Πότε πρέπει να καις γέφυρες | Greekonomics #11
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 13 ธ.ค. 2024
- Αυτό το βίντεο του Greekonomics αναλύει στρατηγική διαπραγματεύσεων με τον πιο απλό τρόπο. Πότε ΠΡΕΠΕΙ και πότε ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να «καις γέφυρες». Γιατί το κάψιμο της γέφυρας δίνει διαπραγματευτική ισχύ και πολλά παραδείγματα από κάψιμο γεφυρών στην πραγματική ζωή (ναι, κι εσύ το κάνεις, χωρίς καν να το ξέρεις!)
Το κανάλι Greekonomics έχει ως αντικείμενα την οικονομική παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη. Αν σας ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκεφτείτε να εγγραφείτε.
Έρευνα - παραγωγή - παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.
Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University). Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
Webpage: www.kmarinakis....
Facebook: / kosmic17
Instagram: / kosmas_marinakis
Twitter: / kos_marinakis
Σαφές, απλά διατυπωμένο, τεκμηριωμένο με τα κατάλληλα παραδείγματα. Σωστά ελληνικά, απλό ύφος χωρίς "τουπε", από έναν καθηγητή που αξίζει τον τίτλο του δασκάλου. Θα ήθελα πραγματικά τα παιδιά μου να τύχουν τέτοιων δασκάλων. Ευχαριστώ. Έχετε την εκτίμηση μου.
Σας ευχαριστώ. Γιατί να έχω τουπέ; Εκπαιδευτικά βιντεάκια κάνω δεν είμαι κανένας σταρ :)
@@Greekonomics Μεταξύ άλλων η σεμνότητα και η αυτογνωσία ξεχωρίζει τον δάσκαλο από τον καθηγητή. Εγώ σας ευχαριστώ.
Πόσο όμορφη η φράση "καθηγητής που αξίζει τον τίτλο του δασκάλου"!
Η πιο τέλεια στρατηγική καψίματος γεφυρών που έχω ακούσει είναι η εξής:
Υπάρχουν καπετάνιοι πλοίων που δεν ξέρουν να κολυμπάνε! Πιστεύω θα είναι και οι καλύτεροι στη δουλειά τους!
Κάτι τέτοιο έχω ακούσει για πιλότους αεροπλάνων που δεν ξέρουν να πετάνε.
Ή πιλότοι που δεν ξέρουν να πετούν
Χαχαχαχαχα ...
Επίσης πιλότοι που δεν ξέρουν να πετάνε... Πιστεύω είναι οι καλύτεροι στη δουλειά τους... Να 'σαι καλά Γκντουλ
Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά.. Ανυπομονώ για τα επόμενα βίντεο
Εγώ ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο. Θα βγάζω καινούριο κάθε 2-3 εβδομάδες.
Πολυ ωραια τα μαθηματα και τα βιντεο σε αυτην την αιθουσα, γιατι εχει και τον προτζεκτορα που βοηθαει πολυ
Καλησπέρα σας κ. Μαρινάκη...καταρχάς θα ήθελα να σας δωσω πολλά συγχαρητήρια για τη "δουλειά" που κάνατε στο TH-cam...κατα την γνώμη μου ειναι πραγματικά εξαιρετική...καταλαβαίνω οτι σε μία επιστήμη η λογική αλληλουχία των γεγονότων με κυρίαρχο οδηγό την πληροφορία οδηγουν σε λογικά συμπεράσματα άλλα στους ανθρώπους εν προκειμένω υπαρχει και αυτο που ονομάζουμε συναίσθημα...μία δύσκολη έννοια για να την ορίσουμε επ' ακριβώς..οπως ειπαν και άλλοι στα σχόλια στο παράδειγμα της Μαρίας και του Γιάννη η Μαρία αν και δεν εχει καμία σχεση με τον Γιάννη...με το που ο Γιάννης αποφασίζει πως θα μοιράσει τα χρήματα δημιουργείται μια συναισθηματική σχεση...για εναν απολυτα λογικό άνθρωπο...τα 1000 € ειναι μια χαρά δεν τα είχα..τα πήρα και μαλιστα χωρις κόπο αλλα με βαση αυτη τη συναισθηματική σχέση μίσους κατα πάσα πιθανότητα που δημιουργείται ανάμεσα τους γιατι ο Γιάννης "εκμεταλλευεται" τη Μαρία αφου στην τελική την χρειάζεται για να πάρει το ποσό η Μαρία θα αποφασίσει να μην δεχτεί και θολωμενη απο το συναίσθημα να αποφασίσει να φύγουν και οι 2 χαμένοι...ο γιαννης πολύ η μαρια λίγο αλλα και παλι χαμένη..οποτε θα ήθελα τη γνώμη σας με καποιο βιντεακι σχετικά με τον ρόλο που μπορει να παίξει το συναίσθημα σε μία "λογική" απόφαση..🙂
Μπράβο Κοσμά, από τα καλύτερα βίντεο οικονομίας που έχω παρακολουθήσει.. συγχαρητήρια!
Ευχαριστώ πολύ φίλε, Αντώνη!
Είσαι μαγικός έτσι όπως μιλάς και με υπνωτίζεις κιόλας! Φοβερό περιεχόμενο μόλις σε ανακάλυψα!!!
Έχω παρακολουθήσει 2-3 βίντεο σου μέχρι στιγμής. Σε κανένα βιντεο δεν ήθελα να τελειώσει. Είναι τόσο πολύ μεγάλη η γνώση που προσφέρεις απλόχερα, με τόσο εμπεριστατωμένο λόγο που δεν το έχω ξαναδεί πουθενά!!! Μοιάζει να έχεις κάνει πάρα πολύ μεγάλη προετοιμασία στο θέμα που αναλύεις κάθε φορά. Μοιάζει να έχεις ολόκληρο τηλεοπτικό συνεργείο από πίσω (μέχρι και σκηνοθέτη θα έλεγα). Επίσης μοιάζει να έχεις κάνει πολλά χιλιόμετρα πάνω-κάτω στις αίθουσες διδασκαλίας. Για όλα αυτά θέλω να σου δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να σε παρακαλέσω να μην σταματήσεις.
