Dostlarım, videodaki alkol seyreltilmiş alkoldür. Elimde saf olmadığı için bunu kullandım. Amaç kaynama noktasını göstermektir. Testin amacı kaynama noktalarının farkını bilmek ve bu sayede metil etil ayırdımını yapmaktır.
Bu zamana kadar bu konu ile ilgili cok hayati cok mukemmel bir bilgi.Ayrica bu kadar kisi konu ile ilgili video cekerken bu noktaya dair hic bir evde yapılan test bilgisi yokken.Tesekkur ederim.
Kardeşim her ne kadar yılların iciciside olsak şartlar gereği son zamanlarda açık etil alkol olduğuna inandığımız alkolü tüketiyoruz ama oldukça çekinerek belkide zeki insanlar olabiliriz fakat her konuda bilgili olmamız imkansız eline sağlık çok değerli bir paylaşım olmuş bu yöntemi hiç duymamıştım binlerce rakı yapım videosu çeken akıllı uslu adamlar bile böyle bir bilgi eklemiyor inşallah çok sayıda kişiye ulaşır
Mehmet Bey çok güzel bilgi verdiniz teşekkürler. Rastgele yerden alkol alanlar için müthiş değerli bir uygulama olmuş. Inşallah bundan sonra zehirlenme olmaz da insanlar ölmez. 🙏
Sayın hocam öncelikle bilgilendirme için teşekkürler. Seyreltilmiş ise 78 derecenin üstü ise sorun yok ancak maalesef kötü niyetli kişiler (metil satanlar) buradan başka bir çıkış yolu bulabilirler. Ellerindeki metili su ile seyreltirlerse o zaman sizin bahsettiğiniz yöntem işe yaramayacaktır. Su ile seyrelen metil 78 ve hatta daha üstü derecede kaynayacağından bizi aldatabilir. Bunu engellemenin yolu bir alkolmetre ile kaynatma işlemine başlamadan önce elimizdeki alkolün derecesini ölçmektir. Alkolmetre ile yapılan ölçümde 96% ve benzeri bir alkol oranını görürsek alkolün seyreltilmemiş olduğunu anlarız. O zaman işte sizin önerdiğiniz yol tam anlamıyla işe yarayacaktır. teşekkürler
Alkolmetre ile ölçüm sonucu elimizdeki alkol 96 derece bile olsa içinde metil karışımı varsa bunun oranını bu kaynatma yöntemi ile anlamak mümkün değildir.
Metil alkol oluşmaz fermantasyola sadece etil oluşur etil alkolu destile ederken yüksek sıcaklık ve basınç altında %3 düzeyinde metil oluşur oda ilk başta kazandan ayrılacağı için destilasyonun en baş % 3 lük kısmı ayrılır
su ve etil alkok karısımı old için 78 derece veta 100 derece arasında bi degerde kaynar içierisindeki su veya alkol derisim yüzdesine göre kaynama sıcaklıgı 78 e yada 100e daha yakın olabilir
Mehmet Bey öncelikle kanalınız için çok teşekkür ederim, tek kelime ile harika. Ben bir şey danışmak istiyorum. Sizin kanalınızdaki Bulgur ve Ekmek birası tariflerini birleştirerek yapmak istiyorum, daha iyi bir lezzet alacağımı düşündüm ama şöyle bir sorunum var iki tarifte kullandığınız şeker ve maya oranı farklı, hangisine göre yapmalıyım bilemedim. Bir öneriniz var mı?
Merhabalar Erdinç Bey, videolarım yararlı oluyorsa mutluluk duyarım. Aslında iki tarif birbirinden farklı aynı teknik ile yapılıyor ama tat ve oranlar farklı. Yine de blrleştirmek isterseniz bulgur birasındaki oranları kullanın derim.
Mehmet abi kolay gelsin yine muhteşem bilgilendirici bir video olmuş. Bu haberlerde izlediğimiz alkol kaynaklı ölümlerinin sebebi daha fazla kar için metil alkolü göz ardı etmeleri değil mi?
Teşekkür ederim kardeşim, aynen öyle. Metil alkol, etil alkole göre üretim olarak çok çok düşük maliyetlidir. Tat, koku ve renkten ayırt etmek mümkün değildir. Hatta içtikten sonra da kimse anlayamıyor. Zehirlenme belirtileri sanırım en az 10 - 12 saat sonra başlıyor. Geç kalınmış olması da buradan kaynaklanıyor zaten.
Merhabalar. Öncelikle videonuz çok açıklayıcı olmuş. Son zamanlarda olan merdiven altı içkiler için önlem alınması gerekiyor. Bu video ile gerçekten basit yöntemle anlatımı, basit sade açık ve anlaşılır bir biçimde anlattığınız için çok teşekkür ederim. Konuyla alakasız bir sorum olacaktır. Fermantasyonu devam eden şırayı kontrol amaçlı tadım yapmak için açarsak, oksijen aldığı için fermantasyon işlemi biter mi ? Yoksa devam eder mi ?
Merhabalar, videoyu, kötü sonuçları bir nebze önleyebilmek için hazırladım. Umarım faydası olmuştur. Sorunuza cevap olarak, kısa süreli oksijene maruz kalmalar bir sorun oluşturmaz ama en kısa sürede hava kilidi tekrar takılmalıdır derim.
Mehmet abi öncelikle kıymetli bilgi ve harika anlatım için teşekkürler. Bir sorum olacak, yıllardır aynı yerden etil alkol alırım önce yakma testi yaparım. Son siparişim yakma testini geçti ama bidon bu sefer etiketsiz geldiği için biraz kaygılandım. Sadece yakma testi yeterli bir yöntem midir sizce? Yoksa kaynama testine başlamalı mıyım? Yakma testi hakkındaki düşünceleriniz nedir
Merhabalar, ben yakma testini çok da sağlıklı bulmuyorum açıkçası. En güvenilir yöntem test kiti kullanmak tâbi, ama kaynama noktası ile de sağlıklı bir test yapılabilir. Aslında bu konuyla ilgili yeni bir video hazırlıyordu ama sekteye uğradı, gecikti. Daha detaylı bir anlatım yapacağım. Siz, kaynama testini de yapın bence,hiç şaşmaz.
Merhaba, kesinlikle haklısınız. Videoda aspiratör altında çalışılması gerektiğini ifade ettim, elektrikli ocağı belirtmemişim, benim eksikliğim. Yorumlarda elektrikli ocağın olması gerektiğini yazdım. Çünkü alev alma riski var. Birkaç gün sonra bu konuda güncellenmiş bir video paylaşacağım.
Merhabalar, yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Kaynama noktaları deniz seviyesine göre belirlenmiştir, bulunduğunuz bölgenin rakımı değiştikçe kaynama noktası düşebilir. Yani 78 yerine 75 te kaynarsa bir sorun yok.
@@mehmetportakal1789 Hocam odun talaşını su ile karıştırıp kaynatırsak ortaya metil alkol çıkiyor sanırsam. Ve damıtma yöntemi ile metil alkolü başka bir kaba aktarsak elde edemez miyiz? Yanlış mı biliyorum yoksa. Metil alkolün kaynama noktası daha düşük olduğu için önce kaynar ve su diğer ortam da kalır diye düşünüyorum. Tabi hocam siz daha iyi bilirsiniz benden.
@18ylonce92 teknik olarak dediğinize benzer bir üretim yöntemi var ama belli bir basınç ve sıcaklık altında yapılıyor. Nasıl yapıldığını bilmiyorum. Ev ortamında yapılması zordur. Yapmak için neden uğraşıyorsunuz ki? Zaten endüstriyel kullanım amaçlı satılıyor diye biliyorum. Fakat içkiye karıştırlmasını önlemek için hem etil hem de metilde denatüre olarak satılır.
Merhabalar, uzun süre kaynatma yapmadığımız için kayıp çok çok düşük olacaktır. Kaynama noktasını görür görmez kapatıyoruz zaten. Uzun süre kaynarsa alkol buharı tutuşur.
@kaanbostanc1227 viski, seyreltilmiş etil alkol içerir. Bu yüzden kaynama noktası değişecektir. Kit kullanmak daha güvenli olacaktır. Bu yöntem, saf alkol için geçerlidir.
Hocam merhaba iyi günler. Bir sorum olacaktı. Yükseklik arttıkça tel alkolün de kaynama noktası düşüyor mu, evde kendim tel alkol yaptım üzümü mayalayarak. 3 defa damıtım yaptım. Ve her defasında çöp, baş ve kuyruk kısmını ayırdım. 1450 rakımda 74’te kaynama başladı, sonra yükselik ve kaynama noktası hesaplaması yaptım 73-74 civarı çıkıyor hesaplamada. Acaba yanılma durumum vardı. Yaptığım Etil alkol mü ? Ama emin olmak için hangi refraktometre almam gerekiyor ölçmek için ? Teşekkür ederim..
Merhaba, yükseklik arttıkça kaynama noktası düşer, doğrudur. 74-75C° de kaynama normaldir. Evde yapılan fermantasyonlarda metil alkol oluşması çok zordur. Aslında çöp, baş ve kuyruk ayırmaya gerek yoktur, çünkü metil alkol yoktur.
Evet, metil alkol seyreltilmiş ise 75 lerde kaynamaya başlar. Etil ise 78 in üzerinde kaynar. Fakat saf alkol ile testi yapmanız daha güvenli bir sonuç verir. Çünkü, bulunduğunuz yerin yüksekliği yani rakımı da kaynama noktasını değiştirir.
Abi selamlar, sevgiler. Rehberliğin eşliğinde %100 elma suyundan beş litre sarap yapmaya kalkıştım. (Şampanya mayasiyla) maya gayet guzel calisiyor. Şisedeki boşluğu biraz az bıraktığımdan köpüren maya hava kilidime yürüdü ve hava kilidinin suyuna geçti, bu suyun rengi bulandı hatta dibine tortu çöktü. Benim sorum hava kilidinden çıkan kokuyla alakalı... Hiç ama hiç hoş bir koku gelmiyor ekşi ve sert bir koku alıyorum. Bu koku normal midir? Yoksa köpüklerin hava kilidinden tahliye olmasıyla her şeyi berbat mı ettim bilemedim... Nasıl kokması gerektigiyle ilgili bir sey bulabilseydim senin değerli vaktinden çalmaya çalışmazdım. Kusra bakma abi, sevgiler...
Merhabalar, dışarı taşması şarabı bozmaz endişe etmeyin. Keskin koku normal ama normalde kötü kokmaz. Ama suya geçen kısım bir iki gün içinde koku yapabilir. Suyu hızlı bir şekilde temiz su ile değiştirin. Bir sorun olacağını sanmam. Fermantasyonun tamamlanmasını bekleyin. Son aşamadaki şarabın kokusu ve tadı önemli. Güzelse zaten sorun yok, afiyetle için. Tadı ve kokusu keskin, sirke gibiyse içmeyin elbette. Bu arada şarabın, alkolden dolayı keskin bir tadı olur ama sirke gibi değildir. İçince mutlaka ayırt edersiniz.
Hocam çok eksik bilgi. Sizin söyledikleriniz İzmir ve İstanbul için geçerli. Ankara gibi deniz seviyesinden yüksekte kaynama noktası düşer. Ha metil de düşer. Ayrıca yüzde 10 metil karışımı yeter. Buda onu nerde ise etil deki kaynama noktasına getirir. Ha bilgili birisi elbette fark edebilir. Ama bilgisi yoksa çok büyük sorun. Yanma deneyi daha basit sanki
mehmet abi merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler öncelikle, bir sorum olacak elimizdeki etilin içinde metil olmadığından emin olmak için yada varsa içinden arındırmak için bir yol varmıdır? mesela ürünü kaynatsak 80 dereceye geldiğinde içinde metil varsa o kaynayıp buharlaşarak metilin içinden kaybolurmu? yani daha önce kaynadığı için etilin içinden buharlaşarak ayrışırmı?
