@@kalmariiToiset yrittävät edes ajatella objektiivisesti enemmän kuin toiset ja on olemassa niin maltillisia kuin radikaalejakin ihmisiä molempiin suuntiin esim tässä Yhdysvaltojen kontekstissa..
Hyvä jakso, molempien vieraiden suoritus paljon edellistä kertaa parempi. Ruotsilan republikaanifanitusroiskeita on usein vaikea ottaa vakavasti, mutta nyt ne pysyivät enimmäkseen aisoissa. Kokkokin sai koneensa paremmin käyntiin, kun viimeksi vähän yskähteli. Parhaimmillaan kaksi asiantuntijaa täydensivät toisiaan jopa mainiosti. Kolmas sessio kernaasti!
Juontaja antaa tämän nuoren innokkaan "asiantuntijan" vetää koko keskustelua. Ruotsila selvästikin hallitsee asiat, mutta Kokko ryhtyy koko ajan vastaamaan ja juontaja antaa hänelle aikaa ja lisäkysymyksiä vaikka eksyvät jaarittelemaan asian sivusta ja Ruotsilan erinomainen asiantuntemus jää kuulematta.
En ole koskaan käynyt Amerikassa, mutta elänyt henkisesti ja kulttuurisesti sen sisällä lapsesta asti, seuraan sen politiikkaa melkein enemmän kuin Suomen politiikkaa, ihailen ja inhoan maata, katson elokuvia, luen kirjoja, olen hämmennyksissäni sen nykyisestä sekasorrosta ja kahtiajakaantumisesta. Olin demokraatti, nyt olen republikaani. Arvostan perustuslain sananvapaus-lisäystä, mutta en usko oikeusjärjestelmän puolueettomuuteen.
Täysin samaa ja eri mieltä. Amerikka ja Kanada olivat lähes ainoita ulkomaita, jonne muutettiin Pohjanmaalta. Melkein joka talosta oli väkeä siellä. 1800-luvulta lähtien kunnes Ruotsi löytyi. Jotkut reissasi eestaas, moni jäi pysyvästi. Lapsena puhuttiin paljon Amerikan juttuja. Ja luettiin Pecos Bill- ja Davy Crockett-lehtiä. Kun tv tuli englannin sanoja alkoi jäädä päähän. Amerikan oikeussalin toiminta tuli tutuksi: valamiehistö, puolustuksen sanankäyttö, takuusummat ja kuinka jokaisella sai olla ladattu ase aina käsillä ja käyttääkin sai, jos joku alkoi ryppyillä.
Onhan se aika ihmeellistä, että USA'n perustuslain Amendment 14 Section 3 ei vaikuta USA'n pressavaaleihin. Herra Trump ei olisi sen mukaan kelvollinen enää mihinkään USA'n virkaan.
Jonkun verran seurannut näitä keskusteluja Amerikan politiikasta. Ihmettelen syvästi että miten se valtio on edes kasassa. Kuulostaa niin kahtia jakautuneelta. Silti se on maailman suurin talous ja sotilasmahti. Lisäksi jos amerikkalaiset eivät käytä ilmaisua osa valtio vaan pelkkä valtio niin aika hankalalta kuulosti keskustelu kun piti puhua vain valtioista mutta koko ajan lipsui osa valtio. Ehkä se vain meidän puhe kielessä on helpompi ilmaista niin.
Mielenkiintoisia aiheita ja hyvät vieraat. Jos teette enemmän näitä jaksoja jotka käsittelee yhdysvallan yhteiskuntaa, niin saisitteko kenties vieraaksi Markku Henriksson?
Siinä olisi hyvä vieras. Olen ihmetellyt kun häntä en ole koskaan nähnyt missään haastattelussa. Vai onko sitten kieltäytynyt aina haastatteluista. Mutta ainakin kirjan perusteella tietää aika perkeleesti Yhdysvalloista. Kolmeen kertaan tullut äänikirjana kuunneltua tähtilipun maa kirja.