Ευχαριστώ πολύ. Όλα τα κάνω μόνος μου σε αυτό το βίντεο :)
@@Greekonomics 🏅
@@Greekonomics Εξαιρετικός! Θα ήθελα να είχα την τύχη να σε είχα καθηγητή έστω και για ένα έτος
Και κάποιος που δεν έχει ιδέα από οικονομικά όπως εγώ τελικά μπόρεσε να καταλάβει αρκετά μπράβο! Με απλά λόγια εξηγείτε πολύπλοκες έννοιες...
Από τα πιο διαφωτιστικά βίντεο σε αυτό το κανάλι. Εντάξει, όλα φυσικά είναι διαφωτιστικά, απλώς αυτό εξηγεί με απλό τρόπο τις φαινομενικά παράλογες κινήσεις καταστροφής των εναλλακτικών. Δεν είναι τελικά καθόλου παράλογες, έχουν τη θέση τους επίσης.
Όταν ήμουν φοιτητής είχα κολλήσει με το champions manager. Όταν είχα εξεταστική δεν μπορούσα να διαβάσω γιατί σκεφτόμουν συνέχεια ποτέ θα παίξω. Αναγκαζομουν, λοιπόν, να σβήσω το manager από τον υπολογιστή για να μπορέσω να διαβάσω. Αυτό μου θύμισε το βίντεο. Μου ήταν πολύ δύσκολο να το κάνω γιατί ήταν παιχνίδι στρατηγικής και έχανα την πρόοδο ενός ολόκληρου εξαμήνου.
Είναι η δεύτερη φορά που σας παρακολουθώ και οφείλω να ομολογήσω ότι είστε εξαιρετικός..!
Αψογος, Ευχαριστώ !
Εξαιρετικό θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστούμε που μας προσφέρεις οικονομική παιδεία που δύσκολα θα την βρούμε άλλου
Μου άνοιξες τα μάτια σήμερα και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.Φαινετε ότι είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις Συγχαρητήρια.
Συγχαρητήρια κε Καθηγητά! Ευχαριστούμε για τις παρουσιάσεις σας!
Να είστε καλά. Ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!
Εξαιρετικό βίντεο και ένα από τα αγαπημένα μου θέματα!
Ωραίο κανάλι έφτιαξες φίλε. Πάντως, όταν ξεκινάμε δίαιτα "από Δευτέρα" , αυτό που κάνουμε τη Κυριακή δεν είναι να πετάξουμε όλα τα γλυκά, αλλά αντιθέτως να τα καταναλώσουμε και μάλιστα χωρίς τύψεις. Δεν ξέρω πως λέγεται αυτό με οικονομικούς όρους, αλλά στην απλή γλώσσα ονομάζεται "ημέρα χαράς".
Χαχαχα! Κι εγώ αυτό κάνω.
@@Greekonomics επίσης από Δευτέρα σταματάμε το κάπνισμα και την Κυριακή έχουμε καπνίσει ίσαμε είκοσι τσιγράρα.
Εγώ που δεν χρειάστικε ποτέ να κάνω δίαιτα ποτέ μου η μέρα χαράς που αναφέρεσαι είναι όταν πληρώνομαι.😂
Εξαιρετικά βίντεο, πολύ καλή δουλειά. Ευχαριστούμε πολύ! Αν είχε αγγλικούς υπότιτλους θα μπορούσε να τα παρακολουθήσει ακόμα πιο πολύς κόσμος.
Ευτυχώς βρήκα αυτό το κανάλι ! Ευχαριστώ πάρα πολύ . Πάρα πολύ ωραίες διαλέξεις, ενδιαφέρουσες και αντικειμενικές πολύ σπάνιο
4:20 και αυτό με το ξυπνητήρι είναι πολύ κοντινό (ίσως βάλω και καφέ δίπλα) υπέροχο βίντεο !
Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί αυτές τις καφετιέρες με χρονοδιακόπτη και πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μυρίζει όλο το σπίτι καφέ. Εμένα με ξυπνάει ακόμη και η μυρωδιά του καφέ.
Το συγκεκριμένο θέμα μου θυμίζει το πρόσφατο "κάψιμο γεφυρών" επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ελλάδα!!! Ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας!
Αγαπητέ Κοσμά δεν υπάρχουν σχόλια για την αξία των video σου. Το "ευχαριστούμε" είναι πολύ μικρή λέξη να την αποτυπώσει. Όπως είπε σε ένα άλλο σου βίντεο ένας χρήστης, επιτελείς κοινωνικό έργο.
Εξαιρετικό ΚΑΙ αυτό το βίντεο, για ενα πολύ δυσκολο και τεχνικό θέμα
Ευχαριστώ πολύ!
4:30 αυτό έκανε ο Σκιπίων στο 2ο Καρχηδονιακό πόλεμο.
Από την άλλην, οι Σπαρτιάτες ποτε δεν κυνηγούσαν αυτούς που εγκατέλειπαν την μάχη.
Τίποτα δεν είναι απόλυτο στην ζωή!
Ολα εξαρτιονται με την περίσταση της στιγμής που θα πρέπει να δεις τι είναι το πιο συμφέρον για εσένα!
Δηλαδή το αρνητικό και το θετικό είναι πάντα σε ποσοστό της στιγμής που θα παρθεί μία απόφαση για την λύση ενός προβλήματος!
