Κ.Μαρινάκη η δουλειά σας σε αυτό το κανάλι είναι απίστευτα σημαντική! Μας δίνετε την δυνατότητα να κατανοήσουμε εύκολα οικονομικές έννοιες και γεγονότα της οικονομικής ιστορίας. Σας ευχαριστούμε από ψυχής!
Ευχαριστώ πολύ! Ο στόχος μου είναι τα βίντεο να προσφέρουν αξία στον θεατή και χαίρομαι που το αναφέρετε. Όσο για δημόσια events μάλλον αργούν με την παρούσα κατάσταση.
Άλλη μια φορά το Greekonomics απέδειξε ότι κάνει πραγματικά καλή δουλειά και ότι πίσω από κάθε βίντεο- όσα έχω μπορέσει να δω μέχρι στιγμής- πέφτει πολύς κόπος και μεγάλη προσπάθεια για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Η δουλειά σας ανταμείβεται, έχω να πω, συνεχώς, καθώς μας έχετε κερδίσει με αυτό το διαφωτιστικό περιεχόμενο και μας κρατάτε σε εγρήγορση, καθώς πλέον θέλουμε διαρκώς να μαθαίνουμε γνώσεις γύρω από τα οικονομικά. Αν και το αντικείμενό μου είναι ξενόγλωσση φιλολογία (και προτιμώ κατεύθυνση γλωσσολογία-μετάφραση-διερμηνεία να ακολουθήσω ) ,προσπαθώ συνειδητά να αποκτώ όσο το δυνατόν περισσότερες σφαιρικές γνώσεις γίνεται, ακόμη και αν αυτές δεν σχετίζονται άμεσα με τον τομέα μου. Well done!
Μολις τις τελευταιες μερες εχω ανακαλυψει το καναλι σας. Πραγματικα ειναι υπεροχο συναισθημα εστω και στα 40+ να ξεκαθαριζεις στο μυαλο σου εννοιες των οποιων το νοημα και την σημασια τους ειχες παρεξηγησει. Σας ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου για τον εκλαικευμενο τροπο με τον οποιο μεταδιδετε μια πολυπλοκη επιστημη οπως η οικονομικη. Ευχομαι τα καλυτερα σε σας και το καναλι σας, χαιρετισμους απο την Νιγηρια!
Εξαιρετικός όπως πάντα αγαπητέ Κοσμά! Όμως θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι σε μια αποστροφή του λόγου αδίκησες τους ιστορικούς ότι δεν ξέρουν καλά μαθηματικά αφού ονομάζουν τον αιώνα μετά το 1600 17ο. Όμως για ξανασκέψου το: ο αιώνας από το 1μ.Χ ως και το 100μ.Χ. είναι ο 1ος μ.Χ. αιώνας. Ο αιώνας από το 101μ.Χ. ως και το 200μ.Χ. είναι ο 2ος κ.ο.κ. Μάλλον λοιπόν έχουν δίκιο στην αρίθμηση..
Καταπληκτικη δουλεια! Απλουστευμενα και κατανοητα ακομα και απο αδαεις της συγκεκριμενης επιστημης οπως εγω! Η κατανοηση της λειτουργειας του οικονομικου μοντελου ειναι ενα τεραστιο βημα προς τη κατανοηση της συγχρονης κοινωνικης πραγματικοτητας! Για εμενα που ειμαι πολεμιος της καπιταλιστικης οικονομιας,η κατανοηση αυτη, ειναι ενα χρησιμοτητατο εργαλειο! Συνεχιστε τη καλη δουλεια σας!
Μια διόρθωση αν μου επιτρέπετε: Οι ιστορικοί πολύ σωστά ονομάζουν τον συγκεκριμένο αιώνα (1601 - 1700) ως 17ο, και θα εξηγήσω το γιατί: Ο 1ος μ.χ. αιώνας, και εφόσον έτος μηδέν δεν υπάρχει (γεγονός που συνιστά συχνή παρανόηση αλλά είναι άλλο θέμα :) ) ξεκινάει το έτος 1 και διαρκεί ως το έτος 100. Ο 2ος αιώνας έπειτα ξεκινάει το έτος 101 και διαρκεί ως το έτος 200, κ.ο.κ. Δηλαδή, βλέπουμε ότι σαν "rule of the thumb", είναι το τελευταίο έτος του αιώνα που ορίζει την αρίθμηση του αιώνα. Απόδειξη άλλωστε ότι ο 20ος αιώνας, όπως προφανώς γνωρίζετε, δεν ξεκινάει το έτος 2000 αλλά ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ το έτος 2000. ΥΓ Και ναι, δεύτερη συχνή παρανόηση (αλλά επίσης άλλο θέμα) λόγω του ότι δεν υπάρχει έτος μηδέν, είναι ότι νομίζουμε ότι το πρώτο έτος κάθε αιώνα είναι το "XX00" (για παράδειγμα, το 1900 στον 20ο αιώνα) ενώ είναι το "ΧΧ01" (για παράδειγμα, το 1901 στον 20ο αιώνα).
Τεράστιος δάσκαλος! RESPECT Εκτός από εκπαιδευτική και ιστορική αξία, έχει και προφητική, και αυτό θα επιβεβαιωθεί μέσα στο 2025, μετά το τέλος του crypto bull run,
Κυρ.ΜΑΡΙΝΑΚΗ σας ευχαριστούμε για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε και μας δίνετε την ευκαιρία να κατανοήσουμε με πολύ απλό τρόπο το τι συνέβη στην ελληνική οικονομία εδώ και κάποιες δεκαετίες
Το έχω σχολιάσει ξανά, αλλά μπράβο, πολύ ωραία τα βίντεο, εξαιρετικά ενημερωτικά, ενδιαφέροντα και εξαιρετικές οι χιουμοριστικές πινελιές (εδώ με τον 17ο αιώνα). Σου έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις! 😁😁😁
Κύριε Μαρινάκη καλησπέρα σας.Ενδιαφέροντα βιντεο .Προσπαθείτε και αυτό είναι το ωραίο να δώσετε εξήγηση σε οικονομικούς όρους γεγονότα οσο γίνεται πιο απλά.Αυτό ειναι το βασικότερο και το μεγάλο πρόβλημα των ακαδημαικών όταν βγαινουν σε τηλεοράσεις.Μιλάνε με όρους που πολλές φορές απευθυνονται σε αμφιθέταρο .Τεράστιο λαθος .πχ είχαμε φθασει εδώ στην Ελλάδα να λέει ο περιπτερας της γειτονιας ,η γιαγια απο την άνω ραχούλα γαι το psi και θέλουμε να γίνει .Υγεία εύχομαι και πραγματι μακαρι να έρθετε Ελλάδα και να κανονίσουμε ενα event. Εστω μια συνάντηση .Εαν μας το επιτρέπει η πανδημία.
Συγχαρητήρια για το βίντεο! Έχοντας ασχοληθεί σε επίπεδο πανεπιστημίου και εκπονησει εργασία για τις φούσκες μπορώ να πω ότι όλα όσα ακουσα είναι τεκμηριωμένα και on point !
Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφετε και αιτιολογείται τα πράγματα και τις οικονομικές συνέπιες της κάθε ενεργείας είναι υπέροχος περάνει το 20λεπτο χωρίς να το καταλάβω.
Πολύ ωραίο βίντεο και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Έχετε υψηλή μεταδοτικότητα κύριε Μαρινάκη και θα θέλαμε, όταν με το καλό το επιτρέψουν οι συνθήκες, να σας ακούσουμε από κοντά!
