Mehmet Bey merhaba Bu tarifinizi deneyerek evde buğday ile bira denemesi yaptım. Tad çok başarılı oldu. Ekstra olarak 1 avuç kavrulmuş buğday, demleme yöntemi ile şerbetçi otu ve mandalina kabuğunu koyup sonra çıkarıp fermanter şişesine koydum neredeyse Tuborg rengi ve tadı elde ettim. Süper bir tarif oldu sayenizde 👍 teşekkür ederim
@selinsagdinc buğdayı kavurduktan sonra tüm buğdayı suya koyup kaynattiniz değil mi? Yani buğday kavruldu sonra hepsini bir araya getirip işlemi aynen videodaki gibi...
ayrı bir kapta şerbetçi otu kaynatıp içine ilave edebilirsin, güzel aroma verecektir. Ben elma birası yapmıstım harika olmustu, market elma suyundan , şeker katmadan ortalama %5 vol çıkıyor, internetten aldıgım cascade serbetci otundan ayrı suda kaynatıp sogutup ilave edip bira mayası kattım, sonradan siseleyip gazlayınca baya bildigin bira tadı gibi oldu
Yok, olacağını sanmıyorum. Viski, ayrı bir tariftir. Yüksek derece alkol ile yapılmalıdır. Belki meşe eklenerek tat olarak andırabilir ama çok birşey beklemeyin.
Hocam normal maya olmuyormu ekmek mayası olursa kac kaşık ve bi yorumda okumuştum mandalina gibi meyve kabuğu hem renk hemde lezzet acisindan denenmiş başarılı olmuş bu kabuklar hangi aşamada kullanılmalı.
Merhabalar, normal maya da olabilir elbette. Videoda oranları vermiştim. Her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır. Acılık için mandalina kabuğu denenebilir, ben denemedim ama sonuç alınmışsa neden olmasın? Ekleme aşaması ise kaynatma esnasında olur sanırım. Böylece hem renk hem acılık hem de aroma suya aktarılır.
Eğer malt ve bira mayası kullanacaksanız direkt bira yapın zaten, bulgura gerek yok. Tadını bozarsınız. Videolarım arasında, kuru ve sıvı malttan bira yapımı videomu izleyebilirsiniz.
Mehmet bey elinize sağlık videolarınızı izliyorum ve beğeniyorum ancak durultmada sorun yaşıyorsunuz bunun çözümü çok basit . İnternetten sığır jelatini almanızı öneririm 500 gramı 60 TL civarı ve 10 litre şarap a bir tatlı kaşığı küçük çay bardağında eritiyorum ve şaraba boşaltıyorum maya ve torutular 12 saat içerisinde tamamen dibe çöküyor çok berakk ve şeffaf oluyor ....
Teşekkür ederim Kılıçaslan Bey, evet durultmada eksiğim var haklısınız ama aslında ben tamamen doğal şaraptan yanayım o yüzden de herhangi bir katkı maddesi kullanmayı tercih etmiyorum. Kimseye kullanmayın diyemem sadece tercih etmiyorum.
@@mehmetportakal1789 Mehmet bey sığır jelatini herhangi bir kötü koku ve tat bırakmıyor hatta üreticileri son 20 yıldır bira ve şarap ları durultmada kulanıyorlar. Gerçekten çok temiz ve hoş bir içim . Teşekkürler. Hatta sonuçlarını size fotoğraflarla atabilirim Instagram veya watsap kullanıyorsanız iletişim kurabiliriz. Teşekkürler
Sayın Kılıçaslan bunu bilmiyordum, deneyeceğim. Ben 0 maliyetli yöntemi uyguluyorum. Soğutarak, üstten sifonlama yöntemi. Fakat bu işlemi en az 2 kere yapmak gerekiyor. Bu da sizin dediğiniz gibi 12 saat değil, en az toplamda 48 saat gerektiriyor...
Yalnız bira gibi bir tat beklemeyin. Videoda da dediğindim. Buğday temelli ve gazlı köpüklü olunca bira diyoruz. isterseniz az miktarda bir deneme yapın, sonrasında karar verirsiniz.
Elinize sağlık. bulgur birası için verdiğiniz bu ölçüleri kullanarak kurulum yaptım ancak 5 litrelik damacana yerine 23 litrelik fermenter kullandım. Karışım kovanın dibinde kaldı. İkinci günün sonunda hava kilidinde gaz çıkışı henüz yok. bekliyorum şidilik. Kovanın içindeki boşluğun fazla olması mayalanmayı ekler mi ?
Merhabalar, evet maalesef etkiler; çünkü çok fazla hava boşluğu var. Hava demek oksijen demek. Oksijenli ortamda şıra sirke olur. Bu kadar boşluk ile hava kilidinde de kabarcık atma göremezsiniz zaten. Maya hızlı çalışırsa sirke oluşumu olmaz ama tat olarak çok lezzetli olmayacaktır.
@@mehmetportakal1789 Fermenter kovasında 2-3 bekleyen karışımı hemen damacanaya aktardım. Hava kilidi olarak balon kullandım. Mayalanma birkaç saat içinde başladı. 2 hafta sonra şişeleyip gazlanmaya bıraktım. 1 hafta sonra içime hazır oldu. İçimi çok zevkli. Köpüklü Şarap ile Bira arası bir tadı var. Biraz ekşimsi. Bazan soda ile yarı yarıya karıştırıp içiyorum. Çok ferah bir içimi oluyor. Böyle bir içki mutlaka elinizin altında hazırda bulunmalı. Şu an tekrar bir kurulum yaptım, mayalanıyor. Tarifiniz ve yardımınız için teşekkür ederim Mehmet Bey.
Mehmet hocam videolarınızı severek izliyorum çok başarılısınız. Bir sorum var. Patates içinde nişasta varmış patates birası denemek mantıklı mı, bir de hocam Tuborg gold biranın tarifi sizde var mı? Saygılar
Merhabalar, patates birası yapılabilir, fakat nişastanın parçalanması için enzim kullanılması gerekir. Alfa amilaz enzimi ile nişasta parçalanabilir. Süreç pek kolay değildir , o yüzden de pek kimse uğraşmaz. Tuborg Gold için pek uğraşmanıza gerek yok, kit bira ile yapabilirsiniz. Tat olarak benzer kitler var.
Merhabalar, fermantasyon için şeker şart. Şeker olmadan fermantasyon olmaz, dolayısıyla alkol oluşmaz. Şişeleme de atılacak şeker, öylece şişenin dibinde kalır. Sadece bulamaç elde etmiş oluruz.
Merhabalar, bu tarifte normal bira gibi bir tat elde edemeyiz. Bunun için malt kullanmanız gerekir, ki onun tarifi farklıdır zaten. Bu tarif, biraya benzer en basit tariftir.
Elinize sağlık. Ben de Corn Flakes'ten Corona tarzı mısır birası üretmeyi denemiştim. Pek başarılı bir sonuç elde ettiğimi söyleyemeyeceğim. Sanırım mısır gevreklerini gereğinden fazla kaynattım.
Birde şunu soracaktım. Akvaryum hortumu yerine, balonu iğne ile birkaç delik açıp kullansak sorun olur acaba.evde meyve suyundan şarap yaptığım da balon kullanıyor dum.
@@mehmetportakal1789 tek korkum meyve suyundan yaptığım şarapta yaşadığım sorunu yaşamak. Tatlı yani şekerli kalması ve alkol az olmasi yada hic olmaması. Bazen çok güzel sonuçlar alıyordum bazen şekerli meyve suyu gibi kalıyordu.bu yüzden bırakmıştım yapmayı.nerde hata yapmış olabilirim sizce.bunda da aynı sorunu yaşamak istemiyorum. Teşekkürler şimdiden.
@@mehmetportakal1789 birde siz ayriyeten şişeleme esnasında şeker kullanıyorsunuz. Ben de aynısını yapacağım umarım şekerli su gibi olmaz.tesekkurler emeğimize sağlık.
Abi merhabalar emeğine sağlık bilgilendirici video olmuş yalnız herşey iyi ama kafama takılan şişeye kadarda buluruzda kapağı presleme aparatına nasıl bir çözüm önerirsin 😊
Merhabalar, ev bira yapım kiti satan internet sitelerinden bakabilirsiniz. Ya da şişe kapak kapatıcı diye aratırsanız farklı ürünler bulabilirsiniz. Trendyol, n11, Hepsiburada gibi alışveriş sitelerinde de var. Kapak ile birlikte satan yerler de var. Örnek olarak bir link atıyorum aşağıya. m.n11.com/urun/sise-kapatma-aleti-soda-gazoz-kapagi-kapama-makinesi-1000-kapak-4474517?gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMI0c--oPPqgQMVkENBAh2evAlzEAAYASAAEgKhtPD_BwE
Merhabalar, 8saat ila 48 saat içinde fermantasyon başlamış olmalı. Eğer başlamazsa ilk önce hava kilidinde ve kova kapağında sızıntı kontrolü yapmalısınız. Ayrıca, özellikle karanlıkta kapağa ışık tutup kovanın kenarlarına bakın eğer köpük krausen izi oluşmuşsa fermantasyon başlamıştır ama sızıntı vardır. Kontrollerinizi yapın bunlar değilse maya sorunu olabilir. Videolarımın arasında, bira yapımnda sorun ve çözümleri adlı videomu izlerseniz yardımı olacaktır.
Nohut, tek başına maya besini olmaz ama mayaya yardımcı olarak atanlar var. Maya besinini hazır olarak almak en iyisi olur. Çünkü mayanın mineral, vitamin ve besin gibi ihtiyaçlarını tam olarak karşılar.
Malttan bira yapıyorum uzun zamandır Mehmet bey gibi denemelerimiz oldu geçmiş zamanda bulgur denemedik arpa yulaf vs Soran arkadaşlar var malt haline gelmeden dirkt arpa denemesi yapmıştık içilmez derecede ekşi bir sonuç çıkmıştı. Bulgur ile yapılan nasıl bir tad ortaya çıkıyor merak ediyorum
ben seyi merak ettim acaba normal bir bire gibi etkisi varmı yoksa psikolojik olarak bira içtim mi ? içtim ! havasımı veriyor umarım mehmet bey cevap verir..!
