Kyllä nykyään tulee tehtyä lähes kaikki huoltohommat ite, kun Ristolla on niin hyvät ohjeet joka sorttiin. Vanteet mie vielä silti jätän ammattilaisille. Mutta Velogi -Kiitos ja Kumarrus! Se on elämänlaatua, kun ymmärtää paremmin harrastustaan ja sen välineistöä.
Kiitos tosi hyvistä videoista ja ohjeista. Olisko mahdollista saada työkalu esittely videon alussa, mitä työkaluja tarvitaan projektissa. Esim eturattaan vaihdossa tarvitsee kaikenlaista erikoistyökalua ja rasvaa.
Hello! Pitää taas talven tullen vaihtaa sähköfatbike renkaita ketjut ja takapakka ja eturatas 38 piikkiseen ja jarruhuolto pitää myös tehdä joten en lähde itse noin suurta huoltoa tempomaan. Joten pyöräliikkeeseen pyörä vietävä.. Kiitos nyt kuitenkin tästä " opetusvideosta" Risto. 🤓
Hyvä video, kiitos. Vähän joutuu enemmän tekee töitä, jos on niin pienet rattaat, ettei niitä käy pujottaminen, vaikka ottais polkimenkin irti. Mulla on ollu muuten vaihteeton Orbea 1990-luvun lopulla. Se oli semmonen tummanharmaa Hobbyhallista tilattu halpafillari. Se ei ollu mikään pitkäikäinen. Laatu oli suunnilleen sitä samaa, mitä saa kun nykyään menee ostamaan jonkun noin 200 euron peruspyörän. Mutta sulla on ihan kunnon Orbean fillari. Jos en nyt ihan väärin muista, niin Orbea on espanjalainen.
Espanjalainen hyvinkin. Entinen asetehdas, kuten kerroin viimeisimmällä faktavideolla th-cam.com/video/Q1syvxZoKgU/w-d-xo.html En tiennytkään, että Orbeaa olisi tuolloin myyty Suomessa.
@@Velogi Joo, sitä merkkiä myytiin silloin Hobbyhallissa. Tilasin sen sieltä joskus 1998 ja muistan, kun hain sen Salpakankaan postista. Asuin silloin siinä Salpakankaalla viimeisiä aikoja. Asuinpaikan suurin plussa oli se, että kotoa oli helppo lähteä pyörälenkille. Pihasta kun poistui, niin oli suora tie Orimattilan suuntaan ja kätevä reitti lähteä sekä Lahden suuntaan että Messilään päin. Pari semmosta alikulkua siinä oli, mutta kun siinä kulki vähän porukkaa, niin ei tarvinnut hirveästi väistellä ja varoa. Ei ollut heti lähtiessä pahoja risteyksiä, valoihin pysähtelyä, sokkopaikkoja yms. hankalia paikkoja. Orbealla en lenkkejä ajellut, siihen mulla oli Rossinin maantiepyörä.
@@Velogi Se oli kyllä hyvä fillari. Mä ostin kevättalvella -93 pyöräliikkeestä valkoisen Rossin Maestron 3500 markalla. Hyvin sillä polki 60 kilsan lenkin alle kahteen tuntiin, vaikka olikin hiiliteräsrunko ja pyörä painoi 14 kiloa.
Kävi pikku ylläri yhden vanhan pyörän kanssa, kun tilasin eturattaan. Videolla kerrotut asiat tarkistin, mutta rattaan sisähalkaisija kiinnitysreikien kohdalla eroaa. 104 mm ratas kyseessä. Vanhassa sisähalkaisija 90 mm ja uudessa 88 ja risat. Tässähän pääsee vielä rälläkkähommiin ennen kuin remontti on valmis.🙄 Kiitos kanavasta, on ollut apua moneen!👍👍
Moro Risto Taidat olla oikea mies jolta kysyä. Mulla on kolmirattainen eturatas. Kun ajan keskimmäisellä rattaalla niin tuntuu polkiessa kuin ketju pomppaisi hampaan yli. Kunnon nykäys siitä tulee. Mietin, että tarttisko tässä vaihtaa eturattaat vai ketju vai molemmat? En mitään kovin isoa kulumaa hampaissa ole huomannut. Kyseessä on 3×8 vaihteinen maastopyörä. Hullua vaan,että kyseinen ongelma on nimenomaan silloin kun keskimmäisellä rattaalla ajaa
Kyllä tuo rattaan kulumaan viittaa. Keskimmäistä ratasta käytetään eniten eli se kuluu yleensä ensin. Eli todennäköisesti ainakin se menee vaihtoon ja ketjun venymäkin kannattaa tsekata.
Miten on, poistatko uudesta ketjusta tahmean varastorasvan ennen voitelua? Olen itse aina tehnyt niin, kun sen tökötin luulisi vain keräävän kaiken hiekan ja muun ryönän uuteen ketjuun.
