Liberul arbitru nu există | De ce facem lucrurile pe care le facem? | Vocea Nației

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 พ.ย. 2023
  • Promoțiile lunii la Server Config: www.server-config.ro/reduceri...
    ___
    Recomandări:
    Determined - Robert Sapolsky
    Behave - Robert Sapolsky
    De ce fac zebrele ulcer? - Robert Sapolsky
    Vocea Nației #168: Schimbă-ți creierul! Evoluează!: • Vocea Nației #168: Sch...
    ___
    Bine-ați venit pe canalul oficial Starea Nației, alături de Dragoș Pătraru & friends.
    ___
    Într-o lume în care presa are destule momente în care se abate de la statutul de câine de pază al democrației, lucrurile trebuie rezolvate tot din interiorul breslei. Astfel de emisiuni, care să sancționeze deopotrivă derapajele politicienilor și ale presei, pot contribui serios la însănătoșirea presei.
    Nu dăm verdicte, dar vom prezenta faptele. Iar la cum arată ele, de multe ori nici nu mai e nevoie de verdicte.
    ___
    Presa independentă, fără de care o democrație nu poate supraviețui, are nevoie de sprijinul cetățenilor pentru a fi puternică. Jurnalismul nostru este liber de prejudecăți comerciale și nu este influențat de proprietari de trusturi media, politicieni și nici măcar de acționari.
    Cum poți susține această fabrică?👇🏼
    Sprijină Starea Nației în fiecare lună: www.stareanatiei.ro/sustine sau donează pe Patreon: www.patreon.com/user?u=92242417.
    Deveniți membru abonat și veți putea urmări emisiunea integrală înaintea tuturor, plus multe alte materiale în exclusivitate: bit.ly/YTStareaNatiei
    Te așteptăm și în Magazinul Nației: www.stareanatiei.ro/magazin/
    ~ bit.ly/Starea-Facebook
    ~ bit.ly/Starea-Instagram
    ~ bit.ly/Starea-Twitch
    ~ bit.ly/SN-magazin
    ~ bit.ly/SN-podcast
    ~ bit.ly/SN-newsletter
    ~ / discord
    Ne găsești aici pentru sugestii:
    ~ Contact@StareaNatiei.ro
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 408

  • @SadEyesCnik
    @SadEyesCnik 24 วันที่ผ่านมา +6

    Recomand videoclipul lui Catalin Moise - Biologia comportamentului uman. Acelasi subiect, aceeasi carte dar un alt nivel de prezentare

  • @user-qg9mj4tb7f
    @user-qg9mj4tb7f 3 หลายเดือนก่อน +5

    Câtă dreptate are autorul acestei cărți și curaj că a scris această carte.Traim într-o lume a hienelor. Eu am trăit într-o astfel de lume,începând cu comunitatea în care am trăit că de aici incepe totul , până la educatoare,învățătoare și profesori care te tratează după ce meserie are tata și mama și poziția în societate și toți te marginalizează și trebuie să lupți...

  • @mysteriousromania6121
    @mysteriousromania6121 5 หลายเดือนก่อน +46

    Dacă muzica dintr-un magazin presupunea sa ma “stimuleze”… melodia “Jumbo jumbo jumbo jumbo jumbo” m-a determinat sa ies afara din magazin🤣🤣🤣🤣

    • @ancataut7891
      @ancataut7891 หลายเดือนก่อน

      Bine ca nu te-a determinat sa iesi inauntru,...

  • @brianaterente5014
    @brianaterente5014 5 หลายเดือนก่อน +16

    Absolut genială această ediție! M-ați convins să citesc și cartea. Personal, am tradus “determined” prin predestinat/prestabilit.

  • @gabrielc3955
    @gabrielc3955 5 หลายเดือนก่อน +2

    Da! Putem și trebuie să judecăm mai puțin , dacă nu, deloc. Admit lipsa liberului arbitru dar nu ne putem ghida existența doar după aceasta, ne face să pierdem motivația, țelul, parerea mea! Fiind făcuți să economisim energia , lucrul acesta ar deveni periculos, așa că mă încred , încă, în puterea mea și nu în destin! Apoi, daca suntem influențați, cine suntem noi cu adevărat?mai există responsabilitate?Un foarte bun subiect pentru antrenarea minții.Faceți lucruri minunate cu acest podcast. Va mulțumesc

  • @ionescudana73
    @ionescudana73 หลายเดือนก่อน +1

    Mulțumesc mult Dragoș, esti înțelept si intelegator .Să stam pe divan ,pe marginea problemei si să judecăm este usor .Ohoooo..........toți ne pricepem ,dar cati cunosc să fie in mijlocul problemei ,in mijlocul furtunii ? Ar reactiona exact la fel chiar dacă nu recunosc.
    Fii binecuvântat 🙏

  • @user-ef4jn5gp9f
    @user-ef4jn5gp9f 5 หลายเดือนก่อน +1

    Ar fii mult mai bună lumea în care trăim,contrariul îl vedem în rețele sociale și în războaiele de acum.

