De snijtafel: David van Reybrouck over zelfmoordaanslagen

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ต.ค. 2017
  • David van Reybrouck beweerde in De afspraak dat terroristen zelfmoordaanslagen plegen om in de media te komen. Mediarichtlijnen zouden volgens hem erger kunnen voorkomen. Ook vindt hij dat de telefonisten van de Zelfmoordlijn zich meer op het ontmoedigen van aanslagen moeten richten.
    De Vlaamse filosoof Maarten Boudry schuift aan in De snijtafel om Van Reybroucks ideeën te toetsen aan de realiteit. Het is soms lastig te bepalen wat Van Reybrouck precies wil zeggen. Wel wordt duidelijk wat hij vooral niet wil zeggen: God.
    VPRO.nl publiceert iedere maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. In deze online videoserie ontleedt, interpreteert en bekritiseert Kasper C. Jansen populaire cultuur. Dit doet hij elke aflevering met een gastcriticus.
    www.vpro.nl/desnijtafel
    Bronnen: ‘De afspraak’ op 27 juni 2017 (VRT, deredactie.be/cm/vrtnieuws/vid... ); ‘Isis sent instructions on truck attacks a month ago’ (Independent, www.independent.co.uk/voices/b... ); ‘Moeten media anders berichten na aanslagen? Denk en praat mee’ (David van Reybrouck, 1 juli 2017, decorrespondent.nl/7003/moete... ); Dabiq #15 (clarionproject.org/factsheets... ); IS-claim van de aanslag in Nice (heavyeditorial.files.wordpres... ); John Cleese over politieke correctheid (Big Think, bigthink.com/videos/john-clee... ).
    Zie www.vpro.nl/desnijtafel en www.vpro.nl/
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 34

  • @veganlion8662
    @veganlion8662 6 ปีที่แล้ว

    Kritische en redelijke analyse, fijne aanpak!

  • @roelandvanonckelen3554
    @roelandvanonckelen3554 6 ปีที่แล้ว

    Prima filmpje. Doe zo voort!

  • @captainzork6109
    @captainzork6109 5 ปีที่แล้ว

    Ik zou wel willen zeggen dat van Reybrouck's essay en argumenten over zelfmoordaanslagen educatief kunnen zijn. Ten eerste gaf deze snijsessie van dit televisiefragment weer welke misverstanden er over zelfmoordterroristen kunnen ontstaan. En ten tweede kan de discussie die plaats vond in het programma een framework om een meer verfijnde mening over i) zelfmoordterroristen te hebben en ii) wat men met het fenomeen 'zelfmoordaanslag' zou moeten doen.

  • @therealspixycat
    @therealspixycat 6 ปีที่แล้ว +1

    Het gaat natuurlijk niet om dat we de naam van de pleger weten maar meer om van hoe we de aanslag algemeen noemen liefst over landgrenzen en over zeer lange tijd zoals de "Charlie Hebdo" aanslag

  • @gompiegom
    @gompiegom 6 ปีที่แล้ว +12

    Dar punt waar rond 2:30 over wordt gesproken vind ik persoonlijk ook best logisch. Ik kan me voorstellen dat er bepaalde eenlingen in de maatschappij zijn die worden geïnspireerd door nieuwslezing, maar die niet gelijk tot IS behoren. Dan zou dit punt dus prima opgaan.

    • @gompiegom
      @gompiegom 6 ปีที่แล้ว +6

      het is trouwens ook helemaal niet nodig om informatie over explosieven te krijgen via de media. Als je eenmaal geïnspireerd bent, dan kan je dat gewoon zelf vinden.

    • @JustSomeone8288
      @JustSomeone8288 6 ปีที่แล้ว +2

      Het idee van de copycat kan natuurlijk logisch beredeneerbaar zijn, maar dat betekent niet dat de media zich uit angst daarvoor stil moet houden over geweld/misdaad. Daarnaast denk ik dat jihadisten de ideeën meer vanuit jihadistische moskeeën krijgen dan vanuit de media.

    • @Madrrrrrrrrrrr
      @Madrrrrrrrrrrr 6 ปีที่แล้ว

      Klopt helemaal. Maar hij heeft er in het geheel niet goed over nagedacht. Die zelfmoord vergelijking gaat gewoon weg niet op. En hij spreekt zich verder ook best vaak tegen. En ja het is een probleem zodra mensen in je omgeving radicaliseren en waar je als ouder daar vervolgens mee naar toe kan. Of in zijn geval als je als aankomende Jihadi twijfels hebt en er over wil praten. Al vermoed ik dat die laatste niet heel vaak voorkomen. Het zijn volgens mij 'dope' hoofden ( de naalden en afklembanden in Parijs lagen in het apartement) die tussen 2 werelden opgroeien met alle gevolgen van dien. Verder vind ik religie de schuld geven niet heel relevant. Zelfde als het lonewolf principe. Deze discussie speelt vaak op het internet maar slaat nergens op. Het is helemaal niet echt relevant. Tenzij je de hele Islam er de hele tijd bij de haren wil bijslepen. Of de islam alleen maar wil zien als de religie van vrede. Allebei zijn geforceerde reacties met een andere oorzaak.

    • @Madrrrrrrrrrrr
      @Madrrrrrrrrrrr 6 ปีที่แล้ว

      +Wouter Horjus
      Het is volgens mij best interessant om na te denken wat een totale media stop omtrent aanslagen zou opleveren. Die verdeel en heers angst strategie van IS is puur gebaseerd op een 'meewerkende' media. Censuur technisch zou het niet slim zijn maar als wapen tegen IS toch iets wat je niet helemaal moet uitvlakken.

    • @fritsrits7591
      @fritsrits7591 6 ปีที่แล้ว

      Eens! Het gaat ook niet alleen om het overnemen het methode of idee. Het gaat juist ook om die media hype er omheen waarover gesproken wordt. Die aandacht kan aantrekkelijk zijn plus dit helpt zijn/haar doel "angst aanjagen".

  • @jelmervanlenteren773
    @jelmervanlenteren773 6 ปีที่แล้ว

  • @Madrrrrrrrrrrr
    @Madrrrrrrrrrrr 6 ปีที่แล้ว

    Yes we zijn er weer. Een nieuwe hersenkraker. Zit nu op 2:25. Heb de comments gelezen en vraag mij af of deze discussie sowieso relevant is. Wat schieten we er precies mee op? Daarnaast vraag ik mij af wat de 'regels' in de media zijn omtrent zelfdoding. Eens kijken of de rest van deze aflevering hier antwoorden op gaat geven.

  • @Madrrrrrrrrrrr
    @Madrrrrrrrrrrr 6 ปีที่แล้ว

    Ja weer een luchtfietser. Mooie blootlegging van sommige typische Belgische logica.

  • @Drumsgoon
    @Drumsgoon 6 ปีที่แล้ว +1

    Is er al een term voor je westerse ideeën op andersdenken projecteren? occidentomorfisme?