Olen tämän monen monta kertaa aiemminkin sanonut, että Jesse on kyllä todellinen pioneeri allalla ja ulos anti on todella selkeä niin että myös maallikko ymmärtää mistä puhutaan.
Selkeyden kustannuksella vaikuttaa jo vähän tarkoitukselliselta tuo itselataavien ja ladattavien hybridien sekoittaminen. Kyseessä kuitenki hyvinkin eri teknologiat. Olisi mielenkiintoista nähdä Jessellä video jossa näitä verrataan keskenään, tosin ei ole videoiden perusteella näkynyt Jessellä yhtään viallista itselataavaa. 🤔
@@samik1141 Ei yhden henkilön mielipide kiinnosta. Itselataava/täyshybridi on se alkuperäinen, jonka perusteella on määritetty koko autoluokka. Ja samalla myös ylivoimaisesti suosituin hybridi.
@@jarsotarkoitat siis pilailuhybridejä. Joo, ne säästää bensakuluissa vähän, mutta ei silti merkittäviä summia ajossa. Kaikkien pitäisi ostaa ajoprofiiliin sopiva auto, ja kakkosautoksi sitä täydentävä auto (jos tarve).
Kiitos Salolle näistä videoista. 😊 kuluttajalle tärkeää tietoa. Posiivisesta ja synkästä puolesta ettei ole yksipuolista. En ole vielä omalta kohdalta tehnyt päätöstä mihin suuntaan mennään. Täytyy vielä antaa ajan kulua. Vielä kun saisi muista merkeistä vastaavaa tietoa. Sen tiedän että hyprideihin ei pidä sotkeentua. Kaksi eri voimalinjaa ei hyvä.
Todella hyvä ja asiallinen video ja olipas vain asiantunteva auton korjaaja haastattelussa 😉 paljon hyvää ja uutta tietoa sisälsivät nämä kaksi videota. Kannattaa katsoa! Jesselle vinkkinä: kannattaa perustaa haaraliike pk-seudulle. Asiakkaista ei olisi pulaa.
Kiitos videoista, katsoin molemmat. Voisi ihan puhua tyyppivioista/suunnitteluvirheistä nuo maadotukset ja nestevuodot ym. ja olettaa merkeiltä korjauskampanjoita. Nyt taitaa mennä kuluttajan piikkiin. Kiva kanssa tietää miten parempia uudemmat on ja millasia eroja merkkien välillä, kuten stellantis ja aasian merkit.
Kyllä nyt meni kanava tilaukseen! Kyllähän tää alkaa oleen jo karpon parhaat sarjaa ainakin sähköautomaailmassa. Tällästä tietoa tarvitaan ihan meille tavallisille kansalaisille.
Olisi hyvä tietää, kuinka paljon noita vikoja on. Hybrideitähän on aika paljon käytössä ollut pitkään ja tietoa ainakaan isommasta epidemiasta ole tullut. Kaikissa autoissa on kaikenlaisia vikoja, joista osa harvinaisia.
Hybridi on laaja käsite. Tuossa videossa käsiteltiin niistä lataushybridejä. Esim. perus Corollan hybridi akku on ihan muuta mitä tässä esiteltiin ja yleensä kestää sen minkä autokin. Itse taas vaihdoin VW:n dieselin 2019 Toyotan hybridiin ja voin sanoa täsmälleen kuin sinä, että onneksi jätin dieselit pois ja siirryin hybridiin. Oman valintansa jokainen voi perustella itselleen mukavaksi. Päästöissä kyllä siirryin ihan toiselle tasolle kun dieselistä pääsin eroon. Ja akku on perushybridissä niin pieni, että sen vaihto jossain 300 000km kohdalla ei ole kovin iso investointi, jos vaikka vertaa DSG remppoihin.
@@timogronroos4642 Juu sama juttu itellä, että vaihdoin dieselin pois -20 syksyllä. Toyotan hybridin ostin, minkäänlainen töpselistä ladattava vehje ei ollut mahdollinen vaihtoehto, kun kotoo ei löydy latausmahdollisuutta. Omassa dieselissä alko turbo yskii ja korjausarvio 5000-8000€ pahimman skenaarion mukaan. Onneksi oli vain 200€ rele vika. Perustelin itselataava hybridiä itselle sillä, että sen pitäisi kuluttaa vähemmän tai saman verran, kuin perusbensaturbo, mutta ei olisi sitä turbon ongelmia tai dsg vikoja. Molemmat usemman tonnin tai melkein 10t keikkoja.
Itse päästelen Kia Optima PHEVillä ja uskalsin sellaisen ostaa kun en ole ikinä koskaan kuullut että näiden hybridijärjestelmässä/akussa olisi ollut kellään vikaa. Nyt on 100tkm rikki ja kuulemma 200tkm ajetussakin akku toimii vielä hyvin. Tästä on tosin jo polttiksen puolelle vaihdettu kerran puolia ja bensapumppu... Korealaisilla on sähköhommat hyvin hallussa, niin kuin Toyotalla/Lexuksella.
Tosi hyvä video. Yksi kysymys jäi: tarkoittaako lataussykli nyt sitten latauskertaa vai täyslatausta? Eli, kuluttaako lataaminen välillä 20%-80% yhtä paljon kuin 0-100%? Tämähän lienee se ydinkysymys, erityisesti lataushybridien suhteen.
Nämä pienet parannukset kosteudenhallintaan sekä muutkin selkeät tyyppivikojen korjaukset kun saisi tehtyä takuun alaisuuteen heti uudesta saakka. Joku voisi perustaa eu-laajuisen sähkäleiden endurance viripajan joka myöntäisi itse takuut uusille, itse parantamilleen sähkäleille.
Mutta porche maksaa, näin se vaan on. Ei ole köyhien hupeja, ja veikkaan ettei heitä juuri nämä ongelmat kiinnosta. Vaikka kaikkia pitäisi kiinnostaa ns. Ympäristön kannalta, että sähköautot olisivat ympäristöä säästäviä ja pitkäikäisiä.
Jälleen kiitos tästä. Kun puhuttiin porschesta niin kyse ei varmaan ollut taycanista tai macanista vaan uskoisin että ihan ensimmäisen generaation pansu tai cayanne. Koska II generaatiossa on takuut vielä jäljellä joten yhtäkään tuskin on kokkolaan vielä eksynyt. Sama bemareissa, eli siinä kyse oli varmaan ekoja 330e tai 530e malleja. Tämän tyylisille korjaamoille on ihan jonkun vuoden sisään kyllä tultava merkittävä kasvu koska nämä tulevat muodostumaan ongelmaksi kun akkutakuun päättyvien määrä lisääntyy. No yleensä tarjonta tulee kohtaamaan kysynnän, ainakin pienellä viivellä. Osa uusistakin on varmasti jo kyteviä pommeja.
Kiitos hyvästä videosta. Näitä syklimääriä ja akun kestoa kun pyöritellään niin olisi kiva nähdä video jossa käsiteltäisiin Toyotan Ei plugareita ja niiden akun kulumaa sillä niissä ei pureta ja ladata akkua 0-100 % välillä vaan purku ja latausväli on suppeampi. Kuinka monta sykliä sellaiset kestävät sillä varauksen purun syvyydellä (Depth of Discharge) on vaikutus käyttöikään.
Meillä on täällä Kokkolassa varmasti Suomen ensimmäinen NIO ET7, ja mietin että olis hyvä video kuin laitatte sen nosturille Jessen kanssa ja purkaatte vähän suojamuovia pois niin saadaan tietää miten premium Kiinalainen auto on rakennettu.😅
Jännä nähdä miten paljon lapsen vikoja ja säässtetty noissa akku autoissa oli sitten hybridi tai täys patteri auto.... Näkee hyvin että jos oot eka käyttäjä niin kaikki jyvin mutta toinen tai kolmas käyttäjä niin pommin ostaminen on todella varmaa... Samaa kyllä on polttomoottori autoissa mutta ei niin suurta tai niin herkkiä ikääntymiselle ja suolalle tai hapettumiselle.... Saa mielenkiinnolla odotella mihin tää maailma menee.. Mikä on se oikea ja "lopullinen" kulkupeli millä maailmaa tullaan tuhoon😊
On kyllä mielenkiintoista miten erilaisia ratkaisuja eri autonvalmistajat ovat toteuttaneet (ei oo standardeja millekkään yksittäisestä kennosta ylöspäin). Kaikissa on tietenkin parannettavaa.
Nää on tärkeitä videoita. Näiden takia uskalsi itse ostaa enemmän ajetun sähköauton. Nykyään kun moduulien vaihtoa voidaan tehdä, niin vaihtui 260tkm ajettu volvo 280tkm Teslaan ja oon ollu tyytyväinen. Huollot ja korjaukset ollut niin paljon pienempiä, että tuli huomattavasti halvemmaksi.
Missä se jälkiasenteinen kuivauspatruuna oikein sijaitsee? Jäi mulle epäselväksi. Ilmeisesti jossain helposti saavutettavissa paikassa, jos kerran voi DIY-kuivata?
Onko oikea tulkinta nyt nähdyn perusteella että ensimmäisten sukupolvien sähköautot ovat vielä jossakin määrin lastentautisia? Alan myös ymmärtää niitä jotka varmuuden vuoksi eivät rientäneet ostamaan sähköautoa heti ensimmäisessä aallossa.
Itse hankin n. Puoli vuotta sitten Toyota Prius (-18) plugarin ja nyt mittarissa on n. 180k. Ennen ostoani koitin netistä etsiä tietoa, enkä löytänyt moitteita tästä hybridiakusta. Mietin vain, että kun nämä Toyotan plugarit toimivat ns. Itselataavina silloin, kun käyttäjä ei ole ladannut ajoakkua, niin vaikuttaako auton regeneroiva jarrutus lataussykleihin, koska sehän lataa ajossa jatkuvasti hybridiakkua 🤔 Onko tavallisella käyttäjällä mahdollisuus esim..obd2 lukijalla tutkia oman hybridiakun lataussyklien määrää? Olisi kiva tietää ovatko Toyotan (plugari)hybridi akut yhtään sen luotettavampia kuin muiden valmistajien (esim. Omassa auto pyrkii jättämään hybridiakkuun sen 15% virtaa aina). Vai ovatko ne yhtä huonoja kuin muillakin? Jos esim. Tämän Prius plugarin akku menettää ev rangea, eikö se toimi silti ns. Itselataavana (tämä auto nimittäin kuluttaa kaupunkiajossa todella vähän, vaikka ajoakkua ei olisi ladannutkaan)
Samaa mietin itse. Jos jokainen jarrutus/kiihdytys on 1 sykli, tulisi 3000 äkkiä täyteen. Kuitenkin Tojotan itselataavien hybridien akut tuntuu kestävän satojatuhansia km. Tai ei niistä ole yleisemmin huonoa mainetta ollut. Onko jokin akkutekniikka eri joka sen selittäisi?
Nyt on Toyota ihmisiä liikenteessä :) Toyotan itselataavat-/täyshybridit kestävät melko hyvin, niissä on pitkä takuu ja ovat melko halpoja korjata takuun jälkeen, mutta eivät vähennä merkittävästi polttoaineenkulutusta (polttoaineen kulutus laskee keskimäärin vain 0.5-1 litraa/100 km). Hybridien idea olisi vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä merkittävästi. Esimerkiksi Toyota Yaris hybridi kuluttaa keskimäärin 4.5 l/100 km ja bensa-versio noin 5.5 l/100 km, joten en näe tässä merkittävää eroa. Lataus hybridi pääsee lähes tavoitteeseen, mutta… Kannattaa siirtyä suoraan täyssähköautoiluun….