Καλησπέρα. Οι ιστορικοί δεν γνωρίζω αν ξέρουν μαθηματικά ή όχι αλλά έχουν δίκιο. 1600-1699 είναι ο 17ος αιώνας. Ακριβώς όπως 0-99 είναι ο πρώτος αιώνας και όχι ο μηδενικός αιώνας. Συγχαρητήρια πάντως για την πολύ καλή δουλειά (πάρα το ατόπημα του αιώνα)
Στο 11:47 αναφέρετε πως δεν γνωρίζουν πολλά μαθηματικά οι ιστορικοί διότι αναφέρουν την περίοδο ως 17ο αιώνα. Δεν είμαι ιστορικός, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά που κάνουν λάθος; Δεν είναι 17ος αιώνας; Η περίοδος δηλαδή από το 1601 έως το 1700 δεν αποτελεί τον 17ο αιώνα;
έψαξα για αυτό το σχόλιο.. γιατι έχω την ίδια απορία... σωστά ονομάζεται 17ος αιώνας... οπότε φαντάζομαι ότι θα αναφέρεται σε κάποιο inside joke το οποίο δεν κατάλαβα
7:43 Τον τελευταίο χρόνο έχω παρατηρήσει μια επενδυτικού τύπου τάση σε Ελληνικά κανάλια (προωθήσεις Freedom 24, Degiro κ.ο.κ) και την αύξηση του ενδιαφέροντος των χρηστών γύρω από επενδύσεις και συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης Ο M. Burry είπε ότι παίζει φούσκα στα ETF. Λέτε να παίζει τέτοιο σενάριο ?
Συγχαρητήρια κύριε Μαρινάκη για την εξαιρετική δουλειά σας, σας ανακάλυψα πρόσφατα και έχω δει σχεδόν όλα τα βίντεο σας. Θα μου επιτρέψετε μία παρατήρηση; Νομίζω ότι ο όρος 'ονομαστική τιμή' στον δεύτερο ορισμό δεν είναι απόλυτα ακριβής. Νομίζω πιο σωστό θα ήταν η 'τιμή διάθεσης', καθώς η ονομαστική τιμή/αξία (par value) αντιστοιχεί στην αρχική τιμή έκδοσης ενός προϊόντος και όχι σε αυτή στην οποία διατίθεται στους επενδυτές. Συγχαρητήρια και πάλι!
Αυθόρμητη ερώτηση! 2:45 Δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα bitcoin στοιχίζει όσο το κόστος της εξόρυξης μιας μονάδας; Ενέργεια + hardware? Προφανώς δεν είναι αντικειμενικό αλλά θα μας δώσει ένα ballpark.
@@1Eagler Ναι προφανώς αλλά έτσι ξέρεις ότι πουλώντας το με 0,5€ μπήκες 50% μέσα και αυτομάτως έδωσες κάποια "αξία" στο BTC το οποίο βρέθηκε "out of thin air" στα χέρια σου!
Ευχαριστούμε Κ. Μαρινάκη για τις γνώσεις που μας προσφέρεις απλόχερα! Ερώτηση: Μία φούσκα του παρελθόντος είναι σχετικά εύκολο να την αναγνωρίσει κάποιος. Μπορείς όμως να αναφέρεις παραδείγματα φούσκας που συμβαίνουν τώρα; Και έχει άραγε το δικαίωμα κάποιος να χαρακτηρίσει φούσκα μία κατάσταση πριν αυτή αποδειχτεί γιατί θα έχει ήδη "σκάσει";
Κ Μαρινάκη συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε σε αυτό το κανάλι. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείται οτι συντρέχουν οι παραπάνω λογοι ώστε να θεωρήσουμε οτι το Αμερικανικο Χρηματιστήριο σε αυτές τις τιμές εχει τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας .Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ πολύ! Δεν ξέρω. Ίσως να έχει στοιχεία φούσκας, ίσως να ετοιμάζεται και για την ανάκαμψη μετά την περιπέτεια της οικονομίας με τον Ιό. Τα στοιχεία που βλέπουμε με την πτώση της ανεργίας πάντως κάπως κλίνουν την ζυγαριά προς το δεύτερο αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Εν πρώτοις συγχαρητήρια για την παρουσίασή σας! Οι φοιτητές σας είναι πραγματικά τυχεροί! Κατηγορήσατε εμάς τους ιστορικούς για ασχετοσύνη περί μαθηματικών, που δεν είναι ομολογουμένως και το δυνατό μας σημείο, όμως: Γιατί δεν είναι 17ος αιώνας ο αιώνας της μανίας της τουλίπας; Υπάρχει Μηδενικός αιώνας; Υπάρχει μηδενικό έτος; Δηλαδή υπάρχει έτος που δεν υπάρχει; Το 2022 δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει, λοιπόν; Από το σημείο 0 του χρόνου ποιο έτος τρέχει; Μήπως δεν είναι το 1 μ.Χ. και ο 1ος αι. δεν ολοκληρώνεται στις 24:00 της 31/12/100 μ.Χ.; Όταν μετράμε με τα δάχτυλα το πρώτο δάχτυλο το λέμε 0 ή 1; Αν 0 τότε έχουμε 9 δάκτυλα. Αν όχι, τότε το 0 δεν αναπαριστά κανένα δάχτυλο; ακριβώς όπως δεν υπάρχει και έτος 0 και αιώνας 0, διότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ανύπαρκτος αιώνας (0= ανυπαρξία); Το έτος για να καταγραφεί ως περατωμένο πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως και ο αιώνας. Όταν γιορτάζαμε το millenium στην πραγματικότητα γιορτάζαμε το τέλος της 2ης μ.Χ. χιλιετίας και την είσοδο στην 3η., διότι το 2001 είναι το πρώτο έτος της 3ης μ.Χ. χιλιετίας. Παρακαλώ για τη διόρθωσή σας αν κάνω λάθος, καθώς από μαθηματικά σκράπας, όπως προείπα.
Ο αιώνας μηδέν υπάρχει και μετράται μόνο στην αστροφυσική σαν φυσικό έτος. Τουλάχιστον έτσι διάβασα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός που αναλύσατε παραπάνω.
Κύριε καθηγητά ξαναβλεποντας το βίντεο, ήθελα να ρωτήσω. Ειναι φούσκα η αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα? Δεδομενου του airbnb κλπ που μειώνει την προσφορά σπιτιών κτλ
Ο τρόπος που αναλύεις όλα αυτά τα γεγονότα, είναι αυτό που με καθηλώνει να σε παρακολουθώ χωρίς να πετάω το χρονο μου σε μαζικά τηλεοπτικά σκουπίδια και πάλι μπράβο σου
καλησπέρα κ. Μαρινάκη, με βάση τους τρόπους που αναπτύσεται και που σκάει μια φούσκα, θα μπορούσαμε να πούμε οτι έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πυραμίδα;
Συγχαρητήρια και πάλι . θα μπορούσαμε να δούμε οτι τώρα που λόγο πανδημίας έχει κοπεί πολύ χρήμα και αυτο επενδύεται σε crypto , χρηματηστηρια κλπ .. μπορεί να δημιουργεί μια φούσκα που ζούμε τωρα (Μάιος 21 ) δηλ , η κατανάλωση δεν είναι τόση μεγάλη ελοχεύει ο κίνδυνος αύξηση ανεργίας και σύγχρονος μετοχές ανεβαίνουν ...
Ευχαριστώ πολύ! Ειλικρινά δεν ξέρω. Η παγκόσμια οικονομία αυτήν την εποχή είναι σε τέτοια περίεργη φάση που όλα είναι πιθανά. Θα υπάρξει ανάκαμψη που ίσως κρατήσει την ανεργία χαμηλά αλλά ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται φόβοι πληθωρισμού. Κατά τα άλλα οι γνώμες διίστανται.
@@Greekonomics Ευχαριστώ για την απαντηση , θα ήταν ενδιαφέρον ίσως να δούμε ένα (βίντεο - μάθημα) πως ακριβαίνουν τα προϊόντα ενω ταυτόχρονα η ζήτηση είναι χαμηλη .. για ποιους λόγους γίνετε αυτό ?
