Bu mesajlarınızı görünce çok mutlu oluyor ve iyi iş çıkardığımı düşünüyorum, çok teşekkür ederim eksik olmayın, sizlerin desteğiyle daha iyi videolar gelecek inşallah.
Hocam yokus asagi 1 .vitesten 2 ye atinca motor freni yapiyor araba one arakaya atiyor debriyaji daha serimi birakmam gerek gazada basmalimiyim @@OtobanTV
Her iki yeri göstermeniz çok güzel olmuş. Bilenlerden öğrenirken ayağıma bak işte böyle diyorlar ama görünmüyor ilk defa bu kadar net gördüğüm için öğrenmem de kolay oldu. Teşekkürler
3:34 hocam bu kasis geçme noktasında biraz detaylara girmek lazım . Trafik yoksa yaptığınız gibi geçiyoruz ama yoğun trafik varsa kasis geçerken önümüzde araçlar olur genelde freni bırakmak yerine duruma göre hafif frenle ilerlemek gerekebiliyor. Çok ağır trafikte vitesi 1 e düşürmekte gerekebilir. Teşekkürler kolay gelsin.
Acemi birisi o yokuşta debriyaja basip vitesi 3 e aldığı an araba aşağı doğru çok kısa bir sürede 80 km hızı görür ve yokuş aşağı olduğu için (acemi olan birisi için konuşuyorum ) direksiyon hakimiyetini kaybeder usta ve eski şoförlerin çok kullandığı bir söz vardır "Yokuşu kaçla çıktıysan aynı vitesle İneceksin derler " bence yokuş aşağı inerken bu kuralı uygulamak en mantıklısi zira frene araba hızlandı diye sürekli basılırsa frenler uzun rampalarda çok çabuk ısınır daha büyük ve kötü sonuçlar doğurur.
Hocam Merhaba. Hocam benim sorum şu ; Mesela yokuş aşağı yani çok asiri dik değil ama eğimli ve inişli bir yol 3.Viteste gidiyoruz. Fakat biraz ileride bir viraj var ve 2 ile girmemiz gerekiyor. 3. Vites fazla oluyor. Bu durumda vites küçültme yapacağız. Şimdi burada pedal kullanımını nasıl olacak ? Viraja girmeden fren ile aracın hızını kesip ayağımızı frende tutarak debriyaja basıp vitesi 2 ye alıp debriyaji yavaşça kavrama noktasına getirip ardından freni çekip daha sonrada debriyaji yavaşça bırakacak miyiz yok sa birde şöyle birşey duydum yine aynı şekilde fren ile yavaşlama yapıp ayağımızı frenden çekmeden debriyaja basıp vitesi 3 ten 2 ye alıp daha sonra önce debriyaji yavaşça kaldırıp fren yine basılı olacak ( araba hizlanmasin ) daha sonra debriyaj komple kalktıktan sonra frenlede yavaş yavaş virajı dönüp frenden çekip yola devam ederek mi ? Biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmiş imdir ? Cevaplarsan çok sevinirim hocam.
Hocam çok harika.Yalnız dik rampada sağa ve sola dönüşler yani L dönüş veya keskin viraj dönüşleri nasıl yapabiliriz. Video veya yazılı bilgi verirseniz memnun olurum
İyi günler kolay gelsim hocam misal 3 . Vistesde giderken tümsekde 2 ye alıyoruz peki yavas giderken 2de giderken 1e almaya gerek varmı direk frenle geçdikden sonra 2ile devam edilir mi yoksa 1e düşürmek gereklimi
Hocam sasintisiz vites değiştirmeyi gösterir misiniz yani vites yukseltirken veya düşürürken debriyaji nasıl bırakmalı gaza hangi aşamada basicaz ayrıntılı anlatabilirmisiniz ayagimizi debriyajdan çekerken sol ayağımizda debriyajin kavradığı o hissettikten sonramı gazi ayarlicaz yoksa önce gazi ayarlayıp sonramı debriyaji kavramlara tutupmu birakicaz
Hocam merhaba, öncelikle video için teşekkürler gerçekten faydalı bir video. Fakat benim şöyle bir sorum var. Genelde uzun yolda rampa aşağı ve virajlı yol varsa kayma riskinden dolayı fren yapmıyorum. Genelde rampayı kaçla çıktıysam o viteste (çoğunlukla 3. vites oluyor) inmeye çalışıyorum. Fakat rampa inerken ister istemez devir çok yükseliyor ve motor bağırıyor, ara ara normal fren yapıp deviri 2500 civarına düşürüp tekrar freni bırakıyorum ve motor freniyle devam ediyorum. Uzun süren rampalarda bu şekilde yaptığımda her ne kadar 2500 e düşürsem de devir tekrar artıyor ve araç yine bağırmaya başlıyor. Son bir kaç seferde bu işlem sonucu araçta yoğun bir balata kokusu çıkmaya başladı. (triger kayışı, bilyesi ve krank kasnağı yeni değiştirildi.) Sizce yaptığım uygulama yanlış mı? Yanlış ise bu tür yollarda nasıl bir sürüş tavsiye edersiniz?
Merhaba öncelikle beğenmenize sevindim çok teşekkür ederim. Uzun süren rampa inişlerinde ara ara viteste iken fren yapmanız doğru ancak, örneğin 3. Viteste devir yükseliyor ve motor bağırmaya başlıyorsa 4. vitese alın ve ayağınızı gazdan çekin. Virajlı yollarda zaten viraja girmeden hız kesilmelidir, viraj içinde frenleme tehlikeli olabilir, kazasız sürüşler dilerim.
Merhaba, viraja girerken arabayi yavaşlatmak için tam debriyaj ve hafif hafif frenleyip yavasliyordum. Bu doğru değil mi ? Nasılsın yapmalıyım acaba ? Dağ eteği burada yol ve devam s çiziyor. Cevap verirseniz çok sevinirim. Bir de yokuş aşağı 2. Viteste ve tam dublaj hafif hafif frenle iniyorum, doğru mu ? Teşekkürler
Yokuş aşağı debriyaja basmanıza gerek yok, video da gösterdiğim şekilde viteste hafif hafif fren yaparak inebilirsiniz. Viraja girerken de debriyaja basmanıza gerek yok viteste hafif frene vasarak yavaşlatabilirsiniz. En son yüklediğim vites nasıl küçültülür videosunu izleyin.