Oisko samaa mummopyörälle, jossa nexus vaihteisto? Varmaan sellainen nelikanttisysteemi. Kun näissä on aina kaupasta väärät vaihteet, ja pitäisi vaihtaa etu ja takaratas, että 3. vaihteesta tulee oikeasti käytettävä...
Toi mutteritekniikka, jossa toisella puolen on tollanen ontto ruuvi hahloissa on käytössä mun vintage-pyörässä 80-luvun alussa, jossa Shimano DX 600 kammet.
@@Velogi Ei mitään, näin jälkeenpäin luin kommenttini ja se oli vähän sekavasti sanottu, tarkoitukseni oli vain sanoa että se on vanha keksitöntä ja onkohan toimiva vain miksiköhän Shimao siinä pysyttelee. Tosin centerlock tulossa kampiikin.
Tuosta kierrelukitteesta voisi mainita, että siellä saattaa olla oikeasti tiukkaa tavaraa valmiina. Minulla meni yhdet kierteet pilalle kiertäessäni yhtä ruuvia ajattelematta auki, kun vääntöä sattui löytymään. Alumiini antoi aika helposti periksi. Ratkaisuna oli laittaa kampi rattaineen 150-200 °C uuniin puoleksi tunniksi, niin loput aukesivat helposti. Ensin toki puhdistin sen ja käärin huolella folioon, jotta ei-elintarvikekelpoiset öljyt eivät mahdollisesti aiheuttaisi haittoja.
Lukitteita on eri vahvuisia. Siksi mainitsinkin, että käytetään lukitetta joka on tarkoitettu purettavaksi. On tosiaan myös lukitteita joiden tarkoitus on lukita se kierre lopullisesti.
Eikä pyörässä taida kohdetta ollakaan mihin voisi suositella lukitetta joka lukitsee kierteen pysyvästi.
4 ปีที่แล้ว
Olisiko testivideo hiilikuituisista jarrulevyistä? Näyttäisi ulkomailta saavan sellaisia. Mitenkä jarruteho eroaa normaaliin teräksiseen. Painoero on ainakin suuri.
Kulunut ketju kuluttaa rattaita ja kuluneet rattaat kuluttavat ketjua. Tästä teki Oz Cycle havainnollisen videon. Ketjun "ryntö" tai rattaan on eturattaalla yläosassa ja siihen tulee suurin kuormitus. Kuormitus lisääntyy, kun ketju kuluu eli jakautuu harvemmille hampaille ja kuluttaa taas yksi kerrallaan enemmän rattaan hampaita. Tosin kuluvat yhtä aikaa, joten kuluneilla osilla voi ajaa tiettyyn rajaan asti. Uudet osat yleensä sopivat yhteen paremmin. Hammasrattaita voi kääntää 90 astetta ja toisin päin, jolloin kuluneita hampaita ei joudu kuormitukseen ja näin voi käyttää uusia ketjuja samalla kuin kääntelee kuluneet hampaat piiloon rattaista. Tätä pitää tarkemmin tutkia, koska asennolla on väliä. 4 pultti kiinnitys ja 5 pulttikiinnitys ovat vähän erilailla ja niitattu kiinnitys myös. Itse irrotin niitatun eturattaan kammesta ja käänsin ja niittasin takaisin. Jäi kuitenkin käyttämättä, koska poljin naksui, en tajunnut kääntää vasenta poljinta vasemmalla kierteellä ja pilasin avaimen. Oppia ikä kaikki.
Sähköpyörässäni Sram on 1x10 vaihteisto. Pyörällä ei ajeta maastossa oikeastaan ollenkaan, vaan pelkästään tiellä, eli pakan pienin ja toiseksi pienimmät rattaat ovat kovalla käytöllä. Aloinkin miettimään että kannattaisikohan tuo 34 piikkinen eturatas vaihtaa suurempaan? Näin tulisi käytettyä enemmän takapakan suurempiakin rattaita myös ajettaessa tiellä. Mutta onnnistuuko ongelmitta, eli mitä pitäisi ottaa huomioon vaihtaessa eturatasta suurempaan?
Ei siinä oikein muita ole kuin nuo mainitut fyysiset yhteensopivuudet ml. mahdolliset ketjuohjurit jne. Kannattaa myös laskea kuinka paljon esim kahden piikin muutos vaikuttaa välityssuhteiden skaalaan.
@@Velogi Ok. Laskutoimitukset ei oikein suju. Jos kokeilisi vaikka paria erikokoista reippaasti isompaa ratasta eteen. Esim 38 ja 42. Auttaisi kovasti rataspakan käytettävyyttä ja tasaisempaa kulumista katunopeuksissa. Ketju pitäänee olla ehkä hieman pidempi, ja meneköö vaihtajankin säädöt uusiksi...
Tuolla laskurilla voi hahmotella vaikutusta: www.bikecalc.com/archives/gear-ratios.html Ketjun pidennys tulee mahdollisesti eteen, takavaihtajan säätöihin tuolla ei ole vaikutusta.