@@mehmetportakal1789 mehmet abi cok saol şimdi senin tarifi uyguladım abi s eni takipe aldım bildirimi actım hatta senin içn özel liste oluşturdum... D: tadında haber vericem abi sana 1 ay sonra görüşürüz kendine ii bak abi tekrardan teşekkürler
Videolarım arasında erik şarabı tarifi bulabilirsiniz, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Oradaki oranları uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız, şimdiden afiyet olsun.
Mehmet Bey kolay gelsin. Biraz geç bir soru olacak ama, evdeki tüm biraları bitirip yeni kurulum için de havaların az ısınmasını beklerken, böyle değişik denemeleri denemek hasıl oldu. Sayenizde evde içki kültürümüz zirve yapıyor. Üstadım, uzatmadan sorayım. Maya olarak bira mayası kullansak olur mu. Ben şerbetçiotu ve köpük için de yulaf ezmesi ekleyip biraya yakın bişe yapmak istiyorum.
Merhabalar, yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım. Farklı bir düşünce olmuş, aslında neden olmasın. Yulaf ezmesi hiç aklıma gelmemişti. Bira mayası kullanılabilir ama şeker miktarını düşürmek gerekir. Hidrometre ile ölçüm yapıp 1035-40 civarında olmalıdır.
@@mehmetportakal1789 Tşk. Mehmet Bey deneyelim bakalım. Yulaf ezmesi tam tahıl biralarda köpük aartırıcı olarak kullanılıyor biliyorum o yüzden katacağım sonuca bakacaz artık
Merhabalar, kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapmalısınız. Aksi takdirde fermantasyon şişede devam eder ve şişeler patlar. Kış aylarında fermantasyon uzun sürebiliyor.
Mehmet Bey merhaba. Fermantasonda 1 aydır duruyor ben şişeleme yapamadım henüz. Bu zamandan sonra şişelemenin bir anlamı var mı gazlanması için,ya da direkt bu şekilde süzüp içip yapılır mı? Çok uzun sürede az da olsa bir hareket var aslında hava kilidinde,şişeyi birazcık sıkınca hava kilidinden bi kabarcık çıkıyor:)
Merhabalar, şişeyi sıkınca kabarcık çıkar bu normaldir. İçerideki havayı atıyorsunuz. Artık şişelemenin zamanı gelmiş. Daha fazla bekletmeyin, yoksa gazlanma oluşmaz. Gazlandırma yapmadan da içilebilir.
Merhabalar, basınca dayanıklı ise hiç sorun olmaz ama uzun süre saklamamaya özen gösterin derim. Kısa süreli tüketimler için uygundur. Alkollü içecekler pet şişede uzun süre saklanmamalıdır.
Mehmet bey elinize emeğinize sağlık. Çok güzel ve basit bi tarif olmuş. Acılık için bulguru kaynatırken zencefil yerine yine göz kararı şerbetçi otu atsak olur mu? Acaba normal bira ayarında bir gövde yakalayabilir miyiz?
Merhabalar Erhan Bey, şerbetçiotu kullanılabilir elbette. Fakat biradaki gibi bir gövde beklemeyin derim. Yine de bu malzemelerle sonuca şaşıracağınızı söyleyebilirim.
Merhaba, tarif, ekmek mayası kullanımına göre verildi. Bira mayası kullanmak istiyorsanız, şeker miktarını azaltmanız gerekir, dolayısıyla alkol oranı da düşecektir.
Merhabalar abi. Ben ilk denemeyi yaptım fermantasyon süreci bitti. Şişeleyeceğim nasıl yapmam rekiyor. 1 litreklik basınca dayanaklı pet şişeye koymak istiyorum gazlanma için nekadar şeker atmalıyım. Birde renk beyaza yakın bir renk oldu bu normal mi. Teşekkürler 🙏
Merhabalar, basınca dayanıklı pet şişe kullanabilirsiniz. Boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Her bir litre için 3 küp şeker kullanabilirsiniz. Beyaz renk değil ama hafif Sarı bir renk oluyor. Beyaz renk olmaz.
Sake’den farkı ne ? Ben sadece toz şeker ve hamur mayası kullanarak yapıyorum. Ama şekerli oluyor malesef. Kötü de bi maya kokusu oluyor. Onu bastırmak için de gazozla karıştırıp tüketiyorum. Aslında hard seltzer yapıyorum. Sade olarak.
Merhabalar iyi günler bende aynı tarifi yaptım bende niyeyse bira tadı değil de daha çok alkollü soda tadı yakaladım sanırsam bulguru tam demleyemedim suya bunun daha iyi bir taktiği var mı yoksa hangi yöntemi düzgün uygulayamadım tam anlayamadım.
Tarif için teşekkürler. Bir sorum var: aynı şekilde BUĞDAY birası yapılabilir mi? Hatta buğday-bulgur-pirinç karışık olarak tahıl birası ? Bir de instant maya yerine ev yapımı ekmek yapımında kullandığım ekşi mayayı kullanabilir miyim? Cevaplarınız için teşekkürler.
Üzüm suyu ekleyecekseniz, kabuklarıyla eklemenizi tavsiye ederim. Maya, kabuklarında çünkü. Renkli üzüm kullanırsanız, biranız da renkli olur. Farklı bir ürün çıkar ortaya:) Gazlandırma için şişeleme esnasında şişeye şeker atılıyor. Kapaklı olduğu için, içerideki gaz dışarı çıkamaz ve gazlanma oluşur. Son aşamada şeker atmazsanız, yaptığınız sadece şarap olur. Size kalmış, bence gazlandırın, çok daha güzel olur görüşündeyim. Tercih sizin elbette.
Mehmet bey merhaba. Dün beyaz üzüm ve kabuğundan 20lt karışım hazırladım. Kabuklarını yıkamadan yaptım doğal haliyle bekliyorum 24 saat olmadı görünürde herhangi birşey yok. Bu şekil devam etmelimiyim yoksa elimde olan ekmek mayası ile mi devam etmeliyim. Arasındaki farklar nelerdir acaba?
Merhabalar, doğal olarak yapmayı planlıyorsanız 1 gün için henüz erken. Birşey görmemeniz normal. Ama hava kilidi kullanmamanız gerekir. İşlemi hızlandırmak için, 20 litreye 4 çay kaşığı ekmek mayası atabilirsiniz; ancak bu durumda hava kilidi kullanmanız gerekir.
@@mehmetportakal1789 yorumunuz için teşekkürler kilitsiz yapıldığını bilmiyordum açıkçası, maya olarak devam edersem daha kolay ve alkolü bir miktar daha yüksek olucak anladığım kadarı ile, öyleyse mayayı direkt olarak mı canlandırarak mı eklemem gerekiyor bu karışıma
Rica ederim. Kuru instant maya ise uyandırma gerekmez. Aktif maya ise uyandırma mutlaka gerekli. Ama instant maya öneririm. 4 çay kaşığından fazla atmayın ama.
Doğrudur, doğal yöntem ile bir paylaşımım yok. Aslında doğal yöntemi kesinlikle tercih etmiyorum. Çünkü ilaçsız üzüm bulmak neredeyse imkansız diyebilirim. Bunun yanı sıra üzüm üzerinde yapışkan kalıntılar örümcek ağı gibi pamuksu kalıntılar gibi durumlardan dolayı tercih etmiyorum. Üzümleri iyice yıkayınca üzerindeki maya da gidiyor. O yüzden de maya kullanıyorum ama garanti oluyor ve temiz olduğunu bilerek hazırlayıp içiyorum. Diğer şekilde gerçekten içim kaldırmıyor.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim.. önceki yillarda arpa malti ile bira yapmıştım..bulgur birasıni deneyecegim..posa dan suzdukten sinra serbetci otu ike 3-4 gün ikinci fermantasyona almayi düşünüyorum
Eklenebilir elbette ama bir oran veremem çünkü şerbetçi otu görecelidir. Tat, kişiye göre değişir. O yüzden az miktarda deneme ile size uyan tadı bulabilirsiniz.
Öncelikle bu tür egitici videolarınız için çok teşekkürler. Hocam bir sorum olacak, Fatih Portakal ile bir akrabalığınız var mı acaba, soy isim zaten aynı ve sima olarak da benziyorsunuz.
Ellerinize ve emeğinize sağlık Mehmet Bey. Bu tarifteki ölçülere göre ne kadar Şerbetçi otu eklemek gerekir.Hem pelet hem de kuru haldeki(ot) şerbetçi otu miktarlarını yazar mısınız.
Merhabalar Reşat Bey. Bu ölçülerle 2 adet pelet şerbetçi otu yeterlidir. Gramaj olarak çok düşük olduğu için adet olarak verdim. Acılığı yüksek olsun derseniz bir iki adet daha arttırabilirsiniz. Kuru şerbetçi otu için ise, yine gramaj olarak veremiyorum ama avucunuzın ayası kadar atabilirsiniz. Ama zaten fermantasyon sonunda haflf acısı olacak. İsterseniz ilk denemeyi normal tarife göre hazırlayın. Acılık yetmezse daha sonra istediğiniz miktarda eklersiniz.
Eline sağlık abi sürekli rahatsız ediyorum seni ama sağol her şey için bugün deneme yapacağım bulgur birasini 15 gün fermante gitmezse kalabilir mi Fermante bittikten 4-5 gün sonra siselesek sorun olur mu
Hava kilidi takılı olarak bekletebilirsiniz, bir sorun olmaz endişe etmeyin. Fakat süreyi uzatmayın; çünkü şişelemeden sonra gazlandırma yavaş olur ve süre uzar.
Ne desem boş eline emeğine sağlık siseledikten sonra 15. Gün açılışı yaptık geçer not aldı. Hatta bayildilar dediler ki buna şampanya denebilir muazzam bir tat süper bı sey ismini de çaki spesiel koydular sana ayıp olmazsa abi :)
Hocam ben bunu yaptım pet şişede 15 gündür bekletiyorum aşırı gazlanma var. Şişeler patlamasın diye bir defa açarak gazını aldım. Şişeleri başka şişelere aktarıp Bir ay daha bekletmek istiyorum şişelerim çok sağlam ama gazlanma çok fazla bu süreçte şişelerin tekrar açılması ürüne zarar verir mi veya sağlık açısından sorun olur mu mideyi delmek istemiyorum:)
Merhaba, sağlık açısından bir sorun olmaz endişe etmeyin, fakat çok gazlanma normal değil. Erken şişeleme yaptıysanız aşırı gazlanır. Şişeleme için fermantasyonun tamamen bitmiş olması gerekir.
