Kiitos paljon. Tämä oli mun ehdotus. Tämä oli todella mielenkiintoinen juttu. En olisi uskonut, että näin monta ihmistä tarvitaan. Oma veikkaus olisi ollut 60-80. Yksi ryhmä tuli itselleni vielä mieleen eli ne tyypit, jotka suihkuttavat jäätymisenestoainetta siipiin. Ainakin Helsingissä näitä on paljon talvisin.
Tapion tulisi ihan saada tästä harrastuksestaan tunnustusta reilusti. Niin paljon tietoa ja taitoa välittyy näistä videoista. Hän tekee todella hienoa työtä ilmailualan eteen. Kyllä näkyy Tapiosta se että se mitä tehdään, tehdään kunnolla ja pieteetillä. Ilo katsoa näitä stooreja. 🙏🏻
Mä tein nuorena opiskelijana, siis n. 20v sitten, töitä Helsinki-Vantaalla ollen mm. yösiivooja eli meidän tiimi teki vähän isompia siivouksia yön aikana kuin mitä päivällä ehdittiin lentojen välissä tekemään. Kyllä siellä vilinää ja vilskettä oli jo tuolloin, v. 2001. Oli muuten just se syksy, kun tapahtui WTC ja sen kyllä huomasi ihan kaikessa toiminnassa.
Joskus ihmettelen kun porukka vertailee tekemisiää. Toimistolla joku vähättelee asentajan hommaa ja asentaja ihmettelee sitä toimistolla perseellään istujaa. Ilman toinen toistaan ei ole kummallakaan mitään työtä. Arvostetaan toisiamme. Ammattilaisia kukin omassa hommassaan.
Kiitos hyvästä katsauksesta lentoliikenteen työllistäjänä. Minun arvauksella et olisi päässyt ilmaan tai vastaavasti olisit jäänyt ilmaan. Ensin ajattelin 80 -100, mutta aloin määrää vähentämään ja se oli "virhe".
Pyöreä tasaluku 100 oli aika hyvä arvaus näppituntumalta. Sitten kun alkaa kelaamaan mistä näiden kaikkien palkat maksetaan, ymmärtää että helpoin tapa tulla miljonääriksi on aloittaa miljardöörinä ja perustaa lentoyhtiö.
Oli kyllä mielenkiintoinen selvitys asiasta, paljot kiitokset. Ihmetyttää joskus kuinka nuo lentoreissut saadaan ekonoomisesti kannattavaksi. Montako prosenttia kustannuksista karttaa pelkkä lippuhinta? Taitaa sitten ehkä hotelliketjut ja matkatoimistot järjestää lisää rahaa noille lennoille? Lippuhinnat tuntuu niin alhaisille, kalliimpaa maksaa parkkipaikka autolle verrattuna itse lentolippuun. 😅😂
105 henkilöä tarvitaan siis optimaalisessa "kaikilla herkuilla" lennossa Frankfurtin ja Las Palmasin välillä, mutta mikähän olisi ehdoton vähimmäismäärä, että saman lennon voisi vielä toteuttaa? Huomioiden että asiakkaiden puolelta ei olisi mitään erikoistapauksia ja kaikki menisi minimihenkilömäärällä? Suunnilleen?
Eipä ole koskaan aiemmin tullut ajateltua kuinka monta henkilöä yhtenä lentomatkustajana työllistät ja toisaalta kuinka monta moneen osaan yhden lentolipun hinta jakautuu/ on paljon ottajia muitakin kuin verottaja erilaisineen veroineen ja/tai veroluontoisine maksuineen.
Kiitos, Tapio! Jäi vaivaamaan tuollainen asia, kun kerroit että nuo tasapainolaskelmat, massalaskelmat tehdään toisella puolella maapalloa. Mikä se varmuus tiedonkululle on? KUn nykyisin ainakin milloin mikäkin kaapeli katkeaa, on kaikkea häiritää jne. Tuo tieto kun on hyvin tiukalla aikataululla vielä, eli lentokohtaista. Yllätyin tosiaan kun tuollaiset tehdään jossain kaukana, kun se maalaisjärjellä ajateltuna kapteenin ja kuormaajien välinen juttu vain siinä kentällä.. Minkäs sille voi kun kaikkea ei vaan ymmärrä :-) :-)
From LAX , Stig Aviation makes great videos , niin lentokoneiden huolllosta. Jos toiselta puolelta , en tiedä mitenkä te lentäjät olette tavanneet lentokonemekaanikkoja.