  • @CarinaAbramovic-sh8ej
    @CarinaAbramovic-sh8ej 5 หลายเดือนก่อน +3

    Ceaiul este EXCELENT. Cel mai bun pe care l-am cumpărat vreodată. 💚

  • @daliacartis4264
    @daliacartis4264 5 หลายเดือนก่อน +4

    Exact despre chestia cu, ne naștem rai sau buni, am făcut la orele de criminalistica...eu am reținut ca suntem produsul întamarilor de la naștere și a vieții avute în copilărie

  • @HaidauRazvan
    @HaidauRazvan 5 หลายเดือนก่อน +5

    M-am regăsit în totalitate și vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți la acest podcast. Este foarte adevărat că nu există liberul arbitru, vorbesc din propria experiență. După ce am trecut prin 3 ani de depresie și anxietate, din care cam 2 ani inconștient, nici nu am știut ce mi se întâmplă. Totuși datorită vouă prin educație, citind foarte mult am realizat că aveam multe probleme și condiționări nocive. Fiind un introvertit m-am închis în mine și îmi făceam mult rău, fără măcar să realizez, probabil dacă mi-aș fi orientat furia spre exterior, înjuram oamenii pe rețele, sau aș fi încercat să mă răzbun pe ceilalți pentru că ce să vezi, îi vedeam pe ceilalți răspunzători. Vestea bună este că am apelat la ajutor specializat și azi sunt o altă persoană, ideea este că erau atât de inconștiente acțiunile mele că nici nu realizam că erau făcute pe pilot automat, toate acele condiționări plecau din copilărie, toate, fără excepție și erau folosite de ego, cimpanzeu sau cum vreți să-i spuneți pentru a mă conduce. Vestea bună este că se pot rescrie aceste rețele neuronale, dar ai nevoie de ajutor, nu poți singur. Nu poți rezolva problemele unei minți cu aceeași minte.

  • @nelugrosu1921
    @nelugrosu1921 5 หลายเดือนก่อน

    Totuşi individul în mare parte şi împotriva tuturor problemelor prin care trec reuşesc cât mai mult să aibă o viață echilibrată.

  • @dianabarb1518
    @dianabarb1518 5 หลายเดือนก่อน +4

    Explicatia cu „ vulcanul“ e super clara. 🙏

  • @andreivaleriucosa
    @andreivaleriucosa 5 หลายเดือนก่อน +7

    Simpla iluzie a unui liber arbitru ma motiveaza. Desi inteleg ca tot ce fac este rezultatul unei sume infinite de actiuni/stimuli precedenti, vreau sa cred ca viata e mai mult de un joc de suma zero.

  • @GeaninaPopa-oo1py
    @GeaninaPopa-oo1py 5 หลายเดือนก่อน +8

    Informativă ediția din toată echipa Starea Nației, sper să mai fie multe de-acum încolo. Mult noroc, o să aveți nevoie. 👍❤️

    • @arismathon7881
      @arismathon7881 5 หลายเดือนก่อน

      voi aveti nevoie de noroc ca nu aveti creier

    • @robertbalassan
      @robertbalassan 5 หลายเดือนก่อน

      ​​@@arismathon7881esti stricat la stomac? 😂 nef...? sau? de cand gandirea e o problema?

  • @vasilepopescu6723
    @vasilepopescu6723 5 หลายเดือนก่อน +27

    Dragoș ! Te iubesc din toată inima mea , ca OM !
    (ești plin de empatie , te faci foarte bine înțeles , mesajele tale umane le transmiți aproape la perfecțiune ...ești foarte bine pregătit și ești o salvare pt multă lume , care te urmăresc desigur ) ♥️♥️♥️♥️♥️
    Sufăr de depresie de 5 ani zile , pierderi de tot felul , dezamăgiri profunde pe toate planurile vieții mele am ajuns sa fiu un mizantrop sunt afectat și de agorafobie ... Mă simt una cu praful de pe trotuar călcat de trecători in picioare iar acest video făcut de tine Dragoș , îmi recompun toți atomii și mă adună la loc ! Voi continua
    să-ți urmăresc aceste clipuri pe astfel de teme care presimt că mă vor pune din nou pe picioare . Să fii binecuvântat cu SANATATE că prin ceea ce faci AJUȚI oamenii mai bine decât 100 de popi sau psihologi la un loc !!!
    Ești un OM MINUNAT ♥️
    PS
    Îmi plac și materialele cu teme ironice și pamfleturule care le faci pe seama politicienilor corupți și decidenților din administrație care nu-și fac treaba.
    Mă numesc D.Vasile și îți mulțumesc că exiști 🙏

    • @arjunadan3812
      @arjunadan3812 5 หลายเดือนก่อน

      Multumesc frate, esti la fel de important ptr.Dzeu ca orice alt om, sfant sau pacatos, sanatos sau bolnav, caci Dzeu ne transfigureaza neincetat, desi vede neputintele si poticnirile noastre. Noi suntem in esenta asemenea Lui, Spirite Nemuritoare preafericite, trebuie doar sa ne identificam cu esenta noastra, nu cu trupul/mintea discursiva...

    • @nistorstefanalexandr
      @nistorstefanalexandr 3 หลายเดือนก่อน +1

      fii mai bun cu tine omule, life is not easy ❤ tine capul sus

  • @Alex_Rafa
    @Alex_Rafa 4 หลายเดือนก่อน +1

    In baza acestei teorii, daca am avea un supercomputer sau creier care ar cunoaste toate informatiile de la inceputul universului si le-ar putea calcula, ar putea prezice viitorul cu exactitate.
    Determinismul este un conceot vechi, logic. Ma mir ca oamenii sunt socati de aceasta "veste" :)
    Dragos, esti tare! Imi pare rau ca mi-a fost rusine sa te felicit cand am fost la tine la cafenea! Bravo pentru binele pe care il faci!

