Kiitti hyvistä videoista! Harrille etenkin kiitosta harvinaisen mukavasta tavasta haastatella. Annetaan vieraiden puhua ja pysytään itse taustalla, kiitos!!
@@Jezze90 Kyllä! Erittäin miellyttävä tyyli toimia isäntänä! Huumoriakin sopivasti. Jaksaa/täytyy vanhan ukon katsoa monestikin jotkin kohdat, että ymmärtää! Hyvä Poijjaat !
@@Jezze90 Juu todella hyvää asiaa, asiantuntevat kolme kaveria ja Harrille 10 pistettä tilan antamisesta asiantuntijoille ja oikeiden kysymysten esittämisestä!
Itse kyllä sanoisin, ettei ammattikorjaajan tieto voi olla tavallaan liioiteltu riippumatta siitä mitä hän korjaa.Tulee ns. ammattisokeus, josta itsekin kärsin teollisuuden koneita korjatessani. En juuri koskaan nähnyt toimivaa laitetta, vaan korjasin hajonneita. Siinä helposti voi sanoa että taajuusmuuttajat hajoaa nopeasti. Totuus kuitenkin on, että eivät hajoa. Vain jotkut hajoavat ja nekään eivät huonouttaan vaan jokin olosuhteissa tai käytössä on aiheuttanut hajoamisen. Totuus voi olla jossain puolivälissä korjaajan tiedon ja tiedon joka on jollakin jonka auto on kestänyt tavattoman hyvin. Yleensäkin sana vika käsitetään väärin. Jos jostakin menee laakeri, se ei ole vika vaan yleensä oire varsinaisesta viasta. Kun korjataan vika mikä aiheuttaa laakerit hajoamisen, laakeri”vikaa” ei enää tule. Turha vaihtaa sitä pelkkää laakeria jääräpäisesti kolme kertaa vuodessa. Mutta joo, kun ammatikseen korjaa jotakin yli neljäkymmentä vuotta, oppii suhtautumaan terveen kriittisesti omaan erinomaisuuteensa. Vasta sen jälkeen voi sanoa olevansa ammattilainen. Mutta sitten sitä jääkin jo eläkkeelle.
Erittäin hyvä kommentti. Tätä olen minun seuraajillenikin sanonut, ettei minulle kukaan tuo ehjää autoa. Näemme vain viallisia ja voimme vain omissa arvioissa yrittää suhteuttaa liikenteessä oleviin määriin.
Hyvin sanottu ja täysin samaa mieltä. Vaikka tuo Jesse onkin raudanluja ammattilainen niin melko huono asiantuntija hän on kun jatkuvasti haukkuu hybridejä, Toyotan hybridit ainakin ovat olleet huippuluotettavia ja vähävikaisia.
Juu, mutta kun auto on äärimmäisen monimutkainen kahden eri voimalinjan ristisiitos, jossa komponentteja on tuplamäärä, niin onhan se nyt päivänselvää ettei luotettavuudessa päästä yksinkertaisemman tekniikan tasolle.
Haukkua lie helpompi kun kehua. Ja autoissa ( ainain polttiksissa ) on suuri merkitys käyttäjällä, miten käyttää, miten huoltaa. Mikään ei kestä jos öljyt on vuodelta 1999 Sähköön saatan siirtyy, kun next ev-generation tulee. Siihen asti päästellään hyväksitodetulla 4afe:lla joka hyvillä palikoilla pukkaa vieläkin tarvittaessa hc øø. Kyllä juuri rapakon takana oli orkkis akulla ( ja moottorilla ) tietty hypridi jolla pukattu ~ 750 000 km. Öljyjä kun vaihettu n.4000-5000 mailin välein.
Kanava jakaa kansantajuista tietoa lataushybridien ja sähköautojen ominisuuksista. Kiitokset! Hyödyllista tietoa sähköautoilusta kiinnostuneille. Tarinaa höystetään paljon alan parhaiden asiantuntijoiden avulla. Hyvä näin.
Omasta mielestä eroa plugarin ja kevythybridin välillä pitäisi korostaa tässä kontektissa vielä enemmän. Esim Toyotan eCVT (plugarissa tai kevyessä) on varmaan mekaanisesti yksinkertaisempi laite kun mikään vaihteisto viime vuosikymmeninä. Vanhemmissa kevythyby Priuksissa ja nykyisemmissä Corolloissa jne 1.8 moottorin on todella vanhanaikainen, perus MPI ruisku, jolla ei tekisi mitään ilman että hybrditekniikka kompensoi puutteet. Tämä jättää suoraruiskun yms pois, joka taas jättää nykyautoissa hiukkassuodattimen pois. Nykypolttisautoksi todella yksinkertainen. 2.0 versio on sitten eri. Akku on mielestäni ainut "kuumotus" mutta aika näyttänyt että ne toimii pitkään, lienee juuri syynä se, kun ~1kwh akusto painaa ~50 kiloa niin se on "ylisuuri". Lisäksi kolariautoista saa akkuja 700-2000e hinnalla yms.
Meillä on 1.8 Auris hybrid. Erittäin tyytyväinen olen. Siinä on ecvt:n vuoksi varmasti lähimpänä sähköautomaista ajoa kuin muissa hybrideissä. Akku tuossa autossa on 1,3 kWh.
Toyotalla on myös plugarit käytännössä identtisiä kuin ne itselataavat, niissä on vaan isompi akku. Otantaa ja aikaväliä on toki vielä vähän, mutta epäilen että nekin ovat ihan yhtä luotettavia. Toki akkujen osalta ne samat 3000 syklin säännöt koskenevat niitäkin.
Kiinnostava aihe, hienoa ja kuvaavaa keskustelua erilaisista ratkaisuista. Hieman yai aika paljonkin häiritsee tämän videoalustan valtava mainostulva. Tästä syystä jäi katsomatta loppuun asti.
Mahtavaa ja kansantajuista. Ylipäätään auton pitkän iän salaisuus on lämmin autotalli. Nyt entistäkin tärkeämpi.
2 หลายเดือนก่อน +35
Täytyy nyt tuohon hybridien akkujen puskurointiin liittyen nostaa vielä tämä yksi positiivinen poikkeus esiin, eli Opel Ampera/Chevrolet Volt. Akun kokonaiskapasiteetti on n. 16kWh, josta käytettävissä on n. 9kWh. Eli jotta täysiä lataussyklejä tulisi se 3000, niin käyttäjän näkökulmasta täysiä latauksia tapahtuisi yli 5000. GM osasi muutenkin tuon kyseisen sarjahybridin suunnitella teknisesti hyvin, minkä vuoksi niitä 2012 -mallisiakin on edelleen paljon ajossa täydessä iskussa ja itselläkin oli vielä vuosi sitten sellainen ennen Teslaan siirtymistä. Tietysti tuollainen ”liian ison” akun käyttäminen kasvattaa kustannuksia ja myyntihintaa, minkä vuoksi eivät varmaan menestyneet aikanaan niin hyvin, kuin olisivat ansainneet. Tekniikan tuoreus toki varmaan silloin myös jarrutti myyntiä. Vastaava konsepti toimisi edelleen uusissa autoissakin hyvin, mutta kestävyyden markkinointi vs. hinta ja rangen maksimointi on tietysti hankala pala nykymaailmassa.
Kannattaa varoa kyseistä automallia. Itse ostin vm. 2012 Amperan toissa kesänä ja talvella syttyi vikavalo. Diagnoosi oli että akuston sisälle oli syntynyt kondenssivettä ja akuston lämpötila-antureiden liittimiä oli syöpynyt kelvottomiksi. Antureita ei voi vaihtaa kennojen rakenteen takia joten auto oli käytännössä korjauskelvoton. Akuston vaihto olisi ollut luokkaa 20k. Onneksi sain pikku tappelulla sen pois käsistäni, ja parin kuukauden päästä se oli poistettu liikenteestä. Itselläni loppui ainakin hybridien haikailu siihen.
Opel Ampera/Chevrolet Volt oli auto josta itsekin haaveilin, mutta 50 tonnia pikkuautosta oli niin kallista, että kyseisiä autoja myytiin lukumäärällisesti todella vähän, joten niiden ylläpitäminen tänä päivänä on kallista. Pienestä myyntimäärästä johtuen varaosien hinnat ovat korkealla ja akun huollettavuus on ilmeisesti heikko siinä vaiheessa kun (ei jos) siihen tulee pienikin vika. Tekniikka muuten on hyvällä tolalla, kuten 50 tonnin pikkuautossa tuleekin olla, kun rahat on pääasiassa käytetty oikeaan tekniikkaan eikä turhaan luksukseen.
2 หลายเดือนก่อน
@@MrBalzag Osan lämpöantureista saa ilmeisesti ohjelmallisesti pois käytöstä, mikä ohittaa ongelman niiden osalta, mutta tietysti jos niitä on riittävän monta rikki, niin sitten ei enää siitä ole apua.
Ehdottoman hyvää settiä ja vahvisti lopullisesti sen, että hybridit saavat jäädä kauppaan, varsinkin käytetyt. Joko "puhdas" polttis tai mieluummin sähkis.
Tässä täysin ohitettiin se fakta että hybridissä se monimutkainen tekniikka on vain puolet ajasta käytössä. Eli siis käynnissä on vain joko sähkökis tai polttis. Joten kuluminenkin on puolet hitaampaa. Lisäksi plugarissa on myös pienempi akku kuin täyssähkärissä, ja akku kuluu vaikkei sillä ajaisi metriäkään. Eli plugarissa akkukennoja kuluu vähemmän kun autolla ei ajeta. Polttis ei kulu kun moottori ei pyöri. Ei nämä ole ihan niin yksinkertaisia asioita.
Harrille pisteet hyvästä haastattelusta. Et ollut telkkariukko tyyppinen keskeyttäjä, vaan jäi olo että molemmat asiantuntija sai ja kerkesi sanoa mitä halusivat.
Olisi joskus kiva kuulla miten kauan sähköauton ilmoitettu teho on saatavissa ulos. Moottorit näyttää ikivanhalle tekniikalle vaikkapa servomoottoreihin verrattuna ja niistä saadaan kyllä hetkellisesti otettua 300% ylikuormaa, mutta sittempä ohjauselektroniikka ja moottori vaativatkin jo maltillista tehoa toipuakseen siitä. Sitten ihmetyttää nuo hirvittävät kierrkset sähköautojen moottoreissa, kun tiedetään että suuret taajuudet heikentää huomattavasti tehoa, niin joku 9000r/min on jo erittäin huonolla hyötysuhteella tuotettua tehoa. Mitä noihin kestoihin ninverttereissä tulee niin teollisuudessa tasaiasella kuormalla kätettävien eliniäksi voi laskea sen 10 vuotta hyvillä merkeillä (ei saksalaisille). Mutta hyvin monilla jo 5 vuotta on pitkä aika ja ainakin teollisuuspuolella niitä ei sitten enää korjata, kun ei niihin löydy mitään osia kun kehitys menee sellaista vauhtia eteenpäin että 10 vuotta on auttamatta historiaa johon ei saa mitään. Kun kuulee kokemuksia noista nykyajan autoista, niin kaikkein huonoin tuntuu olevan lataushybridi ja ainakin harvemmin asutulla seudulla sähköauton pito on niin työlästä, että varman ajopelin haluava joutuu tyytymään Toyotan hybrideihin.
@@sahkomasinisti6825 Millä perusteella sähköauton pito harvaan asutulla seudulla on työlästä? Jos on pitkä matka polttonesteen tankkausasemalle, niin sähköautolla pääsee helpommalla kun voi kotona ladata.
Ainakin bussipuolella ominaisuus, että voi tulla bms vika ja prosentteja lähtee n.20-30% mutta ajoa voi jatkaa täysin normaalisti ja uudelleenkäynnistys palauttaa normaaliksi. Voi olla myös pitempiaikainen rajoittunut range mutta ajaa voi normaalisti. Varmaankin tällainen ominaisuus siinä turistibussisakin mihin tutustuit.
Eipä ole akkuvikaisia plugin priuksia näkynyt vaikka akkuturva on 10v/350tkm. Muutamaan kilpailevan merkin sähköautoon on kuitenkin joitain akkuja vaohdettu ensimmäisen 2v aikana. Noi syklien määrät on käytännön tasolla aika huuhaata kun kulunut aika ja akkujen laatu merkitsee enemmän.
