#āļāļķāđāļ!āđāļŦāļĨāļ·āļāļāļ°āđāļāļ·āđāļ!āđāļāļĒāļāļĨāļīāļāļāļĢāļāļāļąāļāļŠāļīāļāļāđāļāļĢāđāļāļēāļāđāļēāļ āļāļ°āļĨāļļāđāļāđāļēāļĢāļāļāļĢāļāļāļāļāļ°āđāļĨāļīāļĻ! āļāļēāļĢāļ§āļ°āļāļīāļāļīāļāļīāđāļāļāļĢāļāļēāļĢāđāļāļĨāļĩāđāļĒāļāđāļāļĨāļ!
12:08
Frumoasa imaginea bunicii si explicatia inocenta, transpare acolo respectul si smerenia in fata minunii. Cred ca tot de acolo incepe si un soi de intelepciune, un sambure de constanta uimire, care i-a ajutat pe unii filozofi si oameni de stiinta deopotriva (termeni impletiti la ganditorii de odinioara) sa caute, sa-si puna intrebari si sa privesca lumea cu luare-aminte... cu toate astea pentru multi "tot ce-i neÃŪnÅĢeles
se schimbÄ-n neÃŪnÅĢelesuri Åi mai mari"...
Va multumesc pentru postare.
Ascult si vizionez cu mare interes si cu multÄ plÄcere postarile d-tale. Fizica mÄ pasioneazÄ inca din copilarie, am urmat si primul an la Facultatea de Fizica din cadrul UniversitÄČii BabeČ-Boylai din Cluj (imprejurari nevavorabile au facut sa intrerup studiile universitare) dar am ramas cu dragostea de fizicÄ pÃĒnÄ acum. ApariČia d-tale pe TH-cam este pentru mine o manÄ cereascÄ. Un mic amÄnunt aČ vrea sÄ remarc: muzica din fundalul unor clipuri este puČin deranjantÄ.
Esti incredibil!! Esti, pentru mine cel putin, definitia bunului simt, a modestiei si a omului de stiinta. Esti ceea ce as dori sa fie oamenii, ceea ce mi-as dori sa admire si sa pretuiasca.
Ma inclin si sunt extrem de arogant, din nefericire, nu fac asta des.
@@visancosmin8991 Dragul meu, nu ai inteles foarte multe lucruri. El nu spune asta, fizica, stiinta sustin pe baza unor dovezi anumite lucruri. Ca tu tragi concluzia asta de aici, habotnic fiind, si consideri ca intre stiinta si o carte de acum 2000 de ani, cartea aia este mai demna de crezare, asta este problema ta. Atentie insa: esti pe o retea mondiala de calculatoare, folosesti un sistem de operare, soft-uri, apps si hardware, inventate/facute de catre oamenii de stiinta. Nu de catre habotnici. Dupa oamenii bisericii si bigoti in genere, inca ardeam vrajitoare si ziceam inger, ingerasul meu. Si nu uita: data viitoare cand te imbolnavesti, sa nu te duci la spital pentru ca si aia tot oameni de stiinta sunt. Du-te la biserica sau zi tatal nostru pana cand te faci bine. Ori nu :))
@@visancosmin8991 Ahahaha, iubesc cand analfabetii habotnici imi explica chestii ca sa ma lumineze :))
Nu iti face griji, te contrazic doar cateva stiinte si cateva mii de ani de evolutie. Nu lasa insa asta sa iti stea in cale, drum bun si viteza maxima si nu uita sa le rupi gura la Mega Image pe raionul respectiv!
P.S. Sa nu ii crezi, totul este o conspiratie mondiala si un doctorat in fizica sau liceul industrial si cateva bloguri citite, cam tot aia e.
P.P.S. Cel mai mult imi place insa, ca si la capitolul filozofie esti analfabet si as putea sa jur ca nu ai citit nimic din Kant, Aristotel, Montersquieu, Hobbes, Locke, Descartes sau Hume ori Kierkegaard, altfel nu scoteai frazele alea fara sens, care put a "daciiLiberi.Blogspot.com" si AUR :))
@@mariusicostache Cine a zis ceva de biblie ?
â@@mariusicostache nu se exclud una pe cealalta. Stiinta e ok, dar nu le stie pe toate. Fiecare cum vrea pe aici, nu mai zice si tu doar stereotipuri.
@@adipratia6861 Da, face perfect sens!
Si pentru ca stiinta nu le stie pe toate, hey, hai sa apelam la voodoo, dat in bobi, ghicit in cafea si rugat la personaje imaginare. Hai sa iti zic ceva, Einstein, am mai vazu cam 5 miliarde ca tine: cand tu, familia ta sau prietenii tai va veti imbolnavi, veti da fuguta la spital.
Intelegi?
Ai tai nu vor spune tatal nostru si inger, ingerasul meu pana se vor vindeca.
Please, esti plictisitor ca dracii. Am mai vazut d-astia ca tine muuulti de tot. NPC-uri nimic mai mult.
Stai jos, 4!
P.S. Daca ai sti oricat de putina logica sau istorie, daca ai fi citit si invatat, ai fi inteles ca se exclud reciproc si ca au facut-o de mii de ani : pt ca religia isi doreste stagnare, este prin definitie retrograda, opusa progresului, reactionara. S-a opus fizicii, chimiei, medicinii, s-a opus intotdeauna la tot: de la internet pana la muzica si de la matematica ori fotbal pana la chirugie, de la IT in genere si pana la tramvaie si televizoare, masini si rachete. Dar tu nu ai de unde sa stii asta, pentru ca de aceea esti ceea ce esti.
V-am remarcat de la Tv si acum m-am convins ca aveti locul de cinste si chiar mai mult printre oamenii ce pot fi clasati ca deosebiti...Va felicit pentru ce faceti ,pentru ca aduceti aici o parte din cunostintele d-voastra ,din ideile ,principiile fizicii si poate veti reusi sa captati atentia celor ce vor sa cunoasca cat mai mult din secretele existentei noastre !
bulgarii au venit de pe volga in machedoniea ear greci sint eleni si tracogeti machedonii , elenii si ;achedonii cu bucegiul , banatul sirbesc e rominesc , dar asta e politica , i;partiri de gradini si case , tot acei ce stau acolo sa aibe grija ca din daciea au plecat toti , si este a celor ce l stapinesc de ;ii de ani nu a celor ce lau jefuit grecii antici sint in insula pastelui nu maimutele ce le aducea cesar sint greci ei iau bagat in tracia sa populeze, capadochiea sint dacii antici pelasgii etrusci , nu a fost turchiea ,au fost triburile dacice ,pelasgii spartani ,dacii la troiea elena din troiea era cred ca spartanca pelasc , voi nu trebuie sa va separati voi trebuie sa va uniti altfel va controleaza satana in bucati le este mai usor sa controleze
O placere sa va ascult!!âĪðĪ
Mai depÄČiČi Či voi comentariile de genul
@@hagoromootsutsuki246 Las loc celor mai intelepti decat mine!! Ai onoarea, stimate.
