Teeppäs jatko-osa noista kylmälompakkoista miten ne luodaan ja mitä itse niitä käytät. Mainitsit vain ohuesti kylmä- ja paperilompakon. Ja miten Bitcoin osto käytännössä tehdään ja miten se siirretään kylmälompakkoon ja sieltä pois takaisin euroiksi. Konkretiaa vielä kaivataan, kiitos muutoin hyvästä videosta 👍
Hyvä video kiitokset. Osakesijoittajana kryptot on tuntematon alue, tosin muutaman etf:n kautta omistan murusen krypto liitännäisiä. Pitää tutustua bitcoiniin tarkemmin jossain vaiheessa.
Hyvin valmisteltu ja esitetty video, kiitos. Sitä en vain ole vielä ymmärtänyt, että mihin käyttöön sitä laskentatehoa (louhintaa) käytetään, eli mitä syntyy vastineena katteettomalle "rahalle". Hyödyntääkö joku globaalisti sitä johonkin käyttöön, josta sitten vastineena tulee bitcoineja, joilla ei tuossa vaiheessa ole vielä mitään katetta tai arvoa, vaan arvo omistajalleen muodistu siitä, kun joku siitä maksaa jotain. Arvo on spekulatiivinen ja perustuu uskoon, että joku maksaa siitä enemmän kuin itse on maksanut. Mainitsit monia mielenkiintoisia asioita, joilla pyrittiin vahvistamaan luottamusta virtuaalirahaan. Samoilla argumenteilla voi perustella juuri saman systeemin epäluottamusta. Nyt kun pyörä on lähtenyt pyörimään, niin ne ketkä myy voitolla, voittaa ja ne, kenelle vaaveet jää pelin lopussa käteen, kuin "musta pekka" kortti pelin lopussa, häviäavat raskaasti ja maksavat laskun. Tuleekin mieleen, onko kyseessä nerokas nykyaikainen pyramidihuijaus, joka jatkuu ja jatkuu. Kannatuspuheet ainakin on yleisesti kovin saman tyylisiä..... Loppujen lopuksihan kaupankäynnissä on kyse uskosta ja osin tarpeesta, kuten todettiin.
Se laskentateho ja sen tarve luo turvaa järjestelmälle. Eli sen murtaminen vaatisi kohtuuttoman isot resurssit ja energiamäärän. Sitä energiaa jotkut käyttävät lämmitykseen. Jos minulla olisi sähkölämmitteinen asunto, niin hankkisin louhintalämmittimen.
Sitä en ymmärtänyt viestissäsi, että samoilla argumenteilla voi perustella epäluottamusta: vaikka se, että 1. järjestelmä on toiminut keskeytyksettä 15 vuotta 2. bitcoinia ei ole koskaan väärennetty 3. samaa bitcoinia ole ikinä voinut käyttää kahteen kertaan. Luoko tämä mielestäsi siis epäluottamusta bitcoinia kohtaan? Samaa ei voi sanoa esimerkiksi pankeista. Tämän tästä kortit eivät toimi tai OP lukitsee rahastojen varat eikä niitä voi nostaa ja väärennettyjä seteleitä liikuu jne jne.
Taitaa rahanpesu ollut ajatuksena koko kryptovaluutalle, kun se on aikoinaan luotu. Jos noilla louhimisilla ei muuta tehdä, kun ylläpidetään ko. järjestelmää. Toki tavallistakin rahaa on aina pesty.
@@mylhainen No pienen googlailun perusteella ainakin näytti olevan melko yleistä ja vasta viimevuosina valvonta on lisääntyntyt enemmän. Mitä se on ollut siis silloin alkuaan, kun kaikki ihmetteli koko cryptoja. Jokainen saa laittaa rahansa toki mihin haluaa, itse olen jo vuosia kasvattanut osakesalkkua.
Hyvä video perusasioista 👍 Ehkä sen verran spekulaatiota olisin lisännyt, että neljän vuoden hintasyklit on aika hyvin pitänyt paikkaansa puolittumisten ympärillä. Sen vuoksi relevantti, että nyt oltaisiin tämän syklin nousun viimeisessä vuodessa ja historian perusteella huippu olisi tulossa. Nyt siis paras vuosi pikavoitoille. Jos sykli taas toistuu, niin pitkän ajan sijoitukset sitten -50-70% pudotuksessa, ettei päädy olemaan myyjänä pohjalla.
@ Ehkä parempi niin. Liian moni vain lähtee huipulla ostamaan pitkän ajan sijoituksia, kun ei ole mitään tietoa miten hinta on kehittynyt. Se on tottakai oma riski kaikilla minkä ottavat.
Suuret kiitokset tästä erinomaisesta videosta! 🙏 Ei haittaisi yhtään, jos tekisit vielä lisää kryptoaiheisia videoita. Joku Bitcoinin markkinakatsaus voisi olla mukava. 😃
No tällasia katsauksia on netti pullollaan, kaikki enemmän tai vähemmän oikeassa. Fakta on kuitenkin se, että kukaan ei tiedä varmaksi mitä ensviikolla tapahtuu.
Entä kun keksitään kryprovaluutta jonka transaktiot laskettavissa pienemmällä energialla (=ympäristöystävällisempi). Energiaa kuluu valtavasti miten se tulee vaikuttamaan kauppaan tulevaisuudessa.