Moro! Mulla on pyörässä 1×12 rattaat. Olen suunnitellut,että vaihtaisin isomman eturattaan kun tuntuu että tasaisella tiellä loppuu vaihteet kesken. Nykyinen eturatas on Shimano Deore FC-M6100 32T. Jos vaihtaisi vaikka 34 hampaiseen rattaaseen niin kuinkahan iso vaikutus sillä olisi,että saisi vauhtia lisää?
Jos oletetaan että pienin ratas takana on 11 piikkinen, välityssuhde muuttuu 2,90 -> 3,09. Netissä on laskureita joilla voi tutkia tämän vaikutusta nopeuteen eri rengastuksilla ja kadensseilla - esim. www.bikecalc.com/archives/speeds-at-cadence.html 90 rpm kadenssilla tuon muutoksen vaikutus on luokkaa 2 km/h.
Tämän Rexin jota nyt käytän pitäisi toimia sielläkin kunhan voitelun tekee lämpimässä tilassa että aine on juoksevaa. Aiemmin menty Weldtite TF2 linjalla.
Jaa Wet, Dry luben lisäksi Kylmä ja kuuma voitelu, no viskositeetti siinä muuttuu lämpötilan mukaan, eli kyllä sillä väliä on. Onko sitten kuinka paljon, en tiedä. Aika homma säätää kaiken kelin voitelut yhdestä aineesta.
Ei tosiaan ole välttämätöntä, mutta ne on koko ajan tiellä - etenkin kuvatessa. Ja voi olla hyvä muutoinkin ottaa välillä irti etteivät ryydy paikalleen.
Mun pitäs löytää jostain 20 taikka 22 piikkinen takaratas armeijapyörään. Nyt edessä 45 ja takana 18, eli liika kireä. Onko jalkajarrullisen takaratas iso homma vaihtaa?
Niitä on erilaisia mekanismeja, joko erillinen kierrettävä tai pujotettava lukkorengas tai kierre itse rattaassa. Kierteellinen lukkorengas on vasenkätisellä kierteellä ja ratas oikeakätisellä.
Polkupyörän navan laakeri löytyy kupin ja kartion välistä. Kartiot ovat akselilla kierteellä, vanhoissa perus malleissa. Jossain sitten uusissa tehdaslaakerit vaikka keskiössä. Vapaarattaan laakerointi on siellä kasetin tai takanavan sisällä erillisenä. kun pyörittää takapyörää tai ketjua niin sirittävä ääni kertoo vapaarattaan paikan. Laakerointi on ihan vieressä.
Mulla on 90-luvun MTB pyörä jossa Deore Lx:n alkuperäiset eturattaat. Eli jos pulttien määrä, pulttijako, hammasten määrä ja takapakan lehtien määrä täsmää, uudet rattaat pitäis käydä ko pyörään?
Eturattaita ei tarvitse vaihtaa onneksi yhtä usein kuin takarataspakkaa, itselläni vaihtuu maantiepyörään noin joka kolmannen takarataspakka vaihdon yhteydessä myös eturattaat jos ei jostain syystä ole poikkeuksellisen nopeasti eturattaan hampaat kuluneet. Maastopyöräilyssä kuluminen voi toki olla nopeampaa.
Maantiepyörässä olen ajanut tosiaan kaksi pakkaa yksillä eturattailla. Maastopyörä tuntuu tosiaan olevan krantumpi tai sitten voima vain kohdistuu niihin eri lailla kun runnotaan toisin kuin maantiajossa.
Olen muuttanut maantiepyörän eturatas setupia alkuperäisestä. Alkujaan oli 50/34 ja tuossa tahtoi ketju jäämään hieman löysäksi pieni-pieni yhdistelmällä kun takavaihtajan liike ei riittänyt pitämän ketjua riittävän kireällä. Nykyinen setup on 36/50 joka korjasi ongelman...tai itseasiassa tuossa välissä oli 52/36 rattaat jotka aiheutti vähän saman ilmiön kuin 50/34. Ihan hyvältä setupilta 50/36 tuntuu Suomen oloissa 12-28 takarataspakan kanssa.
@@Velogi kokeilun vuoksi eihän siinä jos itse olet ttkännyt mutta suosittelen on vähempi painoa kuluvia osia ja ylimääräsiä vipuja ja näyttää ylipäätänsä paremmalta
Polkupyöriin tullut teleskooppijousitus, levyjarrut, sähköiset vaihteensiirtimet, hydrauliset jarrulaitteet, ajotietokoneet, tubeless-renkaat ja muita härpäkkeitä tuolta internet of things puolelta. Kyllä DI taitaa kaiken tekniikan, vanhassa vara parempi ja kuluttajaa kiittää kauppias kun kassakone kilahtaa.
