Zurichistä Helsinkiin Swissillä lentäessä pakkomyivät ~20e laatikon johon pyörä piti pakata. Toisaalta kuljetuksen hinta oli noin parikymppiä vähemmän kuin toiseen suuntaan finskillä, joten aika lailla samoihin hintoihin tultiin.
Omaa pyörää en raaskisi kuljettaa muussa kun kovassa travel casessa. Kuitenkin tähän saakka päätynyt aina vuokraukseen ulkomailta, säästyy raahaamisen vaivalta lentokentälle ja takaisin, sekä pääsee joka kerta ajamaan uudella, erilaisella pyörällä.
OatarAirwaysin peruslippuun sisältyy 30 kg matkatavaraa ja siinä menee fillari ainakin laukussa ilmaiseksi. Kaksi Kaakkois-Aasian reissua tehty ja kolmas on tilattu. Muutenkin aivan loistava palvelu, sapuskat&juomat kuuluu peruslippuunkin...:)
Automaattipelastusliivien ja enintään kahden varapatruunan kuljettaminen ei ole kielletty ruumassa eikä käsimatkatavarassa. Ainoa vaatimus on että kaasun on oltava palamatonta. Finnairin ohjeet tosin sanovat että kuljettamiseen on oltava lentöyhtiön lupa. Kaikissa kaupallisesti myytävissä 150-180 Newtonin liiveissä käytetään yhtä, raskaaseen ammattikäyttöön tarkoitetuissa 275 N liiveissä kahta 33 gramman hiilidioksidipatruunaa. Patruunoihin on meistämällä merkitty kaasun tyyppi (CO2), kaasun määrä (33g) ja patruunan paino tyhjänä. Käsittääkseni "pyöränpumpuissa" käytetään aivan samanlaista patruunaa. Tuntuisi kieltämättä erikoiselta kieltää turvallisuuteen vedoten tuomasta koneeseen esinettä joita on jokaisessa liikennelentokoneessa pakollisena varusteena vähintään yhtä monta kuin matkustajia ja miehistön jäseniä. Olen itse kuljettanut muutamia kertoja paukkuliivejä Suomen ja eri Euroopan maiden välisillä lennolla ilman ongelmia, joskus on ollut varapatruunakin mukana. En enää muista mikä lentoyhtiö (tai yhtiöt) oli kyseessä. Kummallakaan kerralla laukkua tai pakattuja liivejä ei oltu avattu.
@@Velogi Finavian sivuilla lukee, että patruunaa ei saa ottaa käsimatkatavaraksi eikä laittaa ruumaan riippumatta siitä onko kaasu palamatonta. www.finavia.fi/fi/search?keys=hiilidioksidi
Jos tekisit vastaavia videoita mopoista/moottoripyöristä nii sulla olis ainaki 30 000 tilaajaa! hyviähän videoita nämä ovat, ansaitsisit paljon enemmän tilaajia!
Veikkaan että syy löytyy ikäjakaumasta, mopoilijoiden keski-ikä on paljon pienempi kuin pyöräilijöiden. TH-cam on mopoilija-ikäluokalle luonnollisempi media kuin aikuisemmalle pyöräkansalle. Pitää siis pistää sana kiertämään ja lisätä tietoisuutta!
Olli-Pekka Hyvönen. Lähtöselvityksessä ne yleensä vaatii kumien tyhjennyksen. 2,5 km korkeutta vastaava ilmanpaine on noin 30% pienempi kuin merenpinnalla. Joku rengas kestää sen joku ei. Mutta lentoyhtiöt kautta linjan vaativat renkaat tyhjiksi. Tämä on tullut mulla vastaan joka kerta kun oon pyörää kuljettanu koneella 🙂
Tapio on the move Kiitos vastauksesta. Tämä jäi askarruttamaan mieltäni. Menee mielessäni samaan kategoriaan kuin kuinka lämpölaajeneminen vaikuttaa renkaisiin. Eli aamulla lähdet 10c liikkeelle ja iltapäivällä asvaltti 50c niin räjähtääkö kumi. P.S. Ilm BA on luopunut "tyhjennysvaatimuksesta" www.cyclinguk.org/cyclists-library/bikes-public-transport/bikes-air
Toki akun saa aina pois, mutta tosiaan esim omassani vaatii keskiölaakerin irroituksen eli irrotus ei ole mikään rutiiniptoimenpide. Käytännöissä on edelleen lentoyhtiökohtaisia eroja. Useimmiten laitteen yhdysrakenteinen akku saa jäädä kunhan se ei ole liian iso ja laitteen ei ole mahdolllista kytkeytyä päälle. Tämän voi eliminoida ottamalla johdot joko akulta tai ristikytkennästä irti. Tuon Shimano Di2 7,4 V akun varaus on 500 mAh luokkaa eli energiasisältö on 3,7 Wh kun esim käsimatkatavarassa yksittäinen akku saa olla enintään 100 Wh. Mutta varmuuden saa vain kysymällä lentoyhtiöltä.