@@EsaOkker minua kesti tovin vastailla tähän kommenttiin. Ja siis kyllä, aivan loistava kirja. Olen itsekin etsinyt hänen haastatteluja ja tai vastaavaa. Saattaahan se olla, ettei koe olevansa verbaalisesti parhaimillaan. Mutta kirjoittaa hän osaa kyllä, jestas sentään. Mikään yhtä perustavanlaatuinen ja kattava kirja yhdysvaltain historiasta ja kulttuurista on tuskin olemassa. Jos joku sattuu tätä lukemaan, niin vahva suositus.
Toivottavasti Jani ja Markku saadaan lauteille taas viimeistään, kun Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat lähempänä. Ehdottomasti mainio pari, joiden eri näkökulmat vain täydentävät toisiaan.🙏
Yhdysvallat on kieltänyt alkoholin tuntuvan rangaistuksen uhalla reservaateissa ja sallinut niissä aina kannabiksen, mutta Suomessa saamelaisia kohdellaan aivan päin vastoin. Jopa kansanparantaja Jungle Svonni joutui ongelmiin perinteisten lääkkeiden käytöstä parantaakseen.
Huomautus Janille, Trump pysyy oikein hyvin pystyssä, Bidenia joudutaan välillä taluttelemaan, että osaa mennä edes oikeaan suuntaan, ja pysymään edes pystyssä.
Yhdysvalloilla on ollut ainakin yksi toidella hyvä presidentti, joka ei pysynyt omilla jaloillaan lainkaan koko presidenttikautensa aikana, vaan hoiti virkaansa pyörätuolista. Jalkojen toiminta on ylipäätään hiukan erikoinen huolenaihe presidentin kohdalla. Keskityttäisiin sen sijaan pääkopan sisältöön, johon pääsee käsiksi parhaiten puheiden kautta. Ja Trumpin puheet ovat täysin todellisuudesta irtaantunutta horinaa. Fyysinen kunnon vertailu tuntuu tuon rinnalla hiukan toissijaiselta. Ikäeroahan miehillä on 4 vuotta. Trump on elänyt viihdemaailman elämäntyyliä, Biden pitänyt kunnostaan paremmin huolta ja ollut elintavoiltaan kohtuullisempi. Riippumatta siitä millaisia havaintoja meisten tasapainosta on viimeaikoina tehty, ei tämä ikävertailu nyt näille kummallekaan ole kovin edullinen, Biden on kieltämättä vanha ja Trump ihan yhtä vanha (ne neljä vuotta menettää elintavoissa) mieluummin varmasti moni sekä yhdysvalloissa että ulkoupolella näkisi tuoreempia naamoja. Jos kilpa on kuitenkin käytännössä näiden kahden välillä ja Trump voittaa, niin toivotaan että yhdyvaltain demokraattiset instituutiot kestävät Trumpin autoritääriset piirteet ja pystyvät pitämään sekopäisimmät ideat kurissa, kuten viime kaudella kävi joidenkin Trumpin pahimpien houreiden kohdalla. Ja ettei Trump pääse mokaamana jättämällä esimerkiksi itä-euroopan turvallisuutta Venäjän armoille. Tuo jälkimmäinenhän se näin suomesta käsin eniten huolettaa.
On varmasti ihan totta, että roe vs wade oli perustuslain kirjaimen vastainen, mutta on myös aivan varmaa, että sitä ei oltaisi koskaan lähdetty torppaamaan, jos republikaanit olisivat kannattaneet sitä. On aika naivia väittää, että tämä olisi jotenkin poliittisesti neutraalia ja puhdasta touhua. Jos joku tietää, antakaa esimerkkejä scotus keisseistä, joissa literalismiperusteilla olisi torpattu joku republikaanien itsensä tukema laki.