Καλημερα κ. καθηγητα απο την Καβαλα. Κατ αρχην καλως ηρθατε στην Ελλαδα και να εχετε μια ομορφη διαμονη. Τα βιντεο σας ειναι τοσο απο πλευρας γνωσεων οσο και απο πλευρας ποιοτητας οτι καλυτερο εχω δει ολα αυτα τα χρονια. Ειλικρινα συγχαρητηρια. Μια απορια. Καπου αναφερετε οτι η περιοδος 16 δεν ανηκει στο 17ο αιωνα. Ποιο ειναι ακριβως το σωστο; Ξερω οτι ειναι δυσκολο να απντατε σε τετοια μηνυματα.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να εξάγουμε σαν συμπέρασμα, ότι ο ''σκελετός'' μιας φούσκας (ο βασικός μηχανισμός δηλαδή) είναι ένα σχήμα Ponzi ; Σας ευχαριστούμε για το video.
10:40 κανε ενα short video οπου να εξηγεις γιατι δεν ειναι 17ος αιωνας το 1634 παρακαλω. Επισης, πες μου παρακαλω τι αιωνας ειναι το 34μ.Χ., και το 134μ.Χ.
I whould love to see your take on the Chinese evergrade crisis, it's a very interesting topic since it's fairly recent and hasn't hasn't fully took scale. It's also very similar to the lahmen crisis (2007) so we could analyse how the world learned from the market crashes of the past. Also your predictions of how it will evolve and what impact will it have on the market. I do understand that it would be hard considering it has a lot to do with politics and China is a communist state and it's ok if you won't be able to.
Πολύ ωραίο βίντεο!!! Βέβαια το να πιστεύει κάποιος και μάλιστα καθηγητής οικονομικών , πως το 1634 δεν θα έπρεπε να λογίζεται ως χρονικό σημείο στο διάστημα «17ος αιώνας» , με ξεπερνά…
Τείνω να συμφωνήσω με τον κ. Μαρινάκη διότι κάτι παρόμοιο παρατηρώ και με τις ηλικίες. Στην απλή ερώτηση "πόσο χρονών είσαι;" και - έστω για χάρη του παραδείγματος και χωρίς περιορισμό της γενικότητας - ο ερωτηθείς/σα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2000, θα απαντήσει "είμαι 23 χρονών". (τρεχ ημ/νία 14 Οκτ 2022) Και ερωτώ, όταν γεννιέται ένα παιδί μέχρι να γιορτάσουμε τα πρώτα του γενέθλια. λέμε οτί είναι Χ μηνών ή ενός χρόνου; Επίσης, δεν κατάλαβα γιατί να μη μπορούμε να λέμε 0 αιώνας..
Κυριε Καθηγητα ευχαριστω πολυ για το εργο σας, Ηθελα να ρωτησω ποια ειναι η αποψη σας για το multilevel marketing το οποιο μπορει να χρησιμοποιει μια εταιρια με ενα προιον που μπορει οντως να ειναι αξιολογο προιον, η μια υπηρεσια αντιστοιχα, για να ''χτιζει'' δικτυο συνεργατων. θα μπορουσε να ειναι θεμα για επομενο βιντεο σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για την επένδυση σε φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμους. Την συγκεκριμένη χρονικά περίοδο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εξωφρενικές επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Υπάρχει περίπτωση τα συγκεκριμένα project να είναι μια φούσκα?
Ενώ η προσπάθεια σας είναι αξιέπαινη νομίζω το σχολείο σας για τις μαθηματικές γνώσεις των ιστορικών είναι τουλάχιστον άστοχο. Το 1637 ανήκει στον δέκατο έβδομο αιώνα, καθως ο πρώτος αιώνας είναι 0-100μΧ.
Γενικά έχω παρατηρήσει μια έπαρση αλοζονια κ εγωισμό των μαθηματικών στην Ελλάδα.....κάτι που απουσιάζει από το εξωτερικό Αμερική κ ανεπτυγμένες οικονομικα οικονομίες (που δε σέβομαι ιδιαίτερα)μαλλων στάχτη της τουρκοκρατίας κ μετέπειτα κατοχικό σύνδρομο......για να μη πολυλογω το σύνδρομο αυτό ευθύνεται για το πάτο της ελληνικής οικονομιας ο κομπλεξισμος...οποίος πάει έξω θα καταλάβει φιλάκια 😊
Κύριε Μαρινάκη καταρχάς τα συγχαρητήρια μου για την τόσο καλή επεξήγηση "δύσκολων" εννοιών αλλά και για την Θεματολογία σας. Ως κάτοχος MBA αναγνωρίζω την εξαιρετική δουλεία σας αλλά και την διάθεση σας στην εκπαίδευση. Σας ευχαριστώ και παρακαλώ συνεχίστε την τόσο καλή δουλεία. Θα ήταν πολύ χρήσιμο το σχόλιο σας σχετικά με την αύξηση των εμπορικών αξιών των ακινήτων (πώλησης και ενοικίασης) στην Ελλάδα λόγο της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, golden visa, κλπ. Πιστεύεται ότι έχει χαρακτηριστικά φούσκας;; Φαίνεται να πληροί όλα τα χαρακτηριστικά εκτός της διαθεσιμότητας κεφαλαίων. Σας ευχαριστώ θερμά!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Η βραχυχρόνια μίσθωση και το καθεστώς με τις βίζες είναι διαρθρωτικές μεταβολές στην οικονομία και η αύξηση τιμών των ακινήτων είναι μια προσαρμογή σε μια νέα μακροχρόνια κατάσταση υψηλότερης ζήτησης. Αυτό δεν μοιάζει να έχει τα χαρακτηριστικά φούσκας.
Κατατοπιστικότατος και πολύ σημαντικά για εμάς που δεν γνωρίζουμε οικονομικά. Θεωρώ όμως λάθος και μάλιστα για κάποιον που ο μαθηματικός τρόπος σκέψης είναι το επάγγελμα του να λέει πως το 1634 -1637 ανήκει στον 16ο αιώνα.
η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή την στιγμή(5/2023) έχει χαρακτηριστικά φούσκας; Οι άνθρωποι δεν γίνονται ποιο πλούσιοι αλλά ανεβαίνει η τιμή των ακινήτων.
1634 - 1637 ειναι 17ος αιωνας και πολυ σωστα το αναφερουν οι ιστορικοι! Απορώ πως κάνεις μια τοσο ωραία παρουσίαση και μπερδευεσαι με αυτο. 1600 - 1699 ειναι 17ος αιώνας!!! 2000 - 2099 ειναι ο 21ος αιωνας στον οποίο ζουμε!
@@Greekonomics να κάνετε ένα retract παρακαλώ. Γιατί μπερδεύετε τον κόσμο που σας παραδέχεται μετά από πολύ λογικές σκέψεις να φαίνεστε ότι λέτε κάτι παράλογο .Χανεται η εμπιστοσυνη . Θα μαζεψετε αλλο κοινο απο αυτο του επιδιωκετε (χαχα ). Όλοι κάνουμε κακό χιούμορ κατά καιρούς δεν είναι ντροπή να το ξεκαθαρίσουμε.
11:50 Προφέσορα μου, σωστά τα έτη 1634-1637 ονομάζονται 17ος αιώνας. Αν ο 1ος αιώνας ήταν από το 0 έως το 100, ο 2ος από το 100-200...τότε ο 17ος είναι από το 1600-1700 ;)
Ακριβώς αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή με το αμερικανικό χρηματιστήριο, τα μηνύματα απο την πραγματική ζωή των Αμερικανών δεν είναι καθόλου καλα αλλά το χρηματιστήριο ανθίζει λες και δεν υπάρχει αύριο, όταν οι επιχειρήσεις θα πέφτουν λόγω έλλειψης πωλήσεων τότε θα σκάσει κ η φούσκα
Το να μην καταλαβαίνουν κάποιοι το αστείο του καθηγητή με τον 17ο αιώνα και να πάνε να κάνουν εξηγήσεις με το μέτρημα των ετών στα comments εδώ, μπορεί να συμπληρώσει το βίντεο σχετικά με το αν είμαστε ο πιο έξυπνος λαός τελικά.
