Gerard Bodifee - Athena 6. Hoop

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 มี.ค. 2023
  • Het slotgesprek! Wat verwondert Gerard Bodifee het meest? Wat is zijn grootste nachtmerrie? Wat is zijn mooiste droom? En uiteindelijk, de afsluitende vraag: is er hoop in een wereld die geteisterd wordt door oorlog, nucleaire dreiging, klimaatverstoring en de mens die is wat hij is? Als astrofysicus kijkt Bodifee anders naar de ontwikkeling van het leven op aarde dan de meesten onder ons. Hij zegt: ‘Altijd overleeft het leven’. Maar is dat leven ook nog het menselijke leven of kan de mens zichzelf uitroeien door een nucleaire catastrofe of een drastische klimaatwijziging? Ziet Gerard Bodifee niettegenstaande al de dreigingen een blijvende bron van hoop?
    The closing talk of these Athena - conversations! What surprises Gerard Bodifee most? What is his worse nightmare? What is his most beautiful dream? And finally, the closing question: is there hope in a world ravaged by war, nuclear threat, climate disruption and man being what he is? As an astrophysicist, Bodifee looks at the development of life on earth differently than most of us do. He says, "Life always survives.' But you can rightfully ask if this life is still human life, or could humans wipe themselves out through nuclear catastrophe or drastic climate change? Despite all the threats, does Gerard Bodifee see a continuing source of hope?

ความคิดเห็น • 10

  • @christiaanvanrenterghem8807
    @christiaanvanrenterghem8807 ปีที่แล้ว +1

    beste mevrouw, beste Gerard,
    Het is u niet ontgaan dat Ik een zeer geïntresseerde, enthousiaste lezer ben van heel veel gesprekken van mevrouw Verboven met de vele eminente geleerden, filosofen, religieuze en wereldlijke personaliteiten, maar deze avond heb ik bij het lezen van het laatste Athena gesprek over de hoop met Gerard Bodifee met grote dankbaarheid tegenover hem toch voor mezelf geconcludeerd dat dit wel een van de allermooiste interviews was die ik tot nu heb gelezen.
    Ik zag voor me twee zeer mooie mensen die zo echt en oprecht en diep begaan waren met het welzijn en de toekomst van de mensheid, dat ik een innig warm gevoel heb ervaren, en ik herhaal een grote dankbaarheid tegenover hen.
    Ik hoop bij een latere gelegenheid dit ooit eens persoonlijk tegen jullie te kunnen verwoorden, dan nog veel meer genuanceerd.
    Ik geef u enkel dit nog mee:
    Tijdens een pauze op een van de voordrachten destijds in het Huis voor Filosofie heb ik eens tegen Gerard gezegd: "weet u dat u - misschien onbewust - in mijn ogen door het zo begrijpelijk maken voor iedereen van uw wetenschappelijke visies eigenlijk een sacrale rol vervult?"
    Ik herinner mij nog zeer goed zijn warme ietwat verwonderde reactie met warme lach als antwoord op mijn bewering.
    Vandaag bij het lezen van dit gesprek over hoop is het mij nogmaals duidelijk dat ik ergens gelijk had. Hoe mooi om te zien op welke manier een mens op een religieuze manier bijna wetenschappelijk kan spreken over de hoop en vooral over het geloof in God.
    Dit moest me van het hart.
    Dankuwel,
    Chris Van Renterghem
    Lievegem(Lovendegem)

    • @lucetteverboven8513
      @lucetteverboven8513  ปีที่แล้ว +1

      Uw reactie ontroert mij. U verwoordt uw gevoelens en gedachten voortreffelijk en daarvoor zijn we u dankbaar. Ik moet bekennen dat het soms nodig is dergelijke commentaren te lezen omdat ons werk, vooral mijn montagewerk van eerdere gesprekken, soms een eenzame bezigheid is. Het studiewerk van Gerard om zich voor te bereiden op de gesprekken en de reizen, vergt veel tijd en aandacht en ik bewonder hem voor zijn consequente inzet om zijn inzichten te vertalen naar iedereen die wil horen. Ik was zelf, tijdens het interview met Gerard, verrast door zijn openheid en mededeelzaamheid. U vermeldt terecht 'het welzijn en de toekomst van de mensheid'. In een wereld waarin het besef van God verloren lijkt te gaan, moet ieder toch zijn taak vervullen, of dat nu bijval of kritiek oogst. Dat zou niet belangrijk mogen zijn. Maar soms is het wel fijn om steun te krijgen!

  • @hermanvannouhuys5280
    @hermanvannouhuys5280 ปีที่แล้ว +1

    Oorlog is heel erg slecht voor het milieu, maar we maken ons het meest druk om het milieu/klimaat

  • @philippemeysman5338
    @philippemeysman5338 ปีที่แล้ว +1

    Miguel de Unamuno : Liefde is gehechtheid aan het van ons zelf en bij uitbreiding aan de
    ander(en). Het Geloof wil dit bestendigen. De Hoop is de brandstof die deze droom helpt verwerkelijken. Kort samengevat was dit het credo van de Unamuno.

    • @lucetteverboven8513
      @lucetteverboven8513  ปีที่แล้ว +1

      En heel mooi weergegeven, Philippe!

    • @philippemeysman5338
      @philippemeysman5338 ปีที่แล้ว +1

      @@lucetteverboven8513 Dank U! Nog dit als reactie : Wat mij het meest verwondert en
      heel dikwijls bezighoudt is de puzzel WAT IS HET DAT MIJ BEWUST MAAKT?!
      Misschien is dit een raadsel dat zelfs aan de door Heidegger terug opgeviste fundamentele vraag WAAROM IS ER IETS EN NIET VEELEER NIETS? (Leibnitz).
      Hartelijke groeten aan jullie. Dit smaakt naar meer.

    • @philippemeysman5338
      @philippemeysman5338 ปีที่แล้ว +1

      voorafgaat

    • @lucetteverboven8513
      @lucetteverboven8513  ปีที่แล้ว +1

      @@philippemeysman5338 Dank je voor je commentaar en dat het naar meer smaakt. Maar dit was het slotgesprek…. Nu even kijken naar het geheel en hoe we dit meer bekendheid kunnen geven. Delen en vermenigvuldigen!