Tuon savupiipun mutkaisuus ja vaakasuorat osat saattaa heikentää vetoa, minulle tuli seinän läpivienti putkelle noin metrin putki, kun en katon läpi voinnu vetää, toinen vaakaputki räystään kohdalle, mutta ilmeisesti kylmä ilma oli siellä tukkeena, piti ensin kosanilla lämmittää hormisto ennen kuin alkoi vetämään, tyoläs homma, sitten laitoin kanavapuhaltimen putken päähän ja imu päälle, johan alkoi vetämään.
Isotöinenhän tuo rojekti on . Jos on reilut hallitilat niin rakentaa vanhasta puukeskuslämmityskattilasta ja vahoista patterista kiertovesipumpuineen niin lämpöä riittää. Iso kustannus on kiertovesi vaikka 50% pakkasnesteellä.
On tämä isotöinen rojekti mutta koetan tehdä näitä talliprojekteja ihan harrastuksena. Tämä halli on 61m2, 4.5m korkea niin kuutioita jonkin verran. On tarkoitus rakentaa oikea lämmityskattila mutta mieluummin uudesta koska vanhat kattilat kummiskin vuotaa. Mutta sähkö ollut 15v liki ilmasta niin ei ole ollut järkeä rakentaa. Mutta nyt tehdään tee se itse rojektina. Mukavaa puuhaa rakentaa.
Tulisijan veto säädetään imuilman määrällä, ei pakoputkea kuristamalla. Samoin kun esim. autoissa, niidenkään nopeutta ei säädetä käsijarrulla... Piippua kuristamalla saa aikaiseksi nokeutuvat paikat ja häkää vuotavat liitokset, kun vertaa ilman kuristukseen->= alipaineinen palotila.
itse hommasin uuden lämpökattilan 12v sitten ja siinä luki kyllä ihan käyttöohjeissa että vetoa kattilassa säädetään sekä alhaalla olevalla automaattisella vedonsäätimella JA myös kattilan hormiin menevällä peltivedonsäädöllä. Että ei ole väärin savupellilläkään vetoa säätää,pääasia on että vetoa on riittävästi. Jos kattila/kamiina on jo tulikuuma on pakko menoa kuristaa muutoin kyllä sulaa paikat! Pihasaunassakin jos en savupeltiä pienennä pössähtää puut pesissä niin nopeasti tuhkaksi ettei paljon löylyä jäisi eikä vesi pysyis padassa lämpimänä Aina välilä kun polttaa kovalla vedolla palaa kyllä karstat pois. Tulisijoissa kun on eroja
@@Tessulandia kyllähän se näin on. Eikä tuossa "kenttäkamiinassa" alaottoilmaa edes saa kiinni. Nähtäväksi jää vetääkö edes tämä minun the kötöstys hormisto :)
Mulla sama tässä uudessa kattilassa kun luukut on pellistä väännelty,entisessä Jämässä kun laitto valurautaluukut kiinni loppu veto heti. Jostainhan se on tingittävä muutoin tulis kallis valmistaa...
Pystyy hormit pitkällä vaijerilla nuohoamaan pistää jonkun harja tulee sitä vaijerin päästä harja yleensä vaijeri purkautuu päästä itse nuoho muuripata ja joskus sillä lailla työntää vaan vaijerin aina sinne muuripadan ja putken pätkällä pystyy sitomaan vaijeria että se purkanut sen pää liikaa Elise putkenpätkä lyödään puristetaan vaijerin päähän pystyy hitsaamaan putkenpäät jos haluaa panna jonkun kierrettävän osaa esimerkiksi harja😄 kait tästä nyt jotain selvää saa Onhan niitä myytävänä valmiita kin vaijereita Missä on harja
Tuohon kamiinan ja poilerin väliseen piippuun Y-haara ja siihen läppä (kuin kolmitie venttiili) millä voi ohittaa poilerin (poilerin lämmön säätö) rinnakkais piippuapitkin savukaasut ulos. Piipun jyrkät/kulmikkaatmutkat voi olla haasteelliset nuohota.
Samalla systeemillä puuliesissä ohjaillaan savukaasuja. Esim. Liesitason alla on uuni ja sen allavesisäiliö. Jos halus lämmittäävettä niin käännettiin kahvasta niin aukaisi luukun ja savukaasut kiersi säiliön seinustan kautta hormiin
Tuleeko savukaasuille imuri? Jos ei niin on vedon kanssa odotettavissa suuria ongelmia kun piippu menee noin rajusti alaspäin. Kannattaa ainakin koepolttaa tuolla alamäellä ennen lopullista läpiviennin paikan tekoa.
Yritän tehdä tuon aika mutkaisen savuputken liki loppuun ja viedä tuosta vanhasta reiästä ulos. Piipun ulostulopää täytyy saada riittävän ylös ehkä sinne 3-4m maasta. Olet oikeassa, senhän vois koepolttaa varovasti repimättä seinää isommin, kun ottaa pö pakoputken vain pois. Katotaan kun pääsen jatkaa rojektia.