@@hagoromootsutsuki246 "...comentariile de genul"? Pe bune, atat a putut neuronul excitat de testosteronul infantil?
Penibil!
Daca d-na nu ar fi avut poza la profil sigur ati fi trecut peste comentariu cu indiferenta, insa ati vrut musai sa va etalati, asemeni unui paun scarmanat abia scapat din coltii unui caine.ðĪĶââïļ
Orice vorba de bine incurajeaza pe cel care munceste cu pasiune si daruire, asteptand sa vada daca ceea ce face se bucura de apreciere. Doar ce va explica dl. Presura ca sentimentul transcede materiei. Ce ati vrea, sa comentam cu totii aplicat, la subiectul fizic? Sau sa trecem indiferenti peste orice lucru util, lasand sentimentul ca autorul vorbeste singur?
@@Ifwt. wow! Prietene, tu eČti mai deČtept decÃĒt Stephen Hawking, eČti nebun la cap!? Mai foloseČti tu cuvinte despre care nu ai idee ce ÃŪnseamnÄ Či te mai bagi ÃŪn seamÄ fÄrÄ sÄ ÃŪnČelegi ce zice lumea, dar ÃŪn general tu eČti deČtept aČa.... ðððð Ia uite ce moralÄ plinÄ de deČteptÄciune Či de argumente brillante mi-ai fÄcut ! Nu mai ies un an din casÄ. ððððð
@@Ifwt. Macar a ajutat si el la cresterea numarului de vizualizari, la promovare. ðĪŠ Cu unii oameni este doar consum de energie.
SplendidÄ prezentare.
VÄ mulČumesc pentru toate postÄrile dumneavoastrÄ
Cristi, minunat videoul acesta !!!
Imi place mult ce postati!
Modestia din acest video,ii dÄ mai multÄ valoare. ČtiinČa este un mare puzzel, din care fizica este un element foarte important, care are o laturÄ in filosofie Či una in matematicÄ.Probabil am putea sÄ descoperim mai multe in fizicÄ, dacÄ Čtim exact care sunt celelalte douÄ laturi.
@@visancosmin8991 El explicÄ varianta materialistÄ,ceea ce Čtim ÃŪn mod direct in materie.Am spus modestie pentru cÄ a recunoscut cÄ fizica are o limitÄ. ÃncÄ nu am descoperit adevÄrul absolut,ca sÄ ne putem bate cu pumnul ÃŪn piept cÄ fiecare dintre noi ÃŪl deČine.Am putea Čti mai mult dacÄ fiecare dintre noi ar intra in pielea celuilalt,in ÃŪnČelegerea sau vederea realitÄČii,cum o defineČte. DupÄ tragem concluzia finalÄ.
@@visancosmin8991 Putem discuta despre Dumnezeu (cine este,ce este).Cu modestie sau fÄrÄ,Čtiu destul,ca sÄ pot scrie Či o carte .
@@florinvoloc8760 Materia nu exista. "Materie" e doar o idee in constiinta.
@@cosminvisan Probabil ai citit cartea Biocentrismul, da si eu am citit-o.In aceasta carte se pune in centru constiinta, pentru a a fi luatÄ in considerarea intr-o formulÄ completÄ ÃŪn fizica.Eu personal iau in considerare toate variantele, adicÄ cÄ materia ar exista si nu ar exista in acelasi timp...
@@florinvoloc8760 Nu ca am citit carti, ci am scris. Vezi articolele mele, gen "Meaning and Context: A Brief Introduction".
SALUTARI Cristian de la Torino. Si de asemenea lui Claudiu Tanaselie..... va multumim mult pentru toate informatiile despre cosmos si nu numai
Salutare Domnule Presura!
Personal, cred cÄ partea de subconÅtient (responsabilÄ pentru senzaČii de plÄcere/durere) poate fi secČionatÄ, sistematizatÄ Åi ÃŪncadratÄ ÃŪn modele fizice/biologice/de neuroÅtiinČÄ. Ãn trecut am fÄcut teste pe anturajul personal dacÄ au manifestat reacČii la stimuli Åi factori de mediu identici cu factorii proprii. ReacČia de rÄspuns a subconÅtientului propriu (in raport cu factori Åi origini comune) a fost identic cu reacČia lor. Animalele deČin acelaÅi sistem de durere & recompensÄ a creierului, oamenii manifestÃĒnd ÃŪn cazuri particulare aceleaÅi atitudini ca mamiferele. DatoritÄ exemplelor susČin cÄ partea de subconÅtient poate fi explicatÄ cu modele matematice (sau introducÃĒnd o nouÄ ÅtiinČÄ).
Referitor la partea de conÅtient n-am cuvinte. Ca punct de referinČÄ, am auzit probabilitatra ridicatÄ creierului uman de a ocupa locul 1 ca cel mai complex sistem din univers. Datele sunt insuficiente.
Či totutusi, complexitatea durerii nu poate fi cuantificata decat de cel care o experimenteazÄ..
MulČi ani, am crezut ca expresia "te doare sufletul sau te doare ÃŪn suflet"... este doar asa o vorba care se refera la o unghie prinsa ÃŪn tocul uČii...
TotuČi, cÃĒnd viata m-a ÃŪncercat greu... durerea sufletului este atÃĒt de reala Či de dureroasa ca Či impresia ca se smulge ceva din tine.
Cuvintele sunt sÄrace, ČtiinČa nu identifica un organ, iar chinul resimČit este atÃĒt de privat, ca nici un alt om NU TE POATE ÃNČELEGE..
IAR... continuarea acestui atac violent al procesului durerii, este urmat de jale... Acea jale a ÃŪntregii fiinČe, ÃŪnsoČita de simČÄmÃĒntul devastarii Či jefuirii de ceva ce te fÄcea fericit fÄrÄ sa fii conČtient de asta... ÃŪnainte de atacul durerii...
Ãn urma acestei trÄiri,uniiconstaČa o rÄsturnare de valori, o iubire de viata, de creaČie, de oameni... asa cum sunt ei dezbrÄcaČi de zorzoane Či accesorii...iar alČii se pierd ÃŪn durere..
Cine poate defini, mÄsura Či cÃĒntÄri durerea...??
ČtiinČa~.... mica~ Či trufaČa~...habar n-ai despre ce vorbeČti.. ð
Eu cred ca suntem atat praf cosmic cat si viata, si putem alege in fiecare moment, in limita liberului nostru arbitru, intre viata si neant. Consecinta alegerilor noastre, in esenta, este viata sau moartea.