@@mehmetportakal1789 1 litrelik soda şişesi olur mu abi? Plastik soda şişesi var elimde. Ayrıca iki gün önce %100 meyve portakal suyu kurduğum şaraptan Hava çıkışı oluyor. Ama bir koku var portakal kokusu ama biraz ağır bunda sorun olmaz değil mi?
@@mehmetportakal1789 abi sana helal olsun kanalına bu kadar özen gösteren biri görmedim gece vakti dikkate alıp cevapladığın için ayrıca teşekkürler 👋🏻
Abi yeni deneyeceğim şey bulgur birası ve ekmek birası.... 1. Ekmek birasında fermante öncesi süzdün ama bulgurda süzmedin sebeb ne acaba? 2. Bulgur birasında ne kadar zencefil koymak lazım (4 litreye su 200 Gr bulgur ve 600 Gr şeker için soruyorum)maya ne kadar olmalı 3. Ekmek sarabinda maya 2.5 kaşık 2 litre için bu çok değil mi sen normalde 4 litre için 2 kaşık maya koyuyordun
Ekmek birasında, yaklaşık bir gün demlenme yapıyoruz, bu yeterlidir. Bulgur birasında ise bulgurda kalan tat ve biraz şekeri almak için fermantasyon boyunca bekletiyoruz. Zencefil, göreceli aslında. Birada acılık seviyorsanız miktarı yükseltebilirsiniz, istediğiniz kıvama gelinceye kadar biraz deneme yanılma yapmanız lazım. Maya ölçüsünü 4 litre için 2 çay kaşığı dolusu olarak yapın. O dönem ölçüyü o şekilde kullanıyordum ama fazla geliyor.
@@mehmetportakal1789 tabi her seferinde bir gariplik katmasam olmaz😂😂😂 kaynama isleminden sonra fermanteyi brendir'dan geçirdim. Baya bir küçük parçaya ayrıldı. Baloncuk atma basldi bu arada....
Merhaba, ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon uzun sürer, bazen maya kaynaklı da olabilir. Ortam sıcaklığı hep uygun tutulduysa yani 25-30C° arasında olduysa fermantasyonu bitirin. Ama 25 in altında ise uzun sürmesi normal. Buna göre hareket edersiniz.
merhaba Mehmet bey , 5 lt lik bir kapta meyve şarabı yaparken örneğin fermantasyon bitti ve ilk tortudan kurtulmak için bu işte kullanılmak üzere 5 lt lik bildiğimiz klasik turşu bidonu alsam 2 tane ve bir şekilde sanite edip bir tanesine ilk aktarımı yapıp soğuk - serin bir yere alsam ve 7-8 gün sonra tekrar 5 lt lik turşu bidonuna aktarsam ve 7-8 gün sonra şişelesem, günler oynayabilir, yani fermantasyondan sonra cam kullanamadan 10-15 gün plastiğe maruz kalsa çok büyük bir sorun olur mu sizce ve aynı kapları sanite edip tekrar tekrar başka şarap kurumlarında kullansam hatamı yapmış olurum , büyük cam kavanozlar her an kırılıp mutfağı yada aktarım yaptığım yeri batıracakmış hissi uyandırıyor bende :)
Merhabalar Hasan Bey, olabilir tabi ama turşu bidonu önermem. Daha kaliteli plastik olmalı. Damacana gibi. Ayrıca turşu bidonlarının kapakları fermantasyon için uygun değil, sızdırma yapar. O yüzden fermantasyonda kullanmanızı önermem.
Merhaba, benim beş günde kabarcık atması bitti. Süreci bitirmem mi gerekiyor? 5 saniye de bir atıyordu.Şu an kesildi. Ama ben 1 litreye yaptım deneme amaçlı.
Merhabalar, öncelikle iki haftalık sürecin tamamlanması gerekir. Kabarcık atma bitmiş görünse de hafif fermantasyon devam ediyordur. Bir ayrıntı da ortam sıcaklığı. Ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon yavaşlar, bitmiş zannedebilirsiniz. Ortam sıcaklığının uygun olduğundan emin olun.
Hocam merhabalar gazlanma için plastik kapaklı cam şişeleri kullansak uygun olur mu acaba bende 700 ml lik plastik ve teneke kapaklı cam şişeler tavsiye edermisiniz birde bulgurları kavurup yapsak rengi biraya yakın olur mu şimdiden teşekkürler
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam normal kalın cam şişe büyük ihtimalle olur diye düşünüyorum olmazsa şayet patlama gibi durumu olur mu birde gazlanma süresi kaç gün bir bilginiz var mı
Üstadım, alfa amilaz enzimini normal kırık buğday ile kullandınız mı hiç? Maltlama işlemine gerek olmadan şekeri açığa çıkarabilir mi, sizce tadı, rengi nasıl olur? Denemeye değer mi acaba?
Denemedim ama denenebilir elbette. Malt olmadan şeker açığa çıkmaz diye düşünüyorum. Bulguru burada sadece tahıl aroması olması amacıyla kullanıyoruz. Buğdayda da olur mu açıkçası bilemiyorum.
@@mehmetportakal1789 zaten oralardan bakıyordum ama cevabınız üzerine tekrar baktım, onlarca sonuç çıkıyor ancak tümü kollu pres şeklinde olan cins. Başka cinsi yok ne yazık ki :(
Buna bakabilirsiniz. Büyük boy makine, tüm şişeleri kapatabilir. ( Öyle yazıyor ) www.n11.com/urun/buyuk-boy-gazoz-soda-kapagi-kapatma-makinesi-100-kapak-4474653?magaza=jenisahome
Cem Bey, gazlandırma işlemi için şişeleme yapıp bir miktar şeker atılmalıdır. Videoda da bahsettim ama sanırım orayı kaçırmışsınız. Bidonda bekletmeniz sadece şarap olarak dinlendirmeniz anlamına geliyor.
Merhabalar Hasan Bey, düdüklü tencerede buhar çıktıktan sonra 10 en fazla 15 dakika bekleyip altını söndürüyoruz ardından bir süre basıncın düşmesini bekleyip kapağı açıyoruz ve şeker ekliyoruz.
Merhabalar Mehmet bey kardeşim, 15 temmuzda bu tarifinizi yaptım fermantasyon güzeldi, üç gün önce baktığımda hala kabarcık çıkıyordu bugün baktım kabarcık çıkmıyor yani durmuş. Şişeleme yapayım mı yoksa sorun mu var? Ne yapmalıyım bilgi verirsen sevinirim
Evet tadı çok hafif ekşimsi olabilir. Şarabın kendi ekşiliğidir. Hafif acılık ta olabilir. Teknik olarak yaptığımız şaraptır aslında. Gazlandırma yapmazsanız şarap gibi içebilirsiniz.
Merhabalar, alkol oranı biradan daha yüksek. En az %8 oluşur. Gazlandırma süresi 10-15 gün beklenirse yeterli asitliğe ulaşır ve bira gibi olur. Tat olarak bira gibi değildir elbette. Farklı lezette olacaktır.
@@mehmetportakal1789 Hocam bir de ben 100% üzüm suyundan 5lt fermentasyona başlamıştım. hidrometreyi sonradan aldım 2. günde ölçtüğümde 1120 değerini okuyorum ne yapmalıyım sizce? Seyreltip maya mı eklesem?
1120 yüksek bir değer. Maya attıysanız eğer zaten fermantasyon başlamıştır. Bu aşamadan sonra müdahale etmemelisiniz. Bu arada ne mayası ve ne kadar maya atmıştınız.?
Merhaba hocam sizden ricam yurt dışındayım da ingilizcem Yok bahsettiğiniz maya nın ingizlizce de ne yazılıyor yorum yapan arkadaşlardan da ricam olsun yardimizin için şimdiden teşekkürler🙏
@Kutsal-i1f öyle bir adı olduğunu bilmiyordum, benim eksikliğim. Yöresel bir deyiş sanırım. Olur elbette. Fakat ne kadar ince olursa tat olarak daha iyi olur.
Mehmet bey merhaba ve tesekkürler. Bulgur taneciklerini de fermenterin icerisine alıp fermentasyon süresince bekletirsek, küflenme vb. olmaz mı? Fermentere mayseyi bırakmadan evvel süzmek gerekiyor mu?
Merhabalar Eren Bey. Bulgur tanelerini de fermentere alıyoruz. Küflenme olmaz endişe etmeyin çünkü dipte kalıyor. Yüzeye çıkıyor olsaydı küflenme olurdu. Süzme işlemi en son şişeleme de yapılıyor. Aslında tortu açısından önce başka şişeye birkaç gün sonra da şişelere aktarılmalı.
@@mehmetportakal1789 Cok sagolun Mehmet bey. Bir sorumda şeker miktarı ile ilgili olacaktı. Ekmek mayasının maksimum %5 alkol üretebildigini okudum bir yerde. Ekmek mayasından yapmış oldugum bir şarapta litreye 100 gr şeker kullandim ve fermentasyonu haftalarca (yani yeterince) bekledim. Sonunda şarabın şekerli, yani tatlı oldugunu ve alkol miktarının düşük oldugunu tespit ettim. %5 alkol oranı bira icin ise yeterli bir oran. tabii ekmek mayaları arasında da fark olabilir bu konuda, bilemiyorum. Ancak sormak istedigim: %5 alkol oranı elde etmek icin ideal şeker oranı (litre başı) nedir? 50 gram yeterli olabilir mi?
Eren Bey, ekmek mayası %12 ye kadar alkol üretebilir. Sanırım yaptığınız fermantasyonda bir sorun olmuş. Şıranın şeker yoğunluğu maya cinsine göre hesaplanmalı. Videolarım arasında , istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama adlı bir video var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. m.th-cam.com/video/mfaoRC1Zir0/w-d-xo.html
Tarifteki bu oranlarla alkol yeterli olacaktır aslında. Ama yine de yükseltmek isterseniz, şeker miktarını yükseltip, şarap mayası ve maya besini kullanırsanız %14 e kadar çıkabiliyor.