@@tommisworkshop ei kyllä vedä jos mutkia alaspäin, jopa 90 kulmatkin alkaa savuttaan sisään. Nuo sissikaminan putket nuohottava 2vrk välein, jos koivun tuohta polttaa niin 12h. Eihän noin mutkaista systeemiä voi mitenkään nuohota. Kokeile koe polttaa ainakin ulkona, ennen lopullista asennusta.
@@mikahietala8099 sen näkee sitten. Leivin uunissakin savukaasut kiertää 2-3 kertaa ylös alas ennen on piippuun menoa alakautta. Myös puuhellassa. Toki kanavat on isompia näissä. Pitkä piippu ulkona oltava mutta kylmä peltipiippu voi tehdä ongelmia. Muokataan sitten piippu ja tehdään uusi reikä jos ei vedä riittävästi, kyllä se itteekin vielä epäilyttää miten tässä käy.
@@tommisworkshop minulla tuollaisesta kaminasta kokemusta sissiteltassa, tarkka on noista ilmansäädöistä. Vähän hankala saada oikea korvaus ilma, joko savuttaa tai puut palaa hetkessä ja kaminan ylä osa sekä 50cm putkea punasena.
@@mikahietala8099 ok, hyvä että näitä kommentteja tulee paljon niin saa näkemyksiä asiaan. Kyllä uusi koepoltto täytyy tehä jahka pääsen jatkaa. Sais tuon mutkapätkän talliin niin kuuma piippu lämmittäs tallia eikä ulkoilmaa, siksi tuota vanhaa tuuletusaukon reikää koetan kokeilla hyödyntää. Villin näköinen putkisto on tulossa.
Vesipönttö pitäs olla pitkä, no nyt tein pöntön romusta ja pellin suikaleesta mitä oli. Uusi piippu kontruktio suoraan pihalle, tähän pitäs tehä isompi boileri, pidempi että enemmän lämmittää. Ei välttämättä edes 40% ole.
Eikös normi uunissakii aukasta savupelti täysin auki ja ilman saannilla säädetä.. Jos sitä savupellin avulla säädetään ni sehän nokee piippua enemmän.. Näin on joskus jopa nuohooja sanonu.
Tuo vetojutska kyllä eppäilyttää,,,,vaakavedotkin jo pahasti vetoa huonontaa,,puhumattakaan jos piippu alaspäin,,,,,tietty jos mahottoman pitkä piippu ulkona,,mut sitteki eppäilen,,,, Tuo savupelti on hyvä,,,saunan muuripadassakin sen huomaa,,,jos jätät illalla padan lämmitettyäsi,,pellin auki yöksi,,,aamulla vesi haaleaa padassa,,,,mut kun pistät pellin kiinni,,,aamulla vielä vesi on kuumaa !! Veto jäähdyttää padan veden äkkiä,,, On sillä muutenkin hyvä vetoa säädellä,,,,tuhkaluukulla ei pidä vetoa säätää,,,happea pitää saada aina reilusti,,jotta palaa puhtaasti nokeamatta liikoja,,, Ennenkuin teet isommin uusia isompia reikiä,,,kokeile vetoa ensin,,,et jos joudutkin tekemään piipulle reijän ylemmäs,,katonrajaan,,,et turhaan ole isontanut reikää alas,,, Kokeilemalla se selviää !👍 Kun teet lopullisen reijän savupiippua varten,,,tee aukosta senverran suuri,,että voit aukon kiertää esim kaksinkertaisella kivilevyllä,,,sit vielä piipun ja levyjen väliin 20 cm ympäriinsä palovillaa,,,,ei pala siitä kohtaa ainaskaan. Ja seiniin jo aijotkin laittaa tuplakivilevyn 30 mm raolla,,esim putkenpätkät levyjen väliin niin pääsee ilma välissä kiertämään Hyvä lämmöneriste lattiaa suojaamaan on vaikka sellainen että neljän harkon päälle rautalevy,,,jonka päälle kamina,,,,ei tarviis valuja suorittaa,,, Itelle tein saunamökkiin kiukaan alle nuuka kun oon,,,,50 mm kulmaraudasta sopivan kehikon silleen että kiukaan tassut osuu kulmarautojen kohalle. Alas nurkkiin säädettävät tassut,,,,koko komeus pellitettiin ympäriinsä ja palovilla sisälle,,,ei mattolattia lämpene alla,,, Saahan niitä valmiina kaupastakin,,,mut köyhä kun yrittää rakentaa,,,😉😏 Mielenkiintoinen projekti,,laitahan vetotestivideoo,,,🤔👍
Jää sitten noihin mutkiin tuhkaa ja nokea,aika ajoin on ne puhdistettava,juuri tein syksyllä kiukaassa sen kun ei vetäny enää ollenkaan,oli hormiin menevä putki kokonaan tukossa! Kyllä se siitä katsotaan miten homma toimii,ei torpata heti.