Kiitos videosta 👍.Meni omat arvailut työntekijämääristä aika lailla pieleen 😀 Mutta sopivasti työntekijämäärään liittyen, mitä mieltä olet EASAn kaavailuista, että ohjaamoissa riittäisi jatkossa vain yksi pilotti ? .
En ole perehtynyt sen ehdotuksen sisältöön kun ei se nyt ole tulossa ihan muutamaan hetkeen käyttöön. Kun olin lentokoulussa, sillon jo puhuttiin että yhden lentäjän ohjaamot on tulossa. No ei ole tullut ja niistä puheista on aikaa 18 vuotta.
Kiitos asiallisesta esityksestä. Onko puhuttu kieli lennonjohdon ym. lentokenttähenkilökunnan kanssa aina englanti riippumatta siitä ollaanko vaikka esim. Saksan, Espanjan, Saudi-arabian, Kiinan, Venäjän tai Thaimaan alueella?
Olin puolustusvoimien kertausharjoituksissa muistaakseni 2001 Malmin lentokentällä, niin siellä vedettiin ihan suomeksi. Eiköhän kaikilla kansainvälisillä kentillä mene ihan Englanniksi.
Sulla on polttoaineen laskennasta oma video ennen korona-aikaa julkaistuna ja kysyn että jos esim lento lähtee tasan klo 12, mihin aikaan mennessä polttoaine pitää olla tilattuna haluttu määrä, sen kuskaaminen tietyssä ajassa ja kauanko aikaa menee tankkaamiseen varsinkin A320 täyteen?
Me tilataan polttoaine yleensä tunti ennen lähtöä. Ja kun tullaan laskuun esim. Las Palmasiin tulee tankkaaja automaattisesti paikalle ja kysyy paljonko pistetään. Sellanen hyvin karkea nyrkkisääntö on 1-1,5 minuuttia per tonni on tankkaustahti A320:lle, riippuen tietty taas monesta muuttujasta kuten tankkiauton pumpun tehosta jne.. teoriassa 18 tonnin tankki A320:ssä ruutityhjästä täyteen menis karkeasti 20-25 minuuttia. Normi elämässä tankissa on meillä pohjilla 2,5-3,0 tonnia, ja Kanarialle tarvii sen 14-15 tonnia poltsikkaa, joten erotuksen 11-12,5 tonnia vaatii sen about vartin. Plus tankkauksen alku ja loppuvalmistelut. ✈️
En ole ihan varma onko tällaista jo tehty mutta miten olisi video urapolusta ja historiasta miten tulit lentäjäksi, siitä ajasta kun kuormasit vielä koneita ja tarinoita siltä ajalta yms siihen missä lennät nykyään?
Mä muistelin, että tämän videon idea oli mun, mutta ei se ollutkaan. Samaa asiaa oon vain miettinyt omassa päässä. Todella mielenkiintoinen video siis.
Miksi joidenkin lentoyhtiöiden 321 tankkaus tapahtuu koneen vasemmalta, ja joidenkin oikealta puolelta? Onko molemmilla siivillä tankkausaukot ja lentoyhtiöiden sääntöjen mukaan tankattava vai onko koneet valmistettu niin että toisilla on vasemmalla tankkausreikä ja toisilla oikella? T:rämppäri
A320 sarjassa vakiona on polttoaineen tankkaus oikealta puolelta, lisävarusteena voi lentokonekaupassa valita tankkausoption myös vasemmalta siiveltä. Eli joka koneessa on se tankkaus mahdollista oikealta siiveltä, joissain sitten molemmilta puolilta. Discoverin koneissa on tuo optio ja tankkaaja päättää aika itsenäisesti kumpaa puolta käyttää. Vasemman puolen tankkausoptio tuo joustavuutta maaoperointiin.
