How much did Romanians PAY to the Ottoman Porte in the Middle Ages? FIRST TIME EVER estimated SUB.EN

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 มิ.ย. 2024
  • The TRIBUTE of the Romanian Principalities to the Ottoman Porte during the Middle Ages.
    And this is how non-Muslims lived in the Ottoman Empire: • Protejați ori discrimi...
    Please subscribe and, if you have the possibility, even financially support this scientific project (and the publication of all the sources about Vlad Tepes) via PayPal: corpus.draculianum.official@gmail.com.
    Direct link: www.paypal.com/donate/?hosted...
    Discuss with us and other friends questions, historical events and medieval sources related to Vlad Țepeș: / corpusdraculianum
    Visit also the official website of the project: / documente.vlad.tepes
    Chapters:
    00:00 Teaser
    01:17 General
    07:11 Beginnings of tribute payments
    10:40 The Wallachian tribute
    15:04 The Moldavian characal
    16:59 Sum calculation

ความคิดเห็น • 152

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum  22 วันที่ผ่านมา +19

    Câți bani au dat românii otomanilor tocmai ați aflat. Dar știți cum era să trăiești printre ei? th-cam.com/video/ubUIh73zjJ8/w-d-xo.html
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Donații prin PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    sau Revolut:
    revolut.me/draculianum
    Măcar de-o cafea pentru harnicul nostru editor.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    At least please give a coffee to our hardworking editor.

  • @danvasii9884
    @danvasii9884 21 วันที่ผ่านมา +42

    Dacă tot veni vorba de haznale imperiale, o interesantă poveste persană. Cică un sărac trecea pe lângă haznaua șahului și tot trăgea cu ochiul la mormanele de bănet și aur. Și și-a amintit zicala faimoasă ”Banul la ban trage”, așa că a făcut economii, le-a transformat într-un bănuț de aur, i-a dat o gaură și l-a legat cu o sforicică de cânepă. Apoi s-a dus la haznaua șahului, a aruncat bănuțul legat cu sfoară printre gratii și îl tot trăgea și-l lăsa jos lângă galbenii morman, până s-a ros sforicica și bănuțul săracului s-a alăturat galbenilor imperiali. Așa a înțeles bietul om că banii puțini trag la banii mulți și nu invers...

    • @ionion9036
      @ionion9036 21 วันที่ผ่านมา +6

      Tare frumos!

    • @SergiuSalcau00
      @SergiuSalcau00 20 วันที่ผ่านมา

      This is the dumbest shit i ve read all year long 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 hhahahahahahahshahahahahshahahahahahahaahhahahahaah

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +11

      FOARTE mult mi-a plăcut povestea asta cu tâlc. Tipic înțelepciune orientală, din care se trag și multe basme și noave populare românești. Apropo, chiar cuvântul basm e persan (bazm). Una dt. capodoperele literaturii persane se numește chiar Bazm u razm.
      Și Dumnezeu să vă veselească!
      AG

  • @tonixton9887
    @tonixton9887 21 วันที่ผ่านมา +22

    Ar fi foarte interesant sa ne povestiți și cum și de unde adunau domnii din Muntenia și Moldova monedele necesare plății tributurilor.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +11

      notat

    • @williamgabrielmortianu9325
      @williamgabrielmortianu9325 20 วันที่ผ่านมา +10

      ​@@CorpusDraculianum
      Nu știu cum era pe timpul lui Vlad Țepeș dar străbunica i-a povestit tatei cum era înainte de independența României.
      Ea era născută în 1850 și a murit în 1954 la 104 ani.
      Tata era din 1936 și s-a dus în 1950 la Pitești să învețe meseria de cojocar. A stat 3 ani acolo timp în care a locuit la bunica lui pe linie maternă. Ea i-a povestit multe lucruri din perioada cât era turcul în țară. Pe unele care l-au impresionat le-a ținut minte și mi le-a povestit și mie. Tata a fost și el un iubitor de istorie și îi trăgea de limbă pe toți oamenii mai în vârstă care veneau să facă cojoace la el.
      Strabunica a rămas orfană de mică, de la un an și mai avea un frate cu 7 ani mai mare care a supraviețuit febrei tifoide care le-a ucis restul familiei fugite din Serbia după 1833 când sârbii i-au obligat pe români să pună copiilor nou-născuți nume sârbești.
      Ea și fratele ei au fost luați la conacul boierului Golescu unde au crescut până pe la 15 ani . Ea a spus că la conacul boierului Golescu erau incartiruiți 1000 de soldați turci care aveau misiunea de a aduna dijma, a zecea parte din animale, în principal oi și capre.
      Felul în care s-a cunoscut cu străbunicul este foarte interesant.
      Străbunicul se numea Matei și la vremea aceea toți tinerii din zonă făceau ca un fel de stagiu militar haiducie. După ce se căsătoreau se retrăgeau pe lângă casă dar Matei a rămas holtei până mai târziu pe la 32 de ani așa că devenise șeful bandei.
      Unul din foștii colegi dăduse partea lui de dijmă dar șeful turc nu recunoștea chitanța și spunea că e falsă așa că l-a rugat pe Matei să pună o vorbă la șeful turc .
      Matei s-a dus la locul unde erau adunate animalele și acolo era un loc viran foarte mare de circa un km pătrat plin de oi, ceva capre și vreo 5-6 vaci adunate de la oameni.
      Matei s-a dus să vorbească cu șeful dar acesta s-a uitat în treacăt la chitanță și a zis că e falsă. Matei încerca să-i explice dar turcul se tot întorcea cu spatele la el. În cele din urmă, enervat , Matei trage pistolul di îl împușcă în față pe turc. Ceilalți ciraci erau pe aproape pe lângă soldații turci care erau aproape de șef și i-au împușcat și ei la rândul lor apoi au rupt-o la fugă împrăștiindu-se . Era pe seară așa că în curând s-a întunecat. A fugit el cât a fugit și în cele din urmă frânt de oboseală a năvălit intr-o casă. Acolo era străbunica singură și i-a zis:
      -Ascunde-mă! Mă omoară turcii !
      Ea și-a aruncat cămașa de noapte de pe ea și i-a zis să se dezbrace gol.
      Abea se bagase și el în pat cu ea că au năvălit trei turci cu torțe în casă. După ce i-au luminat la față au spus:
      -Nu e ăsta! Și au plecat.
      Matei s-a ridicat , i-a mulțumit fetei și a plecat acasă unde i-a povestit mamei lui despre fată. Străstrăbunica a fost foarte bucuroasă și i-a spus că o știe pe fata și că ar trebui să o ceară de nevastă. Ea avea 16 spre 17 ani, deci era în 1866 sau 1867 .
      Asta înseamnă că haraciul s-a plătit până târziu încoace.

