Bu konuyu atmosferik motorlu bir araçta inceleseniz daha iyi olacağını düşünüyorum. Turbo beslemeli araçlarda düşük devirde yüksek tork alınabildiği için uygun değeri bulmak basit. Fakat maksimum torku 4000-5000 devir gibi değerlerde veren atmosferik motorlu araçlarda nasıl kullanmak gerekir? Daha kafa karıştırıcı olan bu konuyla ilgili video çekmenizi daha çok isterdim.
Benzinli atmosferik araçlar için en uygun yakıt tüketimi yöntemi : yokuş yukarı veya tork, güç gerektiren durumlarda maksimum tork veren devirde vites değiştirin, düz yolda veya sakin kullanım gereken durumlarda 2000/2700 devir arası vites değiştirin. Hareket ettikten sonra hızlıca yüksek vitese çıkın ama bunu dip gaz yaparak değil pedala yumuşak davranarak yapınız.
Aynen katılıyorum Gaza en az basarak en akıcı hızlandığınız motorun silkelemediği boğulmadıgı titremediği ve BAĞIRMADIĞI gaza tepki veren en düşük devirlerde kullanmak yakıt tüketimini düşürür.
@@huseyinuguralacatli5064 kesici yoksa teknik olarak dönebilecek en yüksek devire çıkana kadar motor devam eder 10 12 14 bin devir neyse. Anlatan adamlar Devir kesici videosu izleyin. Her araçta kesici oluyor. Gerek benim mizahıni yaptığım hatatat diye kesenler gerek sabit kalanlar.
Bu videodan sonra sürekli 1500 - 2000 d/d da dizel bir aracı kullanmaya kalkarsanız dpf tıkanma ihtimali çok yüksek olacaktır. Demeyin ki araç kendini rejenerasyon yapıp temizliyor diye aldanmayın. Dizel aracın sağlığı yakıttan daha önemlidir. Tavsiyem biraz fazla yakıt taktırıp dpf tikamamak.
aynen 6 yıl 1.6 dizel kullandığım için bizzat tecrübe ettim bunu arada dizel araçlarla yol müsait olunca gazlayin 100 km.üzerine çıkın birkaç km.boyle gazlayin dizel partikül filtre sorunu yaşamazsınız
Bakımlarda değiştirdiğimiz sarf malzemeleri ve yedek parçalarla ilgili kalite,menşei,dayanıklılığı gibi konularda çalışma çok güzel olur.Bizlere verdiğiniz bilgiler için Teşekkür ederim.
Sürekli 1500-1600 devirde kullandığın zaman ise dpf göstergesi yakmakta. Biraz tasarruf yapmak için maksimum tork veren 1500 devirde kullandığınız takdirde dpf göstergesi yakacak ve dpf i açmak için tasarruf ettiğiniz yakıtı yine yakacaksınız.
Çukura yavaş girmek her açıdan faydalı.en önemlisi çukur veya kasisde geçerken değilde. Girmeden aracı iyice yavaşlatıp aracın. Normal frensiz kendi salınımı ile geçmesini sağlayın.
Selamün Aleyküm abi sizi izlerken ufkum genişliyor, yeni şeyler öğreniyorum, zevk alıyorum. Ülkem adına sizin gibi mühendisler yetiştiği için gururlanıyorum. Sizden ricam motorlardaki sürtünme fiziğini ve bunun verime etkisini, ileride nanofiziğin gelişmesiyle bu konuda neler yapılabileciğini (ultra sürtünmesiz yüzey gibi), kısacası sürtünme fiziğini anlatırsanız çok mutlu olurum. Çünkü bu konuda Türkçe kaynak bulamadım.
Anlatma tarzı gerçekten süper izlettiriyor adam kendini. Hele bazıları var sürekli eeeeeee diyen. Bu arkadaş neredeyse hiç eeed demiyor. Çok profesyonel.
Ülkemizde gaz pedalına çok dikkatsiz basılıyor. Ekonomi yapmak istiyorsanız öncelikle kendinizi gaz pedalına daha yumuşak davranmaya alıştırın. Sabit hızda her motor zaten az yakar.
Dlzel arabada bu yanlış. Motorun istediği mazotu vereceksiniz. Ekonomi 5 vltes te ve en çok tork üreten düşük devlrde sabit blr hızda sağlanır. Tork bandına göre yeri geldiğinde sabit hızlarda min seviyesinde gaz pedalına basabilirsiniz.
1. Otomatik/yarı otomatik vitesli araçlar için de yakıt tüketimi yapmanın mümkünatı var mıdır? 2. Rodajla ilgili bir video yapabilir misiniz? Rodaj yapılmazsa aynı model bir araçla arasında yakıt tüketim farkı olur mu?
1.5 dci motordan örnek vermek istiyorum maksimum torku 1750 devirde verir 2 den 3 atmak istenildiğinde deviri 2300 üstüne getirip vites atınca yine 1750 devire gelirse en iyi tasarrufu ve ivmelenmeyi sağlamış oluruz bu benim deneyimim
hocam rpm'in dusuk, torkun yuksek oldugu durumlarda verimlilik yuksek oluyor. buna karsin biliyorsun ayni bolgede knock problemi de ortaya cikiyor. bir videoda belki knock problemine de deginebilirsin.
Araba konuşur,dinleyin,onun istediği şekilde kullanın vites atın.Rampa aşağı kalktın,bir uç,beş çektin,kurtarıyorsa ve devir saati tamam diyorsa devam.Trafiğin yoğun ve sıkışık olması da fark eder.Önümüzdeki arabaya mesafe bırakın,kimseye uymayın.Bunlar önemli.Uzun zaman araba kullanmakla edinilecek tecrübe en önemlisi.
Dizel bence yanlış bir seçenek olmuş,düşük hacimli 1,6 lt ye kadar atmosferik bir araç seçilmiş olsa idi daha iyi bir anlatım olabilirdi,sizlik bir durum değil,seçenlerin yanlış tercihi olmuş, ellerine sağlık çok güzel bir video olmuş.
Gençler arabanız özellikle turboluysa yakıt tasarrufu yapacam diye düşük devir gezerseniz yakıt tasarrufu yaparsınız ama sanayide bir kaç tane turbocu ustayla da tanışırsınız.
Türkiye'deki araçların 4 milyon 703 bin 163 araç LPG kullanıyor. Genellikle eski 1.6 motorlar yorumlarda çok fazla benzin ile çalışan motor örnekleri istenmiş bunu 3'e çıkaralım toplamda dizelin yanına benzinli ve LPG'li motor örnekleri de ekleyelim bence.
bahsetmiş zaten o bahsettiğin motorların çoğu maximum torkunu 3200-3800 devir bandında verir işte o devir bandlarında kullanmak daha elverişlidir diyor.zaten benzinli motorlarda 1500 devirlerde kullanmaya kalkarsan motoru çok çabuk öldürürsün.
@@dota2turboman989 ben 2.6-3.2 arasında kullanıyorum daha yüksek devirlerde torku daha yüksek ama 3000 devirden sonra araba fazla yakıyor kullanımlarımdan öyle gördüm. Belki torkun değerlerini yanlış biliyorumdur. Genel olrak olayı anladım zaten benzinliler 2.5g4.5 arası yüksek torklu o arada kullan az yak.
Her arabanın en yüksek tork ürettiği devir farklidir. Buna kısaca internetten arabanızın özelliklerinden ulaşabilirsiniz. Ben baktım mesela benim araba en yüksek torkunu 3 bin 3500 arası veriyor. Yanı kısaca ben 3 3.5 bin arası vites değiştirmem gerekiyor.
Gerçekten müthiş video hazırlamışsınız ama birde bunu gerçek bir arabanın içinde pratikte nasıl olduğunun arabanın tepkilerini de göstererek anlatır mısınız
Az yakmak ve uzun yillar sorunsuz arabasina binmek isteyenler dinlesin. 1. Gaza asla dip veya fazla basmayin. Ayaginizin agirligi ile gazin boslugunu alin ve hafifce arabanin akmasini saglayin. 2. Yokus tirmanirken araba zorlanirsa cok gaz verip hizlanmak veya tirmanmaya calismak yerine bi alt vitese gecip rahatca cikmasini saglayin. Orta gaz yaparak, dip gaz yapmadan. 3. Yolda giderken ayaginizi debriyajin uzerinde unutmayin. 4. Elinizi vitesin uzerine koymayin. 5. Arabayi ivmeli kullanmayin. Mumkun oldugunca akici sekilde belli bir hiza gelip sabit hizla gidin. Varsa cruise control kullanin. Ozellikle uzun yolda. 1.6 tdci focus ile sehir ici sehir disi karma 5.1 lt yakiyorum.