Kylessä palotilaa oltava vesilämmitys koska hormi jäähtyy liikoo ja rakenteena ei ole "stabiili".Hormiputki liian pientä kyseiseen koska nuohota pitäisi "8 tunnin välein" mutta jos huonovetoinen niin voi 5 tunnin jälkeen olla närreellä tukossa.Mitä nopeammin lämpiää hormin alku niin sitä nopeammin rupeaa vetämään....jos ei ole koneellista vetoa alkuun ja mitenkä takaisinpuhalluksen estäminen "paineesta kääntyvä perhospelti"..? Se on hyvä jos tekemistä näytetään videolla silloin kun tehdään ja hyvä projekti,mielenkiintoinen meitä Suomalaisia kiinnostava kohtahan ne kieltää puunpoltonkin.PS.Sanokaa sitten kun lähdetään barrikadeille!
Ihan kokeilu hommaahan toi on. Ei mitään takeita toimiiko. Pitää yrittää panostaa tekemisen filmaamiseen että saa niistä kohtia tuleviin. Hyviä kommentteja, kiitos.
Leivin uunin päälaen päällä/sisällä on 25m kieppi kuparia ja se lämpiää suht hyvin että ei pysty koskemaan siihen putkeen, sais olla vain enempi kupariputkee siellä. Tuo 25m ei tuota lämpöä varaajaan kovinkaan paljoa.
Entäpä jos tuo vesipönttö oiski vaakatasossa pitkien jalkojen varassa lattialla seinän läpiviennin korkusella? Silloin ei tarvis putken kiertää ylhäällä mutkaa🤔
@@tommisworkshop joo, se tosiaan vie tilaa enemmän. Mutta hormin veto voisi olla parempi vaakatasossa vähemmillä mutkilla ja vesisäiliön päällä ois hyvä kuivatella metässä kastuneet kintaat😅 Miten sulla tulee paisuntasäiliö ja ylipaineventtiiliviritelmät?
Kerroin syyn intro videossa. Hyödynnän jo olemassa olevaa reikää seinässä ja että kuuma putki jos se on vielä lämmin broilerin jälkeen lämmittää tallia ei Pohjolan hallia. Teoriassa putki on vielä lämmin muttei kuuma. Senkin sitten näkee.
Tämmöinen tuli vastaan ja muistu tää sun video mieleen. En tiiä onko sulle käyttistä, mut ehkä jotain ajatuksia/ideoita tästäkin saa: th-cam.com/video/TzlXwIrW8_w/w-d-xo.html esim. toi tuplakammio kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. Ehtii palokaasut luovuttaa paremmin lämpöä ennen kuin putkesta ulos lopulta menevät. Ehkäpä tuossa vois olla vettäki? Mutuilen vain :) Luultavasti myös kerää suurimman osan noesta. Mut vedon kans voi olla ongelmaa, jos ei oo korkee putki..?
joo tuon filmin näin joku aika sitten. Ihan pätevän oloinen idea tuokin on, että palokaasut pihalle mennessä on "kylmiä" että ei pohjolanhallia lämmitä.
Tuli mieleeni että jos ois mun talli niin olisin ehkä miettinyt öljykeskuslämmitystä. Nyt saa ihan hyviä käytettyjä kattiloita puoli-ilman kun siirrytään pois öljylämmityksistä. Öjyn hintakin on palailemassa huippuhinnoistaan alaspäin, maailmanmarkkinahinta raakaöljylle on tänä päivänä jo alle 80 dollaria(alkukesästä oli 130 dollaria) ja todennäköisesti vaan laskee lähiaikoina koska taantuma on tulossa. Tuossa puukeskuslämmityksessä on se ongelma että mites sitä lämpöä pidetään yllä kun koko ajan pitää olla puuta lataamassa. Kun meet harvakseltaan pajahommiin niin aina lähet lämmittämään pakkasen puolelta kun ei pohjalämpöä voi pitää päällä mitenkään tuolla puukeskuslämmityksellä. Menee tuntikausia ennen kun halli on lämmin eli menee vähän asumiseksi. Öljylämmityksellä vois pitää pientä pohjalämpöä aika edullisesti päällä ja hanat kaakkoon hommiin mennessä niin äkkiä on lämpöä liikaakin. Toinen tapa olis laittaa pelkkä ilmalämpöpumppu jolla vois pitää semmosta 10 asteen pohjalämpöä hallissa talven yli jos ei nyt ihan euroon sähkön hinta nouse kuitenkaan. Hyvän ilmalämpöpumpun hyötysuhde on jopa 5 pikkupakkasilla eli eli kilowatin sähkön ottoteholla saa lämpötehoa 5 kilowattia. PS: Meillä muuten on sähkön kilowatttunti-hinta täällä Alajärvellä edelleen noin 8 senttiä kilowattitunti.😅(sri en malttanut olla rossaamatta).