    • @rev636
      @rev636 17 วันที่ผ่านมา +1

      @@williamgabrielmortianu9325 cel mai probabil până la independența României, deci în 1912 a fost războiul ruso-turc și turcii au fost învinși și atunci până a se declara independența și teritoriul României, rușii au luat Basarabia în imperiul rus, nu in acea formă cum cunoaștem acum Basarabia , era doar sudul și centrul Basarabiei la ruși și când Romania a fost proclamată independenta la fel și Bulgaria și probabil țările slavone din apropiere din fosta Iugoslavia, sau trebuie mai amănunțit de studiat despre ele istoria lor sa înțelegem cum au ajuns acolo. Și din acel moment România recăpătase independenta și cu uciderea țarului și după ce au venit Bolșevicii la putere în frunte cu Lenin - el a dat voie minorităților naționale să decidă singure dacă vor să fie în URSS, și atunci Basarabia și Bucovina s-au unit cu Romania . Apoi când a venit Stalin și a împărțit cu Hitler zonele de influență au luat de la Romania mai multe teritorii precum au luat și de la alții , de asta Transilvania era la unguri , Dobrogea era la Bulgari , Basarabia și Bucovina la URSS . Și când au ales să fie cu Hitler recăpătase Basarabia și Bucovina, chiar și ceva teritorii din Ucraina precum și orașul Odessa care a fost românesc în timpul celui de-al doilea război mondial. Apoi când SUA a început să ajute armata roșie , războiul s-a întors și deja România prin uciderea generalului Antonescu au trecut de partea lui Stalin astfel pierzând Basarabia și Bucovina dar au câștigat Dobrogea și Transilvania, și erau tratați că parte infransa și aveau ceva norme de cereale de achitat pentru URSS, unele se întorceau înapoi dar cei din Basarabia mulți au murit de foame sau au fost mâncați. Cu toate că foametea era pe o arie mai extinsă în URSS și în Ucraina și în unele locuri din Rusia dar cel mai mult au murit în Basarabia pentru că li se luase tot, aveau interdicție de a intra în România dar nici sa plece in altă parte nu prea aveau șanse de a supraviețui.

    • @williamgabrielmortianu9325
      @williamgabrielmortianu9325 17 วันที่ผ่านมา +2

      @@rev636 Basarabia a fost luată în 1812 iar Bulgaria, Albania și restul în 1912 au devenit independente . Rușii au primit mijlocul și nordul Basarabiei în 1812 iar în 1877 au luat Bugeacul, sudul adică și noi am luat Dobrogea. Ei își doreau să aibă intrare la Dunăre și au avut-o. Acum le pare rău că Ucraina le-a întors spatele pentru că sudul Moldovei dat Ucrainei prin 1950 de Hrusciov asta urmărea: că dacă vreodată Moldova se va reuni cu România ei să aibă cumva parte la Dunăre, dar numai bine, acum Ucraina nu mai vrea cu ei. Pe Dunăre se face foarte mult trafic de mărfuri și de pasageri, și încă nu se desfășoară la capacitatea normală!!

    • @rev636
      @rev636 17 วันที่ผ่านมา

      @@williamgabrielmortianu9325 nu prea m-am informat despre celelalte părți că sursele din care m-am informat doar le-am suprapus pentru a face o concluzie. Și nu îmi era clar de unde până unde era Basarabia cu toate că bugeacul e clar și cum a fost format. Că la început Basarabia era aproximativ până la centru, apoi au decis că e și mai departe în Nord, dar când a luat Stalin a luat și o parte de Bucovina. Deci nu înțeleg daca județul Hotin și Cernăuți era în Basarabia luată de ruși la început sau totuși au ajuns după ce le-a luat Stalin 🤔

  • @user-ix7ls9hl1m
    @user-ix7ls9hl1m 21 วันที่ผ่านมา +17

    ,,Hazna''umor românesc ,deci dacă numim ,,Hazna,,clasa politică românească nu jignim deloc... Mulțumiri și Domnul să va veselească.💫😏🤔😀❤❤

  • @CorinaCreanga
    @CorinaCreanga 21 วันที่ผ่านมา +15

    Scuzați de intrebare, insa cam care era puterea de cumpărare a unui ducat in acele timpuri?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +16

      un mercenar calare primea cam 3-4 ducati solda pe luna.

