Eksperiment Boliglån: Første ekstra-betaling

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ม.ค. 2020
  • Hvordan påvirker 1200 kr ekstra boliglånet? Her ser dere tallene og hvordan jeg spoiler har spart 400 kr i renter.
    Instagram: / voksentilslutt
    Facebook: / voksentilslutt
    Blogg: voksentilslutt.blogg.no/
    #eksperimentboliglån #boliglån #ekstrabetaling

ความคิดเห็น • 3

  • @xim83
    @xim83 4 ปีที่แล้ว

    Har du hørt om den strategien: th-cam.com/video/4GonTct2WMk/w-d-xo.html
    Kan det fungere her i Norge?

    • @IngriddenDigre
      @IngriddenDigre  4 ปีที่แล้ว +1

      Hei Timo.
      Nei, jeg hadde ikke hørt om dette før, tusen takk for tipset. Det har gitt meg mye å tenke på. Og jeg har lært mye. Siden jeg er skeptisk til avhengighet av kredittkort, er jeg også naturlig skeptisk til å bruke kredittkortet for å betale ned boliglånet. Matematikken i videoen virker som om det stemmer og det er noen ting som skremmer. :-)
      1: 6 % på boliglån som ikke er 6 % til å begynne med, stemmer. Ser man bare på de fire første årene av et boliglån, betaler man mer enn 6 %. Jeg bruker ca 45 % av betalingen min for boliglånet på renter. Er man enig i at mange refinansierer når det er gått 4 år, slik at man begynner betalingen på nytt igjen, betaler man bare mer og mer i renter. Dette er allikevel ikke nødvendigvis noe som er en selvfølge. Jo mer du får betalt på boliglånet direkte (ekstra betalinger) og jo tidligere du får begynt, jo mer sparer du.
      2: Det som gjør meg skeptisk/skremmer meg er kredittgrensen på kortet hennes. 15.000 dollar, er ca 150.000 kr. Vel litt mindre, men allikevel. Nå snakker jeg ikke med mange venner om hva kredittgrensen deres er på kredittkortene deres men min oppfatning er at det bare er de som reiser mye og har mange kunder som man tar med seg på restaurant og slik, som har så høy kredittgrense på kredittkortene sine. Dette er også et problem, nå som vi har gjeldsregister. Kredittgrensen på kortene våre, uavhengig om vi faktisk har brukt penger eller saldo står i 0, er registrert som et aktivt lån, og dermed vil det bidra til lavere lån andre steder, senere.
      3: Jeg vil også påpeke lønnen hun går ut i fra. Det hun går ut i fra er en lønn som er utbetalt 60.000 dollar i året, rett under 600.000 kr i året. UTBETALT. Jeg har utbetalt under halvparten av dette, så tallene må vi ta litt med en klype salt.
      4: Jeg er usikker på hvor lett det er å betale boliglån med kredittkort. Jeg undersøkte litt, og det ser ut som om noen kredittkort lar deg overføre penger til andre kontoer og regninger, uten å ha gebyr.
      5: Utregningen hennes belager seg på å ikke spare noe som helst for fremtiden. Verken sparing eller investering.. Det syns jeg også er litt skummelt.
      Konklusjon:
      Dette ser ut som en metode som matematisk fungerer. Jeg kunne ha brukt mitt 20.000 kr kredittkort (eller tatt et lavere forbrukslån) og ikke hatt samme effektive resultat som i videoen, men noe lignende. Jeg har ikke regnet helt 100 % på tallene selvfølgelig, men skulle jeg brukt 1 år på å betale tilbake 20.000 kr, koster dette 2700 kr. Jeg må derfor være sikker på at det å betale 20.000 kr ekstra, vil spare meg mer i renter enn 2700 kr. Siden 1200 kr ekstra i en måned, sparer 470 kr og ganger jeg dette med 12, blir litt under 5600 kr, bør 20.000 kr på en gang, spare mer enn dette... Så kommer poenget:
      Personlig økonomi er 80 % adferd, 20 % logikk (dvs matematikk). Med å bruke kredittkortet/forbrukslån, øker du risikoen din. Jeg vil stadig gå å uroe meg for en større uventet utgift, om dette vil være begynnelsen på et skråplan, og vil kunne miste nattesøvn av dette. Så spørsmålet er, er det verdt det? Et alternativ er å redusere hvor mye jeg har i buffer, og heller redusere med dette. Reduksjon av buffer er allikevel bare et en gangs mulighet, så det vil ikke være helt det samme.
      Det ble et veldig langt svar, men det er fordi jeg har virkelig fått noe å tenke på med denne videoen. Jeg setter utrolig pris på forslaget ditt. Det er som sagt to ting som kan gjøre det problematisk i Norge: Gjeldsregisteret og hvorvidt man kan ta penger ut fra et kredittkort til bankkonto, uten ekstra gebyrer. Ellers tror jeg matematikken fungerer som sagt. :-)
      Allikevel, tusen takk for dette. Jeg har lært masse og fått mye å tenke på!

    • @klaaje
      @klaaje ปีที่แล้ว

      @@IngriddenDigre Hei, jeg snublet over denne videoen nylig og har kikket på denne metoden også. Det jeg tror hadde vært en grei løsning som er lik hennes er å ha rammelån og betalt så mye av lønna som mulig og ha bufferen sin i rammelånet med mål å nedbetale boliglånet og kvitte seg med rammelånet tilslutt.