17 ος , 16 ος , το οτι μετραμε τον χρονο βαση φανταστικων χαρακτηρων , που το βαζετε ως προς το ισοζυγιο της ορθοτητας και κατ επεκταση των αξιων μας ;
Με την φούσκα των real estates ένα βιντεάκι και με την κρίση του 2007-08 εκεί έχουμε μείνει καταεδώ....μια μικρή πόλη της Ελλάδος φάντασμα 👻 το Πολύκαστρο στο Κιλκίς. Καινούργια διαμέρισμα πολυκατοικιών άδεια εδώ και 15-20 χρόνια;;;; Κόκκινα δάνεια ... εξαφανισμένοι οι υπεύθυνοι και λύση δεν μπορούν να βρούνε;;; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το μέλλον της πόλης η μόνη λύση μετανάστευση.Τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις;;;
αυτο που δεν καταλαβαινω σχετικα με τα ακινητα ειναι το εξης . οι τιμες των ακινητων σημερα κοιτωντας το (μιλαω για αμερικη) ειναι πολυ μεγαλυτερες απο τις τιμες που ειχαν το 2008 και πιο δυσαναλογες σε σχεση με τους μισθους. αυτο δεν ειναι μια ενδειξη οτι η αγορα ακινητων στην αμερικη ειναι φουσκα ? γιατι οι τιμες ακινητων ανεβαινουν παγκοσμιως ?
@@Greekonomics Κοσμά καλημέρα, άσχετα με την ερώτηση που θα σου στείλω αν επιτέλους βρω τον χρόνο να τη διατυπώσω. Μπορείς να κάνεις ένα βίντεο για τη λεγόμενη και από ότι φαίνεται ερχόμενη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ. Πολλοί λένε πως προήλθε από λάθους χειρισμούς ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την οικονομία αλλά είναι σε υψηλά κλιμάκια, σε σχέση με τους μεγάλους φόρους επί των ρύπων που εμπόδισαν τις επενδύσεις σε υγρό ποίηση αερίου κτλπ. Και αν πιστεύεις ότι μπορεί να μας φέρει σε μια τεράστια οικονομικη και παγκόσμια κριση όπως λέγεται στα τέλη τις 10ετιας
Η τελική αιτία όλων των πραγµατικών κρίσεων παραµένει πάντα η φτώχεια και ο περιορισµός της κατανάλωσης των µαζών. Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, τόµος Γ, σελ. 160,
Πείτε κάτι και για το διεθνές το μαγαζί..; Σήμερον ημέρα ζούμε μεγάλες στιγμές και αλήθειες στην ελληνική οικονομία με τα παζάρια των χωριών και πόλεων μας. Αυτό που λείπει είναι ένας οργανισμός για τα δικαιώματα των καταναλωτών μας. ;)
Δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Ευχαριστούμε
Κ.Μαρινάκη η δουλειά σας σε αυτό το κανάλι είναι απίστευτα σημαντική! Μας δίνετε την δυνατότητα να κατανοήσουμε εύκολα οικονομικές έννοιες και γεγονότα της οικονομικής ιστορίας. Σας ευχαριστούμε από ψυχής!
😅😅😅πο
Π
Π
Πο
´
😅λ
Π´
Αγαπητέ οι αναρτήσεις σου έχουν πραγματική αξία!
Αν ποτέ ερθεις Ελλάδα κ οργανώσεις κ κάποια συνάντηση η παρουσιάση,ενημέρωσε μας....
Ευχαριστώ πολύ! Ο στόχος μου είναι τα βίντεο να προσφέρουν αξία στον θεατή και χαίρομαι που το αναφέρετε. Όσο για δημόσια events μάλλον αργούν με την παρούσα κατάσταση.
Ίσως ο πρώτος Έλληνας που αναλύει ΣΩΣΤΑ οικονομικά και καταλαβαίνεις τι λέει, πολύ καλή δουλεια μπράβο.
Σ' ευχαριστώ πολύ, Βαγγέλη!
Άλλη μια φορά το Greekonomics απέδειξε ότι κάνει πραγματικά καλή δουλειά και ότι πίσω από κάθε βίντεο- όσα έχω μπορέσει να δω μέχρι στιγμής- πέφτει πολύς κόπος και μεγάλη προσπάθεια για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Η δουλειά σας ανταμείβεται, έχω να πω, συνεχώς, καθώς μας έχετε κερδίσει με αυτό το διαφωτιστικό περιεχόμενο και μας κρατάτε σε εγρήγορση, καθώς πλέον θέλουμε διαρκώς να μαθαίνουμε γνώσεις γύρω από τα οικονομικά. Αν και το αντικείμενό μου είναι ξενόγλωσση φιλολογία (και προτιμώ κατεύθυνση γλωσσολογία-μετάφραση-διερμηνεία να ακολουθήσω ) ,προσπαθώ συνειδητά να αποκτώ όσο το δυνατόν περισσότερες σφαιρικές γνώσεις γίνεται, ακόμη και αν αυτές δεν σχετίζονται άμεσα με τον τομέα μου. Well done!
Μολις τις τελευταιες μερες εχω ανακαλυψει το καναλι σας. Πραγματικα ειναι υπεροχο συναισθημα εστω και στα 40+ να ξεκαθαριζεις στο μυαλο σου εννοιες των οποιων το νοημα και την σημασια τους ειχες παρεξηγησει. Σας ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου για τον εκλαικευμενο τροπο με τον οποιο μεταδιδετε μια πολυπλοκη επιστημη οπως η οικονομικη.
Ευχομαι τα καλυτερα σε σας και το καναλι σας, χαιρετισμους απο την Νιγηρια!
Γειά σου φίλε Θανάση! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και που βλέπεις τα βίντεο. Να είσαι καλά εκεί στην Νιγηρία :)
Χαίρομαι τόσο πολύ που έχω πρόσβαση σε αυτή την γνώση! Υπέροχο
Περιττό να προσθέσω την υψηλή αξία των δομημένων πληροφοριών σε αυτό το βίντεο και σε κάθε βίντεο σε αυτό το κανάλι. Εξαιρετική δουλειά!
Εξαιρετικός για μια ακόμη φορά!
Συγχαρητηρια για τη δουλεια σας κ. Μαρινακη.
Εξαιρετικός όπως πάντα αγαπητέ Κοσμά! Όμως θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι σε μια αποστροφή του λόγου αδίκησες τους ιστορικούς ότι δεν ξέρουν καλά μαθηματικά αφού ονομάζουν τον αιώνα μετά το 1600 17ο. Όμως για ξανασκέψου το: ο αιώνας από το 1μ.Χ ως και το 100μ.Χ. είναι ο 1ος μ.Χ. αιώνας. Ο αιώνας από το 101μ.Χ. ως και το 200μ.Χ. είναι ο 2ος κ.ο.κ. Μάλλον λοιπόν έχουν δίκιο στην αρίθμηση..
Πολύ ωραίο βίντεο, όπως και όλα τα υπόλοιπα!!!
Συγχαρητήρια. Άνοιξε το μυαλό μου και κατανόησε πολλά.
Καλή συνέχεια
Σ'ευχαριστώ πολύ, Ντίνα!
Συγχαρητήρια για την σκληρή δουλειά που καταβάλετε για ποιοτικό υλικό στα ελληνικά!
Να είστε καλά! Ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!
Καταπληκτική δουλειά. Συγχαρητήρια για το κανάλι. ❤️
Εγώ ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!