  • @Mithologica
    @Mithologica 21 วันที่ผ่านมา +14

    Foarte fain subiectul și prezentarea! E la fel de controversat ca numarul dacilor din provincia romana sau tonele de aur luate de romani. Ma bucur ca ati făcut lumina! Mult succes in continuare și, cum frumos ziceți voi, Dumnezeu sa va veseleasca!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +8

      multumim mult. Poate facem candva si ceva impreuna. Si Dumnezeu sa va veseleasca!

    • @DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi
      @DDSistemeGraficeDDSistemeGrafi 21 วันที่ผ่านมา +1

      De ce nu din Dacia libera si musai din ”provincia roaman”, adica inainte de razboaiele daco-romane 101-102 si 105-106?

  • @Tonja_Coffman
    @Tonja_Coffman 21 วันที่ผ่านมา +17

    Enjoyed this very much! You do very good work here, and it's nice to learn something new. I'm only able to make a smaller donation this time due to being off work after having surgery. But hopefully in a few weeks I will be back to work and able to donate more.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +8

      thanks a lot!! You have done a lot for this channel. Have a fast recovery and stay healthy!! We hope, it wasn't too complicated!

    • @Tonja_Coffman
      @Tonja_Coffman 21 วันที่ผ่านมา +4

      Yes sir, thanks!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  18 วันที่ผ่านมา +1

      @Tonja_Coffman I too wish you a speedy and good recovery! We are very grateful for your support! Please don't feel obligated to anything, just get well :) Kind regards, Albert

    • @Tonja_Coffman
      @Tonja_Coffman 18 วันที่ผ่านมา +2

      @@CorpusDraculianum Thank you very much Mr. Albert! I will get well in time. No complications from the surgery and all pathology reports came back negative thank God. I don't know if I will be running a marathon in six weeks, but I should certainly be better.

  • @StolenMemes4U
    @StolenMemes4U 21 วันที่ผ่านมา +9

    Super video!
    Ma întreb daca o sa avem si noi parte de "Reparations" vreodată

    • @generatiiimpreuna
      @generatiiimpreuna 21 วันที่ผ่านมา +2

      Nu erau gratuite acele sume. Noi plăteam tribut.
      Dar eram și apărați de către otomani.
      Mă gândesc la faptul că dacă nu erau turcii învingători la Stănilești… Dimitrie Cantemir punea Țarului Moldova pe tavă.
      Și Constantin Brâncoveanu poate că ar fi ales din naivitate protectoratul Rusiei în locul Habsburgilor dacă otomanii erau alungați din Țările Române.
      Deci… am plătit haraci dar am fost în contul lui scăpați de “binecuvântarea Mamei Rusía” cu câteva sute de ani mai înainte de 1948.

  • @DuckDodgersWannabe
    @DuckDodgersWannabe 21 วันที่ผ่านมา +5

    Maria Sa cere osteni pentru algoritm, pot decat sa ma supun. Treaba buna ca de obicei echipa Corpus Draculianum!

  • @nistoricacerchia2126
    @nistoricacerchia2126 18 วันที่ผ่านมา +1

    Mulțumesc, pentru frumoasa oră de istorie. Cat de bine, s- ar potrivi ,numele de ,hazna" taxelor actuale , mărite nu de ocupanții " binevoitori " și " dezvoltatorii" acelor vremuri.Ci chiar de" actualii conducători patrioți " români. Și ne mirăm, unii , fățarnic,ori ne dorim ca proștii, întoarcerea vremurilor ceaușiste, mai stabile. Stabilitate, care se baza, la fel ca acum ,ciaina, tot pe baza dolarului american... Despre clauza națiunii celei mai defavorizate, oferite de SUA, ( de ce?) , când ne vorbiți ?

  • @user-mm4jr1xl1h
    @user-mm4jr1xl1h 21 วันที่ผ่านมา +6

    И Бог ви да веселит!

  • @CristianFilip-sq8yv
    @CristianFilip-sq8yv 21 วันที่ผ่านมา +5

    Mă bucur că am aflat atâtea adevăruri despre trecutul nostru pe care nu l-am învățat la școală

  • @twittroll
    @twittroll 21 วันที่ผ่านมา +8

    Mulțumim pentru calculele serioase!😮❤;am dedus cât de cât bine...🤔🤔🤔😃❤👍

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +6

      intrebarea era capcana. Toate trei raspunsurile erau corecte.

    • @williamgabrielmortianu9325
      @williamgabrielmortianu9325 20 วันที่ผ่านมา +1

      ​@@CorpusDraculianumpăi minimum e 4,5 tone dar maximum e undeva pe la 6 tone cu tot cu peșcheșurile date pe la viziri și alți dregători de la Istanbul.
      Mizilic pe lângă 200 de tone luate de Roma și 800 de tone luate de habsburgi plus 90 de tone la ruși.

  • @clausion
    @clausion 21 วันที่ผ่านมา +7

    Multumim pentru ca ne-ati luat o piatra de pe inima. Credeam ca am platit mult mai mult. Acolo, cateva tone de aur... ca sa fie turcii fericiti !