Yüksek devirde yapılmadığı sürece zararı olmaz ancak burada aracın bakımlı olması da önemlidir, örneğin triger kayışı çok eski ise kopma durumu bile olabilir. Yüksek devirde olmamalı ve araç bakımlı olmalı.
@@OtobanTV Bizde ki Doğan hocam 93 model. O yüzden sordum teşekkür ederim. Geçende ölüyorduk yayla dönüşü full yüksek iniş. Fren balatası şişmiş el freni da dahil fren takımı iptal. Allah korudu yani anlatamam.
Viraja girmeden önce hızınızı azaltın, viraj içinde ise frene basmayın, normal seyrinizde hızınızı arttırmadan gaz pedalına hafifçe dokunarak virajı bitirin. Tabi bu düz zemin için geçerli, yokuş aşağı virajlı yolda gazdan ayağınızı çekin motor freninden faydalanın.
Hayır araba çalıştırırken gaza basılmaz, debriyaja basarak çalıştırın, şayet yokuş yukarı veya aşağı bir konumdaysanız tedbir amaçlı debriyajla birlikte frene de basın.
Hocam anlatım ve videonuz için teşekkürler. Kasisten geçerken önce fren sonra debriyaj mı yaptınız? Bana öyle geldi videoyu izlerken. Hafif fren demiştiniz sanırım.
Şu an tam hatırlayamadım ama normalde kasise kadar yavaşlayıp tam kasisten geçerken freni bırakmak gerekir, konu ile ilgili yakında bir video yayınlayacağım inşallah.
Aracınız dizel mi benzinli mi? Buna göre değişir,vites seçimi aslında hıza göre değil devire göre seçilmesi daha doğrudur, dizel araçlarda ortalama 2500 devirde bir üst vitese geçmek idealdir.
@@OtobanTV hocam benzinli LPG. Göstergeye göre hareket edeyim diyorum orada şu vitese at diye uyarı yapıyor ama bazen at dediği vites çok saçma geliyor. Ben 3000 devire geldiğinde bı üst vitese atıyorum 2000 devire geldiğinde bı alt vitese iniyorum. Sizce böyle yapmaya devam mı edeyim yada ne olursa olsun gösterge de yazan talimata göre mi hareket edeyim
Hocam çalışmak icin gittiğim yokuş bir yerde yokuşun ortasinda durup geri geri gittim.yani yokuşu arka çıktım daha sonra aşağı inerken frene defalarca kez basmama rağmen fren cok sertleşti ve bakamadım hemen el frenini çektim. Oldukca korktum.daha sonra tekrar çalıştırtim ve fren normale dönmüştü. Cok büyük bir panik yaşadım nedeni nedir acaba bir daha yasamakran korkuyorum
Tabi ki debriyaja basmadan da geçebilirsiniz, ancak tam kasisten geçerken ayağınız frende olmasın, kasise kadar yavaşlayın kasisten geçerken freni bırakın
@@OtobanTV hocam sehiricinde yada uzun yolda yokus asagi inerken vitesi dusuk tutuyorum lakin bu sefer de devir saati yukseliyor. Yani arac vites istiyor. Karadenizin daglik sert keskin virajlarindan nasil inecegiz. 2.ci vitesle bile zor iniyirum arac cok hizlaniyor..
Hocam siz yokuş assagi inerken hafif hafif firene basın dediniz bu dik yokuş için değildir diye düşünüyorum. yokuş assagi inerken dik yokustu firene dokunup dokunup durdum debriyaj siz ne olduysa bilmiyorum firen kitlendi el fireniyle durduk. Ondan sonra ben hep yokuş assagi yatay yokuş aşağı da olsa debriyaja basıp firenede küçük küçük ara ara basıp kontrol altında tutmaya çalışıyorum. Bu inişi kimisi olur diyor kimisi de olmaz. Dik yokuştan debriyaj ve kontrollü firenle iniyorum yatay yokuş aşağıda öyle yapıyorum. Umarım anlatabilmisimdir
Şayet vites boşta ise frenleriniz bir müddet sonra tutmayabilir çok tehlikelidir. Ben video da yokuş aşağı "viteste" nasıl inilir anlatmaya çalıştım ama size yine özet geçeyim; Yokuş aşağı aracınız mutlaka viteste olmalı, kesinlikle boşa almayın, yokuşun durumuna göre bir vites seçin ve viteste ara ara fren yaparak inin, burada ki amaç viteste motor freninden faydalanıp frene daha az ihtiyaç duymak ve kontrollü bir iniş sağlamak. Vites boşta olursa araç sürekli çok hız kazanır, frenleriniz gereğinden fazla ısınır, fren balatalarınız gereğinden fazla aşınır, motor freninden faydalanamazsınız ve en önemlisi Allah korusun frenleriniz tutmayabilir. Umarım anlaşılmıştır.
@@OtobanTV depriyaji aynı anda kullanmak araca zarar verir mi ,onu da sormuş ,yani depriyaja basılıp tutup hafif frenle inmek arac ta ne gibi zararı olur aciklarmisninz?
@@OtobanTV yani mecbur kalmadıkça alınmaması lazım demi ,ben de bazen ikisine aynı anda basıyorum çok tedirgin olduğumda yokuşta ,arabaya ne gibi zararları olur yada bir zarar i varmı?
Hocam araç hareket halindeyken vites 2’den 1’e geçerken vites çubuğu zorlanıyor sanki bir engel varmış gibi oluyor. Hız çok yüksek diye mi öyle oluyor yoksa vites 1 yalnızca kalkış için kullanıldığından mı?
Araç hareket halindeyken şayet hızınız durmaya yakın değilse 2. vitesten 1. vitese geçmez ya da çok zor geçer, zorlamayın. Evet 1. vites büyük oranda kalkış için kullanılır.
vites kucultuyor kasısler 2.vites ile gecilir ve genelde sehır ıcınde en az 3. vitesde kullanılır trafık veya cok kalabalık olmayan yerlerde bunun ıcın debrıyaja basıyor ama 2.viteste ilerliyorsan frene basarakda gecebılırsın
2.vitesle yokus asagi inilir mi yoksa yokus asagi arac kendiliginden hizlandigi icin arabanin bagirmamasi icin yokus asagiya yaklasmadan 3.vites mi yapilmasi gerekiyor. Olmasi gereken nedir
Bu durum yokuşa göre değişir, bulunduğunuz yokuşun durumuna göre uygun vitesi seçmeniz gerekir, örneğin benim indiğim yokuşta 2. viteste giderken ara ara hafif fren yaparak hız sabit tutulur bu sayede aracın çok hızlanması ve motorun bağırmasının önüne geçilir, şayet indiğiniz yokuş uzun ve trafik müsaitse 3. vitese geçilebilir.