@@mehmetportakal1789 bende bunu araştırıyordum. 78 derece de etilde uçmaya başlarsa bizim 76-77 dereceler de ısıyı sabitlememiz gerekmez mi? etili de uçurmayalım.
Uzun süre kaynar halde bırakmayacağız, kaynamayı görünce biraz bekleyip söndürüyoruz. Bu arada metil uçmuş olacak. Fakat önemli olan, yavaş yavaş ısıtılması. Hızlı olursa, eğer içinde metil varsa yeterince buharlaşmadan kalacaktır.
@alpayayla7343 evet, aspiratör gerekir, videoda da aspiratör altında çalışılması konusuna değindim zaten. Hem uçan alkolün zehirlemesi hem de tutuşmasını önlemek için aspiratör en kolay yöntem olur. Bu arada ısı 75-80 C° aralığında tutulursa etil alkol de uçar, o yüzden metili uçurmak için 65-70C° arasında olmalıdır.
Merhabalar, Metil alkol seyreltilmiş ise birkaç derece geç kaynar ama 78 C° yi bulmaz. Çok seyreltilmişse (%60 tan fazla) bulabilir, buna dikkat edilmeli. O durumda alkolmetre ile alkol derecesinin ölçülmesi gerekir elbette.
Merhabalar, denatüre alkol çok acıdır, içilmez. Bildiğim kadarıyla içilmesin diye acılık maddesi ekleniyor. Sağlıkla ilgili bir sorun olur mu inanın bilmiyorum.
Emeğinize sağlık,faka bukadar anlatımdan sonra ikisinide göstermeniz gerekirdi ki en önemlisi ise burasiydı zaten.Birde bilindiği gibi bunlar ya içidir tutuşma ihtimali yokmudur
Merhabalar, metil alkol bulamadığım için olmadı maalesef. Yoksa kesinlikle ikisinin arasındaki farkın belli olması için iyi olurdu. Kaynatma ile tutuşma olmaz, fakat tabiki yakınında başka ateş kaynağı olmamalı.
Mehmet bey umarım mesajımı görürsünüz. Sağlık amaçlıdır diye 5 lt lik bidın da aldığım etil alkolû bu yöntemle test ettim. Dijital termometre ile 37⁰c' den itibaren ölçmeye başladım. 60⁰c olduğunda kaynattığım cezvenin dibinde küçük küçük hava kabarcıkları çıkmaya başladı. 68⁰c olduğunda tam olmasa da hafiften sanki kaynama başladı. 74-78⁰c civarında tam kaynama başladı. Devam ettim ısı en fazla 80⁰c' ye kadar yükseldi. Açıkçası tam emin olamadım. Anlattığım belirtilere göre alkol etilmi dir?
Merhabalar, anlattığınıza göre elinizdeki alkol etil alkoldür. En azından büyük kısmı. Karışım olma ihtimali var. Kaynama, eğer su karışmamışsa 80 i geçmez zaten. Fakat, son zamanlarda metil - etil karışımı sürülmüş piyasaya. Çok dikkatli olmalısınız. Bir de uzun süre kaynatma tehlikeli. Buhar tutuşabilir. Elinizdeki metil - etil alkol karışımı ise 78C° ye geldiğinizde metil uçmaya başlamış olacak zaten. Mümkünse aspiratör altında çalışın ve buharı çektirin. Soğuyunca tekrar deneyin, artık 74 te kaynamaya başlayacaktır.
Hızlı yanıtınız için çok teşekkür ederim. Alkol siyah plastik 5lt bidon da "tıbbi kullanım amaçlı" ibaresi olan etiket var. Kendisi de daha önce almış kullanmış arkadaşım aracılığı ile oldukça uzun bir süre önce almıştım. Yaz gelince meyve likörü yapmak için kilitli kapağını ilk defa ben açtım. İkinciye tekrar kaynattım. 65⁰c civarında dipte kabarcıklar çıkmaya başladı ve dediğiniz gibi yine74⁰c de kaynadı.
Merhabalar hocam etil ve metil alkol karışmış farzedelim ve bunun hepsini 65 derecede kaynatıp metilden kurtarıp soğutup içebilirmiyiz.yani metil 65 derecede buhar olurmu.
Merhabalar, evet teknik olarak bu mümkün metil uçar geride etil kalır ama ben yine de içmezdim.Çünkü sabit 65-68C° de ısıyı uzun süre tutmak zorundayız. O aralık hızlı geçilirse içinde metil kalabilir. Fazla kaynatılırsa etil sıcaklığına ulaştığında, bu kez etil buharlaşmaya başlar.
MERHABA MEHMET BEY elimdeki alkolü dediğiniz gibi yaptım 65..derecede kabarcıklar oluştu ve 68..lerde fokurdadı metil diye şüphelendim. yukarda bahsettiğin olayı internette araştırdım..ve benim bulunduğum yerin rakımı 1100..metre yani denizden 1100 metre yüksekte deniz seviyesinden her 100 metrede 1 derece düşüyormuş yani buda 11 derece demek olayı tersten alıp 68..in üzerine 11 koyduğumuzda 79 oluyor buda demek oluyorki deniz seviyesinde 78 derecede kaynayan etil alkol benim bulunduğum yerde 68 lerde kaynaması gerekiyor.buda şu demek elimdeki alkol etil alkol bu hesap sizce doğrumu..acil cevap verirseniz sevinirim teşekkürler
Merhabalar, hesap doğrudur. Metil alkol olsaydı 50 li sıcaklıklarda kaynamaya başlardı. Ki, 64C° yi zaten geçmiş. Metil varsa bile uçmaya başlar. Bu arada bu konuda çok yanlış anlamalar oluyor, daha ayrıntılı bir video paylaşacağım.
mehmet bey bu konuyla ilgili değil ama size bir sorum olacak. yanıtlarsanız mutlu olurum. : ekmek mayasıyla şarap fermente ederken maya besini kullanmak gerekir mi ve şayet gerekiyorsa evde kendimiz maya besini hazırlayabilir miyiz ve nasıl ....teşekkürler..
Merhabalar, ekmek mayaları, ayrıca besine çok fazla ihtiyaç duymazlar. Elinizde varsa ekleyin tabi iyi olur. Evde hazırlanabilecek maya besini tarifi bilmiyorum açıkçası. Ben de TH-cam da izlemiştim, bir tarif paylaşılmış. Tabi ne kadar etkilidir bilemiyorum. Mayaların temel ihtiyacı fruktoz yani meyve şekeridir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral ihtiyacı da vardır. Doğal meyve sularında bunların hepsi bulunur zaten.
hocam elinize sağlık. çok faydalı bir video olmuş. sizden ricam bir bal şarabı videosu yapar mısınız? youtubedaki başka bir kaynaktan şampanya mayası ile yaptım. zerre bal tadı almadım. aklımda onlarca soru var. yardımcı olursanız sevinirim. sağlıklı günler.
Olur tabi ama gerçek baldan değil, marketlerde satılan en ucuz baldan yapılıyor bu şarap. ( yüksek maliyetten dolayı) Markette satılan ballar sonuçta bal elbette ama şekerden elde edilmiş bal. Fermantasyon bitiminde tam olarak bal tadı alamazsınız, genizde bıraktığı tattan biraz ayırt edebilirsiniz belki ama net olarak bal tadı alamazsınız zaten. Aroması yüksek meyveler haricinde yapılan meyve şaraplarında da net meyve tadı alınamıyor. Çilek, erik, mandalina ve portakal şarapları tat verirler ama diğer meyvelerden kendi tatları alınamıyor. Özellikle muz ve kavun mesela, kavun tadı alamazsınız. Satılan meyve şaraplarının istisnasız hepsi aromalı şaraptır. Bu yüzden kendinizde hata aramayın. Bal tadı olmaması normal aslında.
Mehmet Bey 5 LT lik Tarımsal Etili Daha iyi bir Etil elde etmek için 15-20 Dk. (veya daha fazla süre) 70 Derecede ısıtırsak içindeki kalmış olan Metili ve diğer zararlı bileşenleri (Aseton vs. gibi) ayırıp rakı yapmak istiyorum. Herhangi bir tehlikesi veya mahsuru var mı?
Mehmet abi, büyüksün abi. Kit olmadan nasıl ölçüm yaparım diye arıyordum epeydir. Eline diline sağlık abim. Yalnız bir sorum olacak; suyla seyreltilmiş olan etilse 80 de kaynar dedin ya, peki metil suyla seyreltilmişse; bunu seyreltilmemiş etil zannederek yanılabilir miyiz?Atatürk’le kal Cumhuriyetle kal esen kal abim.
Merhabalar kardeşim, Atatürk ve Cumhuriyet temennilerin ayrıca teşekkür ederim. Metil, suyla seyreltilmişse o da biraz daha yüksekte kaynayacaktır. Yani 65 te değil 68-70C° gibi olacaktır.
@@mehmetportakal1789 bazıları etille metili yakip rennk farki gozlemliliyor kacak ickide ates farkı gozlenirmi bu teknikle bu konu hakkinda fikriniz varmı
bu kadar basit yöntemle ayırt etmeye güvenmek mümkün değil.Üst düzey laboratuvarlarda ancak tesbit edilebilir.Çoğu kez seyretilmiş ürünlerde kitler bile sağlıklı sonuç vermez.Birde metil alkolle kaynama tesbiti yapmış olsaydınız belki daha ikna edici olurdu.
Mehmet Bey ben geçen yorum attığım bulgur&ekmek birasını yaptım fakat 2 gün boyunca hava çıkışı olmadı. Bugün pek de ümidim olmayarak biraz da fazla maya ile bir uyandırma yaptım ve biranın içine attım. Hemen hava çıkışı olmaya başladı, ama sanıyorum hem şu an attığım hem de önceden attığımı da düşünürsek çok fazla maya atmış oldum. Bu neyi etkiler, sadece maya tadını mı arttırır?
Merhaba önceki SMS soruma istinaden eklemeyi unuttuğum bir iki cümle var üzümden etil yaptım demiştim ben buna yapım aşamasında hiçbir katkı maddesi kullanmadım saf üzümden yaptım 2 kez distile ettim sizin video da izlediğim gibi cezvede ölçerek kaynama noktasini gördüm (78_80) etil metil testini de sayenizde yapmış oldum bunuda belirtmek istedim.Bu alkol ölçümü illaki mezur ile mi yapılmalı yoksa camdan bir lt süt şişesindede yapilabilirmi çok teşekkür ederim.
Merhabalar, doğrudur. 65C° de metil uçacaktır. Sonra 78 e gelindiğinde sadece metil alkol kalmış olacaktır. Kaynama noktaları deniz seviyesinde olan sıcaklıktır. Daha yükseklerde bu sıcaklık düşecektir.
Mehmet bey merhaba. Elimde etil alkol olduğunu düşündüğüm alkole 2 kez test kiti ile ölçüm yaptım sonuç olumlu, ayrıca yakarak test yaptım mavi ve sarı karışımı Ateş gözlemledim. Son olarak sizin kaynama noktası yöntemini denedim. Etil 69-70 C de hafiften kabarcık çıkartarak kaynamaya başladı. Sizdeki etil ilk kaynamaya daha geç tepki verdi. Bendekini Baya kaynattım 79,6 C sabit kaldı yükselmedi. Şimdi bu etil kullanılabilirmi acaba. Teşekkürler
Merhabalar, kullanılabilir. Bendeki etil seyreltlmiş idi. Sabit yorumda belirtmiştim zaten. 70 te hafifçe kabarcıklar çıkmaya başlar, 75 te kaynama başlar. Tam kaynma 78C° dir.