    • @0freewill42
      @0freewill42 หลายเดือนก่อน

      Ce ai descris se numește Demonul lui Laplace, poti cauta. Totusi nu stim inca daca totul este predeterminat, intrucat la nivel cuantic, reactiile dintre particule subatomice pare sa fie la întâmplare. Ceea ce ar însemna ca tot ce se întâmplă, se întâmplă random.

  • @isabellaitu5721
    @isabellaitu5721 หลายเดือนก่อน

    Eu abia acum am primit recomandare pentru aceasta ediție. Foarte interesante ideile pe care ni le prezinta Sapolsky, desi sunt destul de greu de acceptat.

  • @lilianastadlmayr2399
    @lilianastadlmayr2399 หลายเดือนก่อน

    Când trec pe stradã pe lângã persoane care îşi duc viața sau îşi câştigã existența altfel decât o fac eu le multumesc in gând pentru cã-mi aratã cã se poate trãi şi altfel. Ei au mult curaj si multã putere.

  • @CarinaAbramovic-sh8ej
    @CarinaAbramovic-sh8ej 5 หลายเดือนก่อน +7

    Mulțumim, Dragoș și echipa. Sunteți foarte curajoși cu subiectul acesta. 👏

  • @ANDREEA_only_One
    @ANDREEA_only_One 29 วันที่ผ่านมา

    Macar sa ne exersam empatia si sa renuntam la atitudinea ca ni se cuvine totul noua celor mai norocosi

  • @NeoficialRomania
    @NeoficialRomania 5 หลายเดือนก่อน +4

    Multumesc foarte mult. Pacat ca in lume exista asa putini oameni ca tine!

  • @cosminc1655
    @cosminc1655 5 หลายเดือนก่อน +7

    Inițial, am fost tentat sa obiectez cu ideea că "cum explici că gemenii, care au trăit primii ani în mod identic, au, totuși, personalități extrem de diferite". Apoi, după o secundă de gândire ceva mai aprofundată, mi-a trecut. Este butterfly effect. Dacă chiar și un cuvânt, dintre cele pe care unul dintre gemeni le-a auzit de-a lungul vieții, a fost diferit de ce a auzit celalalt, este suficient că sa îi modifice substanțial viața acelui copil

    • @danielsafciu9000
      @danielsafciu9000 5 หลายเดือนก่อน +3

      Obiecția cu gemenii este valabilă iar oncluziile lui Sapolski sunt exagerate și eronate. (cel puțin după spusele lui Dragoș, eu nu am citit cartea) Exagerate deoarece spune că TOTUL este decis de exterior, și eronate deoarece exemplele date (studentul și măturătorul) nu țin cont de configurația inițială a creierului fiecărui copil. Să mă explic, În afară de stimulii exteriori, fiecare creier are o mișcare, interacțiune a neuronilor unică, ceea ce spune că la același stimul exterior, creierele vor lua decizii diferite chiar dacă se presupune aceeași educație. Ori această mișcare și interacțiune a neuronilor este de fapt gândirea proprie, sau cel puțin o parte, deoarece se presupune că și acești neuroni au fost influențați diferit chiar și ca gemeni, încă din postura de făt. Ideea este că în creierul nostru se formează un mod, un stil de gândire care este influențat în mare parte și de stimulii exteriori, dar și de ce se întâmplă la noi în creier , și dacă ai fi pus pe student în locul măturătorului încă din burta măsii, trebuia să ăi configurezi și creierul ca să aibă exact aceeași structură și aceleași mișcări ale neuronilor, ceea ce este imposibil pentrucă efectul butterfly va influența traiectoriile neuronilor și va duce la configurații diferite chiar dacă, la un moment dat tu ai ARANJAT creierul studentului să aibă exact aceeași configurație cu a măturătorului, Ce vreau să spun este că acolo, în creier este un univers complex, care este influențat de stimuli exteriori, dar care „lucrează” și el în termeni proprii, cu decizii influențate de mișcarea și conexiunea neuronilor, ceea ce reprezintă GÂNDIREA PROPRIE, Extensiile cu privire la criminali și olimpici sunt deasemenea eronate, deoarece, în societate există constrângeri, restrângeri stimulări etc, care trimit către creierul tău semnale cu urmările care vor veni la deciziile tale. Poți spune că o eprubetă văzută în copilărie te-a făcut profesor de fizică, deoarece atunci acolo în creierul tău s-au făcut conexiuni pe bază , poate la alți stimuli de dinainte, dar și aleatoriu. Acest aleatoriu este de fapt gândirea TA. Nu trebuie să fii religios ca să înțelegi cât de adevărat este un text din biblie Genesis 4:7 Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pîndeşte la uşă; dorința lui se ține după tine, dar tu să-l stăpîneşti. În alte traduceri se spune „tu poți să îl stăpânești” ceea ce înseamnă că acolo, în creier există capacitatea și posibilitatea de a lua decizii, chiar dacă influența stimulilor exteriori este mare.