1x12 ja 11 on se huono puoli, että ovat vähän kompromisseja. Toki on itelläkin uudessa täpärissä 1x11 , mutta kammottava kadenssi saa olla jos meinaa yli 40kmh mennä... ja vastaavasti jos suurentaa eturatasta alkaa ylämäki tuntumaan jyrkältä. Tosin vikaantuvaa komponenttia on vähemmän. Mutta siirtäjän korvakkeita pitää 1 olla aina mukana.
@@stumpe3942 hirmu huonosti soveltuu 23 millinen kumi kivikkoon. Ja juu, jos ei jalka riitä polkemaan nousuja yli 15kmh, niin jostain se keskari on revittävä.😅.
Ainakin tuon pienemmän eturattaan voi kääntää 90 astetta, jolloin kulumattomat hampaat saa ketjua poljettaessa ja sitten kokonaan toisinpäin niin hampaiden kulumaton puoli pääsee "töihin" ja sitten taas 90 astetta niin viimeiset hampaat on kaluttu. Ketjuja tosin saa vaihdella useammin. Näin säästyy materiaalia ja rahaa. Suosittelen. Ja sitä kampirattaan vasta-avainta ei välttämättä tarvii. Siihen käy talttaruuvimeisseli, minä en tarvinnut mitään. Se on holkkimallinen mutteri ja se ei käänny itekseen. Riittää, että sen sormin asettaa paikalleen ja siihen pultti sitten sormin ja avaimella kireyteen. Itse kiristin kuusiokoloavaimilla. Kun ei kiristä hampaat irvessä, niin ei muljua kierteitä tai muuten tuntumalla vääntää. On konsteja tähän. Puhtaus ja voitelu tosiaan pidentävät ketjun ja rattaiden käyttöikää, vähentävät kitkaa ja helpottavat huoltoa, siitä on tieteellistä tribologista tutkimusta. Minä tein lisäketjusuojaa, jota ei polkupyörissä juuri valmistajien toimesta ole. Takapyörän ja rungon ja ketjun väliin. Niillä saa roiskeita vähän hillittyä. Etukuraläppä saa olla melkein maahan asti, jotta ei tangentilla heitä kuraa keskiörattaalle ja kengille. Harvoin näkee etukuraläppiä, joissain fillareissa on, yleensä järkevämmissä arkipyörissä, ei kilpureissa.
Kyllä nykyään tulee tehtyä lähes kaikki huoltohommat ite, kun Ristolla on niin hyvät ohjeet joka sorttiin. Vanteet mie vielä silti jätän ammattilaisille. Mutta Velogi -Kiitos ja Kumarrus! Se on elämänlaatua, kun ymmärtää paremmin harrastustaan ja sen välineistöä.
Kiitos tosi hyvistä videoista ja ohjeista. Olisko mahdollista saada työkalu esittely videon alussa, mitä työkaluja tarvitaan projektissa. Esim eturattaan vaihdossa tarvitsee kaikenlaista erikoistyökalua ja rasvaa.
Hyvä oli taas viteo ja kyä Jaappanilaine Inssi o meleko viisas...Ripen lisäx ni :D
Hello! Pitää taas talven tullen vaihtaa sähköfatbike renkaita ketjut ja takapakka ja eturatas 38 piikkiseen ja jarruhuolto pitää myös tehdä joten en lähde itse noin suurta huoltoa tempomaan. Joten pyöräliikkeeseen pyörä vietävä.. Kiitos nyt kuitenkin tästä " opetusvideosta" Risto. 🤓
Kiitos hyvästä videosta.!!!!!
Tosiharrastajan pajaksi aivan liian siistiä!
Panin merkille kyllä, että siistiä on. Nämä kai ovat laadukkaampia videoita, että ehkä siivoamiseenkin on käytetty aikaa ilman että siitä mainitaan.
7:40 juu, kyllä se ruuvilukite ottaa tunnin pari että se kovettuu ja toimii niinkun pitää. Voi kiristellä ennen sitä.
Hyvä video, kiitos. Vähän joutuu enemmän tekee töitä, jos on niin pienet rattaat, ettei niitä käy pujottaminen, vaikka ottais polkimenkin irti.
Mulla on ollu muuten vaihteeton Orbea 1990-luvun lopulla. Se oli semmonen tummanharmaa Hobbyhallista tilattu halpafillari. Se ei ollu mikään pitkäikäinen. Laatu oli suunnilleen sitä samaa, mitä saa kun nykyään menee ostamaan jonkun noin 200 euron peruspyörän. Mutta sulla on ihan kunnon Orbean fillari. Jos en nyt ihan väärin muista, niin Orbea on espanjalainen.
Espanjalainen hyvinkin. Entinen asetehdas, kuten kerroin viimeisimmällä faktavideolla th-cam.com/video/Q1syvxZoKgU/w-d-xo.html En tiennytkään, että Orbeaa olisi tuolloin myyty Suomessa.