Ihan silkkaa paskaa on tosiaan väitteet, että joku puolue olisi perustuslain vartija ja toinen rikkoja. Molemmat isot ja kaikki muut ovat jokainen yhtä lailla kyynisiä poliittisia partisaaneja, jotka ovat olevinaan kirjaimellisen tai tulkitun perustuslain puolella tai vastaan ihan vaan sillä perusteella, mikä kunakin aikakautena sattuu agendaan sopimaan. Roe vs Wade tai suomeksi tiivistettynä oikeus aborttiin oli muuten todellakin perustuslain kirjaimen mukainen, puhumattakaan sen hengestä. Kirjaimen mukainen, koska 14. lisäys mainitsee: "No State shall make or enforce any law which shall abridge the privileges or immunities of citizens of the United States; nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws." Osavaltio nimenomaan kyhää mielivaltaisesti vapautta murentavia lakeja ja sortaa pidäkkeettä yksilön elämää ja vapautta, jos se kieltää abortin. Jos puhutaan perustuslain hengestä, pitää olla häpeämätön pelle väittääkseen, ettei se muka takaa naiselle yksilönä oikeutta päättää täysin omasta sukupuolielämästään ja lisääntymisestään. Amerikkalaisilla abortin vastustajilla on tässä seikassa aivan selittämätön harhaluulo siitä, mitä osavaltioiden riippumattomuus keskushallinnosta muka mahdollistaa. Se harhaluulo on oikeastaan hieman liian räikeä otettavaksi tosissaan, joten kyseessä täytyy olla ihan vain ylimielinen pahuus.
Jep, samoin kuin Ruotsilan ne oli ne aidot amerikkalaiset jotka mut sai oppimaan englantia kunnolla, että pääsis hikimajaan Arizonaan. Teinkin eri heimoista juuri kasan videoita suomeksi kanavalleni.
Äänioikeus oli muistaakseni aiemmin sidottu asepalvelukseen ja siksi naiset eivat ensin HALUNNEET äänioikeutta, koska he eivät halunneet siihen liitettyjä velvollisuuksia.
Ei jaksa tuota Ruotsilaa. Jos sanakirjoja vielä tehtäisiin ja niissä olisi besserwisserin määritelmä siinä olisi ton jätkän kuva. En toki kiellä miehen kompetenssia mutta ulosanti tuo mieleen amerikkalaisen poliittisen lojalistin, kunnon kotimainen pundit.
Tai olisiko perustuslakia enemmänkin nykyaikaistettu???Jos laki on vuodelta 1770 tai jotain sellaista,ei samat lait ja asiat sovi tähän päivään.Maailma pikkuisen eri paikka nykyään!!!!Ei tainnut olla joukkoampumisia kouluissa perustuslain aikoihin tai enää ei tarvitse lahdata alkuperäiskansoja,joten onko aselait ajantasalla,tuskin!!!
Erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen podcast. Kiitokset Markulle ja Janille sekä tietysti Puheenaiheelle!
kiitos tämä oli tosi hyvä läpikäynti Yhdysvaltain rakenteista!
Ilahduttavaa saada nämä herrat taas estradille💖
Musiikkia korville ja älynystyröille🎵🎶
Kiitos🎙
Pidän tosta markusta varmaankin Suomen etevin usaa tuntia hirveen vähän. Häntä saa kuunnella , kiitos että täällä saa ainakin kuulla👍
Tää kaksikko on paras. Selvästi ideologisesti eri linjoilla, mutta faktat hallussa ja keskustelu on asiallista. Miellyttävää kuunnella.
Tämän oli tehokasta työtä🎉
Kyllä oli mielenkiintoinen keskustelu näiden herrasmiesten kanssa. Oli ilo seurata ja oppia uutta, kiitokset jälleen kerran.
Olipa jälleen kerran erinomainen jakso👌. Loistavaa ja mahdollisimman neutraalia tulkintaa ilman ideologiaa.
miten niin? Ei ole olemassa neutraalia tulkintaa vaan ideologia vaikuttaa kaikkiin
@@kalmariiToiset yrittävät edes ajatella objektiivisesti enemmän kuin toiset ja on olemassa niin maltillisia kuin radikaalejakin ihmisiä molempiin suuntiin esim tässä Yhdysvaltojen kontekstissa..
KIITOS!!!🌹🌹🌹 ERITTÄIN informatiivinen ja avaava!
DCssä asuva täällä. DC oli tosiaan pitkään neliö kunnes Ptomac joen toisella puolella oleva osa luovutettiin takaisin Virginialle
Markkua enemmän vain vieraaksi jos kun mahdollista. Suomen parhaita asiantuntijoita jenkkejä koskien.