Samaa mieltä.. Itellä oli vanha prius vm 2008 13 vuotta ..Ei siihen vikaa tullut, mutta olisi pitänyt täyssähköauto ostaa jo paljon aikaisemmin .. Mulla tulee noita syklejå 2 viikossa yleensä. Jos lataisi useammin ja vähemmän niin ehkä kestäisi kauemmin akku ? Toisaalta sata sykliä vuodessa on 30 vuotta akun kestoa 🤣🤣..Tai sitten vanhuus tulee vastaan nopeammin noissa. Säästöä syntyy kun kotona lataa kolmesataa kuukaudessa verrattuna bensaan..
Siis oliko tästä todettavissa, ettei käytettyä akkua voi korjata uusilla kennoilla/moduleilla? Että pitäisi löytää noin yhtä paljon käytetty varaosakenno/moduli?
Toki sinne voi uuden laittaa, mutta se ei ole paras tapa. Tällöin seuraavaksi huonoimman ja uuden modulin välille tulee nopeammin eroa, ja uusintakorjauksen riski kasvaa. Paljon parempi vaihtoehto laittaa saman kapasiteetin omaava paikalleen
@@KokkolanAutohuolto443Jos on läjäpäin hyväkuntoisia sopivia moduuleja/kennoja varastossa niin voisiko niitä sopivasti "vanhentaa" esim. lataamalla ja purkamalla lämpökaapissa?
@@Kempester Ehkä voisi, mutta ei välttämättä onnistuta vanhentamaan oikealla tavalla. Eli ehkä saadaan vauriota aikaiseksi ja kapasiteettia laskettua, mutta ominaisuudet tuskin samat kuin "luonnollisesti" vanhentuneella.
Tosiasia on se että jos modulit tai irtokennot standartoidaan samanäan muottiin kaikkien valmistajien kesken niin kehityskärsisi huimasti. Jos tuohon mentäisiin niin miksi ei polttomoottoreitakin voisi laittaa samaan muottiin? Puhumattakaan siitä että miten ihmeessä valmistajat pääsisivät sopuun siitä kenen patentoitua tekniikkaa käytettäisiin? Tiedät varmasti miksi kaikki tekevät omansa.
Näinhän se on. Mutta jos sovittaisiin vaikka 3 tai 5 v sykleistä, en usko että valtavasti kehitys kärsisi. Nyt tulee paljon akkuromua ja sen vuoksi vihreäsiirtymä on lähinnä vihreää vouhotusta eikä todellisuutta
Vielä yks kysymys. Pienakkupuolella on vuosia ollut käytössä akku, mikä keskustelee akkulaturin kanssa "ihanteellisen latauskäyrän" normissa lataamisesta ja mittaa yhden latausjakson aikana suureita jopa 2 miljoonaa kertaa. Eli akku kertoo laturille: Näin lataat minut oikein ja saat parhaan määrän latauspurkusyklejä. Onko sähköautojen laturit tyypillisesti vain amppeereja tunkevia siten, että auton latausta valvova elektroniikka pelkästään ohjaa ja suojaa itse akkurakrennetta? Eiks kiinnostuksen tässä asiassa pitäis tulla akkuvalmistajalta ensisijaisesti ja sitten vasta auton valmistajalta? Mielenkiinto heräsi kun sähköauton akkulatureita on kymmeniltä eri valmistajilta eri tehoisina versioina?
Kyllä lataus on erittäin valvottua sähköautoissa. Auto aina pyytää laturilta sen millä virralla haluaa akkua ladata. Eli auton BMS sen määrittää juuri kuten kuvailit.
Koko videon tärkein kohta on mielestäni 5:46 - jos jokainen valmistaja käyttäisi vaikka tällaisia identtisiä pultattavia moduuleita mitä Mitsubishissä on, niin akkujen korjaaminen onnistuisi oikeasti helpostikin. Tuohon tarvitsisi vain speksata, että BMS:lle menevä johto tulee myös tuon pultin kautta eli moduuliin ei tule mitään lisäliittimiä edes tulevaisuudessa. Ja jos tulevaisuudessa tulee uusia kemioita käyttöön, niin erilaisilla jännitetasoilla toimivat kennot voisivat olla yhä identtisen kokoisia, mutta vaikka värikoodattuna. Eli tällainen vihreä kenno olisi esimerkiksi NMC-kennoille ja LiFePo4-kennot voisivat olla vaikka oransseja, mutta fyysisesti identtisen kokoisia. Tällöin samat tälle järjestelmälle suunnitellut akkukotelot kelpaisivat myös tulevaisuuden kennoille, kun vain kennot ja BMS vaihdettaisiin uudempaan tekniikkaan. Kunpa vain lainsäätäjätkin ymmärtäisivät tämän ongelman! Asia lyhyesti tiivistettynä kohdassa 7:45.
Kyllä se on niin helppoa bensa-autoilijan elämä kun ei tarvitse stressata yhtään noista loputtomista epävarmuuksista ja peloista mitä sähköautoilija on. Varmaan kiva kun ihmisen elämä keskittyy pelkkään taktikointiin miten milloinkin pystyy matkustamaan. Helsingin keskustassakin on varmaan tosi kiva elää sähköautolla. Tällainen ei ole kestävää kehitystä vaan todella hölmöä. Sitten kiinalaiset nälkäpalkalla ja ruoska tekevät länsimaisille rikkaille mineraaleja ja Kongon pojat louhivat dollarin päiväpalkalla.
Ei ole sähköautolla ajo yhtään sen vaikeampaa, kuin kännykän käyttö ja lataaminen. Ilmeisesti sulle tulee siitäkin stressiä, kun alkaa prosentit laskemaan lähelle nollaa ja täytyyy etsiä pistorasia mihin sen saa tökättyä lataukseen.
@@mr.wizeguy8995 no totta kai se hankala tilanne on kun joutuu jatkuvasti lataamaan kaikkia laitteita kännykkää kelloa taskulamppua sitten vielä autoa niin kyllä se tekee elämästä katkonaiset kuin se että käyt kerran kahdessa viikossa tankkaamassa kaksi minuuttia. Tuo on aivan selvä asia eikö niin. Puhumattakaan kaikesta muusta mitä sitten tulee kun et ole varma mitä hintoja on jossain latausasemalla tai millä siellä maksetaan tai toimiiko se ja onko pakkasta ja kylmä ja latautuuko kylmä akku vai toimiiko siinä on miljoona asiaa
Autoilu on niin henkilökohtainen asia. Sähköautoje. hinnat ovat järjettömiä, ei niillä ratkaista tavallisen ihmisen autoilun tarpeita. Alle 10 tonnin saa sisäänajetun Mersun dieselin, jolla ajelee satoja tuhansia.
@@ariniemi1230Ei kai dieseliä kannata enää ostaa edes käytetynä ellei vetele kiimaliiteriä harvasen viikko. Moni bensakone menee samoihin kulutuslukemiin ja ei tarvi maksaa dieselveroja. Ja pumppuhinnat molemmille aineilla on melkein samat. Ja jos ajaa todella paljon vuodessa niin paljon kalliimpi sähköauto ei ainakaan ole sen kalliimpi, kuin loppuun ajettu vanha diesel ja saa ajaa uudella autolla.
Tuota ilman kuivausta ehdin minäkin ehdottaa kun ilmeni miten suuri ongelma se on. Sen jatkeena siinä voisi olla ilmarakko jossa sama kuiva ilma olisi hengittää ja silikaatti varmistaisi. Pieni ylipaine varmisrtaisi ettei ilmaa meniusi muualta sisään.
Mielenkiintoinen aihe. ScanMyTesla sovelluksella olen seurannut Model Y:n LFP-akun jänniteiden käyttäytymistä, niin akun ollessa tyhjä tai täynnä alkavat kennojänniteiden mV erot kasvaa. Täytyypä seurata ovatko kyseessä aina samat moduulit, jotka eroavat eniten.
Tarkoitetaanko yhdellä syklillä lähes tyhjästä täyteen lataamista vai onko sykli myös vaikka puolitäydestä täyteen? Eli siis kannattaako yrittää ajaa aina lähes tyhjäksi ja sit vasta ladata täyteen.
Ikävä tosiasia on se että sähköautojen akuille väärä paikka on sijaita alhaalla pohjassa, koska siellä ne altistuvat vedelle, suolalle, pohjakolhuille ja pienet peltikolaritkin taitavat edellyttää vähintäänkin akun tarkistamista, korjaamista tai jopa kokonaan vaihtoa.
Se on sähköpyörän akuissa sama homma että ne pistehitsatut liuskat tahtoo ruostua ku tulee lämpötila vaihtelua. Hyvä välillä aukoa suojakuorta ja laittaa vähän öljyä pintoihin. Iteki joutunut korjata ruosteisia liuskoja juottamalla johtoa tilalle.
Joka sote-alueelle pitäisi saada vähintäänkin yksi "Kokkolan autohuolto", jotta kapasiteetti riittäisi vastaamaan nykyiseen ja varsinkin tulevaan kysyntään.
Jessee jo pitkään seuraillu.. joskus kiero mieleni on miettinyt, että jos Jesse alkas rantojenmieheks sillä olis otollinen ääni siihen. Tulis oikein viimesen päälle viskibasso. Mutta vahva veikkaus, että Jesse pysyy noissa hommissa.
Kyllä muu maailma tietä näistä ongelmista, Suomessa ollaan pahasti jäljessä taas kerran. tubissa löytyy tosi paljoon jenkeistä ja englannista ja muu maailmasta.
Minun käsitys on, että ei. Riippuu monesta seikasta miten syklistä akku kuluu. Yleistäen ylä- ja alapäässä akku kuluu eniten. Keskivälillä vähiten. Yleistykset kuitenkin ongelmallisia kai, kun kemiat ja nesteet eroo, sekä myös akun lämmönhallinta jne. Kantsii tsekata ”akkutohtori” videot.
10:38 Se LFP akun purku tai kunto 5 vuoden jälkeen. Model 3/y takamoottorin kunto myös 100tKm jälkeen myös kiinnostaisi. Kun isompaa S moottoreita tulee vuotavana korjaukseen, onko 3/y samaa ongelmaa
Erittäin hyvää dataa. Kia ja Toyota akku video olisi hienoa myös nähdä. Niissä lienee myös ongelmia. Kuulin että Kiassa ei ole lainkaan maadoitus rengasta. Hitsaa vaihteistossa koko ajan
Niin ne Toyotan hybridit on itsestään latautuva, eikä plugin ladattavia. Mutta kuitenkin naapurin prius 15 vuotta vanha ajettu yli 400000 ja hybridi järjestelmälle tarvinnut ikinä tehdä mitään
@@frspp itselläni on bz4x ja olet oikeassa huonoa on talvi latautuminen. Olen yrittänyt etsiä toyotan tekemistä akuista mitenkä kestää mutta missään ei ole ollut hajoamisista juttua.
27:20 Pilalle menneestä lyijyakustakin saa karkeasti euron per kilogramma kun vie sen kierrätykseen, mutta sähköauton akusta pitää maksaa hävityspalkkiota, joku suostuu ottamaan sen vastaan. Sellaista kierrätystä...