@@Velogi Joo, sitä merkkiä myytiin silloin Hobbyhallissa. Tilasin sen sieltä joskus 1998 ja muistan, kun hain sen Salpakankaan postista. Asuin silloin siinä Salpakankaalla viimeisiä aikoja. Asuinpaikan suurin plussa oli se, että kotoa oli helppo lähteä pyörälenkille. Pihasta kun poistui, niin oli suora tie Orimattilan suuntaan ja kätevä reitti lähteä sekä Lahden suuntaan että Messilään päin. Pari semmosta alikulkua siinä oli, mutta kun siinä kulki vähän porukkaa, niin ei tarvinnut hirveästi väistellä ja varoa. Ei ollut heti lähtiessä pahoja risteyksiä, valoihin pysähtelyä, sokkopaikkoja yms. hankalia paikkoja. Orbealla en lenkkejä ajellut, siihen mulla oli Rossinin maantiepyörä.
Käytetty Rossin oli munkin ensimmäinen maantiepyörä 👍
@@Velogi Se oli kyllä hyvä fillari. Mä ostin kevättalvella -93 pyöräliikkeestä valkoisen Rossin Maestron 3500 markalla. Hyvin sillä polki 60 kilsan lenkin alle kahteen tuntiin, vaikka olikin hiiliteräsrunko ja pyörä painoi 14 kiloa.
Kävi pikku ylläri yhden vanhan pyörän kanssa, kun tilasin eturattaan. Videolla kerrotut asiat tarkistin, mutta rattaan sisähalkaisija kiinnitysreikien kohdalla eroaa. 104 mm ratas kyseessä. Vanhassa sisähalkaisija 90 mm ja uudessa 88 ja risat. Tässähän pääsee vielä rälläkkähommiin ennen kuin remontti on valmis.🙄
Kiitos kanavasta, on ollut apua moneen!👍👍
Hammastus suhteessa kiinnitysreikiin on myös puolen hampaan verran eri kohdassa. Saas nährä tuleeko ongelmia vaihtamisen kanssa.
Voitko tehdä videon tunturin täysijousitetusta sähköpyörästä?
Intron teksti ei oo vielä vaihtunu (onneksi velogi on keksitty) :D
Moro Risto
Taidat olla oikea mies jolta kysyä. Mulla on kolmirattainen eturatas. Kun ajan keskimmäisellä rattaalla niin tuntuu polkiessa kuin ketju pomppaisi hampaan yli. Kunnon nykäys siitä tulee. Mietin, että tarttisko tässä vaihtaa eturattaat vai ketju vai molemmat? En mitään kovin isoa kulumaa hampaissa ole huomannut. Kyseessä on 3×8 vaihteinen maastopyörä. Hullua vaan,että kyseinen ongelma on nimenomaan silloin kun keskimmäisellä rattaalla ajaa
Kyllä tuo rattaan kulumaan viittaa. Keskimmäistä ratasta käytetään eniten eli se kuluu yleensä ensin. Eli todennäköisesti ainakin se menee vaihtoon ja ketjun venymäkin kannattaa tsekata.
@@Velogi
Taitaa olla sitten remppa edessä,mutta eipähän pääse tylsyys iskemään. Kiitos paljon vastauksesta
Hyvä video jälleen kerran. Montako jäsentä eli velogistia sinulla on ?
Vastahan se viime viikonloppuna lanseerattiin 😄 Mutta hyvä alku!
Miten on, poistatko uudesta ketjusta tahmean varastorasvan ennen voitelua? Olen itse aina tehnyt niin, kun sen tökötin luulisi vain keräävän kaiken hiekan ja muun ryönän uuteen ketjuun.
Pyyhin uuden ketjun päältäpäin puhtaaksi juuri tuosta syystä.
Oisko samaa mummopyörälle, jossa nexus vaihteisto? Varmaan sellainen nelikanttisysteemi. Kun näissä on aina kaupasta väärät vaihteet, ja pitäisi vaihtaa etu ja takaratas, että 3. vaihteesta tulee oikeasti käytettävä...
Toi mutteritekniikka, jossa toisella puolen on tollanen ontto ruuvi hahloissa on käytössä mun vintage-pyörässä 80-luvun alussa, jossa Shimano DX 600 kammet.
Jes - ja kiitos jäsenyydestä!
@@Velogi Ei mitään, näin jälkeenpäin luin kommenttini ja se oli vähän sekavasti sanottu, tarkoitukseni oli vain sanoa että se on vanha keksitöntä ja onkohan toimiva vain miksiköhän Shimao siinä pysyttelee. Tosin centerlock tulossa kampiikin.