@@mehmetportakal1789 Hocam cevaplar için çok teşekkür ederim. Yaptığım testler ve. kaynama noktaları Elimdeki Etilin alkol yapımında kullanabileceğim kanaatine vardım. Bence herkes test kitlerinden ziyade Bir de etilin yakılarak test edilmesinde fayda var. Ama en sağlam yol kaynama noktalarını ölçmesi diye düşünüyorum. Sağolun varolun.
Abicim iyi bayramlar ben elimdeki saf etil alkolü cezvede kaynatmaya çalışırsam tehlikeli bir durum arz edermi patlama falan olmaz umarım. Çünkü yanıcı madde seyreltip yapmak dahami güvenli acaba.
İyi bayramlar, saf olarak kaynatılması gerekiyor. Eğer seytreltirseniz kaynama noktası yükselir. Tehlikeli midir? Evet uzun süre kaynarsa oluşan buhar yanıcıdır ve tutuşabilir. Fakat bize kaynama noktası lazım olduğundan kaynar kaynamaz ölçümümüzü yapıp hemen ocağı kapatıyoruz.
@@mehmetportakal1789 YETİŞTİREMİYORUM,FIRSAT TANIMIYOR,HEMEN ALEV TUTUYOR,BENCE ÇOK TEHLİKELİ BİR YÖNTEM ALEV TUTMAYACAK ŞEKİLDE FARKLI BİR YÖNTEM VE ÖNERİNİZ YOK MU,FARKLI ARAÇ GEREÇ MESELA
Abi termometre aldım etilim 75 derece olunca kaynadı. Sen videondaki alkolün seyretilmiş olduğunu söylemişsin o yüzden mi seninki 78de kaynadı ? Seyreltmek ne demek su mu ekledin sen kendi alkolüne? Ben direkt bidondan cezveye döktüm öyle ölçtüm 75de kaynadı. Cevaplarsan çok sevinirim abi içim rahatlasın istiyorum. 72de hafif tıngırtı gibi başlıyor 74-75 gibi fokurduyo 77-78 gibi tam coşuyor. Termometreyi su ile de denedim suyu da 98de kaynatıyor yani 1-2 derece geriye yönelik hata payı var. Konum İzmir. Bu etil alkol güvenli mi acaba? Yakma testini de geçti çünkü
Merhaba, dediğinize göre herşey yolunda. 75 te kaynamaya başlaması normal, rahat olun. Seyreltme ile kastım, evet su ekleyerek derecesini düşürme. Bu videonun devamı olarak bir video daha hazırlıyorum, birkaç gün sonra paylaşacağım.
Merhabalar, ben dediğiniz gibi cezveye koyup kısık ateşte kaynatmaya başladım ve termometreyi gözlemlediğimde 73 santigrat derece kaynadığını gördüm iki defa denedim ? Ne anlama gelmektedir bu durum ? Metil mi karıştırılmıştır . ? Teşekkür ederim.
Merhabalar, 78C° deniz seviyesinde olan sıcaklıktır. Bulunduğunuz yerin rakımına göre değişiklik gösterir. Rakım yükseldikçe kaynama noktası değişecektir. Bu arada 73C° ye ulaşıldığında metil alkol uçağı için bir tehlike kalmayacaktır.
Merhabalar alkol dereces 92 derece olması normal midir ve satışı yapılırken etil ve metil olkolü birleştirip etil alkol olarak satarlarsa nerden bilebiliriz 😊
Merhabalar, el yapımı ise 92° olabilir ama fabrikasyon yapımlar 96° dir. İstisnalar olabilir elbette. Eğer metil ve etil karışmışsa bunu tat olarak maalesef ayırt edemezsiniz. Fakat kaynama noktası farklı olacaktır. Net olarak şunu söyleyebilirim, 75C° nin altında kaynıyorsa metildir, 75C° nin üzerinde ise etildir. 80C° de kaynatarak içindeki metil alkolü buharlaştıranlar var. Aslında mantıklı bir yöntem. Bir miktar etil alkol kaybı da olur ama metil alkol uçacaktır. Fakat ne kadar süre kaynatılması gerektiğini bilemiyorum.
Mehmet bey acaba digital termometre ile de aynı dereceleri alabilirmiyim.cunku ben şimdi denedim 65 derecede kaynadı etil metil kiti ile denedim etil gözüküyor.
@@mehmetportakal1789 ama benim digital termometre dediğim kızılötesi bu pandemi döneminde herkesin elinde olan o dijital termometrelerden cisim sıcaklığı ölçen kısmıyla ölçtüm.
Yani bilemiyorum açıkçası. O şekilde ölçmediiğim için ne kadar doğru ölçer bilmiyorum. Vücut sıcaklığı sabit, diğeri ise sürekli değişen artan sıcaklık. Emin olmak için bir termometre edinmenizi tavsiye ederim.
Hocam başarılar dilerim 100 gram lık turbo maya paketini açsam yarısını kullansam diğer yarısını sonra kullanabilir miyim özelliğini kaybeder mi bir değişiklik olurmu çok teşekkür ederim
Mehmet bey.Ben elmadan alkol yapmayı denedim.Yaklaşık 8 kg elmaya 4 kg şeker ve maya ve su koyup 17 gün fermante sürdü.İlk damıtmada 75 70 ve 60 derece alkol aldım.İkinci damıtmada 85 75 ve 70 derece alkol aldım.Üçüncü damıtmam da 75 ve 70 derece alkol aldım.96 derece nasıl alabilirim?damıtmalara su katmak gerekir mi.gerekirse ne kadar?
Merhabalar, litre başına söylemek çok az olur, her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
2 ปีที่แล้ว
merhaba, yine bir sıkıntım var ve size danışmak istedim :) %100 meyve suyundan şarap yapmak istedim ancak 4 gün sonra hava kabarcığı azaldı ve kayboldu silikondan hava almış. ne yapmamı önerirsiniz
Merhabalar, fermantasyonun ilk haftasında olduğu için sorun olmaz. İç basınç yüksek olduğu için içeri hava girmez endişe etmeyin. Hava kilidini tamir edip bırakın. Ortam sıcaklığı uygunsa kabarcık atma tekrar başlayacaktır.
Merhabalar, saf alkolün kaynama noktası 78C° fakat bulunduğunuz rakıma göre değişir. Yüksek rakımlı bir bölgedeyseniz biraz daha düşük çıkacaktır. 74-75 i görebilirsiniz.
Merhabalar, inanın bilmiyorum. Etil alkol ile hiç uğraşmadım. Bir kaç kez, sadece likör yapmak için kullandım. Üzgünüm bu konuda yardımcı olamayacağım.
ben bahcemdeki dokulen meyveleri bir bidonda biriktiriyorum suan fakat asiri derecede alkol kokusu gelmeye basladi neredeyse uhu gibi kokuyor. Bunu nasil anliyabilirim cunku bidon dolmadan damitim yapmak istemiyorum
Etil alkol kastediyorsanız, ben satış yapmıyorum. Etil alkol de kullanmıyorum zaten. Videolarımda etil alkol ile ilgili hiçbir tarif yer almıyor. Etil alkol risklidir, güvenilir yerden alın. Sadece bilgi amaçlı paylaşım yaptım.
Etili hep aynı yerden alıyorum. Bugüne kadar test yapmak istediğimde ilk önce pembe oluyor ortalama 2-3 dk sonra toprak rengine dönüyor. Zaten olması gereken bu. Ama aynı yerden aldığım son parti etilde, pembeden toprak rengine 2-3 saniye içinde dönüyor. Acaba bu normal midir ??. ( Alfasol Test Kiti kullanıyorum )
Merhaba. Aynı sorunu yaşadım. Normalde hep aldığım yerde 6 7 içinde toprak rengine dönüyordu. Bu sefer başka yerden aldım 30 40 saniye içinde toprak rengine döndü. Siz sıkıntı yaşadınız mı?
Merhaba, fokurdadığı andır, çünkü ısıyı daha fazla yükseltebilirsiniz. Kaynama noktası, bulunulan rakıma göre değişiklik gösterir. 78C° Deniz seviyesinde olan sıcaklıktır. Daha yükseklerde bu sıcaklık düşecektir.
@@mehmetportakal1789 anladım teşekkürler 65 derecede fokurdayıp 79 derecede sabitlendi daha yukarı veya aşşağı inmedi kit ile test yaptım etil sonucu verdi o yüzden biraz kafam karıştı
Mustafa kardeşim, aslında hemen hemen her tarifimde fermenter ve hava kilidi yapımından kısaca bahsediyorum. Herhangi bir şarap tarifimde mutlaka görürrsün. Ayrı olarak ise aşağıdaki linki izleyebilirsin. m.th-cam.com/video/j0pmYjm8dLQ/w-d-xo.html
Merhabalar, daldırma tip termometre olarak aratırsanız birçok internet sitesinde bulabilirsiniz. En çok bilinen Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi sitelere bakabilirsiniz.
Mehmet bey dereceyi içine tuttum yetmiş ile yetmiş bir arasıçok küçük kabarcıklar başladı yetmiş beş ten sonra kaynama başladı Termometreyi başka bir termometre ile deniyemedim siz ne dersiniz Ayrıca ph şişesi boşalmış yeni sipariş verdim onunlada test edeceğim Özür dilerim başınızı şişirdim tekrar teşekkür ederim iyi çalışmalar
merhaba. ben videolarını izleyerek uzun zamandır evde etil alkolden votka yapıyorum (karbon filtre, dinlendirme vs her şey ok tadı da güzel her şey için tşk) ama absolut peach gibi kendinden aromalı votka yapmak istiyorum. evet votka içinde meyve bekletilerek yapılıyor ama sormak istediğim şu; marketlerde satılan çilek şurubu, şeftali şurubu vs var ya onlardan votkama koyup karıştırsam ve içmek istediğimde içsem olur mu sizce?
Hocam seyreltilmemiş saf etil alkol 78 derecede mi kaynıyor tam olarak ? 96 derece etil alkolü test kitiyle test ettim sonuç doğru çıktı yani etil. Ama kaynama testi yaptığımda 68 derecelerde kaynıyor...
Merhabalar, kaynama noktası bulunduğunuz rakıma göre değişebilir. Bu değer sıfır, yani deniz seviyesinde alınan değer. Yüksek bir yerde, yaylada vs. iseniz kaynama noktası düşecektir.
Emeğinize sağlık hocam bende iki tane beşer lt etil iki yıldır aynı yerden alıp yapıyorum ama ne olur ne olmaz diye test etmek istiyorum elinizdeki termometreyi nerden alabilirim.
70 derecede tam kaynanamı oldu yoksa ufak ufak kabarcık çıkmaya mı başladı? Saf alkol 70 C° te ufak ufak kabarcıklanmaya başlar, 75-76 da tam kaynama gerçekleşir. Eğer saf ise ve 70 te kaynadıysa endişe verici bir durum olabilir. Su ile seyrelmiş haldeyken metil alkol 70 te kaynayabilir. Ayırdımını iyi yapmak gerekir. 75 in aşağısı tehlikeli.