Kalliiksi tulee öljy. Ens talvena iskee dieselipula koska ne poltetaan lämmöksi ja sähköksi. Nyt olen etätöissä ja käytännössä aamustakin pystyn nakkaa tulta pesään, viikonloppuisin enimmäkseen ehtii pajahommia tekee. Sais tuon betonilattian lämpenemään. Muutoin öljy ei huono olis, mutta kalliiksi tulee omasta mielestä kun saan polttopuut omasta metästä.
@@tommisworkshop Siis sulla on väärä käsitys polttoainepulasta sitä ei nimittäin tule. Jos semmoinen uhka olis niin polttoaineen hinnat olis jo kovassa nousussa. Päinvastoin polttoaineen hinta on mieluummin laskussa ensi talvena. Taantuma iskee ja polttoaineiden hinnat laskee ensi talvena maailmanlaajuisen alhaisen kysynnän vuoksi. Siinä ei Pohjoismaiden lämmitystarpeet talven takia tunnu yhtään missään. Kätevä tuollainen klapilämmityssysteemi ei kyllä ole mutta halpahan se tietysti on. Mutta jos arvioit miten paljon öljyä kuluis jos lämpötilaa pidetään talven yli noin 10 asteessa hallissa niin ei se kovin iso määrä ole ja käyttömukavuus aivan eri luokkaa. Vois siihen muutaman sata euroa saada menemään. Onko se kallista on makuasia. Ja jos se öljykeskuslämmitys tuntuu liian kalliilta niin laittaa öljykäyttöisen 30-50 kilowatin lämminilmapuhaltimen niin ei tarvii sitä peruslämpöäkään pitää koko ajan päällä vaan puolituntia kun tohottaa aamuisin täydellä teholla niin halli on lämmin mutta kannattaa hommata savukaasupoistolla oleva puhallin niin ei tuu katkut sisälle. niin ei tule kyllä kovin kalliiksi hallin lämmitys. Mutta ihan mielenkiintoinen projekti tuo tietysti on ja seuraan sitä innolla vaikka en usko että tuo on kovin hyvä systeemi käytännössä.
@@lasseku sen näkee sitten talvella mihin ne menee mutta uutisissa joka viikko kerrotaan että dieselit on vähissä tulevana talvena. Taantuma tulee se on taattu ja toivon että polttonesteet halpuu ja paljon. Mutta tuolla nyt olleella Kiinan pö lämmittimellä meni dieseliä 4-5L päivä eli kallista sillä lämmittää mutta sen hyötysuhde onkin huono.
Voihan siihen varmaan jonkunlaisen automaation säätää arduinolla/ vastaavalla ja ruuvilla syöttää puuta pesään. Pitää tietenkin olla jonkunlainen säiliö ruuvin molemmissa päissä että se liekki ja lämpö ei siirry ruuvia pitkin. Menee toisaalta kalliiksi ja en tiedä kuinka hyvin pelletit siirtyy ruuvilla esim. hakkeeseen verrattuna. Hake kyllä menee hyvin ylös.
@@TheIdiotPlays kaikki on mahdollista mutta kokeillaan ensin miten tämä lähtee pyörimään. Myös omronilla on liki valmiita lämpömittari hystereesi säätimiä/ohjaimia, tosin todella arvokkaita.
Kyllä on mielenkiintoinen projekti. Itse mietiskellyt samanlaista systeemiä. Vieläkös ne painetut alapeukut näkyy sisällöntuottajalla?
En osaa sanoa näkyykö alemmat peukut missään. Ei ole tietokonetta nyt ja kännykällä rajoitetumpaa seurata.
Tuon savupiipun mutkaisuus ja vaakasuorat osat saattaa heikentää vetoa, minulle tuli seinän läpivienti putkelle noin metrin putki, kun en katon läpi voinnu vetää, toinen vaakaputki räystään kohdalle, mutta ilmeisesti kylmä ilma oli siellä tukkeena, piti ensin kosanilla lämmittää hormisto ennen kuin alkoi vetämään, tyoläs homma, sitten laitoin kanavapuhaltimen putken päähän ja imu päälle, johan alkoi vetämään.
Ok, hyvä tietää. Kyllähän se äkkiä puhallinta/imuria vaatii. Kokeillaan ja sitten propellia piippuun että vetää.
Isotöinenhän tuo rojekti on . Jos on reilut hallitilat niin rakentaa vanhasta puukeskuslämmityskattilasta ja vahoista patterista kiertovesipumpuineen niin lämpöä riittää. Iso kustannus on kiertovesi vaikka 50% pakkasnesteellä.