Γαμωτο μακάρι να είχα βρει το κανάλι αυτό όταν έδινα θεωρία παιγνίων... Θα περνούσα το μάθημα
Χαχαχα!
Παντως το καψιμο γεφυρων οταν γινετε με αντιπαλο τον εαυτο, εξυπηρετει και κατι αλλο. Μειωνει το κοστος της επιλογης. Αλλο να σκεφτεσαι 10 επιλογες και αλλο 3. Κανεισ καλύτερο navigation. Το decision making κάνει tap σε περιορισμένα resources.
Στο 12.24 (περίπου) στο άνω σκέλος του παιχνιδιού θεωρείται ότι η sum θα επιλέξει να αναπτύξει νέα τεχνολογία για μεγαλύτερη οθόνη μιας και αυτό θα της φέρει μεγαλήτερο κέρδος από το να κρατήσει την υπάρχουσα κι ας "χάνει τη διαπραγμάτευση" από τη pear. Παρατηρούμε όμως ότι σε αυτή τη περίπτωση αντί και οι 2 εταιρείες να έχουν κέρδος 1 ( με τη παλιά τεχνολογία) θα έχουν κέρδος 6&2 αντίστοιχα. Γιατί να μη θεωρήσει η sun ότι σε αυτή τη περίπτωση η μεγάλη ψαλίδα κερδών θα τη φέρει μελλοντικά σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τη pear για υποδομές, έρευνα, διαφήμιση κλπ, αφού η pear θα διαθέτει μεγαλύτερα κεφάλαια? Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρώ λογικό να επιλέξει την περίπτωση της μεγάλης οθόνης με τη παλιά τεχνολογία η οποία θα έχει "ισορροπία κερδών με τον κύριο ανταγωνιστή της"
Γειά σου Άρη, αυτό που γράφεις δεν είναι καθόλου λάθος. Απλώς δεν είναι αυτό που περιγράφει το συγκεκριμένο δέντρο του παιχνιδιού. Στα οικονομικά όταν αναπαριστούμε ένα παίγνιο πρέπει όλη η πληροφορία που διαθέτουμε για το τώρα και το αύριο να συμπεριλαμβάνεται στο δέντρο του παιγνίου. Αυτά τα νούμερα που δίνω εγώ στο παράδειγμα υποτίθεται πως συμπεριλαμβάνουν όλα αυτά που σωστά γράφεις εσύ, μεταφρασμένα σε κέρδη.
Και βιωματικό το επεισόδιο σήμερα 😂. Ευχαριστούμε 👏🏻👏🏻👏🏻
Σχετικα με την pear και την Sam, Το παράδειγμα παρ' ότι καταλαβαίνω ότι είναι εσκεμένα απλοϊκό για να εξηγήσει την έννοια του καψίματος των γεφυρών, θα έλεγα πως έχει πολλούς άλλους παράγοντες που το επηρρεάζουν. Βασικότερος από αυτούς είναι πως οι εταιρείες δεν έχουν μία δυνατότητα συνεργασίας μόνο (όπως στο παράδειγμα με τον Γιάννη και τη Μαρία). Αυτό σημαίνει πως αν εξαρχής η Sam ξεκόψει αυτήν την ύπουλη τακτική από την Pear, τότε η Pear θα σκεφτεί 2 φορές περισσότερο να το ξανακάνει την επόμενη φορά που θα συνεργαστούν. Με λίγα λόγια, αν η Sam επιλέξει την 2η επιλογή (1 δις η κάθε εταιρεία), τότε είναι σαν να λέει στην Pear πως προτιμώ να χάσω 1 δις αν εσύ πρόκειτε να χάσεις 5 δις, καθώς είμαστε ανταγωνιστές και αν αυτό επαναλαμβάνεται (6 εσύ, 2 εγώ) τότε στο τέλος θα εξελιχθείς πολύ περισσότερο από μενα, κάτι το οποίο δεν θέλω.
Επίσης αν κάνει κάτι τόσο ύπουλο η Pear, μπορεί να περιμένει πως η Sam - ακόμα και αν επιλέξει το δεύτερο, 6 δις 2 δις - δεν πρόκειτε να ξανασυνεργαστεί μαζί της καθώς έπαιξε ύπουλα.
Μπράβο, εξαιρετικός ! Καλή συνέχεια στο έργο σας.
17:50
Αυτό, κύριε Μαρινάκη, δεν γίνεται στην πραγματική οικονομία. Ίσα-ίσα που η Pear έχει, τώρα, το επάνω χέρι και μπορεί μέχρι και δικό της διοικητικό συμβούλιο να διορίσει στην Sam.
Η Sam απώλεσε το μοναδικό χαρτί που είχε, με την απόλυση του R&D τμήματός της.
Συγχαρητήρια για τα βίντεο σας. Θα το εκτιμούσα εάν αναφέρετε κάπου πως λέγονται οι θεωρίες στις οποίες αναφέρεστε στα αγγλικά(έστω στην περιγραφή).
Το παίγνιο με το 1m ονομαζεται Ultimatum game και είναι πολύ γνωστό στο κλάδο της Οικονομικής Συμπερφοράς (Behavioral Economics).
Εξαιρετικός lecturer.
Ευχαριστώ πολύ!
Υπέροχη η ανάλυση σου. Έλεγξε το βιβλιαράκι του Sun Zu για τις στρατηγικές επιλογές.
good stuff φίλε, ωραίο να βλέπεις σοβαρούς Έλληνες. Welldone!!!!
Θεός στο 9:56 με τις απλ και σαμσουνγκ. Από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς!
Perfect presentations. Impressed. Regarding Pear and Sam. If Pear was hiring the fired engineers of Sam would concurred the market. Not very clever idea of Sam….