Müptezellerin dünyasına renk katıyorsun
Mehmet Bey merhaba
Bu tarifinizi deneyerek evde buğday ile bira denemesi yaptım. Tad çok başarılı oldu. Ekstra olarak 1 avuç kavrulmuş buğday, demleme yöntemi ile şerbetçi otu ve mandalina kabuğunu koyup sonra çıkarıp fermanter şişesine koydum neredeyse Tuborg rengi ve tadı elde ettim. Süper bir tarif oldu sayenizde 👍 teşekkür ederim
Güzel bir sonuç almanıza sevindim, afiyet olsun.
Buğdayı bu videodaki bulgur miktarıyla aynı mı yapmamız gerek ?
@@oguzogke7846 bugday miktarını aynı gramda kullandım. Ekstra içinden 1 avuç kadarını alıp, siyah renk alacak şekilde kavurup karışıma ekledim
@selinsagdinc buğdayı kavurduktan sonra tüm buğdayı suya koyup kaynattiniz değil mi? Yani buğday kavruldu sonra hepsini bir araya getirip işlemi aynen videodaki gibi...
Evet birazını kavurup diğerleriyle kaynatıyorsunuz
ayrı bir kapta şerbetçi otu kaynatıp içine ilave edebilirsin, güzel aroma verecektir. Ben elma birası yapmıstım harika olmustu, market elma suyundan , şeker katmadan ortalama %5 vol çıkıyor, internetten aldıgım cascade serbetci otundan ayrı suda kaynatıp sogutup ilave edip bira mayası kattım, sonradan siseleyip gazlayınca baya bildigin bira tadı gibi oldu
Sodata serbetci otu kaynatip koysqk olmuyomu
@@baharozek2719 soda mi
@@baharozek2719Soda mı
Ellerinize sağlık çok teşekkürler efsaneler gündemden düşmez iyiki varsınız. Saygılar sunarım.
Çok güzel kolay tarif için teşekkürler. Mutlaka deneyeceğim.
Sonuç beklediğimden çok daha iyi oldu. Tarifi bire bir uyguladım ve harika bir sonuç elde ettim. Teşekkürler üstadım, emeğinize sağlkk.
Güzel sonuç almanıza sevindim, afiyet olsun.
Srrbetci otuda ekle
Bu şaraba meşe parçaları atıp bekletsek viski yapmış olurmuyuz?
Yok, olacağını sanmıyorum. Viski, ayrı bir tariftir. Yüksek derece alkol ile yapılmalıdır. Belki meşe eklenerek tat olarak andırabilir ama çok birşey beklemeyin.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler,tabi ki birebir değil belki benzeyebilir diye düşündüm.
Gerçekten emeğinize sağlık bilgileriniz için teşekkürler 👍
Hocam normal maya olmuyormu ekmek mayası olursa kac kaşık ve bi yorumda okumuştum mandalina gibi meyve kabuğu hem renk hemde lezzet acisindan denenmiş başarılı olmuş bu kabuklar hangi aşamada kullanılmalı.
Merhabalar, normal maya da olabilir elbette. Videoda oranları vermiştim. Her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır. Acılık için mandalina kabuğu denenebilir, ben denemedim ama sonuç alınmışsa neden olmasın? Ekleme aşaması ise kaynatma esnasında olur sanırım. Böylece hem renk hem acılık hem de aroma suya aktarılır.
hocam şarap yaparken de aynı işlemi yapıyoruz peki onuda bira gibi şişelersek gazlansın diye şeker atsak meyveli bira yapmış olurmuyuz?
Merhaba, evet o şekilde olur. Videolarım arasında birçok tarif var , oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, yardımı olacaktır.
o dedıgını zaten avrupada marketlerde satıyorlar daha once yapıldı ;)
Teşekkürler emeğinize sağlık
aa bu ayni bugday birasi gibi demi , hemen izliyorum
Birde normal corbalik arpadanda olurmu. Yada bugday...cok tarif var sizinki en basiti. Serbetci otunu kaynarkenmi ne kadar koymak lazim
Arpa, makarnanın bir türevidir, bulgur gibi değildir yani. Şerbetçiotu kaynama bittikten sonra atılıyor.
Teşekkürler. Bunu da deneyelim. :)
çok tatlı bu adam ya bayılıyorum
Kral eline sağlık kafam güzel izledim bulgar birası sandım. Teşekkür ederim
Üstadım eline sağlık teşekkürler 🙏
Mehmet abi hava kilidini balonla yapsam olurmu
Olur elbette. Fakat balonda delikleri açarken genişletmeyin, iğnenin deliği yeterli olacaktır.
Elinize sağlık
önce bulguru kavursak olmaz mı? hem rengi ve tadı daha güzel olur bence
Olabilir elbette, denemedim ama dediğiniz gibi bence de güzel olur.
Bende hassa terazi yok su bardagi ile bulbur ve sekeri kac bardak koymaliyim
Merhaba, 600gr şeker 3 su bardağı dolusu ediyor. Bulguru bardak olarak ölçmedim ama onu da 1 su bardağı dolusu ekleyebilirsiniz.
Hocam içine buğday maltı arpa maltı şerbetçiotu bira mayası koyarsak tam tahıl birası yapabilirmiyiz
Eğer malt ve bira mayası kullanacaksanız direkt bira yapın zaten, bulgura gerek yok. Tadını bozarsınız. Videolarım arasında, kuru ve sıvı malttan bira yapımı videomu izleyebilirsiniz.
Efendim o video nerden izleye biliriz
m.th-cam.com/video/H5yHHDNN_NQ/w-d-xo.html
Malt denilen sey bugday mi oluyor
Evet çimlenmiş arpa ve buğdaydır malt@@baharozek2719
Teşekkürler.. Emeğinize sağlık
Efendim aktardan aldığım kurutulmuş şerbetçiotunu içine eklesem aroma verir mi kurutulmuş olduğunda aroması alınır diye biliyorum
Merhaba, evet aroma verir, taze şerbetçiotu bulamazsınız zaten. Normal bira yapımında da kurutulmuş kullanılır.
Tamamdır efendim teşekkürler
@Sami-d9t rica ederim
Mehmet bey elinize sağlık videolarınızı izliyorum ve beğeniyorum ancak durultmada sorun yaşıyorsunuz bunun çözümü çok basit . İnternetten sığır jelatini almanızı öneririm 500 gramı 60 TL civarı ve 10 litre şarap a bir tatlı kaşığı küçük çay bardağında eritiyorum ve şaraba boşaltıyorum maya ve torutular 12 saat içerisinde tamamen dibe çöküyor çok berakk ve şeffaf oluyor ....
Teşekkür ederim Kılıçaslan Bey, evet durultmada eksiğim var haklısınız ama aslında ben tamamen doğal şaraptan yanayım o yüzden de herhangi bir katkı maddesi kullanmayı tercih etmiyorum. Kimseye kullanmayın diyemem sadece tercih etmiyorum.
@@mehmetportakal1789 Mehmet bey sığır jelatini herhangi bir kötü koku ve tat bırakmıyor hatta üreticileri son 20 yıldır bira ve şarap ları durultmada kulanıyorlar. Gerçekten çok temiz ve hoş bir içim . Teşekkürler. Hatta sonuçlarını size fotoğraflarla atabilirim Instagram veya watsap kullanıyorsanız iletişim kurabiliriz. Teşekkürler
Yani aslında deneyebilirim dediğinizi. Ben hep herhangi bir katkı eklememeye şartlandığım için hiç denemeye bile yeltenmedim.
Sayın Kılıçaslan bunu bilmiyordum, deneyeceğim. Ben 0 maliyetli yöntemi uyguluyorum. Soğutarak, üstten sifonlama yöntemi. Fakat bu işlemi en az 2 kere yapmak gerekiyor. Bu da sizin dediğiniz gibi 12 saat değil, en az toplamda 48 saat gerektiriyor...
@@ccagricakar denediniz mi Çağrı Bey , ben de deneyeceğim
Ustad ben biranin tadini seviyorum gazi kopugu benim icin onemli degil. Bunun icin serbetci otunu ne kadar katmam lazim. Ben cok bira iciyorum..
Yalnız bira gibi bir tat beklemeyin. Videoda da dediğindim. Buğday temelli ve gazlı köpüklü olunca bira diyoruz. isterseniz az miktarda bir deneme yapın, sonrasında karar verirsiniz.
Elinize sağlık. bulgur birası için verdiğiniz bu ölçüleri kullanarak kurulum yaptım ancak 5 litrelik damacana yerine 23 litrelik fermenter kullandım. Karışım kovanın dibinde kaldı. İkinci günün sonunda hava kilidinde gaz çıkışı henüz yok. bekliyorum şidilik. Kovanın içindeki boşluğun fazla olması mayalanmayı ekler mi ?
Merhabalar, evet maalesef etkiler; çünkü çok fazla hava boşluğu var. Hava demek oksijen demek. Oksijenli ortamda şıra sirke olur. Bu kadar boşluk ile hava kilidinde de kabarcık atma göremezsiniz zaten.
Maya hızlı çalışırsa sirke oluşumu olmaz ama tat olarak çok lezzetli olmayacaktır.
@@mehmetportakal1789 Fermenter kovasında 2-3 bekleyen karışımı hemen damacanaya aktardım. Hava kilidi olarak balon kullandım. Mayalanma birkaç saat içinde başladı. 2 hafta sonra şişeleyip gazlanmaya bıraktım. 1 hafta sonra içime hazır oldu.
İçimi çok zevkli. Köpüklü Şarap ile Bira arası bir tadı var. Biraz ekşimsi. Bazan soda ile yarı yarıya karıştırıp içiyorum. Çok ferah bir içimi oluyor. Böyle bir içki mutlaka elinizin altında hazırda bulunmalı.
Şu an tekrar bir kurulum yaptım, mayalanıyor.
Tarifiniz ve yardımınız için teşekkür ederim Mehmet Bey.
Güzel bir sonuç almanıza sevindim, afiyet olsun.
eline sağlık abi değişik tarifler bekliyoruz
Mehmet hocam videolarınızı severek izliyorum çok başarılısınız. Bir sorum var. Patates içinde nişasta varmış patates birası denemek mantıklı mı, bir de hocam Tuborg gold biranın tarifi sizde var mı? Saygılar
Merhabalar, patates birası yapılabilir, fakat nişastanın parçalanması için enzim kullanılması gerekir. Alfa amilaz enzimi ile nişasta parçalanabilir. Süreç pek kolay değildir , o yüzden de pek kimse uğraşmaz.