Deuteronomul 30:19 Iau azi cerul Či pÄmÃĒntul martori ÃŪmpotriva voastrÄ cÄ Či-am pus ÃŪnainte viaČa Či moartea, binecuvÃĒntarea Či blestemul. Alege viaČa, ca sÄ trÄieČti, tu Či sÄmÃĒnČa ta,
@@Calinpescardeoameni Din nefericire, zeul biblic are multe atrocitÄČi ÃŪn cÃĒrcÄ. Iar alegerea dualisticÄ, ÃŪntre douÄ lucruri opuse, nu sunÄ a liber arbitru, ci a constrÃĒngere.
@@petrut.1224 Psalmii 49:6-8
6 Ei se ÃŪncred ÃŪn avuČiile lor Či se fÄlesc cu bogÄČia lor cea mare.
7 Dar nu pot sÄ se rÄscumpere unul pe altul, nici sÄ dea lui Dumnezeu preČul rÄscumpÄrÄrii.
8 RÄscumpÄrarea sufletului lor este aČa de scumpÄ, cÄ nu se va face niciodatÄ.
MultÄ pace!
Qualia, e exact ideea sinelui, ceea ce ne face sa ne intrebam de ce suntem aici, acum, si nu in alta era, de ce nu suntem un gandac sau un liliac, ce suntem noi ca obiect ce experimenteaza prin simturi. Intotdeauna m-am intrebat, de ce eu sunt eu si nu sunt altcineva. De ce sinele meu, este eu?
Experiment mental: Daca cineva ti-ar putea clona corpul atom cu atom, molecula cu molecula, sinele care s-ar trezi ar fi tot tu, sau cineva cu amintirile tale? Ce s-ar intampla daca tu, cel original ai muri inainte ca clona ta sa se trezeasca. Si cand s-ar trezi, ai fi tu cel ce se trezeste de fapt, dar tot in corpul clonei? Ori tu ai fi mort definitiv si altcineva s-ar trezi in clona ta?
De acord...
Nu poti sa clonezi corpul atom cu atom ptca "corp" si "atom" nu exista. "Corp" si "atom" sunt doar idei in constiinta.
Vezi articolul meu "The Problem of the Self" pentru faze dastea cu clonari.
Finete si rafinament. Multumiri.
excelent clip!
Pt a intelege universul si ceea ce reprezinta viata si constinta atunci e nevoie de un simplu joc un mix intre sah si table sa presupunem ca jucati sah cu ceea mai puternica inteligenta artificiala sansele sa castigati partida sunt aproape nule la fel si sa remizati ...in schimb daca veti juca table sansele sunt mult mai mari pt in conditii normale va poate surade norocul iar soarta sa fie favorabila...Acum sa presupunem ca jucati un joc pe care personal il numesc biosah adica va puteti misca piesele pe tabla doar dupa ce aruncati cu zarul iar jocul are reguli simple pt orice aruncare cu cele doua zaruri daca suma este inscrisa pe cele doua zaruri este mai mica de 6 atunci se pot misca doar cele mai inferioare piese adica pioni in cazul in care pierdeti toti pioni orice aruncare sub sase are ca efect tot o singura mutare a celei mai inferioare piese adica nebun sau cal intervine prima alegere in cazul in care regele este in sah se poate muta orice piesa pt a contracara asta ...sa presupunem ca un jucator experimentat joaca un asfel de joc cu cea mai puternica inteligenta artificiala si observam ca un joc matematizat ca sahul desi ramane matematizat are nevoie de sansa si noroc pt a putea fi castigat sau macar remizat Intrebarea care se pune este cata sansa trebuie sa existe in raport cu matematica in raport cu sansa si matematica celuilalt jucator apoi se mai pune intrebarea ce sanse si ce matematica trebuie sa existe ca jocul sa se termine remiza ca jocul sa se termine intr-un sah etern sau ca jocul sa inceapa totodata jocul poate avea reguli cum ar fi timpul de joc iar dupa expirarea lui castiga cel cu cele mai multe piese ramase pe tabla de sah chiar daca nu se ajunge la sah si mat ....Daca se inlocuieste cuvantul sansa din acest joc cu Constinta apoi matematica observam ca Constinta matematica este generatoarea jocului fara aceste doua atribute nu se poate juca jocul iar jocul se poate juca cu un oponent om un oponent masina robot sau cu tine insasi in acest caz constinta devine duala matematica ramane aceiasi Cu alte cuvinte daca piesele de sah reprezinta particolele tabla reprezinta continu spatiu timp pt a genera jocul este nevoie de o constinta matematizata care sa accepte jocul sa il puna in practica sa-l gestioneze dar pt ca jocul sa nu devina constinta duala este nevoie de un oponent O alta intrebare care se pune in ce conditii o constinta matematizata poate castiga perpetu un asfel de joc Raspunsul este nu se poate iar ca jocul sa devina universal acceptat cele doua constinte trebuie sa comunice si sa fuzioneze precum cele doua emisfere cerebrale !!
Daca ne-ati fi scris corect gramatical si nu ati fi combinat propozitii despre subiecte diferite in aceeasi fraza poate am fi inteles ceva..
Multumim frumos !
Interesant Či foarte frumos povestit.
â@@visancosmin8991 sunÄ a reclamÄ, unde le gÄsesc?
@@visancosmin8991 nu mÄ aČteptam la asta, trist
@@AndreiVaida Le-ai gasit ?
@@cosminvisan se pare cÄ au fost Čterse comentariile persoanei cu care am vorbit, dar Čin minte cÄ erau niČte documente care se gÄseau relativ uČor
@@AndreiVaida Na, cenzura. E canal din biserica materialismului, nu e voie sa se vorbeasca despre adevar. Intrebarea mea e daca leai citit si ce concluzie ai tras din ele.
Printre lucrurile pe care nu le poate explica stiinta este si faptul de ce nu ne putem gadila singuri .
Apreciez mult ceea ce faci , respect !!!ð ce pÄrere despre pÄmÃĒntul plat ???ðĪ
Buna ziua. Am o intrebare care n-o inteleg. Magnetii se rotesc ori nu? De exemplu, sa luam o roata cu magneti, iar prin intermediul altor magneti apropiindui de roata, ei se vor roti ori nu? La moment nu pot face acest experiment si zic sa intreb un specialist (fizician). Multumesc!
Magnetii se pot roti, daca apropii un capat opus de ei. Dar in exemplul cu roata, cam asa functioneaza MagLev. Magnetic levitation, o plutire pe magneti. Si asa se deplaseaza, se activeaza magnetii din fata trenului, tragandu-l inainte.
uhm, nu, nu asa functioneaza maglevul..@@adipratia6861
4:30 "Filozofia.. a atras mereu atentia ca exista un fenomen natural care NU va putea fi explicat NICIODATA cu instrumentele metodei reductioniste folosite ...de stiinta. "
1. A atrage atentia asupra X nu inseamna a demonstra X, ci a avea o parere despre X, care poate fi adevarata, falsa, justificata sau nejustificata.