@@mylhainen 2140 vuosi on hurjan kaukana, kun vertaa uusien tekniikoiden kehitykseen ja luottamuksen muuttumiseen. Kuinka pian sitten tulee virallinen pankkien ohi menevä kryptovaluutta? Kilpailee luottamuksesta.
Niin. Kumman toimintaan itse luotat enemmän? Pidän todennäköisempänä että joku Suomen pankeista kaatuu kuin että Bitcoin kaatuu tai murretaan. Arvon kehitys on toki eri asia.
@mylhainen Sota on yksi tapa ryöstää pankki. Syvän laman yhteydessä on myös leikattu rahan arvoa eli onhan noita syitä miksi tavallinen pankki on epävarma.
@@mylhainenEstääkö jokin sen että Bitcoinia tuotettaisiinkin jostakin syystä paljon enemmän kuin on ns. Luvattu eli 21 miljoonaa ? Lukuhan on ymmärtääkseni ihan hatusta vedetty niin eikö voitaisi heittää hatusta jokin muukin numero. Johonkin koodiin se lienee laitettu mutta mikä estää muuttamasta koodia ?
Et ilmeisesti katsonut videota. Muutokset bitcoiniin vaatisi järjestelmässä konsensuksen. Eli kaikkien solmujen ja louhijoiden pitäisi hyväksyä muutos. Koska keskushallintoa ei ole, niin kukaan ei voi päättää sellaisesta. Tällainen muutos on siis käytännössä äärimmäisen epätodennäköistä.
Toki katsoin mutta asiaa oli sen verran paljon että kerralla omaksuminen ei onnistu. Tässä on mielestäni sama juttu kuin kullassa. En ymmärrä miksi kukaan järjissään oleva sijoittaisi siihenkään mutta silti niin vain tehdään. Odotan sitä päivää että ihmiset hoksaavat että miksi hitossa me kullasta maksetaan yhtään mitään kun sitä ei tarvita oikeastaan mihinkään. Luultavasti saan odottaa pitkään..
Minusta juuri toisin päin. Kulta on fyysistä materiaalia, jota louhitaan ja joka on käsin kosketeltavissa eikä sen liikkeellä oleva määrä yhtäkkiä muutu, jos joku hukkaa tai löytää Bitcoin-lompakkonsa salasanan. Volatiliteetti on kullalla ja Bitcoinilla hyvin erilainen.
@@mylhainen Lähinnä ajattelin sitä, että videon mukaan louhintaa tarvitaan varmentamaan transaktiot ja jos ei kannata louhia, niin ei ole myöskään ketään varmentamassa transaktioita josta seuraa, että bircoineilla ei voi enää tehdä mitään. Ja luulen, että tähän tilanteeseen herätään jossain vaiheessa ennenkuin kaikki on louhittu. Eli jonkinlainen paniikki aiheesta voi tulla vastaan aika paljon ennen kaikkien louhimista.
Arviolta vuonna 2140 on kaikki louhittu. Tämä transaktiomaksut pysyy edelleen joka pitää hintaa yllä, mutta lohkopalkkiot poistuu louhimisesta. Mutta kuten videolta käy ilmi, btc ei nykysellään sovellu juuri kaupankäyntiin jos verrataan muihin jotka on huomattavasti nopeampia ja edullisempia käyttää. Tällä hetkellä taitaa ripplen xrp+rlusd projekti olla lähimpänä sitä että joku löisi läpi ns. Fiatin korvaajana ihan arkielämässä
Piti googlata ja tällaista opin asiasta: "Kun kaikki 21 miljoonaa Bitcoinia on louhittu, louhijoiden kannustimet siirtyvät täysin lohkoketjutapahtumien vahvistamisesta ja turvaamisesta saataviin transaktiomaksuihin. Vuoden 2140 jälkeen lohkopalkkioita ei enää jaeta, mutta verkko jatkaa toimintaansa ja pysyy turvallisena näiden transaktiomaksujen ansiosta."
Lisäksi kannattaa huomioida, että bitcoin verkko säätää louhinnan vaikeutta automaattisesti. Jos louhintatuotot putoavat, ja osa louhijoista lopettaa tai vähentää louhintaa, verkko helpottaa louhimista, jolloin siihen ei kulu enää yhtä paljon sähköä, eli se tulee halvemmaksi ja siten kannattavammaksi. Sen ansiosta tulee mukaan uusia louhijoita ja/tai lopettaneet käynnistävät toimintansa uudelleen. Louhintakustannuksiin sovelletaan myös ihan suoraan kysynnän ja tarjonnan lakia, jonka ansiosta louhijoiden määrä eli verkon turvallisuus pysyy pitkässä juoksussa suunnilleen samana.
Hieman outo valuutta.Eihän sillä voi maksaa kuin sellaiselle taholle,mikä ottaa vastaan bitcoineja.Ethän voi maksaa shellin kortilla nesteellä.Onko olemassa fyysisiä bitcoineja kuten tuo kolikko?Ei varmaan ole.Digitaalista rahaa ainoastaan.
Eikö sama päde kaikkiin valuuttoihin? Et voi Argentiinan pesoilla maksaa Shellillä. Ja Eikö sekin ole jännää että euron arvo ei perustu mihinkään fyysiseen? Tai että määrälle ei ole mitään rajaa 🤔
Mutta kuten täällä jo joku kommentoikin, on olemassa maksukortteja (visa / Mastercard) joilla voi maksaa vaikka Prismassa, Shellillä tai Argentiinassa. Palveluntarjoaja sitten veloittaa ostoksen käyttäjän bitcoin -lompakosta. Eli siinä mielessä kyllä tähän ratkaisuja on olemassa vaikka itse maksutapahtuma ei tapahdukaan bitcoin-verkossa.