Άψωγοοος!!!! Εγώ πάντως όταν αποφάσισα να κάνω δίαιτα, πέταξα τα περισσότερα ρούχα μου και αγόρασα μικρότερα! Πιστέψτε με πιάνει το τέχνασμα!!!!
Ο πατέρας μου το είχε κάνει αυτό. Πήγε στην μοδίστρα και τα στένεψε όλα και μετά τα ξαναπήγε και τα ξαναάνοιξε :))
Καλησπέρα Κοσμά, εξαιρετικό και αυτό, όπως όλα τα βίντεο σου. Το κάψιμο γεφυρών στην μάχη με τον εαυτό μας, μοιάζει να είναι απλά θέμα αυτοπειθαρχίας. Στην περίπτωση όμως της διαπραγμάτευσης με κάποιον άλλο και αφού προσφέρει διαπραγματευτική ισχύ,τι μας εμποδίζει να διατηρούμε τις επιλογές μας και να μπλοφάρουμε κάθε φορά; Με άλλα λόγια, στο παράδειγμα σου, γιατί η SAM να μην δηλώσει ότι δεν μπορεί να αναπτύξει την τεχνολογία;
Καλή ερώτηση. Σε αυτό το παιχνίδι αυτό δεν γίνεται γιατί υπάρχει τέλεια πληροφόρηση.
Καλημέρα!
Εξαιρετικός!
Να δώσω μια ιδέα για κάποιο επόμενο βίντεο;
Επενδύοντας με βάση τα θεμελιώδη η με βάση την τεχνική ανάλυση;η σε συνδιασμό;
Δύο τελείως διαφορετικές σχολές επενδύσεων.
Το κανάλι προσφέρει αξία κ αυτό μετράει.
Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ!! Ναι, κάποια στιγμή θα το κάνω αυτό το βίντεο. Μέχρι τότε όμως, μια συνοπτική απάντηση είναι η εξής: fundamentals για επενδύσεις σε βάθος χρόνου, τεχνική ανάλυση σε βραχυχρόνιες κερδοσκοπικές τοποθετήσεις.
Καλησπέρα σας, έχω καταλάβει την συγκεκριμένη στρατηγική αλλά μου δημιουργήθηκε ένα ερώτημα κατά την διάρκεια ακοής του παραδείγματος με τις δύο εταιρίες. Σε περίπτωση που η SAM κλείσει τον τομέα ανάπτυξης για να μπορέσει να ΄΄απειλήσει΄΄ την pear , γιατί η pear να μην αποφασίσει να συνεργαστεί με άλλη εταιρία; Αυτομάτως αυτό δεν κάνει την απειλή κενή;
Καλή ερώτηση. Αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα του πίνακα, ήτοι οι αποδόσεις να ήταν τέτοιες που να το συμπεριελάμβαναν. Σε αυτή την περίπτωση, το παίγνιο πιθανόν να είχε άλλο/α σημείο ισορροπίας ή και να μην είχε καν. Διάλεξα το συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί υφίστατο στην πραγματικότητα. Το 2017-2018 μόνο η Samsung ήταν σε θέση να παράγει μαζικά τις κυρτές OLED οθόνες που ήθελε η Apple.
@@Greekonomics To σημαντικότερο όμως δεν είναι η διάγνωση αυτών των συνθηκών;
Και κάτι άλλο: αυτό όλο το παράδειγμα είναι σε πολύ απλή μορφή μέρος της θεωρίας παιγνίων, έτσι δεν είναι;
Γεια σου Κοσμά. Τρομερός για ακόμη μια φορά. Μια ερώτηση: τι παιχνίδια έπαιζες μέχρι τις 3:00? 😂
Πολύ ωραίος!!
ωραιο βιντεο !!! μπραβο!
αμα μπορεισ κανε ενα euro vs δραχμη και τι θα ηταν καλυτερο για την περιοδο 2009
Θέλει κι ερώτημα;
Άψογος!
Ευχαριστώ Παναγιώτη!
ωραίο αυτό με το ξυπνητήρι :)
Δουλεύα σε μια επιχείρηση από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο. Η συμφωνία ήταν ότι θα επιστρέψω το δώρο Χριστουγέννων τα Χριστούγεννα αλλά εγώ σταμάτησα αρχές Δεκεμβρίου. Αφού δεν μου το κάνανε κατάθεση καν εγώ πήρα και απειλησα ότι θα πάω επιθεώρηση αν δεν μου το βάλουν με αποτέλεσμα να μου το κάνουν κατάθεση αλλά πρίν το κάνω ήξερα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να με ξαναπάρουν για δουλειά. Εγώ έκαψα την γέφυρα μου? 😂
Τελειο βιντεο
Ωραίο βίντεο! Τα λες πολύ αναλυτικά! Μπράβο σου!! ... έχω όμως μία άλλη άποψη για το αρχικό παράδειγμα του Γιάννη και της Μαρίας! Έτσι όπως έκανε την μοιρασιά ο Γιάννης, η Μαρία θα μπορούσε με μεγάλη επιτυχία να απειλήσει τον Γιάννη, πως??? Πολύ απλά ο Γιάννης θα χάσει 999.000€ και η Μαρία ΜΟΝΟ 1000€
Αυτά έχουν ενδιαφέρον αλλά ως παίγνια μεταξύ λογικών ανθρώπων. Αν για παράδειγμα ο ένας δεν είναι λογικός τότε τα αποτελέσματα είναι άλλα. Στο παράδειγμα με το Γιάννη και την Μαρία, η Μαρία δεν θα δεχόταν να πάρει ένα τόσο μικρό μερίδιο από το ένα εκατομμύριο. Αυτό που θα γινόταν θα ήταν μια διαπραγμάτευση μεταξύ τους μέχρι να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό ποσό και για τους δύο, ανάλογα με το πόσο είχαν ανάγκη τα χρήματα κ.α.