2. Cum ajungem la concluzia ca "nu va putea fi explicat niciodata"?... Nu este sanatos intelectual sa prezentam astfel de premize ca si cum ar fi clare.
5:55 "Cum e posibil sa simtim cand atomii din care suntem facuti nu simt nici o placere si nici o durere?"
Daca un atom nu simte durere sau placere nu inseamna ca un cumul de atomi nu o pot face. Analogie, un atom nu are culoare sau gust, dar daca suficient de multi sunt adunati la un loc pot avea aceste calitati.
8:10 "Simtirea nu poate fi explicata de legile reductioniste ale fizicii".
Poate nu la nivel de atom, dar atomii aceia formeaza molecule si sisteme biochimice extrem de complexe pe care le intelegem din ce in ce mai bine pe masura ce trece timpul. De unde stim ca legile biochimice nu vor putea explica la un moment dat fenomenul. Poate ca nu vor putea. Nu stim.
Sunt ÃŪntru totul de acord cu tine. Foarte fain ai explicat.
Sa te intrebi de ce un atom nu are culoare e o analogie intrebarii 'de ce un atom nu poate rezolva un algoritm', pentru ca singur nu are capacitatea asta. Pus intr-un anumit context va reprezenta un anumit procent din meritul rezolvarii acelui algoritm sau aparitiei unei culori pe o suprafata.
Argumente foarte bune, dar hai sa vedem unde e problema. Cum poti demonstra ca ceva nu poate fi facut? Aratand ca este o imposibilitate logica. De exemplu este imposibila desenarea unui cerc patrat. Oricine spune ca poate nu am incercat destul nu intelege ce inseamna "cerc" si ce inseamna "patrat". Proprietatile definitorii ale unui patrat il fac ca el sa nu poata fi cerc. In acelasi sens daca se poate arata ca logic categoria materiei si categoria trairilor subiective (qualia) nu se suprapun sub nicio forma, atunci se poate arata ca materialismul este o teza falsa. Sa vedem acum daca asa stau lucrurile. Ai adus niste argumente foarte bune despre emergenta. Poate o teava de esapament sa te duca din punctul A in punctul B? Nu. Poate un volan sa te duca din punctul A in punctul B? Nu. Putem sa luam asa fiecare parte a masinii si vedem ca nicio parte nu te duce din punctul A in punctul B, insa ansamblul lor, adica masina, face asta excelent. Intr-adevar, masina are anumite proprietati pe care partile ei componente nu le are. La fel am putea spune ca intreg sistemul nervos are niste proprietati pe care atomii din care el este compus nu le au. Insa prezint urmatorul argument. Trairile exista, ele sunt ceva. Asta nu poate fi negat. Nu poti spune ca ti se pare ca ai senzatii si trairi. Daca tu vezi un unicorn dansand pe un monociclu tu nu te poti indoi ca vezi pe bune unicornul. Te poti indoi ca acolo, in lume, chiar se afla un unicorn. Dar nu te poti indoi de faptul ca VEZI un unicorn, ca ai aceasta impresie vizuala. Intr-un anumit sens trairile sunt singurele entitati a caror aparenta este si esenta. Sa spui ca tie doar ti se pare ca vezi un unicorn inseamna a nu intelege ce este qualia. Bun, acum ca am stabilit ca simplul fapt ca avem aceste trairi si impresii mentale le dovedeste existenta, trebuie sa vedem daca apare vreo problema daca incercam sa le explicam in termeni fizici. Sa spunem ca ne uitam la un copac. In momentul acela avem in fata ochiului mintii o imagine, imaginea copacului. Imaginea exista, asta am stabilit mai devreme. Dar unde este imaginea? In minte. Dar ce e mintea? Daca suntem materialisti probabil vom spune ceva de genul minte = creier. Deci daca imaingea se afla in minte inseamna ca ea se afla in creier. Acuma putem diseca creierul cuiva si vom vedea ca nu vedem nicaieri imaginea unui copac, insa evident ca niciun materialist nu va sustine ceva atat de caraghios. Un materialist ar sustine ca imaginea copacului se afla codificata in impulsuri neuronale, chimice etc. Bun, dar trebuie sa stabilim ca codificarea unei imagini nu este imaginea in sine. Putem stoca poze intr-un HDD sub forma de date, sa le codificam. Dar acele codificari nu sunt pozele in sine. Pozele apar abia atunci cand acele date sunt interpretate iar ecranul monitorului reda imaginea. Deci putem accepta ca imaginea copacului este codificata in impulsuri neuronale, dar intrebarea este unde este interpretarea? in exemplul de mai devreme cu calculatorul raspunsul era simplu. Interpretarea e pe ecran. Dar in cazul mintii se pune intrebarea: unde este ecranul mintii? Unde este interpretarea? Daca raspunsul este ca acest ecran al mintii nu se afla in lumea fizica, atunci admitem ca materialismul este o teza falsa. Daca totusi pretindem ca ecranul acesta al mintii este undeva in lume, atunci unde e? Sigur, am putea spune ca poate nu l-am cautat destul. Dar asta ar insemna sa nu intelegem problema. Chiar daca am gasi undeva in creier un ecran unde sa fie imaginea copacului tot avem o problema. Cine se uita la acel ecran? Degeaba am o imagine pe un ecran, daca nu ma uit la ecran tot nu am imaginea in minte. Unde este acest subiect care se uita la imagine? Unde este sinele? Sigur, putem sa spunem ca trairile astea sunt un fel de iluzii, cum fac in general materialistii de altfel, dar asta nu are niciun sens. Trairea mea este ceva, o am, o vad, nu imi poate spune nimeni ca eu nu vad ceea ce vad. Si trebuie sa se dea seama de aceste trairi cumva. Repet, nu poti sa spui ca ele sunt iluzii, ca sunt doar aparente pentru ca prin definitie esenta lor este de a fi aparente.
@@yonee1984 Imaginile sunt interpretate in creier, la fel cum e un text pe care il reciti in gand. Nu exista un difuzor, nu exista un prompter de pe care sa citesti, pur si simplu se deruleaza in creier. Daca materialismul ar fi o teza falsa, atunci momentul in care intervine moartea nu ar fi neaparat momentul in care ni se opreste activitatea 'spirituala', sau cum vrei tu sa o numesti. Desigur, nu a venit nimeni sa ne spuna daca e asa sau nu, dar cel mai probabil se opreste si ea in momentul in care ni se opreste pulsul, implicit activitatea neuronala.
@@ArmaGhedoNNN Daca te uiti atent la argumentul tau o sa vezi ca este circular. Noi incercam sa explicam mintea. Daca sustii ca mintea = creier atunci vei spune ca in creier se afla interpretarea. Bun, dar trebuie sa explici cum se intampla asta. Tu ai facut o analogie spunand ca interpretarea se intampla in creier asa cum un text este recitat in gand. Okay, dar daca textul este recitat in gand asta inseamna ca este recitat in minte. Dar premisa ta era ca mintea = creier. Bun, atunci tu ce ai spus este ca interpretarea este facuta in creier asa cum un text este recitat in creier. Pe scurt, nu ai reusit din pacate sa explici nimic. Mi-ai spus ca interpretarea se face asa cum se face interpretarea.