Miten Afrikka poikkea eniten Euroopasta (jos poikkeaa) esim. lennonjohdon osalta Euroopasta, jos ajatellaan,että lennetään esim. Manner-Euroopasta Afrikan lukuisten valtioin läpi esim. Kap-kaupunkiin. Löytyykö Afrikan (valtioista) yleisesti lennnonjohto (joka palvlelee myös kansainvälistä lentoliikennettä) ja ei vissiin kovin helposti varalaskeutumiskentät Esim A-380/B 747 -koneille?Voisitko joskus tehdä (lentoaiheisen videon),joka sivuaa Euroopan "naapurissa" olevaa suuremmoista Afrikkaa,-videon,joka liittyy/sivuaa on Afrikka-aiheinen??
Jos lento on vaikka Pirkkalaan, jossa kaikki yhtiöt yhteenlaskettuna on vain pari lentoa päivässä, voiko olettaa että kentällä lentoa palvelee vain muutama moniosaaja jotka singahtelee tehtävästä toiseen? Tarvitaanko määränpääkentällä lentokonetyyppikohtaisia maapalveluammattilaisia, jos oletaan että mikään ei satu menemään rikki ja huollot tehdään kotikentällä?
Tämä on monien ei-niin-vilkkaiden lentokenttien iso haaste. Hyvä vastine on koulutus ja moniosaaminen. Esim. pelastushenkilökunta voi toimia kuormaajina kun se päivän ainoa kone on tullut laskuun. Samoin esim. catering, vesitankkaus, WC tyhjennys voidaan tehdä vasta ns. kotipesässä paluulennon jälkeen.
Avain nimenomaan on moniosaajuus. Pienemmillä kentillä samat ihmiset tekee monia tehtäviä. Ryhmä rampilla hoitaa vastaanoton, maavirrat ja pukitukset, matkustajaportaat, purkauksen, lastauksen, vedet, wc:t, jopa cateringin, mahdollisesti avustettavat, lopuksi ns purkutoimet ja koneen lähetyksen. Tähän vielä talvella päälle jäänpoisto. Tämä kaikki kun tehdään 1+2:lla tai 1+3:lla, niin saa siinä pistää tossua toisen eteen. Joskus jos jostain syystä on saatu koneen kimppuun 1+5, niin on mennyt ihan naurun puolelle. 😀 Maahuolinta-mahtava laji!
Matkustajien hähätilanneohjeisiin kannattaisi lisätä se mitä tehdä jos villieläin on päässyt koneeseen. Joku kone tuli tonttiin kun lisko säikäytti matkustajat jotka säntäsi keulaan ja kone syösyi maahan.
On. Esim. Frankfurtissa se riippuu pysäköintipaikasta tuleeko marshaller vai ei. Oma kokemus esim. viimeisen vuoden ajalta on että noin 70% saapumisista se marshaller on paikalla automaattisesti.
Jos minulta olisi kysytty kuinka paljon henkilökuntaa tarvitaan yhdelle lennolle niin metsään olisi arvaus mennyt ja todella pahasti, talvia aika ilmeisesti lisää henkilöiden määrää kentällä ?
Kiitos valaisevasta esityksestäsi😊❤
Lennot tehdään niin turvalliseksi kuin ihmis käsin voi 👌 Kiitos videosta!! Sinun lennolle uskaltaisi lähteä !! Siunausta ja varjellusta elämään🙏👋❤
Kiitos paljon. Tämä oli mun ehdotus. Tämä oli todella mielenkiintoinen juttu. En olisi uskonut, että näin monta ihmistä tarvitaan. Oma veikkaus olisi ollut 60-80. Yksi ryhmä tuli itselleni vielä mieleen eli ne tyypit, jotka suihkuttavat jäätymisenestoainetta siipiin. Ainakin Helsingissä näitä on paljon talvisin.
Veturimiehen veikkaus oli 63 henkilöä.Ymmärrettävästi tätä hankala allokoida yksittäistä lentoa kohden. Kiitos videosta.