Bu hızınıza bağlı, şayet duracak kadar yavaşlamışsanız aracın stop etmemesi için basılır, ama duracak kadar yavaşlanmamışsa basmaya gerek yok, yüksek vitesteyseniz vites küçültülür.
merhaba hocam,yokuş aşağa inerken vites 3 te olması dimi?çünkü vites 2 de devir biraz yüksek oluyor.birde hocam diyelim yanlışlıkla 4. cü vitesten 2 ye düşürdüm motora zararı olurmu?
Her yokuş ve yol şartları bir değil dolayısıyla indiğiniz yokuşa göre vites seçilmeli, 2. viteste hız ve devir yükseliyorsa ve yol müsaitse 3. vitese geçilmelidir. 4. viteste hızınız ve motor devri yüksekse zararı olur
hocamın dedıklerıne katılıyorum ayrıyetten 4. vites ile ilerlerken aracı bosa alıp frenle devırını dusurdukten sonra 2. vites ile devam edebılırsınız her zaman 4-3-2 olarak yapmanıza gerek yok fakat benım nacızane onerım tek tek dusurmenız ama dedıgım gıbı devırı uygun hale getırdıkten sonra dusurmenızın zararı yoktur
@@OtobanTV benim araçta dizel,1300 motor, devir 3000 e gelince vites değiştiriyorum, araç kendini ancak topluyor hissi geliyor, yokuşlarda kısa süreliğine de olsa 3000 deviri geçiyorum
55litre bu araba 55litre ile şehir içi kaç km yapıyor bide cordoba kullanıcısı biri bana dediki bayırda durdunmu kalkmaz daha bu araba doluysa bilgilendirimisin detaylı video istiyorum yaparsan sevinirim bayırda arabada 4-5kişi varken bide bi depo ile şehir içi kaç km onuda bekliyorum
Bir tam dolu depo ile hiç ölçüm yapmadım maalesef, zaten trafiğin durumu hava koşulları vs tüketimi çok değiştirir. Yokuşta eğer araçta 5 kişi ve bagaj doluysa kalkışta zorlandığı doğru bol gaz vermek verekiyor. Konu ile ilgili video çekmeye çalışacağız.
Hocam merhaba Yeni araç aldım 50 binde ekspertiz 3000 devirden sonra vites attır biraz zorla dedi neden acaba eski tabirle motor acılmamış mı demek araç 50 binde
Aldığınız araç yeni mi eski bir araç mı, bilmiyorum ama motor açma tabiri eski araçlar için geçerliydi, yeni araçlarda böyle bir durum yok. Belki önceki sahibi aracı çok devirsiz yani sürekli çok düşük devirde kullanmış olabilir, sürekli düşük devir egr valfi ve dizel partikül filtresini tıkayabilir, ekspertiz bunun için demiş olabilir. Ama sürekli 3000 devir üzeri vites değiştirmek de iyi değil, aracınızın marka model ve motoru dizel mi benzinlimi yazarsanız daha net birşey söyleyeblirim
Anladım, dediğim gibi önce ki sahibi devirsiz kullanmış olabilir ama sizin de sürekli 3000 devir üzerinde vites değiştirmeniz doğru olmaz zira aracınız maksimum torkunu 1750 devirde veriyor, ideali 2000-2500 devir aralığıdır. Dizel partikül filtresi ve egr tıkanmaması için arada bir 3000 devir üzeri kullanabilirsiniz ama dediğim gibi arada bir, aracınız hayırlı olsun.
Yokuş aşağı indiğim için, kinetik enerji var yani tekerleklerin çekiş gücü, torku yüksek bu nedenle stop etmez ama tabi frene hafif basıyoruz, sert basarsak stop eder
Yokuş aşağı boşta araç sürekli hızlanır ve sürekli fren yapmak zorunda kalırsınız, motor freninden faydalanamazsınız, fren balatalarınız çok ısınır ve ayrıca tehlikelidir de. Viteste ise motor freninden faydalanırsınız, güvenli ve dengeli frenleme yaparsınız aynı zamanda yakıt tasarrufu da yapmış olursunuz.
@@metekaya174 vites 1 e alınıp inilebilir, çok sert ve kısa bir rampa ise vites iki ile veya 1 ile hafif fren yaparak inilebilir, ayağın sürekli debriyajda kalması çok istenenilen birşey değil. Arada yapılabilir, mecbur kalındığında yapılır ama mümkün mertebe debriyaji az kullanacağımız yöntemler tercih edilmeli. Örneğin vites düşürüp yokuşu inmek gibi.
Şöyle söyleyeyim, boşa alırsanız motor frenini kullanamayacağınız için araç sürekli hızlanır ve sürekli fren yapmak zorunda kalırsınız, fren balatalarınız gereğinden fazla aşınır ayrıca boşta araç yakıt tüketmeye devam eder, viteste ayağınızı gazdan çektiğinizde yakıtı keser
Bu adam (hocamız) çok ciddi bir anlatım yeteneğine sahip helal olsun, emeğinize sağlık çok iyi kamera açısı çok iyi anlatım mantığı bravo :)
Bu mesajlarınızı görünce çok mutlu oluyor ve iyi iş çıkardığımı düşünüyorum, çok teşekkür ederim eksik olmayın, sizlerin desteğiyle daha iyi videolar gelecek inşallah.