Anlatılmak istenen özetle şu: Verdiğin yakıtın karşılığını almak. Çok düşük devirlerde kullanınca rakamları atıyorum 10 yakıt gönderirken 3 yakıtlık verim alınır. Bunu mesafeye yorduğumuzda yakıtın karşılığını alamayız. İdeal devir aralığında kullanıldığında yine 15 yakıt ile bu kez 10 verim alınır. Yakıt daha çok gibi görünse de yapılan iş daha fazladır. Bu sebeple daha verimli çalışır motor. Aynı şekilde de yüksek devirlerde 20 yakıt gönderilip 12 verim alındığında da verilen yakıtın karşılığı alınamamış olur. Özellikle katedilen mesafeye vurulduğunda ideal devir aralıklarında kullanılan araçta aynı yakıtla daha çok mesafe katedilmiş olur. Bu yüzden sahibi olunan arabayı tanımak çok önemli. Evet aracı yüksek devirlerde kullanırsanız elbette araç daha hızlı gider. Ancak verilen yakıtın karşılığı alınamaz. Aynı şekilde çok düşük devirlerde de az yakıt gönderilse de çok daha az güç elde edilir. Bu yüzden ideal olan motorun en rahat çalıştığı devirlerdir. En basit şekliyle gaz tepkimesinin en iyi olduğu devirler diyebiliriz.
Dizel araba kullanmanin adabı vardır hocam. Bunlara deyinmeni isterdim. Dizel yüksek devir sever 1500 2000 devir bandinda kullanirsan egr tıkanır. Biraz fazla yaksin ama arıza çıkarmasın istiyorsan 2500 bandinda kullanmak gerekir. Özellikle şehir içi kullanımı çok yapiliyorsa bu da yetmeyebilir. Arada uzun yol yapip (20 dakka falan) 2500 3000 devir yol gitmek gerekir motor daha sağlıklı kalacaktır. Çoğu kullanıcı egr ile sorun yaşamaktadır çevremizde. Çok detaya girmedim ama bunlari dizel arabalarla toplamda 350 000 km yol yapip deneyimleyip söyledim.
Şu yazılım işini merak ediyorum. Aklım almıyor hem az yakıp hemde performans nasıl artıyor. Bu arabayı tasarlayanlar bunu düşünemedi mi? Çevremde yazılım attıranlar iddialı ama aklım almıyor. Bi video da bu konuyla alakalı gelirmi acaba? 👏 yine mükemmel bi anlatım. Tebrik ediyorum
Abi bak ben 13 yaşındayım oto vites zaten 5 yaş çocuğu bile sürer manuelde deviri 1000-1200 civarı yapıp 3-5 saniyede yavaş debriyajdan ayağını çek zaten araba ilerlicektir çocuk oyuncağı ben ilk sürüşümde tekte silkeletmeden kaldırdım arabayı yani kolay hemde çok
Abi bak ben 13 yaşındayım oto vites zaten 5 yaş çocuğu bile sürer manuelde deviri 1000-1200 civarı yapıp 3-5 saniyede yavaş debriyajdan ayağını çek zaten araba ilerlicektir çocuk oyuncağı ben ilk sürüşümde tekte silkeletmeden kaldırdım arabayı yani kolay hemde baya/Not:eğer pati yapacaksan hızlı kalkacaksan deviri 3500 e getir debriyajdan ayağını birden çek ve gazı kökle araba hızlıca patinaj yaparak kalkacaltır
@@emirdaskan8000 manuel bizimki ve bizimkini sevmediğim için pratik yapmıyorum 3 5 sefer anca sürdüm ne sollama ne park etme ne geri gelme bilmiyorum araba değişince öğrencem artık
2017 egea 1.3 mj taksim var en iyi yakit tuketimini oncelikle lastiklerden başlayin. Yere tutunan lastik alin 205 215 lastikler kullanmayin 195 55 en iyisidir. 1 vitesi fazla kullanmayin zaten debraja fazla tutamazsiniz :) 10 15 kmde 2. vites 25 30 km 3. vites 40 45 te 4 vitese alin. ekrandaki trip tuşundan yakit tuketimini kullana bilirsiniz. 100 liralik mazotta 100 km gider diyelim bu vites ve bu lastikle 180 190 km gibi buyuk bi oranda tasarruf sagladim. Extra olarak buji arizasi açar buji gostergesi cikar bujilerle yada mazot pompasiyla alakali degil yazilimsal bi hata sadece yetkili servis bu arizayi giderir baska kimse cozemez Ankarada.
ellerinize sağlık. ben stok 195/55 r16 lastiğimi, önce 205/55 r16 ile, -bu lastiğin de ömrü bitince, sonra 205/50 r16 ile değiştirdim. internette lastik çapını değiştirmenin yakıt tüketimi ve performansa etkisiyle ilgili farklı yorumlar var. kimisi çap artınca yakıt artar diyor kimisi çap azalınca. bir de çap değişim yüzdesine %5, %3, %1, 5 gibi farklı yorum yapanlar var. bu alternatif lastik ebatlarının avantaj ve dezavantajlarını anlatan bir video çekebilirsiniz mesela.
Çap ve taban genişliği artınca tüketim de artar. Biraz yol tutuşu iyileşir. Fabrika verilerinin çok üzerine çıkmadan. Yüzde 3 gibi bir ebat artışı yapabilirsin. Bu senin secimine bağlı
işte orada farklı senaryolar var. taban genişliğini sabit tutarsak, çap artışı ilk kalkışlarda ve hızlanmalarda motoru daha çok zorladığı için yakıtı artırırken; uzun yolda sabit hızlarda tur başına daha çok yol gittiği için tüketimi düşürür; gibi... tabi birde lastiğin ağırlığı da değişiyor, wheel-size.com sitesi simülatörüne göre 205/55 r16 ile 205/50 r16 ebatları arasında lastik başına 700 gram fark var. bir de çap azaldıkça lastiğe aktarılan fazladan tork yakıt tüketimine etkir mi? ben bu ebat değişimlerini kendim yaptım fakat kullandığım üç lastik takımının da markası ve etiket değerleri farklı olduğu için, "ebat değişimi yakıtı şöyle etkiler" demem doğru olmaz. bu konuyu Anlatan Adamlara havale ediyorum. :)
işte böyle ezbere bilgi pratikle uyuşmuyor dostum. benim ilk stok lastiğim bridgestone turanza idi. yakıt tüketimi değeri "F" idi. ben 205/55 r16 lastiği goodyear efg performance aldım yakıt etiketi "B". goodyear ile benim yakıt tüketimim 0.5 litre azaldı!! bu yüzden kendi tecrübemi örnek göstermiyorum. taban genişliğini sabit farzedersek demiştim zaten. mesela şöyle düşünelim; stok ebatı 205/55 r16 olan lastiği aynı etiket değerine sahip, mümkünse aynı marka, 205/50 r16 ile değiştirirsem sürüş koşullarında ve yakıt tüketiminde neler değişir? bununla ilgili bir video hazırlanabilir mesela.
aracın yerden yüksekliği azalırsa aerodinamik değişir evet, ama bu sürtünmeyi artırmaz. hatta yakıt tasarrufuna olumlu katkı sağlar. marka model ve etiket değeri ayırt etmeksizin "lastiğin tabanını genişletip çapını artırırsan yakıtın 1 litre artar" diye yapılan bir istatistik yok. bu sadece bilgi kirliliğine yol açar. ki ben de tam tersi oldu, azaldı tüketimim. kullanım şekli de önemli. küçük çaplı lastik şehir içinde dur kalklarda büyük çaplı lastiğe oranla daha az yakar her zaman. bu yüzden a ve b sınıfı araçların lastik çaplarını küçük tutarlar. bu araçlarla uzun yol yaparsan hiç de az yakmaz ama; hep uzun yol yapıyorsan büyük çaplı lastik daha az yaktırır. sen bence bu işleri fazla kurcalama anlatan adamlar a bırak onlar anlatsın. ben onlardan istedim siparişi zaten. bilgi kirliliğine gerek yok.
@@mertcals4951 mantık aynı olsa dizel ve benzinli makina olarak ayrılmazlardı zaten. Dizelde sürekli tork varken benzinde bu eğri inişli ve çıkışlı olur.
Mantık çok basit, arabayı zorlanmadan götüren en düşük devirde gideceksiniz. Motorun zorlandığını hissettiğinizde (gaza bastığınız halde hızlanmıyorsa) vites küçültün.
@@atacanyuklu ben aksi bir şey söylemedim; tasarruf için dizelde nasıl tork eğrisine bakıyorsak benzinlide de bakmak gerekir. optimuma ulaşma mantığı aynı şekilde yani onu kastetmek istedim. www.automobile-catalog.com/curve/2017/2565605/nissan_qashqai_1_2_dig-t.html . bu linkte 12 benzinli bir nissan motoru var. aynı mantık üzerinden yola çıkarsak araç 2000-4000 devir arası sabir şekilde max tork veriyor, bizimde aracı bu devir arasında tutmamız mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.
aracınızı kullanırken iyi gözlem yapın en az fren basacak şekilde kullanın . ayrıca yokuşa yaklaşırken önceden biraz yüklenmek yokuşu daha rahat çıkmanızı sağlayacak ve yine motoru zorlamamış olacaksınız. motorun sesini dinleyin kısacası. ışıkları 200 metre önceden görüp ona göre davranın vs vs .ekonomik araç kullanma konusunda sınırları zorlayan birisi olarak bizzat tecrübe ettim :) bu ülkede bu vergi sisteminde başka türlü yaşayamazsınız. :))
Daha önce Bi yerde hava filtresi ile motora giden boruya ufak bir fan koyarak motora giden hava akışının düzenli ve dalgalanma yapmadan gitmesini sağlıyorlar. Yakıt tasarrufu ve güç de fark olduğu hurafe mi. Bununla ilgili bi video yapar mısınız.