Toyota tehnee jotakin eritavalla myös noissa plugareissa. Noissa uusissa plugareissa myös kulutus on "tyhjälläkin" akulla lähes sama kuin niillä itselataavilla, erot tosi pieniä.
Nämä on vähän tällaista tekniikkanörttien niri-narinaa. Hihitellään plugareille teknisenä ratkaisuna, mutta kun näiden takana on päästöt ja verotus. Ei kukaan ajaisi plugarilla jos polttomoottoreita ei olisi puristettu verotuksella pois markkinoilta ja sähköautot eivät vanhenisi arvottomiksi muutamassa vuodessa. Tohtori myös ihmettelee miksi markkinoilla ei ole "Model kakkosta" - ei kukaan osta 60t€ Yarista jonka hinta putoaisi tuhat euroa kuukaudessa..😂
Moi! Kiitos, mielenkiintoinen video. Onko kokemuksia Renault Zoesta? Meillä takana 50tkm semmoisella, 52 kWh akulla ja range käytännössä 300 kesällä ja noin 200 talvella sekalaista ajoa, myös moottoritietä. Autolla ajettu noin 100tkm. Range ennuste erittäin tarkka ja looginen mikä mielestäni tärkeää kun reissuja suunnittelee. Tosin pikalataus vain 50kw. Verrokkina Tesla Model 3 Sr+ joka tietenkin huomattavasti suorituskykyisempi ja miellyttävämpi auto.
Hienoa! Näistä videoista selviää, missä mennään autojen osalta. Vielä on matkaa siihen, et pohjoisissa olosuhteissa tekniikka toimisi, kuten Californiassa. Tosin en usko, et siihen pyritään, koska käyttäjiä on vähän.
Hyvin todennäköisesti juuri näin. Tekniikka rakenentaan suurimman käyttäjämassa tarpeita katsoen. Tähän optimoidaan myös tietenkin osien ja eristeiden hinta / laatu.
@@TuomasLevoniemi Sitimaastureita on juuri hommattu enemmä ja enemmän,kun mökkeilyt ja harrastukset vie märkiin ja kivisille ympäristöille.Eli nyt se näkyy juuri sähköautojen kohdalla.Monen auton pohja kylvetetään keväisillä mökkiteillä,eikä ne talvetkan kovin kuivia aina ole.
@@TuomasLevoniemi Tästä syystähän ajoneuvoilla ja monilla muillakin tuotteilla on maahantuontihuolto, jossa säädetään ja fixataan asioita niin että täyttyy meikäläiset määräykset ja olosuhteiden vaatimukset. Aikoinaanhan ilmastoituja autoja ei tuotu Suomeen kun katsottiin ettei näin viileässä ole tarvetta, ja saatiin pudotettua myös maahantuotavien mallien hintaa ja autoveroa... toisaalta roiskeläpät taas lisättiin maahantuontihuollossa moneen automalliin. Ei taida nykyäänkään kaikki varusteversiot kuulua maahantuontiohjelmaan.
Polttomoottoriauton pitkän aikavälin huoltokustannuksia ei ole mielekästä verrata sähköauton akunvaihdon kustannukseen. Harva pitää autoa uudesta asti siihen akun vaihtoon asti, vaan mustapekkakortti napsahtaa jollekin epäonniselle. Polttomoottorin yksittäinen jakohihnan vaihtokustannus on ihan eri luokkaa tämän kanssa.
Hei, kiitos videosta. Just kuulin joltain viisaalta että hiekan pääsy akustoon aiheuttaa kosteutta ja siten ongelmia. Taitaa myös iso määrä pölyä tehdä saman. Itse ajan päivittäin pari kilometriä soratietä Polestarilla. Puhdistaminen on kallista ja hiekkateitä pitäisi kuulemma vältellä. Kuullostaa haastavalta suomalaiselle mökkikansalle. Mitä mieltä Jesse ja Juho on asiasta?
Milloinka Suomessa aloittaa Sähkö- ja hybridiautoilutieteellinen tiedekunta? Ilman maisterin papereita ko. tiedelaitoksesta ei kohta uskalla autohankintoja tehdä.
Olisi omasta puolesta hauska tietää että suositteleeko Kokkolan huolto että vaikka autossa ei olisi mitään vikaa niin akku paketin tiiveys tarkastettaisiin jossain kohtaa/paranneltais vai onko kustannus ystävällisempää vaan ajaa kunnes sit tulee jotain kosteus ongelmia/vikoja ja korjata kaikki sit" kerta laakista"?
Akun varjelu kosteudelta. Mitä mieltä ollaan Teslan (Y-23), nyt suolakelien alkaessa, pohjan ja erityisesti auton helmojen huuhtelusta painepesurilla? Onko riski, että vettä jää seisomaan vääriin paikkoihin, ruostuttamaan peltejä ja hapettamaan kriittisiä paikkoja akussa?
Kiitokset hyvästä video sarjasta. Huomasin että Audin akuista ei puhuttu ollenkaan. Itselläni on Audi A8 TFSI-e 2020 ajettu 100tkm, jonka akulla vielä pääsee 46 - 29km riippuen ilman kylmyydestä. Onko joitain pluggarin akkuja olemassa, jotka olisivat teknisesti parempia?
@@herkko61 Toyotalla on jo samplet valmiina solid-state akusta ja 2026-2027 vaihteessa ensimmäinen tuotantomalli. BYD tulee heti perässä ja myös Honda ja Nissan on pitkällä. Toivottavasti joku noista onnistuu. 👍
Olisiko akun kuivana pitämisen kannalta parempi jättää auto pihalle pakkaseen eikä ajaa sisälle lämpimään talliin yöksi? Voisi kuvitella että jokapäiväinen lumien sulattelu ei välttämättä ole hyvästä? 🤔
Tuleekohan tekniikkaa, jolla saisi vaihdettua vanhat kennot energiatehokkaampiin/halvempiin. Esimerkiksi, jos alkuperäinen akku maksaa 15000€, saisi aftermarket kennot 5000€ ja vaikka samalla nousisi kapasiteetti.
Varmasti olisi tullut jos akut olisi jotenkin standardoitu. Mutta kun ei ole, vaan lähes joka autossa erilaiset. Tämä tuottaa ongelmia jälkimarkkinoille, kun määrät yksittäisille malleille verrattaen pieniä.
Minulla on aviopuolisoni kanssa suunnitelmissa ensikeväänä hankkia Toyota Prius vm 2022 tai Toyota Corolla vm 2022 tai 2023 itselataava Hybrid Kannattaako kestävyyttä ja luotettavuutta ajatellen? Kumpi on luotettavampi valinta?
Golf gte muuttu luultavasti bufferit -18 faceliftissä kun vanhemmalla pääsi yli 51km ja faceliftillä enää 40km. Samat vanteet/renkaat ja olosuhteet ja saman verran ajellut autot
Kun muinoin ensimmäiset autot ilmestyivät teille, niin hevosmiehet oli täsmälleen samaa mieltä varakkaiden herrojen bensiinillä pörpöttävistä automobiileista. Kehitys kehittyy. Eiköhän joku päivä markkinoille tule sähköautoja, jotka käy rahvaankin kukkarolle ja joilla on ihan tarpeeksi käyttöikää. Nykyisissä sähköautoissa on aivan liikaa turhia lisälaitteita, jota ainakaan itse en tarvitsisi. Jos nuo turhat härpättimet jättäisi pois, niin saataisiin kenties auton hintaa ja iän kanssa karttuvaa vikalistaa pienemmäksi.
Voisit Harri joskus kysellä tuolta akkutohtorilta, että tuoko Solid State -akut hänestä merkittävää hyötyeroa nykyisiin akkutekniikoihin verrattuna. Ellei tätä ole sitten jossain sinun videossa jo käsitelty...
Hmm.. Jäi vähän epäselväksi (18-20min kohdalla), että jos auto (Ioniq5) tukee 400V & 800V latausta, niin onko parempi käyttää 400V latausasemia (akun kunnon säilyttämiseksi)?
Erittäin hyvää keskustelua aiheesta! Yksi asia mikä kiinnostaisi, että paljonko rangea on jäljellä tässä teoreettisessa 900tkm akussa? Jos alunperin on päässyt 300km täydellä akulla, niin pääseekö vaikka 15v ja 900tkm jälkeen 100 vai 200km täyteen ladatulla akulla? Vai onko range lähempänä esim 60km (20% SoH)?
Kaikki "nyky"autot, on tekniikkana mikä vaan, menee helposti 500tkm perus huolloilla, mutta suurimpana ongelmana täällä pohjoisessa on rautaosien ruostumisen ja alumiiniosien hapettuminen. Mutta totta, että mitä enemmän tekniikkaa, sen enemmän vikakohteita, ja kun autolla on ikää, kaikkien vikojen korjaaminen ei välttämättä ole enää järkevää, auton arvon alenemisesta johtuen.
"Suurin akun ongelma on sisäinen kosteus" Suurimassa osassa kuorma-autoja on ilmajarrut ja niissä on jonkin sortin venttiili mikä "aivastaa" silloin tällöin kosteutta pois järjestelmästä ei luulisi olevan vaikea toteuttaa jotain samantyyppistä automaattista järjestelmää akkuunkin.
@@mr.wizeguy8995 Se aivastus tulee ylipaineventtiilistä, ilmankuivain siellä on, mutta akun sisälle on hankala toteuttaa ilmankuivainta tai ylipäätään ilmanvaihtoa, varsinkin kun ongelma koskee lähinnä vain pohjoisia maita
Ja Suomessa autojen keskimääräinen ikä on itse pintaisesti se 17 vuotta, eli on aika mahdoton yhtälö, että ikäloppuja hybridi-autoja tai sähköautoja tavallinen ihminen voisi ylläpitää? Ikäloppua bensa-tai dieseliä kyllä pystyy käyttelemään. Uusia sähköautoja menee aika tavalla työsuhde autoiluun, ja ne vaihdetaan uuteen vielä kun ne toimivat, ja joku tiedostava ostaa siitä "ilon itselleen"...kunnes! Sitä ei kukaan koskaan myönnä, että pas..an ostin. Lisäksi Suomen talvi on kauhistus, eihän nykyajan autolla aina voi ajaa edes lumisella tiellä, koska lumi sulaa pyörän napoihin ja sitten jäätyy, jolloin liikkeelle lähtiessä ABS-anturit halkeilee ja johdot katkeilevat.
Porukka ostaa plug-in hybridin jolla ajaa 70-100km sähköllä ja ajaa sillä pelkästään sähköllä. Mutta kun kysytään että ostaisitko sähköauton jolla pääsee 100km niin ei kelpaa. 🤦🏼♂️ Eikä kelpaa edes 200km vaan pitää päästä sen saman 500-1000km kuin polttomoottorilla pääsee tankillisella. Vissiin meinaavat ladata sitä autoa kerran kuussa?
Jos kuluista puhutaan niin mitenkäs nämä uutisoidut jutut sähköautojen kalliimmista vakuutusmaksut, alustaviat ja rengaskulut isomman painon takia? Vai onko erot marginaalisia polttiksiin verrattuna??
Minulla polestar ja vakuutusmaksu samalla tasolla kuin edellinen auto, joka oli golf. 42 000 mittarissa, renkaissa ei mitään merkki kulumisesta, ajotapa vaikuttaa paljon enemmän kuin auton paino.
@@TontsaPoika Taitaa Teslan puslat olla suhteessa tehoihin hieman alimitoitetut. Johtuuko kustannuksista vai siitä, että ei ole kauaa autoja valmistanut.
Ilman noitahan sähkö olisi selvästi edullisempi. Toistaiseksi sähkäri tulee edullisemmaksi, jos tulee enemmän ajoa, eli muistuttaa dieseliä. Pienillä ajomäärillä bensavehje on edullisempi… kunnes bensan hinta nousee tai bensalle laitetaan lisää ”saastemaksuja”.
@@mr.wizeguy8995 Taitaa puslien kulumiseen olla suurin syy suomen teiden kunto. Päätiet suht hyvässä kunnossa mutta vähänkin syrjemässä on reikää, katkeamia, routaheittoa ym..ym. Siihen vielä suomen olosuhteet, 30 pakkasella on suojakumit todella tiukoilla ja rasvat kuin kiveä.