Kannattaa tarkistaa semmonen nettisivu kuin btcmap piste org, siellä näkyy kaikki yritykset jotka ovat ilmoittaneet että btc käy maksuna, yllättävän paljon löytyy jos katsot jotain EU maita ja jopa suomessakin on ihan mukava määrä.
Muovikortti on hoitanut hommansa maksuissa,bitcoinilla voi kyllä keinotella kun muistaa että voitot maksaa aina joku toinen lisä arvoa siinä ei synny vain suuri energiankulutus.
@@jontsa8752 no pistetään molemmat 500.000€, minä jätän ne tuonne säästötilille ja sinä ostat bittejä, katsotaan 10v kuluttua montako nollaa ja mihin suuntaan pilkun voi siirtää...
Vielä sellainen hankaluus on kuin olisi pankkiliiketoiminnassakin, että jos ei paikallisesti ole pääsyä internettiin, kännykkä tai maksupääte, niin kauppaa ei voi käydä. Jos ei ole sähköäkään, niin kassat ei toimi. Siinä käteinen eroaa, vaikka lopulta se voi olla weimarin markka tai zimbabwen dollari.
Yleensä bitcoinin hinta on pyörinyt sillä tasolla että sitä jossain kannattaa louhia. Mm. Sen takia halvingit yleensä nostavat hintaa. Supply shockin lisäksi.
Bitcoinista ei ainakaan varsinaista maksuvälinettä tule koskaan. Siitä pitää huolen suuri arvon vaihtelu. Ostajalle on liian suuri riski maksaa valuutalla, jonka arvo voi seuraavana päivänä olla 10% suurempi. Myyjälle taas on liian suuri riski ottaa maksua vastaan valuutalla, jonka arvo voi laskea saman verran maksun saannin jälkeen. Tai jos möisit vaikka laskulla 2 viikon maksuajalla, niin saamasi Bitocoinin arvo voisi maksupäivänä olla vaikka -50%. Ihmiset eivät voi suoraan myöntää, että ostavat Bitcoinia vain keinottelutarkoituksessa. Itse voin tämän myöntää ja ostan Bitcoineja niin kauan, kuin löytyy joku idiootti, joka niistä maksaa enemmän. Toki en aio jäädä liian pitkäksi aikaa holdaamaan. Jokaisessa pyramidissa "liian ahneet" menettävät lopulta rahansa.
@@Puhvetti247 Se suurin syy bitkon käyttämättömyyteen maksuvälineenä ei ole hinnan vaihtelu vaan hitaus ja hinta. Hintavaihtelut tasaantuis ajanmyötä huomattvasti jos se olis isossa käytössä.
@@jontsa8752 En tietenkään myy vielä. Jos/kun jenkit näitä hommaa varantoihinsa, niin sen jälkeen on hyvä aika myydä. Ei enää löydy maan päältä tyhmempiä ostajia.
Hyvä video. Ymmärsinkö kaiken ? Luultavasti en. Bitcoin on luotettava. Kunnes ei enää ole. Jos / kun kvanttitietokoneet joskus saadaan toimimaan niin saat siitä tiedon luultavasti liian myöhään ja rahasi ovat menneet.
Kvanttitietokone on potentiaalinen uhka ja järjestelmän muuttaminen sen kestäväksi vaatisi laajan konsensuksen ja se on hidasta. "Rahat on menneet", eli viittaat nyt Bitcoiniin rahana?
@@mylhainenSanavalintanikin tässä tapauksessa jo osoittaa että asian sisäistäminen on vielä pahasti kesken joten noudatan sijoitusohjettani että sijoita vain sellaiseen minkä toiminnan ymmärrät😊
@@juperi2174 "Jos / kun kvanttitietokoneet joskus saadaan toimimaan niin saat siitä tiedon luultavasti liian myöhään ja rahasi ovat menneet." meinaatko että olisi ainoa paikka mikä hakkeroitaisiin,Bitcoin? Miten muut kuten osakkeet,säästötilit ym ,niitä ei hakkeroitaisi?
@@juperi2174 Tähän "rahat on menneet" -kommenttiin vielä selkeytystä: Sinä tai joku voisi vaikka kävellä minun ovelle ja antaa minulle tonnin setelin ja minä siirtäisin vastaavan summan Bitcoinia sinun Bitcoin-lompakkoosi. Jos kvanttitietokone hakkeroisi bitcoinin ja veisi sen sinun lompakostasi (tai romahduttaisi sen arvon) niin silloin bitcoin olisi mennyttä. Minulla olisi edelleen se tonnin seteli. Sitä minun myyjänä ei tietenkään olisi velvollisuutta sinulle takaisin maksaa. Jos ostaisit minulta auton ja se varastettaisiin, niin tilanne olisi sama. Auto olisi mennyttä, rahat olisivat minulla.
Warren Buffett, legendasijoittaja ja yksi maailman rikkaimmista ihmisistä sanoi Berkshire Hathawayn vuosikokouksessa vuonna 2022, ettei maksaisi kaikista Bitcoineista edes 25 dollaria.
Olis kannattanut, mutta jälkikäteen on hyvä viisastella. Jos olis tuon kokouksen aikaan ostanut ihan markkinahintaan niin olis yli nelinkertaistunut sijoituksen arvo.