Zengin olabilirsiniz, bu diğer araçları ve sahiplerini küçümseme hakkını size vermez. Elimizdeki mal, mülk veya beden bize hoşçakal bile demeden terk edeceği günü beklemeden, Asıl Mülk Sahibi'ni tanıyıp rızası dahilinde amel ve kelam etmek duasıyla...
Kişiye Göre Araca Göre Değişir Eline Emeğine Sağlık 👍🇹🇷
5 ปีที่แล้ว
Merhabalar, lpg li araçlarda conta yakmanın nedenleri nelerdir, neler etki ettiği için araba conta yakar islerseniz çok faydalı olucak. Bu konuda yüzeysel bilgiler var. araba conta yakar sanayide usta yapar mantığında kısır döngü içinde devam eden bir konu, fazla oksijen alınması yanlış gaz ayarları Özellikle EGR siz sistemlerde egzoz manifoltunun ve egzoz ısısının bu konu üzerindeki etkisi hep göz ardı ediliyor, geniş çaplı ve bilimsel bir incelemenin ancak sizin kanalınızdan olucağını düşündüm. İlginize şimdiden tesekkür ediyorum...
Anlatan adamlar oncelikle sizi cok severek izliyorum size bi sorum olacak ; Moto gp de hondanin kullandigi oval silidir avantaj dez avantajlarinji anlatirmisiniz gecen gp videosunda anlatilmamisti merak ettim lutfen 🙏
Baktın bayır aşağı yol, vitesi boşa al bide kontağı kapat çünkü elektriğide yer sonra karanlıkta kalırsın, düzlüğü görürsen şanslısın en az sen yaktın gurur duy kendinle
Atmosferik (turbosu olmayan) benzinli araçlar için de en verimli devirler 2000 ile 3000 arasıdır. Araç düz yolda ise, yüklü değilse 2500 devirde vites değiştirilebilir. Yüklü veya yokuş yukarı durumlarda ise 3000 veya üstünde vites değiştirilebilir. Yakıt ekonomisi yapmak istiyorsanız, 3000 devire çıkmamaya özen gösterin, 1500 devir gibi aşağı devirlerde sürerek de arabayı titretmeyin. Bu anlattıklarım atmosferik benzinli araçlar için geçerli..
Güzel anlatim ve faydali bilgiler 👍ama galiba videonun 4:30 dakikasinda kelimeleri karistirmissin en yüksek verimlilik daha düsük devirde demen gerekirken en yüksek devirlerde demissin.
Her zaman merak etmişimdir önden çekerli araç motorunu arkadan itişli Araç nasıl swap yapıldığıni mesela internette bir Mazda RX8 var ona k20 motor koymuşlar Honda Civic Bu nasıl oluyor anlamış değilim Tofaş Şahin nerede genellikle Golf motoru ya da Audi 80 motoru olanlar var görmüşsünüzdür normalinde önden çeker bir araç motoru ama arkadan itiş e nasıl uyduruyorlar bunda araştırıp anlatsanız Ne güzel olur
Benim bildiğim benzinlilerde 2500-3000 arası, dizellerde 2000-2500 arasında vites değiştirmek iyidir. Devamlı uzun yolda da benzinli 3000 maksimum, dizel 2500 maksimum kaç yapıyorsa o hızda gidilmeli basit. En az yakıt böyle yakabiliriz sanırım.
Günümüz ekonomisi ve yakit fiyatları nedeni ile cogu surucu lpg li arac tercih etmekte. Bu konuda bakim, kullanim vs yani lpg hakkonda ince konuladdan bahseden videolar yaparmisiniz?
Merhabalar DYNO TESTİ hakkında bir video yapar mısınız?.Araç için zararı var mı ?Ekspertizlerde yaptırmalı mıyız, yaptırmamalı mıyız? İyi çalışmalar,iyi günler
Cvt şanzıman kullanırken araç devamlı kendini en düşük devirde kullanmaya çalışıyor, o zaman bu daha fazla yakıt tüketimine yol açmaz mı? Yakıt tasarrufu sağlayan bir şanzıman olarak geçiyor hem de
Abi merhaba birsey rica edeceğim senden Nobel ingiliz araba üreticilerini anlatan bir video çekermis 0-100 deneme flan olan videoları kullandıkları motorlarları flan öyle bir karışım yaaprsan güzel izlenir ve değişik bilgi de aktarmış olursun bizlere
Eğer düz yoldaysanız, 2000 deviri geçer geçmez değiştirin.rampa veya yüklü iseniz 2300 devirde değiştirin. Uzun yolda ise 90 km saati geçmeyin,1800 devir bandında yol alın. Çok tasarruflu olur.
Otomatik araçlarda gaz pedalı kullanımı iie ilgili bir video istiyorum yakıt ekonomisi açısından :) Bende Dizel Oto egea var ve çok dik rampaları çıkarken vites yükseltmesi gerçekten sinirimi bozuyor, araç vuruntu yapıyor ve buna rağmen vitesi tekrar düşürmek için 3-5 saniye bekliyor, sabit bir yokuşu çıkarken de 3 e atıyor çıkamadığını fark edince tekrar 2 ye atıyor yokuş bitene kadar böyle devam ediyor. Servise gittiğimde abi gaza biraz basıcan yokuş çıkarken diyor, ben ara sokakta dik bir yokuşu 60 70 hızlanarak çıkmak istemiyorum ki mahalle arası sonuçta çocuk çıkar bişey olur.. ama aracın vuruntu yapmaması için öyle çıkmam gerekiyormuş.. Mühendisler rampayı hesaba katmamış gibi geliyor :) %30 gaza basıyorum sabit, ergen manuelciler gibi vites geziyor :) Aracın en yüksek torkunu hesapla bulamayan ve uğraşmak istemeyenler için bir Tiyo vereyim, Manuel araçlarda düz bir yol bulun aracın gidebildiği en alt devirde 3.vitesde ilerleyin tam vuruntuya başlamadan gaza yüzde 50 civarında isterseniz 100 basın 1.6L Yeni nesil araçlar için örnek vereyim 1300 rpm de köklediniz devir saatini veya hissiyat olarak kendinizi takip edin, aracın 2000 bandına gelirken Devir sabit yükselicek ve buna oranla sizi birazdaha fazla geri itecek G kuvvetine maruz kalacaksınız. O devir torkun en yüksek olduğu devir. Ekonomi için de ben o devirde atmıyorum vitesi o devir bandında geziniyorum, Egea da 1800 bandında ulaşıyorum 1800 de vites atarsam sıradaki dişli 1300-1400 de yakalıyor ve buda yine vuruntu, motor aşınma devrine inmenize sebep oluyor, o yüzden 1800 civarında ''gezinmek'' daha mantıklı geliyor 2000 de atıp 1500 1600 e denk düşüyor. Manuel egea kullananlar bilir 1. ve 2. dişli oranları birbirine çok yakın olduğundan sadece 1. vitesi 1800 de atıp diğerlerini 2000 de atmak ekonomik oluyor. Hatta bu stil ile İstanbul içi bir örnek vereyim 2018 Yılında 20 TL yakıt ile Sabiha dan Atatürk Havalimanına gittim.
Dogacan selam, malum arac fiyatlarından ulkede eski araclari offroada cevirme modasi basladi. Goze cok guzel gelen modifiyeler kadar cok absürd modifiyeler de var. Yuseltmesi, snorkeli, flansjimetal tamponu, vinci vsvs. Burda arac dinamiklerinin neye gore degistigini ve etkilerini anlatan dipsiz bir kuyu var. Bu konuda insanlari aydinlatabilir misiniz?
@@suleymandemir7089 aracın yakıt tüketimi, motor çekiş gücü,klima açıkken ki performansı nasıl. Keşke 1.6 dizel alsaydım diyor musunuz.Şehir içi yakıt tüketimi nasıl
3 yıl önce izlemiştim yine izledim. hem de sıkılmadan. iyi ki bu mecradasınız. umarım devam edersiniz. 4.dk da arabanın vites için uyarılar verdiğini bu uyarılara uymanın verimli olacağını söyledin, 1.4 fire motorlu egea kullanıyorum max tork devri 4500, ama düz yolda araç 2bin devire gelince vites yükselt diyor. yani max. tork devrinden önce vites değiştirmek daha mı verimli?