Καταπληκτικη δουλεια! Απλουστευμενα και κατανοητα ακομα και απο αδαεις της συγκεκριμενης επιστημης οπως εγω! Η κατανοηση της λειτουργειας του οικονομικου μοντελου ειναι ενα τεραστιο βημα προς τη κατανοηση της συγχρονης κοινωνικης πραγματικοτητας! Για εμενα που ειμαι πολεμιος της καπιταλιστικης οικονομιας,η κατανοηση αυτη, ειναι ενα χρησιμοτητατο εργαλειο! Συνεχιστε τη καλη δουλεια σας!
Ευχαριστώ πολύ! Σας τιμά αυτό. Η γνώση και η επιστήμη είναι δύναμη από όποια πλευρά και να είναι κανείς :)
Θελουμε κι αλλά τετια βιντεο, ο καλητερος είστε
Μια διόρθωση αν μου επιτρέπετε: Οι ιστορικοί πολύ σωστά ονομάζουν τον συγκεκριμένο αιώνα (1601 - 1700) ως 17ο, και θα εξηγήσω το γιατί:
Ο 1ος μ.χ. αιώνας, και εφόσον έτος μηδέν δεν υπάρχει (γεγονός που συνιστά συχνή παρανόηση αλλά είναι άλλο θέμα :) ) ξεκινάει το έτος 1 και διαρκεί ως το έτος 100. Ο 2ος αιώνας έπειτα ξεκινάει το έτος 101 και διαρκεί ως το έτος 200, κ.ο.κ. Δηλαδή, βλέπουμε ότι σαν "rule of the thumb", είναι το τελευταίο έτος του αιώνα που ορίζει την αρίθμηση του αιώνα. Απόδειξη άλλωστε ότι ο 20ος αιώνας, όπως προφανώς γνωρίζετε, δεν ξεκινάει το έτος 2000 αλλά ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ το έτος 2000.
ΥΓ
Και ναι, δεύτερη συχνή παρανόηση (αλλά επίσης άλλο θέμα) λόγω του ότι δεν υπάρχει έτος μηδέν, είναι ότι νομίζουμε ότι το πρώτο έτος κάθε αιώνα είναι το "XX00" (για παράδειγμα, το 1900 στον 20ο αιώνα) ενώ είναι το "ΧΧ01" (για παράδειγμα, το 1901 στον 20ο αιώνα).
Υποψιάζομαι πως και μερικοί καθηγητές οικονομικών δεν τα πάνε πολύ καλά με τα μαθηματικά 😅
Απλά όμορφα και κατανοητά! Μπράβο δάσκαλε!
Τεράστιος δάσκαλος! RESPECT
Εκτός από εκπαιδευτική και ιστορική αξία, έχει και προφητική, και αυτό θα επιβεβαιωθεί μέσα στο 2025, μετά το τέλος του crypto bull run,
Κυρ.ΜΑΡΙΝΑΚΗ σας ευχαριστούμε για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε και μας δίνετε την ευκαιρία να κατανοήσουμε με πολύ απλό τρόπο το τι συνέβη στην ελληνική οικονομία εδώ και κάποιες δεκαετίες
Εγώ ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!
Το έχω σχολιάσει ξανά, αλλά μπράβο, πολύ ωραία τα βίντεο, εξαιρετικά ενημερωτικά, ενδιαφέροντα και εξαιρετικές οι χιουμοριστικές πινελιές (εδώ με τον 17ο αιώνα). Σου έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις! 😁😁😁
Κύριε Μαρινάκη καλησπέρα σας.Ενδιαφέροντα βιντεο .Προσπαθείτε και αυτό είναι το ωραίο να δώσετε εξήγηση σε οικονομικούς όρους γεγονότα οσο γίνεται πιο απλά.Αυτό ειναι το βασικότερο και το μεγάλο πρόβλημα των ακαδημαικών όταν βγαινουν σε τηλεοράσεις.Μιλάνε με όρους που πολλές φορές απευθυνονται σε αμφιθέταρο .Τεράστιο λαθος .πχ είχαμε φθασει εδώ στην Ελλάδα να λέει ο περιπτερας της γειτονιας ,η γιαγια απο την άνω ραχούλα γαι το psi και θέλουμε να γίνει .Υγεία εύχομαι και πραγματι μακαρι να έρθετε Ελλάδα και να κανονίσουμε ενα event. Εστω μια συνάντηση .Εαν μας το επιτρέπει η πανδημία.
Συγχαρητήρια για το βίντεο! Έχοντας ασχοληθεί σε επίπεδο πανεπιστημίου και εκπονησει εργασία για τις φούσκες μπορώ να πω ότι όλα όσα ακουσα είναι τεκμηριωμένα και on point !
Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ!
Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφετε και αιτιολογείται τα πράγματα και τις οικονομικές συνέπιες της κάθε ενεργείας είναι υπέροχος περάνει το 20λεπτο χωρίς να το καταλάβω.
Καλημέρα ευχαριστούμε θερμά!
πολύ ενδιαφέρον βίντεο κύριε καθηγητά. Ευχαριστούμε πολύ
Ακόμα ένα εξαιρετικό βίντεο!
Σε ευχαριστουμε για τις γνώσεις!!
Ευχαριστώ πολύ, Άρη!
Πολύ ωραίο βίντεο και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Έχετε υψηλή μεταδοτικότητα κύριε Μαρινάκη και θα θέλαμε, όταν με το καλό το επιτρέψουν οι συνθήκες, να σας ακούσουμε από κοντά!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Όταν με το καλό αλλάξουν οι συνθήκες θα το φροντίσω.
είσαι φοβερός
Είσαι απίστευτος
Υπέροχο βίντεο
Καλησπέρα. Οι ιστορικοί δεν γνωρίζω αν ξέρουν μαθηματικά ή όχι αλλά έχουν δίκιο. 1600-1699 είναι ο 17ος αιώνας. Ακριβώς όπως 0-99 είναι ο πρώτος αιώνας και όχι ο μηδενικός αιώνας.
Συγχαρητήρια πάντως για την πολύ καλή δουλειά (πάρα το ατόπημα του αιώνα)
Αν ξέρατε μαθηματικά δεν θα τα γράφατε αυτά! Το 1600 είναι 12ος αιώνας Π.Χ.! Όλοι το ξέρουν αυτό.
@@Greekonomics όταν υπάρχει διαφωνία επί του πραγματικού τότε η συζητήση δεν οδηγεί πουθενά. Καλή συνέχεια
@@Greekonomics 😂😂😂
Το ακουσα κ έμεινα να αναρωτιεμεαι τι λεει ο ποιητής. 17ος αιωνας κανονικα.
@@Greekonomics 🤣😂😂🤣
EYXARISTOYME !! EISAI PRAGMATIKA SXOLEIO . KEEP GOING !
Κάνετε καλή δουλειά μπράβο σας
Στο 11:47 αναφέρετε πως δεν γνωρίζουν πολλά μαθηματικά οι ιστορικοί διότι αναφέρουν την περίοδο ως 17ο αιώνα. Δεν είμαι ιστορικός, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά που κάνουν λάθος; Δεν είναι 17ος αιώνας; Η περίοδος δηλαδή από το 1601 έως το 1700 δεν αποτελεί τον 17ο αιώνα;
έψαξα για αυτό το σχόλιο.. γιατι έχω την ίδια απορία... σωστά ονομάζεται 17ος αιώνας... οπότε φαντάζομαι ότι θα αναφέρεται σε κάποιο inside joke το οποίο δεν κατάλαβα
Πρώτη φορά είδα βίντεο σας! Ως "συνάδελφος", συγχαρητήρια.
7:43 Τον τελευταίο χρόνο έχω παρατηρήσει μια επενδυτικού τύπου τάση σε Ελληνικά κανάλια (προωθήσεις Freedom 24, Degiro κ.ο.κ) και την αύξηση του ενδιαφέροντος των χρηστών γύρω από επενδύσεις και συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης Ο M. Burry είπε ότι παίζει φούσκα στα ETF. Λέτε να παίζει τέτοιο σενάριο ?