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +4

      Teșekkürler!

    • @Andrei.A38
      @Andrei.A38 20 วันที่ผ่านมา +1

      Am platit mult mai mult in istoria noastră ca sa fie mulți alții fericiți, nu numai otomanii de atunci, si platim si in ziua de azi dar nu sub forma de aur, tot pe nedrept .

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +2

      @@Andrei.A38 cui plătiți dvs tribut?

    • @dantaylor9601
      @dantaylor9601 19 วันที่ผ่านมา

      @@dan2315 puteți da niste sume...ca un contabil turc? Comparați cele 4..5 tone pe secol.. Cu cele 100 tone din tezaurul firat de ruși!!!

    • @Andrei.A38
      @Andrei.A38 19 วันที่ผ่านมา +2

      @@CorpusDraculianum Nu eu direct, ci România prin tot ceea ce a cedat ca resursă naturală țărilor occidentale, corporațiilor internaționale care au afaceri in România si nu platesc taxe corespunzătoare, ar fi doar două exemple. De tezaur nu mai vorbim.

  • @buddhahead9942
    @buddhahead9942 21 วันที่ผ่านมา +5

    vream si partea a doua 🎉

  • @BWSBwoi
    @BWSBwoi 21 วันที่ผ่านมา +5

    Va urmaresc de ceva timp si chiar apreciez tot content-ul de calitate pe care il postati. Faptul ca ati adaugat subtitrare in limba engleza va ajuta canalul sa creasca si mai repede!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +1

      toate episoadele au sub. in negl. Va multumim f mult!!

    • @Rares.E
      @Rares.E 21 วันที่ผ่านมา +1

      ​@@CorpusDraculianumai un "n" in +!!!
      Sănătate!

  • @FireDragon16180
    @FireDragon16180 21 วันที่ผ่านมา +9

    Bravo! Va rugam continuati

  • @anaconda4484
    @anaconda4484 21 วันที่ผ่านมา +5

    Multumim!

  • @septimiugalca1361
    @septimiugalca1361 21 วันที่ผ่านมา +8

    EXCELLENT!

  • @florinmihaiielcean3009
    @florinmihaiielcean3009 20 วันที่ผ่านมา +2

    🎇🎊20 000 de felicitari pentru cei 20 000 de abonati‼ S-a bifat si obiectivul asta ✅

  • @robertbolgar7404
    @robertbolgar7404 21 วันที่ผ่านมา +4

    Multumim frumos D Adrian

  • @mugurRo
    @mugurRo 21 วันที่ผ่านมา +7

    Muntenia a platit haraciul catre Poarta, in aproximativ aceeasi perioada de timp, de aproape trei ori mai mult decat Moldova...destul de mare diferenta...🤔

    • @user-cl9rl3sw2z
      @user-cl9rl3sw2z 20 วันที่ผ่านมา

      Domnule! Eu știu limba romana de la părinți și după urss , cine a locuit împreună cu rominii , poți observa ușor acasta , descriere de acest film Rominii iubesc a fi robi , și să se povestească unul despre altul la străini, ,iar cind le zici ca știi romana , te fac dusman

    • @dragose.884
      @dragose.884 20 วันที่ผ่านมา +1

      @@user-cl9rl3sw2z Nu știu printre ce romani cu creierul aburit de alcool ai trăit tu. Nu împărtășesc cu tine aceasta opinie.

  • @nicusorotelea2056
    @nicusorotelea2056 21 วันที่ผ่านมา +7

    Felicitări!!!

  • @alessandropoma6049
    @alessandropoma6049 20 วันที่ผ่านมา +7

    Un alt personaj foarte interesant care s-a remarcat în lupta împotriva otomanilor este Skanderbeg. Pe Internet este bine cunoscut printre entuziaști și, prin urmare, ar putea stârni curiozitatea unui număr bun de oameni

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  19 วันที่ผ่านมา +3

      Da, ar fi o idee! In spatiul german s-a scris cea mai buna biografie despre el, cartea lui Oliver Jens Schmitt si pe care o stim foarte bine (si care a starnit proteste in Albania...). Cu stima, A.W.

  • @stefanolteanu512
    @stefanolteanu512 2 วันที่ผ่านมา +1

    Minunat episod❤❤❤

  • @mariusaugustussultan601
    @mariusaugustussultan601 21 วันที่ผ่านมา +5

    Foarte fain! Felicitari!

  • @danieladavid5125
    @danieladavid5125 16 วันที่ผ่านมา

    Mulțumim.❤

  • @marian-mihaibejinariu6750
    @marian-mihaibejinariu6750 20 วันที่ผ่านมา +3

    Mulțumesc frumos pentru aceste informații! Succes si cat mai multe episoade!

  • @user-ui1tz3tr7q
    @user-ui1tz3tr7q 20 วันที่ผ่านมา +3

    Foarte interesant și mă bucur că aud ceva verificat, nu " prooagandă " !! 🎉 Felicitări !❤ Cristian

  • @cristiancristi9384
    @cristiancristi9384 21 วันที่ผ่านมา +4

    Si noi care atatia ani eram nostalgici doar dupa tezaurul romaniei de la rusi 😅

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +7

      ala are mult mai multe tone. Sute. Insa cu haraciul din sec. 16-18 ne apropiem.