Hyvä jakso taas
Hyvä jakso, molempien vieraiden suoritus paljon edellistä kertaa parempi. Ruotsilan republikaanifanitusroiskeita on usein vaikea ottaa vakavasti, mutta nyt ne pysyivät enimmäkseen aisoissa. Kokkokin sai koneensa paremmin käyntiin, kun viimeksi vähän yskähteli. Parhaimmillaan kaksi asiantuntijaa täydensivät toisiaan jopa mainiosti. Kolmas sessio kernaasti!
Jeesus on täällä tänään.
Ruotsila voittaa jälleen asijantuntijuutensa avulla helposti. Kokko selittää lähinnä suomalaisen Amerikka tutkimuksen dogmia.
Juontaja antaa tämän nuoren innokkaan "asiantuntijan" vetää koko keskustelua. Ruotsila selvästikin hallitsee asiat, mutta Kokko ryhtyy koko ajan vastaamaan ja juontaja antaa hänelle aikaa ja lisäkysymyksiä vaikka eksyvät jaarittelemaan asian sivusta ja Ruotsilan erinomainen asiantuntemus jää kuulematta.
En ole koskaan käynyt Amerikassa, mutta elänyt henkisesti ja kulttuurisesti sen sisällä lapsesta asti, seuraan sen politiikkaa melkein enemmän kuin Suomen politiikkaa, ihailen ja inhoan maata, katson elokuvia, luen kirjoja, olen hämmennyksissäni sen nykyisestä sekasorrosta ja kahtiajakaantumisesta. Olin demokraatti, nyt olen republikaani. Arvostan perustuslain sananvapaus-lisäystä, mutta en usko oikeusjärjestelmän puolueettomuuteen.
Tosi mielenkiintoista, varastitko suoraan minun pääkopasta ton kommenttisi! 😊
Täysin samaa ja eri mieltä. Amerikka ja Kanada olivat lähes ainoita ulkomaita, jonne muutettiin Pohjanmaalta. Melkein joka talosta oli väkeä siellä. 1800-luvulta lähtien kunnes Ruotsi löytyi. Jotkut reissasi eestaas, moni jäi pysyvästi.
Lapsena puhuttiin paljon Amerikan juttuja. Ja luettiin Pecos Bill- ja Davy Crockett-lehtiä.
Kun tv tuli englannin sanoja alkoi jäädä päähän. Amerikan oikeussalin toiminta tuli tutuksi: valamiehistö, puolustuksen sanankäyttö, takuusummat ja kuinka jokaisella sai olla ladattu ase aina käsillä ja käyttääkin sai, jos joku alkoi ryppyillä.
Sekavaa marinaa
Onhan se aika ihmeellistä, että USA'n perustuslain Amendment 14 Section 3 ei vaikuta USA'n pressavaaleihin. Herra Trump ei olisi sen mukaan kelvollinen enää mihinkään USA'n virkaan.
Milloin saadaan markku salomaa taas vieraaksi?
Jonkun verran seurannut näitä keskusteluja Amerikan politiikasta. Ihmettelen syvästi että miten se valtio on edes kasassa. Kuulostaa niin kahtia jakautuneelta. Silti se on maailman suurin talous ja sotilasmahti. Lisäksi jos amerikkalaiset eivät käytä ilmaisua osa valtio vaan pelkkä valtio niin aika hankalalta kuulosti keskustelu kun piti puhua vain valtioista mutta koko ajan lipsui osa valtio. Ehkä se vain meidän puhe kielessä on helpompi ilmaista niin.
Ruotsila olisi riittänyt
Mielenkiintoisia aiheita ja hyvät vieraat. Jos teette enemmän näitä jaksoja jotka käsittelee yhdysvallan yhteiskuntaa, niin saisitteko kenties vieraaksi Markku Henriksson?