Warren buffetille onkin varallisuutensa puolesta aivan sama omistaako hän yhtään bitcoinia tai vaurastuuko hän enempää. Toinen jalka haudassa oleva 94vuotias ei ole se keneltä kuuntelisin tulevaisuuden visioista
Kysyntä ja tarjonta määrittävät kyllä bitcoinin arvon. Bitcoinin kysyntä perustuu kuitenkin siihen oletukseen, että sen arvo nousee tulevaisuudessa. Toisin sanoen, bitcoinin arvon nousu perustuu pitkälti ihmisten odotuksiin. Osakkeiden arvo taas pohjautuu siihen, että ne tuottavat rahaa, mikä tekee niiden arvosta mielestäni konkreettisemman kuin bitcoinin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että bitcoin olisi huono sijoitus - tämä on vain omaa pohdintaani ja selitys siitä mistä bitcoinin arvo muodostuu.
Totta, kommenttini oli hieman yleistävä eikä huomioinut osakkeiden välisten erojen merkitystä. Yleisesti ottaen osakkeiden hinta kuitenkin perustuu yrityksen nykyiseen tuloskuntoon ja tulevaisuuden odotuksiin. Mielestäni yrityksen esimerkiksi tuotteiden myyntiä voi kuitenkin jollain tasolla ennustaa toisinkuin ihmisten mielipiteitä.
Juu, no ei bitcoinin arvoa ehkä suoraan voi osakkeisiin verrata vaan ennemmin juuri vaikka mainittuun kultaan. Sekään ei itsessään tuota mitään. Ei kullallakaan mitään varsinaista käyttöarvoa enää nykyään juuri ole.
Kultaa voi käyttää reaalimaailmassa ja jos se on fyysisesti hallussa vaikka kassakaapissa, sitä tuskin kukaan vie. Bitcoin jossakin virtuaalilompakossa, no, en luottaisi arvonkehitykseen enkä siihenkään, etteikö joku sitä varastaisi. Inhorealistisesti: jos sota tulisi, kumpaa mieluummin omistaisit, kultakolikoita vai Bitcoineja?
Riippuu missä sodittaisiin jne, jos esim suomi ei olisi EUssa ja venäjä hyökkäisi tänne niin olisi paljon vaikeampi lähteä turvaan kaiken kullan kanssa, bitcoiniin riittää että on lappu mukana missä on "salasana" tai sitten ole pistänyt päähäsi sen muistiin eikä kukaan tiedä jos sinulla on vaikka puolen miljoonan arvosta rahaa mukana, samalla suomen pankit romahtaa ja kaikki muu mitä suomessa on. Jos taas kyse olisi jostain isommasta sodasta esim ww3 niin sillon kummankaan omistus olisi aika turhaa koska kukaan ei halua muuta kun ruokaa, vettä ja aseita/panoksia. Kuitenkin sodan jälkeen kummatkin olisivat arvokkaita jonkun ajan jälkeen, se on sit toinen asia kummatko olet pystynyt säilyttämään sinne asti ilman että joku on ne varastanut.
Teeppäs jatko-osa noista kylmälompakkoista miten ne luodaan ja mitä itse niitä käytät. Mainitsit vain ohuesti kylmä- ja paperilompakon. Ja miten Bitcoin osto käytännössä tehdään ja miten se siirretään kylmälompakkoon ja sieltä pois takaisin euroiksi. Konkretiaa vielä kaivataan, kiitos muutoin hyvästä videosta 👍
Hyvä video kiitokset. Osakesijoittajana kryptot on tuntematon alue, tosin muutaman etf:n kautta omistan murusen krypto liitännäisiä. Pitää tutustua bitcoiniin tarkemmin jossain vaiheessa.
Hyvä video, kiitos. Ja kiitos myös EV uutisista!
Hyvin valmisteltu ja esitetty video, kiitos.
Sitä en vain ole vielä ymmärtänyt, että mihin käyttöön sitä laskentatehoa (louhintaa) käytetään, eli mitä syntyy vastineena katteettomalle "rahalle". Hyödyntääkö joku globaalisti sitä johonkin käyttöön, josta sitten vastineena tulee bitcoineja, joilla ei tuossa vaiheessa ole vielä mitään katetta tai arvoa, vaan arvo omistajalleen muodistu siitä, kun joku siitä maksaa jotain. Arvo on spekulatiivinen ja perustuu uskoon, että joku maksaa siitä enemmän kuin itse on maksanut. Mainitsit monia mielenkiintoisia asioita, joilla pyrittiin vahvistamaan luottamusta virtuaalirahaan. Samoilla argumenteilla voi perustella juuri saman systeemin epäluottamusta.
Nyt kun pyörä on lähtenyt pyörimään, niin ne ketkä myy voitolla, voittaa ja ne, kenelle vaaveet jää pelin lopussa käteen, kuin "musta pekka" kortti pelin lopussa, häviäavat raskaasti ja maksavat laskun. Tuleekin mieleen, onko kyseessä nerokas nykyaikainen pyramidihuijaus, joka jatkuu ja jatkuu. Kannatuspuheet ainakin on yleisesti kovin saman tyylisiä..... Loppujen lopuksihan kaupankäynnissä on kyse uskosta ja osin tarpeesta, kuten todettiin.
Se laskentateho ja sen tarve luo turvaa järjestelmälle. Eli sen murtaminen vaatisi kohtuuttoman isot resurssit ja energiamäärän. Sitä energiaa jotkut käyttävät lämmitykseen. Jos minulla olisi sähkölämmitteinen asunto, niin hankkisin louhintalämmittimen.