Araçlardaki yazılım vites değişim uyarısını verirken, motordaki yük(yokuş vb.) ve gaz konumunu dikkate alarak tavsiyede bulunuyor. Yol düz, gaz konumu da hafif basılı iken genellikle motorun max tork devrine kadar devir çevirmeye gerek duyulmaz. 4500 devirde motor içi sürtünmeler 2000 devire göre çok daha fazla olacağından bu koşullarda araç yazılımının önerdiği gibi 2000-2500 civarı vitesi yükseltmek daha verimli olacaktır.
2000 devirde uyarı veriyorsa şanzıman oranları kısa tutulmuştur o aracın çünkü 4500 devirde tork geliyor uzun şanzıman koysa araç sürekli devirli kullanmak gerekecek buda şehiriçi tüketimi çok fazla artırır. Bu yüzden 6 ileri vites ve kısa oranlar kullanılarak aracın akıcılığını sağlamışlar. Yeni nesil araçların çoğu 2000 devirden sonra yükseltme uyarısı veriyor. Yani yakıt tüketimini azaltmak için hep yüksek viteslerde tutmak istiyor aracı
@@kemalonur7158 1400 devirde veriyor ama devamında tork aynı kalıp belirli devire kadar sabit gidiyor olabilir örnek 1400-4500 arası belli bir tork veriyorsa aracın vites oranları torkun yüksek olmasından kaynaklı yüksek oranlı tutulmuş olabilir. Bu sebeple araç 1400 devirin altında kullanıldığında zorlanabilir tork belirli bir devird kadar sabit gidiyor ise 2000 devirde vites değiştirmek sizin araç için daha iyi olabilir
@@adilylmaz210 vites yükseltince devir düştüğü için bu aralıktan çıkıyor, bu da motoru boğuyor diyorsunuz yani? mantıklı... Ayrıca 3500 devirden sonrada daha güçlü bir ivmelenme oluyor araçta.
Cok dogru dizel i20 kullaniyorum aracim maks torku 2500 devirde veriyor ve ben vites degisimlerini 2500 2700 arasi yaparim ve uzun yolda 2100 2200 devir asagisinasagisina yokusuda 6. Vites 120ile cikmak yerine 5.vites 110 120 ile cikarim yani 2500 devir bandinda cikarim ve arac cidden devirli kullaninca daha az yakiyor
Merhabalar ben yazılım işi yapıyorum ayriyetten 1.3 95 hp lineam var aradaki fark daglar kadar sonuçta bu arabalar türkiye şartlarına göre kısıtlı geliyor doğru firma ile çalışırsanız memnuniyet yüksek olur ama bu işi 300 e yapanda var aman diyim ucuza kaçmayınız
Havalı somun sıkma tekonolojisi ile güç ayarlaması yapılabilir mi? Yani motor yükte değilken kompresör aracılığı ile depolanan hava devreye alınabilir mi? Veya şanzuman girişine havalı bir çevirici ile güç vererek gidiş sağlayan motor kullanılabilir mi? Hava depolaması petrol veya elektrik motorlu kompresörle olabilir mi? arabanın sürekli Maximum güçte çalışmadığı varsayımından yola çıkarak küçük hacim ve güçteki alternatif kaynaklardann güç depolayıp güç yönetimi ile yeni teknolojili, verimli, doğa ve cep dostu bir araç yapılamaz mı? Güç çevrim kayıpları çok mu olur? Kaynakların anlık yükten bağımsız depolama yapmalarından dolayı ömürleri uzamaz mı? Sürekli veya kalkışlarda bu tür eklentiler den destek alınabilir mi? İlgili soruları çoğaltabiliriz..Düşünen, deneyen olmuş mudur? Nelerin hesaplanması gerekir, bilgi olmadan fikir olmaz derler, sizde hepsi mevcut.. Konuyu Mühendis bakışıyla yorumlar mısınız? Teşekkürler..
1.3 litrelik dizel motor egea linea için küçük kalıyor 1500 rpm düşük kalıyor biraz da hp ile yürütmek gerekiyor .fiorino için videodaki hesap direk geçerli
97 model opel vectra cd 100 hp benzin-lpg ile optimum vites değiştirme, ideal motor torku, yakıt tasarrufu ile alakalı yorumlarınızı bilgilendirmenizi büyük bir merakla bekliyorum bununla alakalı video yapabilir misiniz ?
2600 2700 devirler civarı vites değiştirmek lazım. Gazlı olursa nasıl olur bilmem. Hızlı vites değiştiren birisiysen 2300 2400 devir aralığında da olur ilk 3 vites için böyle 4 ve 5. Viteste devir aralığı daha düşük de olabilir. 2000 2100 mesela. Çok düşük devirli kullanmak da iyi değil sibopları eğersin ve daha çok yakıt yakarsın.
Bu konuyu atmosferik motorlu bir araçta inceleseniz daha iyi olacağını düşünüyorum. Turbo beslemeli araçlarda düşük devirde yüksek tork alınabildiği için uygun değeri bulmak basit. Fakat maksimum torku 4000-5000 devir gibi değerlerde veren atmosferik motorlu araçlarda nasıl kullanmak gerekir? Daha kafa karıştırıcı olan bu konuyla ilgili video çekmenizi daha çok isterdim.
Daha iyi yerlere gelmeniz dileğiyle 👍
Benzinli atmosferik araçlar için en uygun yakıt tüketimi yöntemi : yokuş yukarı veya tork, güç gerektiren durumlarda maksimum tork veren devirde vites değiştirin, düz yolda veya sakin kullanım gereken durumlarda 2000/2700 devir arası vites değiştirin. Hareket ettikten sonra hızlıca yüksek vitese çıkın ama bunu dip gaz yaparak değil pedala yumuşak davranarak yapınız.
Aynen katılıyorum Gaza en az basarak en akıcı hızlandığınız motorun silkelemediği boğulmadıgı titremediği ve BAĞIRMADIĞI gaza tepki veren en düşük devirlerde kullanmak yakıt tüketimini düşürür.
Haatatatattatattatat sesini duyuyorsanız vites değiştirme vakti gelmiştir.
-Ep3
Gelmis geciyordur
kesici yoksa
Adamsın
@@huseyinuguralacatli5064 kesici yoksa teknik olarak dönebilecek en yüksek devire çıkana kadar motor devam eder 10 12 14 bin devir neyse. Anlatan adamlar Devir kesici videosu izleyin. Her araçta kesici oluyor. Gerek benim mizahıni yaptığım hatatat diye kesenler gerek sabit kalanlar.
internette vir vir bir sürü herkesin bildiği videolar var. Bu video gerçekten anlamlı ve bence sürücüyü sürerken ilgilendiren tek konu. Elinize sağlık
Bu videodan sonra sürekli 1500 - 2000 d/d da dizel bir aracı kullanmaya kalkarsanız dpf tıkanma ihtimali çok yüksek olacaktır. Demeyin ki araç kendini rejenerasyon yapıp temizliyor diye aldanmayın. Dizel aracın sağlığı yakıttan daha önemlidir. Tavsiyem biraz fazla yakıt taktırıp dpf tikamamak.
aynen 6 yıl 1.6 dizel kullandığım için bizzat tecrübe ettim bunu arada dizel araçlarla yol müsait olunca gazlayin 100 km.üzerine çıkın birkaç km.boyle gazlayin dizel partikül filtre sorunu yaşamazsınız
Sonunda bilgili ve mantıklı bi youtuber buldum çok teşekkürler umarım başarılarınızın devamı gelir
ANLATAN ADAMLAR SİZ İKİLİ VİDEO CEKİN YİNE DİYORUM BU KONSEPTTE TH-camDE EN İYİSİ SİZSİNİZ
Bakımlarda değiştirdiğimiz sarf malzemeleri ve yedek parçalarla ilgili kalite,menşei,dayanıklılığı gibi konularda çalışma çok güzel olur.Bizlere verdiğiniz bilgiler için Teşekkür ederim.
Motor açmak nedir, gerçekten böyle bir şey var mı, videosu çekerseniz bir çok kişi bilgilenebilir diye düşünüyorum
Bknz. Rodaj Nedir? Nasıl Yapılır?
Yeni teknolojik motorlu araclarda motor acma islemi olmaz ..eski araclarda o
Her araç için geçerli değil Trak Trakhun
Sürekli 1500-1600 devirde kullandığın zaman ise dpf göstergesi yakmakta. Biraz tasarruf yapmak için maksimum tork veren 1500 devirde kullandığınız takdirde dpf göstergesi yakacak ve dpf i açmak için tasarruf ettiğiniz yakıtı yine yakacaksınız.
Siz ne güzel bi insansınız be reis
Bu aracı bayramda 2019 model avisden alarak manuel vitesli kullandım. En ideal devir 2000 olduğunu gördüm.
Az yakıt tüketimi çok güzel bir konu birde çukura girdiğimizde olanlara değinirseniz çok seviniriz teşekkürler
Çukura yavaş girmek her açıdan faydalı.en önemlisi çukur veya kasisde geçerken değilde. Girmeden aracı iyice yavaşlatıp aracın. Normal frensiz kendi salınımı ile geçmesini sağlayın.