Vag sähkärin moduulin vaihdon jälkeen tehdään akuston tasapainotus. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta näin olen kuullut tehtävän.🤔😁
Miten on ruostesuojauksen kanssa? Nykyautoissahan sitä ei juuri enää näe. Voisiko kosteuden pääsyn rakenteisiin ja akkuun sekä sen liittimiin estää ruostesuojauksella? Silloin akku olisi syytä irrottaa, jotta massaa saa sen allekin? Videon Teslassakin näkyy alkava ruostevaurio eikä pohjassa akun alla mitään suojaa. Onko kellään tästä kokemusta, tuleeko massasta jotain ongelmia?
Itse teetätin ruosteen eston aikanaan Model 3 malliin kun ostin sen. Auto oli 2 vuotta vanha kun sen ostin ja se oli tuotu saksasta. Nyt 3 vuotta takana ajoa suomessa. Tätä olen silloin tällöin miettinyt että onkohan suojauksella mitään vaikutusta kosteus ongelmiin mutta vähän veikkaan että ei ole. Tulevaisuudessa se sit nähdään....😁👍
Harri ja Kokkolan autohuolto jälleen ristiretkellä 😂. Sinällään on tietysri totta, että jossain vaiheessa se akun ikä on tiensä päässä, mutta lähdekritiikin kannalta olisi hyvä suhteuttaa nyt nämä 3000 syklin hajoamisprosentit koko plugarikantaan verrattuna. Plugareita on lähtökohtaisestikin Suomessa enemmän kuin täyssähkäreitä. Luulisi, että olisi ollut jo maailmallakin iso aihe, mutta melko hiljaista on ollut. Eikä kyllä juuri näy vielä autoliikkeetkään hinnoitelleet riskiä esim. 150t ajettuihin plugareihin.
No ei merkittävästi enempää. Liikennekäytössä oli lokakuun alussa noin 275 000 ladattavaa autoa, joista noin 114 000 oli täyssähköautoja ja noin 161 000 ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen määrä on kasvanut noin 23 prosentilla vuoden 2023 loppuun verrattuna.
@@tesaro84Nyt korjattavaksi tulee vanhempia autoja. Esim vuonna 2019 rekisterissä oli 5000 tuhatta sähköautoa ja 25000 plugaria. Ero on merkittävä. Nyt kun sähköautojen määrä on viime vuosina kasvanut niin tulevat muille kuin merkkikorjaamoille vasta takuiden loppumisen jälkeen.
Toyotan hybridi systeemi on yksinkertaisempi kuin suurin osa bensa-autoista automaatin kera. Toyotassa ei ole laturia, starttimoottoria, hihnalla toimivaa ilmastointia, varsinaista vaihteistoakaan ei ole kytkimineen. Esim. peruutus on vain sähköllä. Ja mitä kulututukseen tulee, itsellä tippui kulutus n. 30% verrattuna TDI Tiguaniin. Eli noin kolme hybridiä poistaa yhden bensa-auton päästöt liikenteestä. Urbaanit ajot mennään 3,5-4,5L kulutuksella. Nyt 5v takana kokemuksia.
Kohta 9 vuotta Priuksella ajot ajettu, talvella -32 asteen pakkasella pikkuakku kyykkäs, sen uusin, ei ole pajalla tarvinnut muuten käydä kuin normaalit huollot tekemässä.
@@pete-iu5olKysytkö oikeasti ja paskasta ei ole kyllä yhtään moottoria tehty. Kauan jaksoit tällä kertaa olla hiljaa vai tuliko tilapäiset bännit tubeen.
25:09 Mitä mieltä ajoneuvoveron korotuksesta sähköautolle? Kun hybridien vero nousee vähemmän! Eikö tämä pitäisi olla toistepäin?? Olisiko aika muuttaa tämä tiekäyttömaksuksi, eli aivan sama onko hybridi tai sähköauto, X € vuodessa ja saa aja tiellä. Jäisi samalla muutama virkamiehen palkka säästöön!!!
@harvsv8333 🤔🤣🤣🤣🤣🤣 Ei näin. Samojen päättäjien mielestä kyllä, joka luuli kulutus- ja haittaverojen noston auttavan Suomea vähentämään velanottoa ja soten pienentävän kuluja. Johtajien / päättäjien tilipussi kiittää eläkepäivillä.
Onkohan latauksen lopetustavalla mitään merkitystä akun kannalta. Kotona kun lataan niin keskeytän latauksen aina auton sovelluksella, ja vasta sitten latauslaitteelta. Onkohan merkitystä sillä jos vain katkaisee latauslaitteen virran ilman kommunikointia autoon ensin?
Trafin tilastojen mukaan plugin hybridejä on huomattavasti enemmän rekisteröitynä kuin sähköautoja. Varmasti tulee korjattavaksikin silloin enemmän. Pitäisi katsoa kuinka suuri osuus koko kannasta on akkuviallisia suhteessa koko määrään. Itse veikkaisin että sähköautoissa on suurempi osuus koska ei ole yleisesti noussut mitään kohua plugareiden akkuvioista vaikka niitä on paljon enemmän rekisterissä. Toki plugareissa on varmasti myös perinteisiä moottorivikoja.
Kyllä määrät on suurempia plugareissa ainankin tänä päivänä. Nyt meillä korjattavat sähköautot (Teslat) 2015 ja vanhempia, Hybridit 2019 ja vanhemmat. Mutta kokemus osoittaa että korjattavien hybridien akustoissa usein akut niin ikääntyneitä (+3000sykliä) että yhtään modulia ei voida jättää vanhaa, vaan kaikki tulee uusia. Täyssähköissä harvinaista että joudutaan uusimaan yhtään modulia, kennot kunnossa.
Johtunee siitä että plugarilla voi käydä kauempanakin ilman lataustaukoja. Meikäläiselle ei sähköauto ole edes vaihtoehto, plugari on. Tällä hetkellä mennään vielä dieselillä, tankki täyteen ja range on 1400 km
Tämä on niin hyvä että pitäis esittää ylen kanavilla ennen pääuutisia.Yksi asia jäi askarruttamaan että kannattaako näin talvella,kun itsellä mahdollisuus niin ladata auto lämpimässä tallissa yön yli? Ainakin akku pysyy lämpimänä mutta aiheuttaako esim kondenssiongelmia? Autona BYD Seal jossa LFP-akku.
@@apexfin3015Minäkin olen tätä mieltä että ei pitäisi huonontaa kondenssiongelmaa autotallissa pito. Akku lämpeää latauksessa ja käytössä jokatapauksessa sisältä.
Sekä aika että syklit vaikuttavat akun kuntoon. Näissä videoissa keskitytään syklien vaikutukseen. Minkä verran aika vaikuttaa? Toisessa videossa ne tulee siihen tulokseen että se on enemmän aika kuin syklit jotka vaikuttavat akun kuntoon,
Kiitos, mielenkiintoista asiaa👍. Ehkä osin jo tuli vastaus, mutta mietin akun kannalta omaa käyttöä. Joudun lataamaan talvella akkua (300 km ajo), mutta lataan ainoastaan sen verran, että pääsen perille (2-3 min). Sitten lataan (11Kw) yöllä halvoilla tunneille. Kotona kylmä talli, työpaikkakunnalla lämmin talli. Onko siis haittaa kun akku on 40%
@@KokkolanAutohuolto443Itsellä on sellainen mielikuva, että lfp akkuinen mach-e lämmittää akkua ennen lataamista, kun on riittävän kylmä. En kyllä ihan varma ole…
@@KokkolanAutohuolto443omalla Tessulla paljonkin seurannut akun lämpöjä talvella (ScanMy Teslalla) ja Jessen kanssa samoilla linjoilla, että kestää varsin kauan ennen kuin akku jäähtyy edes pakkasen puolelle. Hyvin tyypillinen työpäivä minulla, lähden autotallista ( en esilämmitä koska talli n 10 astetta), ajan 200 km ja teen kolme - neljä tuntia töitä asiakkaalla ja paluu kotiin. -10 asteen pakkasessa ei ehdi edes pakkasen puolelle akku jäähtyä. Tästä voisin tulevana talvena tehdä testin ja laittaa exceliin 😅
Tuo on kyllä aika erikoinen ajattelutapa että auton käyttöikä olisi 200tkm. Itsellä pitäisi vaihtaa noin 7vuoden välein jolloin arvon alenema olisi jo huomattavasti suurempi kuin tämän hetken kaikki autoilun kulut. Ne ovat siis alle 350e/kk 25-28tkm tulee vuodessa. Aika kallista on ajella uudella autolla, jos siihen menisi 700-800e/kk😢
@@teemu1718 Heh,mieti kuinka paljon nettiautossakin on 200 tkm ja yli ajettuja aika tuoreitakin autoja myynnissä, varmasti menevät kaupaksi jos huoltohistoria on kunnossa.
Käsittääkseni tässä tarkoitettiin sitä rajaa johon saakka polttisautoon ei tarvitse tehdä mitään normaaliin huolto-ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden lisäksi. Kahdensadan tuhannen tienoilla alkaa vaihteisto, kytkin, EGR jne remppatarpeiden todennäköisyys voimakkaasti kasvaa. Ja tätä siis verrattiin siihen millä ajomäärillä alkaa sähkövehkeiden akku- ja moottorivikojen korjaustarpeet näkyä.
Hyvää keskustelua! Näitä katsoisi mieluusti lisääkin. Pari huomiota mitä tuli katsoessa mieleen: - Ilmankosteuden huomioiminen akun korjauksen yhteydessä? Kuivataanko huolletut akut jotenkin (esimerkiksi alipaineella) vai voiko huolletun akun elinikä riippua huoltoajankohdan ilmankosteudesta? - Materiaalipuhtaus valmistuksessa. 2000-luvun alkupuolella oli IT-puolella paljon viallisia elkoja ja pitkään syytettiin piraattikopioina tehtyjä elektrolyyttejä, mutta myöhemmät tutkimukset osoittivat, että todellinen syy oli, että elkossa käytetty alumiini ei ollut riittävän puhdasta. Ero oli luokkaa 99,99% puhdas alumiini toimi, mutta 99,97% puhdas alumiini aiheutti vikoja parissa vuodessa riippumatta elektrolyytin valmistajasta. Voisin lyödä vetoa, että akkukennojen valmistuksessa tullaan löytämään jokin vastaavalla tavalla kriittinen materiaalin epäpuhtaus.
Harri "saastelaitteista" puhuessaan koskaan käynny niillä litiumkaivoksilla kuvaamassa ja ottamassa selvää miten ne saastuttaa? No eipä tietenkään ole ne kun on niin kaukanakin niin ne voi jo senkin takia kokonaan unohtaa ja nukkua yönsä sen jälkeen hyvin.
@@henrikhook. Teoriassa näin. Käytännössä täyssähköt on sen verran uutta tekniikka, sekä teslan laatu arveluttavaa, että lopputuloksena ovat eniten vikaantuvia. Consumer report "EVs have 79% more problems than ICE vehicles, according to CR's survey. CR excludes problems with commercial CD fast chargers from the report. They're an infrastructure issue, but they're also another reason many buyers are reluctant to commit to EVs. Hybrids were the big winners, with an average 26% fewer problems."
Tämä koko hybridihulluus on vain verotuksen ja ehkä korruption takia. Työsuhdeautoihin vähän korruptioboonuksia. Eihän siinä ole mitään järkeä että fossiilikuski maksaa pienempää käyttöveroa kuin minä täyssähköilijä. Lisäksi kahden tekniikan huollot samassa paketissa. Aika noloa jos olet ostanut hybridin. Miksi et ajaisi perille saakka sähköĺlä?
Nyt kyllä pakko sanoo kokkolan pojalle näin vanhempana automekaanikkona että Suomi on täynnä raakasti yli 600tkm ajettuja diesel henkilö ja pakettiautoja/kevyt kuorma-autoja alkuperäisellä moottorilla ja jopa vaihteistolla...itse tiedän yli miljoonan ajettuja mersuja useita alkuper koneella ym..uusimmat 212 E sarjaa tais jopa automaatti vaihteisto olla alkuper muutamassa..
Pointti on se että tuollaiset 200-350tkm heitot olisi syytä täsmentää jopa pensakoneiden kohdalla. Ongelma moottoreita toki on lähes kaikilla valmistajilla, mutta iso kuva on että polttis teknologia on todella kestävää edes suht säntillisesti huollettuna...