Tapion tulisi ihan saada tästä harrastuksestaan tunnustusta reilusti. Niin paljon tietoa ja taitoa välittyy näistä videoista. Hän tekee todella hienoa työtä ilmailualan eteen. Kyllä näkyy Tapiosta se että se mitä tehdään, tehdään kunnolla ja pieteetillä. Ilo katsoa näitä stooreja. 🙏🏻
@@tomza8599 nöyrä kiitos ✈️😊
@@Tapioonthemove Kiitos itsellesi ja hyvää alkanutta viikkoa. 😊
Mä tein nuorena opiskelijana, siis n. 20v sitten, töitä Helsinki-Vantaalla ollen mm. yösiivooja eli meidän tiimi teki vähän isompia siivouksia yön aikana kuin mitä päivällä ehdittiin lentojen välissä tekemään. Kyllä siellä vilinää ja vilskettä oli jo tuolloin, v. 2001. Oli muuten just se syksy, kun tapahtui WTC ja sen kyllä huomasi ihan kaikessa toiminnassa.
Mä olin myös yöllä tekemässä isompia siivouksia, mutta silloin siellä hoiti hommaa Lindströmin siivoojat eli ihan hiton kauan aikaa sitten 😂
Joskus ihmettelen kun porukka vertailee tekemisiää. Toimistolla joku vähättelee asentajan hommaa ja asentaja ihmettelee sitä toimistolla perseellään istujaa. Ilman toinen toistaan ei ole kummallakaan mitään työtä. Arvostetaan toisiamme. Ammattilaisia kukin omassa hommassaan.
Juurikin näin. Jokaisen työpanosta tarvitaan.
Olipas taasen loistava video joka kertoi hienosti mitä ja ketä tarvitaan jotta lento mahdollistuu. Kiitos. ❤
Kiitos videosta. Minua kiehtoo lentoliikenteessä (itse lentämisen ohella tietenkin) valtavasti tämä logistiikka.
Oho. Ihan uskomaton määrä eri tehtävissä työskentelevien henkilöiden työpanosta tarvitaan. Oli erittäin mielenkiintoinen jälleen 👍. Kiitos 🙏
Kiitos videosta, Tapio! 👍👍
Lentoala työllistää hyvin😊
Kiitos hyvästä katsauksesta lentoliikenteen työllistäjänä. Minun arvauksella et olisi päässyt ilmaan tai vastaavasti olisit jäänyt ilmaan. Ensin ajattelin 80 -100, mutta aloin määrää vähentämään ja se oli "virhe".
Kiitos, näitä tietoja olen kaivannut vuosia.
Pyöreä tasaluku 100 oli aika hyvä arvaus näppituntumalta. Sitten kun alkaa kelaamaan mistä näiden kaikkien palkat maksetaan, ymmärtää että helpoin tapa tulla miljonääriksi on aloittaa miljardöörinä ja perustaa lentoyhtiö.
Kiitos videosta!
Oli kyllä mielenkiintoinen selvitys asiasta, paljot kiitokset. Ihmetyttää joskus kuinka nuo lentoreissut saadaan ekonoomisesti kannattavaksi. Montako prosenttia kustannuksista karttaa pelkkä lippuhinta? Taitaa sitten ehkä hotelliketjut ja matkatoimistot järjestää lisää rahaa noille lennoille? Lippuhinnat tuntuu niin alhaisille, kalliimpaa maksaa parkkipaikka autolle verrattuna itse lentolippuun. 😅😂
Hyvä video.
Jee olet palannut❤❤❤
Kiitos kivasta videosta aika monta oisin veikannut 25 😂
105 henkilöä tarvitaan siis optimaalisessa "kaikilla herkuilla" lennossa Frankfurtin ja Las Palmasin välillä, mutta mikähän olisi ehdoton vähimmäismäärä, että saman lennon voisi vielä toteuttaa? Huomioiden että asiakkaiden puolelta ei olisi mitään erikoistapauksia ja kaikki menisi minimihenkilömäärällä? Suunnilleen?
90 about.
Eipä ole koskaan aiemmin tullut ajateltua kuinka monta henkilöä yhtenä lentomatkustajana työllistät ja toisaalta kuinka monta moneen osaan yhden lentolipun hinta jakautuu/ on paljon ottajia muitakin kuin verottaja erilaisineen veroineen ja/tai veroluontoisine maksuineen.