@@OtobanTV merhaba yavaşlamadan da vites düşürülür mü
@@OtobanTV örneğin 3. Viteste normal bir şekilde gidiyorum frenle yavaşlamadan 2. Vitese düşürebilirmiyim
@@OtobanTV hocam neden 1.viteste kalkarken önce gaz sonra debriaj ben önce yarim debriaj sonra gaz veriyorum yanlismi
Hocam yokus asagi 1 .vitesten 2 ye atinca motor freni yapiyor araba one arakaya atiyor debriyaji daha serimi birakmam gerek gazada basmalimiyim @@OtobanTV
Hocam hem yolu ben pedalları ayrı ayrı göstermeniz harika sizin sayenizde hiç Manuel’e daha önce binmememe rağmen ilçe değiştirdim :)
Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim, faydası olduysa ne mutlu
Her iki yeri göstermeniz çok güzel olmuş. Bilenlerden öğrenirken ayağıma bak işte böyle diyorlar ama görünmüyor ilk defa bu kadar net gördüğüm için öğrenmem de kolay oldu. Teşekkürler
Beğenmenize sevindim, ben teşekkür ederim
Hocam gerçekten allah sizden razı olsun butun videolari bakiyorum sizin gibi hem pedallari hem yolu gosteren yok iyi gunler🙏
Beğenmenize sevindim, Allah sizden de razı olsun
Kısa ve akılda kalıcı bir video olmuş teşekkür ediyorum 😊
Beğenmenize sevindim ben teşekkür ederim.
Çok teşekkürler abi. Allah Razı Olsun.😊👍
Harikasınız hocam kurs hocasına söyleyeyim oda sizi izlesin ben öğrendim oda öğrenir sanırım...
@@muzaffercelebi8159 Çok teşekkür ederim.
Çok güzel bir anlatım yeni araç aldim eksiklerimi videolarla tamamlıyorum
@@ramazansaygl6774 Çok teşekkür ederim
3:34 hocam bu kasis geçme noktasında biraz detaylara girmek lazım . Trafik yoksa yaptığınız gibi geçiyoruz ama yoğun trafik varsa kasis geçerken önümüzde araçlar olur genelde freni bırakmak yerine duruma göre hafif frenle ilerlemek gerekebiliyor. Çok ağır trafikte vitesi 1 e düşürmekte gerekebilir. Teşekkürler kolay gelsin.
Hocam çok güzel anlatınız eliniz ayaklarınıza sağlık kafama girdi allah razı olsun bence izlemenizi tavsiye ederim
Faydası olduysa ne mutlu ben teşekkür ederim, Allah sizden de razı olsun
Babam bana ikide bir kızıp bağıracağına bu adam gibi anlatsaydı teşekkürler hocam
sizin gibi en guzel anlatan gormedim yaa 🎉
Çok teşekkür ederim
Faydalı bir video olmuş tebrikler
Abi vallahi keske surucu hocam sn olsan ilk derste kapardim herseyi
Cok güzel ve harika anlatım inşallah bu sayede araba kullanmayı öğrenecem teşekkürler.
Beğenmenize sevindim ben teşekkür ederim.
Acemi birisi o yokuşta debriyaja basip vitesi 3 e aldığı an araba aşağı doğru çok kısa bir sürede 80 km hızı görür ve yokuş aşağı olduğu için (acemi olan birisi için konuşuyorum ) direksiyon hakimiyetini kaybeder usta ve eski şoförlerin çok kullandığı bir söz vardır "Yokuşu kaçla çıktıysan aynı vitesle İneceksin derler " bence yokuş aşağı inerken bu kuralı uygulamak en mantıklısi zira frene araba hızlandı diye sürekli basılırsa frenler uzun rampalarda çok çabuk ısınır daha büyük ve kötü sonuçlar doğurur.
Hocam anlatım çok güzel Allah razı olsun
Beğenmenize sevindim, Allah sizden'de razı olsun.
Mükemmel anlatim.
Çok teşekkürler.
Detaylı çok güzel anlaşılır bir anlatım olmuş
Çok teşekkür ederim beğenmenize sevindim
Çok faydalı bir çekim olmuş tskler
Çok teşekkürler.
Sagolun hocam bende aldim ehliyetimi yedi ay oldu tekbinmedim daha esim oglumla bindim 😊
Harik bir anlatım tent
Çok teşekkürler
İYİKİ VARSINIZ
Çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederim.
Hocam dik yokuş aşağı iniş videonuz varmi ?
Hocam siz çok net anlatıyorsunuz ben uygularken mükemmel olamıyorum 😮😢
Zamanla olacak çalışmaya devam.
Fitesi 3 alın, motora aşırı zararı olur, sonuç olarak hızınız değişmicek, sadece motor rahatlanır
Teşekkürler emeğine sağlık
👍
Allah razi olsun cok guzrl bi anlatim
Beğenmenize sevindim Allah sizden de razı olsun
Allah razi olsun cok guzel anlatmışsınız hocam
Beğenmenize sevindim Allah sizden de razı olsun
Hocam Merhaba. Hocam benim sorum şu ; Mesela yokuş aşağı yani çok asiri dik değil ama eğimli ve inişli bir yol 3.Viteste gidiyoruz. Fakat biraz ileride bir viraj var ve 2 ile girmemiz gerekiyor. 3. Vites fazla oluyor. Bu durumda vites küçültme yapacağız. Şimdi burada pedal kullanımını nasıl olacak ? Viraja girmeden fren ile aracın hızını kesip ayağımızı frende tutarak debriyaja basıp vitesi 2 ye alıp debriyaji yavaşça kavrama noktasına getirip ardından freni çekip daha sonrada debriyaji yavaşça bırakacak miyiz yok sa birde şöyle birşey duydum yine aynı şekilde fren ile yavaşlama yapıp ayağımızı frenden çekmeden debriyaja basıp vitesi 3 ten 2 ye alıp daha sonra önce debriyaji yavaşça kaldırıp fren yine basılı olacak ( araba hizlanmasin ) daha sonra debriyaj komple kalktıktan sonra frenlede yavaş yavaş virajı dönüp frenden çekip yola devam ederek mi ? Biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmiş imdir ? Cevaplarsan çok sevinirim hocam.
Abj trafikte dur kalk vidyosu çekermisiniz lutfenn
Yakında çok detaylı bir video yayınlayacağım inşallah, takipte kalın.
Teşekkürler 💯💯💯💯🥰
hocam tümseklere girmeden önce vites kuculturken hemen gazami basmaliyiz yoksa debriyazjmi
Araci kaldirmak istiyosak debriaja sonuna kadar bas vitesi 1 al gaz bas yavastan debriajdan ayagini cek
Hocam çok harika.Yalnız dik rampada sağa ve sola dönüşler yani L dönüş veya keskin viraj dönüşleri nasıl yapabiliriz. Video veya yazılı bilgi verirseniz memnun olurum
km ve devirli olarak vites yükseltme ve düşürme araralıkları nasıl olmalı ?teşekkürler.