Minä puhuin nykypäivän moottoreista, eletään vuotta 2024. W212 on kymmenen vuotta vanhaa tekniikkaa, ovat parempia kun nykyiset minun mielestäni. Mutta tuo 200tkm on semmoinen määrä jonka jälkeen useimmat valmistajat katsovat että moottorin elinikä on tienpäässä. Tätä käytetään mm takuu/virhevastuu kysymyksissä.
@@KokkolanAutohuolto443 ainahan valmistajat on määritelly autojen elin kaaret raakasti lyhyemmiksi kuin esim suomessa toteutuu se on bisnestä poika. Ei kannata niin sinisilmäisesti uskoa niitten valmistajien puheita joiden tehtävä on myydä uusia koko ajan,vaan käyttää omaa kokemusta jos sitä kerran on.puhun siis suorista polttiksista esim E sarjaa sai ainakin viime vuonna samalla212sarjan dieselillä peruskone sama siis pätee moneen muuhunkin valmistajaan vielä tänä päivänä...2024 ei kaikki uudet autot ole minikoneisia hybridejä tai sähkäreitä.
212 oli siis vain esimerkkinä yli miljoona km alkuper moottoreista..toki volvolta löytyy yli 800tkm ajettuja alkuperäisellä moottorilla ja jopa lootalla.myös VAG konsernilla yllättävää kyllä löytyy yli 600tkm ajettuja alkuperäisellä moottorilla ym.. ei nämäkään kestä valmistajan mukaan kuin 2-300tkm.siinä muutama varma esimerkki.opetus on että kannattaa miettiä mitä sanoo asiantuntijan roolissa YT kanavalla koska iso osa ihmisistä uskoo täysin mitä sanot.
@@KokkolanAutohuolto443 tuo212 oli vain esimerkkinä yli miljoona ajetuista alkuperäis tekniikoista... löytyy myös volvolta yli 800 tkm ja jopa vag yli 600 ajettuja varmuudella.. nykyään kehittynyt metallurgia koneistustekniikat voiteluaineet on tehnyt sen että nyky moottorit on keskimäärin kestävämpiä kuin koskaan eritoten kokoonsa suhteutettuna siis itse perus moottorit.ongelma koneet on eri asia niinkuin on aina ollut.. muuten tod hyvä video ja asian tuntemus kokkolan autohuollolta kiitos.on hyvä että joku tekee tämmöisiä videoita hybrideistä ja sähkäreistä yrittäen saada ihmisille järkeä päähän eritoten hybridien kohdalta.keep up the good work
400kg akun lämmittäminen 0 asteesta 30 asteseen vie 3kWh eli 0.3litraa bensaa tai dieseliä. Eli polttiksen huonoon hyötysuhteeseen verrattuna todella vähän.
Ei. Kosketus menee sinne väliin kuitenkin ja ruostuttaa auton. Pitää olla ilmava että kuivaa. Akun oma kotelointi tulee torjua näitä. Ainostaan jos saa täysin tiiviin liimauksen jotenkin mutta epäilen.
taitaa olla halvin keino se sama vanha kuin polttiksilla, eli säilyttää ajoneuvoa ulkona. Suurin kondenssi kuitenkin iskee aina kun ajat +15 hallista -20 ulkoilmaan... tai 30 asteen helteestä sinne vain 15 asteiseen talliin.
@@mikkorenvall428 ei kun just toisinpäin. Jos ajat +15 asteisen auton ulos pakkaseen niin ei ympäristöään lämpimämmän auton pintaan mitään kondensoidu. Mutta sitten kun ajat pakkaskelillä kylmän auton +15 asteiseen talliin niin kyllä kondensoituu. Talleissa pitäisi olla joku ilmankuivain.
Sinänsä aika huvittavaa, että jotkut odottavat sähköautojen kestävän miljoona kilometriä, kun suurin osa polttomoottoriautoistakin menee romuksi jo kauan ennen tuota maagista lukemaa.
Hyvä video! Mukava huomata että aikaisempien videoiden vähän propagandamainen sävy on vaihtunut enenemmän neutraaliin. Valitettavasti taitaa vähän tietoa puuttua niistä malleista, jotka ei Jessen pajalla vieraile. Esimerkiksi Toyotan plugareissa ei ole kytkintä eikä vaihdelaatikkoa, kuten ei ole Toyotan täyshybriseissäkään. Niissä on hyvin yksinkertainen planeettapyörästö ja pari sähkömoottoria mitkä muuntavat välitystä. Tämä osaltaan selittää näiden luotettavuutta. Vähän vielä koulun penkille, niin kyllä se siitä 😉👌
Olisi myös mielenkiintoista kuulla, varsinki Jesseltä selitys siihen, miksi Teslan yksinkertaisella tekniikalla varustetut autot ovat tilastojen mukaan epäluotettavimpia, kun taas Toyotan monimutkaiset hybridit ovat luotettavuuden kärjessä. 😉 "Tesla Ranked Near Bottom of Automaker Reliability List, Toyota, Lexus at Top" "Electric Vehicles Are Less Reliable Than Conventional Cars. Hybrids are the most reliable cars... in CR’s most recent survey"
Niin se maksaa jos vie liikkeeseen koska on peukalo keskellä kämmentä eikä itse osaa vaihtaa esim nokka remmiä tai kytkintä tai öljyjä .Nämä kun itse tekee niin bensiini on halvempi huomattavasti .Samaten tuo öljyjen vaihto niin laatikoon 50 000 välein ja 10 000 välein moottoriin .Pitemmälle ajo vain tuhoaa moottorin ja vaihelaatikon .Tuo matka niin tarvioiko muuta sanoa kuin että Volvo P 1800 .....Lainaus ,,,Gordonin P1800 viilettää valtatiellä. Maileja ehti ennen miehen kuolemaa kertyä noin 3,2 miljoonaa, eli noin 5,1 miljoonaa kilometriä! 1966 Volvo P1800:n mittaristo. Et auto kesti pitempään kuin ihminen .
Eikä se aina ole kiinni osaamisestakaan, vaan esim. tiloista ja työkaluista. Ei kaikilla on mahdollista laittaa nostureita, ja läjää työkalua yms. IT-hallitkin lähes kadonneet markkinoilta.
Ei ole tähän päivään mennessä ollut sellaista autoa jota en osaisi korjata tai öljyjä vaihtaa, mutta paljon mieluummin vien sen autohuoltoon, ei ole kuitenkaan kallista. Se, että käyt ensin jostain hakemassa tai tilaat öljyt ja suodattimen, sen jälkeen vaihdat ne ja vielä lopuksi hävität jäteöljyt asianmukaisesti ei vaan ole sen muutaman säästetyn euron arvoista. Kaikenlisäksi itse ollut yrittäjänä yli 20 vuotta niin paikallisen autohuollon käyttäminen auttaa kyseistä yrittäjää ja sitä kautta myös yhteiskuntaa.
Kiitti hyvistä videoista! Harrille etenkin kiitosta harvinaisen mukavasta tavasta haastatella. Annetaan vieraiden puhua ja pysytään itse taustalla, kiitos!!
@@Jezze90 Kyllä!
Erittäin miellyttävä tyyli toimia isäntänä!
Huumoriakin sopivasti.
Jaksaa/täytyy vanhan ukon katsoa monestikin jotkin kohdat, että ymmärtää!
Hyvä Poijjaat !
@@Jezze90 Juu todella hyvää asiaa, asiantuntevat kolme kaveria ja Harrille 10 pistettä tilan antamisesta asiantuntijoille ja oikeiden kysymysten esittämisestä!
Itse kyllä sanoisin, ettei ammattikorjaajan tieto voi olla tavallaan liioiteltu riippumatta siitä mitä hän korjaa.Tulee ns. ammattisokeus, josta itsekin kärsin teollisuuden koneita korjatessani. En juuri koskaan nähnyt toimivaa laitetta, vaan korjasin hajonneita. Siinä helposti voi sanoa että taajuusmuuttajat hajoaa nopeasti. Totuus kuitenkin on, että eivät hajoa. Vain jotkut hajoavat ja nekään eivät huonouttaan vaan jokin olosuhteissa tai käytössä on aiheuttanut hajoamisen. Totuus voi olla jossain puolivälissä korjaajan tiedon ja tiedon joka on jollakin jonka auto on kestänyt tavattoman hyvin. Yleensäkin sana vika käsitetään väärin. Jos jostakin menee laakeri, se ei ole vika vaan yleensä oire varsinaisesta viasta. Kun korjataan vika mikä aiheuttaa laakerit hajoamisen, laakeri”vikaa” ei enää tule. Turha vaihtaa sitä pelkkää laakeria jääräpäisesti kolme kertaa vuodessa. Mutta joo, kun ammatikseen korjaa jotakin yli neljäkymmentä vuotta, oppii suhtautumaan terveen kriittisesti omaan erinomaisuuteensa. Vasta sen jälkeen voi sanoa olevansa ammattilainen. Mutta sitten sitä jääkin jo eläkkeelle.
Erittäin hyvä kommentti. Tätä olen minun seuraajillenikin sanonut, ettei minulle kukaan tuo ehjää autoa. Näemme vain viallisia ja voimme vain omissa arvioissa yrittää suhteuttaa liikenteessä oleviin määriin.
Hyvin sanottu ja täysin samaa mieltä. Vaikka tuo Jesse onkin raudanluja ammattilainen niin melko huono asiantuntija hän on kun jatkuvasti haukkuu hybridejä, Toyotan hybridit ainakin ovat olleet huippuluotettavia ja vähävikaisia.
@petrirantanen8132 Lisään tuon mun CV: Raudanluja ammattilainen, mutta huono asiantuntija.
Juu, mutta kun auto on äärimmäisen monimutkainen kahden eri voimalinjan ristisiitos, jossa komponentteja on tuplamäärä, niin onhan se nyt päivänselvää ettei luotettavuudessa päästä yksinkertaisemman tekniikan tasolle.
Haukkua lie helpompi kun kehua. Ja autoissa ( ainain polttiksissa ) on suuri merkitys käyttäjällä, miten käyttää, miten huoltaa. Mikään ei kestä jos öljyt on vuodelta 1999
Sähköön saatan siirtyy, kun next ev-generation tulee. Siihen asti päästellään hyväksitodetulla 4afe:lla joka hyvillä palikoilla pukkaa vieläkin tarvittaessa hc øø.
Kyllä juuri rapakon takana oli orkkis akulla ( ja moottorilla ) tietty
hypridi jolla pukattu ~ 750 000 km. Öljyjä kun vaihettu n.4000-5000
mailin välein.
Tää on kyllä äärimmäisen mielenkiintosta. Näitä on melkeen pakko saaha lisää jatkossakin. Ei tietysti identtistä vaan eri aiheista.
Hyvää keskustelua Asiantuntioiden välillä iso kiitos heille... Harri lisää jaksoja näitä ihan odottaa lisää.
Edelleen varsin mielenkiintoista tietoa, kiitos paneelille 👍
Timanttista contenttia. Kiitos.
Näitä lisää kiitos. Suomen parhaat EV-tohtorit saman katon alla. Mahtavaa! Let's make EV's great again!
Hyvää settiä molemmat jaksot. Mielenkiintoista ja asiantuntevaa tietoa 👍
Erinomaiset jaksot näiden herrojen kanssa! Kiitoksia Harrille hyvistä videoista!
5:22 laivathan tekee näin. Fossiilisellä tehdään sähköä ja sähkömoottorit tekee liikutustyön potkurin päässä. Paljon tarkempi ohjaus ja tehon säätö 😊
Ja dieselveturit jo 70-luvulta lähtien..
Hyvää selkokielistä tarinointi,tätä on kiva kuunnella !
Kiitos tuhdista tietopaketista. Paljon infoa paatuneemmallekin sähköautoilijalle👍.
Kanava jakaa kansantajuista tietoa lataushybridien ja sähköautojen ominisuuksista. Kiitokset! Hyödyllista tietoa sähköautoilusta kiinnostuneille. Tarinaa höystetään paljon alan parhaiden asiantuntijoiden avulla. Hyvä näin.