Hocam test kitin de Etil çıkıyor sıcaklık testin de 70 derece de kaynamaya başladı deniz seviyesi ile yüksek rakım bir olmaz deniyor doğru mu dur benim rakım 1000 metre
Merhabalar, doğrudur. Videonun yorumlarında birkaç kez değinmiştim. Rakım yükseldikçe, kaynama noktası düşer. Yani elinizdeki alkol 70C° de kaynadıysa etil alkoldür.
Hocam kolay gelsin metil alkol metonol saflık derecesini nasıl ölçerim.%99.9 saflık gerekiyor bana.bununla ilgili nasıl bir ölçü aleti almalıyım i.satın alma linki paylaşırsanız sevinirim
Merhabalar, standart alkolmetre ile derecesini ölçebilirsiniz. Saflığını ölçen bir alet var mıdır bilemiyorum, ama 96° ölçtüğünüzde saf alkol olduğunu biliyorum. Etil ya da metil alkol farketmez.
Merhabalar, test kitleri güvenlidir. Aslında test kiti ile beraber alternatif test yöntemi olarak bu yöntemi yani kaynama testi yaparak bir video hazırlayacaktım ama metil alkol bulamadığım için olmadı. Çünkü metilin de nasıl tepki verdiğini görmemiz lazım.
Merhabalar, evet tehlikeli aslında. O yüzden, kaynar kaynamaz kapatıyoruz diye belirttim. Kaynamaya görmemiz yeterli. Sonrasında buharlaşmadan dolayı alev alabilir.
Ben evde etil alkolle viski yapmak istiyorum ama çoğu insana sorduğumda etil alkolünde kör ettiğini öldürdüğünü söylüyor ayarını kaçırdığında acaba bu doğru mudur tedirgin olup vazgeçtim şu anda
Merhabalar, etil alkolden emin iseniz zehirlemez, kör etmez, öldürmez. Çok yüksek derecede, yani seyreltmeden 96° olarak içmeye kalkarsanız alkol komasına girersiniz. Tek riski budur. Seyreltmeden içilmez zaten. Viski için 45° , rakı ve votka için genel olarak 40°-43° ye seyreltilir. Bir de kararında içmek tabi. Zehirlenme açısından değil, akşamdan kalmalık olmamak için. Akşamdan kalma durumu için ayrı bir videom var, izlerseniz yardımı olacaktır.
Alkolmetre ile 96° olduğunu görmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bizi yanıltır. Etil alkol ile karışımlar, içkiler hazırlıyorsanız zaten Alkolmetre bulundurmanız gerekir. Yoksa, en kısa sürede edinmelisniz.
Ustadim merhabalar bendenedim 68 c de tomurcuklanmaya basladi 75c kadar hizlandi tomurcuklnama 77c de tam fokurdamaya başladi güvenikirmisir ustadim bilgi verirmisiniz rica etsem
Merhabalar, bulunduğunuz yerin yüksekliği yani rakımı kaynama noktasını değiştirir. Ama sanırım elinizdeki alkol etil alkol. İçinde metil alkol varsa bile 78C° ye ısıttığınız için metil alkol uçacaktır
Yakma metodunu bilmiyorum. Ama 65 in üstünde ısıtma yaparsanız, karışım varsa uçacaktır. Şüphe ediyorsanız, test kiti kullanmalısınız. İşi şansa bırakmayın.
Dostlarım, videodaki alkol seyreltilmiş alkoldür. Elimde saf olmadığı için bunu kullandım. Amaç kaynama noktasını göstermektir. Testin amacı kaynama noktalarının farkını bilmek ve bu sayede metil etil ayırdımını yapmaktır.
@mehmet portakal merhabalar. Abi fermente içecek olan boza yapım videosu çekebilir isen sevinirim orjinal mayhoş tatta olan. Saygılar
Olur, denerim tabi.
@@eyyuptensi5080 merhaba. Rakı yaptıktan sonra test edebiliyor muyuz ?
Elinizdeki metil alkol, dikkatli olun. Saf etil alkol 72C° de hafif hafif kaynamaya başlar, 78 de tam kaynama olur.
Seyreltilince kaynama noktası yükselir. Ama saf ise ve 60-65 arasında kaynıyorsa metil alkoldür.
Bu zamana kadar bu konu ile ilgili cok hayati cok mukemmel bir bilgi.Ayrica bu kadar kisi konu ile ilgili video cekerken bu noktaya dair hic bir evde yapılan test bilgisi yokken.Tesekkur ederim.
Nede güzel anlatıyorsun ihtiyacımız vardı böyle bir bilgiye yüreği güzel insan ALLAH razı olsun.
Saygılar sunarım.
bu bilginin ne kadar faydalı olduğunu bilemezsin Mehmet bey
sağ olun
Yine çok işe yarayacak, bilgilendirici bir video hazırlamışsınız. Emeğinize yüreğinize sağlık. Çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız Mehmet bey.
Kardeşim her ne kadar yılların iciciside olsak şartlar gereği son zamanlarda açık etil alkol olduğuna inandığımız alkolü tüketiyoruz ama oldukça çekinerek belkide zeki insanlar olabiliriz fakat her konuda bilgili olmamız imkansız eline sağlık çok değerli bir paylaşım olmuş bu yöntemi hiç duymamıştım binlerce rakı yapım videosu çeken akıllı uslu adamlar bile böyle bir bilgi eklemiyor inşallah çok sayıda kişiye ulaşır
Teşekkür ederim abim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya ve insanları uyarıp bilgilendirmeye çalışıyorum.
Arkadaşım daha önce bu bilgileri sizden öğrendim
Artık kaynama testi yapmadan etil alkol kullanmıyorum
Çok teşekkür ederim
Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım.
Güzel Anlatımlarınız için sizi tebrik ediyorum
Mehmet Bey çok güzel bilgi verdiniz teşekkürler. Rastgele yerden alkol alanlar için müthiş değerli bir uygulama olmuş. Inşallah bundan sonra zehirlenme olmaz da insanlar ölmez. 🙏
Teşekkür ederim, umarım birçok kişiye faydası olur. Hayatlar kurtulur.
Sayın hocam öncelikle bilgilendirme için teşekkürler. Seyreltilmiş ise 78 derecenin üstü ise sorun yok ancak maalesef kötü niyetli kişiler (metil satanlar) buradan başka bir çıkış yolu bulabilirler. Ellerindeki metili su ile seyreltirlerse o zaman sizin bahsettiğiniz yöntem işe yaramayacaktır. Su ile seyrelen metil 78 ve hatta daha üstü derecede kaynayacağından bizi aldatabilir. Bunu engellemenin yolu bir alkolmetre ile kaynatma işlemine başlamadan önce elimizdeki alkolün derecesini ölçmektir. Alkolmetre ile yapılan ölçümde 96% ve benzeri bir alkol oranını görürsek alkolün seyreltilmemiş olduğunu anlarız. O zaman işte sizin önerdiğiniz yol tam anlamıyla işe yarayacaktır. teşekkürler
Kesinlikle haklısınız. Aslında bu aklıma gelmemişti ama ben saf alkol için hazırlamıştım videoyu. Dediğiniz gibi bu ayrıntı önemli.
@@mehmetportakal1789 Alkolmetre ile ölçüm yaparak bu sorunu çözebilirsiniz bence.
Alkolmetre ile ölçüm sonucu elimizdeki alkol 96 derece bile olsa içinde metil karışımı varsa bunun oranını bu kaynatma yöntemi ile anlamak mümkün değildir.
Yok, anlayabilirsiniz, kaynama noktası değişir, ve denedim, değişiyor.
@@mehmetportakal1789 metil mi karıştırıp denediniz?
Şuna aldanmayın arkadaşlar bu arkadaş doğal ve doğruyu anlatiyo fakat sizn elinizdeki alkol 96 derece ise eğer değilse veriler degisecektr
Metil alkol oluşmaz fermantasyola sadece etil oluşur etil alkolu destile ederken yüksek sıcaklık ve basınç altında %3 düzeyinde metil oluşur oda ilk başta kazandan ayrılacağı için destilasyonun en baş % 3 lük kısmı ayrılır
Kralsın abi kral 👍🏼 yemin ederim o kadar faydalı bilgiler ki çok teşekkür ederim 🙏🏼
Üstad çok faydalı bir bilgi,teşekkürler
su ve etil alkok karısımı old için 78 derece veta 100 derece arasında bi degerde kaynar içierisindeki su veya alkol derisim yüzdesine göre kaynama sıcaklıgı 78 e yada 100e daha yakın olabilir
Mehmet Bey öncelikle kanalınız için çok teşekkür ederim, tek kelime ile harika. Ben bir şey danışmak istiyorum. Sizin kanalınızdaki Bulgur ve Ekmek birası tariflerini birleştirerek yapmak istiyorum, daha iyi bir lezzet alacağımı düşündüm ama şöyle bir sorunum var iki tarifte kullandığınız şeker ve maya oranı farklı, hangisine göre yapmalıyım bilemedim. Bir öneriniz var mı?
Merhabalar Erdinç Bey, videolarım yararlı oluyorsa mutluluk duyarım.
Aslında iki tarif birbirinden farklı aynı teknik ile yapılıyor ama tat ve oranlar farklı. Yine de blrleştirmek isterseniz bulgur birasındaki oranları kullanın derim.
Mehmet abi kolay gelsin yine muhteşem bilgilendirici bir video olmuş. Bu haberlerde izlediğimiz alkol kaynaklı ölümlerinin sebebi daha fazla kar için metil alkolü göz ardı etmeleri değil mi?
Teşekkür ederim kardeşim, aynen öyle. Metil alkol, etil alkole göre üretim olarak çok çok düşük maliyetlidir. Tat, koku ve renkten ayırt etmek mümkün değildir. Hatta içtikten sonra da kimse anlayamıyor. Zehirlenme belirtileri sanırım en az 10 - 12 saat sonra başlıyor. Geç kalınmış olması da buradan kaynaklanıyor zaten.
çok teşekkürler. hayati önem taşıyan bir bilgi.
etil veya metil i evde kaynatmak gerekli alet edevat yoksa çok tehlikelidir... tavsiye etmem....
Teşekkürler ustam.
Merhabalar. Öncelikle videonuz çok açıklayıcı olmuş. Son zamanlarda olan merdiven altı içkiler için önlem alınması gerekiyor. Bu video ile gerçekten basit yöntemle anlatımı, basit sade açık ve anlaşılır bir biçimde anlattığınız için çok teşekkür ederim. Konuyla alakasız bir sorum olacaktır. Fermantasyonu devam eden şırayı kontrol amaçlı tadım yapmak için açarsak, oksijen aldığı için fermantasyon işlemi biter mi ? Yoksa devam eder mi ?
Merhabalar, videoyu, kötü sonuçları bir nebze önleyebilmek için hazırladım. Umarım faydası olmuştur.
Sorunuza cevap olarak, kısa süreli oksijene maruz kalmalar bir sorun oluşturmaz ama en kısa sürede hava kilidi tekrar takılmalıdır derim.
Mehmet abi öncelikle kıymetli bilgi ve harika anlatım için teşekkürler. Bir sorum olacak, yıllardır aynı yerden etil alkol alırım önce yakma testi yaparım. Son siparişim yakma testini geçti ama bidon bu sefer etiketsiz geldiği için biraz kaygılandım. Sadece yakma testi yeterli bir yöntem midir sizce? Yoksa kaynama testine başlamalı mıyım? Yakma testi hakkındaki düşünceleriniz nedir
Merhabalar, ben yakma testini çok da sağlıklı bulmuyorum açıkçası. En güvenilir yöntem test kiti kullanmak tâbi, ama kaynama noktası ile de sağlıklı bir test yapılabilir.