Μπορείτε να προτείνετε ένα καλό σύγγραμμα πάνω στις διαπραγματεύσεις (μεταφρασμένο ή στα αγγλικά);
Αλλο ενα ευχαριστω, το βιντεο σου με βοηθισε να προσδιορισω την θεση μου σε μια κατασταση Χ. Εγγραφη και ειδοποιηση done!! ;-)
Σωστή κίνηση!
Ωραίο!! Γιατί να μην συμπεριφερθω ΣΑΝ να έχω κάψει τις γέφυρες ,αλλά να μην τις έχω οντως κάψει ? Γίνεται αυτό?
Εγώ θα σας πω κύριε Μαρινάκη περιστατικό δικό μου το οποίο είναι πολύ σχετικό με το παράδειγμα της δίαιτας που παρουσιάσατε και αφορούσε το κόψιμο του τσιγάρου
Σύμφωνα με το παράδειγμα της δίαιτας ένας καπνιστής που θέλει να κόψει το τσιγάρο από Δευτέρα πετάει ότι πακέτο έχει στα σκουπίδια όπως ακριβώς τα έκανε κάποιος δηλαδή που θέλει να κόψει τις σοκολάτες στους πίτσες και τα σουβλάκια για να κάνε μία δίαιτα
Εγώ όμως ακολούθησα ακριβώς το ανάποδο. Κράτησα το τελευταίο πακέτο καπνό σφραγισμένο και μόνιμα αποθηκευμένο σε βάζο διαφανές γυάλινο ώστε να το βλέπω κάθε μέρα.
Όπως τα ξέρετε Το ζήτημα της εξάρτησης έχει να κάνει με τη δημιουργία πανικού όταν πλησιάζει ας τελειώσει η νικοτίνη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά pro έβλεπα πότε θα τελειώσει το πακέτο και ήδη είχε δημιουργηθεί ένα άγχος για την αγορά του επόμενου.
Λοιπόν το τελευταίο πακέτο σφραγισμένο και απέναντί μου πάντα σε πρώτη ζήτηση είχα εξαλείψει το άγχος του να βρω τσιγάρα ακόμα και στις 12:00 και τη μία τη νύχτα αλλά χρησιμοποιούσα την εικόνα του πακέτου ως αντικίνητρο
Σωστός. Πολύ καλό παράδειγμα αλλά η μέθοδος θέλει πολλά κότσια.
Με αυτόν τον τρόπο έκοψα το τσιγάρο! Σαντε άφιλτρο. Η μόνη διαφορά το είχα πάνω σε ράφι.
Αν στη θεση της Pear βάλεις την Sony και την Philips που ηταν ολιγοπώλιο στις οθονες crt στα 90's και στη θεση της Sam την Samsoung και περισσότερο την LG με τις οθόνες tft και lcd στα 2000 με 2010 μπορείς να δεις εκ του αποτελεσματος ποιος ειχε καλύτερη στρατηγικη ....
👍
Σουπερ βίντεο...εύγε...
Παρακαλώ κάντε και ένα βίντεο για το πότε πρέπει να καις Μάγισσες.
@greekonomics Κοσμά μια ερώτηση. Στη τελευταία περίπτωση της pear και της sam, αν η pear απειλήσει τη sam, ότι στη περίπτωση που απολύσει το τμήμα (η ακόμα και μετά ότι αν δε τους ξανά προσλάβει όλους) αυτή θα φτιάξει μεγάλες οθόνες ώστε να βγάλουν και οι δύο από 1 (δις ας πούμε) δε θα αποτελέσει ένα καλό χαρτί για να το ξανά σκεφτεί η sam;
21:30 θεος!!!🤣😂🤣😂🤣😂
super
Thank you!
Λατρεύω το σοβαρό χιούμορ
Κατανοώ στο παράδειγμα του Γιάννη και της Μαρίας, την (πιθανότατα ηθελημένη) υπερβολική ανισότητα για να προβληθεί το παράδειγμα, ωστόσο αυτό απο μόνο του, το διακύβευμα δηλαδή, δεν αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει το παιχίδι ; Το ότι ο Γίαννης έχει τελικά πολύ περισσότερα να χάσει (απο αυτά που θα ήθελε) σε σχέση με τη Μαρία, αν αυτή δεν δεχθεί την προσφορά του, δεν αποτελεί και για το Γιάννη ανασταλτικό παράγοντα , για να λάβει μια τόσο ''άδικη'' απόφαση ; Υποθέτουμε πάντα, ότι αμφότεροι οι παίκτες έχουν ίδια οικονομική επιφάνεια, και δυνατότητα παραγωγής πλούτου, άρα το ενδεχόμενο να φύγουν αμφότεροι με 0 χρήματα είναι μια κατάσταση εξίσου και για τους 2 δυσάρεστη.
Αυτό το παίγνιο με τον Γιάννη και την Μαρία ονομάζεται ultimatum game στην βιβλιογραφία και έχει αναπτυχθεί από τον νομπελίστα οικονομολόγο John Harsanyi. Χρησιμοποιείται και τεστάρεται συχνά σε οικονομικά πειράματα οπου γενικά παρατηρούμε πως όταν το χρηματικό ποσό που διαμοιράζεται στην Μαρία είναι μη αμελητέο για τα δικά της οικονομικά δεδομένα, αυτή θα αποδεχτεί την μοιρασιά όσο άδικη και να είναι. Αυτό αποδίδεται στο ότι η Μαρία είναι σε θέση να κατανοήσει πως η αδικία δεν βρίσκεται σε αυτό που κάνει ο Γιάννης αλλά στην αρχική απόφαση που έλαβε ο σχεδιαστής του πειράματος να δώσει υπερβολική διαπραγματευτική δύναμη στον Γιάννη.
