Greeklish: Είναι τελικά για ΗΛΙΘΙΟΥΣ;

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ต.ค. 2024
  • Στο σημερινό επεισόδιο οι Glossa Productions προσγειώνονται στην Άγρια Δύση: Ο Καλός, ο κακός και...τα Γκρίκλις! Κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα από τα Greeklish; Κινδυνεύει η ορθογραφία; Είναι τελικά τα Greeklish γραφή για ηλίθιους, όπως υποστήριξαν οι PC STEPS; Ψυχραιμία...Δες το βίντεο!
    👉Για αξιοποίηση του βίντεο στην τάξη μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύντομο κριτήριο που θα βρεις εδώ: drive.google.c...
    ✶✶✶ Στήριξε το κανάλι μας ✶✶✶
    👅Κάνε εγγραφή: bit.ly/38SAyHd​
    👍 Κάνε like και κοινοποίηση στο βίντεο!
    Glossa Productions στο Διαδίκτυο:
    Instagram: / glossa_productions
    Facebook: / glossaproductions
    Ίσως να ρίξεις κι εδώ μια ματιά
    ===============================
    🎬 - Οι τύποι των προτάσεων: Άλλα λέω κι άλλα κάνω... • Οι τύποι των προτάσεων...
    🎬 - Πόσες γλώσσες υπάρχουν στον κόσμο; Το μεγάλο μέτρημα • Πόσες γλώσσες υπάρχουν...
    🎬 - Μιλάνε τα ζώα; Ο χορός των μελισσών... • Μιλάνε τα ζώα; Ο χορός...
    ===============================
    👉 Είμαστε οι Glossa Productions, μια ομάδα νέων και παθιασμένων γλωσσολόγων που ήρθαν να διαδώσουν την αγάπη για τη γλώσσα και τα μυστήριά της στο ελληνικό youtube. Άλλο ένα γλωσσικό ταξίδι ξεκινά! Εσύ θα μείνεις πίσω;
    Credits
    Soundtrack: Γιάννης Ζηματίκας
    Cool Saxophonist: Θάνος Γεωργατζής
    Epidemic Sound: www.epidemicso...

ความคิดเห็น • 111

  • @glossaproductions268
    @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +12

    Εσύ πώς ένιωθες για τα Greeklish πριν δεις το βίντεο; Τι πιστεύεις τώρα για αυτά; Μοιράσου τις σκέψεις σου μαζί μας πλέον και στο Instagram, όπου θα βρεις επίσης τις περιλήψεις των επεισοδίων μας, κουίζ πάνω στα μυστήρια της γλώσσας και, φυσικά, ανακοινώσεις για επόμενα πρότζεκτ και...άλλες περιπέτειες!

    • @erevosmoonbeam1059
      @erevosmoonbeam1059 3 ปีที่แล้ว +4

      bossman, ego ta greeklish arxisa na ta grafo otan ta prota kinhta stin ellada den eixan ellhnika fonts, afto den to eida pouthena sto video :D isos eisai poly mikros omos :P

    • @yianniskyriakides2549
      @yianniskyriakides2549 3 ปีที่แล้ว +4

      Εκει στο 4'34" και στο 5'38" αναφερετε μια ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ: Τα γρικλις ΔΕΝ ηταν μια ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ουτε ηταν καποια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ! ! !
      Σιγα την "αποστασιοποιηση απο τις προηγουμενες γενιες." (5'42").
      Τα γρικλις ή greeklish ΠΡΩΤΟΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ, την περίοδο που οι Ελληνικοι χαρακτηρες (και γενικα πολλοι χαρακτηρες πλην των λατινικων), ΔΕΝ υποστηριζονταν απο ΟΛΑ τα προγραμματα και ΟΛΕΣ τις συσκευες (Telex, PC κτλ. - 1η εποχη κωδικοποιησης UTF-8).
      Το προβλημα εγινε τεραστιο οταν ηρθαν τα ΠΡΩΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, στες αρχες της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ του '90: ΔΕΝ ειχαν Ελληνικα (στην αρχη ακομα και για τα Αγγλικα ειχαν ΜΟΝΟΝ κεφαλαία!). Ακομα και οταν βγηκαν καποια με Ελληνικα, εγραφες Ελληνικα και στες οθονες των αλλων εβγαιναν τα λεγομενα 'ιερογλυφικα', Āåąấöñ₴ểỗ!
      Απο τοτε, οι κομπιουτεραδες τελειοποιουν τα πρωτοκολλα και την κωδικοποιηση και σημερα βρισκουμε πληκτρολογια για εκατονταδες γλωσσες και διαλεκτους του πλανητη μας, που χρησιμοποιουνται απο ολους, με τα προβληματα συμβατοτητας μεταξυ συσκευων να εχουν μηδενιστει.
      -ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ καλυτερη δικαιολογια για την 'καταργηση' των γρικλις, απο το οτι Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΠΛΕΟΝ τη χρηση τους!!!
      Δικαιολογείσαι να γραφεις με λατινικους χαραχτηρες (οπως ΤΟΤΕ στη δεκαετια του '90) μονον ΑΝ το κινητο σου ή το κομπιουτερ σου ΔΕΝ υποστηριζει Ελληνικο πληκτρολογιο ή Ελληνικες γραμματοσειρες.
      Αν ομως η συσκευη σου τα εχει ολα, τοτε γιατι δεν τα χρησιμοποιεις;;;; Ασε που η τεχνολογια μας παρεχει απλοχερα, μεταξυ αλλων ΚΑΙ αυτοματους διορθωτες και θα εισαι παντα σωστος ΚΑΙ στην ορθογραφια...!

  • @M1Y4MUS4SH1
    @M1Y4MUS4SH1 3 ปีที่แล้ว +10

    elega akrivws ayta poy les sto video, apo thn prwth stigmh poy arxisan oi mpatriwtes na oyrliazoyn gia ta greeklish,wpot parepiptontws oi perisoteroi apo aytoys den 3eroyn na grafoyn ellhnika...btw ta greeklish 3ekinhsan apo toys gamers gia epikoinwnia sta game me alloys ellhnes paixtes mias kai poloi eite den 3erane aglika eite den yphrxe epilogh ellhnikhs grafhs..

    • @georgevasilopoulos5359
      @georgevasilopoulos5359 3 ปีที่แล้ว +1

      Katalaba ka8e leksi pou ipes

    • @Petros.salamakos
      @Petros.salamakos ปีที่แล้ว

      Mhn gr@feis s3 griklish.

    • @M1Y4MUS4SH1
      @M1Y4MUS4SH1 ปีที่แล้ว

      @@Petros.salamakos g14t1 k0p3l14 s0y k4131 t4 l1g4 3g3f4l1k4 kytt4r4

    • @AGGGELLOS
      @AGGGELLOS 11 หลายเดือนก่อน +1

      TA GREKLISH EINE TELIA!!!!