Işte tam olarak aradığım cevap buydu
Emek verip bizi bilgilendirdiginiz için size çok teşekkür ederim
Yutube en faydalı araba kanlı herkez araba inceler kafa takilan biseyi yaziyorum sizin vidiyonuz var o konu hakinda emeğinize saglik. 🤗
Kardeşim harika bir tarzın var, özgün ve faydalı. Başarılı olman ve devam etmen için herkese tavsiye ediyorum. Böyle devam etmeni dilerim.
Selamün Aleyküm abi sizi izlerken ufkum genişliyor, yeni şeyler öğreniyorum, zevk alıyorum. Ülkem adına sizin gibi mühendisler yetiştiği için gururlanıyorum.
Sizden ricam motorlardaki sürtünme fiziğini ve bunun verime etkisini, ileride nanofiziğin gelişmesiyle bu konuda neler yapılabileciğini (ultra sürtünmesiz yüzey gibi), kısacası sürtünme fiziğini anlatırsanız çok mutlu olurum. Çünkü bu konuda Türkçe kaynak bulamadım.
Anlatma tarzı gerçekten süper izlettiriyor adam kendini. Hele bazıları var sürekli eeeeeee diyen. Bu arkadaş neredeyse hiç eeed demiyor. Çok profesyonel.
Efsane motor, renault 1.5dci dan da bahsedebilirsen bence iyi olur.
Ülkemizde gaz pedalına çok dikkatsiz basılıyor. Ekonomi yapmak istiyorsanız öncelikle kendinizi gaz pedalına daha yumuşak davranmaya alıştırın. Sabit hızda her motor zaten az yakar.
Dlzel arabada bu yanlış. Motorun istediği mazotu vereceksiniz. Ekonomi 5 vltes te ve en çok tork üreten düşük devlrde sabit blr hızda sağlanır. Tork bandına göre yeri geldiğinde sabit hızlarda min seviyesinde gaz pedalına basabilirsiniz.
Kural nedir? Gaz pedalının altında yumurta var gibi olabildiğince yavaş basmak lazım. 😀
@@nasuhi_444 rampayi cikarkende öyle basın
@@ozansahin2386 bey, o kadar da değil vur dedik siz öldürdünüz. 🙄
@@nasuhi_444 aynen 😂
Videoyu aradım bu kanalda olmasaydı bakmicaktm
1. Otomatik/yarı otomatik vitesli araçlar için de yakıt tüketimi yapmanın mümkünatı var mıdır?
2. Rodajla ilgili bir video yapabilir misiniz? Rodaj yapılmazsa aynı model bir araçla arasında yakıt tüketim farkı olur mu?
Abi tuğberki attın mı kanaldan naptın? O niye hiç gözükmüyor
bir önceki vidyoda vardı
Ehliyetsiz araba kullanmaktan emniyet içeri aldi
1.5 dci motordan örnek vermek istiyorum maksimum torku 1750 devirde verir 2 den 3 atmak istenildiğinde deviri 2300 üstüne getirip vites atınca yine 1750 devire gelirse en iyi tasarrufu ve ivmelenmeyi sağlamış oluruz bu benim deneyimim
hocam rpm'in dusuk, torkun yuksek oldugu durumlarda verimlilik yuksek oluyor. buna karsin biliyorsun ayni bolgede knock problemi de ortaya cikiyor. bir videoda belki knock problemine de deginebilirsin.
Araba konuşur,dinleyin,onun istediği şekilde kullanın vites atın.Rampa aşağı kalktın,bir uç,beş çektin,kurtarıyorsa ve devir saati tamam diyorsa devam.Trafiğin yoğun ve sıkışık olması da fark eder.Önümüzdeki arabaya mesafe bırakın,kimseye uymayın.Bunlar önemli.Uzun zaman araba kullanmakla edinilecek tecrübe en önemlisi.
Dizel arabada yeni nesillerde düşük devirlerde kullanırsanız dpf (dizel partikül filtresi) tıkanma olasılığıda yüksek
güzel noktaya değindin. DPF tıkanmasını önlemek için ara sıra yüksek devirlerde tabiri caizse bağırta bağırta pislikleri atmak gerekiyor.
Turbo beslemeli küçük hacimli motorları kullanmayı daha yeni yeni öğreniyoruz millet olarak alıştıkça seveceğiz
Dizel bence yanlış bir seçenek olmuş,düşük hacimli 1,6 lt ye kadar atmosferik bir araç seçilmiş olsa idi daha iyi bir anlatım olabilirdi,sizlik bir durum değil,seçenlerin yanlış tercihi olmuş, ellerine sağlık çok güzel bir video olmuş.
İzlemeden begeniyorum ki tutunun şu youtubeye diye. Efendi adamlarsınız
Gençler arabanız özellikle turboluysa yakıt tasarrufu yapacam diye düşük devir gezerseniz yakıt tasarrufu yaparsınız ama sanayide bir kaç tane turbocu ustayla da tanışırsınız.
Türkiye'deki araçların 4 milyon 703 bin 163 araç LPG kullanıyor. Genellikle eski 1.6 motorlar yorumlarda çok fazla benzin ile çalışan motor örnekleri istenmiş bunu 3'e çıkaralım toplamda dizelin yanına benzinli ve LPG'li motor örnekleri de ekleyelim bence.
bahsetmiş zaten o bahsettiğin motorların çoğu maximum torkunu 3200-3800 devir bandında verir işte o devir bandlarında kullanmak daha elverişlidir diyor.zaten benzinli motorlarda 1500 devirlerde kullanmaya kalkarsan motoru çok çabuk öldürürsün.
@@dota2turboman989 ben 2.6-3.2 arasında kullanıyorum daha yüksek devirlerde torku daha yüksek ama 3000 devirden sonra araba fazla yakıyor kullanımlarımdan öyle gördüm. Belki torkun değerlerini yanlış biliyorumdur. Genel olrak olayı anladım zaten benzinliler 2.5g4.5 arası yüksek torklu o arada kullan az yak.
@@eminkoc3576 dediklerinize katılıyorum.
beklenen video 👍
Her arabanın en yüksek tork ürettiği devir farklidir. Buna kısaca internetten arabanızın özelliklerinden ulaşabilirsiniz. Ben baktım mesela benim araba en yüksek torkunu 3 bin 3500 arası veriyor. Yanı kısaca ben 3 3.5 bin arası vites değiştirmem gerekiyor.
Gerçekten müthiş video hazırlamışsınız ama birde bunu gerçek bir arabanın içinde pratikte nasıl olduğunun arabanın tepkilerini de göstererek anlatır mısınız
Az yakmak ve uzun yillar sorunsuz arabasina binmek isteyenler dinlesin.
1. Gaza asla dip veya fazla basmayin. Ayaginizin agirligi ile gazin boslugunu alin ve hafifce arabanin akmasini saglayin.
2. Yokus tirmanirken araba zorlanirsa cok gaz verip hizlanmak veya tirmanmaya calismak yerine bi alt vitese gecip rahatca cikmasini saglayin. Orta gaz yaparak, dip gaz yapmadan.
3. Yolda giderken ayaginizi debriyajin uzerinde unutmayin.
4. Elinizi vitesin uzerine koymayin.
5. Arabayi ivmeli kullanmayin. Mumkun oldugunca akici sekilde belli bir hiza gelip sabit hizla gidin. Varsa cruise control kullanin. Ozellikle uzun yolda.
1.6 tdci focus ile sehir ici sehir disi karma 5.1 lt yakiyorum.
Özetlersek doğru sürüş yapıyormuşum. Teşekkürler
Anlatılmak istenen özetle şu: Verdiğin yakıtın karşılığını almak. Çok düşük devirlerde kullanınca rakamları atıyorum 10 yakıt gönderirken 3 yakıtlık verim alınır. Bunu mesafeye yorduğumuzda yakıtın karşılığını alamayız. İdeal devir aralığında kullanıldığında yine 15 yakıt ile bu kez 10 verim alınır. Yakıt daha çok gibi görünse de yapılan iş daha fazladır. Bu sebeple daha verimli çalışır motor. Aynı şekilde de yüksek devirlerde 20 yakıt gönderilip 12 verim alındığında da verilen yakıtın karşılığı alınamamış olur. Özellikle katedilen mesafeye vurulduğunda ideal devir aralıklarında kullanılan araçta aynı yakıtla daha çok mesafe katedilmiş olur. Bu yüzden sahibi olunan arabayı tanımak çok önemli. Evet aracı yüksek devirlerde kullanırsanız elbette araç daha hızlı gider. Ancak verilen yakıtın karşılığı alınamaz. Aynı şekilde çok düşük devirlerde de az yakıt gönderilse de çok daha az güç elde edilir. Bu yüzden ideal olan motorun en rahat çalıştığı devirlerdir. En basit şekliyle gaz tepkimesinin en iyi olduğu devirler diyebiliriz.