Aslında bu konuyla ilgili yeni bir video hazırlıyordu ama sekteye uğradı, gecikti. Daha detaylı bir anlatım yapacağım.
Siz, kaynama testini de yapın bence,hiç şaşmaz.
@@mehmetportakal1789 Sağol abi bugün gidip alıcam mutfak için termometre. Marka önemli mi 200 300 bandında bir şey alsam olur mu? Sizinki hangi marka
Marka önemli değil, aynı cihaz farklı marka ve adla satılıyor. Önemli olan ölçüm doğruluğu. Başka bir termometre ile mutlaka teyit etmelisiniz.
Bilgi çok iyi ama sıcaklığı ayarlanabilir elektrikli ocakta yapmak daha sağlıklı olur gibi
Merhaba, kesinlikle haklısınız. Videoda aspiratör altında çalışılması gerektiğini ifade ettim, elektrikli ocağı belirtmemişim, benim eksikliğim. Yorumlarda elektrikli ocağın olması gerektiğini yazdım. Çünkü alev alma riski var. Birkaç gün sonra bu konuda güncellenmiş bir video paylaşacağım.
hocam mükemmel bilgi hayat kurtaran. tşk
Merhabalar, yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Kaynama noktaları deniz seviyesine göre belirlenmiştir, bulunduğunuz bölgenin rakımı değiştikçe kaynama noktası düşebilir. Yani 78 yerine 75 te kaynarsa bir sorun yok.
@@mehmetportakal1789 Hocam evde kendi saf metil alkolümüzü nasıl üretebiliriz.
Metil alkol üretmek , hele ki evde yapmak çok zordur. Ama etil alkol üretmek, ev ortamında zor olsa da görece çok daha kolaydır.
@@mehmetportakal1789 Hocam odun talaşını su ile karıştırıp kaynatırsak ortaya metil alkol çıkiyor sanırsam. Ve damıtma yöntemi ile metil alkolü başka bir kaba aktarsak elde edemez miyiz? Yanlış mı biliyorum yoksa. Metil alkolün kaynama noktası daha düşük olduğu için önce kaynar ve su diğer ortam da kalır diye düşünüyorum. Tabi hocam siz daha iyi bilirsiniz benden.
@18ylonce92 teknik olarak dediğinize benzer bir üretim yöntemi var ama belli bir basınç ve sıcaklık altında yapılıyor. Nasıl yapıldığını bilmiyorum. Ev ortamında yapılması zordur. Yapmak için neden uğraşıyorsunuz ki? Zaten endüstriyel kullanım amaçlı satılıyor diye biliyorum. Fakat içkiye karıştırlmasını önlemek için hem etil hem de metilde denatüre olarak satılır.
Çok mantıklı bir deneyim ,Teşekkürler
Gerçekten harika bilgi. Hiç aklıma gelmemişti
Merhaba . Açık kaynatılırsa alkolde kayıp yaşanacaktır ağzı kapalı şekilde kaynatıp 78 derecede kapağı açmak gerekir diye düşünüyorum.
Merhabalar, uzun süre kaynatma yapmadığımız için kayıp çok çok düşük olacaktır. Kaynama noktasını görür görmez kapatıyoruz zaten. Uzun süre kaynarsa alkol buharı tutuşur.
ahanda soru doğru üstat madem 78 de kaynıyor ozaman çıkan alkolü kaynatıp testi geçtikten sonra soğuyunca içsek olur mu? Tadı özelliği değişirmi
emeğinize sağlık hocam.
Çok teşekkür ederiz Mehmet Bey video için, el yapımı viskiyi bu şekilde test edebilir miyiz?
Merhabalar, viskide olmaz maalesef; çünkü genelde 40 ya da 45° ye seyreltilir ve bunun için de su eklenir. Bu da kaynama noktasını yukarı çeker.
@@mehmetportakal1789peki hocam viskiyi nasıl anlıcaz içinde metil varmı
@kaanbostanc1227 viski, seyreltilmiş etil alkol içerir. Bu yüzden kaynama noktası değişecektir. Kit kullanmak daha güvenli olacaktır. Bu yöntem, saf alkol için geçerlidir.
Hocam merhaba iyi günler. Bir sorum olacaktı. Yükseklik arttıkça tel alkolün de kaynama noktası düşüyor mu, evde kendim tel alkol yaptım üzümü mayalayarak. 3 defa damıtım yaptım. Ve her defasında çöp, baş ve kuyruk kısmını ayırdım. 1450 rakımda 74’te kaynama başladı, sonra yükselik ve kaynama noktası hesaplaması yaptım 73-74 civarı çıkıyor hesaplamada. Acaba yanılma durumum vardı. Yaptığım Etil alkol mü ?
Ama emin olmak için hangi refraktometre almam gerekiyor ölçmek için ? Teşekkür ederim..
Merhaba, yükseklik arttıkça kaynama noktası düşer, doğrudur. 74-75C° de kaynama normaldir. Evde yapılan fermantasyonlarda metil alkol oluşması çok zordur. Aslında çöp, baş ve kuyruk ayırmaya gerek yoktur, çünkü metil alkol yoktur.
Mehmet Bey benmari usulü kaynatmak daha mı sağlıklı olur acaba..
Doğrudur. Yavaş yavaş olacağı için daha stabil ölçüm yapılabilir.
Videonun 4.20 dakikasından sonra kaynama derecesi artar ama güvenilir demiştiniz o yüzden sordum.
Evet, metil alkol seyreltilmiş ise 75 lerde kaynamaya başlar. Etil ise 78 in üzerinde kaynar. Fakat saf alkol ile testi yapmanız daha güvenli bir sonuç verir. Çünkü, bulunduğunuz yerin yüksekliği yani rakımı da kaynama noktasını değiştirir.
Abi selamlar, sevgiler. Rehberliğin eşliğinde %100 elma suyundan beş litre sarap yapmaya kalkıştım. (Şampanya mayasiyla) maya gayet guzel calisiyor. Şisedeki boşluğu biraz az bıraktığımdan köpüren maya hava kilidime yürüdü ve hava kilidinin suyuna geçti, bu suyun rengi bulandı hatta dibine tortu çöktü. Benim sorum hava kilidinden çıkan kokuyla alakalı... Hiç ama hiç hoş bir koku gelmiyor ekşi ve sert bir koku alıyorum. Bu koku normal midir? Yoksa köpüklerin hava kilidinden tahliye olmasıyla her şeyi berbat mı ettim bilemedim... Nasıl kokması gerektigiyle ilgili bir sey bulabilseydim senin değerli vaktinden çalmaya çalışmazdım. Kusra bakma abi, sevgiler...
Merhabalar, dışarı taşması şarabı bozmaz endişe etmeyin. Keskin koku normal ama normalde kötü kokmaz. Ama suya geçen kısım bir iki gün içinde koku yapabilir. Suyu hızlı bir şekilde temiz su ile değiştirin. Bir sorun olacağını sanmam. Fermantasyonun tamamlanmasını bekleyin. Son aşamadaki şarabın kokusu ve tadı önemli. Güzelse zaten sorun yok, afiyetle için. Tadı ve kokusu keskin, sirke gibiyse içmeyin elbette. Bu arada şarabın, alkolden dolayı keskin bir tadı olur ama sirke gibi değildir. İçince mutlaka ayırt edersiniz.
@@mehmetportakal1789 çok teşekürler.
Mehmet bey bu deneyi dijita ateş ölçer termometre ile de yapabilirmiyiz ?
Merhaba, ateş ölçer termometrelerin ölçme sınırı dardır. Sanırım 42C° ye kadar ölçebilir. O yüzden daldırma tip termometre edinmeniz iyi olur.
Hocam çok eksik bilgi. Sizin söyledikleriniz İzmir ve İstanbul için geçerli. Ankara gibi deniz seviyesinden yüksekte kaynama noktası düşer. Ha metil de düşer. Ayrıca yüzde 10 metil karışımı yeter. Buda onu nerde ise etil deki kaynama noktasına getirir. Ha bilgili birisi elbette fark edebilir. Ama bilgisi yoksa çok büyük sorun. Yanma deneyi daha basit sanki
Sadece bir seçenek sundum. Şüphe halinde kullanılabilecek bir yöntem. Hâlâ şüphe varsa test kiti kullanılmalıdır elbette.
mehmet abi merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler öncelikle, bir sorum olacak elimizdeki etilin içinde metil olmadığından emin olmak için yada varsa içinden arındırmak için bir yol varmıdır? mesela ürünü kaynatsak 80 dereceye geldiğinde içinde metil varsa o kaynayıp buharlaşarak metilin içinden kaybolurmu? yani daha önce kaynadığı için etilin içinden buharlaşarak ayrışırmı?
Merhabalar, doğrudur. 80C° de kaynatılırsa, karışım varsa metil uçacaktır.
@@mehmetportakal1789 bende bunu araştırıyordum. 78 derece de etilde uçmaya başlarsa bizim 76-77 dereceler de ısıyı sabitlememiz gerekmez mi? etili de uçurmayalım.
Uzun süre kaynar halde bırakmayacağız, kaynamayı görünce biraz bekleyip söndürüyoruz. Bu arada metil uçmuş olacak. Fakat önemli olan, yavaş yavaş ısıtılması. Hızlı olursa, eğer içinde metil varsa yeterince buharlaşmadan kalacaktır.
@@mehmetportakal1789 metilin tutuşma sıcaklığı 370 derece etilin ki ise 362 derece. bizim kaynatma sıcaklığımızı kısık ateşle 75-80 aralığında tutmak metilin uçmasını sağlar mı? gaz tehlikeli aspirator yada vantilatorle çekilmesi gerekecek zaten. ne dersiniz
@alpayayla7343 evet, aspiratör gerekir, videoda da aspiratör altında çalışılması konusuna değindim zaten. Hem uçan alkolün zehirlemesi hem de tutuşmasını önlemek için aspiratör en kolay yöntem olur.
Bu arada ısı 75-80 C° aralığında tutulursa etil alkol de uçar, o yüzden metili uçurmak için 65-70C° arasında olmalıdır.
Merhaba bilgiler için çok teşekkür ederim metil alkol seyreltilmiş ise nasıl olması lazım.
Merhabalar, Metil alkol seyreltilmiş ise birkaç derece geç kaynar ama 78 C° yi bulmaz. Çok seyreltilmişse (%60 tan fazla) bulabilir, buna dikkat edilmeli. O durumda alkolmetre ile alkol derecesinin ölçülmesi gerekir elbette.
Mehmet bey merhabalar,
Evde codka-cin yapmak için denatüre edilmiş etil alkol kullanmanın zararı olur mu? Teşekkürler.
Merhabalar, denatüre alkol çok acıdır, içilmez. Bildiğim kadarıyla içilmesin diye acılık maddesi ekleniyor. Sağlıkla ilgili bir sorun olur mu inanın bilmiyorum.
Emeğinize sağlık,faka bukadar anlatımdan sonra ikisinide göstermeniz gerekirdi ki en önemlisi ise burasiydı zaten.Birde bilindiği gibi bunlar ya içidir tutuşma ihtimali yokmudur
Merhabalar, metil alkol bulamadığım için olmadı maalesef. Yoksa kesinlikle ikisinin arasındaki farkın belli olması için iyi olurdu.
Kaynatma ile tutuşma olmaz, fakat tabiki yakınında başka ateş kaynağı olmamalı.