Sitä en ymmärtänyt viestissäsi, että samoilla argumenteilla voi perustella epäluottamusta: vaikka se, että 1. järjestelmä on toiminut keskeytyksettä 15 vuotta 2. bitcoinia ei ole koskaan väärennetty 3. samaa bitcoinia ole ikinä voinut käyttää kahteen kertaan. Luoko tämä mielestäsi siis epäluottamusta bitcoinia kohtaan? Samaa ei voi sanoa esimerkiksi pankeista. Tämän tästä kortit eivät toimi tai OP lukitsee rahastojen varat eikä niitä voi nostaa ja väärennettyjä seteleitä liikuu jne jne.
Taitaa rahanpesu ollut ajatuksena koko kryptovaluutalle, kun se on aikoinaan luotu. Jos noilla louhimisilla ei muuta tehdä, kun ylläpidetään ko. järjestelmää.
Toki tavallistakin rahaa on aina pesty.
Kaikille avoimen tilikirjan takia minusta aika epäkäytännöllinen tapa pestä rahaa? Toki on ns privacy coineja kuten Monero
@@mylhainen No pienen googlailun perusteella ainakin näytti olevan melko yleistä ja vasta viimevuosina valvonta on lisääntyntyt enemmän. Mitä se on ollut siis silloin alkuaan, kun kaikki ihmetteli koko cryptoja.
Jokainen saa laittaa rahansa toki mihin haluaa, itse olen jo vuosia kasvattanut osakesalkkua.
Hyvää settiä 👍🏻🏆
Hyvä video perusasioista 👍 Ehkä sen verran spekulaatiota olisin lisännyt, että neljän vuoden hintasyklit on aika hyvin pitänyt paikkaansa puolittumisten ympärillä. Sen vuoksi relevantti, että nyt oltaisiin tämän syklin nousun viimeisessä vuodessa ja historian perusteella huippu olisi tulossa. Nyt siis paras vuosi pikavoitoille. Jos sykli taas toistuu, niin pitkän ajan sijoitukset sitten -50-70% pudotuksessa, ettei päädy olemaan myyjänä pohjalla.
Jätän spekulaatiot arvonnoususta muille kanaville 😎
@ Ehkä parempi niin. Liian moni vain lähtee huipulla ostamaan pitkän ajan sijoituksia, kun ei ole mitään tietoa miten hinta on kehittynyt. Se on tottakai oma riski kaikilla minkä ottavat.
Suuret kiitokset tästä erinomaisesta videosta! 🙏 Ei haittaisi yhtään, jos tekisit vielä lisää kryptoaiheisia videoita. Joku Bitcoinin markkinakatsaus voisi olla mukava. 😃
No tällasia katsauksia on netti pullollaan, kaikki enemmän tai vähemmän oikeassa. Fakta on kuitenkin se, että kukaan ei tiedä varmaksi mitä ensviikolla tapahtuu.
Jep, en lähde tekemään mitään spekulointeja ja käppyröistä ennustamista. Itse en treidaa lainkaan mm. koska en jaksa säätää sen verotuksen kanssa.
Päätit sitten laajentaa reviiriä. Salivideo tai meikkausvinkkejä seuraavaksi? 😊
Kokkausvideo tai pari oli vuosi sitten.
@@mylhainen Katsoin sen sun kinkkuvideon. Täyttä asiaa sekin.👍
@@mylhainen Pihvivideo tulille ja sassiin :D
kyllä kokkausvideot on nyt tehty eikä tällekään ole ajatusta jatkoa tehdä.
@@mylhainen okei sopii :)
Entä kun keksitään kryprovaluutta jonka transaktiot laskettavissa pienemmällä energialla (=ympäristöystävällisempi). Energiaa kuluu valtavasti miten se tulee vaikuttamaan kauppaan tulevaisuudessa.
Onhan niitöv
@@mylhainen 2140 vuosi on hurjan kaukana, kun vertaa uusien tekniikoiden kehitykseen ja luottamuksen muuttumiseen. Kuinka pian sitten tulee virallinen pankkien ohi menevä kryptovaluutta? Kilpailee luottamuksesta.
Niin. Kumman toimintaan itse luotat enemmän? Pidän todennäköisempänä että joku Suomen pankeista kaatuu kuin että Bitcoin kaatuu tai murretaan. Arvon kehitys on toki eri asia.
@mylhainen Sota on yksi tapa ryöstää pankki. Syvän laman yhteydessä on myös leikattu rahan arvoa eli onhan noita syitä miksi tavallinen pankki on epävarma.
Oisko tässä Bitcoinissa aineksia uudelle Hollannin tulppaanimanialle 😊
Yksi oleellinen ero ainakin: tulppaanit romahtivat koska tuotantoa tuli liikaa. Tässä on päinvastainen ongelma.
@@mylhainenEstääkö jokin sen että Bitcoinia tuotettaisiinkin jostakin syystä paljon enemmän kuin on ns. Luvattu eli 21 miljoonaa ? Lukuhan on ymmärtääkseni ihan hatusta vedetty niin eikö voitaisi heittää hatusta jokin muukin numero. Johonkin koodiin se lienee laitettu mutta mikä estää muuttamasta koodia ?