Moro ja kiitos vinkistä! Katsotaan, jos saataisiin Markku vieraaksi - Rami 🧔🏻♂
Siinä olisi hyvä vieras. Olen ihmetellyt kun häntä en ole koskaan nähnyt missään haastattelussa. Vai onko sitten kieltäytynyt aina haastatteluista. Mutta ainakin kirjan perusteella tietää aika perkeleesti Yhdysvalloista. Kolmeen kertaan tullut äänikirjana kuunneltua tähtilipun maa kirja.
@@EsaOkker minua kesti tovin vastailla tähän kommenttiin. Ja siis kyllä, aivan loistava kirja. Olen itsekin etsinyt hänen haastatteluja ja tai vastaavaa. Saattaahan se olla, ettei koe olevansa verbaalisesti parhaimillaan. Mutta kirjoittaa hän osaa kyllä, jestas sentään. Mikään yhtä perustavanlaatuinen ja kattava kirja yhdysvaltain historiasta ja kulttuurista on tuskin olemassa. Jos joku sattuu tätä lukemaan, niin vahva suositus.
Näitä lisää kiitos!
Toivottavasti Jani ja Markku saadaan lauteille taas viimeistään, kun Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat lähempänä. Ehdottomasti mainio pari, joiden eri näkökulmat vain täydentävät toisiaan.🙏
Ai stna kun taas on huippukontsaa 🎉❤ Pitää säästää illaksi 😊
Yhdysvallat on kieltänyt alkoholin tuntuvan rangaistuksen uhalla reservaateissa ja sallinut niissä aina kannabiksen, mutta Suomessa saamelaisia kohdellaan aivan päin vastoin. Jopa kansanparantaja Jungle Svonni joutui ongelmiin perinteisten lääkkeiden käytöstä parantaakseen.
Markku on kyllä aivan huippuvieras, ei haittaisi vaikkaa jälleen joku kerta vieraana Puheenaiheessa. :)
Huomautus Janille, Trump pysyy oikein hyvin pystyssä, Bidenia joudutaan välillä taluttelemaan, että osaa mennä edes oikeaan suuntaan, ja pysymään edes pystyssä.
Yhdysvalloilla on ollut ainakin yksi toidella hyvä presidentti, joka ei pysynyt omilla jaloillaan lainkaan koko presidenttikautensa aikana, vaan hoiti virkaansa pyörätuolista. Jalkojen toiminta on ylipäätään hiukan erikoinen huolenaihe presidentin kohdalla. Keskityttäisiin sen sijaan pääkopan sisältöön, johon pääsee käsiksi parhaiten puheiden kautta. Ja Trumpin puheet ovat täysin todellisuudesta irtaantunutta horinaa. Fyysinen kunnon vertailu tuntuu tuon rinnalla hiukan toissijaiselta. Ikäeroahan miehillä on 4 vuotta. Trump on elänyt viihdemaailman elämäntyyliä, Biden pitänyt kunnostaan paremmin huolta ja ollut elintavoiltaan kohtuullisempi.
Riippumatta siitä millaisia havaintoja meisten tasapainosta on viimeaikoina tehty, ei tämä ikävertailu nyt näille kummallekaan ole kovin edullinen, Biden on kieltämättä vanha ja Trump ihan yhtä vanha (ne neljä vuotta menettää elintavoissa) mieluummin varmasti moni sekä yhdysvalloissa että ulkoupolella näkisi tuoreempia naamoja. Jos kilpa on kuitenkin käytännössä näiden kahden välillä ja Trump voittaa, niin toivotaan että yhdyvaltain demokraattiset instituutiot kestävät Trumpin autoritääriset piirteet ja pystyvät pitämään sekopäisimmät ideat kurissa, kuten viime kaudella kävi joidenkin Trumpin pahimpien houreiden kohdalla. Ja ettei Trump pääse mokaamana jättämällä esimerkiksi itä-euroopan turvallisuutta Venäjän armoille. Tuo jälkimmäinenhän se näin suomesta käsin eniten huolettaa.
Oli valaiseva paketti usan järjestelmästä. Kanadasta vois myös jotain mainita, ehkä. Mutta hyviä juttuja teillä.
Punottava ihoinen kertoo Rosebud-elokuvasta ja Don Rosasta ja hopeapää kertoo Hopeanuolesta. Ovat ainakin polkuaan seuranneet.
