The Despair of Dracula’s son and a Unique Case in Romanian Medieval History

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 มิ.ย. 2024
  • What we tell in this episode is the result of the research work of the CORPUS DRACULIANUM project's team of professional historians. We interpret history exclusively on the basis of documents and chronicles from the Middle Ages, consulted by us in archives and libraries in Romania, Italy, the Vatican, Germany, Turkey and many other countries.
    Please subscribe and, if you have the possibility, even financially support this scientific project (and the publication of all the sources about Vlad Țepeș) via PayPal: corpus.draculianum.official@gmail.com.
    Direct link: www.paypal.com/donate/?hosted...
    Discuss with us and other friends questions, historical events and medieval sources related to Vlad Țepeș: / corpusdraculianum
    Visit also the official website of the project: / documente.vlad.tepes
    Chapters:
    0:00 Teaser
    2:23 What is sfragistics?
    4:22 Description
    6:16 Analysis
    9:41 Some chronological milestones
    12:32 Hypotheses
    17:21 Solution

ความคิดเห็น • 46

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +10

    Dacă doriți să ne susțineți in munca de cercetare și în misiunea noastră de a publica toate documentele despre Vlad Țepeș, vă rugăm să vă abonați și faceți o donație cât de măruntă prin PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    Măcar de-o cafea pentru harnicul nostru editor.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    At least please give a coffee to our hardworking editor.

    • @notyourdaddude1957
      @notyourdaddude1957 ปีที่แล้ว

      Stiu ca ati spus ca Patreon opreste 20%, dar eu cred ca ar fi o idee buna sa va deschideti si un canal de Patreon, ar ajuta mai mult.
      Nu cred ca ar strica si cu siguranta s-ar strange multi sustinatori in timp.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว

      @@notyourdaddude1957 vă băgați? 🤓

  • @Kazumo
    @Kazumo ปีที่แล้ว +6

    Pfai, ce rau imi pare ca abia acum gasesc acest canal. Dar ma bucur sa vad ca exista oameni atat de pasionati si care fac demersuri asa faine. Spor in continuare! Abia astept sa ma uit peste clipuri si sa ajung la zi cu ele. Felicitari!

  • @orlandolzr
    @orlandolzr ปีที่แล้ว +5

    Multumesc foarte mult pentru contentul excelent! Sunt o oaza de pace pentru mine cand sunt plecat la munca. La cat mai multe si mai dese!

  • @cristianvirna
    @cristianvirna ปีที่แล้ว +2

    Faceti o treabă foarte buna si chiar ma bucur sa vad ca cineva se ocupa si de detalierea domniilor scurte sau mai putin importante. As vrea sa vad cat mai multe video, inclusiv despre domnii din Moldova si Transilvania. Cu respect, Cristian V.

  • @mariagavrilas-burlacu4850
    @mariagavrilas-burlacu4850 ปีที่แล้ว +6

    Chiar mi-a plăcut! Mulțumesc!

  • @francks3544
    @francks3544 ปีที่แล้ว +6

    Excelent video, o aventura istorica superba! Citisem vag despre Mihnea cel Rău, acum am impresia ca am înțeles epoca. Continuați!

  • @clausion
    @clausion ปีที่แล้ว +4

    Multumim. Interesant!

  • @BogdanMMI
    @BogdanMMI ปีที่แล้ว +9

    Foarte bun video!

  • @mr.peanut
    @mr.peanut ปีที่แล้ว +5

    Mulțumim!

  • @nenadrusmir5979
    @nenadrusmir5979 ปีที่แล้ว +4

    Super

  •  3 หลายเดือนก่อน +1

    un periplu absolut fascinant, mulțumim

  • @sandusilviu3213
    @sandusilviu3213 ปีที่แล้ว +4

    Suport!👍

  • @stefanosgkinis3302
    @stefanosgkinis3302 ปีที่แล้ว +3

    Multumesc frumos pentru informatiile istorice.
    Va Doresc Mult Sanatate si Mult Success in Continuare.
    Va Doresc Mult Sanatate si o Weekend placut pentru intregi lumi 🤗
    🌅🌇🌄🏛️🌄🌇🌅👩‍🚀👍

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +1

      Αγαπητέ Στέφανο, σε ευχαριστώ πολύ!