Jesse on selvästi edelläkävijä tällä alalla. Itse tuumin mikä mahtaa olla paras liiketoimintamalli tämän tyyppiselle bisnikselle. Ei tunnu olevan kovin kannattavalta hankkia iso varasto josta vain joku osa siellä täällä voi hyödyntää??
Tämä on meille iso haaste, mutta pakko hommata moduleita paljon jos meinaa näitä korjata. Asiakkaalle se näkyy hinnassa, ei voida myydä yhtä modulia "yhden hinnalla". Vaan muodostettava hinta kokonaisuudesta. Toki pyrittävä siihen että silti olisi merkittävästi edullisempi kuin uusi moduli.
Akkujen standardisointiahan suunniteltiin 20v sitten, kun sähköautojen valmistus alkoi nostaa päätään autovalmistajien keskuudessa, mutta autovalmistajat eivät siihen halunneet ryhtyä...
miksi täälä ei keskustella takuuajan jälkeisten korjausten kustannuksista etenkin sähköauton osalta ymmärtääkseni hajoavia osia niissä on vähemmän kuin polttomoottoriautoissa mutta maksavat hajotessaan poskettomasti enemmän + isommat kulut ja vakuutukset....eihän tämä vaikuta tietenkään heihin joilla on varaa ostaa uusi auto mutta käytettyjen ostajat saattavat joutua liriin jos sähköauto lakkaakin toimimasta ja kun toistaiseksi joka kylältä löytyy useita jotta osaavat korjata perinteisiä polttomoottoriautoja ..
Akun kunnon pystyy mittalaitteilla helposti määrittämään. Pakoputkiauton moottorin, vaihdelaatikon jne kunnon selvittäminen on paljon vaikeampaa. Aika vanha pakoputkiauto saa olla, että kaikki kyläsepät niitä korjailee. Uudemmat autot vaati koneet ja laitteet, että kaikki vikakoodit saa luettua ja nollattua. Eikä tuo ainakaan pidä paikkaansa, että vakuutus on kalliimpi ellei vertaa johonkin 15 vuotta vanhaan autoon ja ominaisuuksiltaa aivan erilaista autoa.
Huoltojen hinnat tippuu sitä rataa, kun muut kuin merkkihuollot oppii korjaamaan sähköautoja. Vastahan uutisoitiin jonkin uuden bensa-auton moottorin maksavan 10-20k€. Akkukorjauskin Model S Teslaan se 5k€. Ennakoivasti huoltaen harvemmin tarttiis tehdäkään.
@@mr.wizeguy8995Kyllä nuo vakuutuksien erot aika suurilta vaikuttavat. Sekä minulla että vaimolla on vuosimallin 2021 auto. ProCeedin vakuutus on 600-700 vuodessa ja Nirolla reilut 1000 euroa vuodessa. Molemmilla täydet bonukset eikä mitään asiakkuusalennuksia.
@@mikaliuska1385Ei ole tehoiltaan vastaava auto, vaikka kooltaan lähes sama. Tehokkaammassa autossa on aina kalliimpi vakuutus. Vakuuta tehokkaampi bensa tai diesel niin vakuutumaksu on sama ellei jopa kalliimpi.
Tuossa korostaisin vielä enemmän käyttötarkoitusta kun puhutaan erityyppisistä autoista. Itselle hybridi on vaivattomin vaihtoehto. 3-4 kertaa viikossa lataan lyhyitä kaupunki/työreissuja varten, ja pari kertaa kuukaudessa tulee 500km reissu joka hoituu helposti polttomoottorin ja sähkön yhteisvoimin. Kun ajattelee auton hankintahintaa niin hybridi on kokonaisuutena edullisin minun tapauksessa. Oletuksena tietysti että haluaa ajaa mukavalla ja hiljaisella autolla.
Sähköautolla ajaminen poikkeaisi niin, että sitä pitäisi kotona ladata paljon harvemmin, esimerkiksi kerran kahdessa viikossa. 500 kilometrin matkalla todennäköisesti tarvitsee pitää yksi WC-tauko ja siihen menevä 15 minuuttia riittää auton lataukseen, jos on vaikka talvi ja auto tarvitsee lisää latausta. Hankintahintaan en ota kantaa, mutta sähköautolla säästää polttoaineiden lisäksi myös huolloissa. Sillä kattaa myös korkeamman hinnan tai arvonaleneman. Sähköauto on tietenkin myös hiljaisempi kuin hybridi.
@@-Xzoom- minulla se 500km koostuu 250km yhteen suuntaan, ja perillä ei latausmahdollisuutta. Siksi hybridi helpompi, sen 250km kun porhaltaa mielellään pysähtymättä. Mutta auton voi jokainen valita tarpeen ja mieltymyksen mukaan 🙂
@@vanmiten8 vuotta olen sähköautolla ajanut, jonka kantama enintään 120 km täydellä akulla. Hyvin on tehty 200 km matkoja, missä ei ole latausmahdollisuutta kohteessa. Nykysähköautoilla ei ole mikään ongelma pitää pieni tauko jossakin matkan varrella.
@@vanmitenJep, jokainen valitsee itselleen sopivan. Minulle tulee paljon lyhyitä paikallisia matkoja, pidempiä matkoja yhteen suuntaan kuin se 250 km ja sitten 3000 - 6000 kilometrin reissuja. Siksi siis sähköauto. Enkä edes kuvittele, että ladata voisi aina jossain päätepisteessä. Pari sähköautoa on kustannustehokkain vaihtoehto.
Miljoona kilsaa yhdellä akulla kuulostaa jo ihan kohtuulliselta kestolta akulle! Onnea vain siihen patenttihakemukseen ja eikun vai jatkokehitystarpeita, kun kokemusta kertyy.
Tähän saattaa olla jo vastaus… Onko uusissa M3/Y edelleen kosteuden kondensoitumis ongelma akuissa? Onkohan niin, että sama juttu kaikilla valmistajilla?
Hybridin syklit riippuu täysin käyttäjästä, on niitäkin jotka ei paljon lataile vaan ajaa bensalla. Valmistaja mitoittaa takuun jonkun olettamansa keskiarvokäyttäjän mukaan. Luulisin että sykli per ajopäivä on aika normaali koska yöllä kotona lataus on helpointa, 3000 sykliä riittäisi siten n. 10 vuodeksi koska aivan joka päivä ei ajeta.
Nyt oli kyllä rahanarvoinen video, meinasin vaihtaa kakkosauton hybridiin, mutta onneksi näin tämän videon. Harva hybridin ostaja on tajunnut miten pieniakkuisen auton lataussyklit tulee nopeasti täyteen esim. kotona lataa ja sit työpaikalla vielä eli kaksi 100% latausta päivässä, viidessä vuodessa auto paalikunnossa. Voi vain kuvitella miten toyotan 1kWh akku kestää, jota moottori lataa jatkuvasti, huh, huh…
@@pete-iu5ol Toyota käyttää samaa akkukemiaa kuin Nokia puhelimissa aikoinaan eli Ni-MH, kestää 6000 sykliä eli tuplat noihin muihin hybrideihin verrattuna. Naapuri kehui että heidän Yaris hybridin akku riittää roskakatokselta kotioven eteen ja polttoainekulutus sama kuin aiemmassa polttis Yariksessa eli taitaa siinä olla salaisuus, että kestävät muita hybridejä pidempään. Itse luokittelen toyotan puhtaasti ”sähköauto” myyntikusetukseksi.
@@pete-iu5olNo ehkä tuosta jäi huomioimatta liikkeellelähdöt joihin energia otetaan pääasiassa jarrutuksista, mutta matka-ajossa mennään 99% polttoaineella. Kaupunkiajossa enemmän jarrutuksia ja liikkeellelähtöjä niin siinä pieni apu perinteiseen polttikseen verrattuna. Kaupunkiajo juuri pahin akuille eli kaupunkitaksit kannattaa kiertää kaukaa.
Toyota Yaris hybridin akun koko on 0.9 kWh ja muiden mallien vastaava akun koko vaihtelee 1-1.5 kWh tienoilla. Täten Toyotan hybridi auto ei voi liikkua kuin muutamia kymmeniä metrejä pelkällä sähköllä. Muutoin auto liikkuu polttomoottorilla. Esimerkiksi Yaris hybridin keskikulutus on noin 4-4.5 l/100 km, joka on paljon pienelle ja kevyelle autolle. Toyotan 0.9 kWh akun hinta on noin 1500-2000 € vaihtotöineen, joten ei ihme, että Toyota lupaa noin pienelle ja halvalle akulle takuuta 10 vuotta ja 350 000 km. Näin saadaan myös akkuviat pysymään julkisuudesta poissa. Tuttava olisi ottanut koeajoon Toyota Yaris hybridin, mutta ei saanut, koska tämä oli jouduttu hinaamaan Toyotan pihaan. 14-25 kWh/100 km on keskikulutus sähköllä ajettaessa kaikissa sähköautoissa. Joten hybridiautossa tulee olla vähintään 15-20 kWh akku, jotta 100 km on edes jollain kelillä mahdollista päästä sähköllä. Se energian talteenotto esimerkiksi jarruttaessa on lähes kaikissa lataus hybrideissä ja täyssähköautoissa. Pelkällä energian talteenotolla ja pienellä akulla ei kovin montaa metriä sähköllä vain liikuta. Ps. Lataus hybridi on oikea hybridi, koska sillä pystyy oikeasti sähköllä ajamaan 20-70 km.
Voidaan karkesti arvioida montako prosenttia ajosta voi olla sähköllä yariksen tapauksessa. Toyotan akkumoduleille luvataan 6000 täyssykliä optimiolosuhteissa, joka vastaa 6000 kWh energiaa 1 kWh kokoisella akulla. Jos Yariksen kokoinen auto kuluttaisi 15 kWh/100 km tämä vastaisi 40tkm täyssähköllä ajoa. Karkeasti voidaan sanoa että jos takuu 350tkm, niin Toyota olettaa että ajosta enintään 10% voi olla sähköllä ajoa, joka varmasti totta. Jos ajosta 10% olisi sähköllä esim. kaupungissa, niin tämä tarkottaisi vain 10% säästöä kulutuksessa ~ 0,5l / 100km (bensa yaris ~ 5l / 100km), joka sekin pieni etu. Loppuyhteentulemana: aivan turha auto eikä mitään säästöä täyspolttikseen verrattuna, kallista tekniikkaa turhan vuoksi.