@@Greekonomics είχα και εγώ την ίδια απορία αλλά μου λύθηκε τώρα...αν κατάλαβα καλά η Μαρία αποδίδει την ανισότητα όχι στον Γιάννη αλλά στο "συστημα"...
@@Greekonomics Νομίζω προσφέρει φανταστική τροφή για σκέψη το παίγνιο. Δείχνει κατά την γνώμη μου (χωρίς να έχω σπουδάσει οικονομικά) την διαφορά των θετικών επιστημών από τις οικονομικές επιστήμες, οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από θέματα κουλτούρας και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το αγκάθι που βλέπω στο παράδειγμα και με σπρώχνει να γράψω, είναι το πώς μία τυφλή εμμονή από την μεριά της Μαρίας μπορεί να αλλάξει την διαπραγματευτική της ισχύ. Αν δηλαδή όλες οι Μαρίες έχουν ως αρχή να πάρουν τουλάχιστον >50% του προσφερόμενου ποσού, αλλιώς ΤΙΠΟΤΑ, τότε την διαπραγματευτική ισχύ την έχει η Μαρία και όχι ο Γιάννης. Και αν ο Γιάννης έχει βαρεθεί να συζητάει με "ξεροκέφαλες" Μαρίες θα ανγκαστεί να διαμορφώσει την προσέγγισή του, γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί μία κουλτούρα στη διαχείρηση τέτοιων διαπραγματεύσεων. Φυσικά το πόσα "τίποτα" αντέχει η Μαρία να πάρει και το πόσα "τίποτα" αντέχει ο Γιάννης καθορίζουν το παίγνιο, αλλά παραμένουν ρευστά και πάντα συνδεόμενα με την κουλτούρα / υπόβαθρο / κανόνα αξιών / κλπ των δύο παικτών.
Στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα συμφωνούσε να πάρει 1000€. Θα προτιμούσε να μην πάρει τίποτα. Κι αυτό επειδή θα κυριαρχούσε το αίσθημα της αδικίας. Η Μαρία θα ένιωθε τόσο αδικημένη οπότε θα αποφάσιζε να εκδικηθεί το Γιάννη για αυτή την αλλαζονική του συμπεριφορά. Αλλιώς θα ήταν σαν να του δίνει 499.000€ τα οποία θεωρεί κατά κάποιο τρόπο ότι δικαιωματικά της ανήκουν. Αναγνωρίζοντας βέβαια ότι ο Γιάννης έχει εκ των συνθηκών μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί και μεγαλύτερη τύχη ως πρώτος παίκτης, θα δεχόταν προφανώς να πάρει το 40% ή 30% αλλά όχι το 1 χιλιοστό. Εκτός αν είχε απόλυτη ανάγκη αυτά τα χρήματα, για κάποια εγχείρηση ή της έκαναν έξωση πριν μερικές μέρες κ.ο.κ. Και πάλι όμως η ικανοποίηση ότι δεν θα του χαρίσει τόσα λεφτά θα την απέτρεπε να δεχτεί ειδικά για τόσο μικρό ποσό.
Από την άλλη κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα επέλεγε τέτοιο ποσό 99% για τον εαυτό του. Η απόφαση θα παιρνόταν πιο σωστά αν ήξερε ο Γιάννης την οικονομική κατάσταση της Μαρίας αλλά και τον χαρακτήρα της. Επίσης με 1000€ δεν αλλάζει και τίποτα ουσιαστικό στη ζωή σου. Τώρα με 50.000 - 100.000 - 200.000 αλλάζει και αυτό είναι κρίσιμος παράγοντας. Πολύ δύσκολα κάποιος θα πετούσε π.χ. 100.000 ενώ από την άλλη τα 900.000 από τα 999.000 δεν κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή σου. Επειδή όμως δεν ξέρεις λογικά την οικονομική κατάσταση του άλλου καλό θα ήταν να αφήσεις ένα ποσό που ο μέσος άνθρωπος δεν το διαθέτει και είναι πολύ δύσκολο να το συγκεντρώσει. Πχ 200.000€
Γενικώς η ζωή και τα οικονομικά δεν είναι μόνο νούμερα και αρνητικό - θετικό ισοζύγιο οποίο κι αν είναι αυτό. Το κόστος της Μαρίας σε τύψεις, αίσθημα κοροϊδίας, στίγμα κοινωνικό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος των 1000€. Δεν είναι όλα νούμερα ακόμα και στην οικονομία, υπάρχει η ψυχολογία, ο ανθρώπινος παράγοντας κ.ά.
Πανω σ αυτο εφαρμοστηκε και η Μικρασιατικη εκστρατεια τοτε?
Μακάρι να σας είχα καθηγητή μου. Αν και θα γίνω γραφικός, τρομερό το βίντεο για μια ακόμα φορά.
Ευχαριστώ πολύ! Θα έπρεπε να διαβάζεις πολύ, όμως, να το ξέρεις!
@@Greekonomics με τον τρόπο που τα εξηγείς κύριε ΚΑΘΗΓΗΤΑ νομίζω πως το διάβασμα γίνεται παιχνίδι 😊
💪🏼💪🏼
Μήπως θα ήταν περισσότερο χρήσιμο για τους αμυνόμενους να είχαν κάψει την γέφυρα ώστε να καθυστερήσουν την προέλαση του εχθρού;
Υποτίθεται ότι ακόμα δεν έχουν σκεφτεί αυτήν την εναλλακτική.
Υποτίθεται θα ήταν στα σύνορα και θα φρουρείτο. Αλλιώς θα ήταν γέφυρα των αμυνομένων και όχι των επιτιθέμενων. Στην Ουκρανία πρόσφατα καταστράφηκαν πολλές γέφυρες πέριξ του Κιέβου κυρίως.