  • @octavian-tinca
    @octavian-tinca 11 หลายเดือนก่อน +2

    Va multumim pentru toate informatiile si video-urile detaliate. Ma bucur ca putem afla de la dvs. istoria reala a acestor locuri.
    M-ar interesa un subiect legat de stema ( coat of arms) Tarii Romanesti ( Wallachia) si anume corbul. Cand si unde apare apare prima data si de unde este luata insemnatatea. Am gasit ceva informatii ca ar avea legatura cu familia Basarabilor, dar poate aveti dumneavoastra si alte detalii si/sau surse.
    Multumesc!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  11 หลายเดือนก่อน +2

      Stema Valahiei la care va referiti nu est eun corb ci o acvila crucigera (adica purtatoare de cruce) care sta pe un coif. Prima data o vedem pe monedele batute de Vladislav I (Vlaicu voda), nepotul lui Basarab.
      Pe documente de cancelarie o intalnim prima data intrßun document de la Mircea cel Batran. Acvila era folosita doar pe pecetea cea mare care se atarna de hrisoavele solemne prin smur de matase bicolor.
      Vom face cand si un episod despre organizarea cancelariei valahe, dar si a celei ... otomane.
      Si Dumezeu sa va veseleasca! AG

    • @octavian-tinca
      @octavian-tinca 11 หลายเดือนก่อน

      @@CorpusDraculianum Va multumesc pentru clarificari. Am gasit info in cartea lui Dan Cernovodeanu Știința și Arta Heraldică în România. Mai aveti cumva si alte surse?

  • @johnmanole4779
    @johnmanole4779 6 วันที่ผ่านมา

    Ce părere aveți despre Lucian Boia?

  • @cosminursache5865
    @cosminursache5865 ปีที่แล้ว +4

    Credeți că ați putea face și un videoclip despre pădurea de țepe ? Dacă a existat ? Cum i-a afectat pe otomani când au dat de ea ?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +6

      Da, bună idee, vom face un video! Este autentică. Nu doar occidentalii și bizantinii au scris despre ea ci și otomanii (la ei a fost însă descrisă ca o grădină). Pădurea a fost de fapt locul obișnuit de execuții lângă Târgoviște, doar că Țepeș evident că a tras în țepe un număr mai mare de oameni în loc să-i spânzure, așa cum era obiceiul. Știm d.e. din Cronica Moldo-Germană că Ștefan cel Mare avea un astfel de loc de execuții lângă Suceava unde a spânzurat prizonieri de război. Cu stimă, A.W.

    • @orizontereditar6349
      @orizontereditar6349 ปีที่แล้ว +1

      Cred ca aici trebuie introdusa o discutie mai ampla, daca se poate in cercuri concentrice, de la general la particular, despre efectele psihologice ale razboiului in aceasta perioada, tactici preferate, efectele scontate etc si impactul lor asupra soldatilor, populatiilor cucerite. Ma gandesc acum la Carmen miserabile a lui Rogerius despre invazia mongola.

  • @nagyzoli
    @nagyzoli ปีที่แล้ว +6

    @Corpus Draculianum Stiu ca sunteti focusati pe domnia lui Vlad, insa mi-ar place tare mult daca ati extinde videourile si cercetarea si pe foarte tumultoasa perioada de semi-razboi civil din Valahia 1530-1590 (practic incheiata cu venirea la tron a lui Mihai Viteazul). Deasemenea la fel de interesanta este si evolutia Moldovei

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +13

      avem in vedere. Precum vedeti, deja o facem. Unii insa sunt deranjati de asta si vor numai Tepes. Acum noi ca cine sa facem? Fiti siguri ca veti afla mult mai multe despre vreme in care a trait Vlad. Avem spre ex. in plan un podcast doar despre armata Transilvaniei pana la Principat.

  • @sashsegal9376
    @sashsegal9376 ปีที่แล้ว +3

    De unde vine termenul de "nova plantatia" și cum a intrat în sfragistica româneasca? Ajutați un biet om pe care îl roade curiozitatea. Edit: M-am lămurit cu ajutorul lui twittroll căruia YT îi șterge comentariile dar măcar îmi apar la notificații. Cu ocazia asta am făcut rost de Dan Cernovodeanu - Știința și Arta Heraldică în România. Good read.

  • @cjrock7709
    @cjrock7709 หลายเดือนก่อน

    Știu că nu are vreo legătură cu video-ul, dar s-ar putea o explicație la dilema ce presupune limba moldovenească?
    Mai ales că e menționată în Letopisețul Țării Moldovei. Am nevoie de argumente pentru a combate idea limbii moldovenești și de a susține că presupusa ,,limbă" este un grai al limbii române. Mulțumesc anticipat!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  หลายเดือนก่อน +1