@@jtamm4021mulla on tässä edessä vuoden -2019 Tekniikan maailman autovertailu, jossa mukana Skoda Octavia, Nissan Qashqai, Toyota Corolla, Ford Focus ja Kia Proceed. Maantie kulutus testissä Itselataava Corolla Hybrid kulutti 4.3l/100km, toiseksi paras Octavia 4.8l. Eniten kulutti Kia 5.5l, muut siinä välillä. Kaupunkiajossa Corolla kulutti 4.7l/100km, toiseksi paras Octavia 7L/100km, ja huonoin Focus 8.4litraa. Minusta Toyotan hybridi tekniikka säästää merkittävästi polttoainetta ja lisäksi ovat todistetusti toimivia suomen olosuhteissa. Alkuperäisissä12v akuissa oli jossain vaiheessa laatu ongelmia, ja hinaustarpeita tuli niiden takia, mutta Toyota on niitä vaihtanut parempiin takuuajan jälkeenkin ja ongelmat takana päin. Ei ole ihme, että näitä Corollia on myyty paljon. Käytettyjä, joissa vielä paljon huolettomia kilometrejä edessä, saa reilulla 20te, versus uudet sähköautot, joiden hinnat on 45-65te! Ei suomalaiset kuluttajat tyhmiä ole😊
Hieman jäin miettimään, että miten meillä olosuhteet olisivat akkukotelon sisäpuolisen kosteuden kannalta huonommat kuin etelämmässä. Talvellahan ulkoilma on pakkasella todella kuivaa, vaikka suhteellinen ilmankosteus onkin hyvin korkea. Ulkoilmaa kun lämmittää suhteellinen kosteus laskee ja siten kastepistekin laskee entisestään. Lisäksi akkua ei koskaan esim. Teslassa päästetä täysin kylmäksi, eli jos akkukotelon ulko- ja sisäpuolisen ilman absoluuttinen kosteus on sama, on akkukotelon sisäpuolella lämpimämmästä pinnasta johtuen suhteellinen kosteus matalampi, ja siten kastepistettä ei saavuteta (eli ei kondensoi). Vai onko kondensoitumisongelma enemmänkin "välikelillä" tapahtuvaa, eli ulkoilman ja akkupaketin sisäpintojen välillä ei lämpötilaeroa, sekä lisäksi tiestä lentävä vesi, räntä ja lumi aiheuttavat ylimääräistä kosteusrasitusta, mikä siirtyy joko suoraan akkukotelon sisälle sellaisenaan tai kosteampana ilmana?
Videolta ymmärsin että kondesiota tapahtuu kun akkumoduuli lämpeää jää akkupaketin sisäpinta jää kylemmmäksi kuin moduuli ja akkupaketin sisäpuolella oleva kosteus kondensoituu akkukoteloon.
”akkua ei koskaan esim. Teslassa päästetä täysin kylmäksi,” onko lähdettä? Jos auto seisoo viikon sydäntalvella kun pakkasta on koko ajan vähintään -15 c (normi joulu-tammikuu) eikä auto ole laturissa nii kaisse akku kylmettyy?
@@frsppJoo voihan se olla, että kun ei ole laturissa ei akkuakaan lämmitetä. Vaan suositus on pitää auto aina piuhan nokassa. Järkevämpää monestakin syystä. Meillä tosin talvisin sähkis +18 C tallissa ja maalämmöllä lämpeää. No on se siltikin aina laturissa kiinni 😊
Puhutaan uusista autoista, mutta Suomessa auton vuosikerta on keskimäärin 13v vanhaa. Mitä akusto sanoo 13v kuluttua, vaikka syklejä olisikin vähän? Akusto kun on myös vuosikerta tavaraa.
Noita BMW:n moduleita on kolmea eri variaatiota kapasiteeltiltaan ja kahta eri jännitetasoltaan. Täysin päällepäin samannäköisiä ja kokoisia. Vois erehdyksissään siis asentaa ristiin jolloin voi käydä jännät🙂
Kannattaisi vihreät sitoa jakkaraan kiinni ja pakottaa katsomaan tämä. En sillä etteikö sähköautoilu olisi tulevaisuutta. Mutta liika hosuminen väkisin dumppaamalla ei ole järkevä tekniikka kehittyy kyllä. Sinänsä vähän epäilen että ottaako joku muu tekniikka sittenkin vallan. Koko maailman säköautoiluksi muuttaminen on mahdoton.
Juu. Itselleni tuli videosta hyvin selväksi, että jopa alkupään sähköautojen akut, jotka muistuttavat enemmän tai vähemmän prototyyppejä, ovat hyvin korjattavissa. Ja ammattilaisen kokemuksen avulla punnittu näkemys oli, että polttikset kuuluvat menneeseen maailmaan, ja hybrideihin ei kannata sekaantua. En usko, että nämä tiedot vihreille kovin järkyttäviä olisi.
Pahahan se on bensa / diesel autolla ajella ku öljy loppuu… Eli sitten saa vapaasti valita, sähkö, hevonen, vai polkupyörä… Ei vielä minun eliniän aikana, mutta seuraavien sukupolvien kyllä. Kunhan Venäjä Ukraina sota päättyy nii. Bensan hinta tippuu alle kahden euron… pysyy siellä kolmesta viiteen vuoteen ja sitten ammutaan ylöspäin kolmen euron pintaan. Ehkä ylemmäs jos haittaveroja lisätään. Kolme / neljä euroa litralta vielä jaksaa maksaa, mutta kun sen yli menee, pitää ruveta harkitsemaan noita kolmea muuta vaihtoehtoa. Itselle hevonen ei sovi, joten jäljelle jää siinä vaiheessa polkupyörä tai sähkäri. Kattoo sitten kumpi tulee hommattua. Ehkä itse selviää siihen ikään, ettei lääkäri enää myönnä jatkoa ajokortille, ennenkuin tuohon päästään. Toivotaan niin.
@@cristianseres1353Bensa Avensiksella nyt 14vuotta putkeen ajaneena, aina ihmettelen näitä korkeiden korjauskulujen valittajia😅 Tosin teen itse huollot ja korjaukset, mutta silti. Tuohon Avensikseen saa todella edullisesti osia, silloin harvoin kun siihen jotain on joutunut uusimaan. Voihan olla että todellisuus VAG:leirissä näyttää erilaiselta 🤔
Niin järkevää, perusteltua ja mielenkiintoista puhetta.
Kiitos näistä videoista!
Mahtavaa, kun jaat tällaista tietoa👍 Jesse kyllä huippu, kun on myös valmis jakamaan omaa tietoaan, oppii paljon👍
Olen tämän monen monta kertaa aiemminkin sanonut, että Jesse on kyllä todellinen pioneeri allalla ja ulos anti on todella selkeä niin että myös maallikko ymmärtää mistä puhutaan.
Selkeyden kustannuksella vaikuttaa jo vähän tarkoitukselliselta tuo itselataavien ja ladattavien hybridien sekoittaminen. Kyseessä kuitenki hyvinkin eri teknologiat. Olisi mielenkiintoista nähdä Jessellä video jossa näitä verrataan keskenään, tosin ei ole videoiden perusteella näkynyt Jessellä yhtään viallista itselataavaa. 🤔
Eikö asiantuntija sanonut, että hän ei pidä hybrideinä kuin lataus hybridejä? Japanilaisten autojen akuista videolla kuitenkin puhui…
@@samik1141 Ei yhden henkilön mielipide kiinnosta. Itselataava/täyshybridi on se alkuperäinen, jonka perusteella on määritetty koko autoluokka. Ja samalla myös ylivoimaisesti suosituin hybridi.
@@jarsotarkoitat siis pilailuhybridejä. Joo, ne säästää bensakuluissa vähän, mutta ei silti merkittäviä summia ajossa. Kaikkien pitäisi ostaa ajoprofiiliin sopiva auto, ja kakkosautoksi sitä täydentävä auto (jos tarve).
Kyllä seuraava ässä tai äksä lähtee Kokkolaan ennakoivaan akkuhuoltoon. On todella ammattimaista hommaa.👍
Kiitos Salolle näistä videoista. 😊 kuluttajalle tärkeää tietoa. Posiivisesta ja synkästä puolesta ettei ole yksipuolista. En ole vielä omalta kohdalta tehnyt päätöstä mihin suuntaan mennään. Täytyy vielä antaa ajan kulua. Vielä kun saisi muista merkeistä vastaavaa tietoa. Sen tiedän että hyprideihin ei pidä sotkeentua. Kaksi eri voimalinjaa ei hyvä.
Jesse on kyllä äijä! Kiitos Harri videosta 👍
Taas loistava video, kiitos molemmille kun jaatte tietoa! 🍻
Todella hyvä ja asiallinen video ja olipas vain asiantunteva auton korjaaja haastattelussa 😉 paljon hyvää ja uutta tietoa sisälsivät nämä kaksi videota. Kannattaa katsoa! Jesselle vinkkinä: kannattaa perustaa haaraliike pk-seudulle. Asiakkaista ei olisi pulaa.
Täyttä asiaa koko video. Herättää kyllä ajattelemaan mikä auto hankitaan seuraavaksi. Kiitokset tästä.
Tämän tyyppisiä videoita lisää kiitos, todella mielenkiintoisia!
Kiitos videoista, katsoin molemmat. Voisi ihan puhua tyyppivioista/suunnitteluvirheistä nuo maadotukset ja nestevuodot ym. ja olettaa merkeiltä korjauskampanjoita. Nyt taitaa mennä kuluttajan piikkiin. Kiva kanssa tietää miten parempia uudemmat on ja millasia eroja merkkien välillä, kuten stellantis ja aasian merkit.
Kyllä nyt meni kanava tilaukseen! Kyllähän tää alkaa oleen jo karpon parhaat sarjaa ainakin sähköautomaailmassa. Tällästä tietoa tarvitaan ihan meille tavallisille kansalaisille.
Olisi hyvä tietää, kuinka paljon noita vikoja on. Hybrideitähän on aika paljon käytössä ollut pitkään ja tietoa ainakaan isommasta epidemiasta ole tullut. Kaikissa autoissa on kaikenlaisia vikoja, joista osa harvinaisia.
Asiaa alusta loppuun. Kiitos !
Kiitos Harri hyvästä videosta.Tuli taas paljon hyvää tietoa akuista.👍
Täysssähkö eurooppalaisten akku ongelmia odotellen, ja Jessen jäätävät analyysit niistä. Hyviä videoita kiitos näistä!
Kiitos videosta! Ihan mahtavaa jutustelua aiheesta, suorastaan addiktoivaa!! 😁
Jälleen hyvä asia video. Onneksi älysin jättää hypridi vaiheen väliin. Vanha diesel vähällä ajolla toisena autona.
Hybridi on laaja käsite. Tuossa videossa käsiteltiin niistä lataushybridejä. Esim. perus Corollan hybridi akku on ihan muuta mitä tässä esiteltiin ja yleensä kestää sen minkä autokin. Itse taas vaihdoin VW:n dieselin 2019 Toyotan hybridiin ja voin sanoa täsmälleen kuin sinä, että onneksi jätin dieselit pois ja siirryin hybridiin. Oman valintansa jokainen voi perustella itselleen mukavaksi. Päästöissä kyllä siirryin ihan toiselle tasolle kun dieselistä pääsin eroon. Ja akku on perushybridissä niin pieni, että sen vaihto jossain 300 000km kohdalla ei ole kovin iso investointi, jos vaikka vertaa DSG remppoihin.
@@timogronroos4642 Juu sama juttu itellä, että vaihdoin dieselin pois -20 syksyllä. Toyotan hybridin ostin, minkäänlainen töpselistä ladattava vehje ei ollut mahdollinen vaihtoehto, kun kotoo ei löydy latausmahdollisuutta. Omassa dieselissä alko turbo yskii ja korjausarvio 5000-8000€ pahimman skenaarion mukaan. Onneksi oli vain 200€ rele vika. Perustelin itselataava hybridiä itselle sillä, että sen pitäisi kuluttaa vähemmän tai saman verran, kuin perusbensaturbo, mutta ei olisi sitä turbon ongelmia tai dsg vikoja. Molemmat usemman tonnin tai melkein 10t keikkoja.