  •  3 ปีที่แล้ว +7

    Μπράβο, παιδιά!
    Η ελληνική είναι μια κοινωνία στην οποία η γλώσσα εκτιμάται πολύ και αποτελεί αντικείμενο υπερηφάνειας, κι αυτό μας αρέσει. Πολλές φορές όμως, αυτό έχει ως ανεπιθύμητη συνέπεια το να κυκλοφορύν μύθοι των οποίων η κατάρευση θέλει πολύ καλή πρόθεση από την πλευρά αυτού που εξηγεί, αλλά και από τον ακροατή. Δεν αλλάζουν εύκολα τα πιστεύω των ανθρώπων για τη δική τους γλώσσα, και σε αυτό το βίντεο κάνετε μια εξαιρετική προσέγγιση σε ένα επίμαχο θέμα, που εντάσσεται γενικώς στην κοινωνιολογική διάσταση της γραπτής μορφής της γλώσσας (δηλαδή, ορθογραφία, παρεκλίσεις από αυτή κτλ). Είναι δεδομένο το ότι σε κάποιους δε θα αρέσει, αλλά όποιος θέλει να ακούσει, θα μάθει κάτι.
    Ολέ!

  • @Socsci
    @Socsci 3 ปีที่แล้ว +9

    Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά παιδιά! Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τις ιστορικές αλλαγές στη χρήση της γλώσσας για πρακτικούς ή και για στυλιστικούς λόγους, πχ: από την ελληνοποίηση κακήν κακώς ξένων ονομάτων (Βάκωνας, Έγελος, Κάντιος κτλ), στη χρήση ξενικών καταλήξεων (Χαρτέξ, Βιοτέξ) και εν τέλει στα διαβολικά γρίκλις!

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +8

      Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την πρόταση! Έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Αν το πιάσουμε από αρκετά νωρίς, μπορούμε να δείξουμε και πώς κάποτε οι μεταγραμματισμοί γίνονται αποκαλυπτικοί και χρήσιμοι! Το ότι κάποια ελληνικά ονόματα μεταγράφηκαν με κατάληξη -us στα λατινικά για παράδειγμα, μας δείχνει ότι το ελληνικό - ο - εκείνη την εποχή ήταν μάλλον πιο κλειστό (πιο κοντά σε - ου -) από το αντίστοιχο λατινικό. Πιάνουμε δουλειά λοιπόν!

  • @StergiosMekras
    @StergiosMekras 3 ปีที่แล้ว +12

    ~5:35 Καλα παιδια, χαλαρωστε λιγο... τα Greeklish τα ξεκινησαμε γιατι ειναι μανουρα να αλλαζεις keyboard layout καθε λιγο οταν εισαι στον υπολογιστη (και μετεπειτα, στο κινητο). Δεν ηταν ουτε θεμα εκφρασης ουτε θεμα ιδεολογιας ουτε τιποτα τετοιο... θεμα ευκολιας/τεμπελιας ηταν. Και το λεω αυτο ανηκωντας στην πρωτη γενια που τα χρησιμοποιησε ευρεως.
    Το αν εισαι ανορθογραφος ειναι επισης ασχετο. Οπως αναφερατε, μπορει να διατηρηθει η ορθογραφια και με τα Greeklish.

    • @6z8ch
      @6z8ch 3 ปีที่แล้ว +4

      Πες τα

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +6

      Πράγματι, όπως αναφέραμε και σε άλλο σχόλιο, συμφωνούμε ότι οι λόγοι εμφάνισης των Greeklish ως εναλλακτικού τρόπου γραφηματικής απεικόνισης της ελληνικής ήταν πρακτικοί. Για αυτό άλλωστε και η χρήση αντίστοιχων συστημάτων εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας. Αυτό που υποστηρίζουμε στο βίντεο είναι ότι οι λόγοι για τους οποίους τα Greeklish πήραν τέτοια έκταση και έγιναν αιτία έντονης διαφωνίας είναι μάλλον κοινωνικοί. Άλλωστε, πόσο πραγματικά πιο εύκολο είναι το "PcyxOola mu" από το "Ψυχούλα μου;". Όπως και να 'χει, συμφωνούμε ότι η ευκολία έπαιξε σίγουρα το ρόλο της!

    • @dimitriostube
      @dimitriostube 3 ปีที่แล้ว

      Τι μανούρα αναφέρεις; 2 πλήκτρα είναι η αλλαγή όπως το να βάζεις παρένθεση ή κάποιο σύμβολο. Πόσες φορές θα το κάνεις μέσα σε μία πρόταση;...ανά λέξη; Στους περισσότερους που γράφουν με greeklish αν τους ζητηθεί να γράψουν ελληνικά, σκοτώνουν τα ι, η, υ, τις καταλήξεις και κάνουν χίλια ορθογραφικά λάθη.

    • @6z8ch
      @6z8ch 3 ปีที่แล้ว +3

      @@dimitriostube φαντάζομαι έχεις κανει ειδική έρευνα και μελέτη πάνω στο θέμα, με δείγμα, ποσοστά κλπ.

    • @StergiosMekras
      @StergiosMekras 3 ปีที่แล้ว +2

      @@dimitriostube Ναι, καποιες φορες χρειαζεται κι ανα λεξη. Οσο για την ορθογραφια... μαλλον εχουμε πολυ διαφορετικους κυκλους.

  • @thaliasoupiadou515
    @thaliasoupiadou515 3 ปีที่แล้ว +7

    Ένα έχω να πω, τα επεισόδια των glossa productions τείνουν να γίνουν μιούζικαλ 😂😂
    ΑΛΛΑ
    Μας αρέσει!

  • @dariaseres2978
    @dariaseres2978 3 ปีที่แล้ว +9

    Wow! Really to the point! Indeed, languages never get worse or better, but they are ever-changing! (and that's what we like about them!) Looking forward to more videos from you guys!

    •  3 ปีที่แล้ว +3

      Hey. I like your name! :D

    • @dariaseres2978
      @dariaseres2978 3 ปีที่แล้ว +3

      @ Hey! This is mutual!