    • @dantaylor9601
      @dantaylor9601 19 วันที่ผ่านมา

      @@CorpusDraculianum abia aștept să compar !

  • @melgartsam7273
    @melgartsam7273 21 วันที่ผ่านมา +3

    Bravo! 414 like (cu al meu) , 0 dislike! That's performace!

    • @Rares.E
      @Rares.E 20 วันที่ผ่านมา +1

      695...zgârciți cu like-urile românii noștri!

  • @valeriun
    @valeriun 20 วันที่ผ่านมา +1

    Foarte bună prezentare!
    Mi-a plăcut că aţi menţionat că Mahomed al II-lea i-a scris lui Petru Aron al Moldovei - în slavonă, asta apropo de ceea ce ne-aţi explicat în alt vlog, legat de limba vorbită de către populaţie, limbile "diplomatice" şi limba folosită la Înalta Poartă, în "nobilime".
    Mulţumesc şi mult succes!

  • @flavius5722
    @flavius5722 21 วันที่ผ่านมา +3

    Foarte bun episod , detaliile sunt foarte necesare si binevenite

  • @Malasorte1989
    @Malasorte1989 21 วันที่ผ่านมา +3

    CU RESPECT !SUPER VIDEO !

  • @Rares.E
    @Rares.E 21 วันที่ผ่านมา +2

    Mulțumesc mult!
    Vă doresc un weekend plăcut,din Amsterdam!

  • @traistarumariusionut
    @traistarumariusionut 9 วันที่ผ่านมา

    Ma asteptam sa fie mai mult

  • @georgescucristina2720
    @georgescucristina2720 21 วันที่ผ่านมา +1

    Mulțumesc 🎉!

  • @cocojambo2330
    @cocojambo2330 21 วันที่ผ่านมา +3

    Interesant

  • @user-tp9uo2fq7j
    @user-tp9uo2fq7j 20 วันที่ผ่านมา +1

    Aferim coane' Adrian! Nu te-am uitat! Am pierdut vechiul cont youtube...poveste lunga. Dar ne "auzim".

  • @tamarsicristian
    @tamarsicristian 18 วันที่ผ่านมา +2

    Mulțumim!

  • @eftyextenebra1837
    @eftyextenebra1837 16 วันที่ผ่านมา

    Minunat clipul, dar voi repeta ce au rugat altii mai jos: cateva exemple de preturi pentru a pune in context sumele. Solda unui mercenar e interesanta pentru mine, dar nu tocmai ceva cu care putem empatiza economic. Un han, o corabie, un conac, o casa la oras, o caruta etc.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  16 วันที่ผ่านมา

      asta e tema de episodseparat. Nu pot arunca asa simplu cu preturi fiindca acestea trebuie contextualizate in functie de regiune si timp. Vorbim totusi de 100 de ani si de doua tari cu totul separate. Nu putem facem clipuri de o ora ca nu se ma uita nimeni la ele.
      O oaie de munte in Moldova lui Petru Rares costa 25 de akcele, iar una de campie 20-23. Un galben avem pe atunci intre 60 si 80 de akcele in functie de cine-l schimba. Visteria imperiala avea cursuri fortate, anume de 60 de akcele per ducat, insa pe plan local se schimba la 80 si uneori chiar si mai mult. Jumate de secol mai tarziu, cursul era dublu, iar oaia ajungea sa se cumpere de gelepi si cu 55 de akcele. Vedeti ce complexa e discutia? Nu se poate spune asa simplu fiindca preturile nu sunt fixe ca la Liddl. Pana si acolo variaza de la an la an. D-apoi de la secol la secol.
      Numa bine, AG

    • @eftyextenebra1837
      @eftyextenebra1837 16 วันที่ผ่านมา

      @@CorpusDraculianum Acele cateva exemplue sunt arhi-suficiente pentru o idee aproximativa, multumesc!

  • @andreinicu6429
    @andreinicu6429 21 วันที่ผ่านมา +2

    Interesant!
    Si care era echivalentul in moneda de azi (leu, euro, dolari?)
    Si nu numai pentru dinari, dar si pentru florini de aur, kreizari si asa mai departe.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +5

      astfel de echivalari nu se pot face. Cine o face isi bate joc doar de privitori. Va pot spune doar ca un mercenar primea cam 4ducati solda pe luna.
      Dar v-am spus cantitatea in aur. Aurul e de 24k. Inmultiti cucat e aurul la cursul zilei si aflati valoare materialului. Pb e puteresa de cumparare variabila. Adica 1 gram de aur pe atunci era muuuult mai valoros decat azi. Si ce era in sec 15 era cu totul altceva in sec. 16 cand a inceput sa vin tot mai mult aur pe pietele europene.

  • @Tatelutza
    @Tatelutza 18 วันที่ผ่านมา

    Interesant documentarul ! Domnul Adrian, am o mare rugaminte - ca sa putem aprecia efortul financiar facut de Stefan, de exemplu, prin plata haraciului de 5000 de ducati din 1479, ne-ar ajuta mult ceva elemente de comparatie. Mai exact, ce se putea face in epoca respectiva cu aceasta suma de bani - cati cai se puteau cumpara, cati osteni se puteau plati sau cate cetati se puteau construi cu acesti bani. Va multumesc !

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  18 วันที่ผ่านมา +2

      asta e subiect de un episod intreg.
      Solda unui mercenar calar era de cca. 5 ducati (galbeni) pe luna.

