cu bocanci de 3 sezoane!
    În ziua de azi, se produc colțari care se pot adapta atât pentru prindere mecanică, cât și pentru cea semimecanică. Tot ce trebuie să faceți e să schimbați rama de oțel din față cu bucla de cauciuc, ambele putând fi găsite în pachetul cu care vin colțarii.
    A doua clasificare a colțarilor se poate face după suprafața pe care vor fi folosiți.
    - Colțarii recomandați pentru zăpadă au colții frontali netezi, realizați din oțel de aceeași grosime cu ceilalți colți (8 sau 10, funcție de modelul colțarului). Ei pot folosiți și pe porțiuni de stâncă, pentru cățărări de dificultate medie.
    - Colțarii dedicați cățărării la gheață pot fi recunoscuți după cei doi colți frontali mult mai solizi decât ceilalți, mai rigizi, mai groși, cu zimți pe partea lor interioară. Aceștia pot fi folosiți și la trasee mai dificile pe teren mixt.
    - Colțarii pentru trasee mixte cu porțiuni foarte dificile de stâncă au colții din față mobili. Poțizia acestora poate fi modificată unul față de celălalt și față de restul colțarului, ba chiar poate fi montat și doar un singur colț frontal pentru traseele de stâncă foarte dificile, cu prize/fisuri foarte mici.
    - Colțarii de generație mai nouă, destinați exclusiv pentru ghețar sau schi de tură, sunt extrem de ușori, fiind realizați, cel puțin partea lor din spate, din duraluminiu, ceea ce exclude definitiv folosirea lor pe stâncă. De asemenea, prinderea celor două părți componente nu se mai realizează cu o bară metalică, ci cu o cordelină foarte rezistentă.
    ATENȚIE!!! La montarea colțarului pe bocanc, întotdeuna catarama cu care se prinde chinga textilă trebuie să fie situată în exteriorul piciorului, pentru a evita pericolul să fie agățată cu celălalt colțar în timpul mersului. De asemenea, atenție la tocirea colților, mai ales după ture pe teren mixt, pe stâncă. Păstrați colțarii ascuțiți și, pentru asta, apelați la oameni care se pricep să-i ascută. Nu folosiți polizorul, puteți decăli oțelul din care sunt fabricați colțarii!

ความคิดเห็น • 15

  • @mariomocofan9947
    @mariomocofan9947 ปีที่แล้ว

    sunteți foarte explicit și dați un sfat bun tuturor montaniarzilor mulțumim frumos și respect👍

  • @neytiritetskahamoatite7688
    @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

    6:40 Sunt cam solo rider. Nu prea am bafta sa dau de oameni cu care sa merg pe munte, asa ca, de regula, fac trasee solo. Si poate ca prind pe unii cu "harponul" sa-i intreb cum se merge cu coltarul. E o idee 😁😉 Sau ma bazez pe intuitie, in lipsa de altceva e buna. Presupun ca decat fara coltari, a avea ceva in picioare , macar in momentele critice, tot e mai bine decat nimic. pentru ca vreo 7-8 ture pe munte iarna nu am avut nimic si am mers la limita de aderenta a zapezii. Am ratat Omul odata la inceput de aprilie pe valea Cerbului, mai aveam vreo 50 m dif de nivel pana in varf. Am facut trepte in gheatza pana aproape sus, unde devenise prea tare sa mai pot face asta, se intunecase deja, normal. La unu noaptea cine se intorcea solo in Busteni ??? , yeah ... rahat total. Un coltar sigur m-ar fi scapat sa finalizez tura 😂🤣🤣

  • @alexandruflaviusrotaru5095
    @alexandruflaviusrotaru5095 2 ปีที่แล้ว

    Multumesc pentru sfaturi!

  • @catalinsegarceanu4524
    @catalinsegarceanu4524 6 ปีที่แล้ว

    Foarte util!

  • @cristiprofire3820
    @cristiprofire3820 ปีที่แล้ว

    Mulțumim ptr informații cind faci trasee și cum poți fi contactat mulțumesc și sanatate

  • @pelenicola
    @pelenicola 2 ปีที่แล้ว

    Buna seara!
    La ce trebuie sa ma uita cand cumpar o pereche de coltari si sa nu se stranga zapada sub ,,talpa,, de la coltari?
    Multumim pt info!