Omasta mielestä eroa plugarin ja kevythybridin välillä pitäisi korostaa tässä kontektissa vielä enemmän. Esim Toyotan eCVT (plugarissa tai kevyessä) on varmaan mekaanisesti yksinkertaisempi laite kun mikään vaihteisto viime vuosikymmeninä. Vanhemmissa kevythyby Priuksissa ja nykyisemmissä Corolloissa jne 1.8 moottorin on todella vanhanaikainen, perus MPI ruisku, jolla ei tekisi mitään ilman että hybrditekniikka kompensoi puutteet. Tämä jättää suoraruiskun yms pois, joka taas jättää nykyautoissa hiukkassuodattimen pois. Nykypolttisautoksi todella yksinkertainen. 2.0 versio on sitten eri. Akku on mielestäni ainut "kuumotus" mutta aika näyttänyt että ne toimii pitkään, lienee juuri syynä se, kun ~1kwh akusto painaa ~50 kiloa niin se on "ylisuuri". Lisäksi kolariautoista saa akkuja 700-2000e hinnalla yms.
Marmoritiskin hinta perus priuksen akulle on ~2000€.
Meillä on 1.8 Auris hybrid. Erittäin tyytyväinen olen. Siinä on ecvt:n vuoksi varmasti lähimpänä sähköautomaista ajoa kuin muissa hybrideissä. Akku tuossa autossa on 1,3 kWh.
@@K1989L Videolla kun puhutaan Täyshybridistä/itselataavasta hybridistä kevythybridin nimellä niin voi videolta odottaa myös muita asiavirheitä.
Toyotalla on myös plugarit käytännössä identtisiä kuin ne itselataavat, niissä on vaan isompi akku. Otantaa ja aikaväliä on toki vielä vähän, mutta epäilen että nekin ovat ihan yhtä luotettavia. Toki akkujen osalta ne samat 3000 syklin säännöt koskenevat niitäkin.
Kiinnostava aihe, hienoa ja kuvaavaa keskustelua erilaisista ratkaisuista. Hieman yai aika paljonkin häiritsee tämän videoalustan valtava mainostulva. Tästä syystä jäi katsomatta loppuun asti.
WAU: Kyllä on kiva kuunnella kun todelliset asiantuntijat keskustelevat tekniikasta ja kestävyydestä.
Mahtavaa ja kansantajuista. Ylipäätään auton pitkän iän salaisuus on lämmin autotalli. Nyt entistäkin tärkeämpi.
Täytyy nyt tuohon hybridien akkujen puskurointiin liittyen nostaa vielä tämä yksi positiivinen poikkeus esiin, eli Opel Ampera/Chevrolet Volt. Akun kokonaiskapasiteetti on n. 16kWh, josta käytettävissä on n. 9kWh. Eli jotta täysiä lataussyklejä tulisi se 3000, niin käyttäjän näkökulmasta täysiä latauksia tapahtuisi yli 5000. GM osasi muutenkin tuon kyseisen sarjahybridin suunnitella teknisesti hyvin, minkä vuoksi niitä 2012 -mallisiakin on edelleen paljon ajossa täydessä iskussa ja itselläkin oli vielä vuosi sitten sellainen ennen Teslaan siirtymistä. Tietysti tuollainen ”liian ison” akun käyttäminen kasvattaa kustannuksia ja myyntihintaa, minkä vuoksi eivät varmaan menestyneet aikanaan niin hyvin, kuin olisivat ansainneet. Tekniikan tuoreus toki varmaan silloin myös jarrutti myyntiä. Vastaava konsepti toimisi edelleen uusissa autoissakin hyvin, mutta kestävyyden markkinointi vs. hinta ja rangen maksimointi on tietysti hankala pala nykymaailmassa.
Kannattaa varoa kyseistä automallia. Itse ostin vm. 2012 Amperan toissa kesänä ja talvella syttyi vikavalo. Diagnoosi oli että akuston sisälle oli syntynyt kondenssivettä ja akuston lämpötila-antureiden liittimiä oli syöpynyt kelvottomiksi. Antureita ei voi vaihtaa kennojen rakenteen takia joten auto oli käytännössä korjauskelvoton. Akuston vaihto olisi ollut luokkaa 20k. Onneksi sain pikku tappelulla sen pois käsistäni, ja parin kuukauden päästä se oli poistettu liikenteestä. Itselläni loppui ainakin hybridien haikailu siihen.
@@MrBalzag oliko miten paljon ajettu?
Opel Ampera/Chevrolet Volt oli auto josta itsekin haaveilin, mutta 50 tonnia pikkuautosta oli niin kallista, että kyseisiä autoja myytiin lukumäärällisesti todella vähän, joten niiden ylläpitäminen tänä päivänä on kallista. Pienestä myyntimäärästä johtuen varaosien hinnat ovat korkealla ja akun huollettavuus on ilmeisesti heikko siinä vaiheessa kun (ei jos) siihen tulee pienikin vika.
Tekniikka muuten on hyvällä tolalla, kuten 50 tonnin pikkuautossa tuleekin olla, kun rahat on pääasiassa käytetty oikeaan tekniikkaan eikä turhaan luksukseen.
@@MrBalzag Osan lämpöantureista saa ilmeisesti ohjelmallisesti pois käytöstä, mikä ohittaa ongelman niiden osalta, mutta tietysti jos niitä on riittävän monta rikki, niin sitten ei enää siitä ole apua.
Ehdottoman hyvää settiä ja vahvisti lopullisesti sen, että hybridit saavat jäädä kauppaan, varsinkin käytetyt. Joko "puhdas" polttis tai mieluummin sähkis.
Samaa mieltä mutta yritäs ettiä pelkkää bensa-autoa esim perhekäyttöön missä ei ois hajoava pikkuturbo/sähköcombo.
Tässä täysin ohitettiin se fakta että hybridissä se monimutkainen tekniikka on vain puolet ajasta käytössä. Eli siis käynnissä on vain joko sähkökis tai polttis. Joten kuluminenkin on puolet hitaampaa. Lisäksi plugarissa on myös pienempi akku kuin täyssähkärissä, ja akku kuluu vaikkei sillä ajaisi metriäkään. Eli plugarissa akkukennoja kuluu vähemmän kun autolla ei ajeta. Polttis ei kulu kun moottori ei pyöri. Ei nämä ole ihan niin yksinkertaisia asioita.
@@belabour1Kyllähän sähkömottori auttaa polttista koko ajan siinä rinnalla.
@@enjoylife756mazda 3,6,cx5
@@enjoylife756 Löytyy fiat punto VM2001
Todella hyvää settii.
Aivan loistavaa materiaalia
Olipa hyvä idea tehdä nää videot englanninkieliseksi. Toivotaan viraaleja videoita näistä!
Kyllä on upeaa !
Kiitos!
Taksilla pääsee halvalla ja kivaa, menkää ihmeessä taksilla!👍😊
Paljonko Stadista vaikka tänne meille Kuopioon.Onko halpaa?( En ole kiero Savolainen😊)
7:00 minuutin kohdalla puhutttiin et tarvis olla pienellä akulla oleva energiatehokas auto. No onhan niitä, 28kw Ioniqilla kurvailtu jo yli 130tkm.
Harrille pisteet hyvästä haastattelusta. Et ollut telkkariukko tyyppinen keskeyttäjä, vaan jäi olo että molemmat asiantuntija sai ja kerkesi sanoa mitä halusivat.
Olisi joskus kiva kuulla miten kauan sähköauton ilmoitettu teho on saatavissa ulos. Moottorit näyttää ikivanhalle tekniikalle vaikkapa servomoottoreihin verrattuna ja niistä saadaan kyllä hetkellisesti otettua 300% ylikuormaa, mutta sittempä ohjauselektroniikka ja moottori vaativatkin jo maltillista tehoa toipuakseen siitä. Sitten ihmetyttää nuo hirvittävät kierrkset sähköautojen moottoreissa, kun tiedetään että suuret taajuudet heikentää huomattavasti tehoa, niin joku 9000r/min on jo erittäin huonolla hyötysuhteella tuotettua tehoa. Mitä noihin kestoihin ninverttereissä tulee niin teollisuudessa tasaiasella kuormalla kätettävien eliniäksi voi laskea sen 10 vuotta hyvillä merkeillä (ei saksalaisille). Mutta hyvin monilla jo 5 vuotta on pitkä aika ja ainakin teollisuuspuolella niitä ei sitten enää korjata, kun ei niihin löydy mitään osia kun kehitys menee sellaista vauhtia eteenpäin että 10 vuotta on auttamatta historiaa johon ei saa mitään.
Kun kuulee kokemuksia noista nykyajan autoista, niin kaikkein huonoin tuntuu olevan lataushybridi ja ainakin harvemmin asutulla seudulla sähköauton pito on niin työlästä, että varman ajopelin haluava joutuu tyytymään Toyotan hybrideihin.
@@sahkomasinisti6825 Millä perusteella sähköauton pito harvaan asutulla seudulla on työlästä? Jos on pitkä matka polttonesteen tankkausasemalle, niin sähköautolla pääsee helpommalla kun voi kotona ladata.
Erittäin nielenkiintoista👍
Ainakin bussipuolella ominaisuus, että voi tulla bms vika ja prosentteja lähtee n.20-30% mutta ajoa voi jatkaa täysin normaalisti ja uudelleenkäynnistys palauttaa normaaliksi. Voi olla myös pitempiaikainen rajoittunut range mutta ajaa voi normaalisti. Varmaankin tällainen ominaisuus siinä turistibussisakin mihin tutustuit.
En ole videoissa kuullut puhetta Mersun CLA 250e hybridistä. Onko miten verrattavissa esim paljon puhetta oleviin Bemareihin?
Kyllä oon sitä mieltä hypridiä ei tuu pihaan. Böö on huippu kanava sähkö auto tietoisuuden esille tuoja tätä tarvitaan .
Eipä ole akkuvikaisia plugin priuksia näkynyt vaikka akkuturva on 10v/350tkm.
Muutamaan kilpailevan merkin sähköautoon on kuitenkin joitain akkuja vaohdettu ensimmäisen 2v aikana.
Noi syklien määrät on käytännön tasolla aika huuhaata kun kulunut aika ja akkujen laatu merkitsee enemmän.
Toyota tehnee jotakin eritavalla myös noissa plugareissa. Noissa uusissa plugareissa myös kulutus on "tyhjälläkin" akulla lähes sama kuin niillä itselataavilla, erot tosi pieniä.
@AndyGrouch Plugarin perusrakenne on käytännössä sama kuin itselataavissa, vaihteiston sisällä olevat sähkömoottorit on plugarissa isommat
Huippu video!
Nämä on vähän tällaista tekniikkanörttien niri-narinaa. Hihitellään plugareille teknisenä ratkaisuna, mutta kun näiden takana on päästöt ja verotus. Ei kukaan ajaisi plugarilla jos polttomoottoreita ei olisi puristettu verotuksella pois markkinoilta ja sähköautot eivät vanhenisi arvottomiksi muutamassa vuodessa. Tohtori myös ihmettelee miksi markkinoilla ei ole "Model kakkosta" - ei kukaan osta 60t€ Yarista jonka hinta putoaisi tuhat euroa kuukaudessa..😂
Moi! Kiitos, mielenkiintoinen video. Onko kokemuksia Renault Zoesta? Meillä takana 50tkm semmoisella, 52 kWh akulla ja range käytännössä 300 kesällä ja noin 200 talvella sekalaista ajoa, myös moottoritietä. Autolla ajettu noin 100tkm. Range ennuste erittäin tarkka ja looginen mikä mielestäni tärkeää kun reissuja suunnittelee. Tosin pikalataus vain 50kw. Verrokkina Tesla Model 3 Sr+ joka tietenkin huomattavasti suorituskykyisempi ja miellyttävämpi auto.
Hienoa! Näistä videoista selviää, missä mennään autojen osalta. Vielä on matkaa siihen, et pohjoisissa olosuhteissa tekniikka toimisi, kuten Californiassa. Tosin en usko, et siihen pyritään, koska käyttäjiä on vähän.
Hyvin todennäköisesti juuri näin. Tekniikka rakenentaan suurimman käyttäjämassa tarpeita katsoen. Tähän optimoidaan myös tietenkin osien ja eristeiden hinta / laatu.
@@TuomasLevoniemi Sitimaastureita on juuri hommattu enemmä ja enemmän,kun mökkeilyt ja harrastukset vie märkiin ja kivisille ympäristöille.Eli nyt se näkyy juuri sähköautojen kohdalla.Monen auton pohja kylvetetään keväisillä mökkiteillä,eikä ne talvetkan kovin kuivia aina ole.