πολύ ωραίο βίντεο . Θα ήταν πολύ χρησμό κάποιο βίντεο για short selling
Συγχαρητήρια κύριε Μαρινάκη για την εξαιρετική δουλειά σας, σας ανακάλυψα πρόσφατα και έχω δει σχεδόν όλα τα βίντεο σας.
Θα μου επιτρέψετε μία παρατήρηση; Νομίζω ότι ο όρος 'ονομαστική τιμή' στον δεύτερο ορισμό δεν είναι απόλυτα ακριβής. Νομίζω πιο σωστό θα ήταν η 'τιμή διάθεσης', καθώς η ονομαστική τιμή/αξία (par value) αντιστοιχεί στην αρχική τιμή έκδοσης ενός προϊόντος και όχι σε αυτή στην οποία διατίθεται στους επενδυτές.
Συγχαρητήρια και πάλι!
Τετια βίντεα θελουμε
Ευχαριστουμε για την ποιοτικη εργασια
Εγώ ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!
Αυθόρμητη ερώτηση! 2:45 Δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα bitcoin στοιχίζει όσο το κόστος της εξόρυξης μιας μονάδας; Ενέργεια + hardware? Προφανώς δεν είναι αντικειμενικό αλλά θα μας δώσει ένα ballpark.
Το κόστος δεν έχει τόσο σχεση με την τιμή πώλησης.
Πχ εάν χρειαστείς 1€/bitcoin ρεύμα, εάν χρειαστείς χρήματα θα το πουλήσεις κ 0,5€
@@1Eagler Ναι προφανώς αλλά έτσι ξέρεις ότι πουλώντας το με 0,5€ μπήκες 50% μέσα και αυτομάτως έδωσες κάποια "αξία" στο BTC το οποίο βρέθηκε "out of thin air" στα χέρια σου!
Ευχαριστούμε Κ. Μαρινάκη για τις γνώσεις που μας προσφέρεις απλόχερα! Ερώτηση: Μία φούσκα του παρελθόντος είναι σχετικά εύκολο να την αναγνωρίσει κάποιος. Μπορείς όμως να αναφέρεις παραδείγματα φούσκας που συμβαίνουν τώρα; Και έχει άραγε το δικαίωμα κάποιος να χαρακτηρίσει φούσκα μία κατάσταση πριν αυτή αποδειχτεί γιατί θα έχει ήδη "σκάσει";
Υπεροχος!
Κ Μαρινάκη συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε σε αυτό το κανάλι. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείται οτι συντρέχουν οι παραπάνω λογοι ώστε να θεωρήσουμε οτι το Αμερικανικο Χρηματιστήριο σε αυτές τις τιμές εχει τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας .Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ πολύ! Δεν ξέρω. Ίσως να έχει στοιχεία φούσκας, ίσως να ετοιμάζεται και για την ανάκαμψη μετά την περιπέτεια της οικονομίας με τον Ιό. Τα στοιχεία που βλέπουμε με την πτώση της ανεργίας πάντως κάπως κλίνουν την ζυγαριά προς το δεύτερο αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Εν πρώτοις συγχαρητήρια για την παρουσίασή σας! Οι φοιτητές σας είναι πραγματικά τυχεροί! Κατηγορήσατε εμάς τους ιστορικούς για ασχετοσύνη περί μαθηματικών, που δεν είναι ομολογουμένως και το δυνατό μας σημείο, όμως: Γιατί δεν είναι 17ος αιώνας ο αιώνας της μανίας της τουλίπας; Υπάρχει Μηδενικός αιώνας; Υπάρχει μηδενικό έτος; Δηλαδή υπάρχει έτος που δεν υπάρχει; Το 2022 δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει, λοιπόν; Από το σημείο 0 του χρόνου ποιο έτος τρέχει; Μήπως δεν είναι το 1 μ.Χ. και ο 1ος αι. δεν ολοκληρώνεται στις 24:00 της 31/12/100 μ.Χ.; Όταν μετράμε με τα δάχτυλα το πρώτο δάχτυλο το λέμε 0 ή 1; Αν 0 τότε έχουμε 9 δάκτυλα. Αν όχι, τότε το 0 δεν αναπαριστά κανένα δάχτυλο; ακριβώς όπως δεν υπάρχει και έτος 0 και αιώνας 0, διότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ανύπαρκτος αιώνας (0= ανυπαρξία); Το έτος για να καταγραφεί ως περατωμένο πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως και ο αιώνας. Όταν γιορτάζαμε το millenium στην πραγματικότητα γιορτάζαμε το τέλος της 2ης μ.Χ. χιλιετίας και την είσοδο στην 3η., διότι το 2001 είναι το πρώτο έτος της 3ης μ.Χ. χιλιετίας. Παρακαλώ για τη διόρθωσή σας αν κάνω λάθος, καθώς από μαθηματικά σκράπας, όπως προείπα.
Ο αιώνας μηδέν υπάρχει και μετράται μόνο στην αστροφυσική σαν φυσικό έτος. Τουλάχιστον έτσι διάβασα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός που αναλύσατε παραπάνω.
Νομίζω εδώ ο κ. Μαρινάκης κάνει χιούμορ, σε αρκετά βίντεό του υπάρχουν σχόλια με παρόμοιο ύφος για να σπάει τον πάγο.
'Aν μαθατε κατι καινουργιο' λεει... Για να απομνημονευσω ολες αυτες τις πληροφοριες θα πρεπει να δω το βιντεο 10 φορες. Και θα το κανω
Κύριε καθηγητά ξαναβλεποντας το βίντεο, ήθελα να ρωτήσω. Ειναι φούσκα η αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα? Δεδομενου του airbnb κλπ που μειώνει την προσφορά σπιτιών κτλ
Ευχαριστουμε για τα βιντεο! Ειναι ολα πολυ ενδιαφερον
Να είσαι καλά, Mike!
Ο τρόπος που αναλύεις όλα αυτά τα γεγονότα, είναι αυτό που με καθηλώνει να σε παρακολουθώ χωρίς να πετάω το χρονο μου σε μαζικά τηλεοπτικά σκουπίδια και πάλι μπράβο σου
Ευχαριστώ. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται τα βίντεο.
καλησπέρα κ. Μαρινάκη, με βάση τους τρόπους που αναπτύσεται και που σκάει μια φούσκα, θα μπορούσαμε να πούμε οτι έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πυραμίδα;
Συγχαρητήρια και πάλι . θα μπορούσαμε να δούμε οτι τώρα που λόγο πανδημίας έχει κοπεί πολύ χρήμα και αυτο επενδύεται σε crypto , χρηματηστηρια κλπ .. μπορεί να δημιουργεί μια φούσκα που ζούμε τωρα (Μάιος 21 ) δηλ , η κατανάλωση δεν είναι τόση μεγάλη ελοχεύει ο κίνδυνος αύξηση ανεργίας και σύγχρονος μετοχές ανεβαίνουν ...
Ευχαριστώ πολύ! Ειλικρινά δεν ξέρω. Η παγκόσμια οικονομία αυτήν την εποχή είναι σε τέτοια περίεργη φάση που όλα είναι πιθανά. Θα υπάρξει ανάκαμψη που ίσως κρατήσει την ανεργία χαμηλά αλλά ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται φόβοι πληθωρισμού. Κατά τα άλλα οι γνώμες διίστανται.
@@Greekonomics Ευχαριστώ για την απαντηση , θα ήταν ενδιαφέρον ίσως να δούμε ένα (βίντεο - μάθημα) πως ακριβαίνουν τα προϊόντα ενω ταυτόχρονα η ζήτηση είναι χαμηλη .. για ποιους λόγους γίνετε αυτό ?