Moro😊 Lentostoori aihetoive: Concorde
Sanoisin, että menisi jopa 3 henkilö matkalaukuille. Kaksi on nakkelemassa laukkuja kontteihin ja kolmas ajelee konttiletkan standille.
Olet oikeassa 👍
Kiitos, Tapio!
Jäi vaivaamaan tuollainen asia, kun kerroit että nuo tasapainolaskelmat, massalaskelmat tehdään toisella puolella maapalloa.
Mikä se varmuus tiedonkululle on?
KUn nykyisin ainakin milloin mikäkin kaapeli katkeaa, on kaikkea häiritää jne.
Tuo tieto kun on hyvin tiukalla aikataululla vielä, eli lentokohtaista.
Yllätyin tosiaan kun tuollaiset tehdään jossain kaukana, kun se maalaisjärjellä ajateltuna kapteenin ja kuormaajien välinen juttu vain siinä kentällä..
Minkäs sille voi kun kaikkea ei vaan ymmärrä :-) :-)
Tiedonkulun varmuus on käytännön elämässä 99,9% pilotit pystyy tarvittaessa myös itse tekemään massa- ja tasapainolaskelman.
From LAX , Stig Aviation makes great videos , niin lentokoneiden huolllosta. Jos toiselta puolelta , en tiedä mitenkä te lentäjät olette tavanneet lentokonemekaanikkoja.
Kiitos vinkistä, pitääpä tsekata
Oma arvio oli 100 👍
Hyvä veikkaus 👏👌✈️
Näppituntuma 30, mutta voin olla väärässä :)
Kiitos videosta 👍.Meni omat arvailut työntekijämääristä aika lailla pieleen 😀 Mutta sopivasti työntekijämäärään liittyen, mitä mieltä olet EASAn kaavailuista, että ohjaamoissa riittäisi jatkossa vain yksi pilotti ? .
En ole perehtynyt sen ehdotuksen sisältöön kun ei se nyt ole tulossa ihan muutamaan hetkeen käyttöön. Kun olin lentokoulussa, sillon jo puhuttiin että yhden lentäjän ohjaamot on tulossa. No ei ole tullut ja niistä puheista on aikaa 18 vuotta.
tuleeko jokakentällä tommonetaksi opastaa purkupaikan): mahtavia asiallisia juttuja teet kiitos ko jaksat!
Ei tule, riippuu hyvin pitkälti paikallisista säännöistä.
Villi veikkaus: 100 ei mitenkään riitä ja kokonaiskuvassa useita satoja. Yllättävän lähelle osui.
Kiitos asiallisesta esityksestä. Onko puhuttu kieli lennonjohdon ym. lentokenttähenkilökunnan kanssa aina englanti riippumatta siitä ollaanko vaikka esim. Saksan, Espanjan, Saudi-arabian, Kiinan, Venäjän tai Thaimaan alueella?
Lähtökohtaisesti puhutaan englantia, mutta on paikkoja missä sitten puhutaan keskenään sitä omaa kieltä..
Olin puolustusvoimien kertausharjoituksissa muistaakseni 2001 Malmin lentokentällä, niin siellä vedettiin ihan suomeksi.
Eiköhän kaikilla kansainvälisillä kentillä mene ihan Englanniksi.
Sulla on polttoaineen laskennasta oma video ennen korona-aikaa julkaistuna ja kysyn että jos esim lento lähtee tasan klo 12, mihin aikaan mennessä polttoaine pitää olla tilattuna haluttu määrä, sen kuskaaminen tietyssä ajassa ja kauanko aikaa menee tankkaamiseen varsinkin A320 täyteen?