  • @fotovoltaicelabloc
    @fotovoltaicelabloc 5 หลายเดือนก่อน +2

    Amicii mei care au avut o copilarie mai grea, au invatat mai mult si au realizat mai mult decat cei care au avut pe tava de mici de toate si nu au fost atat de motivati sa se realizeze. Momentan criza actualei generatii este tocmai faptul ca au au o viata prea buna si habar nu au valoarea banului sau cat de greu au muncit parintii pentru a le oferi acele conditii. Din pacate as zice ca putina saracie si privare este mai buna decat a le da copiilor tot ce e mai bun si in felul acesta a-i face sa fie handicapati in viata cand vor ramane singuri. Poate ca cel mai rau lucru al acestei societati sunt mosteniriile atat de mari care elimina liberul arbitrul al urmatoarei generatii : ei raman doar niste consumatori care habar nu au cum se fac lucrurile. Pe langa asta, marile mosteniri creeaza acest mare dezechilibru intre repartizarea reusurselor cand fac 0.1% din oameni au peste 90% din resurse. De aici si 'liberul arbitru' prin care ai toate sansele sa fi sa sarac si sa faci doar ce vor cei 0.1% :( - totusi cred ca societatea aceasta se va schimba cu sau fara un conflict major !

  • @GeoSirbu09
    @GeoSirbu09 5 หลายเดือนก่อน

    Extrem de util! Ca de fiecare data aflam lucruri noi. Multumim!

  • @loreleyshine5855
    @loreleyshine5855 5 หลายเดือนก่อน +2

    Foarte bun subiect - existenţa sau nu, a liberului arbitru!

    • @Alexandru_Narcis_Popescu
      @Alexandru_Narcis_Popescu 5 หลายเดือนก่อน

      Exista in om o libertate interioară in om, el poate alege sa facă rău când poate face bine. Nu este deterministă chestiunea asta, dacă ar fi așa, nu ar trebui sa fim judecați.

  • @irinaanton2839
    @irinaanton2839 5 หลายเดือนก่อน

    Mulțumesc pentru subiect: autorul cărții confirmă teoria altor școli de spiritualitate.

  • @florinneagu8611
    @florinneagu8611 5 หลายเดือนก่อน

    L-am ascultat de dimineata,înainte de munca!!!wow...profund e un cuvânt prea mic...😮utopia😶

  • @gabrielbarbulescu827
    @gabrielbarbulescu827 5 หลายเดือนก่อน +3

    Felicitări! Foarte bun subiectul! Poate o dezbatere cu mai multe persoane ar fi și mai interesantă. În acest fel fiecare ar putea explica aplicația acestor idei, raportat la propria-i percepție.

  • @mirelas4437
    @mirelas4437 5 หลายเดือนก่อน

    Multumim!🧡

  • @adrianstecko
    @adrianstecko 5 หลายเดือนก่อน +8

    Acest podcast intră foarte bine în această seară de sâmbătă

  • @Anubishell
    @Anubishell 5 หลายเดือนก่อน +2

    Eu sunt de accord cu ce sa spus aici că multe decizii sunt influentate de ceva ce sa petrecut cândva dar liberul arbitru există.

  • @gral9411
    @gral9411 5 หลายเดือนก่อน

    Ai amintit de stres,si constat ca ,ascultand aceasta emisiune,aceasta tema ,aceasta "patrundere" in strafundurile naturii umane,intelegerea profunda a unei teme atat de profunda si complicata,ei bine,toate astea au avut un efect neasteptat:simt un fel de exaltare,aproape similara cu stresul,si desi au trecut minute bune de cand emisiunea a ajuns la final ,dar eu inca nu pot sa reintru intr-o stare de calm si normalitate.
    OMULE,ai avut teme si subiecte extrem de multe,de interesante,de utile,dar ce am auzit azi,pentru mine,reprezinta cam ceia ce reprezinta soarele pentru sistemul solar!
    A sonda "abisurile" mintii umane,a ingelege cam ce "este" pe acolo,a "transmite" catre cei care doresc sa inteleaga macar cate ceva despre natura umana,pentru mine,reprezinta enorm: m-ai "stresat" profund,dar iti multumesc pentru asta!
    Mai adaug ceva,la o fraza a ta care a sunat cam asa:"sa nu ne simtim superiori" altora,daca credem si itelegem destul de profund ideile abordate azi,daca ne straduim sa intelegem gesturi,sau fapte ale semenilor nostri,ei bine,eu cred (aroganta?) ca nu este posibil asa ceva(sa nu ne simtim superiori),cel putin,nu permanent!
    Iar asta(sa ne simtim superiori) reprezinta sursa suprema a raului: este un instinct atat de puternic,incat uneori "intrece" si instinctul de conservare!

  • @stefan-octavianbargaoanu9393
    @stefan-octavianbargaoanu9393 หลายเดือนก่อน

    Sunt tare bune explicatiile acestea!

  • @mihailionut5192
    @mihailionut5192 5 หลายเดือนก่อน +5

    Foarte profund episodul aceasta! Te pune pe ganduri exact de la inceput, in ce proportie deciziile noastre zilnice sunt chiar ale noastre !Felicitări! 👍

  • @stefaniamuresan1392
    @stefaniamuresan1392 5 หลายเดือนก่อน

    Multumim mult pentru emisiune!

  • @curilavasilegabriel5662
    @curilavasilegabriel5662 5 หลายเดือนก่อน +3

    Asteptam cu nerabdare!