Dizel araba kullanmanin adabı vardır hocam. Bunlara deyinmeni isterdim. Dizel yüksek devir sever 1500 2000 devir bandinda kullanirsan egr tıkanır. Biraz fazla yaksin ama arıza çıkarmasın istiyorsan 2500 bandinda kullanmak gerekir. Özellikle şehir içi kullanımı çok yapiliyorsa bu da yetmeyebilir. Arada uzun yol yapip (20 dakka falan) 2500 3000 devir yol gitmek gerekir motor daha sağlıklı kalacaktır. Çoğu kullanıcı egr ile sorun yaşamaktadır çevremizde. Çok detaya girmedim ama bunlari dizel arabalarla toplamda 350 000 km yol yapip deneyimleyip söyledim.
1.4 t araçlar hakkında öneri niteliğinde video paylaşırsanız sevirim iyi çalışmalar
Şu yazılım işini merak ediyorum. Aklım almıyor hem az yakıp hemde performans nasıl artıyor. Bu arabayı tasarlayanlar bunu düşünemedi mi? Çevremde yazılım attıranlar iddialı ama aklım almıyor. Bi video da bu konuyla alakalı gelirmi acaba? 👏 yine mükemmel bi anlatım. Tebrik ediyorum
Kanalda videosu var :) “anlatan adamlar yazılım” seklinde aratirsaniz ulasabilirsiniz
@@AnlatanAdamlar bütün videolarınızı izledim sanıyordum😅 teşekkürler
Elektrikli ve Hybrid otomobiller ile ilgili videolar da bekliyoruz, geleceğin otomobil teknolojileri bunlar olacak.
19 yaşındayım araba sürmeyi öğrenebilirsem işime yarayacak video olmuş
Abi bak ben 13 yaşındayım oto vites zaten 5 yaş çocuğu bile sürer manuelde deviri 1000-1200 civarı yapıp 3-5 saniyede yavaş debriyajdan ayağını çek zaten araba ilerlicektir çocuk oyuncağı ben ilk sürüşümde tekte silkeletmeden kaldırdım arabayı yani kolay hemde çok
Abi bak ben 13 yaşındayım oto vites zaten 5 yaş çocuğu bile sürer manuelde deviri 1000-1200 civarı yapıp 3-5 saniyede yavaş debriyajdan ayağını çek zaten araba ilerlicektir çocuk oyuncağı ben ilk sürüşümde tekte silkeletmeden kaldırdım arabayı yani kolay hemde baya/Not:eğer pati yapacaksan hızlı kalkacaksan deviri 3500 e getir debriyajdan ayağını birden çek ve gazı kökle araba hızlıca patinaj yaparak kalkacaltır
@@emirdaskan8000 manuel bizimki ve bizimkini sevmediğim için pratik yapmıyorum 3 5 sefer anca sürdüm ne sollama ne park etme ne geri gelme bilmiyorum araba değişince öğrencem artık
@@mucahityeksoy4067 araba ne sorma mda sıkıntı yoksa
Sizin söylediğiniz gibi ben de geçen videoda yorum yapmıştım. Pekiştirdiginiz için teşekkürler
2017 egea 1.3 mj taksim var en iyi yakit tuketimini oncelikle lastiklerden başlayin. Yere tutunan lastik alin 205 215 lastikler kullanmayin 195 55 en iyisidir. 1 vitesi fazla kullanmayin zaten debraja fazla tutamazsiniz :) 10 15 kmde 2. vites 25 30 km 3. vites 40 45 te 4 vitese alin. ekrandaki trip tuşundan yakit tuketimini kullana bilirsiniz. 100 liralik mazotta 100 km gider diyelim bu vites ve bu lastikle 180 190 km gibi buyuk bi oranda tasarruf sagladim. Extra olarak buji arizasi açar buji gostergesi cikar bujilerle yada mazot pompasiyla alakali degil yazilimsal bi hata sadece yetkili servis bu arizayi giderir baska kimse cozemez Ankarada.
ellerinize sağlık. ben stok 195/55 r16 lastiğimi, önce 205/55 r16 ile, -bu lastiğin de ömrü bitince, sonra 205/50 r16 ile değiştirdim. internette lastik çapını değiştirmenin yakıt tüketimi ve performansa etkisiyle ilgili farklı yorumlar var. kimisi çap artınca yakıt artar diyor kimisi çap azalınca. bir de çap değişim yüzdesine %5, %3, %1, 5 gibi farklı yorum yapanlar var. bu alternatif lastik ebatlarının avantaj ve dezavantajlarını anlatan bir video çekebilirsiniz mesela.
Çap ve taban genişliği artınca tüketim de artar. Biraz yol tutuşu iyileşir. Fabrika verilerinin çok üzerine çıkmadan. Yüzde 3 gibi bir ebat artışı yapabilirsin. Bu senin secimine bağlı
işte orada farklı senaryolar var. taban genişliğini sabit tutarsak, çap artışı ilk kalkışlarda ve hızlanmalarda motoru daha çok zorladığı için yakıtı artırırken; uzun yolda sabit hızlarda tur başına daha çok yol gittiği için tüketimi düşürür; gibi... tabi birde lastiğin ağırlığı da değişiyor, wheel-size.com sitesi simülatörüne göre 205/55 r16 ile 205/50 r16 ebatları arasında lastik başına 700 gram fark var. bir de çap azaldıkça lastiğe aktarılan fazladan tork yakıt tüketimine etkir mi? ben bu ebat değişimlerini kendim yaptım fakat kullandığım üç lastik takımının da markası ve etiket değerleri farklı olduğu için, "ebat değişimi yakıtı şöyle etkiler" demem doğru olmaz. bu konuyu Anlatan Adamlara havale ediyorum. :)
işte böyle ezbere bilgi pratikle uyuşmuyor dostum. benim ilk stok lastiğim bridgestone turanza idi. yakıt tüketimi değeri "F" idi. ben 205/55 r16 lastiği goodyear efg performance aldım yakıt etiketi "B". goodyear ile benim yakıt tüketimim 0.5 litre azaldı!!
bu yüzden kendi tecrübemi örnek göstermiyorum. taban genişliğini sabit farzedersek demiştim zaten. mesela şöyle düşünelim; stok ebatı 205/55 r16 olan lastiği aynı etiket değerine sahip, mümkünse aynı marka, 205/50 r16 ile değiştirirsem sürüş koşullarında ve yakıt tüketiminde neler değişir? bununla ilgili bir video hazırlanabilir mesela.
aracın yerden yüksekliği azalırsa aerodinamik değişir evet, ama bu sürtünmeyi artırmaz. hatta yakıt tasarrufuna olumlu katkı sağlar. marka model ve etiket değeri ayırt etmeksizin "lastiğin tabanını genişletip çapını artırırsan yakıtın 1 litre artar" diye yapılan bir istatistik yok. bu sadece bilgi kirliliğine yol açar. ki ben de tam tersi oldu, azaldı tüketimim. kullanım şekli de önemli. küçük çaplı lastik şehir içinde dur kalklarda büyük çaplı lastiğe oranla daha az yakar her zaman. bu yüzden a ve b sınıfı araçların lastik çaplarını küçük tutarlar. bu araçlarla uzun yol yaparsan hiç de az yakmaz ama; hep uzun yol yapıyorsan büyük çaplı lastik daha az yaktırır. sen bence bu işleri fazla kurcalama anlatan adamlar a bırak onlar anlatsın. ben onlardan istedim siparişi zaten. bilgi kirliliğine gerek yok.
kargalar okuyabiliyor, okuduğunu anlayabiliyorlarsa bırak gülsünler; senin beceremediğin belli.
dizel araçlar zaten az yakıyor, keşke benzinli bir araç üzerinden anlatsaydınız :/
aşağı yukarı aynı mantık işliyordur, önemli olan gaza az basıp yüksek güç almak. tork eğrisini bulup aynı mantık ile kullanabilirsin aracını
@@mertcals4951 mantık aynı olsa dizel ve benzinli makina olarak ayrılmazlardı zaten.
Dizelde sürekli tork varken benzinde bu eğri inişli ve çıkışlı olur.
Mantık çok basit, arabayı zorlanmadan götüren en düşük devirde gideceksiniz. Motorun zorlandığını hissettiğinizde (gaza bastığınız halde hızlanmıyorsa) vites küçültün.
@@atacanyuklu ben aksi bir şey söylemedim; tasarruf için dizelde nasıl tork eğrisine bakıyorsak benzinlide de bakmak gerekir. optimuma ulaşma mantığı aynı şekilde yani onu kastetmek istedim. www.automobile-catalog.com/curve/2017/2565605/nissan_qashqai_1_2_dig-t.html . bu linkte 12 benzinli bir nissan motoru var. aynı mantık üzerinden yola çıkarsak araç 2000-4000 devir arası sabir şekilde max tork veriyor, bizimde aracı bu devir arasında tutmamız mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.