On varmasti ihan totta, että roe vs wade oli perustuslain kirjaimen vastainen, mutta on myös aivan varmaa, että sitä ei oltaisi koskaan lähdetty torppaamaan, jos republikaanit olisivat kannattaneet sitä. On aika naivia väittää, että tämä olisi jotenkin poliittisesti neutraalia ja puhdasta touhua. Jos joku tietää, antakaa esimerkkejä scotus keisseistä, joissa literalismiperusteilla olisi torpattu joku republikaanien itsensä tukema laki.
Ihan silkkaa paskaa on tosiaan väitteet, että joku puolue olisi perustuslain vartija ja toinen rikkoja. Molemmat isot ja kaikki muut ovat jokainen yhtä lailla kyynisiä poliittisia partisaaneja, jotka ovat olevinaan kirjaimellisen tai tulkitun perustuslain puolella tai vastaan ihan vaan sillä perusteella, mikä kunakin aikakautena sattuu agendaan sopimaan.
Roe vs Wade tai suomeksi tiivistettynä oikeus aborttiin oli muuten todellakin perustuslain kirjaimen mukainen, puhumattakaan sen hengestä. Kirjaimen mukainen, koska 14. lisäys mainitsee:
"No State shall make or enforce any law which shall abridge the privileges or immunities of citizens of the United States; nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws."
Osavaltio nimenomaan kyhää mielivaltaisesti vapautta murentavia lakeja ja sortaa pidäkkeettä yksilön elämää ja vapautta, jos se kieltää abortin.
Jos puhutaan perustuslain hengestä, pitää olla häpeämätön pelle väittääkseen, ettei se muka takaa naiselle yksilönä oikeutta päättää täysin omasta sukupuolielämästään ja lisääntymisestään.
Amerikkalaisilla abortin vastustajilla on tässä seikassa aivan selittämätön harhaluulo siitä, mitä osavaltioiden riippumattomuus keskushallinnosta muka mahdollistaa. Se harhaluulo on oikeastaan hieman liian räikeä otettavaksi tosissaan, joten kyseessä täytyy olla ihan vain ylimielinen pahuus.
Pakko sanoa heti alkuun että tuo Jani Kokko oli viime jaksossa ainakin ihan hyvä vaikka demari onkin.
Jep, samoin kuin Ruotsilan ne oli ne aidot amerikkalaiset jotka mut sai oppimaan englantia kunnolla, että pääsis hikimajaan Arizonaan. Teinkin eri heimoista juuri kasan videoita suomeksi kanavalleni.
Mielellään olisin kuullut Janin kommentin Ruotsilan viimehaastattelun sisällissoda on todennäköinen -kommenttiin
onko tää uusinta
Toka
Äänioikeus oli muistaakseni aiemmin sidottu asepalvelukseen ja siksi naiset eivat ensin HALUNNEET äänioikeutta, koska he eivät halunneet siihen liitettyjä velvollisuuksia.
Loistava Markku Ruotsila 👌
Ei jaksa tuota Ruotsilaa. Jos sanakirjoja vielä tehtäisiin ja niissä olisi besserwisserin määritelmä siinä olisi ton jätkän kuva. En toki kiellä miehen kompetenssia mutta ulosanti tuo mieleen amerikkalaisen poliittisen lojalistin, kunnon kotimainen pundit.
Tuttu tunne. Se vain ottaa kipiää, kun joku puhuu asiaa.
Otan osaa.
😂😂👍@@ressilupi
Eka
Tai olisiko perustuslakia enemmänkin nykyaikaistettu???Jos laki on vuodelta 1770 tai jotain sellaista,ei samat lait ja asiat sovi tähän päivään.Maailma pikkuisen eri paikka nykyään!!!!Ei tainnut olla joukkoampumisia kouluissa perustuslain aikoihin tai enää ei tarvitse lahdata alkuperäiskansoja,joten onko aselait ajantasalla,tuskin!!!
Orjia koskevat lisäykset eivät todellakaan toimineet satoihin vuosiin,joten melko hölynpölyä koko lisäys!!!!