Ihan hyviä pointteja aiheesta. Tää aihe onki varmasti monelle sellanen mikä pitää miettii ja selvittää. Kovaksi laukuksi muuten ainankin tuolla BKK kentällä kelpas kasa yhteenteipattuja pahvilaatikon osia. Renkaisiin kannattaa vähän jättää ilmaa, turha niitä on kokonaan tyhjentää.
Tänne "eksyin" kun etsin ohjeita pyörän kuljettamiseen lentokoneessa. Joulukuun lopussa olen lähdössä Caymanille kolmeksi viikoksi ja tekisi mieli ottaa pyörä sinne mukaan. Pyörän vuokraus on siellä ökykallista niin kuin kaikki muukin. BA:lla sinne mennään ja lippuni oikeuttaa kahteen 23 kilon ruumaan menevään matkatavaraan. Suomesta Lontooseen pitäisi kuitenkin maksaa ylimääräistä. Se tulee kuitenkin huomattavasti halvemmaksi kuin pyörän vuokraus. Katselin netistä, että alle 400 euron saisi kuljetuskotelon. Sehän ei tietysti ole kertakäyttöinen, joten en laske sitä kustannuksiin. Saarella olen ollut aiemminkin ja olosuhteet pyöräilyyn ovat loistavat.
Finnairin sivuilta, "Polkupyörät tulee pakata kovaan suojakoteloon, joka on tarkoitettu polkupyörien kuljettamiseen. Huomioithan, että jos polkupyörää ei ole pakattu kunnolla, lentoyhtiö ei välttämättä hyväksy sitä kuljetettavaksi eikä ole vastuussa mahdollisista vaurioista."
Pirautinkin Finnairille asiasta, ja olivat aika aspassa tiukkoja tuosta. Tosiasia lienee kuitenkin, että isoin osa kulkee ilman noita tosi kalliita ja isoja kovia laukkuja. Ne on pirun ikäviä: kuljet fillarilla ja lentokentälle pitää ottaa mukaan jokin puolitoista metriä pitä ja metrin korkuinen muovilaukku, jota ei saa sitten mihinkään talteen. Mennessä se on jees, mutta sitten, kun pääset perille oletkin aika mielenkiintoisessa tilanteessa.
Morjesta ! onko mahdollista koe-ajaa jokin vähän halvemman luokan maantiekiituri esim.scott speedster 50. PS hyviä videoita on pukannut jatka samaan malliin
On niinkin tehty - kannattaa kuitenkin tsekata lentoyhtiökohtaiset ohjeet ja rajoitukset. Ja pyörien pakkauslaatikoitakin on erilaisia - esim Canyonin laatikko on todella vahva ja tukeva.
Kiitokset kiinnostavasta blogista ja myös tästä jaksosta monien muiden hyvien ohessa. Onko tietoa miten sähkövaihteisten pyörien akkujen kanssa kuuluu toimia lennolle lähtiessä? Monissa malleissa on akku rungon sisällä, pitääkö se irrottaa ja kuljettaa käsimatkatavaroissa, vai onko sallittua jättää se paikoilleen? Sehän on melkein integroitu, eikä kapasiteetiltaan kovinkaan kummoinen (muistaakseni Di2 akku on 500mAh).
Yleensä mennään kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n säännöillä eli kiinteä akku saa olla paikallaan 100 Wh asti. Moni ottaa akulta kuitenkin piuhat irti jotta akku ei tyhjene jos esim jokin nappi jää kuljetuksessa painuksiin.
Asiaa, mutta yksi asia vielä. "Tarkasta, että se sun matkavakuutus vastaa sen sun pyörän" Juu ehkä, mutta yritäpä saada oikeasti vakuutusta pyörälle. Jos menet ympäri ämpäri kalliilla pyörälläsi ja rikot sen pahasti, en ainakaan itse ole onnistunut löytämään mistään vakuutusyhtiöstä vakuutusta, joka korvaisi pyörän. Vakuutusyhtiöt sanovat suoraan, että riski on liian suuri. Eivät anna vakuutusta mikäli pyörää käytetään siinä tarkoituksessa mihin se on tarkoitettu.