  • @Garcovable
    @Garcovable 5 หลายเดือนก่อน +1

    Dacă o să fiți perseverenți ca și până acum în asta, la un momentdat algoritmul se va schimba. Văd clipuri cu știri absurde cu 33k like-uri într-o oră. Ușor ușor creșteți, sunteți și faceți ce trebuie 🫡

  • @monicadragan6837
    @monicadragan6837 3 หลายเดือนก่อน

    Felicitări Dragoș! 👏👏👏👏
    Super tare! 👍😍Mulțumiri cu alese binecuvântări și " La Multi Ani! " 💥🍀⛄Chiar zilele trecute am găsit un clip cu un titlu similar legat de liberul arbitru ,aici amintește despre naștere dar mai puțin detaliat decât ai prezentat tu, oricum legat de creier cu toate programările și de circumstanțe și zona in care te naști și familie și îți desfășori existența in esență același rezultat ,apoi gândul m a dus la o emisiune cu Prof.Daniel David care explică legat de creier aspecte despre " liberul arbitru" și intuitiv mi am amintit că eu ziceam adesea că nu există dar nu puteam explica cum și de ce doar trecând eu însămi prin niste experiente de viață și ce mai văzusem în a mea existența ,am mers și pe externe - naștere și moarte care nu sunt alese de noi și de aici am extrapolat pe ce este intre cele doua fenomene ,viața fiecaruia dintre noi.Dealtfel cand repetam ceva fara sa ne dorim si crezand ca lectia e invatata ,pai repetam si cu doctioratul dat ca nu tine de pregatire fiindca mintea face asocieri cu cele care ii sunt cunoscute...
    Apoi asa cum un artist,un actor (Gh. Dinica versus De Niiro. ) se naște Intr un loc unde talentul ii este recunoscut dar nu l poate pune cu adevărat în valoare pentru a ajunge de renume international și nici remunerat la justa valoare iar daca era în altă parte de pe glob ajungea milionar in euro sau in alta parte un anonim( talentul rămânea în fașă ) ori un mărunt actor Intr o telenovelă sau Intr o mica taverna pentru câteva figurații spre distracția câtorva prezenți acolo..( ajungem și la teoria relativității astfel) Și lista poate continua ..Despre așa zisele merite iarăși am citit e alta discuție și cu nelegiuirile,până la urmă nu condamni faptuitorul ci condamni fapta... Deci judecățile și etichetările gen " tâlhar,criminal" nu sunt corecte decât la nivel de persoana deoarece nu poți eticheta apa ( fiinta umană nu poate fi definită de nimeni) ci etichetezi sticla.( Etckar Tolle abordează foarte bine chestiuni ce țin de judecată ) Nu condamni omul în sine ci el este judecat pentru faptele sale.Poate părea puțin ciudat și de neînțeles in unele privințe cum ai zis și tu însă e nevoie de putina deschidere pentru a înțelege macar indiferent daca suntem pro sau contra mai mult sau mai puțin sau deloc ,fiecare cu punctul lui de vedere totul e sa nu ne pierdem compasiunea pentru toate ființele simțitoare cum spun budiștii.🙏 Zilnic puțin cate puțin schimbam rolurile. Aș îndrăzni să spun că mintea nu poate alege,conștiința da! Dar cum majoritatea oamenilor trăiesc în cap se înțelege,a trece dincolo de minte aduce schimbări de la sine! Conștiința este irațională,asa cum iubirea este ea fiind una și aceeași cu conștiința ,nu funcționează după logica minții calculate Nu putem alege persoana de care ne indragistim,iubirea este sau nu este. .Când mintea nu poate răspunde se blochează,tace! Pur și simplu este înfrântă și face loc la ceva mai măreț decât ce poate cuprinde între două tâmple..
    Daca in Afganistan,Irak copiilor li se pune arma în mână de mici și în Europa jucăria atunci despre ce merite mai putem vorbi prin comparație ? Despre liber arbitru,despre merite,despre judecați....!!!

  • @auricapopa8174
    @auricapopa8174 5 หลายเดือนก่อน

    Felicitări! Mulțumesc!

  • @aureliana1255
    @aureliana1255 5 หลายเดือนก่อน

    Extraordinar acesta tema, felicitari pt emisiune!

  • @ioncristianluta-ev1ve
    @ioncristianluta-ev1ve 5 หลายเดือนก่อน

    Multumesc

  • @ClaudiuTiberiusStefanescu
    @ClaudiuTiberiusStefanescu 5 หลายเดือนก่อน +15

    Am ascultat tot și mă bucur să-mi regăsesc multe gânduri, în această expunere. Sunt de acord cu toate câte s-au spus și toate acestea mă pun seros pe gânduri. Voi reasculta acest podcast, pentru aprofundarea ideilor exprimate. Am să distribui acest material, în speranța că va fi văzut de mai multe persoane cărora le va crește, măcar puțin, nivelul de înțelepciune. Vă mulțumesc pentru bunele învățături. Vă urmăresc constant și pe Starea Sănătății și pe Starea Impostorilor. Pe parte de sănătate, am reușit să-mi corectez unele greșeli. Mai am de corectat... Sper să și reușesc. :)

  • @Meresiev_DIY
    @Meresiev_DIY 5 หลายเดือนก่อน +3

    Viața e la fel pentru toată lumea, doar percepția ei diferă de la om la om!

  • @AndraFl
    @AndraFl 5 หลายเดือนก่อน

    Multumim!

  • @florinteleanu9049
    @florinteleanu9049 5 หลายเดือนก่อน +14

    Foarte interesanta tema podcastului. As aduce o completare: argumentul validitatii teoriei prin imposibilitatea oferirii contraexemplului privind neuronii independenți, așa cum Dragoș a prezentat, nu sta in picioare din punct de vedere logic, nici epistemic. Daca o teorie este concepută de la început că fiind nefalsificabila, atunci ea nu se încadrează în dogma cercetarii așa cum o practicam astăzi. Lipsa unui contraexemplu până în momentul prezent poate reprezenta un argument valid, însă nu și conturarea unei teorii pe imposibilitatea negării acesteia.