Mehmet bey umarım mesajımı görürsünüz. Sağlık amaçlıdır diye 5 lt lik bidın da aldığım etil alkolû bu yöntemle test ettim. Dijital termometre ile 37⁰c' den itibaren ölçmeye başladım. 60⁰c olduğunda kaynattığım cezvenin dibinde küçük küçük hava kabarcıkları çıkmaya başladı. 68⁰c olduğunda tam olmasa da hafiften sanki kaynama başladı. 74-78⁰c civarında tam kaynama başladı. Devam ettim ısı en fazla 80⁰c' ye kadar yükseldi. Açıkçası tam emin olamadım. Anlattığım belirtilere göre alkol etilmi dir?
Merhabalar, anlattığınıza göre elinizdeki alkol etil alkoldür. En azından büyük kısmı. Karışım olma ihtimali var. Kaynama, eğer su karışmamışsa 80 i geçmez zaten. Fakat, son zamanlarda metil - etil karışımı sürülmüş piyasaya. Çok dikkatli olmalısınız.
Bir de uzun süre kaynatma tehlikeli. Buhar tutuşabilir.
Elinizdeki metil - etil alkol karışımı ise 78C° ye geldiğinizde metil uçmaya başlamış olacak zaten. Mümkünse aspiratör altında çalışın ve buharı çektirin.
Soğuyunca tekrar deneyin, artık 74 te kaynamaya başlayacaktır.
Hızlı yanıtınız için çok teşekkür ederim. Alkol siyah plastik 5lt bidon da "tıbbi kullanım amaçlı" ibaresi olan etiket var. Kendisi de daha önce almış kullanmış arkadaşım aracılığı ile oldukça uzun bir süre önce almıştım. Yaz gelince meyve likörü yapmak için kilitli kapağını ilk defa ben açtım. İkinciye tekrar kaynattım. 65⁰c civarında dipte kabarcıklar çıkmaya başladı ve dediğiniz gibi yine74⁰c de kaynadı.
O halde sorun yok. Metil varsa bile o arada uçacaktır.
ÇOK ENTRASAN ALKOL TUTUŞMADI MI
Hayır. Etil alkolün Tutuşma sıcaklığı: 362,7 oC'tır. Bir de doğrudan ateş-alev verilmiyor.
Merhabalar hocam etil ve metil alkol karışmış farzedelim ve bunun hepsini 65 derecede kaynatıp metilden kurtarıp soğutup içebilirmiyiz.yani metil 65 derecede buhar olurmu.
Merhabalar, evet teknik olarak bu mümkün metil uçar geride etil kalır ama ben yine de içmezdim.Çünkü sabit 65-68C° de ısıyı uzun süre tutmak zorundayız. O aralık hızlı geçilirse içinde metil kalabilir. Fazla kaynatılırsa etil sıcaklığına ulaştığında, bu kez etil buharlaşmaya başlar.
MERHABA MEHMET BEY elimdeki alkolü dediğiniz gibi yaptım 65..derecede kabarcıklar oluştu ve 68..lerde fokurdadı metil diye şüphelendim. yukarda bahsettiğin olayı internette araştırdım..ve benim bulunduğum yerin rakımı 1100..metre yani denizden 1100 metre yüksekte deniz seviyesinden her 100 metrede 1 derece düşüyormuş yani buda 11 derece demek olayı tersten alıp 68..in üzerine 11 koyduğumuzda 79 oluyor buda demek oluyorki deniz seviyesinde 78 derecede kaynayan etil alkol benim bulunduğum yerde 68 lerde kaynaması gerekiyor.buda şu demek elimdeki alkol etil alkol bu hesap sizce doğrumu..acil cevap verirseniz sevinirim teşekkürler
Merhabalar, hesap doğrudur. Metil alkol olsaydı 50 li sıcaklıklarda kaynamaya başlardı. Ki, 64C° yi zaten geçmiş. Metil varsa bile uçmaya başlar.
Bu arada bu konuda çok yanlış anlamalar oluyor, daha ayrıntılı bir video paylaşacağım.
mehmet bey bu konuyla ilgili değil ama size bir sorum olacak. yanıtlarsanız mutlu olurum. : ekmek mayasıyla şarap fermente ederken maya besini kullanmak gerekir mi ve şayet gerekiyorsa evde kendimiz maya besini hazırlayabilir miyiz ve nasıl ....teşekkürler..
Merhabalar, ekmek mayaları, ayrıca besine çok fazla ihtiyaç duymazlar. Elinizde varsa ekleyin tabi iyi olur.
Evde hazırlanabilecek maya besini tarifi bilmiyorum açıkçası. Ben de TH-cam da izlemiştim, bir tarif paylaşılmış. Tabi ne kadar etkilidir bilemiyorum.
Mayaların temel ihtiyacı fruktoz yani meyve şekeridir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral ihtiyacı da vardır. Doğal meyve sularında bunların hepsi bulunur zaten.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler
hocam elinize sağlık. çok faydalı bir video olmuş. sizden ricam bir bal şarabı videosu yapar mısınız? youtubedaki başka bir kaynaktan şampanya mayası ile yaptım. zerre bal tadı almadım. aklımda onlarca soru var. yardımcı olursanız sevinirim. sağlıklı günler.
Olur tabi ama gerçek baldan değil, marketlerde satılan en ucuz baldan yapılıyor bu şarap. ( yüksek maliyetten dolayı) Markette satılan ballar sonuçta bal elbette ama şekerden elde edilmiş bal.
Fermantasyon bitiminde tam olarak bal tadı alamazsınız, genizde bıraktığı tattan biraz ayırt edebilirsiniz belki ama net olarak bal tadı alamazsınız zaten. Aroması yüksek meyveler haricinde yapılan meyve şaraplarında da net meyve tadı alınamıyor. Çilek, erik, mandalina ve portakal şarapları tat verirler ama diğer meyvelerden kendi tatları alınamıyor. Özellikle muz ve kavun mesela, kavun tadı alamazsınız. Satılan meyve şaraplarının istisnasız hepsi aromalı şaraptır. Bu yüzden kendinizde hata aramayın. Bal tadı olmaması normal aslında.
@@mehmetportakal1789 detaylı yanıtınız için çok teşekkür ederim hocam. tedı çok kötü değil ama bal diye sattıkları şey.. insanları dolandırıyorlar.
Rica ederim. Maalesef marketlerde satılan ballar öyle.
Mehmet Bey 5 LT lik Tarımsal Etili Daha iyi bir Etil elde etmek için 15-20 Dk. (veya daha fazla süre) 70 Derecede ısıtırsak içindeki kalmış olan Metili ve diğer zararlı bileşenleri (Aseton vs. gibi) ayırıp rakı yapmak istiyorum. Herhangi bir tehlikesi veya mahsuru var mı?
Elinizdeki etil alkol denatüre değilse olabilir. Bu işlemden sonra, elinizdeki alkol 75C° den itibaren kaynarsa endişe edecek bir durum olmaz.
Mehmet abi, büyüksün abi. Kit olmadan nasıl ölçüm yaparım diye arıyordum epeydir. Eline diline sağlık abim. Yalnız bir sorum olacak; suyla seyreltilmiş olan etilse 80 de kaynar dedin ya, peki metil suyla seyreltilmişse; bunu seyreltilmemiş etil zannederek yanılabilir miyiz?Atatürk’le kal Cumhuriyetle kal esen kal abim.
Merhabalar kardeşim, Atatürk ve Cumhuriyet temennilerin ayrıca teşekkür ederim.
Metil, suyla seyreltilmişse o da biraz daha yüksekte kaynayacaktır. Yani 65 te değil 68-70C° gibi olacaktır.
Mehmet abi kaynattığımız alkol eğer etil ise ve testi geçmiş ise soğuduktan sonra kullanabilirmiyiz yoksa dökelim mi
Kullanılabilir elbette, atmaya gerek yok.
Ustadim. Kaynatirken 45 50 dereceye dogru cizir cizir hafiften kaynamaya basliyor. O sekilde yukselerek devam ediyor. Ama 78 derecelere gelince fokur fokur kayniyor. Ilk cızırtı mi onemli fokur fokur kaynamami emin olamadim.
Merhabalar, ısınma olduğu için hafif hafif kabarcıklar görebilirsiniz. Tam fokurdama önemli.
@@mehmetportakal1789 cok tesekkurler. Hep tedirgin oluyorduk.
Bu yöntemi kacak ickide kaynatarak deneyebilirmiyiz abi lütfen cevap ver
Hayır, maalesef sadece saf alkol için geçerli.
@@mehmetportakal1789 bazıları etille metili yakip rennk farki gozlemliliyor kacak ickide ates farkı gozlenirmi bu teknikle bu konu hakkinda fikriniz varmı
Alev rengine göre teşhis edenler var, benim bilgim yok maalesef.
bu kadar basit yöntemle ayırt etmeye güvenmek mümkün değil.Üst düzey laboratuvarlarda ancak tesbit edilebilir.Çoğu kez seyretilmiş ürünlerde kitler bile sağlıklı sonuç vermez.Birde metil alkolle kaynama tesbiti yapmış olsaydınız belki daha ikna edici olurdu.
Haklısınız, ama en kolay yöntem bu. Metil alkol bulamadığım için karşılaştırma imkanım olmadı.
Mehmet Bey ben geçen yorum attığım bulgur&ekmek birasını yaptım fakat 2 gün boyunca hava çıkışı olmadı. Bugün pek de ümidim olmayarak biraz da fazla maya ile bir uyandırma yaptım ve biranın içine attım. Hemen hava çıkışı olmaya başladı, ama sanıyorum hem şu an attığım hem de önceden attığımı da düşünürsek çok fazla maya atmış oldum. Bu neyi etkiler, sadece maya tadını mı arttırır?
Merhabalar, evet maya tadı ve kokusu yüksek olacaktır. Onun dışında bir sorun olmaz çünkü önceki attığınız maya çalışmamış.
Merhaba önceki SMS soruma istinaden eklemeyi unuttuğum bir iki cümle var üzümden etil yaptım demiştim ben buna yapım aşamasında hiçbir katkı maddesi kullanmadım saf üzümden yaptım 2 kez distile ettim sizin video da izlediğim gibi cezvede ölçerek kaynama noktasini gördüm (78_80) etil metil testini de sayenizde yapmış oldum bunuda belirtmek istedim.Bu alkol ölçümü illaki mezur ile mi yapılmalı yoksa camdan bir lt süt şişesindede yapilabilirmi çok teşekkür ederim.
Mezur, en pratik araçtır. Şart değildir, isterseniz damacanada bile ölçüm yapabilirsiniz. Alkolmetre her şekilde yüzeyde kalıp ölçüm yapacaktır.
Merhaba Mehmet bey,rakımı 1100 metre olan bir yer için etil ve metilin kaynama derecesi ne olabilir,yardımcı olursanız çok seviniriz🙏🙏🙏
Merhabalar, rakım yükseldikçe kaynama noktası düşer. Su için yaklaşık her 450 metrede 1C° düşer. Alkol için ne kadardır bilemiyorum.
Etil metil karışık ise bir müddet 65 derecede kaynamasını beklersek Metil uçar gider geriye Etil kalır bu şekilde Etili ayırmış olurmuyuz, saygılar
Merhabalar, doğrudur. 65C° de metil uçacaktır. Sonra 78 e gelindiğinde sadece metil alkol kalmış olacaktır. Kaynama noktaları deniz seviyesinde olan sıcaklıktır. Daha yükseklerde bu sıcaklık düşecektir.