Ce trista incheiere. Dar totuČi ma bucur cÃĒnd ma uit la mine Či defapt sunt un ÃŪntreg univers care da sunt ÃŪntr-un alt univers Či cÃĒte coji mai are ceapa nu Čtiu dar ÃŪn mine este sÃĒmburele aČezat de Cel ce supervizeazÄ totul Či de care depind
Oamenii ÃŪČi trÄiesc viaČa legaČi de ceea ce acceptÄ drept corect Či adevÄrat.
AČa definesc ei ârealitateaâ. Dar ce ÃŪnseamnÄ sÄ fii âcorectâ sau âadevÄratâ?
Numai concepte vagi... âRealitateaâ lor poate fi totul un miraj.
Ãi putem considera pur Či simplu cÄ trÄiesc ÃŪn propria lor lume, modelatÄ de credinČele lor?
CunoaČterea Či conČtientizarea sunt vagi Či poate mai bine numite iluzii.
Fiecare trÄieČte ÃŪn propria interpretare subiectivÄ.
Astfel am ajuns la concluzia cÄ fizica este religia percepČiei.
Foarte interesant subiectul!
DacÄ mergi pe teoria precum universul Či noi suntem formaČi doar din materie, automat ajungi intr-o FundÄtura.
DacÄ ÃŪncerci sa demonstrez prin calcule matematice, ajungi la 0.
Ce ÃŪnseamnÄ 0?
0 = nimic
Dar cum sa apÄra ceva din nimic?
Asta ÃŪnseamnÄ ca nu existam?
ExistenČa poate exista?
Da
ExistenČa poate fi inexistenta?
Nu-e o contradicČie
Inexistenta poate exista ?
Da.
Deci existenČa trebuie sa fi luat naČtere din ceva imaterial.
Deoarece 0 exista. Nu are cum sa fie inexistent. ðĪð
Comanda cartea cu reducere 30% : www.libhumanitas.ro/care-e-diferenta-dintre-un-copil-si-un-laptop-cristian-presura-humanitas-2020.html
Esti un....... daca faci asa o remarca tampita!!!
MulČumesc!!!âĪ
Dle Presura , sincer daca cineva v-ar spune ca Universul este ÃŪn totalitate gÃĒndit si construit de oameni ca noi , adica soare , luna , stele , galaxii etc ce-ati spune despre acel cineva fara sa fiti ironic ?
SenzaČional!!!
In opinia mea, fizica nu are ce cauta la nivelul macro de qualie.
Avem mai multe stiinte fizica->chimie->biologie->neurostiinte etc. fiecare stiinta pe nivelul ei dar cand vrei sa descri un fenomen emergent precum qualia trebuie sa ai o stiinta unificata.
Fizica,chimia,biologia,neurostiintele etc. sunt etichete puse de noi pentru a categorisi niveluri diferite ale realitatii.
Omul nu poate simula toate aceste fenomene pentru a intelege. Cred ca ceea ce denumim intelegere este o simulare mentala.
@@visancosmin8991 Din atomi rezulta molecule, asa cum din mai multi oameni rezulta un popor.
@@visancosmin8991 nu putem sa argumetam daca plecam de la premise diferite
@@visancosmin8991 tu crezi ca realitatea este un produs al constiintei, eu cred invers.
@@visancosmin8991 nu pot sa te contrazic si nici tu nu poti sa contrazici ca exista o realitate in afara constiintei. Nici nu are rost sa te contrazic pentru ca daca ai dreptate eu sunt tot cineva creat de constiinta ta care incearca sa te amageasca. E un loop, nu ajungi nicaieri.
@@visancosmin8991 acum ai venit cu un argument pentru realitatea dinafara constiintei subiective, cand zic dinafara nu ma refer ca tu nu esti parte din realitate, ma refer la exact ce ai zis tu.
Eu am crezut ca tu pleci de la premisa ca nu exista o realitate obiectiva si ca totul este creat de constiinta ta subiectiva ceea ce nu poate fi combatut prin argumente logice.
Interesanta abordare ðĪ cine zicea ca fizicienii nu sunt filosofi ? ðĪĻð
Fascinant!
eu am ajuns la concluzia ca qualia e cuantificabila si exista numai un fractiune de timp. Astfel una din consecinte ar fi ca desi pare sa fie un noroc ca ne-am nascut de fapt qualia traieste o fractiune de secunda. Supravietuirea qualiei nu e o prioritate pentru organismul uman, astfel ca nu simti nicio teama in schimb prioritatea e supravietuirea organismului fizic care produce succesiunea de qualii. Ulterior am descoperit ca exista deja conceptul asta, printre adepti: Susan Blackmore
Totusi, exista o boala extrem de rara, insensibilitate congenitala la durere. Nu putem deduce de aici ca durerea poate fi ceva cuantificabil, dar inca nu am aflat noi cum?
Domnule PresurÄ, mi-a fÄcut mare plÄcere sÄ vÄ ascult, ÃŪnsÄ Čin sÄ vÄ contrazic cu privinČÄ la ce aČi spus la min. 3:57 , ÃŪntrucÃĒt mulČi filosofi au fost la bazÄ chiar cercetÄtori ai ČtiinČelor exacte, de ex Pitagora ( matematician ), Aristotel ( matematician ) sau Kant ( matematician, fizician Či antropolog )
Va ascult cu placere. Am achizitionat cartea dnv. Fizica Povestita si abea astept sa o rasfoiesc.
Cristian, ai citit the Emperor's of a New Mind by Roger Penrose?
da
@@visancosmin8991 Nu Åtiam cÄ a scris un follow up.
#Respect, foarte interesant!
Frumos prezentat. Titlul ÃŪnsÄ nu exprimÄ ceva relevant. ČtiinČa se autocorecteazÄ. Tot ce vom Čti vreodatÄ, cÃĒt vom supravieČui ca specie, va fi prin metodÄ ČtiinČificÄ.
@@visancosmin8991 E doar un joc de cuvinte. A-Či cunoaČte prietena prin metoda "accidentul" sau "harČuirea" nu are nimic de-a face cu materialul postat.
@@visancosmin8991 repet. E un joc de cuvinte. Nu am Čtiut-o. Nu sunt clarvÄzÄtor. De aceea ceea ce ai spus nu are legÄturÄ cu materialul. DacÄ ai nevoie de o metodÄ sa-Či cunoČti gacica, nepotul meu lucreazÄ la o multinaČionalÄ care se ocupÄ chiar cu aČa ceva. ClienČii sunt in special din India, Pakistan, Bangladesh Či Sri Lanka. Te ajut cu plÄcere.