    • @user-fb8dn4jy9y
      @user-fb8dn4jy9y 4 หลายเดือนก่อน

      Din momentul concepției noastre liberul arbitru a dispărut, suntem SCLAVII DESTINULUI sau pe românește: ce ti-e scris în frunte ți-e pus !!!!! KARMA !!!!!

  • @mariusdruiu2611
    @mariusdruiu2611 5 หลายเดือนก่อน

    Mulțumim!

  • @IoanRobicek
    @IoanRobicek 5 หลายเดือนก่อน

    Multumim pentru munca depusa !

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  5 หลายเดือนก่อน

      Mulțumim pentru susținere! 😊

  • @gabimarcu6262
    @gabimarcu6262 5 หลายเดือนก่อน

    Foarte interesantă emisiunea, va mulțumim.

  • @claudiu855
    @claudiu855 5 หลายเดือนก่อน +5

    Nu e niciun soc, ma bucur ca ai ajuns la concluzia asta in sfarsit. Oricum, toti te vor face nebun ..

  • @stanescucatalin2261
    @stanescucatalin2261 5 หลายเดือนก่อน

    Mi-a plăcut mult. Mulțumesc!

  • @iancuconstantin7831
    @iancuconstantin7831 5 หลายเดือนก่อน +1

    Fascinanta ideea propusa, dar cum ramane cu treaba ca trebuie sa ne concentram in viata doar pe lucrurile pe care le putem controla?!

  • @granceacristian6197
    @granceacristian6197 5 หลายเดือนก่อน

    Mulțumesc

  • @mihaeladonisa1837
    @mihaeladonisa1837 5 หลายเดือนก่อน

    Bună seara 👏👏

  • @ionelasimonacurelaru499
    @ionelasimonacurelaru499 5 หลายเดือนก่อน

    Wow ! Ce interesante si utile explicatii !
    Si daca totusi avem vreo cateva procente de Liber Arbitru , cat sa meegem la toaleta sau ne facem nevooile fiziologice in chiloti , sa mancam daca avem ce sau sa postim , sa ne trezim dimineata sa mergem la munca sau sa lenevim in paturi etc.....

  • @gratzielanicolescu6633
    @gratzielanicolescu6633 5 หลายเดือนก่อน +4

    Wow! Ne-ai dat greu în seara asta!! Mulțumiri!!

  • @Dorin25
    @Dorin25 5 หลายเดือนก่อน

    Foarte bun!👏

  • @LiaaM93
    @LiaaM93 5 หลายเดือนก่อน

    Excelent!

  • @dumitrucristiantoma7122
    @dumitrucristiantoma7122 5 หลายเดือนก่อน

    felicitari pentru emisiune!

  • @xGabitsax
    @xGabitsax หลายเดือนก่อน

    Super informații!

  • @AvillioJohan1100
    @AvillioJohan1100 5 หลายเดือนก่อน

    Foarte bine!

  • @rolandurziceanu6425
    @rolandurziceanu6425 5 หลายเดือนก่อน

    Felicitari!❤

  • @sevensunbackintime1015
    @sevensunbackintime1015 5 หลายเดือนก่อน

    Foarte interesant.

  • @andreigatej6704
    @andreigatej6704 5 หลายเดือนก่อน +9

    Un prim gand(destul de fraged) este cum s ar situa ideea in discutie in raport cu ratiunea?
    De exemplu, sunt la supermarket si intind mana spre ciocolata. Si eu sunt de acord cu ce s a mentionat in videoclip: faptul ca 'aleg' sa cumpar ciocolata nu este decizia mea complet independenta, ci este una influentata de experiente din trecut. Ce ar fi, insa, daca imediat dupa ce se activeaza dorinta de a lua ciocoalata, ar interveni ratiunea si ar zice: 'pe lista de cumparaturi avem X, Y, Z, nicidecum ciocolata. In plus, am zis ca renuntam o vreme la asta'. Aici imi pare ca ar avea loc liberul arbitru, pentru ca a intervenit ratiunea, iar in cazul ei nu cred ca se poate vorbi de altceva decat obiectivitate.
    In orice caz, un material super interesant. Multumim!

    • @0freewill42
      @0freewill42 หลายเดือนก่อน +2

      Si decizia aia de a pune ciocolata la loc este la fel, influentata. Influentata de faptul ca ti-ai facut o lista, ca ti-ai spus ca vei urma lista, de importanta pe care o da creierul faptului ca tu vrei sa fii "disciplinat"( nu gasesc alt cuvant) prin a nu cumpara ce nu ai nevoie, poate de situatia financiara ce iti spune ca ar trebui sa cumperi doar ce ai pe lista pentru a-ti ajunge banii, etc

    • @sorinvatamanu8290
      @sorinvatamanu8290 9 วันที่ผ่านมา

      Rațiunea nu e ceva obiectiv este ceva subiectiv pentru ca rațiunea ta de exemplu are caracteristicile tale ca individ deci e subiectiva