    • @Tatelutza
      @Tatelutza 18 วันที่ผ่านมา +1

      @@CorpusDraculianum Pornind de aici poti concluziona ca prin ne-plata haraciului domnitorul putea mobiliza o armata de 1000 de mercenari timp e o luna. Cu o asemnea armata puteai sa dai o cel mult o lovitura punctuala, nu puteai sustine un conflict de lunga durata. Turcii au stiut sa dimensioneze haraciul astfel incat domnii pamanteni sa fie dispusi sa il plateasca in loc sa se razveateasca. Alternativa razboiului, a unui conflict deschis cu turcii era mult, mult mai costisitoare, costurile fiind deopotriva mari pentru ambele tabere. Iar daca in urma razboiului castigai un teritoriu secatuit resurse, cu o populatie ostila, costurile campaniei erau foarte greu de recuperat. Solutia practica a fost (valabila si astazi) - la tron ajung domni fideli portii, cu un haraciu dimensionat rezonabil astfel incat sa descurajeze initiativele razboinice. Linistea si bunastarea (unora) au triumfat ! Frumos episod si educativ pe deasura ! Multumesc frumos !

  • @decem_sagittae
    @decem_sagittae 20 วันที่ผ่านมา +2

    Un subiect foarte interesant! Îmi pare rău că vă foote Iutubul într-una și nu e algoritmul de partea voastră. Meritați un milion de abonați. Nu știu ce să zic. Poate niște videouri despre căderea Constantinopolului și cruciadele anti-otomane vor atrage demograficul străin și ajuta canalul. Puteți încerca.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +2

      Mulțumim! Este un canal de istorie medievală, și era clar de la început că nu va crește așa mult ca altele. Istoria modernă atrage pur si simplu mult mai multă lume... Dar mai exista desigur mult potential pentru crestere si precum indicati si Dvs.: trebuie sa diversificam tematic producțiile, ceea ce vom face. Cu stimă, A.W.

    • @decem_sagittae
      @decem_sagittae 19 วันที่ผ่านมา

      @@CorpusDraculianum poate ar prinde bine un episod dedicat corespondenței între Ștefan cel Mare și boierii brăileni. Știți sigur la ce mă refer 😂. Sau scrisorii lui Alexandru Aldea către sibieni.

  • @pantilimonadrian5699
    @pantilimonadrian5699 21 วันที่ผ่านมา +1

    Hristos a înviat, salutări

  • @alessandropoma6049
    @alessandropoma6049 20 วันที่ผ่านมา

    Frumos video. Mă întreb atunci de unde au luat toți acești bani (taxe, raiduri într-o țară vecină?). Tot pentru că aceasta a fost o cheltuială suplimentară și diverșii lideri vor fi trebuit să gestioneze și treburile interne ale țării și inamicii lor de aproape sau de departe. Este fascinant să vezi jocul echilibrelor dintre formele politice care, din multe motive, au fost nevoite să jongleze cât de bine au putut într-o mare de rechini, uneori plătind, când răzvrătindu-se.

  • @voivod.a
    @voivod.a 20 วันที่ผ่านมา +3

    When your books wil be available in English? 🙏

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +1

      Thank you for your interest in our work! We are planning an English-language version, but first we need to finish the German- and Romania series (the last two volumes are a real challenge because there are many new sources on Vlad...). Kind regards, A.W.

  • @cristicoaje7116
    @cristicoaje7116 19 วันที่ผ่านมา +1

    Încă se folosesc in Teleorman cuvinte că teșcherea, bacșiș, peșcheș,

  • @florianconstantin7796
    @florianconstantin7796 18 วันที่ผ่านมา +1

    Taxa de protecție egal pesches.Si acum le băgăm banii în visterie prin turiști.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  18 วันที่ผ่านมา +1

      peschesul =atentie. Ce spuneti dvs era mai degraba haraciul.
      In rest din pacate e cum spuneti.

  • @darianedea1469
    @darianedea1469 17 วันที่ผ่านมา

    Baiazid fulgerul❤

  • @adriangole3770
    @adriangole3770 18 วันที่ผ่านมา

    Doar atât, în atâtea secole???
    Păi!... este mizilic 😅😢 la ruși avem vreo 90 de tone de aur, pe care NU -l mai vedem înapoi. Deci,era mai ieftin cu turcii 😮😮😮
    Mult succes in continuare!
    Poate că așa, ușor, ușor învățăm istoria neamului nostru, nu propagandă în care ni se spunea că eram... buricul pământului.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  18 วันที่ผ่านมา +1

      dvs ati uitat deja la ce v-ati uitat? Am spus ca asta e doar prmul secol. Caculul pt urmatoarele secole in alte viitoare. Ca altfel iesea episodul acest de 2 ore.
      Haraciul explodeaza in urm. secol, depasind de peste zece ori ce v-am spus in ac. episod.
      Nu stiu de unde ati scos-o cu 90t la rusi. A fost mult mai mult decat ce ati scos dvs. din burta.

  • @marolibez
    @marolibez 19 วันที่ผ่านมา +1

    Scuzați de intrebare, care este melodia de la 00:14?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  19 วันที่ผ่านมา +2

      Doar video-editorul nostru știe melodia. Daca va citeste mesajul, sigur vă raspunde! Cu stimă, A.W.