  • @dimitrisvlachos9065
    @dimitrisvlachos9065 3 ปีที่แล้ว +8

    Ίσως το πιο ενδιαφέρον και προκλητικό για στοχασμό μέχρι τώρα βίντεο των Glossa Productions, που θα πρέπει να το δει και να το ξαναδεί κανείς χωρίς φόβο και πάθος, και δεύτερη και τρίτη φορά, μαζί με το κριτήριο αξιολόγησης στο οποίο διαλέγονται αντιστικτικά η γνώση των γλωσσολόγων για την επίδραση των Greeklish και η πίστη του Ελύτη για την αξία της ορθογραφίας. Κι αυτή η χωρίς φόβο και πάθος παρακολούθηση του βίντεο είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους χρήστες την ελληνικής γλώσσας και ορθογραφίας, καθώς και για τους ελληνολάτρες απανταχού της γης. Κι αν κατορθώσει κάποιος να συγκρατήσει τον φόβο του (για την καταστροφή της ελληνικής γλώσσας από τα Greeklish) και το πάθος του (υπέρ ή κατά του πολυτονικού και της ιστορικής ορθογραφίας) κι αν αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση των γλωσσολόγων μαζί με την πίστη του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στην αξία της ιστορικής ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας, θα καταλήξει στην πρόταση των Glossa Productions: όχι, τα Greeklish δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτε σήμερα, αντίθετα η γνώση της ορθογραφίας σου προσφέρει πάρα πολλά από την άποψη της δημιουργικότητας και της ικανότητας για σκέψη! Και θα πρόσθετα στο εξαιρετικό κριτήριο αξιολόγησης κι ένα ακόμη απόσπασμα από τον Ελύτη, εκτός από αυτό από Τα δημόσια και τα ιδιωτικά του κριτήριου, ένα άλλο κείμενό του, για το τελικό ν:
    Γιὰ μιὰν ὀπτικὴ τοῦ ἤχου. [Ἀπὸ τὸ 2x7 ε, Ἴκαρος 1996.]
    Θὰ μποροῦσε νά ᾿ναι μιὰ σονάτα τοῦ Χάυντν, μαζὶ μὲ πλῆθος κυλιόμενα καὶ κρουόμενα μανταρίνια, ἢ παθιασμένα ἐρωτόλογα μὲ μακρινὲς ἐκρήξεις λατομείων. Ἀλλὰ ὄχι.
    Ἐμεῖς θὰ πᾶμε σὰν τὴ γλώσσα ποὺ περνάει ἀπὸ τὸ τρυπητὸ γιὰ ν᾿ ἀφήσει ἀπ᾿ ἔξω τ᾿ ἀπόφλουδα καὶ νὰ βρεθεῖ ποιὸς φταίει καὶ διαπράττει κάθε μέρα τὸ αὐτί μας μιὰν ἀνορθογραφία.
    Κάποτε, μιὰ μέρα χειρότερη καὶ τῆς Κυριακῆς, τὸ συνειδητοποίησα! Ἡ πρωτεύουσα σ᾿ ὅλο τὸ μάκρος της εἶχε γεμίσει τρύπες. Ὄχι ἀπ᾿ αὐτὲς ποὺ ἀνοίγουν οἱ ἐργάτες τοῦ Δήμου στοὺς ὑπονόμους. Μιλῶ γιὰ τὶς ἄλλες, πάνω στὶς προσόψεις τῶν ὑψηλῶν κτιρίων, ὅπου προσεκτικὰ στήνονται οἱ ἐπιγραφὲς ἑταιρειῶν, ἱδρυμάτων καὶ καταστημάτων. ΦαρμακεῖΟ, καφενεῖΟ, ΑἱματολογικΟ ΚέντρΟ, ΠαιδαγωγικΟ ἸνστιτοῦτΟ. Ποὺ ὁ Θεὸς νὰ βάλει τὸ χέρι του.
    Στὸ τηλεγραφεῖο τῶν νευμάτων μεγάλη ἀναστάτωση ἐπικρατεῖ σ᾿ ὅλη τὴ γειτονιά. Μήπως εἶναι κανένας ξένος δάχτυλος τοῦ τύπου NOVA MAKEDONIA, ἢ μήπως τοῦ ᾿φυγε τοῦ μπογιατζῆ τὸ τελευταῖο ψηφίο καὶ ἔμεινε ἀνολοκλήρωτο ἀπὸ ἀμέλεια ἤ, δὲν ἀποκλείεται, ἀπὸ οἰκονομία;
    Μὰ εἶναι δυνατόν; Νὰ σοῦ φτιάχνει ὁ ράφτης ἕνα ὡραῖο σακάκι ποὺ τὸ ἕνα του μανίκι τοῦ λείπει, κι ἐσὺ νὰ κυκλοφορεῖς μὲ καμάρι, ὅπως ὁ καστράτος ποὺ ἰδίῳ δικαιώματι ἔμπαινε στὰ χαρέμια, κι ἂς τοῦ ἔλειπε κάτι• ζωὴ νά ᾿χε ὁ σουλτάνος.
    Φαίνεται πὼς ἡ ζωὴ αὐτὴ δὲν ἔγινε γιὰ νὰ ἐπιτευχθεῖ «κάτι δύσκολο ἢ κάτι τὸ ὑψηλό». Καθόλου. Ἔγινε γιὰ τὴν εὐκολία μας. «Πονάει δόντι, βγάζει δόντι» ποὺ ἔλεγαν οἱ παλαιοί. Πονάει περισπωμένη, βγάζει περισπωμένη• πονάει δασεῖα, βγάζει δασεῖα. Καὶ λαμπρὰ ταιριάζουν ὅλα.
    Συγνώμην, ἀλλὰ τὸ σώβρακό σου δὲν τ᾿ ἀφήνεις νὰ φαίνεται ποτέ του. Ἀλλὰ τὸ φορεῖς. Δὲν εἶναι τὸ πρακτικὸ μέρος τῶν πραγμάτων ποὺ πρωτεύει στὴ ζωή μας. Τὰ τρία τέταρτα τῆς ἀνθρωπότητας διαβιοῦν κατὰ λάθος. Διαγράφουν τὸ περιττόν, καὶ ἂς εἶναι ὡραῖον, κερδίζοντας μερικὰ εἰκοσιτετράωρα πλήξης. Ἀλλοῦ, μακριά τους στάζει ὁ χυμός, ἔστω καὶ ὡς ἦχος στὰ χείλη μιᾶς θυγατρὸς τοῦ Ὁμήρου.
    Στὶς δέκα λέξεις μας οἱ πέντε εἶναι ξένες. Ὁλοταχῶς βαδίζουμε πρὸς μιὰν ἐσπεράντο παρὰ πέντε. Κανένας Ἡρώδης δὲν θὰ τολμοῦσε νὰ διατάξει τέτοια γενοκτονία, ὅπως αὐτὴ τοῦ τελικοῦ -ν• ἐκτὸς κι ἂν τοῦ ᾿λειπε ἡ ὀπτικὴ τοῦ ἤχου.
    Μιὰ Φύση εὐκτική, ἀνώτερη καὶ τῆς Ἀττικῆς, ἐξαποστέλλει ρυακισμοὺς καὶ θροΐσματα στὸ Θριάσιο πεδίο τῶν ἀποξηραμένων μεταρρυθμιστῶν, ποὺ χάρη στὸν εὐφωνικὸ στραβισμό τους ἐκλαμβάνουν τὸν ἑαυτό τους γιὰ προοδευτικό. Ἀλλὰ στοὺς φθόγγους, ὅπως καὶ στὰ χρώματα, δὲν ὑπάρχει ἡ ἔννοια τῆς προόδου. Ἐκτὸς κι ἂν ἐσὺ εἶσαι ὁ δράστης, ὁπότε ὅσο πιὸ εὐώχυμο εἶναι τὸ ἕνα τόσο δυσαπεικόνιστο εἶναι τὸ ἄλλο.
    Μιὰ κοινωνία ὅπου τ᾿ ἀναγνώσιμα δέντρα γίνονται καὶ πολυφωνικὰ τῆς ἴριδας βρίσκεται ἤδη ἐν ἐξελίξει. Ἂς εἶναι καλὰ ὁ ἑκάστοτε γεωμέτρης ποιητής, πού ᾿χει κερδίσει τὸν στέφανο τοῦ ἀνέμου. Ἴσως ὁ νέος Ἀρίων νὰ γεννήθηκε μόλις ἐχθές.
    ΥΓ. Μπορεῖ νὰ παραξενεύεται κανεὶς μὲ τὴν ἀπὸ σκοποῦ ἀποχαλινωμένη Κυριακὴ τῆς γραφῆς μου. Δὲν ἔχει ὅμως παρὰ νὰ τὴν ἐξωθήσει ὣς τὸ ἔσχατο ἄκρο της, γιὰ νὰ ἀνατραπεῖ καὶ νὰ βρεθεῖ ἀπ᾿ τὴν ἄλλη μεριά, στὴν τάξη μιᾶς κλασικῆς Δευτέρας.