@@TuomasLevoniemi Tästä syystähän ajoneuvoilla ja monilla muillakin tuotteilla on maahantuontihuolto, jossa säädetään ja fixataan asioita niin että täyttyy meikäläiset määräykset ja olosuhteiden vaatimukset. Aikoinaanhan ilmastoituja autoja ei tuotu Suomeen kun katsottiin ettei näin viileässä ole tarvetta, ja saatiin pudotettua myös maahantuotavien mallien hintaa ja autoveroa... toisaalta roiskeläpät taas lisättiin maahantuontihuollossa moneen automalliin. Ei taida nykyäänkään kaikki varusteversiot kuulua maahantuontiohjelmaan.
Hienoa että löytyy huoltomiehiä jotka myöntää ettei tiedetä kaikkea toisin kuin
myyntimiehet jotka tietää kaiken . . .
Polttomoottoriauton pitkän aikavälin huoltokustannuksia ei ole mielekästä verrata sähköauton akunvaihdon kustannukseen. Harva pitää autoa uudesta asti siihen akun vaihtoon asti, vaan mustapekkakortti napsahtaa jollekin epäonniselle. Polttomoottorin yksittäinen jakohihnan vaihtokustannus on ihan eri luokkaa tämän kanssa.
On tosiaan useita syitä, miksi hybridillä ei ajeta ilman korkeajännitettä. Monesta mm. puuttuu polttomoottorista 12v laturi ja startti.
Hei, kiitos videosta. Just kuulin joltain viisaalta että hiekan pääsy akustoon aiheuttaa kosteutta ja siten ongelmia. Taitaa myös iso määrä pölyä tehdä saman. Itse ajan päivittäin pari kilometriä soratietä Polestarilla. Puhdistaminen on kallista ja hiekkateitä pitäisi kuulemma vältellä. Kuullostaa haastavalta suomalaiselle mökkikansalle. Mitä mieltä Jesse ja Juho on asiasta?
Kiitos mielenkiintoisesta videosta!
no jos sinne akkuun hiekka pääsee niin pääse sinne kosteuskin. Ei varmaan rapakoistakaan kannata ajella.
Milloinka Suomessa aloittaa Sähkö- ja hybridiautoilutieteellinen tiedekunta? Ilman maisterin papereita ko. tiedelaitoksesta ei kohta uskalla autohankintoja tehdä.
Olisi omasta puolesta hauska tietää että suositteleeko Kokkolan huolto että vaikka autossa ei olisi mitään vikaa niin akku paketin tiiveys tarkastettaisiin jossain kohtaa/paranneltais vai onko kustannus ystävällisempää vaan ajaa kunnes sit tulee jotain kosteus ongelmia/vikoja ja korjata kaikki sit" kerta laakista"?
Akun varjelu kosteudelta. Mitä mieltä ollaan Teslan (Y-23), nyt suolakelien alkaessa, pohjan ja erityisesti auton helmojen huuhtelusta painepesurilla? Onko riski, että vettä jää seisomaan vääriin paikkoihin, ruostuttamaan peltejä ja hapettamaan kriittisiä paikkoja akussa?
Kiitokset hyvästä video sarjasta. Huomasin että Audin akuista ei puhuttu ollenkaan. Itselläni on Audi A8 TFSI-e 2020 ajettu 100tkm, jonka akulla vielä pääsee 46 - 29km riippuen ilman kylmyydestä. Onko joitain pluggarin akkuja olemassa, jotka olisivat teknisesti parempia?
Hyvä paneeli. Tuosta tuli mieleen vanha kotitalon keittiö josta löytyi puolipaneeli. 😀
Akkukemiassa ei taida olla parempaa (energiatiheämpää, ym.) tulossa lähivuosina vaikka viikottain "keksitään" uutta ja mullistavaa?
@@herkko61 Toyotalla on jo samplet valmiina solid-state akusta ja 2026-2027 vaihteessa ensimmäinen tuotantomalli. BYD tulee heti perässä ja myös Honda ja Nissan on pitkällä. Toivottavasti joku noista onnistuu. 👍
Olisiko akun kuivana pitämisen kannalta parempi jättää auto pihalle pakkaseen eikä ajaa sisälle lämpimään talliin yöksi? Voisi kuvitella että jokapäiväinen lumien sulattelu ei välttämättä ole hyvästä? 🤔
Ei sinne akkuun saa sulamisvedet päästä. Jos jossain vuoto niin tien pinnasta nouseva vesi menee akkuun.
@@KokkolanAutohuolto443 Eli onko talvella ihan ok pitää sähkis yöt tallissa? Päivät työpaikan pihalla luonnonarmoilla ja yöt lämpimässä tallissa?
Tuleekohan tekniikkaa, jolla saisi vaihdettua vanhat kennot energiatehokkaampiin/halvempiin. Esimerkiksi, jos alkuperäinen akku maksaa 15000€, saisi aftermarket kennot 5000€ ja vaikka samalla nousisi kapasiteetti.
@@eesaari3540 epäilen, että patentit estävät tarvikeakuston tekemisen. Muuten joku kiinafirma olisi jo tehnyt vaihtoakustoja tesloihin.
Varmasti olisi tullut jos akut olisi jotenkin standardoitu. Mutta kun ei ole, vaan lähes joka autossa erilaiset. Tämä tuottaa ongelmia jälkimarkkinoille, kun määrät yksittäisille malleille verrattaen pieniä.
Olisi mukava tietää, missä hybrideissä voi ajaa rikkinäisellä ajoakulla?
Jaahas alapalloja lyöty sitten 2x normaaliin. Hyvä vai huono, tiedä häntä.
Minulla on aviopuolisoni kanssa suunnitelmissa ensikeväänä hankkia Toyota Prius vm 2022 tai Toyota Corolla vm 2022 tai 2023 itselataava Hybrid Kannattaako kestävyyttä ja luotettavuutta ajatellen? Kumpi on luotettavampi valinta?
Tällä hetkellä yksi energiatehokkaimmasta sähköautoista olis ioniq electric sarjat. Niillä saa kesällä 10kwh/100km
Luulen että kennon ohituksen voisi BMS järjestelmään tehdä kynnysjännitteen diodiohituksella kuten aurinkopaneelissa.
Golf gte muuttu luultavasti bufferit -18 faceliftissä kun vanhemmalla pääsi yli 51km ja faceliftillä enää 40km. Samat vanteet/renkaat ja olosuhteet ja saman verran ajellut autot
Latausaika oli myös parikymmentä minuuttia vähemmän faceliftissä
Rehellistä asiaa 👍
Sähköautoilu on toistaiseksi varakkaiden " harrastelua " , parivuotta ajelua ja sitten vaihtoon .
Kun muinoin ensimmäiset autot ilmestyivät teille, niin hevosmiehet oli täsmälleen samaa mieltä varakkaiden herrojen bensiinillä pörpöttävistä automobiileista. Kehitys kehittyy. Eiköhän joku päivä markkinoille tule sähköautoja, jotka käy rahvaankin kukkarolle ja joilla on ihan tarpeeksi käyttöikää.
Nykyisissä sähköautoissa on aivan liikaa turhia lisälaitteita, jota ainakaan itse en tarvitsisi. Jos nuo turhat härpättimet jättäisi pois, niin saataisiin kenties auton hintaa ja iän kanssa karttuvaa vikalistaa pienemmäksi.
Voisit Harri joskus kysellä tuolta akkutohtorilta, että tuoko Solid State -akut hänestä merkittävää hyötyeroa nykyisiin akkutekniikoihin verrattuna. Ellei tätä ole sitten jossain sinun videossa jo käsitelty...
Mitä siinä muuten tapahtuu kun kylmää akkua lähdetään lataamaan niin akun elinikä lyhenee?
Hmm.. Jäi vähän epäselväksi (18-20min kohdalla), että jos auto (Ioniq5) tukee 400V & 800V latausta, niin onko parempi käyttää 400V latausasemia (akun kunnon säilyttämiseksi)?
Erittäin hyvää keskustelua aiheesta!
Yksi asia mikä kiinnostaisi, että paljonko rangea on jäljellä tässä teoreettisessa 900tkm akussa? Jos alunperin on päässyt 300km täydellä akulla, niin pääseekö vaikka 15v ja 900tkm jälkeen 100 vai 200km täyteen ladatulla akulla? Vai onko range lähempänä esim 60km (20% SoH)?
Aika monella SOH-takuu on 70% eli 300km akulla 210km.
Kaikki "nyky"autot, on tekniikkana mikä vaan, menee helposti 500tkm perus huolloilla, mutta suurimpana ongelmana täällä pohjoisessa on rautaosien ruostumisen ja alumiiniosien hapettuminen. Mutta totta, että mitä enemmän tekniikkaa, sen enemmän vikakohteita, ja kun autolla on ikää, kaikkien vikojen korjaaminen ei välttämättä ole enää järkevää, auton arvon alenemisesta johtuen.
"Suurin akun ongelma on sisäinen kosteus" Suurimassa osassa kuorma-autoja on ilmajarrut ja niissä on jonkin sortin venttiili mikä "aivastaa" silloin tällöin kosteutta pois järjestelmästä ei luulisi olevan vaikea toteuttaa jotain samantyyppistä automaattista järjestelmää akkuunkin.
@@mr.wizeguy8995 Se aivastus tulee ylipaineventtiilistä, ilmankuivain siellä on, mutta akun sisälle on hankala toteuttaa ilmankuivainta tai ylipäätään ilmanvaihtoa, varsinkin kun ongelma koskee lähinnä vain pohjoisia maita
@@esakokko2936Jessellä on kyllä ratkaisu tähänkin. Oma Tessu kävi aikoinaan Kokkolassa ennakoivassa akkuhuollossa ja mulla on tuolla ilmankuivain.
Eikös toyotan prius ole ollut plugari jo pitemmän aikaa?
Lisää tietoa siitä akun lataus tasosta, että 80%, 90% vai 100% päivittäisessä käytössä?
Ja Suomessa autojen keskimääräinen ikä on itse pintaisesti se 17 vuotta, eli on aika mahdoton yhtälö, että ikäloppuja hybridi-autoja tai sähköautoja tavallinen ihminen voisi ylläpitää? Ikäloppua bensa-tai dieseliä kyllä pystyy käyttelemään. Uusia sähköautoja menee aika tavalla työsuhde autoiluun, ja ne vaihdetaan uuteen vielä kun ne toimivat, ja joku tiedostava ostaa siitä "ilon itselleen"...kunnes! Sitä ei kukaan koskaan myönnä, että pas..an ostin. Lisäksi Suomen talvi on kauhistus, eihän nykyajan autolla aina voi ajaa edes lumisella tiellä, koska lumi sulaa pyörän napoihin ja sitten jäätyy, jolloin liikkeelle lähtiessä ABS-anturit halkeilee ja johdot katkeilevat.
Porukka ostaa plug-in hybridin jolla ajaa 70-100km sähköllä ja ajaa sillä pelkästään sähköllä. Mutta kun kysytään että ostaisitko sähköauton jolla pääsee 100km niin ei kelpaa. 🤦🏼♂️ Eikä kelpaa edes 200km vaan pitää päästä sen saman 500-1000km kuin polttomoottorilla pääsee tankillisella. Vissiin meinaavat ladata sitä autoa kerran kuussa?
Monelle olisi vaan se vanha diiseli kakkosautoksi sitä pitkää pohjoissuomen sukulointimatkaa varten kaikista fiksuin.
Jos kuluista puhutaan niin mitenkäs nämä uutisoidut jutut sähköautojen kalliimmista vakuutusmaksut, alustaviat ja rengaskulut isomman painon takia? Vai onko erot marginaalisia polttiksiin verrattuna??
eikös nuo rengaskulut ja alustaviat oo ihan teslakuskien joilla on kaasujalassa ongelmia. Ja noita alustaongelmia taisi olla myös tesloissa?
Minulla polestar ja vakuutusmaksu samalla tasolla kuin edellinen auto, joka oli golf. 42 000 mittarissa, renkaissa ei mitään merkki kulumisesta, ajotapa vaikuttaa paljon enemmän kuin auton paino.
@@TontsaPoika Taitaa Teslan puslat olla suhteessa tehoihin hieman alimitoitetut. Johtuuko kustannuksista vai siitä, että ei ole kauaa autoja valmistanut.
Ilman noitahan sähkö olisi selvästi edullisempi. Toistaiseksi sähkäri tulee edullisemmaksi, jos tulee enemmän ajoa, eli muistuttaa dieseliä. Pienillä ajomäärillä bensavehje on edullisempi… kunnes bensan hinta nousee tai bensalle laitetaan lisää ”saastemaksuja”.