Finnavian vastaus CO2 patruuna tiedusteluuni vuonna 2014, joten voi olla jo vanhaa tietoa. "Varmistimme asian turvatarkastuksesta ja patruunoita saa ottaa neljä kappaletta mukaan käsimatkatavarana ja neljä kappaletta voi laittaa ruumaan."
Tää video olikin ainoa video Velogilta, jota en ollut katsonut loppuun saakka. Alusta katoin jotain puolen minuutin pätkän ja sitten lopetin kun ajattelin etten pyörää koskaan kuljeta koneessa, mutta nyt oli luppoaikaa niin katoin kokonaan. Tuo rengasasia on outo, ainakin Park Toolin Calvin Jones sekä GMBN:n Doddy molemmat ovat sanoneet että se renkaiden puhkeaminen on kaupunkilegendaa, toisaalta Tapsa on ilmailun ammattilainen. No onneksi ei tarvitse sitä omalle pyörälle kokea.
Kiitosta taas hyvästä videosta ja tilasin tapsan kanavan ja hyvää vapun jälkeistä aikaa
OIkein toimittu - sitä samaa sulle Antti!
jep
Zurichistä Helsinkiin Swissillä lentäessä pakkomyivät ~20e laatikon johon pyörä piti pakata. Toisaalta kuljetuksen hinta oli noin parikymppiä vähemmän kuin toiseen suuntaan finskillä, joten aika lailla samoihin hintoihin tultiin.
Omaa pyörää en raaskisi kuljettaa muussa kun kovassa travel casessa. Kuitenkin tähän saakka päätynyt aina vuokraukseen ulkomailta, säästyy raahaamisen vaivalta lentokentälle ja takaisin, sekä pääsee joka kerta ajamaan uudella, erilaisella pyörällä.
Siinähän tuli paljon asiaa. Hyvä video!
OatarAirwaysin peruslippuun sisältyy 30 kg matkatavaraa ja siinä menee fillari ainakin laukussa ilmaiseksi. Kaksi Kaakkois-Aasian reissua tehty ja kolmas on tilattu. Muutenkin aivan loistava palvelu, sapuskat&juomat kuuluu peruslippuunkin...:)
Automaattipelastusliivien ja enintään kahden varapatruunan kuljettaminen ei ole kielletty ruumassa eikä käsimatkatavarassa. Ainoa vaatimus on että kaasun on oltava palamatonta. Finnairin ohjeet tosin sanovat että kuljettamiseen on oltava lentöyhtiön lupa. Kaikissa kaupallisesti myytävissä 150-180 Newtonin liiveissä käytetään yhtä, raskaaseen ammattikäyttöön tarkoitetuissa 275 N liiveissä kahta 33 gramman hiilidioksidipatruunaa. Patruunoihin on meistämällä merkitty kaasun tyyppi (CO2), kaasun määrä (33g) ja patruunan paino tyhjänä. Käsittääkseni "pyöränpumpuissa" käytetään aivan samanlaista patruunaa.
Tuntuisi kieltämättä erikoiselta kieltää turvallisuuteen vedoten tuomasta koneeseen esinettä joita on jokaisessa liikennelentokoneessa pakollisena varusteena vähintään yhtä monta kuin matkustajia ja miehistön jäseniä.
Olen itse kuljettanut muutamia kertoja paukkuliivejä Suomen ja eri Euroopan maiden välisillä lennolla ilman ongelmia, joskus on ollut varapatruunakin mukana. En enää muista mikä lentoyhtiö (tai yhtiöt) oli kyseessä. Kummallakaan kerralla laukkua tai pakattuja liivejä ei oltu avattu.
Kiitos kommentista. Ilmeisesti niitä asioita jotka voivat käytännössä mennä niin tai näin eli kumpaankin vaihtoehtoon on varauduttava.
@@Velogi Finavian sivuilla lukee, että patruunaa ei saa ottaa käsimatkatavaraksi eikä laittaa ruumaan riippumatta siitä onko kaasu palamatonta. www.finavia.fi/fi/search?keys=hiilidioksidi
Jos tekisit vastaavia videoita mopoista/moottoripyöristä nii sulla olis ainaki 30 000 tilaajaa! hyviähän videoita nämä ovat, ansaitsisit paljon enemmän tilaajia!
Heh - kiitos vaan!