Tuosta kierrelukitteesta voisi mainita, että siellä saattaa olla oikeasti tiukkaa tavaraa valmiina. Minulla meni yhdet kierteet pilalle kiertäessäni yhtä ruuvia ajattelematta auki, kun vääntöä sattui löytymään. Alumiini antoi aika helposti periksi. Ratkaisuna oli laittaa kampi rattaineen 150-200 °C uuniin puoleksi tunniksi, niin loput aukesivat helposti. Ensin toki puhdistin sen ja käärin huolella folioon, jotta ei-elintarvikekelpoiset öljyt eivät mahdollisesti aiheuttaisi haittoja.
Lukitteita on eri vahvuisia. Siksi mainitsinkin, että käytetään lukitetta joka on tarkoitettu purettavaksi. On tosiaan myös lukitteita joiden tarkoitus on lukita se kierre lopullisesti.
Eikä pyörässä taida kohdetta ollakaan mihin voisi suositella lukitetta joka lukitsee kierteen pysyvästi.
Olisiko testivideo hiilikuituisista jarrulevyistä? Näyttäisi ulkomailta saavan sellaisia. Mitenkä jarruteho eroaa normaaliin teräksiseen. Painoero on ainakin suuri.
Vannejarruissahan on ollut jarrupintoja myös hiilikuidusta. Jarruteho lienee sama, mutta vaatii omanlaisensa jarrupalat.
Vaikuttaako kulumiseen jos ei käytä voimansiirrossa samantasoisia osia. Mulla on sähkömaasturissa rataspakka Shimano SLX, mutta ketjut XTR tasoa?
Ei oikeastaan - noin päin ainakaan kun ketju joka kuluu nopeammin on kestävämpi.
Kulunut ketju kuluttaa rattaita ja kuluneet rattaat kuluttavat ketjua. Tästä teki Oz Cycle havainnollisen videon. Ketjun "ryntö" tai rattaan on eturattaalla yläosassa ja siihen tulee suurin kuormitus. Kuormitus lisääntyy, kun ketju kuluu eli jakautuu harvemmille hampaille ja kuluttaa taas yksi kerrallaan enemmän rattaan hampaita. Tosin kuluvat yhtä aikaa, joten kuluneilla osilla voi ajaa tiettyyn rajaan asti. Uudet osat yleensä sopivat yhteen paremmin.
Hammasrattaita voi kääntää 90 astetta ja toisin päin, jolloin kuluneita hampaita ei joudu kuormitukseen ja näin voi käyttää uusia ketjuja samalla kuin kääntelee kuluneet hampaat piiloon rattaista. Tätä pitää tarkemmin tutkia, koska asennolla on väliä. 4 pultti kiinnitys ja 5 pulttikiinnitys ovat vähän erilailla ja niitattu kiinnitys myös. Itse irrotin niitatun eturattaan kammesta ja käänsin ja niittasin takaisin. Jäi kuitenkin käyttämättä, koska poljin naksui, en tajunnut kääntää vasenta poljinta vasemmalla kierteellä ja pilasin avaimen. Oppia ikä kaikki.
Sähköpyörässäni Sram on 1x10 vaihteisto. Pyörällä ei ajeta maastossa oikeastaan ollenkaan, vaan pelkästään tiellä, eli pakan pienin ja toiseksi pienimmät rattaat ovat kovalla käytöllä. Aloinkin miettimään että kannattaisikohan tuo 34 piikkinen eturatas vaihtaa suurempaan? Näin tulisi käytettyä enemmän takapakan suurempiakin rattaita myös ajettaessa tiellä. Mutta onnnistuuko ongelmitta, eli mitä pitäisi ottaa huomioon vaihtaessa eturatasta suurempaan?
Ei siinä oikein muita ole kuin nuo mainitut fyysiset yhteensopivuudet ml. mahdolliset ketjuohjurit jne. Kannattaa myös laskea kuinka paljon esim kahden piikin muutos vaikuttaa välityssuhteiden skaalaan.
@@Velogi Ok. Laskutoimitukset ei oikein suju. Jos kokeilisi vaikka paria erikokoista reippaasti isompaa ratasta eteen. Esim 38 ja 42.
Auttaisi kovasti rataspakan käytettävyyttä ja tasaisempaa kulumista katunopeuksissa.
Ketju pitäänee olla ehkä hieman pidempi, ja meneköö vaihtajankin säädöt uusiksi...
Tuolla laskurilla voi hahmotella vaikutusta: www.bikecalc.com/archives/gear-ratios.html Ketjun pidennys tulee mahdollisesti eteen, takavaihtajan säätöihin tuolla ei ole vaikutusta.
Moro! Mulla on pyörässä 1×12 rattaat. Olen suunnitellut,että vaihtaisin isomman eturattaan kun tuntuu että tasaisella tiellä loppuu vaihteet kesken. Nykyinen eturatas on Shimano Deore FC-M6100 32T. Jos vaihtaisi vaikka 34 hampaiseen rattaaseen niin kuinkahan iso vaikutus sillä olisi,että saisi vauhtia lisää?