@@mr.wizeguy8995 Taitaa puslien kulumiseen olla suurin syy suomen teiden kunto. Päätiet suht hyvässä kunnossa mutta vähänkin syrjemässä on reikää, katkeamia, routaheittoa ym..ym. Siihen vielä suomen olosuhteet, 30 pakkasella on suojakumit todella tiukoilla ja rasvat kuin kiveä.
Vag sähkärin moduulin vaihdon jälkeen tehdään akuston tasapainotus. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta näin olen kuullut tehtävän.🤔😁
Ennen uuden modulin asennusta sen jännitteet pitää tasata muun akun kanssa samaan tasoon.
@@KokkolanAutohuolto443 Mites jos tuo epätasapaino johtuu huonommasta kennosta?
@@Tapioteme Siihen ei hetkellinen tasapainotus auta. Eroja tulee väkisin käytössä jos kennoissa eroa.
@@KokkolanAutohuolto443 Siksi niissä pitäisi olla balansointi joka tasaa eroja käytössä.
@@Tapioteme Kyllä niissä onkin balansointi käytössä, mutta se on niin hidas ettei pysty kuromaan kiinni jos kennoissa eroja.
Miten on ruostesuojauksen kanssa? Nykyautoissahan sitä ei juuri enää näe. Voisiko kosteuden pääsyn rakenteisiin ja akkuun sekä sen liittimiin estää ruostesuojauksella? Silloin akku olisi syytä irrottaa, jotta massaa saa sen allekin? Videon Teslassakin näkyy alkava ruostevaurio eikä pohjassa akun alla mitään suojaa. Onko kellään tästä kokemusta, tuleeko massasta jotain ongelmia?
Itse teetätin ruosteen eston aikanaan Model 3 malliin kun ostin sen. Auto oli 2 vuotta vanha kun sen ostin ja se oli tuotu saksasta. Nyt 3 vuotta takana ajoa suomessa. Tätä olen silloin tällöin miettinyt että onkohan suojauksella mitään vaikutusta kosteus ongelmiin mutta vähän veikkaan että ei ole. Tulevaisuudessa se sit nähdään....😁👍
Teslan pohja kukkii🤔
Harri ja Kokkolan autohuolto jälleen ristiretkellä 😂. Sinällään on tietysri totta, että jossain vaiheessa se akun ikä on tiensä päässä, mutta lähdekritiikin kannalta olisi hyvä suhteuttaa nyt nämä 3000 syklin hajoamisprosentit koko plugarikantaan verrattuna. Plugareita on lähtökohtaisestikin Suomessa enemmän kuin täyssähkäreitä. Luulisi, että olisi ollut jo maailmallakin iso aihe, mutta melko hiljaista on ollut. Eikä kyllä juuri näy vielä autoliikkeetkään hinnoitelleet riskiä esim. 150t ajettuihin plugareihin.
150 t plugarilla on tän videon perusteella 50 tonnia vielä käyttöikää polttomoottoria ajatellen,pelkällä sähköllä pääsee sitten sen jlk 800 tonnia ;)
No ei merkittävästi enempää.
Liikennekäytössä oli lokakuun alussa noin 275 000 ladattavaa autoa, joista noin 114 000 oli täyssähköautoja ja noin 161 000 ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen määrä on kasvanut noin 23 prosentilla vuoden 2023 loppuun verrattuna.
@@tesaro84Nyt korjattavaksi tulee vanhempia autoja. Esim vuonna 2019 rekisterissä oli 5000 tuhatta sähköautoa ja 25000 plugaria. Ero on merkittävä. Nyt kun sähköautojen määrä on viime vuosina kasvanut niin tulevat muille kuin merkkikorjaamoille vasta takuiden loppumisen jälkeen.
Toyotan hybridi systeemi on yksinkertaisempi kuin suurin osa bensa-autoista automaatin kera. Toyotassa ei ole laturia, starttimoottoria, hihnalla toimivaa ilmastointia, varsinaista vaihteistoakaan ei ole kytkimineen. Esim. peruutus on vain sähköllä. Ja mitä kulututukseen tulee, itsellä tippui kulutus n. 30% verrattuna TDI Tiguaniin. Eli noin kolme hybridiä poistaa yhden bensa-auton päästöt liikenteestä. Urbaanit ajot mennään 3,5-4,5L kulutuksella. Nyt 5v takana kokemuksia.
Kohta 9 vuotta Priuksella ajot ajettu, talvella -32 asteen pakkasella pikkuakku kyykkäs, sen uusin, ei ole pajalla tarvinnut muuten käydä kuin normaalit huollot tekemässä.
1.4 TSI Passat menee matka-ajossa 5 litralla tai hieman allekkin, että ei nyt ihan valtava etu ole hybridin eduksi.
@@pete-iu5olKysytkö oikeasti ja paskasta ei ole kyllä yhtään moottoria tehty. Kauan jaksoit tällä kertaa olla hiljaa vai tuliko tilapäiset bännit tubeen.
@@mr.wizeguy8995Kaupunkiajossa ero voi taas olla kymmeniä prosentteja. Eli paljon siitä kiinni missä ajaa. Itsellä arjet kaupunki tyyppistä ajoa
Nopeusmittari puuttuu myös tojotasta.
25:09 Mitä mieltä ajoneuvoveron korotuksesta sähköautolle? Kun hybridien vero nousee vähemmän! Eikö tämä pitäisi olla toistepäin?? Olisiko aika muuttaa tämä tiekäyttömaksuksi, eli aivan sama onko hybridi tai sähköauto, X € vuodessa ja saa aja tiellä. Jäisi samalla muutama virkamiehen palkka säästöön!!!
@@nobody-xt3zg aivan oikein että tulee sähkö-vatkaamisellekin hinta. Tietä kuluttaa kuitenkin enemmän ja akkujen valmistus on pahin päästöongelma!
@harvsv8333 🤔🤣🤣🤣🤣🤣
Ei näin. Samojen päättäjien mielestä kyllä, joka luuli kulutus- ja haittaverojen noston auttavan Suomea vähentämään velanottoa ja soten pienentävän kuluja. Johtajien / päättäjien tilipussi kiittää eläkepäivillä.
Onkohan latauksen lopetustavalla mitään merkitystä akun kannalta. Kotona kun lataan niin keskeytän latauksen aina auton sovelluksella, ja vasta sitten latauslaitteelta. Onkohan merkitystä sillä jos vain katkaisee latauslaitteen virran ilman kommunikointia autoon ensin?
Ei pitäisi olla mitään merkitystä.
Trafin tilastojen mukaan plugin hybridejä on huomattavasti enemmän rekisteröitynä kuin sähköautoja. Varmasti tulee korjattavaksikin silloin enemmän.
Pitäisi katsoa kuinka suuri osuus koko kannasta on akkuviallisia suhteessa koko määrään. Itse veikkaisin että sähköautoissa on suurempi osuus koska ei ole yleisesti noussut mitään kohua plugareiden akkuvioista vaikka niitä on paljon enemmän rekisterissä. Toki plugareissa on varmasti myös perinteisiä moottorivikoja.
Kyllä määrät on suurempia plugareissa ainankin tänä päivänä. Nyt meillä korjattavat sähköautot (Teslat) 2015 ja vanhempia, Hybridit 2019 ja vanhemmat. Mutta kokemus osoittaa että korjattavien hybridien akustoissa usein akut niin ikääntyneitä (+3000sykliä) että yhtään modulia ei voida jättää vanhaa, vaan kaikki tulee uusia. Täyssähköissä harvinaista että joudutaan uusimaan yhtään modulia, kennot kunnossa.
Onko porukka tyhmää, kun plugari on täyssähköä suositumpi?
On valitettavasti
Plugarit on olleet paljon halvempia.
@@iam5085Äkkiseltään katsoin VW tiguan hybrid 52t€, tasan sama hinta Tesla model Y isolla akulla.
ei, on vaan hyviä myyntimiehiä.
Johtunee siitä että plugarilla voi käydä kauempanakin ilman lataustaukoja. Meikäläiselle ei sähköauto ole edes vaihtoehto, plugari on. Tällä hetkellä mennään vielä dieselillä, tankki täyteen ja range on 1400 km
Tämä on niin hyvä että pitäis esittää ylen kanavilla ennen pääuutisia.Yksi asia jäi askarruttamaan että kannattaako näin talvella,kun itsellä mahdollisuus niin ladata auto lämpimässä tallissa yön yli? Ainakin akku pysyy lämpimänä mutta aiheuttaako esim kondenssiongelmia? Autona BYD Seal jossa LFP-akku.
Ei aiheuta. Vesi tiivistyy kylmiin pintoihin ei lämpimiin.
@@apexfin3015Minäkin olen tätä mieltä että ei pitäisi huonontaa kondenssiongelmaa autotallissa pito. Akku lämpeää latauksessa ja käytössä jokatapauksessa sisältä.
Ei auto kahta moottoria tarvi
Pikkusähkikselle 30-40 kwh akulla joka lataa nopeesti kelillä kun kelillä luulis olevan kysyntää.. 🤔. Liekö sellasta olemassa
Skoda Elroq näyttäisi 50 kWh akulla lataavan maksimissa 145 kW ja esilämmityk, kun on niin uskaltaisin väittää, että noita tullaan myymään useita.
Onko Jessellä kokemusta Stellantiksen sähköautoista? Onko ollut teillä korjattavana? Samaa tekniikkaan perustuvat lähes kaikki heidän eri merkit.
Ostettiin sukuun 4kpl hullupösöjä😅 Veikkaan että kohta tulee kokemuksia🙈
Hyvä, Hyvä. Itsellä Kohta 70tkm/3v Corsa e:llä, ilman ongelmia vielä.
Sekä aika että syklit vaikuttavat akun kuntoon. Näissä videoissa keskitytään syklien vaikutukseen. Minkä verran aika vaikuttaa? Toisessa videossa ne tulee siihen tulokseen että se on enemmän aika kuin syklit jotka vaikuttavat akun kuntoon,
Toyotan plugari tuli markkinoille vuonna 2013 Priuksessa....
Kiitos, mielenkiintoista asiaa👍. Ehkä osin jo tuli vastaus, mutta mietin akun kannalta omaa käyttöä. Joudun lataamaan talvella akkua (300 km ajo), mutta lataan ainoastaan sen verran, että pääsen perille (2-3 min). Sitten lataan (11Kw) yöllä halvoilla tunneille. Kotona kylmä talli, työpaikkakunnalla lämmin talli. Onko siis haittaa kun akku on 40%
Jessen kanssa olen erimieltä missä ajassa akku jäähtyy. Jos auto on -20 asteessa niin akku jäähtyy pakkaselle parissa tunnissa
Ehkä pakkaselle, mutta ei tuohon -20 ihan nopeasti. Pitää tehdä omalla testiä tulevana talvena
@@KokkolanAutohuolto443Itsellä on sellainen mielikuva, että lfp akkuinen mach-e lämmittää akkua ennen lataamista, kun on riittävän kylmä. En kyllä ihan varma ole…
@@KokkolanAutohuolto443omalla Tessulla paljonkin seurannut akun lämpöjä talvella (ScanMy Teslalla) ja Jessen kanssa samoilla linjoilla, että kestää varsin kauan ennen kuin akku jäähtyy edes pakkasen puolelle. Hyvin tyypillinen työpäivä minulla, lähden autotallista ( en esilämmitä koska talli n 10 astetta), ajan 200 km ja teen kolme - neljä tuntia töitä asiakkaalla ja paluu kotiin. -10 asteen pakkasessa ei ehdi edes pakkasen puolelle akku jäähtyä.
Tästä voisin tulevana talvena tehdä testin ja laittaa exceliin 😅
Tuo on kyllä aika erikoinen ajattelutapa että auton käyttöikä olisi 200tkm. Itsellä pitäisi vaihtaa noin 7vuoden välein jolloin arvon alenema olisi jo huomattavasti suurempi kuin tämän hetken kaikki autoilun kulut. Ne ovat siis alle 350e/kk 25-28tkm tulee vuodessa. Aika kallista on ajella uudella autolla, jos siihen menisi 700-800e/kk😢
@@teemu1718 Heh,mieti kuinka paljon nettiautossakin on 200 tkm ja yli ajettuja aika tuoreitakin autoja myynnissä, varmasti menevät kaupaksi jos huoltohistoria on kunnossa.