Mutta miksi? Suomessa on moninkertainen määrä pyöriä verrattuna prätkiin? :)
Veikkaan että syy löytyy ikäjakaumasta, mopoilijoiden keski-ikä on paljon pienempi kuin pyöräilijöiden. TH-cam on mopoilija-ikäluokalle luonnollisempi media kuin aikuisemmalle pyöräkansalle. Pitää siis pistää sana kiertämään ja lisätä tietoisuutta!
hyvää asiaa kyllä! Hieno video!
Kiitos - kiva kun tykkäsit!
Olipas kiva nähdä myös velogin vähän "vloggaavan" 👍hyvä pojat ✌🏼
Kiitos Iriz!
Mites tuo kumien tyhjentäminen? Oikeasti? Kone paineistettu 2,5km niin luulisi kumien säilyvän räjähtämättä?
Olli-Pekka Hyvönen. Lähtöselvityksessä ne yleensä vaatii kumien tyhjennyksen. 2,5 km korkeutta vastaava ilmanpaine on noin 30% pienempi kuin merenpinnalla. Joku rengas kestää sen joku ei. Mutta lentoyhtiöt kautta linjan vaativat renkaat tyhjiksi. Tämä on tullut mulla vastaan joka kerta kun oon pyörää kuljettanu koneella 🙂
Olli-Pekka Hyvönen Oiskohan tulipalovaaran takia. Varmaan renkaan sisällä oleva ilma voi kiihdyttää paloa.
Tapio on the move Kiitos vastauksesta. Tämä jäi askarruttamaan mieltäni. Menee mielessäni samaan kategoriaan kuin kuinka lämpölaajeneminen vaikuttaa renkaisiin. Eli aamulla lähdet 10c liikkeelle ja iltapäivällä asvaltti 50c niin räjähtääkö kumi.
P.S. Ilm BA on luopunut "tyhjennysvaatimuksesta"
www.cyclinguk.org/cyclists-library/bikes-public-transport/bikes-air
Eemeli Laakkonen Ei kai se rahtitila tyhjiö ole. Eli samaa tulipaloriskaabelia ilmaa lienee kumien sisä- kuin ulkopuolellakin?
Olli-Pekka Hyvönen Niin kai se on. Ei varmaa paljoo paloo kiihdytä.
Miten sähkövaihteiden kanssa tulee toimia? Esim. Shimanon ulltegran akku on rungon sisällä ja sitä ei saa siltä pois kuljetuksen ajaksi!
Toki akun saa aina pois, mutta tosiaan esim omassani vaatii keskiölaakerin irroituksen eli irrotus ei ole mikään rutiiniptoimenpide. Käytännöissä on edelleen lentoyhtiökohtaisia eroja. Useimmiten laitteen yhdysrakenteinen akku saa jäädä kunhan se ei ole liian iso ja laitteen ei ole mahdolllista kytkeytyä päälle. Tämän voi eliminoida ottamalla johdot joko akulta tai ristikytkennästä irti. Tuon Shimano Di2 7,4 V akun varaus on 500 mAh luokkaa eli energiasisältö on 3,7 Wh kun esim käsimatkatavarassa yksittäinen akku saa olla enintään 100 Wh. Mutta varmuuden saa vain kysymällä lentoyhtiöltä.
Ihan hyviä pointteja aiheesta.
Tää aihe onki varmasti monelle sellanen mikä pitää miettii ja selvittää.
Kovaksi laukuksi muuten ainankin tuolla BKK kentällä kelpas kasa yhteenteipattuja pahvilaatikon osia. Renkaisiin kannattaa vähän jättää ilmaa, turha niitä on kokonaan tyhjentää.
Päätön Pyöräilijä. Totta, ei niitä tyhjiksi tarvi imeä. Päästää isommat paineet pois.
asiallinen video :)
Tänne "eksyin" kun etsin ohjeita pyörän kuljettamiseen lentokoneessa. Joulukuun lopussa olen lähdössä Caymanille kolmeksi viikoksi ja tekisi mieli ottaa pyörä sinne mukaan. Pyörän vuokraus on siellä ökykallista niin kuin kaikki muukin. BA:lla sinne mennään ja lippuni oikeuttaa kahteen 23 kilon ruumaan menevään matkatavaraan. Suomesta Lontooseen pitäisi kuitenkin maksaa ylimääräistä. Se tulee kuitenkin huomattavasti halvemmaksi kuin pyörän vuokraus. Katselin netistä, että alle 400 euron saisi kuljetuskotelon. Sehän ei tietysti ole kertakäyttöinen, joten en laske sitä kustannuksiin. Saarella olen ollut aiemminkin ja olosuhteet pyöräilyyn ovat loistavat.