On tämä isotöinen rojekti mutta koetan tehdä näitä talliprojekteja ihan harrastuksena. Tämä halli on 61m2, 4.5m korkea niin kuutioita jonkin verran. On tarkoitus rakentaa oikea lämmityskattila mutta mieluummin uudesta koska vanhat kattilat kummiskin vuotaa. Mutta sähkö ollut 15v liki ilmasta niin ei ole ollut järkeä rakentaa. Mutta nyt tehdään tee se itse rojektina. Mukavaa puuhaa rakentaa.
Tulisijan veto säädetään imuilman määrällä, ei pakoputkea kuristamalla. Samoin kun esim. autoissa, niidenkään nopeutta ei säädetä käsijarrulla... Piippua kuristamalla saa aikaiseksi nokeutuvat paikat ja häkää vuotavat liitokset, kun vertaa ilman kuristukseen->= alipaineinen palotila.
Hyviä kommentteja tulee. Voi olla että kapea pitkä piippu jo tekee haastetta vedolle. Muutaman viikon päästä nähdään mite käy. 👍
itse hommasin uuden lämpökattilan 12v sitten ja siinä luki kyllä ihan käyttöohjeissa että vetoa kattilassa säädetään sekä alhaalla olevalla automaattisella vedonsäätimella JA myös kattilan hormiin menevällä peltivedonsäädöllä.
Että ei ole väärin savupellilläkään vetoa säätää,pääasia on että vetoa on riittävästi.
Jos kattila/kamiina on jo tulikuuma on pakko menoa kuristaa muutoin kyllä sulaa paikat!
Pihasaunassakin jos en savupeltiä pienennä pössähtää puut pesissä niin nopeasti tuhkaksi ettei paljon löylyä jäisi eikä vesi pysyis padassa lämpimänä
Aina välilä kun polttaa kovalla vedolla palaa kyllä karstat pois.
Tulisijoissa kun on eroja
@@Tessulandia kyllähän se näin on. Eikä tuossa "kenttäkamiinassa" alaottoilmaa edes saa kiinni. Nähtäväksi jää vetääkö edes tämä minun the kötöstys hormisto :)
Mulla sama tässä uudessa kattilassa kun luukut on pellistä väännelty,entisessä Jämässä kun laitto valurautaluukut kiinni loppu veto heti.
Jostainhan se on tingittävä muutoin tulis kallis valmistaa...
Pystyy hormit pitkällä vaijerilla nuohoamaan pistää jonkun harja tulee sitä vaijerin päästä harja yleensä vaijeri purkautuu päästä itse nuoho muuripata ja joskus sillä lailla työntää vaan vaijerin aina sinne muuripadan ja putken pätkällä pystyy sitomaan vaijeria että se purkanut sen pää liikaa Elise putkenpätkä lyödään puristetaan vaijerin päähän pystyy hitsaamaan putkenpäät jos haluaa panna jonkun kierrettävän osaa esimerkiksi harja😄 kait tästä nyt jotain selvää saa Onhan niitä myytävänä valmiita kin vaijereita Missä on harja
joo on porakoneeseen harjarässejä, semmosilla uunien kanavatkin nuohotaan.
Tuohon kamiinan ja poilerin väliseen piippuun Y-haara ja siihen läppä (kuin kolmitie venttiili) millä voi ohittaa poilerin (poilerin lämmön säätö) rinnakkais piippuapitkin savukaasut ulos.
Piipun jyrkät/kulmikkaatmutkat voi olla haasteelliset nuohota.
Tää oiskin villi ratkaisu mutta jopa toimivakin. 👍
Samalla systeemillä puuliesissä ohjaillaan savukaasuja. Esim. Liesitason alla on uuni ja sen allavesisäiliö. Jos halus lämmittäävettä niin käännettiin kahvasta niin aukaisi luukun ja savukaasut kiersi säiliön seinustan kautta hormiin
Tuleeko savukaasuille imuri? Jos ei niin on vedon kanssa odotettavissa suuria ongelmia kun piippu menee noin rajusti alaspäin. Kannattaa ainakin koepolttaa tuolla alamäellä ennen lopullista läpiviennin paikan tekoa.
Yritän tehdä tuon aika mutkaisen savuputken liki loppuun ja viedä tuosta vanhasta reiästä ulos. Piipun ulostulopää täytyy saada riittävän ylös ehkä sinne 3-4m maasta. Olet oikeassa, senhän vois koepolttaa varovasti repimättä seinää isommin, kun ottaa pö pakoputken vain pois. Katotaan kun pääsen jatkaa rojektia.
@@tommisworkshop ei kyllä vedä jos mutkia alaspäin, jopa 90 kulmatkin alkaa savuttaan sisään. Nuo sissikaminan putket nuohottava 2vrk välein, jos koivun tuohta polttaa niin 12h. Eihän noin mutkaista systeemiä voi mitenkään nuohota. Kokeile koe polttaa ainakin ulkona, ennen lopullista asennusta.