Hocam sorum var şimdi 4:45 durarken sadce frene bastınız debriaj basmadınız
Boşa almıştır
İyi günler kolay gelsim hocam misal 3 . Vistesde giderken tümsekde 2 ye alıyoruz peki yavas giderken 2de giderken 1e almaya gerek varmı direk frenle geçdikden sonra 2ile devam edilir mi yoksa 1e düşürmek gereklimi
Araba 2.viteste de kalkar zaten hareket halindeki araç 1. Vitese alınmaz
Hocam yokus assagi vitesi nasil aticaz 1 den 2 ye
Hocam sasintisiz vites değiştirmeyi gösterir misiniz yani vites yukseltirken veya düşürürken debriyaji nasıl bırakmalı gaza hangi aşamada basicaz ayrıntılı anlatabilirmisiniz ayagimizi debriyajdan çekerken sol ayağımizda debriyajin kavradığı o hissettikten sonramı gazi ayarlicaz yoksa önce gazi ayarlayıp sonramı debriyaji kavramlara tutupmu birakicaz
Vites değiştirirken debriyaj nasıl bırakılır konulu video yakında gelecek takipte kalın, teşekkürler.
Bol bol pratik yap boşver videoyu ne kadar izlersen izle anlayamazsın işin özü pratik
@@emreguler8483Pratik tabikide önemli ama önce bilgilenmesi gerekli pratik sonra
Yokuşta durduk kalkışı yapar yapmaz sağa döneceğiz kalkış yaparken önce sol sinyal sonra hemen sağ sinyal mi yoksa direk sağ sinyal mi vereceğiz
Hocam kullanmış oldugunuz ibizanın o modelini tavsiye eder misiniz
Yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum, daha önce de seat araçlarım oldu, çok memnunum tavsiye ederim. Aracım cordoba bu araba 😊
Hocam bide nasıl vitesin kaçta olduğunu anlıyorsunuz nasıl boşa atıyorsunuz rica etsem vites kutusunu bize anlatırmısınız öbür videoda
Vites topuzuna bakıyorsun kardeşim. Vites ortada olunca da boşta olur. Debriyaja basıp yapıyon onda
13 kez laykladım yegenim
Hocam şimdi yokuş aşağıya inerken vitesi ikiye alıp hafif hafif firen yapıyoruz nerelerde debriyaja basacaz yokuş aşağıya inerken
Duracağınız zaman araç istop etmesin diye
Hocam merhaba, öncelikle video için teşekkürler gerçekten faydalı bir video. Fakat benim şöyle bir sorum var. Genelde uzun yolda rampa aşağı ve virajlı yol varsa kayma riskinden dolayı fren yapmıyorum. Genelde rampayı kaçla çıktıysam o viteste (çoğunlukla 3. vites oluyor) inmeye çalışıyorum. Fakat rampa inerken ister istemez devir çok yükseliyor ve motor bağırıyor, ara ara normal fren yapıp deviri 2500 civarına düşürüp tekrar freni bırakıyorum ve motor freniyle devam ediyorum. Uzun süren rampalarda bu şekilde yaptığımda her ne kadar 2500 e düşürsem de devir tekrar artıyor ve araç yine bağırmaya başlıyor. Son bir kaç seferde bu işlem sonucu araçta yoğun bir balata kokusu çıkmaya başladı. (triger kayışı, bilyesi ve krank kasnağı yeni değiştirildi.) Sizce yaptığım uygulama yanlış mı? Yanlış ise bu tür yollarda nasıl bir sürüş tavsiye edersiniz?
Merhaba öncelikle beğenmenize sevindim çok teşekkür ederim. Uzun süren rampa inişlerinde ara ara viteste iken fren yapmanız doğru ancak, örneğin 3. Viteste devir yükseliyor ve motor bağırmaya başlıyorsa 4. vitese alın ve ayağınızı gazdan çekin. Virajlı yollarda zaten viraja girmeden hız kesilmelidir, viraj içinde frenleme tehlikeli olabilir, kazasız sürüşler dilerim.
@@OtobanTV Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Sağlıklı günler.
@@OtobanTV hocam peki rampa yukarı nasıl vites değiştirilir
Merhaba, viraja girerken arabayi yavaşlatmak için tam debriyaj ve hafif hafif frenleyip yavasliyordum. Bu doğru değil mi ? Nasılsın yapmalıyım acaba ? Dağ eteği burada yol ve devam s çiziyor. Cevap verirseniz çok sevinirim. Bir de yokuş aşağı 2. Viteste ve tam dublaj hafif hafif frenle iniyorum, doğru mu ? Teşekkürler
Yokuş aşağı debriyaja basmanıza gerek yok, video da gösterdiğim şekilde viteste hafif hafif fren yaparak inebilirsiniz. Viraja girerken de debriyaja basmanıza gerek yok viteste hafif frene vasarak yavaşlatabilirsiniz. En son yüklediğim vites nasıl küçültülür videosunu izleyin.
Motor freni kullanmak araca zarar verir mi hocam, mesela vites 2 de iken aracın hızlanması durumu? Teşekkür ederim
Yüksek devirde yapılmadığı sürece zararı olmaz ancak burada aracın bakımlı olması da önemlidir, örneğin triger kayışı çok eski ise kopma durumu bile olabilir. Yüksek devirde olmamalı ve araç bakımlı olmalı.
@@OtobanTV Bizde ki Doğan hocam 93 model. O yüzden sordum teşekkür ederim. Geçende ölüyorduk yayla dönüşü full yüksek iniş. Fren balatası şişmiş el freni da dahil fren takımı iptal. Allah korudu yani anlatamam.
Emeğine sağlık hocam Allah razı olsun istifade ediyoruz .
Çok teşekkür ederim Allah sizden'de razı olsun.
Sinal sesi cok kuttu basimi sisirdi arabada sanki kamyon 😂
Çok dik yokuşun tepesindeyken aşağı doğru kalkış ve devamı nasıl olur? Sizin videoyu çektiğiniz yokuş çok dik değil.
Çok dik yokuştan kalkış ve iniş videosunu da çekeceğim yakında inşallah.
Güzel video
Çok teşekkürler
Aynen cok guzel
Merhaba 4. Viteste gidiyoruz frenle hızımızı azaltıp 3. Vitese düştük virajda dönme esnasında dönerken hangi pedallar kullanmalıyız
Viraja girmeden önce hızınızı azaltın, viraj içinde ise frene basmayın, normal seyrinizde hızınızı arttırmadan gaz pedalına hafifçe dokunarak virajı bitirin. Tabi bu düz zemin için geçerli, yokuş aşağı virajlı yolda gazdan ayağınızı çekin motor freninden faydalanın.
