#LearnHowToMountain

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 มี.ค. 2017
  • Reguli de bază
    Pentru un confort termic optim, îmbrăcați-vă pe principiul foilor de ceapă. În special iarna, e mai bine să purtați mai multe straturi mai subțiri decât unul gros. Motivul este că aerul e cel mai bun izolator termic, iar rolul straturilor este să-l mențină captiv între ele, în jurul corpului, pentru a opri căldura generată de organism să se piardă în mediul înconjurător. ATENȚIE, ca și în cazul bocancilor, confortul termic pe care ți-l asigură articolele de îmbrăcăminte depinde de organismul fiecăruia!
    1. Base layer, primul strat. Prima regulă, ÎN NICI UN CAZ BUMBAC, caracteristicile sale nu-l recomandă pentru treking: nu transferă îndeajuns de repede transpirația acumulată, astfel încât veți sta uzi mai mult timp, fapt care duce la disconfort termic îndelungat și garantează apariția mirosurilor neplăcute.
    Sunt recomandate:
    - tricourile tehnice, din materiale sintetice, cu mânecă lungă sau scurtă, funcție de temperatura externă. Au avantajul că, odată udate de transpirație, se usucă mult mai repede decât bumbacul.
    - tricourile din lână fac transferul umidității ceva mai greu decât cele sintetice, dar au avantajul că sunt mai călduroase și pot fi purtate mai multe zile, pentru că mirosurile neplăcute apar după infinit mai mult timp decât în cazul bumbacului și al materialelor sintetice. În plus, odată udate de transpirație, nu țin rece, ca tricourile sintetice. Asta v-o garantează unul care a stat două săptămâni pe Aconcagua cu două tricouri fără nici un disconfort olfactiv pentru ceilalți! 
    Ca modele, eu prefer tricourile cu fermoar pentru că acesta este foarte util în managementul termic al corpului.
    2. Stratul termic este format din articole care asigură confortul termic al corpului și care, în același timp, asigură și respirabilitaea lui. Cel mai popular material este Polartec-ul, cu variantele lui PowerStretch, Polar Alpha sau Thermal Pro. În ultimii ani, au apărut jachetele cu Primaloft, cu calități termice și de respirabilitate superioare Polartec-ului, dar și cu prețuri proporțional mai mari. În sfârșit, pufoaicele subțiri asigură cel mai bun confort termic, sunt cele mai ușoare, dau au cea mai mică respirabilitate. Eu le folosesc în turele la temperatură foarte scăzută, cele la altitudine (unde mergi foarte încet, deci transpiri foarte puțin) sau ca strat de rezervă în rucsac, în turele de primăvară, toamnă, iarnă când poate fi îmbrăcată în momentele de repaus, pentru menținerea temperaturii corpului.
    Windstopper-ul, așa cum îi spune și numele, este fabricat din materiale cu rezistență la vânt, asigură un confort termic decent și sunt foarte respirabile datorită fermoarelor laterale. Eu îl port primăvara și toamna, când nu e îndeajuns de frig pentru un strat termic din Polartec sau puf, dar și iarna, la turele cu mare consum energetic, când corpul degajă foarte multă căldură. Personal, recunosc că sunt un mare fan al windstopperelor în fața Polartec-ului: prefer să-mi fie un pic frig la plecarea într-o tură știind că după 10 minute de efort mă încălzesc, decât să mă îmbrac mai gros și să fiu nevoit să mă opresc după 10 minute de efort, să mă dezbrac.
    3. Stratul exterior, hard shell. Este stratul care asigură protecția împotriva umidității externe, în timp ce o lasă pe cea internă să iasă, caracteristică datorată unei membrane izolatoare. Cea mai cunoscută membrană este Goretex, care are mai multe variante, în funcție de raportul impermeabilitate-respirabilitate:
    - Packlite (foarte respirabil, ideal pentru sezonul cald),
    - Performance (pentru sezonul mai rece, toamnă-primăvară-iarnă),
    - Pro (iarnă extremă și în expedițiile la altitudini mari).
    Veți întâlni expresiile „jachetă cu Goretex într-un strat, în două straturi sau în trei straturi”. Această clasificare nu are legătură cu grosimea materialului jachetei, ci cu densitatea porilor membranei de Goretex și ea definește respirabilitatea fiecărei variante, toate având aceeași impermeabilitate.
    ATENȚIE!!! Impermeabilitatea de 28.000 mm coloană de apă a Goretex-ului reprezintă rezistența membranei la acest volum de apă căzut în 24 de ore! Dacă acest volum cade în două ore, membrana n-o să asigure aceeași protecție!

ความคิดเห็น • 23

  • @davidionesi9207
    @davidionesi9207 3 ปีที่แล้ว +1

    Excelent, explicatii pentru diferitele tipuri si pe deasupra recomandari!

  • @alexandruflaviusrotaru5095
    @alexandruflaviusrotaru5095 2 ปีที่แล้ว

    Multumesc! Invat!

  • @mugglemuggle3229
    @mugglemuggle3229 9 หลายเดือนก่อน

    Salut,esti super tare,abia ce am descoperit ce faci(Oprisan),ma poti ajuta cu ceva te rog,nu prea gasesc multe detalii despre wind stoppers(material sper ex)
    Multumesc

    • @costinmiu
      @costinmiu  8 หลายเดือนก่อน

      Salut! Windstopper-ul nu e un material (cum e Schoeller-ul, spre exemplu), ci un articol de îmbrăcăminte, o jachetă care are rolul de a te proteja de vânt. Poate fi mai subțire sau mai gros, în funcție de sezonul în care îl porți. Nu e călduros ca un strat termic sau rezistent la apă ca o jachetă cu Goretex, dar respiră mai bine ca ambele.