Me tilataan polttoaine yleensä tunti ennen lähtöä. Ja kun tullaan laskuun esim. Las Palmasiin tulee tankkaaja automaattisesti paikalle ja kysyy paljonko pistetään. Sellanen hyvin karkea nyrkkisääntö on 1-1,5 minuuttia per tonni on tankkaustahti A320:lle, riippuen tietty taas monesta muuttujasta kuten tankkiauton pumpun tehosta jne.. teoriassa 18 tonnin tankki A320:ssä ruutityhjästä täyteen menis karkeasti 20-25 minuuttia. Normi elämässä tankissa on meillä pohjilla 2,5-3,0 tonnia, ja Kanarialle tarvii sen 14-15 tonnia poltsikkaa, joten erotuksen 11-12,5 tonnia vaatii sen about vartin. Plus tankkauksen alku ja loppuvalmistelut. ✈️
Voisitko tehdä videon siitä, millaisia mahtavat olla tulevaisuuden lentokoneet - pitkiksi venytetyt siivet, avoroottorisuihkumoottori?
Katotaan, mahdollisesti jossain vaiheessa
En ole ihan varma onko tällaista jo tehty mutta miten olisi video urapolusta ja historiasta miten tulit lentäjäksi, siitä ajasta kun kuormasit vielä koneita ja tarinoita siltä ajalta yms siihen missä lennät nykyään?
Moro. Yksi tälläinen uratarina on tehty 7 vuotta sitten. On ehkä aika päivittää tarina tähän päivään ✈️👍
Mä muistelin, että tämän videon idea oli mun, mutta ei se ollutkaan. Samaa asiaa oon vain miettinyt omassa päässä. Todella mielenkiintoinen video siis.
Miksi joidenkin lentoyhtiöiden 321 tankkaus tapahtuu koneen vasemmalta, ja joidenkin oikealta puolelta? Onko molemmilla siivillä tankkausaukot ja lentoyhtiöiden sääntöjen mukaan tankattava vai onko koneet valmistettu niin että toisilla on vasemmalla tankkausreikä ja toisilla oikella? T:rämppäri
A320 sarjassa vakiona on polttoaineen tankkaus oikealta puolelta, lisävarusteena voi lentokonekaupassa valita tankkausoption myös vasemmalta siiveltä. Eli joka koneessa on se tankkaus mahdollista oikealta siiveltä, joissain sitten molemmilta puolilta. Discoverin koneissa on tuo optio ja tankkaaja päättää aika itsenäisesti kumpaa puolta käyttää. Vasemman puolen tankkausoptio tuo joustavuutta maaoperointiin.
Miten Afrikka poikkea eniten Euroopasta (jos poikkeaa) esim. lennonjohdon osalta Euroopasta, jos ajatellaan,että lennetään esim. Manner-Euroopasta Afrikan lukuisten valtioin läpi esim. Kap-kaupunkiin. Löytyykö Afrikan (valtioista) yleisesti lennnonjohto (joka palvlelee myös kansainvälistä lentoliikennettä) ja ei vissiin kovin helposti varalaskeutumiskentät Esim A-380/B 747 -koneille?Voisitko joskus tehdä (lentoaiheisen videon),joka sivuaa Euroopan "naapurissa" olevaa suuremmoista Afrikkaa,-videon,joka liittyy/sivuaa on Afrikka-aiheinen??
Hyvä ehdotus. Varmasti video tulee aiheesta kun aloitan lentämään Afrikkaan esim. Namibiaan.
@@Tapioonthemove Iso Kiitos.😎
Jos lento on vaikka Pirkkalaan, jossa kaikki yhtiöt yhteenlaskettuna on vain pari lentoa päivässä, voiko olettaa että kentällä lentoa palvelee vain muutama moniosaaja jotka singahtelee tehtävästä toiseen?
Tarvitaanko määränpääkentällä lentokonetyyppikohtaisia maapalveluammattilaisia, jos oletaan että mikään ei satu menemään rikki ja huollot tehdään kotikentällä?
Tämä on monien ei-niin-vilkkaiden lentokenttien iso haaste. Hyvä vastine on koulutus ja moniosaaminen. Esim. pelastushenkilökunta voi toimia kuormaajina kun se päivän ainoa kone on tullut laskuun. Samoin esim. catering, vesitankkaus, WC tyhjennys voidaan tehdä vasta ns. kotipesässä paluulennon jälkeen.