Itse päästelen Kia Optima PHEVillä ja uskalsin sellaisen ostaa kun en ole ikinä koskaan kuullut että näiden hybridijärjestelmässä/akussa olisi ollut kellään vikaa. Nyt on 100tkm rikki ja kuulemma 200tkm ajetussakin akku toimii vielä hyvin. Tästä on tosin jo polttiksen puolelle vaihdettu kerran puolia ja bensapumppu... Korealaisilla on sähköhommat hyvin hallussa, niin kuin Toyotalla/Lexuksella.
Mulla on kyllä sellainen perus bensalenkkarin ns. Mancrush tuohon Jesseen. Näitä kun olis suomessa enemmän? Klooneja miehestä? :D
Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Tuo viimeinen pätkä haastattelua menee bookmarkiksi jonka voi lähettää jokaiselle diesel/hypridisotapäällikölle!
Kiitoksia tästä, taas kerran timanttista kontsaa!
Ihan loistavaa tietoa Jesseltä! Tällaista katsoisi vaikka kuinka paljon, varmasti polttiksissakin olisi perattavaa😂
Viisaita ihmisiä Suomessa!! Hyvä video!! 👍
Huikeaa osaamista ja näkemystä - iso respect!
Tosi hyvä video. Yksi kysymys jäi: tarkoittaako lataussykli nyt sitten latauskertaa vai täyslatausta? Eli, kuluttaako lataaminen välillä 20%-80% yhtä paljon kuin 0-100%? Tämähän lienee se ydinkysymys, erityisesti lataushybridien suhteen.
Yksi ekvivalentti lataussykli on 0-100%, eli esim kaksi 20-70% latausta on yksi laskennallinen lataussykli.
Hienoa, että meillä on Suomessa tälläistä osaamista 💪 moni autonvalmistaja sais mennä jessen oppiin 👍
Erinomainen video taas😎💪
Nämä pienet parannukset kosteudenhallintaan sekä muutkin selkeät tyyppivikojen korjaukset kun saisi tehtyä takuun alaisuuteen heti uudesta saakka.
Joku voisi perustaa eu-laajuisen sähkäleiden endurance viripajan joka myöntäisi itse takuut uusille, itse parantamilleen sähkäleille.
Voishan siellä joku kosteusanturi ja tuuletus olla. Vähän kuten joissakin nykyajan talojen rossi pohjissa.
Hyvää ja tapeellista tietoa kuluttajalle❤
Olisi kiva tietää onko avattu akkuja tuon kosteuden poisto suodattimen lisäyksen jälkeen..ja miltä näyttänyt..uskon kyllä et toimii
Mutta porche maksaa, näin se vaan on. Ei ole köyhien hupeja, ja veikkaan ettei heitä juuri nämä ongelmat kiinnosta. Vaikka kaikkia pitäisi kiinnostaa ns. Ympäristön kannalta, että sähköautot olisivat ympäristöä säästäviä ja pitkäikäisiä.
Kiitos, tosi mielenkiintoista.
Jälleen kiitos tästä. Kun puhuttiin porschesta niin kyse ei varmaan ollut taycanista tai macanista vaan uskoisin että ihan ensimmäisen generaation pansu tai cayanne. Koska II generaatiossa on takuut vielä jäljellä joten yhtäkään tuskin on kokkolaan vielä eksynyt. Sama bemareissa, eli siinä kyse oli varmaan ekoja 330e tai 530e malleja. Tämän tyylisille korjaamoille on ihan jonkun vuoden sisään kyllä tultava merkittävä kasvu koska nämä tulevat muodostumaan ongelmaksi kun akkutakuun päättyvien määrä lisääntyy. No yleensä tarjonta tulee kohtaamaan kysynnän, ainakin pienellä viivellä. Osa uusistakin on varmasti jo kyteviä pommeja.
Juuri näin
Kiitos hyvästä videosta. Näitä syklimääriä ja akun kestoa kun pyöritellään niin olisi kiva nähdä video jossa käsiteltäisiin Toyotan Ei plugareita ja niiden akun kulumaa sillä niissä ei pureta ja ladata akkua 0-100 % välillä vaan purku ja latausväli on suppeampi. Kuinka monta sykliä sellaiset kestävät sillä varauksen purun syvyydellä (Depth of Discharge) on vaikutus käyttöikään.
Missään kai ei ole 0-100%, vaan ehkäpä yleisemmin koko kapasta käytössä 90%.
@@Jone911T Juurikin näin 👍🏻 Hyvä täsmennys, Labran syklitestit tehdään todellisella 0-100 % välillä
@@aaksu1993 kannattaa kattoa ”akkutohtorin” videot, myös Harrin kanavalla.
Nyt on kuivurin 🎉
hyvää duunia. uskaltaa ostaa nyt halvalla käytetyn 100tkm ajetun sähköauton kun on kohtuu lähellä korjaaja jos joskus tulee jotain ongelmia 🙂
Kuinka paljon vaikuttaa jos sähkäriä tai plugaria säilytetään ja ladataan lämpimässä/ puolilämpimässä sekä kuivahkossa tallissa/ hallissa?
Meillä on täällä Kokkolassa varmasti Suomen ensimmäinen NIO ET7, ja mietin että olis hyvä video kuin laitatte sen nosturille Jessen kanssa ja purkaatte vähän suojamuovia pois niin saadaan tietää miten premium Kiinalainen auto on rakennettu.😅
Laita viestiä! Kiinnostaa!
Kiitos fiksusta videosta👍🏻 Jäi mietityttämään mikä mahtoi olla Volvon akun huollon tarve?
Modulissa eristysvastusvika, eli vuotaa korkeajännitteen runkoon. Mutta yli 100tkm ajettu auto, jolloin yhden modulin vaihto on riski.
Jännä nähdä miten paljon lapsen vikoja ja säässtetty noissa akku autoissa oli sitten hybridi tai täys patteri auto.... Näkee hyvin että jos oot eka käyttäjä niin kaikki jyvin mutta toinen tai kolmas käyttäjä niin pommin ostaminen on todella varmaa... Samaa kyllä on polttomoottori autoissa mutta ei niin suurta tai niin herkkiä ikääntymiselle ja suolalle tai hapettumiselle.... Saa mielenkiinnolla odotella mihin tää maailma menee.. Mikä on se oikea ja "lopullinen" kulkupeli millä maailmaa tullaan tuhoon😊
On kyllä mielenkiintoista miten erilaisia ratkaisuja eri autonvalmistajat ovat toteuttaneet (ei oo standardeja millekkään yksittäisestä kennosta ylöspäin). Kaikissa on tietenkin parannettavaa.
Erittäin hyvät videot. Ja se selkeä kanta on se että sähköauto on se juttu.
Jesse on kyllä paras!!!
Nää on tärkeitä videoita. Näiden takia uskalsi itse ostaa enemmän ajetun sähköauton. Nykyään kun moduulien vaihtoa voidaan tehdä, niin vaihtui 260tkm ajettu volvo 280tkm Teslaan ja oon ollu tyytyväinen. Huollot ja korjaukset ollut niin paljon pienempiä, että tuli huomattavasti halvemmaksi.
Tolle kaverille välittömästi tuplapalkka.
Missä se jälkiasenteinen kuivauspatruuna oikein sijaitsee? Jäi mulle epäselväksi. Ilmeisesti jossain helposti saavutettavissa paikassa, jos kerran voi DIY-kuivata?
Nykyisin asennetaan takapenkin alle, josta se on helposti huollettavissa.
on on hienot systeemit, mut ethän myy yritystä parin vuoden päästä jonnekin ulkomaille, niin kuin Suomalaisissa innovaatio yrityksissä on tapana. 😁
Pistä tarjousta tuleen😅
Onko oikea tulkinta nyt nähdyn perusteella että ensimmäisten sukupolvien sähköautot ovat vielä jossakin määrin lastentautisia? Alan myös ymmärtää niitä jotka varmuuden vuoksi eivät rientäneet ostamaan sähköautoa heti ensimmäisessä aallossa.
Itse hankin n. Puoli vuotta sitten Toyota Prius (-18) plugarin ja nyt mittarissa on n. 180k. Ennen ostoani koitin netistä etsiä tietoa, enkä löytänyt moitteita tästä hybridiakusta.
Mietin vain, että kun nämä Toyotan plugarit toimivat ns. Itselataavina silloin, kun käyttäjä ei ole ladannut ajoakkua, niin vaikuttaako auton regeneroiva jarrutus lataussykleihin, koska sehän lataa ajossa jatkuvasti hybridiakkua 🤔
Onko tavallisella käyttäjällä mahdollisuus esim..obd2 lukijalla tutkia oman hybridiakun lataussyklien määrää?
Olisi kiva tietää ovatko Toyotan (plugari)hybridi akut yhtään sen luotettavampia kuin muiden valmistajien (esim. Omassa auto pyrkii jättämään hybridiakkuun sen 15% virtaa aina). Vai ovatko ne yhtä huonoja kuin muillakin?
Jos esim. Tämän Prius plugarin akku menettää ev rangea, eikö se toimi silti ns. Itselataavana (tämä auto nimittäin kuluttaa kaupunkiajossa todella vähän, vaikka ajoakkua ei olisi ladannutkaan)
Samaa mietin itse. Jos jokainen jarrutus/kiihdytys on 1 sykli, tulisi 3000 äkkiä täyteen. Kuitenkin Tojotan itselataavien hybridien akut tuntuu kestävän satojatuhansia km. Tai ei niistä ole yleisemmin huonoa mainetta ollut. Onko jokin akkutekniikka eri joka sen selittäisi?
Kokemus on osoittanut, että Toyotan Hybridit kestää hyvin 🙂
Nyt on Toyota ihmisiä liikenteessä :) Toyotan itselataavat-/täyshybridit kestävät melko hyvin, niissä on pitkä takuu ja ovat melko halpoja korjata takuun jälkeen, mutta eivät vähennä merkittävästi polttoaineenkulutusta (polttoaineen kulutus laskee keskimäärin vain 0.5-1 litraa/100 km). Hybridien idea olisi vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä merkittävästi. Esimerkiksi Toyota Yaris hybridi kuluttaa keskimäärin 4.5 l/100 km ja bensa-versio noin 5.5 l/100 km, joten en näe tässä merkittävää eroa. Lataus hybridi pääsee lähes tavoitteeseen, mutta… Kannattaa siirtyä suoraan täyssähköautoiluun….
Samaa mieltä.. Itellä oli vanha prius vm 2008 13 vuotta ..Ei siihen vikaa tullut, mutta olisi pitänyt täyssähköauto ostaa jo paljon aikaisemmin .. Mulla tulee noita syklejå 2 viikossa yleensä. Jos lataisi useammin ja vähemmän niin ehkä kestäisi kauemmin akku ? Toisaalta sata sykliä vuodessa on 30 vuotta akun kestoa 🤣🤣..Tai sitten vanhuus tulee vastaan nopeammin noissa. Säästöä syntyy kun kotona lataa kolmesataa kuukaudessa verrattuna bensaan..
Siis oliko tästä todettavissa, ettei käytettyä akkua voi korjata uusilla kennoilla/moduleilla? Että pitäisi löytää noin yhtä paljon käytetty varaosakenno/moduli?