  • @neuronul97
    @neuronul97 6 ปีที่แล้ว

    Salut!
    1. Foarte util si fain video.
    2. Stiu ca pentru geci de ploaie impermeabilitatea se masoara in mm coloana de apa. Pentru o ploaie de munte cat ai recomanda/ cat folosesti? Ar fi de ajuns 5000 pentru trekking pe munte (in zona Brasov, aproape de Piatra Craiului mai exact).

    • @costinmiu
      @costinmiu  5 ปีที่แล้ว +3

      Depinde de anotimp și de violența ploii. La o ploaie torențială nu ține nici mama Goretex-ului. Valorile alea sunt date în mm coloană de apă CĂZUTĂ ÎN 24 DE ORE. Îți dai seama, dacă acea cantitate cade în 30 de minute, ești fleașcă garantat, doar folia de plastic te salvează, dacă stai pe loc. Dacă mergi, vei fi fleașcă și cu folia pe tine, pentru că aia nu respiră.

  • @septimiuandreivancea6110
    @septimiuandreivancea6110 ปีที่แล้ว

    Buna! Spre exemplu geaca cu Primaloft Meridian La Sportiva, e water repellent, respinge apa, dar are un grad minim de impermeabilitate? Mulțumesc.

    • @costinmiu
      @costinmiu  ปีที่แล้ว

      Păi cam asta înseamnă water repelent, respinge apa într-o măsură, adică are ceva impermeabilitate, dar nu ca o jachetă cu membrană Goretex.

  • @Zinner6
    @Zinner6 3 ปีที่แล้ว

    Foarte bun, scurt, și util filmulețul 😉 Supra tricourile din (100%, sau aproape 100%) merino pot fi purtate pe corp ca singurul strat pe timp de vară, sau sunt prea călduroase?

    • @costinmiu
      @costinmiu  3 ปีที่แล้ว +3

      Merg foarte bine și vara, eu doar merino folosesc de vreo 6-7 ani. Caută-le pe cele subțiri, de 150g/mp, și o să-ți placă.

    • @Zinner6
      @Zinner6 3 ปีที่แล้ว

      Mulțumesc pentru răspuns. Și cât de durabile sunt față de cele sintetice?

    • @costinmiu
      @costinmiu  3 ปีที่แล้ว +4

      @@Zinner6 Clar, rezistența mecanică a tricourilor din merino este mai mică decât a celor din bumbac sau sintetic, tocmai de-aia, în ultimii ani, cam toți producătorii au băgat un 5% lycra în compoziție. Oricum, țin destul de bine, pe-ale mele le-am folosit măcar 2 ani și eu chiar le folosesc! :)

    • @mihaela255
      @mihaela255 2 ปีที่แล้ว

      De unde le cumpărați, va rog?

    • @Zinner6
      @Zinner6 2 ปีที่แล้ว

      @@mihaela255 din magazine cu specific de drumeție

  • @MosNeagu1975
    @MosNeagu1975 5 ปีที่แล้ว

    fain si util video, dar, din pacate, putini isi permit sa cumpere aceasta imbracaminte specifica pentru munte..am vazut ca numai un polar Mammut costa pe la 5-600 de lei...

    • @tequillaalex
      @tequillaalex 4 ปีที่แล้ว +3

      UnQ salut. Poti incerca decathlon sunt destul de ok produsele.

  • @m3llo158
    @m3llo158 6 ปีที่แล้ว +1

    Ski 4 live

  • @neytiritetskahamoatite7688
    @neytiritetskahamoatite7688 ปีที่แล้ว

    Magazinul Himalaia ... asta e magazinul ala ... mda ... din centrul vechi ... care mi-a dezolat mie tineretea de student in Regie ... 2001-2009. Doamne ce vremuri, ce faceam eu in cort pe munte ? Coseam la rucsac ! Da, eram pregatit adecvat 😉
    Frumos dealtfel!
    E foarte bun fratilor ... daca sunteti din Dorobanti 😂😂🤣
    1:01 Tricouri tehnice. Nu vrei sa stii cum pute un tricou tehnic. Iarna e bun, vara, te transformi in Sconcsus Sapiens Sapiens. Se impute mult mai repede ca bumbacul , dar da ... evacueaza transpiratia, ce e drept 😉

    • @gloriamontgomery4
      @gloriamontgomery4 5 หลายเดือนก่อน +1

      Am cumparat si eu pentru mine si sot bluze din lifa cu lana merinos de la HH. Conceptul in teorie e fain, primul strat de tesatura pe piele lifa, super absorbanta si respirabila, al doilea strat de tesatura merinos. In realitate pute rau de la transpiratie dupa doar o zi de utilizare intensa a sotului, iar pe a mea nu o pot purta direct pe piele pentru ca mi se pare prea aspra, deci iarasi n-am facut mare lucru. Eu am mers dupa reviews cand le-am cumparat. Mai repede ma descurc cu clasicul maiou de bumbac si apoi merinos. Chiar daca transpir, lana se comporta impecabil chiar si umeda.

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 5 หลายเดือนก่อน

      @@gloriamontgomery4 Adevarat ^^