120 arabadan en cok yakani 1.3 egea :D
Faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık..
hocam bide yol bilgisayarı yakıt tüketimini nasıl ölçüyor neye dayanarak hesaplıyor bununla ilgilide bir video yaparmısınız.
4:30 hocam sanirim "en yuksek torkun oldugu yerde" demek istedin ama "en yuksek devrin olduğu yerde" diye cikti agzindan.
aracınızı kullanırken iyi gözlem yapın en az fren basacak şekilde kullanın . ayrıca yokuşa yaklaşırken önceden biraz yüklenmek yokuşu daha rahat çıkmanızı sağlayacak ve yine motoru zorlamamış olacaksınız. motorun sesini dinleyin kısacası. ışıkları 200 metre önceden görüp ona göre davranın vs vs .ekonomik araç kullanma konusunda sınırları zorlayan birisi olarak bizzat tecrübe ettim :) bu ülkede bu vergi sisteminde başka türlü yaşayamazsınız. :))
Doğacan bey, teşekkürler.
Bunları düşünmek zorunda olmadığım bir ülkede yaşamak istiyorum ve ilk fırsatta basıp gideceğim.
Daha önce Bi yerde hava filtresi ile motora giden boruya ufak bir fan koyarak motora giden hava akışının düzenli ve dalgalanma yapmadan gitmesini sağlıyorlar. Yakıt tasarrufu ve güç de fark olduğu hurafe mi. Bununla ilgili bi video yapar mısınız.
75 ps connect kullanıyorum 2250-2500 devirlerde vites atıp 5.vites 1750-1900 arası ortalama 75-76 km hızlarda gidiyorum 30-34 kuruş larda oynuyorum
Yakıtınız gayet iyi seviyede
hocam x5i 4.4 için anlatsan. konserve aracı anlatmışsın yapmışsın emeğine sağlıkta 1.3 e de hala az yaktırmak isteyen varsa yürüsün daha iyi
Zengin olabilirsiniz, bu diğer araçları ve sahiplerini küçümseme hakkını size vermez. Elimizdeki mal, mülk veya beden bize hoşçakal bile demeden terk edeceği günü beklemeden, Asıl Mülk Sahibi'ni tanıyıp rızası dahilinde amel ve kelam etmek duasıyla...
Kişiye Göre Araca Göre Değişir Eline Emeğine Sağlık 👍🇹🇷
Merhabalar, lpg li araçlarda conta yakmanın nedenleri nelerdir, neler etki ettiği için araba conta yakar islerseniz çok faydalı olucak. Bu konuda yüzeysel bilgiler var. araba conta yakar sanayide usta yapar mantığında kısır döngü içinde devam eden bir konu, fazla oksijen alınması yanlış gaz ayarları Özellikle EGR siz sistemlerde egzoz manifoltunun ve egzoz ısısının bu konu üzerindeki etkisi hep göz ardı ediliyor, geniş çaplı ve bilimsel bir incelemenin ancak sizin kanalınızdan olucağını düşündüm. İlginize şimdiden tesekkür ediyorum...
benzinli bir araç için de çeker misiniz bir video
Anlatan adamlar oncelikle sizi cok severek izliyorum size bi sorum olacak ;
Moto gp de hondanin kullandigi oval silidir avantaj dez avantajlarinji anlatirmisiniz gecen gp videosunda anlatilmamisti merak ettim lutfen 🙏
Güzel bir paylaşım. Teşekkür ederim.
Baktın bayır aşağı yol, vitesi boşa al bide kontağı kapat çünkü elektriğide yer sonra karanlıkta kalırsın, düzlüğü görürsen şanslısın en az sen yaktın gurur duy kendinle
Atmosferik (turbosu olmayan) benzinli araçlar için de en verimli devirler 2000 ile 3000 arasıdır. Araç düz yolda ise, yüklü değilse 2500 devirde vites değiştirilebilir. Yüklü veya yokuş yukarı durumlarda ise 3000 veya üstünde vites değiştirilebilir. Yakıt ekonomisi yapmak istiyorsanız, 3000 devire çıkmamaya özen gösterin, 1500 devir gibi aşağı devirlerde sürerek de arabayı titretmeyin. Bu anlattıklarım atmosferik benzinli araçlar için geçerli..
Güzel anlatim ve faydali bilgiler 👍ama galiba videonun 4:30 dakikasinda kelimeleri karistirmissin en yüksek verimlilik daha düsük devirde demen gerekirken en yüksek devirlerde demissin.
Bu iki arkadaş gerçekten heç çok bilgili çok efendi bi arkadaşa benziyor. Gerçekten bu iki arkadaşın üzerine kimse yok
Volkswagen Caddy'de de deneyebilirmisiniz?
Ventiler hakkında video gelsin
Her zaman merak etmişimdir önden çekerli araç motorunu arkadan itişli Araç nasıl swap yapıldığıni mesela internette bir Mazda RX8 var ona k20 motor koymuşlar Honda Civic Bu nasıl oluyor anlamış değilim Tofaş Şahin nerede genellikle Golf motoru ya da Audi 80 motoru olanlar var görmüşsünüzdür normalinde önden çeker bir araç motoru ama arkadan itiş e nasıl uyduruyorlar bunda araştırıp anlatsanız Ne güzel olur
Quikshifter ve sıralı sanzumandaki debriyajsız gecişleri anlatırmısının adamlar
Benim bildiğim benzinlilerde 2500-3000 arası, dizellerde 2000-2500 arasında vites değiştirmek iyidir.
Devamlı uzun yolda da benzinli 3000 maksimum, dizel 2500 maksimum kaç yapıyorsa o hızda gidilmeli basit.
En az yakıt böyle yakabiliriz sanırım.
Katılıyorum lakin dediğiniz devir bantları 500er daha düşük olursa daha fazla tasarruf olur. Tecrübe ile sabit.
Hocam sağol yaa.... Ağzına sağlık...
Şükür kavuşturana ❤️
Günümüz ekonomisi ve yakit fiyatları nedeni ile cogu surucu lpg li arac tercih etmekte. Bu konuda bakim, kullanim vs yani lpg hakkonda ince konuladdan bahseden videolar yaparmisiniz?
Adamsın kıral, ağzına sağlık.
Hocam çok net ve çok açıklayıcı olmuş. Ancak tork-devir grafiğinde torkun birimini yanlış yazmışsınız galiba. [N/M] yerine [N.m] olması gerekmiyor mu?
Merhabalar DYNO TESTİ hakkında bir video yapar mısınız?.Araç için zararı var mı ?Ekspertizlerde yaptırmalı mıyız, yaptırmamalı mıyız? İyi çalışmalar,iyi günler
abi bu video aynı motorlu diğer fiatlar için de geçerli mi
Cvt şanzıman kullanırken araç devamlı kendini en düşük devirde kullanmaya çalışıyor, o zaman bu daha fazla yakıt tüketimine yol açmaz mı? Yakıt tasarrufu sağlayan bir şanzıman olarak geçiyor hem de
Abi merhaba birsey rica edeceğim senden Nobel ingiliz araba üreticilerini anlatan bir video çekermis 0-100 deneme flan olan videoları kullandıkları motorlarları flan öyle bir karışım yaaprsan güzel izlenir ve değişik bilgi de aktarmış olursun bizlere
Turbo benzinli araçlarıda açıklarsanız iyi olurdu
Eğer düz yoldaysanız, 2000 deviri geçer geçmez değiştirin.rampa veya yüklü iseniz 2300 devirde değiştirin. Uzun yolda ise 90 km saati geçmeyin,1800 devir bandında yol alın. Çok tasarruflu olur.
@Kuzey Tekinoğlu başkan benim aracım vardı 220 binde sattım.inan ilk günkü gibiydi.4 sene kullandım.peugeot 308 di.
Karbüratörlü arabanın çalışma prensibini de anlatabilirmisiniz?
Renault tsw12 için de videosu gelir mi bu vites mevzusunun?
Otomatik araçlarda gaz pedalı kullanımı iie ilgili bir video istiyorum yakıt ekonomisi açısından :)
Bende Dizel Oto egea var ve çok dik rampaları çıkarken vites yükseltmesi gerçekten sinirimi bozuyor, araç vuruntu yapıyor ve buna rağmen vitesi tekrar düşürmek için 3-5 saniye bekliyor, sabit bir yokuşu çıkarken de 3 e atıyor çıkamadığını fark edince tekrar 2 ye atıyor yokuş bitene kadar böyle devam ediyor. Servise gittiğimde abi gaza biraz basıcan yokuş çıkarken diyor, ben ara sokakta dik bir yokuşu 60 70 hızlanarak çıkmak istemiyorum ki mahalle arası sonuçta çocuk çıkar bişey olur.. ama aracın vuruntu yapmaması için öyle çıkmam gerekiyormuş.. Mühendisler rampayı hesaba katmamış gibi geliyor :) %30 gaza basıyorum sabit, ergen manuelciler gibi vites geziyor :)
Aracın en yüksek torkunu hesapla bulamayan ve uğraşmak istemeyenler için bir Tiyo vereyim, Manuel araçlarda düz bir yol bulun aracın gidebildiği en alt devirde 3.vitesde ilerleyin tam vuruntuya başlamadan gaza yüzde 50 civarında isterseniz 100 basın 1.6L Yeni nesil araçlar için örnek vereyim 1300 rpm de köklediniz devir saatini veya hissiyat olarak kendinizi takip edin, aracın 2000 bandına gelirken Devir sabit yükselicek ve buna oranla sizi birazdaha fazla geri itecek G kuvvetine maruz kalacaksınız. O devir torkun en yüksek olduğu devir.