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +2

      Σε κάτι τέτοιο ελπίζαμε όταν αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βίντεο και να ανοίξουμε το διάλογο για τα Greeklish!

  • @Alexandros_Makedonas
    @Alexandros_Makedonas 2 ปีที่แล้ว +1

    Απ'την Πόλη έρχομαι, και στη μορφή κανέλλα...

  • @trypovios
    @trypovios 2 ปีที่แล้ว +1

    Κρίμα που δεν μπορώ να προσθέσω περισσότερα dislike. Εκτός από το ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα επιχειρήματα του Κυριακή (και κάθε Κυρίτση) αγνοεί παντελώς τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε η αιτία χρήσης των Greeklish που ήταν ξεκάθαρα τεχνολογικός και όχι κάποια νεοτεριστική νεανική αντίδραση. Αυτοί που δε συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν εφόσον οι τεχνικοί παράγοντες έχουν πλέον εκλείψει και πάλι δεν το κάνουν από ιδεολογική αποστασιοποίηση. Οι περισσότεροι δεν θα καταλάβαιναν ούτε το μισό σου βίντεο.

  • @imraptorr1066
    @imraptorr1066 2 ปีที่แล้ว +1

    Pano kato se ekeino to video ton pcsteps leei oti gia kati epishmo einai xazo na grafeis greeklish (eironiko to gegonos oti grafo greeklish)

  • @pappasadrian
    @pappasadrian 3 ปีที่แล้ว +7

    Έχει σημασία να αναφέρεται και η ιστορία των greeklish και το πως εμφανίστηκαν. Αυτό έγινε στο πρώιμο διαδίκτυο του 80 και 90 όπου για τεχνικους λόγους ήταν σημαντικά πιο εύκολο να γράφεις με λατινικους χαρακτήρες (ή και μονόδρομος σε παλαιότερα συστήματα). Δηλαδή δεν προέκυψαν από γούστο για διαφοροποίηση αλλά από ανάγκη. Βέβαια πλέον δεν είναι τεχνική η ανάγκη, αλλά ως επιλογή επηρεασμένη από συνθήκες όπως τις περιγράφουν τα παιδιά στο βίντεο.

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +3

      Ευχαριστούμε πολύ για αυτό το σχόλιο! Ίσως τελικά πιάσαμε το θέμα όχι από την αρχή, αλλά από τη μέση. Αυτό που προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε είναι τα Greeklish ως ένα φαινόμενο που πήρε τέτοια έκταση ώστε κατάφερε (ίσως δεν ήταν και τόσο δύσκολο) να πολώσει την ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις έφεραν αντιδράσεις και τελικά καταλήξαμε να έχουμε "θερμούς υποστηρικτές" από τη μια μεριά και "ορκισμένους εχθρούς" από την άλλη! Θεωρούμε πως η γενίκευση των Greeklish στο πλαίσιο της επικοινωνίας μεταξύ των νέων είχε πρόσημο κοινωνικό. Η εμφάνισή τους, από την άλλη, είχε ομολογουμένως πρακτικές αιτίες. Μην ξεχνάμε ότι κάτι αντίστοιχο με τα Greeklish είχε χρησιμοποιηθεί και αρκετά νωρίτερα (βλ. Φραγκοχιώτικα).

    • @andrewlekkas
      @andrewlekkas 3 ปีที่แล้ว +3

      Αυτό ήθελα να σχολιάσω κι εγώ. Η ιστορική πραγματικότητα που οδήγησε στην εμφάνιση των greeklish στα τέλη των 90s (αν όχι νωρίτερα) και στα 00s ήταν πρακτικοί λόγοι, όπως πληκτρολόγια ή λειτουργικά συστήματα που υποστήριζαν μόνο λατινικούς χαρακτήρες. Ακόμα και στην κινητή τηλεφωνία, όταν άρχισε να εξαπλώνεται ιδιαίερα στην Ελλάδα στις αρχές του 2000 και στην άνθηση των SMS, οι ελληνικοί χαρακτήρες συχνά έπονταν των αγγλικών, στα συστήματα T9. Η ανάγκη λοιπόν για γρήγορη πληκτρολόγηση που εξυπηρετεί και την ίδια τη φύση του SMS ως γρήγορου μηνύματος, οδήγησε στην επιλογή του κόσμου (και κυρίως των τότε νέων που προτιμούσαν πολύ το νέο αυτό τρόπο επικοινωνίας) να επιλέγουν τους πρώτους σε σειρά εμφάνισης χαρακτήρες, δηλαδή τους λατινικούς, αντί να αναγκάζονται να κάνουν πλήρη κύκλο σε κάθε πλήκτρο του αριθμητικού πληκτρολογίου (numeric keypad) ώστε να επιλέξουν τους ελληνικούς χαρακτήρες, αν υπήρχαν κιόλας...
      Ενδεικτικό της ιστορικής αυτής πραγματικότητας είναι το εξής: οι τότε έφηβοι και νέοι που εκτέθηκαν σε αυτές τις συνθήκες και υιοθέτησαν τα greeklish είτε, αρχικά από ανάγκη, είτε, αργότερα για τυχόν διαφοροποίηση, είναι οι σημερινοί 30-40ρηδες. Αυτοί είναι και οι περισσότεροι που τυχαίνει να χρησιμοποιούν τα greeklish μέχρι και σήμερα. Τουναντίον, οι νεότερες γενιές (που θεωρητικά είναι πιο επιρρεπείς στην τεχνολογία καθώς μεγάλωσαν μέσα σε αυτή) χρησιμοποιούν κυρίως ελληνικό αλφάβητο, ακριβώς γιατί στην εποχή που άρχισαν να χρησιμοποιούν πληκτρολόγια και κινητά, το ελληνικό αλφάβητο είχε σχεδόν ενσωματωθεί πλήρως κι επομένως δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιήσουν κάτι εναλλακτικό.