Jos oletetaan että pienin ratas takana on 11 piikkinen, välityssuhde muuttuu 2,90 -> 3,09. Netissä on laskureita joilla voi tutkia tämän vaikutusta nopeuteen eri rengastuksilla ja kadensseilla - esim. www.bikecalc.com/archives/speeds-at-cadence.html
90 rpm kadenssilla tuon muutoksen vaikutus on luokkaa 2 km/h.
@@Velogi kiitos vastauksesta!
👍
Mitä ketjuöljyä suosittelet talvikäyttöön? Siis ihan tuonne-20 ja alle?
Tämän Rexin jota nyt käytän pitäisi toimia sielläkin kunhan voitelun tekee lämpimässä tilassa että aine on juoksevaa. Aiemmin menty Weldtite TF2 linjalla.
@@Velogi tuo halvempi REX on minulla nyt käytössä.
Jaa Wet, Dry luben lisäksi Kylmä ja kuuma voitelu, no viskositeetti siinä muuttuu lämpötilan mukaan, eli kyllä sillä väliä on. Onko sitten kuinka paljon, en tiedä. Aika homma säätää kaiken kelin voitelut yhdestä aineesta.
Oliko joku erityinen syy että irroitit pedalit työn ajaksi? Itse laiskana koitan olla tekemättä mitään turhaa... Tosissani kysyn, en ...tuillaksen.
Ei tosiaan ole välttämätöntä, mutta ne on koko ajan tiellä - etenkin kuvatessa. Ja voi olla hyvä muutoinkin ottaa välillä irti etteivät ryydy paikalleen.
Mun pitäs löytää jostain 20 taikka 22 piikkinen takaratas armeijapyörään. Nyt edessä 45 ja takana 18, eli liika kireä. Onko jalkajarrullisen takaratas iso homma vaihtaa?
Niitä on erilaisia mekanismeja, joko erillinen kierrettävä tai pujotettava lukkorengas tai kierre itse rattaassa. Kierteellinen lukkorengas on vasenkätisellä kierteellä ja ratas oikeakätisellä.
@@Velogi Kiitos vinkistä. Paneudun asiaan (:
Morjesta mikä tää aine oo mitä pistit ruuveihin?
Loctite Threadlocker Blue (joka on selvyyden vuoksi punaisessa pakkauksessa - kuten myös Threadlocker Red joka on pysyvä lukite 🤔😄)
Moro. Mistä löytyy polkupyörän takanavan laakerit ja vapaaratas.? Takanavassa lukee shimano deore. Oon yrittäny googletta tuloksetta.
Deoren napoja ja vapareita on varmaan montaa sorttia. Ei navasta löydy mitään tyyppikoodia tyyliin wh-m785 tms?
Joo nyt kun pyyhki lian pois. Fh m615
Jep - sillä pitäisi alkaa löytymään - ainakin kun kaivat Shimanon sivuilta räjäytyskuvan.
Polkupyörän navan laakeri löytyy kupin ja kartion välistä. Kartiot ovat akselilla kierteellä, vanhoissa perus malleissa. Jossain sitten uusissa tehdaslaakerit vaikka keskiössä. Vapaarattaan laakerointi on siellä kasetin tai takanavan sisällä erillisenä. kun pyörittää takapyörää tai ketjua niin sirittävä ääni kertoo vapaarattaan paikan. Laakerointi on ihan vieressä.
Joo siis tarkoitin kun pitää ostaa uusi 😀
Oho meinasi unohtua yläpeukuttaa, mutta parempi näin vuoden myöhässä, kuin ei milloinkaan.
Mulla on 90-luvun MTB pyörä jossa Deore Lx:n alkuperäiset eturattaat. Eli jos pulttien määrä, pulttijako, hammasten määrä ja takapakan lehtien määrä täsmää, uudet rattaat pitäis käydä ko pyörään?
Kyllä
Eturattaita ei tarvitse vaihtaa onneksi yhtä usein kuin takarataspakkaa, itselläni vaihtuu maantiepyörään noin joka kolmannen takarataspakka vaihdon yhteydessä myös eturattaat jos ei jostain syystä ole poikkeuksellisen nopeasti eturattaan hampaat kuluneet. Maastopyöräilyssä kuluminen voi toki olla nopeampaa.
Maantiepyörässä olen ajanut tosiaan kaksi pakkaa yksillä eturattailla. Maastopyörä tuntuu tosiaan olevan krantumpi tai sitten voima vain kohdistuu niihin eri lailla kun runnotaan toisin kuin maantiajossa.
Olen muuttanut maantiepyörän eturatas setupia alkuperäisestä. Alkujaan oli 50/34 ja tuossa tahtoi ketju jäämään hieman löysäksi pieni-pieni yhdistelmällä kun takavaihtajan liike ei riittänyt pitämän ketjua riittävän kireällä. Nykyinen setup on 36/50 joka korjasi ongelman...tai itseasiassa tuossa välissä oli 52/36 rattaat jotka aiheutti vähän saman ilmiön kuin 50/34. Ihan hyvältä setupilta 50/36 tuntuu Suomen oloissa 12-28 takarataspakan kanssa.