@@mikahietala8099 sen näkee sitten. Leivin uunissakin savukaasut kiertää 2-3 kertaa ylös alas ennen on piippuun menoa alakautta. Myös puuhellassa. Toki kanavat on isompia näissä. Pitkä piippu ulkona oltava mutta kylmä peltipiippu voi tehdä ongelmia. Muokataan sitten piippu ja tehdään uusi reikä jos ei vedä riittävästi, kyllä se itteekin vielä epäilyttää miten tässä käy.
@@tommisworkshop minulla tuollaisesta kaminasta kokemusta sissiteltassa, tarkka on noista ilmansäädöistä. Vähän hankala saada oikea korvaus ilma, joko savuttaa tai puut palaa hetkessä ja kaminan ylä osa sekä 50cm putkea punasena.
@@mikahietala8099 ok, hyvä että näitä kommentteja tulee paljon niin saa näkemyksiä asiaan. Kyllä uusi koepoltto täytyy tehä jahka pääsen jatkaa. Sais tuon mutkapätkän talliin niin kuuma piippu lämmittäs tallia eikä ulkoilmaa, siksi tuota vanhaa tuuletusaukon reikää koetan kokeilla hyödyntää. Villin näköinen putkisto on tulossa.
Hyvä Tommi👍. Komia tislaamo tulee🤣.
Niin tulee. Kohta ottaa tilauksia vastaan 😆👍
Tuo on muuten meleko kuuma tuo savupiippu, ei se lämpö savusta jää tuohon vesisäiliöön, veikkaan hyötysuhteeksi 40 - 50% luokkaa.
Vesipönttö pitäs olla pitkä, no nyt tein pöntön romusta ja pellin suikaleesta mitä oli. Uusi piippu kontruktio suoraan pihalle, tähän pitäs tehä isompi boileri, pidempi että enemmän lämmittää. Ei välttämättä edes 40% ole.
Eikös normi uunissakii aukasta savupelti täysin auki ja ilman saannilla säädetä.. Jos sitä savupellin avulla säädetään ni sehän nokee piippua enemmän.. Näin on joskus jopa nuohooja sanonu.
Pannuhuoneessa kattilakii säätää itse automaattisesti ilman saannilla palo tehoa..
Kyllä se näinkin on. Tossa kammiitissa ei saa imuilman täysin kiinni. Ainakin pelti estää kylmää tulemasta vesipönttöön.
Joo se on ehdottomasti oltava Kyllä. Hyvä että ei kannattaisi pellin jälkeen jopa eristää hormi putki
Tuo vetojutska kyllä eppäilyttää,,,,vaakavedotkin jo pahasti vetoa huonontaa,,puhumattakaan jos piippu alaspäin,,,,,tietty jos mahottoman pitkä piippu ulkona,,mut sitteki eppäilen,,,,
Tuo savupelti on hyvä,,,saunan muuripadassakin sen huomaa,,,jos jätät illalla padan lämmitettyäsi,,pellin auki yöksi,,,aamulla vesi haaleaa padassa,,,,mut kun pistät pellin kiinni,,,aamulla vielä vesi on kuumaa !! Veto jäähdyttää padan veden äkkiä,,,
On sillä muutenkin hyvä vetoa säädellä,,,,tuhkaluukulla ei pidä vetoa säätää,,,happea pitää saada aina reilusti,,jotta palaa puhtaasti nokeamatta liikoja,,,
Ennenkuin teet isommin uusia isompia reikiä,,,kokeile vetoa ensin,,,et jos joudutkin tekemään piipulle reijän ylemmäs,,katonrajaan,,,et turhaan ole isontanut reikää alas,,, Kokeilemalla se selviää !👍
Kun teet lopullisen reijän savupiippua varten,,,tee aukosta senverran suuri,,että voit aukon kiertää esim kaksinkertaisella kivilevyllä,,,sit vielä piipun ja levyjen väliin 20 cm ympäriinsä palovillaa,,,,ei pala siitä kohtaa ainaskaan. Ja seiniin jo aijotkin laittaa tuplakivilevyn 30 mm raolla,,esim putkenpätkät levyjen väliin niin pääsee ilma välissä kiertämään
Hyvä lämmöneriste lattiaa suojaamaan on vaikka sellainen että neljän harkon päälle rautalevy,,,jonka päälle kamina,,,,ei tarviis valuja suorittaa,,,
Itelle tein saunamökkiin kiukaan alle nuuka kun oon,,,,50 mm kulmaraudasta sopivan kehikon silleen että kiukaan tassut osuu kulmarautojen kohalle. Alas nurkkiin säädettävät tassut,,,,koko komeus pellitettiin ympäriinsä ja palovilla sisälle,,,ei mattolattia lämpene alla,,, Saahan niitä valmiina kaupastakin,,,mut köyhä kun yrittää rakentaa,,,😉😏
Mielenkiintoinen projekti,,laitahan vetotestivideoo,,,🤔👍
Jää sitten noihin mutkiin tuhkaa ja nokea,aika ajoin on ne puhdistettava,juuri tein syksyllä kiukaassa sen kun ei vetäny enää ollenkaan,oli hormiin menevä putki kokonaan tukossa!