Ikide bir debriyaja bastınız arada o neden..
Vites gecisleri de durmadankaynadi cunki pedallar kapatmis ekranı..
Neden depriyaja basmaliyiz ilk calistirmada hem benzinli hemde dizelde demi bilgilendirirseniz seviniriz
Kanalımızda bunu yapmadan arabanı çalıştırma videosu var orada detaylı anlattım izleyebilirsiniz.
Hocam araci ilk çalıştırirken sadece debriyaj a mi basicaz ayni anda gazada basmak gerekmi?
Hayır araba çalıştırırken gaza basılmaz, debriyaja basarak çalıştırın, şayet yokuş yukarı veya aşağı bir konumdaysanız tedbir amaçlı debriyajla birlikte frene de basın.
@@OtobanTV teşekkür ederim👍👍👍
Hocam topuğumuzu hareket ettirmemizde bir sakınca var mı kimi hocalar öyle diyor siz yapmıyorsunuz diye sordum
Bizim hoca yokus asagi depriyaz basılı firenle indirtiyor
Hangisini daha dogru
Hangi hocaymis o :))))) kesinlikle yanlış bir öğretiş şekli yokuş aşağı giderken debriyaja gerek yoktur
paspasın ve pedalın kiri muazzam
Güçlü ışık ve kış günü gayet normal -10 derecede pedal temizliği ile mi uğraşalım?
Hocam peki rampa aşağı indiyimizde rampada çok dik diyelim 1 Ci fiteste devir 3 bine gelmesi normalmi acaba yani bağırarak iniyor sıkıntı olmaz demi
aklımdaki bütün sorulara cevap oldu. bu bilgileri herkes es geçiyor kursta bile verilmiyor teşekkürler
Ben teşekkür ederim 👍
Merhaba kullandığınız arac dizel mi acaba
Sesinden belli olmuyomu
Hocam anlatım ve videonuz için teşekkürler. Kasisten geçerken önce fren sonra debriyaj mı yaptınız? Bana öyle geldi videoyu izlerken. Hafif fren demiştiniz sanırım.
Şu an tam hatırlayamadım ama normalde kasise kadar yavaşlayıp tam kasisten geçerken freni bırakmak gerekir, konu ile ilgili yakında bir video yayınlayacağım inşallah.
Araçla yokuş aşağı birinci veya ikinci viteste indigim zaman araç motor devri dörtbine çıkıyor motor çok bağırıyor ne yapmaliyim
Ara ara fren yapın ya da 3. viteste inilebiliyorsa 3. vviteste inin.
Ben geri geri gelirken debriyajı yarım yapıyorum ve 7 8 saniyede bi bidaha yarım yapıyorum (düz yolda) sorun olurmu ve araç stop edermi
debriyaja her zaman tamamen basılmalıdır kullanman gereken zamanlarda özellikle vites değiştirirken ve arabayı çalıştırırken
Hocam 6 vitesli bir araçta doğru vites atımı nasıl olmalıdır. Hangi hızda kaçıncı vites atılır bunu hıza göre açıklayabilir misiniz?
Aracınız dizel mi benzinli mi? Buna göre değişir,vites seçimi aslında hıza göre değil devire göre seçilmesi daha doğrudur, dizel araçlarda ortalama 2500 devirde bir üst vitese geçmek idealdir.
@@OtobanTV hocam benzinli LPG. Göstergeye göre hareket edeyim diyorum orada şu vitese at diye uyarı yapıyor ama bazen at dediği vites çok saçma geliyor. Ben 3000 devire geldiğinde bı üst vitese atıyorum 2000 devire geldiğinde bı alt vitese iniyorum. Sizce böyle yapmaya devam mı edeyim yada ne olursa olsun gösterge de yazan talimata göre mi hareket edeyim
Hocam kasisi geçerken boşa alıp geçsek yanlış mı olur?
Boşa alıp da geçebilirsiniz ama tam kasisten geçerken ayağınız frende olmasın, yani kasise girmeden hızınızı düşürün
Hocamm yuklu minibusle yokus nasil ideal cikilir
Ben yokus asagi inerken her 2 den 3.vitese alisimda yigilma yapiyor one dogru arac hocam nerde yanls yapiyorum
3. Vites hızına gelince 3. Vitese geçin, debriyajı yavaşça bırakın.
@@OtobanTV teskkur ederim
Hocam rampa asagi inerken 3. Vites bana hizli geliyor.2. Viteste yavas yavas fren yapmadan iniyorum haliyle devir 5000-5500 oluyor. Bu yuksek devirin motora zarari olurmu.rampa inisim 10 dakika kadar suruyor boyle gidiyorum.
Yokuş aşağı hızınızın en düşük vites le inerseniz motor FRENİ den faydalanırsınız
Hocam çalışmak icin gittiğim yokuş bir yerde yokuşun ortasinda durup geri geri gittim.yani yokuşu arka çıktım daha sonra aşağı inerken frene defalarca kez basmama rağmen fren cok sertleşti ve bakamadım hemen el frenini çektim. Oldukca korktum.daha sonra tekrar çalıştırtim ve fren normale dönmüştü. Cok büyük bir panik yaşadım nedeni nedir acaba bir daha yasamakran korkuyorum
Hocam peki fites 2 deyken yavasladik tekrar 2 deyken kalkmak arabiyi çok titretir mi
Tam duracak kadar yavaşlarsanız titretir ama bu durum aracın motor gücüne göre değişebilir. Şayet tam duracak kadar yavaşlarsanız 1. Vitese alın.
Hocam 2.kasisten geçerken debriyaja bastınız basmadan yavaş yavaş frenlesek olur mu ?
Tabi ki debriyaja basmadan da geçebilirsiniz, ancak tam kasisten geçerken ayağınız frende olmasın, kasise kadar yavaşlayın kasisten geçerken freni bırakın
Hocam 2.vitesle kalktiniz bu yokus asagi oldugu icinmi cunku kalkis herzaman 1. Vitesle deniliyor dik yokus oldugu icinmi 2.vitesle hareket ettiniz
Evet yokuş aşağı olduğu için 2. viteste kalkış yaptım ama normalde her zaman 1. viteste kalkış yapılır tabi.