@@visancosmin8991 nu ai ÃŪnČeles. Repet : "tot ce vom Čti vreodatÄ vom Čti prin metodÄ ČtiinČificÄ". Ca sÄ mÄ combaČi trebuie sÄ formulezi urmatoarele: "Nu e adevÄrat ! Aruncatul cu banul s-a dovedit o metodÄ mai bunÄ " . Nu poČi susČine cÄ "metoda ČtiinČificÄ nu ne-a ajutat sÄ ne dÄm seama cum se transmit senzaČiile de greaČÄ la creier, deci metoda deochiului e mai bunÄ".
@@visancosmin8991 ok. ÃnČeleg. Nu-mi citeČti postÄrile. Mult succes ÃŪn viaČÄ !
@Visan Cosmin deci tot acest joc de cuvinte a fost doar ptr. ca sÄ-mi spui cÄ eČti adept a lui Descartes Či nu al lui Hume. Mult succes ! La facultatea de filozofie o sÄ trebuiascÄ sÄ studiezi atÃĒt raČionalismul cÃĒt Či empirismul. DacÄ o sÄ le spui profesorilor cÄ empirismul e o invenČie diabolicÄ de-a ocultei mondiale ....wtf
ððĪCe as dori sa fiti ruda, sau prieten cu mine .
Rar am ocazia de a discuta cu cineva , im special fara aroganČÄ tipica , ignoranČÄ si ÃŪncÄpÄČÃĒnare ð
Da. Domnule. PresurÄ de aceia vÄ respect cu ÃŪnaltÄ reverenČÄ. Da dar eu ÃŪn sinea mea nu am avut sansa dumneavoastrÄ da. VÄ mulČumesc. ScuzaČi-mÄ pun o ÃŪntrebare. DacÄ actualmente cu toatÄ inteligenta artificialÄ. De ce nu ÃŪncercati sÄ produceti. Atomi cu orbitele lor pe cale naturalÄ. Da este imposibil da. Pentru cÄ totul este. T zero apsolut. T zero constant. Lungimea diferitÄ de undÄ da. VÄ mulČumesc cu ÃŪnalt respect cu multÄ pace.
Cand faci un episod despre,IL Separatio?
Daca cumpÄr cartea pt mama si sau sora mea credeti ca le va plÄcea ?
Mama mea e reliogioasa asa ca sa nu puna probleme ( dar asta nu ma deranjeazÄ ci mai mult influenČa bisericii si a tradiČiilor ) .
DAR RELIGIA, Či d.zeu (IMAGINAR) Ce nu poate explica?
2:55 eu zic ca alta e greČeala fundamentala: faptul ca te-ai nascut. CorecteazÄ-o si pe asta
Cele mai mari neadevÄruri ČtiinČifice din istoria ČtiinČificÄ a lumii :
1. E# mcÂē
2. TIMPUL NU SE DILATÄ
...Či altele dar nu acum.
Constinta este ca o biblioteca iar durerea este doar o informatie din biblioteca ca multe altele asociata unui fenomen fizic.
O constinta bogata inseamna o perceptie mai buna asupra mediului inconjurator.
BunÄ ziua ne puteČi spune pÄrerea dumneavoastrÄ despre sistemul HAARP
Pai la sistemul de nervi din corpul uman exista o reprezentare grafica a nervilor din corp.Cred ca si fizica poate explica multe dar pina la un anumit nivel, dar asta nu inseamna ca si nu explica.In fizica se lucreaza cu modele, in viitor se ceeeaza alte modele care nu le exclud pe cele vechi dar, completeaza mai bine golul de informatii
La titlul ati uitat sa spuneti limitele pentru moment ð
Eu sunt de parere ca suntem doar praf cosmic si nimic mai mult. Sunt prea multe indicii in viata de zi cu zi ca sa nu credem altfel . Se ia "cunostinta de am un deget" prin informatia transmisa la nivel celular de neuroni la creier cand incerc sa misc degetul, deci pana la urma tot o informatia este.
Nu conteaza daca simtim durere sau placere, bucurie sau tristete : toate sunt informatii pe care le percem din interactiunile pe care le analizam folosind creierul. Toate aceste simturi pe care le simtim sunt defapt doar " informatii" pe care le primim din interactiunea cu lumea exterioara.
In timp aceste informatii ne transforma tot corpul ( la nivel de creier , la nivel de organ si inclusiv la nivel celular) . Ex. : Daca eu nu imi mai folosesc lobii frontali ( adica numai socializez , iau decizi gata prestabilite ca un robot si numai rationalizez ) atunci in timp creierul meu nu va mai folosi deloc partea frontala si aceasta dupa si mai mult timp (daca luam in calcul si urmasi care vor face la fel ) atunci el va disparea pur si simplu din corpul uman. Cum credeti ca va arata cerierul la un om orb si la urmasi (daca vor fi tot orbi ) de-a lungul a cateva mii de ani , credeti ca vi ca si azi ?
La fel se intampla cu toate organele din corpul nostru. Corpul uman si mamiferele sunt defapt o organizare ordonata de "informatii" . Aceste "informatii" au fost dobandite de-a lungul timpului si ne-a format corpul pe care il avem azi intro- structura ordonata care se poate autosustine. Ganditiva de ce se prezerva acele informatii in ADN ? , de ce trebuie neaparat ca urmasii nostri sa aiba in ADN si trasaturi ale parintilor/bunici ? Pentru ca o trasatura importanta a Universul este de a aloca cea mai mare prioritate " informatiilor ", in asa fel incat sa nu se piarda.
O alta trasatura a somnului, care nu se prea stie este acea de a canaliza "informatiile" care le-am avut din timpul zilei . Noi simtim ca si cum ne-ar relexa, linisti, dar defapt el doar ordoneaza informatiile ce le-am dobandit din interactiuni in timpul zilei. Acealasi rol o au meditatia , rugaciunea, chiar si respiratia. Rol de a ordona informatiile incat sa nu ne dezorganizam si sa nu ne pierdeam structura ordonata a organelor si celulelor.
Constiinta nu e altceva decat o acumulare de informatii pe care le-am dobandit din interactiuni cu exteriorul + cateva informatii care le-am mostenit de la stramosi. Ex. : Daca as trai pe o insula si as vana doar cu o sulita, atunci constiinta mea ar fi bazata pe sulita aceea si pe ce gasesc eu pe insula, nimic mai mult si nimic mai special. Un alt exemplu sunt oameni care au fost crescuti de mici de catre animale, creierul si inclusiv constiinta lor s-a modelat pe baza interactiunilor pe care le-a avut cu acele animale. Uni au mai putut reveni sa mai poti schimba cu ei cateva vorbe, insa alti deloc .( Cazul unei fete din Ucraina care a fost crescuta timp de 14 ani de caini en.wikipedia.org/wiki/Oxana_Malaya ).