Kyllä se siitä katsotaan miten homma toimii,ei torpata heti.
Joo tämä menee nyt kokeilu pelillä, jos ei toimi niin muutetaan putkitusta.
Kylessä palotilaa oltava vesilämmitys koska hormi jäähtyy liikoo ja rakenteena ei ole "stabiili".Hormiputki liian pientä kyseiseen koska nuohota pitäisi "8 tunnin välein" mutta jos huonovetoinen niin voi 5 tunnin jälkeen olla närreellä tukossa.Mitä nopeammin lämpiää hormin alku niin sitä nopeammin rupeaa vetämään....jos ei ole koneellista vetoa alkuun ja mitenkä takaisinpuhalluksen estäminen "paineesta kääntyvä perhospelti"..? Se on hyvä jos tekemistä näytetään videolla silloin kun tehdään ja hyvä projekti,mielenkiintoinen meitä Suomalaisia kiinnostava kohtahan ne kieltää puunpoltonkin.PS.Sanokaa sitten kun lähdetään barrikadeille!
Ihan kokeilu hommaahan toi on. Ei mitään takeita toimiiko. Pitää yrittää panostaa tekemisen filmaamiseen että saa niistä kohtia tuleviin. Hyviä kommentteja, kiitos.
Oliskohan ollu tehokkaampi lämpeämään jos olis kupariputki kierretty tuohon piipun ympärille?🤔
Leivin uunin päälaen päällä/sisällä on 25m kieppi kuparia ja se lämpiää suht hyvin että ei pysty koskemaan siihen putkeen, sais olla vain enempi kupariputkee siellä. Tuo 25m ei tuota lämpöä varaajaan kovinkaan paljoa.
Entäpä jos tuo vesipönttö oiski vaakatasossa pitkien jalkojen varassa lattialla seinän läpiviennin korkusella? Silloin ei tarvis putken kiertää ylhäällä mutkaa🤔
Muuttaisit kaminan lähdön taakse, silloin saisi sitäkin enemmän irti seinästä.
Sekin vois olla. Mutta kokeilen ensin pystyyn, että lattia-alaa ei menisi paljoa.
@@tommisworkshop joo, se tosiaan vie tilaa enemmän. Mutta hormin veto voisi olla parempi vaakatasossa vähemmillä mutkilla ja vesisäiliön päällä ois hyvä kuivatella metässä kastuneet kintaat😅
Miten sulla tulee paisuntasäiliö ja ylipaineventtiiliviritelmät?
@@puuHattu kyllä siitä hyviä puolia löytyy kyllä.
Oisko helpompi vaan täkätä kaulus siihen kansiluukun ympärille sen sijaan, että nostaa aukonsuuta ylemmäksi?
Sellasta parin sentin nostoa aattelin. Pitää pähkäillä ja kattoa oisko jopa ollu tota salmiakkiverkkoo jäljellä että vois kauluriakin pohtia tuohon. 👍
Miksi savuputki pitää kierrättää lattian kautta?
Kerroin syyn intro videossa. Hyödynnän jo olemassa olevaa reikää seinässä ja että kuuma putki jos se on vielä lämmin broilerin jälkeen lämmittää tallia ei Pohjolan hallia. Teoriassa putki on vielä lämmin muttei kuuma. Senkin sitten näkee.
Tämmöinen tuli vastaan ja muistu tää sun video mieleen. En tiiä onko sulle käyttistä, mut ehkä jotain ajatuksia/ideoita tästäkin saa: th-cam.com/video/TzlXwIrW8_w/w-d-xo.html
esim. toi tuplakammio kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. Ehtii palokaasut luovuttaa paremmin lämpöä ennen kuin putkesta ulos lopulta menevät. Ehkäpä tuossa vois olla vettäki? Mutuilen vain :) Luultavasti myös kerää suurimman osan noesta. Mut vedon kans voi olla ongelmaa, jos ei oo korkee putki..?
joo tuon filmin näin joku aika sitten. Ihan pätevän oloinen idea tuokin on, että palokaasut pihalle mennessä on "kylmiä" että ei pohjolanhallia lämmitä.
