Electric network, power balance and INERTIA - a Finnish company has just reinvented the wheel

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ก.ย. 2024
  • The problem of the weakening of inertia in the electricity grid brought about by the energy revolution has been recognized not only in Finland but throughout Europe, and there are solutions for it. Why does the network frequency have to remain precise and how does it happen?
    In this video, we get to know the reliability of the power grid, power balance, inertia, and an interesting Finnish innovation that combines battery storage and kinetic energy.
    Welcome!
    Some key terms:
    FCR = Frequency Containment Reserve
    FFR = Fast Frequency Reserve / Disturbance reserve capacity
    A Finnish start-up called Teraloop has developed a modular kinetic electrical energy storage system. The innovation recently won the "Energy Awards" held in connection with the Energy Week event in Vaasa.
    Links on the subject and sources:
    lutpub.lut.fi/...
    www.fingrid.fi...
    www.teraloop.o...
    www.energyweek...
    / @teraloop
    lutpub.lut.fi/...
    trepo.tuni.fi/...
    energiaa.vamk....

ความคิดเห็น • 12

  • @EmDzei
    @EmDzei 6 หลายเดือนก่อน +4

    Tämän videon katsominen tuotti sen riemun, että kannattipa herätä tähänkin aamuun, koska opin uutta sähköverkkojen inertiasta. Loistava innovaatio puskuroida kulutuspiikkejä vauhtipyörällä. Vihdoinkin asiaa mietitään insinöörispäissä. Sähköverkon ongelmana on se, että on tarjottava sähköverkkoon koko ajan ennustettavaa kapasiteettia oli kulutusta tahi ei. Kärjistetysti kun Elon Musk ajaa Teslallaan, niin hän kuluttaa Teslansa akkuja, mutta myös pitää sähköverkon tuotantolaitokset jauhamassa täydellä volyymilla sähköä. Ja vastaavasti kun Elon Musk laittaa Teslansa lataukseen Tesla Chargeriin, niin sähköä jauhetaan saman verran plus mitä hänen Teslansa imaisee sähköverkosta. Näin vahvasti kärjistettynä ei kuulosta järkevältä eikä tulevaisuudelta. En ottanut tietenkään kärjistyksessäni huomioon sitä ettei yhden Teslan lataaminen tunnu vielä missään isoon sähkötuotantolaitokseen suhteuttuna, mutta näinhän näitä asioita on liioiteltava, että insinöörit keksivät tällaisia. :-D

    • @WICScienceChannel
      @WICScienceChannel  6 หลายเดือนก่อน

      Kiitos kommentista! Tästä aihepiiristä riittää ammennettavaa tuleviinkin videoihin!

  • @Kangsteri
    @Kangsteri 6 หลายเดือนก่อน +4

    Vauhtipyörä ja super kondensaattorit auttaa myös ruohonleikkurista tehdyssä generaattorissa virtapiikkejä vastaan :D Kaikki sähköön liittyvä on eksponentiaalista, ei lineaarista...

  • @leopiipponen7693
    @leopiipponen7693 4 หลายเดือนก่อน +1

    Sähköverkon inertian tasapaino ei ole riippuvainen pyörimisestä, periaatteessa ollenkaan. Sähköverkkoon voidaan syöttää tai ottaa sähköä ilman viiveitä ns verkkosuuntaajalla. DC tuupataan takaisin verkkoon muuttamalla se 50 Hz muotoiseksi AC sähköksi (tai imastaan verkosta) joten mitään pyörivää ei tervita tämän tasapainon ylläpitoon. Eräs ongelma on verkon kurmituksen loisteho/pätöteho, jossa energiaa hukkuu ja syntyy ei toivottua vaihe-eroa. On jopa suunniteltu, että sähkön kuluttajaa ruvettaisiin laskuttamaan tästä epätasapainosta. Akkutekniikkahan kehittyy huimaa vauhtia ja litium tekniikka on jo vanhaa... Nämä inertiaa ylläpitävät pyöriät kuluvat ja eivät ole edes uutta tekniikkaa. Joskus vastaavia kokeiliin ihan busseissa, jossa oli pyörivä massa voimanlähteenä... hieman huonommin suunniteltuna tietenkin. Kuhan pästä eroon 50/60 verkoista ja olisi vain yksi ja sama taajuus. Japanissahan on jo ongelmia uon takia. Jännitteen erolla ei ole niin suurta eroa, kun taajuudella.

    • @WICScienceChannel
      @WICScienceChannel  3 หลายเดือนก่อน +1

      Kiitos hyvästä kommentista! Tämä on mielenkiintoinen alue, jossa riittää tilaa uusille innovaatioille!

  • @ylovaht2097
    @ylovaht2097 6 หลายเดือนก่อน +2

    All in all

  • @romppaukko
    @romppaukko 6 หลายเดือนก่อน +1

    Miten pieniä niiden roottorien täytyy olla jottei kyroskooppivoimat tule haittamaan liikkuvan ajoneuvon hallittavuutta? Ja missä asennossa niiden pitää olla?

    • @WICScienceChannel
      @WICScienceChannel  6 หลายเดือนก่อน

      Kiitos kommentista! Eiköhän tuonkin voi kaavoilla laskea :)

    • @Protodyyd
      @Protodyyd 6 หลายเดือนก่อน +1

      Kuinka paljon tarvitaan gyroskooppeja pyörimään maapallolle että alkaisi vaikuttamaan maapallon kulmaan 😅

    • @romppaukko
      @romppaukko 5 หลายเดือนก่อน +1

      ​@@ProtodyydYksi.🤔☝️🧐