@@lehtjug Joo se on maastosta ja vähän kuskistakin kiinni. Ja kiitos Juha kanavan jäsenyydestä!
@@Velogi mielellään liityin jäseneksi kun näet vaivaa tehdä hyviä videoita vaikka onkin harrastus myös.
Sitä ketjua voi pätkäistä, jos liian lyhyt, mutta onko ketju liian kulunut ja venynyt?
kun kerta vaihoit koko vaihteiston niin olisit kokeillu 1x10,11,12 itsellä ollu entinen 3x7 ja vaihdoin 1x12 sramiin todella smoothi ja hiljainen
Jos nykyinen konsepti on toiminut tähänkin asti moitteetta, niin miksi muuttaa? Muodin vuoksi?
@@Velogi kokeilun vuoksi eihän siinä jos itse olet ttkännyt mutta suosittelen on vähempi painoa kuluvia osia ja ylimääräsiä vipuja ja näyttää ylipäätänsä paremmalta
Milloin velogi siirtyy nykyaikaan? 1x12 on aika mainio maastopyörään.😉
En nyt ainakaan vanhan pyörän toimivaa setuppia lähde muodin vuoksi muuttamaan.
Polkupyöriin tullut teleskooppijousitus, levyjarrut, sähköiset vaihteensiirtimet, hydrauliset jarrulaitteet, ajotietokoneet, tubeless-renkaat ja muita härpäkkeitä tuolta internet of things puolelta. Kyllä DI taitaa kaiken tekniikan, vanhassa vara parempi ja kuluttajaa kiittää kauppias kun kassakone kilahtaa.
1x12 ja 11 on se huono puoli, että ovat vähän kompromisseja. Toki on itelläkin uudessa täpärissä 1x11 , mutta kammottava kadenssi saa olla jos meinaa yli 40kmh mennä... ja vastaavasti jos suurentaa eturatasta alkaa ylämäki tuntumaan jyrkältä. Tosin vikaantuvaa komponenttia on vähemmän. Mutta siirtäjän korvakkeita pitää 1 olla aina mukana.
Sakke K Täpärillä neljääkymppiä? Sun pitää hommata maantiepyörä siihen touhuun. Eteen voi hyvin laittaa isommankin rattaan kun takana on se 50t lätty.
@@stumpe3942 hirmu huonosti soveltuu 23 millinen kumi kivikkoon. Ja juu, jos ei jalka riitä polkemaan nousuja yli 15kmh, niin jostain se keskari on revittävä.😅.
Pyörän huolto on kyllä siitä "mukavaa" kun lähes joka mutterille tarvii oman työkalunsa
Joo kirjavampaan suuntaan on menty jo jonkin aikaa.
Onko kaksi vaihteinen eturatas mahdollista vaihtaa pois ja korvata yhdellä rattaalla?
Onhan se. Tuolla videolla on pohdittu sitä hommaa: th-cam.com/video/SuilShjCe5Q/w-d-xo.html
Ainakin tuon pienemmän eturattaan voi kääntää 90 astetta, jolloin kulumattomat hampaat saa ketjua poljettaessa ja sitten kokonaan toisinpäin niin hampaiden kulumaton puoli pääsee "töihin" ja sitten taas 90 astetta niin viimeiset hampaat on kaluttu. Ketjuja tosin saa vaihdella useammin. Näin säästyy materiaalia ja rahaa. Suosittelen. Ja sitä kampirattaan vasta-avainta ei välttämättä tarvii. Siihen käy talttaruuvimeisseli, minä en tarvinnut mitään. Se on holkkimallinen mutteri ja se ei käänny itekseen. Riittää, että sen sormin asettaa paikalleen ja siihen pultti sitten sormin ja avaimella kireyteen. Itse kiristin kuusiokoloavaimilla. Kun ei kiristä hampaat irvessä, niin ei muljua kierteitä tai muuten tuntumalla vääntää. On konsteja tähän.
Puhtaus ja voitelu tosiaan pidentävät ketjun ja rattaiden käyttöikää, vähentävät kitkaa ja helpottavat huoltoa, siitä on tieteellistä tribologista tutkimusta. Minä tein lisäketjusuojaa, jota ei polkupyörissä juuri valmistajien toimesta ole. Takapyörän ja rungon ja ketjun väliin. Niillä saa roiskeita vähän hillittyä. Etukuraläppä saa olla melkein maahan asti, jotta ei tangentilla heitä kuraa keskiörattaalle ja kengille. Harvoin näkee etukuraläppiä, joissain fillareissa on, yleensä järkevämmissä arkipyörissä, ei kilpureissa.
Hyvä pointti että ketjunsuoja suojaa myös ketjua eikä vain muita ketjulta!