Toki sinne voi uuden laittaa, mutta se ei ole paras tapa. Tällöin seuraavaksi huonoimman ja uuden modulin välille tulee nopeammin eroa, ja uusintakorjauksen riski kasvaa. Paljon parempi vaihtoehto laittaa saman kapasiteetin omaava paikalleen
@@KokkolanAutohuolto443Jos on läjäpäin hyväkuntoisia sopivia moduuleja/kennoja varastossa niin voisiko niitä sopivasti "vanhentaa" esim. lataamalla ja purkamalla lämpökaapissa?
@@Kempester Ehkä voisi, mutta ei välttämättä onnistuta vanhentamaan oikealla tavalla. Eli ehkä saadaan vauriota aikaiseksi ja kapasiteettia laskettua, mutta ominaisuudet tuskin samat kuin "luonnollisesti" vanhentuneella.
Tosiasia on se että jos modulit tai irtokennot standartoidaan samanäan muottiin kaikkien valmistajien kesken niin kehityskärsisi huimasti. Jos tuohon mentäisiin niin miksi ei polttomoottoreitakin voisi laittaa samaan muottiin? Puhumattakaan siitä että miten ihmeessä valmistajat pääsisivät sopuun siitä kenen patentoitua tekniikkaa käytettäisiin? Tiedät varmasti miksi kaikki tekevät omansa.
Näinhän se on. Mutta jos sovittaisiin vaikka 3 tai 5 v sykleistä, en usko että valtavasti kehitys kärsisi. Nyt tulee paljon akkuromua ja sen vuoksi vihreäsiirtymä on lähinnä vihreää vouhotusta eikä todellisuutta
Juu. Mutta, aika näyttää miten nuo kiinteän olomuodon akut mitä on oikeasti tulossa muuttaa tilannetta...
Vielä yks kysymys. Pienakkupuolella on vuosia ollut käytössä akku, mikä keskustelee akkulaturin kanssa "ihanteellisen latauskäyrän" normissa lataamisesta ja mittaa yhden latausjakson aikana suureita jopa 2 miljoonaa kertaa. Eli akku kertoo laturille: Näin lataat minut oikein ja saat parhaan määrän latauspurkusyklejä. Onko sähköautojen laturit tyypillisesti vain amppeereja tunkevia siten, että auton latausta valvova elektroniikka pelkästään ohjaa ja suojaa itse akkurakrennetta? Eiks kiinnostuksen tässä asiassa pitäis tulla akkuvalmistajalta ensisijaisesti ja sitten vasta auton valmistajalta? Mielenkiinto heräsi kun sähköauton akkulatureita on kymmeniltä eri valmistajilta eri tehoisina versioina?
Kyllä lataus on erittäin valvottua sähköautoissa. Auto aina pyytää laturilta sen millä virralla haluaa akkua ladata. Eli auton BMS sen määrittää juuri kuten kuvailit.
Koko videon tärkein kohta on mielestäni 5:46 - jos jokainen valmistaja käyttäisi vaikka tällaisia identtisiä pultattavia moduuleita mitä Mitsubishissä on, niin akkujen korjaaminen onnistuisi oikeasti helpostikin. Tuohon tarvitsisi vain speksata, että BMS:lle menevä johto tulee myös tuon pultin kautta eli moduuliin ei tule mitään lisäliittimiä edes tulevaisuudessa.
Ja jos tulevaisuudessa tulee uusia kemioita käyttöön, niin erilaisilla jännitetasoilla toimivat kennot voisivat olla yhä identtisen kokoisia, mutta vaikka värikoodattuna. Eli tällainen vihreä kenno olisi esimerkiksi NMC-kennoille ja LiFePo4-kennot voisivat olla vaikka oransseja, mutta fyysisesti identtisen kokoisia. Tällöin samat tälle järjestelmälle suunnitellut akkukotelot kelpaisivat myös tulevaisuuden kennoille, kun vain kennot ja BMS vaihdettaisiin uudempaan tekniikkaan.
Kunpa vain lainsäätäjätkin ymmärtäisivät tämän ongelman! Asia lyhyesti tiivistettynä kohdassa 7:45.
Kyllä se on niin helppoa bensa-autoilijan elämä kun ei tarvitse stressata yhtään noista loputtomista epävarmuuksista ja peloista mitä sähköautoilija on. Varmaan kiva kun ihmisen elämä keskittyy pelkkään taktikointiin miten milloinkin pystyy matkustamaan. Helsingin keskustassakin on varmaan tosi kiva elää sähköautolla. Tällainen ei ole kestävää kehitystä vaan todella hölmöä. Sitten kiinalaiset nälkäpalkalla ja ruoska tekevät länsimaisille rikkaille mineraaleja ja Kongon pojat louhivat dollarin päiväpalkalla.
Ei ole sähköautolla ajo yhtään sen vaikeampaa, kuin kännykän käyttö ja lataaminen. Ilmeisesti sulle tulee siitäkin stressiä, kun alkaa prosentit laskemaan lähelle nollaa ja täytyyy etsiä pistorasia mihin sen saa tökättyä lataukseen.
@@mr.wizeguy8995 no totta kai se hankala tilanne on kun joutuu jatkuvasti lataamaan kaikkia laitteita kännykkää kelloa taskulamppua sitten vielä autoa niin kyllä se tekee elämästä katkonaiset kuin se että käyt kerran kahdessa viikossa tankkaamassa kaksi minuuttia. Tuo on aivan selvä asia eikö niin. Puhumattakaan kaikesta muusta mitä sitten tulee kun et ole varma mitä hintoja on jossain latausasemalla tai millä siellä maksetaan tai toimiiko se ja onko pakkasta ja kylmä ja latautuuko kylmä akku vai toimiiko siinä on miljoona asiaa
@@pekdeEi muuta, kuin bensaa tankkiin sitten ja kovaa ajoa jos näinkin helpot asiat ahdistaa.
Autoilu on niin henkilökohtainen asia. Sähköautoje. hinnat ovat järjettömiä, ei niillä ratkaista tavallisen ihmisen autoilun tarpeita. Alle 10 tonnin saa sisäänajetun Mersun dieselin, jolla ajelee satoja tuhansia.
@@ariniemi1230Ei kai dieseliä kannata enää ostaa edes käytetynä ellei vetele kiimaliiteriä harvasen viikko. Moni bensakone menee samoihin kulutuslukemiin ja ei tarvi maksaa dieselveroja. Ja pumppuhinnat molemmille aineilla on melkein samat.
Ja jos ajaa todella paljon vuodessa niin paljon kalliimpi sähköauto ei ainakaan ole sen kalliimpi, kuin loppuun ajettu vanha diesel ja saa ajaa uudella autolla.
Tuota ilman kuivausta ehdin minäkin ehdottaa kun ilmeni miten suuri ongelma se on. Sen jatkeena siinä voisi olla ilmarakko jossa sama kuiva ilma olisi hengittää ja silikaatti varmistaisi. Pieni ylipaine varmisrtaisi ettei ilmaa meniusi muualta sisään.
Aivan, mutta kestävää ilmarakkoa voi olla vaikea tehdä, koska sen pitää joustaa. Selvittämisen arvoinen idea kuitenkin.
@@velisvideos6208 Se on tuotekehitystä. Tuskin materiaalit loppuu ja vaihtovälikään niin pitkä tarvise olla. Turvallisuuttakin se edistää.
Mielenkiintoinen aihe. ScanMyTesla sovelluksella olen seurannut Model Y:n LFP-akun jänniteiden käyttäytymistä, niin akun ollessa tyhjä tai täynnä alkavat kennojänniteiden mV erot kasvaa. Täytyypä seurata ovatko kyseessä aina samat moduulit, jotka eroavat eniten.
Juuri noin ne käyttäytyy. Ääripäissä erot tulee esiin.
Tarkoitetaanko yhdellä syklillä lähes tyhjästä täyteen lataamista vai onko sykli myös vaikka puolitäydestä täyteen? Eli siis kannattaako yrittää ajaa aina lähes tyhjäksi ja sit vasta ladata täyteen.
Jos akulla pääsee esim. 300km niin se on se sykli latasit sitten vaikka useamman kerran.
@@maket8658 Kiitos tiedosta.
Kyl nyt tais käydä niin että seuraavaksi meidän talouteen tulee sähköauto.
1 sykli on tyhjästä täyteen. Ei kannata ajaa tarkoituksella tyhjäksi ennen latausta, mutta lyhyen rangen hybridillä niin taitaa usein käydä.
Kiitos!
Kiitos!!!
Ikävä tosiasia on se että sähköautojen akuille väärä paikka on sijaita alhaalla pohjassa, koska siellä ne altistuvat vedelle, suolalle, pohjakolhuille ja pienet peltikolaritkin taitavat edellyttää vähintäänkin akun tarkistamista, korjaamista tai jopa kokonaan vaihtoa.
Se on sähköpyörän akuissa sama homma että ne pistehitsatut liuskat tahtoo ruostua ku tulee lämpötila vaihtelua. Hyvä välillä aukoa suojakuorta ja laittaa vähän öljyä pintoihin. Iteki joutunut korjata ruosteisia liuskoja juottamalla johtoa tilalle.
Joka sote-alueelle pitäisi saada vähintäänkin yksi "Kokkolan autohuolto", jotta kapasiteetti riittäisi vastaamaan nykyiseen ja varsinkin tulevaan kysyntään.
Talveksi lämpöeriste/kolhusuoja akun pohjaan.
Olisikin liian helppoa mikäli akut olisi standardisoitu kuten Jesse ehdotti. Ei markkinatalous sellaista halua 😁
Jessee jo pitkään seuraillu.. joskus kiero mieleni on miettinyt, että jos Jesse alkas rantojenmieheks sillä olis otollinen ääni siihen. Tulis oikein viimesen päälle viskibasso. Mutta vahva veikkaus, että Jesse pysyy noissa hommissa.
Onhan Jesse jo vesijettirantojen mies!
@@HARRISALOnäin on. Vaihdetaan termi puistokemisti😮
Tähän pitäisi saada englanninkieliset tekstit, niin muu maailmakin saisi hyvää tietoa ongelmista.
Siinä on!
Kyllä muu maailma tietä näistä ongelmista, Suomessa ollaan pahasti jäljessä taas kerran.
tubissa löytyy tosi paljoon jenkeistä ja englannista ja muu maailmasta.
@@juhaah no purkele! Onpa hyvä, ei tullu ite edes tsekattua 😄
@@jone8626Osien vaihtamia löytyy kyllä paljon. Korjaajia kuin Jesse löytyy todella vähän😊
Luuletko että hän on ainut asiantuntija maailmassa?
Terve Vastaako 2 osalataussykliä yhtä tyhjästä täydeksi lataussykliä vai miten tässä matematiikka pelaa?
Minun käsitys on, että ei. Riippuu monesta seikasta miten syklistä akku kuluu. Yleistäen ylä- ja alapäässä akku kuluu eniten. Keskivälillä vähiten. Yleistykset kuitenkin ongelmallisia kai, kun kemiat ja nesteet eroo, sekä myös akun lämmönhallinta jne. Kantsii tsekata ”akkutohtori” videot.
Jos akkua ladataan esim 20-70 välissä, niin se ei ole ihan 0,5 sykliä. Juurikin nuo ääripäät kuluttaa akkua enemmän.
10:38 Se LFP akun purku tai kunto 5 vuoden jälkeen. Model 3/y takamoottorin kunto myös 100tKm jälkeen myös kiinnostaisi. Kun isompaa S moottoreita tulee vuotavana korjaukseen, onko 3/y samaa ongelmaa
Ei ole samaa ongelmaa 3 ja Y moottoreissa, täysin eri rakenne.