    • @sorinvatamanu8290
      @sorinvatamanu8290 9 วันที่ผ่านมา

      Adică într-un fel aplici tu ceea ce numești rațiunea (și o produci prin filtrele tale )și într-un alt fel îmi exercit eu rațiunea prin filtrele mele personale ca și tine doar ca filtrele sunt mai diferite sau mai asemănătoare in funcție de persoanele comparate,nu este este un proces universal valabil și identic între indivizi și e diferita de la om la om

  • @florentina63
    @florentina63 5 หลายเดือนก่อน +2

    Bună seara,sper sa ajung la anul in Ploiești, să vin la Cafenea Nației ♥️♥️

  • @Uni955
    @Uni955 5 หลายเดือนก่อน

    Foarte interesant

  • @ParadoxK
    @ParadoxK 4 หลายเดือนก่อน +1

    Mi se pare foarte bun exemplul cu masina stricata deoarece la nivelul creierului acei oameni sunt afectați dar pot fi "reparati" (reabilitați)
    "A society should be judged not by how it treats its outstanding citizens but by how it treats its criminals."
    -Fyodor Dostoyevsky

  • @MiKafchin
    @MiKafchin 5 หลายเดือนก่อน +1

    Genial !!

  • @roxanagarlaciov1988
    @roxanagarlaciov1988 5 หลายเดือนก่อน +1

    Thanks!

  • @dragusanuu
    @dragusanuu 25 วันที่ผ่านมา

    Mie imi face placere sa reascult episoadele tale 😅

  • @curilavasilegabriel5662
    @curilavasilegabriel5662 5 หลายเดือนก่อน

    Asta ma duce la idea unei lumi unde fiecare individ ar trebuie tratat la fel indiferent de statut, job sau pozitie sociala!

  • @DorinelT
    @DorinelT 5 หลายเดือนก่อน +3

    Mulțumesc mult pentru acest discurs -dezbatere despre teza lui Zapolski, dacă am scris corect numele autorului,și mulțumesc ,din nou, că citești și explici și pentru mine,și îmi transmiți informația!

    • @CarinaAbramovic-sh8ej
      @CarinaAbramovic-sh8ej 5 หลายเดือนก่อน

      Sapolski. Sunt multe video pe TH-cam cu el

    • @luciagaspar7667
      @luciagaspar7667 5 หลายเดือนก่อน

      Felicitări pentru această emisiune ❤ Discursul, dezbaterea și felul cum explici pe înțelesul tuturor, este minunat ❤Mulțumesc ❤

  • @vasileeMararu
    @vasileeMararu 5 หลายเดือนก่อน

    foarte interesanta aceasta teorie.

  • @iulianicoara7218
    @iulianicoara7218 5 หลายเดือนก่อน

    Genial!

  • @AandAandA
    @AandAandA 5 หลายเดือนก่อน

    o zi buna!

  • @Marksikt_Sweden
    @Marksikt_Sweden 5 หลายเดือนก่อน +1

    Una din cele mai pasionante carti despre om. Un adevarat romani!

  • @cupsajunior
    @cupsajunior 5 หลายเดือนก่อน

    Profund❤

  • @LammergeierFerekt
    @LammergeierFerekt 5 หลายเดือนก่อน

    Exersez credința că nu există liber arbitru de 4 ani și viața a devenit mult mai bună! Mă trezesc că nu mai prejudec cu filtrul de "merită" și "vină", că lucrurile bune din jur sunt pur și simplu un noroc care mi se întâmplă, generând astfel recunoștință în loc de aroganță. Nu mă mai auto-pedepsesc la fiecare greșeală personală și astfel învăț mai multe! În mod bizar, răspunsurile la ceea ce îmi doresc de la viață devin mai ușor de obținut...
    Ce-mi place să experimentez cu această credință este o "stare paradoxală continuă", în care încerc să iau decizii cu intenție și să-mi asum responsabilitatea lor în timp ce incerc pe deplin sa nu cred că sunt decizii definitorii și pot renunța la faima/stresul ce vine cu ele (tot din sfera de a nu te identifica cu ceea ce lucrezi).

  • @adi.p555
    @adi.p555 4 หลายเดือนก่อน

    Fabulos episod!

  • @vcosmin10
    @vcosmin10 5 หลายเดือนก่อน

    ideea asta e prezentata in zeitgeist moving forward, societatea de azi, cu principiile si valorile care se regasesc in sistemul de justitie sunt gresite, exact cum ai prezentat, daca ai gresit --> pedeapsa, faci bine --> recompensa, buna comparatia cu masina 😊

  • @vasilepop1019
    @vasilepop1019 5 หลายเดือนก่อน

    ❤❤❤❤❤❤❤multumesc!

  • @spartacus1986
    @spartacus1986 5 หลายเดือนก่อน

    Un mare share!

  • @ccdsah
    @ccdsah 5 หลายเดือนก่อน +1

    Perfect! nu exista vina? Atunci nu ii mai blama pe politicieni, nu ii mai blama pe cei care conduc marile corporatii si isi bat joc de angajati si de clienti. E un pic prea mult

    • @dianag.7206
      @dianag.7206 5 หลายเดือนก่อน +1

      Nu e vorba despre a nu critica/pune la zid ceea ce consideram gresit in raport cu normele sociale acceptate, cu normele de morala acceptate... ci despre faptul ca indivizii amintiti de tine fac ceea ce fac pentru ca au un anumit "istoric in creier" 🙂 - "istoricul" nu ii absolva de faptele pe care le savarsesc.
      Nu exista vina din punct de vedere al neurobiologiei (stiinta sistemului nervos), dar exista vina din punct de vedere al sistemului juridic acceptat (teoretic) ca norma sociala, a moralei majoritar acceptate...