@@Greekonomics that aged well
Καλημερα κ. καθηγητα απο την Καβαλα. Κατ αρχην καλως ηρθατε στην Ελλαδα και να εχετε μια ομορφη διαμονη. Τα βιντεο σας ειναι τοσο απο πλευρας γνωσεων οσο και απο πλευρας ποιοτητας οτι καλυτερο εχω δει ολα αυτα τα χρονια. Ειλικρινα συγχαρητηρια. Μια απορια. Καπου αναφερετε οτι η περιοδος 16 δεν ανηκει στο 17ο αιωνα. Ποιο ειναι ακριβως το σωστο; Ξερω οτι ειναι δυσκολο να απντατε σε τετοια μηνυματα.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να εξάγουμε σαν συμπέρασμα, ότι ο ''σκελετός'' μιας φούσκας (ο βασικός μηχανισμός δηλαδή) είναι ένα σχήμα Ponzi ; Σας ευχαριστούμε για το video.
Πολυ σωστη παρατηρηση. Μαλλον το αντιστροφο, ομως.
24:46 Επιστημονική αλαζονεία ή καλοπληρωμένοι χειραγωγοί και καλοπληρωμένοι συγγραφείς papers που εκθείαζαν τα μακροοικονομικά εργαλεία;;;
καταπληκτικός όπως πάντα
Ευχαριστώ πολύ!!!
@@Greekonomics εμείς ευχαριστούμε
Κύριε Μαρινάκη χρειάζεται βίντεο για τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, μιας και μιλάμε για φούσκες... Θέλω την γνώμη σας
Μπραβο Κοσμα εξαιρετικη δουλεια κανεισ. Διδακτικα τα βιντειο σου!
Ευχαριστώ πολύ!
10:40 κανε ενα short video οπου να εξηγεις γιατι δεν ειναι 17ος αιωνας το 1634 παρακαλω. Επισης, πες μου παρακαλω τι αιωνας ειναι το 34μ.Χ., και το 134μ.Χ.
συγχαρητηρια για το βιντεο. ετοιμαζεις καποιο που να εξηγει το σορταρισμα;
Αυτά τα κάνει ο Τσούνης. Δεν έχει νόημα να τα κάνω κι εγώ.
Δίνω τον Απρίλιο Business Economics στα πλαίσια του ΜΒΑ μου και αυτό το κανάλι μου είναι πολύ χρήσιμο. 👍
I whould love to see your take on the Chinese evergrade crisis, it's a very interesting topic since it's fairly recent and hasn't hasn't fully took scale. It's also very similar to the lahmen crisis (2007) so we could analyse how the world learned from the market crashes of the past. Also your predictions of how it will evolve and what impact will it have on the market. I do understand that it would be hard considering it has a lot to do with politics and China is a communist state and it's ok if you won't be able to.
There are so many videos on this. It is mostly news and very little real economics.
Πολύ ωραίο βίντεο!!! Βέβαια το να πιστεύει κάποιος και μάλιστα καθηγητής οικονομικών , πως το 1634 δεν θα έπρεπε να λογίζεται ως χρονικό σημείο στο διάστημα «17ος αιώνας» , με ξεπερνά…
Αυτό πρόσεξα κι εγώ! Το βίντεο ωστόσο εξαιρετικό!
Πες τα! Η εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει αιώνας μηδέν
@@nikiasf Δηλαδη το 67 μ.χ τι αιωνας ειναι?
@@el6178 1ος...αιώνας = 100 χρόνια...από 0 έως 100ό χρόνο είναι 1ος αιώνας
Τείνω να συμφωνήσω με τον κ. Μαρινάκη διότι κάτι παρόμοιο παρατηρώ και με τις ηλικίες. Στην απλή ερώτηση "πόσο χρονών είσαι;" και - έστω για χάρη του παραδείγματος και χωρίς περιορισμό της γενικότητας - ο ερωτηθείς/σα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2000, θα απαντήσει "είμαι 23 χρονών". (τρεχ ημ/νία 14 Οκτ 2022)
Και ερωτώ, όταν γεννιέται ένα παιδί μέχρι να γιορτάσουμε τα πρώτα του γενέθλια. λέμε οτί είναι Χ μηνών ή ενός χρόνου;
Επίσης, δεν κατάλαβα γιατί να μη μπορούμε να λέμε 0 αιώνας..
Η προοπτικη πολεμου ειναι το απολυτο σκάσιμο φούσκας. Η οχι?
Μια επενδυτική φουσκα δεν μπορει να οριστει με βάση την τιμή πχ της μετοχης της λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιων και τα περιουσιακά της στοιχεία?
Κυριε Καθηγητα ευχαριστω πολυ για το εργο σας, Ηθελα να ρωτησω ποια ειναι η αποψη σας για το multilevel marketing το οποιο μπορει να χρησιμοποιει μια εταιρια
με ενα προιον που μπορει οντως να ειναι αξιολογο προιον, η μια υπηρεσια αντιστοιχα, για να ''χτιζει'' δικτυο συνεργατων. θα μπορουσε να ειναι θεμα για επομενο βιντεο σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για την επένδυση σε φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμους. Την συγκεκριμένη χρονικά περίοδο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εξωφρενικές επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Υπάρχει περίπτωση τα συγκεκριμένα project να είναι μια φούσκα?
Όχι διότι επενδύουν οι εταιρίες κ όχι ο απλός άνθρωπος: αυτοί είναι πάντοτε τα θύματα.
Ενώ η προσπάθεια σας είναι αξιέπαινη νομίζω το σχολείο σας για τις μαθηματικές γνώσεις των ιστορικών είναι τουλάχιστον άστοχο. Το 1637 ανήκει στον δέκατο έβδομο αιώνα, καθως ο πρώτος αιώνας είναι 0-100μΧ.
ειρωνικο ηταν, επειδη πολυς κοσμος μπερδευεται με αυτο το συστημα αριθμησης των αιωνων
Γενικά έχω παρατηρήσει μια έπαρση αλοζονια κ εγωισμό των μαθηματικών στην Ελλάδα.....κάτι που απουσιάζει από το εξωτερικό Αμερική κ ανεπτυγμένες οικονομικα οικονομίες (που δε σέβομαι ιδιαίτερα)μαλλων στάχτη της τουρκοκρατίας κ μετέπειτα κατοχικό σύνδρομο......για να μη πολυλογω το σύνδρομο αυτό ευθύνεται για το πάτο της ελληνικής οικονομιας ο κομπλεξισμος...οποίος πάει έξω θα καταλάβει φιλάκια 😊
Πολυ ωραια παρουσίαση, συγχαρητήρια! Το ΚΟστος ενεργειας για την παραγωγή του, δεν θεωρείται αντικειμενική του αξία?
Καλή ερώτηση. Όχι, γιατί το κόστος είναι εκεί αποκλειστικά για να λειτουργεί το σύστημα proof of work.
Κύριε Μαρινάκη καταρχάς τα συγχαρητήρια μου για την τόσο καλή επεξήγηση "δύσκολων" εννοιών αλλά και για την Θεματολογία σας. Ως κάτοχος MBA αναγνωρίζω την εξαιρετική δουλεία σας αλλά και την διάθεση σας στην εκπαίδευση. Σας ευχαριστώ και παρακαλώ συνεχίστε την τόσο καλή δουλεία. Θα ήταν πολύ χρήσιμο το σχόλιο σας σχετικά με την αύξηση των εμπορικών αξιών των ακινήτων (πώλησης και ενοικίασης) στην Ελλάδα λόγο της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, golden visa, κλπ. Πιστεύεται ότι έχει χαρακτηριστικά φούσκας;; Φαίνεται να πληροί όλα τα χαρακτηριστικά εκτός της διαθεσιμότητας κεφαλαίων. Σας ευχαριστώ θερμά!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Η βραχυχρόνια μίσθωση και το καθεστώς με τις βίζες είναι διαρθρωτικές μεταβολές στην οικονομία και η αύξηση τιμών των ακινήτων είναι μια προσαρμογή σε μια νέα μακροχρόνια κατάσταση υψηλότερης ζήτησης. Αυτό δεν μοιάζει να έχει τα χαρακτηριστικά φούσκας.