Tuli mieleeni että jos ois mun talli niin olisin ehkä miettinyt öljykeskuslämmitystä. Nyt saa ihan hyviä käytettyjä kattiloita puoli-ilman kun siirrytään pois öljylämmityksistä. Öjyn hintakin on palailemassa huippuhinnoistaan alaspäin, maailmanmarkkinahinta raakaöljylle on tänä päivänä jo alle 80 dollaria(alkukesästä oli 130 dollaria) ja todennäköisesti vaan laskee lähiaikoina koska taantuma on tulossa.
Tuossa puukeskuslämmityksessä on se ongelma että mites sitä lämpöä pidetään yllä kun koko ajan pitää olla puuta lataamassa. Kun meet harvakseltaan pajahommiin niin aina lähet lämmittämään pakkasen puolelta kun ei pohjalämpöä voi pitää päällä mitenkään tuolla puukeskuslämmityksellä. Menee tuntikausia ennen kun halli on lämmin eli menee vähän asumiseksi. Öljylämmityksellä vois pitää pientä pohjalämpöä aika edullisesti päällä ja hanat kaakkoon hommiin mennessä niin äkkiä on lämpöä liikaakin. Toinen tapa olis laittaa pelkkä ilmalämpöpumppu jolla vois pitää semmosta 10 asteen pohjalämpöä hallissa talven yli jos ei nyt ihan euroon sähkön hinta nouse kuitenkaan. Hyvän ilmalämpöpumpun hyötysuhde on jopa 5 pikkupakkasilla eli eli kilowatin sähkön ottoteholla saa lämpötehoa 5 kilowattia.
PS: Meillä muuten on sähkön kilowatttunti-hinta täällä Alajärvellä edelleen noin 8 senttiä kilowattitunti.😅(sri en malttanut olla rossaamatta).
Kalliiksi tulee öljy. Ens talvena iskee dieselipula koska ne poltetaan lämmöksi ja sähköksi. Nyt olen etätöissä ja käytännössä aamustakin pystyn nakkaa tulta pesään, viikonloppuisin enimmäkseen ehtii pajahommia tekee. Sais tuon betonilattian lämpenemään. Muutoin öljy ei huono olis, mutta kalliiksi tulee omasta mielestä kun saan polttopuut omasta metästä.
@@tommisworkshop Siis sulla on väärä käsitys polttoainepulasta sitä ei nimittäin tule. Jos semmoinen uhka olis niin polttoaineen hinnat olis jo kovassa nousussa. Päinvastoin polttoaineen hinta on mieluummin laskussa ensi talvena. Taantuma iskee ja polttoaineiden hinnat laskee ensi talvena maailmanlaajuisen alhaisen kysynnän vuoksi. Siinä ei Pohjoismaiden lämmitystarpeet talven takia tunnu yhtään missään. Kätevä tuollainen klapilämmityssysteemi ei kyllä ole mutta halpahan se tietysti on. Mutta jos arvioit miten paljon öljyä kuluis jos lämpötilaa pidetään talven yli noin 10 asteessa hallissa niin ei se kovin iso määrä ole ja käyttömukavuus aivan eri luokkaa. Vois siihen muutaman sata euroa saada menemään. Onko se kallista on makuasia. Ja jos se öljykeskuslämmitys tuntuu liian kalliilta niin laittaa öljykäyttöisen 30-50 kilowatin lämminilmapuhaltimen niin ei tarvii sitä peruslämpöäkään pitää koko ajan päällä vaan puolituntia kun tohottaa aamuisin täydellä teholla niin halli on lämmin mutta kannattaa hommata savukaasupoistolla oleva puhallin niin ei tuu katkut sisälle. niin ei tule kyllä kovin kalliiksi hallin lämmitys.
Mutta ihan mielenkiintoinen projekti tuo tietysti on ja seuraan sitä innolla vaikka en usko että tuo on kovin hyvä systeemi käytännössä.
@@lasseku sen näkee sitten talvella mihin ne menee mutta uutisissa joka viikko kerrotaan että dieselit on vähissä tulevana talvena. Taantuma tulee se on taattu ja toivon että polttonesteet halpuu ja paljon. Mutta tuolla nyt olleella Kiinan pö lämmittimellä meni dieseliä 4-5L päivä eli kallista sillä lämmittää mutta sen hyötysuhde onkin huono.
Voihan siihen varmaan jonkunlaisen automaation säätää arduinolla/ vastaavalla ja ruuvilla syöttää puuta pesään. Pitää tietenkin olla jonkunlainen säiliö ruuvin molemmissa päissä että se liekki ja lämpö ei siirry ruuvia pitkin.
Menee toisaalta kalliiksi ja en tiedä kuinka hyvin pelletit siirtyy ruuvilla esim. hakkeeseen verrattuna. Hake kyllä menee hyvin ylös.
@@TheIdiotPlays kaikki on mahdollista mutta kokeillaan ensin miten tämä lähtee pyörimään. Myös omronilla on liki valmiita lämpömittari hystereesi säätimiä/ohjaimia, tosin todella arvokkaita.