Alt exemplu mult mai simplu ca defapt suntem modelati de "informatii" este : Multiple miscari consecutive a antebratului avand in mana o greutate.
Cu cat cresc numarul de miscari cu atat corpul meu si mana mea se va transforma. Din punct de vedere fizic eu doar ma opun gravitatiei Pamantului ridicand o greutate, iar daca vorbim biologic imi va creste musculatura.
Insa la nivel celular defapt eu acumulez aceaste "informatii" in corpul meu, si care imi vor transforma corpul ordonat prin cresterea musculaturi( bineinteles daca fac aceasta miscare si eu ordonat).Sunt curios cum mas transforma daca as face asta de vreo 100 milioane de ori.
Daca in schimb lovesc de multe ori greutate cu pumnul sau cu mana atunci "informatia" va ava sanse sa intre in mine dezordonat si efectul va fi de dezintegrare a maini in timp.
La fel se intampla cu toate organele si celule din corp-ul uman primesc informatii si se transforma, unule ordonat altele nu. Inclusiv daca stam pe loc, defapt tot primim "informatii" din exterior.
Si la sfarsit o definitie a informatiei : " The evolutionary interaction of form " . Aici "evolutionary interaction" inseamna o evolutie ordonata de informatii ca urmare a interactiunilor care in timp vor avea o noua forma . Aceasta noua forma ordonata poate sa aiba o structura materiala sau poate sa fie si structura ordonata de informatii de tip energetic.
Aici aveti un link in care se vorbeste desre ce este informatia intr-un mod mai detaliat : "thephilosophyforum.com/discussion/11669/the-definition-of-information/p1"
Sper ca nu v-am plictsit :) . Sunt curios ce pareri aveti, pro si contra .
@@visancosmin8991 Sunt si informatii prezente in ADN. Vorbind specific de culoarea ochilor, astea se pot forma si mai tarziu in placenta. Nu toate informatiile sunt si in ADN. Daca consuma mama copilului "anfetamine" in timpul sarcini sunt sanse mari ca copil-ul sa aiba dezabilitati. Idea mea de baza e ca forma pe care o are corpul uman e pe baza informatiilor primite din afara. Cu alte cuvinte esti cea ce faci si cea ce mananci (informatiile care le introduci in tine). Nu este ceva constiinta mai speciala sau ceva care a fost creat de o divinitate, e doar praf stelar pana la urma.
@@visancosmin8991 Da se poate zice si asa, eu am zis Creier ca asa e scris in majoritatea cartilor de medicina . Dar poti sai zici si in altfel, e important sa stii functiile lui si ce date se stocheaza in acea parte a corpului uman
Super tare!
La videoclipuri de genul ar trebui sÄ fie cel puČin 2 butoane de like.
Cristian, fii sincer Či spune-mi te rog!!! Crezi intr-un creator ? Crezi ÃŪntr-un atot creator ? Sau cum vezi tu "totul" .. ÃŪn cÃĒteva cuvinte te rog .
DouÄ tehnologii extrem de importante sunt aproape sÄ schimbe lumea, dar ar putea intra ÃŪn confruntare directÄ : blockchain Či computerele cuantice. DacÄ progresul actual continuÄ, computerele cuantice vor putea sparge criptografia monedelor virtuale.
inteligenta artificiala s-ar putea sa fie cea mai importanta, dar si cea mai periculoasa.
Vreau sa vb ceva cu tine te rog,,da e adevarat ultimu pas asta va fi,,te rog vreau sa te ÃŪntreb ceva cum facem
@@bitcoin4065 lasa aici intrebare si daca stiu iti raspund
Frumos!
Buna seara
Daca qualia e sinele, inseamna ca e o constelatie unica de experiente, combinata cu o constelatie unica de programe neuronale innascute din care rezulta o perceptie unica a realitatii. Totul e la nivel interneuronal
@@visancosmin8991 neuronii exista, sunt materie, dar cum de din materie ia nastere ceva care nu e materie, adica constiinta?
Materia nu e separata de energie. Din energie se poate face si materie, parca in partea cuantica a fizicii se zice de asta, din energie iasa Quarks, particule sub-atomice? Si energia, electrica sa zicem, e legata de materie.
Daca intrebi cum de neuronii dau semnale electrice, cred ca aia e proprietatea lor si cam orice materie creeaza o forma de energie.
â @@valerpng pai cam asta e ideea ca nu exista o explicatie clara.
Nu mai puneČi muzica de fundal va roggg
Splendid
âĪâĪâĪâĪâĪâĪâĪ
mambo jambo! Ce nu poate explica fizica nu poate explica nimeni sau nimic altceva.
Da
Cristian PresurÄ este un foarte bun teolog, deČi nu crede ÃŪn Dumnezeu, pentru cÄ nu l-a experimentat, dupÄ cum a afirmat. El nu crede ÃŪn ceea ce este scris ÃŪn Biblie. Či totuČi, fizicianul PresurÄ ÃŪl identificÄ foarte bine pe omul despre care Biblia spune cÄ a fost fÄcut dupÄ chipul Či asemÄnarea lui Dumnezeu. Ãl identificÄ mai bine chiar decÃĒt un teolog. Čtiind sau presupunÃĒnd numai cÄ Dumnezeu nu este carne, ci spirit, ÃŪnseamnÄ cÄ omul fÄcut dupÄ chipul Či asemÄnarea lui Dumnezeu nu este carne, deci nu este un animal cu chip uman dotat cu conČtiinČÄ, ci conČtiinČa unui animal cu chip uman. AfirmÃĒnd cÄ omul este conČtiinČa din spatele ochilor, fizicianul PresurÄ lÄmureČte, fÄrÄ sÄ vrea, episodul biblic al cÄderii omului ÃŪn pÄcatul originar. Biblia spune cÄ, atunci cÃĒnd s-a hrÄnit cu cunoČtinČele binelui Či rÄului, omului i s-au deschis ochii. Din definiČia datÄ omului rezultÄ cÄ acela care s-a hrÄnit cu cunoČtinČele binelui Či rÄului se afla ÃŪn spatele ochilor, care s-au deschis, permiČÃĒndu-i astfel sÄ vadÄ lumea din jur.
We canât discuss Qualia as a concept without some core hypotheses of predictive processing.
Ptiu pe tine. Te-ai murdÄrit toatÄ de englezÄ pe la guriČÄ.
@@DeBayleLeChevalier make yourself a favor and grow up.
ðđ
ððð
Orice ČtiinČa este duala...mai ales ČtiinČele fixe. ð CAUZA-EFECT...Ca sa nu mai spunem ca orice problema de fizica sau matematica poate fi rezolvata in mai multe feluri...teoreme recurente, teoreme reciproce..ððð
Urmaresc sa vad cata manipulare este pe canalul tÄu...manipulare de calitate bazata pe ČtiinČa...Orice procedura ÃŪČi are procedura ei inversa...