@@KokkolanAutohuolto443 jep, kiinnostaisi mikä niissä hajoaa
Hybridi= molemman tekniikan riskit
Jesse osaa hommansa 👍
Erittäin hyvää dataa. Kia ja Toyota akku video olisi hienoa myös nähdä. Niissä lienee myös ongelmia. Kuulin että Kiassa ei ole lainkaan maadoitus rengasta. Hitsaa vaihteistossa koko ajan
Missään ei ole ollut Toyota akuista juttua. Liekkö niin hyviä sitten?
Niin ne Toyotan hybridit on itsestään latautuva, eikä plugin ladattavia. Mutta kuitenkin naapurin prius 15 vuotta vanha ajettu yli 400000 ja hybridi järjestelmälle tarvinnut ikinä tehdä mitään
@@juise311Plugin ladattavia malleja löytyy myös Toyotalta, ollut jo useampia vuosia
@@Ämtee-m4ltojo on hirveän huono sähköauto Suomeen/pakkaseen, latautuu huonosti. Ei kannata
@@frspp itselläni on bz4x ja olet oikeassa huonoa on talvi latautuminen. Olen yrittänyt etsiä toyotan tekemistä akuista mitenkä kestää mutta missään ei ole ollut hajoamisista juttua.
Varmaksi voi sanoa mutta luultavasti niitten kennojen hitsaukseen käytetään spot hitsausta ja se liuska on nikkeliä
27:20 Pilalle menneestä lyijyakustakin saa karkeasti euron per kilogramma kun vie sen kierrätykseen, mutta sähköauton akusta pitää maksaa hävityspalkkiota, joku suostuu ottamaan sen vastaan. Sellaista kierrätystä...
Jesse on selvästi edelläkävijä tällä alalla. Itse tuumin mikä mahtaa olla paras liiketoimintamalli tämän tyyppiselle bisnikselle. Ei tunnu olevan kovin kannattavalta hankkia iso varasto josta vain joku osa siellä täällä voi hyödyntää??
Tämä on meille iso haaste, mutta pakko hommata moduleita paljon jos meinaa näitä korjata. Asiakkaalle se näkyy hinnassa, ei voida myydä yhtä modulia "yhden hinnalla". Vaan muodostettava hinta kokonaisuudesta. Toki pyrittävä siihen että silti olisi merkittävästi edullisempi kuin uusi moduli.
@@KokkolanAutohuolto443 Ymmärrän. Kiitos vastauksesta👍
Akkujen standardisointiahan suunniteltiin 20v sitten, kun sähköautojen valmistus alkoi nostaa päätään autovalmistajien keskuudessa, mutta autovalmistajat eivät siihen halunneet ryhtyä...
Varmasti näin. Harmi homma, nyt tulee paljon litiumakkuromua tulevina vuosina.
miksi täälä ei keskustella takuuajan jälkeisten korjausten kustannuksista etenkin sähköauton osalta ymmärtääkseni hajoavia osia niissä on vähemmän kuin polttomoottoriautoissa mutta maksavat hajotessaan poskettomasti enemmän + isommat kulut ja vakuutukset....eihän tämä vaikuta tietenkään heihin joilla on varaa ostaa uusi auto mutta käytettyjen ostajat saattavat joutua liriin jos sähköauto lakkaakin toimimasta ja kun toistaiseksi joka kylältä löytyy useita jotta osaavat korjata perinteisiä polttomoottoriautoja ..
Akun kunnon pystyy mittalaitteilla helposti määrittämään. Pakoputkiauton moottorin, vaihdelaatikon jne kunnon selvittäminen on paljon vaikeampaa.
Aika vanha pakoputkiauto saa olla, että kaikki kyläsepät niitä korjailee. Uudemmat autot vaati koneet ja laitteet, että kaikki vikakoodit saa luettua ja nollattua.
Eikä tuo ainakaan pidä paikkaansa, että vakuutus on kalliimpi ellei vertaa johonkin 15 vuotta vanhaan autoon ja ominaisuuksiltaa aivan erilaista autoa.
Huoltojen hinnat tippuu sitä rataa, kun muut kuin merkkihuollot oppii korjaamaan sähköautoja. Vastahan uutisoitiin jonkin uuden bensa-auton moottorin maksavan 10-20k€.
Akkukorjauskin Model S Teslaan se 5k€. Ennakoivasti huoltaen harvemmin tarttiis tehdäkään.
@@mr.wizeguy8995Kyllä nuo vakuutuksien erot aika suurilta vaikuttavat. Sekä minulla että vaimolla on vuosimallin 2021 auto. ProCeedin vakuutus on 600-700 vuodessa ja Nirolla reilut 1000 euroa vuodessa. Molemmilla täydet bonukset eikä mitään asiakkuusalennuksia.
@@mikaliuska1385Ei ole tehoiltaan vastaava auto, vaikka kooltaan lähes sama. Tehokkaammassa autossa on aina kalliimpi vakuutus.
Vakuuta tehokkaampi bensa tai diesel niin vakuutumaksu on sama ellei jopa kalliimpi.
@@mr.wizeguy8995 117 kW ja 150 kW. Ei todellakaan tule ero noin pienestä niin, että vakuutusmaksut lähes tuplaantuu.
Sähköautoissa on kahdenlaisia akkuja. On niitä, joissa on jo vettä, ja niitä joissa ei vielä ole vettä. Tikittäviä aikapommeja Suomen olosuhteissa.
Samoin Vesilahdessa on peurakolarin ajaneita ja ei vielä peurakolarin ajaneita. Jos sata vuotta ajaa, niin varmaan joskus kosahtaa.
Tuossa korostaisin vielä enemmän käyttötarkoitusta kun puhutaan erityyppisistä autoista. Itselle hybridi on vaivattomin vaihtoehto. 3-4 kertaa viikossa lataan lyhyitä kaupunki/työreissuja varten, ja pari kertaa kuukaudessa tulee 500km reissu joka hoituu helposti polttomoottorin ja sähkön yhteisvoimin. Kun ajattelee auton hankintahintaa niin hybridi on kokonaisuutena edullisin minun tapauksessa. Oletuksena tietysti että haluaa ajaa mukavalla ja hiljaisella autolla.
Sähköautolla ajaminen poikkeaisi niin, että sitä pitäisi kotona ladata paljon harvemmin, esimerkiksi kerran kahdessa viikossa. 500 kilometrin matkalla todennäköisesti tarvitsee pitää yksi WC-tauko ja siihen menevä 15 minuuttia riittää auton lataukseen, jos on vaikka talvi ja auto tarvitsee lisää latausta.
Hankintahintaan en ota kantaa, mutta sähköautolla säästää polttoaineiden lisäksi myös huolloissa. Sillä kattaa myös korkeamman hinnan tai arvonaleneman. Sähköauto on tietenkin myös hiljaisempi kuin hybridi.
@@-Xzoom- vähän haluan saivarrella tuosta hiljaisuudesta, esim. Teslat on usein meluisampia kuin monet polttikset.
@@-Xzoom- minulla se 500km koostuu 250km yhteen suuntaan, ja perillä ei latausmahdollisuutta. Siksi hybridi helpompi, sen 250km kun porhaltaa mielellään pysähtymättä. Mutta auton voi jokainen valita tarpeen ja mieltymyksen mukaan 🙂
@@vanmiten8 vuotta olen sähköautolla ajanut, jonka kantama enintään 120 km täydellä akulla. Hyvin on tehty 200 km matkoja, missä ei ole latausmahdollisuutta kohteessa. Nykysähköautoilla ei ole mikään ongelma pitää pieni tauko jossakin matkan varrella.
@@vanmitenJep, jokainen valitsee itselleen sopivan. Minulle tulee paljon lyhyitä paikallisia matkoja, pidempiä matkoja yhteen suuntaan kuin se 250 km ja sitten 3000 - 6000 kilometrin reissuja. Siksi siis sähköauto. Enkä edes kuvittele, että ladata voisi aina jossain päätepisteessä. Pari sähköautoa on kustannustehokkain vaihtoehto.
Miljoona kilsaa yhdellä akulla kuulostaa jo ihan kohtuulliselta kestolta akulle!
Onnea vain siihen patenttihakemukseen ja eikun vai jatkokehitystarpeita, kun kokemusta kertyy.
Tähän saattaa olla jo vastaus…
Onko uusissa M3/Y edelleen kosteuden kondensoitumis ongelma akuissa?
Onkohan niin, että sama juttu kaikilla valmistajilla?
th-cam.com/video/d5Jx8G-Xm00/w-d-xo.html
Asiaa 👍
Jos akkutakuu on useimmilla merkeillä 160tkm, niin jotenkin vaikea uskoa videon lopussa olevia syklioletuksia plugin hybrididejä kohtaan..?
Hybridin syklit riippuu täysin käyttäjästä, on niitäkin jotka ei paljon lataile vaan ajaa bensalla. Valmistaja mitoittaa takuun jonkun olettamansa keskiarvokäyttäjän mukaan. Luulisin että sykli per ajopäivä on aika normaali koska yöllä kotona lataus on helpointa, 3000 sykliä riittäisi siten n. 10 vuodeksi koska aivan joka päivä ei ajeta.
Perinteistä datan vääristelyä Jesseltä. Olettaa että Plugarilla ei ajettaisiin ollenkaan polttomoottorilla.
Mitä, jos plugari ei lataa ollenkaan? Niin kauanko akku silloin kestää.
3000 sykliä.
Sähkön piti olla niin huoleton ja huolto vapaa.
Vrt. Polttis niin kyllä, on huoletonta. Varsinkin tesla m3 ja mY (Ei siis hybridit)
Huolto vapaa ja korjaus vapaa on kaksi eri asiaa
Et katsonut loppuun?
@@jonssoni700 katsoin, mutta muistatko miten näitä mainostettiin se kaksi vuotta sitten?
@@Tippis. Sähköautoja? En muista.
Minä kuulin videolta että sähköautot ovat vähävikaisempia ja yksinkertaisempia.
Nyt oli kyllä rahanarvoinen video, meinasin vaihtaa kakkosauton hybridiin, mutta onneksi näin tämän videon. Harva hybridin ostaja on tajunnut miten pieniakkuisen auton lataussyklit tulee nopeasti täyteen esim. kotona lataa ja sit työpaikalla vielä eli kaksi 100% latausta päivässä, viidessä vuodessa auto paalikunnossa. Voi vain kuvitella miten toyotan 1kWh akku kestää, jota moottori lataa jatkuvasti, huh, huh…
@@pete-iu5ol Toyota käyttää samaa akkukemiaa kuin Nokia puhelimissa aikoinaan eli Ni-MH, kestää 6000 sykliä eli tuplat noihin muihin hybrideihin verrattuna. Naapuri kehui että heidän Yaris hybridin akku riittää roskakatokselta kotioven eteen ja polttoainekulutus sama kuin aiemmassa polttis Yariksessa eli taitaa siinä olla salaisuus, että kestävät muita hybridejä pidempään. Itse luokittelen toyotan puhtaasti ”sähköauto” myyntikusetukseksi.