Doğruladığınız için çok teşekkürederim
Mehmet bey merhaba. Elimde etil alkol olduğunu düşündüğüm alkole 2 kez test kiti ile ölçüm yaptım sonuç olumlu, ayrıca yakarak test yaptım mavi ve sarı karışımı Ateş gözlemledim. Son olarak sizin kaynama noktası yöntemini denedim. Etil 69-70 C de hafiften kabarcık çıkartarak kaynamaya başladı. Sizdeki etil ilk kaynamaya daha geç tepki verdi. Bendekini Baya kaynattım 79,6 C sabit kaldı yükselmedi. Şimdi bu etil kullanılabilirmi acaba. Teşekkürler
Merhabalar, kullanılabilir. Bendeki etil seyreltlmiş idi. Sabit yorumda belirtmiştim zaten. 70 te hafifçe kabarcıklar çıkmaya başlar, 75 te kaynama başlar. Tam kaynma 78C° dir.
79,6 C kaynama ilerlemedi. Eğer Metil olsaydı kaynama en fazla kaça kadar çıkardı. Kaynama noktası kaynamanın en üst seviyesimi.
Metil alkol olsaydı 65C° yi geçmezdi. Etil metil karışık olsaydı, oranlara göre değişir ama yine de 72 nin altında kaynama gerçekleşirdi.
@@mehmetportakal1789 Hocam cevaplar için çok teşekkür ederim. Yaptığım testler ve. kaynama noktaları Elimdeki Etilin alkol yapımında kullanabileceğim kanaatine vardım. Bence herkes test kitlerinden ziyade Bir de etilin yakılarak test edilmesinde fayda var. Ama en sağlam yol kaynama noktalarını ölçmesi diye düşünüyorum. Sağolun varolun.
Abicim iyi bayramlar ben elimdeki saf etil alkolü cezvede kaynatmaya çalışırsam tehlikeli bir durum arz edermi patlama falan olmaz umarım. Çünkü yanıcı madde seyreltip yapmak dahami güvenli acaba.
İyi bayramlar, saf olarak kaynatılması gerekiyor. Eğer seytreltirseniz kaynama noktası yükselir. Tehlikeli midir? Evet uzun süre kaynarsa oluşan buhar yanıcıdır ve tutuşabilir. Fakat bize kaynama noktası lazım olduğundan kaynar kaynamaz ölçümümüzü yapıp hemen ocağı kapatıyoruz.
@@mehmetportakal1789 YETİŞTİREMİYORUM,FIRSAT TANIMIYOR,HEMEN ALEV TUTUYOR,BENCE ÇOK TEHLİKELİ BİR YÖNTEM ALEV TUTMAYACAK ŞEKİLDE FARKLI BİR YÖNTEM VE ÖNERİNİZ YOK MU,FARKLI ARAÇ GEREÇ MESELA
Mümkün olduğunca kısık ateşte ve aspiratör altında yapın. Ya da elektrikli ocak ile yapın. Açık alev olmasın.
@@duru694 alev aldığında üzerine bir bez parçası koyun sonecekrir
Abi termometre aldım etilim 75 derece olunca kaynadı. Sen videondaki alkolün seyretilmiş olduğunu söylemişsin o yüzden mi seninki 78de kaynadı ? Seyreltmek ne demek su mu ekledin sen kendi alkolüne? Ben direkt bidondan cezveye döktüm öyle ölçtüm 75de kaynadı. Cevaplarsan çok sevinirim abi içim rahatlasın istiyorum. 72de hafif tıngırtı gibi başlıyor 74-75 gibi fokurduyo 77-78 gibi tam coşuyor. Termometreyi su ile de denedim suyu da 98de kaynatıyor yani 1-2 derece geriye yönelik hata payı var. Konum İzmir. Bu etil alkol güvenli mi acaba? Yakma testini de geçti çünkü
Merhaba, dediğinize göre herşey yolunda. 75 te kaynamaya başlaması normal, rahat olun.
Seyreltme ile kastım, evet su ekleyerek derecesini düşürme.
Bu videonun devamı olarak bir video daha hazırlıyorum, birkaç gün sonra paylaşacağım.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkürler abi. Bekliyoruz yeni videoyu. Kolay gelsin
Merhabalar, ben dediğiniz gibi cezveye koyup kısık ateşte kaynatmaya başladım ve termometreyi gözlemlediğimde 73 santigrat derece kaynadığını gördüm iki defa denedim ? Ne anlama gelmektedir bu durum ? Metil mi karıştırılmıştır . ? Teşekkür ederim.
Merhabalar, 78C° deniz seviyesinde olan sıcaklıktır. Bulunduğunuz yerin rakımına göre değişiklik gösterir. Rakım yükseldikçe kaynama noktası değişecektir.
Bu arada 73C° ye ulaşıldığında metil alkol uçağı için bir tehlike kalmayacaktır.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim
@yusufsaltik3298 rica ederim.
Peki metil alkol su karışımında su 100 derece metil alkol 65 derece ikisinin karışımı yine 78 derece civarı olursa
64C° ye geldiğinde önce metil alkol kaynamaya ve buharlaşmaya başlar. Su, daha sonra kaynayacaktır. Yani 78C° de kaynama göremezsiniz.
Çok güzel video.
76 77 civarında kaynamaya başladı yer izmir karabağlar göztepeye yakın rakım az ama 96 lık
Merhaba, durum normal, endişe etmeyin. Deniz seviyesine yakınsınız. Kanama noktası, deniz seviyesinde 78C°
Güzel bir bilgi teşekkürler
Çok faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler :)
Merhabalar alkol dereces 92 derece olması normal midir ve satışı yapılırken etil ve metil olkolü birleştirip etil alkol olarak satarlarsa nerden bilebiliriz 😊
Merhabalar, el yapımı ise 92° olabilir ama fabrikasyon yapımlar 96° dir. İstisnalar olabilir elbette.
Eğer metil ve etil karışmışsa bunu tat olarak maalesef ayırt edemezsiniz. Fakat kaynama noktası farklı olacaktır. Net olarak şunu söyleyebilirim, 75C° nin altında kaynıyorsa metildir, 75C° nin üzerinde ise etildir.
80C° de kaynatarak içindeki metil alkolü buharlaştıranlar var. Aslında mantıklı bir yöntem. Bir miktar etil alkol kaybı da olur ama metil alkol uçacaktır. Fakat ne kadar süre kaynatılması gerektiğini bilemiyorum.
Mehmet bey acaba digital termometre ile de aynı dereceleri alabilirmiyim.cunku ben şimdi denedim 65 derecede kaynadı etil metil kiti ile denedim etil gözüküyor.
Yani bilemiyorum, 65C° riskli. 72 den itibaren kabarcık atma başlar, 75 ye kaynama başlar. 78 tam kaynama noktasıdır.
@@mehmetportakal1789 ama benim digital termometre dediğim kızılötesi bu pandemi döneminde herkesin elinde olan o dijital termometrelerden cisim sıcaklığı ölçen kısmıyla ölçtüm.
Yani bilemiyorum açıkçası. O şekilde ölçmediiğim için ne kadar doğru ölçer bilmiyorum. Vücut sıcaklığı sabit, diğeri ise sürekli değişen artan sıcaklık. Emin olmak için bir termometre edinmenizi tavsiye ederim.
Hocam başarılar dilerim 100 gram lık turbo maya paketini açsam yarısını kullansam diğer yarısını sonra kullanabilir miyim özelliğini kaybeder mi bir değişiklik olurmu çok teşekkür ederim
Merhabalar, kullanabilirsiniz elbette. Kalan kısmını buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. ( Normal +4 , +8 bölümünde)
Mehmet bey.Ben elmadan alkol yapmayı denedim.Yaklaşık 8 kg elmaya 4 kg şeker ve maya ve su koyup 17 gün fermante sürdü.İlk damıtmada 75 70 ve 60 derece alkol aldım.İkinci damıtmada 85 75 ve 70 derece alkol aldım.Üçüncü damıtmam da 75 ve 70 derece alkol aldım.96 derece nasıl alabilirim?damıtmalara su katmak gerekir mi.gerekirse ne kadar?
Merhabalar Şevket Bey, damıtma yapmadığım için ayrıntılar ile ilgili bilgi veremiyorum, damıtma ile ilgili genel bilgilere sahibim.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim
Abi selamın aleyküm ben üzümden şarap yaptım sonra damittim 40° alkol olustu ama rengi rakı gibi sebebi nedir ?
Merhaba, Distilasyon hakkında sadece teorik bilgi sahibiyim, uygulamada karşılaşılan sorunlar ile ilgili bilgim yok maalesef.
merhaba, şampanya mayası kullanımında litre başına kaç çay kaşığı kullanmak iyi olur
Merhabalar, litre başına söylemek çok az olur, her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
merhaba, yine bir sıkıntım var ve size danışmak istedim :) %100 meyve suyundan şarap yapmak istedim ancak 4 gün sonra hava kabarcığı azaldı ve kayboldu silikondan hava almış. ne yapmamı önerirsiniz
Merhabalar, fermantasyonun ilk haftasında olduğu için sorun olmaz. İç basınç yüksek olduğu için içeri hava girmez endişe etmeyin. Hava kilidini tamir edip bırakın. Ortam sıcaklığı uygunsa kabarcık atma tekrar başlayacaktır.
Merhaba ben saf alkol koydum kaynama noktası aynimi
Merhabalar, saf alkolün kaynama noktası 78C° fakat bulunduğunuz rakıma göre değişir. Yüksek rakımlı bir bölgedeyseniz biraz daha düşük çıkacaktır. 74-75 i görebilirsiniz.
Aromalar hakkinda ne düşünüyorsunuz?
Ne öğrenmek istediğiniz anlayamadım.
Üstad 1litre etil alkolü 1.3 litre su ile karıştırıp 78-80 derecede kaynatırsak etilin kötü ağır tadından kurtulurmuyuz..?? saygılarımla
Merhabalar, inanın bilmiyorum. Etil alkol ile hiç uğraşmadım. Bir kaç kez, sadece likör yapmak için kullandım. Üzgünüm bu konuda yardımcı olamayacağım.
ben bahcemdeki dokulen meyveleri bir bidonda biriktiriyorum suan fakat asiri derecede alkol kokusu gelmeye basladi neredeyse uhu gibi kokuyor. Bunu nasil anliyabilirim cunku bidon dolmadan damitim yapmak istemiyorum
Merhabalar, sürekli ekleme yaparak fermantasyon yapamazsınız. Tek seferde meyvelerinizi fermente etmelisiniz.
Yani abicim viski koysak 78 ve 90 derece arası kaynasa normal olarak mı anlıcaz kimse etil alkolü direk içmiyor biliyorsunuz
Yöntem, saf alkolü ölçmek için kullanılıyor, seyreltilmiş alkolde net bir bir sonuç alınamaz.
Selam cok güzel aydinlatiyorsunuz sizden temin ete bikirmiyiz mehmet bey
Merhaba, ne temin edeceksiniz anlayamadım?
Etil alkol kastediyorsanız, ben satış yapmıyorum. Etil alkol de kullanmıyorum zaten. Videolarımda etil alkol ile ilgili hiçbir tarif yer almıyor. Etil alkol risklidir, güvenilir yerden alın. Sadece bilgi amaçlı paylaşım yaptım.
@@mehmetportakal1789 etil alkol Mehmet bey
Etili hep aynı yerden alıyorum. Bugüne kadar test yapmak istediğimde ilk önce pembe oluyor ortalama 2-3 dk sonra toprak rengine dönüyor. Zaten olması gereken bu. Ama aynı yerden aldığım son parti etilde, pembeden toprak rengine 2-3 saniye içinde dönüyor.
Acaba bu normal midir ??. ( Alfasol Test Kiti kullanıyorum )
Merhaba, test kiti ile ölçüm yapmadığım için birşey diyemiyorum.