Ca o leguma ma simt acuma.
Biologia credintei,bruce lipton
Nimicul nu exista, exista gaura neagrÄ...ððð
Eu credeam cÄ pÄsÄrile Či unele reptile sau mamifere fac ouÄ, nu Dumnezeu
domnule profesor nu voi da nici un rÄspuns, pentru cÄ am spus "nu discut cu specialiČti indoctrinati pe o idee spusa acum 100-200ani care nici nu poate fii probatÄ ideea" sorry. (anonimuldigalati)
MÄ bucur cÄ nu eČti unul ca Dawkins/Hitchens. La urma urmei, nu e nevoie sÄ invocÄm Dumnezeul biblic ca sÄ ne dÄm seama cÄ existÄ ceva mai adÃĒnc ÃŪn natura realitÄČii Či cÄ simČirea e dincolo de interacČiunile *obiČnuite* ale materiei.
Faptul cÄ viaČa existÄ e suficient de impresionant ÃŪn sine; Či mÄ ÃŪntreb: dacÄ pe mica noastrÄ planetÄ existÄ oameni -- care, comparativ cu organismele inferioare, sunt atÃĒt de complecČi! --, ce o fi ÃŪn depÄrtÄrile universului?...
Teoria acvariului
ððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧððŧð§ ð§ ð§ ð§ ð§ ð§ ð§ ð§ ð§ ð§ ðð
ððð
ð
ðð
O carte interesanta, care merita citita.
Tipic pentru plaiurile mioritice. Fizician - poet. In Romania pana si stiinta este abordata la un mod original.
e peste tot. Vezi carl Sagan.
CÃĒnd nu ÃŪnČelegi dai cu piatra. Tipic mioritic. Tocmai s-a explicat cÄ nu existÄ adevÄruri absolute, e bine sÄ ne uitÄm la tot pe toate pÄrČile Či sÄ ne formÄm pÄrerea proprie. Asta ne ne face, ÃŪntr-adevÄr, unici. Či Ästa e un adevÄr absolut. Čtii cum zic?
@@DrequAngelic De unde stiti ca nu inteleg? Ne cunoastem cumva? Si ce inseamna sa dai cu piatra? Dlui Presura i-a placut comentariul meu. Rog explicati mai amanuntit, ce vreti sa spuneti de fapt. La fel, pot s-o fac si eu, la cerere.
BunÄ ziua, va rog sa puneČi cartea ÃŪn format PDF pe net ð
CumpÄrÄ ð
@@MrVictorAdrian Či ÃŪČi permiČi? Wow, wow, be careful, wow wow poČi sÄ devii bankrupt, poti sa pierzi tot, despre asta vorbeam
Daunatoare mai este gandirea promovata de Marx si Engels .....
Ferice de cine nu este robul unei astfel de gandiri (care merge la brat de cv timp cu procesul de secularizare )
Poti fi un om de stiinta de succes si fiind liber de o astfel de filozofie (sunt cv nume mari in aceasta zona) chiar daca mergi putin impotriva curentului....
Dar stiti cum este " numai pastravul viu inoata spre amonte..."
Nu trebuie neaparat facut partizanat agresiv de partea aceasta a baricadei pt ca nu se mai poate face nimic.
Sistemul are deja setarile facute de pe la 'paČopt ' incoace !!!
Felicitari Dl profesor pt ca v ati exprimat parerea !
ððððððððððððð
Salut Cristi! Poti face un video despre SpinLaunch: metoda prin care putem trimite obiecte in spatiu cu ajutorul fortei centrifuge
Aici e link-ul de la videoclip:
th-cam.com/video/YB6Nw4MKE2g/w-d-xo.html&ab_channel=PaulBrand
Sunt doar praf cosmic.
Interesanta explicatia si mai interesant si placut sa ai 669 de like-uri si eu sa il dau pe cel de-al 700 cand eu am contul DNK669 :)
Ai mai pomenit sa-ti dea lecČii una cu matematica-fizica...
Trebuie neaparat sa citesc cartea domnului PreurÄ!
Mai bine citeČti Biblia. Viata ta va fi veČnicÄ. Omul fÄrÄ Dumnezeu e doar praf cosmic. Dar praful cosmic cine l o fi facut?
ð―ð
S-ar putea sa fii puČin spalat pe creier....de propaganda...ðððð
Numai Johanis explica toate din fizica ?inclusiv prostia care o poseda!
Domnule PresurÄ, cu tot respectul pentru activitatea Åi cariera dumneavoastrÄ, vÄ atrag atenÅĢia cÄ subiectul "qualia" este pseudoÅtiinÅĢÄ. Nu pare cÄ este pentru cÄ s-au aplecat asupra lui minÅĢi luminate. La limita capacitÄÅĢii de ÃŪnÅĢelegere a oricui ÃŪÅi iÅĢesc ochiÅorii ignoranÅĢa Åi gÃŪndirea magicÄ.
Subiectul "qualia" are la bazÄ dualismul spirit-materie Åi esenÅĢialismul lui Platon Åi Aristotel. AdicÄ moaÅte metafizice.
E ca Åi cum v-aÅĢi ocupa de "memoria apei". Sincer, nu vÄ recomand Åi nu vÄ doresc. RiscaÅĢi prea mult sÄ vÄ compromiteÅĢi credibilitatea vorbind pe placul publicului ignorant.
DacÄ n-ar fi devenit fizician, eČa poet, talent literar are...
Mai mult, d-le PresurÄ, noi nici pÃĒnÄ astÄzi nu Čtim ce este ÃŪn realitate materia! Či nu vom Čti niciodatÄ! De ce? FiindcÄ, ÃŪn viaČa omului nImic nu este absolut cu excepČia lui Dumnezeu! Ca urmare, suntem condamnaČi sÄ trÄim convenČional Či sÄ evaluÄm (mÄsurÄm) comparativ.
Da ma. Asta ti-a zis-o Arsenie voca?
DefineČte termenul de dumnezeu, ori divinitate.
@@joinwithlionâvocaâ? E-n capul tÄu (agramat)!
@@petrut.1224 Dumnezeu nu poate fi definit! E o ÃŪndrÄznealÄ nebuneascÄ aČa ceva, o blasfemie de ateu ordinar chiar! Dar... ia, defineČte-mi tu materia! SÄ nu mÄ iei cu atomi, electroni etc.!
@@MrChircut Cine naiba te opreste din a defini divinitatea? Ca ti-a zis dogma crestina ca nu ai voie? Ca trebuie sa te consideri un nimic si vinovat in fiecare moment din viata pentru ca existi? Mentalitatea asta, de "capul plecat sabia nu-l taie", e ceea ce a adus tara in situatia de azi.
Lamentari despre si cu materia barionica . Inclusiv dejectiile ei , ca filozofia . Eat2shit machines .