    • @ArtLoverDaiana
      @ArtLoverDaiana 5 หลายเดือนก่อน

      la antizapezi, sunt niste bilute fine in talpa, o semisfera din plastic.

  • @dan.b
    @dan.b 5 ปีที่แล้ว

    Cum se transporta coltarii, astfel incat sa nu gaureasca rucsacul?

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว +2

      Salut, Dan! Scuze pentru întârzierea răspunsului, am fost plecat în Himalaya. Pentru colțari, există huse speciale, dintr-un material gen Cordura, foarte rezistent. Le găsești la magazinele care vând și colțari.

  • @Arpi28
    @Arpi28 3 ปีที่แล้ว

    Salut, de ce nu recomandati folosirea coltarilor clasici cu bocanci de 3 sezoane?

    • @costinmiu
      @costinmiu  3 ปีที่แล้ว

      Pentru că dacă ai nevoie de colțari, e clar că e iarnă, nu? Ceea e presupune că temperaturile sunt sub 0 grade, deci bocancii de 3 sezoane nu-s cea mai fericită alegere pentru confortul termic al picioarelor tale. Nici talpa, nici învelișul superior al bocancului nu e făcut pentru temperaturi negative.

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby ปีที่แล้ว

      Salut. Hai sa adaug alta teorie.
      Eu folosesc coltari clasici, ca sa ii pot monta si pe bocancii de 3 sezoane (care au talpa semi-rigida), la nevoie, daca fac primavara o tura in Fagarasi, unde am nevoie sa parcurg limbi mari de zapada intarita.

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

      Nu vrei sa stii la ce temperaturi am mers cu bocanci de oras ?! Si nu bocanci, ghete la nivelul gleznei. Fara sa ma deranjeze temperatura la picioare ! Cu bocanci de 3 sezoane, pentru mine, e cazul "raiului pe Pamant !" Sub 0 grade ?! Incearca sub -25 grade :)
      Am fost si sunt omul caruia i-au placut mereu turele pe munte, indiferent de sezon, din pacate fara bani de echipamente montane, mai ales d-alea la preturi "incorecte". Am mers cu ce am apucat. Nu mi-am permis sa ma vait. Daca ma vait, nu ma duc, iar asta nu e o optiune 😉

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

      @@Sim_Tiby Mda, si astea pot fi niste belele. La inclinatiile alea din Fagaras, poti derapa super fain pe o limba d-aia fara coltzari 🤨😐 Coltzarul, si din "kkt" sa fie, te scapa la greu, iti da "coltzul" de care ai nevoie 🤪😂😇
      P.S. Pe limbi d-alea de zapada am mers si descultz, dar nu in Fagaras, doar prin Bucegi, unde nu sunt asa mari inclinatii. Da, am alunecat si descultz pe zapada, faina senzatia 😉 Nu e pentru amatori totusi, tr sa-ti placa sa mergi descult prin natura 😁
      Eee ca am gasit niste coltari la Decatlon: Antiderapante Drumeție pe zăpadă SH900 Mărimi S-XL Adulți . Nu prea au astia pe stock, dar nah, criza de resurse pe Pamant, asteptam sa se extraga minereul 🤣

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby ปีที่แล้ว +1

      @@neytiritetskahamoatite7688
      Foarte corect, si eu am inceput sa merg in bocanci de oras si trening iarna, pe langa cei echipati cu haine Mammut, iar eu eram in față si spargeam poteca pentru ei.
      Nici acum nu am cine stie ce echipamente scumpe, haine din Decathlon, dar lucrurile importante merita o investitie, asa ca pe cat am putut, am facut un efort si mi-am luat bocanci Lowa Mountain Expert, coltari Black Diamond, piolet Petzl, frontala Led Lenser H8, termos Primus, etc, pentru ca echipamentele au grija de noi.
      Depinde si ce fel de ture facem, plimbari pe dealuri sau ture alpine. Mie imi plac turele tehnice pe creste.
      Sa fii zmeu, nu e chiar cel mai sanatos iar vechea zicala al romanului in orice domeniu - "las' ca merge si asa..." nu e chiar ok!
      Ture faine!