Tuborg Gold için pek uğraşmanıza gerek yok, kit bira ile yapabilirsiniz. Tat olarak benzer kitler var.
Merhaba mehmet abi normal şarap şişesine koysak ne olur
Merhaba, şarap şişesi basınca dayanıklı olmadığı için koymayın, şişe patlar. Basınca dayanıklı şişe kullanmalısınız.
arpa unuyla şekersiz kaynatma ve şekerli şişeleme nasıl olur sizce ? kolay tarif bira için !
Merhabalar, fermantasyon için şeker şart. Şeker olmadan fermantasyon olmaz, dolayısıyla alkol oluşmaz. Şişeleme de atılacak şeker, öylece şişenin dibinde kalır. Sadece bulamaç elde etmiş oluruz.
Hocam gazlanmaya kac gun bırakalim bunu
Birde 1 litre olan için oranlarinj yazabilir misiniz çünkü tam 5 litre yapamacagim galiba.
Gazlanma için en az 10 gün gerekir. Oranların katlarını kullanarak istediğiniz miktarda yapabilirsiniz.
Merhaba efes gibi degilde tubor gibi yapmak icin ne yapmalıyız
Merhabalar, bu tarifte normal bira gibi bir tat elde edemeyiz. Bunun için malt kullanmanız gerekir, ki onun tarifi farklıdır zaten. Bu tarif, biraya benzer en basit tariftir.
Abi biranın ağzını kapattıktan 1 2 dk sonra açıp yeniden kaparsak bişey olur mu
Fermantasyon başlamadan olabilir, ama başladıktan sonra açıp kaparsanız hava alır ve biranın tadını olumsuz etkiler.
alkol oranı kaç ve kafa yaparmı
Merhaba. Maya yerine marketten alınan herhangi bir şişe bira kullansam fermantasyon çalışırmı sizce. Tesekkürler
Merhabalar, yok, maalesef olmaz.
İyi akşamlar Mehmet abi, fermantasyon bittikten sonra gazlandırma yapmadan içilebilir hale gelmiş olurmu
Merhabalar, evet içilebilir. Teknik olarak şarap yapmış oluyoruz zaten. İkinci aşama olarak gazlandırma yapıyoruz.
@@mehmetportakal1789ben gazlandırmadan içiçem abi olurmu
@Youtubwhfak olur elbette, fakat şarap gibi olacaktır.
Gazlandırma aşamasına geldiği zaman şarap şeklinde olur.
Mrb. Mehmet bey. Alkol oranı ne kadar acaba. Birde bulguru bir miktar kavurup renk ve tat verebilirmiyiz.
Merhabalar, evet bulgur biraz kavrularak renk ve tat verilebilir. Alkol oranı ise, %9-11 arasında oluşur.
Emekleriniz ve ilginiz için teşekkür ederim. Bal şarabım olmak üzere. Ardından hemen deneyeceğim.
Rica ederim.
Şarap gibi fermante bitince süzüp şişelere bıraksak olmazmı
Merhaba, olur elbette. Fakat buradaki amaç bira.gibi gazlandırmak. Sonuç aslında şaraptır. Tercih sizin tabi ki.
@@mehmetportakal1789 sagol abi
@AhmadAhmad-r1h4y rica ederim
Teşekkür ederim emeğinize sağlık
Mehmet abi siselemeyi pet şişede yapsak ilk deneyim için bi sorun olur mu ?
Şişenin basınca dayanıklı olması gerekir. Onun dışında bir sorun olmaz.
Hocam içine şerbetçiotu la bira mayası atarsak bira tadı yakalayabilirmiyiz
Yani, bira tadını andırır ama yakın bir tat olmaz. Çünkü sonuçta malt fermente olmuyor.
Hocam peki fermenter yerine balonu delip kapığına bağlarsak fermantasyon gerçekleşirmi
Hava kilidini kast ediyorsunuz sanırım. Hava kilidi olarak balon kullanabilirsiniz. Birkaç yerine iğne ile delik açın , fakat delikleri genişletmeyin.
Cevabınız için teşekkürler efendim
@@mehmetportakal1789efendim peki fermantasyonun bittiğiğini nasıl anlarız
Efendim pipetle hava kilidi yaptım sizce olurmu
Sızdırmıyorsa neden olmasın.
Tamamdır efendim teşekkürler @@mehmetportakal1789
Tamamdır efendim teşekkürler @@mehmetportakal1789
Elinize sağlık. Ben de Corn Flakes'ten Corona tarzı mısır birası üretmeyi denemiştim. Pek başarılı bir sonuç elde ettiğimi söyleyemeyeceğim. Sanırım mısır gevreklerini gereğinden fazla kaynattım.
Merhabalar Selma Hanım, hiç denemedim ama ilginç olurdu sanırım. Bu arada sizin de elinize sağlık. Tüm videolarınızı izlemesem de çoğunu izledim.
Hayvan mısırndan yapın zaten artık fakirlikten pazarlarda satılıyor tanesi ezik olan mısırlar mısır unundan da oluyo galiba ama yanlış bilgi vermeyim
Birde şunu soracaktım. Akvaryum hortumu yerine, balonu iğne ile birkaç delik açıp kullansak sorun olur acaba.evde meyve suyundan şarap yaptığım da balon kullanıyor dum.
Olabilir elbette.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler şimdi yapmaya başladım. Şuan soğuma aşamasında.
Umarım güzel bir sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789 tek korkum meyve suyundan yaptığım şarapta yaşadığım sorunu yaşamak. Tatlı yani şekerli kalması ve alkol az olmasi yada hic olmaması. Bazen çok güzel sonuçlar alıyordum bazen şekerli meyve suyu gibi kalıyordu.bu yüzden bırakmıştım yapmayı.nerde hata yapmış olabilirim sizce.bunda da aynı sorunu yaşamak istemiyorum. Teşekkürler şimdiden.
@@mehmetportakal1789 birde siz ayriyeten şişeleme esnasında şeker kullanıyorsunuz. Ben de aynısını yapacağım umarım şekerli su gibi olmaz.tesekkurler emeğimize sağlık.
Abi merhabalar emeğine sağlık bilgilendirici video olmuş yalnız herşey iyi ama kafama takılan şişeye kadarda buluruzda kapağı presleme aparatına nasıl bir çözüm önerirsin 😊
Merhabalar, ev bira yapım kiti satan internet sitelerinden bakabilirsiniz. Ya da şişe kapak kapatıcı diye aratırsanız farklı ürünler bulabilirsiniz. Trendyol, n11, Hepsiburada gibi alışveriş sitelerinde de var. Kapak ile birlikte satan yerler de var. Örnek olarak bir link atıyorum aşağıya.
m.n11.com/urun/sise-kapatma-aleti-soda-gazoz-kapagi-kapama-makinesi-1000-kapak-4474517?gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMI0c--oPPqgQMVkENBAh2evAlzEAAYASAAEgKhtPD_BwE
@@mehmetportakal1789 sağol abim teşekkürler 👍
Fermantasyon başladıktan sonra ne kadar sürede maya çalışmaya başlar?
benim 24 saat oldu hava kilidi çalışmaya başlamadı.
Merhabalar, 8saat ila 48 saat içinde fermantasyon başlamış olmalı. Eğer başlamazsa ilk önce hava kilidinde ve kova kapağında sızıntı kontrolü yapmalısınız. Ayrıca, özellikle karanlıkta kapağa ışık tutup kovanın kenarlarına bakın eğer köpük krausen izi oluşmuşsa fermantasyon başlamıştır ama sızıntı vardır. Kontrollerinizi yapın bunlar değilse maya sorunu olabilir.
Videolarımın arasında, bira yapımnda sorun ve çözümleri adlı videomu izlerseniz yardımı olacaktır.
Mehmet abi maya besini olarak nohut kullansak olurmu nohut abi
Nohut, tek başına maya besini olmaz ama mayaya yardımcı olarak atanlar var. Maya besinini hazır olarak almak en iyisi olur. Çünkü mayanın mineral, vitamin ve besin gibi ihtiyaçlarını tam olarak karşılar.
@@mehmetportakal1789 başkan cok sagol senin sayende bilgileniyoruz abi cok tesekkur ederim mehmet abi sizi severek izliyorum dinliyorum videolarinizi
Malttan bira yapıyorum uzun zamandır Mehmet bey gibi denemelerimiz oldu geçmiş zamanda bulgur denemedik arpa yulaf vs Soran arkadaşlar var malt haline gelmeden dirkt arpa denemesi yapmıştık içilmez derecede ekşi bir sonuç çıkmıştı. Bulgur ile yapılan nasıl bir tad ortaya çıkıyor merak ediyorum
Aslında yaptığımız, bulgur aromalı gazlandırılmış şarap. Tadı fena değil.
ben seyi merak ettim acaba normal bir bire gibi etkisi varmı yoksa psikolojik olarak bira içtim mi ? içtim ! havasımı veriyor umarım mehmet bey cevap verir..!
Merhaba, aslında biradan daha fazla etkisi var. Çünkü fermantasyon bitiminde alkol oranı %9-11 arasında olur. Fakat tat olarak bira gibi değil tabi.
@@mehmetportakal1789 mehmet abi cok saol şimdi senin tarifi uyguladım abi s eni takipe aldım bildirimi actım hatta senin içn özel liste oluşturdum... D: tadında haber vericem abi sana 1 ay sonra görüşürüz kendine ii bak abi tekrardan teşekkürler
@@mehmetportakal1789 deniyorum bire bir aynısını yaptım sonucu size yorum olarak içtikten sonra kesinlikle bildircem
@Valeriaannn şimdiden afiyet olsun.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler tarif için mehmet bey
Alkol oranı tahmini olarak yüzde kaç düzeyinde? Kolay gelsin. Elinize sağlık.
%9-11 civarında alkol oluşuyor.
Şişeleme işini plastik şişe ye yapsak olurmu
Şişe basınca dayanıklı olmalıdır.
Abi biz erikten yaptik ama biraz tadı az gibi sekermi az attik acaba
Videolarım arasında erik şarabı tarifi bulabilirsiniz, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Oradaki oranları uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız, şimdiden afiyet olsun.