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +3

      @@andrewlekkas Ευχαριστούμε πολύ για αυτό το αναλυτικό και γεμάτο πληροφορία σχόλιο! Νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι οι λόγοι που εμφανίζονται τέτοια "μικτά" συστήματα είναι πρακτικοί! Η μοίρα που θα έχουν αυτά τα συστήματα εξαρτάται σίγουρα από περισσότερους από έναν παράγοντες.

    • @pappasadrian
      @pappasadrian 3 ปีที่แล้ว +3

      @@andrewlekkas Κατά τη γνώμη μου τα greeklish εδραιωθηκαν και διαδόθηκαν στα ελληνικά IRC και στα SMS. Με τα SMS ισχύει ακόμα, μπορείς να στείλεις μεχρι 160 χαρακτήρες λατινικά αλλά μόνο μέχρι 70 χαρακτήρες άλλων γραφών (ειδικοί χαρακτήρες σε unicode) ανά μήνυμα. Οπότε τίθεται και θέμα οικονομίας (και αν κάποιος θέλει να το τραβήξει από τα μαλλιά, κατ επέκταση και ταξικοτητας)

  • @PRIME_ATH
    @PRIME_ATH 2 ปีที่แล้ว +1

    νταξ υπαρχουν ατομα που ξερουν καλα ορθογραφια και γραφουν γκρικλις δεν ειναι μονο για τους ανορθογραφους

  • @swan3
    @swan3 2 ปีที่แล้ว +1

    Beef beef beef...😁😁😁

  • @r410a8
    @r410a8 3 ปีที่แล้ว +5

    Θέλουμε beef content pc steps με glossa productions

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +5

      Χαχα! Ως θεατές του youtube μοιραζόμαστε το hype (ή χάιπ;) για τα beef. Από την άλλη μεριά, ως δημιουργοί περιεχομένου δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Αυτό που επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση είναι να ξεκινήσουμε έναν γόνιμο διάλογο σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα.

  • @Katsoyannou
    @Katsoyannou 3 ปีที่แล้ว +8

    Λοιπόν, εμένα μου έτυχε να δω γραπτό σε γκρίκλις σε εξέταση γλώσσας, ήταν για είσοδο σε σχολή ξεναγών. Ήταν πολύ καλύτερα από τα γραπτά σε ελληνικό αλφάβητο, το καλύτερο από όλα! Εσείς τι θα κάνατε;

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +6

      Όπως φάνηκε και στο βίντεο, δεν είχαμε τέτοιο παράδειγμα υπόψη μας. Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, που γεννά ομολογουμένως αμηχανία. Βέβαια εδώ δεν μιλάμε για επικινδυνότητα και καταστροφολογία, αλλά για αποτυχία συμμόρφωσης προς το κανονιστικό πλαίσιο της εξέτασης, σωστά; Η παραγωγή γραπτού λόγου είναι μία από τις αξιολογούμενες πλευρές σε μια γλωσσική εξέταση. Τι θα κάναμε; Μάλλον θα εισηγούμασταν, από την επόμενη χρονιά, οι αναλυτικές οδηγίες να προβλέπουν κάτι και για αυτή την περίπτωση...χαχα!

    • @Katsoyannou
      @Katsoyannou 3 ปีที่แล้ว +5

      @@glossaproductions268 Εγώ πάντως προσπάθησα να υποχρεώσω το Υπουργείο να μου δώσει γραπτή οδηγία. Ανεπιτυχώς :)

  • @karonispan
    @karonispan 3 ปีที่แล้ว +7

    Εἶδα ὅλο τὸ video μπὰς καὶ καταλάβω κάτι, ἢ ἔστω, μπὰς καὶ μὲ πείσει, ἐμένα, τὸν ἀγράμματο, τοῦτο τὸ μορφωμένο παλληκάρι, άλλὰ δὲν ἄκουσα οὔτε ἕνα σοβαρὸ ἐπιχείρημα... παρὰ μόνο ἀκατέσχετη φλυαρία, καί, βέβαια, ἄγνοια, μεγάλη ἔλλειψη παιδείας...

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +4

      Tο ότι διαφωνείτε με το περιεχόμενο του βίντεο είναι πασιφανές και απόλυτα σεβαστό. Τη βάση στην οποία στηρίζετε την "άγνοια" θα μας ενδιέφερε να τη μάθουμε. Την "έλλειψη παιδείας"...τη βλέπουμε ενίοτε και ως απρόκλητη διάχυτη ειρωνεία. Ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε στο υλικό μας.

    • @Ntinakkos
      @Ntinakkos ปีที่แล้ว +2

      Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με αυτό το σχόλιο.

    • @selladore4911
      @selladore4911 8 หลายเดือนก่อน

      is this comment in katharevousa??

  • @vakiklos
    @vakiklos 3 ปีที่แล้ว +1

    Η γραμμική Β΄δεν αντικαταστάθηκε από την φοινικική, ξεχάστηκε και το φοινικικό αλφάβητο ξεκίνησε από το μηδέν.

  • @AGGGELLOS
    @AGGGELLOS 10 หลายเดือนก่อน

    TA GREEKLISH EINE I TELIA GRAFH!!!! MONO KAPIA "KOLHMENA" MYALA DEN THN 8ELOYNE!!!!

  • @Op1asPharaoh
    @Op1asPharaoh 3 ปีที่แล้ว +3

    Feeeeex naaaaaas

    • @FEXanthis
      @FEXanthis 3 ปีที่แล้ว +2

      γεια σου ειμαι ο ΦΕΞ ΝΑΣΣΣΣΣ

  • @mariamakridou9321
    @mariamakridou9321 3 ปีที่แล้ว +3

    🌹🙏🙏🙏

  • @donquichote10
    @donquichote10 3 ปีที่แล้ว +4

    Έχει γράψει μαθήτρια έκθεση στις Πανελλαδικές ολόκληρη σε Γκρικλις

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +4

      Ευχαριστούμε και για αυτό το παράδειγμα!