Ekonomi için de ben o devirde atmıyorum vitesi o devir bandında geziniyorum, Egea da 1800 bandında ulaşıyorum 1800 de vites atarsam sıradaki dişli 1300-1400 de yakalıyor ve buda yine vuruntu, motor aşınma devrine inmenize sebep oluyor, o yüzden 1800 civarında ''gezinmek'' daha mantıklı geliyor 2000 de atıp 1500 1600 e denk düşüyor. Manuel egea kullananlar bilir 1. ve 2. dişli oranları birbirine çok yakın olduğundan sadece 1. vitesi 1800 de atıp diğerlerini 2000 de atmak ekonomik oluyor. Hatta bu stil ile İstanbul içi bir örnek vereyim 2018 Yılında 20 TL yakıt ile Sabiha dan Atatürk Havalimanına gittim.
Emeğinize sağlık kardeşim, güzel video olmuş, yalnız benzinli araçlarda durum biraz farkı onu da net olarak vurgulasaydın iyi olacaktı.. 👏👏👏
Dogacan selam, malum arac fiyatlarından ulkede eski araclari offroada cevirme modasi basladi. Goze cok guzel gelen modifiyeler kadar cok absürd modifiyeler de var. Yuseltmesi, snorkeli, flansjimetal tamponu, vinci vsvs. Burda arac dinamiklerinin neye gore degistigini ve etkilerini anlatan dipsiz bir kuyu var. Bu konuda insanlari aydinlatabilir misiniz?
Yeni videolarınızı dört gözle bekliyoruz.. Slime videosu çekseniz de razıyım 😅
Ayrıca dizellerde düşük devir giderseniz ekzos sistemi kurum bağlıyacaktır dpf varsa temizlik gerekecektir
Turbo benzinli ile dizel arasında ne gibi farklar var. Hangisi daha dayanıklıdır, arıza çıkarmaması için nasıl kullanmalıyız
Süleyman Demir benzinli her daim daha dayanıklıdır.
BERKANT DOĞAN inşallah öyledir :) 1.2 tsi octavia aldım da 😊
@@suleymandemir7089 aracın yakıt tüketimi, motor çekiş gücü,klima açıkken ki performansı nasıl. Keşke 1.6 dizel alsaydım diyor musunuz.Şehir içi yakıt tüketimi nasıl
selam hacım GETRAG ile alakı bir video çekermisin birde senin agzından dinlemek isteriz.. Her arabada olurmu yapsak ne olur hangi modeller destekliyor
3 yıl önce izlemiştim yine izledim. hem de sıkılmadan. iyi ki bu mecradasınız. umarım devam edersiniz. 4.dk da arabanın vites için uyarılar verdiğini bu uyarılara uymanın verimli olacağını söyledin, 1.4 fire motorlu egea kullanıyorum max tork devri 4500, ama düz yolda araç 2bin devire gelince vites yükselt diyor. yani max. tork devrinden önce vites değiştirmek daha mı verimli?
Araçlardaki yazılım vites değişim uyarısını verirken, motordaki yük(yokuş vb.) ve gaz konumunu dikkate alarak tavsiyede bulunuyor. Yol düz, gaz konumu da hafif basılı iken genellikle motorun max tork devrine kadar devir çevirmeye gerek duyulmaz. 4500 devirde motor içi sürtünmeler 2000 devire göre çok daha fazla olacağından bu koşullarda araç yazılımının önerdiği gibi 2000-2500 civarı vitesi yükseltmek daha verimli olacaktır.
2000 devirde uyarı veriyorsa şanzıman oranları kısa tutulmuştur o aracın çünkü 4500 devirde tork geliyor uzun şanzıman koysa araç sürekli devirli kullanmak gerekecek buda şehiriçi tüketimi çok fazla artırır.
Bu yüzden 6 ileri vites ve kısa oranlar kullanılarak aracın akıcılığını sağlamışlar.
Yeni nesil araçların çoğu 2000 devirden sonra yükseltme uyarısı veriyor.
Yani yakıt tüketimini azaltmak için hep yüksek viteslerde tutmak istiyor aracı
Şuan 1.0 LT EcoBoost motor var, bu da Max. Tork 1400dd diyor ama 1400 devirlerde vites yükseltirsem motor boğuluyor...
@@kemalonur7158 1400 devirde veriyor ama devamında tork aynı kalıp belirli devire kadar sabit gidiyor olabilir örnek 1400-4500 arası belli bir tork veriyorsa aracın vites oranları torkun yüksek olmasından kaynaklı yüksek oranlı tutulmuş olabilir. Bu sebeple araç 1400 devirin altında kullanıldığında zorlanabilir tork belirli bir devird kadar sabit gidiyor ise 2000 devirde vites değiştirmek sizin araç için daha iyi olabilir
@@adilylmaz210 vites yükseltince devir düştüğü için bu aralıktan çıkıyor, bu da motoru boğuyor diyorsunuz yani? mantıklı...
Ayrıca 3500 devirden sonrada daha güçlü bir ivmelenme oluyor araçta.
hız sabitleyici icat edildi. Peki devir sabitleyici özelliği olan araba var mı?
Cok dogru dizel i20 kullaniyorum aracim maks torku 2500 devirde veriyor ve ben vites degisimlerini 2500 2700 arasi yaparim ve uzun yolda 2100 2200 devir asagisinasagisina yokusuda 6. Vites 120ile cikmak yerine 5.vites 110 120 ile cikarim yani 2500 devir bandinda cikarim ve arac cidden devirli kullaninca daha az yakiyor
Chip Tuning nedir? Motor ömrünü kısaltırmı? Yakıt tüketimine etkisi nedir? konusunda video yayınlarsanız memnun olurum.
Merhabalar ben yazılım işi yapıyorum ayriyetten 1.3 95 hp lineam var aradaki fark daglar kadar sonuçta bu arabalar türkiye şartlarına göre kısıtlı geliyor doğru firma ile çalışırsanız memnuniyet yüksek olur ama bu işi 300 e yapanda var aman diyim ucuza kaçmayınız
Havalı somun sıkma tekonolojisi ile güç ayarlaması yapılabilir mi? Yani motor yükte değilken kompresör aracılığı ile depolanan hava devreye alınabilir mi? Veya şanzuman girişine havalı bir çevirici ile güç vererek gidiş sağlayan motor kullanılabilir mi? Hava depolaması petrol veya elektrik motorlu kompresörle olabilir mi? arabanın sürekli Maximum güçte çalışmadığı varsayımından yola çıkarak küçük hacim ve güçteki alternatif kaynaklardann güç depolayıp güç yönetimi ile yeni teknolojili, verimli, doğa ve cep dostu bir araç yapılamaz mı? Güç çevrim kayıpları çok mu olur? Kaynakların anlık yükten bağımsız depolama yapmalarından dolayı ömürleri uzamaz mı? Sürekli veya kalkışlarda bu tür eklentiler den destek alınabilir mi? İlgili soruları çoğaltabiliriz..Düşünen, deneyen olmuş mudur? Nelerin hesaplanması gerekir, bilgi olmadan fikir olmaz derler, sizde hepsi mevcut.. Konuyu Mühendis bakışıyla yorumlar mısınız? Teşekkürler..
Yazılım la alakalı video çekermisiniz nedir
Artısı eksisi vs
Kanalda var zaten cip tuning diye
Short shift yararlı mı gerekli mi bununla ilgili video çekermisiniz
1.3 litrelik dizel motor egea linea için küçük kalıyor 1500 rpm düşük kalıyor biraz da hp ile yürütmek gerekiyor .fiorino için videodaki hesap direk geçerli
97 model opel vectra cd 100 hp benzin-lpg ile optimum vites değiştirme, ideal motor torku, yakıt tasarrufu ile alakalı yorumlarınızı bilgilendirmenizi büyük bir merakla bekliyorum bununla alakalı video yapabilir misiniz ?
2600 2700 devirler civarı vites değiştirmek lazım. Gazlı olursa nasıl olur bilmem. Hızlı vites değiştiren birisiysen 2300 2400 devir aralığında da olur ilk 3 vites için böyle 4 ve 5. Viteste devir aralığı daha düşük de olabilir. 2000 2100 mesela. Çok düşük devirli kullanmak da iyi değil sibopları eğersin ve daha çok yakıt yakarsın.