Αυτό το παίγνιο μπορεί να εφαρμοστεί και στο συνδικαλιστικό τομέα...!?
Το παράδειγμα με τη Μαρία και το Γιάννη υπολογίζει στην πιθανότητα πως η Μαρία είναι παθητικό άτομο. Η Μαρία δεν χάνει μόνο 1000€ χάνει πολύ περισσότερα, και στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο Γιάννης θα χάσει πολύ περισσότερα αν χάσει 999.000€ παρά η Μαρία τα 1000€. Για να μπορέσει ο Γιάννης να μεταχειριστεί έτσι τη Μαρία ώστε να αποδεχτεί τέτοια προσφορά, πρέπει να κάνει κάποια προεργασία και να την έχει οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση. (Όπως συνήθως γίνεται στην πολιτική της δύσης.) Αν δεν βρίσκεται σε εξαιρετική ανάγκη, θα αρνηθεί μόνο και μόνο για να απολαύσει να βλέπει το Γιάννη που είναι ένοχος πλεονεξίας/απληστίας, η οποία θεωρείται ύβρις, να καταρρέει ψυχολογικά για το τεράστιο ποσό που έχασε. Ένας άνθρωπος άπληστος, πάντα θα πονέσει περισσότερο απο κάποιον που δεν είναι όταν χάσει και δεν υπάρχει άνθρωπος που μπροστά σε τέτοια αδικία δεν βάζει αξία στον πόνο εκείνου που προσπαθεί να τον αδικήσει τόσο βάναυσα. Είναι πολύ high stakes το παιχνίδι του Γιάννη, και αν δεν έχει προετοιμάσει και ελέγξει το πεδίο απ την αρχή θα το χάσει.
Χωρίς να βρίσκεται σε ανάγκη, η Μαρία θα είχε περισσότερες πιθανότητες να δεχτεί, αν ο Γιάννης πρότεινε κάτι γύρω στο 70-30.
8:30 ποιον μου θυμιζει ποιον μου θυμιζει
Αυτό το "μην με αφήσεις να πιω πάνω από 2 ποτά" δεν έχει πιάσει ποτέ! Πιστέψτε με, μιλάω εξ ιδίας πείρας!
ΠΟΤΕ!
Το animation με το μηδέν ήταν έτοιμο από πριν ε;
Στο 14:10 η Sam δεν θα βγαινε μακροχρόνια κερδισμένη αν επέλεγε τελικά να προχωρήσει σε R&D?
Επίσης αν δεν θυμάσαι απέξω το κινητό της πρώην σου, τότε καλά έγινε πρώην και δεν αξίζει να την πάρεις ποτέ ξανά!!!!
Εύγε.πολυ.καλα.και.ωφελειμα.ολα.για.τον.φτωχο.λαο.αλλα..μια.παρακλησι..στην.αφηγησι.σου.κυριε.καθηγητα.με.αργοτερο.ρυθμο.ανεξαρτητως.ηλικιας.πολοι.εχουν.βασανα.μεγαλυτερα.δεν.ειναι.προβλημα.ευχαριστω
Πολύ ενδιαφέρον βίντεο που το ενισχύει αρκετά η καλοδουλεμένη παρουσίαση. Θα μπορούσα να ρωτήσω πως φτιάξατε αυτά τα γραφικά που φαίνονται στο 12:15; Θα με ενδιέφερε να βάλω κάτι αντίστοιχο στην παρουσίαση της πτυχιακής μου.
Αναρωτιέμαι πώς να το χρησιμοποιήσω αυτό που έμαθα..στις δικές μου περιπτωσεις
Ειδικά στους εργαζόμενους δεν ισχύει αυτό ποτέ! Πάντα λες άσε μπας και χρειαστεί να ξαναγυρίσω διότι μπαίνει μέσα ο παράγοντας "δεν υπάρχουν δουλειές".
Στο 1ο παράδειγμα που προσφέρει ο Γιάννης 1.000 ευρώ στη Μαρία για να πάρει ο ίδιος τα 990.000 , εαν ήμουν στη θέση της Μαρίας , σίγουρα και χωρίς 2η σκέψη δεν θα το δεχόμουν.Θα προτιμούσα δηλαδή να χάσω και εγώ και ο άλλος.Κάτι σαν εκδίκηση που μου πρόσφερε τόσο πολύ λίγα χρήματα.Από την άλλη , εαν ήμουν ο Γιάννης , από την πρώτη στιγμή θα πρόσφερα ακριβώς τα μισά του ποσού στη Μαρία με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να τα πάρω.Όσον αφορά το σβήσιμο του κινητού μιας πρώην, δεν λειτουργούν όλοι έτσι.Προσωπικά έχω κρατήσει όλα τα τηλέφωνα από τις λίγες πρώην που είχα αλλά ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό (γιατί δεν το βλέπω ως πειρασμό) να τις ξαναπάρω τηλέφωνο.Τα κρατάω για να ξέρω αν τυχόν μελλοντικά με πάρουν να ξέρω ποια είναι και 2ο για να μην το σηκώσω μιας και είμαι απολυτος στις επιλογές μου.
Εάν αυτά τα 1000 που θα έπαιρνε η Μαρία, εάν δεχόταν, σε ένα άλλο παράδειγμα ήταν 100εκ, τι θα κάνατε;
Αχ ακούω και σκέφτομαι αυτό με το κινητό της πρώην οι καημένες οι αριθμομνήμονες τι τραβάμε🤭😅
Χαχαχα!
Αν ήμουν διευθυντής της pear θα προσλαμβανα τους μηχανικους που απέλυσε η SΛM και θα εκανα τη δουλεια μονος μου
ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.