  • @balak1
    @balak1 12 วันที่ผ่านมา

    Se pronunță "oGlu" sau "oulu"?

  • @danieltrombon8873
    @danieltrombon8873 21 วันที่ผ่านมา +2

    Buna ziua, daca nu am paypal cum pot dona si eu ? Mersi

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +3

      Buna ziua! Spre ex. Revolut. Aveti detalile in comentariul fixat sus. Noi va multumim!

    • @danieltrombon8873
      @danieltrombon8873 21 วันที่ผ่านมา +3

      @@CorpusDraculianum multumesc o sa incerc sa dau prin Revolut. mi as dori din suflet sa scoateti mai des episoade .

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +2

      @@danieltrombon8873 multumim. Depinde doar de resurse. Vointa e, dar nu depinde doar de ea.... din pacate

  • @ytbaccount5513
    @ytbaccount5513 21 วันที่ผ่านมา +4

    OBLIGATORIU CALUCLATIE SI CELELALTE SECOLE!

  • @V.D.22
    @V.D.22 20 วันที่ผ่านมา

    Nu am plătit așa de mult dacă stăm bine să ne gândim. Deși populația era mică.

  • @spidione1
    @spidione1 21 วันที่ผ่านมา +2

    Ce înseamnă 10000 de ducati ca si putere economica pt sec 15?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา +2

      4 ducati era solda lunara a unui mercenar calare

    • @spidione1
      @spidione1 20 วันที่ผ่านมา +1

      Solda a 2500 de călăreți lunar. Dacă as face o analogie cu prezentul, salariul a 2500 de IT iști 6-7 mil Eur /lunar. 0.2-0.3% din PIB. Din acest calcul empiric nu reprezinta o suma foarte mare.

  • @victorv834
    @victorv834 19 วันที่ผ่านมา +2

    pai si nu vrem si noi ''reparatii'', asa cum cer unii prin america??

  • @BogdanMMI
    @BogdanMMI 21 วันที่ผ่านมา +1

    Apropo v-am gasit pe Reddit, ce scrieti? Pot sa va urmaresc pe undeva?

  • @biyoubiyou1446
    @biyoubiyou1446 20 วันที่ผ่านมา

    Acuma plătim la “lumea liberă”

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +1

      Ucraina, Armenia, Georgia nu ”platesc la lumea libera” si vedeti ce au patit. Sunt sigur ca nu doriti ca România sa schimbe locul cu aceste tari si sa primeasca doar "thoughts & prayers" in caz de atac... A.W.

    • @biyoubiyou1446
      @biyoubiyou1446 19 วันที่ผ่านมา

      @@CorpusDraculianum ești un vasal

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  19 วันที่ผ่านมา

      Eu ma simt deosebit de bine sa stiu ca la baza americana din Turda, la 70 km unde locuiesc in Romania, exista suficienta putere de foc nuclear pentru a elimina orice pericol muscalesc. Dorm excelent. Ca Romania in schimb trebuie sa cumpere arme occidentale este un pret foarte mic pentru aceasta protectie - niciodata in istorie romanii nu au fost atat de bine protejati. Si armele occidentale sunt cam bunicele. Cel putin armata ucraineana, mai slab pregatita decat cea romaneasca, rupe muscalilor fiecare saptamana cu aceste arme mai multe gaurite in fund. A.W.

  • @risteadaiseri599
    @risteadaiseri599 20 วันที่ผ่านมา

    Deci Haraciul numai, 300mil de eur pana in sec 16.

  • @2voxdei
    @2voxdei 20 วันที่ผ่านมา

    Se platea tribut si in copii? Cat si cum

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +2

      nu. Avem un episod special dedicat acestei teme. Cautati, va rog, pe canal!

  • @almauzkampir
    @almauzkampir 20 วันที่ผ่านมา

    Pe lângă aur, turcii primeau vite, grâne, fete și băieți.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +3

      fete si baieti, nu. in rest da. Ati uitat de cadouri si atentii. Stima!

    • @almauzkampir
      @almauzkampir 20 วันที่ผ่านมา

      @@CorpusDraculianum Cum, nu lua cele mai frumoase fete și băieți pentru ai face eunuci? 🤔

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา +2

      @@almauzkampir din fericire nu. Episodic poate or fi luat. Sistematic, cu maxima siguranta, nu. Avem un episod dedicat exact acestui aspect, al doileasua al treilea celmai popular video al nostru. Aruncați un ochi si vedei acolo argumentele si documentele exacte. Daca doriți să le citiți și singur ne scrieți si vi le trimitem. Vă avertizăm însă că nu toate au fost traduse în română.
      Și Dumnezeu să vă veselească! (apropo, ați văzut cum se încheia și scrisoarea sultanului, nu doar cele slavone ale Măriei Sale Vlad!)

  • @geekofallthingsprehistory2975
    @geekofallthingsprehistory2975 21 วันที่ผ่านมา

    15:12 1456?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  21 วันที่ผ่านมา

      nu inteleg. va referiti la primul haraci al lui Vlad? Da, 1457, fiindca pe 56 platise Vladislav II.

    • @geekofallthingsprehistory2975
      @geekofallthingsprehistory2975 21 วันที่ผ่านมา

      @@CorpusDraculianum Este vorba de Ștefan cel Mare, n-ar trebui să fie 1457? Interesantă schimbarea de domnie atât de aproape de plata haraciului. Presupun că Petru Aron făcuse deja cea mai mare parte din efort.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  20 วันที่ผ่านมา

      @@geekofallthingsprehistory2975 da 57. Petru Aron probabil a platit pt anul fiscal 56. Scrisoarea sultanului e din oct. 1455.