Et ilmeisesti katsonut videota. Muutokset bitcoiniin vaatisi järjestelmässä konsensuksen. Eli kaikkien solmujen ja louhijoiden pitäisi hyväksyä muutos. Koska keskushallintoa ei ole, niin kukaan ei voi päättää sellaisesta. Tällainen muutos on siis käytännössä äärimmäisen epätodennäköistä.
Toki katsoin mutta asiaa oli sen verran paljon että kerralla omaksuminen ei onnistu. Tässä on mielestäni sama juttu kuin kullassa. En ymmärrä miksi kukaan järjissään oleva sijoittaisi siihenkään mutta silti niin vain tehdään. Odotan sitä päivää että ihmiset hoksaavat että miksi hitossa me kullasta maksetaan yhtään mitään kun sitä ei tarvita oikeastaan mihinkään. Luultavasti saan odottaa pitkään..
Joo tässä olet oikeassa. Tai timanteista. Teollisessa käytössä olevat timantit ovat synteettisiä.
Vertaaminen kultaan on vähän hassu,kullan määrää ENNUSTETAAN kun taas Bitcoinin määrä TIEDÄTÄÄN.
Minusta juuri toisin päin. Kulta on fyysistä materiaalia, jota louhitaan ja joka on käsin kosketeltavissa eikä sen liikkeellä oleva määrä yhtäkkiä muutu, jos joku hukkaa tai löytää Bitcoin-lompakkonsa salasanan. Volatiliteetti on kullalla ja Bitcoinilla hyvin erilainen.
Mites sitten kun joskus on kaikki bitcoinit louhittu? Miksi sitten enää kannattaa louhia? Eli Bitcoin romahtaa kun kaikki on louhittu?
Se on ihan hyvä kysymys mihin me ei nähdä vastausta koska se tapahtuu kaukaisessa tulevaisuudessa. Kasvetaan molemmat ruohoa silloin.
@@mylhainen Lähinnä ajattelin sitä, että videon mukaan louhintaa tarvitaan varmentamaan transaktiot ja jos ei kannata louhia, niin ei ole myöskään ketään varmentamassa transaktioita josta seuraa, että bircoineilla ei voi enää tehdä mitään. Ja luulen, että tähän tilanteeseen herätään jossain vaiheessa ennenkuin kaikki on louhittu. Eli jonkinlainen paniikki aiheesta voi tulla vastaan aika paljon ennen kaikkien louhimista.
Arviolta vuonna 2140 on kaikki louhittu. Tämä transaktiomaksut pysyy edelleen joka pitää hintaa yllä, mutta lohkopalkkiot poistuu louhimisesta. Mutta kuten videolta käy ilmi, btc ei nykysellään sovellu juuri kaupankäyntiin jos verrataan muihin jotka on huomattavasti nopeampia ja edullisempia käyttää. Tällä hetkellä taitaa ripplen xrp+rlusd projekti olla lähimpänä sitä että joku löisi läpi ns. Fiatin korvaajana ihan arkielämässä
Piti googlata ja tällaista opin asiasta: "Kun kaikki 21 miljoonaa Bitcoinia on louhittu, louhijoiden kannustimet siirtyvät täysin lohkoketjutapahtumien vahvistamisesta ja turvaamisesta saataviin transaktiomaksuihin. Vuoden 2140 jälkeen lohkopalkkioita ei enää jaeta, mutta verkko jatkaa toimintaansa ja pysyy turvallisena näiden transaktiomaksujen ansiosta."
Lisäksi kannattaa huomioida, että bitcoin verkko säätää louhinnan vaikeutta automaattisesti. Jos louhintatuotot putoavat, ja osa louhijoista lopettaa tai vähentää louhintaa, verkko helpottaa louhimista, jolloin siihen ei kulu enää yhtä paljon sähköä, eli se tulee halvemmaksi ja siten kannattavammaksi. Sen ansiosta tulee mukaan uusia louhijoita ja/tai lopettaneet käynnistävät toimintansa uudelleen. Louhintakustannuksiin sovelletaan myös ihan suoraan kysynnän ja tarjonnan lakia, jonka ansiosta louhijoiden määrä eli verkon turvallisuus pysyy pitkässä juoksussa suunnilleen samana.
Hieman outo valuutta.Eihän sillä voi maksaa kuin sellaiselle taholle,mikä ottaa vastaan bitcoineja.Ethän voi maksaa shellin kortilla nesteellä.Onko olemassa fyysisiä bitcoineja kuten tuo kolikko?Ei varmaan ole.Digitaalista rahaa ainoastaan.
Eikö sama päde kaikkiin valuuttoihin? Et voi Argentiinan pesoilla maksaa Shellillä. Ja Eikö sekin ole jännää että euron arvo ei perustu mihinkään fyysiseen? Tai että määrälle ei ole mitään rajaa 🤔
Mutta kuten täällä jo joku kommentoikin, on olemassa maksukortteja (visa / Mastercard) joilla voi maksaa vaikka Prismassa, Shellillä tai Argentiinassa. Palveluntarjoaja sitten veloittaa ostoksen käyttäjän bitcoin -lompakosta. Eli siinä mielessä kyllä tähän ratkaisuja on olemassa vaikka itse maksutapahtuma ei tapahdukaan bitcoin-verkossa.
Kannattaa tarkistaa semmonen nettisivu kuin btcmap piste org, siellä näkyy kaikki yritykset jotka ovat ilmoittaneet että btc käy maksuna, yllättävän paljon löytyy jos katsot jotain EU maita ja jopa suomessakin on ihan mukava määrä.