❤
Κατατοπιστικότατος και πολύ σημαντικά για εμάς που δεν γνωρίζουμε οικονομικά. Θεωρώ όμως λάθος και μάλιστα για κάποιον που ο μαθηματικός τρόπος σκέψης είναι το επάγγελμα του να λέει πως το 1634 -1637 ανήκει στον 16ο αιώνα.
η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή την στιγμή(5/2023) έχει χαρακτηριστικά φούσκας; Οι άνθρωποι δεν γίνονται ποιο πλούσιοι αλλά ανεβαίνει η τιμή των ακινήτων.
η γνώμη σου για φόρεξ?
1634 - 1637 ειναι 17ος αιωνας και πολυ σωστα το αναφερουν οι ιστορικοι! Απορώ πως κάνεις μια τοσο ωραία παρουσίαση και μπερδευεσαι με αυτο. 1600 - 1699 ειναι 17ος αιώνας!!! 2000 - 2099 ειναι ο 21ος αιωνας στον οποίο ζουμε!
Καταλαβαίνετε ότι το είπα για αστείο, σωστά; :))
@@Greekonomics να κάνετε ένα retract παρακαλώ. Γιατί μπερδεύετε τον κόσμο που σας παραδέχεται μετά από πολύ λογικές σκέψεις να φαίνεστε ότι λέτε κάτι παράλογο .Χανεται η εμπιστοσυνη . Θα μαζεψετε αλλο κοινο απο αυτο του επιδιωκετε (χαχα ). Όλοι κάνουμε κακό χιούμορ κατά καιρούς δεν είναι ντροπή να το ξεκαθαρίσουμε.
Κύριε Rossis, αν θέλετε να είστε ακόμα πιο ακριβής, 1601-1700 είναι ο 17ος και 2001-2100 ο 21ος. Απλά βιαζόμαστε λίγο να αλλάξουμε αιώνα συνήθως.
11:50 Προφέσορα μου, σωστά τα έτη 1634-1637 ονομάζονται 17ος αιώνας. Αν ο 1ος αιώνας ήταν από το 0 έως το 100, ο 2ος από το 100-200...τότε ο 17ος είναι από το 1600-1700 ;)
Ακριβώς αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή με το αμερικανικό χρηματιστήριο, τα μηνύματα απο την πραγματική ζωή των Αμερικανών δεν είναι καθόλου καλα αλλά το χρηματιστήριο ανθίζει λες και δεν υπάρχει αύριο, όταν οι επιχειρήσεις θα πέφτουν λόγω έλλειψης πωλήσεων τότε θα σκάσει κ η φούσκα
Το να μην καταλαβαίνουν κάποιοι το αστείο του καθηγητή με τον 17ο αιώνα και να πάνε να κάνουν εξηγήσεις με το μέτρημα των ετών στα comments εδώ, μπορεί να συμπληρώσει το βίντεο σχετικά με το αν είμαστε ο πιο έξυπνος λαός τελικά.
Χαχαχα
1600-1699 είναι ο 17αιώνας. Δεν με εκπλήσσει το λάθος, αλλά η κριτική προς μία άλλη επιστήμη και η γενίκευση.
17 ος , 16 ος , το οτι μετραμε τον χρονο βαση φανταστικων χαρακτηρων , που το βαζετε ως προς το ισοζυγιο της ορθοτητας και κατ επεκταση των αξιων μας ;
Με την φούσκα των real estates ένα βιντεάκι και με την κρίση του 2007-08 εκεί έχουμε μείνει καταεδώ....μια μικρή πόλη της Ελλάδος φάντασμα 👻 το Πολύκαστρο στο Κιλκίς. Καινούργια διαμέρισμα πολυκατοικιών άδεια εδώ και 15-20 χρόνια;;;; Κόκκινα δάνεια ... εξαφανισμένοι οι υπεύθυνοι και λύση δεν μπορούν να βρούνε;;; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το μέλλον της πόλης η μόνη λύση μετανάστευση.Τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις;;;
😮 27:19 😮
γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω η λίρα Τουρκίας είναι οικονομική φούσκα; Ευχαριστώ
Όχι. Τα νομίσματα των χωρών δεν είναι φούσκες.
αυτο που δεν καταλαβαινω σχετικα με τα ακινητα ειναι το εξης . οι τιμες των ακινητων σημερα κοιτωντας το (μιλαω για αμερικη) ειναι πολυ μεγαλυτερες απο τις τιμες που ειχαν το 2008 και πιο δυσαναλογες σε σχεση με τους μισθους. αυτο δεν ειναι μια ενδειξη οτι η αγορα ακινητων στην αμερικη ειναι φουσκα ? γιατι οι τιμες ακινητων ανεβαινουν παγκοσμιως ?
Επειδη ειναι φουσκα.
Η φουσκα οσο την ταιζεις διογκωνεται
Πως σορτάρεις σε μια αγορά στο χρηματιστήριο; Πως πονταρεις δηλαδη ενάντια πχ στην αγορα ακινήτων, οπως έγινε στην Αμερική το '07;
Κοσμά έχω μια ερώτηση. Μπορώ να σου στείλω ένα μήνυμα κάπου για να πάρω μια απάντηση αν μπορείς;
Αν με ψάξεις θα βρεις το email μου.
@@Greekonomics Κοσμά καλημέρα, άσχετα με την ερώτηση που θα σου στείλω αν επιτέλους βρω τον χρόνο να τη διατυπώσω. Μπορείς να κάνεις ένα βίντεο για τη λεγόμενη και από ότι φαίνεται ερχόμενη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ. Πολλοί λένε πως προήλθε από λάθους χειρισμούς ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την οικονομία αλλά είναι σε υψηλά κλιμάκια, σε σχέση με τους μεγάλους φόρους επί των ρύπων που εμπόδισαν τις επενδύσεις σε υγρό ποίηση αερίου κτλπ. Και αν πιστεύεις ότι μπορεί να μας φέρει σε μια τεράστια οικονομικη και παγκόσμια κριση όπως λέγεται στα τέλη τις 10ετιας
😊😊😊😊
👍
Η τελική αιτία όλων των πραγµατικών κρίσεων παραµένει πάντα η φτώχεια και ο περιορισµός της κατανάλωσης των µαζών.
Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, τόµος Γ, σελ. 160,
το αμερικανικο χρηματιστηριο αυτην την περιοδο εχει αρκετα υποπτα χαρακτηριστικα
Δεν περίμενα ποτέ μου να συμπαθήσω τόσο ενα άτομο που το λενε Μαρινάκη
Άξιος. Πάντως το 1634 είναι στον 17ο αιώνα.
Χαχαχα, φυσικά και είναι. Δεν θα έπρεπε αλλά είναι :)
Το 1634 δεν ανήκει στον 17ο αιώνα δηλαδή;
Νομίζω πως είναι γνωστό πως ανήκει στον 14ο αιώνα.
@@Greekonomics αχαχαχαχχχα οκ!
Ακόμα ένα τέλειο βίντεο. Πιστεύετε πως μπαίνουμε σε μια φούσκα λόγω ΑΙ;
"...το 1999, πολλοί θα θυμάστε..."
εγώ: γεννήθηκα το 99
Πείτε κάτι και για το διεθνές το μαγαζί..; Σήμερον ημέρα ζούμε μεγάλες στιγμές και αλήθειες στην ελληνική οικονομία με τα παζάρια των χωριών και πόλεων μας. Αυτό που λείπει είναι ένας οργανισμός για τα δικαιώματα των καταναλωτών μας. ;)
άψογος....
I timi einai analoga me tin zitisi kai stin spaniotita stin iparxon agora opos sta metalla ( xriso , asimi )
Έχω κάποιες ενστάσεις για το 99. Ελάχιστοι γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα.
🤔