Kaç bardak 600 gram olur ki mehmet abi
3 su bardağı tepeleme dolu olursa 600gr civarı olur. Ya da 1,5 çay bardağı ölçü ile 4 kez ölçtüğünüzde 600 gr eder.
Mehmet Bey kolay gelsin. Biraz geç bir soru olacak ama, evdeki tüm biraları bitirip yeni kurulum için de havaların az ısınmasını beklerken, böyle değişik denemeleri denemek hasıl oldu. Sayenizde evde içki kültürümüz zirve yapıyor. Üstadım, uzatmadan sorayım. Maya olarak bira mayası kullansak olur mu. Ben şerbetçiotu ve köpük için de yulaf ezmesi ekleyip biraya yakın bişe yapmak istiyorum.
Merhabalar, yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım. Farklı bir düşünce olmuş, aslında neden olmasın. Yulaf ezmesi hiç aklıma gelmemişti. Bira mayası kullanılabilir ama şeker miktarını düşürmek gerekir. Hidrometre ile ölçüm yapıp 1035-40 civarında olmalıdır.
@@mehmetportakal1789 Tşk. Mehmet Bey deneyelim bakalım. Yulaf ezmesi tam tahıl biralarda köpük aartırıcı olarak kullanılıyor biliyorum o yüzden katacağım sonuca bakacaz artık
Hocam tarifi uyguladım, ancak 20 gün geçmesine rağmen fermentede gaz çıkışı devam ediyor? halen beklemelimiyim ?
Merhabalar, kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapmalısınız. Aksi takdirde fermantasyon şişede devam eder ve şişeler patlar. Kış aylarında fermantasyon uzun sürebiliyor.
Mehmet Bey merhaba. Fermantasonda 1 aydır duruyor ben şişeleme yapamadım henüz. Bu zamandan sonra şişelemenin bir anlamı var mı gazlanması için,ya da direkt bu şekilde süzüp içip yapılır mı? Çok uzun sürede az da olsa bir hareket var aslında hava kilidinde,şişeyi birazcık sıkınca hava kilidinden bi kabarcık çıkıyor:)
Merhabalar, şişeyi sıkınca kabarcık çıkar bu normaldir. İçerideki havayı atıyorsunuz. Artık şişelemenin zamanı gelmiş. Daha fazla bekletmeyin, yoksa gazlanma oluşmaz. Gazlandırma yapmadan da içilebilir.
Merhabalar Mehmet abi, ben şekeri bulgurla aynı anda koyarak kaynattım bir sıkıntı olur mu acaba?
Merhabalar, yok bir sıkıntı olmaz. Şekerle kaynayınca fazla kabarıp köpürüyor, o yüzden sonda ekliyoruz.
Slm kardeşim birayı pet şişeye koysak sıkıntı olurmu şişe bulmakta zorluk çekiyorum
Merhabalar, basınca dayanıklı ise hiç sorun olmaz ama uzun süre saklamamaya özen gösterin derim. Kısa süreli tüketimler için uygundur. Alkollü içecekler pet şişede uzun süre saklanmamalıdır.
Plastik şişede en fazla 2 ay bekletebilirsiniz. Daha sonrasında gazlanma sönüyor.
Mehmet bey elinize emeğinize sağlık. Çok güzel ve basit bi tarif olmuş. Acılık için bulguru kaynatırken zencefil yerine yine göz kararı şerbetçi otu atsak olur mu? Acaba normal bira ayarında bir gövde yakalayabilir miyiz?
Merhabalar Erhan Bey, şerbetçiotu kullanılabilir elbette. Fakat biradaki gibi bir gövde beklemeyin derim. Yine de bu malzemelerle sonuca şaşıracağınızı söyleyebilirim.
Efendim kusura bakmayın çok soru soruyorum ama bira mayasımı yoksa ekmek mayasımı kullanıcaz
Merhaba, tarif, ekmek mayası kullanımına göre verildi. Bira mayası kullanmak istiyorsanız, şeker miktarını azaltmanız gerekir, dolayısıyla alkol oranı da düşecektir.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler efendim
Rica ederim
Emeğine sağlık kardeşim
Mehmet Bey merhaba. Arada bir çalkalamaya gerek var mı fermantasyon sürecinde?
Merhabalar, yok, gerek yok.
Merhabalar abi. Ben ilk denemeyi yaptım fermantasyon süreci bitti. Şişeleyeceğim nasıl yapmam rekiyor. 1 litreklik basınca dayanaklı pet şişeye koymak istiyorum gazlanma için nekadar şeker atmalıyım. Birde renk beyaza yakın bir renk oldu bu normal mi. Teşekkürler 🙏
Merhabalar, basınca dayanıklı pet şişe kullanabilirsiniz. Boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Her bir litre için 3 küp şeker kullanabilirsiniz.
Beyaz renk değil ama hafif Sarı bir renk oluyor. Beyaz renk olmaz.
Kafası varmı mehmet abi içtin mi
Olmaz mı? Normal biraya göre daha yüksek alkol oranı var. Normal bira %5, bu ise %8-9
Sake’den farkı ne ? Ben sadece toz şeker ve hamur mayası kullanarak yapıyorum. Ama şekerli oluyor malesef. Kötü de bi maya kokusu oluyor. Onu bastırmak için de gazozla karıştırıp tüketiyorum. Aslında hard seltzer yapıyorum. Sade olarak.
Merhaba, baskın maya tadı ve kokusunu azaltmak için bir yöntem var. Videolarım arasında bulabilirsiniz.
Merhabalar iyi günler bende aynı tarifi yaptım bende niyeyse bira tadı değil de daha çok alkollü soda tadı yakaladım sanırsam bulguru tam demleyemedim suya bunun daha iyi bir taktiği var mı yoksa hangi yöntemi düzgün uygulayamadım tam anlayamadım.
Merhabalar, tat olarak bira tadı alamazsınız zaten. Yani algıladığınız tat normaldir. Şekil olarak bira gibi olduğu için bulgur birası diyoruz.
Tarif için teşekkürler. Bir sorum var: aynı şekilde BUĞDAY birası yapılabilir mi? Hatta buğday-bulgur-pirinç karışık olarak tahıl birası ? Bir de instant maya yerine ev yapımı ekmek yapımında kullandığım ekşi mayayı kullanabilir miyim? Cevaplarınız için teşekkürler.
Merhabalar, ekşi maya olmaz ama dediğiniz gibi tahıl birası yapabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim şimdi deniyorum bakalım. içine yarı yarıya taze üzüm suyu da katacağım. vahşi maya olarak.
@@mehmetportakal1789 bir sorum daha olacak, şişelemenin amacı olan gazlama tam olarak nedir? bunu yapmadan tüketsek olmaz mı? soğutarak.
Üzüm suyu ekleyecekseniz, kabuklarıyla eklemenizi tavsiye ederim. Maya, kabuklarında çünkü. Renkli üzüm kullanırsanız, biranız da renkli olur. Farklı bir ürün çıkar ortaya:)
Gazlandırma için şişeleme esnasında şişeye şeker atılıyor. Kapaklı olduğu için, içerideki gaz dışarı çıkamaz ve gazlanma oluşur.
Son aşamada şeker atmazsanız, yaptığınız sadece şarap olur. Size kalmış, bence gazlandırın, çok daha güzel olur görüşündeyim. Tercih sizin elbette.
@@mehmetportakal1789 tamam zaten üzümden şarap yapmıştım üzümleri yıkamadan kabuklarıyla, 1 haftada şaraba dönmüştü valla :)
Hocam merhabalar elimde sampanya mayasi var ama maya besini yok, maya besini kullanmadan nasil bir olumsuz sonuç çıkar?
Merhabalar, şarabınız her şekilde olacaktır endişe etmeyin ama şarap düşük alkollü ve şekerli kalır. Başka olumsuz bir etki olmaz.
Mehmet bey merhaba. Dün beyaz üzüm ve kabuğundan 20lt karışım hazırladım. Kabuklarını yıkamadan yaptım doğal haliyle bekliyorum 24 saat olmadı görünürde herhangi birşey yok. Bu şekil devam etmelimiyim yoksa elimde olan ekmek mayası ile mi devam etmeliyim. Arasındaki farklar nelerdir acaba?
Merhabalar, doğal olarak yapmayı planlıyorsanız 1 gün için henüz erken. Birşey görmemeniz normal. Ama hava kilidi kullanmamanız gerekir. İşlemi hızlandırmak için, 20 litreye 4 çay kaşığı ekmek mayası atabilirsiniz; ancak bu durumda hava kilidi kullanmanız gerekir.
@@mehmetportakal1789 yorumunuz için teşekkürler kilitsiz yapıldığını bilmiyordum açıkçası, maya olarak devam edersem daha kolay ve alkolü bir miktar daha yüksek olucak anladığım kadarı ile, öyleyse mayayı direkt olarak mı canlandırarak mı eklemem gerekiyor bu karışıma
@@mehmetportakal1789 açıkçası videolarınızı tek tek izledim ama doğal yapım ile detaylı içerik bulamadım o yüzden mayaya yöneliyorum
Rica ederim. Kuru instant maya ise uyandırma gerekmez. Aktif maya ise uyandırma mutlaka gerekli. Ama instant maya öneririm. 4 çay kaşığından fazla atmayın ama.
Doğrudur, doğal yöntem ile bir paylaşımım yok. Aslında doğal yöntemi kesinlikle tercih etmiyorum. Çünkü ilaçsız üzüm bulmak neredeyse imkansız diyebilirim. Bunun yanı sıra üzüm üzerinde yapışkan kalıntılar örümcek ağı gibi pamuksu kalıntılar gibi durumlardan dolayı tercih etmiyorum. Üzümleri iyice yıkayınca üzerindeki maya da gidiyor. O yüzden de maya kullanıyorum ama garanti oluyor ve temiz olduğunu bilerek hazırlayıp içiyorum. Diğer şekilde gerçekten içim kaldırmıyor.
ben bugdayla deni,yomda valide kurcalamis 1 2 saat kilit disarda kalmis sikinti olurmu
Tamamen açık kaldıysa sorun olabilir ama sadece hortumun ucu ya da hava kilidinin bir ucu dışarıda kaldıysa kurtulma ihtimali var.
Fermantasyon surecin de ortam sicskligi nedir ?