Itellä on kyllä tosi korkea kynnys laittaa pyörää mihinkään ruumaan :)
Finnairin sivuilta, "Polkupyörät tulee pakata kovaan suojakoteloon, joka on tarkoitettu polkupyörien kuljettamiseen. Huomioithan, että jos polkupyörää ei ole pakattu kunnolla, lentoyhtiö ei välttämättä hyväksy sitä kuljetettavaksi eikä ole vastuussa mahdollisista vaurioista."
Pirautinkin Finnairille asiasta, ja olivat aika aspassa tiukkoja tuosta. Tosiasia lienee kuitenkin, että isoin osa kulkee ilman noita tosi kalliita ja isoja kovia laukkuja. Ne on pirun ikäviä: kuljet fillarilla ja lentokentälle pitää ottaa mukaan jokin puolitoista metriä pitä ja metrin korkuinen muovilaukku, jota ei saa sitten mihinkään talteen. Mennessä se on jees, mutta sitten, kun pääset perille oletkin aika mielenkiintoisessa tilanteessa.
Virallinen kanta on tiukka juuri noiden vastuukysymysten vuoksi.
Morjesta !
onko mahdollista koe-ajaa jokin vähän halvemman luokan maantiekiituri esim.scott speedster 50.
PS hyviä videoita on pukannut jatka samaan malliin
Moro Juho ja kiitos kehuista. Ihan hyvä ajatus, pannaan listoille!
Kävisikö tuo pyörälaatikko lentokoneeseen , johon oli pakattu nettikaupasta ostetun pyörän kokoaminen videollasi.
On niinkin tehty - kannattaa kuitenkin tsekata lentoyhtiökohtaiset ohjeet ja rajoitukset. Ja pyörien pakkauslaatikoitakin on erilaisia - esim Canyonin laatikko on todella vahva ja tukeva.
Kiitokset kiinnostavasta blogista ja myös tästä jaksosta monien muiden hyvien ohessa. Onko tietoa miten sähkövaihteisten pyörien akkujen kanssa kuuluu toimia lennolle lähtiessä? Monissa malleissa on akku rungon sisällä, pitääkö se irrottaa ja kuljettaa käsimatkatavaroissa, vai onko sallittua jättää se paikoilleen? Sehän on melkein integroitu, eikä kapasiteetiltaan kovinkaan kummoinen (muistaakseni Di2 akku on 500mAh).
Yleensä mennään kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n säännöillä eli kiinteä akku saa olla paikallaan 100 Wh asti. Moni ottaa akulta kuitenkin piuhat irti jotta akku ei tyhjene jos esim jokin nappi jää kuljetuksessa painuksiin.
Asiaa, mutta yksi asia vielä. "Tarkasta, että se sun matkavakuutus vastaa sen sun pyörän" Juu ehkä, mutta yritäpä saada oikeasti vakuutusta pyörälle. Jos menet ympäri ämpäri kalliilla pyörälläsi ja rikot sen pahasti, en ainakaan itse ole onnistunut löytämään mistään vakuutusyhtiöstä vakuutusta, joka korvaisi pyörän. Vakuutusyhtiöt sanovat suoraan, että riski on liian suuri. Eivät anna vakuutusta mikäli pyörää käytetään siinä tarkoituksessa mihin se on tarkoitettu.
Mulla on kyllä ollut ifistä pyörälle erillinen vakuutus.
Finnavian vastaus CO2 patruuna tiedusteluuni vuonna 2014, joten voi olla jo vanhaa tietoa.
"Varmistimme asian turvatarkastuksesta ja patruunoita saa ottaa neljä kappaletta mukaan käsimatkatavarana ja neljä kappaletta voi laittaa ruumaan."
Mielenkiintoista!
Tää video olikin ainoa video Velogilta, jota en ollut katsonut loppuun saakka. Alusta katoin jotain puolen minuutin pätkän ja sitten lopetin kun ajattelin etten pyörää koskaan kuljeta koneessa, mutta nyt oli luppoaikaa niin katoin kokonaan. Tuo rengasasia on outo, ainakin Park Toolin Calvin Jones sekä GMBN:n Doddy molemmat ovat sanoneet että se renkaiden puhkeaminen on kaupunkilegendaa, toisaalta Tapsa on ilmailun ammattilainen. No onneksi ei tarvitse sitä omalle pyörälle kokea.
Onko Tapio sukua Jethrolle?
Jompikumpi on toisen alter ego :D
Voi vittu että pyöräily piti sekoittaa tähän saastuttamiseen,ihmiset on sekaisin!
matkailija1 😂