Muovikortti on hoitanut hommansa maksuissa,bitcoinilla voi kyllä keinotella kun muistaa että voitot maksaa aina joku toinen lisä arvoa siinä ei synny vain suuri energiankulutus.
Suosittelen Apple Paytä tai Google Paytä turvallisuuden takia. Muoviin sisältyy riskejä 👍
@@mylhainenriskinsä se on pieremisessäkin
Minä en sure yhtään, jos joku menettää rahansa noihin bitcoineihin..
En minäkään. Kukaan joka on ostanut ja pitänyt tähän asti ei ole menettänyt. Pari viikkoa sitten saattoi vähän kalliimmalla toki ostaa.
Säästötili on juuri sitä varten, ettei rahojaan menettäisi. Makuutapa tililläsi, niin kymmenen vuoden päästä voit ottaa summasta nollan pois.
Niin, Euro ja muut valuutat on suunniteltu käyttämistä varten, ei säästämistä. Siitä pidetään inflaation avulla huolta.
@@jontsa8752 no pistetään molemmat 500.000€, minä jätän ne tuonne säästötilille ja sinä ostat bittejä, katsotaan 10v kuluttua montako nollaa ja mihin suuntaan pilkun voi siirtää...
@@vannekiristaa kaivaa verta nenästä oikeen tosissaan 🫢
Vielä sellainen hankaluus on kuin olisi pankkiliiketoiminnassakin, että jos ei paikallisesti ole pääsyä internettiin, kännykkä tai maksupääte, niin kauppaa ei voi käydä. Jos ei ole sähköäkään, niin kassat ei toimi. Siinä käteinen eroaa, vaikka lopulta se voi olla weimarin markka tai zimbabwen dollari.
Niin. Sitten kun ei ole sähköä tai nettiä niin täytyy käyttää jotain muita vaihdannan välineitä kuten vaikka seteleitä ja kolikoita 👍
Kyllä on olemassa bitcoin ohjelmia joilla voi maksaa ilman nettiäkin.
Suuria summia ei kannata siirtä euroksi, koska verottaja iskee, olen kuulut siitä joltakin. Eli verokarhu iskee.
Totta kai verot pitää maksaa myyntivoitoista ihan niin kuin mistä tahansa.
Jännä nähdä miten käy kun louhintatuotot laskee, sittenhän transaktiokulut nousee jotta louhijoiden kannattaa louhimista jatkaa.
Yleensä bitcoinin hinta on pyörinyt sillä tasolla että sitä jossain kannattaa louhia. Mm. Sen takia halvingit yleensä nostavat hintaa. Supply shockin lisäksi.
Bitcoinista ei ainakaan varsinaista maksuvälinettä tule koskaan. Siitä pitää huolen suuri arvon vaihtelu. Ostajalle on liian suuri riski maksaa valuutalla, jonka arvo voi seuraavana päivänä olla 10% suurempi. Myyjälle taas on liian suuri riski ottaa maksua vastaan valuutalla, jonka arvo voi laskea saman verran maksun saannin jälkeen. Tai jos möisit vaikka laskulla 2 viikon maksuajalla, niin saamasi Bitocoinin arvo voisi maksupäivänä olla vaikka -50%.
Ihmiset eivät voi suoraan myöntää, että ostavat Bitcoinia vain keinottelutarkoituksessa. Itse voin tämän myöntää ja ostan Bitcoineja niin kauan, kuin löytyy joku idiootti, joka niistä maksaa enemmän. Toki en aio jäädä liian pitkäksi aikaa holdaamaan. Jokaisessa pyramidissa "liian ahneet" menettävät lopulta rahansa.
@@Puhvetti247 "veit jalat suustani" Iso hatun nosto sinulle. 🙏
@@Puhvetti247 Myy pois vaan samantien, kun et selkeästi sitä ymmärräkään.
@@Puhvetti247 Se suurin syy bitkon käyttämättömyyteen maksuvälineenä ei ole hinnan vaihtelu vaan hitaus ja hinta. Hintavaihtelut tasaantuis ajanmyötä huomattvasti jos se olis isossa käytössä.
@@jontsa8752 En tietenkään myy vielä. Jos/kun jenkit näitä hommaa varantoihinsa, niin sen jälkeen on hyvä aika myydä. Ei enää löydy maan päältä tyhmempiä ostajia.
Sijoitustuotteena... en ota kantaa. Maksuvälineenä ihmisen kehittämä uusi turhake.
Ja euro on siksi peestä kun iskee verottaja.
Miksi et kertonut mitä louhinta on
Kyllä kerroin.
Hyvä video. Ymmärsinkö kaiken ? Luultavasti en. Bitcoin on luotettava. Kunnes ei enää ole. Jos / kun kvanttitietokoneet joskus saadaan toimimaan niin saat siitä tiedon luultavasti liian myöhään ja rahasi ovat menneet.
Kvanttitietokone on potentiaalinen uhka ja järjestelmän muuttaminen sen kestäväksi vaatisi laajan konsensuksen ja se on hidasta. "Rahat on menneet", eli viittaat nyt Bitcoiniin rahana?
@@mylhainenSanavalintanikin tässä tapauksessa jo osoittaa että asian sisäistäminen on vielä pahasti kesken joten noudatan sijoitusohjettani että sijoita vain sellaiseen minkä toiminnan ymmärrät😊
@@juperi2174 "Jos / kun kvanttitietokoneet joskus saadaan toimimaan niin saat siitä tiedon luultavasti liian myöhään ja rahasi ovat menneet." meinaatko että olisi ainoa paikka mikä hakkeroitaisiin,Bitcoin? Miten muut kuten osakkeet,säästötilit ym ,niitä ei hakkeroitaisi?