    • @takiskourosakis
      @takiskourosakis 3 ปีที่แล้ว +2

      Την πήραν αμέσως στο University of Cambridge να υποθέσω?! lol

  • @shadockan74
    @shadockan74 3 ปีที่แล้ว +4

    Μάλιστα .
    Ωραια .
    Και μετά απορούμε για το που έχουμε φτάσει .
    Ηρεμήστε λίγο παίδες .
    Ο υπόλοιπος κόσμος να φανταστώ γράφει Frenlish , Italish , Germanlish , Spainlish ......
    Λίγο σοβαρότητα σε θέματα παιδείας , δε βλάπτει .
    Τέτοιες απόψεις όμως ... , βλάπτουν .
    Το να είναι κάποιος ανορθόγραφος , δεν είναι τόσο κακό όσο το να γράφει κάποιος σε μια γλώσσα που δεν υπάρχει .
    Το μυαλό χρειάζεται εξάσκηση .
    Όταν το απενεργοποιεις , γίνεσαι ρομποτακι .
    Αυτό το θεωρείτε σωστό να φανταστώ ;;;;

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +2

      Δεν ξέρω αν είδατε το βίντεο μέχρι το τέλος... Όπως και να 'χει, καταλήγουμε στο ότι "η ορθογραφία είναι μια δεξιότητα που οπωσδήποτε θα σου φανεί περισσότερο χρήσιμη". Επίσης, δεν αναφερόμαστε σε κανένα σημείο σε "σωστό" ή "λάθος". Ένα από τα πράγματα που αναφέρουμε είναι ότι τα Greeklish δεν είναι επικίνδυνα. Αν αυτό από μόνο του σας φαίνεται ασόβαρο ή και επικίνδυνο, θα μας ενδιέφερε να μας εξηγήσετε αναλυτικότερα το λόγο. Ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε.

    • @shadockan74
      @shadockan74 3 ปีที่แล้ว +2

      Το βιντεο το ειδα ολο .
      Δε θα εγραφα αν δεν το ειχα δει ολο .
      Δε θα ειχα γνωμη .
      Το να μη γνωριζει καποιος ορθογραφια , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΤΈΟ .
      Ειναι μια αδυναμια . Μπορεις να δωσεις αυτη την ονομασια σ΄αυτη τη κατασταση .
      Την οποιαδηποτε αδυναμια , δε τη κατακρινεις .
      Προσπαθεις αν γινεται να την εξαλείψεις ή αν αυτο δεν ειναι εφικτο , προσπαθεις να κανεις οτι καλυτερο μπορεις για να τη μειωσεις .
      Το να ειναι καποιος ανορθογραφος , σε προσωπικο επιπεδο δεν με πειραζει και ΑΝΕΤΑ θα κανω συνομιλια .
      Εαν μου δωθει ευκαιρια να τον βοηθησω , θα το κανω .
      Και θα το κανω διοτι θα εχει οφελος απο αυτο .
      Το να επιλεγει ομως καποιος τον ευκολο δρομο μιας ανυπαρκτης γραφης , ειναι καταστροφικο και στη πραγματικοτητα ειναι αυτοκαταστροφικο .
      Δηλωνει αδιαφορια για την δικια του εξελιξη .
      Ο ανθρωπος μαθαινει με προσπαθεια και θεληση .
      Εαν τα φορτωσουμε ολα ... στον κοκορα ... και μηδενισουμε τα παντα (αξιες - ιδανικα - γνωσεις) , τοτε θα ερθει η στιγμη που θα μηδενιστουμε και ΄μεις σαν ανθρωποι .
      Κοιτοντας την ιστορια του ανθρωπινου γενους , βλεπουμε οτι ΟΛΟΙ οσοι πετυχαν κατι το πετυχαν με την προσπαθεια και τη θεληση .
      Αρα το να εχουμε εστω και μια στοιχειώδη γνωση ορθογραφιας , θα χρειαστει και ΄μεις να προσπαθησουμε .
      Κανεις δε γεννηθηκε με γνωσεις .....
      Η ορθογραφια ειναι ενα απο τα σημαντικοτερα εφοδια .
      Εαν δε χρησιμοποιω τη γραφη μου , αυριο δεν θα μπορω να χρησιμοποιησω και την ιδια μου τη γλωσσα .
      Αυριο δεν θα μπορεσω να εκφραστω ΣΩΣΤΑ .
      Αυριο δεν θα μπορεσω να βοηθησω ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ .
      Εαν νεοι ανθρωποι σαν εσας και ακομα χειροτερα , νεοτεροι απο εσας δεν χρησιμοποιουν τη σωστη γραφη , τα παιδια μας , τα παιδια τους .... και οι επομενες γενιες , αλυσιδωτά θα φτασουν σε σημειο αγραμματοσυνης .
      ΗΔΗ ειναι εμφανεστατο αυτο το κακο και βλεπεις νεους ανθρωπους να μη γνωριζουν Ελληνικες λεξεις και να προσθετουν στην ομιλια τους ξενικες , διοτι τους ειναι ευκολοτερο να εκφραζονται οπως να ΄ναι , παρα να προσπαθησουν να μαθουν να μιλουν σωστα .
      Το ιδιο συμβαινει και με τη γραφη τους .
      Δε θα σκεφτουν ποια ειναι η σωστη λεξη . Θα γραψουν μια ξενη λεξη μεσα σε ενα Ελληνικο κειμενο , διοτι ειτε ειναι δυσκολη ή δε γνωριζουν την Ελληνικη λεξη που αντιστοιχει και αντι να μαθουν ... , επιλεγουν να μη μαθουν ΠΟΤΕ και να χρησιμοποιησουν μια ξενη λεξη .
      - Ωχ μωρε αδερφε ... WTF .... Δε παει στο διαολο ... !!!
      - Νεο παλικαρι 18 ετων , δε γνωριζε το τηλεφωνο της πυροσβεστικης (199) , το τηλεφωνο των ασθενοφόρων (166) και γνωριζε το 911 των ΗΠΑ -
      Αυτο δεν θα επρεπε να μας φοβιζει καπως σαν κοινωνια ;;;
      Δεν θα επρεπε να μας βαλει σε σκεψεις για το τι κανουμε με λαθος τροπο ;;;
      Αντι να χρυσωνουμε το χαπι , δεν θα ηταν καλυτερο για ολους μας ... και απο ολους μας να προσπαθησουμε ΕΜΕΙΣ πρωτοι να δειξουμε το σωστο δρομο ;;;
      Το να λεμε --- δεν πειραζει για το ενα , δε πειραζει για το αλλο , στο τελος δε θα πειραζει και το να χασουμε τα παντα ... ---
      Δε γνωριζω ουτε εγω ορθογραφια .
      Τουλαχιστον δεν ειμαι ομως και ανθρωπος που θα ακυρωσω ή θα μηδενισω αυτο που προσταζει η λογικη .
      Η επικινδυνοτητα των Greeklish δεν εχει να κανει μονο με τη γλωσσα .
      Εχει να κανει γενικα με τον τροπο σκεψης .
      Μπορει να φανταζουν ... κινδυνολογια ... ολα οσα εγραψα ή υπερβολη , αλλα οταν βλεπουμε ατομα και κυριως νεα ατομα να μη μπορουν να εκφραστουν με τη γραφη , οπως και να το κανεις ειναι κινδυνος .
      Ενα κειμενο ανορθογραφο , θα μπορεσει να δημιουργησει μια εικονα .
      Ενα κειμενο στα Greeklish , οχι μονο εικονα δε δημιουργει , αλλα δε βοηθαει τον αναγνωστη στο να επικεντρωθει στο νοημα του κειμενου .
      Ο αναγνωστης παλευει να μετατρεψει τις ανυπαρκτες λεξεις .... σε υπαρκτες ..... , απλα και μονο για να καταλαβει το νοημα ενος γραπτου .
      Δεν ειμαι ουτε καθηγητης , ουτε καποιος λογιος , ουτε εχω ακαδημαϊκες γνωσεις .
      Απλα δε θα τεμπελιασω .
      Θα ψαξω και θα βρω το σωστο .
      Ιδιαιτερα ΣΗΜΕΡΑ ..... , ειναι τρομερα ευκολο να βρεις τα παντα .... σχεδον .
      Οποτε δεν υπαρχει καμια δικαιολογία ΣΗΜΕΡΑ για τα Greeklish , ουτε υπαρχει αναγκη γραφης Greeklish , λογο ελειψης Ελληνικης γλωσσας απο τα ιντερνετικα κουτια ...
      Ευχαριστω για το χωρο που μου δωθηκε για να εκθεσω τις αποψεις μου .