Avain nimenomaan on moniosaajuus. Pienemmillä kentillä samat ihmiset tekee monia tehtäviä. Ryhmä rampilla hoitaa vastaanoton, maavirrat ja pukitukset, matkustajaportaat, purkauksen, lastauksen, vedet, wc:t, jopa cateringin, mahdollisesti avustettavat, lopuksi ns purkutoimet ja koneen lähetyksen. Tähän vielä talvella päälle jäänpoisto.
Tämä kaikki kun tehdään 1+2:lla tai 1+3:lla, niin saa siinä pistää tossua toisen eteen.
Joskus jos jostain syystä on saatu koneen kimppuun 1+5, niin on mennyt ihan naurun puolelle. 😀
Maahuolinta-mahtava laji!
Aikamoinen paletti, hyvä niin.
Matkustajien hähätilanneohjeisiin kannattaisi lisätä se mitä tehdä jos villieläin on päässyt koneeseen. Joku kone tuli tonttiin kun lisko säikäytti matkustajat jotka säntäsi keulaan ja kone syösyi maahan.
Eiks marsu nyt oo aika kenttä/yhtiö -kohtaista?
On. Esim. Frankfurtissa se riippuu pysäköintipaikasta tuleeko marshaller vai ei. Oma kokemus esim. viimeisen vuoden ajalta on että noin 70% saapumisista se marshaller on paikalla automaattisesti.
Jos minulta olisi kysytty kuinka paljon henkilökuntaa tarvitaan yhdelle lennolle niin metsään olisi arvaus mennyt ja todella pahasti, talvia aika ilmeisesti lisää henkilöiden määrää kentällä ?
Joo, silloin on jäänpoisto ja kiitoteiden auraus mukana kuvioissa.
On paljon ihmisiä yhdellä lennolla.
Kameleontin kykyjä tarvitaan😂
Ja tämä oli vain pintaraapaisu niistä työntekijöistä mitä tarvitaan.
Kuinka paljon työvuoroissa kuulette sotilasilmailun puhetta?
Ei käytännössä ikinä.
Onko kromosomi poikkeama este lentäjäksi?
Sitä kannattaa kysyä ilmailulääkäriltä.
Ei mennyt oma arvaus (45) kovinkaan lähelle.
Matkatavaroiden turvatarkastus ainakin 1 henkilö
Totta 👍
Hej onks näky semmosta lentokone kun EJ o kakki kunnossa ihan itsemurha kone? Hyvä video 🎉🎉🎉
@@ostenTillander-om7ml sekavaa komentointia, ei tuosta voi ymmärtää mitä tarkoitit.
Koskakohan miehistö sanakin muutetaan
Niinpä
Koneen "henkilöstö" 😁
@@maxlumo1029 ihmistö 😅
Vähän meni yli oma arvaus 120 henkilöä
Arvioni 100 hlöä psui aika lähelle.
25 henkeä
Veikkaan noin 50
Vähän aliarvioi.. Laskin mielessäni että reilut 60 tarvittaisiin. Toki lennon pituus ja koneen koko vaikuttaa tuohon määrään.
Lennonjohto ja aluevalvojat oli se 40 ihmistä .. heilahtaa heti lukemat eri sfääriin.
20 henkeä!
45 henkilöä
Arvioin puolet alakanttiin ja tämä lento lähti ilman jäänestoa.😂
Jäänpoisto on hyvä pointti talvella. Ite oon jo vähän tottunut siihen ettei mun operaatioissa se tule enää vastaan 😅 hyvä pointti, kiitos 👍
Arvelin, että 50 mutta eihän se riittäny mihinkään
Helposti vähennetää 80% kun vaaditaan vähän multitaskingia.
Itse veikkasin 230 tyyppiä😅
Ruumalaukut turvatarkastetaan myös 😁
Se on totta 👍👍 tämähän se unohtui
78
4:04 Tulipa hirveä äänenmurros yhtäkkiä sinulle
Jälkiäänitys
Airbus'in super uutuudesta A321XLR kaipaisin videota.
54:
15
+
5
+
18
+
20
+
37
+
10
= 105 APUA NIITÄ ON PALJON😂😂😂
Eka!!!!
Ei oo ihime, että lennot maksaa. Suurin osa täysin turhaa hommaa.