Teşekkürler
Yokuş aşağı inerken gaza basmayınca hızınız artıyor mu? Yoksa sabit hızla inerken brz daha yavaslamak için mi frene basıyorsunuz?
Tabi gaza basmasak bile yokuş aşağı hızımız artar bu nedenle ara ara fren yaparak aracın hızını sabit tutabilirsiniz.
@@OtobanTV hocam sehiricinde yada uzun yolda yokus asagi inerken vitesi dusuk tutuyorum lakin bu sefer de devir saati yukseliyor. Yani arac vites istiyor. Karadenizin daglik sert keskin virajlarindan nasil inecegiz. 2.ci vitesle bile zor iniyirum arac cok hizlaniyor..
Hocam siz yokuş assagi inerken hafif hafif firene basın dediniz bu dik yokuş için değildir diye düşünüyorum. yokuş assagi inerken dik yokustu firene dokunup dokunup durdum debriyaj siz ne olduysa bilmiyorum firen kitlendi el fireniyle durduk. Ondan sonra ben hep yokuş assagi yatay yokuş aşağı da olsa debriyaja basıp firenede küçük küçük ara ara basıp kontrol altında tutmaya çalışıyorum. Bu inişi kimisi olur diyor kimisi de olmaz. Dik yokuştan debriyaj ve kontrollü firenle iniyorum yatay yokuş aşağıda öyle yapıyorum. Umarım anlatabilmisimdir
Şayet vites boşta ise frenleriniz bir müddet sonra tutmayabilir çok tehlikelidir. Ben video da yokuş aşağı "viteste" nasıl inilir anlatmaya çalıştım ama size yine özet geçeyim; Yokuş aşağı aracınız mutlaka viteste olmalı, kesinlikle boşa almayın, yokuşun durumuna göre bir vites seçin ve viteste ara ara fren yaparak inin, burada ki amaç viteste motor freninden faydalanıp frene daha az ihtiyaç duymak ve kontrollü bir iniş sağlamak. Vites boşta olursa araç sürekli çok hız kazanır, frenleriniz gereğinden fazla ısınır, fren balatalarınız gereğinden fazla aşınır, motor freninden faydalanamazsınız ve en önemlisi Allah korusun frenleriniz tutmayabilir. Umarım anlaşılmıştır.
@@OtobanTV depriyaji aynı anda kullanmak araca zarar verir mi ,onu da sormuş ,yani depriyaja basılıp tutup hafif frenle inmek arac ta ne gibi zararı olur aciklarmisninz?
@@suc-fz5rg Debriyaja basmak da vitesi boşa almaktır zaten, yukarıdaki açıklama her ikisi için de geçerlidir..
@@OtobanTV yani mecbur kalmadıkça alınmaması lazım demi ,ben de bazen ikisine aynı anda basıyorum çok tedirgin olduğumda yokuşta ,arabaya ne gibi zararları olur yada bir zarar i varmı?
Hocam kasisten geçerken debriyaja kesinlike basmalimiyoz
Hocam araç hareket halindeyken vites 2’den 1’e geçerken vites çubuğu zorlanıyor sanki bir engel varmış gibi oluyor. Hız çok yüksek diye mi öyle oluyor yoksa vites 1 yalnızca kalkış için kullanıldığından mı?
Araç hareket halindeyken şayet hızınız durmaya yakın değilse 2. vitesten 1. vitese geçmez ya da çok zor geçer, zorlamayın. Evet 1. vites büyük oranda kalkış için kullanılır.
@@OtobanTV arkamizda trafik varsa onumuzde agr giden bir yuklu araci takip ederkn durmadan kac km olnca 1 .vitese almaliyiz
Zaten vites ikide kasisde neden debriyaja basıyoruz bı daha açıklarsanız iyi olur
kasis geçerken neden depraj fren yapıyorsunuz fren yavaş basıp neden geçmiyoruz
Hocam kasislerde iki ile giderken debriyaj a basmadan hafif fren yapıp kasisten geçerken freni bırakınca oluyor neden debriyaj basıyorsunuz anlamadim
vites kucultuyor kasısler 2.vites ile gecilir ve genelde sehır ıcınde en az 3. vitesde kullanılır trafık veya cok kalabalık olmayan yerlerde bunun ıcın debrıyaja basıyor ama 2.viteste ilerliyorsan frene basarakda gecebılırsın
Kardesim esim tiraktorunen bos fitesde giderkenkazayapti ve oldu tahtusmus onbakmis tiraktorun birtaklatmisorabasalistir madan gidiyordu bosda araba hiĺ gidermine olubeni aydilati
Hocam vites 4 te veya 5 te gidiyorum acil yavaşlamam lazım
Kanalımızda araba nasıl durdurulur videosu var izleyebilirsiniz, yakında vites küçültme ile ilgili de video yayınlayacağım.
Hocam yani yokuş aşağıya inerken debriyaja basmadan hafif hafif frene basabiliyormuyiz
Evet aynen öyle videoda gösterdiğim şekilde yapabilirsiniz
Çok güzel anlattınız hocam . Allah razı olsun. bize böyle bisey anatmamislardi kursta .bende önce depriyaj sonra frenle iniyodum yokuştan .
@@meczup__1024 Faydası olduysa ne mutlu Allah sizden de razı olsun
Abi yokus çıkarken vites degistirilirmi
EVET
2.vitesle yokus asagi inilir mi yoksa yokus asagi arac kendiliginden hizlandigi icin arabanin bagirmamasi icin yokus asagiya yaklasmadan 3.vites mi yapilmasi gerekiyor. Olmasi gereken nedir
Bu durum yokuşa göre değişir, bulunduğunuz yokuşun durumuna göre uygun vitesi seçmeniz gerekir, örneğin benim indiğim yokuşta 2. viteste giderken ara ara hafif fren yaparak hız sabit tutulur bu sayede aracın çok hızlanması ve motorun bağırmasının önüne geçilir, şayet indiğiniz yokuş uzun ve trafik müsaitse 3. vitese geçilebilir.
Hocam kasısten geçerken debriyaja basmak zorun damoıyız
Bu hızınıza bağlı, şayet duracak kadar yavaşlamışsanız aracın stop etmemesi için basılır, ama duracak kadar yavaşlanmamışsa basmaya gerek yok, yüksek vitesteyseniz vites küçültülür.