Merhaba. Aynı sorunu yaşadım. Normalde hep aldığım yerde 6 7 içinde toprak rengine dönüyordu. Bu sefer başka yerden aldım 30 40 saniye içinde toprak rengine döndü. Siz sıkıntı yaşadınız mı?
Hocam kaynama noktası dedıgı en son cıkıp sabit kaldıgı derece değil midir? Benim bildiğim fokurdadığı an değildir
Merhaba, fokurdadığı andır, çünkü ısıyı daha fazla yükseltebilirsiniz. Kaynama noktası, bulunulan rakıma göre değişiklik gösterir. 78C° Deniz seviyesinde olan sıcaklıktır. Daha yükseklerde bu sıcaklık düşecektir.
@@mehmetportakal1789 anladım teşekkürler 65 derecede fokurdayıp 79 derecede sabitlendi daha yukarı veya aşşağı inmedi kit ile test yaptım etil sonucu verdi o yüzden biraz kafam karıştı
Bulunduğunuz rakım yüksek ise kabarcıklanma erken başlayacaktır. Metil alkol olsaydı 55 lerde başlardı.
Ben 1 yıldır tabağa biraz döküp yakıyorum ateşin alt kısmı mavi yukarısı sarı ise etil alkol diye kullanıyorum sizce güvenilirmi?
O testi uygulamıyorum, belki güvenilirdir ama bana göre en iyi yöntem kaynama noktasını ölçmek.
Mehmet abi fermenter ve hava kilidi ile alakalı video var mı?
Mustafa kardeşim, aslında hemen hemen her tarifimde fermenter ve hava kilidi yapımından kısaca bahsediyorum. Herhangi bir şarap tarifimde mutlaka görürrsün.
Ayrı olarak ise aşağıdaki linki izleyebilirsin.
m.th-cam.com/video/j0pmYjm8dLQ/w-d-xo.html
Etil ve metil ve su karisimida 75 de kaynar.bende yuzde yuz dogru bir test yontemi degil.
Doğrudur, önce alkol derecesi ölçülüp 96° yi gördükten sonra kaynama noktası ölçülmeli.
Peki metil alkole su koyup da 78 °C de kaynamasını sağlayabiliyorlarsa nasıl ayırt edecegiz
Alkolmetre ile ölçüp saflığını teyit etmelisiniz. 96° olmalıdır.
@@mehmetportakal1789 Tesekkurler
kaynatma yaparken ateş yüksekti etil taşıp alev aldı .çok köpürdü normal mi ?
Merhabalar, aspiratör altında yapmanız gerekir. Alev alabilir. Çok kısık ateşte yapmanız gerekir. Mümkünse elektrikli ocak ile yapın.
Abim selam bu cihazın fiyatı ne kadar nereden satın alabiliriz saygılar
Merhabalar, daldırma tip termometre olarak aratırsanız birçok internet sitesinde bulabilirsiniz. En çok bilinen Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi sitelere bakabilirsiniz.
Peki üstad test icin kaynattiğın alkolü tekrar kullanabiliyormuyuz?
Kullanılabilir elbette, sorun olmaz. Sadece kaynadı, soğuyunca kullanabilirsiniz.
Mehmet bey dereceyi içine tuttum yetmiş ile yetmiş bir arasıçok küçük kabarcıklar başladı yetmiş beş ten sonra kaynama başladı
Termometreyi başka bir termometre ile deniyemedim siz ne dersiniz
Ayrıca ph şişesi boşalmış yeni sipariş verdim onunlada test edeceğim
Özür dilerim başınızı şişirdim tekrar teşekkür ederim iyi çalışmalar
Merhabalar, saf etil alkol ise doğru ölçtünüz. 75 te kaynamaya başlar. Yani sorun yok, endişe etmeyin.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim iyi çalışmalar
merhaba. ben videolarını izleyerek uzun zamandır evde etil alkolden votka yapıyorum (karbon filtre, dinlendirme vs her şey ok tadı da güzel her şey için tşk) ama absolut peach gibi kendinden aromalı votka yapmak istiyorum. evet votka içinde meyve bekletilerek yapılıyor ama sormak istediğim şu; marketlerde satılan çilek şurubu, şeftali şurubu vs var ya onlardan votkama koyup karıştırsam ve içmek istediğimde içsem olur mu sizce?
Merhabalar, elbette olur, O şuruplar kokteyl yapımında kullanılıyor zaten. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Etili nerden alıyorsunuz acaba
Hocam seyreltilmemiş saf etil alkol 78 derecede mi kaynıyor tam olarak ? 96 derece etil alkolü test kitiyle test ettim sonuç doğru çıktı yani etil. Ama kaynama testi yaptığımda 68 derecelerde kaynıyor...
Merhabalar, kaynama noktası bulunduğunuz rakıma göre değişebilir. Bu değer sıfır, yani deniz seviyesinde alınan değer. Yüksek bir yerde, yaylada vs. iseniz kaynama noktası düşecektir.
@@mehmetportakal1789 Ankara hocam sizin videonuzu görünce çekindim ben de
ayrıca aynı termometre ile suyu test ettim 97 derecede kaynadı
O zaman düşük olması normaldir. Hatta yüksek katta otuyorsanız bile düşük gözlemlersiniz.
@@mehmetportakal1789 anladım tüketmekte sakınca yok o zaman anladığım kadarı ile
Bu kaynattigimiz etil alkolü tekrar kullanmamizda bir sakınca var mı?
Hayır bir sakınca yoktur. Soğuduktan sonra kullanılabilir.
Emeğinize sağlık hocam bende iki tane beşer lt etil iki yıldır aynı yerden alıp yapıyorum ama ne olur ne olmaz diye test etmek istiyorum elinizdeki termometreyi nerden alabilirim.
Merhabalar, Trendyol, Hepsiburada, n11 gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 Baktım ama test kitiyle termometre fiyat olarak aynı sayılır birde bir sürü termometre var teşekkür ederim.
Rica ederim.
Etil alkolü nereden temin ediyorsunuz.şimdiden teşekkürler
Yaklaşık 3 yıldır aynı yerden temin ettiğim etil alkol saf halinde 70 derecede kaynadı. Endişelenmelimiyim?
70 derecede tam kaynanamı oldu yoksa ufak ufak kabarcık çıkmaya mı başladı? Saf alkol 70 C° te ufak ufak kabarcıklanmaya başlar, 75-76 da tam kaynama gerçekleşir.
Eğer saf ise ve 70 te kaynadıysa endişe verici bir durum olabilir. Su ile seyrelmiş haldeyken metil alkol 70 te kaynayabilir. Ayırdımını iyi yapmak gerekir.
75 in aşağısı tehlikeli.
Etil alkolü nereden temin ediyorsunuz.şimdiden cevabınıza teşekkürler
@@erolimece3259 güvendiğim tekel marketten ya da eczaneden.
Hocam test kitin de Etil çıkıyor sıcaklık testin de 70 derece de kaynamaya başladı deniz seviyesi ile yüksek rakım bir olmaz deniyor doğru mu dur benim rakım 1000 metre
Merhabalar, doğrudur. Videonun yorumlarında birkaç kez değinmiştim. Rakım yükseldikçe, kaynama noktası düşer. Yani elinizdeki alkol 70C° de kaynadıysa etil alkoldür.
Hocam kolay gelsin metil alkol metonol saflık derecesini nasıl ölçerim.%99.9 saflık gerekiyor bana.bununla ilgili nasıl bir ölçü aleti almalıyım i.satın alma linki paylaşırsanız sevinirim
Merhabalar, standart alkolmetre ile derecesini ölçebilirsiniz. Saflığını ölçen bir alet var mıdır bilemiyorum, ama 96° ölçtüğünüzde saf alkol olduğunu biliyorum. Etil ya da metil alkol farketmez.
Hocam merhaba saygılar sizden test kiti ile yapılmış bir test videosuda bekliyoruz test kiti güvenlimi nasil test yapılır
Merhabalar, test kitleri güvenlidir. Aslında test kiti ile beraber alternatif test yöntemi olarak bu yöntemi yani kaynama testi yaparak bir video hazırlayacaktım ama metil alkol bulamadığım için olmadı. Çünkü metilin de nasıl tepki verdiğini görmemiz lazım.
bu deney tehlikeli değilmi yangın çıkmazmı ben yakarak bakıyorum sarı alev mavi alev gibi teşekkürler.
Merhabalar, evet tehlikeli aslında. O yüzden, kaynar kaynamaz kapatıyoruz diye belirttim. Kaynamaya görmemiz yeterli. Sonrasında buharlaşmadan dolayı alev alabilir.
Ben evde etil alkolle viski yapmak istiyorum ama çoğu insana sorduğumda etil alkolünde kör ettiğini öldürdüğünü söylüyor ayarını kaçırdığında acaba bu doğru mudur tedirgin olup vazgeçtim şu anda
Merhabalar, etil alkolden emin iseniz zehirlemez, kör etmez, öldürmez. Çok yüksek derecede, yani seyreltmeden 96° olarak içmeye kalkarsanız alkol komasına girersiniz. Tek riski budur. Seyreltmeden içilmez zaten. Viski için 45° , rakı ve votka için genel olarak 40°-43° ye seyreltilir. Bir de kararında içmek tabi. Zehirlenme açısından değil, akşamdan kalmalık olmamak için. Akşamdan kalma durumu için ayrı bir videom var, izlerseniz yardımı olacaktır.
seyreltilmiş metil alkol olsa kaynama derecesi nasıl olur bu sorunun cevabı olursa güven konusu daha verimli olur
Merhabalar, bunu videoda anlattım zaten. Seyreltilmiş alkol daha yüksek derecelerde kaynar.
@@mehmetportakal1789 demek istediğim şu etil ve metil alkol var elimizde ikiside seyreltilmiş metil olduğunu anlamamız mümkünmü
Alkolmetre ile 96° olduğunu görmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bizi yanıltır. Etil alkol ile karışımlar, içkiler hazırlıyorsanız zaten Alkolmetre bulundurmanız gerekir. Yoksa, en kısa sürede edinmelisniz.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler
Hocam elinize sağlık 15 derecelik hava sıcaklığı olan bir ortamda turbo maya ile fermantasyon başlatabilirmiyim
Merhabalar, maya paketinin üstünde ya da satılan yerde çalışma sıcaklığı yazar. Bu sıcaklıkların altında maalesef çalışmaz.
Ustadim merhabalar bendenedim 68 c de tomurcuklanmaya basladi 75c kadar hizlandi tomurcuklnama 77c de tam fokurdamaya başladi güvenikirmisir ustadim bilgi verirmisiniz rica etsem
Merhabalar, bulunduğunuz yerin yüksekliği yani rakımı kaynama noktasını değiştirir. Ama sanırım elinizdeki alkol etil alkol. İçinde metil alkol varsa bile 78C° ye ısıttığınız için metil alkol uçacaktır
@@mehmetportakal1789 caybardagı altligindada ciplak olarak yaktım mavi sarı yaniyoe metil alkol sanirim yeşil yanar doğrumudur
Yakma metodunu bilmiyorum. Ama 65 in üstünde ısıtma yaparsanız, karışım varsa uçacaktır. Şüphe ediyorsanız, test kiti kullanmalısınız. İşi şansa bırakmayın.
@@mehmetportakal1789 elimizdeki alkolü once 78 c kadar kaynatip sonra ivilecek hale getirebilirmiyiz soğuduktansonra
Soğuduktan sonra içilebilir. Fakat kaynatma esnasında dikkatli olmalısınız. Uçan alkol buharı tutuşabilir.