9:52 from the very few phd professors who have at least a sense of humor, A for the effort
Νομίζω ότι δεν υπολογίζεται το κέρδος της τεχνογνωσίας από την έρευνα και ανάπτυξη το οποίο θα αποτελέσει κεφάλαιο στη sum.
Όλα τα οφέλη συμπεριλαμβάνονται στις τιμές του πίνακα. Ότι είναι σχετικό και επηρεάζει το πρόβλημα συμπεριλαμβάνεται στα νούμερα που δίνω.
Η Μαρία αν έλεγε όχι έχανε ενα χιλιάρικο ενώ ο Γιάννης 999.000 .
Ο Γιάννης ήθελε να πει ναι η Μαρία πιο πολύ από την Μαρία γιατί θα έχανε πιο πολλά.
Στο παράδειγμα της Sam όλα αυτά θα ισχύουν αν η pear δεν μπορούσε να βρει μια άλλη εταιρεία και η sam είναι μονόδρομος.
Άρα είναι και πόσο τον χρειάζεσαι τον άλλο.
Ο Γιάννης έχει πολλά περισσότερα να χαρεί όποτε μια χαρά στέκει η απειλή της Μαρίας.
Αυτό με τις γέφυρες το ειχε κάνει και ο Αλέξανδρος..??
Κάψιμο γεφυρών, ή σε άλλη περίπτωση κάψιμο καραβιών (το έκανε ο Κορτέζ).
Teleio
Ωσονουπο και του Βόσπορου
Ο νοών νοείτο
ΑΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η BEAR?
Αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στο δέντρο αποφάσεων με διαφορετικές αποδόσεις σε κάθε εναλλακτική.
..........όλα αυτά γιατί δεν τα είπες στον Τσίπρα και εμείς τρέχαμε σαν τους χαζούς στα συλλαλητήρια, και πηγαίναμε στα δημοψηφίσματα.Τώρα κατάλαβα πως σαν χώρα η έξοδος απο το ευρώ ήταν Κενή Απειλή. Ευχαριστώ
Στο συγκεκριμένο βίντεο χρησιμοποιεί την έξοδο από το ευρώ σαν κενή απειλή αλλά δεν εξηγεί γιατί ήταν κενή απειλή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να το καταλάβετε από μόνος σας ότι ήταν κάτι τέτοιο από τότε...
Tony Robbins"Burn your boats if you want to take the island"
Τελικά βρήκες κάνα καλό κόλπο με το ξυπνητήρι ; :P
Καλή ερώτηση. Όχι, ποτέ. Όταν όμως έκλεισα τα 21 κάτι άλλαξε μέσα μου και δεν ξαναδυσκολεύτηκα ποτέ να ξυπνήσω. ΠΟΤΕ!
@@Greekonomics Δεν μας βοηθάς έτσι 😂😂
🍀
!!!
re exw 3emhnei apo koplimenta
παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα βίντεο σου παρόλο που δεν κατατάσσω τα οικονομικά στις επιστήμες
όπως είναι τα μαθηματικά η η φυσική.
Κατατάσονται κανονικά στις επιστήμες όπως και η φιλολογία, αρχαιολογία κτλ. Απλά είναι στις κοινωνικές επιστήμες και όχι στις θετικές, παρόλο που γίνεται απίστευτη χρήση Μαθηματικών.
@@pmanolak
Ο ορισμός της βλακείας σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, είναι να κάνεις κάθε φορά το ίδιο πράγμα και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα.
Στα οικονομικά η βλακεία γίνεται πράξη, μπορείς κάθε μέρα να αγοράζεις από μία μετοχή της ίδιας εταιρείας, και κάθε μέρα να την αγοράζεις σε διαφορετική τιμή.
Είτε υψηλότερη είτε χαμηλότερη.
Επίσης σε μία επιστήμη οι νόμοι και οι κανόνες παραμένουν σταθεροί και δεν αλλάζουν κατά το δοκούν.
Όπως για παράδειγμα να λες ότι η αξία ενός νομίσματος ορίζεται από το αντίκρισμα του σε χρυσό, και το 1972 να λες ότι δεν χρειάζεται αντίκρισμα σε χρυσό και το νόμισμα να εξακολουθεί να διατηρεί την αξία του, αντί να μηδενίζεται.
Αυτά και άλλα πολλά, είναι που με κάνουν να πιστεύω, ότι τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη, αλλά μαθηματική απάτη των λίγων.
@@nantonis3068 Νομίζω ο Κοσμάς είναι ο πλέον αρμόδιος για να σου απαντήσει σε αυτά καθώς εγώ δεν είμαι ειδικός.
Να σημειώσω πάντως ότι αυτή η κατάσταση ισχύει κ σε άλλες επιστήμες όπως η ιστορία, ή ιατρική κ.α. Για αυτό τα οικονομικά δεν είναι θετική επιστήμη που μπορείς σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες να κάνεις πειράματα κ κάτω από τις ίδιες αρχικές συνθήκες να περιμένεις πάντα κ το ίδιο αποτέλεσμα. Για αυτό στην ιατρική λέγονται κλινικές δοκιμές κ βασίζονται στην στατιστική.
@Greekonomics
@@pmanolak
Να ξεκαθαρίσω κάτι.
Πιστεύω ότι ο Κοσμάς είναι εξαιρετικός σε αυτό που κάνει και για αυτό τον παρακολουθώ.
Και δεν σου κρύβω ότι τον συμπαθώ κιόλας γιατί εκπέμπει μία θετική αύρα.
Αυτό όμως είναι άσχετο για τη γνώμη που έχω για τα οικονομικά.
Η εξέλιξη των άλλων επιστημών βασίζεται σε νέες ανακαλύψεις,
Ενώ σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, η εξέλιξη των οικονομικών, βασίζεται σε νέες μαθηματικές απάτες των λίγων.