@@pete-iu5olNo ehkä tuosta jäi huomioimatta liikkeellelähdöt joihin energia otetaan pääasiassa jarrutuksista, mutta matka-ajossa mennään 99% polttoaineella. Kaupunkiajossa enemmän jarrutuksia ja liikkeellelähtöjä niin siinä pieni apu perinteiseen polttikseen verrattuna. Kaupunkiajo juuri pahin akuille eli kaupunkitaksit kannattaa kiertää kaukaa.
Toyota Yaris hybridin akun koko on 0.9 kWh ja muiden mallien vastaava akun koko vaihtelee 1-1.5 kWh tienoilla. Täten Toyotan hybridi auto ei voi liikkua kuin muutamia kymmeniä metrejä pelkällä sähköllä. Muutoin auto liikkuu polttomoottorilla. Esimerkiksi Yaris hybridin keskikulutus on noin 4-4.5 l/100 km, joka on paljon pienelle ja kevyelle autolle.
Toyotan 0.9 kWh akun hinta on noin 1500-2000 € vaihtotöineen, joten ei ihme, että Toyota lupaa noin pienelle ja halvalle akulle takuuta 10 vuotta ja 350 000 km. Näin saadaan myös akkuviat pysymään julkisuudesta poissa. Tuttava olisi ottanut koeajoon Toyota Yaris hybridin, mutta ei saanut, koska tämä oli jouduttu hinaamaan Toyotan pihaan.
14-25 kWh/100 km on keskikulutus sähköllä ajettaessa kaikissa sähköautoissa. Joten hybridiautossa tulee olla vähintään 15-20 kWh akku, jotta 100 km on edes jollain kelillä mahdollista päästä sähköllä.
Se energian talteenotto esimerkiksi jarruttaessa on lähes kaikissa lataus hybrideissä ja täyssähköautoissa. Pelkällä energian talteenotolla ja pienellä akulla ei kovin montaa metriä sähköllä vain liikuta.
Ps. Lataus hybridi on oikea hybridi, koska sillä pystyy oikeasti sähköllä ajamaan 20-70 km.
Voidaan karkesti arvioida montako prosenttia ajosta voi olla sähköllä yariksen tapauksessa. Toyotan akkumoduleille luvataan 6000 täyssykliä optimiolosuhteissa, joka vastaa 6000 kWh energiaa 1 kWh kokoisella akulla. Jos Yariksen kokoinen auto kuluttaisi 15 kWh/100 km tämä vastaisi 40tkm täyssähköllä ajoa. Karkeasti voidaan sanoa että jos takuu 350tkm, niin Toyota olettaa että ajosta enintään 10% voi olla sähköllä ajoa, joka varmasti totta. Jos ajosta 10% olisi sähköllä esim. kaupungissa, niin tämä tarkottaisi vain 10% säästöä kulutuksessa ~ 0,5l / 100km (bensa yaris ~ 5l / 100km), joka sekin pieni etu. Loppuyhteentulemana: aivan turha auto eikä mitään säästöä täyspolttikseen verrattuna, kallista tekniikkaa turhan vuoksi.
@@jtamm4021mulla on tässä edessä vuoden -2019 Tekniikan maailman autovertailu, jossa mukana Skoda Octavia, Nissan Qashqai, Toyota Corolla, Ford Focus ja Kia Proceed.
Maantie kulutus testissä Itselataava Corolla Hybrid kulutti 4.3l/100km, toiseksi paras Octavia 4.8l. Eniten kulutti Kia 5.5l, muut siinä välillä. Kaupunkiajossa Corolla kulutti 4.7l/100km, toiseksi paras Octavia 7L/100km, ja huonoin Focus 8.4litraa. Minusta Toyotan hybridi tekniikka säästää merkittävästi polttoainetta ja lisäksi ovat todistetusti toimivia suomen olosuhteissa. Alkuperäisissä12v akuissa oli jossain vaiheessa laatu ongelmia, ja hinaustarpeita tuli niiden takia, mutta Toyota on niitä vaihtanut parempiin takuuajan jälkeenkin ja ongelmat takana päin. Ei ole ihme, että näitä Corollia on myyty paljon. Käytettyjä, joissa vielä paljon huolettomia kilometrejä edessä, saa reilulla 20te, versus uudet sähköautot, joiden hinnat on 45-65te!
Ei suomalaiset kuluttajat tyhmiä ole😊
Hienoa kuulla ammattimiestä, eikä pelkästään fiiliksellä vetäviä.
Ilmankuivain ja akun pieni ylipaineistus ni ei pääse kosteus ongelmaksi.
Hieman jäin miettimään, että miten meillä olosuhteet olisivat akkukotelon sisäpuolisen kosteuden kannalta huonommat kuin etelämmässä. Talvellahan ulkoilma on pakkasella todella kuivaa, vaikka suhteellinen ilmankosteus onkin hyvin korkea. Ulkoilmaa kun lämmittää suhteellinen kosteus laskee ja siten kastepistekin laskee entisestään. Lisäksi akkua ei koskaan esim. Teslassa päästetä täysin kylmäksi, eli jos akkukotelon ulko- ja sisäpuolisen ilman absoluuttinen kosteus on sama, on akkukotelon sisäpuolella lämpimämmästä pinnasta johtuen suhteellinen kosteus matalampi, ja siten kastepistettä ei saavuteta (eli ei kondensoi). Vai onko kondensoitumisongelma enemmänkin "välikelillä" tapahtuvaa, eli ulkoilman ja akkupaketin sisäpintojen välillä ei lämpötilaeroa, sekä lisäksi tiestä lentävä vesi, räntä ja lumi aiheuttavat ylimääräistä kosteusrasitusta, mikä siirtyy joko suoraan akkukotelon sisälle sellaisenaan tai kosteampana ilmana?
Videolta ymmärsin että kondesiota tapahtuu kun akkumoduuli lämpeää jää akkupaketin sisäpinta jää kylemmmäksi kuin moduuli ja akkupaketin sisäpuolella oleva kosteus kondensoituu akkukoteloon.
”akkua ei koskaan esim. Teslassa päästetä täysin kylmäksi,” onko lähdettä? Jos auto seisoo viikon sydäntalvella kun pakkasta on koko ajan vähintään -15 c (normi joulu-tammikuu) eikä auto ole laturissa nii kaisse akku kylmettyy?
@@frsppJoo voihan se olla, että kun ei ole laturissa ei akkuakaan lämmitetä. Vaan suositus on pitää auto aina piuhan nokassa. Järkevämpää monestakin syystä. Meillä tosin talvisin sähkis +18 C tallissa ja maalämmöllä lämpeää. No on se siltikin aina laturissa kiinni 😊
Mihin tuo 2,5kW teho hävitetään kun akkua testataan testerillä? Lämmöksi harakoille? Eikö se kannattaisi ottaa talteen?
Tuolla korjaamollahan voisi olla sauna kokoajan lämpimänä pelkästään noilla purkutehoilla 😆
Olin tulossa kysymään ihan samaa.
Se tuutataan takaisin verkkoon 90%. Eli ei lämmöksi paljoa.
Tällä laitteella saadaan tosiaan syötettyä purettava virta takaisin verkkoon erittäin hyvällä hyötysuhteella.
Siis ei suomen oloihin
No, katso video uudelleen...
Joo.Missäänhän muualla maailmassa ei ole samanlaisia kelejä kuin Suomessa .😊
Silicageeli, eli kansankielellä donotiitti.
bensaa suonissa ;)
Puhutaan uusista autoista, mutta Suomessa auton vuosikerta on keskimäärin 13v vanhaa.
Mitä akusto sanoo 13v kuluttua, vaikka syklejä olisikin vähän?
Akusto kun on myös vuosikerta tavaraa.
Noita BMW:n moduleita on kolmea eri variaatiota kapasiteeltiltaan ja kahta eri jännitetasoltaan. Täysin päällepäin samannäköisiä ja kokoisia. Vois erehdyksissään siis asentaa ristiin jolloin voi käydä jännät🙂
Erilaiset BMS liittimet, ei mene ihan vahingossa ristiin.
Kannattaisi vihreät sitoa jakkaraan kiinni ja pakottaa katsomaan tämä. En sillä etteikö sähköautoilu olisi tulevaisuutta. Mutta liika hosuminen väkisin dumppaamalla ei ole järkevä tekniikka kehittyy kyllä. Sinänsä vähän epäilen että ottaako joku muu tekniikka sittenkin vallan. Koko maailman säköautoiluksi muuttaminen on mahdoton.
Juu. Itselleni tuli videosta hyvin selväksi, että jopa alkupään sähköautojen akut, jotka muistuttavat enemmän tai vähemmän prototyyppejä, ovat hyvin korjattavissa. Ja ammattilaisen kokemuksen avulla punnittu näkemys oli, että polttikset kuuluvat menneeseen maailmaan, ja hybrideihin ei kannata sekaantua.
En usko, että nämä tiedot vihreille kovin järkyttäviä olisi.
@@pete-iu5olEn tiedä mistä puhut. Tän videon kommenteissa pitäisi varmaan puhua tästä videosta.
Pahahan se on bensa / diesel autolla ajella ku öljy loppuu…
Eli sitten saa vapaasti valita, sähkö, hevonen, vai polkupyörä…
Ei vielä minun eliniän aikana, mutta seuraavien sukupolvien kyllä. Kunhan Venäjä Ukraina sota päättyy nii. Bensan hinta tippuu alle kahden euron… pysyy siellä kolmesta viiteen vuoteen ja sitten ammutaan ylöspäin kolmen euron pintaan. Ehkä ylemmäs jos haittaveroja lisätään.
Kolme / neljä euroa litralta vielä jaksaa maksaa, mutta kun sen yli menee, pitää ruveta harkitsemaan noita kolmea muuta vaihtoehtoa. Itselle hevonen ei sovi, joten jäljelle jää siinä vaiheessa polkupyörä tai sähkäri. Kattoo sitten kumpi tulee hommattua. Ehkä itse selviää siihen ikään, ettei lääkäri enää myönnä jatkoa ajokortille, ennenkuin tuohon päästään. Toivotaan niin.
@@pete-iu5ol
areena.yle.fi/1-66674188
Helvetin kallista onneksi saa vielä vanhoja polttiksia...nuin köyhäkin ajelee
Ainakin minulle oli halvempi ostaa käytetty sähköauto kuin maksaa polttiksen korjauskuluja. 8 vuotta halpaa ajoa sähköautolla.
Köyhällä on varaa maksaa 3-5 € / litra!
😂
Sitä aikaa odotellessa…
@@cristianseres1353Bensa Avensiksella nyt 14vuotta putkeen ajaneena, aina ihmettelen näitä korkeiden korjauskulujen valittajia😅
Tosin teen itse huollot ja korjaukset, mutta silti. Tuohon Avensikseen saa todella edullisesti osia, silloin harvoin kun siihen jotain on joutunut uusimaan. Voihan olla että todellisuus VAG:leirissä näyttää erilaiselta 🤔
Painotus sanalla "vanhoja".
@@haukionkannel ja luulet että sähköautolla ajo pysyy halpana Suomessa 🥳🤣
Suositus on siis sähköauto.
Missä kaikki toyota akut. ☺️
Kierrätyksessä. Lyijystä saa hyvän hinnan.
miten Toyota vs tesla, bmw, mitsu? onko jotain merkkiä minkä akut pettää?
0,5€ kilo saanut akkuista kun romuttamolle myynyt
Kyllä normaaleista lyijyakuista. Mutta koitappa viedä sähköauton litiumakkuja.