Ekemek mayası kullanırsanız 25-30C° arası olmalıdır.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim.. önceki yillarda arpa malti ile bira yapmıştım..bulgur birasıni deneyecegim..posa dan suzdukten sinra serbetci otu ike 3-4 gün ikinci fermantasyona almayi düşünüyorum
Olabilir elbette.
Mehmet bey Japon yadan Miso getirdi arkadasim..isterseniz biraz size de gönderebilirim..
Çok teşekkür ederim. Selamlar.
İçine şerbetçiotu atabiliyor muyuz acaba?
Eklenebilir elbette ama bir oran veremem çünkü şerbetçi otu görecelidir. Tat, kişiye göre değişir. O yüzden az miktarda deneme ile size uyan tadı bulabilirsiniz.
Abi selam dün muhabbet arasında bulgurdan yapıyorsun arpadan dene dediler daha iyi olmaz mı acaba denedin mi
Merhabalar, arapadan olmuyor, arpa maltı olursa olur.
Öncelikle bu tür egitici videolarınız için çok teşekkürler. Hocam bir sorum olacak, Fatih Portakal ile bir akrabalığınız var mı acaba, soy isim zaten aynı ve sima olarak da benziyorsunuz.
Merhabalar, videolarımla yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım.
Fatih Portakal ile bir akrabalığım yok, çok soruluyor ve benzetiyorlar.
Ellerinize ve emeğinize sağlık Mehmet Bey. Bu tarifteki ölçülere göre ne kadar Şerbetçi otu eklemek gerekir.Hem pelet hem de kuru haldeki(ot) şerbetçi otu miktarlarını yazar mısınız.
Merhabalar Reşat Bey. Bu ölçülerle 2 adet pelet şerbetçi otu yeterlidir. Gramaj olarak çok düşük olduğu için adet olarak verdim. Acılığı yüksek olsun derseniz bir iki adet daha arttırabilirsiniz. Kuru şerbetçi otu için ise, yine gramaj olarak veremiyorum ama avucunuzın ayası kadar atabilirsiniz. Ama zaten fermantasyon sonunda haflf acısı olacak. İsterseniz ilk denemeyi normal tarife göre hazırlayın. Acılık yetmezse daha sonra istediğiniz miktarda eklersiniz.
@@mehmetportakal1789 Mehmet Bey bir sorum daha olacak , bulguru içine katmamızdaki amaç nedir?neden mayşe elde ettikten sonra süzmedik?
Merhabalar Reşat Bey. Bulgur suyun içinde demlenmeye devam ediyor aslında. En başında süzüpte fermente edebilirsiniz elbette.
Teşekkürler ✌️ Alkol derecesini nasıl yükseltebiliriz? 7-8 derece civarına nasıl getirebiliriz😁
Alkol oranı o değerlerde okuyor zaten.7 den aşağı olmayacağını söyleyebilirim.
@@mehmetportakal1789 Teşekkürler ✌️
Eline sağlık abi sürekli rahatsız ediyorum seni ama sağol her şey için bugün deneme yapacağım bulgur birasini
15 gün fermante gitmezse kalabilir mi
Fermante bittikten 4-5 gün sonra siselesek sorun olur mu
Hava kilidi takılı olarak bekletebilirsiniz, bir sorun olmaz endişe etmeyin. Fakat süreyi uzatmayın; çünkü şişelemeden sonra gazlandırma yavaş olur ve süre uzar.
@@mehmetportakal1789 her şey için teşekkürler Instagram adresin falan var mı abi
Rica ederim, Instagram hesabım yok, sadece TH-cam da paylaşım yapıyorum
Ne desem boş eline emeğine sağlık siseledikten sonra 15. Gün açılışı yaptık geçer not aldı. Hatta bayildilar dediler ki buna şampanya denebilir muazzam bir tat süper bı sey ismini de çaki spesiel koydular sana ayıp olmazsa abi :)
Afiyet olsun.
Litrelik cola şişeleri ne koysak biralari olurmu hocam
Merhabalar, olabilir elbette. Gazlanmaya ve gıdaya uygun olduğu sürece istediğiniz şişeyi kullanabilirsiniz.
Hocam birde evde organik etil alkol yapımı videosu gelirse süper olur
Evde etil alkol, distilasyon ile olur, o da yasal değil maalesef. O yüzden de böyle bir paylaşım yapamam.
Hocam ben bunu yaptım pet şişede 15 gündür bekletiyorum aşırı gazlanma var. Şişeler patlamasın diye bir defa açarak gazını aldım. Şişeleri başka şişelere aktarıp Bir ay daha bekletmek istiyorum şişelerim çok sağlam ama gazlanma çok fazla bu süreçte şişelerin tekrar açılması ürüne zarar verir mi veya sağlık açısından sorun olur mu mideyi delmek istemiyorum:)
Merhaba, sağlık açısından bir sorun olmaz endişe etmeyin, fakat çok gazlanma normal değil. Erken şişeleme yaptıysanız aşırı gazlanır. Şişeleme için fermantasyonun tamamen bitmiş olması gerekir.
ilk defa bulgur birasını duydum. bu biranın köpüğü olmuyor mu?
Merhabalar, köpüğü olur ama normal bira gibi kalıcı değildir. Hemen söner. Gazlanması normal bira gibidir.
Plastik sisede gazlandirmayi denesek nasıl olur abi???
Basınca dayanıklı, gazlı içecek şişesi ile iyi olur.
@@mehmetportakal1789 1 litrelik soda şişesi olur mu abi? Plastik soda şişesi var elimde. Ayrıca iki gün önce %100 meyve portakal suyu kurduğum şaraptan Hava çıkışı oluyor. Ama bir koku var portakal kokusu ama biraz ağır bunda sorun olmaz değil mi?
@@mehmetportakal1789 abim sen nasıl adamsın! Adamın dibisin yemin ederim. Pet şişe mevzusunun videosu da var!!!!! Yemin ederim sen mükemmelsin. 💞💞💞💞💞
Teşekkür ederim, yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım.
Soda şişeleri olur elbette.
Fermantasyon esnasında çıkan koku biraz ağır ve ekşimsi olabilir, bu durum normaldir.
abi peki biz gazlanma işlemini pet şişe içinde 15 gün yapsak sorun olur mu?
Basınca dayanıklı olduğu sürece gıdaya uygun istediğiniz şişeyi kullanabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 abi sana helal olsun kanalına bu kadar özen gösteren biri görmedim gece vakti dikkate alıp cevapladığın için ayrıca teşekkürler 👋🏻
Abi yeni deneyeceğim şey bulgur birası ve ekmek birası....
1. Ekmek birasında fermante öncesi süzdün ama bulgurda süzmedin sebeb ne acaba?
2. Bulgur birasında ne kadar zencefil koymak lazım (4 litreye su 200 Gr bulgur ve 600 Gr şeker için soruyorum)maya ne kadar olmalı
3. Ekmek sarabinda maya 2.5 kaşık 2 litre için bu çok değil mi sen normalde 4 litre için 2 kaşık maya koyuyordun
Ekmek birasında, yaklaşık bir gün demlenme yapıyoruz, bu yeterlidir. Bulgur birasında ise bulgurda kalan tat ve biraz şekeri almak için fermantasyon boyunca bekletiyoruz.
Zencefil, göreceli aslında. Birada acılık seviyorsanız miktarı yükseltebilirsiniz, istediğiniz kıvama gelinceye kadar biraz deneme yanılma yapmanız lazım.
Maya ölçüsünü 4 litre için 2 çay kaşığı dolusu olarak yapın. O dönem ölçüyü o şekilde kullanıyordum ama fazla geliyor.
@@mehmetportakal1789 yeni yılın kutlu olsun abim aha şimdi kalkıp bir bulgur birası yapacam
Sağ olasın, senin de yeni yılın kutlu olsun.
Pratik bir tarif, şimdiden afiyet olsun.
@@mehmetportakal1789 tabi her seferinde bir gariplik katmasam olmaz😂😂😂 kaynama isleminden sonra fermanteyi brendir'dan geçirdim. Baya bir küçük parçaya ayrıldı. Baloncuk atma basldi bu arada....
Olabilir elbette, özgün değişiklikler yapabilirsiniz, sadece oranlar ile oynamayın, denge bozulursa şarap düzgün olmuyor.
Hocam tarifinizi birebir uyguladım benim 25 günü geçti hala gaz çıkışı devam ediyor ne yapmalıyım?
Merhaba, ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon uzun sürer, bazen maya kaynaklı da olabilir. Ortam sıcaklığı hep uygun tutulduysa yani 25-30C° arasında olduysa fermantasyonu bitirin. Ama 25 in altında ise uzun sürmesi normal. Buna göre hareket edersiniz.
25⁰c nin altında. 20-22 arası gündüz geceleri biraz daha düşüyor. Çok teşekkür ediyorum
merhaba Mehmet bey , 5 lt lik bir kapta meyve şarabı yaparken örneğin fermantasyon bitti ve ilk tortudan kurtulmak için bu işte kullanılmak üzere 5 lt lik bildiğimiz klasik turşu bidonu alsam 2 tane ve bir şekilde sanite edip bir tanesine ilk aktarımı yapıp soğuk - serin bir yere alsam ve 7-8 gün sonra tekrar 5 lt lik turşu bidonuna aktarsam ve 7-8 gün sonra şişelesem, günler oynayabilir, yani fermantasyondan sonra cam kullanamadan 10-15 gün plastiğe maruz kalsa çok büyük bir sorun olur mu sizce ve aynı kapları sanite edip tekrar tekrar başka şarap kurumlarında kullansam hatamı yapmış olurum , büyük cam kavanozlar her an kırılıp mutfağı yada aktarım yaptığım yeri batıracakmış hissi uyandırıyor bende :)
Merhabalar Hasan Bey, olabilir tabi ama turşu bidonu önermem. Daha kaliteli plastik olmalı. Damacana gibi.
Ayrıca turşu bidonlarının kapakları fermantasyon için uygun değil, sızdırma yapar. O yüzden fermantasyonda kullanmanızı önermem.
merhaba kurulumu yaptım.arada çalkalamak yapılır mı.yoksa sabit mi kalacak
Merhabalar, yok, çalkalama gerekli değil.
