Oefeningen met massaspectroscopie

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ก.ย. 2024
  • Enkele oefeningen met massaspectroscopie. Geschikt voor vwo

ความคิดเห็น • 11

  • @qoodles4032
    @qoodles4032 2 ปีที่แล้ว +4

    Echt geweldige korte voorbeelden en goed uitgelegd, meer mensen zouden dit zo moeten doen

  • @aylin9697
    @aylin9697 4 ปีที่แล้ว +1

    Hoi,
    Bij de berekening van de m/z waarde van propanal (min 4 ongeveer). Kan het toch ook zo zijn dat er twee C atomen met de dubbel gebonden O loslaten? Dan heb je namelijk ook een m/z waarde van 43.

    • @Scheikundehulp
      @Scheikundehulp  4 ปีที่แล้ว +2

      Dag Aylin, Dat klopt en je ziet ook een klein piekje bij m/z=43. Maar als beiden een piek bij m/z=43 hebben, kan je geen onderscheid maken tussen de twee spectra. Dus moet je op zoek naar andere splitsingen. En die vind je dan bij m/z=29 en dat is dan wel een heel duidelijke piek en daarmee dus een duidelijk verschil tussen de twee spectra. Met vriendelijke groet, P. Soeteman

    • @aylin9697
      @aylin9697 4 ปีที่แล้ว

      @@Scheikundehulp en hoe zit het precies met de plaats van de splitsing van het molecuul? Wat heeft binas tabel 39D hiermee te maken?

    • @Scheikundehulp
      @Scheikundehulp  4 ปีที่แล้ว +2

      De plaats van de splitsing is o.a. afhankelijk van de sterkte van de atoombinding. Maar ik zeg er direct bij: Op het moment dat het molecuul in het apparaat een elektronenbombardement over zich heen krijgt, kunnen er allerlei reacties plaatsvinden (hergroeperingen van atomen) die leiden tot pieken die wij met de kennis die in onze boeken staan, niet kunnen verklaren.
      T39D geeft een voorstel welk fragment afgesplitst zou kunnen zijn van het molecuulion. Stel het molecuulion M heeft m/z=58. Dan zie je in het spectrum een piek bij m/z =58 -15 = 43 wanneer een CH3 groep is afgesplitst. Uiteraard is dit een voorstel van het Binas, het is niet 100% zeker, maar de kans is groot.

  • @noorxx2952
    @noorxx2952 8 หลายเดือนก่อน

    Hallo meneer, ik begrijp niet zo goed hoe de molecuulionen ontstaan, ze hebben een + lading en zijn een radicaal bv. bij C4H9.+ door afsplitsing van Cl, ik dacht zelf dat het gewoon C4H9. (radicaal) zou worden, hoe kan het een + lading hebben en een radicaal zijn tegelijk?

    • @Scheikundehulp
      @Scheikundehulp  8 หลายเดือนก่อน +1

      Molecuulionen zijn geen radicalen! Er ontstaat een radicaal wanneer een atoombinding kapot gaat waarbij het gemeenschappelijk elektronenpaar precies in tweeën wordt gedeeld. Maar een molecuulion ontstaat doordat het molecuul (door het elektronenbombardement in de massaspectrometer) een elektron verliest. Dan ontstaat er dus een positief ion want uit het molecuul is een elektron geslagen. Wat betreft het fragment C4H9+ : dat kan je zien als het resultaat van een C4H9-radicaal waar er een elektron uit is weggeslagen. Dan is het dus geen radicaal meer want dat ene elektron (waar jij aan zit te denken) is weggeslagen door het elektronenbombardement

  • @tomkramertom
    @tomkramertom ปีที่แล้ว +1

    HELPP😔

  • @Safa.878
    @Safa.878 ปีที่แล้ว

    Hallo meneer! hoe weet je welke brokstukken je kan verwachten?

    • @Scheikundehulp
      @Scheikundehulp  ปีที่แล้ว

      Dat kan je lang niet altijd weten omdat er tijdens de fragmentatie nog allerlei reacties kunnen plaatsvinden. Als iets dergelijks gebeurt en van belang is moet dat in de opgave zijn vermeld. Maar je mag er wel van uit gaan dat in ieder geval zijgroepen van en hoofdketen kunnen afsplitsen. Succes met je examen!

    • @Safa.878
      @Safa.878 ปีที่แล้ว

      @@Scheikundehulp oke duidelijk, bedankt!