@@juperi2174 Tähän "rahat on menneet" -kommenttiin vielä selkeytystä: Sinä tai joku voisi vaikka kävellä minun ovelle ja antaa minulle tonnin setelin ja minä siirtäisin vastaavan summan Bitcoinia sinun Bitcoin-lompakkoosi. Jos kvanttitietokone hakkeroisi bitcoinin ja veisi sen sinun lompakostasi (tai romahduttaisi sen arvon) niin silloin bitcoin olisi mennyttä. Minulla olisi edelleen se tonnin seteli. Sitä minun myyjänä ei tietenkään olisi velvollisuutta sinulle takaisin maksaa. Jos ostaisit minulta auton ja se varastettaisiin, niin tilanne olisi sama. Auto olisi mennyttä, rahat olisivat minulla.
@@juperi2174 Siinä kohtaa kun tommonen mylly päätyisi rikollisiin käsiin, meillä on paljon isompia ongelmia kuin bitcoinin menetys.
Warren Buffett, legendasijoittaja ja yksi maailman rikkaimmista ihmisistä sanoi Berkshire Hathawayn vuosikokouksessa vuonna 2022, ettei maksaisi kaikista Bitcoineista edes 25 dollaria.
Olis kannattanut, mutta jälkikäteen on hyvä viisastella. Jos olis tuon kokouksen aikaan ostanut ihan markkinahintaan niin olis yli nelinkertaistunut sijoituksen arvo.
Warren buffetille onkin varallisuutensa puolesta aivan sama omistaako hän yhtään bitcoinia tai vaurastuuko hän enempää. Toinen jalka haudassa oleva 94vuotias ei ole se keneltä kuuntelisin tulevaisuuden visioista
Kysyntä ja tarjonta määrittävät kyllä bitcoinin arvon. Bitcoinin kysyntä perustuu kuitenkin siihen oletukseen, että sen arvo nousee tulevaisuudessa. Toisin sanoen, bitcoinin arvon nousu perustuu pitkälti ihmisten odotuksiin. Osakkeiden arvo taas pohjautuu siihen, että ne tuottavat rahaa, mikä tekee niiden arvosta mielestäni konkreettisemman kuin bitcoinin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että bitcoin olisi huono sijoitus - tämä on vain omaa pohdintaani ja selitys siitä mistä bitcoinin arvo muodostuu.
Olen kuullut että joillakin osakkeilla on arvoa vaikka yritys tuottaa tappiota 🤔
Eli vähän vakavammin: ei osakkeiden arvostus perustu aina reaalitalouteen vaan suurelta osin odotuksiin.
Totta, kommenttini oli hieman yleistävä eikä huomioinut osakkeiden välisten erojen merkitystä. Yleisesti ottaen osakkeiden hinta kuitenkin perustuu yrityksen nykyiseen tuloskuntoon ja tulevaisuuden odotuksiin. Mielestäni yrityksen esimerkiksi tuotteiden myyntiä voi kuitenkin jollain tasolla ennustaa toisinkuin ihmisten mielipiteitä.
Juu, no ei bitcoinin arvoa ehkä suoraan voi osakkeisiin verrata vaan ennemmin juuri vaikka mainittuun kultaan. Sekään ei itsessään tuota mitään. Ei kullallakaan mitään varsinaista käyttöarvoa enää nykyään juuri ole.
Bitcoinin arvo perustuu myös siihen että tiedetään ettei niitä voi luoda tyhjästä tai määräänsä enempää.
Kultaa voi käyttää reaalimaailmassa ja jos se on fyysisesti hallussa vaikka kassakaapissa, sitä tuskin kukaan vie. Bitcoin jossakin virtuaalilompakossa, no, en luottaisi arvonkehitykseen enkä siihenkään, etteikö joku sitä varastaisi.
Inhorealistisesti: jos sota tulisi, kumpaa mieluummin omistaisit, kultakolikoita vai Bitcoineja?
Omistaisin mieluummin bitcoineja
Bitcoin voi olla ns kylmässä lompakossa ja siellä kassakaapissa. Se olisi aivan yhtä mahdoton varastaa.
Riippuu missä sodittaisiin jne, jos esim suomi ei olisi EUssa ja venäjä hyökkäisi tänne niin olisi paljon vaikeampi lähteä turvaan kaiken kullan kanssa, bitcoiniin riittää että on lappu mukana missä on "salasana" tai sitten ole pistänyt päähäsi sen muistiin eikä kukaan tiedä jos sinulla on vaikka puolen miljoonan arvosta rahaa mukana, samalla suomen pankit romahtaa ja kaikki muu mitä suomessa on.
Jos taas kyse olisi jostain isommasta sodasta esim ww3 niin sillon kummankaan omistus olisi aika turhaa koska kukaan ei halua muuta kun ruokaa, vettä ja aseita/panoksia. Kuitenkin sodan jälkeen kummatkin olisivat arvokkaita jonkun ajan jälkeen, se on sit toinen asia kummatko olet pystynyt säilyttämään sinne asti ilman että joku on ne varastanut.
Toi valuutta on pyramidihuijaus.
@@janttu5283 kerro toki ketä huijataan ja miten?