      Niste argumente: niciun lingvist serios nu sustine ca ar exista limba moldoveneasca. Este chiar foarte greu sa sustina cineva ca este vorba de un subdialect fiindca diferentele sunt atat de mici. Acest grai are structura gramaticala comuna cu limba standard si are 99 % cuvinte comune. Daca din 100 de cuvinte 99 sunt intelese de romani din Banat, Transilvania, Bucovina, Oltenia, Muntenia etc., cum poate cineva sa sustina ca ar fi alta limba?! D.e. nu exista niciun dialect german sau italian care sa aiba atat de multe cuvinte comune cu limba standard (spun asta ca cineva care stie "limba bavareza") dar este totusi aceiasi limba. Unele dialecte din aceste limbi sunt doar greu sau deloc de inteles pentru persoane care nu sunt familiarizate cu ele. Eu d.e. nu inteleg dialectul vorbit de sasii transilvaneni desi sunt vorbitor nativ de germana. Totusi difera doar forma cuvintelor si nu structura gramaticala, ceea ce inseamna ca este limba germana. Din aceasta perspectiva exista si dezbaterea daca limba olandeza nu ar fi de fapt un dialect german...
      Moldovenii au avut printre romani cea mai puternica identitate regionala si ca urmare au incercat sa se delimiteze de "munteni" care stim ca s-au numit "români". Un factor au fost si conflictele cu Muntenia, descrise de altfel in letopiset. Fiindca nu exista o agenda nationala in acea vreme, moldovenii nu si-au numit graiul "românesc" ci dupa denumirea tarii lor, ceea ce era logic pentru ei. Este insa clar ca ei, nefiind lingvisti, foloseau termenul de "limba” in loc de "grai". Ca era vorba de limba română este confirmat chiar de cronicarul Ureche, nascut in sec. XVI ("de la Rîm ne tragem"). De altfel TOATE sursele medievale care au discutat originea si limba românilor au inclus pe moldoveni. A.W.

    • @cjrock7709
      @cjrock7709 หลายเดือนก่อน +1

      @@CorpusDraculianum Mulțumim măriei sale de răspuns. Grație matale le putem reproșa așa-zișilor ,,moldoveni" vorbitori de limbă rusă sau celorlalți flăcăiandri că ,,limba moldovenească" e un grai/dialect. Plenipotență la alte polemici în continuare!!

  • @user-og2vo1qq2j
    @user-og2vo1qq2j 5 วันที่ผ่านมา

    Sunt un pic confuz...Știam că Mihnea a crescut în Ungaria cu tatăl și frații săi vitregi pentru că noul soț al mamei nu a vrut să crească un copil care să nu fie al lui. Mai știam că, în 1476, a plecat, împreună cu tatăl său și cu mama sa vitregă Justina, la Brașov. Și că, în 1483/84 se afla la curtea maghiară pregătindu-se să devină voievod. De asemenea, nu inteleg ca într-o inscripție in biserica San Matteo din Murano (Italia) stranepotul lui Vlad Tepes, Mihnea Turcitul, afirma a fi nepotul fiului lui Mihnea cel Rau și să aparțină ambelor cel dinastie: Draculestilor si la familia regala din Corvinilor! Evident, dacă Mihnea cel rau nu era fiul niciunuia dintre cei doi veri ai regelui, descendenții săi nu puteau pretinde apartenența la această dinastie...Ma puteti ajuta sa fac putina lumina asupra acestui subiect? Multumesc frumos si imi cer scuze pentru mult timp...😅

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  5 วันที่ผ่านมา +1

      nu inteleg natura neintelegerii dvs. Ce anume nu intelegeti? Imi pare rau, dar chiar nu inteleg intrebarea/intrebarile? Mihnea nu era inrudit cu Corvinestii. Doar fratii sau vitregi, din prima sotie a lui Vlad, Justina fiind cea de-a doua, ambele sotii fiind verisoare primare ale lui Matia Corvin.

    • @user-og2vo1qq2j
      @user-og2vo1qq2j 5 วันที่ผ่านมา +1

      @@CorpusDraculianum Îmi cer scuze, am fost puțin confuz din cauza unor lucruri pe care le-am citit pe internet. Din păcate, nu sunt întotdeauna de încredere! Acum totul este mai clar. Vă mulțumim întotdeauna pentru disponibilitatea dvs.

  • @liviuandrei1145
    @liviuandrei1145 ปีที่แล้ว +4

    Ma tot bate un gând ( care ma lăsat cu vânătăi) din moment ce pe sigiliile domnitorilor este înfățișat cuplul princiar ma face să ma gândesc dacă femeile participau oficial la viața politică, știu că în țările române femeile aveu mai multe drepturi în comparație cu occidentul (ex. Dreptul la moștenire de la egal cu frații săi). Cred că și în Im. Bizantin femeile aveu multe drepturi dar nu și multe oportunități de trai decât căsătoria, prostituția și călugăria.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  ปีที่แล้ว +7

      oficial nu participal. Desigur ca in spatele cortinelor multe se intamplau. Se intampla insa (rareori) ca astfel de femei puternice sa treaca din spatele in fata cortinelor. Ca repreznetant de seama o avem pe doana Chiajna in timpul lui Mircea Ciobanul. Practic cam ea conducea tara.

  • @notyourdaddude1957
    @notyourdaddude1957 ปีที่แล้ว +2

    Propunere de videoclip in viitor: limba romana si atestarile ei pe vremea lui Vlad Tepes, stiu ca pe vremea aceea se folosea limba slavona ca limba liturgica si de cancelarie.

  • @eugen-m
    @eugen-m ปีที่แล้ว +5

    Mulțumim!