Käsittääkseni tässä tarkoitettiin sitä rajaa johon saakka polttisautoon ei tarvitse tehdä mitään normaaliin huolto-ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden lisäksi. Kahdensadan tuhannen tienoilla alkaa vaihteisto, kytkin, EGR jne remppatarpeiden todennäköisyys voimakkaasti kasvaa. Ja tätä siis verrattiin siihen millä ajomäärillä alkaa sähkövehkeiden akku- ja moottorivikojen korjaustarpeet näkyä.
@@EneriGiilaan No emt,vähän annettiin kyllä ymmärtää että sen jlk mikä tahansa polttis on tyyliin liian kallis ylläpitää ja se pitää dumppaa 😬
Riippuu autosta ja hinnasta @enjoylife756
Hyvää keskustelua! Näitä katsoisi mieluusti lisääkin.
Pari huomiota mitä tuli katsoessa mieleen:
- Ilmankosteuden huomioiminen akun korjauksen yhteydessä? Kuivataanko huolletut akut jotenkin (esimerkiksi alipaineella) vai voiko huolletun akun elinikä riippua huoltoajankohdan ilmankosteudesta?
- Materiaalipuhtaus valmistuksessa. 2000-luvun alkupuolella oli IT-puolella paljon viallisia elkoja ja pitkään syytettiin piraattikopioina tehtyjä elektrolyyttejä, mutta myöhemmät tutkimukset osoittivat, että todellinen syy oli, että elkossa käytetty alumiini ei ollut riittävän puhdasta. Ero oli luokkaa 99,99% puhdas alumiini toimi, mutta 99,97% puhdas alumiini aiheutti vikoja parissa vuodessa riippumatta elektrolyytin valmistajasta. Voisin lyödä vetoa, että akkukennojen valmistuksessa tullaan löytämään jokin vastaavalla tavalla kriittinen materiaalin epäpuhtaus.
Nii, ni kannattaako se auto laittaa lataukseen heti ajon jälkeen VAI laittaa ajastetusti lataamaan yöllä ennen liikkeelle lähtöä..?
Aina roikassa kannattaa pitää. Auton äly sitten hoitaa kosteudenhallinnat paremmin.
Harri "saastelaitteista" puhuessaan koskaan käynny niillä litiumkaivoksilla kuvaamassa ja ottamassa selvää miten ne saastuttaa? No eipä tietenkään ole ne kun on niin kaukanakin niin ne voi jo senkin takia kokonaan unohtaa ja nukkua yönsä sen jälkeen hyvin.
En kaivoksilla, mutta jalostamoilla olen käynyt montakin kertaa.
eihän hybridin moottorilla ajeta kokoajan eli moottorilla on vähemmän kilometrejä
Tää "Tesla model 2" tulee markkinalle 8kk sisään
Eli täyssähkö on kestävämpi, kuin mitä Plug-in hybrid... monimutkaisemman tekniikan ja tekniikka määrän takia?.
@@henrikhook. Teoriassa näin. Käytännössä täyssähköt on sen verran uutta tekniikka, sekä teslan laatu arveluttavaa, että lopputuloksena ovat eniten vikaantuvia. Consumer report "EVs have 79% more problems than ICE vehicles, according to CR's survey. CR excludes problems with commercial CD fast chargers from the report. They're an infrastructure issue, but they're also another reason many buyers are reluctant to commit to EVs. Hybrids were the big winners, with an average 26% fewer problems."
Tämä koko hybridihulluus on vain verotuksen ja ehkä korruption takia. Työsuhdeautoihin vähän korruptioboonuksia.
Eihän siinä ole mitään järkeä että fossiilikuski maksaa pienempää käyttöveroa kuin minä täyssähköilijä. Lisäksi kahden tekniikan huollot samassa paketissa. Aika noloa jos olet ostanut hybridin. Miksi et ajaisi perille saakka sähköĺlä?
Pitäiskö laskea sähkiksen jokainen kenno mukaan😅
Nimiä kehiin, onko joku merkki huonompi kuin toinen tekniikaltaan. niin sähkö- kuin hybridi autot. Muuten turhaa horinaa auton vaihtajan kannalta.
Nyt kyllä pakko sanoo kokkolan pojalle näin vanhempana automekaanikkona että Suomi on täynnä raakasti yli 600tkm ajettuja diesel henkilö ja pakettiautoja/kevyt kuorma-autoja alkuperäisellä moottorilla ja jopa vaihteistolla...itse tiedän yli miljoonan ajettuja mersuja useita alkuper koneella ym..uusimmat 212 E sarjaa tais jopa automaatti vaihteisto olla alkuper muutamassa..
Pointti on se että tuollaiset 200-350tkm heitot olisi syytä täsmentää jopa pensakoneiden kohdalla. Ongelma moottoreita toki on lähes kaikilla valmistajilla, mutta iso kuva on että polttis teknologia on todella kestävää edes suht säntillisesti huollettuna...
Minä puhuin nykypäivän moottoreista, eletään vuotta 2024. W212 on kymmenen vuotta vanhaa tekniikkaa, ovat parempia kun nykyiset minun mielestäni. Mutta tuo 200tkm on semmoinen määrä jonka jälkeen useimmat valmistajat katsovat että moottorin elinikä on tienpäässä. Tätä käytetään mm takuu/virhevastuu kysymyksissä.
@@KokkolanAutohuolto443 ainahan valmistajat on määritelly autojen elin kaaret raakasti lyhyemmiksi kuin esim suomessa toteutuu se on bisnestä poika. Ei kannata niin sinisilmäisesti uskoa niitten valmistajien puheita joiden tehtävä on myydä uusia koko ajan,vaan käyttää omaa kokemusta jos sitä kerran on.puhun siis suorista polttiksista esim E sarjaa sai ainakin viime vuonna samalla212sarjan dieselillä peruskone sama siis pätee moneen muuhunkin valmistajaan vielä tänä päivänä...2024 ei kaikki uudet autot ole minikoneisia hybridejä tai sähkäreitä.
212 oli siis vain esimerkkinä yli miljoona km alkuper moottoreista..toki volvolta löytyy yli 800tkm ajettuja alkuperäisellä moottorilla ja jopa lootalla.myös VAG konsernilla yllättävää kyllä löytyy yli 600tkm ajettuja alkuperäisellä moottorilla ym.. ei nämäkään kestä valmistajan mukaan kuin 2-300tkm.siinä muutama varma esimerkki.opetus on että kannattaa miettiä mitä sanoo asiantuntijan roolissa YT kanavalla koska iso osa ihmisistä uskoo täysin mitä sanot.
@@KokkolanAutohuolto443 tuo212 oli vain esimerkkinä yli miljoona ajetuista alkuperäis tekniikoista... löytyy myös volvolta yli 800 tkm ja jopa vag yli 600 ajettuja varmuudella.. nykyään kehittynyt metallurgia koneistustekniikat voiteluaineet on tehnyt sen että nyky moottorit on keskimäärin kestävämpiä kuin koskaan eritoten kokoonsa suhteutettuna siis itse perus moottorit.ongelma koneet on eri asia niinkuin on aina ollut.. muuten tod hyvä video ja asian tuntemus kokkolan autohuollolta kiitos.on hyvä että joku tekee tämmöisiä videoita hybrideistä ja sähkäreistä yrittäen saada ihmisille järkeä päähän eritoten hybridien kohdalta.keep up the good work
Kun lämmitetään bensa tai diisseli moottori lämpimäksi vs akkuauton akku. Paljonkos käytännöllisesti menee sähköä hukkaan..
400kg akun lämmittäminen 0 asteesta 30 asteseen vie 3kWh eli 0.3litraa bensaa tai dieseliä. Eli polttiksen huonoon hyötysuhteeseen verrattuna todella vähän.
Voisko tuota akun kondensaatio-ongelmaa torjua vaikka liimaamalla 3mm solumuovieristeen auton pohjaan?
Ei. Kosketus menee sinne väliin kuitenkin ja ruostuttaa auton. Pitää olla ilmava että kuivaa. Akun oma kotelointi tulee torjua näitä. Ainostaan jos saa täysin tiiviin liimauksen jotenkin mutta epäilen.
@MrRaitzi ja sitten se eriste irtoaa sieltä pohjasta kuitenkin
Jos koteloon sais lievän ylipaineen. Auttaisiko se ongelmaa.
taitaa olla halvin keino se sama vanha kuin polttiksilla, eli säilyttää ajoneuvoa ulkona. Suurin kondenssi kuitenkin iskee aina kun ajat +15 hallista -20 ulkoilmaan... tai 30 asteen helteestä sinne vain 15 asteiseen talliin.
@@mikkorenvall428 ei kun just toisinpäin. Jos ajat +15 asteisen auton ulos pakkaseen niin ei ympäristöään lämpimämmän auton pintaan mitään kondensoidu. Mutta sitten kun ajat pakkaskelillä kylmän auton +15 asteiseen talliin niin kyllä kondensoituu. Talleissa pitäisi olla joku ilmankuivain.
Sinänsä aika huvittavaa, että jotkut odottavat sähköautojen kestävän miljoona kilometriä, kun suurin osa polttomoottoriautoistakin menee romuksi jo kauan ennen tuota maagista lukemaa.
Kyllä kiinassa on LFP-akullisilla taxeilla ja busseilla jo ajettu 1Mkm.
Tesla uskovaiset nyt ainakin
Hyvä video! Mukava huomata että aikaisempien videoiden vähän propagandamainen sävy on vaihtunut enenemmän neutraaliin. Valitettavasti taitaa vähän tietoa puuttua niistä malleista, jotka ei Jessen pajalla vieraile. Esimerkiksi Toyotan plugareissa ei ole kytkintä eikä vaihdelaatikkoa, kuten ei ole Toyotan täyshybriseissäkään. Niissä on hyvin yksinkertainen planeettapyörästö ja pari sähkömoottoria mitkä muuntavat välitystä. Tämä osaltaan selittää näiden luotettavuutta. Vähän vielä koulun penkille, niin kyllä se siitä 😉👌
Toytan hybridikojaamolla on käyty kuvaamassa ja videoita on tulossa!
@HARRISALO Hienoa kuulla, sitä odotellessa!
Olisi myös mielenkiintoista kuulla, varsinki Jesseltä selitys siihen, miksi Teslan yksinkertaisella tekniikalla varustetut autot ovat tilastojen mukaan epäluotettavimpia, kun taas Toyotan monimutkaiset hybridit ovat luotettavuuden kärjessä. 😉
"Tesla Ranked Near Bottom of Automaker Reliability List, Toyota, Lexus at Top"
"Electric Vehicles Are Less Reliable Than Conventional Cars. Hybrids are the most reliable cars... in CR’s most recent survey"
Niin se maksaa jos vie liikkeeseen koska on peukalo keskellä kämmentä eikä itse osaa vaihtaa esim nokka remmiä tai kytkintä tai öljyjä .Nämä kun itse tekee niin bensiini on halvempi huomattavasti .Samaten tuo öljyjen vaihto niin laatikoon 50 000 välein ja 10 000 välein moottoriin .Pitemmälle ajo vain tuhoaa moottorin ja vaihelaatikon .Tuo matka niin tarvioiko muuta sanoa kuin että Volvo P 1800 .....Lainaus ,,,Gordonin P1800 viilettää valtatiellä. Maileja ehti ennen miehen kuolemaa kertyä noin 3,2 miljoonaa, eli noin 5,1 miljoonaa kilometriä! 1966 Volvo P1800:n mittaristo. Et auto kesti pitempään kuin ihminen .
Eikä se aina ole kiinni osaamisestakaan, vaan esim. tiloista ja työkaluista. Ei kaikilla on mahdollista laittaa nostureita, ja läjää työkalua yms. IT-hallitkin lähes kadonneet markkinoilta.
Ei ole tähän päivään mennessä ollut sellaista autoa jota en osaisi korjata tai öljyjä vaihtaa, mutta paljon mieluummin vien sen autohuoltoon, ei ole kuitenkaan kallista. Se, että käyt ensin jostain hakemassa tai tilaat öljyt ja suodattimen, sen jälkeen vaihdat ne ja vielä lopuksi hävität jäteöljyt asianmukaisesti ei vaan ole sen muutaman säästetyn euron arvoista.
Kaikenlisäksi itse ollut yrittäjänä yli 20 vuotta niin paikallisen autohuollon käyttäminen auttaa kyseistä yrittäjää ja sitä kautta myös yhteiskuntaa.