  • @L.h314
    @L.h314 20 วันที่ผ่านมา

    Multi dar nu am primit nimic.

  • @dorudru
    @dorudru 18 วันที่ผ่านมา

    Vorbim de cifre și de banii plătiți sultanului, însă întrebarea este: de unde aveau Țările Române atâția bani, în condițiile în care nu aveau mine de aur și nici nu puteau produce din agricultură sau din creșterea animalelor atâția bani încât să poată plăti sultanului aceste sume? Daca e s-o luăm logic, singura explicație este că și turcii aveau dreptate, în sensul că Țările Române erau favorizate de către otomani, în primul rând prin faptul că mijloceau comerțul dintre Orient și Occident, dat fiind localizarea geografică. Așa s-ar explica aceste sumele pe care le plăteau Imperiului Otoman. Practic se plătea un impozit pe profit. Să nu uităm că visteriile Țările Române au fost golite de câteva ori și cu toate acestea, încă au existat circa 100 de tone de aur din tezaurul pe care ni le-au confiscat rușii. Acest tezaur a existat înainte de marea unire și nu a avut nici o legătură legătură cu Ardealul și cu Munții Apuseni unde se găsesc minele de aur. Deci până la urmă dacă e s-o luăm logic, n-am fost chiat atât de săraci și de asupriți precum fac unii această falsă propagandă.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  18 วันที่ผ่านมา +1

      asta e alt subiect ce va fi tratat in alt episod.
      Sa inteleg ca considerati ca in secolul 16, cand au platit de peste 10x mai mult, erau putrezi de bogati romanii?

    • @dorudru
      @dorudru 16 วันที่ผ่านมา

      @@CorpusDraculianum să nu exagerăm, zic. Ideea e că s-au descurcat binișor, au stiut să tragă sforile și s-au facut respectați de către turci. Nu am fost chiar victime, așa cum insinuează unii... Chiar și în ziua de azi, turcii au un respect față de români. Cel puțin așa am observat noi, cei din diasporă, care intrăm în contact cu comunitățile de turci. Am stat într-o zi cu un profesor de istorie turc, care zicea printre altele, că ei ne-au considerat aliații lor și că ne protejau în schimbul unui tribut.

  • @laurentiupana9091
    @laurentiupana9091 19 วันที่ผ่านมา

    Acum cât este haraciul,pe care îl plătim la stăpân?

  • @dadighidut
    @dadighidut 21 วันที่ผ่านมา +2

    Ilyeș e nume tataresc ,ciudat imprastiat :)

    • @ottoman.commonwealth
      @ottoman.commonwealth 21 วันที่ผ่านมา

      nu, nu e deloc, vine de la Ilie, care nume e si in Islam (Ilyas). De asta il aveau si unii tatari și mulți alți musulmani.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 20 วันที่ผ่านมา +2

      Este nume de origine semită (popoare semite: evrei / arabi / fenicieni etc).

    • @ottoman.commonwealth
      @ottoman.commonwealth 20 วันที่ผ่านมา

      @@ionbrad6753 atunci de ce o dati cu tatari? Bineinteles ca e de origine ebraica, de vreme ce e nume biblic.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 20 วันที่ผ่านมา

      @@ottoman.commonwealth Atunci de ce nu sunteți atent cu cine vorbiți? Am zis eu ceva de tătari?

    • @ottoman.commonwealth
      @ottoman.commonwealth 19 วันที่ผ่านมา

      @@ionbrad6753 scuzi! Am
      crezut ca sunteti insul caruia i-am raspuns si care fabula despre tatari. Stima!

  • @Cristip
    @Cristip 20 วันที่ผ่านมา

    De ce imi apare traducere in romana daca aud romaneste ce vorbesti ?!?

    • @vasileseaman5872
      @vasileseaman5872 19 วันที่ผ่านมา

      Pentre aia care stau pe TH-cam noaptea si dau la mut sa nu trezeasca nevasta

  • @Emilia-wy8zh
    @Emilia-wy8zh 19 วันที่ผ่านมา

    Ne au ras osmanlâii...

  • @mirelchirila
    @mirelchirila 21 วันที่ผ่านมา +4

    otomanii erau mai ok in comparatie , e un fel de nu te impusc doar i-ti tai un deget

  • @tanodiana
    @tanodiana 21 วันที่ผ่านมา +5

    Sunt convins că cifrele vehiculate sunt aproximativ exacte, dar am o rugăminte la dvs, să nu le mai dați. Există posibilitatea să le vadă președintele Erdoğan și într-o criză de conștiință să ne returneze aurul primit atâția ani. Asta ar însemna ca președintele nostru cu primul nostru ministru, să le doneze Ukrainei. Noi tot nu avem nevoie de el, la cât de bogați suntem...

    • @twittroll
      @twittroll 21 วันที่ผ่านมา +2

      Erdoğan e primul sultan sărac...cel puțin asta arată inflația pe la ei lira turcească a luat-o la vale rău în ultimul timp...🤔🤔

    • @valeriun
      @valeriun 20 วันที่ผ่านมา +2

      🤣🤣🤣