  • @ioancucu445
    @ioancucu445 5 หลายเดือนก่อน +1

    Intr-adevar societatile din zilele noastre, UE, US, fac foarte putin sa balanseze ghinionul ca nu te-ai nascut unde trebuie. Celelalte societati fac spre deloc. Poate in viitor daca semnalam cu toti chestiile astea lucrurile se vor schimba, cine stie, poate se va schimba natura umana.

  • @sofiailina570
    @sofiailina570 5 หลายเดือนก่อน

    Chiar că ne explodează creierul 😊

  • @MugurideMarioana
    @MugurideMarioana 5 หลายเดือนก่อน

    @Starea Natiei Oficial Salut! Super material! Ideea să ști că nu este nouă.O găsești în budism și chiar în vorbele lui Iisus despre iertare. Ierți pentru că oamenii nu știu ce fac! Ierți însă nu este necesar să iei în brațe. Această filozofie, adusă din știință este super veche și este greu de înțeles dacă nu te interesează să o gândești, să îi dai rotocoale până logica te duce în răspunsul corect. Să ai spor!

  • @VasileBerbescu
    @VasileBerbescu 5 หลายเดือนก่อน

    🍀

  • @user-gl2bj4mr8i
    @user-gl2bj4mr8i 5 หลายเดือนก่อน +2

    Extraordinar o emisiune de nota 10 +

  • @hiFromMars
    @hiFromMars 5 หลายเดือนก่อน

    👏👏👏

  • @danielberzelian
    @danielberzelian 5 หลายเดือนก่อน

    Haidaaaa baaaa😂🎉

  • @user-zg3qi3fn4e
    @user-zg3qi3fn4e 5 หลายเดือนก่อน

    ❤❤❤

  • @user-yd4ik4pr2v
    @user-yd4ik4pr2v 5 หลายเดือนก่อน

  • @CritianLorand
    @CritianLorand 5 หลายเดือนก่อน +2

    Min 19:41 .. as formula " .. sigur ai fi ajuns la fel" ar fi o formulare logica, părerea mea. Multumim pentru un podcast extraordinar, de abia aștept sa-mi comand cartea

  • @dorin4rng
    @dorin4rng 5 หลายเดือนก่อน +1

    O invitație la gândire și filozofie. Unele idei chiar ar putea sau ar trebui aplicate în societate.

  • @florinneagu8611
    @florinneagu8611 5 หลายเดือนก่อน

    Interesant e ca dacă încerci sa privești lucrurile din perspectiva asta îți oferă ție în primul rand un confort și o relaxare mentala..cred ca despre asta este vorba...dar oare e înțelept sa lăsăm garda jos și sa presupunem ca exista o justificare pentru orice atrocitate😐

    • @dianag.7206
      @dianag.7206 5 หลายเดือนก่อน

      Pe scurt, desi nu pare. 🙂
      Nu e vorba despre justificare, ci despre intelegerea "mecanismului" care a dus la savarsirea atrocitatii. Nu suntem "intelegatori" cu faptasii, ci trecem prin filtrul ratiunii (pe cat posibil) ce i-a determinat sa faca ce-au facut/ce fac etc. Reactionam cu hotarare impotriva celor care savarsesc atrocitati, dar "la rece".
      Putem "pedepsi" fara sa urâm, fara sa ne razbunam aiurea pe unii care nu au savarsit atrocitatea.
      Apoi... ceea ce unii consideram injust e posibil ca din cealalta parte sa se "vada" a fi just (fraza am scris-o pentru ca ai scris "justificare") 🙂

  • @dragusanuu
    @dragusanuu 5 หลายเดือนก่อน

    💪🏻

  • @worgen112
    @worgen112 5 หลายเดือนก่อน

    Si uite de asta nu judec io pe nimeni in functie de actiuni si deastea, dar pot sa le zic ce si cum fac doar sa observe

  • @dragos-constantinalecu1729
    @dragos-constantinalecu1729 5 หลายเดือนก่อน

    Bună seara !
    Ce nu se poate demonstra ca exista ?

  • @aurelstanciu9205
    @aurelstanciu9205 5 หลายเดือนก่อน +1

    Invarteala in jurul cozii + teoria chibritului. Nenea asta despre care vorbesti ar avea pretentia sa ne puna sa constientizam pana si rutinele fiziologice ale organismului nostru si sa filozofam atat de profund asupra lor incat sa nu mai avem timp de absolut nimic de-a lungul intregii zile. Parca avea dreptate raposatul Vali Sterian in melodia "Filozofie despre nimic". Fereste-ne Doamne de asa sminteala si tine-ne ocupati cu lucruri trebuincioase si placute Fetei Tale!

    • @sorinvatamanu8290
      @sorinvatamanu8290 9 วันที่ผ่านมา

      Sunt convins ca nici măcar nu ai reușit sa urmărești ideile cap coada sau dacă da nu le-ai înțeles și nu l-ai înțeles nici pe dragos ce vrea sa transmita😂

  • @marianconstantin9396
    @marianconstantin9396 5 หลายเดือนก่อน

    Pare foarte buna și interesanta cartea lui Robert🤔

  • @alexandru-ionutcristian8160
    @alexandru-ionutcristian8160 5 หลายเดือนก่อน

    "Care-i problema cu testosteronul" - este o alta carte a lui R. Sapolsky.