Tadı nasıl
ayranmı be müslüman bu😢
Merhaba, benim beş günde kabarcık atması bitti. Süreci bitirmem mi gerekiyor? 5 saniye de bir atıyordu.Şu an kesildi. Ama ben 1 litreye yaptım deneme amaçlı.
Merhabalar, öncelikle iki haftalık sürecin tamamlanması gerekir. Kabarcık atma bitmiş görünse de hafif fermantasyon devam ediyordur. Bir ayrıntı da ortam sıcaklığı. Ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon yavaşlar, bitmiş zannedebilirsiniz. Ortam sıcaklığının uygun olduğundan emin olun.
Teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Hocam merhabalar gazlanma için plastik kapaklı cam şişeleri kullansak uygun olur mu acaba bende 700 ml lik plastik ve teneke kapaklı cam şişeler tavsiye edermisiniz birde bulgurları kavurup yapsak rengi biraya yakın olur mu şimdiden teşekkürler
Şişeler gazlanmaya dayanıklı ise olur elbette. Bulgurun bir kısmını kavurusanız renk değişir ama tat da değişir. Denemedim ama bence güzel olur.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam normal kalın cam şişe büyük ihtimalle olur diye düşünüyorum olmazsa şayet patlama gibi durumu olur mu birde gazlanma süresi kaç gün bir bilginiz var mı
Dolum esnasında yeterli hava boşluğu bırakılırsa patlama olmaz. Gazlanma süresi en az 10 gün olmalı.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam
Farketmez, 15 gündür
Üstadım, alfa amilaz enzimini normal kırık buğday ile kullandınız mı hiç? Maltlama işlemine gerek olmadan şekeri açığa çıkarabilir mi, sizce tadı, rengi nasıl olur? Denemeye değer mi acaba?
Denemedim ama denenebilir elbette. Malt olmadan şeker açığa çıkmaz diye düşünüyorum. Bulguru burada sadece tahıl aroması olması amacıyla kullanıyoruz. Buğdayda da olur mu açıkçası bilemiyorum.
Kapak kapatma aletini neden aldınız? Adı ne diye geçiyor? Ben aradığımda çok ilkel şeyler çıkıyor.
N11, Trendyol veya Hepsiburada gibi sitelerden bakabilirsiniz. Şişe kapak makinası yazıp aratabilirsiniz
@@mehmetportakal1789 zaten oralardan bakıyordum ama cevabınız üzerine tekrar baktım, onlarca sonuç çıkıyor ancak tümü kollu pres şeklinde olan cins. Başka cinsi yok ne yazık ki :(
Buna bakabilirsiniz. Büyük boy makine, tüm şişeleri kapatabilir. ( Öyle yazıyor )
www.n11.com/urun/buyuk-boy-gazoz-soda-kapagi-kapatma-makinesi-100-kapak-4474653?magaza=jenisahome
Mehmet bey şişelere aktarmadan bidondan kullansak /tüketsek uygun olur mu? emeğinize sağlık.
Gazlandırma yapmak için şişeleme yapmalısınız. Aksi takdirde sadece şarap içmiş olursunuz.
@@mehmetportakal1789 15 gun degil de 1 ay bekletsek bidonda yine mi aynı ?
Cem Bey, gazlandırma işlemi için şişeleme yapıp bir miktar şeker atılmalıdır. Videoda da bahsettim ama sanırım orayı kaçırmışsınız.
Bidonda bekletmeniz sadece şarap olarak dinlendirmeniz anlamına geliyor.
@@mehmetportakal1789 peki cam yerine ağzını sıkı kapattığımız plastik su şişelerine dolum yapmak uygun olur mu ?
Şişede yeterli hava boşluğu bırakarak olabilir elbette.
Mehmet Bey, düdüklü tencerede nasıl bir yöntem izleyeceğiz?
Merhabalar Hasan Bey, düdüklü tencerede buhar çıktıktan sonra 10 en fazla 15 dakika bekleyip altını söndürüyoruz ardından bir süre basıncın düşmesini bekleyip kapağı açıyoruz ve şeker ekliyoruz.
Hocam teşekkürler.
Abi şarap aktarma da elektrikli su pompası kullansak sorun olur mu ?
Aktarma esnasında köpürtmeden aktarabilirseniz sorun olmaz. Çok Köpürürse oksijene çok fazla maruz kalmış olur.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler abi
Merhabalar Mehmet bey kardeşim, 15 temmuzda bu tarifinizi yaptım fermantasyon güzeldi, üç gün önce baktığımda hala kabarcık çıkıyordu bugün baktım kabarcık çıkmıyor yani durmuş. Şişeleme yapayım mı yoksa sorun mu var? Ne yapmalıyım bilgi verirsen sevinirim
Merhabalar, kabarcık atma tamamen bittiyse, dipteki tortuyu kaldırmadan şişeleme yapabilirsiniz. Gazlandırma süresi 10 gün yeterli olacaktır.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim, şişeleme yapicam az sonra. Sonucu tekrar yazarım..
Tadım sonrası da bilgi verebilir misiniz
Abi yaptim tatı biraz ekşimsi gibi nasil oldu sizin kisi abi tati
Merhabalar, kullandığınız kit e göre tat değişir. Bendeki ekşi olmadı.
@@mehmetportakal1789 abi fermente 30 gun surdu ama tatı biraz degişik gibi şarap gibi içiyom
Evet tadı çok hafif ekşimsi olabilir. Şarabın kendi ekşiliğidir. Hafif acılık ta olabilir. Teknik olarak yaptığımız şaraptır aslında. Gazlandırma yapmazsanız şarap gibi içebilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 evet abi cok keyif verici yaparken adama keyif veriyor cok
Efendim 14 günde fermantasyon bitermi
Merhaba, yaz aylarında 15 günde fermantasyon biter, ama kış aylarında uzun sürer.
@@mehmetportakal1789 ama efendim benimki bitti
Bittiyse şişeleyebilirsiniz o zaman. Dipteki tortuyu kaldırmadan şişelere aktarmalısınız.
Teşekkürler efendim
Kafa yapiyormu acaba asit ve alkol oranı nedir
Merhabalar, alkol oranı biradan daha yüksek. En az %8 oluşur. Gazlandırma süresi 10-15 gün beklenirse yeterli asitliğe ulaşır ve bira gibi olur. Tat olarak bira gibi değildir elbette. Farklı lezette olacaktır.
Daha gövdeli olması için nişasta eklemek nasıl olur sizce?
Merhabalar, açıkçası denemedim birşey diyemiyorum.
@@mehmetportakal1789 Hocam bir de ben 100% üzüm suyundan 5lt fermentasyona başlamıştım. hidrometreyi sonradan aldım 2. günde ölçtüğümde 1120 değerini okuyorum ne yapmalıyım sizce? Seyreltip maya mı eklesem?
1120 yüksek bir değer. Maya attıysanız eğer zaten fermantasyon başlamıştır. Bu aşamadan sonra müdahale etmemelisiniz. Bu arada ne mayası ve ne kadar maya atmıştınız.?
@@mehmetportakal1789 2 çay kaşığı ekmek mayası kullandık
Şarap biraz şekerli olur. Bunun dışında bir sorun olmaz.
Alfa amilaz kullanılmaz mı?
Kullanılabilir; ama bana göre gerek yok. Bu şekilde gayet güzel sonuç alınıyor.
Merhaba hocam sizden ricam yurt dışındayım da ingilizcem Yok bahsettiğiniz maya nın ingizlizce de ne yazılıyor yorum yapan arkadaşlardan da ricam olsun yardimizin için şimdiden teşekkürler🙏
Merhabalar, ekmek mayası kullanacaksanız " instant bread Yeast" olarak sorabilirsiniz. Şarap mayası kullanacaksanız " wine yeast" olarak sorabilirsiniz.
Yarma ile yapılırmı
Yarma ile ne kast ettiğinizi anlayamadım. Yarma şeftali mi diyorsunuz?
Hayır yarma bulgurun bir değişiyi ondan olurmu demek istiyorum
@Kutsal-i1f öyle bir adı olduğunu bilmiyordum, benim eksikliğim. Yöresel bir deyiş sanırım. Olur elbette. Fakat ne kadar ince olursa tat olarak daha iyi olur.
Cevabınız için teşekkürler efendim
Mehmet bey merhaba ve tesekkürler. Bulgur taneciklerini de fermenterin icerisine alıp fermentasyon süresince bekletirsek, küflenme vb. olmaz mı? Fermentere mayseyi bırakmadan evvel süzmek gerekiyor mu?
Merhabalar Eren Bey. Bulgur tanelerini de fermentere alıyoruz. Küflenme olmaz endişe etmeyin çünkü dipte kalıyor. Yüzeye çıkıyor olsaydı küflenme olurdu.
Süzme işlemi en son şişeleme de yapılıyor. Aslında tortu açısından önce başka şişeye birkaç gün sonra da şişelere aktarılmalı.
@@mehmetportakal1789 Cok sagolun Mehmet bey. Bir sorumda şeker miktarı ile ilgili olacaktı. Ekmek mayasının maksimum %5 alkol üretebildigini okudum bir yerde. Ekmek mayasından yapmış oldugum bir şarapta litreye 100 gr şeker kullandim ve fermentasyonu haftalarca (yani yeterince) bekledim. Sonunda şarabın şekerli, yani tatlı oldugunu ve alkol miktarının düşük oldugunu tespit ettim. %5 alkol oranı bira icin ise yeterli bir oran. tabii ekmek mayaları arasında da fark olabilir bu konuda, bilemiyorum. Ancak sormak istedigim: %5 alkol oranı elde etmek icin ideal şeker oranı (litre başı) nedir? 50 gram yeterli olabilir mi?
Eren Bey, ekmek mayası %12 ye kadar alkol üretebilir. Sanırım yaptığınız fermantasyonda bir sorun olmuş.
Şıranın şeker yoğunluğu maya cinsine göre hesaplanmalı. Videolarım arasında , istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama adlı bir video var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
m.th-cam.com/video/mfaoRC1Zir0/w-d-xo.html
Alkol oranını yükseltmek için ne yapabilirim
Tarifteki bu oranlarla alkol yeterli olacaktır aslında. Ama yine de yükseltmek isterseniz, şeker miktarını yükseltip, şarap mayası ve maya besini kullanırsanız %14 e kadar çıkabiliyor.