Hocam güzel video ama seslendirme çok kötü.Sesi sona getirsende iyi duyulmuyor.
Haklısınız, yakında daha iyi videolar gelecek inşallah.
merhaba hocam,yokuş aşağa inerken vites 3 te olması dimi?çünkü vites 2 de devir biraz yüksek oluyor.birde hocam diyelim yanlışlıkla 4. cü vitesten 2 ye düşürdüm motora zararı olurmu?
Her yokuş ve yol şartları bir değil dolayısıyla indiğiniz yokuşa göre vites seçilmeli, 2. viteste hız ve devir yükseliyorsa ve yol müsaitse 3. vitese geçilmelidir. 4. viteste hızınız ve motor devri yüksekse zararı olur
hocamın dedıklerıne katılıyorum ayrıyetten 4. vites ile ilerlerken aracı bosa alıp frenle devırını dusurdukten sonra 2. vites ile devam edebılırsınız her zaman 4-3-2 olarak yapmanıza gerek yok fakat benım nacızane onerım tek tek dusurmenız ama dedıgım gıbı devırı uygun hale getırdıkten sonra dusurmenızın zararı yoktur
Hocam aracım benzin tüplü benzinler daha çok gaz istediği için her 3000 devirde bir vites değiştiriyorum doğru mu yapıyorum hocam:)
Doğrudur, atmosferik benzinli araçlarda 2500-3000 devir aralığı idealdir.
@@OtobanTV benim araçta dizel,1300 motor, devir 3000 e gelince vites değiştiriyorum, araç kendini ancak topluyor hissi geliyor, yokuşlarda kısa süreliğine de olsa 3000 deviri geçiyorum
Hocam dikiz aynasından Gazapizm'e çok benziyorsunuz
55litre bu araba 55litre ile şehir içi kaç km yapıyor bide cordoba kullanıcısı biri bana dediki bayırda durdunmu kalkmaz daha bu araba doluysa bilgilendirimisin detaylı video istiyorum yaparsan sevinirim bayırda arabada 4-5kişi varken bide bi depo ile şehir içi kaç km onuda bekliyorum
Bir tam dolu depo ile hiç ölçüm yapmadım maalesef, zaten trafiğin durumu hava koşulları vs tüketimi çok değiştirir. Yokuşta eğer araçta 5 kişi ve bagaj doluysa kalkışta zorlandığı doğru bol gaz vermek verekiyor. Konu ile ilgili video çekmeye çalışacağız.
Hocam merhaba Yeni araç aldım 50 binde ekspertiz 3000 devirden sonra vites attır biraz zorla dedi neden acaba eski tabirle motor acılmamış mı demek araç 50 binde
Aldığınız araç yeni mi eski bir araç mı, bilmiyorum ama motor açma tabiri eski araçlar için geçerliydi, yeni araçlarda böyle bir durum yok. Belki önceki sahibi aracı çok devirsiz yani sürekli çok düşük devirde kullanmış olabilir, sürekli düşük devir egr valfi ve dizel partikül filtresini tıkayabilir, ekspertiz bunun için demiş olabilir. Ama sürekli 3000 devir üzeri vites değiştirmek de iyi değil, aracınızın marka model ve motoru dizel mi benzinlimi yazarsanız daha net birşey söyleyeblirim
@@OtobanTV dizel 50 bin kmde 2012 linea 1.3 multijet
Anladım, dediğim gibi önce ki sahibi devirsiz kullanmış olabilir ama sizin de sürekli 3000 devir üzerinde vites değiştirmeniz doğru olmaz zira aracınız maksimum torkunu 1750 devirde veriyor, ideali 2000-2500 devir aralığıdır. Dizel partikül filtresi ve egr tıkanmaması için arada bir 3000 devir üzeri kullanabilirsiniz ama dediğim gibi arada bir, aracınız hayırlı olsun.
@@OtobanTV teşekkür ederim ilk aracım biraz heyecan var kafama takılanları sormak istedim teşekkürler tekrar :)
Hocam merhaba. Haftaya sınavım var ama aklıma bir şey takıldı. Deviriniz düşük olmasına rağmen frene debriyaja basmadan bastınız ve stop etmedi neden?
Yokuş aşağı indiğim için, kinetik enerji var yani tekerleklerin çekiş gücü, torku yüksek bu nedenle stop etmez ama tabi frene hafif basıyoruz, sert basarsak stop eder
Hocam Yokuş inerken vitesi boşa almanın arabaya zararı olur mu?
Yokuş aşağı boşta araç sürekli hızlanır ve sürekli fren yapmak zorunda kalırsınız, motor freninden faydalanamazsınız, fren balatalarınız çok ısınır ve ayrıca tehlikelidir de. Viteste ise motor freninden faydalanırsınız, güvenli ve dengeli frenleme yaparsınız aynı zamanda yakıt tasarrufu da yapmış olursunuz.
@@OtobanTV hocam 50 metrelık cok sert bı inişi ayagımız debrıyajda hafıf hafıf frenle ınersek yıne ısınırmı balatalar yada bı zararı varmı
@@metekaya174 vites 1 e alınıp inilebilir, çok sert ve kısa bir rampa ise vites iki ile veya 1 ile hafif fren yaparak inilebilir, ayağın sürekli debriyajda kalması çok istenenilen birşey değil. Arada yapılabilir, mecbur kalındığında yapılır ama mümkün mertebe debriyaji az kullanacağımız yöntemler tercih edilmeli. Örneğin vites düşürüp yokuşu inmek gibi.
@@muhammedaksoy8787 tesekkurler
Hocam yokuş inmeye hazırlanmak için durduğunuz yerde neden 2. viteste kalktınız ?
Merhaba, yokuş aşağı olduğu için bir kereye mahsus öyle yaptım
hocam Afyon mu burası
Evet Afyonkarahisar.
Yokuş aşağı boşa alsak araca zararı olur mu?
Şöyle söyleyeyim, boşa alırsanız motor frenini kullanamayacağınız için araç sürekli hızlanır ve sürekli fren yapmak zorunda kalırsınız, fren balatalarınız gereğinden fazla aşınır ayrıca boşta araç yakıt tüketmeye devam eder, viteste ayağınızı gazdan çektiğinizde yakıtı keser
Çok saolun. Ben hep boşa alırdım bundan sonra almamaya gayret göstereceğim.