    • @Ntinakkos
      @Ntinakkos ปีที่แล้ว +2

      ​@@shadockan74Απορώ γιατί χαράμισες τον χρόνο σου για να γράψεις σε έναν άνθρωπο που δεν έχει τελείωσει το δημοτικό.

  • @kiriakosGR
    @kiriakosGR 3 ปีที่แล้ว +1

    Αν μεταξύ συνομιλητών δεν υπάρχει πρόβλημα στα greeklish, κανένα πρόβλημα. Αν όμως γράφεις κείμενα στα Greeklish και στα στέλνεις σε έναν χωρίς τη συγκατάθεσή του, αυτός έχει κάθε δικαίωμα να αγνοήσει το μήνυμά σου και να σκέφτεται ό,τι θέλει για σένα! Επίσης, θεωρείται αγένεια προς το συνομιλητή σου.

  • @nanazygoura3102
    @nanazygoura3102 3 ปีที่แล้ว +3

    Πράγματι η απεικόνιση μιας γλώσσας δεν μπορεί να την καταστέψει. Ωστόσο, με τη χρήση τους τελικά δεν επικοινωνείς εύκολα και αποτελεσματικά ούτε με τους γνωρίζοντες την ελληνική ούτε με όλους τους άλλους... Καλώς λοιπόν συμβαίνει και σβήνουν!

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +3

      Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον είναι να διερευνηθεί και να επιβεβαιωθεί αυτή η αναποτελεσματικότητα. Σίγουρα για όσους δεν μιλούν την ελληνική τα Greeklish είναι ακατανόητα...όπως και το συμβατικό ορθογραφικό σύστημα. Για τους ομιλητές της ελληνικής από την άλλη μεριά, δεν φαίνονται να υψώνουν αξεπέραστα εμπόδια. Αν μας επιτραπεί η γενίκευση, η επικοινωνία καταρρέει συνήθως λόγω ανεπαρκούς γνώσης της γλώσσας ή, συνηθέστερα, λόγω των προθέσεων των ομιλητών. Το ότι κάνουν καλά που σβήνουν τα Greeklish είναι ένα αξιολογικό και, κατά την άποψή μας, μάλλον συναισθηματικό συμπέρασμα. Οπωσδήποτε βέβαια προωθεί αυτόν τον διάλογο!

  • @pgeorgak1
    @pgeorgak1 3 ปีที่แล้ว +1

    Σας διέφυγε το κομμάτι της χρησιμότητας τους μια εποχή που δεν υπήρχαν ελληνικοί χαρακτήρες σε πολλά περιβαλλοντα, οπότε εκεί ήταν αναγκαία.
    Όμως, θεωρώ ότι για τον εικοστό πρώτο αιώνα, είναι στοιχειώδες για ένα χρήστη να γνωρίζει τυφλό σύστημα στον υπολογιστή. Κι αν μάθεις τυφλό σύστημα, τα greeklish φανταζουν σαν κάρο μπροστά σε πύραυλο

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +3

      Έχετε δίκιο! Το έχουν επισημάνει αρκετοί ακόμη χρήστες. Έπρεπε ή να το έχουμε συμπεριλάβει ή να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε αποκλειστικά για τα Greeklish στο συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο. Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

    • @pgeorgak1
      @pgeorgak1 3 ปีที่แล้ว +1

      @@glossaproductions268 Να στε καλα παιδιά! Πολύ όμορφο βίντεο και ευχάριστοι χαρακτηρες!

  • @ΚώσταςΖήσης-ψ1ε
    @ΚώσταςΖήσης-ψ1ε 3 ปีที่แล้ว

    Η γλώσσα δεν κινδυνεύει από τα greeklish! Γιά την ακρίβεια, τα ελληνικά τού χρήστη τους κινδυνεύουν …

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +1

      Παρόλο που διαφωνούμε, εκτιμούμε ιδιαίτερα και ότι μας καταθέσατε την άποψή σας και ότι το κάνατε με τέτοια νηφαλιότητα. Για να θέσουμε το ζήτημα και σε μια πιο εποικοδομητική βάση, ίσως κάποιες αναπτυξιακές μελέτες σε χρήστες Greeklish - αν και εφόσον είναι δυνατές σήμερα - να έχουν να προσθέσουν πολλά σε αυτή τη συζήτηση. Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

  • @ΜένιαΡώμα
    @ΜένιαΡώμα 3 ปีที่แล้ว +4

    Τα greeklish από μόνα τους δεν απειλούν την ελληνική γλώσσα όταν ξέρεις γιατί τα γράφεις. Θα μπορούσαμε να τα αναφέρουμε σαν έναν κώδικα επικοινωνίας για να μην καταλαβαίνουν οι μεγαλύτεροι. Ωστόσο με την έρευνα που είχαμε κάνει στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο είχαμε δει πως το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που χρησιμοποιούσαν greeklish είχαν ξεχάσει την ορθογραφία πολλών λέξεων μόνο και μονο επειδή αντί για εισιτήριο έγραφαν eisitirio. Κανένας δεν έγινε λιγότερο ευτυχισμένος επειδή χρησιμοποιούσε greeklish άλλωστε υπήρχαν και παλαιότερες γενιές που δεν ηξεραν πως γράφεται σωστα μια λέξη. Απλά δυστυχώς στις μέρες μας κοιτάμε το δέντρο δηλαδή τα greeklish και όχι το δάσος. Ευχαριστούμε γι αυτό το βίντεο. Είστε απολαυστικοι!

    • @ΜένιαΡώμα
      @ΜένιαΡώμα 3 ปีที่แล้ว +1

      Και να επισημάνω εδώ πως η νεα γενια μαθητων δεν θα γράφει καν eisitirio πολύ απλά γιατί υπάρχει η εύκολη λέξη ticket! Κι αυτό αλλαγή είναι!

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +3

      Ευχαριστούμε πολύ για την παρέμβασή σας! Αν έχετε και άλλα σχετικά αποτελέσματα από την έρευνά σας, θα μας ενδιέφεραν πολύ!

    • @Dmdm_dm
      @Dmdm_dm 3 ปีที่แล้ว +2

      @@ΜένιαΡώμα Εσύ δηλαδή όταν θες να πάρεις εισιτήριο για μια ταινία, θα πεις στους φίλους "πόσο έκανε το τίκετ;"

    • @ΜένιαΡώμα
      @ΜένιαΡώμα 3 ปีที่แล้ว +2

      @@Dmdm_dm μιλάω για τα παιδιά που τώρα βρίσκονται στο δημοτικό. Προτιμούν να επικοινωνούν με αγγλικές λέξεις πάρα με ελληνικές. Είναι ένα μέρος του συνόλου κ ίσως μεγαλώνοντας να αλλάξει αυτό. Αλλα ρωτώντας κάτι έχω πάρει την απάντηση "Idk" ( I don't know). Και παρατηρώ πως προτιμούν να μάθουν την λέξη στα αγγλικά πάρα στα ελληνικά. Φυσικά ξαναλέω πως είναι ένα μέρος του συνόλου κ πως πρέπει να το παρατηρήσουμε ως φαινόμενο

    • @Dmdm_dm
      @Dmdm_dm 3 ปีที่แล้ว +2

      @@ΜένιαΡώμα Υπερβάλλεις απίστευτα. Πόσα παιδάκια δημοτικού άκουσες να λένε τίκετ αντί για εισιτήριο;

  • @panosbadenwurtemberg7325
    @panosbadenwurtemberg7325 3 ปีที่แล้ว +4

    1.ποτοπώλης = μπάρμαν(αγγλικά) 2.τέχνασμα = τρικ(αγγλικά), κόλπο(ιταλικά)
    3.χλοοτάπητας = γκαζόν(γαλλικά) 4.τραπεζοκόμος = σερβιτόρος(ιταλικά), γκαρσόν(γαλλικά)
    5.υπαινιγμός, υπονοούμενο = σπόντα(ιταλικά) 6.ευρεσιτεχνία = πατέντα(ιταλικά)
    7.θαλαμηπόλος = καμαριέρης(ιταλικά) 8.διευθυντικό στέλεχος = μάνατζερ(αγγλικά)
    9.υπόθεση = σενάριο(λατινικά) 10.επιμορφωτική σύσκεψη = σεμινάριο(λατινικά)
    11.στιγμιοτυπική ταινία = τρέιλερ (αγγλικά) 12.σύγχρονη τεχνοτροπία = μόδα(ιταλικά)

    • @Nabouhodonosor123
      @Nabouhodonosor123 3 ปีที่แล้ว +2

      nai ti?

    • @Tubolagnos
      @Tubolagnos 3 ปีที่แล้ว +1

      «Στιγμιοτυπική ταινία»;;; Σοβαρά τώρα;

    • @panosbadenwurtemberg7325
      @panosbadenwurtemberg7325 3 ปีที่แล้ว

      @@Tubolagnos και γιά πες μας εσύ, πως θα το έλεγες...

    • @panosbadenwurtemberg7325
      @panosbadenwurtemberg7325 3 ปีที่แล้ว

      @@Nabouhodonosor123 δηλαδή...

    • @Tubolagnos
      @Tubolagnos 3 ปีที่แล้ว +2

      @@panosbadenwurtemberg7325 τρέιλερ θα το έλεγα, όπως όλος (σχεδόν) ο κόσμος. Η απόδοση «στιγμιοτυπική ταινία», εκτός από άστοχη και πολυσύλλαβη, μοιάζει πολύ περισσότερο με ορισμό σε λεξικό παρά με προτεινόμενη συνώνυμη λέξη.
      Γενικά τέτοιες λέξεις δεν έχουν πολλές ελπίδες σήμερα. Τον 19ο αιώνα ναι, είχαν. Γι' αυτό και τελικά επικράτησαν (π.χ. εφημερίδα, νοσοκομείο, και πολλές άλλες επινοημένες λέξεις). Σήμερα φοβόμαστε πολύ λιγότερο τις λέξεις με ξένη προέλευση.

  • @pj101
    @pj101 3 ปีที่แล้ว +2

    Εκανα εγγραφή μετά από προτροπή του Φρεντ (του φιλέλληνα) δυστυχώς δύο μέρες μετά και με αυτό το βίντεο δηλώνω βαθύτατα απογοητευμένη....

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +3

      Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που διαθέσατε να γράψετε αυτό το σχόλιο. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα και λίγες περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία του βίντεο που σας απογοήτευσαν, αν φυσικά υπάρχει διάθεση.

    • @Katsoyannou
      @Katsoyannou 3 ปีที่แล้ว +1

      Πείτε μας κι εμάς γιατί, αν θέλετε.

  • @pdn9609
    @pdn9609 3 ปีที่แล้ว +1

    Τόσα λάθη σε βαθμό παραπληροφόρησης σε ένα βίντεο που χρειάζεται να φτιάξει κανείς κάτι αντίστοιχο για να σωθεί η κατάσταση. Θα σχολιάσω μόνο ένα πράγμα. Παρουσιάζετε απόψεις και καλό είναι όσοι βλέπουν να το γνωρίζουν.

    • @glossaproductions268
      @glossaproductions268  3 ปีที่แล้ว +5

      Θα χαρούμε πολύ να δούμε κάτι αντίστοιχο ως αντίλογο! Το ότι παρουσιάζουμε απόψεις θεωρούμε ότι είναι δεδομένο. Αλλά ευχαριστούμε που το επισημαίνετε.